Uitkrant maart 2022

Page 1

MRT 2022

INTERVIEW

BAS KOSTERS Gemaakt door amsterdam & partners

liefdesstrijder, zachte activist

jaargang 56 #6

00 UK COVER MRT 2022_MB0.indd 1

10-02-2022 16:22


Museumhoppen maakt Amsterdam Mokum Ontdek alle musea van je stad

iamsterdam.nl ad UK Museumhoppen maakt Adam Mokum 210x276-4.indd 1 00 UK COVER MRT 2022_MB0.indd 2

 1,5  meter

reserveer online

02-02-2022 12:13 10-02-2022 16:22


Snijplank Amsterdam €27,95

AMSTER DAM GIF TS Maak kennis met lokale makers

www.iamsterdam.nl/webshop en

Amsterdam Centraal Station, IJ-zijde Dutch Design servetten €3,95

Foooty €12,95

Laptophoes Creative Lab €42,50 01 OPENING 2022_SV2-1.indd 3 adUK Store Uitkrant MRT mrt .indd 1

11-02-2022 02-02-2022 11:38 12:22


4

krant KRANT

ONUITPUTTELIJKE BRON Terwijl ik dit schrijf wordt langzaam duidelijk dat we vrijwel alle coronamaatregelen los zullen laten. Het werd onderhand tijd. Ik verheug me niet alleen op onze herwonnen vrijheid, maar óók op nieuwe boeken en theaterstukken die de komende tijd ongetwijfeld los zullen gaan op de pandemie. Want de afgelopen jaren leveren een schier onuitputtelijke bron op aan thema’s voor de geëngageerde schrijver en theatermaker: menselijke overmoed, existentiële angst, dood, eergevoel, tweespalt, hebzucht, dwingelandij, wanhoop... je kunt de lijst moeiteloos uitbreiden. Dat móet wel mooie kunst opleveren. Neem alleen al wat zich de voorbije weken afspeelde in Canada. Een lange karavaan van boze mensen op grote machines (denk Mad Max) trekt door een besneeuwd landschap op naar het paleis van de trotse jonge premier die steeds nerveuzer wordt en uiteindelijk met de staart tussen de benen naar een geheim adres vertrekt. Daar hoef je niks meer aan te doen. Een onvervalst koningsdrama. Of neem dat beeld van een moderne metropool met rijen torenflats in het gelid, waarachter de ongelukkigen die zijn opgesloten wanhopig proberen menselijk contact te maken en iemand in paniek uit het raam van de 28ste verdieping springt om met een doffe dreun op het trottoir te eindigen. Ik heb het over de stad Wuhan en over die allereerste lockdown, waarvan veel experts en westerse regeringsleiders dachten dat het een heel goed idee zou zijn om het in hun land precíes zo te doen. Pas als al die stukken zijn geschreven en opgevoerd en van alle zijden bekeken, zullen we beseffen wat we eigenlijk gedaan hebben. Ik denk dat we daar niet trots op gaan zijn. Dus: schrijf, schrijvers, en speel, spelers. Laat ons zien wat er gebeurd is.

OPENING

Inhoud

MRT/22

P.08 MUSEUMSTAD COVERVERHAAL

Amsterdam wás al de stad met de hoogste museumdichtheid ter wereld, maar er blijven nieuwe musea bij komen. Zo openen dit jaar o.a. lichtspektakel Fabrique des Lumières en klokkenmuseum Once Upon a Time. Wat voegen ze toe?

P.15 KUNST & VERMAAK MUZIEK, EXPO, THEATER, FILM, CULTUUR

Over de nieuwe lichting singer-songwriters, theater over grensoverschrijdend gedrag, de expo Tastbare futiliteit, 25 jaar Roze Filmdagen en de column van Cindy Hoetmer. Ook interviewen we modekunstenaar Bas Kosters.

P.29 ETEN & DRINKEN & ZO LIFESTYLE, UIT ETEN, WINKELEN EN WANDELEN

Het lijkt alsof twintigers en dertigers ineens meer bezig zijn met rouwen en de dood; waar komt dat door? Verder: de beste nieuwe restaurants en winkels, de mooiste stemlocaties en een buurtwandeling door Geuzenveld/Slotermeer.

P.39 AGENDA DE ONMISBARE CULTURELE MAANDAGENDA

Met Volkstuin complex in DeLaMar: een comedy die zich afspeelt aan de rand van de stad, een ode aan hiphopformatie A Tribe Called Quest in het Concertgebouw en de beste lezingen die je niet wilt overslaan.

P.49 TOT SLOT ODE AAN DE STAD

We blikken terug op vroegere zoenseizoenen, met een innig kussend stelletje dat in 1963 werd gespot door fotograaf Dolf Toussaint. Ook deelt kersverse stadsdichter Marjolijn van Heemstra haar favoriete plekken.

Bart van Oosterhout Hoofdredacteur b.vanoosterhout@iamsterdam.com

VOLG ONS: iamsterdam.com facebook.com/iamsterdamnl iamsterdam.com/uitmail instagram.com/uitinams youtube.com/videoiamsterdam

‘HET WAS OP EEN GEGEVEN MOMENT GEWOON ZIJN LEVENSADER. DE STAD HIELD HEM IN LEVEN.’ VOORMALIG VVD-WETHOUDER ERIC VAN DER BURG OVER DE NALATENSCHAP VAN BURGEMEESTER EBERHARD VAN DER LAAN IN DE PODCAST WAT BLIJFT.

coverfoto: Marc Deurloo

01 UK OPENING MRT 2022_SV2-1.indd 4

11-02-2022 11:38


5

Up-to-date februari 2022

Nieuws uit de stad, de leukste uit- en eettips en gespot op Instagram.

MA ARTEN KOOLS

nieuws

‘KUNST MAAKT ONS EMPATHISCHER EN NOBELER. IK GELOOF DAAR HEILIG IN.’ PIANIST THOMAS BEIJER (33) REAGEERT OP HET NIEUWS DAT HIJ DE NEDERLANDSE MUZIEKPRIJS KREEG, DE HOOGSTE ONDERSCHEIDING VOOR JONGE GETALENTEERDE MUSICI.

PAULINE ARKESTEIJN

tekst Kim van der Meulen

GEEF MIJ MÉÉR AMSTERDAM DIAMANTEN KIJKEN

BLOOMBERG PHILANTROPIES

Loop je later dit jaar door het Asscherkwartier, kijk dan even omhoog. Aan de gevels van verschillende gebouwen in dit nieuwe woon-werkgebied rond het voormalige Gemeentearchief komen namelijk negen enorme diamantvormige kunstobjecten van glas te hangen. Een idee van kunstenares Sanja Medic, die hiermee het verleden en heden van de buurt wil verbinden. De kunstwerken zijn geïnspireerd op de Cullinan-diamant, ’s werelds grootste diamant die in 1905 werd ontdekt en op een steenworp afstand werd gekloofd – bij de Koninklijke Asscher Diamantmaatschappij. Elk kunstwerk verwijst naar een rijksmonument uit de buurt. Zo zie je in één kunstwerk een ornament uit het kozijn van het Stadsarchief terug. Goed kijken dus.

IEDEREEN KAN SCHILDEREN Eenzijdig, kleurloos en te versteend, zo omschrijven bewoners en ondernemers van Nieuw-West het niet al te geliefde Plein ’40-’45. Over twee tot drie jaar gaat het plein op de schop, maar om de boel tot die tijd alvast op te fleuren komt er een tijdelijk kunstwerk. Vorig jaar bracht kunstenaar Kenor al een deel van deze streetart aan, in samenspraak met Street Art Museum Amsterdam. Bewoners en vrijwilligers hielpen toen mee om de bankjes op het plein van felle kleuren te voorzien. Deze maand volgt de uitvoering van het street-art-kunstwerk. Iedereen uit de buurt kan komen helpen, laat de gemeente weten.

01 UK OPENING MRT 2022_SV2-1.indd 5

Het kan je niet ontgaan zijn: vanaf deze maand hoort Weesp bij Amsterdam. De hoogste tijd om dit nieuwe stadsgebied te verkennen, bijvoorbeeld met de wandelroute via de app Komoot (ook te vinden op iamsterdam.com – zoek op ‘wandelroute Weesp’). Je loopt zó van het torenfort aan de Ossenmarkt – Unesco-werelderfgoed, jawel – naar de gezellige Wispe Brouwerij in de monumentale Sint-Laurentiuskerk. Ideaal voor iedereen die binnen de stadsgrenzen wil blijven én graag een nieuwe omgeving verkent.

STADSHELDINNEN

@uitinams Elke maand krijgt een lokale

Instagrammer een plekje in de Uitkrant. Deze week is dat @instamsterdammer, die de entree van de NDSM Loods mooi vastlegde. Tip: ben je in de buurt, gluur dan even binnen bij de kleurrijke ontwerpstudio van Bas Kosters, die we voor dit nummer interviewden (p. 24). Volg @uitinams op Instagram voor je dagelijkse dosis culturele tips in de stad.

Het was een mooi idee: met tachtig vrouwen een theatervoorstelling maken over vrouwen die anderen in hun buurt bijstaan. Maar ja, dat schoot niet op in coronajaar 2020. In plaats daarvan besloot theatermaker Adelheid Roosen met zeven van die tachtig vrouwen in gesprek te gaan via Zoom. De film die dat opleverde, Doula’s van de stad, is nu te zien. Ze spreekt onder anderen Darifa en Nora, die in West een stichting runnen voor kwetsbare vrouwen, en Diana, die moeders en hun kinderen koppelt aan hulpverlenende instanties. Indrukwekkend, vindt Roosen: ‘Jullie zijn voor mij stadsheldinnen.’ 2 maart in Kriterion, 17 maart in Ramses Shaffy Huis femaleeconomy.nl

11-02-2022 11:38


6

krant KRANT

OPENING

binnenkijken

THUIS IN DE STAD tekst en foto Marjolein van Damme

Een kijkje achter de voordeur van een Amsterdammer. Wie Eline Rem (30, accountmanager bij creatief bureau Vijf890) en haar vriend Wessel Wat Huurappartement van 75 m2 in een woontoren bij De Hallen Hoe Een vriend die al op de zevende verdieping woonde, droeg Eline en Wessel aan als nieuwe huurders. Sinds 2 jaar Opvallend Het uitzicht over West, met wooncomplex De Piramides, het Westerpark en het havengebied in de verte. Fijnste plek Simpel: de bank. ‘Hij ligt heerlijk en vanaf hier kan ik echt genieten van hoe de woonkamer eruitziet.’ Echt Amsterdams ‘Een vaas met drie kruizen, maar die is niet in beeld. Wel is het kunstwerk van de blote man (onderste rij) van Amsterdamse makelij: gemaakt door kunstenaarsduo Miktor en Molf. De blote man zegt ‘pik’. Super random, maar daarom leuk.’

‘We wonen op de elfde verdieping, dus we kijken uit over de hele stad. Vanaf ons balkon op het westen kunnen we elke onbewolkte avond genieten van de zonsondergang. Het is heel rustgevend om zo hoog te zitten. Ook is er helemaal geen inkijk van buren, dus we zitten lekker in ons eigen wereldje.’

01 UK OPENING MRT 2022_SV2-1.indd 6

‘Toen ik hier kwam wonen, was de vloer grijs. Heel grauw, dus ik koos ervoor hem lichtblauw te verven. Onze custom made speakers verfden we mee met de roze muur. Mensen durven niet snel voor dit soort kleuren te kiezen omdat ze bang zijn voor een kakofonie. Maar door het goed te combineren, wordt het juist rustig.’

‘De blauwe mid century-lampjes op de vensterbank zijn vintage, die vonden we op Etsy. Dat is sowieso een fijne site voor vintage design. Maar we kopen ook nieuwe spullen: het kleurige kussen komt gewoon van H&M Home.’

11-02-2022 11:38


7

‘Kunst is de rode draad in mijn leven. Ik ben ermee opgegroeid; mijn ouders zijn kunsthistorici en verzamelaars. Zelf heb ik een tijd gewerkt bij een galerie. De meeste werken aan de muur vond ik via kunstveilingen. Het staatsieportret van Bernhard en Juliana staarde me ooit aan in een kringloop, ik vind het contrast met de rest leuk.’

01 UK OPENING MRT 2022_SV2-1.indd 7

‘Ik woon echt in de leukste buurt van de stad. Je loopt hier zo naar buiten; De Hallen in of naar Mundi, mijn favoriete koffiebar – waar ze trouwens ook lekkere wijn hebben. Ook het contact met de buren is goed, ik ken veel mensen uit de toren. Nee, ik zal hier niet snel weggaan.’

‘Er zijn hier eigenlijk altijd bloemen in huis. Daar word ik vrolijk van, zeker als je ze koopt bij de lieve verkoopster van de bloemenkraam op de hoek van de Kinkerstraat en de Jan Pieter Heijestraat.’

11-02-2022 11:38


8

OPENING

nieuwe musea

NÓG EEN MUSEUM?

DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY / E. LESSING / BRIDGEMAN IMAGES - © CULTURESPACES / NUIT DE CHINE

FABRIQUE DES LUMIÈRES: IMPRESSIE GUSTAV KLIMT GOUD EN KLEURRIJK © AKG - IMAGES / ERICH LESSING; ©

Was Amsterdam al de stad met de hoogste museumdichtheid ter wereld, de komende jaren komen er nog een stuk of acht bij. En kan iedereen zomaar een nieuw ‘museum’ openen?

100+ MUSEUMKAMPIOEN Met ruim 100 musea geldt Amsterdam als de stad met de grootste museumdichtheid ter wereld; volgens het World Cities Culture Forum (een netwerk van wereldsteden die een bijdrage willen leveren aan kunst en cultuur) zijn het er zelfs méér dan in New York! Maar zelfs vergeleken met Londen (192) en Parijs (297) zijn we gemeten naar het aantal inwoners absolute koploper.

04 UK COVERVERHAAL MRT 2022_SV.indd 8

11-02-2022 11:41


9

Hoewel de cultuursector het zwaar had, openden in coronatijd veel nieuwe musea in de stad. En er komen er nog meer bij, van Fabrique des Lumières tot een nationaal slavernijmuseum. Wat voegen ze toe? tekst Kim van der Meulen

MUSEUMSTAD AMSTERDAM

L

ege zalen en dichte deuren waren de afgelopen twee jaar eerder regel dan uitzondering in Amsterdamse musea. Vanwege de verplichte sluitingen en een maximaal aantal bezoekers konden zelfs grote publiekstrekkers als het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum maar zo’n kwart van hun normale museumpubliek verwelkomen. Tassenmuseum Hendrikje en het Klederdrachtmuseum sloten zelfs definitief hun deuren: het geld was op. Maar opvallend genoeg kwamen er ook een hoop musea bij. Denk aan Nxt Museum (over digitale kunst), Our House (elektronische muziek), STRAAT (graffiti en streetart), Instagrammuseum Wondr en Rembrandts Amsterdam. Bovendien staan er nog een aantal nieuwe of vernieuwde musea op de rol. Ten eerste het Amsterdam Museum dat tijdelijk – tijdens de grote verbouwing van de eigen locatie bij het Spui – deze maand opent met een geheel vernieuwde presentatie van de collectie in de Hermitage, maar ook een geheel vernieuwde vaste opstelling over onze koloniale erfenis van het Tropenmuseum. Daarnaast zijn er veel nieuwbouwplannen voor de nabije toekomst. Zo werkt Artis werkt aan de renovatie van het oude Groote Museum dat dit jaar nog open zou moeten

gaan, als er genoeg geld is. En in het voormalige gerechtsgebouw aan de Zuidas is het prestigieuze Museum of Contemporary Art gepland, een project van miljardair annex filantroop Rob Defares en voormalig Stedelijk-directrice Beatrix Ruf. CRISIS? WELKE CRISIS? Zoveel nieuwe musea in een tijd van crisis, dat roept vragen op. Wil Amsterdam dit wel? We hadden toch te veel toeristen in de stad; wakkeren we het toerisme niet juist aan op deze manier? En ook: hoe kan het uit? Kennelijk zien de initiatiefnemers van deze nieuwe musea er een goed verdienmodel in, zelfs in een pandemie. Tonko Grever, voorzitter van de stichting Samenwerkende Amsterdamse Musea en betrokken bij het Luther Museum, heeft daar wel een antwoord op. ‘Amsterdam is anders dan de rest van Nederland: we hebben een bezoekerseconomie. Mensen van buiten de stad komen hier graag naartoe om op zoek te gaan naar cultureel aanbod. Daarom is er zo’n ruim aanbod, waar Amsterdammers vervolgens ook van kunnen profiteren.’ Veel Amsterdammers hebben een Museumkaart of Stadspas, maar toeristen betalen meestal het volle pond voor een kaartje. Bovendien komen

‘HET IS DAPPER DAT ZE HEBBEN GEZEGD: WE GAAN OPEN, ER KOMEN VAST WEER GOEDE TIJDEN’

04 UK COVERVERHAAL MRT 2022_SV.indd 9

11-02-2022 11:41


10

nieuwe musea

Nxt Museum: Dimensional Sampling #1 door Yuxi Cao (James). © Peter Tijhuis

Artis Groote Museum

Wondr

Museum STRAAT

04 UK COVERVERHAAL MRT 2022_SV.indd 10

11-02-2022 11:41


11 ‘DE VAAK KEIZERLIJKE EN KONINKLIJKE PENDULES ZIJN GEMAAKT DOOR DE BESTE KUNSTENAARS’ ONCE UPON A TIME In dit nieuwe pop-upmuseum zie je vanaf mei tachtig Franse pendules uit eind achttiende en begin negentiende eeuw, en hoor de verhalen erachter. ‘Een roerige periode na de Franse Revolutie, die een nieuwe tijd inluidde’, vertelt persvoorlichter JP Verhagen. ‘De vaak keizerlijke en koninklijke pendules zijn gemaakt door de beste kunstenaars en ambachtslieden uit die tijd. Ze zijn van wereldniveau; vergelijkbare topstukken vind je in musea als het Louvre in Parijs en de Hermitage in Sint-Petersburg.’ Nu is al die schoonheid op één plek te zien: de eigenaar, een privéverzamelaar, deelt de collectie eenmalig met het publiek. Verhagen: ‘De klokken beelden verhalen uit van de klassieke oudheid, van goden als Apollo, Venus en Cupido. Maar er zijn ook pendules met Egyptische thema’s, dieren en trends uit de negentiende eeuw. Een van de mooiste stukken vind ik een klok uit 1800-1815, gemaakt naar het schilderij De Sabijnse vrouwen tussen de strijdende partijen van Jacques-Louis David uit 1799 dat in het Louvre hangt. Het schilderij was destijds best choquerend, omdat er een naakte Romeinse strijder op staat. Zo ook op deze klok, alleen is een afneembare bronzen mantel toegevoegd om de naaktheid desgewenst af te kunnen dekken. In het pop-upmuseum zie je prachtige, gedetailleerde conversation pieces. Met de audiotour duik je het Frankrijk van toen in en hoor je de vertellingen, daarna kun je wat drinken op de bovenste verdieping van de stadsvilla – met uitzicht op het Museumplein.’

ng #1 huis

Vanaf 21 mei, Museumplein 4

‘Musea zien elkaar eerder als collega’s dan als concurrenten’ toeristen meestal niet voor één museum naar de stad, maar bezoeken ze er meerdere. Daarmee zijn instellingen doorgaans verzekerd van een goede toevoer aan inkomsten. Vandaar dat ze van oudsher de gok wagen en nieuwe initiatieven beginnen, zegt Grever. Ook in coronatijd. ‘Die plannen waren al voor de pandemie in gang gezet, want een museum openen is een lang proces, vergunnings- en verbouwingstechnisch. Maar het is toch dapper dat ze hebben gezegd: we gaan open, er komen vast weer goede tijden.’ Elk museum heeft bovendien een eigen smoel, zelfs als het soort aanbod vergelijkbaar is. Het Stedelijk zal met interesse volgen hoe het nieuwe Contemporary Art Museum op de Zuidas zich ontwikkelt: beide musea tonen straks een belangrijke verzameling moderne en hedendaagse kunst. Maar ze zullen elk een eigen dynamiek heb-

04 UK COVERVERHAAL MRT 2022_SV.indd 11

ben, zegt Grever. ‘Elk museum heeft een eigen smaak en maakt eigen keuzes. Musea zien elkaar eerder als collega’s dan als concurrenten. We moeten met z’n allen zorgen voor een aantrekkelijk aanbod.’ NIET-BESCHERMDE TERM Alsof we met ruim honderd* musea in Amsterdam (inclusief de kleine, commerciële musea) nog niet verwend genoeg waren, kunnen we de komende twee jaar nog veel meer moois zien. Kunstspektakel Fabrique des Lumières bijvoorbeeld, en pop-up-klokkenmuseum Once Upon a Time. We krijgen een Suriname Museum, dat de Surinaamse geschiedenis en cultuur – en de complexe relatie tussen Nederland en Suriname – centraal stelt. En in 2023 opent het nationaal slavernijmuseum, over de slavernijgeschiedenis en de doorwerking daarvan in het heden. Vol-

gens de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur volstaan bestaande collecties en voorzieningen in andere musea niet. ‘Het slavernijmuseum gaat een grote toegevoegde waarde bieden aan de verhalen die verschillende musea nu samen vertellen’, zegt Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging. ‘Ik heb geen enkele twijfel over het belang van dit nieuwe museum. Het is zelfs opgenomen in het regeerakkoord – wat dit nog eens onderstreept.’ Iedereen kan een nieuw museum beginnen: de term is niet beschermd. Maar niet alle instellingen die zich zo noemen, zijn ook echt als museum geregistreerd. ‘Daarvoor moet je voldoen aan een maatstaf’, legt Carasso uit. ‘Musea die zijn aangesloten bij de Museumvereniging en de Museumkaart voldoen daaraan. Die hebben zich door een onafhankelijke organisatie laten toetsen op allerlei criteria. Denk aan:

> 11-02-2022 11:41


12

krant KRANT

nieuwe musea

OPENING

‘WE HEBBEN ALLEEN LAST VAN MUSEA DIE ZICH ONTERECHT ZO NOEMEN’

AMSTERDAM PIPE MUSEUM In het Amsterdam Pipe Museum worden sinds 1969 ruim 2000 pijpen tentoongesteld uit alle tijdperken en windstreken, van Nederland tot Japan en Turkije. Het depot bevat nog eens ruim het tienvoudige aantal. Gemaakt van hout, klei of slangenleer, kort of heel lang, handgemaakt of uit de fabriek, met of zonder decoratie. ‘De oudste dateert van 500 voor Christus’, zegt directeur Benedict Goes. ‘We presenteren de collectie in een grachtenhuis met bijpassende meubels, zoals een kussenkast uit 1670, net zo oud als het pand waarin ons museum al 25 jaar is gevestigd. Algemene musea laten weleens een pijp of tabakspotten zien, maar hier vormen ze een eenheid. Roken is uit de mode, dus veel musea stoten tabakszaken af als ze opruimen. Die komen vaak buiten het museale circuit. Zonde, want over de tradities en het gebruik zijn veel mooie verhalen te vertellen. Die leggen wij vast. We zijn de hoeder van het erfgoed van de pijp.’ Het museum krijgt geen subsidie en is afhankelijk van ticketverkoop, de verkoop van boeken en pijpen in de museumwinkel, en donaties van particulieren. ‘Nederlanders lijken over het algemeen meer anti-tabak dan buitenlandse bezoekers’, zegt Goes. ‘Negentig procent van onze bezoekers komt uit het buitenland: globetrotters van twintig, dertig jaar. Die

04 UK COVERVERHAAL MRT 2022_SV.indd 12

hebben in elke stad wel een torture museum en kunstmuseum gezien en vinden een pijpenmuseum zo gek dat ze nieuwsgierig worden.’ In coronatijd bleven veel toeristen weg, waardoor het museum maar driehonderdvijftig bezoekers trok in plaats van de gebruikelijke vijf- tot zesduizend. Toch maakt Goes zich geen zorgen over de aanwas van nieuwe musea, net nu zijn museum opkrabbelt. ‘Er zijn altijd veel musea geweest, dat is prima. Mensen combineren een bezoek aan ons vaak met een ander museum. We hebben alleen last van musea die zich onterecht zo noemen. Zo vind je tegenover het Anne Frank Huis een ‘tulpenmuseum’ en een ‘kaasmuseum’. Die hebben niet veel collectie; het gaat om de winkel. Als mensen eenmaal in die tourist trap getrapt zijn, kunnen ze denken: dat pijpenmuseum is vast ook zoiets. Terwijl wij wél geregistreerd zijn.’ Het topstuk van de collectie: een ingelijst vlechtwerk van twaalf witte kleipijpen, dat prominent op de eerste verdieping hangt. ‘Koningin Emma kreeg het in 1897 toen ze een bezoek bracht aan Gouda, de enige stad met een pijpenfabriek. De pijpen werden speciaal voor haar gemaakt, wel een meter lang. Dat is gigantisch.’ Prinsengracht 488

11-02-2022 11:41


13 ‘HET WORDT EEN IMMERSIEVE ERVARING; ECHT IETS WAT JE MOET ONDERGAAN’

FABRIQUE DES LUMIÈRES Drie jaar geleden bezocht Patrick Alders het kunstspektakel Atelier des Lumières in Parijs. Hij was zo enthousiast over de tentoonstelling van metershoge gedigitaliseerde kunstwerken, dat hij in de Thalys naar huis al plannen smeedde voor een Amsterdamse variant. Uiteindelijk kon hij het Franse moederbedrijf Culturespaces helpen aan een geschikte locatie, een hoge ruimte met een minimaal projectieoppervlak van 3800 m2: de Zuiveringshal van de Westergasfabriek, die voor Fabrique des Lumières helemaal in oude glorie werd hersteld. ‘Het wordt een immersieve ervaring; echt iets wat je moet ondergaan’, zegt Alders, die managing director is. ‘Een lichtspektakel, maar de basis is kunst. Op de vloeren, zuiveringssilo’s en muren van de zeventien meter hoge Zuiveringshal worden werken van kunstenaars geprojecteerd, te beginnen met het kleurrijke werk van Gustav Klimt. Daarmee zetten we de Weense schilderkunst van eind negentiende, begin twintigste eeuw in het zonnetje. Later kun je ook rondlopen in werk van kunstenaars als Vincent van Gogh, Claude Monet, Pablo Picasso en Salvador

Dalí. De lichtprojecties met begeleidende muziek zijn overweldigend en heel dynamisch, waardoor je het idee krijgt dat je ín de wereld van die kunstwerken zit. Een vaste route is er niet. Je begint in een soort gang, waar je went aan het donker en een paar S-bochten maakt, maar eenmaal in de grote ruimte bepaal je zelf wat je wanneer wilt zien. Als je wil gaan liggen in een van de paviljoens, waarin spiegels rondom voor een geweldig infinity-effect zorgen, kan dat ook. In een andere ronde ruimte worden de werken in een lijstje geprojecteerd, met daarbij meer informatie over het werk – door wie en wanneer het geschilderd is en in welk museum in de wereld het te zien is bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we een aparte ruimte ingericht voor hedendaagse kunst van jonge makers: de Studio, 120 m2 groot. Die is wat intenser, met meer licht-donkervariaties en stevigere muziek. En we werken aan een cultuureducatieprogramma. We willen kunst toegankelijk maken voor een brede groep mensen.’ Vanaf 22 april, Westergas

‘Zolang er bezoekers zijn, is er ruimte voor nieuwe musea’ geen winstoogmerk hebben, ruime openingstijden en een goed plan om voor de collectie te zorgen. Het krijgen van die erkenning duurt al gauw een jaar – het is echt een bewijs dat je goed bezig bent.’ Er is dus een belangrijk een verschil tussen nieuwe culturele instellingen en bedrijven die iets aanbieden vanuit een commerciële gedachte, zegt Carasso. Als voorbeeld noemt ze Rembrandts Amsterdam, een ‘kunstbeleving’ waar geen schilderijen van Rembrandt aan te pas komen. ‘Het zou zonde zijn als mensen niet meer naar bijvoorbeeld het Rembrandthuis of het Rijksmuseum zouden gaan om echte objecten te zien.’ Al zal dat wel meevallen, verwacht ze: de meeste bezoekers zullen zich wel realiseren wat de waarde is van iets ‘echt’ zien. ‘Het zou zelfs positief kunnen werken: doordat vooral jonge mensen zich op

04 UK COVERVERHAAL MRT 2022_SV.indd 13

een laagdrempelige manier laten vertellen over Rembrandt, willen ze daarna misschien de echte werken zien.’ ZE VERDWIJNEN OOK Het Amsterdamse museumaanbod is behoorlijk compleet, al zou een museum voor lokale beeldend kunstenaars volgens Tonko Grever welkom zijn. ‘We hollen in deze stad soms erg naar wat hip and happening is. De vernieuwing staat voorop, want dat trekt bezoekers – en Amsterdam heeft de ambitie landelijk en nationaal toonaangevend te zijn. Maar daardoor is het voor traditionele, plaatselijke kunstenaars lastig om expositieruimte te vinden.’ Zolang er bezoekers zijn, is er ruimte voor nieuwe musea, zou je denken. Toch is die ruimte er niet onbeperkt, vermoedt Grever. ‘Ik denk dat elk

museum zijn maximale capaciteit op een gegeven moment wel bereikt, omdat er nu eenmaal een x-aantal mensen is dat interesse heeft in een museum. Maar er komen altijd nieuwe musea bij en er verdwijnen altijd weer musea.’ Naar verwachting duurt het wel even voordat de dagjesmensen en internationale toeristen onze musea weer in groten getale weten te vinden. Musea zullen in deze lastige periode daarom moeten blijven zoeken naar manieren om bezoekers te blijven trekken. Carasso: ‘Het is mooi om te zien dat er juist nu allerlei initiatieven zijn om lokale bezoekers, die eerder wegbleven door de drukte, weer naar instellingen te laten komen.’ En daar kunnen nieuwe musea ook aan bijdragen. ‘Door alle groei wordt de stad als geheel aantrekkelijker, wat die groei verder stimuleert.’

> 11-02-2022 11:42


krant KRANT

ino

eer ino p a tea m.l

service & info

a k e n n s e t e  ka e a ke rs I AMSTERDAM WEBSHOP Maak kennis met de lokale makers uit Amsterdam en maak je familie, vrienden óf jezelf blij met een typisch Amsterdams cadeau. Producten die zijn gemaakt door ambachtelijke makers uit de stad en omstreken, altijd creatieve, unieke ontwerpen van goede kwaliteit: je vindt ze in de I amsterdam webshop.

JE DAGELIJKSE PORTIE CULTUUR Amsterdam zit bomvol cultuur, ook bij jou in de buurt. Online houden we je op de hoogte van wat er te doen en te ontdekken is en waarmee je rekening moet houden. Iedere dag lees je verhalen en meer op iamsterdam.nl en op social media. En wil je wekelijks de beste tips en winacties in je mail? Schrijf je dan in voor de Uitmail.

KOEN SMILDE

iamsterdam.nl/webshop

iamsterdam.nl instagram.com/uitinams facebook.com/Iamsterdamnl

I AMSTERDAM STORE Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van de stad met de unieke producten van lokale makers in de I amsterdam Store. Zo haal je echt een stukje van de stad in huis. Ook voor tips en informatie over Amsterdam en de regio, rondvaarten, plattegronden, gidsen, tickets voor musea en evenementen ben je hier aan het juiste adres. IJhal (noordzijde Centraal Station) Voor openingstijden, zie: iamsterdam.nl/store

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 14

WEBCARE Ook vanuit huis helpen we bewoners en bezoekers graag. Ons webcareteam geeft je tips en helpt je met vragen over bijvoorbeeld bestellingen. Bereikbaar via social media, webcare@iamsterdam.com en live chat op iamsterdam.nl.

11-02-2022 11:37


krant KRANT

rt 2022 16 19 20 22 23 24

15

MUZIEK: VROUWEN NEMEN HET OVER CINDY HOETMER THEATER: SNACKBAR FILM: ROZE FILMDAGEN EXPO: VIDEOKUNST INTERVIEW MET MODEKUNSTENAAR BAS KOSTERS

NIET DOOR ÉÉN DEUR Toen haar ouders aankondigden dat ze een broertje zou krijgen, zei de toen 13-jarige kunstenaar Karolina Wojtas: ‘Ik zal een bijl pakken en dat kind doden, en het dan opeten.’ Die uitspraak mag – gelukkig – met een flinke korrel zout genomen worden, maar de toon tussen broer en zus was gezet. De fototentoonstelling We can't live – without each other in Foam geeft een intieme kijk in die soms pijnlijk herkenbare strijd tussen broers en zussen; een haat-liefdeverhouding die vrij extreme vormen kan aannemen. t/m 3 april Foam

LIEVE STAD,

25 maart t/m 3 april ITA

RAUW Een menselijk lichaam afbeelden zoals het is. Dat is nauwelijks nog aan de orde in deze tijd van Instagramfilters, botox en buttlifts. In vroegere eeuwen waren ze er trouwens ook niet vies van om iemand schilderkunstig te verfraaien. Rembrandt niet; hij keek met een open blik naar anderen en zichzelf en schilderde, tekende en etste wat hij zag. Rembrandts etsen zijn de aanleiding voor dertien kunstenaars die een realistische kijk op het menselijk lichaam laten zien – onder wie: Marlene Dumas, Melanie Bonajo, Rineke Dijkstra en Natasja Kensmil laten het lichaam zien in zijn kracht, soms in zijn kwetsbaarheid, maar altijd rauw. t/m 22 mei Rembrandthuis

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 15

KAROLINA WOJTA/COURTESY FOTOGALLERI VASLI SOUZAS

Als theater in het hart van de stad wil Internationaal Theater Amsterdam (ITA) er zijn voor alle Amsterdammers. Lieve Stad, – mét komma; geïnspireerd door de woorden van voormalig burgemeester Eberhard van der Laan – is ITA’s liefdesverklaring aan Amsterdam. Gedurende anderhalve week zijn er dans- en theatervoorstellingen die persoonlijke verhalen over de stad vertellen en frisse perspectieven bieden. Ga bijvoorbeeld naar Masters of Syria door Yallah! Yallah!, een avond met een klassiek Arabisch repertoire en hiphop uit Syrië en Egypte. Met Lieve Stad, worden verschillen gevierd – of die nu cultureel, sociaal, economisch of fysiek zijn.

11-02-2022 11:37


16

KUNST & VERMAAK

uiek

Breekbaar en smaakvol

Wie het muzikale landschap een béétje in de gaten houdt, wist het al: er is een nieuwe generatie vrouwelijke singersongwriters opgestaan. Ze zingen (en rappen) in het Nederlands en staan in maart op Amsterdamse podia.

TJERK MUILWIJK

JANTINA TALSMA

tekst Floor van Dijck

Meau Hewitt (linksboven), Froukje (rechts), Bente (onder).

muziek Bente 5 maart Bitterzoet bitterzoet.nl

M

eau Hewitt (21) scoorde in december een nummer 1-hit met het gevoelige Dat heb jij gedaan, Froukje (20) won de 3Voor12 Song van het Jaar met Ik wil dansen, Bente (21) kreeg 10 miljoen streams voor haar nummer Als je gaat en zangeres en rapster S10 (Stien den Hollander, 21) is dit jaar de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival in Turijn. Ze zijn allemaal geboren rond het jaar 2000, identificeren zich als vrouw, schrijven en zingen in het Nederlands, blinken uit in wat verstilde popnummers met vaak persoonlijke teksten en staan stuk voor stuk op alle talentenlijstjes: 2022 wordt hun jaar. En deze maand treedt een aantal van hen ook nog eens op in Amsterdam.

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 16

ENORM GETALENTEERD Muziekjournalist en -docent Jasper van Vugt (OOR, Jazzism) volgt deze nieuwe lichting singer-songwriters al een tijdje. Wat verklaart de populariteit van deze jonge singer-songwriters? ‘Ten eerste zijn ze enorm getalenteerd: ik vind Froukje bijvoorbeeld echt steengoed: zij weet heel goed de tijdgeest te vangen. Daarnaast is ze heel benaderbaar en herkenbaar. Bente, die ook actrice is, weet de oprechtheid van een singer-songwriter te combineren met de performance van een actrice. Die combinatie is goud. Meau is breekbaar en heel smaakvol geproduceerd. S10 draait al iets langer mee en valt voor mij in een beetje ander vakje; zij komt meer vanuit hiphop en spreidt haar vleugels uit naar andere genres een beet-

11-02-2022 11:37


17

JIMENA GABRIELLA

KWETSBAARHEID ALS KRACHT Door corona ligt de live-muziek al praktisch twee jaar stil. Optredens vinden plaats via streaming. Dat verklaart wellicht de aandacht voor wat persoonlijkere, kleinere liedjes die, doordat ze in het Nederlands geschreven zijn, nog nét iets dichterbij komen. De nummers waarmee deze singer-songwriters scoren zijn vaak heel persoonlijk of maatschappelijk geëngageerd. Ook dat past bij deze tijd, ziet Van Vugt: ‘Het mag eerlijk zijn, en deze liedjesschrijvers maken van kwetsbaarheid een kracht. Ze zijn ook bezig met geestelijke en fysieke gezondheid. Dat speelt op het moment ook heel erg in de maatschappij en is nog sterker geworden in coronatijd.’ Zo is S10 open over haar suïcidale gedachten en psychische problemen, en zingt Meau over haar relatie met een fout ex-vriendje dat haar emotioneel mishandelde. Froukje ging viral met een nummer over de klimaatcrisis (Groter dan ik), ook dat past bij deze tijd, volgens Van Vugt. ‘We zijn veel met onszelf bezig, met grote problemen van onze tijd; er is veel aandacht voor het individu, het gevoel en het mentaal welzijn. Muziek is een manier om daar uitdrukking aan te geven.’ In maart zijn een aantal van deze nieuwe sterren aan het muzikale firmament te zien: op 10 maart staat S10 in Paradiso en op 18 maart kun je daar Froukje live beleven. Meau geeft pas in mei twee Amsterdamse shows. Helaas zijn al deze optredens stijf uitverkocht. Voor Bente zijn wel nog kaarten: op 5 maart in Bitterzoet.

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 17

mis deze niet We Are Public geeft elke maand drie cultuurtips. Met een We Are Public-lidmaatschap krijg je voor € 18 per maand gratis toegang tot deze en vele andere voorstellingen, concerten, films en exposities. wearepublic.nl

ED VAN DER ELSKEN

je in de lijn van Wende Snijders. De andere vrouwen zijn meer traditionele singer-songwriters: Froukje en Meau zitten voor mij in de lijn van Eefje de Visser en Maan is meer echte pop.’ Hoe komt het dat deze nieuwe generatie zo opbloeit? ‘Ik zie zeker het Keychange-effect. Keychange is een initiatief dat twee jaar geleden is opgezet op Eurosonic in samenwerking met Buma/Stemra en is erop gericht om actief te zorgen voor een betere balans tussen mannen en vrouwen op radio en podia; je ziet dat dat dat werkt en dat het kan. Wat ook helpt zijn voorbeelden van succesvolle vrouwelijke artiesten. Eefje de Visser is bijvoorbeeld heel belangrijk, zij raakte mensen met haar Nederlandstalige muziek en teksten en inspireert zo jonge singer-songwriters.’

MAISON AMSTERDAM Mode heeft vaak meer met maatschappelijke thema’s dan je op het eerste gezicht zou denken. Het Amsterdam Museum en De Nieuwe Kerk presenteren een reis door stad én 250 jaar aan mode. Van stijliconen en beroemde couturestukken tot de roaring twenties en Keti Koti. t/m 31 maart, De Nieuwe Kerk. Vrij entree voor leden van We Are Public

SONGS FOR NO ONE Wat doet het leven in een Iraanse dictatuur met de gedachten en hoop van de jonge generatie? Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani geeft een ontluisterend inkijkje in het leven van twee Iraanse kinderen. 19 maart, Podium Mozaïek. Vrij entree voor leden van We Are Public

KABOOM ANIMATION FESTIVAL S10, Stien den Hollander.

Van 28 maart tot en met 3 april opent Kaboom Animation Festival een online en offline animatiewalhalla vol toonaangevende films: experimentele arthouse, 192 korte films, kleurrijke verhalen en psychedelische drama. 28 maart t/m 3 april, div. locaties. Vrij entree voor leden van We Are Public

11-02-2022 11:37


18

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

Voor alle lijven

Een clubavond waar je elke hoek per rolstoel kunt bereiken, en waar dove mensen de muziek kunnen voelen; dat is het nieuwe uitgaansconcept BODY. tekst Floor van Dijk foto N8BM Amsterdam

krachtig is dat doven de beats kunnen voelen, en we willen gaan werken met geuren en trilvloeren.’ De organisatie denkt verder aan het inzetten van BODY Buddies: ‘Toegankelijkheid begint niet alleen op het feestje, maar soms ook al thuis, met bijvoorbeeld aankleden en klaarmaken voor een avondje uit. BODY Buddies kunnen gasten daarmee helpen, ze ophalen en bijvoorbeeld gebarentaal tolken.’ Met BODY wonnen Smeulders en zijn vrienden de Revive The Night Pitch, georganiseerd door N8BM Amsterdam tijdens ADE. Het prijzengeld was aanvankelijk 1500 euro, maar ter plekke besloten twee sponsoren daar elk nog 500 euro aan toe te voegen. Op dit moment wordt met behulp van N8BM Amsterdam hard gewerkt aan de uitwerking van BODY. Binnenkort wordt de eerste editie verwacht.

Metal bij kaarslicht Bekende rock- en metalklassiekers, gespeeld door skeletten bij flikkerend kaarslicht. Als dat jouw idee van een romantische avond uit is, moet je op 18 maart in Zaandam zijn. tekst Floor van Dijk

E

en klassiek kamerorkest, gekleed in doodshoofdenkostuums, dat in een decor van duizend kaarsjes Sweet child o’ mine van Guns N’ Roses ten gehore brengt. Dat klinkt als iets tamelijk ongewoons. Maar in het Verenigd Koninkrijk is The Rock Orchestra by Candlelight, zoals het gebeuren heet, een doorslaand succes. En nu komt de opzienbarende act ook naar Nederland voor een aantal shows, waaronder een in de North Sea Venue in Zaandam. Het macabere orkest is ooit begonnen als onderdeel van een Dag van de Doden-festival, maar inmiddels is dit muzikale spektakel een publiekstrekker an sich. Het vijftienkoppige London Symphonic Rock Orchestra bestaat uit professionele musici die onder meer met Elton John, Dua Lipa en Abba hebben getourd. En nu duiken ze dus in op maat gemaakte Día de los Muertos-pakken om mensen op een andere manier van kippenvel te voorzien. Op het repertoire staan bekende hits uit de rock en metal van de laatste vijftig jaar, met onder meer nummers van Metallica, Rage Against The Machine, Linkin Park, Led Zeppelin, Evanescence, Guns N’ Roses, The White Stripes, The Scorpions en Queens of The Stone Age. De stukken zijn speciaal voor het orkest opnieuw gearrangeerd, de meeste instrumentaal, sommige met zang. Voor een groots en overweldigend geluid wordt gebruik gemaakt van versterking. Tickets (v.a. € 38,50) zijn te koop via festivalofthedead.co.uk. WALTER STOKMAN

E

en feest waar iedereen even welkom is, dat klinkt als iets heel normaals – of zo zou het toch moeten zijn. Maar dat het nachtleven nog lang niet zo inclusief is als de meesten denken, ervoer David Smeulders toen hij uitging met een dove vriend. Het bleek de aanleiding voor BODY, een uitgaansconcept dat Smeulders bedacht met een groep vrienden en dat uitgaan voor élk mens toegankelijk moet maken. ‘De infrastructuur van het nachtleven is gestructureerd op één bepaald soort lichaam, BODY wil een feest zijn dat geschikt is voor alle soorten lichamen. Dus voor de norm én daarbuiten’, vertelt Smeulders erover in de podcast De Rookruimte. Daarvoor moeten entree, bars en toiletten bijvoorbeeld rolstoelproof zijn en de ruimtes niet te donker. ‘Ook moet er een geluidsinstallatie zijn die zo

18 maart,North Sea Venue, Zaandam

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 18

11-02-2022 11:37


lun

AFLEVERING 10:

WAARIN CINDY HAAR LIEFDE VOOR FRANKRIJK ETALEERT

19

idy IN DE CITY

E

WALTER STOKMAN

r zijn vaak huisfeestjes in mijn blok, vooral als mensen nergens anders heen kunnen met hun feestelijke gevoelens. Natuurlijk gaan de gasten van die feestjes steeds harder praten naarmate ze meer gedronken hebben, en soms mondt het zelfs uit in hard meezingen met stomme nummers. Dan word ik even wakker, leg mijn kussen op mijn oor en slaap ik verder. Tegenwoordig hoor ik ook af en toe een Frans feestje. De Franstalige expat is namelijk enorm in opmars, ook in mijn blok. Op het geluid van Franse feestjes slaap ik het best. Gedempte Franse stemmen zijn puik achtergrondgeluid. Ik ben namelijk een niet praktiserende Francofiel. Fransen hebben zo veel mazzel. Je zult maar elke dag wakker worden in dat krankzinnig charmante filmdecor, en naar je werk wandelen omringd door mensen die met elkaar babbelen in die prachtige taal. Eerst drink je natuurlijk nog een grote kom café au lait, waar je een croissantje in doopt. Je eet de hele dag lekkere dingen, maar dik word je niet. Nee, Franse mensen zijn altijd slank, en gekleed in Bretonse streepjes. Zoals je merkt zijn mijn ideeën over Frankrijk een beetje sleets, ik ben er dan ook al een hele tijd niet meer geweest. De liefde is namelijk niet wederzijds. Het ontbreekt me nogal aan elegantie; ik ben – in tegenstelling tot de meeste Fransen – groot en gebouwd als een bulldozer en mijn kledingstijl is niet bepaald nonchalant-chic. De paar Franse woorden die zijn blijven hangen na de middelbare school spreek ik uit met een boertig Nederlands accent. ‘Geef brood’ zeg ik bij de bakker, en ‘jij rekening?’ in de kroeg. Ik eet en drink altijd alles op het verkeerde moment; koffie met melk gedurende de dag in plaats van ’s ochtends, bier bij het diner, zomaar een Pastis ná het eten. De Fransman wordt zeer chagrijnig in de nabijheid van zo veel lompheid. Op vakantie ga ik daarom meestal maar naar Spanje. Mijn liefde voor alles wat Frans is, moet ik dus maar eten. En gelukkig zijn Fransen heel opdringerig met hun cuisine, dus dat gaat prima in Amsterdam. Nu heb ik natuurlijk geen geld om constant steak tartare en bouillabaise te eten in een nep-Franse bistro, dus concentreer ik me noodgedwongen op brood en banket. En daar zijn tegenwoordig gelukkig adresjes voor, want supermarktstokbrood is een misdaad (ha, dat klinkt als iets wat een Fransman ook zou zeggen – maar dan natuurlijk in het Frans). Terwijl ik zelf tegen het centrum aan woon, fiets ik voor mijn stokbrood, tartelettes en cannelé (een vreemd maar geweldig eiercakeje uit Bordeaux) gerust twintig minuten naar Amsterdam-Zuid. Bij mij in de buurt zit ook een Cindy Hoetmer (54) prima Franse bakker, maar daar zijn de stokbroden is geboren en opgegroeid korter, de croissants kleiner en de prijzen hoger, dus in Amsterdam. In 2020 de fietstocht loont de moeite, vooral voor gierige verscheen haar derde Nederlanders zoals ik. Behalve dat het nogal ver boek Min of meer opmerkelijke gebeurtenissen weg is, heeft Le Fournil in Zuid nog een groot nadeel; uit het leven van een het is er stervensdruk. Er staat altijd, maar vooral op treuzelaar, waarin ze haar zaterdag, een flinke rij. ’s Morgens vroeg gaan helpt leven in de stad beschrijft. niets, dat doet iedereen. De rij ziet er, vooral als we ons aan de anderhalve meter afstand houden, zeer afschrikwekkend uit. Voor mij, iemand die alleen maar in rijen staat als het echt moet, zoals op Schiphol wanneer ik op strandvakantie ga of bij Paradiso voor een gitaarband, is de rij voor de Franse bakker een oefening in innerlijke rust. De meditatie is gelukt als ik niet verzand in het haten van de andere Francofiele snobs in de rij. De hele beproeving is onmiddellijk vergeten als ik aan de beurt ben in die heerlijke, naar vers brood ruikende winkel. Ik bestel twee extra croissants die ik op de fiets al opeet. Dat zou voor mensen in Frankrijk ondenkbaar zijn, maar gelukkig ben ik niet in Frankrijk.

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 19

11-02-2022 11:37


20

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

jeugdtheater

Taboes doorbreken in de snackbar Regisseur Timothy de Gilde (39) laat je tijdens jeugdvoorstelling Snackbar, over grensoverschrijdend gedrag, lachen én huilen. ‘Het is mijn taak om iets moois neer te zetten, maar ik ben ook verantwoordelijk voor hoe ik de mensen achterlaat in een zaal.’ tekst Mirte Vreemann foto Jan Hoek

theater Snackbar (12+) 1 & 24 maart, Theater Bellevue. 18 maart, Bijlmer Parktheater toneelmakerij.nl

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 20

11-02-2022 11:37


WEG MET DIE SCHAAMTE Snackbar haakt aan bij de misstanden rond grensoverschrijdend gedrag die afgelopen maand groots naar buiten werden gebracht. Maar #metoo is iets van alle tijden – en van alle leeftijden, helaas. Maar liefst een op de acht jongeren heeft te maken (gehad) met seksueel misbruik, zo laten cijfers van Fonds Slachtofferhulp zien. Vrijwel elke middelbare scholier heeft weleens meegemaakt dat er grenzen werden overschreden − als slachtoffer, aanstichter of toekijker. En toch wordt er nauwelijks over gepraat. Theatermaker Timothy de Gilde weet als geen ander zulke beladen onderwerpen bespreekbaar te maken voor jongeren. ‘Ik behandel vaak jongerenthema’s die zich in de taboesfeer bevinden. Of het nu gaat over gender, seksualiteit, geweld of godsdienst. Onderwerpen waar je in eerste instantie lastig met elkaar over spreekt en waarbij veel ongemak is. We moeten van die schaamte af.’ MISBRUIKSLACHTOFFERS Vier jaar geleden zag De Gilde een speech van acteur Yamill Jones op het Nederlands Theater Festival. ‘De monoloog ging over een misbruiksituatie. Dat raakte me en na afloop zijn we direct aan de slag gegaan om hier een project van te maken.’ Het idee voor theatervoorstelling Snackbar was geboren. Samen met tekstschrijver Magne van den Berg ging De Gilde in gesprek met slachtoffers. ‘Ik realiseerde me hoe dichtbij dit probleem staat en hoeveel mensen in mijn directe omgeving te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. Dat maakte voor mij de urgentie voor een theaterstuk voor jongeren alleen maar groter.’ De voorstelling is een pleidooi voor het doorbreken van de stilte wanneer grenzen overschreden worden. DE CONFRONTATIE Snackbar vertelt het verhaal van een neef en nicht die de familie-uitjes met hun favoriete oom en tante steevast afsluiten bij dezelfde snackbar. Maar naarmate ze zelf volwassen worden, ontdekken ze ook een minder frisse kant van hun oom. In de snackbar confronteren ze hem met zijn misbruik. ‘Het is een voorstelling met een pittig en serieus onderwerp, maar we zoeken ook de lichtheid op.’ De Gilde hoopt door die mix zijn boodschap over te brengen op het publiek, dat waarschijnlijk grotendeels uit middelbare scholieren zal bestaan. ‘Het vergt voor jongeren veel moed om iets aan te kaarten waar ze zich niet fijn bij voelen. Ze schamen zich snel.’ Dat theater het ideale middel is om die schaamte en het taboe bespreekbaar te maken, weet De Gilde uit ervaring: ‘Als tiener zat ik vroeger zelf flink op slot en vond ik het moeilijk om te praten en gevoelens te delen. Door theater ben ik gaan nadenken. Nu wil ik die lessen meegeven aan iedereen die naar mijn werk komt kijken’.

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 21

WONDERLAND Achter de bloemschilderijen van Lida Sherafatmand gaat het gedachtegoed van het ‘florescencisme‘ schuil: een door de Maltees-Iranese kunstenares zelf bedacht begrip. Het woord voor bloem is daarin makkelijk te herkennen, maar het gaat ook om de bloei van een individu of een hele beschaving. Sherafatmand wil met haar werk de minder mooie kanten van het bestaan bestrijden: ‘The more I hear violent news, the more I paint gentle flowers.’ Ze schildert doeken vol bloeiende pioenrozen, paardenbloemen en klokjes in een stijl die veel verwantschap heeft met het symbolisme. Een deel van haar dromerige werk is dit voorjaar te zien in de expositie Wonderland.

FLOWER ART MUSEUM, AALSMEER T/M 22 MEI

MET VOORBEDACHTE RADE Wat moet je met zo’n oeverloos probleem als overbevolking? In Met voorbedachte rade onderzoekt theatergezelschap De Warme Winkel moord als mogelijke oplossing. Na het succes van Een oprechte ode aan de ironie is DWW terug met serieus theater. Alhoewel, was die ‘oprechte ode’ niet serieus dan? En waarom is niet alles reden tot een kwinkslag? Het gezelschap weet als geen ander telkens een nieuwe laag aan te boren in een zoektocht naar de waarheid. In het licht van de opdoemende klimaatcatastrofe wordt elke artistieke pretentie afgeworpen en gaan ze vol voor resultaat. Beweren ze zelf. Het wordt pompen of verzuipen.

LISA SCHAMLÉ

E

en snackbar; niet per se de plek om een moeilijk thema op tafel te gooien. Voeg daar een ongemakkelijke sfeer en wat klassieke grappen aan toe – een vallende ober, verkeerde bestellingen – en de toon voor Snackbar is gezet. Deze jeugdvoorstelling van de Toneelmakerij laat zien hoe moeilijk het is om het gesprek aan te gaan over grensoverschrijdend gedrag.

mis deze niet

FRASCATI 1 T/M 5 MAART

RAYEN PANDAY Wegens welbekende omstandigheden had comedian Rayen Panday het afgelopen jaar alle tijd om een voorstelling te maken. En om te beseffen dat hij overal even ver vanaf staat als dat hij er deel van uitmaakt, om zich af te vragen waarom hij zich zo veel in bijzaken verliest én om te ontdekken waarom we allemaal ‘ons gevoel’ aan het volgen zijn, zonder dat ons dat verder brengt. Om scherp te blijven, moet je zowel kunnen in- als uitzoomen. Met zijn comedyshow Focus doet Panday een poging tot, nou ja, focus.

MARLEEN SUZANNE

Regisseur Thimothy de Gilde.

ANNE HARBERS

21

MEERVAART THEATER 23 EN 24 MAART

11-02-2022 11:37


krant KRANT

KUNST & VERMAAK

expo Uit het oeuvre van Guido van der Werve. Boven: Nummer twee, just because I’m standing here doesn’t mean I want to. Rechts: Nummer acht, everything is going to be alright. Onder: Nummer zeventien, killing time attempt 1 from the deepest ocean to the highest mountain.

COURTESY OF THE ARTIST EN GRIMM AMSTERDAM & NEW YORK

22

In gevecht met zichzelf Urenlang rondjes rennen, bivakkeren op de Noordpool: in Tastbare futiliteit (t/m 29 mei in het Eye Filmmuseum) is te zien hoe videokunstenaar Guido van der Werve inzoomt op de nutteloosheid van het bestaan én de schoonheid ervan. tekst Joke van der Weij

H

expo Eye Filmmuseum t/m 29 mei eyefilm.nl

eeft tastbare futiliteit iets te maken met het Japanse begrip mono no aware, dat verwijst naar de vergankelijkheid van het leven en de natuur? Kan zijn, maar dan is het werk van Guido van der Werve (44) wel van een heel vitale vergankelijkheid. Hij maakt films van de performances waarin hij altijd zelf optreedt, meestal op sportschoenen, het tanige lijf immer in het zwart gehuld. In zijn films, met een handig volgnummer, is de natuur een grote constante, maar ook romantiek en muziek zijn nooit ver weg. In Nummer acht loopt een jongeman (Van der Werve in thermokleding) over een uitgestrekte ijsvlakte terwijl achter hem een gigantische ijsbreker opdoemt. Van der Werve gaat in zijn films steevast het gevecht aan met zichzelf door middel van extreme inspanningen. Een favoriet is Nummer veertien waarin de kunstenaar een onvoorstelbare triathlon van ruim 1500 kilometer aflegt en zwemmend, fietsend en rennend de Heilig Kruiskerk in Warschau

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 22

verbindt met begraafplaats Père Lachaise in Parijs. In Polen is het hart van Chopin bijgezet en in Parijs ligt de rest van de componist begraven – vandaar. Want Van der Werve is ook nog eens klassiek geschoold pianist en componeert zelf de muziek bij zijn performances. ROMANTISCHE HELD In alle films zie je een nietige mens te midden van een overweldigende natuur, een bewegende versie van de eenzame ‘Wanderer’ in de woeste berglandschappen van de Romantiek. En in zijn performances ís Van der Werve ook een romantische held die de grenzen opzoekt van het menselijk uithoudingsvermogen – fysiek, en daardoor ook mentaal. Mocht dit zwaar klinken; niets is minder waar. Er zit gelukkig veel humor en relativering in zijn werk, anders zou het net zo saai zijn als naar sport kijken. Hij rent twaalf uur onafgebroken rondjes om zijn huis en staat een vol etmaal op de Noordpool terwijl de aarde onaangedaan onder hem doordraait onder het motto ‘The day

I didn’t turn with the world.’ Futiel, maar evengoed diep-filosofisch. En nog geestig ook. SCHEDELBASISFRACTUUR Van der Werve is nu bezig met Nummer achttien, een autobiografische speelfilm die deels gedraaid wordt op zijn eigen basisschool. Het centrale thema is zijn minderwaardigheidscomplex dat hem – via een Werviaanse redenering – het leven gered heeft toen hij vijf jaar geleden een ernstig ongeluk had in Berlijn (een openstaande taxideur). Met een schedelbasisfractuur lag hij een maand in coma. Tegen de inschatting van de artsen in overleefde hij de aanrijding omdat hij zijn minderwaardigheidscomplex – en doodsangst – altijd heeft gecompenseerd met extreem sporten. Niet kapot te krijgen, dus. Het kan niet anders dan dat zijn zware revalidatie nieuwe lagen aanboort in een kunstenaarschap dat zo zeer gebaseerd is op de het menselijk uithoudingsvermogen. In de tentoonstelling is er alvast iets van te zien.

11-02-2022 11:37


krant KRANT

23

film

Door een regenboogbril

Roze Filmdagen, hét festival voor inclusieve lhbtiq+-cinema, bestaat dit jaar 25 jaar. En dat wordt gevierd met 140 lange en korte films. Onze absolute aanraders: Finlandia en As we like it. tekst Bregtje Schudel

MEMORIA Een Schotse vrouw (Tilda Swinton) wordt achtervolgd door een terugkerend, onheilspellend geluid dat alleen zij kan horen. Haar zoektocht brengt haar tot diep in de Colombiaanse bossen. Geef je over aan de trage, ingetogen mystiek van regisseur Apichatpong Weerasethakul (Uncle Boonmee who can recall his past lives). Vanaf 3 maart

Still uit Finlandia van Horacio Alcalá.

film Roze Filmdagen Het Ketelhuis en Westergasterrein rozefilmdagen.nl

W

at in 1996 begon als zeer kleinschalig underground festival gericht op de homoseksuele en lesbische gemeenschap, is in 25 jaar uitgegroeid tot het grootste, langst lopende én meest succesvolle lhbtiq+-filmfestival in Nederland. Voor deze 25ste editie – die zowel fysiek als online te bezoeken is – staan 140 lange en korte internationale films geprogrammeerd. Het festival vertoont verhalen waarin iedereen zich kan herkennen, maar altijd met aandacht voor de lhbtiq+-gemeenschap KEURIG GAY Dit jaar is er extra aandacht voor queer cinema op z’n breedst. Want hoewel in de ‘reguliere’ cinema wel steeds meer lhbtiq+-thema’s opduiken, ligt de grootste nadruk nog vaak op keurige gay-verhalen uit westerse landen. Dat het ook spannender en origineler kan, bewijst

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 23

DRIVE MY CAR De Japanse theaterregisseur Yusuke Kafuku gaat in Hiroshima een internationale versie van Oom Vanya voorbereiden en krijgt daarbij de beschikking over een privéchauffeur. Al snel wordt hij overvallen door onverwerkt verdriet. Winnaar Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film en genomineerd voor maar liefst vier Oscars. het themaprogramma Future of Queer Cinema. Zoals in de Mexicaans-Spaanse film Finlandia, waarin een verwoestende aardbeving in Oaxaca grote impact heeft op de levens van de Muxes, het zogenoemde derde gender; noch man, noch vrouw. SHAKESPEARE MET TWIST De Taiwanese film As we like it geeft ons Shakespeare met een twist: niet alleen Rosalind, die zich in het origineel voordoet als man, maar ook haar romantische tegenspeler Orlando wordt vertolkt door een actrice. Ook het onderdeel Dutch Delights mag dit jaar niet ontbreken: een selectie van twaalf korte films van eigen bodem, die kans maken op een nominatie voor de Iris Prize, die in oktober in het Britse Cardiff zal worden uitgereikt.

Vanaf 24 maart

KABOOM ANIMATION FESTIVAL De nieuwste editie van het Kaboom Animation Festival staat in het teken van sprookjes en mythes, met als een van de onbetwiste hoogtepunten Belle, een hypermoderne Japanse herinterpretatie van Belle en het Beest. Ook de moeite waard: de openingsfilm Where is Anne Frank, van de maker van Waltz with Bashir. 28 maart t/m 3 april

11-02-2022 11:37


24

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

Modekunstenaar Bas Kosters:

‘Het ergste wat je kunt doen, is opgeven’ Ooit was hij ‘die jongen van de piemellegging’, tegenwoordig maakt Bas Kosters (44) ook tekeningen en textielkunst. Zijn oeuvre staat centraal in De grote kunstshow, op 11 en 12 maart in ITA. ‘Ik ben dichter bij mezelf gekomen, dichterbij dan ooit.’ tekst San van de Ven foto’s Iris Duvekot

P

oppen, lampionnen, stickers, speelgoed, tekeningen, knuffels, pruiken. De uitpuilende Bas Kosters-studio op de NDSM-werf in Noord is wat je ervan verwacht: één grote explosie van kleur. De kunstenaar, die als modeontwerper bekend werd door zijn kleurrijke, speelse en niet zelden erotisch getinte outfits, bracht de afgelopen twee jaar grotendeels hier door, met zijn stagiairs en een paar freelancers. ‘Maar ik mag niet klagen; we hebben ons goed bezig kunnen houden.’ Zo ontwierp hij voor het eerst kostuums voor theatergezelschap Dood Paard, performancecollectief Club Gewalt en theatermaker Minou Bosua, en had hij meer tijd voor andere kunstvormen – zoals de honderd tekeningen die hij maakte van Michael Jackson, die dit voorjaar in boekvorm verschijnen.

In veel interviews word je opgevoerd als het enfant terrible van de modewereld. Kun je je nog vinden in die omschrijving? ‘Heerlijk, hè? Ik vind mezelf heel normaal, maar andere mensen blijken daar toch vaak anders over te denken. Ik ben trots op wie ik ben en waar ik voor sta, dus als anderen mij daardoor zien als enfant terrible, vind ik dat helemaal niet erg.’

‘Ik vind het nog steeds shocking dat mijn ouders er niet meer zijn’

Ben je nog wel die relschopper van vroeger? ‘Nou, ik ben tegenwoordig meer een soort liefdesstrijder; een zachte activist. Ik vind het prettig om via mijn werk mensen en emoties een stem te geven. Vóór de coronacrisis heb ik in Japan bijvoorbeeld een kunstproject gedaan over eenzaamheid – iets waar mensen niet echt over praten. Ook heb ik werk gemaakt over verlies en verdriet en in LA heb ik drie maanden lang erotische kunst gemaakt waarin ik de standaard van de gay community onderzocht. Met al die projecten neem ik wel stelling in. En mensen vinden het gewoon prettig om ergens een label op te plakken. Vroeger was ik die jongen van de Robijn Fashion Award, daarna die van de Bugaboo-kinderwagens en later weer die van de piemellegging. Dat vind ik allemaal prima. Wat ik wél

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 24

vervelend vind, is als mensen me niet serieus nemen. Mijn moeder kon daar ook slecht tegen: die werd laaiend als ik in RTL Boulevard voorbij was gekomen en de presentatoren weer laatdunkend over mij deden. Dat snap ik ook: waarom zou je je zo negatief over een ander uitlaten, puur om wie die persoon is?’ Je richt je tegenwoordig meer op autonoom werk. Was er een moment dat je wilde stoppen met mode? ‘Nee, het was meer dat ik op een gegeven moment besefte dat het maken van een kleine commerciële collectie me heel veel energie en geld kostte, en weinig opleverde. Ik heb er toen, in 2015 ongeveer, voor gekozen om terug te gaan naar mijn creatieve kracht. Dat was een changing moment voor me. De collectie die daarop volgde, Permanent state of confusion, draaide niet om de verkoop maar het maakproces, en is nog steeds een van mijn meest favoriete. Ook in de twee collecties daarna hebben we echt kunnen triomferen, vind ik. Met die drie collecties wrikte ik me eigenlijk al een beetje los van de mode-industrie. Ik ging bijvoorbeeld ook grote wandkleden maken.’ Toch weer textiel dus. ‘Ja, voor mij is textiel heel waardevol – ik zit hier met een sjaaltje in mijn handen, draag een tweedehandsbloes en heb daar dan oude zakdoeken op gestikt. Ik hou erg van stof en de emotie die het kan overbrengen. Spirituele ervaring is misschien te groot, maar bedenk maar eens wat voor veilig gevoel een bepaald kledingstuk kan oproepen. Ik liep er destijds tegenaan dat de waarde die ik toeken aan textiel en materiaal geen enkele rol speelt in de mode-industrie. Dat ging me tegenstaan, en daardoor besefte ik dat ik dingen wil doen die wel iets teweegbrengen. Of dat nou inspireren is, een beetje wrijving veroorzaken of mensen omarmen en een vrijplaats creëren voor hun gedachten, persoonlijkheid of seksualiteit. Ik denk dat je dat allemaal kunt doen met je creativiteit én met textiel, in plaats van alleen maar consumptieartikelen te maken.’

11-02-2022 11:37


25

‘Ik ben nu vijf jaar nuchter en dat is me alles waard, maar ik mis het soms wel’

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 25

11-02-2022 11:37


26

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

MARC DEURLOO

BAS KOSTERS

• Werd geboren op 5 juni 1977 en groeide op in Zutphen. • Deed de mbo-opleiding Mode en kleding aan het Rijn IJssel College in Arnhem, ging fashion design studeren aan de AKI in Enschede en volgde de masteropleiding aan het Fashion Institute Arnhem (nu: ArteZ). • Won met zijn afstudeercollectie in 2003 de Robijn Fashion Award. • Richtte in 2005 Bas Kosters Studio op en brengt onder zijn eigen naam collecties uit, die bol staan van kleur en vrolijke figuren en vaak een aanklacht zijn tegen verspilling, het schoonheidsideaal, gendernormen en consumentisme. Ook maakt hij poppen, prints, sieraden en illustraties. • Werkte ook voor merken als Heineken (2009), Zeeman (2011) en Bugaboo (2019). In 2012 haalde Bas Kosters de internationale pers met zijn Ugly-­collectie en vooral: de ‘weerzinwekkende’ legging met piemel­ afbeeldingen. • In 2016 presenteerde Museum Arnhem een overzichtstentoon­stelling van zijn werk. • Won in 2018 het Mode Stipendium: een belangrijke modeprijs. Eerder won hij twee keer de Dutch Design Award en de International Incubator Award. • Dit voorjaar verschijnt zijn boek met honderd door hem gemaakte tekeningen van Michael Jackson. • Op 11 en 12 maart staat het oeuvre van Bas Kosters centraal in De grote kunstshow, een terugkerende theatershow sinds 2013. Zie: kunstshow.nl.

Een ander keerpunt in je leven was het verlies van je ouders, in 2015 en 2016. Heeft dat je geïnspireerd in je werk? ‘Ja. Nadat mijn vader overleed, heb ik een heel groot wandkleed gemaakt van al zijn kleding; Love is all alone, dat zit ook in De grote kunstshow. En daar in de hoek hangt een wandkleedje dat onderdeel is van de vierdelige serie Tranen zijn de glitters van het leven. Die heb ik gemaakt als poging om mijn verdriet een waardevol onderdeel te maken van wie zij voor mij zijn. Dus die emoties niet weg te stoppen of te veroordelen, maar te vieren dat ze op die manier toch nog in mijn leven zijn.’

‘ Of ik nou een jurk naai of een tekening maak; het is een manier om mijn stem te laten horen’

Kon je dat meteen? ‘Nee, dat gaat in stappen. Ik werd in heel korte tijd wees, en mijn ouders waren pas in de zestig; dat is gewoon heel verdrietig. Het afgelopen jaar ben ik twee goede vrienden kwijtgeraakt, daardoor wordt alles ook weer opgerakeld. Soms verbaast het me wel hoe bepalend hun dood is voor mijn leven. Ik vind het nog steeds shocking dat ze er niet meer zijn. Nee, dat gemis ebt niet weg. Heel vaak denk ik nog: goh, ik wou dat ik ze even kon bellen. Ik kan ook jaloers zijn op mensen die hun ouders nog hebben of vrienden van wie de vader 98 is geworden.’ In een interview met Het Parool vertelde je dat je na het overlijden van je moeder dagelijks ging drinken, toen met hulp van therapie stopte en jezelf opnieuw moest leren kennen. ‘Vroeger was ik een party animal; ik was een graag geziene

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 26

gast in het nachtleven, was dj, je kon me huren met dansers, ik organiseerde de Anti Fashion Party. Dat leven heb ik niet meer. Vrij snel nadat mijn vader overleed, ben ik gestopt met roken en daarna met drinken. Met drugs was ik eerder al gestopt, dat deed ik ook best ruimhartig. Voor mij was het nodig om zo’n rigoureuze keuze te maken; ik kan het niet bij één drankje of één sigaret laten. Inmiddels ben ik vijf jaar nuchter, en dat heeft me veel opgeleverd: ik ben dichter bij mezelf gekomen, dichterbij dan ooit, en heb daardoor meer verdieping kunnen aanbrengen in mijn kunst. Dat is me alles waard. Maar ik mis het soms wel. Ik wil niet zeggen dat je als geheelonthouder aan de zijlijn staat, maar je neemt een andere positie in. Mensen die lekker drinken op feesten of in restaurants bijvoorbeeld: je bent daar geen onderdeel meer van. Ik ga nog weleens ergens naartoe, maar ga dan ook vroeg naar huis.’

Op 11 en 12 maart schittert jouw werk in De grote kunstshow in ITA. Wat gaan we zien? ‘Een interactieve theaterversie van een Bas Kosters-tentoonstelling, met acteurs, modellen, een presentator, audio en video. In elf of twaalf scènes wordt aan het publiek op een theatrale manier invulling gegeven aan de verhalen achter mijn werk. Verschillende schrijvers hebben een dialoog geschreven naar aanleiding van gesprekken over mijn ideeën achter bepaalde werken. Die worden op het podium tot leven gewekt door twee acteurs. Er zijn fysieke kunstwerken en kostuums uit collecties te zien, soms is er alleen audio te horen of zie je beelden waarop ik zelf voorbijkom. Ik denk dat het een heel bijzondere mix wordt.’ Wat is het meest bijzondere stuk dat getoond wordt? ‘Dat wandkleed van mijn vader is me natuurlijk heel dierbaar. Mijn broer Wibo, die schrijver en dichter is, heeft er mooie woorden bij geschreven. En de collectie Permanent state of confusion, die ik zelf nog steeds waanzinnig vind. De scène die daarbij hoort, wordt heel gaaf en gaat over een soort spirituele reis. Toen ik de collectie in 2015 presenteerde op de Amsterdam Fashion Week, zat ik als een mindfulness-goeroe op een hoog, ronddraaiend plateau.’ De show reist door naar Arnhem, Utrecht, Eindhoven en Den Haag. Ga je mee op tour? ‘Ik ben sowieso overal bij. Het is niet mijn eigen concept – De grote kunstshow bestaat sinds 2013 – dus ik ben niet artistiek verantwoordelijk voor de inhoud, maar het is natuurlijk wel mijn werk. Het zijn mijn kindjes. Die modellen moeten gekleed worden – ik wil toch weten of die goed in de kleren zitten. Mijn Hoofd Atelier en stagiairs gaan mee om dat te doen. En ik heb zelf de modellen gecast, zodat ik weet dat ze de juiste presence hebben.’

11-02-2022 11:37


cultuurmakers

27

‘IK STOND AAN DE GROND GENAGELD’ Je zit bijna twintig jaar in het vak. Wat beschouw je als je grootste succes? ‘Eerlijk gezegd, als net afgestudeerde mensen vragen om tips, dan zeg ik: gewoon doorgaan. Het ergste wat je kunt doen, is opgeven. Dus vind ik het ene werk beter dan het ander? Ik denk dat het goed is dat ik het allemaal gedaan heb, en nog steeds doe.’

Wie zijn de nieuwe gamechangers en baanbrekers van de stad? Deze maand: schrijver en illustrator Mylo Freeman.

tekst Alice Boothby foto Marjolein van Damme

Je droomde van een internationale doorbraak, maar daar is het nooit van gekomen. Is dat iets waar je meer aan had willen trekken? ‘Nou ja, ik heb altijd hard gewerkt en mijn best gedaan tot wat binnen mijn capaciteiten behoorde op dat moment. En daarbij denk ik ook: wat is nou succes? Doe je ertoe als je voor honderd mensen in Nederland iets betekent of alleen als je voor honderdduizend mensen iets betekent in allerlei landen? Natuurlijk zou ik het leuk vinden om mijn bereik te vergroten of misschien internationaal succes te hebben, maar ik denk ook dat het goed is om realistisch en mild te zijn. Sommige dingen kun je niet afdwingen. Er zijn meerdere artikelen verschenen over waarom kunstenaars als Warhol, Haring en Basquiat zo beroemd zijn geworden. Daarbij spelen zo veel dingen mee. Kijk, aan mijn inzet zal het niet liggen, aan mijn onderscheidend vermogen ook niet.’ Geluk misschien? ‘Terwijl ik héél veel geluk heb gehad, hè? Er zijn talloze kansen op mijn pad gekomen, ik heb prachtige dingen gedaan. En ik ben nog hartstikke jong, de wereld ligt aan mijn voeten. Eind dit jaar ga ik drie maanden keramiek maken in Oosterwijk. Ik ben nog steeds op zoek naar manieren om mezelf uit te dagen en mijn taal uit te breiden. Of ik nou een jurk naai of een tekening maak; het is een manier om mijn stem te laten horen en mijn verhaal te vertellen.’ Tot slot: je hebt je altijd ingezet voor inclusiviteit en tegen gendernormen, en daar is de laatste tijd veel meer aandacht voor. Zijn we er al? ‘Nee, totaal niet. Ik zag laatst een docu van Sunny Bergman over mannenemancipatie, dan realiseer je je weer: oké, er zijn babystapjes gezet. Ik ben superblij dat er op allerlei vlakken een revolutie gaande is, ook met betrekking tot racisme bijvoorbeeld. Maar dit is pas het begin. We staan aan de wieg van een genderrevolutie.’ Had jij dat vroeger al voor ogen? ‘Nee. Vroeger had ik shows met trans- en non-binaire modellen – weet je, die term bestond toen nog helemaal niet; ik had het over ‘vrouwelijke mannen’ en ‘mannelijke vrouwen’. Ik heb ook bij moeten leren, ik handelde toen meer vanuit intuïtie dan kennis. Dat je mensen van allerlei pluimage in mijn shows zag, was omdat ik me een van hen voelde. Ik wéét hoe het is om kwetsbaar te zijn en je plekje te moeten veroveren. Mijn uiterlijk heeft altijd een reactie opgeroepen, openlijk homoseksueel zijn sinds mijn zestiende ook. Daarom wil ik in mijn werk ruim baan maken voor de lhbtiq+-community. Maar dat is niet geheel onbaatzuchtig. Ik omring me ook gewoon graag met speciale mensen en verhalen, dat prikkelt mijn fantasie.’

03 UK KUNST EN VERMAAK MRT 2022_SV1 MB SV2.indd 27

Z

e heeft meer dan zestig kinderboeken op haar naam staan, waaronder de populaire serie over de eigenwijze prinses Arabella. Mylo Freeman (63) kwam op het idee voor de serie nadat een kennis van haar, een theaterdocente, vertelde wat ze had meegemaakt tijdens een theaterles. ‘Ze wilde aan een 8-jarig Surinaams meisje de rol van prinses geven, maar het meisje weigerde. Want hoe kon zij nou een prinses spelen, met haar donkere huid en kroeshaar? Toen ik dat hoorde stond ik aan de grond genageld. Maar ik dacht ook: daar ligt een mooie taak voor mij weggelegd.’ Volgens Freeman zien zwarte kinderen de wereld vooral door ramen, en hebben ze meer spiegels nodig, zoals andere kinderen dat ook hebben. Met haar boeken probeert ze hieraan bij te dragen. Met succes: de avonturen van prinses Arabella gaan de wereld over en zijn vertaald

in meer dan tien landen. Er is ook een theatervoorstelling over prinses Arabella in de maak – helaas is die uitgesteld. Wanneer de voorstelling gaat spelen, is nog niet bekend, maar Freeman verheugt zich er enorm op. HOI REMBRANDT! Als Nieuwmarktbewoner komt Mylo Freeman graag in het Rembrandthuis. Daar vond ze ook de inspiratie voor haar nieuwste boek. ‘Ik heb een verhaal bedacht over een klein zwart meisje dat bij Rembrandt aanklopt met de vraag of hij een portret van haar vader wil maken.’ Meer Mylo? Luister onze nieuwe Cultuurmakerspodcast (scan de QR-code), waarin Mylo in gesprek gaat met theatermaker Priscilla Vaudelle.

11-02-2022 11:37


28

krant KRANT

g

CADEAU BIJ ABONNEMENT

t.w.v.

€19,50

De Paradiso Punkjaren 1979-1981 Nederpunk(s) en Ultra

Kraken, graffiti en punkmuziek, het heeft allemaal met elkaar te maken. Dat valt te lezen in het vierde deel van De Paradiso Punkjaren. De muziektempel was jarenlang de huiskamer voor veel punks, die woonden in kraakpanden als Huize Zebra of Wielingen. Wat deden ze in Paradiso en lukte ze het om de macht daar over te nemen? Punk en do it yourself sijpelde ook door in de kunstwereld. Rietveldstudenten organiseerden legendarische feesten in Paradiso. Aan de hand van vele interviews en met overdadig kleurrijk beeldmateriaal reconstrueert Oscar Smit – alias DJ Oscar – het beeld van de roerige tijd in Amsterdam en andere plaatsen rond 1980. GA NAAR IAMSTERDAM.NL/UITKRANT, NEEM EEN EENJARIG ABONNEMENT (€ 31,99) EN ONTVANG HET BOEK DE PARADISO PUNKJAREN DEEL IV. Deze actie loopt t/m 28 maart

mail & win!

GA NAAR IAMSTERDAM.NL/ACTIES

ZOET & ZALIG IN SINGER LAREN 5x koffie zoet & zalig voor twee personen t.w.v. € 20 Ruim veertig werken van Jan Sluijters, waaronder zijn Portret van Greet van Cooten, en meer dan zeventig werken van moderne tijdgenoten zijn in een vernieuwd Singer Laren vanaf 9 maart voor het eerst te zien (meer weten? Kijk op pagina 49). Neem na je museumbezoek plaats in de gloednieuwe ‘tuinkamer zoet & zalig’ en geniet van een heerlijke kop koffie of thee met een Jan Sluijters-taartje. Het museumkaartje is niet inbegrepen bij deze winactie. Deze actie loopt t/m 28 maart

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO SF MRT 2022_SV2.indd 28

ZUIVERE KOFFIE-PROEVERIJ 5x JailMail proeverijpakket uit de bajes t.w.v. € 26,50 Zuivere Koffie geeft (ex-)gedetineerden de kans op een eerlijke start wanneer ze terugkeren in de maatschappij. Hoe? Door ze het koffie-ambacht te leren. Het doel van Zuivere Koffie: vijfhonderd levens te hebben veranderd in 2025. De koffie wordt binnen de gevangenis gebrand en verpakt, is biologisch en fairtrade. Naast koffie is er ook de theelijn Guiltea, in negen verrassende smaken. In de JailMail-proeverij zit koffie, thee en chocolade. Allemaal levensveranderend en verslavend lekker! Deze actie loopt t/m 28 maart

11-02-2022 11:35


krant KRANT

t 2022 30 33 34 35 36

29

WJOSVZ: MET Z’N ALLEN IN DE ROUW LIJSTJE: 10X STEMMEN IN STIJL UIT ETEN: NIEUWE TIPS IN DE STAD DE NIEUWSTE WINKELS BUURT: GEUZENVELD/ SLOTERMEER

EDIBLE TREASURES Nee, niet alles is eetbaar bij Edible Treasures: in deze conceptstore annex speciaalzaak draait het om koken, eten én interieur. De zaak – in een prachtig voormalig slagerspand, op een hoek tussen Museumplein en het Vondelpark – ging in juni open, maar had vanwege de lockdown een moeizame start. Inmiddels kun je bij dit pareltje in Oud-Zuid weer elke woensdag tot en met zaterdag rondneuzen voor de mooiste kookboeken, bijzonder servies en exclusief tafellinnen. Goeie koffie hebben ze er trouwens ook, net als quiches, salades en soep om mee te nemen. Ook leuk: er komen culinaire workshops aan (check de website).

3D-VLEES Het aantal vegans groeit gestaag en toch houden veel mensen die drang naar ‘iets wat op vlees lijkt’. Zie daar: vleesvervangers die de smaak, kleur, geur en textuur van vlees imiteren. Het Israëlische bedrijf Redefine Meat heeft dé oplossing: een 3Dprinter combineert ingrediënten als soja en (kikker)erwten met technologie. De vraag is natuurlijk hoe zo’n 3D-geprinte biefstuk smaakt, maar als we chef-kok Ron Blaauw mogen geloven is het amper te onderscheiden van écht vlees. Hij serveert het dan ook sinds kort in zijn drie (en twee nog te openen) Gastrobars in Amsterdam.

Jacob Obrechtstraat 75 edible-treasures.com

rongastrobar.nl

Er was al een winkel in de Jordaan, maar nu kun je voor de betere natuurwijn ook terecht bij Rebel Wines in De Pijp. Elke fles die er in de schappen staat, is door de eigenaren met liefde uitgekozen. En, zoals ze het zelf zeggen, met ‘minimale interventie op weg naar de fles, een flinke dosis avontuur, traditie en integriteit.’ Vergelijkend warenonderzoek – je wil natuurlijk wel weten wat je koopt – doe je bij Alex + Pinard in de Dapperstraat of Bar Pif in de Jordaan, waar ze al Rebel Wines op de kaart hebben staan. Van Woustraat 202 rebelwines.nl

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO SF MRT 2022_SV2.indd 29

FOTO NOMADES STUDIO

REBEL WINES

11-02-2022 11:35


30

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

in de rouw

DE DOOD LEEFT

Claudia Crobatia (37)

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO SF MRT 2022_SV2.indd 30

11-02-2022 11:35


31

STOP HET DOODZWIJGEN HEATHER HAZZAN

Marte Boneschansker (32)

Boeken, podcasts, hele documentaires: er lijkt steeds meer aandacht te zijn voor rouwen en de dood, met name onder jongvolwassenen. ‘Sommigen rouwen om een geliefde, anderen om de klimaatcrisis.’ tekst Anne Dirks

‘W

Susanne Duijvestein (35)

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO SF MRT 2022_SV2.indd 31

ELISABETH LANZ FOTOGRAFIE

e leven in een dood-ontkennende maatschappij, we willen er het liefst zo min mogelijk mee te maken hebben. En dat is zonde.’ Claudia Crobatia (37) is met haar zwarte platform boots, beglitterde oogleden en havermelklatte bepaald geen morbide verschijning. Ze wordt weleens deathfluencer genoemd, maar zelf geeft zij de voorkeur aan death awareness expert. Nadat ze op jonge leeftijd kort na elkaar beide ouders verloor, begon zij A course in dying: een website met interviews met kunstenaars, muzikanten en schrijvers over de dood. ‘Ik was niet zozeer op zoek naar een antwoord, meer een manier om de zwaarte te verlichten.’ Haar website groeide uit tot een platform met recensies van begraafplaatsen, video’s en een podcast. Sinds vorig jaar is er ook een Nederlandse versie van het platform: alsdedood.nl, een cursus doodgaan voor beginners. ‘Ik denk dat veel mensen op zoek zijn naar nieuwe manieren en rituelen om te dealen met de dood. We leven in een overwegend seculiere maatschappij, terwijl juist uit religie de meeste rituelen rondom de dood

voortkomen. Omdat dat nu allemaal een beetje wegvalt, gaat een jongere generatie op zoek naar een nieuwe invulling hiervan.’ EENZAME AANGELEGENHEID Het afgelopen jaar verschenen de rouwboeken Je bent jong en je rouwt wat van Lisanne van Sadelhoff, De dingen die je vergeet van Gijs van der Sanden en het recente Ik zal je nooit meer van Tatjana Muli. Liesbeth Rasker maakte de podcast Dag voor dag dag, twintigers Benthe Göbel en Sabien Brehler onderzoeken wat het betekent om jong te rouwen in Een doodnormale podcast en BNN-programmamaker Nellie Benner maakte de documentaire Ik rouw van jou. Bij allemaal schemert één ding door: dat het binnen de westerse cultuur moeilijk is om over de dood te praten en dat de stilte ervoor zorgt dat rouwen om de dood een eenzame aangelegenheid is geworden. Rouwen is een universele én een heel particuliere ervaring: iedereen krijgt uiteindelijk te maken met de dood van een dierbare, maar hoe je rouw beleeft en er uiting aan geeft, dat verschilt per persoon. Toch kan

‘VEEL MENSEN ZIJN OP ZOEK NAAR NIEUWE RITUELEN OM TE DEALEN MET DE DOOD’

11-02-2022 11:35


32

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

in de rouw

BRAM WILLEMS

‘HET HELE LEVEN IS EEN SOORT OEFENING IN ROUW, TOT JE STERFT’

TODESANGSTSCHREI Na de eerste theatervoorstelling Wachstumsschmerzen van Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde (beter bekend als Rundfunk) over de pijn van het opgroeien, keren de heren nu terug naar het theater met hun nieuwe voorstelling Todesangstschrei. Hierin stort het duo zich op de nietsontziende ellende van de naderende dood. Na een jeugd vol dure fouten, zure nederlagen en gure afwijzingen zitten zij er net lekker in – en dan nadert het einde alweer. De aftakeling is begonnen en nu is het wachten op wat er onvermijdelijk aan zit te komen: de dood. 4 en 5 maart, Theater de Meervaart

het troostend zijn om te zien, horen en ervaren hoe anderen ermee omgaan. Oudere volwassenen zullen zich wellicht afvragen waarom mensen in de bloei van hun leven zich zo veel bezig lijken te houden met de dood. De antwoorden daarop lopen sterk uiteen: vanuit praktische zorgen als klimaatverandering, een dreigende oorlog en een pandemie die de dood dichterbij brengen, tot sociale factoren als een intrinsieke behoefte aan meer spiritualiteit en de wens om ook de dood te gebruiken om je identiteit te uiten. HET JAAR VAN ROUW Theatermaker Marte Boneschansker (32) spreek voor haar nieuwste kunstproject veel mensen over hun rouw. ‘Mensen die rouwen om een overleden geliefde of een verloren relatie, maar ook om de klimaatcrisis of om rouw van potentieel: hoe het leven had kúnnen zijn.’ Boneschansker maakt fysieke audiovoorstellingen gebaseerd op documentair materiaal. Haar laatste project is Het jaar van rouw,

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO SF MRT 2022_SV2.indd 32

waar zij honderd mensen voor zoekt die samen met haar rouw en verlies willen onderzoeken. Elke maand komen ze samen voor een lezing, diner, wandeling of presentatie van een kunstenaar, schrijvers, theatermakers, psychologen en rouwdoula’s. ‘Net als bij mijn vorige kunstproject gaat ook dit weer over intimiteit. Als we het over rouw hebben, gaat het over persoonlijke rouw: dierbaren die doodgaan, geliefdes die verdwijnen. Dat is allemaal persoonlijk verdriet. Maar je hebt ook politieke rouw, of ecologische rouw of existentiële rouw. Het hele leven is een soort oefening in rouw, tot je sterft’, zegt Boneschansker. ‘We leven in een succesmaatschappij; het moet allemaal maar lukken. Als je je baan kwijtraakt, wordt er gevraagd: heb je alweer gesolliciteerd? Als je een miskraam krijgt: ben je alweer zwanger? Er is een soort hang naar succes, die volgens mij onnodig is. Terwijl rouw de ruimte nodig heeft, letterlijk en figuurlijk. Als we rouw een plek en de tijd geven, ga je ook veel hoger vliegen, denk ik, omdat je het los leert te laten. Eigenlijk is dit een soort training in rouwen.’ KLEFFE CAKE Susanne Duijvestein (35) is begrafenisondernemer en probeert de manier waarop wij als samenleving met de dood omgaan te veranderen. ‘Hoe uitvaarten en rouw vorm kregen, is

lang bepaald door de zuil waartoe je behoorde. In het verzuilde Nederland zorgde het geloof of je sociaaleconomische achtergrond voor de manier waarop je begraven of gecremeerd werd, en hoe de rouwperiode eruitzag. Maar met het wegvallen van het geloof, zijn we ook de rituelen kwijtgeraakt.’ Op de achtergrond werkten ook de trauma’s van de wereldoorlogen door, denkt Duijvestein. ‘Dood en verderf behoorden tot het verleden; er moest worden gewerkt en opgebouwd, alles was op de toekomst gericht. De dood is stelselmatig weggeduwd en genegeerd, dat zag je lange tijd terug in de krampachtige manier waarop er met rouw en het overlijden van een dierbare werd omgegaan.’ In dit spirituele vacuüm kon een uitvaartindustrie volop gedijen. Wat er overbleef waren dertien-in-een-dozijn-uitvaarten, met kleffe cake en lauwe koffie. ‘Daar zie ik nu echt een verandering in’, vertelt Duijvestein. ‘Doodgaan is persoonlijk. En de uitvaart is een uiting van je identiteit.’ Over de vraag waarom vooral jongvolwassenen meer met de dood bezig lijken zijn, moet zij even nadenken. ‘Ik denk dat er een fundamentele en existentiële behoefte is aan meer ruimte voor pijn, verlies en stilstand. Voor rouw én voor gemeenschapsgevoel hierin. Rouw hoeft niet eenzaam te zijn. Het wordt tijd dat we de dood niet langer zien als iets

11-02-2022 11:36


33

TOT ZOVER Hoe gaan we om met de dood? Die vraag staat centraal bij het Nederlands uitvaartmuseum Tot Zover, dat dit jaar vijftien jaar bestaat. Op het terrein van de begraafplaats en het crematorium De Nieuwe Ooster stelt het museum schilderijen, dodenmaskers, kisten, urnen en designrouwobjecten tentoon. Daarnaast is er een wisselende tentoonstelling over rouw, vergankelijkheid en overlijden. Tot eind maart is de expositie Schemering er te zien, van de Duitse kunstenares Sarah Grothus. Zij maakt grote doeken vol groteske figuren, schimmige landschappen en onherkenbare ruimtes. Een bezielde tussenwereld op het doek.

8X STEMMEN IN STIJL tekst Mirte Vreemann

e e p 16 t ok de d in t: in de on s in de j n d n f.

1. MUSEUMWERF ’T KROMHOUT Een mooie voor wie altijd een beetje nostalgisch wordt van politiek: bij de honderdvijftig jaar oude werf ’t Kromhout, nu een museum, stem je tussen de historische scheepsmotoren.

1.

Kruithuisstraat 25

2. KERK DE DUIF

THOMAS SCHLIJPER

t/m 27 maart, museum Tot Zover

2.

Aan de buitenkant ziet De Duif er nog enigszins ingetogen uit, maar wacht maar tot je binnen bent… Prinsengracht 756

3. DE RODE HOED Hier zijn al heel wat opvattingen de revue gepasseerd. Rode Hoed was ooit een remonstrantse schuilkerk (1875), daarna centrum voor religie, zingeving en poëzie en nu een evenementen- en debatlocatie.

3.

Keizersgracht 102

4. GALERIE BEELDEND GESPROKEN

MET DE DOOD IN HUIS Pakhuis de Zwijger, Museum Tot Zover en de Funeraire Academie startten eind vorig jaar met het drieluik Met de dood in huis, een programmareeks over sterfelijkheid, afscheid en rouw. Een universeel thema waar tegelijkertijd zo veel verschillende opvattingen, rituelen, woorden, culturen, angsten en associaties voor en over bestaan. Nu de stad en samenleving in rap tempo veranderen, geldt dat ook voor de verhouding van mensen tot de dood. Waar er in deel 1 en 2 vooral werd stilgestaan bij het doodgaan zelf en afscheidsrituelen, gaat deel 3 van de reeks over troost: met een gesprek over het erkennen van verlies in het dagelijks leven, de rol van rouw-apps, collectieve herdenkingsrituelen en deepfake technology. Een portie troost, 23 maart, Pakhuis de Zwijger

morbide, duisters en naargeestigs, maar als iets natuurlijks, met veel schoonheid, waar we van kunnen leren.’ Marte Boneschansker zoekt voor Het jaar van rouw nog naar mensen die samen een jaar lang via de kunst rouw en verlies willen onderzoeken. Aanmelden kan via marteboneschansker.com.

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO SF MRT 2022_SV2.indd 33

4.

Omringd door kunst van professionele kunstenaars met een psychiatrische achtergrond kun je hier nu zelf je stem laten horen. Op papier dan, hè. Hannie Dankbaarpassage 23

5. WTC

5.

Als echte kosmopoliet breng je tussen de hemelhoge torens van de Zuidas je stem uit: en wel in het World Trade Center. Strawinskylaan 77

6. PLANETARIUM AMSTERDAM Gebouwd in 1982 voor de Floriade, veertig jaar later een congrescentrum – en stemlocatie dus, in Zuidoost. Doe een rondje Gaasperpark als toetje.

6.

Kromwijkdreef 11

7. KINDERBOERDERIJ DE WERF Wat is nu leuker dan je stem uitbrengen tussen de geiten, pony’s, konijnen, kippen en varkens? Wel even voorzichtig met die stempas.

7.

Archimedeslaan 59

8. NOG MEER KERKEN Voor een moment van bezinning net voor het stemmen (kan nuttig zijn) ben je ook bij een van de vele andere kerken aan het juiste adres. Bijvoorbeeld in de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat, de Noorderkerk of de Willem de Zwijgerkerk aan de Olympiaweg 14.

8.

11-02-2022 11:36


34

krant KRANT

De nieuwste en leukste winkels, eetcafés en restaurants in de stad

ETEN & DRINKEN EN ZO

s

SHOPPEN & ETEN

tekst Eveline Kuyten

GREEN SNEAKER STORE

S

choenen gemaakt van druiven, koffie of ananas, en dan nog een beetje leuk ook? Dat klinkt als toekomstmuziek, maar in de nieuwe winkel van het Italiaanse sneakerlabel ACBC liggen ze al te blinken in de rekken. De kleine zaak in de Wolvenstraat is strak ingericht en overzichtelijk. Grote schermen en stickers op de muur wijzen het winkelend publiek op de bijzondere materialen waarvan de items gemaakt zijn: appels, cactussen, maar ook algen en pet-flessen. Van tijdloos en klassiek tot hippe modellen

in knalkleuren. Wie de schoenen vasthoudt, kan zich bijna niet voorstellen dat ze helemaal leervrij zijn. ‘Vegan sneakers passen in de bredere maatschappelijke duurzaamheidstrend: we willen zonnepanelen op het dak, een elektrische auto voor de deur en minder vlees op ons bord. De ontwikkeling van plantaardig- en kunstmatig leer heeft daardoor een enorme vlucht genomen’, aldus eigenaar Tim de Bruïne. ‘Je staat echt versteld. De kwaliteit ligt inmiddels zo hoog dat alleen een kenner echt nog van nep kan onderscheiden.’ Al dat geëxperimenteer levert interessante samenwerkingen op. Grote designermerken

als Emporio Armani EA7, Missoni, Love Moschino en Philippe Model schakelen het gympenmerk graag in voor de productie van hun eigen high-end eco-sneakers. Veel van die collabs – zoals de Missoni X ACBC The Fly Unisex - vind je terug in de winkel. Voor een paar ACBC’s betaal je tussen de € 89 en € 250. Vergeet als je gaat shoppen trouwens niet je oude of kapotte sneakers mee te nemen. Die krijgen een nieuw leven als bouwmateriaal voor speeltuinen. Wolvenstraat 5 greensneakerstore.com

LABORATORY K2 De echte beautyfanaat wist het al: voor de crème de la crème in huidverzorging moet je in Korea zijn. In deze tweede – iets ruimere – Amsterdamse vestiging van Korean skincare-walhalla Laboratory K vind je vernieuwende, diervriendelijke producten voor een huid zo fris als verse sneeuw. De prijzen variëren van € 4 voor een sheet mask tot € 69 voor de duurste crème. Gerard Doustraat 64, laboratory-k.com

HOUSE OF ATELIER MUNRO

Van klassieke wijn in Europese stijl tot flessen vol alternatief avontuur: in wijnwinkel Güney’s Delights kun je op ontdekkingstocht langs alle windstreken van Turkije. Probeer bijvoorbeeld eens een Papazkarasi, een rode wijn die ze hier liefkozend de ‘Chateau Neuf du Pap van het oosten’ noemen. Prijzen van € 10 tot € 30.

Bij herenmodezaak House of Atelier Munro Amsterdam maken ze naast prachtige maatpakken en smokings ook casual kleding en spijkerbroeken die als gegoten zitten. Kundige stijladviseurs helpen je op weg: kwestie van opmeten, stijl en stof uitzoeken en het atelier gaat voor je aan de slag. Vanaf € 79 voor een overhemd, € 159 voor knitwear en € 519 voor een tweedelig pak.

Utrechtsestraat 37 H, guneysdelights.com

Beethovenstraat 9, ateliermunro.com

GÜNEY’S DELIGHTS

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO SF MRT 2022_SV2.indd 34

11-02-2022 11:36


35

tekst Famke en Floor van Praag @shortlist-amsterdam.nl

WILS BAKERY CAFÉ Pal onder zijn restaurant Wils (één ster) aan het Stadionplein opende chef Joris Bijdendijk een iets laagdrempeliger eetplek voor kimchi-krokketen, slakken in kruidenboter of oeufs mayo. Ook kun je hier fantastische broden kopen van Maxim, de bakker van Wils. Stadionplein 24, restaurantwils.nl

BAMMETJE BOU BIJ DE KOOKBOEKHANDEL Bij De Kookboekhandel op de Haarlemmerdijk kun je nu ook terecht voor filterkoffie en smakelijke betaalbare broodjes. Bijvoorbeeld met eiersalade, kippenleverpaté en gekonfijte rode ui of gorgonzola en ansjovis. Meenemen of, met een kookboek op tafel, lunchen. Haarlemmerdijk 133, kookboekhandel.com

MADRE

I

n restaurant Cinema Paradiso in de Westerstraat, waar wij een kleine twintig jaar geleden als culinaire hangjongeren niet weg te slaan waren, zit sinds kort een plantbased Mexicaan. Restaurant Madre is het kind van Suzanne van Huuksloot, een ondernemer zonder horeca-ervaring maar met een flinke dosis idealisme en veel gevoel voor kwaliteit. Zij knapte de enorme ruimte (het was ooit een bioscoop) knus op: een houten vloer en dito tafelbladen, een wandvullend tegeltableau, klimplanten aan het plafond, kaarsjes op tafel en tegen de muur de opnieuw beklede halfronde booths die we back in the day ook zo graag bevolkten. Vanuit die zitjes valt er ook meteen veel te zien: veertigminners aan de margarita sour en andere cocktails, een Arie Boomsmaachtig figuur in de bediening en ter extra vermaak is er een trolley waarop de guacamole voor je neus aan tafel

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO SF MRT 2022_SV2.indd 35

wordt bereid. Deze avocadoklassieker is vers, romig en limoenfris en komt met zelfgebakken tortillachips. Daarna eten we paddenstoelen-quesadilla (letterlijk ‘kaasdingetje’ in het Mexicaans), twee tortilla’s op elkaar met daartussenin shiitake, tomaatjes, een paar druppels (echte) truffelolie en gesmolten kunstkaas: verrukkelijk comfortfood. Net als de maïstaco’s met bloemkool in een jasje en chipotle saus. Als frisse tegenhanger van het smaakvolle maar machtige eten bestellen we de Madre’s garden salade met blokjes mango, tomaat, avocado en walnoot, met ernaast een ijskoude granita van mezcal, limoen en gember. Uniek en zeker iets om deze zomer nog eens voor terug te komen. Net als voor de guilt-free gerechten, de levendige sfeer en de nostalgische booths. Westerstraat 186 madre.amsterdam

CHAMUYERO Bij Chamuyero op de Rozengracht koop je Argentijnse delicatessen. Denk aan empanadas, sandwiches de migas en een stuk rib-eye (om thuis te bakken), maar ook Argentijnse patisserie en kaneel-croissants. Rozengracht 104, chamuyero.nl

11-02-2022 11:36


36

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

de ut

LICHT, LUCHT EN RUIMTE De Westelijke Tuinsteden moesten licht, lucht en ruimte uitstralen, aldus de gemeenteplannen uit 1934. En laat dat nou net zijn waar het in een stad vaak aan ontbreekt. Alle reden voor een groen ommetje Slotermeer en Geuzenveld dus. tekst Olivier Kemme illustratie Barbara van den Berg/Salty Stock

D

e Westelijke Tuinsteden, ontworpen door stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, moesten de stad van zo veel nieuwe woon- en leefruimte voorzien dat er tot het jaar 2000 genoeg woningen zouden zijn. Dat was tenminste het doel van het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1934 – over langetermijnplanning gesproken! De wijken die Van Eesteren bedacht, kenmerken zich door een open bouwstijl en veel ruimte voor groen: licht, lucht en ruimte dus. Rosa van Rumpt van het Van Eesteren Museum ziet die visie nog altijd goed terug in het straatbeeld. ‘Als je vanuit het centrum naar dit deel fietst, merk je dat het steeds minder druk en groener wordt. Hierdoor voel je echt die rust en ruimte.’ Niet gek dus dat tijdens de lockdowns steeds meer Amsterdammers hun weg vonden naar Nieuw-West. ‘Natuurlijk zitten er weinig positieve kanten aan de coronacrisis, maar ik heb het gevoel dat sindsdien dit gebied veel meer wordt bezocht door wandelaars, fietsers, hardlopers en zwemmers – ja, ook in de winter.’ En terecht ook, want er zijn hier genoeg mooie plekken te vinden die je als stadsbewoner gezien moet hebben. Van Rumpt tipt haar favorieten. TUINEN VAN WEST In 2007 is er besloten om van vier polders aan de westkant van de stad een uniek, multifunctioneel stadslandbouw- en recreatiegebied te

ROSA VAN RUMPT Na haar studie cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie startte Rosa van Rumpt als programmacoördinator bij het Van Eesteren Museum. Al drie jaar lang is ze dagelijks bezig met het gedachtegoed van de stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, die Slotermeer en Geuzenveld ontwierp.

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO SF MRT 2022_SV2.indd 36

maken. Er is ruimte voor horeca, natuur, sport en recreatie. ‘Twee ondernemingen die ik wil uitlichten, zijn de Fruittuin van West en MijnStadstuin. Die eerste is een biologische boomgaard waar je vers fruit kunt kopen, bij MijnStadstuin kan iedere Amsterdammer zijn eigen moestuin bijhouden – met behulp van een tuinbutler! Pieter Moeskopspad 20

BROEDPLAATS DE VLUGT ‘Tot 2017 waren wij, het Van Eesteren Museum, hier gevestigd. Een superleuke plek met allerlei creatieve ondernemers.’ Bij De Vlugt is ruimte voor kunstenaars om te werken, maar er zijn ook workshops, voorstellingen en lezingen voor de buurt. Burgemeester De Vlugtlaan 125

H.J. BRUININK Aan een typische jarenvijftiglaan met mooie vleugelnootbomen zit deze hobbywinkel, naar eigen zeggen de grootste van de stad. Ze hebben hier echt van alles. Een geheim midden in Slotermeer. Als we hebbedingen nodig hebben voor een tentoonstelling, vinden we hier vaak precies wat we zoeken. Zelf hou ik heel erg van breien, daarvoor kan ik er ook terecht.’ Burgemeester Vening Meineszlaan 54

TOKO MAKASSAR Bestaat al sinds 1973 en is een echt familiebedrijf, midden in Geuzenveld. ‘Zelf ben ik kwart Indisch en ik hou enorm van lekker eten, dus één en één is twee. De nasi kuning vind ik daar echt heerlijk. Naast alle lekkere hartige gerechten hebben ze ook zoete Indische snacks, zoals kue Lapis: een soort knalroze en -gele rijstcake, ik vind het heerlijk. Voor Toko Makassar fiets ik graag even om.’

HOTEL BUITEN Net achter het stadsstrand zit Hotel Buiten: ondanks de naam geen hotel, maar een caférestaurant. In 2012 is Hotel Buiten opgezet door buurtbewoners en ondernemers omdat ze een plek wilden voor een kop koffie, want horeca was er nog niet echt rond de plas. ‘Een heel fijne plek om na het werk een biertje te drinken of iets te eten. Ze hebben ook uitstekende opties voor veganisten en vegetariërs.’

Sam van Houtenstraat 35

Th.J. Lammerslaan 3

SERIFOGLU Vanuit de hele regio komen liefhebbers naar deze plek voor hun baklava en andere Turkse gebakjes. ‘A ls ik binnenstap, krijg ik spontaan keuzestress. De hele toonbank ligt vol met lekkere dingen. Ik kies toch altijd voor de baklava met pistachenoten, maar ook die met walnoten mag je eigenlijk niet laten liggen.’

DE DUIKELAAR In het Algemeen Uitbreidingsplan van 1934 stond al dat er genoeg ruimte moest zijn voor recreatie. Zie daar: watersportcentrum De Duikelaar. ‘Je kunt hier een kano, supboard of windsurfboard huren en de Sloterplas ontdekken vanaf het water.’ Noordzijde 41

Slotermeerlaan 115

11-02-2022 11:36


37

Noordzijde 31

NEW METROPOLIS NIEUW-WEST New Metropolis is een dependance van debatcentrum Pakhuis de Zwijger. Dat

04 UK ETEN & DRINKEN ENZO SF MRT 2022_SV2.indd 37

wilde juist in Nieuw-West aanwezig zijn, omdat deze wijk de komende jaren het meest in ontwikkeling is. Hier kunnen buurtbewoners samenkomen om te praten over thema’s als wonen, onderwijs, sociale veiligheid en zorg. ‘Ze proberen jongeren, ondernemers, cultuurmakers en professionals uit de buurt een podium te geven.’

SARA VRUGT

VAN EESTEREN MUSEUM Begin deze eeuw groeide de aandacht en waardering voor het naoorlogse erfgoed in de Westelijke Tuinsteden. In 2007 ontstond zo het gemeentelijk beschermd stadsgezicht, een stukje Slotermeer dat als erfgoed bewaard moest blijven. Dit gebied vormt nu het Van Eesteren Buitenmuseum. Daarnaast is er het binnenmuseum aan de Sloterplas en een museumwoning die helemaal is ingericht in jarenvijftigstijl. ‘Van Eesteren was een visionair. Zijn plan voor de tuinsteden was heel groen, met veel parken en bomen. Ook al komen er nog veel woningen bij, de nieuwbouw mag niet ten koste gaan van de natuur en het water. Van Eesterens visie is namelijk nog steeds hartstikke actueel.’

Burgemeester Rendorpstraat 1

100.000 BOMEN

SLOTERPLAS De plas werd gegraven om de omliggende wijken op te kunnen hogen met zand. Omdat er steeds meer zand nodig was, werd de plas steeds dieper. Uiteindelijk is de Sloterplas ruim dertig meter diep geworden. ‘Vanaf het stippenterras bij Restaurant Oeverzicht aan de Noordoostzijde heb je een schitterend uitzicht over de Sloterplas. Aan de linkerkant zie je bomen, aan de rechterkant groen en het jachthaventje. Het voelt on-Amsterdams.’

De nieuwe tentoonstelling van het Van Eesteren Museum heet Honderdduizend bomen en een bos van draad. Textielkunstenaar Sara Vrugt borduurde samen met anderen een bos op maar liefst honderd vierkante meter doek, als ode aan de natuur. Omdat voor Cornelis van Eesteren de aanwezigheid van groen in woonwijken erg belangrijk was, is dit doek nu in het museum te zien. Het hangt aan een spiraal in de ruimte, waardoor je wordt uitgenodigd om in het bos te verdwalen. t/m 17 april, vaneesterenmuseum.nl

11-02-2022 11:36


Amsterdam ward.nl

MAAR

Fotografie Photography Rio Staelens Grafisch ontwerp Graphic design De Zagerij ontwerpbureau

★★★★

NEW YORK TIMES

★★★★ DAILY MAIL

12 Feb – 29 May 2022 Exhibition / Films, talks & ev

PAL068-KP22_A2 poster_Open call.indd 1

24-12-2021 17:36

Poster A0 Blindness Live h.indd 1

Eye Filmmuseum

GUID DER W

02-02-22 09:35

NICOLE BEUTLER

13 FEB 2022

GIRLS AND BOYS

DO VAN WERVE

INDONE ONAFHASIË NKELIJK 11 FEB–5 Jun

MICROCOSM a danced conversation

tekst regie spel

DO VAN

GRATIS VOOR STUDENTEN

arnon grunberg

charlotte van den broeck

Dennis Kelly Daria Bukvić Hadewych Minis liah

The museum for graffiti and street art

foto: Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong

e Futility

rob polmann

RIJKS MUSEUM

frank

vents

toneelgroepoostpool.nl

BELLEVUE 16/02—13/03 2022 NBP_Microcosm_poster_flyer_2022.indd 1

A2 420 x 594_003_16-Sep-21_11:43:49_mark

FOUNDER

HOOFDSPONSOREN

begunStIgeRS tentoonStellIng

04-02-2022 15:24

AM MUSEUM PRESENTEREN

4 JAN

GUIDO VAN DER WERVE Palpable Futility

THE GAY KING

Mediapartner:

Credits: ©Paul Huf / Maria Austria Instituut; Nederlands Fotomuseum / ©Ed van der Elsken; Claes Iversen / ©Jouke Bos; ©Hans Dukkers / Maria Austria Instituut; ©Patta. Ontwerp: Studio Berry Slok

Maison Amsterdam wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

Eye Filmmuseum

Nu te zien in het Amsterdam Museum

GRATIS VOOR STUDENTEN

SON RDAM

17/09/2021 10:59

foto: Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong

BESTEL TICKETS

tekst Christopher Marlowe | bewerking Jibbe Willems | regie Char Li Chung

12 Feb – 29 May 2022 Exhibition / Films, talks & events

GUIDO VAN DER WERVE

toneelgroepoostpool.nl via goudenkoets.nl A2 420 x 594_001_16-Sep-21_11:43:48_mark

DE NIEUWE KERK EN AMSTERDAM MUSEUM PRESENTEREN

Open Call

BLINDNESS LIVE

KONINkLIJKE PRIJS VOOR VRIJE SCHILDERKUNST 2022

WITH JULIET STEVENSON

Ann Van den Broek DE STAD DE MODE DE VRIJHEID

JOY ENJOY MAISON AMSTERDAM JOY

INZENDEN T/M 31 MAART KONINKLIJKEPRIJS.NL

★★★★ THE GUARDIAN

★★★★ MAART

um

★★★★

NEW YORK TIMES

★★★★ DAILY MAIL

BOOKTS TICKE E

t art

LINk.nl ON DE NIEUWE23 maart eker | ITA | Amsterdam nieuw KERK AMSTERDAM www.wardward.nl Founder:

Maison Amsterdam wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

TENTOONSTELLING in samenwerking met NAJAAR 2021 VOORJAAR 2022 Poster A0 Blindness Live h.indd 1

Eye Filmmuseum

DO VAN WERVE

INDONE ONAFHASIË NKELIJK 11 FEB–5 Jun 02 UK AGENDA MRT 2022_MB3_SV1.indd 38

02-02-22 09:35

PAL068-KP22_A2 poster_Open call.indd 1

24-12-2021 17:36

3318 NK MA Affiche book tickets online A2 def def W.indd 1

Fotografie Photography Rio Staelens Grafisch ontwerp Graphic design De Zagerij ontwerpbureau

THE TELEGRAPH

Mediapartner:

Credits: ©Paul Huf / Maria Austria Instituut; Nederlands Fotomuseum / ©Ed van der Elsken; Claes Iversen / ©Jouke Bos; ©Hans Dukkers / Maria Austria Instituut; ©Patta. Ontwerp: Studio Berry Slok

Founder:

12 MRT 2022

DRIe Jonge IndoneSIëRS op StRaat, waaRvan twee RepublIKeInSe vRIJwIllIgeRS uIt SulaweSI, leden van de gewapende JeugdoRganISatIe KRIS, op veRlof In YogyaKaRta, decembeR 1947. Foto: Hugo WIlmaR, NatIonaal ARchIef/CollectIe SpaaRneStad

13 NOV

17/09/2021 10:59

NICOLE BEUTLER

4 JAN

12 MRT 2022

MICROCOSM a danced conversation

11-02-2022 11:36


May 2022

GUIDO VAN DER WERVE

/ Films, talks & events

Nu te zien in het Amsterdam Museum

39

mrt 2022

KRANT

40

t/m

48

48 50 51

AGENDA: MUZIEK, THEATER, DANS, CABARET, FESTIVALS, MUSEA & EXPOSITIES COLOFON NIEUW: DE ECHTE AMSTERDAMMER TERUGBLIK: ZOENSEIZOEN ’63

VOLKSTUIN COMPLEX TICKETS BESTEL Het zou zo idyllisch kunnen zijn in de nieuwe volkstuin van Miranda. Een via goudenkoets.nl groene oase van rust om ongestoord aan haar nieuwe boek te kunnen werken. Maar helaas, in de voorstelling blijkt de volkstuin geenszins rustgevend; eerder een arena waarin emoties worden omgewoeld, vriendschappen gesnoeid en liefdes in de knop gebroken. Volkstuin complex is een comedy op niveau die zich afspeelt aan de rand van de grote stad, vol hilarische toestanden en schrijnend menselijk ongemak. Onkruid vergaat niet, daarvoor zorgen de beste komedie-acteurs van Nederland: Tina de Bruin (afgewisseld met Rian Gerritsen), Rop Verheijen, Ricky Koole en Daniel Cornelissen, aangevuld met Jan en Keez Groenteman voor de muziek.

12 MRT 2022

02 UK AGENDA MRT 2022_MB3_SV1.indd 39

CONCEPT EN BEWERKING STUDIO-ROOM FOTOGRAFIE HANS VAN BRAKEL

16 t/m 20 maart DeLaMar

11-02-2022 11:36


40

RY X De Australische Ry Cuming, beter bekend als RY X, is vooral bekend van het nummer ‘Berlin’. Het geluid van RY X wordt vergeleken met onder meer James Blake, Sufjan Stevens en Bon Iver. wo 02 maart 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 37,00 PERSONAL TRAINER Personal Trainer is een muzikaal collectief uit Amsterdam, in wisselende samenstelling, waarin Willem Smit (Canshaker Pi) zijn creativiteit kwijt kan. Onlangs verscheen de nieuwe EP ‘Gazebo’. wo 02 maart 19:45, Tolhuistuin, € 13,50 Y-OTIS In Y-OTIS kan saxofonist Otis Sandsjö zijn liefde kwijt voor hiphop en elektronica. De van oorsprong Zweedse jazzmusicus vormde de band met bassist Petter Eldh, drummer Tilo Weberin en toetsenist/producer Dan Nicholls die heeft gewerkt met drum-‘n-bass-pioniers Goldie en Squarepusher. De stijl wordt omschreven als audio-mozaïek, waarbij het lijkt alsof er voortdurend klanken verknipt en gesampled worden. wo 02 maart 20:30, Bimhuis, € 16,00 t/m € 19,00 JP HARRIS + JOHN R. MILLER JP Harris, met zijn opvallende lange, donkere baard, staat bekend om zijn opzwepende honkey tonk muziek gecombineerd met Americana en country. De muziek van John R. Miller is een kruisbestuiving tussen folk, country blues en rock-’n-roll. do 03 maart 20:00, Tolhuistuin, € 17,50 TORI AMOS Het werk van de Amerikaanse singer-songwriter en klassiek geschoolde pianist Tori Amos is een mix van persoon en politiek. Van haar beklemmende weergave van seksueel geweld in ‘Me and a Gun’ tot haar post-9/11 album ‘Scarlett’s Walk’ en haar feministische musical ‘The Light Princess’ in 2013. 03 t/m 04 maart 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 65,00 RIMON Sinds haar debuut in 2018 met ‘Grace’, heeft de in Eritrea geboren en in Amsterdam opgegroeide Rimon zich bewezen als één van de meest veelbelovende r&b artiesten. In zowel haar eerste singles als haar debuut-EP laat ze een boodschap van empowerment horen: aan zichzelf, maar ook aan vrouwen wereldwijd. do 03 maart 20:30, Tolhuistuin, € 17,00 YELLOWSTRAPS De band YellowStraps uit België bestaat uit twee in Rwanda geboren broers, Yvan en Alban, en combineert warme, elektronische beats met soulvolle hiphop

en jazz. vr 04 maart 22:00, Paradiso, € 8,00

POP

eigenzinnige R&B, pop en soul geluid. Onlangs presenteerde ze haar album ‘Three Dimensions Deep’ met persoonlijke, kwetsbare teksten en haar unieke mix van genres. zo 13 maart 19:30, Melkweg, € 20,70

BENTE Singer-songwriter en actrice Bente maakt Nederlandstalige pop met invloeden van hiphop, r&b en soul. za 05 maart 20:30, Bitterzoet, € 12,50 METROPOLE ORKEST & ALTIN GÜN Een bijzondere combinatie: het toonaangevende pop- en jazzorkest samen met de TurksAmsterdamse band Altın Gün. Samen brengen ze een muzikale reis met onweerstaanbare psychedelische Turkse disco-vibes. zo 06 maart 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 24,50 BOY PABLO De jonge Noorse sensatie met Chileense roots is uitgegroeid tot een van de bekendste indie-acts van vandaag. Zijn slackerige slaapkamerpop bestaat uit opgewekte nummers met herkenbare teksten en pakkende riffs. ma 07 maart 19:00, Melkweg, € 23,00 JOAN AS POLICE WOMAN De singer-songwriter Joan Wasser bracht in 2020 haar nieuwe album ‘Cover Two’ uit. Samen met drummer Parker Kindred en bassist Jacob Silver speelt ze muziek van het nieuwe album, maar ook eerder uitgebracht materiaal in een nieuw jasje. ma 07 maart 20:30, Paradiso, € 20,00 EFTERKLANG Efterklang maakt georkestreerde pop met elektronica invloeden. Van elektronisch gedreven postrock naar georkestreerde en gelaagde popnummers: Het Deense collectief brengt hun onconventionele stijl in een wisselende samenstelling rondom Mads Brauer, Casper Clausen en Rasmus Stolberg. di 08 maart 20:30, Het Zonnehuis, € 22,50 MARTINA TOPLEY-BIRD Martina Topley-Bird is een Engelse multi-instrumentalist en singer-songwriter. Ze werd bekend door haar samenwerking met triphoppionier Tricky. In 2003 bracht ze haar eerste soloalbum ‘Quixotic’ uit. Op het album zijn invloeden te horen van indie, soul, reggae en alternatieve hiphop. Anno 2021 is ze terug met haar nieuwste album ‘Forever I Wait’. di 08 maart 20:30, Bitterzoet, € 14,00 REMY VAN KESTEREN REMY. & THE ANALOGUE ROBOT ORCHESTRA Harpist Remy van Kesteren besloot naast het klassieke repertoire ook popmuziek te gaan maken. In 2019 ging hij op tournee met een robotorkest: het Analogue Robot Orchestra, bestaande uit vele elektronische ritme-instrumenten, samengesteld door ontwerper en bouwer Jurjen Alkema. Intussen hebben ze samen met regisseur Eric Corton hard gewerkt aan een nieuwe muzikale reis. do 10 maart 20:30, Meervaart Theater, € 17,55 S10 Met meeslepende teksten en donkere producties vertelt Stien den Hollander, alias S10, haar meest persoonlijke verhalen door

02 UK AGENDA MRT 2022_MB3_SV1.indd 40

CHRISTIAN MCBRIDE’S INSIDE STRAIGHT Van jazzlegendes als Sonny Rollins en Herbie Hancock tot popsterren als Sting en The Roots: Christian McBride begeleidde ze op contrabas en basgitaar en krijgt volop erkenning als een van de beste jazzbassisten én jazzartiesten van onze tijd, met een kast vol Grammy’s en andere prestigieuze awards. Met zijn band Inside Straight brengt de Amerikaanse jazzheld en maestro van de contrabas verbluffend strak samenspel en spectaculaire solo’s. Bimhuis, 9 maart

YANI

POP

YVES TUMOR Weinig muzikanten bewegen zich zo vrij tussen uiteenlopende genres als de mysterieuze Amerikaanse muzikant en producer Sean Bowie, alias Yves Tumor. De experimentele artiest combineert noise, r&b, elektronica, pop en triphop op een vloeiende, haast surrealistische manier. di 01 maart 20:30, Paradiso, € 17,50

mrt 2022

KRANT

TENNESSEE STUDS De Amsterdamse formatie, bekend om zijn meeslepende mix van bluegrass & Americana, presenteert het langverwachte vijfde album Turn Up The Heat, bestaande uit alleen eigen werk. De band met twee Amsterdammers, een Rotterdammer, een Canadees en een Zweed, vermengt meerstemmige samenzang met akoestische en elektrische gitaren, dobro, mandoline, fiddle, pedal steel en contrabas. Paradiso, 13 maart middel van rap, zang en spoken word. De Volkskrant noemde S10 “de meest oorspronkelijke stem in de hedendaagse Nederlandse hiphop” en voor haar debuutalbum ‘Snowsniper’ werd ze beloond met een Edison in de categorie ‘Alternative’. do 10 maart 20:00, Paradiso, € 16,00 TAWSEN Zanger Tawsen heeft Marokkaanse roots, groeide op in Italië en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Brussel. In zijn muziek met afro en hip-hop hoor je dan ook invloeden van raï terug, terwijl de teksten afwisselend in het Italiaans of Frans worden gezongen. vr 11 maart 20:30, Bitterzoet, € 12,00 ENSEMBLE MOA MOA (Manifestation of Absence) is de intrigerende titel van het muzikale onderzoek van Koen Boeijinga naar de ‘negatieve ruimte’ van geluid. ‘Negatief ’ moet in deze term niet worden opgevat als verwaarloosbaar, maar eerder als de ‘andere kant’, oftewel de tegenpool. Met Koen Boeijinga op saxofoon en o.a. Elsa van der Linden op tenorsaxofoon.

TRIBUTE TO A TRIBE CALLED QUEST A Tribe Called Quest werd in 1985 opgericht in New York door Q-Tip, Phife Dawg, Ali Shaheed Muhammad en Jarobi White. De tribe bracht alternative hiphop met invloeden uit de jazz en maatschappelijk geëngageerde teksten. Pete Philly, Postmen, MC Melodee, Kris Berry, Brainpower e.a., begeleid door Re:Freshed Orchestra, brengen klassiekers als Can I kick it? en Scenario. Koninklijk Concertgebouw, 17 maart vr 11 maart 20:15, Orgelpark, € 10,00 t/m € 17,50 KOOR & ORGEL: MUSA MET PETER DIJKSTRA Topdirigent Peter Dijkstra stelde een programma samen dat wortelt in de beste Europese koorcultuur. Met MUSA o.l.v. Peter Dijkstra en Erwin Wiersinga op orgel. za 12 maart 20:15, Orgelpark, € 15,00 t/m € 22,50 HENK POORT SINGING WITH A BIG BAND Henk Poort is inmiddels een fenomeen in ons land: een alleskunner met een enorme staat van dienst. Hij begon als operazanger en maakte furore in binnen- en buitenland. Nu brengt hij met zijn eigen Big Band het mooiste materiaal uit het American Songbook. zo 13 maart 15:00, Schouwburg Amstelveen, € 38,50 AMBER MARK Door het vele reizen in haar jeugd heeft de Amerikaanse singer-songwriter en producer kennis gemaakt met muziek uit landen als de Verenigde Staten, Duitsland, Brazilië, India, Goa en Nepal wat resulteerde in haar

SIMIN TANDER - UNFADING De Duitse jazzmuzikant en componist Simin Tander presenteert ‘Unfading’: een album waarvoor zij teksten van vrouwelijke dichters als Sylvia Plath en Gabriela Mistral uitkoos. De kern is poëzie uit Afghanistan, van zestiende-eeuwse verzen tot de songtekst van een Afghaanse hit uit de jaren zestig. zo 13 maart 15:00, Bimhuis, € 19,00 DOPE LEMON Angus Stone is de helft van het muzikale familieduo Angus & Julia Stone, wat bekend staat om hun aangename indiefolkliedjes. In zijn soloproject Dope Lemon creëert de Australische folk singer-songwriter uitgesponnen, psychedelische slackerrock. ma 14 maart 20:30, Paradiso, € 23,00 ZWANGERE GUY Gorik van Oudheusden alias Zwangere Guy werd als deel van Stikstof bekend in de Brusselse hiphopscene. Zijn mixtape, ‘Zwangerschapsverlof Vol. 3’ was het eerste wapenfeit, waarna zijn debuutalbum ‘Wie is Guy?’ volgde. Kortgeleden bracht hij de veelgeprezen plaat ‘Brutaal’ uit. wo 16 maart 20:30, Paradiso, € 18,00 LAKECIA BENJAMIN - PURSUANCE: THE COLTRANES Met haar project ‘Pursuance: The Coltranes’ maakt de Amerikaanse saxofonist Lakecia Benjamin furore in de jazzwereld. Op het gelijknamige album speelt ze composities van twee van de belangrijkste muzikale vernieuwers van de afgelopen eeuw, Alice en John Coltrane en belicht ze de mystieke, spirituele kant van het echtpaar. wo 16 maart 20:30, Bimhuis, € 18,00 TRICKY Op het 14e studioalbum ‘Fall To Pieces’ van de Britse producer Adrian Thaws, alias Tricky, neemt zangeres Marta Zlakowska het grootste deel van de vocalen voor haar rekening. Naast deze nieuwe plaat is zijn autobiografie ‘Hell Is Round The Corner’ verschenen en werd vorig jaar de betoverende EP ‘20,20’ uitgebracht. do 17 maart 19:30, Paradiso, € 29,00 BOHEMIAN BETYARS Bohemian Betyars maken hete ska, folk en punk, geserveerd op typisch Hongaarse wijze met traditioneel Karpatische melodieen en folklore. do 17 maart 20:30, Poppodium P60, € 16,50 FRÉDÉRIQUE SPIGT - VIVA EL TANGO De tango, ontstaan aan de oevers van de Rio de la Plata, gaat bij uitstek over liefde, verbinding, vriendschap, maar ook over verlies en eenzaamheid. Frédérique Spigt hertaalde wereldberoemde tango’s naar het Nederlands en brengt ze zingend en vertellend. do 17 maart 20:30, Meervaart Theater, € 18,90

11-02-2022 11:36


41

mrt 2022 ZOE WEES Zoe Wees is een 19-jarige popzangeres uit Duitsland en werd bekend door haar debuutsingle ‘Control’. Het nummer werd internationaal een grote hit. Haar muzikale stijl valt op door haar krachtige, volwassen stemgeluid en haar kwetsbare en persoonlijke teksten. vr 18 maart 20:30, Tolhuistuin, € 18,00 JPEGMAFIA De Amerikaanse activistische en excentrieke rapper JPEGMAFIA vond zijn heil in de militante nummers van raplegende Ice Cube. Het inspireerde hem om zelf muziek te gaan maken wat resulteerde in nummers als ‘Mask on the Masters’ en ‘Cops are the Target’ met groezelige vocalen en experimentele beats die zijn woede uitdragen. za 19 maart 20:30, Paradiso, € 14,00

CLUBS

wo 30 maart 20:30, Podium Mozaïek, € 13,00

BICEP LIVE Het Noord-Ierse elektronische dj- en producersduo Bicep bestaat uit Andrew Ferguson en Matthew McBriar. Hun futuristische eigen housegeluid put inspiratie uit de rijke geschiedenis van de Britse dancemuziek en genres als techno, disco, electro, jungle en psychedelica. De track Glue is uitgegroeid tot een hedendaagse dansvloerklassieker die in één adem genoemd wordt met iconische Britse dancetracks als Underworld’s Born Slippy en Aphex Twin’s Windowlicker. Paradiso, 3, 4 en 5 maart

DUO-ORGELIMPROVISATIE Het Orgelpark presenteert twee internationaal vermaarde improviserende organisten, Jürgen Essl en Jeremy Joseph, die in een avontuurlijk programma alle orgels van het Orgelpark laten klinken. za 19 maart 20:15, Orgelpark, € 10,00 t/m € 17,50 HONNE Het Londense duo Andy Clutterbuck en James Hatcher vormen samen Honne en maken broeierige electro-soul en subtiele pop die doet denken aan de melancholische synthpop en soul uit de jaren tachtig. Onlangs brachten ze het album ‘Let’s Just Say The World Ended A Week From Now, What Would You Do?’ uit. zo 20 maart 20:30, Paradiso, € 21,00 MICHAEL VAREKAMP & JEROME HOL - MORE ELEKTRA Eind oktober 2018 verscheen ‘Elektra’ met in de hoofdrollen trompettist Michael Varekamp en meestergitarist Jerome Hol. Nu presenteert het duo ‘More Elektra’. Omfloerste, dreigende ritmes die plots overgaan in verstilde soundscapes met virtuoze gitaarsolo’s en waarbij de trompet een lyrisch duet met de toetsen speelt en plots overgaat in een woest punkjazz collectief. zo 20 maart 20:30, Melkweg, € 20,15 STILL WOOZY Still Woozy is het DIY-project van Sven Gamsky. Het schrijven, opnemen en produceren doet hij allemaal zelf in zijn garage. De combinatie van deze doe-het-zelf instelling met elektronische elementen en akoestische geluiden zorgt voor een heel eigen, groovy en laid-back geluid en resulteert in psychedelische en dromerige slaapkamerpop. di 22 maart 19:30, Paradiso, € 15,00 ABSYNTHE MINDED Absynthe Minded, de band waarmee Bert Ostyn en zijn kompanen al jaren Belpop-geschiedenis schrijven, grossiert in frisse indiepop doorspekt met jazz, gypsy swing en rock. di 22 maart 20:30, Bitterzoet, € 16,00 THE RUMJACKS Na The Pogues, Dropkick Murphys en Flogging Molly zijn er The Rumjacks: vijf losgeslagen, zweterige Australiërs met Ierse roots die het heilige vuur van de folkpunk in leven houden.

02 UK AGENDA MRT 2022_MB3_SV1.indd 41

GRIFF De twintigjarige Sarah Faith Griffiths, oftewel Griff, won begin 2021 een Brit Award voor Rising Star en bracht na de succesvolle singles Good Stuff en Say It Again haar debuutalbum One Foot In Front Of The Other uit. De Britse zangeres en songwriter groeide op met gospel en ontdekte de muziek van artiesten als Taylor Swift, Haim en Lorde. Deze invloeden hoor je duidelijk terug in haar speelse, gelaagde elektronische popnummers. Tolhuistuin 13 maart wo 23 maart 18:30, Melkweg, € 19,55 FREDDIE GIBBS De rapper Freddie Gibbs is onmiskenbaar een held uit de underground hiphop. In 2020 werd zijn album ‘Alfredo’ genomineerd voor een Grammy en onlangs kondigde hij zijn vijfde album ‘SSS’ aan. za 26 maart 19:00, Melkweg, € 27,60 LADY BLACKBIRD Lady Blackbird uit Los Angeles is een van de grootste beloftes in de soul- en jazzscene. De opkomende zangeres uit Californië bracht in 2021 haar debuutalbum ‘Black Acid Soul’ uit: een plaat die doet denken aan het werk van Nina Simone en Billie Holiday en waarop haar krachtige, rokerige stem uitblinkt als geen ander. za 26 maart 20:30, Paradiso, € 12,00 EDMAR CASTANEDA & GREGOIRE MARET De muziek van de Colombiaanse harpist Edmar Castaneda en de Zwitserse mondharmonicaspeler Gregoire Maret, die wordt gezien als opvolger van Toots, omvat diverse genres zoals Braziliaans,

FERDOUS Zijn eerste succes vond de Afghaans-Nederlandse artiest, schrijver- en producer Ferdous in popduo Klyne met de release van de single Paralyzed. Daarnaast werd zijn elektronische alter ego TRACE7000 getekend bij Turbo Recordings. Mede door deze veelzijdigheid blijft Ferdous zijn muzikale reis een verscheidenheid aan indrukwekkende wendingen nemen. Onlangs verscheen zijn nieuwe EP ‘Doors’. Melkweg 18 maart blues en tango. Sommige composities bieden vuurwerk, andere zijn verstild en spiritueel, maar altijd draait het om schoonheid en helderheid in klank. za 26 maart 20:30, Bimhuis, € 18,00 t/m € 21,00 TRUCKFIGHTERS / GREENLEAF / ASTEROID Drie beruchte Zweedse fuzzbands slaan de handen ineen voor een kruistocht door Europa als The Nordic Fuzzcrusaders. Headliner Truckfighters speelt lome grooves en zompige metal riffs naar goed voorbeeld van het grote Kyuss. Daarnaast de pyshedelische stoner rock van Asteroid en vernieuwende sound van Greenleaf. zo 27 maart 19:00, Melkweg, € 31,05 NBE / DUDA PAIVA MATTHEÜS PASSION Een andere kijk op het universum van Bachs ‘MatthäusPassion’. Vier zangers zijn ook de poppen, poppen die mensen zijn: de verteller, de verrader, de maagd en de visionair. Met de jonge Syrische dudukspeler Ghaeth Almaghoot, Sinan Arat op de ney en Claron McFadden als evangelist.

NNEKA De uit Nigeria afkomstige Duitse zangeres Nneka combineert soulvolle en politiek beladen songs met funky hiphop en treedt met haar sterke sound in de voetsporen van grootheden als Erykah Badu en Lauryn Hill. Voor ‘My Fairy Tales’ koos Nneka voor reggae- en Afro-funksound en werkte ze samen met producer James ‘Bonzai’ Caruso. wo 30 maart 19:30, Melkweg, € 28,75

CLUBBING

YUKON CLUB + GIJS LEIJDEKKERS Yukon Club maakt een hypnotiserende mix van minimale techno en atmosferische pop geïnspireerd door artiesten als Bicep, Thom Yorke en Moderat. Op het podium staan Alex, Lars en Geert garant voor een opzwepende en indrukwekkende show, mede dankzij de live visuals van filmmaker/designer Gijs Leijdekkers. wo 09 maart 19:30, Paradiso, € 10,00 KERALA DUST Kerala Dust is een driekoppige elektronische liveband die invloeden van psychedelische rock, blues en techno combineert met hypnotiserende gitaarriffs, downtempo beats en raspende zangpartijen. De drie stonden al op grote dancefestivals als DGTL, Fusion en Sónar. wo 09 maart 22:15, Paradiso, € 15,00 TWO ANOTHER Het Australische producersduo Two Another, bestaande uit producer Angus en zanger Eliot, lieten zich inspireren door muziekiconen zoals Bag Raiders, Tame Impala en Flight Facilities. Ze staan bekend om hun elektronische popnummers met zwoele r&b-invloeden. De twee muzikanten combineren moeiteloos pop, Motown-soul met hedendaagse elektronische muziek. vr 11 maart 20:30, Tolhuistuin, € 12,50 ROOSEVELT Twee jaar na zijn album ‘Young Romance’ is Roosevelt terug met nieuwe muziek. Op de nieuwe tracks ‘echoes’ en ‘Sign’ hoor je de Duitse producer teruggrijpen naar zijn roots in dance muziek met een ode aan oldskool house en vintage synthpop. di 15 maart 19:00, Melkweg, € 20,15 SHYGIRL Rapper en dj Blane Muise aka Shygirl is alles behalve verlegen. Als mede-oprichter van het experimentele NUXXE-collectief uit Londen maakt ze muziek die ergens in de avantgardistische hoek tussen pop en club music valt. Afgelopen jaar werkte Shygirl nauw samen met producers als Arca, SOPHIE en Sega Bodega. Deze samenwerking zorgt voor een flinke dosis elektronisch absurdisme en dystopische beats op haar nieuwe ‘Alias’ ep, met toekomstige club anthems als ‘Slime’ en ‘Freak’. di 15 maart 20:00, Melkweg, € 12,65 ROSS FROM FRIENDS De Britse producer, bekend van zijn nostalgische lo-fi houseplaten, heeft een nieuw album op

komst genaamd ‘Thread’ met de eerste single van de nieuwe plaat funky 2stepper ‘The Daisy’. Tijdens de show wordt hij vergezeld door zijn liveband met diverse instrumenten en live elektronica. wo 30 maart 19:00, Melkweg, € 18,40

KLASSIEK

ALMA QUARTET Het Amsterdamse Alma Quartet brengt Beethovens levendige en melodieuze ‘Strijkkwartet in F’ naast ‘Korngold’. Ook schreef Milica Djordjević nieuw werk voor het Alma Quartet. wo 02 maart 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,00 RICCARDO CHAILLY EN HET CONCERTGEBOUWORKEST Riccardo Chailly leidt een zeldzame Sjostakovitsj-symfonie, een onbekende schat van Alexander Zemlinsky, en een werk van Henriëtte Bosmans met als solist concertmeester Vesko Eschkenazy. 03 t/m 04 maart 20:15, zo 06 maart 14:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 26,00 VAN BAERLE TRIO - SCHUBERT Het Van Baerle Trio speelt de lichtvoetige melancholie van Schuberts ‘Tweede pianotrio’ naast de klassieke humor van Haydn en de zacht zingende klankomhelzingen van de in 2019 overleden Theo Verbey. vr 04 maart 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 12,50 t/m € 39,00 DE NATIONALE OPERA EURYDICE - DIE LIEBENDEN BLIND ’Eurydice – Die Liebenden, blind’ vertelt het welbekende verhaal van Orpheus en Eurydice, maar dan vanuit haar perspectief. Geïnspireerd door de Griekse mythe en ‘De sonnetten aan Orpheus’ van Rainer Maria Rilke, neemt de Duitse componist Manfred Trojahn ons in zijn poëtische en eigentijdse dramatische gedicht mee op een onvermijdelijke reis naar de onderwereld. In de regie van Pierre Audi. za 05 maart 19:30, di 08 maart 19:30, do 10 maart 19:30, zo 13 maart 14:00, di 15 maart 19:30, do 17 maart 19:30, Nationale Opera & Ballet, € 15,50 t/m € 105,00 EMILY BEYNON & KAMMERAKADEMIE POTSDAM Mozarts ‘Tweede fluitconcert’ heeft een brutale, frisse rol voor soliste Emily Beynon. De Kammerakademie Potsdam speelt bovendien Mozarts ‘Symfonie nr. 29’. zo 06 maart 11:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 23,00 KCOV AMSTERDAM KCOV Amsterdam voert Rossini’s ‘Petite messe solennele’ uit met Matthias Havinga op harmonium en Hans van Beelen aan de vleugel. Daarnaast vier korte koorwerken uit het Italiaans romantisch repertoire. zo 06 maart 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 33,50 LUCIE DE SAINT VINCENT Met het oog op 8 maart, Internationale Vrouwendag, brengt de Franse pianist Lucie de Saint Vincent een programma met werk van virtuoze, maar

11-02-2022 11:36


42 onbekend gebleven vrouwelijke componisten waaronder Marie Bigot, Marianna d’Auenbrugg en Hélène de Montgeroult. zo 06 maart 16:45, Luther Museum, € 15,00 BACH METAMORPHOSIS: ORGEL EN DANS Organist Yves Rechsteiner voegt zich bij de componisten die werken van Bach transcriberen voor verschillende instrumenten. Rechsteiner analyseerde en bewerkte vioolsonates en partita’s van Bach. De Franse danseres Lisa Pauton choreografeerde en danst onder andere de Chaconne. zo 06 maart 14:15, Orgelpark, € 10,00 t/m € 17,50 MATTHIAS GOERNE MIJN ZIEL VERLANGT NAAR HET LICHT De Duitse Matthias Goerne brengt verrassend Duits repertoire van Wolf, Pfitzner, Wagner en Strauss. De bariton, die al heeft aangekondigd binnen een paar jaar te stoppen met optreden, zingt onder andere Wagners ‘Wesendonck Lieder’, ‘vrouwenliederen’ die Goerne als een van de eerste mannelijke zangers op het repertoire nam. ma 07 maart 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 12,50 t/m € 51,00 ERARD ENSEMBLE - LICHT & DONKER Het Erard Ensemble verkent al zo’n 15 jaar het kamermuziek repertoire uit de 19de eeuw aan de hand van de klank van een authentieke Erard vleugel uit 1851. Met werken van Gabriel Fauré en Johannes Brahms. di 08 maart 15:00, di 08 maart 17:00, Amstelkerk, € 25,00 BRONFMANN EN HET CONCERTGEBOUWORKEST Fabio Luisi leidt twee intens romantische Russische werken: Tsjaikovski’s ‘Zesde symfonie’ en ‘Rachmaninoffs Derde pianoconcert’ met meesterpianist Yefim Bronfman, artist in residence bij het Concertgebouworkest. 09 t/m 11 maart 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 26,00 JOHAN DALENE De jonge Zweedse violist Johan Dalene brengt met pianiste Nicola Eimer gepassioneerde werken van Ravel, Beethoven, Prokofjev en anderen. wo 09 maart 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 24,00 PANDIT NAYAN GHOSH EN ARAJ - RAGAMEESTERS Sitar- en tablalegende Pandit Nayan Ghosh is volgens niemand minder dan Ravi Shankar een van de beste Indiase muzikanten aller tijden. Zijn spel is hoogst melodieus, zijn raga’s (geïmproviseerde klassieke Indiase muziek) zijn van een eindeloze diepte. Samen met het ensemble ARAJ van zijn zoon Ishaan Ghosh brengt hij het klassieke Indiase repertoire opnieuw tot leven. vr 11 maart 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 12.50 t/m € 31,00 LILIAN FARAHANI De Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani in een recital over sterke vrouwen. Met pianist Maurice Lammerts van Bueren zingt ze ‘Eve-Song’ van Jake Heggie, naast werken van Richard

mrt 2022

KRANT Strauss, Ravel en Piazzolla. vr 11 maart 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 23,00 AL AYRE ESPAÑOL ¡AY, BELLO ESPLENDOR! Het Spaanse ensemble Al Ayre Español laat horen dat het nog altijd de moeite waard is bibliotheken en archieven van kerken en kloosters te doorzoeken op vergeten muzikale kostbaarheden. Het resultaat van die speurtochten: prachtige levendige en ontroerende Spaanse geestelijke gezangen voor een of twee koren. za 12 maart 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 12,50 t/m € 37,00 GRISHA GORYACHEV De virtuoze gitarist Grisha Goryachev blaast zowel de klassieke als de traditionele flamenco nieuw leven in, met meesterwerken van flamencogrootheden als Paco de Lucía, Mario Escudero en Vicente Amigo. za 12 maart 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 35,00 JAN BAS BOLLEN HYPERTHEREMIN MEETS HYPERORGAN Componist Jan Bas Bollen brengt met zijn HyperTheremin elektronische muziek gecombineerd met visuals naar een nieuw level: Het Fokker-orgel aangestuurd door een paar zwevende handen. Als een dirigent zonder orkest laat hij de muziek van het orgel samenvallen met zijn eigen klankwerelden en klankbeelden. zo 13 maart 11:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 12,00 t/m € 15,00 ISATA KANNEH-MASON Pianiste Isata Kanneh-Mason soleert in werk van Clara Schumann bij het Paris Mozart Orchestra, dat afwisselend wordt geleid door Claire Gibault en Stephanie Childress. di 15 maart 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 27,00 ENSEMBLE MUSIKFABRIK REFLECTIES Zijn nieuwste werk schreef dirigent en componist Enno Poppe speciaal voor Ensemble Musikfabrik. ‘Prozession’ bestaat uit negen secties met elk negen subsecties. Een processie als een zwerftocht naar een plek, als een innerlijke beweging naar het oneindige. do 17 maart 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 12,50 t/m € 39,00 JULIEN LIBEER De Belgische pianist Julien Libeer haalt Bachs ‘Das wohltemperierte Klavier’ uit de ivoren toren en paart de Preludes en fuga’s aan werken van Brahms, Sjostakovitsj, Reger en anderen. vr 18 maart 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 27,00 GOLDMUND QUARTETT Het Goldmund Quartett was een van de ontdekkingen van de Strijkkwartetbiënnale 2020, waar de jonge Duitsers grote indruk maakten met hun bevlogen uitvoering van Mendelssohn. Dat ze zich ook wagen aan hedendaagse muziek tekent de durf en ambitie van de jonge Duitsers, die het repertoire vernieuwen zonder de klassieken te veronachtzamen.

02 UK AGENDA MRT 2022_MB3_SV1.indd 42

KLASSIEK

symfonie, ‘Eroica’, een van de absolute hoogtepunten van de muziekgeschiedenis. Daarnaast dirigeert de Estse dirigent Mendelssohns geliefde ‘Vioolconcert’. vr 25 maart 20:15, zo 27 maart 14:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 26,00

BACHWEEK IN HET LUTHERS MUSEUM De Bachweek wordt geopend met een voorstelling over de twee grootheden Bach en Luther, met acteur Thomas de Bres en cellosuites van Bach door cellist Joris van Haaften. Op 17 maart speelt het Goldberg Trio met Diet Tilanus op viool, Frederik Boits op altviool en Stephan Heber op cello, De Goldberg Variaties. Het slotconcert Bach en Brahms wordt uitgevoerd door de IJslandse mezzospraan Guja Sandholt met Martijn Willers, piano, Diet Tilanus, viool en Olivier Patey, klarinet. Luthers Museum, 14 t/m 20 maart

KARINA CANELLAKIS Chef-dirigent Karina Canellakis dirigeert de tweede opera in de Janáček-cyclus: de fenomenale tragische opera ‘Kát’a Kabanová’, die teruggaat op een Russisch toneelstuk. Hoe divers de ingrediënten ook lijken, Moravische volksmuziek, pathetiek van Tsjaikovski, mysteriositeit van Debussy, in Kát’a Kabanová leidt alles onontkoombaar naar het tragische einde van de titelheldin, in één muzikale maalstroom. za 26 maart 13:30, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 61,00 WIM VAN HASSELT EN VITAL STAHIEVITCH - MILLE-FEUILLE Wim Van Hasselt, voormalig solotrompettist van het Koninklijk Concertgebouworkest, en pianist Vital Stahievitch spelen samen een programma met Franse en Russische muziek, afgewisseld met preludes van Sergei Rachmaninoff. zo 27 maart 14:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 27,50 t/m € 32,50

JOYCE DIDONATO Mezzosopraan Joyce DiDonato brengt samen met het energieke ensemble il Pomo d’Oro, in een nieuw programma, muziek van Händel tot Ives en van Gluck tot Mahler. Onder de noemer EDEN brengt de Amerikaanse een ode aan het leven. Een emotionele ontdekkingsreis langs de oppermachtige en mystieke aspecten van de natuur. Een theatraal concert met een hoopvolle boodschap. Koninklijk Concertgebouw, 8 maart za 19 maart 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 12,50 t/m € 36,00 HET AMSTERDAMS GEMENGD KOOR - MATTHÄUSPASSION Het Amsterdams Gemengd Koor, een ervaren amateurkoor van 130 zangers onder leiding van dirigent Paul Valk, zingt Bachs ‘Matthäus-Passion’. zo 20 maart 19:30, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 30,00 JAN ROT E.A.- DE MATTHEUS PASSIE Het is een van de grootste en meeslependste muziekwerken ooit. ‘Mattheus Passion’ van Johann Sebastian Bach. Bewerkt tot ‘De Mattheus Passie’ van Jan Rot die de tekst omtoverde in zijn moedertaal. Met zang van Sharon Kips, bariton Job Hubatka, de warme evangelistenstem van Jan Rot, en met de passionele muziek van de formatie Musica Extrema. ma 21 maart 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 25,00 THOMAS OLIEMANS WINTERREISE Bariton Thomas Oliemans blinkt

OPERA FORWARD FESTIVAL De zesde editie met het thema ‘New Beginnings’ brengt werk van grootmeesters en een nieuwe generatie makers, muzikale optredens, videokunst en talks. Met o.a. I have missed you forever van Lisenka Heijboer Castañón en Manoj Kamps, Orphée | L’Amour | Eurydice (foto) van operamaker Robin Coops en VR-pionier Avinash Changa, en spoken word artist Veronique Efomi. Diverse lokaties 5 t/m 13 maart uit in veelzijdigheid. Hij zingt oude en nieuwe opera’s, klassieke liedcycli, maar brengt net zo lief een ode aan Harry Bannink. Of zingt chansons van Aznavour en Stromae. Schuberts ‘Winterreise’ brengt hij solo, als zanger én pianist. di 22 maart 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 30,00 THE BACH CHOIR AND ORCHESTRA OF THE NETHERLANDS - BACHS MATTHÄUS-PASSION The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands brengt onder leiding van Pieter Jan Leusink een passievolle uitvoering van de ‘Matthäus-Passion’ van Bach. De musici bespelen authentieke instrumenten uit Bachs tijd en het Bach Choir wordt geroemd om haar dynamische en expressieve klank. do 24 maart 19:30, za 26 maart 19:30, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 32,50 HET CONCERTGEBOUW­ ORKEST - EROICA Dirigente Kristiina Poska debuteert bij het Concertgebouworkest met Beethovens Derde

NICOLAS ROUDIER & ANDERS MUSKENS A HORN STORY CD-presentatie van prachtige, zelden gehoorde 19e-eeuwse muziek voor natuurhoorn en fortepiano van pianoforte-speler Anders Muskens en Nicolas Roudier op hoorns. Het duo streeft er naar om de grenzen van historisch geïnformeerde uitvoeringen te verleggen door vergeten repertoire naar voren te brengen en zeldzame instrumenten te combineren. zo 27 maart 16:45, Luther Museum, € 15,00 DE SCHILDERIJENTENTOONSTELLING De ‘Scott brothers’ Jonathan en Tom brengen ‘Schilderijen van een tentoonstelling’ van Modest Moussorgski en presenteren hun animatiefilm ‘Introducing Children to Organ Music’. zo 27 maart 14:15, Orgelpark, € 10,00 t/m € 17,50 HET CONCERTGEBOUWORKEST EN GAUTIER CAPUÇON Cellist Gautier Capuçon soleert bij het Concertgebouworkest in Tsjaikovski’s nostalgische ‘Rococo-variaties’. Myung-whun Chung dirigeert daarnaast Bruckners geliefde ‘Vierde symfonie’. 30 t/m 31 maart 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 26,00 HAWIJCH ELDERS De Nederlandse violist Hawijch Elders brengt een ode aan de virtuoze viool vanaf de barok, via de romantiek en de neo-klassieke periode tot het heden. do 31 maart 12:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 5,00 AMSTERDAM SINFONIETTA + BEATRICE RANA - BACH & BRITAIN Toen de Italiaanse pianiste Beatrice Rana bij Amsterdam Sinfonietta debuteerde, leidde dit meteen tot een nominatie voor De Ovatie 2019. Naast

11-02-2022 11:36


43

mrt 2022

MARIO BATKOVIC In 2021 bracht de Zwitserse virtuoze solo-accordeonist en componist, wiens missie het is om de meeste sonische mogelijkheden uit het instrument te halen, zijn nieuwste plaat ‘Introspectio’ uit. Het album is een zelfondervraging over de maatschappij en de betekenis van geluid. do 31 maart 20:30, Het Zonnehuis, € 20,00

TONEEL & THEATER

COLLECTIEF HET PARADIJS - VORMEN VAN OPDRINGERIGHEID Collectief Het Paradijs rijgt humor en tragiek aan elkaar, neemt de tijdsgeest op de hak en zet z’n hele hebben en houwen in voor eenzelfde doel: een verhaal vertellen en er alles uithalen wat er in zit. wo 02 maart 20:30, Meervaart Theater, € 16,20 BOOI KLUIVING - DE MEMERS Na ‘KEK’ en ‘Let’s Play’ komt theatermaker Booi Kluiving opnieuw met een hedendaagse voorstelling over internetcultuur: De Memers en maakt hij een ode aan al die eigenzinnige plaatjes online: de internetmemes. Booi onderzoekt dit internetfenomeen en maakt de vertaalslag van de typerende beeldtaal en internetcultuur naar het theater. 03 t/m 05 maart 21:00, Theater Bellevue, € 12,00 t/m € 18,50 DE NWE TIJD / ‘T BARRE LAND - OP DE ROK VAN HET UNIVERSUM Een lichtgevende vertelling vol humor, liefde en mededogen, naar het boek van P.C. Hooftprijs-winnaar Tonnus Oosterhoff. Nu slaan ’t Barre Land en De Nwe Tijd de handen ineen om het te vertalen naar een lichtgevende vertelling vol humor, liefde en mededogen. 03 t/m 05 maart 20:00, De Brakke Grond, € 10,00 t/m € 15,00 VEENFABRIEK - DE KLAP I: KRANT Tussen 2021-2024 speelt de Veenfabriek het drieluik ‘De Klap’. Elk deel portretteert een groep die zich (min of meer) professioneel moet verhouden tot een grote en ontwrichtende gebeurtenis op het wereldtoneel. ‘Krant’, het eerste deel van ‘De Klap’ is een satire vol liefde en stress, over bureauhelden die het onmogelijke proberen vol te houden. In een grote, bewegende muzikale installatie van John van Oostrum, geïnspireerd op een ouderwetse drukpers. vr 04 maart 20:30, Podium Mozaïek, € 13,50 SOWHAT - DO, RE, MI! FAMILIECONCERT Een trompet, een trombone, een fluit, en een contrabas: SoWhat is qua samenstelling al uniek.

02 UK AGENDA MRT 2022_MB3_SV1.indd 43

THEATER GORDON MEULEMAN

de pianoconcerten van Bach klinkt Engelse muziek uit de 20e en 21e eeuw, zoals William Waltons symfonisch-dramatisch en virtuoze ‘Sonata for String Orchestra’. De Britse componist Thomas Adès schrijft in opdracht van Amsterdam Sinfonietta een nieuw werk, dat zijn Nederlandse première beleeft. do 31 maart 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 12,50 t/m € 41,00

HET NATIONALE THEATER - OUSTFAUST Speciaal voor Theu Boermans schreef de Vlaamse schrijver Tom Lanoye een hedendaagse versie van de 19e -eeuwse klassieker van Johann Wolfgang von Goethe. In zijn Faust staan de grote vragen van het leven centraal. Waarom is er lijden in deze wereld? Is het beter om je hart te volgen, of je verstand? En is een beter leven maakbaar, bijvoorbeeld met behulp van religie of wetenschap? Voor OustFaust gebruikte Lanoye deze ingrediënten én onze huidige door corona getekende tijd als vertrekpunt. ITA, 21 t/m 23 maart

door de tijd met o.a. Andrew Van Ostade die Pieter Bruegel vertolkt en Anne-Laure Vandeputte in de rol van Dulle Griet. Laatmiddeleeuwse madrigalen, gezongen door polyfonisch ensemble Harmonia Sacra, gaan een verbinding aan met de composities van kamancheh-speler Mostafa Taleb. di 15 maart 19:30, Internationaal Theater Amsterdam, € 16,50 t/m € 29,50 THEATER ANTIGONE KLOPPEND HERT Na ‘Studio Shehrazade’ kiest Haider Al Timimi, de nieuwe artistieke leider van Theater Antigone, er opnieuw voor om alle facetten van een taboe (deze keer: machismo in de voetbalwereld) op een theatrale manier een plek te geven en een maatschappelijke discussie open te breken. 15 t/m 16 maart 20:00, De Brakke Grond, € 12,00 t/m € 17,00 DE REIZIGER De Reiziger, naar de roman van Ulrich Alexander Boschwitz, maakt op een aangrijpende manier voelbaar hoe het vijanddenken onder de ‘gewone mensen’ groeit en woekert. Met Leny Breederveld en René Groothof 16 t/m 19 maart 20:30, Theater Bellevue, € 12,00 t/m € 21,50

SASKIA TEMMINK & THOM HOFFMAN - VLEUGELS Topacteurs Saskia Temmink en Thom Hoffman vertellen samen met het Storioni Trio het verhaal van het opmerkelijkste liefdespaar uit de geschiedenis van de klassieke muziek: Clara en Robert Schumann. In Vleugels zien we Clara’s zwaarbevochten huwelijk met Robert, dat even liefdevol als turbulent was. Ook haar intrigerende vriendschap met de jonge componist Johannes Brahms komt aan bod in teksten, spel en muziek. DeLaMar, 2 en 3 maart Bach, Beatles, bebop, blues, klassiek, modern, jazz, pop en speelse klanken voor kinderen van 2 tot 92 jaar. zo 06 maart 11:00, Het Zonnehuis, € 5,00 t/m € 7,50 CIRCUS TREURDIER BAAAAAA ‘BAAAAAA’ is virtuoos, bitterkomisch muziektheater over de balans tussen jezelf overschreeuwen en jezelf laten ondersneeuwen. Met een goedgebekt koor, praatgrage personages en een buitengewoon moeizame manier van communiceren. 08 t/m 12 maart 20:30, Theater Bellevue, € 12,00 t/m € 21,50 NOORD NEDERLANDS TONEEL - VIJAND Tekst en beweging komen samen in een muzikale en fysieke montagevoorstelling met dansers, acteurs en livemuziek over het belang van liefde, verhalen en een visie op wat onszelf en de ander op de been houdt. Het resultaat is een zoekende, grillige choreografie, ondersteund door de muziek van gitariste Corrie van Binsbergen. vr 11 maart 20:30, Meervaart Theater, € 14,50

THEATER ROTTERDAM CRISPR CRISPR is het eerste deel van het vierluik dat Davy Pieters maakt over het opgroeien van de mens in een toekomstige wereld, en zoomt in op de kinderen die geboren worden na het toepassen van een ‘genetische schaar’. Hoe verandert de relatie met ons lichaam als we onszelf en de natuur steeds meer als maakbaar en beheersbaar gaan zien? In een beeldende fysieke voorstelling zien we deze kinderen opgroeien. Frascati, 15 t/m 18 maart MARISKA BRUGMAN - DE WOLK VAN 10 VOOR 2 (4-10) De Wolk van 10 voor 2 is bedacht en gemaakt door Mariska Brugman die in 1984 afstudeerde als illustrator aan de Gerrit Rietveldacademie. De schetsjes lagen jaren, als een beeldverhaal, in een la tot het plot omgedoopt en uitgebreid werd tot poppenspel. 12 t/m 13 maart 14:30, Het Nederlands Marionettentheater, € 8,00 DE JONGE HONDEN OORLOGSWINTER (10+) ‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw is Nederlands bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog en bestaat in 2022 precies vijftig jaar. Theatergroep De Jonge Honden bewerkte het boek tot een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog. zo 13 maart 14:30, DeLaMar, € 17,50 LISABOA HOUBRECHTS BRUEGEL Met Bruegel schrijft Lisaboa Houbrechts een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij Dulle Griet creëerde. Een reis

TIJKEN / JANSENMANESCHIJN - PIECE ‘Piece’ is een caleidoscopische installatievoorstelling over creatiedrift die mensen verbindt. Een totaalervaring van beeldende kunst, fotografie, muziek en vertelling. 16 t/m 20 maart 12:30, 23 t/m 27 maart 12:30, Theater Bellevue, € 12,00 t/m € 15,00 DOOD PAARD - HET MYSTERIE VAN NIKS EN ONEINDIG VEEL SNOT (9+) ’Het mysterie van niks en oneindig veel snot’ is een beeldende, muzikale jeugdtheatervoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Paul Schutten over het ontstaan van het heelal. 17 t/m 18 maart 19:30, Theater De Krakeling, € 13,50 DE OMSTANDERS DER LETZTE HOLLÄNDER De wereld staat in brand, maar het lijkt nog niet tot iedereen door te dringen. Met ‘Der Letzte Holländer’ maken De Omstanders een deconstructie van “de klimaat-boodschap” en richten zich op de vraag hoe je die het beste overbrengt. Een zwarte komedie, een muzikale mockumentary, met als belangrijkste uitgangspunt: heiligt het doel alle middelen? 18 t/m 19 maart 21:00, Theater Bellevue, € 12,00 t/m € 16,50 DIEHELEDING EN THEATER SONNEVANCK - DE BARON VAN MÜNCHHAUSEN (7+) Een kleurrijke, muzikale jeugdvoorstelling van hiphop-theater collectief DIEHELEDING en Theater Sonnevanck die zoekt naar de waarde van waarheid en de verleidelijkheid van het liegen. Want liegen onze helden, de beroemde rappers, vloggers en modellen op tv, niet ook allemaal een beetje? 19 t/m 20 maart 14:30, Theater De Krakeling, € 12,50 THEATER UTRECHT EN DOX - WHAT IS LOVE ’What is love’ is een muzikale, ontroerende en zinderende theater- en dansvoorstelling van

regisseur Casper Vandeputte bij Theater Utrecht en DOX: een tintelende uitwisseling over de liefde. Geïnspireerd op eigen ervaringen, de oudste godsdiensten en de nieuwste wetenschappelijke inzichten doen ze een poging de liefde te snappen. di 22 maart 19:30, Internationaal Theater Amsterdam, € 16,50 t/m € 29,50 CAT SMITS, NAFISS NIA, FLORIS VAN DER VLUGT NIETS TE VERLIEZEN Via gedichten reist Nafiss Nia door de tijd. In poëtische, spannende, absurde, eenzame en hoopvolle beelden en muziek ontstaat een muzikale beeldentuin aan herinneringen. Door beeldend theatermaker/poppenspeler Cat Smits, componist/ saxofonist Floris van der Vlugt en dichter Nafiss Nia. do 24 maart 20:30, Plein Theater, € 4,50 t/m € 16,00 STEFAN DE WALLE EN CARINE CRUTZEN - GIF ‘Gif ’ van Lot Vekemans is een bitterzoet relaas over verlies. Een man en een vrouw proberen na het overlijden van hun kind te leven met ‘wat er niet is en wel had moeten zijn’. Ze zijn ieder hun eigen weg gegaan en ontmoeten elkaar na tien jaar weer. In een intense dialoog gaan ze op een aangrijpende zoektocht naar innerlijke rust. vr 25 maart 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 29,00 LIKEMINDS / SHERALYNN ADRIAANSZ - BEIGE Sheralynn Adriaansz neemt de toeschouwer mee op een zeer persoonlijke reis naar wat zij denkt dat haar culturele identiteit is. Een zoektocht van een jonge vrouw naar haar wortels in een reis vol desillusies, vergissingen, schaamte en ongemak. 25 t/m 26 maart 20:30, Theater Bellevue, € 12,00 t/m € 19,50 PANAMA PICTURES - EACH TIME WE FALL, A CITY RISES ’Each time we fall, a city rises’ gaat over de feilbaarheid van de mens. Het laat zien dat wanneer niets zeker is, alles mogelijk wordt. De ritmische taal van dichter Maria Barnas (1973) inspireerde Pia Meuthen bij het ontwerp van haar nieuwste productie waar dans, circus en livemuziek samenkomen in een actueel verhaal van mensen op zoek naar nieuwe zekerheden. vr 25 maart 20:30, CC Amstel, € 17,50 t/m € 20,00 TONEELHUIS / TIMEAU DE KEYSER / TIBALDUS - OPERETTE Na ‘Yvonne’, ‘Prinses van Bourgondië’ en ‘Het Huwelijk’, ensceneert tibaldus nu ‘Operette’, hun derde Gombrowicz. Een voorstelling die luchtig filosofeert over het raderwerk van de geschiedenis, met de hartstocht en heilige domheid van een operette. za 26 maart 20:00, De Brakke Grond, € 12,00 t/m € 17,00 ALADDIN EN DE WONDERLAMP - HET NEDERLANDS MARIONETTENTHEATER (4-12) ’Aladdin en de Wonderlamp’, een bewerking van het beroemde Oosterse sprookje uit de 1001 nacht, is de zevende productie van de derde generatie Brugman. De gerestaureerde poppen werden enkele decennia geleden ontworpen door Wim Vesseur. De decors en rekwisieten zijn nieuw gemaakt en het verhaal is geheel opgefrist.

11-02-2022 11:36


44

HOGE FRONTEN / LIEKE BENDERS - HEB JE MIJN ZUSJE GEZIEN? (2+) ‘Heb je mijn zusje gezien?’ is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Joke van Leeuwen dat in 2007 bekroond werd met De Gouden Penseel. Het verhaal wordt door Hoge Fronten bewerkt tot een beeldende, muzikale en grappige familievoorstelling voor de allerkleinsten zo 27 maart 14:00, Meervaart Theater, € 9,00 DE HOE - DE NIEUWE MAN In de sequel op ‘De man die zijn haar kort liet knippen’, een vervolg op de voorstelling uit 2004 waarin een schrijver en een actrice de confrontatie aangaan in een restaurant, gaan niet alleen de personages de confrontatie aan: de spelers van De HOE (voorheen de KOE) onderzoeken het geheugen van hun gezelschap, gaan in gesprek met hun verleden en hun eigen repertoire. ‘De nieuwe man’ is een fonkelnieuwe voorstelling die geen voorkennis vereist. 28 t/m 31 maart 20:00, De Brakke Grond, € 12,00 t/m € 17,00 NIC BRUCKMAN - VADER EN MOEDERTJE De voorstelling, losjes geïnspireerd door de eigen ervaringen van schrijver én regisseur Nic Bruckman als biologische vader en op een hele reeks gesprekken met andere ouders in alternatieve gezinsvormen, gaat over alle onvoorziene problemen die zich voordoen binnen hedendaagse vormen van ouderschap. Maar uiteindelijk is het ook een ode aan de vriendschap die het toch overleeft, en aan familie in al haar vormen. 30 t/m 31 maart 12:30, Theater Bellevue, € 12,00 t/m € 18,50

DANS

FASO DANSE THÉÂTRE / MÜNCHNER KAMMERSPIELE / SERGE AIMÉ COULIBALY WAKATT ‘Wakatt’ stelt vragen. Houdt hij dan niet van wat hij niet kent? Waar komt de angst vandaan die ervoor zorgt dat we ons zo naar binnen keren? Mensen die onschuldig lijken, kunnen plots ongelooflijk hard toeslaan. ‘Wakatt’ is een reflectie op het tijdperk waarin we vandaag leven en de angst die hierin heerst. zo 06 maart 20:00, Internationaal Theater Amsterdam, € 10,00 t/m € 35,50 ICK DANS AMSTERDAM / EMIO GRECO & PIETER C. SCHOLTEN - DISAPPEARANCE Disappearance nodigt uit tot verdwijnen en er toch zijn. Een lofzang op de tussenruimte waar alles verdwijnt en verschijnt, waar lichamen verlangen naar een stem en stemmen verlangen naar een lichaam. In deze multidisciplinaire voorstelling cirkelen dans, muziek, projecties, licht en kinderstemmen als radiogolven door de ruimte. 07 t/m 08 maart 20:00, Internationaal Theater Amsterdam, € 10,00 t/m € 31,50 INTRODANS - CONFETTI (6+) Met ‘Confetti’ presenteert Introdans een kleurrijke palet aan

dans: van urban tot klassiek. Met twee klassieke choreografieën van Nederlands beroemdste choreograaf Hans van Manen, een spetterend ballet van Karole Armitage en nieuw werk van streetwise talent Ruben Chi. wo 09 maart 16:00, Internationaal Theater Amsterdam (ITA), € 20,50 t/m € 33,50 SANDRA KRAMEROVÁ MAJKA In de multimedia productie ‘Majka’ zoomt de Amsterdamse choreograaf Sandra Kramerová in op de verschillen en overeenkomsten tussen Oost- en WestEuropese vrouwelijkheid. do 10 maart 20:30, CC Amstel, € 16,50 t/m € 18,50 GINA-ALINA PATILEA MIRR-OR-AGE Een fysieke voorstelling over de navolging van schoonheid die gelijk opgaat met de vlucht voor de aftakeling en uiteindelijk de dood. Deze voorstelling beslaat twee thema’s: het effect van de jacht naar schoonheid en jeugdigheid aan de ene kant, en de bijkomstige angst voor de dood aan de andere. vr 11 maart 20:00, CC Amstel, € 11,50 IVGI GREBEN - WASTED SKIN Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte. ‘Wasted Skin’ viert de schoonheid en kracht van lichaamstaal. Met contrasterende delen die soms abrupt eindigen, dan weer plotseling beginnen, wordt het stuk opgebouwd. Ivgi&Greben vergroten het verlangen en de eenzaamheid uit met een grillige warm/koud mix, emotieloos, soms mechanisch, om deze gevoelens juist voor het publiek extra navoelbaar te maken. za 12 maart 20:30, Meervaart Theater, € 18,00 ASTRID BOONS - DO YOU BELIEVE ME YET? De Vlaamse Astrid Boons onderzoekt hoe wij als mens onze identiteit opbouwen en hoe die beïnvloed wordt door ons ‘aanpassingsvermogen’ al naar gelang de sociale situatie waarin we ons begeven. In deze voorstelling probeert ze het lichaam terug te brengen naar zijn essentie, op zoek naar dat wat ons menselijk maakt. De complexiteiten, tegenstrijdigheden, kwetsbaarheden en schoonheden die hiermee gepaard gaan worden blootgelegd. Do you believe me yet? is een voorstelling die onder de huid kruipt en ons empathisch vermogen aanspreekt. di 15 maart 20:30, Theater Bellevue, € 12,00 t/m € 19,50 WARD/WARD / ANN VAN DEN BROEK - JOY, ENJOY JOY ’Joy Enjoy Joy’ is een voorstelling die de flow van het leven viert. Een constante, stuwende en pulserende stroom, altijd in beweging, geen stilstand. De stroom wordt gevoed met kleine handelingen die troost, plezier en rust geven. Het achter je laten van beschuldigingen en verwijten, van spijt en onmogelijke verlangen en de wens om mee te drijven met de stroom, gewoon te doen. wo 23 maart 19:30, Internationaal Theater Amsterdam, € 10,00 t/m € 31,50 MOVEMENTALIST URBAN TRADITIONS ’Urban Traditions’ is een speelveld. Een ontmoetingsplek die dansers, muzikanten, lichtont-

02 UK AGENDA MRT 2022_MB3_SV1.indd 44

DANS

CABARET

STAND-UP COMEDY SHOW (NL) De top van de Nederlandse comedians. elke vr, za 20:30 Comedy Café € 15,BART GRIETENS

26 t/m 27 maart 14:30, Het Nederlands Marionetten­ theater, € 8,00

mrt 2022

KRANT

HET FILIAAL THEATERMAKERS / DE DANSERS HOTEL HIERWAARDAAR (8+) Hotel Hierwaardaar is een familievoorstelling over dwalen en doorzetten, met dans, mime en theater, waar wonderlijke dingen verschijnen en zomaar verdwijnen. Vier verdwaalde figuren belanden in de lobby en proberen zich thuis te voelen tussen dansende vissen, plagend meubilair en stormende muren. Grappig en bevreemdend, maar stiekem ook verbazingwekkend herkenbaar. De Krakeling, 25 maart

KORZO SAWDUST SYMPHONY In een maatschappij waar ouderwets vakmanschap lijkt te verdwijnen, speelt deze contemporary circusvoorstelling in op het menselijk verlangen om alsmaar te blijven creëren. Een intense dialoog, waarin Michael Zandl, David Eisele en Kolja Huneck hun gezamenlijke passie voor vakmanschap en objectmanipulatie combineren, tussen frustratie, euforie en de geur van benzine. Bellevue, 29 maart werpers, spoken word-artiesten, visuele kunstenaars, dj’s en acteurs terug laat keren naar het tekenbord, en vervlecht dans, theater, muziek en kunstdisciplines met elkaar. do 24 maart 20:30, CC Amstel, € 16,50 t/m € 18,50 CONNY JANSSEN DANST HOME ’Home’ draait om de vraag wat ‘thuis’ betekent. Het is vaak meer dan stenen, meer dan een fysieke ruimte. Wat maakt dat je je thuis voelt, waar ben je thuis? Naast een groot, avontuurlijk ensemble van dansers werkt Conny Janssen voor ‘Home’ met livemuziek en speciaal voor de voorstelling gecomponeerd werk van soundscape artist Michel Banabila en cellist Maarten Vos. do 24 maart 20:15, Meervaart Theater, € 25,00 EASTMAN / SIDI LARBI CHERKAOUI - NOMAD ’Nomad’, een mozaïek van levende en levenloze elementen uit de woestijn, is Sidi Larbi Cherkaoui’s vierde stuk op MiddenOosters geïnspireerde muziek van Felix Buxton van Basement Jaxx en een metafoor voor ultieme vrijheid, maar ook voor de

ISH DANCE COLLECTIVE UIT MIJN HANDEN Lara Wakelkamp maakt danstheatervoorstellingen waarin zij de menselijke geest onderzoekt. Een meeslepende voorstelling met toneel, dans en muziek, gebaseerd op de Columbine schoolshooting, ontrafelt de rauwe emotie van een moeder die ontdekt dat haar zoon de wereld voorgoed heeft veranderd. Met performer Khadija Massaoudi en breakdancer/choreograaf Simon Bus. Meervaart, 9 maart onmogelijkheid om te overleven. 25 t/m 27 maart diverse tijden, Internationaal Theater Amsterdam, € 10,00 t/m € 39,50 INTRODANS - GOUD & NIEUW Afscheid nemen van publiekslievelingen en ruimte maken voor nieuwe creaties: dat doet Introdans in het rijke jubileumprogramma ‘Goud & Nieuw’. ‘De Dood en het Meisje’ , ‘Boléro’ , ‘Rossini Cards’, ‘Memory of a Shape’ en het wonderschone ‘La Morte del Cigno’ in combinatie met werk van jong(ere) makers die komende jaren bij Introdans zullen creëren. wo 30 maart 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 28,00 SANNE CLIFFORD & TALITHA SCHIFFER CROSSING CURRENTS In ‘Crossing Currents’ tonen makers Sanne Clifford (choreograaf en danser) en Talitha Schiffer (artitect/beeldend kunstenaar) het contrast tussen de dynamische, maar ook kwetsbare kant van vier dansers en de veranderende landschappen van in elkaar passende beeldende objecten. do 31 maart 20:30, CC Amstel, € 16,50 t/m € 18,50

IMPROV COMEDY SHOWS Boom Chicago zet grappige, slimme comedy shows (EN) neer in haar theater aan de Rozengracht. elke wo t/m vr 20:30, za 20:00, zo 19:00 Boom Chicago € 10,COMEDYTRAIN Comedytrain is een verrassingspakket: Je weet nooit van tevoren wie er precies komen spelen, behalve dan dat het een exquise selectie uit het Comedytrain collectief betreft. elke wo, do, vrij & za 20:30 Toomler € 11,50 ANNE & LISA - LONELY PONY Antiheldinnen Anne & Lisa wurmen zich in Lonely Pony in een avondvullend Trojaans hobbelpaard dat zowel strijdlustig alsook aaibaar en ontwapenend doordendert. Tijdens deze surrealistische rit wordt de toeschouwer medeplichtig aan situaties die absoluut geen dikke pluim van de juf verdienen. Heerlijk absurd en muzikaal maar tevens actueler dan ooit. 01 t/m 02 maart 21:00, Theater Bellevue, € 12,00 t/m € 17,50 MILO BERLIJN MENS ERGER JE NIET! Lange rijen bij de kassa, hufters in het verkeer, te weinig Spaanstalige zangeressen in de Top 2000: we hebben genoeg om ons druk over te maken. Cabaretier Milo Berlijn laat in ‘Mens erger je niet!’ zien hoe we elke dag weer genadeloos onze eigen frustraties organiseren. do 03 maart 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 21,50 LISA LOEB - EXTASE Haar solodebuut ‘Extase’ is schaamteloos eerlijk en hypermuzikaal en voert langs heldhaftige familieleden, knielweigeraars, pestpartijen, toetsenbordridders en de zero sum game. Met vlijmscherpe verhalen, venijnige teksten, synthesizers en drumcomputers. zo 06 maart 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 21,50 FATIMA, ONE WOMAN SHOW MOUNA LAROUSSI Tijdens het maken van Mouna Laroussi’s solovoorstelling ‘Schijtziek’ ontstond haar alter ego Fatima. Het publiek en Mouna waren het over één ding eens: deze vrouw moet haar eigen show krijgen! Fatima weet lastige onderwerpen te verpakken in grappige verhalen, omdat ze goudeerlijk zegt wat ze van de dingen vindt, maar ook oor heeft voor andere meningen. zo 06 maart 15:00, do 31 maart 20:30, Podium Mozaïek, € 15 PIETER DERKS - UIT HET NIETS Zijn mentale gps is altijd up-to-date. Zijn redeneerbewegingen zijn onverminderd soepel, bezaaid met grappen, terzijdes, verhalen, muziek, verwondering en gestuntel. In zijn vorige voorstelling ‘Voor wat het waard is’ ging Pieter persoonlijk. Zat hij scherp op de maatschappij. Nu graaft hij verder en gaat hij op zoek naar wat we nu nodig hebben, in ons nieuwe normaal. 08 t/m 12 maart 20:15, De

11-02-2022 11:36


TIP 10 LEZING & DEBAT Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 26,50 JASPER VAN KUIJK - TOT HIER EN NIET VERDER Jasper van Kuijk heeft een jaar op het Zweedse platteland doorgebracht. Maar om nou te zeggen dat dat hem milder heeft gemaakt, nee. Als alles schreeuwt om verandering, is redelijkheid dan nog wel het juiste antwoord? In deze nieuwe voorstelling fileert hij weer met vrolijk cynisme zijn en onze ‘beschaving’. di 08 maart 20:00, 08 t/m 09 maart diverse tijden, 09 t/m 10 maart diverse tijden, do 10 maart 21:00, Theater Bellevue, € 12,00 t/m € 18,50 DIEDERIK VAN VLEUTEN MOEDIG VOORWAARTS Stand-up historian Diederik van Vleuten focust zich na drie bejubelde soloprogramma’s over Nederlands-Indië, de Eerste Wereldoorlog en Winston Churchill, nu op de toekomst en gaat moedig voorwaarts! do 10 maart 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 23,00 LUCINDA SEDOC - GIRLS TRIP Lucinda Sedoc wordt geprezen om haar scherpe humor, zelfspot en improvisatietalent. Haar tweede comedyshow (alleen voor vrouwen) is een ode aan de vrouw. De voorstelling gaat over geheimen en onzekerheden, over positieve en negatieve ervaringen die alléén met vrouwen besproken kunnen worden. vr 11 maart 20:15, Meervaart Theater, € 15,00 NESIM EL AHMADI - TABOE! In zijn eerste voorstelling bespreekt Nesim taboes en verhalen die voor hem belangrijk zijn. Hoe is het om de zoon van een vluchteling te zijn? De zoektocht naar zijn geloof, op jonge leeftijd trouwen met een christelijk vrouw en zelf moslim zijn. Een haartransplantatie op je 23e, de ontvoering van zijn vrouw of om vast te zitten in een cel. vr 11 maart 21:00, Podium Mozaïek, € 18,00 DAPHNE GAKES IK, DAPHNE GAKES Met behulp van haar moeders dagboeken vraagt Daphne zich af hoe ze moet leven. Wild vol seks, drugs en rock-’n-roll, of kalm met rust, reinheid en regelmaat? Een one-woman show gebaseerd op het boek ‘Ik, Daphne Gakes’. za 12 maart 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 19,50 WILFRIED DE JONG FOTOSTUDIO DE JONG Wilfried de Jong kijkt door de zoeker van zijn verbeelding, leeft zich in en legt vast. Hij belicht, vergroot uit en bespreekt. Elke foto een scène. Elk kiekje een liedje. Met Cok van Vuuren (gitaar), Bart Wijtman (bas, toetsen) en Rob Wijtman (slagwerk). 13 t/m 14 maart 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 24,00 MARTINE SANDIFORT NAMASTEETJES In het life-changing-experienceevent ‘Namasteetjes’ geeft Martine allerhande tips en tricks, verzorgt haar hond Fiebie een geleide meditatie en zingt Martine haar wereldhits ‘Namasté’, ‘Koffiebekerrrrr’ en ‘Ik wil wel dood maar het lukt me maar niet’. wo 16 maart 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 22,00

02 UK AGENDA MRT 2022_MB3_SV1.indd 45

MURTH MOSSEL - TOT OP DAT MOMENT Geen Oudejaarsconference, wel ‘n Eindejaars-Evaluatie. Het jaar 2021 komt op functioneringsgesprek bij top-comedian Murth Mossel. Hoe heeft 2021 het gedaan tot op dat moment? Murth neemt het jaar door op karakteristieke wijze! Persoonlijke verhalen, scherpe observaties. Prikkelend en grappig. wo 16 maart 20:30, Meervaart Theater, € 16,20 VAN DER LAAN EN WOE - NG Hun meest persoonlijke theatervoorstelling ooit. Althans, voor Jeroen. Wat is hij voor iemand? Wat drijft hem? Waar komt hij vandaan en waar gaat hij naar toe? Samen met Niels gaat hij op zoek naar de antwoorden op de prangende vragen van zijn bestaan. Ook in de zevende theatershow van Van der Laan en Woe wemelt het van de grappen, de scènes en de muzikale acts. 20 t/m 21 maart 21:00, Theater Bellevue, € 12,00 t/m € 18,50 THE UMBILICAL BROTHERS In een duizelingwekkend theateravontuur creëert het internationaal comedy-fenomeen The Umbilical Brothers het onmogelijke, aan de hand van slechts één microfoon en hun ongekende fysieke talenten. ma 21 maart 20:00, DeLaMar, € 30,45 MARC-MARIE HUIJBREGTS UITGESPROKEN Marc-Marie is uitgesproken. Maar is hij ook uitgesproken? Is hij pas sinds kort uitgesproken of was hij altijd al uitgesproken? De ras-entertainer en cabaretier was even verdwenen van de Nederlandse podia maar heeft toch nog wat te zeggen. 22 t/m 24 maart 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 27,50 SOUNDOS - COMEBACK KID Soundos El Ahmadi: comedian, actrice, covergirl, tafeldame, roastkoningin. Ze stuitert tussen uitersten. Luis in de pels van racisten en populisten. Dictator van haar eigen Instagram. Finalist van ‘Wie is de mol’ en ‘Expeditie Robinson’. De eerste Nederlandse vrouw met een Netflix Special. Harder werken, zichzelf blijven en nóg beter worden, dat is wat ze doet. zo 27 maart 20:15, De Kleine Komedie, € 11,25 t/m € 21,00 ANDRÉ MANUEL - SNEU Cabaretier André Manuel vindt veel dingen sneu. Een VVDer die niet weet hoe hij moet frauderen, bijvoorbeeld. Of een porno-actrice met smetvrees. Of een eendagsvlieg die een weekend vrij heeft. Wat ook sneu is? Grappen maken en lachen over de rug van anderen. Thuisblijven is natuurlijk ook een optie. Hoewel... dat is pas echt sneu. 28 t/m 29 maart 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 24,00 DE SPELD THEATER Omdat de toekomst op de hak nemen toch vrij lastig is, heeft De Speld voor het script van de voorstelling de hulp ingeroepen van een state of the art computeralgoritme. Het antwoord op de aloude theatervraag ‘to be or not to be’ heeft de computer in ieder geval al berekend: het is to be. De Speld theater staat garant voor een confettikanon aan satirische scenes, dilemma’s waarvan

KRANT

45

TXTRADIO, HET ONLINE PLATFORM TER VERSPREIDING VAN KENNIS, BURGERSCHAP EN INSPIRATIE, SELECTEERT VOOR MAART TIEN LEZINGEN EN GESPREKKEN IN AMSTERDAM.

1) LIJSTTREKKERSDEBAT VOOR DE AMSTERDAMSE STUDENT

De lijsttrekkers van 9 Amsterdamse politieke partijen (GroenLinks, D66, PvdA, VVD, DENK, Volt, PvdD en BIJ1) debatteren over thema’s die studenten aangaan voor een studentenpubliek. Ook de onderwerpen worden aangedragen door studenten van de UvA en VU. De Balie: 2 maart 17:00u (ook via livestream)

2) FEMTOPIA

Op Internationale Vrouwendag is het tijd om de balans op te maken én deze dag te vieren. Voor oude rotten in het femivak, de harde kern van de strijd voor gelijkheid, new kids on the block en alle andere nieuwsgierige aagjes een overvol programma. Pakhuis de Zwijger: 8 maart, 18:00u

3) AMAZONEN EN HELDEN (M, V, X)

Wat maakt een held een held? En wat heeft gender daarmee van doen? Susanne Borowski en Maaike Meijer gaan met deze vragen aan de slag vanuit het perspectief van de klassieke literatuurwetenschap en genderstudies. Met een poëtisch intermezzo van Kyrke Otto. Spui25: 8 maart 20:00u

4) HANYA YANAGIHARA IN PARADISO

Het boek Een klein leven van Hanya Yanagihara behaalde de cultstatus in Nederland. Nu is ze terug met het boek Naar het paradijs, een verhaal over drie eeuwen, gecentreerd rond New York City. Zij komt erover praten in Paradiso. Paradiso: 11 maart 20:00u

1.

2.

In het kader van Designing Cities for All, spreken Seada Nourhussen en John Olivieira (van mediaplatform OneWorld) met journalisten en fotografen om de ontwerpfouten in de journalistiek bloot te leggen en praktische veranderingen te onderzoeken. Pakhuis de Zwijger: 14 en 28 maart 20:00u

3.

7) AFBRAAK VAN DE ARCHITECTUUR

4.

Arna Mačkić en Herman Hertzberger, prominente architecten uit verschillende generaties, constateren een naderende ramp: de architect met een maatschappelijk doel sterft uit. Waarom zijn er geen kansen voor architecten die juist iets bij willen dragen aan het publieke domein? Een gesprek. De Balie: 14 maart 20:00u

5.

8) HOE TOVER IK EEN

6.

7.

8.

5) GROTE DENKERS 5 JAAR VROUWEN

De serie Grote denkers bestaat vijf jaar. Om dit te vieren praten o.a. genderwetenschapper Kaouthar Darmoni, theatermaker Naomi Velissariou, filosoof Marli Huijer en pianist Djuwa Mroivili over denkers die toevallig ook vrouw zijn. De Balie, 12 maart 20:00u

6) REDESIGNING JOURNALISM 2 EN 3

DINOSAURUS OP TAFEL?

Met nieuwe technologie kun je dingen tevoorschijn toveren die er eigenlijk niet zijn. Je kunt Pokémon vangen in het park of zelfs een dinosaurus op tafel laten lopen. Hoe werkt dit? En wat kunnen we er nog meer mee? Informaticus Rob Belleman laat het zien. Kinderlezing. NEMO: 20 maart 13:00u

9) PERSOONLIJKE AANVALLEN VAN NUL TOT NU Karaktermoord is het moedwillig publiekelijk zwartmaken van de reputatie van tegenstanders, vaak met politieke doeleinden. Dat is van alle tijden. Verschillende historici en psychologen aan het woord over de karaktermoord in het verleden en nu. Spui25: 24 maart 20:00u

10) DE TOEKOMST VAN DE BIBLIOTHEEK 9.

10.

De samenleving verandert snel. Ook de rol van de ontmoetingsplek ‘’De Bibliotheek’’. Hoe ziet die unieke publieke ruimte er over 20 jaar uit? Je kunt je wensen en ideeën laten horen, en samen met anderen tot nieuwe inzichten komen tijdens dit interactieve event. Pakhuis de Zwijger: 28 maart 20:00u

TXTradio, het online platform voor lezingen, interviews en debat, selecteert elke maand tien interessante bijeenkomsten. WWW.TXTRADIO.NL KIJ K BIJ DE PODIA WELKE COVID-BEPERKINGEN ER GELDEN!

11-02-2022 11:36


AMSTERDAM ART 46

mrt 2022

KRANT je niet eens wist dat ze bestonden en hilarische nieuwsflitsen. do 31 maart 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 29,00

CABARET

1.

ROZE FILMDAGEN Roze Filmdagen viert het jubileum met een feestelijke 25e editie in 2022! Als grootste, langslopende en meest succesvolle LGBTQ+ filmfestival van Nederland, biedt Roze Filmdagen ook dit jaar weer een breed en inclusief aanbod aan films, documentaires en korte films aangevuld met verdiepende talkshows met een LGBTQ+ context. 10 t/m 20 maart diverse tijden, Het Ketelhuis, € 10,50

2.

3.

4. AKZONOBEL ART FOUNDATION Christian Neefestraat 2 t/m eind 2022

ALL EYES, DIVERSE KUNSTENAARS

De AkzoNobel Art Foundation viert meer dan vijfentwintig jaar kunst verzamelen met de jubileumtentoonstelling ALL EYES | We Are The Collection. De tentoonstelling toont werken uit heden en verleden, van jong en ervaren talent. ALL EYES bevat een rijk spectrum aan beelden en verhalen, waardoor steeds nieuwe verbindingen ontstaan.

BILDHALLE Hazenstraat 15H t/m 26 maart

KIKU, MIKA HORIE

Bildhalle Amsterdam presenteert de eerste Nederlandse solotentoonstelling van Mika Horie (*1984), ‘Kiku’. Deze Japanse term betekent ‘horen’ of ‘luisteren’. Door te luisteren naar haar natuurlijke omgeving kan zij zich beter concentreren op de processen van haar arbeidsintensieve fotografie en duurzame druktechnieken. Horie fotografeert berglandschappen, bladeren en bijna-vergeten dorpjes.

EYE FILMMUSEUM IJpromenade 1 t/m 29 mei 2022

PALPABLE FUTILITY, GUIDO VAN DER WERVE

In deze eerste overzichtstentoonstelling van Guido van der Werve wordt een ruime selectie van zijn films en nieuw werk getoond. In het universum van Van der Werve zijn romantiek, de natuur en het sublieme nooit ver weg. Zijn films gaan over de nutteloosheid van het bestaan en tonen tegelijkertijd de eindeloze schoonheid ervan.

GALERIE FLEUR & WOUTER Van Ostadestraat 43A t/m 20 maart SOLASTALGIA, KYRA SACKS

In deze tentoonstelling presenteert kunstenaar en antropoloog Kyra Sacks haar onderzoek naar het ‘nieuwe’ woord solastalgie: een melancholisch gevoel dat wordt veroorzaakt door de confrontatie met landschappen die onherroepelijk veranderen door de klimaatverandering. In een poging solastalgie dichterbij te halen, zoekt Sacks naar tekenen van eenzaamheid in het landschap van haar jeugd.

Samenstelling door: Amsterdam Art – connecting art and the city Amsterdam Art bevordert samenwerking tussen kunstinstellingen en promoot de meest toonaangevende kunstenaars en tentoonstellingen in Amsterdam. Zie het actuele aanbod van de 66 deelnemende organisaties op amsterdamart.com.

02 UK AGENDA MRT 2022_MB3_SV1.indd 46

PÄRT FESTIVAL - ODE AAN EEN DIEPZINNIG MUZIEKVERNIEUWER De muziek van de diepgelovige Arvo Pärt (1935) is een wereld op zich: direct herkenbare, ogenschijnlijk eenvoudige composities van een pure en onmiddellijke schoonheid. De werken die Pärt rond 1977 presenteerde als componist bezorgden hem wereldfaam: ‘Fratres’, ‘Spiegel im Spiegel’, ‘Tabula rasa’. Het festival is een sprankelende dwarsdoorsnede uit zijn bijzondere oeuvre, vertolkt door de beste musici. De Estse componist wordt gevolgd van het prille begin, via zijn baanbrekende werk uit de jaren 70, tot zijn huidige statuur als een van de grootste levende componisten. di 22 maart 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 12,50 t/m € 45,00 LIEVE STAD De vierde editie van Lieve Stad biedt een grote diversiteit aan producties op het gebied van theater, dans, muziek en performance. Voorstellingen die gaan over de stad, maar vooral over de mensen die er wonen, hun verhalen, hun geschiedenis. Een liefdesverklaring aan de stad Amsterdam. vr 25 maart t/m zo 3 april, diverse lokaties en prijzen

DIVERSEN

AN EVENING OF TODAY ‘An Evening of Today’ is een showcase voor jonge nieuwemuziekensembles en componisten en biedt een zeer divers beeld van de muziek van nu. De verbeelding staat centraal: in eerdere edities verrasten de componisten met ongebruikelijke opstellingen, ballonnen, tafeltennis, video, nieuwe speeltechnieken, gerafelde nachtclubsferen, elektronica, nepnieuws, een rockband en ‘visuele muziek’ zonder geluid. do 03 maart 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 12,50 t/m € 36,00 DE AMSTERDAMSE VERKIEZINGSSHOW MET DE KIESMANNEN De Kiesmannen brengen een spetterende Amsterdamse verkiezingsshow vol optredens,

ANNE VAN ZANTWIJK

FESTIVALS

LONELY PIANO TWEEDAAGSE De Lonely Piano Tweedaagse bestaat uit twee opeenvolgende avonden met pianomuziek van Chopin tot Prokofjev en van Valle tot Monk door diverse pianisten waaronder Manuel Sanguino, Maurice Lammerts van Bueren en Ernst Glerum. 04 t/m 05 maart 20:00, Het Concertgemaal, € 26,50

MUSA - SCHAAKMAT Musa laat zich van zijn meest kwetsbare kant zien. De gemene deler tussen humor en kwetsbaarheid is immers dat het verbindt, zo vindt hij. De basis van Schaakmat is een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd. Als hij acht jaar oud is besluit zijn vader het land van herkomst te verlaten om naar Europa te gaan met zijn gezin. In plaats van te blijven, vertrekt zijn vader op dezelfde dag alleen terug naar het land van herkomst. Zijn familie achterlatend... Bellevue, 16 en 17 maart

LONNEKE DORT ALLEMAAL OF NIEMAND In Allemaal of niemand geeft Lonneke Dort met een gezonde dosis bluf ruimte aan al haar grillige en schurende observaties waarin één ding zeker is: als we gaan, dan gaan we met z’n allen. Haar tweede cabaretprogramma gaat over niets bijdragen aan de wereld, gadgets, voelen dat je leeft en niet meer weten hoe tonic smaakt omdat er steeds gin in zit. Bellevue 22 en 23 maart humor en interactie. Geen algemene verhalen over landelijk politiek gesteggel, maar alle ballen op de Amsterdamse politiek. wo 09 maart 21:15, Paradiso, € 15,00 TOM EN JERRY IN DE TUIN DER LUSTEN Pianist Martin Oei vroeg jonge filmmakers om een visualisatie van het leven van Franz Liszt te maken. De visualisatie van Liszts Dante-sonate is gebaseerd op het beroemde drieluik ‘Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch. Als tegenhanger van het ‘serieuze werk’ zal Martin Oei live de Tweede Hongaarse rapsodie spelen bij de beroemde en hilarische tekenfilm ‘The Cat Concerto’ met Tom en Jerry uit 1947. zo 20 maart 14:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 34,00 OPEN TOREN DAG Op de tiende Open Toren Dag openen historische en hedendaagse torens in Amsterdam hun deuren voor het publiek. Tevens zijn er symposia en worden diverse lezingen gegeven, bijvoorbeeld over de toren van de Nieuwe Kerk die nooit gebouwd is of over de woontorens van de

HENRY VAN LOON JANNIE THE SHOW DOG Zijn burgermansbestaan is begonnen. Eerst werd hij zomaar ineens stiefvader. Daarna kwam er een pup in huis. Jannie The Show Dog. En inmiddels is Henry ook nog eens vader geworden van een eigen dochter. Dus het gezin vormt het thema van zijn nieuwe voorstelling. Misschien wel herkenbaarder dan ooit. Maar net zo grappig en onnavolgbaar als altijd. De Kleine Komedie 1 t/m 5 maart toekomst. za 26 maart 10:00, Diverse Locaties, gratis SMARTLAPPEN KARAOKE De Smartlappen Karaoke is een jaarlijks meezingspektakel. Onder het genot van een pilsie, een hassebassie, een pikketanussie of gewoon koffie en onder begeleiding van de briljante Smartlappen Karaoke Liveband kan er door iedereen naar hartenlust worden gezongen uit het rijke Hollandse repertoire. zo 27 maart 17:00, Paradiso, € 17,50

MUSEA

ALLARD PIERSON MUSEUM

Museum over 10.000 jaar cultuurgeschiedenis. Misschien valt er wat te lachen Terugblikken op Peter van Straaten Acht gastconservatoren waaronder Els Timmerman, de weduwe van Van Straaten, nemen verschillende aspecten van zijn tijdloze werk onder de loep. t/m 13 maart Irma Boom: Book Manifest t/m 8 mei Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56 www.allardpiersonmuseum.nl

11-02-2022 11:36


47

mrt 2022 AMSTERDAM MUSEUM

De geschiedenis van Amsterdam vanaf de middeleeuwen. Kalverstraat 92, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl

EXPO

AMSTERDAM PIPE MUSEUM Overzicht van de rookcultuur. Prinsengracht 488, tel. 421 17 79 www.pipemuseum.nl

BEZOEKERSCENTRUM AMSTERDAMSE BOS

Bezoekerscentrum van het grootste stadsbos van Nederland. Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00 www.amsterdamsebos.nl

ANNE FRANK HUIS

De onderduikplaats waar Anne Frank haar dagboek schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinsengracht 267, tel. 556 71 05 www.annefrank.org

DE APPEL ARTS CENTRE Kunstencentrum Exposities op locatie. tel. 625 56 51, www.deappel.nl

VAN GOGH EN DE OLIJFGAARDEN De olijfboom hoort bij een landschap in Zuid-Frankrijk, zoals de knotwilg bij Nederland. Van Gogh schilderde graag wat hij om zich heen zag. Vincents keuzes en buitengewone vakmanschap leidden tot 15 variaties op dit ene onderwerp. De tentoonstelling laat zien hoe Van Gogh experimenteerde en varieerde met techniek, kleur en compositie. Hij werkte met wervelende en ritmische penseelstreken, sterke contouren, gestileerde vormen en doordachte kleurencombinaties. Van Gogh Museum, vanaf 11 maart

ARCAM

Architectuurcentrum Amsterdam is hét centrum voor architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp in Amsterdam. Private_Eye_Butler_Spy Een tentoonstelling over de impact die de groeiende rol van data, algoritmes, robotics en artificial intelligence, op onze fysieke leefomgeving heeft. vanaf 11 maart Tijdlijn Amsterdam 2000-2030 t/m 1 januari 2030 Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78 www.arcam.nl

ARTIS

De oudste dierentuin van Nederland met olifanten, pinguïns, giraffen, zee­leeuwen, apen, kamelen, duizenden vlinders in het vlinder­- ­paviljoen, een aquarium en nog veel meer. Nieuwe vaste tentoonstelling in het Aquarium over het belang van schone oceanen. Artis wil in het vernieuwde aquarium bezoekers inspireren en stimuleren verantwoordelijk met het water op onze planeet om te gaan. Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl

APPIE BAANTJER MUSEUM

In de kelder van café Heffer, vlakbij de plek waar Baantjer jarenlang werkte als rechercheur. Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88 www.heffer.nl

DE BAZEL

Vijzelstraat 32, tel. 723 0560 www.debazelamsterdam.com

BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

Cultureel erfgoed tentoonstellingen in historische panden. De afzonderlijke tentoonstellingsprogramma’s van de Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum zijn samengevoegd tot een gezamenlijk programma. Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl

COBRA MUSEUM

De CoBrA-beweging was een van de belangrijkste kunstbewegingen in de 20ste eeuw. Het Cobra Museum toont steeds in wisselende tentoonstellingen haar CoBrA-collectie. Presentatie Cobra Kunstprijs 2021 Presentatie van het werk van Guido van de Werve, winnaar van de Cobra Kunstprijs 2021. t/m 6 maart Constant 101: The Future Can be Humane t/m 6 maart Clandestien: het lichaam centraal t/m 27 maart

02 UK AGENDA MRT 2022_MB3_SV1.indd 47

FLORIS HOVERS - DE KUNST VAN HET SPELEN De eerste museale solotentoonstelling van ontwerper en kunstenaar Floris Hovers (1976) toont meubels, verlichting, speelgoed, objecten en miniaturen. Hij is bekend van zijn ArcheToys, een serie miniatuurvoertuigen. Zijn ontwerpen verrassen door hun ontwapenende eenvoud en het evenwicht tussen functionaliteit en esthetiek. Basisstructuren en industriële vormen zijn sleutelwoorden voor zijn werk. Museum Jan vanaf 18 maart Cobra en Noord-Afrika De tentoonstelling toont werk uit de museumcollectie van de kunstenaars uit de Cobra-beweging die via reizen of op andere manieren in contact komen met de kunst en, cultuur en bevolking van Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Algerije en Tunesië. vanaf 12 maart Korda: Cuba, Che, Glamour Een overzichtstentoonstelling van de Cubaanse fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez beter bekend als Korda. vanaf 18 maart Sandbergplein 1, Amstelveen, tel. 547 50 50 www.cobra-museum.nl

DIAMANTMUSEUM

Een reisverhaal. Een reis die 200 km onder de aardkorst begint en eindigt in de ring aan uw vinger. Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300 www.diamantmuseumamsterdam.nl

VAN EESTEREN MUSEUM Museum over de stedenbouw­ kundige Van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden. Noordzijde 31, tel: 447 1857 www.vaneesterenmuseum.nl

EYE FILMMUSEUM

Dagelijks voorstellingen. Informatie- en documentatiecentrum.

REVOLUSI! INDONESIË ONAFHANKELIJK De tentoonstelling biedt een internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949 aan de hand van de verhalen van ooggetuigen. Meer dan 200 objecten, van herinneringen in privébezit tot niet eerder in Nederland getoonde schilderijen uit Indonesische kunstcollecties, geven inzicht in deze belangrijke geschiedenis, voor Indonesië, Nederland en de wereld. Rijksmuseum, t/m 5 juni Guido van der Werve – Tastbare futiliteit Guido van der Werve heeft in vijftien jaar een bijzonder oeuvre opgebouwd rond tijdloze en universele thema’s als de condition humaine. Met de persoonlijke en filosofische benadering van zijn verheven dromen enerzijds en de banaliteit van het alledaagse anderzijds heeft hij een prachtig oeuvre gecreëerd. t/m 29 mei IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl

FASHION FOR GOOD MUSEUM

Een uniek en interactief museum over duurzame mode in innovaties. Grow: The Future Of Fashion Kleding van de bananenplant, een jurk van sinaasappelzijde, leer van kokosnoot en kurkpoeder. Jong Nederlands design talent heeft in opdracht van het museum deze gloednieuwe, duurzame, natuurlijke en nooit eerder in musea getoonde materialen omgetoverd tot unieke fashion statements. Ook gevestigde namen Karim Adduchi en Iris van Herpen zijn onderdeel van de tentoonstelling en laten eigen creaties gemaakt van biomaterialen zien. t/m april 2022

Rokin 102, tel. 0261 9680 www.fashionforgood.com

Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl

FOAM AMSTERDAM

HORTUS BOTANICUS

Centrum voor fotografie, ontmoetingsplek voor fotografen en discussieplatform. Karolina Wojtas - We can’t live – without each other t/m 3 april Jonathas de Andrade - Next Level t/m 18 mei Bill Brandt - The Beautiful and the Sinister t/m 18 mei John Edmonds - A Sidelong Glance t/m 19 juni Keizersgracht 609, tel. 551 65 00 www.foam.org

VAN GOGH MUSEUM

De grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Maurice Denis - Amour Een ode aan de liefde! t/m 15 mei Van Gogh en de olijfgaarden Voor het eerst weer samen te zien: de meer dan tien schilderijen die Vincent van Gogh maakte van olijfgaarden. Wat vond hij zo bijzonder aan olijfbomen? vanaf 11 maart Zielsverwanten Andries Bonger en Odilon Redon Een collectie ontstaan uit de innige vriendschap tussen kunstenaar en verzamelaar. Het verhaal over deze bijzondere wisselwerking tussen Andries Bonger en Odilon Redon. vanaf 25 maart Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00 www.vangoghmuseum.nl

In 1967 opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek. Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

HUIS MARSEILLE

Eigentijdse en historische fotografie in 17e-eeuws pand. Charlotte Dumas - Ao t/m 8 mei Luc Delahaye - Le Village t/m 8 mei Keizersgracht 401, tel. 531 89 89 www.huismarseille.nl

INTERNATIONAAL INSTITUUT VOOR SOCIALE GESCHIEDENIS Een van de grootste documentatieen onderzoekscentra ter wereld op het terrein van sociale geschiedenis en geschiedenis van de arbeiders­beweging. Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66 www.iisg.nl

JOODS HISTORISCH MUSEUM

17e-eeuws grachtenpand met de geschiedenis van de grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw. Beestenboel in het Grachtenhuis Er schuilen meer dan vijftig dieren in het Grachtenmuseum. In de expositie worden de dieren van het museum voor het eerst in de spotlights gezet door fotograaf Yasmine Asha. t/m 1 april Herengracht 386, tel. 421 16 56 www.grachten.museum

Objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Amsterdam. Children of Al-Andalus - Portretten van Andalusisch-Marokkaanse moslims en joden is een tentoonstelling met foto’s, filmbeelden en verhalen van Marokkaanse afstammelingen van joden en moslims uit Al-Andalus. t/m 18 april De curieuze collectie van Heinz Keijser - Rammelaars! Rammelaars! Rammelaars! De tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs het boeiende en bewogen leven van Heinz Keijser, zijn opmerkelijke verzameling en het verband daartussen. t/m 6 juni Eden en de Gulden Regel Een virtualreality-ervaring gemaakt door VR-kunstenaar en verhalenverteller Abner Preis. t/m 26 juni Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10 www.jhm.nl

HERMITAGE AMSTERDAM

KATTENKABINET

HET GRACHTENMUSEUM

Wisseltentoonstellingen afkomstig uit de collectie van het beroemde museum in Sint-Petersburg. Russische avant-garde – Revolutie in de kunst De expositie vertelt een intrigerend verhaal van de Russische avant-gardekunst vanaf de laatste jaren van keizerlijk Rusland via de turbulente tijd rond de revolutie van 1917, tot het einde in de Stalinperiode. t/m 8 januari 2023 Amstel 51, tel. 530 87 55, www.hermitage.nl

HET HEM

Drie keer per jaar brengt Het HEM een nieuw Chapter dat het verhaal van een gastcurator vertelt, en je meeneemt in de wereld van de creatieve makers en denkers van nu. Winterstop tot lente 2022 Warmperserij 1, 1505 RL Zaandam tel. 075 710 0073, www.hethem.nl

HOLLANDSCHE SCHOUWBURG

Ooit een theater, nu een monument met een tentoonstelling, ter nagedachtenis aan de duizenden joden die in de WOII vanuit dit gebouw werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Gesloten vanwege een verbouwing. Plantage Middenlaan 24, tel. 531 03 40, hollandscheschouwburg.nl

DE HORTUS

Een van de oudste (1682) botanische tuinen.

Expositie van kunstwerken met als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78 www.kattenkabinet.nl

KLEDERDRACHTMUSEUM

Streekkostuums. Voor iedereen met interesse in folklore. Herengracht 427, tel. 845 23 99 www.hetklederdrachtmuseum.nl

LUTHER MUSEUM

Het pand uit 1772 is gebouwd als het Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Het speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen. Nieuwe Keizersgracht 570, tel. 2142112 www.luthermuseum.nl

MUSEUM WERF ‘T KROMHOUT Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed. Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl

MUSEUM VAN LOON

Grachtenhuis uit de 17e eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin. Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl

MADAME TUSSAUDS

Museum met wassenbeelden. Dam 20, tel. 522 10 10 www.madametussauds.nl

MAX EUWE CENTRUM

Permanente tentoonstelling over

11-02-2022 11:36


48 de schaakgeschiedenis, mogelijkheid om te schaken (computer) en schaakbibliotheek. Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17www.maxeuwe.nl

MICROPIA

De onzichtbare wereld Ontdek het onzichtbare leven. De microwereld - Het machtigste leven op aarde De microwereld is misschien onzichtbaar en raadselachtig, ze is ook onmisbaar. Microben zijn essentieel op aarde en in ons lichaam. Microalgen in de oceaan produceren de helft van alle zuurstof in onze atmosfeer. doorlopende tentoonstelling Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96, www.micropia.nl

MOCO

Museum voor moderne kunst. Yayoi Kusama De werken ‘Night of Stars’ en ‘Pumpkin’ zijn te zien in een geheel getransformeerde ruimte. Studio Irma - Reflecting Forward Een Digital Immersive Art tentoonstelling, die laat zien hoe wij onze toekomst kunnen vormgeven door eindeloze mogelijke verbindingen te leggen. Moco Masters De Moco Masters collectie prijst de kunstenaars die opvallen vanwege hun uitzonderlijke bijdrage aan de kunst en cultuur en hun iconische creaties. Honthorststraat 20, tel. 370 19 97 www.mocomuseum.com

MOLEN VAN SLOTEN

Herbouwde werkende poldermolen uit 1847. Presentatie ‘Rembrandt op Zolder’ een audiovisuele presentatie over zijn leven. Maquette ‘Amsterdam en het water’, waarop het landschap anno 1630 wordt weergegeven. Akersluis 10, 020-6690412 www.molenvansloten.nl

MULTATULI MUSEUM

Boeken van en over Multatuli. Zijn bureau, bibliotheek en sterfbed. Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38 www.multatuli-museum.nl

MUSEUM JAN

Floris Hovers - De kunst van het spelen vanaf 18 maart Dorpsstraat 50, Amstelveen, tel. 641 57 54 www.museumjan.nl

MUSEUMHAVEN

Restauratie, behoud, onderhoud van historische binnenvaartschepen. Oosterdok 12 www.museumhavenamsterdam.nl

MUSEUMTRAMLIJN

Tramdienst met historisch materieel. Rit van ong. 7 km en ong. 30 min. van Haarlemmermeerstation naar Bovenkerk (zie dienstregeling). Amstelveenseweg 264 www.museumtramlijn.org

Hoofdredacteur Bart van Oosterhout Adjunct-hoofdredacteur Karin Thybaut Vormgeving Het Zomerpaleis: Saskia Franken, Martijn Blokland Ontwerp Loes Koomen Eindredactie SCHERP: Renate Dahlmans en San van de Ven, Annemarie Bleeker (agenda) Aan dit nummer werkten mee Pauline Arkesteijn, Nikki Butter, Alice Boothby, Marjolein van Damme, Anne Dirks, Floor van Dijck, Bart Geeraedts/TXT, Roos Hamelink, Mascha Dammers/

mrt 2022

KRANT MUSEUM HET REMBRANDTHUIS

MUSEUM AMSTERDAM NOORD

MUSEUM HET SCHIP

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER

Het huis van Rembrandt met een collectie prenten en schilderijen. Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00 www.rembrandthuis.nl Amsterdamse School Museum Het Schip toont de schoonheid van de Amsterdamse School in volle glorie. Fré Cohen: vorm en idealen van de Amsterdamse School t/m 4 september Fabio Pravisani Beeldhouwer Fabio Pravisani raakte gefascineerd door het monumentale karakter en de strakke vormentaal van de Amsterdamse School en bestudeerde uitvoerig de werken van onder meer Tjipke Visser, Chris van der Hoef, Johan Altdorf en Mendez da Costa. Deze invloed is terug te vinden in zijn beelden. Oostzaanstraat 45, tel. 686 85 95 www.hetschip.nl

Locatie De Dageraad

In het volkswoningbouw-complex De Dageraad van de architecten Michel de Klerk en Piet Kramer is het tweede museum van Museum Het Schip gevestigd. Een monument voor de burgemeester t/m 30 juni Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 686 85 95, www.hetschip.nl

NATIONAAL HOLOCAUST MUSEUM

Plek waar menselijke moed en onbaatzuchtigheid tot uiting kwamen. Gesloten vanwege een verbouwing. Plantage Middenlaan 27, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

NEMO SCIENCE MUSEUM

Centrum vol wetenschap en technologie. Bits of You In Bits of You ervaart de bezoeker hoe de datasporen die we dagelijks achterlaten ons leven beïnvloeden. NEMO voor volwassenen in De Studio op het Marineterrein Oosterdok 2, tel. 531 32 33 www.nemosciencemuseum.nl

DE NIEUWE KERK

De op een na oudste kerk van Amsterdam (1414) met 16e- en 17e-eeuws orgel. Modetentoonstelling Maison Amsterdam De stad, de mode en de vrijheid Aan de hand van 150 objecten uit de modecollectie van het Amsterdam Museum en collecties van toonaangevende modeontwerpers, vertelt de tentoonstelling over de vrijzinnige en creatieve stad waar alles kan. En over de excentrieke modestad die Amsterdam daardoor werd. Centraal thema is hoe vrijheid, maar ook onvrijheid, het modebeeld door de eeuwen heen bepaalden. t/m 3 april 2022 Dam 1, tel. 638 69 09 www.nieuwekerk.nl

Amsterdam Art, Cindy Hoetmer, Olivier Kemme, Eveline Kuyten, Kim van der Meulen, Famke en Floor van Praag (ZIN), Margriet Prinssen, Bregtje Schudel, Erik Schmitz, Mirte Vreemann, Joke van der Weij Aanleveren agendagegevens aprilnummer: 28 februari meinummer: 28 maart amsterdam & partners: informatie@iamsterdam.com Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80 partner@iamsterdam.com Uitgever amsterdam & partners

02 UK AGENDA MRT 2022_MB3_SV1.indd 48

Over de geschiedenis van Noord. Zamenhofstraat 28 A www.museumamsterdamnoord.

Amsterdams koopmanshuis met 17e-eeuwse schuilkerk. Mira ‘Mira’ is een route langs de drie Amsterdamse Nicolaaskerken waarbij de zeven werken van barmhartigheid worden verteld vanuit het perspectief van een hedendaagse Amsterdammer. tot 31 december 2022 O.Z. Voorburgwal 38-40, tel. 624 66 04, www.opsolder.nl

NXT MUSEUM

Museum voor nieuwe mediakunst Shifting Proximities Shifting Proximities onderzoekt de manier waarop mensen maatschappelijke en technologische veranderingen ervaren en hoe zij hierop reageren. Met werk van o.a. Heleen Blanken, Thijs Biersteker en Rafael Lozano-Hemmer. t/m 8 mei Asterweg 22 www.nxtmuseum.com

OUDE KERK

Hedendaagse kunst en cultuur in het oudste gebouw van de stad. Onder de grafzerken bevindt zich het graf van Saskia van Uylenburgh, de eerste echtgenote van Rembrandt. Susan Philipsz - The Fall De eerste Nederlandse solotentoonstelling van de Schotse kunstenaar Susan Philipsz (Glasgow, 1965). Na talrijke bezoeken aan de kerk en uitgebreid artistiek onderzoek presenteert Philipsz haar context-specifieke geluidsinstallatie, The Fall. t/m 28 maart Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84 www.oudekerk.nl

KONINKLIJK PALEIS / OPEN

Midden in de hoofdstad staat het Koninklijk Paleis Amsterdam, het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander. Het Paleis speelt een grote rol tijdens staatsbezoeken en andere koninklijke ontvangsten zoals de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, diners en prijsuitreikingen. Daarnaast is het zoveel mogelijk opengesteld voor bezoekers. Dam, tel. 522 61 61 www.paleisamsterdam.nl

PIANOLA MUSEUM

Collectie pianola’s, elektrisch aangedreven reproductievleugels en 20.000 muziekrollen. Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl

RIJKSMUSEUM

biedt een internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949 aan de hand van de verhalen van ooggetuigen. t/m 5 juni Vincent Mentzel Vincent Mentzel (1945) behoort al jaren tot de beeldbepalende fotografen van Nederland en heeft tijdens zijn carrière de fotografie zien veranderen: van ondergeschoven kindje dat niet net zo serieus werd genomen als de geschreven journalistiek tot een krachtig en zelfstandig medium met artistieke mogelijkheden. In de tentoonstelling wordt die ontwikkeling zichtbaar aan de hand van zijn eigen foto’s. t/m 6 juni Museumstraat 1, tel. 0900-07 45 www.rijksmuseum.nl

HET SCHEEPVAARTMUSEUM

Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Ontdek 500 jaar maritieme geschiedenis. Van Gouden Eeuw, het leven aan boord tot virtuele zeereis en de replica van het VOC-schip ‘Amsterdam’. Republiek aan Zee Aan de hand van ruim 50 topstukken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17e en 18e eeuw. Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM

‘s Werelds grootste stadsarchief. Eeuwig in aanbouw – F. Stariks leven als museum t/m 5 juni De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.amsterdam.nl/stadsarchief

STEDELIJK MUSEUM

Moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Everyday, someday and other stories. Collectie 1950-1980 vanaf 19 februari Hito Steyerl - I will survive Steyerls video-installaties nemen de onderlinge verbanden tussen kunst, samenleving, geavanceerde technologie en het neoliberale kapitalisme kritisch onder de loep. t/m 12 juni Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl

STRAAT MUSEUM

Museum voor graffiti en street art Citaat van de straat Is street art binnen nog wel street art? De openingstentoonstelling toont meer dan 150 kunstwerken van ruim 140 kunstenaars met 32 verschillende nationaliteiten. NDSM-Plein 1, tel. 020 370 9630 www.straatmuseum.com

Overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met dagelijks rond­leidingen, workshops of cursussen. Revolusi! Indonesië onafhankelijk Revolusi! Indonesië onafhankelijk

THEO THIJSSEN MUSEUM

De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 Drukwerk en distributie Flyerman distributie@iamsterdam.com Abonnementen Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest T 0251-257 924 of WhatsApp T 06-4655 8054 www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen: www.aboland.nl klantenservice@aboland.nl Jaarabonnement € 31,99 Het abonnement wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd.

Abonnementen kunnen zowel schriftelijk als per e-mail worden opgezegd onder vermelding van het klantnummer, met een opzeg­termijn van 3 maanden. Een abonnement is pas opgezegd, wanneer de abonnee daarvan een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven. Prijswijzigingen voorbehouden. Uitkrant is een geregistreerd merk

schrijver van de roman Jongensdagen. 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19 www.theothijssenmuseum.nl

TROPENMUSEUM

Museum over wereldculturen. Cadeau, Hoezo? Een uitbundige en interactieve tentoonstelling waar je ontdekt wat een trouwjurk, poppen en mango’s met elkaar gemeen hebben. In de tentoonstelling krijg je nuttige tips over het geven en ontvangen wereldwijd. t/m 5 maart 2023 Healing Power De expo geeft inzicht in verschillende vormen van helende kracht en toont de zoektocht van de moderne mens naar balans tussen lichaam, ziel en geest. t/m 6 juni 2022 World Press Photo: Door de lens van. Hedendaagse fotografen uit Afrika presenteren hun werk. t/m 8 januari 2023 Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl

TROPENMUSEUM JUNIOR

Sabi Suriname: ontdek de Wereld achter de Dingen. Sabi Suriname In Sabi Suriname kom je veel te weten over Suriname, de band met Nederland en hoe Suriname met de wereld is verbonden. t/m 1 maart 2023 Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840 www.tropenmuseumjunior.nl

NEDERLANDS UITVAART MUSEUM TOT ZOVER

Verleden, heden en toekomst van de omgang met de dood. Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl

VERZETSMUSEUM

Nederland voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

WERELDERFGOED PODIUM

Bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed Dé startplek om kennis te maken de Amsterdamse grachtengordel, werelderfgoed sinds 2010. Vijzelstraat 32 www.amsterdam.nl/werelderfgoed

MUSEUM WILLET-HOLTHUYSEN

Volledig ingericht grachtenpand. Herengracht 605, tel. 523 18 22 www.willetholthuysen.nl

WOONBOOTMUSEUM

Gevestigd op de Hendrika Maria, een voormalig zeilend bedrijfs­vaartuig (1914). Aan boord krijgt men een beeld van deze woonvorm Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50

De Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als

van amsterdam & partners. Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve vermeldingen. © 2022 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. Het aprilnummer van de Uitkrant verschijnt op maandag 28 maart, de abonnees ontvangen de krant de zaterdag ervoor.

11-02-2022 11:36


ADVERTORIAL

singer laren

49

Uit de kunst Op 9 maart opent in museum Singer Laren, op een half uur rijden van Amsterdam, een nieuwe vleugel met vijf tentoonstellingszalen én een nooit getoonde privécollectie. En het moet gezegd: het schilderplezier spat er van de doeken.

P

rivécollecties en schenkingen vormen vaak de basis voor tentoonstellingen, en soms zelfs voor een heel museum, zeker in het begin van de vorige eeuw. Verzamelaars kochten grote stukken op, steunden jonge kunstenaars en legden enorme verzamelingen aan. Wanneer zo’n verzameling dan publiek tentoongesteld wordt, voor of na de dood van de verzamelaar, dan is – voilà – een museum geboren. Ook het Singer Laren is zo’n privéverzameling-turned-museum. Het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer legde vanaf begin twintigste eeuw een flinke kunstcollectie van vooral modernistische werken aan. Na het overlijden van William liet zijn vrouw in 1953 een museum en een concertzaal aan hun Larense villa bouwen. Het markeerde het begin van Museum Singer Laren, dat in ruim zestig jaar uitgroeide tot dé plek voor impressionisme en modernisme in Nederland. Het modernisme kenmerkt zich door een drang om te experimenteren en het scheppen van een afstand tussen het kunstwerk en de werkelijkheid, bijvoorbeeld door abstractie (denk: Mondriaan) of de nadruk op het kunstwerk als idee (denk: Ceci n’est pas une pipe). In Singer Laren zijn werken te zien van kunstenaars als Anton Mauve, Jan Sluijters, Kees van Dongen, Leo Gestel en Bart van der Leck. Er is ook een collectie beelden, waaronder het beroemde De Denker van Auguste Rodin, én een theater. OP HET HOOGSTE NIVEAU En nu is er na een grondige renovatie ook een nieuwe vleugel, vernoemd naar de Collectie Nardinc, die aan het museum werd geschonken door Els Blokker-Verwer. Door de uitbreiding is er

06 UK TOT SLOT MRT 2022_SV1.indd 49

Links: Portret Greet van Cooten, 1910, door Jan Sluijters, schenking Collectie Nardinc. Rechts: Avond voor de werkstaking (Donkere wolken),1889, door Jan Toorop.

nu – naast alle wisselende exposities – ruimte voor een permanente tentoonstelling. De vleugel bestaat uit vijf nieuwe tentoonstellingszalen, een galerij, een Tuinkamer als ontvangstruimte, een filmzaal en een museumwinkel. ‘De schenking van deze collectie – en de uitbreiding van ons museumgebouw met de Nardinczalen – is een droom die uitkomt’, vertelt museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm. ‘Door het samenvoegen van de Singer-collectie van Nederlands impressionisme en de collectie met werk van de (ultra)modernisten, kunnen we vanaf nu het Nederlands modernisme op het hoogste niveau tonen.’ DANSERESSEN EN BLOEMENPRACHT Het topstuk uit de collectie? Dat moeten Portret van Greet van Cooten en Café de Nuit van Jan Sluijters zijn. Maar ook niet te missen is Jan Toorops Voor de werkstaking (donkere wolken). Ruim veertig werken van Jan Sluijters zitten er in de Collectie Nardinc. Zijn werk loopt als een rode draad door de tentoonstelling, tussen sleutelwerken van andere Nederlandse modernisten zoals Leo Gestel, Kees Maks, Carel Willink, Kees van Dongen, en Charley en Jan Toorop. In de nieuwe zalen spat het schilderplezier van de doeken af, met landschappen, fleurige bloemenpracht, danseressen en portretten. Kunst waar je vrolijk van wordt. Exact het soort waar je behoefte aan hebt op een druilerige maart-middag. Museum Singer Laren, Oude Drift 1, Laren singerlaren.nl

11-02-2022 11:34


50

krant KRANT

de echte amsterdammer

TOT SLOT

De echte Amsterdammer

‘IK HOU VAN DE WILDHEID VAN HET VLIEGENBOS’ Elke maand deelt een Amsterdammer zijn of haar favoriete plekken. Deze keer: de gloednieuwe stadsdichter Marjolijn van Heemstra. ‘Het fijnste aan Amsterdam? Deze stad is precies groot en klein genoeg.’ tekst Nikki Butter foto Frank Ruiter

MOOISTE HERINNERING?

Marjolijn van Heemstra (41) werkt als schrijver en theatermaker. Ook organiseert ze nachtwandelingen door de stad (vanaf maart) en verschijnt binnenkort een podcast in samenwerking met het Rijksmuseum. Eind januari nam ze het stokje over van Gershwin Bonevacia als stadsdichter. De geboren Amsterdamse verhuisde op haar negende naar Capelle aan den IJssel, maar keerde tien jaar later terug voor haar studie godsdienstwetenschappen. Nu woont ze met haar gezin in Noord.

06 UK TOT SLOT MRT 2022_SV1.indd 50

‘‘A ls wij vroeger terugreden van een bezoek bij vrienden of familie of een dagje weg, dan deden mijn zussen en ik altijd een wedstrijdje ‘wie als eerst de RAI ziet’. Als je de RAItoren kon zien, wist je namelijk dat je thuis was. Dat gevoel heb ik dertig jaar later nog steeds bij dezelfde rode letters. Ik voel me helemaal thuis als ik die zie, terwijl ik al jaren niet meer in die buurt woon.’

FIJNSTE THEATER?

‘Frascati. De programmering is er altijd geweldig, maar het is ook de plek waar voor mij alles is begonnen. Tijdens mijn studie volgde ik hier ooit een schrijfworkshop. Daar presenteerden we onze eigen teksten en dat ging zo goed en vond ik zo leuk dat er een voorstelling uit ontstond. Het bleek het begin van zo veel meer op schrijfgebied.’

MOOISTE PARK?

STADSDICHTER?

‘Er zijn honderden Amsterdammers van wie ik hou, maar laat ik kiezen voor mijn onderbuurman Bob. Hij staat werkelijk dag en nacht voor ons klaar. Zo heeft hij me heel vaak uit de brand geholpen met de reservesleutel of heeft hij altijd precies de juiste schroevendraaier voor die ene klus.’

‘Heel moeilijk. Als ik moet kiezen, dan maar De laatste pagina van voormalig stadsdichter Menno Wigman. Hij schreef het ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de OBA.’

‘De wilde stad, een film over Amsterdam door de ogen van de kat Abatutu. Het geeft een superleuk perspectief op de stad: als één groot natuurgebied waar wij met onze fietsen en auto’s doorheen bewegen.’ ‘Het Vliegenbos in Noord. Ik hou van de wildheid van die plek.’

FAVORIETE AMSTERDAMMER?

FAVORIET GEDICHT OVER DE STAD?

FAVORIETE FILM OF BOEK OVER DE STAD?

‘Als nieuwe stadsdichter van Amsterdam wil ik gaan schrijven over de lijnen van liefde die door de stad lopen. Ik zie heel veel mensen die zich elke dag hard maken voor anderen, mensen die elkaar zo belangeloos vasthouden.’

FAVORIETE WINKEL? BESTE RESTAURANT OF CAFÉ?

‘Dan heb ik er twee. Al Ponte op het IJplein, waar Sylvia de meest geweldige koffie serveert en je een fenomenaal uitzicht hebt. En Keppler in de Van der Pekstraat: juist omdat niet één ding, maar alles hier zo lekker is.’

‘The English Hatter. Daar zit zo veel kwaliteit en geschiedenis op een paar vierkante meter gepakt. En als ik er nog één mag toevoegen: Velour. Een heel fijne, persoonlijke kledingwinkel in de Huidenstraat waar ze precies weten wat ze verkopen en waarom.’

11-02-2022 11:34


22 12:13

krant KRANT

terugblik

TOT SLOT

51

Terugblik

ZOENSEIZOENEN tekst Erik Schmitz foto Dolf Toussaint/Stadsarchief Amsterdam

Zoenen op het Stationsplein, 28 september 1963.

A

msterdam kent twee zoenseizoenen. Een korte piek in de nazomer, als een nieuwe lichting studenten zich nestelt in de stad, en het voorjaar. Niet dat er daarbuiten niet regelmatig wordt gezoend, maar toch minder seizoensmatig en minder pontificaal: midden op straat of op een brug, als een gelukzalig eilandje omspoeld door onverschillige voetgangers en ander voorbijgaand verkeer. De Amsterdamse fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) zwierf in het begin van de jaren zestig door de Jordaan voor zijn beroemde fotoboek over de roemruchte volkswijk. Maar ook elders in de stad keek hij goed naar de Amsterdammers die samen de stad maakten, zoals hier op het Stationsplein bij

00 UK COVER MRT 2022_MB0.indd 51

het Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis. Prachtig laat hij op de foto een beelddiagonaal lopen over de ballonnen en de hoofden van het jongetje en zijn moeder. Hun degelijke, weinig modieuze kleding duidt erop dat het nog in de saaie jaren zestig is. De blik is gericht op de weg naar huis en hun hoofd zit vol indrukken, want aan de gekleurde ballonnen is te zien dat ze zojuist het nieuwe noodgebouw van kledingwinkel C&A op het Damrak hebben bezocht. Het tijdelijke modehuis op 511 palen boven het water werd op vrijdag 27 september 1963 geopend en verving de in februari geheel uitgebrande hoofdvestiging. De vorm van het kleine, ronde leidingenschildje boven de moeder met kinderen herhaalt zich in het grote verkeersbord

boven het zoenende stelletje, als de punt van een groot uitroepteken. Ze houden elkaar nauwelijks vast, eerder tastend, zich intuïtief bewust van de breekbaarheid van het eindeloze moment. De aktetas die tegen de gevel leunt is slechts een vage herinnering aan de dagelijkse banaliteit. Hun weten-zonder-woorden herhaalt zich in de baby die het oog van de camera vangt, als een baldadige cupido die zojuist liefdespijlen op de jongen en het meisje heeft afgevuurd, en nu met de fotograaf een blik van verstandhouding wisselt. Zo aan het eind van september zal het niet lang meer duren tot de najaarsstormen de stad schoonblazen en de winter iedereen naar binnen jaagt. Dan is het wachten op de lente, het mooiste zoenseizoen.

10-02-2022 16:20


Elke dag markt maakt Amsterdam Mokum Ontdek alle markten van je stad

iamsterdam.nl/markten ad UK Elke dag markt maakt Adam Mokum 210x276.indd 1 00 UK COVER MRT 2022_MB0.indd 52

 1,5  meter

03-02-2022 17:25 10-02-2022 16:20


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.