Inblick i Trons Värld - julnummer 2021

Page 1

God Jul & Gott Nytt År!

NR 3-4 - 2021 WWW.INBLICK.SE

Alizhan fick svar på sina frågor sid 4-5

Mie upplevde Gud nära

sid 8-10

Fredrik blev ny på insidan

sid 20-21

Debora var aldrig ensam

sid 6-7

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

1


INNEHÅLL

Julens budskap är Jesus

sid 4-5

Alizhan testade den kristna guden sid 8-9

Mie upplevde Gud nära sid 17

”Fröjdas vart sinne, julen är inne”, är en julsång jag gärna sjunger. Varför vet jag inte riktigt, men den berör mig. Den väcker upp många fina minnen från jular vi firat i mitt föräldrahem och i vår egen familj med barn och barnbarn. Det är härligt att ha fina minnen, men jag inser att detta inte är något alla känner igen sig i. När jag stod på löpbandet i gymmet en dag såg jag en dokumentär på skärmarna. Den handlade om en ung kvinna som miste sina föräldrar när hon var väldigt ung. Mamman dog av alkoholism och pappan dog av någon annan orsak efter ett antal månader. Den unga kvinnan berättade att hon under lång tid inte ville prata om sina föräldrar, att det helt enkelt var för svårt. Hon skämdes över att vara ensam utan familj. Det tog tag i mitt hjärta att se denna unga kvinna. Vid ett tillfälle gick hon till ett möte med människor i samma situation och som berättade sin historia. Mötet gav henne styrka och hon blev glatt överraskad över att det inte fanns någon attityd att ”tycka synd om” i rummet. En känsla hon absolut inte ville att andra människor skulle ge henne. Jul hade alltid varit en jobbig tid för henne eftersom hon inte kunde få det andra hade, nära och kära – en familj. Hennes beslut efter mötet blev att hon skulle finna sina egna traditioner och göra sin egen jul. Ett bra beslut enligt min åsikt. Tidningen du håller i din hand innehåller berättelser från människor som gått igenom svåra tider och kämpat med tuffa omständigheter. Människor som funnit en lösning hos Jesus. Mötet med honom förändrade deras situation, hopplösheten försvann och framtiden blev plötsligt lättare att möta. Vi kan ha olika sätt att fira jul och skapa olika traditioner men julens kärna kan aldrig ändras. Julens huvudsakliga innebörd handlar om ett litet barn som föddes för länge sedan. Barnets födelse var ingen oförutsedd händelse, den var förutsagd av profeter långt innan barnet föddes. En av de gamla profeterna, Jesaja, skriver i sin bok att ”Jungfrun ska bli havande och föda en son och hon ska ge honom namnet Immanuel”. Immanuel betyder Gud i människan. Det lilla barnet växte upp och blev vår frälsare. Jul har på så många sätt blivit något annat än Jesus födelsedag. Stress och prestige eller ännu värre en helg många vill hoppa över på grund av den hektiska kommersen. Under den mörkaste tiden på året här i Norden kan vi behöva tända ljus och stilla oss. Samla våra nära och ge varandra lite tid och omsorg. Detta måste kunna ske utan att budskapet om det lilla barnet som föddes och blev vår frälsare faller bort. Jesus som kom, har för många människor blivit hoppet och lösningen. Vi borde låta honom få plats och glädjas över hans födelse. Varför inte sjunga ”Fröjdas vart sinne, julen är inne. Frälsaren kommen är!”

Peter bytte Mao mot Jesus OMSLAGSFOTO: MARIA JOHANSSON

INBLICK I TRONS VÄRLD

Box 15, 343 21 Älmhult. Beställning av tidningar Telefon: 0476-132 70, mån-fre kl. 9-12, 13-16 Internet: www.inblick.se, info@inblick.se Ansvarig utgivare: Börje Claésson Chefredaktör: Hans Marklund Redaktionschef: Monika Ekström Gomér Redigering: Lovisa Landin Bankgiro: 406-2501 Plusgiro: 515868-8 Tryck: Tryckeriet i Älmhult Annonssäljare: Calle Claésson 070 - 757 10 02, calle@inblick.se Inblick i Trons Värld ges ut av Kristen Tidning i Sverige AB.

2

EVA MARKLUND Redaktör

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se


Liselottes tomrum fylldes Liselotte växte upp i Uppsala och familjen hade det gott ställt med hus och bilar, men ändå var det något som fattades. – Mina föräldrar hade allt, men det var ändå något som saknades i mitt liv, berättar Liselotte Nordberg. På insidan var det ett tomrum som behövde fyllas. – Man tror att barn inte känner så här, att de inte har ett tomrum. Men jag tror att Gud har lagt ner det i alla människor, att det finns ett rum där som ska fyllas med honom, säger Liselotte. På mellanstadiet hade hon vänner som gick till Pingstkyrkan. – Jag såg att de hade något som jag inte hade. I sexan började hon följa med vännerna till kyrkan och tomrummet fylldes. Livet fick nytt mål och mening. – Jag upplevde att det var mitt liv, att Jesus är mitt liv.

Ett sökande hjärta Liselotte förstod att det var i kyrkan hon hörde hemma och att hon funnit det hon sökte, trots att hon var så ung. Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

Som barn upplevde Liselott att hon hade ett tomrum. När hon följde med några vänner till kyrkan fylldes hennes hjärta av FOTO: JULIA POP Jesus.

Hon hade ett sökande hjärta och gick på bibelkurser på kvällarna. – Jag var den yngsta där, men jag ville få tag på Guds ord. Hemma uteblev jubelropen. Hela släkten var emot Liselottes beslut. – Jag smet ut för att gå till möten i kyrkan. Det var kanske inte så bra. Men himmelriket var något som jag fick rycka till mig själv. Hon fortsatte att gå till kyrkan och blev även medlem i Pingstkyrkan. Senare gick hon också olika bibelskolor.

Man tror att barn inte känner så här, att de inte har ett tomrum.

Tuff utmaning – Barn behöver också Jesus. De kan komma in på så många andra dåliga vägar, som kriminalitet. De vill ha gemenskap.

Liselottes liv har gått både upp och ner, men hon har alltid vänt sig till Gud. För en tid sedan stod hon inför en tuff utmaning. 3

– Jag hade fått ett cancerbesked. Utan att tänka på det bara kastade jag mig på Gud. Det var under en tid som Liselotte var mycket hemma och när barnen gått till skolan satte hon på lovsång. – Jag bad och lovsjöng hela dagarna. Jag läste Bibeln och proklamerade ut Guds ord. Det var en fantastisk tid. Hon upplevde att Gud var närvarande och med i situationen. Idag är cancern borta. – Man ser hur världen rasar samman, men Guds ord håller. Jag hade det att hålla fast vid. Det fanns ingen annan. MONIKA EKSTRÖM GOMÉR


Alizhan fick svar på sina frågor När Alizhan Zhorbaevs pappa dog satte det igång många nya tankar om livet och döden. Det väcktes ett hopp om att döden kanske inte är slutet. Senare fick han det trassligt i livet och kampen för att lösa sina problem ledde till ett andligt sökande. En av hans kunder berättade för honom om Jesus. – Jag hade inte några alternativ för att få hjälp, detta kändes som en sista utväg, berättar Alizhan. Alizhan ”Ali” Zhorbaev är född och uppvuxen i Kirgizistan i Centralasien. Landet tillhörde Sovjetunionen fram till dess fall 1991. – I skolan fick vi ofta höra att Gud inte existerade. Men farmor kunde tala om Allah ibland, berättar Alizhan. När Kirgizistan blev självständigt kom det en ekonomisk krasch. Kommunismens grepp släppte, religionsfrihet uppstod och kristna missionärer kom in i landet.

Pappa dog När Alizhan var 25 år dog hans pappa och det ledde till många existentiella frågor och tankar. – Är döden slutet? Har pappa slutat existera? Jag funderade väldigt mycket. Jag ville ha ett hopp. Han samtalade med muslimer men kände inte att han fick tillfredsställande svar.

Möte med en ”häxa” Alizhan gifte sig och de fick sitt första barn. Han kände mer och mer att hans samvete talade till honom att han inte levde som han borde. – Jag gjorde mycket dumt. Min livsstil var inte okej. Sedan började problemen hopa sig. – Varför drabbas just jag av allt detta? Det ena problemet efter det andra. Livet blev väldigt jobbigt och tråkigt. Alizhan började se samband mellan hur han levde och sina problem. Han kände att krafterna tagit slut och hade mycket svårt att se lösningar på allt. Han pratade med en släkting om sin situation. Hon tipsade honom om att gå till en ”häxa” som hon kände till.

"Häxan” bodde i en liten lägenhet proppfull av ikoner, ljus, stenar och prylar. Han ser idag tillbaka på henne som en ortodox kristen uppblandad med en del ockultism. Hon hade en bibel uppslagen och levande ljus. De samtalade om hur Alizhan hade det och hon började be. Kvinnan beskrev mycket exakt en händelse som han nyligen varit med om. – Jag blev chockad. Hon påtalade att det var syndigt det jag gjort. ”Du ska inte synda – Du ska leva med Gud”, uppmanade hon mig. Kvinnan beskrev också Alizhans grannar, precis hur de såg ut. De hade enligt henne satt ”onda ögat” på honom. Hon gav honom en flaska med ”heligt” vatten som han skulle vattna med som beskydd. Men hon pratade inte om Jesus under deras möte.

Prövade islam Alizhan kom hem, han hade blivit berörd av mötet med kvinnan och han ville komma ur sin problematiska livssituation och må bättre. Så han spred ut det heliga vattnet, som kvinnan hade sagt. – Vad menade hon med att ”leva med Gud”? Just de orden tog jag verkligen till mig. Eftersom han kände en slags muslimsk identitet ville han nu prova att leva seriöst som muslim. – Jag började be, läsa Koranen, jag gick på samlingar och ville leva som en riktig muslim. Hans fru var inte så intresserad men ändå positiv till det. Han fastade och firade högtider. Alizhan kände efter ett tag ingen särskild förändring inuti och inte heller någon större förbättring av sin situation. Han var inte heller nöjd med de svar han fick på alla sina frågor av andra muslimer. Han kände att det fann mycket krav och press som muslim och samtidigt ingen garanti på att han fick komma till himlen. – Jag var redo att bli muslim, men det måste ju kännas rätt och jag behövde svar på mina frågor. Jag blev inte helt övertygad. Han upplevde en otrygghet. Allah kunde kanske kasta honom i helvetet

även om han gjorde sitt bästa resten av sitt liv. De synder han tidigare hade begått kändes också som en belastning som han inte kunde bli av med. Alizhan försökte ändå leva som en muslim några år.

En kristen kund Alizhan arbetade som säljare och distributör av tuggummi och var ute hos olika återförsäljare. En dag i veckan var han på en stor basar i sin hemstad Bisjkek. Där hade han bland annat en kund som hette Arken – En dag var hans lokal tömd, och han berättade att han skulle starta upp en ny verksamhet där. Alizhan tackade honom för tiden som varit. När han skulle gå undrade företagaren om de kunde sitta och prata lite. Arken frågade honom om hans tro och religion och började berätta om Jesus. – Han berättade om Bibeln och Jesus. Jag lyssnade och gick sedan därifrån. Jag var inte intresserad. Varje vecka blev det samma sak, Alizhan stannade en stund hos mannen sist på sin runda vid basaren. – ”Varför går jag till honom varje vecka?” tänkte jag efter ett tag. Men jag kände mig dragen dit. Mannen fortsatte att berätta om sin Gud. När han berättade om förlåtelse väcktes ett intresse, men Alizhan tänkte att det inte var rätt Gud. Han berättade i sin tur om sina problem för Arken som då sa att hans Gud kunde lösa sådana problem. – Om jag kunde få hjälp med mina problem kunde jag tänka mig att pröva den kristna guden. Arken föreslog att de skulle be en kort bön och de bad tillsammans en bön om frälsning för Alizhan. Han kände en rädsla när han bad för han tänkte att Allah kanske skulle straffa honom. Han var också rädd för att det kunde vara farligt att berätta för muslimer i Kirgizistan att man var kristen. – Jag hade inte några alternativ för att få hjälp, detta kändes som en sista utväg. Alizhan kände inget särskilt när de bad men när han kom hem kände han sig lättad. Han kände en förändring på insidan och han kände sig starkare.

– Jag kände mig befriad från något. Jag kunde inte förstå varför.

Samlades i affärslokal Han träffade Arken igen och fick höra att hans synder är förlåtna. – Det berörde mig starkt. Arken hade tidigare varit muslim och var ganska ny som kristen. Han var med i en kyrka som missionärer från Sydkorea hade startat. Arken samlade med jämna mellanrum en grupp kristna i sin affärslokal. Idag är han pastor. Alizhan upplevde flera olika bönesvar och han växte i sin tro genom bibelläsning och den kristna gemenskapen. Han lät döpa sig och han berättade för andra om Jesus. – Jag fick erfara att Gud var levande och jag fick svar på frågan som jag burit inom mig: Vad innebär det att leva med Gud? Alizhans fru var inte så glad att han blivit kristen. Men ganska snart märkte hon en positiv förändring i hans liv. Han hade blivit mildare i sitt temperament och hade slutat göra vissa dåliga saker. Efter ett par år tog hon också emot Jesus.

Flytt till Sverige Alizhans sydkoreanska pastor berättade om sina planer att flytta till Europa och frågade om han ville följa med. Då började Alizhan längta dit och tänkte att han kanske inte skulle bo kvar hela sitt liv i Kirgizistan. Pastorn flyttade senare till Ukraina, och 2011 flyttade Alizhan och hans fru till Sverige. De såg hur allt praktiskt löste sig smidigt och upplevde att Gud var med i hela processen. Huset, bilen och det egna företaget såldes enkelt och smidigt. De fick också ett trevligt mottagande i Sverige där de hittade en kristen församling. Saker lades på plats. – Allting gick lätt. Jag lärde mig svenska snabbt och vi fick uppehållstillstånd. Gud var med hela vägen. – Jag kunde ganska snart se att många här i Sverige inte mår så bra och behöver stöd. Jag trodde att alla skulle vara glada eftersom det är ett rikt land med hög standard och många kristna. Alizhan arbetar som lärare och familjen trivs bra i Sverige. PETTER ALLGULIN Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se


Jag kände mig befriad från något. Jag kunde inte förstå varför.

Alizhan hade frågor om livet och döden. Han testade att leva som muslim, men fick inte svar på sina frågor. Det var när han via sitt jobb träffade en man som var kristen som han började få svar. FOTO: PETTER ALLGULIN Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

5


Debora men va När föräldrarna flydde till Sverige genom öknen och över Medelhavet, fick Debora Yemane och hennes lillasyster stanna kvar i Etiopien. Hon kände sig ensam, men lärde sig att lita på Gud. – Jag grät mycket, men jag kände Guds närvaro och då glömde jag omständigheterna, säger hon. Deboras födelseland Eritrea har i praktiken varit en diktatur sedan självständigheten 1991. Det har inte varit lätt att vara kristen. – Vi fick inte samlas och ha möten. Regeringen stängde ner kyrkan som min familj gick till, säger Debora Yemane. Det var en av anledningarna till att familjen flyttade till grannlandet Etiopien. När hon var 13 år bestämde sig Deboras föräldrar att de skulle ta sig till från Etiopien till Europa. Hennes yngre bröder fick följa med, medan hon och hennes lillasyster fick stanna hos några släktingar i Etiopien. – Jag var orolig för mina föräldrar. Först skulle de gå genom öknen och sen åka båt illegalt över Medelhavet. Innan de kom till Italien fick jag ingen information. Jag visste inte om de var döda eller levande.

Guds närvaro Psalm 23 i Bibeln, som handlar om att Herren är vår herde, blev en stor tröst under den här tiden. – Det kapitlet hjälpte mig mycket. Jag grät mycket, men jag kände Guds närvaro och då glömde jag omständigheterna. Den familj

6

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se


ra blev lämnad kvar ar inte ensam Även om jag var under mycket stress, så har jag fått lära mig mycket. Gud vet vad han gör.

Debora bodde hos var inte kristna och de förbjöd henne att gå till kyrkan. Hon bad att Gud skulle hjälpa henne att hitta kristna med en levande tro, och en plats som kändes som ett andligt hem. – I skolan hörde jag när en kille lyssnade på gospelmusik. Jag var rädd att fråga honom om han var kristen men han förstod att jag var det.

i grupper och gick runt och bad. Men en dag förstod en rektor vad vi gjorde. För att kunna gå in på skolområdet var alla elever tvungna att visa sina IDkort. Rektorn krävde att få dem och sa att han skulle ringa upp deras föräldrar och berätta vad de hade gjort. – De andras föräldrar var kristna, men om de jag bodde hos skulle få veta vad jag gjort skulle det förstöra mycket. Jag grät och mina vänner tröstade mig, men jag kunde inte sova så jag bad hela natten. Nästa dag gick Debora till skolans bibliotek där hon brukade hjälpa till. Där fanns saker som elever glömt, som de kunde hämta ut. – Plötsligt såg jag att mitt ID-kort låg där. Jag fattade inte hur det kommit dit, men jag tog det snabbt, utan att fråga någon och sa: ”Tack gode Gud!”

Tron blev starkare

Debora ser tillbaka på den här tiden och kan ändå se positiva saker, trots saknaden efter föräldrarna. – Även om jag var under mycket stress, så har jag fått lära mig mycket. Gud vet vad han gör. När det var svårt bad jag mycket till honom och min tro blev starkare när jag såg vad han gjorde. Debora och hennes syster var glada när de till slut fick återförenas med sina föräldrar, men i Sverige väntade nya utmaningar. – Det var svårt med språket och vädret. Och det var ett helt nytt samhälle. Jag kände mig ensam här i början. Men nu har jag hittat vänner.

Debora har också fått två efterlängtade bönesvar. – I Etiopien hade jag två stora böneämnen – att träffa min familj och att ha frihet att kunna gå till kyrkan. Det är som ett mirakel. Nu kan jag det! Min församling är som ett hem och jag går dit med min familj.

Sann frid Någon gång när hon kan språket bättre kanske hon utbildar sig till läkare, men Debora har också andra framtidsplaner. – Jag vill arbeta mer i kyrkan. Jag är ungdomsledare nu och jag vill att vi ska gå ut mer och berätta om Jesus. – Alkohol och andra saker kanske ger lugn i hjärtat en stund, men Jesus ger evig frid. I Jesus finns ljuset och hans kärlek, glädje och mirakler, säger Debora. MARIA JOHANSSON

Kristen gemenskap – Det var härligt! Jag började sjunga i kören och min tro växte. Jag fick så mycket andlig mat från dem. För att kunna gå till kyrkan var hon tvungen att ljuga och säga att hon gick till biblioteket eller någon annanstans. – Jag bad till Gud att jag inte skulle behöva ljuga för att kunna gå till Guds hus. Jag ville leva i frihet, som mina vänner. De fick vara med när de hade bön hela natten. Det kunde inte jag.

Förbjudet att be Det var förbjudet att be på skolan också. Men Debora och hennes kristna vänner gick dit tidigt på morgonen och bad ändå. De ville se en förändring på skolan, bland eleverna och lärarna. – Vi såg en del andliga saker som inte var bra på skolan, så vi delade upp oss

FOTON: MARIA JOHANSSON

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

7


ANNONSER

Ombud för Rågvägen 3 • 612 94 • Finspång Anders Rising 0 7 0 6 - 8 4 8 0 9 7

Röjnings och planteringsuppdrag Försäljning av skogsplantor

Mie fick hör på ett nytt s

• Slutavverkning • Gallring • Riskörning • Markberedning • Plantering • Transporter av rundvirke

Mie Björhag satt på en morgonsamling i skolans aula under sitt första år på gymnasiet. Där fick hon höra en tjej från kristna skolgruppen tala om Jesus på ett sätt som hon aldrig hört tidigare. – Det var som om hon kände honom. Det var så levande och verkligt, berättar Mie. Mie Björhags pappa var präst och mamma församlingspedagog, så hon växte upp i kyrkan.

Gransås Skogs & Lantbruks AB - Gransås 360 23 Älmeboda - Tel: 0477-650 32 8

– Jag var med på en massa saker i kyrkan: kyrkans barntimmar, "hemliga klubben", kören med mera, berättar Mie. När hon var nio år var hon på ett körläger och kände sig väldigt ensam. Men så fick hon uppleva ett personligt möte med Gud. – Det var som en varm kram, jag blev genomströmmad av kärlek. Efter den andakten förstod hon också att det inte var de andra lägerdeltagarna som inte velat umgås med Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se


ra om Jesus sätt henne, utan att de trott att hon inte ville umgås med dem.

Flytt till ny stad När Mie skulle börja gymnasiet flyttade hon hemifrån för att kunna gå cirkusgymnasium. Det innebar en ny stad och där hon behövde hitta en ny gemenskap. Hon ville gärna hitta kristna vänner, men det visade sig vara ganska svårt. – Jag letade runt bland kyrkorna om de hade någon ungdomsverksamhet. Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

När Mies gymnasieskola fyllde 75 år klev en tjej från den kristna skolgrupen fram i aulan och pratade om Jesus. Mie hade aldrig hört någon prata om Jesus på det sättet. FOTO: PETTER ALLGULIN

hon på ett tråkigt administrativt möte.. – För mig var det konstigt och obekvämt där i pingstkyrkan. När jag kommit hem den kvällen bad jag: "Gode Gud, om du finns, låt mig få lära känna någon kristen i min egen ålder".

I Svenska kyrkan var det inga ungdomar på söndagarna, så en söndag besökte hon pingstkyrkan. – Jag hade hört att det var läskigt där och hade fått en ganska negativ bild av dem, men jag vågade mig dit ändå. Gudstjänsten blev ingen positiv upplevelse för Mie. De andra gudstjänstbesökarna bad högt och lyfte händerna, och gudstjänsten var mycket längre än det hon var van vid. För henne kändes det väldigt annorlunda. När gudstjänsten var slut hamnade

Morgonbön på skolan Dagen efter firade hennes gymnasieskola 75 år och den kristna skolgruppen hade ordnat med morgonbön i aulan för hela skolan. En tjej klev fram 9

på scenen. Hon bad alla att blunda och hon började prata om Jesus. – Hon berättade om Jesus på ett så personligt och levande sätt. Jag hade aldrig hört något liknande. Mie blev så tagen att hon skakade. Hon kände också att hon gärna ville bli vän med tjejen. Efter samlingen gick hon fram och pratade med henne och berättade om att hon bett Gud om en kristen vän kvällen innan. Fortsättning på nästa sida.


Fortsättning från föregående sida. De började umgås och hennes nya vän Sofie berättade om sin relation med Jesus. Hon pratade mycket om att den personliga tron och relationen till Jesus behöver börja i ens inre. – Hon tog med mig på lovsångsgudstjänster och berättade om den egna, personliga bönen och bibelläsningen. Det var så fint hur hon tog sig an mig. Mie kom med till pingstkyrkans ungdomsgrupp. – Sofie kunde många bibelord som hon kunde hänvisa till, det var så coolt. Jag fick en bra grund under denna tid. Jag hade tidigare haft en bild av Gud som ganska långt borta, men nu kom han nära mig. Vid ett tillfälle fick Mie profetiska ord till sig av en broder. Han sa att hon skulle prata med tusentals människor om Jesus på ett kreativt sätt. – Nä, nu är han ute och cyklar, tänkte jag. Det är ju min pappa som är präst och inte jag. Men man skulle ju ändå pröva sådana här budskap, hade jag hört. Så jag skrev upp det på ett lapp och lade i min bibel.

Nä, nu är han ute och cyklar, tänkte jag. Det är ju min pappa som är präst och inte jag.

Eldshow med Jesus Kyrkan arrangerade ett evenemang på ett torg med inslag av både dans och sång. Mie gjorde en eldshow och de fick en stor publik. – Det var riktigt häftigt. Folk stannade för att titta. Men när en person klev upp på scenen för att dela med sig av budskapet om Jesus försvann stora delar av folksamlingen. Mie blev besviken, hon tyckte att de missade det viktigaste. Då kom idén att hon skulle kunna jonglera och tala och Jesus samtidigt. Efter evenemanget trillade lappen ur hennes bibel, den där det stod att hon skulle prata om Jesus på ett kreativt sätt. Efter det började Mie uppträda med cirkuskonster och samtidigt prata om Jesus.

Känt sig välsignad När Mie ville hitta sin livskamrat skrev hon upp en lista med kriterier och sa till Gud att hon inte ville leta för mycket. – Att träffa min man, och även vårt hus som vi nyligen köpt, har verkligen varit väglett och välsignat av Gud. Det är viktigt att inte glömma bort att tacka Gud. – Gud har gripit in så många gånger i mitt liv och gjort stora saker. Oftast har jag sett det i efterhand. Hon berättar också att hennes liv inte alltid är lätt. – När man är med om misslyckanden och stängda dörrar så är det skönt att veta att Gud har något bättre på gång istället. PETTER ALLGULIN

Mie jonglerar och gör eldshower. Samtidigt som hon bjuder på cirkuskonster delar hon gärna med sig om vem Jesus är och FOTO: DAVID BJÖRHAG vad han gjort i hennes liv. Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se


ANNONSER

HÄR FÖRHINDRAR VI SVÄLT Våra första nödpaket har nått Haitis jordbävningsoffer. TACK TILL ALLA ER SOM HAR STÄLLT UPP FÖR DEM! Hoppets Stjärna är den enda svenska hjälporganisation som driver permanent verksamhet i Haiti. Efter 42 år vet vi vad som krävs för att nå ut med hjälp där det bäst behövs. Hungersnöden är bromsad, men barnens hem ligger i ruiner. Nu behöver vi din hjälp för att ta nästa steg. HJÄLP OSS ATT BYGGA UPP HAITI IGEN!

SWISHA 900 25 36. märk din gåva ”Haiti”.

PLUSGIRO 90 02 53-6

Märk din gåva HAITI. Valfritt belopp

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

BANKGIRO 90 02 53-6

Märk din gåva HAITI. Valfritt belopp

WWW.STAROFHOPE.SE 11


EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPanels

EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPanels ”En bild säger mer än SI SI LENTI LENTI A A SS KK ÆRM ÆRM SS YS YS TT EE M M S ISI LELENTI NTIA A S KÄRMSYSTEM S K ÆRM S YS T E M

tusen ord”- och kan ”En bild säger mer än Rent design, fl eksibel funktion tusen ord”och kan även ha en läkande och Ren Rentdesign. design,Flexibel fleksibelfunktion funktion även ha en läkande och stimulerande effekt. stimulerande effekt. Detta har Silentia tagit Detta har Silentia tagit fasta på och tillfört enfasta på och tillfört en ny funktion StoryPanels. ny funktion StoryPanels. Ett kraftfullt verktyg både för patienter, Ett kraftfullt verktyg personal och anhöriga. både för patienter,

personal och anhöriga.

Silentia AB - Tel 0346-485 80 www.silentia.se

”EnSilentia bild säger mer än tusen ord” - och kan även ha ™ er Silentia foldeskærme vikbara skärmar ™ Silentia foldeskærme er EasyClean ™ Silentia foldeskærme er EasyClean en läkande och stimulerande effekt. svarar på upp desom kravstilles svaret demot krav, EasyClean

Därför firar vi ju

Silentia AB - Tel 0346-485 80 www.silentia.se

Lätt attrengøre rengöra svaret på krav, som Let at Let svaret på de de som stilles stilles som ställs förkrav, avskärmLet at at rengøre rengøre til afskærmning indenfor til afskærmning indenfor Detta harinom Silentia tagit fasta på och tillfört en ny funktion ™ til afskærmning indenfor ning hälsovård. ™ sygeplejen. ™ sygeplejen. StoryPanels. sygeplejen. Let at folde sammen og trække Lätt att fälla ihop och dra ut ud Let at folde sammen og trække Book for en gratis Let at folde sammen og trække ud ud Book tid for en gratis Boka tid tid för en frivisning Book tid for en gratis ™ Ett kraftfullt verktyg både för patienter, personal och ™ fremvisning hos jer af en av Silentias hos jer af en fremvisning ™ fremvisning hos jer af en anhöriga. Mobil eller monteret Silentia foldeskærm. Mobila eller fast fastmonterade skärmlösningar! Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm. Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm.

EasyReturn EasyReturn EasyReturn EasyClick EasyClick EasyClick

SKÆRMER AF UDEN AT LUKKE INDE SKÆRMER LUKKE INDE AvSkärmning utAn AT Att StängA in SKÆRMER AF AF UDEN UDEN AT LUKKE INDE

Silentia AB ApS –– Tel: Tel: 390346 90 85 85 85 85 • info@silentia.dk info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia Tel - 485 80 Fax• 0346 - 485 89 Silentia 39 www.silentia.dk Silentia AB silentia.se Silentia ApS ApS• –tel: Tel:0346 39 90 9048580 85 85•••info@silentia.se info@silentia.dk•••www. www.silentia.dk info@silentia.se www.silentia.se

Vi önskar God Jul!

Julen firar Jesu födelse, att Gud sände sin son till jorden. Han föddes i ett stall av jungfru Maria. Jesus växte sedan upp och tog straffet för alla människors synder. Här är ett utdrag ur Lukasevangeliet som brukar kallas julevangeliet. Läs gärna det inför julen: Och det hände vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen och 12

den hölls när Quirinius styrde i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Så reste också Josef från staden Nasaret i Galiléen upp till Judéen, till Davids stad som kallas Betlehem, eftersom han var av Davids hus och släkt. Han kom för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade som var havande. Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se


jul FOTON: PIXABAY

eftersom det inte fanns plats för dem i gästrummet. I samma trakt fanns några herdar som låg ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod en Herrens ängel framInblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

I dag har en Frälsare fötts åt er i Davids stad. Han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: Ni ska finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.” Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud: ”Ära åt Gud i höjden, och frid på jorden bland människor som han älskar.” När änglarna hade lämnat dem och återvänt till himlen, sade herdarna till varandra: ”Vi måste gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Her-

för dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de blev mycket rädda. Men ängeln sade: ”Var inte rädda! Jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket: 13

ren låtit oss veta!” De skyndade i väg och fann Maria och Josef och barnet som låg i krubban. När de hade sett det, berättade de vad som var sagt till dem om detta barn. Alla som hörde det förundrades över vad herdarna berättade för dem. Men Maria bevarade och begrundade allt detta i sitt hjärta. Och herdarna vände hem och prisade och lovade Gud för allt de fått höra och se, just så som det hade blivit sagt till dem. (LUK. 2:1-20)


Chokladkola med chili Härliga chokladkolor med fin konsistens där ditt smaksättningsval avgör vilken kola-typ det blir. Het chili-, tuff mint-, läcker lakrits- eller kanske aromatisk kardemumma ? Ingredienser: 2 dl vispgrädde 1 dl ljus sirap 4 msk glykossirap 1 dl strösocker 2 msk kakao Smaksättning – välj mellan: 1/2 chili, finhackad* 60 g polkagrisar, krossade 25- 50 g turkisk peppar, krossade 2 tsk kardemumma, malen

Kardemummaflarn Supertunna och frasiga blir de här flarnen som smakar kola och kardemumma. Gör smeten och låt den kallna i kylskåp. Rulla kulor och lägg dem glest på plåt – max fyra/plåt – smeten flyter ut under gräddningen. Låt flarnen kallna på en kavel för att få den vackra böjda formen.

Ingredienser:

Gör såhär:

50 g smör 2 msk ljus sirap, ekologisk 4 msk ljust muscovadorörsocker 4 msk vetemjöl 1 tsk kardemumma, malen

1. Smält smör och sirap i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och blanda ner sockret. Tillsätt mjöl och kardemumma och blanda allt väl. 2. Häll smeten i en skål och låt den stå i kylen tills smeten kallnat. Sätt ugnen på 175 grader. 3. Ta fram smeten och forma den till 16 jämnstora kulor. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar – 4 kulor/plåt. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Ta ut plåten och låt den stå och svalna i 1 minut. 4. Lossa sedan flarnen försiktigt med en kniv/stekspade. Lägg dem försiktigt på en kavel (eller flaska) så att de formas till böjda flarn. Låt svalna. Fortsätt grädda en plåt i taget så att du hinner lossa och forma flarnen innan de stelnar och blir sköra. Flarnen är goda till kaffet men passar också fint på en lyxig dessert tillsammans med glass eller sorbet och frukt.

14

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se


Prova nyhetstidningen

INBLICK gratis i 5 veckor

10 nummer • Ord. pris 290 kr

Gör såhär: 1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt valfri smaksättning. 2. Koka på ganska svag värme tills termometern visar 120 grader. Det kan ta cirka 20-35 minuter. Koktiden beror bl. a på hur vid kastrullen är (vidare kastrull ger ökad avdunstning och snabbare kokning). Istället för termometer kan du göra ett kulprov: Droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. När du kan forma en rund halvmjuk kola så är smeten klar. 3. Häll smeten på ett smörat folieark (lägg gärna folien i en form cirka 12 x 22 cm så blir kolan lagom tjock). Låt kolan svalna. 4. Klipp i bitar och slå in varje bit i smörpapper.

Tips! Dekorera chilikolan med chiliflarn för lite starkare smak

Beställ nu!

0476-132 70

info@inblick.se www.inblick.se

Ja, tack! Jag vill prova Inblick i 5 veckor gratis!

PORTO BETALT

Namn: .................................................................. ................................................................................. Adress:.................................................................. Postadress: ........................................................ Tfn:........................................................................ E-post: ................................................................

ITV nr3-4 2021

................................................................................ Kristen Tidning i Sverige AB

FOTO: CAROLINE TENGEN

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

15

OBS! Erbjudandet gäller t.o.m den 31 december 2021 för dig som bor i Sverige och inte haft en prenumeration på Inblick de senaste sex månaderna. Prenumerationen avslutas automatiskt när provtiden har gått ut.

SVARSPOST 20557772 343 20 Älmhult


Naturliga material och genuint hantverk… Vi lyfter dig till ett högre plan

ett komplett liftföretag

www.malarlift.se Gävle • 026-14 08 00 Uppsala • 070-626 32 21 västerås • 021-81 07 20 stockholm • 08-19 40 00

Furulunds HVB-hem Vi på Lövsta Trähus vill skapa hus med genuin hemkänsla, med design som sträcker sig från det traditionellt eleganta till det djärvt moderna. Materialet till husen är valda med omsorg och känsla för kvalité. Exempelvis använder vi råspont (massivt trä) i alla inner- och ytterväggar samt i yttertak. Huset blir genuint och rustikt, en investering för flera generationer.

Välkomna till oss med dina husplaner!

Behandlingshemmet med de stora möjligheterna Tel: 0290-710 40 Swish: 123-2287654 www.erikedin.se info@furulundshemmet.se 16

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se


Från Mao till Jesus Peter Jarbratt var aktiv anhängare av det kommunistiska partiet KPLM(r). Men när flera av hans kollegor plötsligt blev kristna hade de långa samtal om den kristna tron. – Jag bestämde mig för att bli kristen när jag kommit hem den kvällen. När jag gick över ett övergångsställe tittade jag mycket noga åt båda hållen så att jag inte skulle bli överkörd av en bil. Född och uppvuxen i Norrköping började Peter Jarbratt efter gymnasiet jobba på dåvarande Philipsfabriken. I början av 1970-talet blev Peter en aktiv anhängare till det kommunistiska partiet KPLM(r). Han sökte något och gick bland annat en kurs i transcendental meditation.

Kristna på fabriken I mitten av 1970-talet blev ett flertal av de anställda på fabriken, där Peter jobbade, plötsligt kristna. – Jag diskuterade väldigt mycket med mina nykristna arbetskamrater. De hade alltid svar på mina frågor. Peter tyckte att en kollega var lite extra märklig. – När jag frågade vad han skulle göra i helgen blev svaret ”Det beror på vad Gud vill”. Om jag frågade vad han skulle se på tv på kvällen svarade han ”Det bestämmer Gud”. – Nog tyckte jag att han svarade väldigt konstigt, men jag respekterade honom för att han vågade gå ut så starkt. Vid ett tillfälle satt Peter och kollade på ett tv-program med några arbetskollegor som inte var kristna. I programmet intervjuades några ungdomar på en kristen sommarkonferens. – Ungdomarna utstrålade en mycket stark livsglädje. Mina vänner skrattade åt dem och tyckte att pingstvännerna var tokiga medan jag satt och blev imponerad av de frälsta ungdomarnas livsglädje när de blev intervjuade om sin tro på Gud.

”Det avgörande steget” Peter drogs sakta allt närmare en kristen tro på Jesus. – I samtalen jag hade med mina kristna jobbarkompisar växte så sakteliga en tro fram hos mig. – Men sedan ska man ju ta det avgörande steget också. Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

En kväll stannade Peter och en kristen kollega och samtalade efter arbetstid. – Jag bestämde mig för att bli kristen när jag kommit hem den kvällen. Jag var jätterädd för att dö och hamna i helvetet. När jag gick över ett övergångsställe tittade jag mycket noga åt båda hållen. Peter kände en stor respekt inför bönen han skulle be. – Den allsmäktige person som skapat hela universum. Hur skulle jag klara av att komma i kontakt med en sådan allsmäktig varelse? Jag visste att om jag skulle börja be skulle Gud fokusera helt på mig. ”Boom! Där är Peter Jarbratt!”

”En liten ängel” Till sist vågade han be frälsningsbönen som hans kristna kollegor lärt honom. – Ingenting hände. Jag blev lite besviken, satte mig upp i sängen och bad till Gud igen. ”En liten ängel kan jag väl få se i alla fall.” I exakt samma ögonblick fick jag se ett ljussken på väggen i mitt rum. Jag blev så rädd att jag nästan ramlade ur sängen. Han insåg snabbt att det var en bil som passerade på vägen utanför huset och vars strålkastare lyste in i rummet. – Jag tolkade det som att Gud svarade på min bön.

Det märktes

– När jag kom till jobbet igen frågade en av mina ickekristna jobbarkompisar om jag hade blivit kristen. Det syntes nog på mig. Peters liv förändrades mycket efter han tog emot Jesus i sitt liv. Alla svordomar, som han använt sig av i så gott som varje mening tidigare, försvann direkt. Nu var det inte längre Mao som gällde. Peters fulla fokus var på Jesus istället. GÖRAN JACOBSON

17

Hur skulle jag klara av att komma i kontakt med en sådan allsmäktig varelse? FOTO: GÖRAN JACOBSON


J s o h

18

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se


Nathalie lämnade våld och droger Jag kände mig så smutsig och upplevde hopplöshet.

medaljer. Trots framgångarna mådde hon dåligt. – När jag var tio år bestämde farsan att jag, samt tre av mina fem syskon, skulle flytta söderut för att utvecklas genom att träna mot bättre motståndare. Mamma och minsta två yngsta syskon blev kvar i vårt tidigare hem.

Misär och mörker såg länge ut att prägla hela livet för Nathalie Seleborn. Men när Nathalies kille stod och tryckte en kniv mot hennes hals vände livet plötsligt. – Då ropade jag, inom mig, namnet Jesus. I det ögonblicket släppte han kniven och gick sin väg, det var ett mirakel.

Fil och f lingor De ännu mycket unga barnen tvingades in i en vardag utan trygghet och omsorg. – Vi passade på att äta oss mätta på skolans lunch då vi, trots brutalt hård träning, mest levde på fil och flingor. Min farsa var stenhård och använde metoder med inslag av tortyr. – Jag minns när vi skulle styrketräna genom att ”sitta” mot en vägg. Om någon av oss ramlade innan 20 minuter gått tog farsan fram hästpiskan och drämde till. När Nathalie var 15 år tvingade skador och ett slitet psyke fram ett uppehåll från elitboxningen. Efter en tid försökte hon göra comeback, men hennes kropp klarade inte av det. Polisen och socialtjänsten hade under flera år funnits med i bakgrunden.

Under stora delar av barndomen levde Nathalie och hennes syskon i misär. ”Helvetet på jorden”, beskriver hon det själv som. – Pappa misshandlade oss barn redan i tidig ålder. Han var en mycket hård pappa, vi blev lärda att hata och inte gråta. Nathalie var med om en traumatisk händelse redan som femåring. – Vi bodde i Östersund när en granne dök upp en kväll, som hatade oss på grund av att min mamma är finsk rom, med ett skarpladdat hagelgevär. – Mamma gömde oss barn i sovrummet. Pappa, som hade druckit några öl, tog emot inkräktaren i vårt hus.. Nathalie minns än i dag de brutala ljuden från köket när hennes pappa slog inkräktaren sönder och samman. – Jag var skräckslagen och gömde mig bakom sovrumsdörren. Nathalies pappa dömdes till fyra års fängelse. – Vi flyttade till Härnösand för att bo nära anstalten Saltvik där pappa satt.

Tunga droger Efter att ha varit elitidrottare på ungdomsnivå i flera år började Nathalie att röka hasch, och även missbruka andra droger. Hon drogs till destruktiva förhållanden med killar som var missbrukare och våldsamma mot henne. Vid några tillfällen sökte hon skydd på olika kvinnojourer, men återvände snabbt till den destruktiva livsstilen och killarna. – Jag kände mig så smutsig och upplevde hopplöshet. Vid ett tillfälle gick en dåvarande pojkvän ut i köket och hämtade en kniv. – Han var fylld av svartsjuka och sa att han skulle döda mig. Jag blev livrädd, inom mig ropade jag till Gud och bad att han skulle rädda mig.

Idrott tog plats

FOTO: OLA KARLMAN Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

Med tiden började idrotten ta en allt större plats i familjens liv. – För pappa handlade allt om att vi barn skulle bli framgångsrika inom idrotten. Det fanns ingen som helst glädje med i bilden, allt gick ut på att nå högsta nivå och tjäna mycket pengar. Nathalie hade tidigt en talang för tennis, men valde så småningom att satsa på boxning där hon fick SM19

Killen tryckte kniven mot Nathalies hals. – Då ropade jag, inom mig, namnet Jesus. I det ögonblicket släppte han kniven och gick sin väg, det var ett mirakel.

Krigade i egen kraft I maj 2009 bestämde sig Nathalie för att följa Jesus och bli en kristen. Men flera av de destruktiva bitarna i hennes liv vägrade släppa sitt grepp om henne. Nathalie beskriver det som en ”50-50-tillvaro” – hon överlät en del till Gud, men fortsatte även att kriga på i egen kraft. År 2015 kände Nathalie att hon inte orkade kämpa längre. I stället överlämnade hon allt till Gud och blev då fri från droger, våld och hot. – Jag fick höra om vilan i nåden. Jag var åter djupt nere och valde då att be: ”Nu Herre överlämnar jag allt till dig.” – Det kändes som att bli duschad av en hink med ljuvligt varmt vatten, jag blev så starkt berörd av Guds kärlek.

Valet som gör skillnad Efter den dagen har hon fått uppleva att relationen till Gud vuxit sig starkare. – Tanken är ju att vi ska överlåta allt till Gud och lita på honom, oavsett stormar. – Det kom så starkt, jag började förstå betydelsen av att överlåta allt till Gud. Det är först då Gud kan komma in och börja arbeta helt och hållet. Nathalie vill betona att livet som kristen inte alltid är en dans på rosor, men att det gör skillnad om man väljer att vandra med Jesus vid sin sida. – Det handlar inte om vårt yttre, det handlar om våra hjärtan. När jag valde att lita på vad Gud gör för mig, och för andra människor, har jag fått uppleva mer av hans mäktiga kraft och välsignelser. OLA KARLMAN


ANNONS

Fredriks ilska och oförlåtels försvann Fredrik Sjödin försökte göra allt i egen kraft, men misslyckades ofta. Han blev en bitter man som lätt retade sig på andra. Men när han mötte Guds kärlek började han också bemöta människor med kärlek. – Gud låter det växa fram bra saker i mig som jag vill göra och vara, säger han.

När Fredrik konfirmerade sig tyckte han inte att han fick ihop det som den kristna tron stod för, så han började söka på olika sätt efter något annat. – Jag tyckte att det borde finnas något mer här i livet, något större. Varför finns det liv här men inte på andra planeter till exempel? Det har tagit många år innan han hittade svar. Det var på en marknad i Staffanstorp som han fick syn på en cafébuss. Där fanns kristna som bjöd på kaffe och delade ut biblar. Han hade inte tid att stanna och prata med dem, men han kom och besökte dem på söndagens gudstjänst. – När jag kom dit så kände jag mig hemma. Det var något som tillfredsställde i mitt sökande, framförallt andligt, säger Fredrik Sjödin. Han såg snabbt en skillnad mellan kyrkan som han var van vid, där prästen berättade hur det skulle vara och tog ansvar för allt. – Här uppmanades man att vara aktiv på ett annat sätt. Man bad för andra och fick själv förbön. Man uppmanas att bygga en relation med Jesus. Det är en relation med Jesus, inte en religiös rit. Fredrik fick tag på vem Fadern var och vem Jesus var. – Jesus kom inte för att jag skulle behålla mina synder, utan för att jag skulle få dem förlåtna.

Pröva en god småländsk ost! Den är gjord på mjölk från gården Vasen i Nye, några mil utanför Vetlanda.

20

FOTO: MARIA JOHANSSON

Satt och drack kraft I ett halvår kom han regelbundet till kyrkan och bara var. – Jag började känna kraften som finns i Jesus. Det var som att sitta och dricka i sig kraften så att man skulle klara veckan sen. Det är den helige Andes kraft. Jag gick från min egen kraft som är liten, till hans kraft som är så stor att man kan göra vad man vill med den. Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se


a lse

Fredrik var fylld med bitterhet, men när han mötte Gud fylldes han med en kärlek för andra människor.

Med förståndet kunde Fredrik inte riktigt förstå hur allt hängde ihop. – Jag undrade hur en timme med lite fin musik och prat kunde fylla mig med en sådan kraft. Jag föredrog egentligen dånande musik, men efter en dag var kraften jag fick från den musiken slut. Här räckte det hela veckan.

Sanna vänner Fredrik började också se förändringar i sin själ. – Den helige Ande började ta bort skräp, ilska och oförlåtelse, det som gör att det fräter i själen. Han fyllde själen med sitt ljus på insidan istället. Tidigare gjorde Fredrik mycket i sin egen kraft och när det inte fungerade blev han arg på hela världen och tog till flaskan för att slappna av. – Hela min livsstil var destruktiv och egocentrerad. Hela min tanke Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

byggde på att jag var ensam mot hela världen. Idag är han inte så ensam längre. – Jag har en Far i himlen som hjälper mig och bröder och systrar i kyrkan. Vänner i all ära, men när man får det jobbigt börjar en efter en försvinna. Men här i kyrkan är det tvärtom. När det är svårt kommer de en efter en och ber för en och hjälper till med praktiska saker. Fredrik jämför livet nu och då med att först ha tagit sig fram i en djungel med en machete, för att nu istället gå på en asfalterad väg. – Nu är det mycket snabbare och bättre. Förr försökte jag göra allt i min egen kraft. Nu har jag Guds kraft.

Jag undrade hur en timme med lite fin musik och prat kunde fylla mig med en sådan kraft. – Nu är jag mer nyfiken och har fått Guds kärlek till folk. Den som tränger sig före kanske har en dålig dag, den som är drogad behöver hjälp och jag har insett att jag var lika arg som den som var arg och bufflig.

Nyfiken istället för arg Förr kunde Fredrik också lätt bli arg på folk. Det kunde vara någon som trängde sig före i kön eller någon som körde bil drogpåverkad. Den som var bufflig och arg tyckte han skulle få stryk och snuten skulle bura in.

Gud ingen godismaskin Gud är god och han välsignar dem som 21

FOTO: MARIA JOHANSSON

söker honom, men ibland kan vi ha fel inställning till Gud, menar Fredrik. – Det står att om vi ber ska vi få, men vi får det vår Far vill att vi ska få. Jag bad till Gud som om han var en godisapparat. Jag behövde en bil och ville ha en flott svart Mercedes med läderklädsel, men inget hände. Fredrik tackade då Gud för att det ändå var så nära att gå överallt dit han skulle, och för att han hade friska ben och bra fötter. – När jag tackade Gud för att han höll mig frisk, fick jag se en bil. Den var billigare än förväntat och alla saker jag behövde fanns i. Det var en Passat som jag också hade råd att äga och behålla. Fredrik känner att Gud gör honom ödmjuk. Och den Gud han känner är inte en som kräver en massa av honom. – Nej, han låter det istället växa fram bra saker i mig som jag vill göra och vara, säger Fredrik Sjödin. MARIA JOHANSSON


Vi utför renovering av dieselpumpar & motorer • 0380-41992

Vi utför

ANNONSER

Reparationer av dieselpumpar, spridare, generatorer och startmotorer. www.motrab.se www.motrab.se

Svarvning, fräsning, slipning mm.

Hel- eller delrenoveringar av motorer. Vi säljer även motorer, topplock, pumpar och reservdelar. www.gnosjomaskin.se

Vi utför renovering av dieselpumpar & motorer • 0380-41992

Vi utför Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992

Solrosvägen 5, 578& 74 Frinnaryd Vi utför renovering av dieselpumpar motorer • 0380-41992

Gnosjö Maskin & Verktyg AB Lidsjövägen 1 Tel 0370-332360

ViReparationer utförav dieselpumpar, spridare,

335 32 Gnosjö info@gnosjomaskin.se

generatorer och startmotorer. spridare, Reparationer av dieselpumpar, Tryggt fjällnära boende i Årefjällen generatorer och startmotorer. Svarvning, fräsning, slipning mm.

Hotell och vandrarhem.

Hel- eller delrenoveringar av motorer. Svarvning, fräsning, slipning mm.

Vi har egna fjällguider och

Fastighetsservice - Byggnation - Trädgårdsanläggning - Montage - Måleri

Vi säljer även motorer, topplock, Heleller delrenoveringar av motorer. bibelland med stavkyrka.

Telefon 0500-41 36 96 • Mobil 070-222 10 00 • info@allservice.nu • www.allservice.nu

pumpar och reservdelar.

Vi säljer även motorer, topplock, pumpar och reservdelar.

Vinnersjö Timmerhus AB

Solrosvägen 5, 578 74 Frinnaryd Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992 Tel. 0647-31010

www.hallandsgarden.nu Solrosvägen 5, 578 74 Frinnaryd hallandsgarden@telia.com Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992

www.vinnersjotimmerhus.se

Bygg med sjöutsikt i Blåvik!

Det finns många skäl att älska Blåvik året om -

I en tid då allt fler söker avkoppling och en stressfri miljö finns nu möjlighet att bygga eget, bara ett stenkast från Sommens strand.

Hyr en stuga!

Vi är en av de marknadsledande producenterna av rund och plattvalsad järntråd.

Kulla gård har stugor till uthyrning i den norra delen av sjön Sommen, de flesta med till gång till eget bad eller brygga och alla med underbar sjöutsikt.

Vi välkomnar dig att kontakta oss! Kulla Gård och Sommentomter K VA L I T E T / K O M P E T E N S / K A PA C I T E T

Kulla gård, 590 16 Boxholm • tel 070-552 18 42 info@sommentomter.se • www.sommentomter.se 22

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se


FOTO:PIXABAY

Gud vill ha en relation med dig Att komma till Gud är inte svårt. Han älskar dig och längtar efter att ha en relation med dig. Han älskar dig så mycket att han lät sin son dö för dig och dina synder. Många människor väljer bort Gud i sina liv. Eftersom Gud har gett oss en fri vilja så får vi välja om vi vill vara Guds barn. Men du kan alltid komma till honom. Han väntar på dig.

Tala till Gud

Du som vill ha en relation med Gud och bli frälst idag kan be en enkel bön till Herren. Du kan be enligt Romarbrevet där det står ”Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckte Jesus från de döda, då blir du frälst”. (Rom 10:9)

Bön till Gud om frälsning

Du som vill bli frälst, be den här bönen: ”Herre jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud

Jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud uppväckte honom från de döda.

ett perfekt och syndfritt liv. Det fina är att vi kan komma till Gud och Jesus och be om förlåtelse. Jesus var syndfri och tog all synd på sig när han dog på korset. Det är bara att komma till Jesus och säga ”Jesus förlåt mig”.

andra kristna. Ett tips är därför att leta upp en församling som du trivs i. Du kan söka på nätet efter församlingar där du bor, till exempel på www. kyrksajten.se

2. Umgås med Gud

Vissa kyrkor arrangerar Alphakurser för den som är ny i tron eller bara nyfiken på Jesus och kyrkan. Där får du svar på dina frågor.

Du kan tala med Gud varje dag genom bönen. Tacka honom, lägg fram dina önskningar och bekymmer. Varför inte be en aftonbön? Att läsa en andaktsbok är också en hjälp på vägen.

3. Skaffa en bibel

Bibeln är en spännande bok, värd att läsa. Starta gärna med Markusevangeliet. Det är en kort bibelbok och där får du en snabb översikt över Jesu liv.

uppväckte honom från de döda.” När du bett bönen har du tagit emot Jesus i ditt hjärta och är frälst.

4. Lyssna på kristen musik

Så här kan du sedan fortsätta din vandring med Gud:

Det finns en radiokanal på nätet som heter Radio10 där kan du lyssna gratis på kristen musik.

1. Be om förlåtelse

5. Leta upp en församling

Det är en hjälp att ha gemenskap med

Ingen människa klarar av att leva

6. Gå en Alpha-kurs

7. Dopet

När du gått till en församling ett tag och förstått vad dopet innebär kan du bli döpt på din tro. Dopet är en nedsänkning i vatten till förening med Jesu död och uppståndelse. Det är en begravning av ditt gamla liv och uppståndelse till ett nytt.

Ur Bibeln om frälsning: ”Alltså om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit”. (2 Kor 5:17)

EN BÖN OM FRÄLSNING Jesus, jag kommer nu inför dig, jag kommer med all min synd och skuld. Jag vill lämna mitt liv i synd och ber dig att förlåta mig för allt. Jag tror att du dog och uppstod för mig, för att jag skulle få liv och därför tar

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se

23

jag emot frälsningen som gåva från dig. Herre jag ger dig mitt liv. Du är min Herre, min Frälsare och min Gud. Jag ber att du ska omsluta, skydda mig och ge mig din underbara frid.


Drömmen förändrade Hafiz liv Hafiz Ibrahimi blev djupt förtvivlad när han fick beskedet att han var tvungen att åka tillbaka till Afghanistan. Han kände att han lika gärna kunde avsluta sitt liv. Han somnade på ett tåg och drömde en stark dröm som fick honom att fundera över hela sin världsbild.

Hafiz Ibrahimi är 21 år gammal och född i Afghanistan i en muslimsk familj. Familjen bodde på landsbygden och hade ett lantbruk. – Jag lärde mig att leva som muslim. Nästan alla var muslimer och vi hade rätt och andra hade fel, berättar Hafiz. Hazifs pappa arbetade för talibanerna men bestämde sig en dag för att vägra. – Talibanerna kom och hotade och slog oss. De slog mig medvetslös och dödade min sexåriga lillebror. Skräcken var total för Hafiz familj. De lämnade sitt hem och flyttade till en hemlig ort. Hafiz kom fram till att han behövde lämna landet för sin egen säkerhet.

Dramatisk resa Hafiz lyckades ta sig genom Iran och sedan vidare till Europa. Han tappade kontakten med sin familj. Han gick igenom sjukdom, sov på parkbänker och arbetade där han kunde. – I Grekland satte de mig i fängelse några månader. Det var dålig luft inne i fängelset, säger han. Sedan tog han sig från Grekland till Italien fastklamrad under en lastbil med livet som insats.  I januari 2015 steg Hafiz av tåget på svensk mark, i Malmö. Polisen tog hand om honom. – Nu skickar de mig tillbaka, tänkte jag. Men de tog honom till Migrationsverket och han blev placerad hos en familj i Småland där han fick börja skolan.

Beslut om avvisning 2017 fick Hazif beskedet att han inte fick stanna i Sverige utan måste tillbaka till Afghanistan. – Jag blev mycket rädd och fruktade för mitt liv.

När Hafiz kom in i kyrkan i Tingsryd kände han igen den från en dröm han hade haft. Hafiz fick en sådan ångest att han funderade på om han skulle avsluta sitt liv. – Jag tänkte att jag kunde hoppa framför ett tåg, bättre det än att bli dödad i Afghanistan. När han befann sig på ett tåg tryckte han på dörrknappen men dörren öppnades inte. Omtumlad av situationen somnade han på tåget. Då drömde han en ovanligt levande dröm.  – Jag drömde att jag sprang utanför en kyrka. Och stora vilda djur jagade mig. Hafiz upplevde att de vilda djuren var talibanerna och han ropade på hjälp. Plötsligt stod där en man i ljusa, vita kläder. Mannen sa till talibanerna: ”Stanna! Ni använder Guds namn fel”. Mannen tog Hafiz in i kyrkan och sa, ”Snart kommer du lära känna Guds son”.

Berättade om drömmen Hafiz vaknade och kände sig plötsligt lugn. Begreppet ”Guds son” var nytt för honom. Han blev förundrad över drömmen och kände att något hade hänt på insidan. En nyfikenhet på kyrkan väcktes på insidan. Hazif åkte till Tyskland och berättade om sin dröm för en vän där. De gick tillsammans till ett kristet hjälpcenter och när han delade drömmen för människorna där trodde de att det var Jesus han hade sett i sin dröm.

FOTO: PETTER ALLGULIN

Hazif åkte fram och tillbaka mellan Tyskland och Sverige flera gånger. – Jag kände en inre röst att jag skulle till Sverige, trots att jag fått avslag på asylen.

om. Hafiz kunde se i Bibeln på flera ställen hur Gud talat till människor genom drömmar.  – Jag blev också fascinerad av att Jesus uppväckte döda.

Följde med till kyrkan

Nytt liv

Senare befann sig Hafiz i Sverige när en vän bjöd med honom till en kyrka. När han kom in i kyrkan såg den likadan ut som i drömmen han hade haft på tåget.  – Jag kände mig så hemma, det var så familjärt, berättar han. Han fick ett varmt välkomnande och började sedan gå dit regelbundet. I kyrkan fick han förklarat för sig om Jesus och den kristna tron. – Jag kunde se Guds kärlek och att kristendomen inte var lika tvingande som islam. När han läste i Bibeln om hur Ananias träffade Paulus kände han igen sig själv. Gud talade till Ananias i en syn och gav honom vägledning på ett liknande sätt som han själv varit med

Hafiz blev döpt några månader senare. Han upplevde att livet blev lättare att leva även när omständigheterna var svåra. Många han känner är positiva till hans kristna tro, men inte alla. – Den enda i min familj som jag idag har kontakt med är sin syster, och hon är tyvärr arg och upprörd över att jag blivit kristen, berättar han. Hafiz har lärt sig svenska och har kämpat flera år för att få uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket tog nyligen beslutet att inte genomföra några utvisningar alls till Afghanistan i nuläget. PETTER ALLGULIN

Denna tidning har delats ut av :

24

Inblick i Trons Värld • nr 3-4 - 2021 • www.inblick.se