Uitkrant zomer 2022

Page 1

ZOMER 2022

NIEUWE LIEFDE

Waarom we toe zijn aan andere relatievormen Gemaakt door amsterdam & partners

jaargang jaargang56 56#10 #8

00 UK COVER ZOMER 2022 MB.indd 1

16-06-2022 13:03


00 UK COVER ZOMER 2022 MB.indd 2

16-06-2022 12:53

ad UK t


01 UK OPENING ZOMER 2022S_SV1.indd 3

17-06-2022 13:48


4

krant KRANT

OPENING

MODERN LOVE Valentijnsdag mag dan in februari vallen (op mijn verjaardag toevallig), maar de zomermaanden zijn de echte liefdesperiode. Wie geen relatie heeft, begint die te missen. Wie al lang in een relatie zit, mist de vrijheid bij de aanblik van verliefde stellen in het park. Bij de redactie van de Uitkrant zijn we fan van de rubriek ‘Lust&Liefde’ van Corine Koole in het wekelijkse magazine van de Volkskrant. De voyeur in ons vindt het heerlijk om een inkijkje te krijgen in hoe anderen het doen op het gebied van de liefde en relaties. En we zijn niet de enigen. Koole’s podcast De liefde van nu behoort tot de best beluisterde van Nederland, net als Where should we begin, de podcast van Esther Perel waarin stellen openlijk praten over hun relatie(problemen), het boek van liefdesgoeroe Jan Geurtz, Verslaafd aan liefde, is twaalf jaar na de eerste publicatie opeens niet aan te slepen en er waren nog nooit zo veel cursussen, lezingen en debatavonden over de liefde in de stad. Blijkbaar zijn we massaal op zoek. Niet eens zozeer naar een partner, maar naar de vraag hoe we onze liefdesrelaties moeten vormgeven. Nu de helft van alle stellen (samenwoners en gehuwden) op enig moment weer uit elkaar gaat, beginnen we ons af te vragen of het model huis-boom-beest en happily ever after nog wel werkt. Koole, Geurtz en Perel denken van niet. Zij beweren niet dat de traditionele relatie daarom heeft afgedaan, maar pleiten er wel voor om op een nieuwe manier naar je relatie te kijken. Om die in ieder geval niet te zien als de weg naar geluk, want dat leidt alleen maar tot teleurstelling. Steeds meer stedelijke twintigers en vijftigers (en daartussen veel minder) kiezen voor alternatieve relatievormen: polyamorie, open relaties, non-monogamie en sologamie (bewust alleen leven en daar heel gelukkig mee zijn) worden gewoner. Anderzijds is de kans groot dat je jezelf helemaal niet herkent in dit rijtje, want onder dertigers is lekker traditioneel trouwen – en je dus verbinden aan één partner – juist weer helemaal hot. De vraag is of zij achter of juist voorop lopen. Oordeel zelf, vanaf pagina 8.

Inhoud ZOMER/22 P.08 SUMMER OF LOVE COVERVERHAAL

Of je nu van mannen, vrouwen of van allebei houdt, gelukkig bent in je eentje of meerdere partners hebt: er lijkt steeds meer ruimte te zijn voor ‘nieuwe’ relatievormen. ’Door onze non-monogame relatie voel ik me nog meer verbonden met mijn parter.’

P.15 KUNST & VERMAAK MUZIEK, EXPO, FILM, CULTUUR

Vijf op en top vrouwelijke voorstellingen tijdens Julidans, Japanse lak in het Rijks, de festivalzomer is begonnen (7 tips!), de beste buitenbioscopen en het interview met dichter en schrijver Joost Oomen: ‘Er is te weinig aandacht voor vrolijkheid.’

P.29 ETEN & DRINKEN & ZO LIFESTYLE, UIT ETEN, WINKELEN EN WANDELEN

Navelpiercings, croptops, Friends en de trampstamp: trends uit de jaren nul zijn een hit onder jongeren van nu. Wat is de aantrekkingskracht daarvan? En ook: de leukste winkels, eetadressen en een wandelroute door het mooiste van Buitenveldert en Zuidas.

P.39 AGENDA DE ONMISBARE CULTURELE MAANDAGENDA

Met de solotour van Monty Python-legende John Cleese (82) in Carré, Theater voor Keti Koti in de Krakeling en de Pixies (foto), een van de meest vooruitstrevende rockbands van de jaren 80, die op 11 augustus in de Melkweg staan.

P.49 TOT SLOT ODE AAN DE STAD

Bart van Oosterhout Hoofdredacteur b.vanoosterhout@iamsterdam.com

VOLG ONS: iamsterdam.com facebook.com/iamsterdamnl iamsterdam.com/uitmail instagram.com/uitinams youtube.com/videoiamsterdam coverillustratie: Lobke van Aar

01 UK OPENING ZOMER 2022S_SV1.indd 4

In de Terugblik zien we drie vrouwen op het Jaagpad bij de Schinkel, gefotografeerd rond 1910 – en hoe anders die plek er nu uit ziet. Daarnaast deelt Koos van Rooij – die zich met zijn Special Social Club inzet voor een toegankelijke stad – zijn favoriete Amsterdamse plekken.

‘REPRESENTATIE MATTERS. DUS LATEN WE BLIJVEN PRATEN OVER HOE BELANGRIJK GENUANCEERDE VOORBEELDEN ZIJN.’ ACTRICE HANNA VAN VLIET (ANNE+) REAGEERT OP INSTAGRAM OP HAAR VERMELDING IN DE PRESTIGIEUZE ’30 UNDER 30’-LIJST VAN TIJDSCHRIFT FORBES.

17-06-2022 13:48


5

nieuws

Up-to-date

‘IN DE PERIODE DAT IK WAT RUSTIGER AAN DEED, HEB IK GELEERD DAT IK MOET DOEN WAAR IK GELUKKIG VAN WORD: MUZIEK MAKEN’

februari 2022

Nieuws uit de stad, de leukste uit- en eettips en gespot op Instagram.

ALDUS RAPPER SNELLE TEGEN RTL BOULEVARD. HIJ TREEDT 21 JULI OP IN HET OLYMPISCH STADION TIJDENS DE AMSTERDAMSE ZOMER.

tekst Kim van der Meulen

ALS MUZIEK IN DE OREN Het Grachtenfestival bestaat deze zomer 25 jaar, en dat wordt tien dagen lang met véél muziek gevierd op bijzondere locaties. Zo klinkt er muziek van jonge musici in de Johan Cruijff Arena, op de Nieuwmarkt en in de passage onder het Rijksmuseum. Ga ook even langs in ITA voor het jubileumconcert 25 jaar Grachtenfestival! Je hoort er ster-hoboïst Pauline Oostenrijk, die een kwarteeuw geleden optrad tijdens het állereerste Grachtenfestival. Ook niet te missen: saxofonist en componist Kika Sprangers, de piepjonge jazzzangeres en contrabassist Jala Heywood (14 jaar!) en jonge uitblinker en cellist Alexander Warenberg, die vorig jaar de GrachtenfestivalPrijs won.

Na zo’n zeventig jaar verzamelen heeft de gemeente Amstelveen een indrukwekkende kunstcollectie opgebouwd. De topstukken uit het gemeentedepot komen deze zomer naar je toe. In het Cobra Museum voor Moderne Kunst zie je werk van lokale kunstenaars zoals de Amstelveense Inbar Hasson (zie foto) en internationale beroemdheden als Corneille en Melanie Bonajo. Museum JAN laat met aquarellen, schilderijen en tekeningen zien hoe het landschap in en rondom Amstelveen sinds de jaren vijftig is veranderd. Gloednieuw werk van jonge kunstenaars is er ook. Dankzij ontwerper en artdirector Johannes Verwoerd kun je de gemeentekunst uit het eerstgenoemde museum bijvoorbeeld ook in augmented reality zien. INBAR HASSON, #PERFECT, 2019 (COBRA).

MELLE MEIVOGEL

GEEF MIJ MAAR AMSTELVEEN

Verzameld voor Amstelveen 2 juli t/m 25 september cobra-museum.nl en museumjan.nl

12 t/m 21 augustus, grachtenfestival.nl

yoga in de kas @uitinams Elke maand krijgt een lokale

instagrammer een ereplek in de Uitkrant. Deze keer is dat @amsterdambalcony, die deze zomerse plaat maakte vanaf het balkon achter Magna Plaza (zie ook Atlas op de achtergrond). Volg @uitinams op Instagram voor alle cultuurtips in de stad.

01 UK OPENING ZOMER 2022S_SV1.indd 5

In de Palmenkas van de Hortus is deze zomer elke donderdagavond een yogales te volgen (kosten: 20 euro, incl. entree tot de tuin). Van de locatie alleen kom je al spontaan tot rust: de Palmenkas is een beschermd monument en overal waar je kijkt staan palmen en palmvarens. Het wordt lekker zweten, want de temperaturen in de kas kunnen flink oplopen. Docent Anna Wisniewska van Movements Yoga zorgt ervoor dat je na afloop relaxed en energiek weer buiten staat. Namasté. t/m 21 september, de hortus.nl

We waren al blij dat alles weer kan en mag, maar eind augustus worden we daar nóg blijer om. Dan krijgen we tijdens de Uitmarkt, op het Museumplein én het Leidseplein, traditioneel weer een voorproefje van de mooiste concerten, theatershows, musicals en exposities die het komende seizoen te zien zijn. Dit jaar bestaat de Uitmarkt uit drie onderdelen. Nieuw is de ‘De Cultuurtuin’: een labyrint op het Museumplein waar je kunt ronddwalen en alle info over het nieuwe culturele seizoen digitaal kunt scannen. Daarnaast is er ‘Op locatie’, waarbij de belangrijkste cultuurhuizen op en rondom Museumplein en Leidseplein hun deuren openen. Tijdens ‘In concert’ kondigen presentator Eric Corton en The New Cool Collective een mix van artiesten aan, als altijd vanaf het grote podium op het Museumplein. Van klassiek tot pop, van streetdance tot ballet en van comedy tot musical: je krijgt hoe dan ook zin om het theater of de concertzaal in te duiken.

ANNEMIEKE VAN DER TOGT

KLAAR VOOR DE START

26, 27 en 28 augustus, uitmarkt.nl

17-06-2022 13:48


6

krant KRANT

OPENING

binnenkijken

THUIS IN DE STAD tekst en foto Marjolein van Damme

Een kijkje achter de voordeur van een Amsterdammer. Wie Stephanie Lüscher (26, artdirector/ontwerper) en Vincent Perdijk (35, developer) Wat Huurhuis van 65 m2 in de Nieuwmarktbuurt, gebouwd rond 1600 Hoe Verkregen via Stadsherstel Sinds 1 jaar Opvallend Het huis kijkt uit op de Oudeschans en de Montelbaantoren Fijnste plek Vincent: ‘Het bankje bij het raam, dat mijn vader heeft gemaakt. Daardoor kunnen we bij het raam in de zon zitten.’ Echt Amsterdams Vincent: ‘Artis de Partis. Ik heb voor Artis de marketing gedaan en heb nog steeds een groot zwak voor de dierentuin. We hebben ook een abonnement. Vanaf hier loop je er in tien minuten naartoe.’ Vincent: ‘We hadden geluk met deze woning: ik stond al dertien jaar op de wachtlijst bij Stadsherstel en werd een jaar geleden ingeloot voor de bezichtiging. Ik vond de woning meteen geweldig, maar had weinig hoop omdat eerdere bezichtigingen geen succes waren, dus ik bereidde me voor op een teleurstelling.’ Stephanie: ‘Op dat moment was ik in Zwitserland bij mijn familie, dus maakte Vincent foto’s en video’s. Ik was in eerste instantie niet heel enthousiast; te weinig efficiënte ruimte. Maar toen we de woning kregen, was ik toch heel blij.’

01 UK OPENING ZOMER 2022S_SV1.indd 6

Vincent: ‘Het meest bijzondere aan dit huis is de voorkamer met ensuite deuren, die gasten ook wel de ‘ballroomsuite’ noemen. Als je de deuren sluit, is het een logeerkamer. Het houtwerk is later aangebracht door een katholieke eigenaar, samen met alle ornamenten. Het schijnt dat hier ooit ook een schilderij van Jacob de Wit heeft gehangen.’

Vincent: ‘Mijn dierbaarste bezit is de oranje Artifort Orange Slice-stoel, die ik van mijn eerste écht goede salaris kocht. Als vrienden op bezoek komen, moeten ze ook altijd even een polaroidfoto maken in de stoel.’

17-06-2022 13:48


7

Stephanie: ‘Ik koop geregeld kunstprints en drukwerk, zoals de zeefdruk boven de open haard. Mijn favoriete item aan de muur is van Daniël Eatock. Dat heb ik ooit gekocht, omdat ik de stippen en kleuren heel mooi vind.’

01 UK OPENING ZOMER 2022S_SV1.indd 7

Vincent: ‘Ook al zitten we midden in het centrum, het is hier toch heel rustig wonen. De buren zijn leuk, vaak maken we even een praatje. Helaas is de oude boom die voor de deur stond omgewaaid tijdens de storm van afgelopen winter. De blaadjes gaven een supermooie reflectie op de muur.’

Stephanie: ‘Een leuke buurttip is de achtertuin van Eetcafé Van Beeren, waar je lekker in de zon kunt zitten. Het Coentje Gansplantsoen is ook een goeie. Daar houdt een buurtbewoner kippen, die vrij rondscharrelen en in de bomen slapen.’

17-06-2022 13:48


8

krant KRANT

OPENING

nieuwe liefde

SUMMER OF LOVE

Zelfhulpboeken over de liefde vliegen de winkels uit, podcasts over relatietherapie worden massaal gebinged en de datingapps zijn drukbevolkter dan ooit. Zijn we toe aan een vrijere vorm van liefde?

04 UK COVERVERHAAL ZOMER 2022_SVMB.indd 8

17-06-2022 15:07


9

Non-monogamie, polyamorie, sologamie: de laatste jaren horen we niet alleen meer over nieuwe relatievormen, er lijkt ook meer acceptatie te zijn voor mensen die verder kijken dan het bekende man-vrouwplaatje. ‘Ik denk dat alles meer fluïde wordt.’ tekst Kim Palmaccio illustraties Lobke van Aar

ALLES IS LIEFDE

‘F

or boys who love girls who love girls who love boys who love boys...’ De slogan van het Milkshake Festival dat jaarlijks losbarst in het Westerpark zegt genoeg: liefde komt in vele smaken. Of je nu van mannen, vrouwen of mensen houdt, voor één partner kiest of de liefde wilt delen, of juist focust op jezelf en vrienden en daarnaast losse contacten onderhoudt. Dat was altijd al zo natuurlijk – vrije liefde is van alle tijden – maar de laatste jaren lijken niet-traditionele relatievormen vaker voor te komen en meer geaccepteerd te zijn. Klopt dit? Wel als we de cijfers moeten geloven: volgens het CBS strandt 1 op de 3 huwelijken, wat om een slordige 40 procent van de bevolking zou gaan. Vrij veel als je bedenkt dat datzelfde percentage in de jaren 70 nog rond 15 procent lag. Daarnaast becijferde het CBS dat in 2047 bijna 1 op de 4 volwassenen alleenstaand zal zijn. Niet alle alleenstaanden zijn trouwens single: 22 procent van alle alleenstaanden (met of zonder kinderen) heeft op dit moment een latrelatie. Dat zijn 700.000 latters in Nederland. Ter vergelijking: in 2003 ging dit nog maar om 7 procent. Daarnaast duiken nieuwe relatievormen op, zoals polyamoreuze en open relaties (meerdere partners, voor liefde en/of seks) of de friends with benefits (vrienden die seks hebben zonder een partnerrelatie aan te gaan). Volgens onderzoek van kenniscentrum Rutgers heeft een half miljoen

mensen in Nederland een ‘non-monogame relatie’: een parapluterm voor onder andere swingen, affaires, open relaties en polyamorie. Wie denkt dat dat alleen maar havermelk-latte-drinkende millennials zijn, heeft het mis. Het zijn mensen van alle leeftijden en klassen. In talkshows, boeken en podcasts wordt non-monogamie uitvoerig besproken, er zijn datingapps voor singles én stellen die willen experimenteren met meerdere partners (denk aan Feeld, met wereldwijd meer dan 2 miljoen gebruikers) en cursussen om anders naar liefde te kijken (zie kader). Dat betekent niet dat we massaal met Jan en alleman het bed delen, maar wel dat de grenzen langzaam oprekken: binnen veel relaties – en daarbuiten – lijkt het op z’n minst bespreekbaar als je behoefte hebt aan meer dan één partner. Kortom: mensen scheiden, latten, verkeren niet met één, maar met twee partners, hoppen van man naar vrouw en andersom, of blijven liever single. Het vrije, tolerante Amsterdam loopt voorop als het om dit soort dingen gaat, maar hoe zit het in de rest van Nederland? Zijn relaties echt aan het veranderen? Of is het toch een Randstedelijke trend? MEER VERLANGENS Door het leven gaan als monogaam tweetal ligt diep verankerd in onze cultuur. Dat komt voort uit economische belangen, stelt de wereldberoemde relatietherapeut Esther Perel. Vroeger was dat handig,

‘WE BEGINNEN NU NIET LANGER AAN RELATIES MET HET IDEE DAT HET VOOR ALTIJD MOET ZIJN’

04 UK COVERVERHAAL ZOMER 2022_SVMB.indd 9

17-06-2022 15:07


10

krant KRANT

JA IK WIL!

Naast de opmars van nieuwe relatievormen is ook een andere trend zichtbaar: traditionele bruiloften winnen aan populariteit en jongeren worden preutser. Zo heeft 32% van de 25-jarige mannen en 22% van de vrouwen nog nooit het bed met iemand gedeeld, aldus Rutgers. Waar komt dat vandaan?

‘Soms zien we elkaar twee weken niet’

nieuwe liefde

OPENING

RELATIE-EXPERT MARIE-JOSÉ BOSCH-KUIPER: ‘Door te trouwen willen mensen laten zien: maar zo kan het óók gewoon nog, als reactie op al het ‘vrijevogelgedrag’. Ik herken die tegenbeweging ook in mijn persoonlijke omgeving. Een goede vriendin valt opeens ook op vrouwen. Onze kinderen speelden samen, onze partners hadden een goede band. Maar door haar ommezwaai voel ik me ineens een beetje afgekeurd als heteroseksuele vrouw. Ik vind mijn burgerlijke leven met man en kinderen heerlijk, moet ik die levensstijl door mijn vriendin opeens in twijfel trekken? Keurt zij mij af? Ben ik nog wel goed genoeg? Die onzekerheid over je eigen identiteit wekt een tegenreactie op.’ Hetzelfde geldt voor de verpreutsing van de maatschappij, zegt ze. ‘Er is meer schaamte, júist omdat online iedereen z’n hele hebben en houden deelt. Mensen willen zichzelf daartegen beschermen. Ik coach voornamelijk jongeren, maar bij ouderen merk ik dit ook.’ Toch ziet de relatie-expert over het algemeen een verschuiving naar meer vrijheid en diversiteit in relaties. ‘Veel mensen hebben nog steeds de overtuiging dat een heteroseksuele, monogame relatie het hoogst haalbare is. Tegelijkertijd heb ik vriendinnen van 40 die bewust single zijn en een fabulous leven hebben. Zij staan de hele zomer op festivals en ik zit met drie kinderen op de Beekse Bergen in een tent. Niemand zegt dat mijn leven leuker is dan dat van hen. Iedereen doet vaker waar hij of zij zin in heeft: dat is soms een man, drie kinderen en een bakfiets, en soms een relatie met twee vrouwen.’

Anna (43): ‘Ik heb een latrelatie met mijn vriend, we zijn nu vier jaar samen. In het begin waren we zo gek op elkaar dat hij na een week bij mij kwam ‘wonen’. We hadden allebei onze eigen woning, maar sliepen continu bij elkaar. Al snel begon ik de passie te missen die we in het begin hadden. De vanzelfsprekendheid dat je elkaar ziet, vond ik helemaal niet zo leuk. We waren veel thuis, keken series op de bank, zagen minder vrienden, gingen minder op boevenpad. Omdat ik het type ben dat zich altijd aan de ander aanpast, raakte ik mezelf een beetje kwijt. Ik miste het om een eigen plek te hebben. Daarom hebben we het afgebouwd: we zien elkaar nu soms een week of twee weken niet. Daarna is het extra leuk als we elkaar weer zien. Als ik thuiskom, kan ik opladen. Dan trek ik een tarotkaart of brand ik wierook, kom ik tot mezelf. En kan ik gewoon mijn nagels rustig lakken zonder dat mijn vriend zegt dat het stinkt.’

04 UK COVERVERHAAL ZOMER 2022_SVMB.indd 10

zodat de man wist van wie zijn kinderen waren en hij zijn koetjes en kalfjes makkelijk onder zijn erfgenamen kon verdelen. Het christendom maakte het monogame huwelijk tot een morele kwestie: seks mocht alleen binnen het huwelijk, met als doel: voortplanting. We hadden het huwelijk nodig om te overleven, voor het behoud van de soort. Door het verdwijnen van de invloed van de kerk, de verzuiling en – fast forward naar 2022 – emancipatie, internet en het individualisme – is dat veranderd. ‘Relaties veranderen en er ontstaan nieuwe vormen’, aldus Perel in haar TED-talk, ‘niet omdat we nu andere verlangens hebben, maar omdat we in een individualistisch tijdperk leven waarin we vinden dat het ons goed recht is onze verlangens na te streven. Vroeger scheidden we omdat we ongelukkig waren, nu scheiden we omdat we nóg gelukkiger willen zijn.’ Journalist en schrijver Corine Koole (61) – die de Volkskrant Magazine-rubriek ‘Lust & liefde’ en de podcast De liefde van nu maakt – merkt ook dat relaties aan het veranderen zijn. ‘De liefde is vrijer dan pakweg tien jaar geleden en neemt steeds meer vormen aan. Ik merk dit alleen al omdat mijn rubriek in Volkskrant Magazine mettertijd is veranderd en nu ook draait om

17-06-2022 15:07


11

SCHRIJVER JAN GEURTZ: ‘Dat er meer getrouwd wordt, is volgens mij niet een voorbode van een algemene terugkeer naar de traditionele waarden van vroeger. Het is veel meer een symptoom van dat tegenwoordig alles kan en mag op relatiegebied. Daarom kiezen mensen tegenwoordig voor een traditioneel huwelijk. Niet omdat het moet vanwege religie en cultuur, maar omdat mensen het leuk vinden. Omdat het kan en mag, en om de liefde te vieren.’ Hij vervolgt: ‘Bovendien leidt een oprukkende beweging van een generatie bijna altijd tot een reactie bij de volgende. Kijk maar naar de jaren 60 en 70; een reactie op de preutse jaren 40 en 50. Eind jaren 60 hadden we de hippietijd, waar ik zelf ook onderdeel van was en waarin iedereen het met elkaar deed. Vanaf 1968 daalde het aantal huwelijken tot een dieptepunt. Pas na de punkperiode keerden we in de jaren 90 weer terug naar het traditionele huwelijk.’

04 UK COVERVERHAAL ZOMER 2022_SVMB.indd 11

‘We gaan ook op vakantie met z’n drieën’

Laura (27): ‘Ik ben zeven jaar samen met mijn partner en sinds drie jaar hebben we een open relatie. Dat houdt in dat we niet monogaam zijn, maar alles gaat altijd in goed overleg. We bespreken en vertellen elkaar alles. Dat voorkomt jaloezie en frictie. Drie jaar geleden begonnen we met trio’s. Ik val ook op vrouwen, seks met z’n drieën leek een goede oplossing voor mijn behoeftes. Wat begon met alleen seks, eindigde later ook in uit eten of op vakantie gaan met z’n drieën. Tegenwoordig daten we allebei ook met andere mensen. Ik had drie jaar geleden niet verwacht dat we dat nu zouden doen, maar voor ons werkt het goed. Het moet wel honderd procent goed voelen, mijn partner en ik zijn de basis. Als er maar enige twijfel bestaat, doen we het niet. Het klinkt voor sommigen misschien tegenstrijdig, maar door de non-monogame relatie voel ik me nog meer verbonden met mijn partner.’

17-06-2022 15:07


12

krant KRANT

nieuwe liefde

OPENING

‘De brandweerman werd samen met zijn vrouw verliefd op een ander stel en nu vormen ze met z’n vieren één grote verhouding’

Nienke (31): ‘Ik zei tegen mijn vriend: ‘Je vraagt me voor mijn dertigste ten huwelijk, anders ga ik iemand anders zoeken.’ Dat was natuurlijk een grapje, maar het werkte wel: we zijn onlangs getrouwd. Op geheel traditionele wijze. Niet omdat we christelijk zijn, maar gewoon omdat we dat leuk vonden. Om de liefde te vieren. We deden het heel uitgebreid, met bruidspersoneel en een ceremonie. Ik ging met mijn moeder, zusje en vriendinnen op pad om een jurk uit te zoeken en op de grote dag had ik een klassiek ‘trapmoment‘ bij mijn schoonouders. De buren zwaaiden ons uit toen we gingen. Trouwen is tegenwoordig wel weer een ding onder leeftijdsgenoten; mijn agenda staat vol bruiloften van vrienden en collega’s. Ik heb trouwens wel mijn eigen achternaam gehouden, en daarna komt de zijne. Alleen zijn achternaam aannemen vond ik een stap te ver gaan, en dat wilde ik ook niet voor mijn werk als arts.’

04 UK COVERVERHAAL ZOMER 2022_SVMB.indd 12

MILKSHAKE FESTIVAL

‘Ik heb wel mijn eigen achternaam gehouden’

Zin in een summer of love? Milkshake festival is bedacht rondom het idee: niets moet, alles mag. Een dancefestival met meerdere stages en feestjes – Vieze poezendek, House of Vineyard, Supertoys – waar respect, vrijheid, liefde, tolerantie én plezier hoog in het vaandel staan. Verwacht spectaculaire decors, een grote diversiteit aan bezoekers en allesbehalve kortzichtige hokjes. 30 en 31 juli 2022, Westerpark

17-06-2022 15:07


13

‘Al dat gedoe rondom relaties is het me niet waard’

Nathalie (52): ‘Ik ben sinds mijn veertigste bewust vrijgezel. Hiervoor had ik een lat-relatie, maar dat liep na een jaar op de klippen. Ik vind verliefd zijn heerlijk, maar al het gedoe rondom relaties is het me vaak niet waard. Een gedeelde agenda, communicatieproblemen, elkaars sokken wassen: zodra je een relatie hebt, heb je er een heel nieuwe verantwoordelijkheid bij. Dan kan ik niet gaan en staan waar ik wil, moet ik verantwoording afleggen als ik een weekje alleen op vakantie wil, niet mee-eet of later thuis ben. Over het algemeen ben ik gelukkiger zonder partner. Al denken sommigen daar anders over, die proberen me om de haverklap te koppelen of vinden me zielig. Alsof ik een bepaald levensdoel heb gemist, maar zo zie ik het helemaal niet. Daar waar leeftijdsgenoten tieners en pubers aan het opvoeden zijn, leef ik lekker mijn eigen leven. Al zie ik er ook de nadelen van in, hoor. Ik kan bijvoorbeeld geen huis kopen in mijn eentje, veel activiteiten zijn gericht op setjes en op vakantie moet ik bijna altijd voor een tweepersoonskamer betalen.’

WORKSHOPS • Alles over liefde De eerste stap naar een betere relatie is de liefde en jezelf beter te begrijpen. Tijdens deze workshop van een hele dag leer je over ideeën die je op een andere manier naar liefde laten kijken, waardoor je er ook anders mee leert omgaan. 8 juli, The School of life, 125 euro • Hoe vind je liefde? Geen geluk in de liefde? Op zoek naar wat je écht wilt? Tijdens deze workshop van tweeënhalf uur schuif je aan bij een verrassende date met… jezelf. Je onderzoekt je onbewuste verlangens op liefdesgebied, zodat je daarna met meer zelfkennis de zoektocht naar (echte) liefde kunt voortzetten. 24 augustus, The school of life, 55 euro

‘VROEGER SCHEIDDEN WE OMDAT WE ONGELUKKIG WAREN, NU SCHEIDEN WE OMDAT WE NÓG GELUKKIGER WILLEN ZIJN nieuwe relatievormen. Zo interviewde ik laatst een brandweerman die samen met zijn vrouw verliefd werd op een ander stel. Inmiddels vormen ze met z’n vieren één grote verhouding.’ Volgens Koole zijn dit soort vrije relatievormen minder bekend in conservatieve kringen. Vooral in grote steden lijken mensen individualistischer, en daardoor vrijer te leven. Koole, die al dertig jaar een ‘traditionele’ relatie heeft met haar man: ‘Toch veranderen relaties overal, bij iedereen.’ Van generatie Z tot de boomers, van Amsterdam tot Lutjebroek. De traditionele norm weegt minder zwaar dan voorheen, stelt ze. ‘Er zijn allerlei subculturen, groepen met verschillende normen en waarden, het is in deze tijd veel makkelijker een sociale kring te creëren die helemaal past bij jouw opvattingen’, zegt Koole. Sociale media als YouTube, TikTok en Instagram spelen daar een grote rol in: we kijken niet snel meer op van mensen die ‘anders’ zijn of doen. Sterker nog: eigenheid wordt juist geprezen, want alleen dan val je op. Daar komt bij dat vrouwen in de loop der tijd steeds minder afhankelijk zijn geworden van een partner; ze verdienen zelf de kost, kopen of huren hun eigen huis. Daardoor komen ze dichter bij hun intrin-

04 UK COVERVERHAAL ZOMER 2022_SVMB.indd 13

sieke wensen. ‘Veel mensen in mijn omgeving gaan scheiden. Ze hebben hun kinderen grootgebracht en willen kijken wat er nog meer uit het leven te halen valt.’ RODDELENDE BUREN ‘Een groot verschil met vroeger is dat we niet langer aan relaties beginnen met het overheersende idee dat het voor altijd moet zijn’, zegt schrijver Jan Geurtz (72), bekend van onder andere zijn bestseller Verslaafd aan liefde. Geurtz, die vaak kortstondige relaties heeft van een of twee jaar en daarna weer alleen wil zijn, woonde vijftien jaar in Amsterdam totdat hij in 2015 naar de Veluwe verhuisde. ‘Traditionele waardepatronen zoals ik die in mijn jeugd heb meegemaakt, zijn afgebrokkeld. Vroeger was het verloven, trouwen, uitzet verzamelen en voor altijd bij elkaar blijven – uit elkaar gaan was een schande. In dorpen heerst die traditionele relatievorm nog steeds enigszins omdat daar nog sociale controle is, in ieder geval meer dan in het stedelijk milieu. De buren kennen elkaar, er wordt sneller gepraat en geoordeeld. In de stad ben je anoniemer.’ Maar ook die grenzen vervagen, zegt Geurtz. Volgens hem komt dat door de woningnood in de steden en verstedelijking van de provincie. ‘Ik zie het hier ook

op de Veluwe. Ik woon in een klein, Bible Belt-achtig dorp, maar ik kan doen wat ik wil. De buren komen ook uit de stad. Individualisme neemt ook hier steeds meer toe.’ Daarnaast merkt Geurtz ook dat spiritualiteit invloed heeft op relatievormen. ‘We doen meer aan zelfontplooiing. Steeds meer mensen worden zich bewust van hun aangeleerde zelfbeeld: het ego met zijn neurotische patronen. Ze vragen zich af: doe ik iets omdat ik dat wil of omdat de maatschappij dit van me verwacht? Kies ik voor veiligheid of liefde? Mensen die een relatie aangaan, gaan nog steeds een commitment met elkaar aan, alleen niet meer een commitment van het soort: ‘we blijven voor altijd samen’, maar eerder: ‘we helpen elkaar spiritueel te groeien’.’ Koole denkt dat ondanks alle nieuwe relatievormen, monogamie altijd zal blijven bestaan. ‘Als dat goed voor je werkt, waarom zou je dat veranderen? Wel denk ik dat alles meer fluïde wordt, zoals dat met een hip woord heet. Dat vrijheidsgevoel is toch geweldig? Nog meer dan vroeger kun je je leven indelen zoals je wil op het gebied van relaties en seksualiteit. Je eigen keuzes kunnen maken heeft iets emancipatoirs. Het geeft hoop.’

17-06-2022 15:07


14

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

aanbieding

CADEAU BIJ ABONNEMENT

t.w.v. 95

€39

Koffietafelboek Crown of Creation Museum of Humanity ontstond in 2001 na een droom van fotograaf Ruben Timman over een vervallen en donker museum – een metafoor voor de staat van de wereld en ons mens-zijn. Die droom vormde het startpunt voor het idee om de mensheid, wereldwijd, zo waardig mogelijk in beeld brengen. Inmiddels bestaat Timmans collectie uit meer dan 7000 portretten. Hij bezocht twintig landen op vijf continenten en voert een groeiende beweging aan van mensen die de wereld positief willen veranderen. Het resulteerde in het Museum of Humanity, op het Hembrug-terrein in Zaandam, én in het koffietafelboek Crown of Creation. Het boek vertelt het bijzondere verhaal van Timman en toont paginavullende portretten uit zijn collectie. Een prachtig fotoboek dat de waardige mens viert, onafhankelijk van zijn omstandigheden. museumofhumanity.nl GA NAAR IAMSTERDAM.NL/UITKRANT, NEEM EEN EENJARIG ABONNEMENT (€ 31,99) EN ONTVANG HET BOEK CROWN OF CREATION. Deze actie loopt t/m 29 augustus. Op=op.

mail & win!

GA NAAR IAMSTERDAM.NL/ACTIES

THE AVOCADO SHOW

FABRIQUE DES LUMIÈRES

5x een brunch met bubbels voor twee t.w.v. € 22,90 Zin in een heerlijke avocadobrunch? Dan zit je goed bij The Avocado Show in de Pijp! Hier draait alles om good vibes en de signature ‘Pretty Healthy Food’. Oftewel; spectaculair vormgegeven gerechten – alles met avocado natuurlijk – die naast heerlijk óók eerlijk zijn. Elke culinaire creatie wordt vol liefde bereid met gecertificeerde en duurzaam geteelde avocado’s. Je vindt het restaurant aan de Daniël Stalpertstraat 61HS. Deze actie loopt t/m 29 augustus

5x twee tickets voor Fabrique des Lumières t.w.v. € 34 Fabrique des Lumières is het grootste digitale kunstcentrum van Nederland. In de Zuiveringshal op het Westergasterrein zie je in de eerste expositie de werken van Gustav Klimt tot leven komen op muziek van Wagner, Straus, Chopin en Beethoven. Ook is er een expositie van de kleurrijke Hundertwasser en zijn er twee experimentele videocreaties. Na je bezoek is er keuze genoeg voor een hapje of een drankje op het gezellige Westergasterrein. Deze actie loopt t/m 29 augustus

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 14

17-06-2022 15:07


krant KRANT

zomer 2022 16 19 20 23 24

15

DANS: JULIDANS COLUMN VAN CINDY HOETMER FESTIVALAGENDA FILM: BUITENFILM INTERVIEW MET SCHRIJVER EN DICHTER JOOST OOMEN

RECHT OP DE HEMEL

VOLKSOPERA De overstromingen ruim honderd jaar geleden, de overkomst van de eerste tuindorpers uit de krotwijken in het centrum, de oorlog, de oude Noorderling die zich niet meer gezien voelde, de huidige nieuwbouw... Alle verhalen uit Noord komen samen in de Volksopera, een professionele opera uitgevoerd door buurtbewoners van Tuindorp Nieuwendam, Tuindorp Buiksloot (Blauwe Zand) en de Nieuwendammerdijk. Met klassiekers waarvan de teksten allemaal bewerkt en naar het Nederlands omgezet zijn.

Na de plotselinge dood van God storten de geprivilegieerde engelen op aarde en moeten daar opnieuw bedenken wie zij zijn. Hoe gaat de mens om met het verlies van zijn bevoorrechte positie? Recht op de hemel is een rauwe en radicale bewerking van Vondels Lucifer. Wegens succes opnieuw te zien midden in de stad, op Het Stenen Hoofd. De drie acteurs van Collectief Blauwdruk houden van barok theater, met veel dramatiek en theatrale gebaren, over de grote thema’s van het leven. En ze kicken op rijm, luchtige clichés en bloemrijke taal, doorspekt met nep-Engels en hippe uitdrukkingen. t/m 17 juli Het Stenen Hoofd

BLESSINGS FROM MOUSGANISTAN Wat heeft dat beeldschone model nou in haar oor zitten? Ja, het is echt een McDonald’s-logo. Het is geestig én het zegt iets, over mondialisering bijvoorbeeld. Mous Lamrabat (Marokko, 1983) laat wel vaker verschillende werelden samensmelten in zijn esthetische, maar ook altijd humorvolle foto’s – die ook nog getuigen van een goed gevoel voor surrealisme. Een persoon op een paard in een wittte boerka, maar dan wel met hartjes bedrukt. Een vrouw die touwtjespringt met een ‘touw’ van druppels uit haar traditionele potje thee. Lamrabat vervormt bekende beelden en symbolen op zo’n manier dat je idee van normaal minstens een kwartslag draait. t/m 16 oktober Foam

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 15

MASHALLAH WITH EXTRA CHEESE, 2021 © MOUS LAMRABAT/LOFT ART GALLERY

1 t/m 3 juli Purmerplein

17-06-2022 15:07


16

krant KRANT

dans

KUNST & VERMAAK

Ode aan háár lust

Op het internationale dansfestival Julidans (2 t/m 16 juli) brengen opvallend veel vrouwelijke choreografen een ode aan de vrouwelijke sensualiteit. Ze verbeelden kracht en plezier, of maken korte metten met clichébeelden.

V.l.n.r: Stations, A Divine Comedy (onder), Joy enjoy joy en Eros

A

ls er iets is wat de 43 voorstellingen deze editie van Julidans gemeen hebben, dan is het ‘transitie’, zegt artistiek directeur Anita van Dolen. De behoefte aan verandering is alom aanwezig. ‘Opvallend is het positieve gevoel dat uit het werk van de nieuwe dansmakers spreekt; de hoop, het geloof en de wil om de wereld te veranderen. Vaak door ons op een andere manier naar onze huidige wereld te laten kijken.’ Een aantal, met name vrouwelijke choreografen kijkt bijvoorbeeld anders naar seksualiteit en erotiek. Niet vanuit wat er allemaal niet kan en mag, maar vanuit kracht en energie. Misschien is er na twee jaar corona, veel binnen zitten en afwachten ook wel extra veel behoefte aan uitbundigheid, vrolijkheid en feesten. Vijf aanraders:

RIO STAELENS

NICOLE MARIANNA WYTYCZAK

DIETER WUSCHANSKI

tekst Margriet Prinssen

Verandering, transformatie, transitie: hoe je het ook noemt, het is haar op het lijf geschreven. In Stations maakt ze haar meest persoonlijke voorstelling ooit: een zoektocht naar vrijheid. 9 en 10 juli, ITA

PINK PORTAL Zoals de titel al suggereert, is Pink portal een regelrechte ode aan de vulva. Hoe kan je de onderdrukkende blik waarmee eeuwenlang naar het vrouwenlichaam is gekeken omzetten in iets positiefs, in kracht en energie? Met haar cast van vrouwen van allerlei leeftijden en achtergronden wil choreograaf Cecilia Moisio de schaamte en schuldgevoelens openbreken. De schaamte voorbij: viva la vulva! 11 en 12 juli, Theater Bellevue

dans Julidans 2 t/m 16 juli Op 14 locaties in de stad (met ITA als festivalhart)

STATIONS Als je het hebt over vrouwen en kracht: op haar 63ste danst ze nog steeds alsof het geen enkele moeite kost. Louise Lecavalier – ‘a flame on legs’ – was al legendarisch in de jaren tachtig; ze tilde mannen op alsof ze veertjes waren en maakte spectaculaire dubbele schroeven in de lucht. Met haar androgyne verschijning en haar enorme fysieke kracht staat ze al veertig jaar op de grote podia.

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 16

A DIVINE COMEDY Van een totaal ander kaliber is A divine comedy van Florentina Holzinger, de ‘superster van de hedendaagse Europese dans’. Het gaat haar er vooral om de genderverhoudingen en de manier waarop het vrouwenlichaam eeuwenlang in de media en kunst is neergezet te laten zien, en uit elkaar te halen. Er valt veel te lachen om de

17-06-2022 15:07


17

SANNE PEPER

mis deze niet

Pink Portal

OP NAAR SURINAME Vanuit een tropisch ingerichte flat in het koude Nederland dromen drie jonge mannen over het verre Suriname: waar alles warmer, meer ontspannen en muzikaler is. Theatermaker Roy Peters brengt Naar Paramaribo op het Queer Theater Festival, waarin thema’s als koloniaal verleden, verlangen en queer zijn voorbijkomen. Verwacht een swingende politieke komedie waarin, tussen alle roze praatjes door, harde noten worden gekraakt over vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid.

KARIN JONKERS

28 juli in het OBA Theater, gratis voor leden van We Are Public

HET MOOIE BOERENLEVEN De tentoonstelling Vijf lange meden omspant 23 jaar werk en toont

een greep uit het immense fotoarchief van de Nederlandse fotograaf Dirk Kome, waarin de schoonheid van het alledaagse boerenleven wordt getoond. Aanschouw de cyclus van de seizoenen en de veranderende verhouding van boerenfamilies ten opzichte van het land. 4 t/m 7 augustus in Huis Marseille, gratis voor leden van We Are Public

hysterische beeldvorming, niet alleen als het gaat om seksualiteit en erotiek. 3 en 4 juli, ITA

JOY ENJOY JOY Ook in Joy enjoy joy van de Vlaamse choreograaf Ann Van den Broek gaat het niet zozeer over erotiek, maar om lichtheid en plezier hebben. Net als in veel meer voorstellingen – ook daar verandert veel – worden hierin de grenzen tussen kunstdisciplines stevig opgerekt. Zo wordt er veel video gebruikt in dans, in dit geval close-ups van de dansers, waardoor ze heel dichtbij komen. Een intense ode aan levenslust. 7 en 8 juli, De Meervaart

EROS Celebrate the body is het thema van choreograaf Boukje Schweigman die samen met de dansers van DOX in Eros de vrouwelijke energie ontketent in Eros. Het moet maar eens afgelopen zijn met alle taboes en clichés: de remmen gaan los en alle registers gaan open, ondersteund door drums en percussie. Dat is goed gelukt, aldus Trouw, die vijf sterren uitdeelt: ‘Een prachtige ode aan het sensuele vrouwenlichaam.’ 14, 15 en 16 juli in De Meervaart

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 17

POËZIE DIE DANST Is de mens opgewassen tegen de snelheid waarop de wereld zich ontwikkelt? Trio Perselí, danscollectief Chronos en zangeres Vita Pagie creëren nieuwe verbindingen in Perselí + Chronos. De makers onderzoeken in deze voorstelling hoe muziek en lichaam elkaar voortstuwen. Het resultaat is een mix van hedendaagse jazz met invloeden van folk en transformatieve dans. Na afloop kun je zelf ook de heupen losgooien in het café, want er draait afsluitend een dj. 31 augustus in het Bimhuis, gratis voor leden van We Are Public Met een We Are Public-abonnement voor 18 euro per maand krijg je gratis toegang tot deze en vele andere voorstellingen en events. Actie: je betaalt nu tijdelijk maar 1 euro voor twee maanden!

17-06-2022 15:07


18

krant KRANT

featurettes

KUNST & VERMAAK

Rustig aan

Het loont om er niet even langs te rennen, maar juist aandachtig te kijken naar de dromerige collectie modern Japans lakwerk in het Rijksmuseum. tekst Joke van der Weij foto Rijksmuseum

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 18

kost; het loont om aandachtig te kijken. Deze tentoonstelling gaat trouwens over modern lakwerk, uit de periode 1890-1950, waarin de eeuwenoude lakkunst zichzelf opnieuw uitvindt. Even mooi gemaakt, maar de onderwerpen zijn persoonlijker, de kleuren feller. Toch blijft de natuurbeleving zijn weg vinden naar de laklagen. Mooi is het schrijfkistje dat keizer Meiji naliet aan een van zijn concubines. Daarop is een blinde prins te zien die zijn luitspel onderbreekt om te luisteren naar het ruisen van grassen in de wind. Als je goed kijkt, kun je het horen. En ook op die aalscholver in de branding (door Rokkaku Daijõ, 1938 – zie foto) raak je niet uitgekeken. Overigens zijn in diezelfde periode in het Rijksmuseum ook de vroegst bekende Nederlandse foto’s van Japan te zien, gemaakt in 1865. 1 juli t/m 4 september Rijksmuseum

Eeuwenoude band Wat hebben Gaasperdam en de grachtengordel met elkaar te maken? Meer dan je denkt, zo is te zien tijdens Tussen Gaasp & gracht (8 juli t/m 2 oktober) op drie locaties. tekst Joke van der Weij foto Museum Van Loon

D

e pop-uptentoonstelling Tussen Gaasp & gracht vertelt verhalen over de eeuwenoude relatie tussen de stadsdelen Zuidoost en Centrum en hun bewoners. Het landelijke stuk aan de Gaasperplas was namelijk – voor het Zuidoost werd – een belangrijk landbouw- en veeteeltgebied. Rijke Amsterdammers hadden er in de 17de en 18de eeuw buitenplaatsen. De boter op de ontbijttafel en de slagroom op de aardbeien van de Amsterdamse elite kwam vaak van eigen boerderij. Een voorbeeld hiervan is boerderij Langerlust aan de Gaasperplas in Zuidoost, een van de weinige overgebleven buitenplaatsen. Het kwam in de 19de eeuw in bezit van de Amsterdamse patriciërsfamilie Van Loon, wier woonhuis nu een museum is. Deze eeuwenoude verbintenis tussen Zuidoost en Centrum wordt mooi samengebracht op drie locaties: Langerlust, Imagine IC en Museum Van Loon.

In Langerlust – een heerlijk fietstochtje – krijg je een beeld van het voorbije boerderijleven. Foto’s van de laatste pachters, de familie Vogel in de weer met de melkkoeien én een foto van jongeheer Maurits van Loon die in 1927 de eerste steen legt voor de verbouwing van Langerlust (foto) spreken boekdelen. In Museum Van Loon ligt het accent op de stedelijke component. Acht verhalen leren je een hoop over buitenplaatsen, de rol van de pachters en hoe die lage buitengebieden droog werden gehouden. En dan op naar de Bijlmer (een andere volgorde mag ook) waar het over voedsel en lekker eten gaat. Bij Imagine IC aan het Bijlmerplein is er vooral aandacht voor het hedendaags culinair erfgoed. Het archief van Mavis Hofwijk, de koningin van de Surinaamse keuken, staat daar in het middelpunt. 8 juli t/m 2 oktober museumvanloon.nl

WALTER STOKMAN

J

apans lakwerk – daar hangt iets mystieks omheen, iets dromerigs. Nederland kwam er al vroeg mee in aanraking door de handel met Japan. Naast porselein werd ook lakwerk door de VOC-schepen aangevoerd, vooral zwartgelakte dozen en kistjes met fraai inlegwerk. De Japanse lakwerktraditie, Urushi, begon al in de zesde eeuw en is diep verankerd in de Japanse cultuur. Wat maakt het zo bijzonder? De ongelooflijke verfijning waarmee zoiets gemaakt wordt. De versieringen worden opgebouwd uit tientallen flinterdunne laagjes lak, bestrooid met goud- of zilverpoeder en ingelegd met bladgoud, parelmoer en schaal van kwarteleitjes. De bedoeling is om op deze manier een droomachtige wereld op te roepen, bijvoorbeeld van zonlicht op een bloem of een bidsprinkhaan die opkijkt vanaf een aubergine. Het is duidelijk dat écht genieten van lakwerk aandacht

17-06-2022 15:07


column

19

Cindy IN DE CITY AFLEVERING 14:

WAARIN CINDY HET OPNEEMT TEGEN DE SUV

WALTER STOKMAN

Z

oals lezers van mijn twee meest recente boeken al weten, overwinteren mijn ouders in een Spaanse urbanisatie in de provincie Murcia. Ik ga daar ieder jaar twee weken heen. Het gebied blinkt niet uit door natuurschoon en mooie historische dorpen zijn er ook schaars, maar het is er lekker warm en het drinken van een glas bier, eventueel met een kwak Spaanse huzarensalade, is er nog tamelijk goedkoop. Mijn ouders hebben, in tegenstelling tot hun dochter, rijbewijzen en een auto, dus we kunnen daar van alles doen. Op weg naar een of andere bijeenkomst (overwinteraars zijn nogal sektarisch) passeerden we een klein dorp, dat leek te balanceren op een bergwand. ‘Kunnen we hier stoppen?’ vroeg ik, want het leek me een schattig plaatsje. Aledo heette het. Maar we konden niet stoppen, want we moesten naar de bijeenkomst. Op mijn aandringen gingen we een andere keer naar Aledo. De grote parkeerplaats aan het begin van het dorp was vol, dus mijn vader reed door richting de kerk. Daar was ook geen plek. Hij volgde een bocht om Aledo weer uit te rijden en na die bocht werd het straatje steeds smaller en smaller, tot het ongeveer even breed was als de auto. We keken achterom, maar we konden niet terug omdat er iemand achter ons zat. Ik kreeg het benauwd, mijn vader bleef kalm. Ook toen de auto aan weerszijden nog maar ongeveer één centimeter ruimte had. We waren alle drie doodstil en durfden bijna niet te ademen, maar mijn vader manoeuvreerde ons uit het nauwe straatje en als bij een wonder bleef de lak ongedeerd. We parkeerden buiten Aledo en liepen ernaartoe. Na al die spanning viel Aledo nogal tegen. Het bleek, toen we er waren, een stuk mooier van een afstand bezien dan van dichtbij. Zo is het ook vaak met mooie mensen; als je ze beter leert kennen, zijn ze vaak reuzesaai. Mijn ouders hebben samen nooit patserige auto’s gehad (alleen mijn moeder, voordat ze getrouwd was), vroeger hadden ze zelfs een Lada waar we regelmatig om uitgelachen werden (voor de jonge lezers: dat is een soort Russische tank, hoewel dat nu niet meer zo grappig klinkt). Ook hun Spaanse auto was gelukkig zeer bescheiden, anders hadden we glijmiddel nodig gehad in dat straatje. Ondertussen worden auto’s steeds groter en breder. En hoewel wegen in Amsterdam niet zo krankzinnig smal zijn als die in Aledo, blijft er steeds minder ruimte over om te fietsen in straten waar die bakbeesten geparkeerd staan. In Zuid bijvoorbeeld, waar veel tokkiemiljonairs wonen. Die autobezitters klagen op hun beurt over de te kleine parCindy Hoetmer (1967) keerplaatsen in de stad. Parkeerplaatsen zijn berekend is geboren en opgeop het formaat van auto’s van vroeger. De stad gaat niet groeid in Amsterdam. mee met de tijd, roepen ze. Ik vraag me af of ze vinden In 2022 kwam haar dat de extra meters parkeerplaats ten koste moeten gaan vierde boek Goed, naar van de stoep, van de rijweg of van huizen. Stoep waaromstandigheden uit, schijnlijk, want alleen paupers lopen. Een maximaal waarin ze haar leven in formaat voor personenauto’s zou natuurlijk een beter idee de stad beschrijft. zijn, ook voor de veiligheid van fietsers en voetgangers. Maar we leven in een samenleving waarin de patjepeeërs het voor het zeggen hebben, en die hebben grote auto’s nodig voor hun drie à vier verwende rotkinderen en hun perfect gecoiffeerde Instagram-hond. Bovendien moeten de stoelen breed genoeg zijn voor de kontimplantaten van mevrouw. En ik fiets mopperend door de stad, zigzaggend rond de uitstulpende parkeerplaatsen vol SUV’s en andere reuzenwagens. Voor de eigenaars van die rotdingen heb ik nog een leuke tip: rij eens naar het pittoreske Aledo. En dan niet meteen parkeren, maar na de kerk linksaf.

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 19

17-06-2022 15:07


20

krant KRANT

festival

KUNST & VERMAAK

De zomer is geopend Festivallen: we mogen weer! Maar kunnen we het nog? Zeven tips waar je dat zelf kunt uitproberen. tekst Alice Boothby

SENSATION BEYOND 2 juli WAAR? Johan Cruijff Arena WAAROM? Organisator ID&T trok in 2017 de stekker uit het legendarische feest Sensation om dat besluit twee jaar geleden weer terug te draaien… Maar toen kwam corona. Wie uit z’n plaat wil gaan en een kledingvoorschrift (wit!) prima vindt, mag deze bijzondere editie van Sensation absoluut niet missen. WIE? Diplo & MK, Sunnery James & Ryan Marciano, Noizu, Oliver Heldens KOST DAT? v.a. 109 euro, sensation.nl DEKMANTEL 3 t/m 8 augustus WAAR? Amsterdamse Bos en verschillende locaties rondom het IJ WAAROM? Deze editie van de dancevijfdaagse Dekmantel is er eentje voor in de boeken: meer dan honderd klinkende namen reizen af naar Amsterdam voor eerst twee concertavonden rondom het IJ en daarna – eindelijk, het mag weer – drie dagen feestgedruis in ’t Bos. WIE? Helena Hauff, Batu, Palms Trax, Marcel Dettmann, Joy Orbison en Job Jobse KOST DAT? v.a. 30 euro, dekmantelfestival.com

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 20

EVA WERTHEIMER

KNALDRANGALERT

BART HEEMSKERK

Na twee lange zomers zonder – met hier en daar een verdwaalde gelukstreffer die wél kon doorgaan – kan het naderende festivalseizoen niet anders dan één lange uitspatting van muziek, zon en liefde worden. De livemuziek lonkt, net als drinken uit plastic bekers, het uitwisselen van plakkerige muntjes, zoenen met iemand die je vijf minuten kent en in the heat of the festivalmoment elkaar proberen te vinden (‘Ik sta linksvoor, je weet wel, bij die paal!’). Zelfs de klotsende oksels van een onbekende buurman en de ellenlange rijen voor de dixi’s roepen een bepaald soort sentiment op. Alle reden om er dus vol in te duiken dit jaar, maar waar moet je zijn? Zeven tips.

GOUWE OUWEN

VONDELPARK OPENLUCHTTHEATER t/m 11 september WAAROM? Sinds 1974 is er in de zomermaanden elk weekend wel iets gratis in het Vondelpark te zien. Van geijkte comedynamen tot balletvoorstellingen, rammelende gitaarmuziek tot eigenzinnige rap, optredens speciaal voor kinderen en alles ertussenin. Kom lekker aanwaaien, reserveren is niet nodig, maar wel handig als je verzekerd wilt zijn van een stoel. WIE? Brigitte Kaandorp (2 juli), Janne Schra & de Vogels (17 juli), Yung Nnelg (14 augustus), Altin Gün (28 augustus) KOST DAT? Helemaal niets, openluchttheater.nl KWAKU 16 juli t/m 7 augustus WAAR? Nelson Mandela Park WAAROM? Vier weekenden lang is het groene hart van Zuidoost weer het speelterrein van muziek-, dans-, sport- en eetfestijn Kwaku Summer Festival. Dat begon in 1975 als Kwakoe, een kleinschalig voetbaltoernooi voor de jeugd van de Bijlmermeer die in de zomer niet op vakantie kon. Bijna een halve eeuw later is het uitgegroeid tot een zomerhappening waar stad en omstreken op afkomt, maar die heerlijk zonnige vakantiesfeer, die is gebleven. WIE? Het eerste Friday Night Concert (aparte tickets verplicht!) wordt ingevuld door salsalegende Oscar D’Leon, de rest volgt snel. KOST DAT? v.a. 12,50 euro, kwakufestival.nl

17-06-2022 15:07


21 NIEUW!

EVA WERTHEIMER

FLEET FESTIVAL 27 en 28 augustus WAAR? Fleet Island op het Markermeer, opstappen doe je op CS WAAROM? Wat krijg je als je duizenden mensen op een paar grote boten verscheept om vervolgens rondjes rond een podium op een eiland te laten varen? Dat moet zich nog uitwijzen, want de eerste editie van het nieuwe tweedaagse festival Fleet Festival vindt in augustus plaats. WIE? Op zaterdag (de urban-editie) namen als Frenna, Broederliefde en Jonna Fraser, op zondag Nederlands trots Mart Hoogkamer, Frans Duijts en vele anderen. KOST DAT? v.a. € 52, fleetfestival.nl

IN ’T GROEN

AMSTERDAMSE BOSTHEATER t/m 25 september WAAROM? Het is hopen dat het droog blijft, maar dan heb je ook wat: de allermooiste optredens midden in het Amsterdamse Bos. Deze zomer doet een lange lijst artiesten het Bostheater aan. WIE? Patrick Watson (18 juli), The Damned gespeeld door ITA (t/m 23 juli), Kings of Convenience (16 augustus), Danny Vera (8 september) en Sef & het 10-koppige El Salvador Ensemble (23 september). KOST DAT? v.a. 21,50 euro

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 21

FABIOLA JEAN-LOUIS

ERIK VAN 'T HOF

LUIS RIOS-ZERTUCHE

PARADE 12 t/m 28 augustus WAAR? Martin Luther Kingpark WAAROM? Of je er nu komt om een voorstellingen te zien, een avondlang sangria te drinken of alleen voor een rondje in de zweefmolen: bij de Parade kan en mag het allemaal. Het leukste rondreizende theaterfestival strijkt in augustus weer twee weken neer in het Martin Luther Kingpark met vertrouwde Parade-oudgedienden en debutanten. WIE? Orkater, Lucky Fonz III, Kiki Schippers, Joost Oomen en Engel & Paul (de Munnik) KOST DAT? Entree 8,50 euro (t/m 11 jaar gratis), voorstellingen 8 euro

17-06-2022 15:07


22

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

advertorial

Teylers in festivalsferen Plan deze zomer vooral een tripje naar Teylers Museum in Haarlem, want daar vind je te midden van de vaste collectie een heus zomerfestival, inclusief zitzakken, soundscapes, workshops en looprondjes vol indrukken. tekst Karin Thybaut

Fossielenzaal (boven), schilderenijnzaal (onder) en de Ovale Zaal.

expo Zomer in Teylers 9 juli t/m 4 september teylersmuseum.nl

F

ossielen tekenen, een elektriseermachine-demonstratie, een crash course natuurkunde, rondleidingen naar de Bibliotheek en de Sterrenwacht, dans en muziek: deze zomer is er in Teylers Museum véél te doen. Met Zomer in Teylers is het museum in heuse festivalsferen gehuld, met soundscapes, zitzakken en natuurlijk eten en drinken. En dan zijn er ook de drie routes die alle ins en outs van het museum laten zien. OUDSTE MUSEUM Startpunt van de routes is de Ovale Zaal, de ‘parel’ van Teylers Museum. Een audiofragment leert je alles over de geschiedenis van het museum, dat het oudste is van Nederland. Teylers Museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (17021778), een vermogende Haarlemmer die ook verzamelingen op het gebied van kunst en wetenschap had. Na

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 22

zijn dood werd achter zijn woning een ‘boek- en konstzael' gebouwd. In dit destijds hypermoderne laboratorium verwonderden bezoekers zich over de nieuwste wetenschappelijke uitvindingen, boeken en de kunst. Dat kan nog steeds, want de Ovale Zaal is sindsdien vrijwel onveranderd gebleven. ROUTE DER VERLICHTING Vanaf de Ovale Zaal kun je alle kanten op en kies je een route: de kunstroute, de wetenschapsroute of de route ‘idealen van Pieter Teyler’, door Pieter Teylers Huis. Deze nieuwe vleugel (afgelopen december geopend na een uitgebreide restauratie) is het voormalige woonhuis van Teyler. In de ruimtes, die behoren tot de best bewaarde historische interieurs uit die tijd, komt Teylers Verlichtingsgedachtegoed tot leven: hij geloofde stellig dat praktische uitvindingen en

ontdekkingen de beste manieren waren om de wereld tot een betere plek te maken. ZOMERS EN FEESTELIJK Zomer in Teylers is een museumbezoek in festivalstijl. Feestelijk, maar vooral ook leerzaam dus. ‘Dit past goed bij ons DNA’, zegt Marc de Beyer, directeur van het museum. ‘Teylers Museum is een werkend instituut, gedreven door de menselijke nieuwsgierigheid om de wereld om ons heen te begrijpen. Door de verhalen achter de collectie op een onderzoekende manier aan te reiken, prikkelen we de nieuwsgierigheid en zetten we aan tot nadenken.’ Precies zoals Pieter Teyler het ooit bedoeld had. Zie teylersmuseum.nl voor het hele programma.

17-06-2022 15:07


krant KRANT

23

film

Pak een stoel

Groot scherm, sterrenhemel, een luie stoel en wat te snacken of drinken bij de hand: welkom in de buitenbioscoop die Amsterdam heet. tekst Bregtje Schudel

COPPELIA De rust in een idyllisch dorp wordt ruw verstoord door de komst van Dr. Coppelius (Vito Mazzeo) die alle bewoners perfecte schoonheid belooft. Kunnen Zwaantje (Michaela de Prince) en haar vrienden het dorp nog redden? Lief balletsprookje met dansers van het Nationale Ballet. 6 juli in de bioscoop

A

l twintig jaar onze rots in de branding: Pluk de Nacht vertoont elf dagen lang speelfilms op Het Stenen Hoofd die het goed deden op de internationale festivals, maar de Nederlandse bioscopen (nog) niet hebben gehaald. Wil je zeker zijn van een plek? Adopteer dan een éénof tweepersoons-strandstoel voor de hele avond.

Liefhebbers van documentaires en lhbtqi-films kunnen terecht bij respectievelijk IDFA by Night en de Pride Open Air Cinema. Bij die laatste kun je gratis (neem je eigen drankje mee!) aanschuiven op twee locaties (in West en Zuid). Tot slot kun je het dak op bij Nemo voor ROEF.

VOETEN IN HET ZAND Aan de andere kant van het IJ kun je met je voeten in het zand achteroverleunen bij Pllek voor Films with a View. De programmering, verzorgd door Outdoor Cinema, wordt steeds pas kort van tevoren bekendgemaakt, dus hou de site in de gaten. Ook bij Eye staan de stoelen en koptelefoons klaar voor Sunset (reserveren verplicht), met de vertoning van o.a. Donnie Darko en de gerestaureerde versie van Karakter (mét Q&A met Mike van Diem).

Films with a View Iedere dinsdag (met goed weer), pllek.nl IDFA by Night 5 t/m 15 juli (behalve in het weekend), dezwijger.nl Forest Film Festival 27 t/m 31 juli, bostheater.nl Pride Open Air Cinema 1 t/m 5 augustus, pride.amsterdam Movies at the Hermitage 17 t/m 28 augustus, moviesatthehermitage.nl Pluk de Nacht. 17 t/m 27 augustus, Het Stenen Hoofd, plukdenacht.nl ROEF 19 t/m 21 augustus op het dak van Nemo, roefamsterdam.nl Sunset 24 t/m 28 augustus bij Eye, eyefilm.nl

HALLO UITZICHT Voor een intieme en idyllische setting zoek je niet verder dan Movies at the Hermitage, of trek je het Amsterdamse Bos in voor het Forest Film Festival (een samenwerking met Cinetree).

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 23

BOEIEN! Met frisse tegenzin gaan de elfjarige Ravi en haar achtjarige stiefbroer Benja met hun ouders mee op een cruise. Wanneer ze verzeild raken in een kidnapplot, zal het tweetal toch moeten samenwerken. Nederlandse familiefilm met Cees Geel, Yuvat Westendorp, Ferdi Stofmeel, Klaasje Meijer (voormalig K3-lid) en Ellie Lust. 20 juli in de bioscoop

FILMAGENDA

POITIER & WASHINGTON Oscarwinnaars Sidney Poitier (19272022) en Denzel Washington (1954) waren goede vrienden, toch speelden ze nooit samen in een film. In dit zomerprogramma komen de twee topacteurs toch een beetje samen met de vertoning van hun beste films, waaronder No way out (1950), Lilies of the field (1963), Glory (1989) en The hurricane (1999). 8 juli t/m 31 augustus in Eye

17-06-2022 15:07


24

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

Schrijver en dichter Joost Oomen:

‘Er is te weinig aandacht voor vrolijkheid’ Door een snorkel een gedicht voordragen of je publiek een voodooritueel laten uitvoeren: schrijver en (performance) dichter Joost Oomen (31) voelt zich thuis in het absurde. ‘Ik wil iets maken dat bevreemdend én mooi is.’ tekst Kim van der Meulen foto’s Liz van den Akker

V

orige zomer was Joost Oomen op Salina. Hij was uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie, omdat het Italiaanse eiland al maanden geen toeristen meer trok. Hij las onder water via een snorkel voor uit eigen werk, zoals te zien is op een filmpje op zijn Instagram-account, en probeerde vissen te vangen met een lange tak van een venkelplant als hengel. Het aas: een stukje stof waarop hij een gedicht had geschreven. ‘Ze hebben het goed gelezen, maar ze hapten niet’, zegt Oomen erover, die verslag van zijn reis deed in zijn boek Visjes. Deze zomer zijn zijn gedichten ook te horen in de familievoorstelling Als je weet waarom een vis praat. Het grote publiek zal hem echter vooral kennen van De slimste mens, waar hij het schopte tot de finale. En van het inmiddels legendarisch te noemen tv-fragment uit talkshow Humberto van vorig jaar, waarin Oomen met duizelingwekkende snelheid het briljante gedicht Een blok cement op zolder vinden voordraagt – of eigenlijk: uitstoot. Zoals een kijker het verwoordde: ‘Zelfs tafelgast Stefano Keizers lijkt normaal naast Joost’. Verwondering, hilariteit, complete verwarring: het is waar Joost Oomen het voor doet, lijkt wel.

‘Was ik maar wat meer een einzelgänger, dan schreef ik meer gedichten’

Je maakte al eens de voorstelling O ratelslang geil beest, waarin het publiek een voodooritueel moest uitvoeren. In je debuutroman Het perenlied wordt een meisje geboren uit drie bieten en zaad. Waar komen die ideeën vandaan? ‘Ik ben geïnspireerd door kunstenaars die proberen de werkelijkheid een beetje te verbreden, wat volgens mij de bedoeling is als je kunst maakt. K. Schippers bijvoorbeeld, de voormalige stadsdichter van Amsterdam. Hij is een van de oprichters van het literaire tijdschrift Barbarber, dat in de jaren zestig en zeventig leuke experimenten uithaalde. Eén editie werd eens gevuld met alleen maar behangstalen. Een fijne, vrolijke vorm van absurdisme.’

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 24

Zoek jij dat ook in je werk? ‘Ja, heel erg. Al vind ik absurdisme een lelijke term, omdat iedereen daarbij denkt aan een soort Monty Python, waarbij je lekker achterover mag leunen en lachen. Ik wil juist op een soort poëzie komen dat bevreemdend én heel mooi is. Of dat lukt? Dat is aan de kijker of lezer. Soms schrijf je een gedicht en vind je dat het allermooiste ter wereld. Als je mazzel hebt, vind je dat twee dagen later nog steeds, maar meestal niet. En dan schrijf je weer een nieuw gedicht.’ Hoe weet je of een gedicht goed is? ‘A ls het die twee dagen heeft overleefd en ik lees het voor op een podium, merk ik vanzelf of mensen erop aanslaan. Omdat ze dat zeggen, of omdat ik van die glimoogjes zie. Maar soms werkt een gedicht niet. Dat betekent niet per se dat het slecht is, maar wel dat het misschien niet zo bruikbaar is. Dan gaat het in een la.’ Schrijf je poëzie en romans op dezelfde manier? ‘Nee, die werkwijze is heel anders. Bij een roman teken ik van tevoren al uit hoe dat verhaal zal gaan. Dan heb ik heel netjes een schema met alle hoofdstukken waar ik gewoon invul wat er ongeveer gebeurt. Daarna hoef ik alleen nog maar te schrijven. Met een gedicht kun je dat niet doen. Dat is juist: in je eentje op een avond twintig gedichten schrijven, waarvan er negentien slecht zijn – of misschien twintig, als je pech hebt. Soms heb je beet, om even in vis-analogie te blijven.’ Waar schrijf je? ‘In mijn kantoortje op de Jacob Catskade, waar ik nogal een grote tyfuszooi van heb gemaakt. Daar zit ik dan te schrijven tot ’s avonds laat. Alle dichtbundels die ik heb, staan er. Soms pak ik er gewoon eentje bij en lees ik wat van K. Schippers, Hans Arp of Fritzi Harmsen van Beek. Zo laat ik me een beetje inspire-

17-06-2022 15:07


25

‘Door de toeristen zie je ze bijna niet, maar er zijn veel leuke mensen in Amsterdam’

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 25

17-06-2022 15:07


26

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

JOOST OOMEN

ALS JE WEET WAAROM EEN VIS PRAAT

• Werd geboren op 18 november 1990 in De Bilt en groeide op in het Friese dorp IJsbrechtum, waar het gezin naartoe verhuisde toen hij een peuter was • Was in 2010-2011 huisdichter van de Rijks universiteit Groningen en in 2013-2014 stadsdichter van Groningen • Schreef twee poëziebundels (Vliegeniers wonden en De stort), een roman (Het perenlied), een non-fictieboek ( Visjes) en een novelle (De zon als hij valt) • Geeft workshops over poëzie op basisscholen en middelbare scholen. ‘Ik vind het een taak van dichters om te prediken dat poëzie zo leuk is’ • Is columnist van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant • Is naast dit alles ook nog drummer in de band • Deed in de zomer van 2021 mee aan De slimste mens • Vindt niet dat zijn publiek muisstil moet zijn als hij gedichten voordraagt: tijdens Vruchtjes eten, de nieuwste voorstelling van zijn band Kruidkoek, moeten luisteraars zelfs fruit naar een gong op het podium gooien • Werd door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van 2021 • Inspireerde een man uit Bolivia onlangs ook met poëzie te hengelen. Die organiseerde er een heel festival omheen en wist wél een vis te vangen met een gedicht. Het filmpje staat op Instagram: @joostoomen • Staat deze zomer op de Parade, Lowlands en Zwarte Cross

In deze fantasierijke muziekvoorstelling brengen muzikaal duo Perforator en het Nederlands Jeugd Strijkorkest – met teksten van Joost Oomen – een ode aan dieren met een lager knuffelgehalte. Dieren die dreigen uit te sterven, maar onmisbaar zijn in ons ecosysteem. Joost: ‘Daar ben ik dus in gedoken. Ik heb heel wat enge dieren ontdekt. De addertandvis bijvoorbeeld, een lichtgevende vis met zo’n grote priem in de onderkaak. Heel interessant.’ Je hoort en ziet lichtgevende kwallen, een musicerende worm en een elektronisch bewerkt spinnenweb dat wordt bespeeld met strijkstokken. Een verrassende voorstelling voor alle leeftijden, die klassieke instrumenten laat swingen en poëzie maakt van technologie. In juli en augustus te zien in het Bijlmerparktheater, op 21 augustus op het Grachtenfestival.njso.nl/agenda

ren, en dan ga ik zelf aan de slag. Thuis schrijf ik niet. Ik woon in een creatieve woongroep op het Surinameplein, met veel kunstenaars en artiesten. Dat is heel leuk, maar het is er ook altijd druk. Dan zijn er nóg leukere dingen te doen dan gedichten schrijven.’ Heb je die afzondering ook nodig in het dagelijks leven? ‘O nee, ik ben helemaal geen einzelgänger. Was ik dat maar wat meer, dan schreef ik meer gedichten, haha. Ik zit veel in de trein, overal en nergens naartoe, en ontmoet veel mensen. Er zijn tegenwoordig veel poëzieavonden, dus ik sta bijna elke avond wel ergens op een podium. Daarnaast treed ik veel op met mijn bandje Kruidkoek, waarin ik gedichten voordraag. Volgens mij was ik dertien toen ik voor het eerst met een bandje optrad – ik ben ook drummer – dus van podiumangst heb ik geen last.’

‘Ik heb netjes mijn bachelor afgemaakt, toen ben ik gaan schrijven’

Waarom is schrijven dan toch de hoofdmoot van je werk geworden? ‘Drummen heb ik altijd leuk gevonden, maar het is in een bandje altijd zo afstemmen. Dan moet je met z’n allen bepalen wat je gaat doen. En ik bepaal dat liever zelf, haha. Ik zat ooit in een jazzband met twee jongens. Die waren echt lief, maar ze hadden altijd mot over wie solo’s mocht spelen en wie de baas was. Ik zat daar als drummertje tussenin, met mijn brushes. Het was een prima bandje, hoor, en een leuke bijbaan. Soms speelden we in een weekend drie keer als muzikaal behang, ik in een heel lelijk polyester C&A-pak. Maar op een gegeven moment werd ik daar gewoon flauw van.’

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 26

En toen koos je voor literatuur? ‘Ja. Ik wilde iets in mijn eentje doen, iets waarbij ik vooraan op het podium mocht staan. En iets wat te maken had met ritme. Ik had toevallig gehoord dat poëzie met ritme te maken heeft, dus ben ik gedichten van Lucebert gaan lezen. Zijn boeken stonden in de kast bij mijn ouders. Zo is het gekomen. Toen was ik een jaar of zestien.’

Interesse in poëzie is geen vanzelfsprekendheid bij pubers. ‘Ik heb altijd veel gelezen, daar word ik heel gelukkig van. Het is bijzonder dat je door zo’n idioot instrument als een papieren baksteen met kleine stukjes inkt erin opeens in andermans hoofd kunt kijken. Wat ook hielp: tegelijk met poëzie begon ik ook biografische schetsen van dichters te lezen. Ik las over de tijd dat Lucebert net begon en veel feestjes afging, onder een brug sliep en veel dronk. Over hoe Remco Campert in het Vondelpark ging blowen. En over Jagtlust, de gekraakte villa in Blaricum waar Fritzi Harmsen van Beek woonde en waar heel creatief Amsterdam kwam feestvieren. Wilde dingen. Die verhalen werkten ook wel inspirerend.’ Je vader is arts, je moeder psycholoog. Wat vonden zij van je beroepskeuze? ‘Ja, ik ben de enige die niet in de wetenschap zit: mijn zusje strijkt DNA en mijn broer werkt voor het Trimbos-instituut. Mijn moeder vraagt nog weleens wanneer ik aan een serieuze baan ga beginnen, haha. Maar mijn ouders vinden het leuk en zijn heel trots. Ze hebben me een klein beetje afgeremd toen ik eraan dacht om naar het conservatorium te gaan. Daar ben ik blij om, want ik ben Nederlands gaan studeren aan de universiteit in Groningen om dichter te worden. Ik kwam er snel achter dat dat niet zo werkt, maar die studie is toch wel nuttig geweest. Alleen ook weer niet zo nuttig dat ik er langer dan nodig wilde blijven. Ik heb netjes mijn bachelor afgemaakt, toen ben ik gaan schrijven.’ Ben je meteen naar Amsterdam verhuisd? ‘Nee, ik heb tien jaar in Groningen gewoond. Daarna ben ik naar Amsterdam gekomen. Omdat ik verliefd was geworden op een Amsterdamse, een schrijver. Zij had hier een huis. Maar die verkering is uit, daarom woon ik nu in die woongroep. Dat gebouw gaat binnenkort trouwens plat, dus ik moet op zoek naar een nieuwe plek. Ik blijf in elk geval in Amsterdam. Er is heel veel te doen in deze stad, er zijn overal optredens. Perdu zit hier, een heel fijn poëziepodium, veel tijdschriften en

17-06-2022 15:07


cultuurmakers

‘Het is niet alsof de rest van de wereld enorm bezig is met wie het literair talent van de Volkskrant is’ uitgeverijen worden vanuit hier gerund en er wonen belachelijk veel schrijvers. Amsterdam heeft een goede literaire infrastructuur. Het is jammer dat je ze door de toeristen bijna niet ziet, maar er zijn ook een heleboel leuke mensen hier.’

27

‘ VAN ALLE PLEKKEN VOEL IK ME HIER HET VEILIGST’

Ontdek de gamechangers en baanbrekers van de stad, of het nu gaat om toneel, fotografie, muziek of schilderkunst. Deze keer: allround performance artist Cherella Gessel. tekst Alice Boothby foto Marjolein van Damme

Jouw verhalen en gedichten zijn vooral vrolijk. Heeft goede kunst geen drama nodig? ‘Ik probeer juist verhalen te maken die zonder dramatisch motortje draaien. Dat is lastig: in Het perenlied zit er heus nog wel een. Maar er is niks autobiografisch aan, of zo. Ik vind dat er, zeker in de Nederlandse literatuur, te weinig aandacht is voor vrolijkheid en gelukzaligheid. Ik wil dat graag opzoeken en een manier vinden om dat voor de lezer interessant op te schrijven, zonder dat het saai of cliché wordt. Daar ben ik mee bezig als kunstenaar. Dat betekent niet dat ik persoonlijk maar altijd hieperdepiep-vrolijk ben, maar in mijn kunst vind ik dat wel het interessantst. Juist omdat het te weinig gebeurt. Ik wil dat de literatuur zo breed mogelijk wordt, dat is mijn drijfveer.’ De Volkskrant riep je vorig jaar uit tot literair talent van 2021. Word je al herkend op straat? ‘Nou, nee. Het is leuk om een prijsje te krijgen en erkenning voor je werk, maar het is niet alsof de rest van de wereld enorm bezig is met wie het literair talent van de Volkskrant is. Door die verkiezing mocht ik wel meedoen aan De slimste mens, heel gezellig. Toen werd ik wel herkend op straat. Dan zeiden mensen: ‘Goed gespeeld, Joost!’ Of ik liever een compliment over mijn werk heb? Nou ja, door dat programma ging de verkoop van mijn boek heel goed, dat was fijn. Daardoor kon ik ook weer aan de uitgeverij vragen of ik een idioot boek mocht schrijven over vissen vangen in Italië. Ik weet niet of ze dat goed hadden gevonden als ik niet met mijn kop op tv was geweest.’ Kijkers noemden je ‘guitig’, ‘een clown’ en ‘een snoepje’. ‘Leuk toch? Ik heb vooral veel positieve reacties gehad. Het maakt me eerlijk gezegd niet zo veel uit wat ze over me zeggen, maar het is wel grappig dat mensen ermee bezig zijn. Zeker als het helpt dat mijn boeken meer gelezen worden.’ Wat zijn je toekomstplannen? ‘Ik doe veertigduizend projecten tegelijk: ik schrijf opdrachtteksten, er moet nog een column af, volgend jaar moet een nieuwe bundel uitkomen en ik werk voor Oerol 2023 aan een voorstelling over dichter Federico García Lorca. Verder is het een grote droom van me om eens in de Gashouder een groot poëzie-evenement te organiseren. Daar wil ik alle dichters van nu programmeren die heel goed zijn, maar te weinig beluisterd worden: Wout Waanders, Yentl van Stokkum, Simone Atangana Bekono. Waarom daar? Omdat zoiets in de jaren zestig eens in Carré is georganiseerd en de Gashouder nóg groter is. Het lijkt me leuk dat te overtreffen.’

03 UK KUNST EN VERMAAK ZOMER 2022_SV.indd 27

C

herella Gessel laat zich moeilijk in één woord vatten. Performing artist, storyteller, danser, acteur, theatermaker, muzikant, rapper, haarstylist en model: deze creatieve alleskunner is het allemaal. ‘Dat had ik als kind al heel erg, ik wilde alles. Maar van volwassenen kreeg ik altijd te horen dat ik een keuze moest maken en me daarop moest focussen. Nu denk ik: waarom wordt dat eigenlijk gezegd? Het kan allemaal naast elkaar bestaan.’ En dus leert Gessel op dit moment drummen, paaldansen, rollerskatedansen en martial arts. Met Gessels meest recente voorstelling Yoniverse, een theatraal hiphopconcert dat laat zien hoe Gessel als zwart non-binair persoon trauma’s uit diens jeugd overwon met kunst als helende kracht. ‘Maar het is niet dat ik met mijn werk iets bewust probeer te doorbreken. Ik wil eerder de ruimte geven aan jongeren zelf door hen te laten zien wat er gebeurt op het gebied van queerness, gender

en afkomst. Dat heb ik zelf nooit gehad.’ THUIS IN AMSTERDAM Of het nu in Oost, Noord, West of Centrum is: Gessel voelt zich overal thuis en heeft in alle stadsdelen gewoond. Die ziet Amsterdam als een speelterrein, waar je makkelijk mensen ontmoet die like-minded zijn. ‘Dat wil niet zeggen dat er geen sprake is van racisme en seksisme in de stad, want dat is er wel. Maar van alle plekken in Nederland waar ik heb gewoond, voel ik me in Amsterdam het veiligst.’ Vanaf 1 juli is de EP van Cherella Gessel te beluisteren, waar de muziek van Yoniverse voor is gebruikt. Meer weten over Gessel? Volg het podcast-kanaal Uit in Amsterdam en luister Cultuurmakers in je favoriete podcast-app.

17-06-2022 15:07


AMSTER DAM GIF TS

Maak kennis met lokale makers

SAALE TOT

-70% B OV E N O P D E OUTLETPRIJS

Eau d’ Amsterdam €58,-

East/west t-shirt Studio Wesseling €55,-

Leeuw - Bundle of Light Mr Maria €19,95

Amsterdam Centraal Station, IJ-zijde www.iamsterdam.nl/webshop

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO ZOMER 2022_SVMB.indd 28

10 min. vanaf A’dam CS

17-06-2022 15:07


krant KRANT

29

zomer 2022 30 33 34 35 36

WJOSVZ: REVIVAL VAN DE JAREN NUL LIJSTJE: DE MOOISTE KASTELEN DE LEUKSTE WINKELS UIT ETEN: NIEUWE ADRESSEN IN DE STAD BUURT: ZUIDAS EN BUITENVELDERT

DE BUURTCAMPING

KAREN’S DINER ‘I’d like to speak to the manager!’, zo tiert Karen, het bekende karakter dat – mede dankzij vele memes – symbool staat voor de veeleisende, bevooroordeelde en onbeschofte witte vrouw van middelbare leeftijd. Meestal Amerikaans, met kort pittig kapsel en veel privileges. Als een Karen tekeergaat, dan levert dat hilarische – want: plaatsvervangende schaamte – situaties op. Reden voor Karen-restaurant-concept: Karen’s Diner. Normaal klaag je over onbeschofte service, maar in dit burgerrestaurant, vanaf deze zomer in Amsterdam, betaal je er juist voor. Lang wachten, je bord op tafel gesmeten krijgen en scheldkanonnades: een dikke huid is vereist.

Vakantie in eigen buurt saai? Tuurlijk niet! De Buurtcamping transformeert in het eerste weekend van de zomervakantie verschillende parken in de stad tot kampeerterrein. De parkcampings zijn bedoeld voor alle mensen in de buurt. Iedereen in een tentje maakt iedereen gelijk, daar gaat het de Buurtcamping om. Met activiteiten als hoepelen en koekhappen, schilderen of een potje voetballen hoef je je – bij gebrek aan Spaanse stranden – niet te vervelen én zul je vast en zeker oude bekenden of nieuwe vrienden ontmoeten. En goede buren, je weet wat ze daarover zeggen… 15 t/m 17 juli Flevopark, Noorderpark, Rembrandtpark, Sloterpark, Gaasperdam debuurtcamping.nl

T/m oktober 2022 Locatie nog onbekend

NO ART FESTIVAL Muzieklabel en evenementenorganisatie No Art staat erom bekend (house)feesten op verrassende locaties te organiseren, met als doel muziek en kunst te verbinden. Er waren al succesavonden in De Hollandsche Manege, de Waalse Kerk en Felix Meritis, en ook in kerken in Manchester en Londen. Nu is het tijd voor de volgende stap: deze zomer is het eerste No Art Festival een feit, inclusief art area. Als extraatje is er ook een multidisciplinaire expositie te zien en wordt er een eigen kledinglijn gelanceerd. De line-up, die dertien artiesten telt, blijft zoals altijd geheim tot het allerlaatste moment, maar we verwachten in ieder geval het vertrouwde dj-duo ANOTR en andere deephousers. 29 en 30 juli, NDSM-werf, noartmusic.com

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO ZOMER 2022_SVMB.indd 29

17-06-2022 15:07


30

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

de jaren nul

HET BRITNEY-TIJDPERK

5X PLAYBACKEN MAAR 1. WE ALL LOVE THE ’80,’90 AND ’00’S Zomerhits van Summerjam, de Vengaboys en Britney die je terugbrengen naar de tijd waarin Pamela Anderson nog in slow-motion over het strand rende. v.a. € 17,95 30 juli, Panama panama.nl

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO ZOMER 2022_SVMB.indd 30

17-06-2022 15:07


31

K DE NOUGHTIES

Ze waren zelf destijds amper uit de luiers, maar twintigers van nu grijpen plots allemaal terug op de mode en muziek van de zeroes. Waaróm? ‘Het was een tijd waarin het einde minder nabij voelde.’ tekst Anne Dirks

E

r waren navelpiercings, Friends, spijkerbroeken die héél laag op de heupen hangen en velours trainingspakken met de tekst ‘juicy’ in strass-steentjes. Britney Spears, Christina Aguilera en Nelly beleefden hun hoogtijdagen en alles werd vastgelegd in een paar pixels met de Motorola flip phones – als we niet druk aan het snaken waren, tenminste. Welkom in de zeroes, de jaren 2000-2010, het tijdperk dat lange tijd werd gezien als de begraafplaats voor mode en smaak. Tot nu, want de ‘noughties’ lijken helemaal terug. Y2K-MODE ‘Eigenlijk wil ik er gewoon uit zien als Shakira of Britney uit die tijd’, zegt Sammie Straub (27), dj en student aan de kunstacademie in Amsterdam. ‘Jeans, string boven je broek uit, croptops met domme teksten en veel onnodige accessoires en sieraden die eigenlijk niet passen bij de rest’, lacht ze. ‘Ik uit het trouwens niet alleen in mijn kleding-

stijl, maar ook in wat ik draai als dj; ik vind het leuk om een beetje met muziek uit die periode te spelen tijdens mijn set.’ Hoewel Straub zelf net buiten Gen Z (generatie Z, geboren tussen 1996 en 2010) valt, is de comeback van de zeroes het duidelijkst te zien onder deze specifieke groep jongeren. Zij dragen de trends van toen (tegenwoordig gelabeld als ‘Y2K mode’, dat zich vooral rond het jaartal 2000 centreert), er worden Big Brother-memes gedeeld op TikTok en zelfs Motorola besloot de kleptelefoon weer terug te brengen in een modern jasje. De fascinatie heeft voor Straub een duidelijk ijkpunt. ‘Ik heb heel veel tv gekeken toen ik jong was: zappend tussen MTV en TMF. Videoclips waren toen puur entertainment en het was mijn eerste kennismaking met visuele cultuur en muziek. Maar het was ook een tijd waarin het einde minder nabij voelde. Er was geen pandemie, geen directe oorlogsdreiging of ecologische crisis. De hang naar de esthetiek van toen komt denk ik voort uit

2. SENSATION BEYOND Het wereldberoemde ID&T-dancefeest maakt een comeback, met o.a. Diplo & MK, Oliver Heldens en Acraze. Uiteraard met smetteloos witte dresscode. € 109. 2 juli, Johan Cruijff Arena sensation.com

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO ZOMER 2022_SVMB.indd 31

‘HET WAS ALLEMAAL ZO TRASHY EN FOUT, DAT VIND IK ER COOL AAN’

17-06-2022 15:07


32

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

de jaren nul

‘NIET GEK DAT VEEL JONGE VROUWELIJKE STERREN UIT DIE TIJD VAN HET PAD ZIJN GERAAKT’

4. GUILTY PLEASURE FESTIVAL 3. MYSTERYLAND Acraze, Armin van Buuren en Fedde le Grand: ook op Mysteryland viert de zeroes-nostalgie feest.

Met Jody Bernal, Def Rhymz, Roog & Erick E en Housuh in de Pauzuh. v.a. € 49,95 9 en 10 juli, Gaasperplas guiltypleasurefestival.nl

v.a. € 79,95. 26 t/m 28 augustus, Haarlemmermeer mysteryland.nl

een verlangen naar de tijd voordat het allemaal misging: het dansen-op-de-vulkaangevoel.’ HALLO TRAMPSTAMP Dat de mode, muziek en algehele popcultuur uit die tijd lang werd gezien als lelijk, is nu juist onderdeel van zijn aantrekkingskracht. ‘Y2K-cultuur is heel erg verbonden met queer culture en Gen Z, juist doordat het zo camp is’, zegt Straub. ‘De jaren 2000-2010 brachten zo veel vernieuwing en absurditeit in de muziek en mode. Er is geen fout of lelijk – of hoge of lage cultuur – meer onder de vooruitstrevende en woke jongeren van gen Z.’ Voor Lachel Brown (21, stagiair bij online videoproducent Makers District) is de liefde voor de Y2K geen nostalgie, maar pure adoratie. ‘Y2K is zoals Britney Spears en Christina Aguilera er in die tijd uitzagen: low-rise jeans, zilveren sieraden, enorme acrylnagels, blote topjes, veel satijnachtige stoffen, veren, veel steentjes, veel vlinders… En de trampstamp!’, somt ze enthousiast op. ‘Het was allemaal zo vrouwelijk, zo veel kleur, zo veel bloot. Het was heel erg in your face, trashy en fout, dat vind ik er zo cool aan.’ HET FRIENDS-EFFECT ‘A ls ik aan de jaren nul denk, is dat het eerste wat in mij opkomt: Buffy en Friends. Ik was echt invested in die series’, vertelt Mark Robinson (38), mediaredacteur bij Jinek en Beau. De afgelopen paar jaar werd de ene na de andere jaren nul-serie op streamingsplat-

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO ZOMER 2022_SVMB.indd 32

forms gegooid en meteen massaal gekeken, zowel door de generatie die het allemaal al eens heeft gezien als door jongeren die nog niet geboren waren toen de vampierenjager of de New-Yorkse vriendengroep op televisie verschenen. Friends, Buffy the vampire slayer en Sex and the city kwamen stuk voor stuk op in de begindagen van het internet – en werden daarmee de eerste tv-series met online fan communities. Robinson: ‘Het zijn aanschuifseries; je schoof als het ware aan op de bank en werd automatisch onderdeel van een vriendengroep. Daarna had je contact met andere fans online’, vertelt Robinson. ‘Je leerde ineens een hele groep gelijkgestemden kennen en maakte een virtuele connectie die toch heel écht voelde. Ook waren de personages allemaal sympathieke mensen, met wie je in het echte leven ook wel wilde omgaan. Ik kan me herinneren dat ik me na het kijken van een aflevering van Buffy echt zelfverzekerder voelde. De tv was empowering.’ VROUWONVRIENDELIJK Dat is misschien ook de reden waarom er nu zo massaal wordt teruggegrepen op series van vroeger. ‘Het internet is voor zo veel mensen iets lelijks geworden. Nu vertegenwoordigt het scrollen op internet je eenzaamheid, in plaats van dat het zorgt voor verbinding, zoals toen’, zegt Robinson. ‘Daar komt bij dat er geen cynisme zit in die series. Het goed was écht goed, en het kwaad écht kwaad.’ Hoewel velen met nostalgie terugkijken op

het decennia na de millenniumwisseling, is de revival van de jaren nul tegelijkertijd een afrekening met die tijd. The New York Times bracht vorig jaar de documentaire Framing Britney Spears uit, over de mentale uitdagingen en ronduit schandalige behandeling waarmee de popster al vanaf haar doorbraak in 1998 te maken had. De Free Britneymovement zorgde er vervolgens voor dat er wereldwijd met een andere blik werd gekeken naar hoe de media – en de samenleving – supersterren in die tijd behandelden. Het waren de hoogtijdagen van de reality-tv en roddelbladen, waar het ene na het andere ‘schandaal’ de covers sierden. Beroemde vrouwen (want het waren vooral vrouwen) werden gevolgd door hordes roddeljournalisten in de hoop dat ze iets doms, onhandigs of ongewoons deden. Ook werden zaken als gewicht en ouder worden openlijk besproken en bespot. Bijna twintig jaar later zien we pas de schade die deze manier van berichtgeving heeft aangebracht. ‘Je ziet op TikTok vooral de adoratie van die tijd: een leven zonder smartphones, met een modebeeld waarin alles kon en alles mocht en waarin je kon uitdragen wie je was’, zegt Gigi van der Zwaan, digital content manager bij Elle. ‘Maar als ik voor mezelf spreek, was het helemaal niet zo vrij. Je werd enorm in een hokje gepropt en de trend was dun, dunner, dunst. Eind jaren negentig werd ‘heroin chic’ het schoonheidsideaal, met Kate Moss als boegbeeld. High fashion was eruitzien alsof je een drugsverslaafde was.’ Beroemde vrouwen uit

17-06-2022 15:07


8X SPROOKJESKASTELEN tekst Mirte Vreemann

Ophaalbruggen, bloeiende tuinen: acht forten en kastelen rondom Amsterdam waar je je de koning te rijk voelt. 1. NAARDEN-VESTING

5. CHARLY LOWNOISE EN MENTAL THEO – THE FINAL SHOW Eigenlijk nineties-materiaal, maar Charly Lownoise en Mental Theo (tevens TMF-vj in de zeroes) trekken nog één keer alles uit de kast voor deze fenomenale show met een overload aan party-nostalgie. v.a. € 45,50 30 juli, Ziggo Dome wonderfulyears.nl

&

1.

Vanuit de lucht lijkt de vesting van Naarden op een gigantische sneeuwvlok. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit een verzamelplaats voor geallieerde bommenwerpers. Ontdek deze verhalen en meer in het Vesting Museum. Westwalstraat 6, Naarden, vestingmuseum.nl

2. KUNSTFORT VIJFHUIZEN Dit fort is kunst, erfgoed en natuur ineen. Met een programmering geïnspireerd op sciencefiction dompelen kunstenaars je in het monumentale bouwwerk onder in alternatieve realiteiten. Dé plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen.

2.

Fortwachter 1, Vijfhuizen, kunstfort.nl

3. MUIDERSLOT

3. BEN VAN MELZEN

Het ongerepte middeleeuwse kasteel van Muiderslot lijkt meer op een Disney-filmset dan op een verdedigingspost. Het bezoekerscentrum bij het kasteel bewijst met ruim 700 jaar historische geschiedenis het tegendeel. Herengracht 1, Muiden, muiderslot.nl

4. FORT RESORT BEEMSTER

ROZE BRIL Hoe kan het dat we desondanks nog altijd door roze brilglazen (nog een zeroes-trend!) terugkijken op deze periode? ‘Ik denk dat bijvoorbeeld die tv-series zélf de wereld door een roze bril bekeken, en ik denk dat dat de aantrekkingskracht ervan is’, zegt Robinson. ‘Even ontsnappen aan de realiteit van nu.’ Ook Sammie Straub erkent het vertekende beeld: ‘In de zeroes ontstonden het neoliberalisme en de kapitalisering zoals we die nu kennen; het was het begin van het einde, in die zin. Je kunt het dus niet verheerlijken of denken dat toen alles wél goed ging, want het was juist de tijd waarin we beter hadden moeten opletten. In die zin is de revival van de jaren nul denk ik, naast nostalgie, ook een spijtbetuiging. We gaan het nog een keer doen, maar dan goed.’

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO ZOMER 2022_SVMB.indd 33

4.

Nekkerweg 24, Zuidoostbeemster fortresortbeemster.nl

5. FORT PAMPUS

5.

Dwaal door de gangen met een plattegrond, voel buiten de wind in je haren en geniet van het uitzicht op Amsterdam en de boten op het IJmeer: Fort Pampus heeft alles om een sprookjesachtige plek te zijn.

TONY PEREZ

die tijd werden langs een onhaalbare meetlat gelegd en het ging alleen maar over hun uiterlijk. Als voorbeeld noemt Van der Zwaan de iconische cover van een net achttienjarige Lindsay Lohan voor muziekblad Rolling Stone. ‘Hot, Ready and Legal’ luidt het bijschrift. De eerste helft van het interview gaat alleen maar over Lohans borsten. ‘Zo problematisch’, zegt Van der Zwaan. ‘Sterren als Britney, Lindsay en Hilary Duff werden nooit gevraagd naar hun ambities, ervaringen of ideeën. Het ging alleen maar over hun lijf, hun seksleven, hun flaters. Niet gek dat veel jonge vrouwelijke sterren uit die tijd later van het pad zijn geraakt.’

Waar vroeger soldaten gevestigd waren, vind je nu een luxueus resort. Wees niet bang dat je een ridder tegen het lijf loopt, de omgeving van de twee Werelderfgoederen zal enkel stress luwen en de rust terugbrengen.

Forteiland Pampus, pampus.nl

6. KASTEEL DE HAAR

6.

Samen met het Muiderslot kanshebber voor de meeste feeërieke locatie van Nederland. Niet alleen het interieur van het kasteel imponeert; je kunt ook neerstrijken in het park (55 hectare) voor een vorstelijke picknick.

RYAN BECK

VAL

33

Kasteellaan 1, Utrecht, kasteeldehaar.nl

7. FORT EDAM Fort Edam bevindt zich op de Stelling van Amsterdam: een verdedigingslinie van forten, dijken en sluizen. Naast dat het fort een prachtig uitzicht over de Zuiderzee biedt, is het dé startplek voor een wandel- of fietsroute.

7.

Oorgat 10, Edam, fortbijedam.nl

8. FORT OSSENMARKT Het schilderachtige Weesp ademt ouderwetse charme met haar kerktorens, oude windmolens en imposante grachtenpanden – en een historisch fort. Rondom Fort Ossenmarkt herbergen de genie- en artillerieloodsen een tuinwinkel en expositieruimte.

8.

Ossenmarkt, Weesp tgooi.info

17-06-2022 15:07


34

krant KRANT

nieuw in de stad

ETEN & DRINKEN EN ZO

De nieuwste en leukste winkels, eetcafés en restaurants in de stad.

SHOPPEN & ETEN

tekst Eveline Kuyten

MARITOYS

E

r zit schoonheid in iedereen, maar de wereld om ons heen weerspiegelt vaak nog een eenzijdig beeld. Dat ondervond ook Mariëlla Bekker, eigenaar van Maritoys. In haar nieuwe winkel verkoopt ze, naast de usual suspects van Lego en Paw Patrol, speelgoed waarin ieder kind zich kan herkennen. Zoals de volledige lijn van haar eigen label, Miss Alida. ‘Ik groeide op in Suriname, waar ik gelijk was aan de beelden die ik om me heen zag. In Nederland is dat anders’, legt ze uit. ‘Toen mijn dochter

een jaar of vijf was, begon ze me te vragen waarom ze niet wit was. Ik realiseerde me dat ze hier niets had waarmee ze zichzelf kon identificeren. Bruine poppen en voorbeelden zijn hier niet heel gangbaar.’ Om dat eenzame gevoel bij haar dochter weg te nemen, creëerde Bekker het karakter Miss Alida, in eerste instantie als personage in een boek. ‘Ik wilde mijn dochter een boodschap meegeven: als je gelooft in jezelf en hard werkt, kun je alles worden wat je wilt. Wat je achtergrond ook is.’ Ondertussen is het merk uitgebreid met poppen, rugzakken, lunchtrommels, T-shirts, puzzels en

Boni, een figuur voor jongens. Die vind je allemaal terug in de zaak. ‘Ik wilde heel graag een fysieke winkel, voor rechtstreeks contact met de klanten. Maar ook zodat iedereen, juist ook de kinderen die niet donker zijn, een positieve inkijk krijgt in een andere cultuur.’ Uitgedroomd is Bekker nog niet: er ligt al een animatieserie klaar. ‘In Amerika is inclusieve televisie al heel normaal, maar Europa loopt flink achter. Het zou zo mooi zijn als het gevarieerde beeld ook hier straks gemeengoed is.’ Reigersbos 90B maritoys.nl

STUDIO HENK Studio HENK maakt razendknappe, minimalistische meubels die een leven lang meegaan. Die komen extra goed tot hun recht in de nieuwe fl agshipstore in een achttiende-eeuws pand aan de Rozengracht, dat ooit dienstdeed als een Bols-distilleerderij. Met drie etages is deze HENK-winkel meteen ook de grootste, dus dat wordt nog lastig kiezen uit al die modellen, stoffen en kleuren. Rozengracht 204, studio-henk.nl

TABLEWARE

STIEGLITZ EXPERIENCE

Nooit meer saaie dinner parties: bij Tableware vind je alles om je etentjes naar een hoger plan te tillen. Eigenaar Stijn Dirkx struint de wereld af voor het mooiste vintage serviesgoed, waanzinnige vazen en blinkend kristal. Die tik je bij hem dan weer voor een schappelijke prijs op de kop. Sinds 2019 alleen online (@tableware.amsterdam), nu ook in een echte boetiek.

Flares, kleur op kleur en print op print op print: in de comfortabele statementstukken van Stieglitz wordt opvallen een makkie. En dankzij knallend rood op de muren, een vrolijk tapijt en een túnnel naar de kleedkamers, is de eerste winkel van het Amsterdamse label al net zo’n oppepper voor het humeur als de kleding zelf.

Westerstraat 139, tableware.amsterdam

Wolvenstraat 23, stieglitz.nl

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO ZOMER 2022_SVMB.indd 34

17-06-2022 15:08


35

tekst One’sy en Tewa Muller

De zussen Tewa en One’sy Muller van foodblog This Girl Can Cook eten elke maand bij een nieuw restaurant in de stad. SINS OF SAL Fans van Tarantino’s From dusk till dawn zullen zich thuisvoelen in Sins of Sal, dat qua interieur geïnspireerd is op de vampierbar uit de cultfilm. In de cocktailbar, van dezelfde eigenaars als restaurant Salmuera, drink je fancy cocktails (ook als slushpuppy!) én kun je zondigen met Mexicaans streetfood, zoals taco’s met oesters of pulled pork met beenmerg, tortilla’s gevuld met kalfswangetjes en rijst gebakken in ganzenvet.

CHANTAL ARNTS

Westerstraat 86, sinsofsal.nl

ARCA AMSTERDAM

PAINDEMIE

ARCA

O

p de Martelaarsgracht, tegenover Centraal Station, vind je restaurant Arca van de Portugese tweesterrenkok Henrique Sá Pessoa, nummer 38 van de lijst honderd beste chefs ter wereld. De naam Arca verwijst naar de Ark van Noach, die de eigenaar denkbeeldig heeft gebruikt om de ingrediënten van zijn reizen uit Azië naar Nederland te vervoeren. De Portugese chef vond zijn perfecte cuisine in een mix van traditionele Portugese gerechten en smaken uit Azië. Zo ontstond het concept voor dit shared dining-restaurant, waar het ondanks de open keuken en vele tafels toch intiem aanvoelt. Je kunt er à la carte eten of kiezen voor een zesgangenmenu uit Portugal of Azië (á € 60 p.p.). We starten met brood met gerookte boter, daarna volgen de shared dishes: tempura asperges, gamba’s met knoflook, chili en koriander en uitzonderlijk malse Alentejano-varkenswangetjes, gestoofd in kruidige rode wijn. Uiteraard proeven we ook de huis-

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO ZOMER 2022_SVMB.indd 35

specialiteit bacalhau à brás, een typisch Portugees gerecht met gezouten kabeljauw, dun gesneden friet, eierdooier en peterselie. Misschien komt het doordat we de Surinaamse gezouten kabeljauw (bakkeljauw) gewend zijn, maar we vinden de smaak wat flauw. Het zijn de desserts die het beste weergeven hoe innoverend het samenbrengen van Portugese en Aziatische smaken is. De bloemkooltaart met groene currysorbetijs klinkt niet meteen als iets waarvan ons culinaire hart op hol slaat, maar niets is minder waar. De milde bloemkool komt perfect samen met witte chocolade, gezouten karamel en het gifgroene ijs waarin Aziatische smaken zoals limoenblad, gember, citroengras en koriander zijn verwerkt. Ook in ons andere nagerecht, citroenpudding met zeewier-ijs, rijstcake en muntolie proeven we hoe Sá Pessoa zijn ark absoluut heeft gevuld met de juiste ingrediënten. Martelaarsgracht 5, arcaamsterdam.nl

Coronacrisis of niet, Paindemie is een blijvertje. De broodjeszaak die begon als pop-up serveert tosti’s, sandwiches en burgers, allemaal gemaakt met pain de mie – brioche-achtig casinobrood. Naast een gewone tosti met ham en/of kaas bieden ze ook spannende opties, zoals een hotdogtosti, sandwiches met bloedworst en gekaramelliseerde uitjes, en burgers van Nederlands geitenbokkenvlees. Op de bovenverdieping worden plaatjes gedraaid en cocktails, sake en natuurwijn geschonken. Kinkerstraat 122, paindemie-amsterdam.com

STRADA Wie op station Noord de metro of bus pakt, heeft geluk: sinds kort haal je er verse pizza’s al taglio af van streetfoodzaak Strada. Deze rechthoekige stukken plaatpizza van zuurdesem komen in traditionele varianten zoals caprese en tonno, maar bijvoorbeeld ook belegd met gegrilde groenten, spinaziesaus en hazelnoten of truffelpecorino, kwartelei en prei. Pizza-moe? Ze maken ook verse pasta’s, focaccia’s en salades. Termini 171, stradastreetfood.nl

17-06-2022 15:08


36

krant KRANT

de buurt

ETEN & DRINKEN EN ZO

VERBORGEN GROEN

Goed, je kunt niet om die reusachtige kantoorgebouwen heen, maar rond de Zuidas en Buitenveldert valt veel moois te ontdekken. Het Gijsbrecht van Aemstelpark bijvoorbeeld, en de cactuscollectie in de botanische tuin. Buurtbewoner Uzi Hagai tipt zijn favoriete plekken. tekst Olivier Kemme illustratie Barbara van den Berg/Salty Stock

‘A

ls je werkelijk wilt weten hoe ik het Algemeen Uitbreidingsplan bedoeld heb, dan moet je naar Buitenveldert.’ Dat zei stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, die in 1934 een plan ontwierp voor de uitbreiding van Amsterdam en zelf een van de trotse bewoners was. De nieuwe woonwijk was een succes: veel van de eerste bewoners die in 1958 naar Buitenveldert verhuisden, wonen er nog steeds. Een groot verschil met de Zuidas, dat sinds de jaren 90 vooral een uitdijende verzameling kantoorkolossen is. Toch is het de bedoeling dat ook de Zuidas een fijne woonwijk wordt, met de bouw van nieuwe 10.000 woningen. Voor Uzi Hagai, die al 26 jaar in Buitenveldert woont, is de ligging tussen het Amsterdamse Bos en de Amstel ideaal. ‘A ls ik buiten een rondje ga lopen, zie ik alleen maar groen om me heen. Daar zijn mijn vrienden uit de Jordaan wel jaloers op.’ Sinds Hagai in Buitenveldert woont, zag hij niet alleen de bomen groeien, ook de Zuidas ging de hoogte in. ‘Ik vind het prachtig, die combinatie. Vergeet niet dat ook de gebouwen op de Zuidas vaak erg duurzaam zijn; er zijn daar steeds meer groene daken.’ Waar hij vroeger nog weleens moest zoeken naar een restaurant, zijn er nu zo veel opties dat hij bijna niet kan kiezen. ‘Vroeger zeiden mensen nog wel tegen mij dat Buitenveldert en de Zuidas saai waren. Maar er is hier zo veel te doen en er komen nog elke dag voorzieningen bij.’ Dit zijn de mooiste tien, volgens Hagai.

de zakelijke wereld wil verduurzamen. Naast verschillende zalen, een conceptstore en een expositieruimte is het gebouw ook uitgerust met een restaurant. Hier wordt gekookt met producten die doorgaans weggegooid worden, zoals ‘mislukte’ groenten en oud brood. ‘Ik heb hier ooit een rondleiding gehad. Dan sta je echt te kijken van wat ze allemaal hebben verwerkt hebben in het gebouw, zoals 16.000 spijkerbroeken.’

CIRCL In een van de duurzaamste gebouwen ter wereld huist CIRCL, een circulair platform dat

SHILLA Deze supermarkt op het Gelderlandplein is een walhalla voor liefhebbers van de Koreaan-

Gustav Mahlerplein 1B

se en Japanse keuken. Alles wat je er vindt, wordt rechtstreeks uit die landen geïmporteerd, waardoor ze over het grootste en goedkoopste assortiment van Nederland beschikken. ‘Hier vind je producten die je nergens anders kunt kopen. Soms weet ik alleen niet hoe ik ze moet toepassen. Gelukkig heb ik een Japanse vriend die me dat dan kan uitleggen.’ Gelderlandplein 32-34

AMSTELPARK Het Amstelpark, dat speciaal gebouwd werd voor tuinbouwtentoonstelling Floriade Amsterdam in 1972, bestaat vijftig jaar. En nog steeds geldt het park als een goed verstopte oase, met prachtige tuinen, een kinderboerderij, een treintje dat rondrijdt, een minigolfterrein en elke maand een Pure Markt. ‘Het absolute hoogtepunt vind ik de Rododendronvallei. Die is echt schitterend.’

KALFJESLAAN Deze straat dankt zijn naam aan Jan Claesz Kalf, die op de hoek met de Amstel een herberg opende in 1670. De weg is al te zien op 16de-eeuwse landkaarten, verbindt de Amstel met de Amstelveenseweg en heeft twee cafés die je niet mag overslaan, volgens Hagai. ‘Eerst koffiedrinken bij 1890, dan een mooie wandeling maken langs de Amstel en uiteindelijk belanden op het heerlijke terras van Klein Kalfje.’

Arent Janszoon Ernststraat 1

Kalfjeslaan

RIALTO/VU GRIFFIOEN Doordat de Zuidas in rap tempo wordt getransformeerd tot woonwijk, was er dringend behoefte aan nieuwe culturele plekken. Inmiddels zijn er een theater (VU Griffioen) en een bioscoop (Rialto VU) bijgekomen. ‘A ls ik een uurtje over heb, stap ik op de fiets en zit ik binnen een kwartier naar een film te kijken. Heerlijk.’

BEELD VAN REMBRANDT Vlak bij het Klein Kalfje duikt ineens een beeld van Rembrandt op. Niet gek ook: dit was de plek waar de schilder veel schetsen maakte – die hij later afmaakte in zijn studio. Oorspronkelijk stond de naastgelegen molen in de Riekerpolder. Toen de molen verplaatst moest worden wegens vergroting van het Nieuwe Meer, kreeg de molen zijn huidige plek. ‘A ls ik gasten heb uit het buitenland, neem ik ze hier altijd mee naartoe. Dan zeg ik: Hollandser dan dit wordt het niet: een molen en het standbeeld van Rembrandt.’

De Boelelaan 1111

De Borcht 10

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO ZOMER 2022_SVMB.indd 36

GEERT SNOEIER

GEERT SNOEIER

Buurtbewoner Uzi Hagai woont sinds 1995 in Buitenveldert. Na zijn studie Hebreeuws werd hij docent aan de Universiteit van Leiden, waar hij al 25 jaar lesgeeft. Toch is hij nooit verhuist naar de sleutelstad omdat hij niet weg wil uit Amsterdam, en al helemaal niet uit Buitenveldert.

PAULINE ARKESTEIJN

UZI HAGAI

17-06-2022 15:08


37

AANGENAAM! BOTANISCHE TUIN ZUIDAS Omdat de Hortus Botanicus voor de Vrije Universiteit steeds minder van wetenschappelijk belang werd, is de tuin in 2016 omgedoopt tot Botanische tuin Zuidas. De tuin heeft de grootste collectie cactus- en vetplanten van Nederland en de enige Nederlandse Penjing-collectie (landschap van miniatuurbomen en -planten). ‘Je kunt er prachtig rondlopen door het groen en koffiedrinken in een cafeetje gerund door vrijwilligers.’ Van der Boechorststraat 8

THE BREAKFAST CLUB De naam zegt het al: hier moet je zijn voor een goed ontbijtje – en dat de hele dag door. Of je nu zin hebt in een Mexicaanse tortilla, pannenkoeken of een zwaar Engels ontbijt. Met vijf vestigingen in de stad misschien niet uniek voor deze buurt, maar dat is de locatie wel. ‘Je ziet hier de hele wereld aan je voorbijtrekken van en naar station Zuid.’ Gustav Mahlerplein 114

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO ZOMER 2022_SVMB.indd 37

GUSTO DI CASTO Deze Italiaanse delicatessenzaak is de place to be voor Italiaanse koffie, écht goede olijfolie en belegde broodjes uit eigen oven. En hé, als zelfs Erik ten Hag, de oud-trainer van Ajax, zegt dat dit de plek is die hij het meest gaat missen, dan wil je er een keer geweest zijn. ‘Ze hebben hier de allerlekkerste broodjes. Als ik moet kiezen, ga ik voor de capitalista met zontomatenpesto, provolone, parmaham, artisjok en rucola.’ Van Leijenberghlaan 216

GIJSBRECHT VAN AEMSTELPARK Het Gijsbrecht van Aemstelpark loopt vanaf het Amstelpark helemaal door tot het Amsterdamse Bos. Eekhoorns kunnen zich over een brug tussen de bomen van het ene naar het andere park verplaatsen. Sinds 2015 geldt het lange, smalle park met verschillende waterpartijen en een bloementuin als rijksmonument, Gijsbrecht van Aemstelpark

Voor de tentoonstelling Aangenaam! portretteerden journalist Lara Aerts en fotograaf Ernst Coppejans – in opdracht van stichting Open Mind – twaalf oude en nieuwe buurtbewoners van Buitenveldert en de Zuidas. Het idee is om hiermee het buurtgevoel te versterken. De tentoonstelling reist de hele zomer door de buurt, maar is in ieder geval van 15 t/m 27 augustus te zien in Circl. stichtingopenmind.nl/aangenaam

MUSEUMBUURT Expositieruimtes waren er al, maar aan een museum ontbrak het nog in Buitenveldert en Zuidas. Daar komt vanaf 2023 verandering is: in het voorjaar opent Sapiens in de nieuwe woon- en kantoortoren The Valley. Sapiens is een samenwerking tussen VU Amsterdam en Naturalis en draait om de mens en zijn relatie tot de natuur. Er zullen exposities te zien zijn over bijvoorbeeld duurzame kleding of plastic in de oceanen. Ook wordt Sapiens een creatieve werkplaats voor jonge wetenschappers op de Zuidas. Wie liever exposities van jonge, veelbelovende moderne kunstenaars ziet, moet nog even geduld hebben tot 2025. Dan opent het Museum of Contemporary Art (tijdelijke naam) in de rechtbankbunker.

17-06-2022 15:08


De Nieuwe Kerk

Dam Amsterdam

Tickets online nieuwekerk.nl

ZIE

Design UNA designers

TE

© Rehab Eldalil

N

15.04 | 14.08.2022

NU

World Press Photo Strategic Partners

De Nieuwe Kerk Founder

service & info JE DAGELIJKSE PORTIE CULTUUR

meer in iams fo op terda m.nl

Amsterdam zit bomvol cultuur, ook bij jou in de buurt. Online houden we je op de hoogte van wat er te doen en te ontdekken is. Iedere dag lees je verhalen, tips, en meer op iamsterdam.nl én op social media. iamsterdam.nl instagram.com/uitinams facebook.com/Iamsterdamnl

WEBCARETEAM Ook vanuit huis helpen we bewoners en bezoekers graag. Ons webcareteam geeft je tips en helpt je met vragen over bijvoorbeeld bestellingen. Bereikbaar via social media, webcare@iamsterdam.com en live chat op iamsterdam.nl.

02 UK AGENDA ZOMER 2022_MB3.indd 38

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VIA SOCIAL MEDIA EN ONLINE

17-06-2022 14:06


39

zomer 2022

KRANT

40

t/m

48

48 49 50

AGENDA: MUZIEK, THEATER, DANS, CABARET, FESTIVALS, MUSEA & EXPOSITIES COLOFON TERUGBLIK: FLANEREN IN 1910 ECHT AMSTERDAMS: KOOS VAN ROOIJ

A 24-DECADE HISTORY OF POPULAR MUSIC

2 t/m 6 augustus ITA

02 UK AGENDA ZOMER 2022_MB3.indd 39

LITTLE FANG

‘Een must-see voor iedereen die een vriendelijkere, zachtere samenleving wil zien’, zo oordeelde The Huffington Post over de muzikale show A 24-Decade History of Popular Music van de gevierde theaterartiest Taylor Mac. En dat die gedachte perfect bij Pride past (het thema dit jaar: ‘My gender, my pride’) zag ook ITA. Tijdens ITA Pride staat er een verkorte versie van de 24-uursvoorstelling op het programma. De show vertelt de geschiedenis van de VS vanuit het perspectief van groepen wier verhalen vaak worden ‘vergeten, verworpen of begraven’. Verwacht een wervelwind aan muzikale stijlen, van murder ballads tot David Bowie en een glorieus uitgedoste Taylor Mac.

17-06-2022 14:06


POP

MOURNING [A] BLKSTAR Mourning [A] BLKstar is een achtkoppig genre-overschrijdend collectief uit Cleveland dat bestaat uit muzikanten, schrijvers en multimedia artiesten. Ze bestempelen zichzelf als een multi-generationeel, gender- en genre-non confirming amalgaam van ‘Black Culture’. Verhalen over de Afrikaanse diaspora staan centraal in de muziek van M[A]B, deze worden verwerkt in hun muziek in combinatie met hiphop invloeden en live instrumenten. za 02 juli 20:30, Tolhuistuin, € 16,-

een nummer van the Kid Laroi en Justin Bieber. Het nummer werd uitgebracht in 2021, als de eerste single van Laroi’s mixtape, ‘F*ck Love 3: Over You’ . di 05 juli 19:30, Melkweg, € 34,50 OUMOU SANGARÉ De Malinese superster Oumou Sangaré verbindt traditionele Wassoulou-muziek met blues, folk en rock. Na haar hypnotiserende, avontuurlijke en krachtige succesalbum ‘Mogoya’ kwam onlangs haar nieuwe album ‘Timbuktu’ uit. wo 06 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 23,-

DOLLY DOTS - SISTERS ON TOUR Een intieme avond met de voormalige tieneridolen die met veel zelfspot terugkijken naar die bijzondere tijd met elkaar. Naast het zingen van de hits vertellen ze ook het verhaal achter het succes. 02 t/m 03 juli 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 36,-

IDLES De Britse postpunk-rock band IDLES heeft in de afgelopen jaren een beruchte livereputatie opgebouwd en staat bekend om hun meeslepende, overweldigende liveshows en de gepassioneerde scherpe, politieke teksten van frontman Talbot. do 07 juli 19:30, Melkweg, € 28,75

SABRINA STARKE OUR TIME, OUR MUSIC Met ‘Our Time, Our Music’ laat Sabrina Starke opnieuw van zich horen. In drie online studiosessies deelden Sabrina en haar band de uitkomst van samenwerkingen met Maikal X, Ivan Peroti & Julia Zahra. De drie nieuwe composities staan allen op zichzelf, maar gaan over het vinden van innerlijke rust, over introspectie en zelfreflectie in een onbekende toekomst. za 02 juli 19:15, TobaccoTheater, € 23,30

ZUCO 103 In 1999 begonnen zangeres Lilian Vieira, toetsenist Stefan Schmid en drummer Stefan Kruger te experimenteren met Braziliaanse samba en bossanova gecombineerd met drum-‘n-bass en dub. Het resultaat was een typische swingende mix die ze doopten tot ‘Brazilectro’. Na de release van het album ‘Tripicalismo’ in 2019, maakt de Nederlandse band zich nu op voor het uitbrengen van nieuwe muziek. vr 08 juli 20:30, Tolhuistuin, € 19,-

LUCKY CHOPS De zeskoppige brassband Lucky Chops uit New York staat bekend om hun energieke, dansbare shows vol verrassende covers. Zo staan er naast eigen werk vaak nummers van bijvoorbeeld Adele op de setlist. zo 03 juli 20:30, Tolhuistuin, € 22,-

ROOSEVELT COLLIER Pedal- en lap steel-gitarist Roosevelt Collier, of ‘The Dr’ zoals hij genoemd wordt, vertoonde zijn kunsten al naast grootheden als Buddy Guy, Los Lobos en The Allman Brothers Band. Zijn eigen muziek is te omschrijven als een mix van blues, gospel en rock, of, zoals hij het zelf omschrijft, ‘dirty funk swampy grime’. vr 08 juli 20:30, Bimhuis, € 18,-

WILLEM ABELEN’S FLUX De jonge saxofonist Willem Abelen wordt gewaardeerd om zijn vrije, ongebonden manier van spelen: speels, brutaal en vaak net buiten de lijntjes kleurend. Al jaren is hij actief bij onder meer Jong Metropole, Nederlands Studenten Jazz Orkest en Young Jazz Society. Voor FLUX stelde hij een veelzijdige band samen, met als vaste kern drummer Yordi Petit, contrabassist Freek Mulder, pianist Michał Niedbała en gitarist Tom Veltien. ma 04 juli 20:30, Bimhuis, € 13,AMYL AND THE SNIFFERS Pubrock en -punkband Amyl and the Sniffers uit Melbourne staat bekend om hun energieke liveshows, met aan het roer de charismatische Amy Taylor. In 2019 braken ze door met het gelijknamige debuutalbum. di 05 juli 20:30, Paradiso, € 17,50 THE KID LAROI De 17-jarige Australische rapper, geïnspireerd door o.a. Lil Wayne, Tupac, The Fugees en Kanye West, begon op jonge leeftijd met het schrijven van raps met aanstekelijke beats. Zijn debuutEP ‘14 With A Dream’, met de hit ‘Blessings’, kwam in 2018 uit gevolgd door een freestyle op Drake’s track ‘Nonstop’ en ‘Stay’,

02 UK AGENDA ZOMER 2022_MB3.indd 40

zomer 2022

KRANT

BLACK ART JAZZ COLLECTIVE Dit sextet met supersterren van de Amerikaanse jazz, mede opgericht door trompettist Jeremy Pelt en saxofonist Wayne Escoffery, viert jazz als oorspronkelijke Amerikaanse kunstvorm. In hun eigen composities eren ze iconen uit de AfrikaansAmerikaanse cultuur, onder wie W.E.B. Dubois, Sojourner Truth en Barack Obama. za 09 juli 20:30, Bimhuis, € 19,SILVANA ESTRADA De vierentwintigjarige Mexicaanse Silvana Estrada behoort tot de levendige gemeenschap van indie-artiesten in Mexico Stad, en mengt elementen van jazz, kamerpop en Mexicaanse folk op haar debuutalbum ‘Marchita’. za 09 juli 20:30, Tolhuistuin, € 10,BEN HARPER Singer-songwriter Ben Harper wil een boodschap overbrengen en schuwt politieke en spirituele onderwerpen dan ook niet. Gecombineerd met zijn inhoudelijke teksten, weet de Amerikaan folk, soul, funk en rock ’n roll op zijn eigen, unieke manier te combineren tot sprekende nummers.

POP

‘Prince’ Billy en Miguel Zenón. vr 15 juli 20:30, Bimhuis, € 18,FAOUZIA De Marokkaans-Canadese Faouzia brengt krachtige en inspirerende teksten. Ze is beinvloed door Rihanna, Sia en Beyoncé maar verliest in haar muziek nooit haar Arabische roots uit het oog. Ze werkste samen met o.a. David Guetta en bracht dit jaar haar tweede EP ‘Citizens’ uit. vr 15 juli 19:30, Melkweg, € 19,-

PIXIES Met hun hoekige alternatieve rocksound was de band Pixies een van de meest invloedrijke en vooruitstrevende rockbands van eind jaren ‘80 en een inspiratiebron voor bands als Nirvana, Pearl Jam en Radiohead. De band die werd gevormd door zanger Black Francis en bassiste Kim Deal stond aan de wieg van een muzikale evolutie voor stromingen als grunge en Britrock. In september 2022 presenteert de Amerikaanse band hun achtste album Doggerel. Melkweg, 11 augustus

MAHMUT BOZTAS

40

LIANNE LA HAVAS Lianne La Havas is een Engelse singer-songwriter die de akoestische gitaar moeiteloos combineert met soul, folk en indie. Na het succes van haar debuutalbum Is Your Love Big Enough? dat in 2012 uitkwam en het tweede album, Blood in 2015, presenteerde de Britse zangeres in 2020 haar laatste album, Lianne La Havas, waar ze haar hart uitstort over het beëindigen van een relatie. Paradiso, 6 juli zo 10 juli 20:30, Paradiso, € 41,KENNY MASON De veelzijdige en jonge discografie van de rapper uit Atlanta zweeft tussen trap, rock, lo-fi, punk en elektronisch. Het debuutalbum ‘Angelic Hoodrat’ uit 2020 is een avontuurlijk en experimenteel eerste project met als basis een voornamelijk donker, somber en reflecterend geluid. di 12 juli 20:30, Bitterzoet, € 15,LÉON LÉON is de artiestennaam van Lotta Lindgren. De Zweedse singer-songwriter staat bekend om haar verfijnde hedendaagse pop met een knipoog naar muziek uit de jaren ‘60 en ‘80, en haar lage, mysterieuze stemgeluid. In 2019 bracht ze haar zelfgetitelde debuutalbum uit met hierop haar doorbraakhit ‘You and I’. In 2022 presenteert ze haar nieuwe plaat ‘Circles’. wo 13 juli 20:30, Paradiso, € 19,SPIDERS De Zweedse band Spiders brengt door de jaren ’70 ge-

MERAL POLAT TRIO Actrice en zangeres Meral Polat maakt, samen met Chris Doyle op piano, keyboards en gitaar en Frank Rosaly op drums en percussie, een reis van oost naar west en weer terug. Met eigen teksten en gedichten uit de poëtische nalatenschap van haar vader, Ali Ihsan Polat, gaan ze op een transformatieve zoektocht. Van Anatolische folk naar Koerdische soul en ‘protestmountain-blues’. Aards, rauw en dichtbij de bron. Bimhuis, 16 juli inspireerde hardrock gecombineerd met swingende en catchy rock & blues. De band wordt vaak vaak in één adem genoemd met andere Zweedse rockers als Blues Pills, Witchcraft en Graveyard. do 14 juli 18:30, Poppodium P60, € 14,50 VICENTE - DIKEMAN PARKER - DRAKE De invloed van contrabassist William Parker en drummer Hamid Drake op de improvisatiemuziek kan niet onderschat worden. Ze spelen sinds de jaren zeventig samen in talloze bands en gelden als spilfiguren in de internationale jazz-avant-garde. Deze legendes uit New York vormen een kwartet met trompettist Luis Vicente uit Lissabon en tenorsaxofonist John Dikeman uit Amsterdam do 14 juli 20:30, Bimhuis, € 16,FUSE & NATHALIE JOACHIM Het veelzijdige Amsterdamse ensemble Fuse ontmoet de Amerikaans-Haïtiaanse componist, zangeres en fluitist Nathalie Joachim. Ze werkte eerder samen met verschillende musici, onder wie Bryce Dessner, Bonnie

FAY CLAASSEN Jazzdiva Fay Claassen staat 25 jaar op de podia en viert dat met haar band in een dwarsdoorsnede uit haar repertoire. Standards, bijzondere vondsten en eigen songs. za 16 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,NAI BARGHOUTI EN KHALIL KHOURYM MUZIKALE MELTING POT Zangeres Nai Barghouti won de Concertgebouw Young Talent Award 2020 en vormt een duo met qanunspeler Khalil Khoury. Muziek vol hoop en liefde: Arabische stijlen met invloeden uit jazz, pop en klassiek. ma 18 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,WILLEKE ALBERTI Willeke Alberti, de ‘grande dame’ van de Nederlandse muziek, sluit haar afscheidstournee af in een avond vol persoonlijke anekdotes, verhalen uit haar leven en bijzondere liedjes. Van Amsterdamse klassiekers tot prachtige ballads. di 19 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,INDIESTAD Indiestad presenteert een avondvullend indieprogramma met o.a. Reigning Sound, opgericht door de bluespunk kingpin Greg Cartwright uit Memphis. Afgelopen jaar verscheen ‘A Little More Time With Reigning Sound’, het eerste studioalbum in zeven jaar tijd. vr 22 juli 19:00, Paradiso, € 20,ASAF AVIDAN De Israëlische singer- songwriter Asaf Avidan werd in één klap wereldberoemd toen Wankelmut zijn track ‘One Day’ remixte. Voor zijn aankomende, zevende album ‘Anagnorisis’ liet Avidan zich inspireren door andere genres zoals hip hop, moderne pop, gospelmuziek en luisterde hij naar Thom Yorke, The Fugees, David Bowie, old school jazz en hedendaagse pop van o.a. Billie Eilish. za 23 juli 19:30, Melkweg, € 31,05 JOHN SCOFIELD De Amerikaanse jazzlegende gaat terug naar de muziek uit zijn jongere jaren. Met zijn nieuwe project ‘Yankee Go Home’ gaat de Amerikaanse gitarist terug naar de rock-‘n-roll uit zijn jeugd, maar ook de rock, funk, country en freejazz waar hij vanaf zijn tienerjaren mee in aanraking kwam. Van Buddy Holly tot Neil Young en van The Grateful Dead tot Pharoah Sanders: Scofield combineert hun songs met eigen composities. zo 24 juli 20:30, Bimhuis, € 33,-

17-06-2022 14:06


41

zomer 2022

JOC EN SABRINA STARKE THE LIFE OF NINA SIMONE Sabrina Starke en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw in een tribute aan Nina Simone. Samen verkennen ze een wonderschoon oeuvre vol vrijheidsdrang. vr 29 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,CHRISTONE “KINGFISH” INGRAM De Amerikaanse Christone “Kingfish” Ingram is pas 22 jaar, maar heeft al een indrukwekkende lijst van samenwerkingen op zijn naam staan. Zo dook de jonge bluesgitarist- en zanger voor zijn debuutalbum de studio in met niemand minder dan Buddy Guy en Keb’ Mo, en is hij te horen op het album ‘Middle of the Road’ van Eric Gales. Vorig jaar kwam de langverwachte opvolgplaat ‘662’ uit met hartverscheurende bluessongs, bijgestaan door gevoelige gitaarsolo’s en Ingram’s indringende stem. wo 03 augustus 20:00, Melkweg, € 25,30 DAMIAN JR. GONG MARLEY Dat hij niet alleen de zoon van is bewees hij menigmaal. Vanaf jonge leeftijd drukte hij een stempel op reggaemuziek en won hij als eerste reggae artiest een Grammy buiten de Reggae-categorie met het album ‘ Welcome to Jamrock’. do 04 augustus 20:30, Paradiso, € 42,50 THE FLATLINERS The Flatliners vieren 10 jaar punkrock favoriet ‘Cavalcade’! Sinds de Canadezen ruim tien jaar geleden het veelgeprezen album uitbrachten zijn de heren niet meer weg te denken uit de punkrock geschiedenis. za 06 augustus 19:00, Q-Factory, € 18,40 CIRCLE JERKS Ter ere van het 40-jarig jubileum van de band en van het debuutalbum ‘Group Sex’ uit 1980 zal Circle Jerks voor het eerst in meer dan tien jaar terug keren naar het podium in de klassieke bezetting, met Greg Hetson, Zander Schloss en Keith Morris. zo 07 augustus 19:30, Melkweg, € 23,ABEL SELAOCOE & BANTU ENSEMBLE - WHERE IS HOME? Cellist Abel Selaocoe gaat van Bach tot beatboxing. Met het Bantu Ensemble speelt hij werk van Westerse en Afrikaanse componisten, en eigen stukken. zo 07 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,SHARY-AN In Basement Sessions een bubbelend fris en eigenzinnig poppy concert met rauwe randjes, van de Haagse Shary-An. vr 12 augustus 19:30 en 21:30, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 20,OCEAN ALLEY De zeskoppige band uit Australië maakt psychedelische reggae-

02 UK AGENDA ZOMER 2022_MB3.indd 41

CLUBS

én veelzijdig componist van onder andere opera-, ballet- en filmmuziek, schreef een high energy-orkestversie van zijn favoriete nummers. Hij heeft de hits van de legendarische Britse band uit elkaar getrokken en opnieuw opgebouwd, waaronder ‘Roxanne’, ‘Can’t Stand Losing You’ en ‘Darkness’, gebracht door Het Metropole Orkest en vier zangers. za 20 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 36,-

THIEVERY CORPORATION Thievery Corporation combineert een kosmopolitische mix van stijlen en werkte samen met o.a. The Flaming Lips en David Byrne. In de muziek van het Amerikaanse duo, bestaande uit Rob Garza en Eric Hilton, zijn o.a. invloeden uit de dub, acid jazz, reggae, hip hop, electronica en bossa nova terug te horen. In 2020 presenteerde het tweetal hun laatste album Symphonik met orkestrale versies van oude nummers opgenomen met het FILMHarmonic Orchestra uit Praag. Melkweg, 13 juli

TIM BUITING

TYPHOON Typhoon weet grote levensthema’s op een rake manier te vangen in persoonlijke uitingen over liefde, geloof, keuzes, slavernij en ambitie. Zijn laatste album ‘Lichthuis’ uit 2020 is een persoonlijke reis met universele waarden. do 28 juli 19:00, Melkweg, € 37,40

100 GECS 100 gecs is een experimenteel elektronisch producersduo bestaande uit Dylan Brady en Laura Les uit Los Angeles. Het tweetal wordt gezien als een van de belangrijkste aanjagers van het in het afgelopen decennium op internet geboren nieuwe muziekgenre hyperpop: een overdreven en avantgardistische mix van pop, elektronische muziek, rock en hiphop. Het album 1000 Gecs and the Tree of Clues is gemaakt in samenwerking met o.a. Charli XCX en Rico Nasty. Paradiso, 20 augustus fusion. Afgelopen jaar verscheen ‘Lonely Diamond’, de opvolger van ‘Chiaroscuro’ uit 2018, met aanstekelijke, relaxte melodieën en psychedelische surfrock. zo 14 augustus 20:30, Paradiso, € 20,RY X De Australische Ry Cuming, beter bekend als RY X, is vooral bekend van het nummer ‘Berlin’. Het geluid van RY X wordt vergeleken met onder meer James Blake, Sufjan Stevens en Bon Iver. Naast zijn solowerk is de singersongwriter ook bekend van de elektronische projecten Howling met producer Frank Wiedemann en The Acid met Adam Freeland, Steve Nalepa en Jens Kuross. ma 15 augustus 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 37,BBNO$ De Canadese rapper bbno$ maakt artistieke en futuristische nummers en verwierf zijn bekendheid via Soundcloud. In het begin van 2019 scoorde hij een grote hit met het nummer ‘Lalala’, dat meer dan 30 miljoen keer werd gestreamd. di 16 augustus 20:30, Tolhuistuin, € 17,50

DEKMANTEL FESTIVAL De festival line-up is in 2022 breder dan ooit, met innovatieve artiesten die de buitengrenzen van het muzikale spectrum opzoeken. Het festival opent met o.a. muzikant upsammy en multidisciplinair kunstenaar Sjoerd Martens met een audiovisuele show die prikkelt tot de verbeelding. Daarnaast zijn er optredens van Squarepusher, Gaussian Curve, James Holden + Wacław Zimpel en meer. Langs het IJ en in het Amsterdamse Bos, 3 tot 7 augustus

AMYTHYST KIAH Op haar debuut ‘Wary + Strange’ weet Amythyst Kiah twee verschillende werelden samen te brengen: op verfijnde wijze ontmoeten alt-rock en roots/ old-time muziek elkaar in haar muziek. wo 17 augustus 19:30, Paradiso, € 18,ORCHESTRA BAOBAB Baobab, geliefd in Senegal en over de hele wereld, neemt een bijzondere plaats in in de geschiedenis van de Afrikaanse muziek. Hun verhaal begint in de medina van Dakar in de jaren ‘60 en strekt zich uit over de hele wereld, met een briljante verzameling van verschillende muzikale persoonlijkheden en een unieke mix van Afro-Cubaanse stijlen, WestAfrikaanse griotmuziek, internationale pop en een swingende West-Afrikaanse nachtclubsfeer. do 18 augustus 19:00, Melkweg, € 27,60 STEWART COPELAND & METROPOLE ORKEST POLICE DERANGED FOR ORCHESTRA Stewart Copeland, oprichter en drummer van The Police

BRIGHT EYES De Amerikaanse band staat al sinds eind jaren negentig bekend om zijn melodieuze, maar weerbarstige indiefolknummers met bijtende en kritische teksten, en frontman Conor Obersts onconventionele stemgeluid. De geliefde indierockband met o.a. Mike Mogis presenteert na een stilte van negen jaar nieuw materiaal. ma 22 augustus 19:30, Paradiso, € 33,50 RAKIM MC Rakim ontmoette in 1985 DJ Eric B. wiens sound een uitstekende match vormde met Rakim’s dynamische rhymes. Het invloedrijke hiphop duo bracht samen vier albums uit, waaronder hun debuutalbum ‘Paid in Full’. In 1997 presenteerde Rakim zijn langverwachte solo debuutalbum ‘The 18th Letter’ uit, dat dit jaar exact 25 jaar geleden uitkwam. za 27 augustus 19:00, Melkweg, € 26,45 MATTHEW MOLE De Zuid-Afrikaanse singersongwriter Matthew Mole maakt zonnige, vrolijke folk en laat zich inspireren door zijn familie. di 30 augustus 19:30, Paradiso, € 16,HOT FLASH HEAT WAVE Hot Flash Heat Wave met Adam Abildgaard, Nick Duffy en Ted Davis uit San Francisco heeft een uniek en veelzijdig geluid: hedendaagse indiepop met een aanstekelijke gitaar, zonovergoten melodieën gecombineerd met psychedelica, bedroom pop en postpunk. Daarnaast zijn invloeden van My Bloody Valentine, Frank Ocean en New Order te horen. wo 31 augustus 22:00, Paradiso, € 10,MARTY STUART De Grammy-winnende singersongwriter speelde met alle countrygrootheden, van Johnny Cash, tot Dolly Parton tot Lester Flatt die hem ooit ontdekte. Stuart praat, zingt en ademt country. Op zijn achttiende album ‘Way Out West’, een cinematische tour door de woestijn van California, combineert hij klassieke countryinvloeden met moderne aspecten. wo 31 augustus 20:30, Paradiso, € 32,-

CLUBBING

PSYCHO Gerbon Pluman, alias Psycho, heeft zich samen met zijn band SMFL in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een artiest die niet meer weg te denken is uit de Surinaamse muziekscene en op dit moment de Surinaamse dancehall-scene beheerst. za 02 juli 19:30, Melkweg, € 40,25 DISCO ZONDER DREMPELS XXL Het grootste dansspektakel voor

mensen met een beperking met DJ Jean, DJ Cripple X, Ouwe Jongens Krentenbrood en anderen. zo 03 juli 14:00, AFAS Live, € 20,- t/m € 25,59 OUWE STIJL IS BOTERGEIL Ouwe Stijl is Botergeil is een old school hardcore gabber clubnacht waar gefeest wordt zoals alleen echte Gabbers dat kunnen. zo 03 juli 23:30, Paradiso, € 24,50 OH WONDER In 2014 beraamden de klassiek geschoolde multi-instrumentalisten Anthony en Josephine het ambitieuze plan om maandelijks een nummer te schrijven en via SoundCloud te lanceren. Dat was zo succesvol dat het in september 2015 resulteerde in het uitbrengen van een debuutalbum onder de bandnaam Oh Wonder. De Londense electropop-sensatie presenteert in de zomer van 2022 het vijfde album ‘22 Break’. do 07 juli 19:30, Paradiso, € 20,YVES TUMOR Weinig muzikanten bewegen zich zo vrij tussen uiteenlopende genres als de mysterieuze Amerikaanse muzikant en producer Sean Bowie, alias Yves Tumor. De experimentele artiest combineert noise, r&b, elektronica, pop en triphop op een vloeiende, haast surrealistische manier. vr 12 augustus 20:30, Paradiso, € 17,50 BOY HARSHER Jae Matthews en Augustus Muller maken onder de naam Boy Harsher rauwe en dansbare electropop met stuwende beats en synths. Het vijfde album van het Amerikaanse duo, ‘The Runner’ uit 2022, was geen traditioneel album maar een soundtrack voor de gelijknamige en zelfgeproduceerde horrorfilm. do 25 augustus 19:30, Melkweg, € 20,70 15 YEARS OF DEEP MEDI Mala’s legendarische label DEEP MEDi bestaat 15 jaar. De line up is gevuld met grote iconen Mala en Silkie, nieuwkomers Somah en Melissah en de Nederlandse dubstep legende TMSV. Voor de fans van échte, diepe dubstep en grime. vr 26 augustus 23:30, Melkweg, € 21,85

KLASSIEK

SYMFONIEORKEST PHION EN DE NEDERLANDSE REISOPERA - OPERA IN DE ZOMER Symfonieorkest Phion en de Nederlandse Reisopera in een zonnig operagala, geleid door Claus Peter Flor. Internationale solisten zingen de meest geliefde aria’s van onder anderen Verdi, Mozart en Puccini. Van ‘La bohème’ tot ‘La traviata’. za 02 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,CAPPELLA AMSTERDAM JUBILEUMCONCERT Cappella Amsterdam bestaat 50 jaar. In een feestelijk jubileumconcert onder leiding van chef-dirigent Daniel Reuss presenteren de zangers van Cappella Amsterdam muziek van Johann Sebastian Bach tot Arvo Pärt en David Lang. za 02 juli 20:00, Beurs van Berlage, € 30,-

17-06-2022 14:06


AMSTERDAM ART 42 42

zomer 2022

KRANT KRANT EGMONT TRIO BERLIN Egmont Trio Berlin bestaande uit Gilad Katznelson op fortepiano, Luiza Labouriau op viool en Martin Knörzer op cello, én 1ste prijswinnaars van het Beethoven Concours in Siegburg 2021, spelen werken van Robert Schumann en Johannes Brahms. zo 03 juli 16:45, Luther Museum, € 18,CAROL RUIZ De tweede cd ‘Mompou & More’ van de Spaanse pianiste Carol Ruiz is “een reis naar de zon met een warmbloedige en exceptioneel begaafde pianiste”, aldus een lovende recensie in EPTA Piano Bulletin. Daarnaast speelt ze muziek van haar landgenoten, Catalaanse componisten uit de 19de en eerste helft 20ste eeuw. zo 03 juli 17:00, Geelvinck Pianola Museum, € 10,-

1.

PHOTONEN Photonen Vocaal Ensemble bestaat 25 jaar en viert dat met Rossini & Fauré: de ‘Petite Messe Solennelle’ van Rossini, in een bijzondere bewerking door dirigent/componist Jeroen Spitteler. In het voorprogramma drie werken voor koor en piano van Gabriel Fauré. zo 03 juli 15:15, Dominicuskerk, € 14,75 t/m € 20,-

2.

GROOT OMROEPKOOR EN BENJAMIN GOODSON MOZARTS REQUIEM Benjamin Goodson leidt het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest in Mozarts Requiem. In het koorwerk ‘Dixit Dominus’ is Händel op zijn meest levendig en expressief. ma 04 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,-

3.

4. ABN AMRO KUNSTRUIMTE Gustav Mahlerlaan 10 1082 PP Amsterdam We just want to be closer, Neo Matloga Tot 30 september We just want to be closer laat werk zien van twee Zuid-Afrikaanse kunstenaars uit verschillende generaties: Singarum Jeevaruthnam Moodley en Neo Image Matloga. De tentoonstelling toont een fascinerend gelaagd verhaal over vrijheid en zelfbeschikking.

FRAMER FRAMED Oranje-Vrijstaatkade 71 1093 KS Amsterdam The Silence of Tired Tongues, groepstentoonstelling t/m 31 juli The Silence of Tired Tongues toont het werk van dertien opkomende kunstenaars uit Brazilië. Hun kunstwerken brengen een gevoel van ‘saudade’ met zich mee; een mengeling van melancholie en verlangen. De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een populair lied uit 1972 van de legendarische zanger Elis Regina.

OUDE KERK Oudekerksplein 23 1012 GX Amsterdam Path, Antônio Obá Tot 13 september De Braziliaanse kunstenaar Antônio Obá (1983) maakte speciaal voor de Oude kerk een serie monumentale werken. In Path speelt Obá met de betekenis van religieuze iconen en rituelen en staat hij stil bij de versmelting van culturele tradities. Het werk biedt een nieuw perspectief op de doorwerking van de koloniale geschiedenis.

THE MERCHANT HOUSE Herengracht 254A 1016 BV Amsterdam Rettangolo tagliato Pino Pinelli t/m 31 juli De nieuwe solotentoonstelling van Pino Pinelli (1938, IT) is een verbluffend antwoord op het voorstel voor een presentatie van zijn rettangolo tagliato, oftewel ‘gebroken rechthoek’ schilderijen. In de schetsen die Pinelli voor The Merchant House maakte, koos hij voor reeksen in neutrale tonen en vlammend rood.

Samenstelling door: Amsterdam Art – connecting art and the city Amsterdam Art bevordert samenwerking tussen kunstinstellingen en promoot de meest toonaangevende kunstenaars en tentoonstellingen in Amsterdam. Zie het actuele aanbod van de 66 deelnemende organisaties op amsterdamart.com.

02 UK AGENDA ZOMER 2022_MB3.indd 42

DUTCH STRING COLLECTIVE MOZART EN BEETHOVEN Het Dutch String Collective speelt een zomers concert met beroemde werken van Mozart en Beethoven. Marieke de Bruijn (violiste en leider van het ensemble) zal tijdens het concert toelichting geven over de gespeelde muziek. vr 08 juli 20:15, De Duif, € 19,90 t/m € 39,90 VOŁOSI Klassiek geschoolde strijkers in een dynamische mix met jazz en klanken uit de Karpaten. In hun spectaculaire optredens komen muziekinvloeden uit heel Midden-Europa samen met jazz, Oosterse klanken en meer. zo 17 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,HAOCHEN ZHANG Het Orchestre national de Metz speelt Beethovens ‘Vijfde symfonie’. Aan kop twee jonge, veelgeprezen talenten: dirigent David Reiland en pianist Haochen Zhang, die ook soleert in Mozarts ‘Pianoconcert nr. 27’. do 21 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,ALEXANDRE KANTOROW Gramophone noemde Kantorow een ‘vuurspuwende virtuoos met een poëtische charme’. De jonge Franse pianist speelt Liszts ‘Tweede pianoconcert’ bij het Belgian National Orchestra. Hugh Wolff leidt bovendien twee Italiaanse werken van Mendelssohn en Tsjaikovski. za 23 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,-

KLASSIEK

HUANG RUO EN BASIL TWIST De gloednieuwe, avondvullende voorstelling Book of Mountains and Sea van de Amerikaans-Chinese componist Huang Ruo, geënsceneerd door de eigenzinnige Amerikaanse poppenspeler en ontwerper Basil Twist, is geïnspireerd door het gelijknamige Chinese boek uit de 4e eeuw voor Christus, een verzameling oude scheppingsmythen. De voorstelling wordt uitgevoerd door twee percussionisten en de 12 zangers van Ars Nova Copenhagen onder leiding van Paul Hillier. Muziekgebouw aan ‘t IJ, 3 juli

JOSEFIEN EN CHARLOTTE STOPPELENBURG EN STEPHEN ALLTOP Alt-mezzo sopraan Charlotte en sopraan Josefien Stoppelenburg presenteren een programma met stukken voor twee vrouwenstemmen uit de Duitse en Franse Romantiek met Stephen Alltop aan de fortepiano. Duetten van Felix Mendelssohn, Johannes Brahms en Camille Saint-Saëns worden vooraf gegaan door werken van Joseph Haydn. Luther Museum 27 augustus LEO VAN DOESELAAR Leo van Doeselaar viert het oeuvre van orgelvernieuwer César Franck, die twee eeuwen geleden werd geboren. Op het Maarschalkerweerdorgel klinken zijn ‘orkestrale’ werken naast die van Saint-Saëns en Johann Sebastian Bach. zo 24 juli 14:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 27,PRISMA STRIJKTRIO OOSTERPARK PICKNICK CONCERT Prisma strijktrio speelt Florent Schmitt ‘Trio à cordes Op. 105’ en ‘La Muse ménagère | The Household Muse’ van Darius Milhaud. zo 24 juli 12:30, Oosterpark, € 0,- tot € 15,LIZA FERSCHTMAN EN JENNIFER STUMM Violiste Liza Ferschtman en altvioliste Jennifer Stumm soleren in de ‘Sinfonia concertante’ van Mozart, een bijzonder stuk met een glansrol voor het Orchestre National de Lille. Daarnaast Brahms zonnige ‘Tweede symfonie’. wo 27 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,-

FILARMÓNICA JOVEN DE COLOMBIA + LABÈQUE SISTERS De Filarmónica Joven de Colombia brengt een nieuw werk van de jonge componist Wolfgang Ordoñez en ontvangt bovendien het legendarische pianoduo Katia en Marielle Labèque (foto). Zij soleren in Osvaldo Golijovs Nazareno, een extravagant orkestwerk vol stuwend slagwerk en feestelijke melodieën. Ook klinkt Stravinsky’s Petroesjka. Het Koninklijk Concertgebouw, 3 juli THOMAS BEIJER EN CHRISTIAAN KUYVENHOVEN NIGHTCAPS Twee alleskunners solo en in duet. Pianisten Thomas Beijer en Christiaan Kuyvenhoven spelen Nightcaps: allerlei door de nacht ingefluisterde muziek. Rachmaninoff, Liszt, Debussy en veel meer in een mysterieus concert. do 28 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,ISABELLE VAN KEULEN EN ALEKSANDAR MADŽAR Topvioliste Isabelle van Keulen in een nieuw recitalduo, met de Servische pianist Aleksandar Madžar. Ze spelen sonates van Mozart, Richard Strauss en Turina. Én het geliefde ‘Fratres’ van Arvo Pärt. zo 31 juli 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 31,NOVUS STRING QUARTET Ongelooflijk solide en uitgebalanceerd, noemde de Duitse pers het Zuid-Koreaanse Novus String Quartet. Het viertal speelt intense strijkkwartetten vol rijke samenklanken. Van een uiterst romantische Brahms tot

17-06-2022 14:06


43

zomer 2022

RACHEL PODGER Rachel Podger is ‘de onovertroffen Britse glorie van de barokke viool’, aldus The Times. Haar interpretatie van Vivaldi’s ‘De vier jaargetijden’ klinkt bij de Philharmonia Baroque. Richard Egarr leidt ook werken van Scarlatti, Händel en Corelli. wo 03 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,ELDBJØRG HEMSING De Noorse violiste Eldbjørg Hemsing laat haar Stradivarius zingen bij de Münchner Symphoniker in Mendelssohns ‘Vioolconcert’. Yi-Chen Lin leidt onder meer Schumanns frisse, zonnige ‘Eerste symfonie’. do 04 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,JEUGDORKEST NEDERLAND EN VICTOR JULIEN-LAFERRIÈRE Zingend, swingend en zeer kleurrijk: DvoÐáks ‘Celloconcert’ met de Franse cellist Victor JulienLaferrière als solist. Samen met Jeugdorkest Nederland brengt hij onder leiding van Jurjen Hempel ook Rachmaninoffs ‘Derde symfonie’ en een nieuw werk van Xavier van de Poll. vr 05 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 24,TRIO BRAUTIGAM, HOPPE EN POLTÉRA Pianist Ronald Brautigam treedt geregeld op met altvioliste Ester Hoppe en haar echtgenoot, cellist Christian Poltéra. In dit nieuwe recital brengen ze het ‘Pianotrio in d’ van Fanny Mendelssohn en werken van Schubert en Schumann. za 06 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 31,ARDETRIO Het ardeTrio met violiste Danusha Waskiewicz, altviolist Markus Däunert en bandoneonist Omar Massa brengt tango naar de 21ste eeuw. Piazzolla’s meesterwerken ‘Libertango’, ‘Oblivion’ en ‘Ave Maria’ klinken samen met eigen composities van bandoneonist Omar Massa. wo 10 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,UKRAINIAN FREEDOM ORCHESTRA 75 musici afkomstig uit de orkesten en operagezelschappen van Lviv, Odessa en Kviv vormen samen het Ukrainian Freedom Orchestra. Ze spelen onder andere Chopins ‘Tweede pianoconcert’. do 11 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,HEROES IN FILM-MUSIC De Nordwestdeutsche Philharmonie speelt de spannendste soundtracks van John Williams, Alan Silvestri, Wagner en Korngold: soundtracks van superhelden als Superman, Spiderman en Princess Leia. vr 12 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 24,CHINEKE! JUNIOR ORCHESTRA & GLASS MARCANO Het Britse Chineke! Junior

02 UK AGENDA ZOMER 2022_MB3.indd 43

Orchestra staat garant voor feestelijke en spannende concerten. Onder leiding van de Venezolaanse Glass Marcano speelt het jonge orkest werken van Coleridge-Taylor, Tsjaikovski en Goodyear. za 13 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 24,MARIE-ANGE NGUCI EN KRISTIINA POSKA Monter, fris, innovatief en soms schalks: Beethoven in handen van pianiste Marie-Ange Nguci en dirigente Kristiina Poska. Het Symfonieorkest Vlaanderen brengt de ‘Zevende symfonie’ en het ‘Vijfde pianoconcert’. zo 14 augustus 17:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,HET NATIONAAL JEUGDORKEST Maar liefst zes jonge hoornisten zijn nodig voor Richard Strauss’ klankgedicht ‘Don Juan’, gespeeld door het Nationaal Jeugdorkest. Dirigent Alexander Shelley leidt ook de ‘Vier letzte Lieder’ en Mahlers geliefde zomerse ‘Vierde symfonie’. Laetitia Gerards soleert in het slotdeel, dat het ‘hemelse leven’ bezingt. di 16 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 24,CONCERTGEBOUWORKEST YOUNG EN ISABELLE FAUST Nieuwe musici spelen de muziek van de nieuwe wereld: DvoÐáks ‘Negende symfonie’. Concertgebouworkest Young, geleid door Gustavo Gimeno, ontvangt violiste Isabelle Faust in Beethovens melodieuze ‘Vioolconcert’. do 18 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 24,CONCERTGEBOUWORKEST EN KLAUS MÄKELÄ De jonge Finse dirigent Klaus Mäkelä leidt het Concertgebouworkest in ‘Orion’ van zijn landgenote Kaija Saariaho. Van Mahler klinkt de ‘Zesde symfonie’, bijgenaamd ‘Tragische’. vr 19 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 36,DULFER EN WITTEVEEN TERRASCONCERT Fagottist Thomas Dulfer en saxofoniste Deborah Witteveen zijn beiden aanstormende talenten in de klassieke muziekwereld. Al op jonge leeftijd wonnen zij afzonderlijk van elkaar prijzen bij het Prinses Christina Concours en werden onderscheiden met de Classic Young Masters Award. Met veel flair spelen zij een bonte verzameling aan repertoire van Bach tot Piazzolla en van Rossini tot Gubaidulina. Door de bijzondere samenstelling spelen zij vrijwel uitsluitend arrangementen, al dan niet zelfgeschreven. vr 19 augustus 20:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 18,50 FUSE ‘Een ongewoon ensemble’ noemt Fuse, winnaar van de Edison Klassiek Publieksprijs, zichzelf. Na tien jaar verschilt ieder concert nog steeds van alle vorige. Op hun derde album ‘Studio 3’ kwam onder meer werk van Joey Roukens, Miles Davis en John Cage langs, en voor het project ‘Mikrokosmos’ werkt Fuse aan een eigen muziekwereld, met tal van componisten en beeldmakers. zo 21 augustus 20:00, Het

THEATER

Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,-

THEATER VOOR KETI KOTI - IN KLEUR (8+) De Toneelmakerij en Urban Myth presenteren een programma dat aansluit bij het initiatief Theater voor Keti Koti: diverse podia presenteren verhalen over het koloniale- en slavernijverleden van ons land. Sheralynn Adriaansz, Gavin-Viano Fabri, Melissa Knollenburg en Nina van Tongeren schrijven elk een eenakter geïnspireerd op het boek De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam. Deze vier verhalen vormen samen met een traditionele maaltijd de basis voor een bijzonder programma voor ouders en kinderen. Theater De Krakeling, 1 juli

DIM BALSEM

Sjostakovitsj. ma 01 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,-

ITA-ENSEMBLE CLIËNT E. BUSKEN Maria Kraakman debuteert als regisseur met Cliënt E. Busken, een monoloog gebaseerd op de roman van Jeroen Brouwers, gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. Tegen zijn wil verblijft E. Busken op de gesloten afdeling van een instelling voor hoogbejaarden. Hij voelt zich er als een kleuter behandeld en weigert te spreken en geeft zich over aan een stroom van herinneringen en observaties. ITA, 16 t/m 26 augustus Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,SIMONE LAMSMA Violiste Simone Lamsma’s uitvoering van Bruchs ‘Eerste vioolconcert’ is sensationeel, intens, spontaan en vol vrijheid. Daarnaast leidt de jonge sterdirigent Jonathon Heyward de Nordwestdeutsche Philharmonie in Beethovens ‘Derde symfonie’. ma 22 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,NOA WILDSCHUT Stervioliste Noa Wildschut ‘kan de wereld aan’, aldus de Volkskrant. Dat laat ze horen in Bruchs ‘Schotse fantasie’. Kazuki Yamada leidt het Radio Filharmonisch Orkest in Rimski-Korsakovs kleurrijke ‘Sheherazade’. di 23 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,AUGUSTIN HADELICH De Italiaans-Duits-Amerikaanse Grammy-winnende klassieke violist Augustin Hadelich soleert bij het WDR Sinfonieorchester Köln in DvoÐáks ‘Vioolconcert’. De Roemeense Cristian MÐcelaru

PETER WHELAN Het Nederlands Kamerorkest brengt met het Toonkunstkoor Amsterdam hoogtepunten uit het vocale oeuvre van Mozart. Daarnaast zingt het Toonkunstkoor met een kwartet topsolisten delen uit onder meer het ‘Requiem’, van ‘Die Zauberflöte’ tot ‘Figaro’, onder leiding van de Ierse dirigent Peter Whelan. ma 29 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,CRIME AND PASSION FROM CARMEN TO THE GODFATHER Deze muziekzomer wordt meeslepend afgesloten door de Bochumer Sinfoniker. De energieke jonge dirigent Tong-Chieh Chuang kiest gepassioneerde werken van Tsjaikovski tot Nino Rota. Filmisch en warmbloedig, met hoofdrollen voor fagottist Bram van Sambeek en contrabassist Rick Stotijn. De presentatie is in handen van Gregor Bak. wo 31 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,-

TONEEL & THEATER

FOK ME HOKJE (13+) Drie jonge acteurs zetten de teksten die jongeren schreven over de beperkende hokjes van genderidentiteit en seksuele oriëntatie om in scènes en sketches die samen een energieke en openhartige voorstelling vormen. Fok me hokje is een meerstemmig eerbetoon aan queer culture, omlijst door spetterende choreografieën en een aanstekelijke soundscape. Met Dionisio Matias, Diederik Kreike, Smita James, Armand Rosbak. DeLaMar, 6 augustus dirigeert Rachmaninoffs ‘Tweede symfonie’. wo 24 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,HERREWEGHE EN CONCERTGEBOUWORKEST Philippe Herreweghe leidt het Concertgebouworkest en Collegium Vocale Gent in ‘Die Schöpfung’. In dit beeldschone oratorium weet Haydn alle details van het scheppingsverhaal op te roepen: dieren, natuur, engelen… do 25 augustus 20:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 36,MARI SAMUELSEN De Noorse violiste Mari Samuelsen speelt muziek uit Italië met Vivaldi’s ‘Winter’ (uit ‘De vier jaargetijden’), en uit het Buenos Aires van Piazzolla. Daarnaast Vittorio Monti’s wervelende Csárdás geïnspireerd door de gelijknamige Hongaarse folkloristische dansen. Daarnaast brengt Het Noord Nederlands Orkest met delen uit Mendelssohns ‘Een midzomernachtsdroom’ een maanverlichte liefdesnacht tot leven. za 27 augustus 20:00, Het

ITA ENSEMBLE THE DAMNED Na Parijs, New York en Londen brengt Ivo van Hove Visconti’s ‘The Damned’ naar het Amsterdamse Bostheater. Een overweldigende en filmische theaterervaring met een groot ensemble van acteurs, film en live muziek. 01 t/m 02 juli 20:30, 05 t/m 09 juli 20:30, 12 t/m 16 juli 20:30, 19 t/m 23 juli 20:30, Amsterdamse Bostheater, € 16,50 t/m € 21,50 BLACK CAT THEATRE - DE REGENBOOG (1 T/M 4 JR) Een voorstelling met muziek, dans en mime voor de allerkleinsten. Een kraakwitte omgeving wordt op allerlei manieren stukje bij beetje omgetoverd tot een palet van stralende kleuren. Verbeelding door kijken, horen, voelen en zelf spelen aan het einde van de voorstelling. za 09 juli 10:00, Black Cat Theatre, € 10,50 t/m € 11,50 TINA DE BRUIN, RICKY KOOLE E.A. - VOLKSTUIN COMPLEX ’Volkstuin complex’ gaat over een volkstuin die niet zozeer een groene idylle is, maar eerder een arena waarin emoties worden omgewoeld, vriendschappen worden gesnoeid en liefdes in de knop worden gebroken. Tina de Bruin / Rian Gerritsen, Rop Verheijen, Daniel Cornelissen en Ricky Koole komen samen voor een frisgroene muzikale voorstelling met een modderig randje. 01 t/m 03 juli diverse tijden, 08 t/m 10 juli diverse tijden, DeLaMar, € 19,50 PROJECT WILDEMAN EN ROSALIE WAMMES - THE SACRED LIFE OF PLANTS Een rituele performance van muziektheatergezelschap Project Wildeman en beeldend kunstenaar Rosalie Wammes over de verbintenis tussen mens en plant. Met elektronische livemuziek, design en video-art. 01 t/m 02 juli 21:00, 05 t/m 09 juli diverse tijden, ADM Noord, € 24,50

17-06-2022 14:06


BUURMAN & BUURMAN GAAN KAMPEREN Voor de vijfde keer op rij brengen cabaretier Jelle Kuiper, regisseur Bruun Kuijt en taalkunstenaar Ivo de Wijs de bekende klussers tot leven in een komische familievoorstelling. In Buurman & Buurman gaan kamperen zien we hoe de buurmannen het afgelopen jaar hard hebben geklust. Ze zijn dus wel toe aan een welverdiende vakantie. Alleen even de tent opzetten en dan genieten van de rust. Tenminste, dat denken ze… za 02 juli 11:00 en 14:00, Meervaart Theater, € 15,ESTHER LINDENBERGH FRIEDA Frieda Belinfante was verzetsheld, cellist en één van de eerste vrouwelijke dirigenten. De veelzijdige Esther Lindenbergh prikkelt alle zintuigen in Frieda’s verhaal vol spanning, avontuur en romantiek. 06 t/m 10 juli diverse tijden, 13 t/m 17 juli diverse tijden, TapasTheater, € 20,GO F*CK YOURSELF ROCKET! (12+) Uit Oekraïne gevluchte jongeren en leerlingen van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool werken gezamenlijk aan een voorstelling over het leven in het verwoeste Irpin tijdens de Russische invasie. Het stuk is geschreven door Nina Zakhozhenko. Theatermaker Iana Gudzenko wil met het project een veilige plek voor creativiteit en verhalen bieden en de jongeren in hun verwerking helpen. do 07 juli 19:30, Theater De Krakeling, € 5,BO TARENSKEEN HET INDISCH INTERIEUR Pater familias (Hans Dagelet) probeert zijn erfenis te verdelen onder zijn kinderen (Bussemaker, De la Parra, Tarenskeen), kleinkinderen (Mingus Dagelet) en aanhang. Drie generaties buigen zich over alles wat het familiehuis herbergt: stille getuigen van een gewelddadig, mysterieus en complex verleden dat nog steeds doorwerkt in alle haarvaten van de Nederlandse maatschappij. Tarenskeen schreef met ‘Het Indisch Interieur’ een scherp familiedrama. Achter elk erfstuk schuilt een verhaal, maar de erfgenamen lijken niet echt happig om die verhalen aan te horen. 15 t/m 16 augustus 20:00, ITA, € 31,50 ITA-ENSEMBLE / IVO VAN HOVE - EEN KLEIN LEVEN Geen boek heeft de afgelopen paar jaar miljoenen lezers zo in de ban gehouden en aangegrepen als ‘Een klein leven’ van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. Ivo van Hove maakte een vertaling naar theater en creëerde een indringende voorstelling. Ramsey Nasr won de Louis d’Or voor zijn vertolking van Jude.

02 UK AGENDA ZOMER 2022_MB3.indd 44

20 t/m 22 augustus diverse tijden, ITA, € 38,50 MARCEL VAN ROOSMALEN & GIJS GROENTEMAN - DE PANNEKOEKENCARAVAN Ruim 10 jaar geleden zagen Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen geen brood meer in de journalistiek. Ze kochten een pannenkoekencaravan en doopten zichzelf tot foodtruckondernemer. Inmiddels maken Gijs en Marcel van hun verhaal een avondvullende voorstelling. ‘De Pannekoekencaravan’ is een poedersuikerzoete theateravond over vriendschap, ambitie en hoop. 24 t/m 25 augustus 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 17,NIJNTJE DE MUSICAL Een kleurrijke musical, met dansen en zingen en gezellige liedjes, over de avonturen van het wereldberoemde konijntje en haar vriendjes. vr 26 augustus 13:30 en 15:30, DeLaMar, € 15,ITA-ENSEMBLE / STEF AERTS, MARIE VINCK (FC BERGMAN) DE TOVERBERG Begin 20e eeuw gaat de jonge Hans Castorp naar een sanatorium in het Zwitserse Davos om er zijn neef te bezoeken. Hij wil er drie weken zijn, maar zal zeven jaar blijven. Door ontmoetingen met andere gasten in het kuuroord krijgt hij een meerstemmig beeld van met elkaar botsende visies op het leven. 26 t/m 28 augustus diverse tijden, ITA, € 38,50

DANS

CHRISTOS PAPADOPOULOS LARSEN C De nieuwe voorstelling, Larsen C, van de Griekse choreograaf Christos Papadopoulos is een meditatie over de positie van de mens in tijden van verandering. Zijn dansers tarten de waarneming als een natuurverschijnsel, heel precies geconstrueerd en toch ongrijpbaar. 02 t/m 03 juli 20:00, ITA, vanaf € 10,FLORENTINA HOLZINGER A DIVINE COMEDY In ‘A Divine Comedy’ katapulteert de beruchte choreograaf het gelijknamige werk van de Italiaanse dichter Dante Alighieri naar het heden, en creëert zo hemel en hel in het hier en nu. Daarbij laat ze zich leiden door de levensreis van een danser, die zich tegen de klippen op inspant om vitaal en gezond te blijven, in het besef van de eigen sterfelijkheid. 03 t/m 04 juli diverse tijden, ITA, vanaf € 10,MARCO DA SILVA FERREIRA VIA INJABULO In ‘Via Injabulo’, førm Inførms onderzoekt Marco da Silva Ferreira de betekenis van dans in de sociale context, hoe die kan leiden tot een collectieve identiteit. Pantsula, house dance en andere streetdancestijlen worden geshaket tot een cocktail van pulserende energie. Aanstekelijk dansplezier van acht dansers en de pulserende ritmes uit de townships. 03 t/m 04 juli 20:30, ITA, vanaf € 10,EMIO GRECO & PIETER C. SCHOLTEN - WE, THE BREATH In ‘WE, the BREATH’ gaan choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten op zoek naar een nieuwe wereld, vanuit datgene wat ons

DANS

element in de choreografie, muziekcompositie en techniek. zo 17 juli 15:00, BIjlmer Parktheater, € 13,50

SAMMI LANDWEER

WILLEM DE BRUIN - SPUUG VAN GOD Willem de Bruin confronteert de toeschouwer met de vraag wat het betekent om als gekleurde jongen op te groeien in een oer-Hollands dorp in de polder. Een voorstelling over identiteit, familie en anders zijn in een oerHollands dorp. vr 01 juli 04:45, vr 01 juli 21:30, Theater Bellevue, € 12,- t/m € 17,50

zomer 2022

KRANT

LIA RODRIGUES - ENCANTADO De Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues gaat in het kleurrijke Encantado op zoek naar riten en gebruiken die jammerlijk uit het oog verloren zijn. Encantado is een strak gechoreografeerde, associatieve dansvoorstelling. Een tapijt, geweven uit verschillende stoffen, wordt langzaam uitgerold op het podium, een caleidoscoop aan kleuren tevoorschijn toverend. De elf dansers creëren met behulp van bonte lappen iconen, silhouetten, monsters en dieren, bijna zoals een kind ze zou tekenen. ITA, 16 juli

YAQINE HAMZAOUI EN YEMA GIESKES

44

ANN VAN DEN BROEK JOY ENJOY JOY Na de persoonlijke en intense thematiek in een uit drie delen bestaand onderzoek naar de effecten van dementie en alzheimer, laat de Vlaamse choreograaf Ann Van den Broek de balans naar de vrolijke kant uitslaan en viert ze het leven, aards en dynamisch, met kostuums in alle kleuren van de regenboog en bruisende dans. Joy Enjoy Joy is een unieke mix van beweging, muziek, tekst en video. Meervaart, 6 en 7 juli meer dan wat dan ook verbindt, onze ademhaling: ademhaling als bindmiddel om een nieuwe leefwereld te scheppen. 03 t/m 06 juli diverse tijden, ITA, vanaf € 10,IOANNA PARASKEVOPOULOU - MOS Een blaasbalg, een paraplu en een gootsteenontstopper. Dit zijn (onder andere) de attributen waarmee Ioanna Paraskevopoulou en Georgios Kotsifakis geluidseffecten tevoorschijn toveren voor een filmscore die zich live voor de ogen van de toeschouwer openbaart in een speelse en zinsbegoochelende choreografie. 04 t/m 05 juli 19:00, ITA, vanaf € 10,HOOMAN SHARIFI / IMPURE COMPANY - SACRIFICE WHILE LOST IN SALTED EARTH Samen met de klanken van de Iraanse Tambour, bespeeld door Arash Moradi, en acht Iranese danser die nu in Europa wonen en werken, gebruikt choreograaf Hooman Sharifi het revolutionaire ‘Le Sacre du Printemps’ uit 1913 als inspiratie om zijn verhaal te vertellen. Het lenteoffer van toen vertaalt de geboren

CHERISH MENZO DARKMATTER Hoe zou de wereld eruitzien als er geen kolonisatie had bestaan? In de voorstelling weken Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés hun lichaam los uit vastgeroeste patronen en vooroordelen en gaan op zoek naar een nieuwe, futuristische omgeving. Menzo heeft een eigen bewegingstaal ontwikkeld en meandert tussen de nostalgie van de jaren negentig en imaginaire toekomsten. Podium Mozaïek, 8 t/m 10 juli Iraniër naar het heden. Wat betekent opoffering in de maatschappij van nu? di 05 juli 20:30, wo 06 juli 20:00, ITA, vanaf € 10,LISBETH GRUWEZ & MAARTEN VAN CAUWENBERGHE / VOETVOLK - INTO THE OPEN ’Into the Open’ is een uniek concept waarin de grens van waar muziek begint en dans eindigt, of andersom, totaal is verdwenen. Dendermonde, een powertrio gevormd door Maarten Van Cauwenberghe, drummer Frederik Heuvinck en gitarist Elko Blijweert, staat centraal, ondersteund door de vier dansers. Zeven performers belichamen de groove en delen de energie van de muziek. Ze zwepen elkaar op met ‘bodyrock’. vr 15 juli 21:00, ITA, vanaf € 10,KALPANARTS - IN TWO MINDS In ‘In Two Minds’ onderzoekt Kalpanarts de principes van macht en manipulatie. Het gebruiken van fysieke trillingen in combinatie met energiek voetenwerk vanuit de Indiase Klassieke dans, zijn kenmerkend voor de dansers van Kalpanarts. In de voorstelling ‘In Two Minds’ is het een leidend

PERSELÍ + CHRONOS: AS YOU LEAN AGAINST THE NOISE Trio Perselí, danscollectief Chronos en zangeres Vita Pagie creëren nieuwe verbindingen tussen hedendaagse jazz, poëzie en transformatieve dans. wo 31 augustus 20:30, Bimhuis, € 16,-

CABARET

STAND-UP COMEDY SHOW (NL) De top van de Nederlandse comedians. elke vr, za 20:30 Comedy Café € 15,IMPROV COMEDY SHOWS Boom Chicago zet grappige, slimme comedy shows (EN) neer in haar theater aan de Rozengracht. elke wo t/m vr 20:30, za 20:00, zo 19:00 Boom Chicago € 10,COMEDYTRAIN Comedytrain is een verrassingspakket: Je weet nooit van tevoren wie er precies komen spelen, behalve dan dat het een exquise selectie uit het Comedytrain collectief betreft. elke wo, do, vrij & za 20:30 Toomler € 11,50 BOOM CHICAGO INTO THE METAVERSE - META LUCK NEXT TIME Kies je avatar en ontsnap aan de werkelijkheid met een hilarische comedyshow die de randjes van het metaverse onderzoekt. do 21 juli t/m za 27 augustus, diverse data en tijden, Boom Chicago, € 6,- t/m € 79,SUNDAY NIGHT LIVE Sunday Night Live is anders dan de rest van de week. Terwijl een reguliere Boom Chicago show op een hoog tempo wordt gespeeld vol technologische hoogstandjes, is Sunday Night Live lekker laid back. zo 03 juli t/m zo 28 augustus, diverse data en tijden, Boom Chicago, € 6,- t/m € 19,50 CABARET IN HET VONDELPARK OPENLUCHTTHEATER Elke zaterdagavond comedy in het Vondelpark Openluchttheater met op za 02 juli 20:30 Kim Schuddeboom en Brigitte Kaandorp, za 09 juli 20:30 Sanne Wallis de Vries en in het voorprogramma n00b, za 16 juli 20:30 Yunus Aktas en Micha Wertheim, za 23 juli 20:30 Anne Neuteboom en Kiki Schippers, za 06 augustus 20:30 Nabil Aoulad Ayad en Edson da Graça, za 13 augustus 20:30 Kasper van der Laan en Martijn Koning, za 20 augustus 20:30 Lisa Ostermann en Dolf Jansen en op za 27 augustus 20:30 De Keet. De Keet vertegenwoordigt zowel bekende cabaretiers als aanstormend talent. Welke cabaretiers precies in de line-up staan, wordt nog geheim gehouden. Vondelpark Openluchttheater, gratis MARIA KRAAIJKAMP - MEH Met herkenbare liedjes, zwartgallige observaties en droogkomische verhalen (à la Hans Dorrestijn maar dan vrouw én millennial) breekt Maria een lans dat het OK is om je niet OK te voelen.

17-06-2022 14:06


TIP 10 LEZING KRANT & DEBAT 06 t/m 09 juli diverse tijden, 13 t/m 17 juli diverse tijden, TapasTheater, € 20,-

performance. 8 t/m 17 juli, NDSM-werf, diverse tijden en prijzen

Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56 www.allardpiersonmuseum.nl

VICTOR LUIS VAN ES DE LACHENDE DERDE Een persoonlijke cabaretshow van Victor Luis van Es over alledaagse worstelingen met discipline, vriendschap, liefde, werk en het bestaan op zich. 06 t/m 10 juli diverse tijden, TapasTheater, € 20,-

MILKSHAKE FESTIVAL Een open-minded dancefestival met 9 stages vol (inter)nationale artiesten en performances. Van house en disco tot techno en R&B, urban en dancehall. 30 en 31 juli 12:00, Westerpark, € 47,50

De geschiedenis van Amsterdam vanaf de middeleeuwen. Amsterdam Museum in de Hermitage Onder het dak van de Hermitage huist vanaf 5 maart 2022 het Amsterdam Museum. Mét een volledig nieuw aanbod aan tentoonstellingen, publieksprogramma’s en kinderactiviteiten. Panorama Amsterdam In Panorama Amsterdam wordt de stad in al haar facetten getoond. Van de oudste plattegrond van de stad (uit 1538!) tot de straatkunst van Kamp Seedorf en van 17e-eeuwse schuttersstukken tot Natasja Kensmils hedendaagse schilderijen over de regentessen uit die tijd. doorlopend Collecting the City #1 Buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners delen hun verhalen en objecten over Amsterdam. t/m 28 augustus Museum om de Hoek thema Amsterdam/Indonesië tot 28 augustus Welkom in de Noordside t/m 30 oktober Amstel 51, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl

LUUK RANSIJN STORTVLOED ’Stortvloed’ is een eerlijk cabaretprogramma waarin Luuk Ransijn zich blootstelt aan een wereld die hem vaak beangstigt. Met zelfspot en zelfanalyse, humor en muziek probeert hij vat te krijgen op die wereld, maar vooral ook op zichzelf. Een frisse voorstelling mét diepte. 13 t/m 17 juli diverse tijden, TapasTheater, € 20,LADY BUNNY - PIG IN A WIG Lady Bunny presenteert haar avondvullende cabaret show ‘Pig In A Wig’. De show bevat nieuwe parodieën van Lizzo, Queen en Ariana Grande, Bunny’s groet aan Laugh-In, én er komt gloednieuw en oud materiaal voorbij met rap, amateuristisch poppenspel, gedachtenlezen en twee originele deuntjes. wo 03 augustus 19:00, Boom Chicago, € 30,- t/m € 55,BIANCA DEL RIO UNSANITIZED Bianca Del Rio presenteert haar nieuwe show ‘Unsanitized’. Ze wordt de “Joan Rivers van de Drag wereld” genoemd en is vaxxed, waxxed en heeft nog meer attitude dan voorheen. De zelfbenoemde ‘Clown in a Gown’ is scherp, snel en niet bang om zichzelf op de hak te nemen. 04 t/m 06 augustus 21:00, Theater Amsterdam, € 47,50 t/m € 95,-

FESTIVALS

DJUWA MROIVILI #BPTGEMBERTHEESESSIES De ‘#BPTGembertheeSessies’ is een reeks conversaties waarin acteurs, regisseurs, musici, schrijvers en andere kunstenaars vertellen over onder meer hun referentiekaders en wat hen inspireert. Klassiek pianist Djuwa Mroivili opent de sessie met een set bestaande uit Comorese melodieën/muziek naast werk van onder andere Florence Price en Margaret Bonds. wo 06 juli 20:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50 SPACE IS THE PLACE FESTIVAL Space is the Place organiseert intieme en spectaculaire avonden met een brede blik op jazz- en improvisatiemuziek. Een avond vol zinderende, genreoverschrijdende muziek met Silverbones, Terrie Ex, John Dikeman, Zea, Oscar Jan Hoogland en Charlie & The Lesbians. do 07 juli 20:00, Paradiso, € 12,OVER HET IJ FESTIVAL Tijdens de 30e editie van het festival presenteren gevestigde namen en een nieuwe generatie makers, op allerlei spannende locaties, nieuwe voorstellingen en installaties: van locatietheater en ervaringstheater tot crossovers met architectuur, beeldende kunst, audiovisuele media en

02 UK AGENDA ZOMER 2022_MB3.indd 45

KWAKU SUMMER FESTIVAL Het Kwaku Summer Festival is een grootse viering van culturele diversiteit en identiteit in het stadsdeel Zuidoost. Het Nelson Mandelapark staat vier weekenden lang in het teken van cultuur, muziek, dans, eten en drinken. 16 juli t/m 7 augustus, Nelson Mandelapark, diverse tijden en prijzen GRACHTENFESTIVAL Het Grachtenfestival bestaat in 2022 officieel 25 jaar. Ongeveer 30 locaties zullen decor zijn van verschillende concerten: van klassieke muziek tot jazz naar muziek uit andere culturen. Verleden, heden en toekomst komen samen in eigentijdse combinaties van jonge musici, genres en locaties. 12 t/m 21 augustus, diverse lokaties, tijden en prijzen

DIVERSEN

ZOMER IN DE TUIN De hele zomer lang in de tuin van Tolhuistuin: van yoga en salsa, gratis livemuziek en markt tot theatervoorstellingen, talkshows en concerten. Met iedere zondag Sunday Sounds, een middag met livemuziek onder de oude plataan. Diverse data en tijden, Tolhuistuin, € 10,BECOMING: GLITTER! In deze vrijdagavondserie geven CC Amstel & Rikkert van Huisstede elke editie een ander queer perspectief op identiteit en seksualiteit. Intimiteit, feest, sensualiteit, dialoog, kunst en glitter! vr 08 juli 20:00, CC Amstel, € 15,CANAL PARADE Op de laatste zaterdag van Pride Amsterdam varen tijdens de Canal Parade meer dan tachtig boten door de grachten om het verleden, heden en de toekomst van de LGBTI-gemeenschap te vieren. za 06 augustus, start 12:00 Oosterdok ALL THESE VOICES Een driedelige serie gepresenteerd en gecureerd door OTION met verbinding, connectie, verbazing en interactie. Van bevlogen liederen tot prikkelende spoken word, danssolo’s of monologen. OTION brengt verschillende mensen bij elkaar voor expressie en connectie. Om identificatie en empathie op te roepen en weer herinnerd te worden aan wat menszijn is. do 18 augustus 20:00, Melkweg, € 9,50

MUSEA

ALLARD PIERSON

Museum over 10.000 jaar cultuurgeschiedenis. Op papier durf ik alles - Tekeningen van Annemarie van Haeringen t/m 25 september Zeur niet! - De musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink t/m 30 oktober

AMSTERDAM MUSEUM

AMSTERDAM PIPE MUSEUM Overzicht van de rookcultuur. Prinsengracht 488, tel. 421 17 79 www.pipemuseum.nl

BEZOEKERSCENTRUM AMSTERDAMSE BOS

Bezoekerscentrum van het grootste stadsbos van Nederland. Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00 www.amsterdamsebos.nl

ANNE FRANK HUIS

De onderduikplaats waar Anne Frank haar dagboek schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinsengracht 267, tel. 556 71 05 www.annefrank.org

DE APPEL ARTS CENTRE Kunstencentrum Exposities op locatie. tel. 625 56 51, www.deappel.nl

ARCAM

Architectuurcentrum Amsterdam is hét centrum voor architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp in Amsterdam. Foto-expositie Sprong over het IJ op NDSM-werf t/m 17 juli Tijdlijn Amsterdam 2000-2030 t/m 1 januari 2030 Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78 www.arcam.nl

ARTIS

De oudste dierentuin van Nederland met olifanten, pinguïns, giraffen, zeeleeuwen, apen, kamelen, duizenden vlinders in het vlinder- paviljoen, een aquarium en nog veel meer. Vaste tentoonstelling in het Aquarium over het belang van schone oceanen. Artis wil in het vernieuwde aquarium bezoekers inspireren en stimuleren verantwoordelijk met het water op onze planeet om te gaan. Het Groote Museum In het museum ervaart de toeschouwer de verbinding tussen alles wat leeft: mens, dier, plant en microbe. Een persoonlijke expeditie, kriskras door het museum. Met animaties, installaties, kunstwerken, films en verhalen. Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl

APPIE BAANTJER MUSEUM

In de kelder van café Heffer, vlakbij

45

TXTRADIO, HET ONLINE PLATFORM TER VERSPREIDING VAN KENNIS, BURGERSCHAP EN INSPIRATIE, SELECTEERT VOOR JULI EN AUGUSTUS TIEN LEZINGEN EN GESPREKKEN IN AMSTERDAM.

1) TEGENLICHT 20 JAAR

1.

2) VASTGELEGD: TRAUMAVERWERKING EN KUNST

2.

Een jubileumviering met Meet Up’s over de toekomst van de journalistiek, activisme en protest, met pioniers uit het land die hun idee voor een betere wereld pitchen, en de beste afleveringen van de afgelopen twintig jaar. Afsluitend muziek in het café en een drankje op het terras. Pakhuis de Zwijger, 7 juli 19:00u

Hoe kan kunst bijdragen aan het verwerken van een trauma? Helpt het om een intense ervaring om te zetten in kunst? En hoe vind je een passende uiting voor wat je hebt meegemaakt? Een gesprek met makers Batya Wolff en Arnoud Holleman naar aanleiding van hun documentaire Vastgelegd. Spui25, 8 juli 17:00u

3) ALI SMITH INTERVIEW

3.

4) GRUNBERG ONTMOET…HANS VAN MANEN

4.

De Schotse schrijver Ali Smith wordt een van de meest overrompelende auteurs van onze tijd genoemd. Haar vierluik Lente, Winter, Herfst en Zomer, kreeg wereldwijd lovende kritieken. Ianthe Mosselman interviewt Smith op deze avond over haar nieuwe roman Gezelschap. (Engelstalig) De Balie: 11 juli 20:00u

Schrijver Arnon Grunberg gaat met choreograaf Hans van Manen in gesprek over dans. Van Manen is een van de grootmeesters van het hedendaags ballet. Grunberg, die zelf onlangs zijn dansdebuut maakte, interviewt hem over het inzetten van het lichaam en de poëzie van de danskunst. De Balie: 16 juli 20:00u

5) EEN POLITIE VOOR IEDEREEN?

Racistische grappen in appgroepen, een verontrustende documentaire en geluiden over een ons-kentons-cultuur: Het is nog een lange weg naar een diverse en inclusieve politieorganisatie. De Balie ging On Tour langs de eenheden in Nederland en sprak met docenten en studenten van de politieacademie. Deze avond een gesprek over hoe de politie een politie wordt voor iedereen. De Balie, 30 augustus 20:00u

5.

TXTradio, het online platform voor lezingen, interviews en debat, selecteert elke maand interessante bijeenkomsten. WWW.TXTRADIO.NL

17-06-2022 14:06


46 TOPSPORT AMSTERDAM

de plek waar Baantjer jarenlang werkte als rechercheur. Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88 www.heffer.nl

Mousganistan t/m 16 oktober Keizersgracht 609, tel. 551 65 00 www.foam.org

DE BAZEL

VAN GOGH MUSEUM

Vijzelstraat 32, tel. 723 0560 www.debazelamsterdam.com

BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

Cultureel erfgoed tentoonstellingen in historische panden. De afzonderlijke tentoonstellingsprogramma’s van de Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum zijn samengevoegd tot een gezamenlijk programma. Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl

COBRA MUSEUM

De CoBrA-beweging was een van de belangrijkste kunstbewegingen in de 20ste eeuw. Het Cobra Museum toont steeds in wisselende tentoonstellingen haar CoBrA-collectie. Het andere verhaal door Abdelkader Benali Marokkaans modernisme van 1956 tot nu t/m 18 september Cobra en Noord-Afrika De tentoonstelling toont werk uit de museumcollectie van de kunstenaars uit de Cobra-beweging die via reizen of op andere manieren in contact komen met de kunst en, cultuur en bevolking van NoordAfrikaanse landen als Marokko, Algerije en Tunesië. t/m 20 november Sandbergplein 1, Amstelveen, tel. 547 50 50 www.cobra-museum.nl

DIAMANTMUSEUM

Een reisverhaal. Een reis die 200 km onder de aardkorst begint en eindigt in de ring aan uw vinger. Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300 www.diamantmuseumamsterdam.nl

VAN EESTEREN MUSEUM

TOPSPORTEVENEMENTEN ZOMER 2022

Museum over de stedenbouwkundige Van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden. Noordzijde 31, tel: 447 1857 www.vaneesterenmuseum.nl

EYE FILMMUSEUM

(hockey)

Dagelijks voorstellingen. Informatieen documentatiecentrum. Eye Art & Film Prize – Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective In deze tentoonstelling presenteert Eye het werk van de drie recente winnaars van de Eye Art & Film Prize: Meriem Bennani (2019), Kahlil Joseph (2020) en Karrabing Film Collective (2021). De prijs gaat naar makers die kunst en film samenbrengen op een manier die vernieuwend, inspirerend en van hoge artistieke kwaliteit is. t/m 18 september IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl

Toegangsprijs vanaf € 10,50

FASHION FOR GOOD MUSEUM

1 TOT EN MET 13 JULI

WK HOCKEY VOOR DAMES WAGENER STADION, AMSTERDAMSE BOS WWW.WKHOCKEY2022.COM

Toegangsprijs: vanaf € 10,50

ZATERDAG 2 JULI

NEDERLAND – IERLAND (hoc-

key)

WAGENER STADION, AMSTERDAMSE BOS

Toegangsprijs vanaf € 10,50

ZONDAG 3 JULI

DUITSLAND - NEDERLAND WAGENER STADION, AMSTERDAMSE BOS

WOENSDAG 6 JULI

NEDERLAND – CHILI (hockey) WAGENER STADION, AMSTERDAMSE BOS

Toegangsprijs vanaf € 10,50

19 – 28 AUGUSTUS

URBAN SPORTS WEEK AMSTERDAM DIVERSE LOCATIES IN DE STAD WWW.USWA.NL

Vrij toegankelijk

Topsport Amsterdam helpt bij het realiseren van sportieve ambities van talentvolle Amsterdamse sporters. www.topsport.amsterdam

02 UK AGENDA ZOMER 2022_MB3.indd 46

zomer 2022

KRANT

Een uniek en interactief museum over duurzame mode in innovaties. Fashion Week: A New Era t/m 27 september Rokin 102, tel. 0261 9680 www.fashionforgood.com

FOAM AMSTERDAM

Centrum voor fotografie, ontmoetingsplek voor fotografen en discussieplatform. Ana Núñez Rodríguez - Cooking Potato Stories t/m 10 juli, Foam 3h Open for Business - Magnum Photographers on Commission t/m 7 september Mous Lamrabat - Blessings from

De grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Zielsverwanten Andries Bonger en Odilon Redon Een collectie ontstaan uit de innige vriendschap tussen kunstenaar en verzamelaar. Het verhaal over deze bijzondere wisselwerking tussen Andries Bonger en Odilon Redon. t/m 3 juli Etel Adnan - Kleur als Taal Etel Adnan neemt in haar beeldende kunst vaak het landschap als uitgangspunt. Net als Vincent van Gogh probeert zij daarin, met een geheel eigen kleurenpalet en schilderstijl, de kracht van de natuur op het doek over te brengen. t/m 4 september Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00 www.vangoghmuseum.nl

CABARET

YENTL EN DE BOER - DE KAMPVUURSESSIES Na een jaar van schrijven tijdens kantooruren, te uitgebreide lunches en lange avonden op de bank zijn Yentl en Christine meer dan ooit toe aan optreden. Samen met twee muzikanten, een heleboel instrumenten en een stapel hout speelden ze tussen de lockdowns door al een paar keer De Kampvuursessies en kregen ze lovende recensies én de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. Pers en publiek prijzen hun kraakheldere samenzang, sterke teksten en bizarre fantasie. De Kleine Komedie, 3 t/m 5 juli

HET GRACHTENMUSEUM

17e-eeuws grachtenpand met de geschiedenis van de grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw. Herengracht 386, tel. 421 16 56 www.grachten.museum

HERMITAGE AMSTERDAM

Voorheen wisseltentoonstellingen afkomstig uit het museum in Sint-Petersburg, nu tijdelijk de exporeeks Dutch Heritage Amsterdam: een serietentoonstelling met Nederlandse publiekslievelingen, waaronder Het Melkmeisje van Vermeer en Rembrandts Zelfportret. Neo Matloga - along came your eyes Tentoonstelling van de tiende ABN AMRO Kunstprijswinnaar t/m 2 oktober Amstel 51, tel. 530 87 55, www.hermitage.nl

HET HEM

Drie keer per jaar brengt Het HEM een nieuw Chapter dat het verhaal van een gastcurator vertelt, en je meeneemt in de wereld van de creatieve makers en denkers van nu. Chapter 5IVE: Samir Bantal & Rem Koolhaas In dit onderzoek, dat gestart werd in 2012, wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen op het platteland over de hele wereld. t/m 25 september Warmperserij 1, 1505 RL Zaandam tel. 075 710 0073, www.hethem.nl

HOLLANDSCHE SCHOUWBURG

Ooit een theater, nu een monument met een tentoonstelling, ter nagedachtenis aan de duizenden joden die in de WOII vanuit dit gebouw werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Gesloten vanwege een verbouwing. Plantage Middenlaan 24, tel. 531 03 40, hollandscheschouwburg.nl

DE HORTUS

Een van de oudste (1682) botanische tuinen. Hortus Zomeravonden Tijdens de Hortus Zomeravonden worden er regelmatig activiteiten georganiseerd zoals concerten, lezingen of een rondleiding. t/m 21 september Yoga in de Palmenkas t/m 21 september Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl

HORTUS BOTANICUS

In 1967 opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek. Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

JOHN CLEESE Wie anders dan Monty Python-legende John Cleese kan met zoveel ironie en zelfspot zijn solotour de titel The Last Time To See Me Before I Die meegeven? De 82-jarige Britse alleskunner, ook bekend van de televisiereeks Fawlty Towers en de film A Fish Called Wanda, en een van de iconen van de silly, absurde humor, vertelt hilarische anekdotes over zijn persoonlijke leven en carrière. Koninklijk Theater Carré, 3 en 10 juli HUIS MARSEILLE

Eigentijdse en historische fotografie in 17e-eeuws pand. Dana Lixenberg - Polaroid 54/59/79 t/m 4 september Dirk Kome - Vijf lange meden t/m 4 september Sabelo Mlangeni - Isivumelwano t/m 4 september Lindokuhle Sobekwa Umkhondo. Tracing memory t/m 4 september The beauty of the world so heavy Dana Lixenberg, Sabelo Mlangeni, Lindokuhle Sobekwa & Dirk Kome t/m 4 september Keizersgracht 401, tel. 531 89 89 www.huismarseille.nl

INTERNATIONAAL INSTITUUT VOOR SOCIALE GESCHIEDENIS Een van de grootste documentatieen onderzoekscentra ter wereld op het terrein van sociale geschiedenis en geschiedenis van de arbeidersbeweging. Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66 www.iisg.nl

JOODS HISTORISCH MUSEUM

Objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Amsterdam. Every Picture Tells A Story

THJUM ARTS - TIJDLOOS GENOT Tijdloos genot wil iedereen. Maar waar is het te vinden? In je hoofd, bij de ander of door het doen van een dansje? Als Thjum Arts, winnaar van de jury- én publieksprijs van het Cameretten Festival 2021, het podium opkomt, gebeurt er iets. Met zijn droogkomische én doordachte stijl weet hij alledaagse onderwerpen op een originele manier te bekijken. TapasTheater 23 t/m 31 augustus Fotoschatten uit eigen collectie. Een tentoonstelling met foto’s van meer dan 40 fotografen waaronder Emmy Andriesse, Taco Anema, Maria Austria, Ania Bien, Paul Blanca, Julie Blik, Diana Blok, Marrie Bot, Jan Cremer, Willem Diepraam, Leo Divendal, Ed van der Elsken, Ruud van Empel en Henk Jonker. t/m 4 september Arnoud Holleman & Batya Wolff The Kiss of Life t/m 2 oktober Iris Hassid - A Place of Our Own t/m 29 januari 2023 Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10 www.jhm.nl

KATTENKABINET

Expositie van kunstwerken met als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78 www.kattenkabinet.nl

KLEDERDRACHTMUSEUM

Streekkostuums. Voor iedereen met interesse in folklore. Herengracht 427, tel. 845 23 99 www.hetklederdrachtmuseum.nl

LUTHER MUSEUM

Het pand uit 1772 is gebouwd als het Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Het speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen.

17-06-2022 14:06


47

zomer 2022 Lutherse Vrouwen op de kansel t/m 11 september Nieuwe Keizersgracht 570, tel. 2142112 www.luthermuseum.nl

EXPO

MUSEUM WERF ‘T KROMHOUT Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed. Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl

MUSEUM VAN LOON

Grachtenhuis uit de 17e eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin. Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl

MADAME TUSSAUDS

Museum met wassenbeelden. Dam 20, tel. 522 10 10 www.madametussauds.nl

MAX EUWE CENTRUM

Permanente tentoonstelling over de schaakgeschiedenis, mogelijkheid om te schaken (computer) en schaakbibliotheek. Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17www.maxeuwe.nl

TIJD EN EEUWIGHEID - POËZIE IN BEELD EN WOORD Een prikkelende cross-over tentoonstelling met monumentale papierkunstobjecten van beeldend kunstenaar Annita Smit (foto) en nieuwe gedichten van vijf eigentijdse dichters: Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou. Bij de tentoonstelling verschijnt een gratis publicatie met een nieuw essay Dialogisch zijn: twee stemmen, twee tijden van filosoof Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten. CIRCL (i.s.m. het Bijbels Museum) t/m 29 juli

MOCO

Museum voor moderne kunst. Studio Irma - Reflecting Forward Een Digital Immersive Art tentoonstelling, die laat zien hoe wij onze toekomst kunnen vormgeven door eindeloze mogelijke verbindingen te leggen. Moco Masters De Moco Masters collectie prijst de kunstenaars die opvallen vanwege hun uitzonderlijke bijdrage aan de kunst en cultuur en hun iconische creaties. Honthorststraat 20, tel. 370 19 97 www.mocomuseum.com

MULTATULI MUSEUM

Boeken van en over Multatuli. Zijn bureau, bibliotheek en sterfbed. Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38 www.multatuli-museum.nl

MUSEUM JAN

Saskia Boelsums - Liefde voor landschap De overzichtstentoonstelling ‘Saskia Boelsums - Liefde voor landschap’ toont schilderachtige landschappen, gefotografeerd en bewerkt door kunstenaar Saskia Boelsums. t/m 25 september Verzameld voor Amstelveen - de gemeentelijke kunstcollectie In Museum JAN en het Cobra Museum voor Moderne Kunst zijn de kunstschatten van de Gemeente Amstelveen te zien in de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen - de gemeentelijke kunstcollectie. De afgelopen zeventig jaar heeft de gemeente een toonaangevende beeldende kunstcollectie opgebouwd. Deze

02 UK AGENDA ZOMER 2022_MB3.indd 47

DE NIEUWE KERK

RIJKSMUSEUM

De op een na oudste kerk van Amsterdam (1414) met 16e- en 17e-eeuws orgel. World Press Photo Exhibition 2022 Tijdens de grote jaarlijkse internationale persfotowedstrijd worden ruim 150 bekroonde beelden en video’s getoond, inclusief de World Press Photo of the Year en de World Press Photo Story of the Year. De tentoonstelling laat veel indrukwekkende foto’s in de categorieën Nieuws, Portretten, Sport, Natuur en Milieu én de winnende films van de Digital Storytelling Contest zien. t/m 14 augustus Dam 1, tel. 638 69 09 www.nieuwekerk.nl

MUSEUM AMSTERDAM NOORD

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER

MOUS LAMRABAT BLESSINGS FROM MOUSGANISTAN Hoop en schoonheid staan centraal in het werk van de autodidactische fotograaf Lamrabat (Marokko, 1983). Zijn werk prikkelt en laat soms een confronterende samensmelting zien van de verschillende werelden waarin hij opgroeide. Hierbij gebruikt de kunstenaar esthetiek en humor om krachtige, nieuwe verhalen te creëren rondom gevoelige onderwerpen zoals racisme, religie en vrouwenrechten. Foam, t/m 16 oktober

VERZAMELD VOOR AMSTELVEEN In Museum JAN en het Cobra Museum voor Moderne Kunst zijn de kunstschatten van de Gemeente Amstelveen te zien in de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen - de gemeentelijke kunstcollectie. Zowel nationaal bekende als regionaal beminde kunstenaars zijn vertegenwoordigd: van Eugène Brands tot Jaap Egmond en van Melanie Bonajo tot Kees Gerritse (foto). Museum JAN en het Cobra Museum, 2 juli t/m 25 september

MOLEN VAN SLOTEN

Herbouwde werkende poldermolen uit 1847. Presentatie ‘Rembrandt op Zolder’ een audiovisuele presentatie over zijn leven. Maquette ‘Amsterdam en het water’, waarop het landschap anno 1630 wordt weergegeven. Akersluis 10, 020-6690412 www.molenvansloten.nl

aangedreven reproductievleugels en 20.000 muziekrollen. Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl

Over de geschiedenis van Noord. Zamenhofstraat 28 A www.museumamsterdamnoord.

MICROPIA

De onzichtbare wereld Ontdek het onzichtbare leven. De microwereld - Het machtigste leven op aarde De microwereld is misschien onzichtbaar en raadselachtig, ze is ook onmisbaar. Microben zijn essentieel op aarde en in ons lichaam. Microalgen in de oceaan produceren de helft van alle zuurstof in onze atmosfeer. doorlopende tentoonstelling Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96, www.micropia.nl

NEMO voor volwassenen in De Studio op het Marineterrein Oosterdok 2, tel. 531 32 33 www.nemosciencemuseum.nl

veelzijdige collectie wordt nu voor het eerst gepresenteerd. vanaf 2 juli Dorpsstraat 50, Amstelveen, tel. 641 57 54 www.museumjan.nl

MUSEUMHAVEN

Restauratie, behoud, onderhoud van historische binnenvaartschepen. Oosterdok 12 www.museumhavenamsterdam.nl

MUSEUMTRAMLIJN

Beeldhouwer Fabio Pravisani raakte gefascineerd door het monumentale karakter en de strakke vormentaal van de Amsterdamse School en bestudeerde uitvoerig de werken van onder meer Tjipke Visser, Chris van der Hoef, Johan Altdorf en Mendez da Costa. Deze invloed is terug te vinden in zijn beelden. t/m 30 oktober Oostzaanstraat 45, tel. 686 85 95 www.hetschip.nl

Locatie De Dageraad

Tramdienst met historisch materieel. Rit van ong. 7 km en ong. 30 min. van Haarlemmermeerstation naar Bovenkerk (zie dienstregeling). Amstelveenseweg 264 www.museumtramlijn.org

In het volkswoningbouw-complex De Dageraad van de architecten Michel de Klerk en Piet Kramer is het tweede museum van Museum Het Schip gevestigd. Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 686 85 95, www.hetschip.nl

MUSEUM HET REMBRANDTHUIS

NATIONAAL HOLOCAUST MUSEUM

Het huis van Rembrandt met een collectie prenten en schilderijen. Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00 www.rembrandthuis.nl

MUSEUM HET SCHIP

Amsterdamse School Museum Het Schip toont de schoonheid van de Amsterdamse School in volle glorie. Fré Cohen: vorm en idealen van de Amsterdamse School t/m 4 september Fabio Pravisani

Plek waar menselijke moed en onbaatzuchtigheid tot uiting kwamen. Gesloten vanwege een verbouwing. Plantage Middenlaan 27, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

NEMO SCIENCE MUSEUM

Centrum vol wetenschap en technologie. Bits of You In Bits of You ervaart de bezoeker hoe de datasporen die we dagelijks achterlaten ons leven beïnvloeden.

Amsterdams koopmanshuis met 17e-eeuwse schuilkerk. Mira ‘Mira’ is een route langs de drie Amsterdamse Nicolaaskerken waarbij de zeven werken van barmhartigheid worden verteld vanuit het perspectief van een hedendaagse Amsterdammer. tot 31 december 2022 O.Z. Voorburgwal 38-40, tel. 624 66 04, www.opsolder.nl

NXT MUSEUM

Museum voor nieuwe mediakunst Unidentified Fluid Other De tentoonstelling onderzoekt de opkomst van de virtuele identiteit in een reeks multisensorische kunstwerken. Met werk van multimedia kunstenaar Lu Yang, ontwerper Audrey Large, digital fashion institute The Fabricant, fractal-kunstenaar Julius Horsthuis, 3D-kunstenaar Harriet Davey en animator / programmeur Ksawery Kirklewski. vanaf 11 juni Asterweg 22 www.nxtmuseum.com

OUDE KERK

Hedendaagse kunst en cultuur in het oudste gebouw van de stad. Onder de grafzerken bevindt zich het graf van Saskia van Uylenburgh, de eerste echtgenote van Rembrandt. Antônio Obá - Path De eerste Nederlandse solotentoonstelling van de Braziliaanse kunstenaar Antônio Obá. Op basis van zijn artistieke onderzoek ontwikkelt Obá een site-specifieke installatie die zal bestaan uit diverse media, waaronder beeldhouwwerk, schilderkunst en performance. t/m 13 september Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84 www.oudekerk.nl

KONINKLIJK PALEIS / OPEN

Midden in de hoofdstad staat het Koninklijk Paleis Amsterdam, het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander. Het Paleis speelt een grote rol tijdens staatsbezoeken en andere koninklijke ontvangsten zoals de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, diners en prijsuitreikingen. Daarnaast is het zoveel mogelijk opengesteld voor bezoekers. Dam, tel. 522 61 61 www.paleisamsterdam.nl

PIANOLA MUSEUM

Collectie pianola’s, elektrisch

Overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met dagelijks rondleidingen, workshops of cursussen. Barbara Hepworth t/m 23 oktober Een breekbaar verleden Meissenporselein van de familie Oppenheimer t/m 13 november Museumstraat 1, tel. 0900-07 45 www.rijksmuseum.nl

HET SCHEEPVAARTMUSEUM

Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Ontdek 500 jaar maritieme geschiedenis. Van Gouden Eeuw, het leven aan boord tot virtuele zeereis en de replica van het VOC-schip ‘Amsterdam’. Republiek aan Zee Aan de hand van ruim 50 topstukken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17e en 18e eeuw. 1672 - een jaar vol rampen In het kader van het rampjaar, dit jaar 350 jaar geleden, presenteert Het Scheepvaartmuseum een kleine presentatie over de Slag bij Solebay. Twee monumentale wandtapijten en enkele objecten worden getoond die de zeeslag vanuit meerdere perspectieven belichten. Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM ‘s Werelds grootste stadsarchief. Dwalen door Amsterdam. Tekeningen van Gerrit Lamberts 1800-1850 Gerrit Lamberts (1776-1850) is een van de bekendste onbekende tekenaars van Amsterdam. In elk boek over de geschiedenis van de stad staan een of meer van zijn tekeningen. Zijn tekenstijl is levensecht en onopgesmukt. t/m 31 juli Stadsverwanten. Amsterdamse familiegeschiedenissen Persoonlijke familieverhalen van Amsterdamse leerlingen. t/m 26 september Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.amsterdam.nl/stadsarchief

STEDELIJK MUSEUM

Moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. It’s our f***ing backyard Designing material futures t/m 4 september Sedje Hémon / Imran Mir / Abdias Nascimento - Abstracting Parables In de tentoonstelling worden werken belicht van de Nederlands-Joodse schilder en componist Sedje Hémon, de Pakistaanse kunstenaar en ontwerper Imran Mir en de Afro-Braziliaanse schilder, dichter, essayist, toneelschrijver en politicus Abdias do Nascimento. t/m 16 oktober Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl

STRAAT MUSEUM

Museum voor graffiti en street art Citaat van de straat Is street art binnen nog wel street art? De openingstentoonstelling toont meer dan 150 kunstwerken van ruim 140 kunstenaars met 32 verschillende nationaliteiten. NDSM-Plein 1, tel. 020 370 9630 www.straatmuseum.com

THEO THIJSSEN MUSEUM

De Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van de roman Jongensdagen.

17-06-2022 14:06


48 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19 www.theothijssenmuseum.nl

TROPENMUSEUM

Museum over wereldculturen. Cadeau, Hoezo? Een uitbundige en interactieve tentoonstelling waar je ontdekt wat een trouwjurk, poppen en mango’s met elkaar gemeen hebben. In de tentoonstelling krijg je nuttige tips over het geven en ontvangen wereldwijd. t/m 5 maart 2023 Healing Power De tentoonstelling Healing Power geeft inzicht in verschillende vormen van helende kracht en toont de zoektocht van de moderne mens naar balans tussen lichaam, ziel en geest. t/m 28 augustus World Press Photo: Door de lens van. Hedendaagse fotografen uit Afrika presenteren hun werk. t/m 8 januari 2023 Onze koloniale erfenis De tentoonstelling laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd, en hoe mensen kolonialisme doorstonden vanaf 24 juni Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl

TROPENMUSEUM JUNIOR

Sabi Suriname: ontdek de Wereld achter de Dingen. Sabi Suriname In Sabi Suriname kom je veel te weten over Suriname, de band met Nederland en hoe Suriname met de wereld is verbonden. t/m 1 maart 2023 Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840 www.tropenmuseumjunior.nl

NEDERLANDS UITVAART MUSEUM TOT ZOVER

Verleden, heden en toekomst van de omgang met de dood. Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl

VERZETSMUSEUM

Nederland voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

WERELDERFGOED PODIUM

Bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed Dé startplek om kennis te maken de Amsterdamse grachtengordel, werelderfgoed sinds 2010. Vijzelstraat 32 www.amsterdam.nl/werelderfgoed

HUIS WILLET-HOLTHUYSEN

Volledig ingericht grachtenpand. Het Amsterdam Museum in huis Willet-Holthuysen. Maaike Schoorel Maaike Schoorel heeft tien nieuwe schilderijen gemaakt en een ruimtevullende installatie waarin ze middels foto’s, collages en bijzondere vondsten uit de collectie bezoekers meeneemt in haar associatieve

Hoofdredacteur Bart van Oosterhout Adjunct-hoofdredacteur Karin Thybaut Vormgeving Het Zomerpaleis: Saskia Franken, Martijn Blokland Ontwerp Loes Koomen Eindredactie SCHERP: Renate Dahlmans en San van de Ven, Annemarie Bleeker (agenda) Aan dit nummer werkten mee Lobke van Aar, Pauline Arkesteijn, Alice Boothby, Nikki Butter, Marjolein van Damme, Anne Dirks, Yuri van Eijden/Topsport

02 UK AGENDA ZOMER 2022_MB3.indd 48

zomer 2022

KRANT onderzoek. t/m 30 oktober Herengracht 605, tel. 523 18 22 www.willetholthuysen.nl

WOONBOOTMUSEUM

Gevestigd op de Hendrika Maria, een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig (1914). Aan boord krijgt men een beeld van deze woonvorm Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50

ADRESSEN

AFAS Live

ArenA Boulevard 590, tel. 0900-687 42 42 www.afaslive.nl AIR Amstelstraat 16, tel. 820 06 70 www.air.nl Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Amsterdamse Bostheater De Duizendmeterweg 7, tel. 670 02 50 www.bostheater.nl Apollofirst Apollolaan 123-127, tel. 577 38 00 www.apollofirst.nl Arti et Amicitiae Rokin 112, tel. 624 5134 www.arti.nl Artis Plantage Kerklaan 38-40, tel. 278 47 96 www.artis.nl Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 668 51 02 www.badhuistheater.nl De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, tel. 553 51 51 www.debalie.nl Café Belcampo Hannie Dankbaarpassage 10, tel. 303 28 86 www.cafebelcampo.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 53 01 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex Nieuwezijds Voorburgwal 280, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Bimhuis Piet Heinkade 3, tel. 788 21 50 www.bimhuis.nl Bitterzoet Spuistraat 2, tel. 421 23 18 www.bitterzoet.com Boom Chicago Rozengracht 117, tel. 217 04 00 www.boomchicago.nl The Box Mekongweg 5, tel. 614 54 92 www.the-box.events De Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Bijlmerparktheater Anton de Komplein 240, tel. 311 39 33 www.bijlmerparktheater.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255 www.carre.nl CBK Oost Oranje-Vrijstaatkade 71, tel. 253 5456

Amsterdam, Bart Geeraedts/TXTRadio, Roos Hamelink, Mascha Dammers/ Amsterdam Art, Cindy Hoetmer, Lesia Joukova, Mara Kampen, Olivier Kemme, Eveline Kuyten, Sara Luijters, Kim van der Meulen, One’sy en Tewa Muller, Kim Palmaccio, Margriet Prinssen, Vita van de Sandt, Bregtje Schudel, Erik Schmitz, Joke van der Weij Aanleveren agendagegevens septembernummer: 1 augustus oktobernummer: 29 augustus amsterdam & partners: informatie@iamsterdam.com

www.cbkamsterdam.nl CC Amstel Cullinanplein 1, tel. 523 09 74 www.ccamstel.nl Cinetol Tolstraat 182 www.cinetol.nl Het Claverhuis Elandsgracht 70, tel. 624 83 53 Comedy Café IJdok 89, tel. 638 39 71 www.comedycafe.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl Koninklijk Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900-671 83 45 www.concertgebouw.nl Het Concertgemaal Landsmeerderdijk 213 www.concertgemaal.nl Conservatorium van Amsterdam Oosterdokskade 151, tel. 527 75 50 conservatoriumvanamsterdam.nl Het Cromhouthuis Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuis.nl Dansmakers Amsterdam Gedempt Hamerkanaal 203, tel. 689 17 89 www.dansmakers.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27 www.delamar.nl Doka Wibautstraat 150, tel. 261 21 00 www.volkshotel.nl/nl/doka Dominicuskerk Spuistraat 12, tel. 624 21 83 www.dominicusamsterdam.nl De Duif Prinsengracht 756, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl Engelse kerk Begijnhof 48, tel. 624 96 65 www.ercadam.nl EYE Filmmuseum IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.frascatitheater.nl Grand Café Genieten Oranje-Vrijstaatplein 2, tel. 253 55 54 Griffioen Uilenstede 106, tel. 598 51 00 www.griffioen.vu.nl De Hallen Hannie Dankbaarpassage 47, tel. 705 81 64 www.dehallen-amsterdam.nl Internationaal Theater Amsterdam Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ita.nl Jeugdtheater De Krakeling Pazzanistraat 15 tel. 624 51 23 www.krakeling.nl Johan Cruijff Arena ArenA Boulevard 1 www.johancruijffarena.nl De Kleine Komedie Amstel 56 -58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl LAB111 Arie Biemondstraat 111, tel. 616 9994 www.lab111.nl Lovelee

Lijnbaansgracht 238, tel. 244 0368 www.lovelee.nl Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 0900-4107777 www.meervaart.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81 www.melkweg.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576 www.mezrab.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 625 54 55 www.operaballet.nl NDSM werf Tt. Neveritaweg / Mt. Ondinaweg www.ndsm.nl NEMO Oosterdok 2, tel. 531 3233 www.nemosciencemuseum.nl De Nieuwe KHL Oostelijke Handelskade 44, tel. 77 91 575 www.denieuwekhl.nl De Nieuwe Liefde Da Costakade 102, tel. 589 16 80 www.denieuweliefde.com Noorderkerk Noordermarkt 44, tel. 620 44 15 www.noorderkerkconcerten.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, tel. 600 18 97 www.theaterdeomval.nl Oosterkerk Kleine Wittenburgerstraat 1, tel. 627 22 80 www.oosterkerk-amsterdam.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26 tel. 515 81 11 www.orgelpark.nl OT301 Overtoom 301, tel. 412 29 54 www.ot301.nl Oude Kerk Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84 www.oudekerk.nl Pakhuis De Zwijger Piet Heinkade 179, tel. 624 63 80 www.dezwijger.nl Club Panama Oostelijke Handelskade 4, tel. 311 8686 www.panama.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 www.paradiso.nl Paradiso Noord Buiksloterweg 5C, tel 760 48 20 www.paradiso.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Plein Theater Sajetplein 39, tel. 665 45 68 www.plein-theater.nl Podium Mozaiek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 80 www.podiummozaiek.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Poppodium P60 Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45 www.p60.nl

Posthoornkerk Haarlemmerstraat 124-126, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl Prince Claus Fund Gallery Herengracht 603, tel. 344 91 60 www.princeclausfund.org Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl RAI Europaplein 2-22, tel. 549 12 12 www.rai.nl Roode bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Schuilkerk De Hoop Hartveldseweg 23 Diemen, tel. 520 00 90 www.schuilkerkdehoop.nl Singelkerk Singel 452, tel. 623 45 88 www.doopsgezindamsterdam.nl Splendor Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.com Teatro Munganga Schinkelhavenstraat 27-HS, tel. 675 98 37 www.munganga.nl Theater Amsterdam Danzigerkade 5, tel. 705 50 59 www.theateramsterdam.nl Tolhuistuin IJpromenade 2, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl Toon Jan Evertsenstraat 4-6-8, tel. 06 288 68 070 www.toon.amsterdam Vondelkerk Vondelstraat 120 www.vondelkerk.nl Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl VU De Boelelaan 1105, tel. 598 98 98 www.vu.nl Waalse Kerk Walenpleintje 159, tel. 623 20 74 www.dewaalsekerk.nl Werkgebouw Het Veem Van Diemenstraat 412, tel. 627 87 14 www.veem.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4, tel. 586 07 10 www.westergasfabriek.nl Ziggo Dome De Passage 100, tel. 0900-2353663 www.ziggodome.nl Zonnehuis Zonneplein 30, tel. 520 00 90 www.zonnehuis-amsterdam.nl Zuiderkerk Zuiderkerkhof 72, tel. 308 03 99 www.zuiderkerkamsterdam.nl

Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80 partner@iamsterdam.com Uitgever amsterdam & partners De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 Drukwerk en distributie Flyerman distributie@iamsterdam.com Abonnementen Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest T 0251-257 924 of WhatsApp T 06-4655 8054 www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen: www.aboland.nl klantenservice@aboland.nl

Jaarabonnement € 31,99 Het abonnement wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Abonnementen kunnen schriftelijk en per e-mail worden opgezegd onder vermelding van het klantnummer, met een opzegtermijn van 3 maanden. Een abonnement is pas opgezegd wanneer de abonnee daarvan een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven.

Prijswijzigingen voorbehouden. Uitkrant is een geregistreerd merk van amsterdam & partners. Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren. Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve vermeldingen. © 2022 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. Het septembernummer van de Uitkrant verschijnt op maandag 29 augustus, de abonnees ontvangen de krant de zaterdag ervoor.

17-06-2022 14:06


krant KRANT

49

terugblik

TOT SLOT

Terugblik

FLANEREN LANGS DE SCHINKEL, CA. 1910 tekst Erik Schmitz foto Bernard F. Eilers / Stadsarchief Amsterdam

Drie vrouwen op het aagpad bij de Schinkel, omstreeks 1910.

06 UK TOT SLOT ZOMER 2022_SVMB.indd 49

Fotograaf Bernard Eilers (1878-1951) woonde vanaf 15 april 1909 in de Jacob Marisstraat, in een nieuwbouwwijkje net over de Schinkel, toen nog in de gemeente Sloten. Veel van zijn buren hadden een creatief beroep: beeldhouwers, architecten, journalisten, een schilder en een toneelspeler. Onder hen was architect Jan Gratama, later vertegenwoordiger van de Amsterdamse School-architectuur, en typograaf Sjoerd de Roos. Eilers beschouwde zichzelf als ‘foto-impressionist’, die zijn camera gebruikte om dat ene moment vast te leggen waarin de essentie van zijn onderwerp lag samengebald, met de juiste atmosfeer. Zo fotografeerde hij de bruggetjes in het Jaagpad en de zeilschepen op de Nieuwe Meer. Wie nu probeert om Eilers’ standpunt terug te vinden, komt uit op het punt waar het pad van het Spijtellaantje aansluit bij het Jaagpad. Daar lag het houten bruggetje op Eilers’ foto. Het is een totaal andere wereld dan die met hoog opgeschoten bomen en

idem bedrijfsgebouwen. Maar het Jaagpad voert verder, over de sluisjes en onder het viaduct van de Ringweg A10, dat zich als een poort opent naar de weidse ruimte van de Nieuwe Meer. Waar we op de grens van water en land ook anno 2022 nog altijd ons leven in zomers kunnen tellen.

SHARON HANSMA

A

an de begroeiing te oordelen is het nog voorjaar, maar alles aan deze foto ademt een zomerse opgewektheid. Alsof leeftijd hier niet in lentes, maar in zomers wordt geteld. Een gevoel dat zich in deze weidse polders buiten de stad, waar alleen een zacht briesje de ogenblikken laat verwaaien, tot aan de horizon lijkt uit te strekken. Het Jaagpad begon aan de Sloterweg, een stukje buiten de stad. Het liep langs de Schinkel en daarna verder langs de zuidoever van de Nieuwe Meer, tot aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Het bood een heerlijke wandeling op de grens tussen weiland en water, dat wisten deze drie jonge vrouwen ook. Oorspronkelijk was hier alleen een polderkade, maar toen in 1852 de Haarlemmermeer was drooggelegd, kwam er een pad om schepen voort te trekken (te jagen), inclusief een pontveer voor trekpaarden over de Ringvaart, met veerhuis. Wie geen geld had voor een paard, trok zijn schip zelf.

Zo ligt het jaagpad er nu bij. heck de foto (en meer toen-en-nu- beelden van Amsterdam) op Instagramaccount @thenandnowamsterdam.

17-06-2022 15:08


50

krant KRANT

de echte amsterdammer

TOT SLOT

De echte Amsterdammer

‘DIT IS DÉ PLEK VOOR VEGETARIËRS’ Een Amsterdammer deelt zijn of haar lievelingsplekken. Deze keer: Koos van Rooij, die met de Special Social Club strijdt voor een toegankelijke stad – ook voor mensen met een beperking dus. Pingpongen bij Pong.

tekst Vita van de Sandt

Mima

FAVORIETE ACTIVITEIT?

Koos van Rooij (30) is medeoprichter van stichting Special Social Club, dat zich sinds 2018 inzet voor een inclusieve, ‘drempelloze’ samenleving. Dat begon toen Van Rooij merkte dat veel vanzelfsprekende dingen lang niet zo gewoon zijn voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Uitgaan bijvoorbeeld, of sport-events en festivals. Special Social Club is, naast een platform, ook organisator van sociale activiteiten en evenementen. Op 3 juli vindt Disco Zonder Drempels plaats in Afas Live, met DJ Cripple X en inclusief rolstoeltaxi’s na middernacht.

06 UK TOT SLOT ZOMER 2022_SVMB.indd 50

‘Pingpongen bij Pong. De bedoeling is altijd om een gemoedelijke avond met mijn maten te hebben, maar het eindigt elke keer opnieuw in een strijd. Niet alleen het tafeltennissen maakt het een sfeervol en creatief café, ook de spelletjesmuur, karaokecorner en de bar zorgen ervoor dat je voldaan op de fiets naar huis stapt.’

LEUKSTE MUSEUM?

‘Op mijn achttiende liep ik stage bij een evenementenbedrijf dat de opening van het Stedelijk Museum verzorgde. Het was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met moderne kunst en sindsdien ben ik het heel erg gaan waarderen. Omdat daar mijn wortels liggen in het ontdekken van cultuur, blijf ik er terugkomen.’

BESTE CONCERTZAAL?

‘Muziek is erg belangrijk in mijn leven. Ik vind het daarom een feest om te wonen in een stad met een concertzaal als Paradiso. De programmering daar is altijd goed en heel divers. Staat er niet iemand naar wie ik zelf graag luister, dan is het wel een nieuwe ontdekking in de kleine zaal.’

GOED RESTAURANT?

‘Het zit er nog niet eens een halfjaar, maar Café Beurre is een plek waar je de hele kaart wilt bestellen! Ze hebben de beste vegetarische gerechten van de stad. Ik ben zelf geen vegetariër, maar dat maakt niet uit: je wordt hier overdonderd door de smaken en mist vlees of vis geen moment.’

LEKKER SNELLE SNACKPLEK?

‘Voor de snelle hap stap ik op de fiets richting Mima. Daar haal je de lekkerste Oostmediterrane gerechten af: van mezze tot platbrood met falafel. Nog mooier: over een maand openen ze een nieuwe locatie aan de Jan Pieter Heijestraat, om de hoek van mijn huis. Ik ben bang dat ik dan echt nooit meer een pan op het vuur zet.’

MOOISTE STUKJE GROEN? ‘Ik woon met een vriend uit mijn beginjaren in Amsterdam op de Overtoom. Het is een luxe om het Vondelpark om de hoek te hebben voor een uitwaaimoment in het groen en tegelijkertijd binnen no-time toch in het centrum te zijn.’

FIJNSTE STRAAT?

‘De Westerstraat, dik op één de leukste straat van Amsterdam. Wanneer ik daar fiets, krijg ik meteen zin om op het terras van de Blaffende Vis te gaan zitten. Ook haal ik vaak een broodje bij Kinders.’

WAT MOET NOG TOEGANKELIJKER WORDEN IN DE STAD?

‘Ach, zo veel plekken in Amsterdam. Vaak kan er maar moeilijk iets aan gedaan worden, vanwege de smalle bouw op de grachten bijvoorbeeld. Ik zou het daarom heel mooi vinden als we nu al tijdens een verbouwing meer rekening houden met mensen met een beperking. Niet alleen mensen in een rolstoel, maar ook mensen met een visuele of hoorbeperking.’

VERBORGEN PAREL?

‘Niet verborgen, maar een parel is het zeker: Café de Sluyswacht aan deJodenbreestraat is een gezellig café in een schuin, oud sluiswachtershuisje. Het is er al snel propvol, maar dat maakt het juist gezellig. Tijdens mijn studententijd heb ik hier lang gewerkt, maar ik kom er nog steeds graag.’

17-06-2022 15:08


Jouw favoriete terras maakt Amsterdam Mokum Ontdek alles wat Amsterdam Mokum maakt

iamsterdam.nl ad UK terras maakt Adam Mokum 210x276-2.indd 1 00 UK COVER ZOMER 2022 MB.indd 51

13-06-2022 13:41 16-06-2022 12:53


Elke zaterdag vanaf 9 juli t/m 3 september Program en ticke ma ts op artis.nl

Waar cultuur en natuur samenkomen rondleidingen • muziek • picknick 00 UK COVER ZOMER 2022 MB.indd 52

16-06-2022 12:53

ZOMER 2022

ARTIS ZOOMERAVONDEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.