Inblick i Trons Värld nr2 2020

Page 1

NR 2 - 2020 WWW.INBLICK.SE

Lars led av ångest sid. 3

Jennie upplevde kärlek sid. 14

Göran blev förvandlad sid. 8-9

Sofia slutade dricka sid. 10-11

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se

1


INNEHÅLL

Jesus är på riktigt

Magnus var ateist sid 4-5

Just nu håller du ”Inblick i Trons värld” i din hand, en tidning som på ett enkelt sätt vill presentera Jesus för dig. Människor i vårt samhälle idag är ivriga sökare efter trygghet, harmoni och välbefinnande, människor söker att bli hela och harmoniska. Det religiösa utbudet är stort, alltifrån de stora världsreligionerna till det utbud av nyandlighet som erbjuds via new age. Du kanske är en av dessa sökare.

I den här tidningen kommer du att läsa om helt van-

liga människor med olika bakgrund och livsmiljöer, men de har en sak gemensamt och det är tron på Jesus som en levande frälsare. Deras berättelser är äkta, de är sanna och de har alla gjort erfarenheten att Jesus är på riktigt. Deras livsberättelser är spännande och berörande och du, bli inte överraskad om du känner dig berörd.

Precis som dessa människor har sagt ja till Jesus så

kan också du göra det. Om du öppnar ditt hjärta för Jesus och säger ditt "ja" till honom, blir du ett Guds barn. Du kommer att få uppleva samma livsförvandlande kraft i ditt liv, som de människor du läser om i tidningen. Livet med Jesus kommer att bli lika verkligt i din vardag som det är i deras. Men valet är ditt. Ingen annan kan besluta för dig, du måste själv bestämma dig för att säga ditt ja.

Amandas liv tog en ny vändning

Jesus är Guds gåva till dig. Han har gett sitt liv för

dig. Det är han som är vägen tillbaka till Gud som en gång skapade dig för att leva i en personlig relation med honom. När du finner honom kommer du att bli hel.

sid 6-7

Tidningen ”Inblick i Trons Värld" är en perfekt

vägledning för dig som söker en levande tro. Vi önskar att livsberättelserna i tidningen skall få vägleda dig fram till denna personliga tro på Jesus. När du hittat fram till honom, berätta också för andra att Jesus är på riktigt. Om du har frågor om tron på Jesus, ta kontakt med en kristen vän eller församling för att ställa dina frågor, de vill gärna hjälpa dig. Med denna tidning vill vi önska dig lycka till i ditt sökande efter livets mening. Glöm inte att Jesus är på riktigt.

Sven-Henrik blev fri från panikångest

sid 16

OMSLAGSFOTO: HANS MARKLUND

INBLICK I TRONS VÄRLD

Box 15, 343 21 Älmhult. Beställning av tidningar Telefon: 0476-132 70, mån-fre kl. 9-12, 13-16 Internet: www.inblick.se, info@inblick.se Ansvarig utgivare: Börje Claésson Chefredaktör: Hans Marklund Redaktionschef: Monika Ekström Redaktion: Göran Jacobson, Petter Allgulin, Eva Marklund Redigering: Lovisa Landin Bankgiro: 406-2501 Plusgiro: 515868-8 Tryck: Tryckeriet i Älmhult Annonssäljare: Calle Claésson 070 - 757 10 02, calle@inblick.se Inblick i Trons Värld ges ut av Kristen Tidning i Sverige AB.

2

HANS MARKLUND Chefredaktör

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se


Lars blev fri från ångest Lars Öhlund kände en ökande oro och ångest i tonåren. När han sedan började arbeta på en kyrkogård blev det värre. Men så fick han ett möte med Gud som förändrade allt. – Ljus, kärlek, värme! Det kom som vågor över mig och fyllde mig och jag grät som ett barn, berättar Lars Lars Öhlund växte upp i ett kristet hem där han lärde sig om Jesus. – Jag växte upp med en kaffedoft och böner, bibelord och kristna sånger. Jag hade en härlig barndom och jag fick en stor kärlek till Jesus redan som barn. Men han tyckte att predikanterna var så allvarliga. – Jag förstod att det som de sa var sant, men jag kunde inte förstå att de inte hade mer glädje, om de nu trodde på det som de talade om. I 15-årsåldern kom tvivel och ifrågasättanden. Lars var med på bönemöten, men satt bara och tittade på alla som bad. ”Är det någon som hör egentligen”, tänkte han. Han kunde inte minnas att han på nära håll hade sett något av helanden och andra tecken på att Gud verkar. Mycket annat lockade och drog i tonåren. Lars avsade sig den kristna tron. Evolutionsteorin blev en rimlig förklaring till människans ursprung. – Det här är en bluff det ni tror på, sade han till sina föräldrar. Han blev rastlös i sin tonårstid och fyllde den med alkohol och jakt efter tjejer. Han kände en ökande oro och ångest och han lämnade hemmet och bodde ett år i Stockholm. När han kom tillbaka hem som 18-åring fick han arbete på en kyrkogård. Där kom döden nära inpå och Lars började tänka på sin egen dödlighet, vilket ledde till mer ångest.

Vågor av kärlek En dag hemma i föräldrarnas hus mådde Lars dåligt. – Jag låg på sängen och mamma kom och såg att det inte stod rätt till. Hon började be för mig och läste Johannes 3:16. "Så älskade Gud världen Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se

att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." Lars kände en stor lättnad och orden om evigt liv gjorde någonting med honom. Han hörde en röst inom sig att han skulle böja knä och söka Jesus. Han brottades över allt som han hade sagt om tron på Gud de senaste åren. – Jesus, finns du på riktigt? bad Lars och gick ner på knä. Omedelbart blev Lars överöst med kärlek från Gud och han blev helt överbevisad om att Gud är verklig. – Ljus, kärlek, värme! Det kom som vågor över mig och fyllde mig och jag grät som ett barn, berättar Lars och skrattar. – Jag fick tillbaka min barndoms Jesus och jag förstod att jag precis hade haft en frälsningsupplevelse.

Enorm sorg Lars familj och släkt drabbades av en oerhörd sorg då tvillingbrodern Tomas begick självmord. En vecka innan begravningen drömde Lars hur hans bror blev hämtad av en man i vita kläder i ladan där han hade avslutat sitt liv. Mannen sa: "Jag har kommit för att hämta dig Tomas, Herren kallar på dig". Tomas protesterade och var i ett mycket upprört tillstånd över vad han hade gjort och ville tillbaka i kroppen. Men när han till slut följde med så gick de båda som i ett moln genom ladans vägg. – Jag gick till ladan en morgon några dagar senare, berättar Lars. Då kom Gud i ett mäktigt andligt ljus och sade att han hade tagit emot hans bror. – Det var oerhört starkt. Jag böjde knä och överlät mig till Gud på ett djupare plan. ”Vi går vidare tillsammans, du och jag", uppmuntrade Gud mig. Jag har blivit välsignad med många sådana här starka gudsmöten i mitt liv. – Livet är tufft, den andliga kampen svår ibland men Gud är underbar och alltid trofast. Vilken nåd att få lära känna Jesus som Petrus kallar "Livets furste", avslutar Lars PETTER ALLGULIN

3

Lars var rastlös i tonåren och hade ångest. En bibelvers om Guds kärlek och ett möte med Jesus löste honom från ångesten. FOTO: PRIVAT


I november 1991 vaknade Magnus som ateist och gick och lade sig som kristen. Idag är han präst. FOTO: PETTER ALLGULIN

Magnus visste att Gud inte fanns

När Magnus fru Maria studerade naturvetenskap hittade hon Gud. FOTO: PRIVAT

Omåttligt festande under studietiden ledde till problem med studierna, för Magnus Widholm och till att hans fästmö ville lämna honom. Trots att han var en övertygad ateist öppnade han upp och lyssnade när hans fästmö berättade om sin tro på Jesus. Magnus Widholms pappa var religionslärare som personligen var emot allt vad tro och religion heter.

– När jag växte upp så visste jag att Gud inte fanns, ungefär som jag visste att jorden är rund, säger Magnus. Gud var ett påhitt. På gymnasiet träffade han Maria och de blev ett par. Maria hade en barnatro, men efter att Magnus hade argumenterat med henne fanns det inte mycket kvar av den tron. – Jag kände mig väldigt nöjd med att jag hade lyckats ta de där grillerna ur huvudet på henne.

Men så en dag fick han en oväntat telefonsamtal. – Magnus, Gud finns! Jag har upplevt honom, sade Maria.

Blev provocerad Magnus blev provocerad och tänkte att hon hade blivit knäpp. Han försökte lugna ner henne och tala henne till rätta. Maria studerade naturvetenskapliga ämnen och hade haft samtal om Gud

4

med kristna naturvetare. Dessa samtal hade väckt en nyfikenhet kring Guds existens. Till slut sade hon till sig själv att hon inte tänkte ta en enda tenta till förrän hon tagit reda på om Gud fanns eller inte. – Gud, om du finns, så visa dig! bad hon hemma i sitt studentrum. Då upplevde hon värme och ett ljus. Hon blev helt övertygad. Magnus störde sig på förändringen

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se


hos Maria och på de kristna studenter som påverkat henne. När han skulle hälsa på henne på helgerna ville hon nu slösa deras tid tillsammans med att gå till kyrkan. Maria fick ändå med Magnus till ett kristet kafé. Det var bra livemusik, trevlig stämning och god glass. Men när de mot slutet började spela och sjunga kristen musik svartnade det för Magnus och han blev fruktansvärt arg. – Jag tog servetten framför mig, rev den i småbitar och kastade dem på bordet.

Flyttade till Kalmar Efter lumpen började Magnus studera. Det blev en del festande som eskalerade till flera kvällar i veckan med alkohol. – Jag skulle bara ut och ta en öl med kompisarna. Men det kunde sluta med att jag inte mindes hur jag kommit hem. Magnus beteende förändrades. Det gick ut över studierna och relationen med Maria. Efter flera månader i sitt destruktiva levnadssätt tog relationen med Maria slut. Verkligheten kom ifatt Magnus. Han insåg att han inte hade kontroll över sitt eget liv och beteende. Han skrev ett brev till Maria där han försökte förklara hur han kände. Maria tog emot brevet och började läsa. Magnus hade skrivit att ”det känns som djävulen har fått tag i min själ”. När hon läste det började hon berätta om sin tro: att Jesus kan förlåta, att Guds Ande kan ge oss kraft att bryta med livsmönster, att Gud kan upprätta och att Jesus dog för oss. – Detta hade jag förstås hört innan men då bara tyckt var skit. Men nu ville jag höra mer.

Bad till Gud Samtalet fortsatte och Magnus ville be till Gud tillsammans. Maria tog hans hand och de var tysta. – Jesus, Jesus, sade Magnus då. Han upplevde en värme och en kär-

Jag skulle bara ut och ta en öl med kompisarna. Men det kunde sluta med att jag inte mindes hur jag kommit hem.

Tandläkare Sven Bågesund

Västerlånggatan 5, 575 31 Eksjö • Tel 0381 - 100 30 Tandläkare

Sven Bågesund

Västerlånggatan 5, 575 31 Eksjö

Tel 0381 - 100 30

lek som han aldrig tidigare upplevt. Det var mörkt i rummet och plötsligt såg de båda hur det lyste omkring dem. Magnus upplevde en total överbevisning om Guds existens. Den dagen, i november 1991, vaknade Magnus som ateist och gick och lade sig som kristen. Magnus följde med Maria till kyrkan där han lärde känna en präst som hette Ove. Ove blev en förebild för honom. Den första tiden som kristen kände Magnus en intellektuell och känslomässig kamp. Han började läsa Bibeln. Efter några månader hade han döpt sig och gift sig med Maria.

• Slutavverkning • Gallring • Riskörning • Markberedning • Plantering • Transporter av rundvirke

Guds omsorg Magnus och Maria har upplevt Guds omsorg på ett konkret sätt även när de varit med om svåra saker. – Det är väldigt lätt hänt att vi vill vara stora, starka och duktiga. Vi behöver istället vara beroende av Gud. Närheten till Herren är helt avgörande. Magnus har nu arbetat som präst i Växjö med omnejd i 20 år.

Gransås Skogs & Lantbruks AB - Gransås 360 23 Älmeboda - Tel: 0477-650 32

PETTER ALLGULIN

www.gnosjomaskin.se Gnosjö Maskin & Verktyg AB Lidsjövägen 1 Tel 0370-332360

335 32 Gnosjö info@gnosjomaskin.se

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se

5


Vi utför Reparationer av dieselpumpar, spridare, generatorer och startmotorer. Svarvning, fräsning, slipning mm.

www.motrab.se www.motrab.se

Hel- eller delrenoveringar av motorer. Vi säljer även motorer, topplock, pumpar och reservdelar. Vi utför renovering av dieselpumpar & motorer • 0380-41992

Vi utför Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992

Solrosvägen 5, 578& 74 Frinnaryd Vi utför renovering av dieselpumpar motorer • 0380-41992

ViReparationer utförav dieselpumpar, spridare,

generatorer och startmotorer. spridare, Reparationer av dieselpumpar, generatorer och startmotorer. Svarvning, fräsning, slipning mm.

Vi är en av de marknadsledande producenterna av rund och plattvalsad järntråd.

Hel- eller delrenoveringar av motorer. Svarvning, fräsning, slipning mm. Vi säljer även motorer, topplock, Heleller delrenoveringar av motorer. pumpar och reservdelar.

Vi säljer även motorer, topplock, pumpar och reservdelar.

578 74 Frinnaryd 0705 -Solrosvägen 58 24 09 5,www.alltek.se Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992

K VA L I T E T / K O M P E T E N S / K A PA C I T E T

Solrosvägen 5, 578 74 Frinnaryd Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992

6

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se


På en fest hörde Amanda en röst som sa: "Jag älskar dig och jag har en plan för ditt liv". FOTO: BENJAMIN CRUZ

Amanda Goodine:

"Jesus ville att jag skulle följa honom" Amanda tyckte kristen tro var fånig och läste Bibeln för att kunna klanka ner på de som var kristna. Men mitt under en fest fick hon höra Guds röst som sa "Amanda, jag älskar dig och jag har en plan för ditt liv. Gå iväg från det här." Livet fick en helt ny vändning. Amanda växte upp i Halifax i Kanada. Hon var duktig i skolan och populär bland kompisarna. Men livet var ändå inte enkelt. Föräldrarna var separerade och hon var enda barnet. Ofta kände hon sig ensam, och hade svårt att känna sig älskad och accepterad för den hon var. – Jag hade en kristen kompis, men själv tyckte jag att kristen tro verkade så dumt. Faktum var att jag letade fram en Bibel och läste den flera gånger från början till slut - bara för att kunna bevisa att kristendomen var fånig. En gång när Amanda och kompisen åkte bil, sa kompisen till henne: Jag tror att du egentligen är kristen, du har bara inte förstått det själv ännu. – Jag blev så fruktansvärt arg att jag stannade bilen, kastade ut henne, lämnade henne vid vägkanten och körde min väg.

Svart bälte I gymnasiet satte Amanda upp en rad mål som hon ville uppnå. Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se

– Jag ville bevisa för mig själv och för andra att jag var någon, att jag kunde något. Jag jobbade väldigt hårt för att nå mina mål. Jag ägnade också mycket tid åt att träna, och strax innan examen fick jag svart bälte i tae kwon do. Amanda uppnådde sina mål, ett efter ett. Då började hon istället ägna allt mer tid åt partyliv med de andra eleverna. I samband med examen hölls en jättestor fest på en gård i skogen. Många av eleverna tog med sprit och droger som de gömde i skogen, och tvärt emot vad föräldrarna och polisen trodde så blev det en fyllefest.

fram Bibeln och började läsa i Matteus evangelium. – Jag sa rakt ut: Okej, Gud, om det var du som pratade med mig, så bevisa det! Amanda läste om hur Jesus sa: Kom och följ mig. Och hur lärjungarna omedelbart lämnade näten för att följa honom. – Då kopplade det, med orden jag hört under festen. Jag förstod att Jesus ville att jag skulle följa honom.

En ny vändning Livet tog en ny vändning. Hela sommaren åkte Amanda från kyrka till kyrka för att hitta en plats där hon kände sig hemma. – En dag när jag körde runt planlöst sa jag till Gud: Du måste visa mig vart jag ska. – Och en stund senare kände jag faktiskt hur Gud sa till mig att stanna. Jag gick till den kyrkan, Rock Church, och där stannade jag kvar. Amandas förändring blev markant, både för henne själv och för hennes vänner. – Det var svårt i början. Min familj trodde att jag hamnat i en sekt, och mina vänner trodde att jag inte brydde mig om dem längre eftersom jag inte ville partaja mer.

Hörde en röst – Jag gick omkring på festen och tittade på mina kompisar. Det var människor som jag känt i flera år och som jag hade stor respekt för. Nu söp de så att de krälade runt i sina egna spyor. Det var hemskt att se. När hon gick omkring där och tittade efter sina vänner så hörde hon en röst. – Den sa: Amanda, jag älskar dig och jag har en plan för ditt liv. Gå iväg från det här. – Jag blev helt ställd och tänkte att jag har nog druckit för mycket jag också. Det är därför som jag hör röster. Men jag drack inte mer, och jag gick hela vägen hem, mitt i natten. När hon kom hem plockade hon

Guds barn Idag har Amanda en relation med Gud. 7

– Jag känner att jag först och främst är Guds barn, hans avbild. Det är en sådan rikedom att veta att man är älskad. Den ensamhet som jag kände förr, den känner jag inte längre. Jag är inte ensam och jag har Guds beskydd. Sedan festen i skogen har det hänt så mycket i Amandas liv. – Jag har fått vara med om så mycket, och jag har sett så många mirakler. Som den natten då jag låg på min motorhuv och tittade mot himlen. Jag sa till Gud: Jag vet ju att du finns där, men jag skulle så gärna vilja veta att du bryr dig om mig. – Då var det som om hela himlen lystes upp av stjärnfall. Jag hade aldrig tidigare sett ett stjärnfall, och nu var hela himlen full. Och jag förstod att Gud verkligen bryr sig om mig.

Regn-mirakel 2001 var Amanda i Skottland med ett team. De hade en kampanj på ett torg när åskmolnen tornade upp sig. – Vi började be till Gud om skydd från regnet så att vi kunde berätta för folket om Jesus. Och faktum var att runt hela torget, på alla sidor, så vräkte regnet ner. Men på torget kom det inte en droppe. Vi hade till och med solsken. Det var så påtagligt att Gud var med oss. EVA RUDERSTAM


Två personer i kritvita löst åtsittande kläder stod vid min säng och tittade på mig.

Dagen efter att Göran blev kristen upptäckte han att suget efter alkohol och snus var borta.

Visste du att det finns en kristen tv-kanal i Sverige?

Tel: 0476 53 350 Satellit: Sirius 5 grader öst Webb-tv: www.kanal10.se Com hem: Ring: 0771-55 00 00

Trött på alla papper?

Fastighetsservice - Byggnation - Trädgårdsanläggning - Montage - Måleri Telefon 0500-41 36 96 • Mobil 070-222 10 00 • info@allservice.nu • www.allservice.nu

Bokföring, moms, deklarationer och bokslut. Vi hjälper dig med ditt ekonomiarbete - från start till mål

Vinnersjö Timmerhus AB

www.pekaekonomi.se

www.vinnersjotimmerhus.se

Apple TV, generation 4 och Chromecast

8

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se


Göran störde sig på kristna På Katedralskolan i Linköping var det många som kom till tro på Jesus när Göran Jacobson gick där i slutet på sjuttiotalet. De hade samlingar i aulan och den kristna skolgruppen växte sig stor. Göran störde sig rejält på detta och försökte tala de nykristna tillrätta.

FOTO: PETTER ALLGULIN

– Vi gillade inte alls detta. Så här kunde det inte få fortsätta. De försökte tala de nyfrälsta till rätta och satte upp väggtidningar på skolan. Det lyckades inte så bra. – Kom till pingstkyrkan på lördag kväll så får du se att det här är äkta, uppmanades Göran av en av de nykristna tjejerna i en diskussion. Göran ville absolut inte men lovade till slut att ändå komma när hon stod på sig. När det sedan var dags hade han ångrat sig. När han inte dök upp ringde de nyfrälsta kompisarna i kyrkan honom. – Nu kommer vi och hämtar dig, fick han höra. Det gjorde de också.

Trots att det inte fanns någon kristendom i hemmet tyckte Göran Jacobsons föräldrar att det var en bra idé att Göran och hans ett år yngre syster skulle vara med på barnmöten och läger i en kyrka där de bodde. Men att deras barn skulle påverkas av det kristna budskapet hade de inte räknat med. – Det ingick inte i deras kalkyl att man kanske kunde bli frälst på barnlägret, säger Göran och skrattar. Göran hade en mycket god relation med sin farfar som bland annat skjutsade Göran på sin moped till kyrkan. – Där tyckte jag det var så mäktigt. Det var någonting som talade till mig där i kyrkan. Han fick en Gideonitbibel av farfar och tyckte det var spännande att läsa om när Jesus blev korsfäst. – Det var en häftig story. Han blev plågad, korsfäst och dog, så långt var jag med. Men det där med uppståndelsen kunde jag inte ta till mig.

”Kan inte stämma” Göran kom lagom till ungdomsmötet. – Jag satt där och åt en macka, drack kaffe och mådde allmänt pyton. Alla var glada och pratade om att Jesus lever och om hur många som blivit frälsta. ”Det här kan inte stämma” tänkte Göran. Efter en stund lyckades han ta sig därifrån men på vägen ut såg han på anslagstavlan att det skulle vara möte även nästa kväll. ”Okej, okej, jag går väl tillbaka imorgon så får vi se vad som händer”, tänkte han. Nästa kväll blev ungdomarna i kyrkan förvånade att Göran kommit tillbaka. Mötet satte igång och predikanten predikade om att ha en liten Jesus eller en stor Jesus. Det var musik och sång och inbjudan till frälsning. Budskapet hade gått rakt in i Görans hjärta. Han satt och skruvade på sig i bänken. – Du, vad händer om jag går fram, frågade Göran kompisen som satt bredvid. – Då blir du frälst, svarade kompisen. – Men jag har ju lovat de andra att jag inte ska bli det.

Gymnasiet i Linköping I åttonde klass var det dags för konfir-

Prästens undervisning tog tag Tel: 033 29 00 00 •mation. info@hammar.eu • www.hammar.eu

i Göran och han började fundera mer i de andliga banorna. Det såddes frön och Göran fick med sig något från denna tid. Göran började gymnasiet i Linköping. Många i hans skola kom till tro på Jesus, kristna skolgruppen växte kraftig. Göran och flera andra störde sig på det som hände och startade en grupp som Tel: 033 29 00 00 • info@hammar.eu • www.hammar.eu de kallade ”Halvanarkistiska antireligi• info@hammar.eu • www.hammar.eu onsförbundet” med syfte att stoppa de kristna på skolan. Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se

9

– Men du har avlagt ett större löfte till Jesus, sade kompisen. Göran gick fram och böjde knä. En av musikerna kom fram och samtalade med honom. Göran sade att han ville bli frälst, och de bad tillsammans. Tidigare hade han snusat, druckit och svurit som en borstbindare. Dagen efter var suget efter alkohol och snus borta och han upptäckte att han inte svor längre. Flera kompisar blev besvikna över hans förändring. Tre veckor senare döptes han.

Nära döden-upplevelse I november 1982, vid 21 års ålder, på folkhögskolan i Lycksele, blev Göran väldigt sjuk med hög feber och lunginflammation. Han låg helt utslagen på sitt rum. – De andra på skolan kom in med mat och vatten men jag orkade inte äta eller dricka. Han blev bara sämre och sämre. Hela skolan bad för honom. En kväll fick han ett kräkanfall. – Jag låg i fosterställning och spydde i sängen. Det kändes som jag skulle kvävas. Plötsligt såg han något i ögonvrån. Han lyfte huvudet. – Två personer som jag aldrig träffat tidigare, i kritvita löst åtsittande kläder, stod vid min säng och tittade på mig. De såg ut som en man och en kvinna. Plötsligt fylldes han av en euforisk känsla som påminde om känslan när man ska åka iväg på en spännande resa. ”Ja, nu bär det iväg”. Sekunderna efteråt hade han lämnat sin kropp och befann sig uppe vid taket i hörnet av rummet. Han såg sin egen hopkrupna kropp och spyorna i sängen. Men plötsligt var han tillbaka i kroppen igen och personerna i vita kläder var borta. All rädsla inför döden var borta. Efter en tid blev Göran frisk. PETTER ALLGULIN


EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPanels

EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPanels ”En bild säger mer än SI SI LENTI LENTI A A SS KK ÆRM ÆRM SS YS YS TT EE M M S ISI LELENTI NTIA A S KSÄRMSYSTEM K ÆRM S YS T E M

Rent design, flfleksibel funktion tusen ord”- och kan även ha en läkande och Ren Rentdesign. design,Flexibel eksibelfunktion funktion även ha en läkande och tusen ord”- och kan ”En bild säger mer än stimulerande effekt.

stimulerande effekt. Detta har Silentia tagit Detta har Silentia tagit fasta på och tillfört enfasta på och tillfört en ny funktion StoryPanels. ny funktion StoryPanels. Ett kraftfullt verktyg både för patienter, Ett kraftfullt verktyg personal och anhöriga. både för patienter,

personal och anhöriga. Silentia AB - Tel 0346-485 80 www.silentia.se

”EnSilentia bild säger mer än tusen ord” - och kan även ha ™ er Silentia foldeskærme vikbara skärmar ™ Silentia foldeskærme er EasyClean ™ Silentia foldeskærme er EasyClean en läkande och stimulerande effekt. svarar på upp desom kravstilles svaret demot krav, EasyClean svaret på krav, som svaret på de de som stilles stilles som ställs förkrav, avskärm-

Silentia AB - Tel 0346-485 80 www.silentia.se

Lätt attrengøre rengöra Let at

Let Let at at rengøre rengøre

til afskærmning indenfor til afskærmning indenfor Detta harinom Silentia tagit fasta på och tillfört en ny funktion ™ til afskærmning indenfor ning hälsovård. ™ sygeplejen. EasyReturn ™ sygeplejen. EasyReturn StoryPanels. sygeplejen. EasyReturn LetLätt at folde sammen og trække att fälla ihop och dra ut ud Book Book tid tid for for en en gratis gratis

Let Let at at folde folde sammen sammen og og trække trække ud ud

Silentia foldeskærm.

Mobil eller fast monteret

Boka tid tid för en Book for en frivisning gratis ™ Ett kraftfullt verktyg både för patienter, personal och ™ fremvisning jer af en EasyClick av Silentias hos fremvisning hos jer af en ™ EasyClick fremvisning hos jer af en EasyClick anhöriga. Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm. Mobila eller fastmonterade skärmlösningar! Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm.

SKÆRMER AF UDEN AT LUKKE INDE SKÆRMER LUKKE INDE AvSkärmning utAn AT Att StängA in SKÆRMER AF AF UDEN UDEN AT LUKKE INDE

Silentia ApS –– Tel: 39 90 85 85 • info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB Tel 0346 - 485 80 Fax• 0346 - 485 89 Silentia Tel: 39 85 info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB silentia.se Silentia ApS ApS• –tel: Tel:0346 39 90 9048580 85 85 85•••info@silentia.se info@silentia.dk•••www. www.silentia.dk

info@silentia.se www.silentia.se

Vi lyfter dig till ett högre plan

ett komplett liftföretag

www.malarlift.se Gävle • 026-14 08 00 Uppsala • 070-626 32 21 västerås • 021-81 07 20 stockholm • 08-19 40 00

Sofia kämpade med att säga nej till alkohol. Men idag har hon fått en helt ny FOTO: HANS MARKLUND identitet.

10

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se


Sofia Alvarez Otarola:

“Jag har fått en ny identitet ” Sofias pappa var missbrukare och föräldrarna skildes när hon var i tonåren. Det krossade henne totalt. Tonårstiden var turbulent. – Jag började röka och dricka helt öppet med mina kompisar. Mitt självförtroende var i botten. Jag bara följde med strömmen och befann mig i en destruktiv och kriminell miljö, berättar Sofia för Inblick. Sofia Alvarez Otarolas pappa var missbrukare och det påverkade familjen negativt. – Jag har nästan inga dåliga minnen av min barndom, berättar Sofia. – Jag tror jag har trängt bort mycket, jag minns det som var bra, fortsätter hon. Sofia tyckte aldrig om skolan. Hon kämpade med dyslexi som gjorde hennes inlärning svårare. Hon upplevde aldrig skolan som en trygg plats. – När jag var liten hade jag också epilep-

larna kom jag inte hem utan bodde ute eller hos kompisar. Sofia började dricka och hamnade i en kriminell miljö. – Jag började röka och dricka helt öppet med mina kompisar. Mitt självförtroende var i botten. – Jag följde med strömmen och befann mig i en destruktiv och kriminell miljö. Sofias mamma Valeria bad för sin dotter. Det var många konflikter mellan mor och dotter. Denna kamp pågick under cirka ett års tid. Sofia kom inte hem på kvällarna. – Mamma och jag kunde träffas bara en kort stund, men så fort hon började tala om Gud eller ville att vi skulle be, slog jag bakut. – Jag skakade i hela kroppen när Gud kom på tal, jag flydde ut.

si. När det blev för stor press svimmade jag och fick kramper. Detta påverkade mig också så klart när jag var barn.

Dramatisk tid När Sofia hade fyllt 16 år skildes hennes föräldrar. Detta blev en dramatisk tid. – Vi tillhörde en kristen församling och pappa var med när jag var liten, men han var aldrig överlåten till Jesus. – Pappa lade skulden för skilsmäs-

En kväll när jag varit ute och festat kom jag hem och kände att jag inte orkade mer.

Flytten till Uppsala Sofia skulle åka till Uppsala för att besöka sina släktingar i december 2012. Hennes mamma hade tagit ett beslut för att få bort sin dotter från den miljö hon befann sig i. Hon hade arrangerat en flytt samtidigt som Sofia besökte släktingarna. – Jag var på besök hos mina kusiner och då kom flyttlasset. Jag visste ingenting. Jag tror att mamma helt enkelt fått nog och ville få bort mig från Stockholm. – Det var jobbigt att komma till Uppsala, allt var så annorlunda. Jag slutade gymnasiet i Stockholm och fick börja i Uppsala istället. Tjejerna var liksom lite finare och jag var då en riktig gangsterbrud. Sofia trivdes inte med programmet hon valt och slutade gymnasiet igen. Men började på ett nytt program som hon också fick sluta på grund av en knäskada. Det blev en besvikelse som gjorde att hennes självförtroende fick ännu en knäck. Hon fortsatte att dricka och alkoholen tog en större plats i hennes liv. Efter sex år tog Sofia studenten efter att hon avslutat barn- och fritidsprogrammet. – Det var viktigt för mig att få ta studenten eftersom jag misslyckats tidigare. Sofias mamma fortsatte att be och försöka påverkte sin dotter att göra en total omvändelse. – Vid ett tillfälle när jag var 18 år bad mamma för mig och min epilepsi för-

san på Gud och menade att det var han som splittrat oss. Jag påverkades av det och blev också arg på Gud. I skilsmässan flyttade Sofia med sin mamma till en mindre lägenhet och all turbulens gjorde att Sofia mådde allt sämre. Hon ville bara fly och orkade inte möta sig själv och sina känslor. Mamman som fortfarande höll fast vid sin tro blev ett hot mot Sofia eftersom hon var så besviken på Gud. Problemen med skolan blev större och hon tappade kontrollen helt över sin vardag. – Pappa lät oss inte vara ifred första tiden, han kunde komma full och banka på vår dörr på kvällarna. Om han fick syn på mig när jag satt på bussen, kom han och slog på rutan där jag satt. – Jag började fördriva dagarna på plattan i Stockholm. Jag gick till skolan men kom alltid försent och på kväl11

svann. Men det tog ännu en tid innan jag kapitulerade, berättar Sofia. Hon arbetade på en restaurang där det dracks mycket. Det påverkade Sofia. – Alla drack och festade bland mina arbetskamrater och kompisar. Det var en tuff miljö för mig, jag drack alldeles för mycket. – Alla mina pengar gick åt till alkohol, jag hade ingen kontroll på mitt liv. Till slut tröttnade jag och kom till besinning.

Orkade inte mer – En kväll när jag varit ute och festat kom jag hem och kände att jag inte orkade mer. Vändningen kom ganska drastiskt. Mamma och en vän till henne bad för Sofia. Då hände något nytt inom henne. – Jag grät och grät och började tala i tungor, berättar Sofia. Sofia jobbade kvar i restaurangen och kämpade med att säga nej till alkohol. – Det tog ett tag innan jag var helt fri från missbruket. Det var hela tiden en kamp inom mig. – Mamma ville att jag skulle gå till kyrkan och få nya vänner där. Jag både ville och ville inte eftersom det var en ny miljö. En söndag skulle Sofia egentligen åka på en kryssning med sina arbetskamrater. – Jag förstod att det inte var en bra idé för mig utan att kyrkan var det rätta alternativet. Efter en kamp inom mig valde jag att gå till kyrkan. Den söndagen grät hon under hela predikan och efteråt sa Sofia ja till Jesus. På onsdagar är det bön i kyrkan och dit brukar hon gå. – Jag har fått mycket förbön som hjälpt mig igenom många svåra saker och nu har jag fina kristna vänner. Jag vill inte tillbaka till det liv jag levde. Vad är den största förändringen för dig? – Jag har fått självförtroende och en ny identitet. Jag behöver inte bära masker utan kan vara mig själv. Sofia brinner nu för ungdomar. Hon vill vara med och stärka deras självbild och hjälpa dem att se sitt värde genom Guds ögon. EVA MARKLUND


Psykolog Christer Olsson om ångest:

– Våga säga: ”Du kommer att Christer Olsson var 55 år då han drabbades av en svår depression, tillsammans med djup, ofta på gränsen till outhärdlig, ångest. Ingen medicin hjälpte och det skulle dröja tio år innan han blev frisk. Nu vill han ge hopp och tröst till andra. – Det är inte helt fel att människor får veta att vem som helst kan drabbas. Att en legitimerad psykolog åker på en sådan sjukdom. Av det skälet har jag alltid varit öppen, berättar Christer. Innan Christer blev sjuk arbetade han mycket med barn och ungdomar och reste land och rike runt och föreläste om mobbning.

– Jag reste på heltid under 20 års tid och det kan hända att jag fortfarande föreläser. Under de 20 åren föreläste jag för totalt 200 000 elever i olika åldrar. Christer föreläste också för föräldrar, skolpersonal och politiker. 2001, när han skulle fylla 55 år drabbades han av en djup depression med mycket stark ångest. – Det gick på en vecka när jag insjuknade i djup egentlig depression med oerhörd ångest. Det var ångesten jag led mest av, inte depressionen. Men det gick naturligtvis hand i hand.

Accepterade inte Christer hade massor med inbokade föreläsningar och accepterade inte att

han blev sjuk. Istället försökte han skjuta upp föreläsningarna. Till slut gick det inte att skjuta upp längre, föreläsningarna blev inställda. Ångesten var nästan outhärdlig och än värre var att ingen antidepressiv medicin hjälpte mot den djupa depressionen. Istället var det tiden som fick läka ut den. – Jag var behandlingsresistent och det är jag inte ensam om att vara. Inga antidepressiva medel verkade på mig. Däremot svarade han ibland på ångestdämpande medicin. – Den ångestdämpade medicinen skar av topparna, men det var ingen läkedom i den.

Kände ofrid Christer hade sömnsvårigheter och

kunde inte sitta still några längre stunder på grund av ångesten. Han var tvungen att röra på sig. – Det är en ofrid som behärskar hela varelsen. Min ångest var en odefinierbar ångest och det innebär att den lever sitt eget liv. Den kommer när den själv behagar och du kan inte göra något mer än jag som troende be till Gud: ”Gode Gud förbarma dig!” Samtidigt hade Christer brottningsmatcher med Gud och frågade: ”Hur kan du som är kärlekens Gud tillåta detta, tillåta en människa att uppleva detta helvete?” – Men tron har alltid funnit där. Jag kan inte påminna mig om att jag intellektuellt har tvivlat på Guds existens. – Men det har funnits perioder när jag känt att Gud inte funnits. När, jäm-

Bertilssons Utbildningar Arbete på väg

YKB Utbildar på allt inom Transport och Entreprenad över landet

I samarbete med YA sedan 1998 070-398 74 56 Stig Bertilsson Mail: bertilssonsutbildningar@gmail.com

Sveriges Kristna Familjehem kan hjälpa dig med:

Boende Körkort

Skuldhantering Sysselsätting Positiva sociala relationer mm

SKFH, Återbruksvägen 7 A, 703 53 Örebro www.skfh.org, info@skfh.org, 019 240665 Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se


bli frisk”

Christer Olsson är psykolog men har också personlig erfarenhet av depression. Frun Ann-Marie har varit ett FOTO: MONIKA EKSTRÖM stort stöd.

förelsevis, den lilla myra jag är knutit min näve mot den Gud jag tror på. Det skäms jag inte för. Det tillåter han.

Nätterna var många då det kändes som rostig taggtråd rev i inflammerade sår.

– Är det någon gång en människa gör sig förtjänt av beröm så är det just vid psykisk ohälsa. Förutom tron så var det hans fru Anne-Marie som stöttade honom igenom de mörka åren. – Det var min fru som hjälpte mig först och främst. Ami var mitt ställföreträdande hopp. Flera gånger om dagen kunde han fråga Anne-Marie: ”Tror du att jag blir frisk?” Hon svarade alltid: ”Du blir frisk”. – Jag sa det inte bara för Christers skull, utan också för min egen, berättar Anne-Marie.

Dagar fria från ångest Något annat som hjälpte var de dagar som var fria från ångest. Christer kallar dem fridsdagar. – Fridsdagarna var viktiga och fridstimmarna. Jag kunde inte påverka när ångesten kom och jag kunde inte heller påverka när den försvann, utan den levde sitt eget liv. – Fridsdagarna och fridsstunderna var jätteviktiga för jag visste att jag kunde bli frisk. – Jag visste att det fanns möjlighet att bli frisk och Gud gav mig tron på att jag skulle bli frisk och det blev jag. Sedan fick han själv sträva efter att bli frisk, som med många andra sjukdomar. Christer ger rådet till de som lider av psykisk ohälsa att tvinga sig till sociala kontakter. Däremot hade han

Ombud för Rågvägen 3 • 612 94 • Finspång Anders Rising 0 7 0 6 - 8 4 8 0 9 7

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se

Röjnings och planteringsuppdrag Försäljning av skogsplantor

13

inte klarat att gå på gudstjänster eller delta i husmöten när han var sjuk. – Från jag blev sjuk 2001 framtill 2007 eller 2008 så var det otänkbart. Sedan rekommenderar han motion. – Jag skulle nog sätta motion på första plats. Det är viktigt att göra det från den position som man befinner sig. Själv gick han en kilometer två gånger om dagen i början av sjukdomsperioden, klockan tio och klockan två. Efterhand utökades promenaderna till fem, sex kilometer. – De flesta klarar att promenera. Man behöver inte gå milsvis. Men vänta inte med att motionera till du får en depression. Börja där du befinner dig. Tiden nämner Christer också som en anledning till tillfrisknandet och att han inte hade några självmordstankar.

Bara vara där Christer vet inte varför han blev sjuk, men tror att det hade att göra med att han arbetade för mycket. – Jag arbetade nog för mycket och jag återhämtade inte mig. Jag tror det var så. Som medmänniska räcker det med att bara finnas där. – Man behöver inte fråga eller säga så mycket. Det räcker ofta med att bara vara där. – Det kan räcka med ett sms. Att ge hopp och att våga säga: ”Du kommer att bli frisk”. MONIKA EKSTRÖM


”Gud är i oss alla”.

Någonstans innerst inne så kändes det

fel men det lät bra.

Jennie var öppen för österländska filosofier och yoga, och märkte att hennes moral förändrades när hon FOTO: PRIVAT utövade dessa.

Jennie hade en andlig öppenhet Som tonåring var Jennie andligt sökande och blev involverad i new age. Hon kände en dragning mot horoskop, spådom och österländska filosofier. – ”Gud är i oss alla”. Någonstans innerst inne så kändes det fel men det lät bra. När Jennie Hittenkofer var sju år började hon som dagbarn hos Marita och Håkan, en familj som var med i Pingstkyrkan. – Det var Jesus hela tiden, kristen musik och husmöten. Jennie hade hamnat mitt i vardagskristendom och hon följde med till kyrkan och upplevde Guds närvaro. Hon fick en egen tro på Jesus. I tioårsåldern utvecklades hennes gudstro i en annan riktning. – Det fanns så mycket annat spän-

nande som fångade mitt intresse. Hon började tvivla på om det verkligen fanns en god Gud när hon såg allt lidande i världen och tron på Jesus tonades ner. Något år senare blev hennes mamma Yvonne kristen och döpte sig efter att hon fått en uppenbarelse och ett möte med Jesus. Jennie var inte så särskilt positiv till denna förändring.

Andligt sökande Tonåren följde och Jennies liv fylldes av fester, disco, alkohol och utlandsresor. Hennes andliga öppenhet växte. Hon undersökte olika religioner och hon tänkte och bearbetade sin livsåskådning. Jennie kände en dragning mot horoskop, spådom och österländska filosofier. Hon tyckte att det var för mycket regler och hårdhet i kristendomen. – New age var bra för då kunde man 14

göra vad man ville men ändå ha sin egen lilla husgud. Jennie blev bra vän med en kille som var starkt troende och praktiserade den nyandliga. Jennie började med yoga. Hennes moral förändrades. Gränserna flyttades för vad hon tyckte var okej. – ”Gud är i oss alla”. Någonstans innerst inne så kändes det fel men det lät bra. Det här kunde jag ju hålla på med.

– Där hände det, säger Jennie och skrattar. – Jag upplevde en kärlek som jag kände igen från när jag var liten. Jag blev väldigt radikal från en dag till en annan. Sedan blev det möteshelg i kyrkan. Jennie upplevde otroligt starka Jesuscentrerade möten med profetiska tilltal som berörde henne på djupet. Hon beslutade sig för att döpa sig.

Började läsa bibeln

Fusk kändes fel

Efter ett tag så började Jennie må allt sämre på insidan men hon kunde inte förstå varför. Hon såg tillbaka på sin barndom och tron på Jesus. Hennes sökande ledde henne nu tillbaka till den kristna guden och hon började läsa Bibeln och lyssna på kristen musik. Nya bekantskaper bjöd med henne till ett möte i en kyrka i Örnsköldsvik.

– Det har blivit mycket lättare att hantera saker och problem sedan jag blev kristen. Jennie kände hur hennes samvete skärptes. Att det blev viktigt att inte fuska och att nu vara ärlig och göra rätt för sig. – Mycket som tidigare kändes okej kändes nu fel. Jag lever ju inför Gud. PETTER ALLGULIN Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se


FOTO:PIXABAY

Gud vill ha en relation med dig Att komma till Gud är inte svårt. Han älskar dig och längtar efter att ha en relation med dig. Han älskar dig så mycket att han lät sin son dö för dig och dina synder. Många människor väljer bort Gud i sina liv. Eftersom Gud har gett oss en fri vilja så får vi välja om vi vill vara Guds barn. Men du kan alltid komma till honom. Han väntar på dig.

Tala till Gud

Du som vill ha en relation med Gud och bli frälst idag kan be en enkel bön till Herren. Du kan be enligt Romarbrevet där det står ”Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckte Jesus från de döda, då blir du frälst”. (Rom 10:9)

Bön till Gud om frälsning

Du som vill bli frälst, be den här bönen: ”Herre jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud

Jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud uppväckte honom från de döda.

ett perfekt och syndfritt liv. Det fina är att vi kan komma till Gud och Jesus och be om förlåtelse. Jesus var syndfri och tog all synd på sig när han dog på korset. Det är bara att komma till Jesus och säga ”Jesus förlåt mig”.

andra kristna. Ett tips är därför att leta upp en församling som du trivs i. Du kan söka på nätet efter församlingar där du bor, till exempel på www. kyrksajten.se

2. Umgås med Gud

Vissa kyrkor arrangerar Alphakurser för den som är ny i tron eller bara nyfiken på Jesus och kyrkan. Där får du svar på dina frågor.

Du kan tala med Gud varje dag genom bönen. Tacka honom, lägg fram dina önskningar och bekymmer. Varför inte be en aftonbön. Att läsa en andaktsbok är också en hjälp på vägen.

3. Skaffa en Bibel

Bibeln är en spännande bok, värd att läsa. Starta gärna med Markusevangeliet. Det är en kort bibelbok och där får du en snabb översikt över Jesu liv.

uppväckte honom från de döda.” När du bett bönen har du tagit emot Jesus i ditt hjärta och är frälst.

4. Lyssna på kristen musik

Så här kan du sedan fortsätta din vandring med Gud:

Det finns en radiokanal på nätet som heter Radio10 där kan du lyssna gratis på kristen musik.

1. Be om förlåtelse

5. Leta upp en församling

Ingen människa klarar av att leva

Det är en hjälp att ha gemenskap med

6. Gå en Alpha-kurs

Dopet

När du gått till en församling ett tag och förstått vad dopet innebär kan du bli döpt på din tro. Dopet är en nedsänkning i vatten till förening med Jesu död och uppståndelse. Det är en begravning av ditt gamla liv och uppståndelse till ett nytt. MONIKA EKSTRÖM

Ur Bibeln om frälsning: ”Alltså om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit”. (2 Kor 5:17)

EN BÖN OM FRÄLSNING Jesus, jag kommer nu inför dig, jag kommer med all min synd och skuld. Jag vill lämna mitt liv i synd och ber dig att förlåta mig för allt. Jag tror att du dog och uppstod för mig, för att jag skulle få liv och därför tar

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se

15

jag emot frälsningen som gåva från dig. Herre jag ger dig mitt liv. Du är min Herre, min Frälsare och min Gud. Jag ber att du ska omsluta, skydda mig och ge mig din underbara frid.


Sven-Henrik blev fri Efter oro och magkatarr som ledde till dåligt självförtroende och panikångest kom till slut Sven-Henrik Andreasson till den punkten där han kände sig fri och hel. – Så skönt att bara få vara i Guds närhet och känna att man inte måste prestera.

Sven-Henrik Andreassons yngre brodern David föddes med grava funktionshinder. Han kunde varken tala eller gå och föräldrarna fick vara som småbarnsföräldrar i nästan 30 år. – Han levde på övertid hela sitt liv, berättar Sven-Henrik. David var svag och om han fick en vanlig sjukdom riskerade han att dö, speciellt de första åren. Detta påverkade förstås livet i familjen och det var en underliggande sorg för Sven-Henrik under hela uppväxten. Han vände sig till Gud och tron blev en styrka för honom. – Det stora som jag fick med mig var att jag insåg att David hade ett lika högt värde som alla andra inför Gud. Fast han rent samhällsekonomiskt inte var till någon nytta. – Vi gav mycket kärlek till David men fick ännu mera kärlek tillbaka. David dog 23 år gammal och det har bidragit till att ge Sven-Henrik ett evighetsperspektiv. – Livet är kort. Det är viktigt att älska varandra här och nu. Sedan blir det himlen som Gud har förberett för oss. – Det var så tydligt när David dog att det bara var skalet, hans kropp som dog.

Oro och magkatarr

Sven-Henrik kände en oro när han började högstadiet och fick då en magkatarr som krävde att han skulle äta specialkost. Gemensamma måltider blev en rejält obehaglig situation. – Det jag var mest rädd för var att jag skulle kräkas på bordet inför de andra. Självförtroendet påverkades och han var som under ett tryck med mycket

oro, kopplat till mat och matsituationer under hela tonårstiden. – Jag hade det bra på många sätt och bra kompisar men fick kämpa mycket med att hantera det inre. Att sjunga solo i kyrkan eller leda en andakt kunde också bli väldigt ångestladdat. – Man ville ju vara med och bidra, men det var mycket kämpigt. Detta ledde till att han sökte Gud mer och drog sig närmare honom. – Jag kände att utan Jesus var mitt liv kört. Han var med om gudsupplevelser under några tältmöten och kände ingen tvekan om att han ville följa Jesus. – Gud hade någonting just för mig, det kände jag.

skicka hem Sven-Henrik ville skolan gärna att han skulle gå kvar. De lät honom slippa göra det som var ångestladdat och istället kunna ta det lugnt och bara vara med på det han ville under praktiken. Han fick bra stöd och god samtalsterapi. Det var väldigt positivt att få gå kvar och vara med utan prestationskrav. Mot slutet av året var det stor skillnad. – Jag upplevde inre helande från oro och ångest. Jag fick en frihet på ett helt annat sätt. Sven-Henrik kom in i en vila att han bara kunde vara ett Guds barn. – Det var en vändpunkt. Mycket värdefullt. – Det grundläggande är att vi är Guds barn, han älskar oss och där får vi finnas

Själslig kamp

Efter tekniskt gymnasium och lumpen blev det bibelskolan Livskraft i Aneby. – Ett betydelsefullt år, och Gud fick då tag på mig ganska ordentligt. Sven-Henriks själsliga kamp fortsatte och det blev svårt att klara av de uppgifter och krav som ställdes. Under församlingspraktik skulle de äta hemma hos olika familjer i församlingen, och man skulle leda lovsång, barnsamlingar och sköta andra uppgifter. – Jag kände hur förväntan steg på mig och det blev jobbigt ganska snabbt. När Sven-Henrik såg alla uppgifter och krav som låg framför steg ångesten och han fick en kväll riktigt svår panikångest. – Det här går inte, jag måste hoppa av det här och åka hem, så kände jag. Istället för att

utan krav. Gud vill ösa på med sin Ande.

Döpte sig

Sven-Henrik var döpt som nyfödd men började ställa sig frågan om han borde bli döpt på sin egna tro och bekännelse. Efter att ha sökt Gud blev han övertygad att döpa sig. – Det var det jag kunde se i Bibeln. Det blev ett utomhusdop, det ångrar jag inte. PETTER ALLGULIN

Denna tidning har delats ut av:

16

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2020 • www.inblick.se