Page 1

La plaça carbonera d'Hortsavinyà Té unes dimensions d'uns 15x15m. És un lloc pla i arrecerat del vent, a prop de la matèria primera les alzines.


Es tallava la llenya i es separava per grandàries: buscalls (més gran), vergelles (mitjà) i branquetes. S'iniciava la construcció de la carbonera col·locant quatre pedres al centre i a sobre es procedia a formar la gàbia, una estructura quadrada i buida a mode de xemeneia. Al seu voltant i verticalment es començava a empilar, distribuint primer els buscalls, a sobre i de costat les vergelles i finalment les branquetes.


Un cop feta la pila, es cobria amb lèmbalum (brancatge compactat) i desprès terra barrejada amb fagell ( restes d'altres cremades), de manera que no quedés cap escletxa, només l' ull de la pila que feia de xemeneia. Al costat s'encenia un foc,n'agafaven les brases roentes amb la pala,i les ficaven per l'ull de la pila per encendre-la.


3

1. Ull de la pila. 2. Forats de la corona 3. Escala 4. Cor de la combustió

5. Gàbia 6.Troncs 7. Espiera 8. Embalum

9. Terra amb fargell 10. Solera de la pila


Atès que eren molts els dies i les nits que es passaven els carboners cuidant la pila, construïen una barraca per descansar i aixoplugar-se aquesta es construïa al mateix indret amb pedres, branques i fang. Un cop obtingut el carbó , desempilaven la carbonera.


Els traginers el carregaven a les sĂ rries del matxo i el transportaven a masies, pobles i ciutats.

Carboneig a Hortsavinyà  

Treball realitzat pels alumnes de 4t de l'escola d'Hortsavinyà.

Carboneig a Hortsavinyà  

Treball realitzat pels alumnes de 4t de l'escola d'Hortsavinyà.

Advertisement