Page 1

Hollola -opas

Hollolan Hirvenhiihtäjät 60 vuotta

Ihlan mahlottoman hevoshullu Hollola!

Syö, juo & juhli • Voi hyvin • Asu & majoitu Harrasta & touhua • Käy kaupoilla • Töille tekijä


Hollola-opas julkaistu toukokuussa 2019. Julkaisija: Hollolan kunta ja Hollolan Yrittäjät ry Painos: 11 000 kpl Painopaikka: Forssa Print, Tampere Kuvat: toimitus tai kuvaajat kuvan yhteydessä. Kannen kuva Hollolan kirkonkylä, kuvakisan voittaja Sirkku Muhli. Toimitus: Hollolan kunta: Pilvi Kallio-Meriläinen, Elina Hassi, Sari-Anna Vilander, Krista Syrjä. Hollolan Yrittäjät: Niina Kettunen, Terhi Kinnari, Sami Konsti, Tuire Puolakka, Päivi Saarela. Ulkoasu ja taitto: Janita Juselius Kirkonkylän liitteen ulkoasu ja taitto: Annika Suvivuo. Hollolan palveluopas julkaistaan toista kertaa. Julkaistut tiedot ovat osin maksullisia. Anna palautetta toimituskunnalle, tai ilmoita itsesi mukaan osoitteeseen hollolaopas@gmail.com Kiitos kaikille mukana tehneille!


Hollola-opas Sisällys aihealueittain Terveiset Hollolan Yrittäjien puheenjohtajalta

4

Kunnanjohtajan tervehdys

5

Tietoa Hollolan kunnasta

6

Palanen mahtihistoriaa, siemaus sahtia ja tujaus Hollolan murretta

8

Hollolan Yrittäjät ry:n toimintaa pähkinänkuoressa

10

Hollolan yrittäjien hallituksen jäsenten yrittäjätarinoita

11

Mistä Hollola tunnetaan

18

Luontokohteet

20

Kehätie - väylä kehitykseen

24

Tärkeitä yhteystietoja

26

Lajittele jätteet hyödyksi ja tee arjen ympäristöteko

27

Hollolan hirvenhiihtäjät 60 vuotta

28

Ihlan mahlottoman hevoshullu Hollola

30

Helmi keskellä Hämeenkoskea

34

Skeittimontun skidi pitää nyt skeittileiriä Hämeenkoskella

36

Hollolan kirkonkylä

39

Mopo monessa mukana

47

Kyläkehujen paikka

48

Martan maja

52

Iloa ja hyötyä talvikalastuksesta -Hanskin kanssa verkkoja kokemassa

56

Huolehdi kalakannoista - pidä kalastuslupasi kunnossa!

58

Messilä Campingin yrittäjätarina

59

Kuvakisan satoa

60

Yhdistykset

62

Tapahtumia Hollolassa 2019

66

Asu ja majoitu

67

Syö, juo ja juhli

70

Käy kaupoilla

74

Voi hyvin

80

Harrasta ja touhua

84

Töille tekijä

88


Terveiset Hollolan Yrittäjien puheenjohtajalta Hollola Opas ilmestyy nyt jo toisen kerran. Ensimmäinen opas sai paljon kehuja ilmestyttyään, siltä pohjalta on hyvä jatkaa. Vuodessa on tapahtunut monia asioita, esimerkiksi uusi Kehätie työmaineen alkaa konkretisoitua ja uuden tien linjaukset hahmottua. Kehätie kehittää kuntaa ja tekee uusista yritysalueista yrittäjille houkuttelevia. Kuntaan on myös tullut uusi virka – elinkeinopäällikkö. Hän on tuonut hyvää virtaa kuntaan ja lähentänyt kunnan toimintaa ja yrittäjiä. Hollolaan on tänä vuonna perustettu mukavasti uusia yrityksiä ja toivon, että uudet yritykset liittyvät jäseniksi verkostoomme ja kuntalaiset käyttävät heidän tuotteitansa ja palveluitansa. Hollolassa oli tapahtumien vuosi: Jukolan viesti, lumilautailukisa ja Hopeasomman hiihtokisat jne. Nämä isot, osin kansainväliset, urheilutapahtumat tuovat mukavasti Hollolaa esille ja edistävät matkailua Hollolaan. Hienot ulkoilupuitteemme, sijaintimme lähellä Lahtea ja lyhyen ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta tekevät Hollolasta houkuttelevan kohteen järjestää tapahtumia. Hollola on hienosti isännöinyt tapahtumia ja mukava huomata, kuinka talkoohenkeä löytyy niin hollolalaisilta kuin naapurikunnista tapahtumien viemiseksi kunniakkaasti maaliin. Tulevana kesänä ja vuosina toivon lisää tällaista yhteishenkeä tarttua uusiin haasteisiin ja nähdä niiden tarjoamat mahdollisuudet. Hollolan Yrittäjät ry:llä on hollolalaisia yrittäjiä ja yrityksiä jäseniä noin 350. Jäsenistö koostuu niin pienestä yhden hengen yrittäjästä kuin teollisuuden suurista yrityksistä. Jäsenkuntamme on pääasiassa PK-sektorin yrityksiä. Toimintaamme johtaa hallitus, jossa suunnittelemme erilaista yrittäjiä tukevaa, verkostoivaa ja innostavaa toimintaa. Tulevana kesänä järjestämme kesäteatterimatkan ja laivaristeilyn. Isona ponnistuksena olemme mukana tekemässä Lahden valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä lokakuussa, jonne kokoontuu yli 1 500 yrittäjää ympäri Suomea. Toivotan Sinut mukaan meidän Hollolan Yrittäjien toimintaan ja hyviä lukuhetkiä Hollola Oppaan parissa!

Sami Konsti puheenjohtaja Hollolan Yrittäjät ry

4 - Hollola-opas


Kunnanjohtajan tervehdys: Suurin odotuksin Valtatie 12 on valtakunnallinen itä-länsisuuntainen päätie. Lahden eteläinen kehätie on osa valtatie 12:ta. Kehätien rakentamista on takana yli vuosi. Tavoiteaikataulun mukaisesti se avataan liikenteelle ensi vuoden lopulla. Tien merkitys on kunnalle strateginen; se vaikuttaa merkittävästi liikkumiseen ja luo elinvoiman kehittämiselle uusia mahdollisuuksia. Uusi kehätie ohjaa läpikulkuliikennettä pois keskusta-alueelta ja parantaa liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta. Myös melukuormitus hajautuu. Uusi kehätie luo mahdollisuuksia kehittää keskusta-alueen maankäyttöä, kun nykyisen tieyhteyden välityskyky ja melu eivät rajaa kehittämistä kuten nyt, ja tie siirtyy kunnan hallintaan. Nykyisen tien välityskyvyn ongelmat poistuvat, mikä avaa mahdollisuuksia liiketoiminnalle. Uuden kehätien suurin vaikutus Hollolassa kohdistuu Hopeakallioon ja Paassiltaan rakentuville yritysalueille, jonne tavoitellaan uusia yrittäjiä ja työpaikkoja. Kehätie sijoittuu Hollolan osalta merkittävin osin rakentamattomaan ympäristöön, mikä luo lisäksi kokonaan uusia maankäytön mahdollisuuksia. Myös Kukonkoivun yritysalue tulee hyötymään eteläisen kehätien tuomista liikenneyhteyksistä. Hollolassa on runsaasti ja monipuolisesti yrityksiä ja yrittäjyyttä, joista voimme kaikki iloita ja olla ylpeitä. Yrityksillä ja työpaikoilla on kuntataloudessa entistä keskeisempi rooli julkisten palvelujen ylläpidon ja säilymisen näkökulmasta. Omilla valinnoilla on merkitystä. Käyttäkää ja kuluttakaa tätä opasta ja hyödyntäkää paikallista palvelua ja osaamista! Se on varmin tapa säilyttää palvelut ja työpaikat lähellä ja olla mukana kehittämässä omaa elinympäristöä.

Päivi Rahkonen Kunnanjohtaja

Hollola-opas

-5


Perustamisvuosi 1865 Pinta-ala 727 km² Maa-alueita 651 km² Vesialueita 76 km²

Tietoa Hollolan kunnasta Hollolassa on 44 järveä. Hollolan kirkkopitäjä on 1200-luvulta peräisin oleva seudun emäpitäjä. Takamaineen se on varhaiskeskiajalla ollut koko nykyistä Päijät-Hämettä laajempi. Hollola on viihtyisää asumista ja vilkasta yritteliäisyyttä maaseudun kulttuurimaisemissa, elävissä kylissä ja kunnan kolmessa keskuksessa Salpakankaalla, Hämeenkoskella ja Vesikansassa. Asukkaat arvostavat hyvien yhteyksien, palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien lisäksi upeaa luontoa: useita kauniita järviä, vehmasta metsää ja jylhiä kallioita. Salpakankaan toria ja kirjastoa kehitetään kuntalaisten käyttöön ja kulttuuritilaksi. Pääkirjasto ja uimahalli ovat hollolalaisten suosimia käyntikohteita. Tiesitkö, että kirjastokortilla pääset käyttämään kirjastoa omatoimisesti usein jo aamuseitsemältä! Kuntakeskuksessa alkanut iso kaavoitustyö poikii keskukseen hyvinvointiaseman ja senioriasumisen keskittymän. Lahden eteläinen kehätie valmistuu 2020. Kehätie varmistaa sujuvan ja turvallisen liikenteen vilkkaalla valtatie 12:lla, ja nyt kunnassa onkin keskitytty elinkeinoelämän rakentamiseen kehätien varrelle. Hollolan tonttivalikoima on todella monipuolinen. Vapaana oleviin tontteihin voi tutustua osoitteessa

6 - Hollola-opas

www.hollola.fi/vapaana-olevat-tontit. Sivulla esitellään omakotitonttien lisäksi rivitalotontit sekä teollisuus- ja yritystontit. Juuri nyt käynnistyi Hämeenkoskella omakotitonttien määräaikaisalennus, katso sivu 38.

Investointia tulevaisuuteen Hollola on elinkaarikoulujen edelläkävijä. Vuonna 2017 valmistuivat uudet koulut niin Salpakankaalle (Heinsuon koulu) kuin Vesikansaan (Kalliolan koulu). Avoin ja avara oppimisen ympäristö tuo koulumaailmaan muun muassa aivan uudenlaista vertaisoppimista ja yhteisöllisyyttä. Koulussa vierailijat ihmettelevätkin ensimmäiseksi: mitä, ei lainkaan käytäviä! Käyttäjiä ja vierailijoita kouluissa riittääkin niin harrastajia, iltakäyttäjiä kuin pedagogisista ratkaisuista kiinnostuneet ympäri maailman.

Liikuntakunta Hollola Hollola on monipuolisen liikkumisen kunta. Hollolan kunnan liikuntapalvelut järjestää kesä- ja talvikaudella monipuolisesti liikuttavaa ohjattua meininkiä eri puolilla Hollolaa. Kunnan kotisivun www. hollola.fi suosituin sivu onkin upea uimahallimme. Kunnan kotisivuilla www.hollola.fi kerrotaan ajankohtaiset päätös- ja palvelu-uutiset. Facebookia käyttävän kannattaa tulla mukaan Facebook Hollolan kunta -ryhmään.


Hämeenkoski ja Hollola yhdistyivät 2016 alussa, joten kuntaluvuissa Hämeenkoski on mukana vasta 2016 kokonaisväkiluvussa.

Paimela 622

Kirkonseutu 1127

Pyhäniemi

KOKO KUNTA 1990 1995 2000 2013 2016 2017 2018

19 915 20 293 20 378 21 987 23 791 23 782 23 602

990

Kukkila-Kalliola 3434

Sairakkala Hämeenkoski 2005

333 Salpakangas 12 084 Korpikylä-Tennilä 511

Nostava 907 Miekkiö Herrala 846

743

Ilmakuva Messilästä Vesijärvelle päin on pala ikonista maisemakauneutta Hollolassa.

Tiesitkö, että kirjastokortilla pääset käyttämään kirjastoa omatoimisesti usein jo aamuseitsemältä!

Hollolassa kasvaa tulevaisuuden muusikoita, kun monelle vanhemmalle hollolalaiselle tuttu bändiharrastus viriteltiin tammikuussa 2019. Treenikämppä on uimahallin kellarissa. Hollola-opas

-7


Palanen mahtihistoriaa, siemaus sahtia ja tujaus Hollolan murretta Tähän kokonaisuuteen on jututettu historioitsija ja opas Kyösti Toivosta, sahtikulttuurin asiantuntija Ilkka Sipilää ja Hollolan murteen tuntevaa Heikki Manteretta. 1300-luvulla Hollolan emäpitäjä oli vaikutukseltaan suuri ja se ulottui niin Sysmään kuin Rautalammille, ja oli alue merkittävä keskus kirkolle ja liikenteelle. Tie Turusta Viipuriin kulki Hollolan kautta. Pitäjään kuuluivat niin Asikkala kuin Jämsä, etelässä Orimattila ja Mäntsälä, idässä Iitti. Asutuksen kasvaessa Hollolasta itsenäistyi ja irtautui suuri määrä seurakuntia. Kahdesta kylästä kehittyivät Heinolan ja Lahden kaupungit. Vuosisatojen varrella pitäjät irrottautuvat omiksi kirkkokunnikseen; tarve oman seurakunnan palveluille oli kova ja matka kirkkoon ei voinut olla pitkä. Hollolan tunnettu historia ulottuu jopa 7 000 vuoden päähän. Okeroisista löytyy yksi Suomen vanhin asuinalue. Kapatuosian Linnavuorelta on löydetty hopearahoja 1050-1100 -luvulta, mikä on merkki ulkomaankaupasta. Alueen kehitykselle tärkeää on jo aiemminkin ollut liikenneyhteyksien kehittäminen: rautatie ja Vääksyn kanava. Yhteydet ovat mahdollistaneet puun jalostamisen, mikä synnytti saha- ja myöhemmin sellu- ja paperiteollisuutta, mikä kasvatti elinvoimaa ja asukaslukua. Suomen sodan (1808-1809) ensimmäinen merkittävä taistelu käytiin Okeroisten kylässä. Vuoden 1918 sisällissota oli Hollolalle vaikea ja järkyttävä sota, jonka jälkiä on selvitelty pitkään. Keskiajalta alkaen kirkko on ollut kaiken A ja O. Papit olivat paikallisia vaikuttajia ja kirkossa oli käytävä siksikin, että se oli paikallisille infokeskus. Suntiolta saattoi ostaa mainosaikaa vaikkapa urakkatarjousten tekemiseen. Hollolan pitäjä kääntyi vähitellen 1200-luvun aikana pakanallisesta kristilliseksi ja ensimmäinen kirkko rakennettiin Kankaantaan Vainiolle. Toinen kirkko 1300-luvulla haluttiin asemoida pakanallisen kulttipaikan ”päälle” ja niin se rakennettiin paikkaan, joka nyt tunnetaan Kirkonkylänä. Matkaesitteistäkin tuttu Hollolan keskiaikainen kivikirkko valmistui 14951510.

8 - Hollola-opas

Mahlottomia holosuita ”Hollolan vanhan murteen tuntee parhaiten siitä, että kirjakielen d muuttuu l-kirjaimeksi. Teilän märät pailat mälännyttivätten meilän kuivat ailat! Meillä ei viännetä eikä kiännetä, vaan sanotaan siärystin.” Hollolan murteen tuntija Heikki Mantere kuvaa myös toista puheen erityisyyttä, vokaalin muuttumista diftongiksi. Murteessa logiikka on omanlaisensa: esimerkiksi menniän kirkkuon. mutta kirkonmenojen jälkien tullaan kirkosta. Toisinaan ilmaisusta putoaa pois ikään kuin turhaa. Virtanen on Virtain, avaset jäi kotio tarkoittaa, että avaimet jäivät kotiin. Minun on min, sinun on sin, sininen on siniin. Toisaalta eilen on öylönä tai öylön.  

Hollolalle valitaan vuosittain holosuu Piiskan lovi kainalossa -teos (SKS, 1983) pullistelee sananparsia Hollolasta ja ”Lahlen Hollolast”. ”Murrehan on puhuttua kieltä, ja Hollolan holosuut olivat mahlottoman kovia puhumaan ja luovia haukkumaan: emäpitäjäläiiset olivat vähä mahtailevia. Saivat he jotain hyvääkin aikaseksi, kun Hollolan markkinamiähet tunnettiin kaikkialla maassa ja heidän murrettaan myös matkittiin”, kuvailee Mantere. Nykyisin Heikki Mantere on yksi harvoista Hollolan murteen julkiosaajista.  Sen sijaan Hollolan holosuu -perinne elvytettiin syyskuussa 2018, kun Hollola-illassa valittiin näyttelijä Ville Haapasalo vuoden Hollolan holosuuksi. Seuraava puhelias ja myös Hollolan rajojen ulkopuolella tunnettu holosuu valitaan 7.9.2019 pidettävässä Hollola-illassa.

Miten sinä tunnistat murresanat? • •

Olihan sentään vespasseja. = Olipas paljon vesilätäkköjä. Kurko vie sit kaivuon, jos et anna kammata piätäs = Kurko on päätäi/syöpäläinen, joka vie lapsen kaivoon, jos tämä ei anna hiuksiaan kammata.  


• • • • •

Hollolan, Kärkölän ja Hämeenkosken alue on Etelä-Suomen suurin pohjaveden muodostumisalue ja merkittävä vedenjakaja, josta vedet virtaavat sekä Suomenlahteen että Pohjanlahteen.

Tumpit ja teruset = lapaset ja sukat Olkai niin höylit ja tulkai min syntymäpäivillein = Kutsu syntymäpäiville.  Jumalan veshän kaikki kastaa = Kasteeseen liittyvä sanonta; kastevesi kastaa jokaisen.  Yks Salmiin tuolt Miekkiöst = Eräs Salminen Miekkiöstä.  Olsin öylön kuallu, en olis sit tienny. = Jos olisin eilen kuollut, en olisi tätä tiennyt; näin sanottiin. kun kuultiin jostakin uudesta asiasta, ihmeestä.  Tämä tiä ei viä teittiä mihkiän, tiä tiä viä teilät meilän mettiän = Vastaus tiellä eksyneelle.  

Lähteet: Piiskan lovi kainalossa, sananparsia Hollolasta ja Hollolan Lahdesta, toimittanut Mika Sirén, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 1983. Sahlin olevaist, Lahden seudun murresanasto, Jaakko Sivula, VAPK-kustannus 1991. 

Hollola vaalii sahtiperinnettä ja vireää olutkulttuuria Ohraa Hollollassa on viljelty noin 2 300 vuotta ja nykykäsityksen mukaa sahtia on pantu yhtä kauan. Sahti on perinteisesti ollut talonpoikainen juhlajuoma, jota on tehty juhliin: häihin, syntymäpäiviin, hautajaisiin, kinkereille, jouluksi ja juhannukseksi, talkoisiin, hirvipeijaisiin ja nykyään välillä ihan muuten vaan. Perinteisesti talojen emännät olivat sahdinpanijoita, nykyisin sahdinpanijat ovat pääasiassa miehiä.

Näyttelijä Ville Haapasalo on tuorein Hollola holosuu.

Tuomaristo haistelee ja maistelee sahtia Hämeenkosken VPK:n juhlissa kesällä 2017.

Kotivalmistajien määrä on ollut hienoisessa nousussa vuosituhannen vaihteen aallonpohjan jälkeen. Ehkä pian saamme hollolalaista sahtia laajempaakin maisteluun. Hollolan kunnan sahtimestari osallistuu vuosittain sahdinvalmistuksen SM-kisoihin. Vuodeta 1994 lähtien olemme sijoittuneet kuudesti loppukilpailuun ja vuonna 2011 Hollola voitti mestaruuden Kari Sipilän toimesta. SM-kisarankkauksessa sijalla Hollola on kahdeksas — kisoihin osallistuu noin 50 pitäjää. Hollolan kotiseutuyhdistys vaalii vanhaa sahtiperinnettä, ja vuonna 1991perustettu Hollolan oluenystävät ry (HOLY) kehittää ja tukee olutkulttuuria Hollolassa ja lähiympäristössä, lisää oluttuntemusta ja oluen monipuolista ja hallittua käyttöä ja vahvistaa hollolalaisten yhteenkuuluvuutta. Lisää aiheesta: Hollolan Kotiseutukirja XXXI, Ilkka Sipilä: Hollolan sahlista, kivisahlist erityisest, Mikko Lännenpää: 25 vuotta olutseuratoimintaa Hollolassa  Hollola-opas -

9


Hollolan Yrittäjät toivottaa sinutkin mukaan toimintaan! Hollolan Yrittäjät ry:n toimintaa pähkinänkuoressa

Hollolan Vuoden nuori yrittäjä 2019 on Jaakko Lehtovirta, LDH-Putki Oy!

Suomen Yrittäjät ovat suomalaisen elinkeinoelämän ylivoimaisesti suurin järjestö. Suomen Yrittäjät edustavat yli 115 000 jäsenyritystä ja jäsenyrityksissä työskentelee noin 554 000 palkansaajaa eli joka neljäs suomalainen saa toimeentulonsa Suomen Yrittäjien jäseneltä. Suomen Yrittäjien tehtävänä on parantaa yrittäjien asemaa ja yrittämisen edellytyksiä. Tavoitteena on rakentaa menestyviä yrityksiä ja lisätä yrittäjien määrää, ja parantaa yrittäjien taloudellista ja sosiaalista asemaa. Hyvin voivat yritykset takaavatkin kuntien ja myös valtion elinvoiman. Hollolan Yrittäjät on Päijät-Hämeen Yrittäjien paikallisyhdistys, joka on yksi Suomen Yrittäjien 20 aluejärjestöstä. Liity Hollolan yrittäjiin osoitteessa www.yrittajat.fi/liity

Jaakolta löytyy osaamista ja pätevyyttä lvi-alan töissä. Nuoren yrittäjän on oltava korkeintaan 35-vuotias ja yrityksen on pitänyt toimia vähintään kolme vuotta.

Hollolassa paljon pk-sektorin yrittäjiä Hollolan Yrittäjät ry:llä on hollolalaisia yrittäjiä ja yrityksiä jäseniä noin 350 jäsentä. Jäseniä on niin pienestä yhden hengen yrittäjästä aina teollisuusalan suuriin yrityksiin asti. Toimintaamme johtaa hallitus, jossa suunnittelemme yrittäjiä tukevaa toimintaa. Toimintaamme kuuluu järjestää yrittäjille erilaisia tapahtumia, koulutuksia, neuvontaa, ja myös kouluissa teemme yrittäjäkasvatusta. Luomme matalan kynnyksen kontaktiverkoston, jossa yrittäjät voivat hakea tukea arjen haasteisiin. Järjestimme muun muassa kontakti-illan, jossa yrittäjät saivat vaihdella käyntikortteja, siten saivat uusia yhteistyökumppaneita tai asiakkaita.

Vuoden yrittäjä ja vuoden nuori yrittäjä Valitsemme vuosittain yhteistyössä Hollolan Kunnan kanssa Hollolan Vuoden ja Vuoden nuoren yrittäjän. Tämä palkinto on erittäin arvostettu yrittäjien keskuudessa, koska sen on yrittäjälle toinen yrittäjä luovuttanut. Palkinto korostaakin yrittäjyyden merkitystä ja tuo esille yrittäjän työtä.

10 - Hollola-opas

Hollolan Vuoden yrittäjä 2018 on Erika Männikkö, Husulan Puutarha Ky! Erja ja Heikki Jakobsson perustivat Husulan puutarhan vuonna 1972. Perheyritys on erikoistunut lähituotantoon – salaattien ja yrttien kasvattamiseen. Perheen lapset ovat olleet pienestä pitäen mukana oppimassa kasvattamisen vaativia taitoja. Tyttären Erika Männikön kiinnostus puutarhan toimintaa kohtaan johti vuonna 2013 siihen, että hän jatkaa päävastuullisena puutarhan johdossa. Hollolan Yrittäjien hallitus piti tärkeänä Husulan puutarhan arvoketjua: puhtaus, tuoreus, terveellisyys ja turvallisuus. Puutarhan tuotteet ovat saaneet käyttää Puhtaasti kotimainen -merkkiä aina sen alkuajoista lähtien. Tiesitkö – salaatin kasvatus on käsityötä. Kasvuaika siemenestä satoon on noin 8 viikkoa! Viime vuosina Hollolan Yrittäjiksi on valittu Eeva Laajoki (Bus Burger Oy), Janne ja Henri Ylönen (Fasetti Oy), Jari Järvinen (Autohuolto Järvinen Oy) ja Jani Huovilainen (Rei-Kaluste Oy). Muut Hollolan vuoden yrittäjät löydät nettisivuiltamme www.yrittajat.fi/hollolanyrittaja.fi. Valitsimme myös tänä vuonna Hollolan Vuoden nuoreksi yrittäjäksi Mika Lemisen Vesalan Renkaan. Nuoreksi yrittäjäksi voidaan valita alle 35-vuotias yrittäjä, joka on korostanut omalla toiminnallaan yrittämisen merkitystä. Hollola-oppaan verkkoversiosta ja Hollolan yrittäjien kotisivulta löydät yrittäjärekisterimme!


Hollolan yrittäjien hallituksen jäsenten

yrittäjätarinoita Kinnarin Tila 1667 Tervetuloa makumatkalle ja elämysten pariin meille Kinnarin Tilalle. Sijaitsemme Hollolan Vesalassa, viljavainioiden keskellä, vain pyrähdys Lahden kaupunkialueesta. Olemme jo 352 vuotta vanha sukutila ja edelleen sydänjuuria myöten maanviljelijöitä. Unelmamme on säilyttää Kinnarin tila elinvoimaisena sukupolvilta toisille, ja toimia osana arvokasta Suomalaista puhdasta elintarvikeketjua. Me, Teemu ja Terhi Kinnari olemme jo neljästoista isäntäpari tilalla. Terhin panos emäntien helminauhassa näkyy suurelta osin Tilamyymälän hoidossa ja matkailuelämysten, myynnin ja markkinoinnin parissa ja toki kodin ja perheen arjen askareissa. Teemu vastaa viljan viljelystä, jauhamisesta ja kauppojen yhteistyöstä sekä hoitaa metsiä ja muita maatilan toimia. Mukana arjessa isona apuna ovat isovanhemmat ja loistavat työntekijät. Viljelykierrossa on vuosittain ohraa, vehnää, kauraa, ruista. Hyvä ja puun kasvua edistävä metsä-

tilan hoito on kunnia-asia ja huomioimme myös ympäristöarvot. Tilan mailta löytyy luonnonsuojelualue sekä vapaaehtoisia suojelualueita. Tänäänkin Kinnarin tila tarjoaa hypyn vanhaan aikaan puhtaiden ja lähellä tuotettujen raaka-aineiden alkulähteille, jossa jokainen voi kokea maalaistalojen tunnelman, puhtaan ruoan sekä ruisleivän tuoksun hengähtäen hetken viljavainioiden keskellä. Meiltä löytyy Tilamyymälältä reilu kattaus lähiruokaa eri tuottajilta, herkullinen kahvila sekä kesäaikaan lampaita kanoja ja hevosia. Tule ja koe maaseutu ja sen aitous sydänjuuria myöten, pikku piipahluksellakin! Hyvä mieli ja elämys syntyy aidoista asioista, sydämellä. Terhi ja Teemu Kinnari

Hollola-opas

- 11


Antti Mäkinen, maitotilallinen Unelmasta totta Matkustaessani nuorena agrologiopiskelijana Keski-Euroopassa, tekivät länsisaksalainen, tanskalainen ja erityisesti hollantilainen maatalous suuren vaikutuksen minuun. Lypsykarjatilan poikana ihailin heidän isoja ja tehokkaita pihattojärjestelmiään. Syntyi unelma, joka ei silloin kuitenkaan ollut realistinen. Aloittaessamme uramme 90-luvun alussa oli toimintaympäristö varsin erilainen. Tuotanto oli säädeltyä, rajat suljetut ja tuottajahinnat vakaat. Huljalan kylässä, jossa asumme, oli lähes kymmenen maitotilaa. Nyt on vain kaksi. Olemme kolmannen sukupolven viljelijöitä. Vaimoni Kaarinan kanssa lypsimme lehmiä. Sitten aloitimme sokerijuurikkaan viljelyn sekä kuminankin myöhemmin. Silloinen maitokiintiöjärjestelmä ja peltoalan niukkuus rajoittivat nuoria yrittäjiä.

Kohti muutoksia Alkoi iso muutos Suomen liityttyä osaksi EU:ta. Liittymisen myötä alkoi valmistautuminen uuteen. Eläinmäärät kääntyivät nousuun, käytettävissä oleva peltoala kasvoi ja vanha parsinavetta korvautui pihattonavetalla. Maitomäärien oli kasvettava. Vuosituhannen alussa rakennettu pihattonavetta on nyt jälleen saneerattu ja siirrytty automaattilypsyyn. Tekniikka on jo vuosisadan kehittynyt niin peloilla kuin karjataloudessa, ja niin sen pitää ollakin. Maatalous ei jouda museoitavaksi. On ollut innostavaa olla mukana kehityksessä, jossa eläinten hyvinvointi on noussut keskiöön.

Onnellinen lehmä on tuottava lehmä Maidontuottajana voi menestyä vain pitämällä eläimistä hyvää huolta. Vain hyvinvoiva, terve ja iloinen lehmä tuottaa. Pihattonavetassamme lehmät elävät ja kulkevat vapaina. Ne käyvät parteen

12 - Hollola-opas

maaten, kun väsyttää, menevät syömään, kun on nälkä ja lypsyrobottiin lypsylle, kun on sen aika. Viljelijän työn luonne on muuttunut. Töitä on toki tehtävä paljon, mutta fyysinen kuormittavuus on vähentynyt ja tekniikka on tullut avuksi. Seurattavaa on kuitenkin entistä enemmän, mutta siinäkin tekniikka on apuna. Eläinten hyvinvointi on arvokasta, ja meillä Suomessa se on maailman huippua.

Ihan kaikkea ei kannata tehdä itse Olemme nyt keskittyneet maidontuotantoon. Peltojen pääkasvi on nurmi. Sokerijuurikkaan viljely lopetettiin jo kymmenen vuotta sitten. Lehmille tuotetaan rehuohraa ja pientä vaihtelua tuo kumina. Keskitämme aikamme ja käytettävissä olevan pääoman lehmiin ja navettaan. Enemmän pääomaa ja aikaa vaativassa säilörehun teossa ja karjanlannan levityksessä käytämme urakoitsijoita. Onnemme on ollut joustavat urakoitsijat ja ennen kaikkea hyvät työntekijät. Menestyvän maatalouden edellytys on kotimaiset kuluttajat. Kuluttaja tekee kaupassa päätöksen valitessaan kotimaisen tuotteen. Kiitettävän usein valinta on osunut suomalaista työllisyyttä tukevaan tuotteeseen. Yli kaksikymmentäviisi vuotta maatalousyrittäjänä on ollut mielenkiintoinen matka. Vastoinkäymisiä ja riemullisia onnistumisia on piisannut. Näen positiivisena puolena tekniikan kehityksen ja työn luonteen muutoksen.


Elap Oy Vesa ja Jenni Koivumaa Elap Oy on vuonna 2011 perustettu elintarvikealan asiantuntijapalveluita tarjoava yritys. Toimipisteemme sijaitsee Paimelassa. Yrittäjyydessä meitä kiinnosti uudet haasteet ja halu kehittää itseämme ja omaa osaamistamme jatkuvasti. Vahva tausta elintarviketeollisuuden palveluksessa antoi mahdollisuuden lähteä yrittäjiksi ja tarjota omaa osaamistamme useille alan toimijoille. Yrittäjyydessä motivoi vapaus ja mahdollisuus suunnitella omia töitä ja aikatauluja, toki asiakkaiden ehdoilla. Koemme, että yrittäjyys on elämäntapa, ei vain työ. Perhe-elämän ja yrittäjyyden yhteensovittamisen olemme kokeneet helppona.

JUURET &KASVU 18.–19.10.2019

Yrittäjyys on lisännyt näkemystämme elintarviketeollisuuden lisäksi myös muilta toimialoilta. Lisäksi olemme kokeneet paikalliseen yrittäjäjärjestöön kuulumisen tärkeäksi vertaistuen antajaksi. Haluamme kannustaa kaikkia yrittäjyydestä kiinnostuneita lähtemään rohkeasti toteuttamaan yritysideaansa. Meidän idea on kehittää asiakkaidemme tuotteiden ja toiminnan laatua. Rakennamme laatujärjestelmiä standardien mukaisiksi sekä kehitämme tuotantoa työntutkimusmenetelmien avulla. Teemme pakkausmerkinnät lainsäädännön vaatimusten mukaisiksi sekä ylläpidämme tuotetietoja tuotetietopankissa, josta kotimaiset ja kansainväliset kaupparyhmittymät hakevat tuotetietoja. Järjestämme elintarvikehygieniakoulutusta ja olemme Ruokaviraston hyväksymä hygieniapassitestaaja.

2019 Lahti

www.yrittajapaivat.fi


JPK KnowHow Oy Pekka Kotiaho Otetaanko konsultti vai pilataanko itse?

Lentääkö tuo idea?

Vuonna 2005 kypsyin ainaiseen matkustamiseen ympäri maailman Törmäsin yhdessä hankkeessa tulevaan yhtiökumppaniini, joka pyysi tulemaan mukaan osakkaaksi heidän konsulttiyritykseensä yhdessä neljän muun asiantuntijan kanssa.

Lentää, kun luottaa itseensä ja kun kehitetään teknologiayrityksiä ja toimintaa, jossa myydään ja toimitetaan asiantuntijuutta, projekteja tai tuotantolinjoja. Nykyään tuohon voi vielä lisätä mittavan paikallisen verkoston alueellamme, kun olen monessa mukana. Jopa Hollolan yrittäjien hallituksessa.

Sovittiin, että perustan oman yritykseni JPK KnowHow Oy:n ja ostan puolen vuoden sisällä eläkkeelle siirtyvän kaverin osuuden yrityksestä. Ostin osuuden. JPK KnowHow omisti siis osan tuosta yhteisestä yrityksestämme.

Yrittämisessä vaikeuteni on ollut löytää työn ahneuden ja oman elämän välinen tasapaino ja toisaalta muistaa myydä jatkuvasti uutta. Siis, että en tapa itseäni työllä ja toisaalta jaksan hankkia koko ajan uutta businesta. Aikaa on hallittava.

Miksi uskalsin mukaan?

Työni tavoite ja samalla haave on, että voin auttaa toisia yrittäjiä ja yrityksiä onnistumaan. He sitten maksavat, jos tuntevat saaneensa yhtiöltäni lisäarvoa, siis apua. Jos ei ole apua, ei tarvitse maksaa. On palkitsevaa nähdä toisten onnistuvat asiantuntemukseni ja osaamiseni kautta.

No, osittain siitä pakosta, että elämään oli saatava enemmän laatua ja osittain siksi, että luotin osaamiseeni, olinhan saanut aikaan melkoisia tuloksia kansainvälisessä busineksessa Suomessa, USA:ssa, Ruotsissa ja Belgiassa.

Liikeideani? Missä olet Suomen paras, kysyi yhtiökumppani? Olen paras tuloksenteossa, kun luodaan uutta kansainvälisesti. Ihmisten kautta syntyvä kansainvälisen yritystoiminnan kehittäminen on vahvuuteni, oli sitten kyse yrityskauppojen jälkeisestä yhdistämisestä tai uuden liiketoiminnan vetämisestä käyntiin. Minusta tuli siis konsultti.

14 - Hollola-opas

Tulevaisuuden yrittäjä: Usko itseesi, ole realisti, suunnittele, ota hyöty käsillä olevasta osaamisesta, siis pyydä apua ja hae sitä. Voit keskittyä omaan ydinosaamiseesi, kun ostat tarvittavan tuen ja rutiinit. Tienaat kuitenkin parhaiten omalla ydinosaamisellasi, et hallinnon pyörityksellä. Liity yrittäjäjärjestöön. Yrittäjäjärjestö tuo tarjolle hyvän verkoston ja vertaiskokemusta tolkuttomasti.

JPK KnowHow -business kiihdytin, Pekka Kotiaho ja hänen bisneskatalyyttinsä. Harrasteauto Renault Alpine A110 vuodelta 1974.


Niina Kettunen, PINNALLA, vesi-, lapsi- ja luontoliikunnan ammattilainen Ammattitaito näpeissä Sormissani on tunto, joka aistii lapsesta, olipa se sitten vauva tai koululainen, mikä hänen fiiliksensä vettä kohtaan on, osaako hän esim. kellua tajuamatta sitä vielä itse. Luen helposti vauvan (ja muidenkin) sanattomia viestejä. Pystyn saamaan arankin viihtymään vedessä. Pienillä vinkeillä saan uimarin siirrettyä vesitaidoissaan seuraavalle tasolle. Saan erilaisten ryhmien – oli kyse vauvaperheistä tai maahanmuuttajamiehistä -dynamiikat toimimaan altaassa. Pedagogiani ja ohjelmani altaassa ovat huolella mietittyjä. Lasten kanssa vedessä olen huippuammattilainen Suomessa ja kansainvälisesti.

Vesiperhe Lapsena ja nuorena harrastin vesilajeja uppopallosta vesihiihtoon. Ensimmäisen oman lapseni kanssa aloitimme tietysti vauvauinnin ja pian myös sen ohjaamisen. Ja kohta muiden ohjaajien kouluttamisen. Kouluttauduimme lapsen isän kanssa uimaopettajiksi, vauvauinninohjaajiksi, hengenpelastajiksi, erityisuinninopettajiksi eli opiskelimme kaikkea, mitä Suomessa alalla saattoi. Vesi oli koko perheen yhteinen juttu. Jopa lapset syntyivät vedessä, suurin osa kotona. Varsinainen työni oli kuitenkin metsäalalla ja opiskelin metsätieteitä.

Oppia maailmalta Kun lapsia oli neljä, nuorin vastasyntynyt, lähdimme kiertelemään talveksi Eurooppaa asuntoautolla. Kävimme uimassa kaikissa vauvauintipaikoissa, mitä löysimme. Suomeen tultua halusimme jakaa uutta tietotaitoa muillekin, joten perustin vuonna 1994 Pinnalla-uimakoulun, jossa sitten vedimme uintiryhmiä, koulutimme uimaopettajia ja suunnittelimme ja tuotimme uimaleluja- ja välineitä. Siirryin kokonaan metsästä veteen.

Kiersin ympäri maailmaa, kaikilla mantereilla. Ensin opiskelemassa uintialaa, tutustumassa muiden kulttuurien tapaan toimia lasten kanssa vedessä ja vierailemassa uimakouluissa. Ja lopulta itse kouluttamassa vauvauinninohjaajia. Lähtiessäni vaikka Uuteen-Seelantiin konferenssiin puhumaan, otin menolennon, paluulennon kuukauden kuluttua ja pariksi ensimmäiseksi yöksi majoituksen. Tutustuin alan ihmisiin ja kiersin uuden ystävän luota toisen luo, opin ja opetin. Matkalla oli mukana aina yksi lapsista, kukin vuorollaan. Lapsesta oli ammatillisesti ja muutenkin hyötyä ja iloa matkalla ja koti-ikävä pysyi loitolla. Vastavuoroisesti kutsuin kaiken maailman uinti-ihmiset Suomeen ja moni tulikin.

Yksinyrittäjänä Nuorimman lapsen ollessa reilun vuoden jäin yksin seitsemän lapsen, yrityksen ja vanhan talon kanssa. Kymmenen vuotta meni lähinnä uupuneessa hengissä selviämisessä, missä auttoi yrittämisen joustavuus – ja hyvä kirjanpitäjä. Saatoin antaa aikaa lapsille ja yrittää kevyemmin, lapset tietysti töissä mukana. Kaikki lapset ovat kouluttautuneet alalle ja hankkineet opiskelurahoja ohjaajina. Nyt kun lapset pärjäävät suurimmaksi osaksi omillaan oikeissa ammateissaan, pystyn jälleen keskittymään enemmän yrittämiseen. Toimiminen Hämeenkosken yrittäjissä antoi voimaa kuormittavana aikana ja yhdistyksen liityttyä Hollolan yrittäjiin pari vuotta sitten yrittäjäkollegoiden piiri laajeni ja yhteistä toimintaa tuli mukavasti lisää. Toiseksi nuorin Niinan seitsemästä lapsesta on Wili, jonka skeittitarinan voi lukea sivulta 36.

Hollola-opas

- 15


Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy Kirsi Miss Jouheva omistajanvaihdos Tulin Salpakankaan Lääkintävoimisteluun töihin 1993 valmistuttuani fysioterapeutiksi Porista. Viiden työvuoden jälkeen ostin oman työpaikkani yrityksen perustajalta Arja Hornborgilta. Silloin yrityksessä itseni lisäksi työskenteli yksi toinen fysioterapeutti. Yrityksen siirtyminen minun johtooni tapahtui helposti. Osakkeet vaihtoivat omistajaa ja työt jatkuivat seuraavana päivänä entisellään. Arja perehdytti pikkuhiljaa yrityksen taloushallintoon ja kun hän ei ollut enää juurikaan muiden töiden takia osallistunut asiakastyöhön, siirto sujui jouhevasti. Olenkin aina nuorille omasta yrityksestä haaveileville kertonut tarinaani ja suositellut heitä hakeutumaan töihin yrityksiin, jossa omistaja on lähiaikoina jäämässä pois työelämästä. Yrityksessä työskennellessäsi opit paljon asioita yrityksen pidosta ja sinulla on jo valmis asiakaskunta.

Yrittäjyys palkitsee monin tavoin Työssä yrittäjänä palkitsee se, että voi työllistää muita yrityksessä ja kaikessa tässä sotemyller-

16 - Hollola-opas

ryksessä voi pärjätä pienenä, kotimaisena, yhden naisen omistamana yrityksenä tarjoten laadukkaita lähipalveluita. Tavoitteenamme on asiakkaiden tarvitsemien hoitojen lisäksi ohjata heille itsenäisiä keinoja toiminta- ja liikkumiskyvyn parantamiseen ja ylläpitoon ja näin parempaan elämän laatuun. Oma erikoisalani on lasten ja ennen kaikkea vauvojen neurologia ja tuki- ja liikuntaelinongelmat. Erityisen palkitsevaa on se, että saa tehdä asiakastyötä ja näkee pienten asiakkaiden kehittymisen ja perheiden ilon lapsistaan.

Ei kaikkia munia samaan koriin Se on haave, että pieniä yrityksiä arvostettaisiin eikä tulevissa sote ratkaisuissa ajettaisi meitä ahdinkoon. Tuleville kuntoutusalan yrittäjille neuvoksi, että pitää oman asiakaskuntansa laajana, ettei erikoistumisellaan aja itseään tilanteeseen, jossa ”kaikki munat ovat yhdessä korissa”; että laskun maksajana on esimerkiksi vain Kela. Yrityksemme vahvuus on se, että meillä on sopimuksia julkisrahoitteiseen kuntoutukseen esim. Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus, vakuutusyhtiöiden sekä yritysten kanssa ja kokonaan itse hoidon maksavia asiakkaita on lähes puolet.


Uutta yrittäjyyttä

Laatuviiniä Hollolasta Suomalaisesta metsässä ja marjamailla kasvaa maapallon parasta viiniä Viinin tietyt parhaat ainesosat kasvavat täkäläisissä metsissä, uskovat maahanmuuttajat ja viiniyrittäjät Paola de Guerrera Cohen ja David Cohen. He muuttivat FinnViini-tuotemerkin Hollolaan Lepaalta vuoden 2019 alussa, remontoivat nyt tilaa ja brändäävät uutta tuotemerkkiään Ainoa Wineryä puhtaana, uniikkina ja mytologiseen Ainoon viittaavana tyyliviininä. Kansainväliset maininnat ja palkinnot muun muassa Ainoan Vaapukkaviinille osoittavat, että vuosien sinnikäs insinöörintarkka kehitystyö kantaa hedelmää. Puolukkainen ja kuusenkerkkäinen Ainoa Havu -viini taas arvosteltiin Helsingin Sanomissa viiden tähden viiniksi ja myytiin nopeasti loppuun Alkoista. Uusimpana tunnustuksena Ainoa Winery on valittu edustamaan Suomea Nordic Food Awards 2019 -artesaaniruoan kisasarjaan. Kolmelapsinen yrittäjäperhe on kotiutunut hyvin Hollolan Miekkiöön, kun lapsille löytyivät koulupaikat ja kavereita naapurista. Nyt yrittäjät valmistelevat viinitilaansa vierailukuntoon, rakentavat yhteistyöverkostoja ja ottavat askelia kansainvälisille markkinoille. Ainoa Wineryn tuotteita saa ravintoloista ja tietyistä verkkokaupoista ja tilauksesta Alkosta. ”Kesän aikana saamme tilamme vierailukuntoon!” David ja Paola lupaavat. Tuoreet hollolalaiset yrittäjät toivovat nyt seuraavaksi tutustuvansa paikallisiin yrittäjiin muun muassa yrittäjätapaamisissa.

Ainoa Winery Rekolanpolku 65 15700 Hollola puh. 040 322 2959 www.facebook.com/ainoawinery/ info@ainoawinery.com

Hollola-opas

- 17


Mistä Hollola tunnetaan Hollola on maailman kaunein kunta ja tunnettu parhaista paikoistaan ja palveluistaan. Näin me paikalliset ajattelemme. Mutta mistä Hollola tunnetaan? Tässä muutamia tärppejä.

Kansantanssi ja folklore

Latua on!

Koulut 18 - Hollola-opas

Hollolan nuorisoseura on tehnyt Hollolaa tunnetuksi jo vuosikymmenten ajan kansantanssin mekkana, jossa aina pimeimpään syksyn aikaan pidetään värikäs ja kansainvälinen Hollo ja Martta -kansantanssi- ja musiikkifestivaali. Toinen tunnettu hollolalainen kansantanssin koulu ja harrastusseura on Matit ja Maijat, jossa tanssimiseen suhtaudutaan avoimesti ja kokeilunhaluisesti pilke silmäkulmassa! www.hollolannuorisoseura.fi, www.matitjamaijat.fi Tänä syksynä 16. Hollo ja Martta -festivaali pidetään 27.10. – 3.11. Festivaalille saapuu ryhmiä muun muassa Bulgariasta, Itävallasta, Portugalista, Slovakiasta, Unkarista, Meksikosta ja Venäjältä. Kotimaisia muusikoita ja laulajia saapuu yli 1 200! Festivaalin päätapahtumat ovat 28.10. pidettävä avajaiskonsertti ja lauantain 2.11. pääkonsertti Lahden kaupunginteatterissa. Viikko on myös täynnä ilmaisesityksiä ja kansainvälisiä illanviettoja upeine illallisineen. www.hollojamartta.fi

Hollola on urheilun ja liikkumisen unelmapaikka. Asianharrastajat pitävät muun muassa monipuolisia hiihtolatujamme Suomen parhaimpina, ja nimenomaan parhaiten hoidettuna. Laduilla vastaan suksii todennäköisesti myös maailmanmestaritason hiihtäjäjulkkiksia kuten Aino-Kaisa Saarinen ja Sami ”Musti” Jauhojärvi. Kesäisin reiteillä juostaan ja retkeillään. Hiihtokausi huipentuu Finlandia-hiihtoon, joka järjestetään jo 47. kerran Hollolan ja Lahden maastoissa 22.-23.2.2020 www.finlandiahiihto.fi

Hollolan elinkaarikouluilla vierailevat niin suomalaiset kuin ulkomaiset opetus- ja kiinteistöalan asiantuntijat. Avoin ja avara oppimisen ympäristö hämmästyttää, ja se tuokin kouluihin uudenlaista vertaisoppimista ja yhteisöllisyyttä. Elinkaarimallissa rakentajan vastuulle kuuluvat esimerkiksi rakennusajan virheet ja sisäilmaongelmat koko elinkaaren ajan. Uusimmat kaksi koulua ovat Heinsuon yhtenäiskoulu kuntakeskuksessa Salpakankaalla ja Kalliolan koulu Vesikansassa. Molemmat koulut tarjoavat tilojaan myös muiden toimijoiden käyttöön!


Keskiaikainen harmaakivikirkko

Messilän paratiisi

Tiirismaa ja Salpausselkä

Kuva: Minna Halme /kuvakisan erikoismaininta.

Muun muassa historioitsija Kyösti Toivosen mielikohde Hollolassa: ”Kirkko oli keskiajalla kaiken A ja O. Papit olivat paikallisia vaikuttajia ja kirkossa oli käytävä siksikin, että se oli paikallinen info.” 1300-luvulla kirkko haluttiin asemoida pakanalliseen kulttipaikkaan ja niin se rakennettiin paikkaan, joka nykyisin tunnetaan Hollolan kirkonkylänä. Kivikirkko on avoinna 1.6.-31.8.2019 ma-su 11-18, ja paikalla on aina opas! (Huomioi kirkolliset toimitukset ja jumalanpalvelukset.)

Messilä on lomailijan paratiisi talvet kesät. Kesäisin Messilä Camping täyttyy karavaanereista, telttailijoista ja tapahtumista joka makuun. Messilä Golfin kausi alkaa. Talvet ovat iloista aikaa, kun Salpausselän ansiosta Tiirismaalle satelee lunta usein vähän aiemmin ja enemmän kuin alaville maille. Silloin avaa Messilän Maailma laskettelurinteensä. Messilä on eteläisen Suomen suurin hiihtokeskus, jossa voi myös kokeilla telemarkkia, lautailla ja tietenkin myös hiihtää. Ja tietenkin Messilä on paras paikka maastopyöräilylle. Ja tietenkin häihin ja muihin juhliin! www.messilagolf.fi, www.campingmessila.fi, www.messila.fi

Hollola sijaitsee geologisesti arvokkaalla alueella, ja on siksi osa Päijät-Hämeeseen perustettavaa Salpausselkä Geoparkia, jolle haetaan UNESCOn tunnustusta. Pirunpesän mahtava halkeama Tiirismaan kvartsiittikalliossa oli matkailunähtävyys jo 1800-luvulla, ja Tiirismaalla on myös Etelä-Suomen korkein kohta. Salpausselät puolestaan ovat Suomen tunnetuin geologinen kokonaisuus. Hollolassa ensimmäinen Salpausselkä muodostuu laajoista, jääkauden sulamisvesivirtojen kerrostamista suistoalueista eli deltoista. Nämä hiekkaja sorakankaat kätkevät sisälleen Etelä-Suomen suurimman pohjavesialueen, joka näkyy paikoin maan pinnalla kirkasvetisinä lähteinä. Harjut ovat muistona jääkauden sulamisvesivirroista, ja esimerkiksi Kapatuosian linnamäki on osa ensimmäiseltä Salpausselältä Vesijärvelle ulottuvaa harjua. Vuosituhansien ja –miljoonien kuluessa syntyneiden maa- ja kallioperän muotojen ansiosta Hollolassa laskettelemme, suunnistamme supissa, retkeilemme sykähdyttävissä maisemissa, juomme hyvää vettä ja uimme lukuisissa järvissä. Toivotamme myös matkailijat tervetulleiksi tutustumaan kohteisiimme ja käyttämään yritystemme palveluita! www.salpausselkageoparkproject.fi

Hollola-opas

- 19


Luontokohteet Kapatuosian linnavuori Kapatuosian linnavuori Hollolassa on Päijät-Hämeen vanhin asuinpaikka. Mäen ympäri kiertää kyltein opastettu luontopolku ja sen päällä sijaitsee näkötorni. Noin 200 metriä keskiaikaisen kivikirkon pohjoispuolella.

Kellolanlähde Kellolan lähde sijaitsee Hämeenkoskella Huljalan kylässä. Se on kirkasvetinen ja syvä lähde, johon kerrotaan Isovihan aikana upotetun kirkonkellot. Pohja kuvastuu heleän vihreänä. Lähde on osa laajaa pohjavesialuetta.

20 - Hollola-opas


Kiikunlähde Kiikunlähde on yksi Suomen suurimmista ja kuvatuimmista lähdealtaista. Pituus on 400 metriä ja leveys leveimmillään 100 metriä. Lähestythän kunnioittaen, lähde sijaitsee yksityisellä maalla.

Kutajärvi Kutajärvi on luonnonsuojelualue ja Etelä-Suomen merkittävä lintujärvi. Siellä pesii muun muassa kaulushaikara, ja lintutornille vievässä kosteikossa satakielet ja yölaulajat rytmittävät öisiä linturetkeilijöitä. Kutajärvi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja alueella on kaksi lintutornia. Lintutornille johtaa luontopolku, jonka yhteydessä on infotauluja joissa on esitelty alueen kasvillisuutta, eläimistöä ja erityisesti linnustoa.

Laasonpohja Laasonpohja on Vesijärven rehevöitynyttä vesialuetta. Se on yksi valtakunnallisesti sekä kansainvälisesti arvokkaista lintuvesialueista. Luonnonsuojelualue kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan. Laasonpohjan suojelualueet ovat yhteispinta-alaltaan 128 hehtaaria.

Messilä ja Tiirismaa Salpausselän helppokulkuisilla rinteillä ja Tiirismaan jylhässä maisemassa on kunnossapidettäviä ulkoilureittejä ja hiihtolatuja, jotka liittyvät Heinsuon urheilukeskuksen valaistuun liikuntaverkkoon. Messilässä on useita laskettelurinteitä ja haasteellinen golfkenttä.

Pirunpesä Hollolassa sijaitsee Pirunpesän kalliohalkeama, joka on ollut matkailukohteena 1800-luvulta lähtien. Kvartsiittiseinämät nousevat rotkon pohjalta jopa 20 metriin. Kalliohalkeamaa ympäröivä samanniminen luonnonsuojelualue on vaihtelevaa kangasmetsää. Maasto on paikoitellen kivikkoista ja sieltä löytyy myös paljon suppia. Alueelle pääsee ulkoilureittejä pitkin ja kohde on osa 4,5 kilometrin mittaista Tiirismaan kierrosta.

Soisalmensuo ja Kinnari Soisalmensuon ja Kinnarin luonnonsuojelualueet sijaitsevat Iso-Tiilijärven rannan itäpuolella. Aluetta ympäröivät hyvät ulkoilureitit, ja luonnonsuojelualue on selvästi merkitty. Suoalueen läpi kulkee pitkospuut, joita pitkin pääsee ihastelemaan kaunista suomaisemaa.

Hollola-opas

- 21


Tiilijärvien ympäri Kolmen järven ympäristössä kulkeva reitti, jonka varrella on hyviä uimapaikkoja. Järvi- ja metsämaisemien lisäksi reitin varrella löytyy myös suomaisemaa ja pitkospuita. Reitti on pääsääntöisesti helppokulkuinen ja kestää n. 4 tuntia.

Huljalan Helvetti Huljalan Helvetti on Hämeenkoskella jääkaudelta peräisin oleva rotko Salpausselän harjun kupeessa.Sen pohjalla virtaa kirkasvetinen puro. Sijainti valtatie 12:lta Kärkölän risteyksestä Kärkölän suuntaan ja heti ylös kääntyvän Vanhatien varrella.

Linnakallio Linnakallio Hämeenkosken keskustassa kuuluu keskiaikaisiin linnavuoriin. Linnakallio on toiminut suurten vainovuosien aikaan ihmisten ja tavaroiden piilopaikkana.

Pyhän Laurin keskiaikaisen kirkon rauniot Lähellä Hämeenkosken keskustaa sijaitsevat keskiaikaisen lähes ainutlaatuisen pohjakaavaltaan kahdeksankulmaisen Pyhän Laurin kivikirkon rauniot. Kirkko rakennettiin todennäköisesti 1510 ja 1560 välisenä aikana. Kirkko jäi pois käytöstä 1600-luvulla ja raunioitui.

Teuronjoki Teuronjoki saa alkunsa Pääjärven eteläpuolisesta lampijonosta Hämeenkosken taajaman pohjoispuolelta. Se kulkee Hämeenkosken keskustan läpi kohti Kärkölää ja päättyy lopulta Mommilanjärveen. Joessa on useita pieniä koskia ja se onkin aikanaan ollut tärkeä voimanlähde paikallisille myllyille ja teollisuudelle. Pituutta joella on noin 35 km. Nykyään Teuronjoki on idyllinen kalastus- ja melontaretkikohde.

Hankalan Pellavaloukku Hankalan Pellavaloukku on kulttuurihistoriallisesti arvokas suojelukohde, jossa Tampellan entisen pellavankäsittelylaitoksen (1888-1955) lisäksi on nähtävillä tehdasmiljöö Teuronjoen patoineen sekä kesäisin vaihtuvia näyttelyitä.

22 - Hollola-opas


Hammonjoki Lähellä Hollolan kirkonkylää sijaitseva Hammonjoki saa vetensä Salpausselän soraharjujen lähteistä ja laskee Vesijärveen. Joki on ainoita Vesijärven valuma-alueella sijaitsevia taimenjokia, jossa on luontaisesti lisääntyvä taimen ja puronieriäkanta. 1990-luvun puolivälissä Hammonjoen historiassa käännettiin uusi lehti. Paikalliset asukkaat ja seutukunnan yhteisöt päättivät tehdä siitä vetovoimaisen perhokalastuskohteen. Kalastuskohteena Hammonjoki jakautuu kahteen erilliseen kalastuslupaalueeseen. Näistä pidempi, puolentoista kilometrin mittainen alue 1 sijoittuu alajuoksulle, Vesijärven ja Koveroistenjärven väliin, kun taas puolen kilometrin mittainen alue 2 ulottuu Koveroistenjärven eteläpäästä aina Sepänpuron ja Laavijoen yhtymäkohtaan. Hammonjoen valumaalueen pinta-ala on noin 45 km2. Pääuoma alkaa Kiikunjoen nimellä, muuttuen Sepänpuroksi. Joki levenee Koveroistenjärveksi joka laskee Hammonjokena Vesijärveen. Kalastus Hammonjoella on sallittu vain perhokalastusvälineillä. Kalastuksessa saa käyttää ainoastaan väkäsetöntä koukkua. Jokialueella, Hammonjoen suulla, Vesijärvessä sekä Koveroistenjärvessä on seisovien pyydysten käyttö kielletty. Hammonjoella kalastavalta vaaditaan valtion Kalastonhoitomaksu ja Hammonjoen perhokalastuslupa. Luvat perhokalastukseen kirkonkylän Katinhännästä.

Hanneksen muistometsä Hollolan Kalliolassa, juurevalla ja historiallisella hämäläisellä paikalla, kasvaa Hanneksen metsä. Se on säätiöity puulajipuisto, jonka lujassa maastossa kasvaa harvinaisiakin lajikkeita metsän ystävien iloksi: pilvikirsikka, saarni, purppurapihtakuusi, kanadantuija, mantsurianjalopähkinä. Hanneksen muistometsä on kaikille avoin arboretum. Puiston pinta-ala on kymmenen hehtaaria ja maaston korkeusero 34 m. Alueella on myös näkötorni sekä puupölkyistä rakennettu 50 hengen auditorio. Ajo-ohjeet: Aja 10,5 km tietä 24 Lahdesta Vääksyn suuntaan. Käänny oikealle Urajärven risteyksestä Pitkänsillantielle ja aja 2,8 km.Pitkänsillantieltä kääntyy tie oikealle ”Hanneksen metsä”, seuraa opasteita.

Hollola-opas

- 23


Logistinen keidas

KUNTAKESKUS

SALPAKANGAS

UUSI VT12 AVATAAN LIIKENTEELLE

HELSINKI 100 km/1 h JYVÄSKYLÄ 178 km/2 h TAMPERE 120 km/1,5 h

2020

KUKONKOIVU

PAASSILTA

HOPEAKALLIO

■ Kokonaisala 11,9 ha. Tonttikoot noin 7 827 m² – 48 391 m²

Teollisuutta, varastointia, logistiikkaa

Teollisuutta, varastointia, kaupallisia palveluja

Kokonaisala 98 ha. Vapaiden, rakentamisvalmiiden tonttien pinta-ala on yhteensä noin 25 ha.

Paassillan alueella on lainvoimainen asemakaava. Osa tonteista jo esirakennettuja. Alue laajenee tulevaisuudessa

Tonttien koot ovat noin 3 070 – 35 469 m² ja rakennusoikeus noin 1 535 – 17 735 k-m².

Valmis kaava mahdollistaa nopeasti käyttöönotettavat, tilavat tontit. Rakentamisen voi aloittaa heti.

Maaperä on rakentamiselle suotuisaa, kantavaa sora-aluetta

10 miljoonaa asukasta 3 tunnin säteellä, kansainväliselle lentokentälle ja satamaan tunnissa

10 miljoonaa asukasta 3 tunnin säteellä, kansainväliselle lentokentälle ja satamaan tunnissa ja Pietariin noin 2,5 tunnissa

Riihimäentien 54 ja VT 12 risteysalueella, noin 2 km Hollolan kuntakeskuksesta ja 10 km Lahdesta

VT 12 varressa, Hollolan kuntakeskuksesta noin 4 kilometrin ja Lahdesta 10 kilometrin päästä. Pääkaupunkiseutu ja Pirkanmaa tunnin ajomatkan päässä Alueella saatavilla energiaratkaisuksi maakaasu

Pohjavesialuetta

Sijaitsee kasvavien markkinoiden sekä osaamiskeskittymien läheisyydessä Alueen erityisvahvuudet

■ ■

Hyvin saavutettava ja kustannustehokas ympäristö

Tontit eivät sijaitse pohjavesialueella

Laaja työssäkäyntialue ja työntekijöitä houkutteleva asuinympäristö

Alueen erityisominaisuudet ja vahvuudet

■ ■ ■ ■

Tonttikohtainen rakennusoikeus noin 3130 – 19 356 k-m²

Valmis kunnallistekniikka Hyvin saavutettava ja kustannustehokas ympäristö

Laaja työssäkäyntialue ja työntekijöitä houkutteleva asuinympäristö Keskeiset toimijat

Keskeiset toimijat

Uudisalueella toimii ensimmäisenä sijoittujana PäijätHämeen pelastuslaitoksen Hollolan toimipaikka

Kaupallisia palveluja

Rakennusoikeus: 40 000 k-m². Liikerakennustontit n. 6656 – 25525 m²/ rakennusoikeus n. 1398 – 5360 m². Lisäksi tontteja ympäristöhäiriötä aiheuttamattomalle teollisuudelle/ liikerakentamiselle

Alueella on lainvoimainen asemakaava. Esirakennustyöt ovat käynnissä, ensimmäinen kaupallinen toimija aloitti alueella keväällä 2018

Riihimäentien 54 ja VT12 risteysalueella, noin 2 km Hollolan kuntakeskuksesta ja 10 km Lahdesta Alueen erityisvahvuudet

Hyvin saavutettava ja kustannustehokas ympäristö

Laaja työssäkäyntialue ja työntekijöitä houkutteleva asuinympäristö Keskeiset toimijat

Neste-liikenneasema Hollolan Matkakeidas monipuolisine palveluineen

Karlux Oy:n tuotantolaitos ja valaisinpuisto sekä Protalli-talliosakekiinteistö valmistuvat 2019

Kaukokiito Oy, Speed-yhtiöt, Ruskon Betoni Oy, Rakennusbetoni ja Elementti Oy sekä Pielisen Betoni Oy.

LAHDEN SEUDULLA ON TILAA UUSILLE YRITYKSILLE JA ROHKEILLE IDEOILLE.

Kysy lisätietoja:

24 - Hollola-opas

Hollolan kunta Elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander 044 780 1298 sari-anna.vilander@hollola.fi

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy Asiakkuuspäällikkö Miika Laakso 040 547 7160 miika.laakso@ladec.fi


Kehätie - väylä kehitykseen Rahtisatamaan, lentokentälle kuin myös pääkaupunkiin ajoaika noin tunti. Niin yritys- kuin omakotitontit, toimitilat, asumisen ja elämisen kustannukset ovat edulliset. Paikka sijaitsee Suomen 5. suurimmalla kaupunkiseudulla – lähellä kaikkea, mutta keskellä luontoa. Mikä se on? Hollolan kunta. Logistinen keidas, jonka läntisen osan saavutettavuutta Lahden eteläinen kehätie eli VT12:n uusi linjaus parantaa entisestään. Lahden seudun monipuolinen elinkeinoelämä, yritysverkostot, vauhdilla uudistuva ja kehittyvä opintotarjonta, työvoiman saatavuus ja hintataso luovat lisäksi yrityksille optimaalisen toimintaympäristön niin keskuskaupungissa kuin laadukkaan asumisen kehyskunnissa. Kuten kehittämisyhtiö Ladec toteaa, seudulta löytyy tilaa uusille yrityksille ja rohkeille ideoille! Hollolaa arvostetaan erityisesti laadukkaan asumisen kuntana. Kehätien valmistuminen sujuvoittaa ja nopeuttaa liikennettä myös asuntoalueille niin etelän kuin idän suunnasta. Raskaan liikenteen siirtyminen uudelle linjaukselle parantaa myös kuntakeskuksen sekä lähialueiden asumisviihtyisyyttä sekä turvallisuutta. Kaavoituksessa onkin jo huomioitu tämä tuleva positiivinen kehitys, liikenteen ja erityisesti tuleva melutason lasku. Strategiseen yleiskaavaan on mietitty uusia ratkaisuja mm. kuntakeskuksen alueelle.

logistisesti erittäin hyvät. Hopeakallio tulee täydentämään mainiosti alueen kaupallisia palveluja ja sijoittujiksi toivotaan ja etsitään mm. huonekalualan, sisustuksen, erikoistavarakaupan, pihan, puutarhan, pienkoneiden ja laitteiden, rautakaupan ja miksipä ei isompienkin kulkuneuvojen kauppaa ja palveluja. Alueen asukkaiden sekä kauttakulkuliikenteen palveluja. Lahden eteläisen kehätien rakentamista on takana nyt puolitoista vuotta ja projekti etenee aikataulussa ja budjetissa. Tavoiteaikataulun mukaisesti valtatie 12 avataan liikenteelle vuoden 2020 lopulla ja viimeistelytöitä tehdään vielä vuonna 2021. Itse hanke on kuitenkin laitettu vireille lähes 50 vuotta sitten! Hankkeen kokonaiskustannuksen arvioidaan olevan 275 miljoonaa euroa. Vt 12 Lahden eteläisen kehätien osalta investointikustannuksen arvioidaan olevan 258 miljoonaa euroa ja Mt 167 Lahden eteläisen sisääntulotien 17 miljoonaa euroa. Valtion rahoitusosuus on 72 % (198 miljoonaa euroa) ja Lahden kaupungin ja Hollolan kunnan yhteinen rahoitusosuus 28 % (77 miljoonaa euroa) elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander

Kehätien positiivinen vaikutus on jo huomattavissa. Sekä Kukonkoivun teollisuusalue että VT12 Hollolan pään liittymän tuntumassa sijaitsevat uudet Paassillan jaHopeakallion yritysalueet kiinnostavat. Kaikkien näiden kolmen alueen sijainnit ovat sekä yritysten että asiakkaiden kannalta

Hollola-opas

- 25


Hätänumero

Tärkeitä yhteystietoja Hollolan seurakunta

Matkahuolto

Keskuskatu 2, 15870 Hollola Vaihde: 03 524 6600 ma-pe klo 9-14 www.hollolanseurakunta.fi hollolan.seurakunta@evl.fi

MH-Asiamies

Järjestää kaikenikäisille toimintaa Hämeenkoskelta Vesikansaan, palvelee seurakunnan jäseniä tekee mm. diakoniatoimintaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä www.phhyky.fi Salpakankaan terveysasema Terveystie 4, 15870 Hollola Ajanvaraus tapahtuu soittamalla omahoitajalle. Hämeenkosken alueen numero on 03 880 2501. Vesikansan terveysasema Rataharjuntie 23, 15270 Kukkila (Kalliolan koulun yhteydessä) Ajanvaraus ja puhelinneuvonta 03 880 2788 Päijät-Hämeen keskussairaala Keskussairaalankatu 7, 15850 Lahti Arkisin 8 -18, la ja pyhäpäivinä 9-18. Vaihde (03) 819 11 Akuutti24 Keskussairaalankatu 7, 15850 Lahti Maksuton päivystysnumero 116 117 Puh. (03) 819 2385

Hollolan Asuntotalot Kunnan omistamassa vuokra-asuntoyhtiössä on noin 400 huoneistoa ja hakujärjestelmän piirissä 620 vuokra-asuntoa. Keskuskatu 4, 15870 Hollola (03) 871 640 Avoinna ma 9-16, ti-pe 9-15 www.hollolanasuntotalot.fI

Posti R-kioskit Keskuskatu 4 ja Keskuskatu 11 M-Market Koskikartano Tampereentie 632, 16800 Hämeenkoski Postin pakettiautomaatti, Prisma Hollola, Kansankatu 8, 15870 Hollola

26 - Hollola-opas

112

R-kioskit Keskuskatu 4 ja Keskuskatu 11 Pakettipalvelut, M-Market Koskikartano Tampereentie 632, 16800 Hämeenkoski

Asiointipiste Piipahlus Kunnan neuvontaa, apua ja Kelan yhteispalvelupiste. Virastotie 3, 15870 Hollola 044 780 1357, 044 780 1245 ja 044 780 1448 info@hollola.fi

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy Hollolan jäteasema Paasillantie 114, 15880 Hollola 044 373 6025 Aukioloajat ma, ke, pe klo 12-18, lisäksi huhti-lokakuussa parillisen viikon la klo 10-14 www.phj.fi

LahtiAqua - Lahden seudun oma vesiyhtiö Vaihde arkisin 8-16, p. 03 851 590 Yleisen vesi-ja viemäriverkoston vikailmoitukset 0800 3 0808 (24h) www.lahtiaqua.fi

Lahden aluetaksi 0601 100 01, info@lahdenaluetaksi.fi

Lahden Seudun Liikenne LSL 03 814 2355 www.lsl.fi Waltti-matkakortit ja niiden lataus asiointipiste Piipahluksessa osoitteessa Virastotie 3, 15870 Hollola.

VR Mannerheimintie 15, 15100 Lahti Asiakaspalvelu avoinna: ma–pe klo 5–22 la–su ja arkipyhinä klo 7–22 Puh. 0600 41900 (1,99€/Puhelu+pvm)


Matkakeskus

Matkahuolto

Rautatienkatu 2, 15100 Lahti

Askonkatu 2, 15100 Lahti ma-pe 7-19 www.matkahuolto.fi Neuvonta, varaukset, aikataulut Avoinna 24/7 Puh. 0200 4000 (1,99€/Puhelu+pvm)

Visit Lahti -info Kauppakeskus Trio Puh. 0300 472 222 (0,34€/min+pvm) ma-pe klo 10-17, la 9-16 www.visitlahti.fi

Lajittele jätteet hyödyksi ja tee arjen ympäristöteko Valtaosa asumisessa syntyvästä jätteestä hyödynnetään joko energiantuotannossa tai kierrättämällä materiaali uusioraaka-aineeksi. Jätteiden lajittelu säästää luonnonvaroja ja ympäristöä. Jätehuollon toimialueella Päijät-Hämeessä hyödyntämisaste on 95 %. Kaikkien asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöjen tulee päivittäisjätehuollon osalta olla liittyneitä järjestettyyn jätteenkuljetukseen. Hollolassa kiinteistön haltija tekee sopimuksen jäteastioiden tyhjennyksistä valitsemansa kuljetusliikkeen kanssa. Päivittäiset jätteet on kaikilla kiinteistöillä lajiteltava vähintään energia- ja sekajäteastiaan.

naiset jätteet jäteasemalle tai muihin Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n palvelupisteisiin. Hollolan jäteasema (Paassillantie 114, Hollola) palvelee asukkaita ympäri vuoden maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 12-18. Huhti-lokakuussa jäteasema palvelee myös parillisten viikkojen lauantaisin klo 10-14.

Jätteiden hävittäminen polttamalla ja hautaaminen maahan on kielletty. Samoin on kiellettyä kuljettaa jätteet kesäasunnolta vakituisen asunnon jäteastioihin.

Jäteasemalle voi tuoda joka sortin jätteitä kuution kuormina. Monet jätelajit otetaan kotitalouksilta vastaan maksutta. Tällaisia ovat risut, haravointijätteet, kartonki, lasipakkaukset, paperi, metalli, puu (myös puiset huonekalut), kestopuu, renkaat, sähkölaitteet, vaaralliset jätteet ja käyttökelpoiset kodintekstiilit ja vaatteet. Lääkejätteet tulee toimittaa apteekkiin. Kotitalouksien pakkausjätteet voi viedä Rinki-ekopisteille.

Hollolan jäteasema palvelee kesäaikana myös joka toinen lauantai

Isommista jäte-eristä pääsee eroon vaivattomasti kotoa poistumatta tilaamalla PHJ:n lava- tai säkkipalvelun. Lisätietoa jätehuollon palveluista löytyy osoitteesta phj.fi.

Toimita huonekalut, sähkölaitteet, vaaralliset jätteet, rakennus- ja remonttijätteet ym. isot satun-

Palvelu- ja lajitteluneuvonta auttaa arkisin klo 9-15 numerossa 03 871 1710.

Hollola-opas

- 27


Hollolan Hirvenhiihtäjät 60 vuotta Hirveästi hiihdetään, yhtä köyttä vedetään, Hollolasta kajahtaa H-H-H! (HHH:n lippukuntahuuto)

Hollolan Hirvenhiihtäjät on tarjonnut vuosikymmenien aikana unohtumattomia elämyksiä ja hetkiä tuhansille pienille ja isoille partiolaisille. Tällä hetkellä Hirvenhiihtäjissä on reilu 200 jäsentä. Partiolaiselle ominaisella tavalla toiminta on tarmokasta ja siitä huokuu hyvä partiohenki maustettuna hersyvällä partiohuumorilla. ”Hirttäjäiset” heidän tapahtumakalenterissaan kuulosti hieman huolestuttavalta, mutta onneksi kyseessä oli vain perinteinen viikonlopputapahtuma, jonka nuoret vuorostaan järjestivät aikuisille. ”Välipamauksenkin” voi assosioida monin tavoin. Se on kuitenkin vain johtajiston tapaaminen, jossa päivitetään tulevan kauden toimintasuunnitelma.

Tehdään yhdessä HHH järjesti helmikuussa 2019 Rismalahden partiomajalla talvileirin, jota juhlavuoden kunniaksi kutsuttiin Talvijuhlaleiriksi. Majan lähimaastoon nousi hetkessä kolme puolijoukkuetelttaa. Hommat sujuvat, kun porukalla tehdään ja vanhemmat ja kokeneemmat opettavat taitojaan pienemmille. Siinä se juju juuri onkin. Partiossa kaikki tehdään yhdessä ja isot opastavat pieniä, ketään ei jätetä yksin. Talvijuhlaleirin yksi kohokohdista oli talviolympialaiset, joiden lajikirjo oli selkeästi partiolaisten käsialaa. Petanqueta on hankala pelata talvella eikä curling-kiviä ollut. Koska partiolaisella ei sormi mene suuhun, kehiteltiin petanque-curling ja omat säännöt. ”Jotakin kyykän tapaistakin” heiteltiin ja kaikilla oli hulvattoman hauskaa. Suksiksi kelpasivat kakkosneloset, joilla sujui jopa mäkihyppy.

Olympialaispäivä huipentui juhlanuotioon, jolle saapui myös vieraita viettämään tunnelmallista talvi-iltaa. Kesällä on tiedossa Hämeen partiopiirin yhteisleiri Ilves, joka pidetään Evon metsissä. Leirille odotetaan 4 500 partiolaista.

Partio on jopa elämän mittainen suuri seikkailu Miltä tuntuisi retkeillä metsässä puolijoukkueteltassa tai laavussa yöpyen? Varmasti suhde luontoon vankistuisi ja luonnontuntemus lisääntyisi. Käden taidot karttuisivat samoin erätaidot. Syntyisi seikkailu, joka ei hevillä unohdu. Syntyisi ystävyyssuhteita, jotka parhaimmillaan kestävät läpi koko elämän. Hollolan Hirvenhiihtäjien lippukunnanjohtaja Joona Halinen kertoo Hirvenhiihtäjien olevan eräsuuntautunut lippukunta. HHH:lla on kolme partiokämppää, joiden maastoissa onkin tilaa temmeltää. Lippukunnan kämpistä suurin on Rankinen, joka sijaitsee Kutajoella Vesijärven rannalla. Hieman pienempi Pinnola on Sairakkalassa. Erähenkeä aidoimmillaan löytyy Korsusta, jonka partiolaiset ovat kunnostaneet käyttöönsä. Erätaidoista Hirvenhiihtäjät mittelevät partiotaitokilpailuissa. Heillä on omat kisat yleensä keväisin ja isompiin kansallisiin kisoihin osallistutaan vuosittain. Viikoittaisia kokoontumisia varten ”päämajana” on kolo Sovituksenkirkon alakerrassa, mutta myös Parinpellossa ja Vesikansassa on kokoontumistilat.


Yläikärajaa ei ole Joona itse on aloittanut partion sudenpentuikäisenä eli seitsemänvuotiaana eikä loppua näy, mutta hän kaipaa lisää aikuisia mukaan toimintaan. • Aikaisemmin partioon voi liittyä vasta seitsemänvuotiaana, mutta nyt tilanne on muuttunut. Viime vuonna uudeksi toimintamuodoksi otettiin perhepartio, joka antaa myös alle kouluikäisille mahdollisuuden aloittaa partioharrastus. Jokaisella alle kouluikäisellä pitää olla toiminnassa mukana vähintään yksi lähipiiriin kuuluva aikuinen. • Moni aikuinen on lastensa myötä löytänyt partiosta itselleen uuden hauskan ja monipuolisen harrastuksen, joka on vienyt täysin mukanaan. Jos ei halua liittyä lippukuntaan, voi ryhtyä vapaaehtoiseksi. Aikuisten taustatukea tarvitaan vaikkapa leirijärjestelyissä tai muonituksessa leireillä, jolloin partionjohtajilta jää enemmän aikaa varsinaiseen toimintaa. • Ja yläikärajaahan ei ole eikä aiempaa partiotaustaa tarvita. Jokaiselle löytyy sopiva pesti ja tekemällä yhdessä muiden kanssa oppii. Aikuisilla on usein sellaista erityisosaamista, josta voi lippukunnalle olla suuri hyöty.

Sanastoa sinulle EVP (=ei vielä partiolainen): Lippukunta • partiotoiminnan perusyksikkö, joka toimii tietyllä alueella Vartio • pienryhmä, jonka jäsenet ovat samaa ikäluokkaa Lauma • ryhmä sudenpentuikäisiä partiolaisia Kolo • partiolaisten kokoontumistila Kämppä • partiolaisten retkeilymaja, joka sijaitsee yleensä metsän keskellä Sudenpennut eli ”sudarit” 7-9 vuotiaat Seikkailijat 10-12 vuotiaat Tarpojat 12-15 vuotiaat Samoajat 15-17 vuotiaat Vaeltajat 18-22 vuotiaat Aikuiset yli 22-vuotiaat EVP=ei vielä partiolainen

Johtamistaitoa ja kansainvälisyyttä Yli 15-vuotiaat vetävät usein omaa nuoremmista partiolaisista koostuvaa vartiota. Se on hyvää harjoitusta vastuunottoon, suunnitelmallisuuteen ja johtamiseen. Partioharrastus näyttääkin hyvältä ansioluettelossa sitten aikanaan. Partioliike on kansainvälinen nuorisojärjestö ja kansainvälisyys on osa partiotoimintaa myös Suomessa. Suomalaiset partiolaiset voivat osallistua esimerkiksi ulkomailla järjestettäville partioleireille ja vastaavasti ulkomaalaisia partiolaisia osallistuu tapahtumiin Suomessa. Tästä on hyvä esimerkki 2016 Evolla pidetty Roihu-suurleiri, johon osallistui 17 000 partiolaista 45 eri maasta. Teksti ja kuvat: Elina Hassi

Kerran partiolainen, aina partiolainen Hollola-opas

- 29


Ihlan mahlottoman hevoshullu Hollola! Aivan Hollolan kirkonkylän kupeessa Mömmölän tilan mailla sijaitsee maamme kahden huippuohjastajan, Esa Holopaisen ja Juha Utalan, ravivalmennuskeskus ja hevosparatiisi. Pihapiirissä on kaksi tallirakennusta, joista toisessa toimii Ravitalli Esa Holopainen ja naapurissa Utala Racing. Talleissa on yhteensä noin 40 turpaa ruokittavina ja noin 160 jalkaa treenattavina. Holopaisella ja Utalalla on talleissaan muutama oma hevonen. Suurin osa asukeista on täysin yksityisessä omistuksessa ja osa on ns. kimppahevosia. Ne kaikki ovat oman lajinsa huippu-urheilijoita, joita hoidetaan ja valmennetaan sen mukaisesti. Hevosilla on jopa oma suolahuone ja myös hieronta kuuluu hoitotarjontaan.

30 - Hollola-opas

Tallilla häärii runsaslukuinen joukko hevosenhoitajia ja Koulutuskeskus Salpauksessa hevosenhoitajiksi opiskelevia nuoria. Lantakärryt kulkevat rivakasti, heinäpaalit pöllyävät ja kaviot kopisevat vasten tallin lattiaa. Myös Holopaisen vaimo Taru ja Utalan vaimo Sanna ovat aktiivisesti mukana tallin arjessa, samoin Tarun ja Esan poika Olli.

Pitkiä päiviä Hevosmiesten ja -naisten päivät ovat pitkiä ja työntäyteisiä. Tavallisetkin päivät alkavat aamuvarhaisella ja päättyvät iltamyöhään seitsemänä päivänä viikossa. Jokainen hevonen käytetään treenilenkillä neljästi viikossa säällä kuin säällä paitsi, jos pakkanen painuu liian kireäksi. Ja siihen päälle


vielä kilpailumatkat, jolloin päivät yleensä venyvät vieläkin pitemmiksi. Matkaan valmistautuminen on oma operaationsa kuten myös kotiin paluu. Sesonkiaikaan kesällä raveja on päivittäin ja muulloinkin vähintään viikoittain. Kisamatkat ovat usein pitkiä, mutta Holopaiset ja Utalat ovat tyytyväisiä valmennuskeskuksensa sijaintiin. Jokimaalle on matkaa noin 20 kilometriä ja kaikki muutkin Etelä-Suomen raviradat ovat kohtuullisten matkojen päässä.

Parasta on voittaminen Kun Esalta ja Juhalta kysyy, mikä tässä lajissa on parasta, hieman virnuileva vastaus on voittaminen. Voittamiseen he ovatkin tottuneet, sillä Esalla on takanaan yli 5 000 voitettua lähtöä ja Juhalla yli 1 000. Mutta asia ei ole niin yksioikoinen. Hevosen kasvattaminen on pitkäjänteistä työtä eikä lopputulosta voi etukäteen tietää. Tulos on monen tekijän summa, eikä huipulle ole oikotietä.

Hevoshullu perhe vasemmalta lukien: Esa ja Taru Holopainen sekä Juha ja Sanna Utala että Tarun ja Sannan veli Lassi Kotiranta yhteiskuvassa maaliskuussa 2019.

”On sattumaa saada hyvä hevonen. Olisi helppoa, jos varsan hinnasta voisi päätellä tulokset, mutta kun se ei mene niin”, toteaa Juha. On tuhkimotarinoita, joissa teurastustuomion saaneesta hevosesta tulee huippujuoksija mutta myös surullisempia tarinoita. Hyväkin hevonen voi loukkaantua tai sairastua. Jokainen hevonen on yksilö. On kuumakalleja ja sitten on niitä, joiden sielunrauhaa ei hetkauta mikään. Yksi on jääräpää ja toinen varustettu kummallisella huumorintajulla. Huvittavaa on, kun hevosesta menestyksen myötä tulee diiva, mutta niinkin voi käydä. Joillakin on luontainen kilpailuvietti, mutta sekään ei takaa menestystä. Erilaiset hevoset tarvitsevat erilaista valmennusta. Vaatii ammattitaitoa ja niitä kuuluisia hevosmiestaitoja nähdä hevosen potentiaalia. ”Parasta on voittaminen, mutta palkitsevinta on onnistuminen; se, kun oma kasvatti pärjää.”

Asiakaspalvelutyö ”Tämä on asiakaspalvelutyötä”, luonnehtii Esa. Asiakkaina ovat sekä hevoset että hevosten omistajat. Hevoset saavat parhaan mahdollisen täyshoidon ja itselleen sopivimman treenin ja Esa ja Juha toteuttavat omistajien unelmia palkintorahoista ohjastamalla heidän hevosensa ensimmäiHollola-opas

- 31


senä maaliin. Kilpailu alalla on kovaa. Parhaat kilpailuvaltit ovat hyvin voivat ja menestyvät hevoset. Suomessa on nykyään noin 74 500 rekisteröityä hevosta. Kuntakohtaisia tilastoja ei ole, mutta arviolta pelkästään Hollolan kirkonseudulla on noin sata hevosta. Sen perusteella voisi kuvitella, että Hollolassa olisi kaiken kaikkiaan satoja hevosia. Suomessa hevosala työllistää 15 000 ihmistä suoraan. Välilliset vaikutukset ovat laajat ja niitä on mahdoton arvioida.

Irti ei pääse Kun jo lapsena on kasvanut kiinni hevoseen, ei siitä pääse enää irti. Esa on kotoisin Outokummusta. Kotitilalla oli työhevosia, mutta Esan veli oli ostanut ravihevosen. Sitten se olikin ollut menoa ja sillä tiellä Esa yhä on. Juha on paljasjalkainen hollolalainen. Kun naapuriin oli ilmestynyt Kiikuntalli ja hevoset, oli hänen uravalintansa sinetöity. Miesten tiet kohtasivat raviradoilla, missäs muuallakaan. Mukaan kuvioihin oli ilmestyneet sisarukset Taru ja Sanna ja ravikärryt olivat kääntyneet kohti heidän kotitilaansa Mömmölää, jossa on kasvatettu hevosia tyttöjen lapsuudesta asti. Siitä alkoi nelikon yhteinen elämäntapa. Teksti: Elina Hassi

32 - Hollola-opas

Kunkkarit elokuussa 2019 Raviurheilu on Suomen toiseksi seuratuin urheilulaji, mutta Kuninkuusravit eli kunkkarit on ravimaailman vuotuinen kohokohta. Vuoden 2019 Kuninkuusravit järjestetään Lahden Jokimaan Ravikeskuksessa 2.-4.8. Tapahtuma on Suomen suurimpia urheilutapahtumia. Alueelle odotetaan 50-60 000 kävijää seuraamaan, kun suomenhevosista parhaat ottavat mittaa toisistaan. Kisajännityksen lisäksi tarjolla on runsaasti oheisohjelmaa.


Pellosta löytyi aarre Mömmölä on vanha rälssitila. Rälssitilojen juuret juontavat 1200-luvulle, jolloin maatilat saattoivat saada vapautuksen maaverosta luovuttamalla miehen ja hevosen kuninkaalle suorittamaan ratsupalvelusta. Sittemmin verovapaus menetti merkityksensä, kun maaverot lakkautettiin. Vuonna 1962 Mömmölän silloinen isäntä ja Taru ja Sannan isoisä löysi maata kyntäessään pellosta aarteen, jonka arvellaan olevan peräisin viikinkiajan lopulta eli 1000-luvun alusta. Aarre sisälsi hopearahoja sekä solkia, joista yksi oli ehjä. Tuo solki toimi mallina Hollola soljelle.

Hollola-opas

- 33


Helmi keskellä Hämeenkoskea Hämeenkosken Seurala on ollut vuosikymmeniä pitäjämme juhla- ja harrastuspaikka. Kosken VPK, Hämeen-Kosken nuorisoseura ja Kosken Hl. suojeluskunta rakennuttivat nykyisen talon 1939 – 1940 vastaamaan yhdistysten toiminnan tilantarpeisiin. Seuralassa on vietetty jokakesäiset Kosken VPK:n kesäjuhlat ja näin tehdään myös tänä kesänä. Rakennus ja piha-alue valmistellaan talkootyönä vastaanottamaan satoja kesäjuhliin osallistuvia nykyisiä ja entisiä hämeenkoskelaisia ja heidän vieraitaan.

Illanvietot, näytelmät ja Koski-Seura Seuralassa Hämeen-Kosken nuorisoseuran näytelmäharrastajat harjoittelevat Seuralassa ”Pohjalaisia” esitettäväksi kesäjuhlien iltamissa. Nuorisoseura on pitänyt monina vuosina myös omat iltamat, viimeksi yhdessä Hämeenkosken mieskuoron kanssa. Hämeenkosken maa- ja kotitalousseura järjestää Seuralassa Hollo ja Martta -festivaalien kansainvälisen illanvieton ruokatarjoiluineen joka syksy. Seuralaan mahtuu juhlimaan ja syömään 200 henkeä ja kahvion kaapeissa on valmiina astiastokin. Seuralan keittiössä on ruoanvalmistusta varten suurkeittiölaitteet kippikattiloineen ja tiskikoneineen. Hämeenkosken Martat aloittivat aikoinaan

34 - Hollola-opas

sadonkorjuulounasperinteen, jota maa- ja kotitalousseura on jatkanut. Koski-seuran toimisto on Seuralan yläkerrassa ja sitä pidetään talkoovoimin auki perjantaisin ja paikallaolijat esittelevät mm. koskenkohinat.fi -sivustoa ja siellä olevia vanhoja valokuvia. Koski-seura pitää myös omat 60-vuotisjuhlansa Seuralassa tämän vuoden marraskuussa.

Sahtimestaruuskisa siirtyi Putulaan Studio Kaliman ja Koski-seuran yhteistyö konserttien järjestämiseksi jatkuu syksyllä. Sunnuntaipävän ratoksi – viihdemusiikin helmiä -konsertissa esiintyvät Seppo Hovin seurassa tänä vuonna Angelika Klas ja Hannu Lehtonen. Seuralassa on aikoinaan pidetty myös pitäjän sahtimestaruuskilpailu, mutta se on nyt siirretty Putulan kirjasto- ja kulttuuriviikkojen alkajaistapahtumaksi kesäkuun viimeisenä päivänä Putulan kirjastolle. Perinteisesti Hämeenkosken kunnan itsenäisyyspäiväjuhlatkin pidettiin Seuralassa ja tänä vuonna sitä on ehdotettu Hollolan kunnan itsenäisyyspäiväjuhlan pitopaikaksi.


Seuralaan on helppo tulla Seurala on ollut myös Wellamo-opiston ja pitäjäläisten itse aloittamien useiden harrastusryhmien kokoontumispaikka; siellä kudotaan kangaspuilla, tehdään keramiikkaa, tanssitaan, kuunnellaan Pauli Helénin historialuentoja, treenataan kahvakuulien kanssa. On maalattu tauluja, rentouduttu joogan ja chi kungin avulla ja aikoinaan katseltu myös elokuvia! Seuralan kahvio on senioriyhdistysten vakituinen kokoontumispaikka. Sinne on helppo tulla salin sivuovesta sisään myös rollaattorin kanssa tai pyörätuolilla. Myös yhdistysten järjestämiä myyjäisiä ja kirpputoreja on Seuralassa muutamia kertoja vuodessa. Taitaa olla niin, että pitäjän ainoa iso tapahtuma, jota ei järjestetä Hämeenkosken Seuralassa, on Hämeenkoski-päivä elokuussa. Se järjestetään valtatien varrella Koskikaran levähdysalueella.   Seuralaa vuokrataan myös yksityisille. Siellä on tanssittu monet häät ja nautittu kymmenittäin syntymäpäiväkakkuja. Siihen on helppo tulla ja parkkipaikkoja löytyy. Lähellä ovat myös taajaman palvelut kauppoineen ja ravintoloineen. Harvassa pitäjässä on vastaava helmi keskellä kylää.

Hämeenkosken Seurala - Kahvio-Keittiö Käytettävissä on 50 hengen kahvio aina 150 hengen tilaisuuksiin. Seuralaan saa ottaa sisään max 200 henkilöä. Kahvio soveltuu hyvin kokouksiin ja saman kerroksen juhlatila suurempiin tilaisuuksiin. Keittiö ammattilaittein varustettu, ruoan valmistukseen, lämmitykseen ja esillepanoon. Kahvio Wc-tilat alakerrassa inva-wc sijaitsee eteisessä kahvio 50 hengelle pöydät (9 kpl)  ja tarjoilutiski lisätuolit 200 kpl sinisiä päällystettyjä Sali pöydät ja tuolit astiastot 120 hengelle sis. lautaset ja aterimet 180 hengen kahvikalusto äänentoistotekniikka piano Suomen lippu siirrettävä av-laitteisto ja äänentoisto erikseen pyydettäessä Varaukset:seuralaoy@gmail.com sauli.hakala@salpaus.fi

teksti Sirpa Selonen

Hämeen-Kosken nuorisoseuran näytelmäpiiri. Hollola-opas - 35 Kuva Juuso Torvinen


Wili Hämäläinen suunnitteli Pinna (Skateborad) Skateboarding -logon ja ilmeen 8. luokan (harjoitustyönä) kouluprojektiin yhdessä isoveljien kanssa, jotka sittemmin toimivatkin valokuvaajan, graafisen suunniitelijan ja muotisuunnittelijan ammateissa.

Skeittimontun skidi pitää nyt skeittileiriä Hämeenkoskella Hämeenkoskella on tosi hyvä skeittailla, sanoo 19-vuotias Wili Hämäläinen. Hämeenkoskelainen Steiner-lukiosta valmistuva Wili sen tietää, sillä hän on skeitannut ihan pienestä alkaen, isoveljiensä esimerkkiä seuraten. ”Kiipesin konttaamaan isoveljien laudoille, rullailin pienenä kotona ympäriinsä. Ensimmäisen minua varten ostetun dekin sain kuusivuotiaana, siihen asti sai pärjätä veljien vanhoilla. Olen aina skeitannut enemmän tai vähemmän, joskus meni kahdeksan tuntia päivässä Hollolan montussa ja talvisin halleissa. Hämeenkoskelle skeittiparkki saatiin noin neljä vuotta sitten”, Wili muistelee. Nyt yrittäjäperheen lapsi järjestää jo viidettä kertaa skeittileiriä, ja kesä 2019 on ensimmäinen, jolloin skedeleirillä on kaksi ryhmää. Sana on vuosien varrella kiirinyt, vaikka varsinainen markkinointi on aikaisempina vuosina jäänyt hiukan muiden hommien varjoon.

36 - Hollola-opas

Skeittaus yhdistää erilaiset Skeittailussa Wiliä eniten innostavat elämäntapa ja kulttuuri, mihin on kiva nuorempia opastaa. Skeittiparkilla kohtaavat taitajat ja vasta-alkajat, ja vasta-alkajia tsempataan kokeilemaan rohkeasti. Tempuissa on mielikuvitus rajana ja sessiot eli skeittisessarit ovat yhteisöllisiä. ”Yksin skeittaus on jees, mutta ihan eri juttu on skeitata porukalla. Vaikkei olisi toisen kanssa mitään muuta yhteistä kuin skeittaus, niin tietää että on paljon yhteistä. Kävimme juuri pikkusiskon kanssa Malesiassa kymmenen päivän reissussa skeittikaverin luona, jonka tapasimme skeittiparkilla Turkissa reilu vuosi sitten”, kertoo Wili, joka matkustaa myös maailmalla laudan kanssa.


Hämeenkoski on upea paikka skeitata. Kuva skeittileirillä.

Koska olisi halunnut osallistua pienenä itse Wili alkoi järjestää leirejä, koska olisi itse halunnut osallistua sellaiselle pienenä skeittarinalkuna. Wilin kotipihalta Hämeenkosken rannalta löytyy itse huolella rakennettu skeittiramppi, ja kylän monipuolisessa mutta vasta-alkajillekin soveltuvassa skeittiparkissa voi harjoitella flättiä ja reilejä ja muita obstaakkeleita. Wilin leirillä panostetaan myös oheistekemiseen: skedekulttuuriin kuuluu muun muassa paidan tai kassin painaminen, skeittivideon tekeminen mutta myös rento yhdessäolo tai vaikka uimakeinuhyppy Hämeenkoskeen. Omasta takaa perheellä on myös käytössä yhdeksän hengen skedepaku, jolla voi saada kyydin leirille ja takaisin.

Perhe on paras Wilin perheessä on aina tehty ja tuettu yritteliäisyyteen. Oman skeittibrändin, PINNA skateboardingin pyörittämiseen Wili on aina saanut tukea perheenjäseniltä. Leirikin toteutetaan yhteistyönä. Wilin äidin yrittäjätarinan voi lukea sivulta 15.

Wili tosin mainitsee olevansa jo perheen paras skeittaaja — viime kesänä aikaa meni myös flättiskeittaamiseen, eli tasaisella alustalla temppujen tekemiseen, jossa viisi vuotta vanhempi isoveli oli vielä ollut parempi. Mutta ei enää tänä kesänä…

PINNA-skeittileirit 2019 kesänä:

10.-14.6. alle 12-vuotiaat klo 8.30-16.30 yli 12-vuotiaat klo 9:45-17:45 Lisätiedot ja ilmoittautumiset: pinnaskate@gmail.com, 044 554 0509 Instagram & Facebook: @pinnaskeittileiri

Hollola-opas

- 37


Hämeenkoski kutsuu - edullisia omakotitontteja tarjolla! Kaipaatko muutosta, maiseman vaihtoa, asumista luonnon helmassa mutta lähellä palveluja?

Rakenna ja muuta Hämeenkoskelle – elinvoimaiseen, pitkän historian pitäjään. Heikkilän alueella tarjolla rajoitetun ajan erikoishintaan 12 omakotitalotonttia

5 000 euroa/tontti (normaali hinta 12 771-17 710) Tonttien koko 1 100 – 1 600 m2 Kampanja 31.12.2019 saakka.

Heikkilä Heikkilän alue sijaitsee kulttuurimaisemassa Hämeenkoskella. Välittömässä läheisyydessä sijaitsee niin päiväkoti, neuvola kuin myös peruskorjattu Hämeenkosken alakoulu. Kirjasto ja kauppa sijaitsevat 1,5 kilometrin päässä Hämeenkosken keskuksessa. Tontit sijaitsevat päättyvän kadun varrella. Hämeenkoskelta on Lahden keskustaan alle 30 km ja Hollolan kuntakeskukseen Salpakankaalle noin 20 km, Hämeenlinnaan 45 km, Tampereelle 80 km ja Helsinkiin 115 km. Julkiset liikenneyhteydet ovat hyvät ja Lahden seutu ympäristökuntineen asumis- ja elämiskustannuksiltaan edullinen. Varaa nyt ja lähetä hakemus kirjaamo@hollola.fi

Hollola myös Kouvolan asuntomessuilla 11.7.-11.8. 38 - Hollola-opas Tule piipahtamaan osastollemme!


Hollola

kirkonkylä Aikaa on

Maalaus: Asta Pulkkinen, kuvat: Annika Suvivuo, Kati Komulainen/LAMK

Viipyile kyläkulttuurissa

Jäljitä jääkausi Kapatuosialle

Nauti kiireettömistä näkymistä

Hollola-opas

- 39


Kaikkien aikojen retkipäivä Keskiajasta meidät tunnetaan ja jääkauteenkin meiltä voi tähyillä. Tänä kesänä Hollolan kirkonkylällä nautitaan nuorten ja mummojen taiteesta, kuunnellaan kiskalla live-musiikkia ja kisaillaan sahdin sekä luonnonkukkien parissa talomuseolla. Ja tietysti syödään sekä juodaan hyvin. Tervetuloa!

Tunnelmia Hollolan keskiaikatapahtumasta

Kapatuosia

on mannerjäätikön sulamisvesivirtaan noin 12 000 vuotta sitten muodostunut harju, joka kohoaa yli 50 metrin korkeuteen Vesijärven pinnasta. Kapatuosia on osa Salpausselälle suunniteltua Geopark-aluetta. Arkeologisissa kaivauksissa paikalta on löydetty jäännöksiä noin tuhannen vuoden päähän ajoittuvista puisista varustuksista ja siitä nimi linnamäki. Puinen rakennus löytyy harjun laelta nykyisinkin. Kesäisin avoinna olevasta näkötornista avautuu näkymä historiallisesti harvinaisen monikerrokselliseen kulttuurimaisemaan.

2

Kuva: Kati Komulainen/LAMK

40 - Hollola-opas

Kuva: Annika Suvivuo


Ota bussi, fillari tai vene Oman auton lisäksi tulijalle ovat tarjolla kirkonrannan vierasvenepaikat ja arkisin bussiyhteydet Lahden suunnasta. Aikataulu alla on voimassa maanantaista perjantaihin 3.6–11.8.2019. Lisätietoja bussiyhteyksistä Lahden seudun liikenteeltä www.lsl.fi

Hollola kk -> Lahti kauppatori 5:15 6:10 7:10 8:10 9:10 10:10 11:10 12:55 13:55 14:55 15:55 16:55 17:55 18:55

asta

Lahti kauppatori -> Hollola kk 5:35 6:35 7:35 8:35 9:35 10:35 12:05 13:05 14:05 15:05 16:05 17:05 18:05

9

asta

11

Hollola-opas

- 41


Hollolan Kirkonkylän kartta

3

4

15

10

3 19

9 8

16

17

TUTUSTU

1. Hollolan keskiaikainen kirkko 2. Kapatuosian linnavuori 3. Talomuseoalue 4. Esinemuseo 5. Kylän uimaranta 9. Asta Pulkkisen ateljee 10. Makasiinin taidenäyttely 11. Pian Makasiini & Hannelen Kukat

SYÖ & JUO

12. Vanha Pappila tilausravintola ja pitopalvelu 13. Ravintola Hollolan Vanha Kunnantupa 14. Kirkonkylän Kioski 15. Ravintola Kunnantupa 16. Katinhäntä, kylän pikkubaari MAJOITU

19. Rappulan tilan majoitus, 1 km

11


Etäisyyksiä: Helsinki 120 km - Tampere 120 km - Lahden matkakeskus 20 km

18

2

vesijärvi

1 12 13

7

14 WC

5 6

P

YHTEYDET

6. Vierasvenelaituri 7. Bussipysäkki, suunta Lahti

Hollolan talomuseoalue ja esinemuseo Avoinna 18.5.–1.9.2019 3 ke-pe klo 12-18, la-su 10-18 www.hollolankotiseutuyhdistys.fi

8. Kauppa: Sale 17. Harjulan tanssilava 18. Särkäntien vanha leirintäalue Kesän juhlanäyttely esinemuseolla: MARTAT


Käydään pöytään Juhlava kattaus vai pikasyötävää? Kevyesti terassilla vai koko menu salissa? Kaikkien toiveiden toteuttajat löytyvät tältä aukeamalta. Hollolan kirkonkylä on suosittu erilaisten juhlien pitopaikka, joten ex tempore matkailevan kannattaa ravintoloiden osalta varmistaa ennakkoon, ettei yksityistilaisuus ole sulkenut ovia toviksi. Hollolaa voi maistella myös kotikeittiössä. Jos paikallinen murre luontuu, niin viereisellä ohjeella kokkaat mainion perinneherkun.

Kuva: Piret Rosberg

“Istutaaj ja annetaan kiiriem mennä ohi”

Tervetuloa tunnelmoimaan keskiaikaan lauantaina 8.6.2019 klo 11-15

v Keskiaikainen leiri v 18 Särkäntien leirintäalueella

Suuri v v keskiaikatapatuma taas heinäkuussa 2020!

Särkäntie 63, 16710 Hollola kk

Seuraa tilanteen kehittymistä www.keskiaika.fi medium aevum hollolense ry

44 - Hollola-opas

Hollolan keskiaikaseura ry


19

PIDOT TULOSSA?

18 Majoitusta

Pitopalvelua historiallisessa miljöössä Hollolan kirkonkylän Vanhassa Pappilassa

Hollolan kirkolla 9+2 vuodetta keittiö f sauna & takkahuone f 2 wc:tä

• Ristiäiset • Muistotilaisuudet • Häät • Kokoukset • Virkistyspäivät

f f

12 Pitopalvelua myös asiakkaan kohteessa!

Puhelin: 050 462 2316 E-mail: piret.rosberg@olkihattu.fi Käyntiosoite: Särkäntie 1, 16710 Hollola KK. www.olkihattu.fi

Yhteydenotot: Tiina Rappula p. 040 8655 997 tai viesti

16

Siivet myös mukaan

Katinhäntä Sammutuskalusto nälkään ja janoon!

Tervetuloa!

Tuomalantie 2 Hollola kk p. 03 788 1064

ti - pe 15–22 la-su 12–22

Ravintola Kunnantupa

3 l maitoa 3-5 munaa 1 l piimää 1 tl suolaa 3 rkl voisulaa

15

KOTOINEN LOUNASPÖYTÄ Ma-pe klo 11-15

Ensteks Kuumenna maito kiehumisien astikka. Lisiä sihin muna-piimäsekotus. Telliä ennen kiehumiist kattila lielen syrjälle, jollonka siit tulie juustoa.

HOLLOLALAIST PITOSYÖMIIST La-su klo 11.30-16

Sittej Telliä sittej juusto puisien kehiän märän harsokankaan piälle. Ripottele suolaa ja telliä paino piälle, että juustost tulie tiukka. Sittej jiählytä se.

12€ 30€

Tilat n. 80h:llalet PERHEJUHLAT 28-32 €/hlö -perhejuset ja sis. pitopöytä+kakkukahvit - kokouk stil. +tilat juhlakunnossa ym. koulutu Tervetuloa! Ravintola Kunnantupa

ja viel Sipase sutil voisulaa juuston piälle, telliä uuniin 250: een asteisiej ja paista vaalear ruskeaks.

Kristiina Laitinen P. (03) 788 1506 PARINPELLONTIE 19 www.kunnatupa.fi

Lähde: https://tarinasoitin.fi/hollolainreppu

14

13

Elämäsi kaikki juhlat ja pidot

www.hollolanvanhakunnantupa.com Hollola-opas -

45


Nauti tapahtumista Toukokuu 18.5. 30.5.

Talomuseoalue ja MARTTA-näyttely avautuvat kesäksi Keppihevospäivä, Talomuseo

Kesäkuu 8.6.

29.6. 30.6. 25.6. 28.6.

Avoimet kylät: - Keskiaikainen leiri, Särkäntien leirialue - Lavatanssifestarit, Harjulan Lava klo 13 Hollolan sahtimestaruuskilpailut, Talomuseo klo 10 Ilpo Kaikkonen, live-musiikkia Kirkonkylän Kioskilla Luonnonkukanpäivä, kasviopastuskierros hautausmaalla ja talomuseolla klo 17 Thalamus, live-musiikkia Kirkonkylän Kioskilla Käsityöpäivä, Talomuseo Art nuoriso & mummot avautuu, Pian makasiini Miikka Kallio & Mikael Saari, live-musiikkia Kirkonkylän Kioskilla

6.7. 27.7

Antti Autio, live-musiikkia Kirkonkylän Kioskilla Slack Bird, live-musiikkia Kirkonkylän Kioskilla

4.8. 10.8. 31.8.

Art nuoriso & mummot sulkeutuu, Pian makasiini Hulmukka, live-musiikkia Kirkonkylän Kioskilla Sadonkorjuu- ja perinnepäivä, Talomuseo

28.9.

Kioskin kesäkauden päättäjäiset

15.6. 15.6. 16.6.

Maalaukset: Asta Pulkkinen

Heinäkuu Elokuu

Syyskuu

Marraskuu 29.11. Hollolan kotiseutukirja XXXIII julkistamistilaisuus, Vanha Kunnantupa klo 15 Joulukuu 7.–8.12. Marian Joulutori, Vanha kanttorila 12.12. Kotiseutuyhdistyksen joululauluilta, Hollolan Vanha Kunnantupa klo 18.30

Tervetuloa Sale Hollolaan! Palvelemme kesällä 22.4. alkaen: ma-pe 8-21, la 8-20, su 10-18

46siellä - Hollola-opas missä sinäkin

Sale Hollola Rantatie 946, 16710 Hollola

8


Kuva Petri Hattunen

Mopo monessa mukana Vanhojen mopojen retkeilyajo ympäri Vesijärven 2.6. Lähtö ja maali Camping Messilässä.

avustuksellaan ja itsekin mukana ajaneena paikan kokoontumisalueeksi mopoilijoille.

50-60-luvulla maahamme ryntäsi uusi ajoneuvoluokka, moottoripolkupyörä. Vuosikymmenten ja tyylisuuntausten jälkeen liikenteessä näkyy enenevässä määrin oman aikakautensa Pappa-Tuntureita, Solifer Exportteja ja muita puolivuosisataisia mopoja. Mistä tuo ilmiö ammentaa voimansa?

Alueellamme on lukuisia pienempiä talleja, jonne kaverukset kokoontuvat remontoimaan ajokkejaan ja juttelemaan harrastuksen keskeisistä asioista. Se on terapiaa kiireisen ajan vastapainona ja mielenrauhankin tasapainottajana. Apua annetaan kokemattomille moporakentajille. Useita työn tuloksia museokatsastetaan joko alkuperäiskuntoisina tai sitten ruosteisista raadoistakin rakennettuina mopokaunottarina.

Hollolan, Lahden ja Asikkalan alueilla ajetaan vuosittain historiallisten vanhojen mopojen retkeilyajo. Tämä Classic Vesijärvi-kierrokseksi nimetty tapahtuma on maassamme lukumääräisesti suurin vanhojen mopojen kokoontuminen ajamisen merkeissä. Osanottajia on ympäri Suomen, jopa Ruotsista ja Virosta. Lähes neljä kilometriä pitkä jono kiertää Vesijärven. Lähtö- ja maalipaikaksi on muodostunut Camping Messilä. Leirintäalueen johtaja Päivi Saarela on järjestänyt ystävällisellä

Vanhoilla mopoilla ajeleminen harrastuksena ei ole häpeä. Kuski voi kokea jopa ylpeyttäkin. Itse rakentamallaan vanhalla mopolla kaasutellessa tuntee paljon muutakin kuin vain siirtymisen paikasta toiseen. Kokeile, ellet usko! Ryhdy sinäkin mopoilijaksi, se on kivaa! Kalevi Heikkinen, Kalen talli


Kyläkehujen paikka

Kankaantaka.

48 - Hollola-opas


Oma kylä paras kylä! Jutussamme kyläläiset kirjoittavat itse kerskansa.

Heinäsuon kylä, tunnettu myös nimellä Tennilän pysäkki

Alkusanat: Annariina Keto, projektikoordinaattori Yhteisöllisyyden häviäminen on ollut tapetilla ja oman ympäristönsä tunteminen on vähentynyt. Kylien rajat ovat päässeet osalta unohtumaan ja naapurin kanssa ei lähdetäkään yhdessä hommiin. Tähän ollaan kuitenkin tekemässä muutosta. Hollola on täynnään merkittäviä maisema-alueita, muinaismuistoja ja valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Kirjoittanut Paula Kaipainen, Heinäsuon kyläyhdistys ry ...sijaitsee läntisessä Hollolassa, lähellä Kärkölän rajaa.

Aikkala on ykköskylä ainakin aakkosissa kirjoittanut Ilkka Sipilä Kankaantaan Vainio on vanha nimi seitsemän kylän ryhmälle, johon kuuuluvat Aikkala, Utula, Vesala, Hälvälä, Untila, Jarvala, Nokkola. Nimitys johtuu siitä, että alue sijaitsi Ylisen Viipurin tien varrella sekä lännestä että idästä saavuttaessa laajan kangasmaaston takana. Untilassa sijatsee Kirkailan muinaiskalmisto, jossa lienee sijainnut myös Hollolan vanhin kirkko. Vanha perimätieto on aina kertonut, että Aikkala on Hollolan vanhin kylä, vaikka tätä eivät pitäjän viisaat ole aina tunnustaneet. Vuonna 1890 silloin kirkkoherra kuitenkin tunnusti, että Aikkala on Hollolan ykköskylä, ainakin aakkosissa. Turkumäki lienee ollut merkittävä kauppapaikka, jossa yhdistyivät Salpauselän harjulla kulkeneet kauppareitit sekä pohjoisen että Porvoon suunnan vesistöreitit. Vielä 1960-luvulla Kankaantaan Vainion kylät olivat vaurasta maatalousaluetta, lypsykarjaa oli lähes kolmellakymmenellä tilalla.

Vesalassa on Kinnarin tila Viljavainioiden keskellä Vesalassa sijaitsee 350 vuotta vanha Kinnarin sukutila. Suvun unelmana on säilyttää tila elinvoimaisena sukupolvesta toiseen. Tila onkin malliesimerkki maanviljelystä nykyaikana. Tila on makumatka ja monipuolinen maaseudun palveluyritys osoitteessa Soramäentie 1. Tilaan on myös liittynyt Okeroisten maaseutumylly, jonka puoti on Kotipellontiellä Lahdessa.

Heinäsuon kylän maisemaa hallitsevat pellot ja metsät, mutta löytyypä täältä muutamia lampiakin, alueella aikoinaan toimineiden tiilitehtaiden jäljiltä. Kyläläiset ovat kovin eläinrakkaita ja useammasta pihasta löytyykin kissa, koira tai vaikka kanoja. Ehkä tämä on yksi syy myös siihen, kissa, koira tai vaikka kanoja. Ehkä tämä on yksi syy myös siihen, että joutsenet ovat ottaneet Heinäsuon kesäpaikakseen. Kylältä löytyy innokkaita hevosharrastajia, jonka vuoksi tiellä voi tulla vastaan myös hevonen ratsastajineen. Tämä vaikuttava näky kannattaa ohittaa varovaisesti ja hitaasti, ratsastajan ohjeita seuraten. Kyläläiset ovat ahkeria talkoolaisia. Esim. kylätalo Suojapirtti pidetään kunnossa talkoovoimin. Kyläläisiltä löytyykin jos jonkinlaista osaamista. Kaikki kyläyhdistyksen tapahtumat järjestetään talkooväen avulla. Heinäsuon kyläläiset ovat myös kuuluisia sahdintekijöitä. Hollolan sahtimestaruus on tullut kylään yksitoista kertaa, kolmen eri sahdintekijän voimin. Viimeisimpänä vuoden 2018 Hollolan sahtimestaruus.

Heinäsuon kyläyhdistys on perustettu vuonna 2006 Kyläyhdistyksen päätarkoitus on toimia Heinäsuon asukkaiden edunvalvojana ja järjestää vapaa-ajan toimintaa. Yhdistys ylläpitää kyläntaloa Suojapirttiä. Talossa yhdistys järjestää myyjäisiä, lauluiltoja ja muita tapahtumia. Suosituimpia tapahtumia ovat keväisin ja syksyisin järjestettävät lounastilaisuudet, joihin kyläläiset yhdessä loihtivat maistuvia herkkuja. Parin viikon välein Suojapirtillä pidetään toimintailtoja, joissa tehdään yhdessä käsitöitä, suunnitellaan tulevia tapahtumia, leivotaan ja harjoitellaan uusia tai hieman ruosteessa olleita kädentaitoja. Suojapirtti muuntuukin monenlaisiin tapahtumiin

Hollola-opas

- 49


sopivaksi ja kyläyhdistys vuokraa Suojapirttiä esim. kokous- ja juhlatilaisuuksiin. Heinäsuon kesäteatteri palasi takaisin juurilleen 40-vuotisjuhlavuonnaan, kun näytelmä ”Teetä vaikka väkisin” esitetään Suojapirtillä. Heinäsuon näytelmäpiiri ry aloitti toimintansa vuonna 1979 näytelmällä ”Oi kallis kansanhuolto” ja ensimmäinen varsinainen kesänäytelmä oli ”Kyläkauppa”, esityspaikkana jo tuolloin Mantereen ranta. Kesäteatterin esitykset ovat jo vuosia kuuluneet monen kesäperinteisiin. www.heinasuonkyla.fi, info@heinasuonkyla.fi

Etsitkö pysäköintitilaa? Tule Herralaan. Vielä löytyy paikkoja perheen toisillekin autoille Herrala on maailman suurin eteläisen Hollolan kylä. Sitä halkoo mm. Lahti-Riihimäki-Helsinki -rautatie. Tosin Helsingistä ajelee Herralaan myös autolla noin tunnissa. Vuodesta 2019 Herralaan on päässyt nopeasti myös netin kautta. Valokuituverkko yhdistää silloin muun maailman Herralaan. Hahmajärven uimaranta on suosittu vapaaajan viettopaikka, etenkin kesäisin. Jääkaudella siellä on oivallista kokeilla kairan terää ja pujottaa pilkki veteen. Alakouluikäisille meiltä löytyy hyväkuntoinen koulu, jossa yhdistykset järjestävät puuhaa kaiken ikäisille. Kylässä sijaitseva Seurojentalo on suosittu ja edullinen häiden, merkkipäivien sekä muiden juhlien pitopaikka. Moni kaupunki leuhkii suurmiehillään. Meillä on heittää tähän yhteyteen todellinen pienmies – Juho Mäkäräinen. Hän oli suutari, kauppias, vihattu ja pidetty kyläoriginelli – Heikan Jussi. Semmoisesta miehestä on tehty useita kirjoja ja jopa väitöskirja. Hän testamenttasi omistamansa Tunturi-tilan kyläläisilleen, johon voit nykyään tutustua Suutarin museona. Tuon asumuksen sielu on pyritty säilyttämään tässä kodissa alkuperäisessä hengessä. Tule ja tutustu meidän maailman napaan – Herralaan.

Länsihollolaiset ovat itsellisiä ja iloisia Länsi-Hollola muodostuu Vesijärven rannan länsipuolisista alueista ja kahdeksasta kylästä. Alueella toimii useita aktiivisia yhdistyksiä ja seuroja mm. Kyläyhdistys, Erämiehet, Martat ja Nuorisoseura

50 - Hollola-opas

Heinäsuon Suojapirtillä näytellään tänä kesänä.


Toivola. Toivolan nuorisoseurantalo on kyläläisten oma olohuone, minne kokoonnutaan harrastamaan ja juhlimaan. Sairakkalanjärven rannalle Länsi-Hollolan kyläyhdistys rakensi ja pystytti talkoovoimin lintutornin 2013.

toimii Facebook ja miekkio.net-sivut. Toiminnan keskus on kyläyhdistyksen omistama Miekkiö-talo ja sen vieressä sijaitseva Kisala. Miekkiö-talo eli vanha kyläkoulu kätkee sisäänsä monta tarinaa ja muistoa vuosien varrelta.

Länsihollolalaiset ovat itsellistä ja iloista väkeä. Tule mukaan Länsi-Hollolan kylät Facebook-ryhmään ja tapahtumiin!

Siksi onkin ihanaa, että paikallinen, yksityinen pikkupäiväkotiperhe Vilinäntalot loihti koululle uutta elämää ja vilskettä, kun päiväkoti Pulina avasi ovensa kesällä 2015. Pulinaa pyöritetään suurella sydämellä ja Pulinan päivät täyttyvät liikuttavan ihanasta touhusta, kotoisasta olosta, iloisesta liikkeestä ja luovasta leikistä. Pulina toimii tiiviissä yhteistyössä kyläyhteisön kanssa ja nauttii heti päiväkodin nurkalta alkavaista mainioista retkeilymaastoista. ( pulina@vilina.fi )

Kalliola, suosittu jo kivikaudella Kalliolan kylä sijaitsee Vesikansan alueella Vesijärven itäpuolella. Matkaa Lahteen tulee noin kymmenen kilometriä. Kalliolan pelto- ja metsämaisemia halkoo Haritunjoki, joka laskee Vesijärveen. Lukuisat muinaisjäännökset rikastuttavat alueen kulttuurihistoriaa. Kalliolan kylältä löytyy mm. asuinpaikkoja sekä kivi- että rautakaudelta. Ihmiset viihtyvät seuduilla hyvin edelleenkin ja yksi tärkeä syy on alueen yhteisöllisyys. Kalliola on suosittu pientaloalue, etenkin lapsiperheiden mieleen. Syksyllä 2017 aloitti toimintansa Kalliolan moderni koulurakennus, jossa toimivat luokat 1-6 sekä esikoulu. Koulun avoimissa oppimisympäristöissä toimivat myös alueellinen kirjasto ja terveyspalvelut. Iltaisin koulu täyttyy lasten lisäksi aikuisista, sillä koulun tiloja voi vuokrata harrastamiseen tai kokousta varten. Päiväkoti sijaitsee koulun läheisyydessä ja lisähoitopaikkoja tarjoavat alueen perhepäivähoitajat. Syksyllä 2018 valmistui Kalliolan kuntoradan läheisyyteen Kalliolan Kalliolaavu, jonka Hollolan kunta rahoitti, mutta jonka paikalliset rakensivat yhteisöllisesti talkootöillä. Kalliolan kylä on osa Vesikansan aluetta, josta puolestaan löytyy niin Vesikansan Nuorisoseurantalo ja Paimelan koulu. Lisätietoja mm: Vesikansa tiedottaa -Facebook-ryhmä

Miekkiö on rauhallisen elämän paratiisi Monien mahdollisuuksien Miekkiössä asutaan lähellä kaupunkia ja palveluja, mutta rauhallisessa maalaismaisemassa keskellä luontoa. Alueella on paljon perheitä, lapsia ja nuoria, ja toimintaa järjestää aktiivinen kyläyhdistys. Tiedotuskanavana

Nostava on yhteisöllinen Näin kyläläiset kehuivat omaansa: yhteisöllinen aktiivikylä, jossa toteutetaan yhteistyön voimalla haaveista totta, potkukelkkasafareista ulkomaanmatkoihin. 19.5.2018 kylän väki nautti kaksikymmentä vuotta sitten alkaneen pyörätiehankkeen valmistumista!

Pyhäniemessä Suomen arvokkaimpia kartanomiljöitä Pyhäniemi tunnetaan Hollolassa vilkkaana kylänä ja Hollolan ulkopuolella herraskaisesta kartanomiljööstään, jossa empire-tyylistä kartanoa kehystää vehmas englantilaistyylinen puisto ja lehtomaisema Vesijärven rannalla. Kartanolla on kiehtova historia, sillä ajan saatossa se on toiminut aateliston kotina, edistyksellisenä suurtilana, historiallisten tapahtumien näyttämönä ja kotimaisten elokuvien kuvauspaikkana. Messilä käsittää niin Messilä-maailman kartanomaisine laskettelukeskuksineen, Messilä Golfin kuin leirintäalue Messilä Campinginkin. Kaikki kolme toimijaa tekevät Messilästä hyvän olon paratiisin niin kesällä kuin talvella, ja tarjoavat monipuolisia elämyksiä, tapahtumia ja majoitusta. Messilän kokonaisuutta kehitetään pitkällä aikajänteellä vapaa-ajan keskukseksi, joka tarjoaisi majoitusta usealle tuhannelle hengelle sekä muun muassa kylpylähotellin.

Hollola-opas

- 51


52 - Hollola-opas


Martan maja teksti Elina Hassi kuvat Pilvi Kallio-Meriläinen Hollo oli kuullut kyliltä, että Tiirismaalle olisi Martan kunniaksi rakennettu oikein maja. Niinpä hän päätti viedä Martan syksyiselle metsäretkelle ja samalla tarkistaa, pitikö väite paikkansa.

”Onpas kapuamista”, tuumi Martta ja tarttui Holloa tiukasti kädestä. ”Emmehän vain eksy”, huolehti Martta. ”Emme toki”, vastasi Hollo huolettomasti ja jatkoi: ”Seuraamme vain noita punaisia täpliä, niin pysymme oikealla polulla.”

Hollola-opas

- 53


”Siihen on joku latonut kiviä valmiiksi. Mitähän Hollo niistä sanoisi, kun pitäisi se kirkko rakentaa. Taitavat kyllä olla liian pieniä. Mutta sieni on valtava, se pitää ottaa mukaan ja viedä kotiin”, suunnitteli Martta. ”Onpa täällä kaunista”, ihasteli Martta. ”Kunpa vain näkisi pitemmälle”. Hollo auttoi Marttaa kiipeämään puuhun ja molemmat huokaisivat onnesta, kun upea järvinäköala aukesi heidän silmiensä eteen. He jatkoivat matkaansa tassutellen pehmeässä ja upottavassa sammaleessa. Käsi kädessä he vaelsivat mäkiä ylös ja mäkiä alas. Ja lopulta – siinä se oli, Martan Maja! Kuulopuheet siis pitivät paikkansa. Hollo oli pakahtua ylpeydestä. Hänen Martallaan oli kuin olikin oma maja. ”Kylläpä Hollo on huomaavainen, kun oli ottanut oikein eväät mukaan”, ajatteli Martta ja hänen poskensa taisivat hieman punertua. Ennen kotimatkaa he heittäytyivät hetkeksi sammalikkoon lepäämään ja nauttimaan syysauringosta.

54 - Hollola-opas


Hollola-opas

- 55


Iloa ja hyötyä talvikalastuksesta -Hanskin kanssa verkkoja kokemassa Tammikuisena aamuna kapuamme Messilän rannassa niin komeaan rekeen, että luulisi itse joulupukinkin kadehtivan sitä. Camping Messilän isäntä Hanski Yrjölä päräyttää moottorikelkan käyntiin ja seikkailu alkaa. Lauhtuvan ilman synnyttämä usva häivyttää rannat lähes näkymättömiin. Kaunista mutta jännittävää. Tiedämme olevamme luotettavissa ja kokeneissa käsissä, onhan Hanski kulkenut jo toistakymmentä vuotta Vesijärven jäillä verkkoja kokemassa. Silti on välillä puristettava reen laitoja oikein tosissaan. Tottuneen huolettomasti Hanski kaasuttelee läpi sohjolämpäreiden. Jäällä liikkuu muitakin talvikalastuksen harrastajia ja kaikki tervehtivät toisiaan iloisesti.

Miten verkot saa jään alle? Reki pysähtyy lumesta törröttävän risun kohdalle. Olemme perillä. Risun juurelta löytyy umpeen jäätynyt reikä. Koko operaatio alkaa reiän auki kairaamisella. Olemme ihmeissämme. ”Miten verkot saa jään alle?” on varmasti jokaisen kuten meidänkin ensimmäinen kysymys. ”Minulla on tässä yksi jata, jossa on kaksi 60 metriä pitkää verkkoa. Tässä on toinen päätyavanto ja toinen on tuolla, missä näkyy tuo toinen risu. Puolessa matkassa on kokemisavanto. Uittoriu’un avulla uitetaan uittonarua avannosta toiseen. Uittonarun avulla sitten vedetään verkot jään alle. Vähän kuin pujottaisi nyöriä hupparin reunaan.”

Miten kokeminen onnistuu? Hanski hakee reestä pitkän metallikoukun ja kelan narua. Hän koukkii verkon vetonarun ylös avannosta ja kiinnittää siihen kelanarun pään. Sitten marssimme kokemisavannolle, joka löytyy lähes sulana lumen ja eristelevyn alta. Hanski asettuu polvilleen hangelle levittämänsä muovin päälle, koukkii verkon toisen pään vetonarun esille ja ryhtyy hiljalleen vetämään verkkoa ylös avannosta.

56 - Hollola-opas


Päätyavannolla kela antaa narua tasaisesti. Tuijotamme jännittyneinä avantoon. ”Jos täällä olisi hauki, se nykisi. Nyt ei tunnu mitään.” Jäälle nouseekin ensimmäisenä pulska made ja hetken päästä komea kuha. Vesijärvi onkin kuuluisa juuri kuhakannastaan. Karaistunein sormin Hanski irrottaa kalat verkosta.

Vesijärvessä on hyvät kalakannat ”Vesijärven kalakanta ja veden laatu ovat nykyään hyvät. Kalakanta romahti joitakin vuosia sitten, kun täällä kalastettiin merirysillä, mutta onneksi se on nyt kielletty, ja kalakanta on päässyt palautumaan. Kaikkia muita Vesijärvessä eläviä kalalajeja olenkin tänä talvena saanut paitsi siikaa, mutta se johtuu siitä, että se ei lisäänny täällä luontaisesti, vaan olemme istutusten varassa”, kertoo Hanski ja kiskoo jälleen kuhan avannosta. ”Jotta kalaa saisi, pitää verkoille löytää oikea paikka. Rinne on paras, kalat eivät viihdy tasaisella pohjalla. Tässäkin on toisessa päässä 12-17 metriä syvää kun toisessa päässä on vain 6 metriä”. Nyt irrotettavana on ponteva hauki. ”Käyn kokemassa verkkoni kaksi kertaa viikossa. Se riittää, kun vesi on kylmää”, juttelee Hanski ja ryhtyy laskemaan verkkoa takaisin avantoon. ”Verkkoni ovat 3 metriä korkeita ja silmäkoko on 60 millimetriä. Lasken ne hyvin lähelle pohjaa, siellä ne kalat talvisaikaan lymyilevät.” ”Aina täältä jotakin tulee.” Hanski tuntuu olevan kohtuullisen tyytyväinen saaliiseensa. ”Aina täältä jotakin tulee.” Aika monta päätä hänen kylmälaukustaan esiin pistääkin. Raikas pakkasilma virkistää kesken toimistotyöpäivän ja liikuntaakin tulee, kun ponnistelemme lumihangessa avannolta toiselle. Siellä täällä istuskelee pilkkijöitä pyydystämässä itselleen lähiruokaa ja nauttimassa mieltä rauhoittavasta talvimaisemasta. teksti Elina Hassi kuvat Pilvi Kallio-Meriläinen

Hollola-opas

- 57


Huolehdi kalakannoista -pidä kalastuslupasi kunnossa! Kalastuslaki Hyötyä kaloille ja kalastajille • Kalastuslain tavoitteena on turvata kalojen luontainen lisääntyminen, hyvät kalastusmahdollisuudet ja se, että elinvoimaisia kalakantoja hyödynnetään ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävästi.

Yksinkertainen lupajärjestelmä •

Vain onkiminen ja pilkkiminen kuuluvat jokamiehenoikeuksiin. Jos olet 18-64-vuotias, tarvitset kaikkea muuta pyydyskalastusta varten kalastusluvan, jonka saat maksamalla kalastonhoitomaksun. Nimensä mukaisesti kalastonhoitomaksu on sijoitus kalakantoihin. Maksuista kertyvät varat käytetään kalavesien hyväksi. Kalastanhoitomaksu oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla kaikkialla Suomessa lukuun ottamatta vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueita, kalastuskieltoalueita, erityiskohteita ja Ahvenanmaata. Kalastonhoitomaksu on monelle kalastajalle olennaisin kalastuslupa. Kalastonhoitomaksun maksavat kaikki 18-64-vuotiaat kalastajat, jotka harjoittavat muuta kalastusta kuin ongintaa, pilkintää ja silakan litkausta. Maksun suuruus on 45 euroa/vuosi, 15 euroa/viikko ja 6 euroa/vuorokausi. Voit hankkia luvan R-kioskilta, Eräluvat. fi-sivujen kautta tai soittamalla Metsähallituksen palvelunumeroon 020 69 2424 (ark 9-16). Hollolassa luvanmyyntipisteet sijaitsevat Camping Messilässä, Hämeenkosken Koskikartanolla ja Hollolan kirkonkylällä ravintola Katinhännässä. Kuitti toimii kalastuskorttina: tulosta kuitti tai tallenna se sähköisenä älylaitteeseen, Kutti ja muut mahdolliset kalastusluvat tulisi pitää aina mukana kalastaessasi. Jos kalastat verkoilla, katiskalla tai useammalla kuin yhdellä vavalla, tarvitset aina lisäksi vesialueen omistajan luvan. Lisätietoa luvista eräluvat.fi

58 - Hollola-opas

Kalastonhoitomaksu on sijoitus kalakantoihin. Maksusta kertyvät varat käytetään kalavesien hyväksi. Kalastusasetuksen säätämät rauhoitukset ja pyyntimitat varmistavat kalojen luontaista lisääntymistä. Alueellisia pyyntimittoja voi asettaa, jos ne ovat kalakantojen suojelemiseksi tarpeen. Tarkista paikalliset rajoitukset ennen kalastuksen aloittamista.

LISÄTIETOJA • • • • • •

Eräluvat.fi — kalastuslupien verkkokauppa mmm.fi/kalastuslaki Kalasturajoitus.fi — yleiskalastusoikeuksia koskevat kalastuskiellot Kalatalouden Keskusliitto — https://ahven.net/ Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö — www.ottiopas.fi ELY-keskukset – www.ely-keskus.fi

Kireitä siimoja!


Camping Messilä Oy Vuonna 1997 Hollolan kunta etsi leirintäalueelle uutta yrittäjää. Hakijoita oli muitakin, mutta onni osui meidän kohdallemme ja niin perustimme Camping Messilä Oy:n. Näiden reilun kahdenkymmenen vuoden aikana olemme pikkuhiljaa kehittäneet aluetta ja sen monipuolisia toimintoja asiakaslähtöisesti ja hyvässä yhteistyössä Hollolan kunnan kanssa.

Alku teetti töitä ympäri vuorokauden Alkuaika oli ympärivuorokautista työtä. Aluetta piti raivata, rakennuksia kunnostaa ja maalata ja paljon, paljon muuta. Päärakennus, jossa sijaitsee vastaanotto, ravintola ja saunatilat sekä sosiaalitilat, on muokkaantunut vuosien varrella moneen kertaan asiakaskysynnän lisääntymisen myötä. Muun muassa keittiötiloja on lisätty huomattavasti ruokapalveluiden kysynnän kasvettua. Menestyksemme kannalta merkittävä tapahtuma oli, kun televisiossa esitettiin vuosina 2011-2012 sarja Karavaanarit. Jaksoja tehtiin 76 ja Camping Messilä oli pääpaikka. Sekä me että Hollolan kunta saimme mahtavasti näkyvyyttä. Nykyään Hannu hoitaa pääasiassa alueen ”ulkoiset työt”, joihin kuuluu paljon erilaista organisointia, uuden ilmeen kehittelyä ja paikkojen kunnossa pitoa. Hallinnollinen puoli on Päivin työmaata. Asiakassuhteissa, henkilöstöasioissa ja tapahtumasuunnittelussa riittää hoitamista puhumattakaan rutiinitehtävistä tai vaikkapa tarjousten tekemisestä.

Hyvä henkilökunta on kullanarvoista Vuosien varrella olemme onnistuneet saamaan todella hyvää ja pitkäaikaista henkilökuntaa, joka on sitoutunut työhönsä. Myös kesätyöntekijät tulevat töihin kesä toisensa jälkeen uudelleen ja uudelleen. Kesäaikana työllistämme toistakymmentä työntekijää ja talviaikana 4-5. Tällaisen organisaation pyörittäminen on monipuolista ja pitkäjänteistä eikä kahta samanlaista päivää ole. Siitä, kun aloitimme, on työnkuva muuttunut pal-

jon. On tullut somet, verkostot, sähköiset järjestelmät ja ties mitkä. Niiden mukana on mentävä, jotta pysyy ajan hermolla.

Loistava sijainti Alueen sijainti Hollolassa Vesijärven rannalla on erittäin hyvä niin paikallisesti kuin matkailullisesti. Yöpyjiä on vuosittain noin 30 000. Heistä ulkomaalaisia on noin 15 prosenttia. Kesäkausi on Camping Messilässä vilkasta aikaa. Koko kesän alueella olevia vaunuja on noin seitsemisenkymmentä. Vuorokausikävijöitä on kelien mukaan enemmän tai vähemmän. Hyvät ravintolapalvelut, kesäkauppa ja aurinkoiset terassit houkuttelevat sekä matkailijoita että paikallisia ihmisiä. Hyvin hoidettu uimaranta vesiurheilumahdollisuuksineen ja beachvolleykenttineen ovatkin ahkerassa käytössä. Tarjolla on myös saunallisia huviloita leirintämökkejä. Alueella järjestetään myös paljon tapahtumia ja juhlia. Perinteinen juhannus kokkoineen Messilässä ja Enonsaaressa sekä latotanssit ovat aina kesän kohokohta. Enonsaaren vanhassa huvilassa toimii kesäravintola. Saarelta löytyy myös luontopolku, frisbeegolfrata, grillipaikka ja laavu ja vuokrattavana on rantasauna ja mökkejä. Enonsaareen pääsee laivalla Lahden satamasta ja Messilän rannasta. Talviaikana talvikausipaikoilla on puolisentoistasataa asuntovaunua. Asiakkaat tulevat pääasiassa pääkaupunkiseudulta viettämään viikonloppuja ja lomia hyvien talviurheilumahdollisuuksien äärelle. teksti ja kuva: Päivi Saarela ja Hannu Yrjölä

Hollola-opas

- 59


Sirkku Muhli

#hollola Sielu lepää luonnonkaudessa

Järjestimme kuvakisan Hollola-oppaan kanneksi. Kisan voitti Sirkku Muhlin kuvaama keskiaikainen kivikirkko uudesta näkökulmasta. Keräsimme hengästyttävän upeista kuvista kollaasiin tälle aukeamalle. Iso kiitos kaikille osallistuneille! PS Kuvapalvelu Instagram tulvii huikeita kuvia Hollolasta. Kirjoita #hollola, ja aarrearkku avautuu.

60 - Hollola-opas

Sirkku Muhli

Juha-Pekka Peltonen


Mikko Seppänen

Leena Auranen

Kati Pölönen

Kati Pölönen

Terhi Nietula

Niina Kunelius Hollola-opas - 61


Yhdistykset YHDISTYS YHTEYSTIEDOT Country Heels and Toes ry 040-559 6776 www.countryheelsntoes.com Eläkeliiton Hollolan yhdistys ry 040 547 8219 www.elakeliitto.fi/hollola Eläkeliiton Hämeenkosken yhdistys ry. 040 595 6208 www.elakeliitto.fi/hameenkoski Hakosilta-Nostava VPK asema33@phpela.fi www.hakosilta-nostava.net HC Giants ry 040 581 5266 www.hcgiants.fi Heinlammin Martat ry kati.vahvelainen@gmail.com Heinäsuon kyläyhdistys ry 040 717 2214 www.heinasuonkyla.fi Herralan Hukat ry 040-514 3710 www.herralanhukat.fi Herralan Kotiseutuyhdistys ry pilvinen@pp.phnet.fi Herralan Martat ry 044 052 6729 herralanmartat@gmail.com Herralan seudun Metsästysyhdistys r.y. Herralan Urheilijat ry 044 561 5724 www.herralanurheilijat.com Herralan VPK ry asema34@phpela.fi Holjutai ry www.holjutai.fi Hollolan 4H-yhdistys hollola@4h.fi www.hollola.4h.fi Hollolan A-kilta ry 040 534 6511 www.hollolanakiltary.site11.com Hollolan Avantouimarit ry 040 705 2071 www.hollolanavantouimarit.net Hollolan Eläkkeensaajat ry. 0400 631 610 www.hollola.elakkeensaajat.fi Hollolan Harmonikat ry 050 549 1412 www.hollolanharmonikat.com Hollolan Hirvenhiihtäjät ry 040-562 9739 www.hhh.fi Hollolan JHL ry 040 750 9644 www.hollolanjhl.fi Hollolan Kansalliset seniorit ry 040 717 2214 www.hollola.senioriyhdistys.fi Hollolan Karjalaseura ry 0400 852 963 www.vanha.karjalanliitto.fi Hollolan Keskiaikaseura/ keskiaika@keskiaika.fi www.keskiaika.fi Medium aevum Hollolense ry Hollolan Keskusta kunnallisjärjestö 050 324 2607 www.hollolankeskusta.fi Hollolan Kirkkokuoro ry sinikka.pitkanen@evl.fi Hollolan Kirkonseudun kylät ry www.hollolankirkonseudunkylat.fi Hollolan Kokoomus ry www.hollolan.kokoomus.net Hollolan Kotiseutuyhdistys www.hollolankotiseutuyhdistys.fi Hollolan Miekkiön Marttayhdistys www.martat.fi Hollolan Mieskuoro ry 050 919 5020 jorma.wessman@phnet.fi Hollolan Naislaulajat ry 050 309 1543 www.hollolannaislaulajat.fi Hollolan Nasta ry 040 771 3557 www.hollolannasta.com Hollolan Nuorisoseura ry 040 558 9755 www.hollolannuorisoseura.fi Hollolan Palvelutaloyhdistys Huili ry 040 744 0510 www.huili.fi Hollolan Perussuomalaiset ry www.hollola.perussuomalaiset.fi Hollolan Pilkki ry 044 059 9391 timo.ellonen@dnainternet.net Hollolan Ratsastajat ry 040 709 9205 www.hollolanratsastajat.fi

62 - Hollola-opas


Yhdistykset

YHDISTYS YHTEYSTIEDOT

Hollolan Reserviupseerikerho ry www.rul.fi/hollola Hollolan Sosialidemokraattinen mari.kurisjarvi@gmail.com Kunnallisjärjestö ry Hollolan Sulkapalloseura 040-543 0305 www.archive.is/SuUOy Hollolan Taideyhdistys ry 044 345 5454 www.hollolantaideyhdistys.fi Hollolan Tokotiimi ry 044 344 431 www.hollolantokotiimi.fi Hollolan Toverit ry. 040 590 0076 www.urheiluseurahollolantoverit.com Hollolan Urheilijat - 46 (HU-46) 044 049 2527 www.hollolanurheilijat.com Hollolan vasemmistoliitto ry seppo.rantanen@hollola.fi Hollolan Veneseura ry 040 596 1205 www.hvs.fi Hollolan Vihreät www.hollolanvihreat.fi Hollolan Viihdekuoro ry www.hollolanviihdekuoro.fi Hollolan Voimistelu ry 040 5539686 www.holvo.fi/ Hollolan Ympäristöyhdistys ry 040 595 3147 www.sll.fi/etela-hame/hollola Hollolan Yrittäjät ry 040 702 9970 www.yrittajat.fi/hollola Hollolan-Kärkölän puhallinorkesteri ry 0400 481 9021 www.hkpuhallinorkesteri.com Hollola-Salpakangas Rotaryklubi ry www.designer2.kotisivut.com Hälvälän Ampumaurheilukeskus ry, www.haukry.fi Hälvälän vanhempaintoimikunta 040-8258416 sanna.kaukonen@live.fi Hämeenkosken Eläkkeensaajat ry 040 702 3483 www.hameenkoski.elakkeensaajat.fi Hämeenkosken Harmonikat ry 0400 498 641 www.koskenkohinat.fi/yhdistykset/ Hämeenkosken kalastusyhdistys www.koskenkohinat.fi/yhdistykset/ Hämeenkosken Karjalaseura ry 050 340 6297 www.koskenkohinat.fi/yhdistykset/ Hämeenkosken koulujen 040 774 5276 www.koskenkohinat.fi/yhdistykset/ vanhempainyhdistys Hämeenkosken maa- ja 050 356 4814 www.hameenkoskenmks.com kotitalousseura ry Hämeenkosken Martat ry 040 538 3376 www.koskenkohinat.fi/yhdistykset/ Hämeenkosken mieskuoro 044-021 2362 www.koskenkohinat.fi/yhdistykset/ Hämeen-Kosken Nuorisoseura ry 040 517 4526 www.koskenkohinat.fi/yhdistykset/ Hämeenkosken Ratsastajat ry www.hameenkoskenratsastajat.sportti saitti.com Hämeenkosken seurakuntakuorot ry 044 524 6186 www.koskenkohinat.fi/yhdistykset/ Hämeenkosken Shakkihaarukka ry 040 753 8924 www.koskenkohinat.fi/yhdistykset/ Ilonpäivä ry 0400813623 tanja.laine@helmiseniorikoti.fi Jyty Hollola ry 044 780 2250 www.jytyhollola.jytyliitto.net Kalliolan Martat ry pirkko.liikonen@phnet.fi Keski-Hollolan Martat ry tuula.siikaniemi@phnet.fi Keski-Hollolan VPK 040 539 3774 www.keskihollolanvpk.fi

Hollola-opas

- 63


Yhdistykset

YHDISTYS YHTEYSTIEDOT Keskustan Tennilän-Voistion j.rasanen@phnet.fi paikallisosasto Korpikylän Ratsastajat ry www.korpikylanratsastajat.sporttisait ti.com Kosken Dynamo ry 040 764 7259 www.koskendynamo.fi Kosken Hl Reservinupseerit ry 044 051 2512 www.phnet.fi/public/terola/resups.htm Kosken Hl Sotaveteraanit 040 548 5227 www.koskenkohinat.fi/yhdistykset/ Kosken Kuohu ry 040 753 8924 www.koskenkohinat.fi/yhdistykset/ Kosken Metsästysseura ry 050 561 2211 www.koskenms.com Kosken VPK 040 414 1013 www.koskenvpk.com Kosken VPK ry / nuoriso-osasto 040 733 0917 www.koskenvpk.com Koski-Seura ry 040 552 7236 www.koskiseura.fi Lahden Seudun Etsintäkoirat ry lahdenseudunetsintakoirat@gmail.com Laitialan Luja ry 050 512 1312 www.laitialanluja.yhdistysavain.fi Laitilan Marttayhdistys ry LASB Edustus ja LASB Juniorit ry 040 559 9368 www.lasb.fi Lions Club Hollola hollola@lions.fi Lions Club Hollola/ Kapatuosio 040 508 6185 hollola.kapatuosio@lions.fi Lions Club Hollola/ Pirunpesä 050 65 882 hollola.pirunpesa@lions.fi Lions Club Salpakangas r.y. 045 235 8645 salpakangas@lions.fi Länsi-Hollolan Erämiehet ry Länsi-Hollolan kyläyhdistys 040 049 9381 www.lansihollola.fi Länsi-Hollolan Martat ry 045 130 3953 www.lansihollolanmartat.nettisivu.org Matit ja Maijat ry 040 588 0058 www.matitjamaijat.fi Matjärven suojeluyhdistys ry. 040 071 0786 www.puhdasvesijarvi.fi/fi/pienjarvet Meloja ry 041 441 0101 www.meloja.fi Messilän Golf ry www.messilagolf.fi/messila-golf-ry/ Miekkiön kyläyhdistys ry www.miekkio.net MLL Hollolan paikallisyhdistys ry 040 548 5062 www.hollola.mll.fi MLL Hämeenkoski 040 742 3049 mll.hameenkoski@gmail.com MTK Hämeenkoski 0400 978665 www.mtk.fi/hameenkoski Mustojan alajuoksun 0400 710786 risto.kauhala@elisanet.fi suojeluyhdistys ry Okeroisten Erämiehet ry okeroisten.eramiehet@gmail.com Okeroisten Martat ry www.martat.fi Paimelan Martat ry www.paimelanmartat.blogspot.fi Paimelan Pallokerho ry Pelicans 2000 Hollola ry 040 413 0558 www.pelicans2000.fi Pinnalla ry. 050 554 0500 pinnalla@phnet.fi Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistys ry http://putulankirjasto.blogspot.com Rauhamaa tanssii ry 040 053 7534

64 - Hollola-opas


Yhdistykset

YHDISTYS YHTEYSTIEDOT Retkikunta Racing ry www.retkikunta.net Salpakankaan Eläkeläiset ry 040 079 7829 www.salpakankaanelakelaiset. wordpress.com Salpakankaan koulun salkki.vanhempainyhdistys@ vanhempainyhdistys ry. Salkki gmail.com Salpakankaan Sos.dem. yhdistys 040 750 9644 mari.kurisjarvi@gmail.com Salpausselän kanakoirakerho ry www.salpausselankanakoirakerho. com Salpis ry www.salpis.sporttisaitti.com Sb Coyotes ry sbcoyotes@hotmail.com Soramäen omakotiyhdistys jaana.lehtovirta@gmail.com Special Weapon Club www.swc.fi Suomen Kristillisdemokraattien (KD) tapani.ihalainen@phnet.fi Hollolan Paikallisosasto ry Suomen Punainen risti Hollola 040 7262594 www.hollola.punainenristi.fi SuPerin Tiirismaan ao ry super407@superliitto.fi Team Maxi Racing ry www.maxiracing.fi Tehyn Peruspalvelukeskus ao321@tehy.net Oivan ammmattiosasto ry Tennilän Marttayhdistys ry ahoskata@gmail.com Tennilä-Voistion kyläyhdistys www.heinasuonkyla.fi Tiilikankaan omakotiyhdistys 050 035 5323 www.tiilikangas.fi Tiirismaan Latu ry 044 332 0232 www.tiirismaanlatu.fi Tiirismaan Sydänyhdistys ry 045 637 1504 www.sydanliitto.fi/tiirismaa Tilkki ry www.tilkki.arkku.net Toivolan Nuorisoseura ry 044 276 2225 jaakko.kerppila@phnet.fi Urheiluseura Hollolan Toverit ry 040 590 0076 www.urheiluseurahollolantoverit.com Urheiluseura Tennilän Ripeys esa.ranta-aho@phnet.fi Vanhempainyhdistys YTY yty.hollola@gmail.com Vekin Tuki ry www.veki.fi Vesijärven ystävät ry www.vesku.net Vesikansan Kiekko (Veki ry) www.veki.fi Vesikansan nuorisoseura ry vesikansan.nuorisoseura.ry@gmail.com Vesikansan Urheilijat ry (VU-78) kaisa.heikura@phnet.fi Vesikansan VPK asema25@phpela.fi VesiVeijarit ry 040 553 1338 www.vesiveijarit.fi

Hollola-opas

- 65


Tapahtumia Hollolassa 2019 Kiinnostavia kesä- ja syksymenoja Hollolassa. Tapahtumia laajemmin www.menoinfo.fi -tapahtumakalenterissa. Muistathan myös viedä oman tapahtumasi menoinfo.fi-palstalle!

18.5.-1.9.

ke-pe 12-18, la-su 10-18

Marttanäyttely Hollolan esinemuseolla, os. Parinpellontie 11, Hollola kk. Sisäänpääsymaksulla 5 €, pääsee myös talomuseoalueelle

2.6.

klo 10-17

Vanhojen mopojen retkeilyajo Vesijärven ympäri, lähtö ja maali Camping Messilässä

8.6.

klo 13 alkaen

Harjulan tanssifestarit

15.6.

klo 10 alkaen

Sahtimestaruuskilpailut Hollolan kirkonkylän talomuseoalueella

30.6. 30.6- 21.7.

Käsityöpäivä Hollolan kirkonkylän talomuseoalueella klo 12-17

Putulan kirjaston kulttuuripäivät, Suomen suurimman yksityisen kirjaston myyntipäivät ja kahvio auki joka päivä. Putulassa Hämeenkosken pitäjän omat perinteiset sahtimestaruuskisat 30.6.

13.7.

Avoimien ovien päivä Huljalan Tupalassa

19.-21.7.

Kosken VPK:n kesäjuhlat, www.koskenvpk.com

2.-4.8.

Kuninkuusravit Lahden Jokimaalla.

24.7.-15.8.

Heinäsuon kesäteatteri: Teetä vaikka väkisin -esityskausi

10.8.

klo 9 - 15.30

Teuronjokimelonta Hämeenkoskelta Kärkölään

17.8.

klo 9.30 alkaen

Tiilikankaan omakotiyhdistyksen Jukolan kisat, jo 40. kertaa! Kisapäivä 9.30 alkaen ja iltajuhla klo 18 alkaen, www.tiilikangas.fi/jukolan-kisat

13.-23.8.

Haulikon Maailmancup-kilpailut Hollolan Hälvälässä, www.ampumaurheiluliitto.fi/haulikko/lahti-wc-2018/

31.8.

Hämeenkoski-päivä Hollolan Hämeenkoskella Koskikartanon levähdysalue, Tampereentie 632

31.8.

Avoimien ovien päivä Huljalan Tupalassa

7.9.

klo 14 alkaen

Hollola-ilta

14.9.

Osta tilalta -päivä Huljalan Tupalassa

27.10.-3.11.

Hollo ja Martta 16. kansainvälinen kansantanssi- ja musiikkifestivaali

17.11.

klo 14 alkaen

Koski-Seura 60 vuotta, juhlat Seuralassa osoitteessa Asikkalantie 1

14.12.

klo 9 - 13

Joulumyyjäiset Hämeenkosken Seuralassa, järjestää Hämeenkosken Martat ja Hämeenkosken Eläkkeensaajat


Asu ja majoitu Camping Messilä Oy Rantatie 5, 15980 Hollola www.campingmessila.fi www.enonsaari.fi Messilän ranta

Caravanalue, mökkejä,telttapaikkoja,ruokaravintola,uimaranta,tapahtumia,tiloja esim. juhlien järjestämiseen Enonsaaressa 1.6-30.8 Huvilaravintola, mökkejä, rantasauna,uimaranta.

Jarvin Oy 040 55 22 395 www.jarvin.fi jarvinoy@phnet.fi Mökit Messilässä, järvenrantamökki sekä upea huvila ulkoporealtaalla. Kaikki mukavuudet, ympärivuotinen majoitus. Tervetuloa!

Siikaniemen kurssikeskus Siikaniementie 210, 16730 Kutajärvi +358 44 7191 402 www.siikaniemi.fi siikaniemi.kurssikeskus@evl.fi

Tulimäki

Kapatuosion näkötorni

Huhdintie 99, 16800 Hämeenkoski www.tulimaki.fi info@tulimaki.fi Juhlia, majoitusta, illanviettoja sauna ja palju, ratsastusta.

Place to Sleep Hotel Hollola Erämiehentie 1, 15870 Hollola www.placetosleep.com

Jokelan Kartano Pihlajamäentie 23, 16800 Hämeenkoski 050 566 7924 www.jokelankartano.fi Majoitusta, tilausravintola ja kesäkahvila heinäkuussa la-su 12-18.

Hollola-ilta


Asu ja majoitu

CatMarina

Niipalan tila

Tarmontie 5, 15360 Hollola www.catmarina.fi

Kirkkotie 16, 15880 Hollola niipalantila@gmail.com www.facebook.com/Niipalan

Uivat Huvilat ovat nykyaikaisia, asumiseen tarkoitettuja huvilamallisia, uivia kesäasuntoja. CatMarinan Uiva Huvila yhdistää mökkeilyn ja veneilyn parhaat puolet.

Upilan leirikeskus Upilantie 66, 16730 Kutajärvi www.upila.fi Upilan leirikeskus tarjoaa idyllisen ympäristön Vesijärven rannalla vain 14 kilometrin päässä Lahden keskustasta. Upilan leirikeskus tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet leirikoulujen, varhaisnuorten leirien ja erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Suomen lomamökki www.suomenmokki.fi 050 592 9010 Mökki on niin sanotusti vanhanajan sähköistetty mökki. Tilaa mökissä on maksimissaan 4 hengelle, 40 neliötä.

Tyynelän loma-asunnot Jokirinne 20, 15230 Hollola 044 042 8410 Loma-asunnot sijaitsevat Hollolassa Arkiomaa-järven rannalla. Ympäri vuoden on tarjolla vuokralle kolmea korkeatasoista asuntoa: Koppelo, Kuikka ja Majava.

Lomahuvila Impivaara 044 331 9482 www.lomahuvila-impivaara.net anja@lomahuvila-impivaara.net Hollolassa Iso Tiilijärven rannalla. Majoitusta ympärivuoden (6+2 hlöä) Jos etsit hyvää rauhallista lomaviettopaikkaa, tai tilaa syntymäpäivä, rippi- ja ylioppilasjuhlille, sekä muille perheen tärkeille tapahtumille.

68 - Hollola-opas

Niipalan tila tarjoaa tilat kokouksiin ja pieniin juhliin. Lisäksi majoittumismahdollisuus ja ateriapalvelut. Tilan omalta luomukasvimaalta voit ostaa sadon kasvikset.

Lomakeidas Jokikumpu Pennasentie 68, 15880 Hollola 0400-710580 www.lomakeidasjokikumpu.websites.fi Juhlapalvelut, anniskeluravintola, lomamökkien vuokraus. Auki ark 16-21, pe 16-1.30, la 14-1.30, su 14-21, muutoin sopimuksen mukaan.


Asu ja majoitu

Laivayhteys Enonsaareen ja Lahteen

Tervetuloa Camping Messilään! Campingalue • vaunu-/autopaikkoja • telttapaikkoja leirintämökkejä • saunallisia huviloita Ruoka-/Anniskeluravintola • kesäkauppa Enonsaaressa ruoka-/anniskeluravintola 1.5-31.8 (Kesäaika) Minigolf • vesiurheilua • piitsikentät • leikkipaikat kotieläimiä • hieno uimaranta tapahtumia • tansseja Järjestämme juhlia ruokapalveluineen!

p.03-876290, 0400-498361 messila@campingmessila.fi www.campingmessila.fi www.enonsaari.fi


Syö, juo ja juhli Camping Messilä Oy Rantatie 5, 15980 Hollola www.campingmessila.fi www.enonsaari.fi Caravanalue, mökkejä,telttapaikkoja,ruokaravintola,uimaranta,tapahtumia,tiloja esim. juhlien järjestämiseen Enonsaaressa 1.6-30.8 Huvilaravintola, mökkejä, rantasauna,uimaranta.

Jarvin Oy 040 55 22 395 www.jarvin.fi jarvinoy@phnet.fi Mökit Messilässä, järvenrantamökki sekä upea huvila ulkoporealtaalla. Kaikki mukavuudet, ympärivuotinen majoitus. Tervetuloa!

Kinnarin Tila Soramäentie 1, 15880 Hollola www.kinnarintila.fi info@kinnarintila.fi Maatilamme pihapiirissä sijaitsee Pioni ja Piironki, kahvila ja sisustus-, lahja- ja puutarhatuotteita myyvä tunnelmallinen tilamyymälä, josta saat myös upeat herkkukorit, tilan jauhotuotteet, rapeat suussa sulavat piparit ja rouskuvat näkkärit kotiin tai viemisiksi.

Lahden Upseerikerho Upseerikerhonkatu 3, 15700 Lahti www. upseerikerho.fi upseerikerho@upseerikerho.fi Hollolalainen yritys palvelee Lahden Upseerikerholla arkisin lounailla ja muina aikoina tilauksesta.

Tulimäki Huhdintie 99, 16800 Hämeenkoski www.tulimaki.fi info@tulimaki.fi Juhlia, majoitusta, illanviettoja sauna ja palju, ratsastusta.

70 - Hollola-opas

Maaseuturavintola Hollolan Hirvi Aikkalantie 37, 15880 Hollola 040-5053357 www.hollolanhirvi.fi info@hollolanhirvi.fi Yritysten, yksityisten ja yhdistysten juhliin, tilaisuuksiin ja kokoukseen erikoistunut tilausravintola upeassa maalaismiljöössä. Suosittuja kaikille avoimia tilaisuuksia mm. kesän grilli-illat, äitienpäiväkattaus, Oktoberfest, joululounas ym.

Mamma Maria/Messilä golf Messiläntie 240 050 344 3442 www.mammamaria.fi mamma.maria@mammamaria.fi Mamma Maria aloittaa taas kesäkauden Messilägolf ravintolassa. Benvenuto/Tervetuloa!

Hollolan Matkakeidas Oy Hopeakalliontie 2, 15880 Hollola www.matkakeidas.fi hollola@matkakeidas.fi Täyden palvelun taukopaikka. Meillä tarjolla Hesburger, Kotipizza, noutopöytä, aamiainen, ala carte annokset, market, autonpesu, Neste polttoaineet ja voiteluaineet, kokoustilat.

Ravintola Kunnantupa Parinpellontie 19, 16710 Hollola kk 03 7881506 www.kunnantupa.fi kunnantupa@kunnantupa.fi Kotoinen lounaspöytä ma - pe alk . klo 11 Perinteinen Hollolalainen pitopöytä la -su klo 11.30-16 perhejuhlia, pitopalvelua, kokous jakoulutustilaa.


Syö, juo ja juhli

Meiltä löydät: • maatilan omat jauhotuotteet ja kaurahiutaleet • laajan valikoiman lähiruokatuottajien herkkuja • kahvilan ja irtojäätelöt • sisustus- ja puutarhatuotteita • pionin taimet ja kesäkukkia • kesäisin lampaita, kanoja ja hevosia pihapiirissä!

Kurkkaa syksyn ja joulun aukiolot www.kinnarintila.fi Ryhmille sopimuksen mukaan

AVOINNA KE-PE 10-18 LA 10-16 - 71 Soramäentie 1,Hollola-opas Hollola


Syö, juo ja juhli

Ruokamiehet Oy Sopenkorvenkatu 10, 15800 Lahti 03 734 5699 0500 897 797 ruokamiehet@saunalahti.fi Ateriapalvelu, elämyspalvelut, keittiökalustevuokraus.

Paronin Saluunat Oy / Pancho Villa, Lahti Kauppakatu 18, 15140 Lahti 040 125 7943 www.panchovilla.fi/lahti panchovilla.lahti@gmail.com Meksikolais tyylinen ravintola.

Koskikartano

Ravintola Soramäen Pirtti

Tampereentie 632, 16800 Hämeenkoski 03 751 1499 www.koskikartano.fi

Tiilikankaantie 2, 15880 Hollola www.soramäenpirtti.fi

Koskikartanon kahvila-ravintolasta löytyy herkut moneen makuun. Ruokailun ohessa voi nauttia kupposen kahvia tai poiketa ostoksille.

Ravintola Soramäen Pirtti on perinteikäs ja viihtyisä ruoka- ja seurusteluravintola Hollolassa.

Hollolan Vanha Kunnantupa Lean Puoti T:mi Keskikankaantie 9, 15860 Hollola 040 1522216 www.leanpuoti.nettisivu.org

Rantatie 918, Hollolan kk www.hollolanvanhakunnantupa.com Kansalliromanttista tyyliä edustava kahvila-ravintola.

Lounas-kahvila ja pitoruoat.

Hollolan kirkonkylän kioski Pulla-Pojat Oy Tarmontie 1, 15860 Hollola 03 880 8640 0500 491 287 www.pulla-pojat.fi konttori@pulla-pojat.fi Leipomo Pulla-Pojat Oy on Hollolan Salpakankaalla toimiva leipomo, joka valmistaa ruoka- ja kahvipöytääsi herkulliset leivät ja leivokset. Leipomon yhteydessä toimii myös lounas-kahvila ja herkkumyymälä.

McDonald`s Hollola Kansankuja 1, 15870 Hollola 040 836 4583 Avoinna ma-to 08-22 pe 08-23 la 10-23 su 10-22 Tervetuloa!

72 - Hollola-opas

Lukkarintie 2, Hollolan kk www.facebook.com/hollolankirkonkylankioski Kioski-terassi on kirkonseudun kylien kohtaamispaikka!

Jussi & Sari Oy / Lounaskahvila Terassi Vanhanradankatu 2, 15520 Lahti 040 847 1899 040 729 3212 www.lounaskahvilaterassi.fi Lounaskahvilatoiminta.

Jokelan Kartano Pihlajamäentie 23, 16800 Hämeenkoski 050 566 7924 www.jokelankartano.fi Majoitusta, tilausravintola ja kesäkahvila heinäkuussa la-su 12-18.


Syö, juo ja juhli

Katinhäntä Tuomalantie 2, 16710 Hollola kk 03 7881064 www.katinhanta.com Katinhäntä on kylän pikku baari, joka tarjoaa suolaisia purtavia sekä laajan valikoiman erilaisia juomia.

Ravintola Star Keskustie 29, 16800 Hämeenkoski

Kaikki alan palvelut ammattitaidolla

Hollolan kukka ja hautauspalvelu

Wellis Bar & Grill Hämeenkoskella.

Keskuskatu 8,15870 Hollola www.hollolankukka.fi 03 7802701

Café Anita

Ma-Pe 9-18, La-Su 9-17

Kauppakuja 6, 15870 Hollola Pieni lämminhenkinen kahvila, jossa hyvä tunnelma ja halvat hinnat.

Tervetuloa Niipalan tilalle! Juhlat • Majoitus • Kokoukset Luomukasvikset • Jooga- ja pilates www.niipalantila.fi Kirkkotie 16, Hollola Varaukset: niipalantila@gmail.com TAI 0503010025

Hollola-opas

- 73


Käy kaupoilla Hämeen Nimituote Ky

K-Supermarket Hollola

Tiilikankaantie 4, 15880 Hollola 03 787 2662 050 067 7763 www.nimituote.fi myynti@nimituote.fi

Tarmontie 7, 15860 Hollola 03 777 3402 hollola@k-supermarket.fi www.k-ruoka.fi/kauppa/k-supermarket-hollola www.facebook.com/ksupermarkethollola @ksupermarkethollola

Nimituotteesta yrityksille ja yhdistyksille t-paidat, lippalakit, pelipaidat yms. painatuksella.

Kinnarin Tila

K-supermarket Hollola on tavallista parempi ruokakauppa, joka tarjoaa ruokaratkaisuja niin arkeen kuin juhlaankin parhaalla palvelulla höystettynä! Tervetuloa, nähdään kaupalla!

Soramäentie 1, 15880 Hollola www.kinnarintila.fi info@kinnarintila.fi

K-Market Soramäki

Maatilamme pihapiirissä sijaitsee Pioni ja Piironki, kahvila ja sisustus-, lahja- ja puutarhatuotteita myyvä tunnelmallinen tilamyymälä, josta saat myös upeat herkkukorit, tilan jauhotuotteet, rapeat suussa sulavat piparit ja rouskuvat näkkärit kotiin tai viemisiksi.

Prisma Hollola Kansankatu 8, 15870 Hollola 03 8130700

Paimelan Paroni Oy Lautahaasia 96, 17120 Paimela 0400 867 120 www.paimelanparoni.net paimelanparoni@gmail.com Rentoa meininkiä ja rehtiä autokauppaa Etelä-Pohojalaasehen tapahan!

Tiilikankaantie 1, 15880 Hollola 020 700 2675 soramaki@k-market.com www.k-ruoka.fi/kauppa/k-market-soramaki www.facebook.com/kmarketsoramaki @kmarketsoramaki K-Market Soramäki on palveleva lähikauppa. Meiltä löydät lisäksi Veikkauksen, Matkahuollon ja Postnordin palvelut. Kaikki hyvä on lähellä. Tervetuloa!

Musti ja Mirri Hollola Kansankatu 8 (Prisma-keskus), 15870 Hollola 050 590 5957 hollola@mustijamirri.fi Palveleva lemmikkieläintarvikeliike, myös kotiinkuljetus!

Huljalan Tupala Tokmanni Hollola Keskikankaantie 4, 15860 Hollola 020 33 1415 www.tokmanni.fi hollola@tokmanni.fi Käyttötavaroiden tavaratalo.

74 - Hollola-opas

Vanhatie 239, 16800 Hämeenkoski 0400-978665 huljalantupalassa.blogspot.fi, fb/Huljalan Tupala Maatila, metsälaitumia, luomukyyttöjä, avoimien ovien päiviä, tilamyyntiä: luomulihaa ja -vihanneksia, härkäpapuja, öljyhamppua. Kasviksia myös itsepalveluna suoraan pellolta.


Käy kaupoilla

Lahden Antiikkitukku

Arjen Aarteet Oy

Kynttilätie 2, 15700 Hollola 044-0215016 www.antiikkitukku.fi

Tarmontie 3, 15860 Hollola 050 572 2972 www.arjenaarteet.com paivi.arjenaarteet@gmail.com

Olemme antiikkiliike, josta löydät myös tyylihuonekaluja sekä yksilöllistä sisustusesineistöä aina 1800-luvulta tähän päivään.

Kirpputori-kahvila, vanhojen tavaroiden osto ja myynti.

Fasetti Oy

Hollolan Kukka ja Hautauspalvelu

Vanha Messiläntie 8, 15860 Hollola 03 781 1181, 040 580 6545 www.fasetti.fi info@fasetti.fi

Keskuskatu 8, 15870 Hollola 03 780 2701 www.hollolankukka.fi

Askartelumaailma Charlotta Oy

Meiltä saat luotettavaa ja ammattitaitoista palvelua ilon ja surun keskellä yli 30 vuoden kokemuksella . Sidomme vankalla ammattitaidolla kauniit kukkaset kaikkiin elämäntilanteisiin, ja meidän kautta hoituu kaikki hautaukseen liittyvän palvelut.

Terveystie 16 A, 1586 Hollola 03 758 0216, 040 525 0471 www.charlotta.fi

Finnmari Oy

Suomen suurimpiin lukeutuva askartelualan maahantuonti-, tukku- ja vähittäismyyntiliike löytyy Hollolan Salpakankaalta.

Kynttilätie 2, 15700 Hollola 03 873 111 www.finnmari.fi

Antiikkikalusteiden ja sisustustavaroiden kauppa.

Kynttilänvalmistus ja myynti.

www.putiikkikk.fi Keskuskatu 11, 15870 Hollola 045-3502706 Katja ja 0400-878898 Kirsi

Hollola-opas

- 75


Käy kaupoilla

Solmaster Oy

Paimelan Ranch

Tiiriskankaantie 6-8, 15860 Hollola 03 780 2363 www.solmaster.fi solmaster@solmaster.fi

Lautahaasia 96, 17120 Paimela 040 525 6569 www.paimelanranch.fi paimelanranch@gmail.com

Solmaster Oy on menestyvä, kotimainen teollisuuskemikaalien ja -pinnoitteiden valmistaja. Päätuotteitamme ovat olleet jo yli 40-vuotisen toimintamme ajan metalliteollisuuden työstönesteet, rakentamisessa käytettävät lattiapinnoitteet ja kuljetuskaluston pesuaineet. Yhtiöllä on kaksi osastoa: Solmaster Chemicals ja Solmaster Coatings. Solmaster Oy:n tuotekehitys ja tuotanto on keskitetty Hollolan ja Lahden toimipisteisiin.

Paimelan Ranchilta löydät seuraavat yritykset; Paimelan Paroni autoliike, Paimelan Paronitar verkkokauppa, Pancho Villa Lahti, Route 24 huoltoasema, Paronin Saluunat juhla- ja kokoustilat sekä Ranch Club ravintolan.

Inni Oy

Rakennusalan kiinnitystarvikkeet ja alakattomateriaalit.

Soramäentie 31, 15880 Hollola 03 780 5858, 050 557 5096 www.varisilmahollola.com inni@varisilmahollola.com Maalaamisen ja sisustamisen erikoisliike Hollolassa.

Naisten Pukutehdas Oy Tarmontie 9, 15860 Hollola 03 523 411 www.housukauppa.fi info@npco.fi Naisten vaatteiden myynti ja valmistus.

Hollolan Kuntokeidas Oy Tiilijärventie 9, 15870 Hollola 0400 515 569 www.hollolankuntokeidas.fi Kuntosalit, squash, minisulkis, pingis ja mailojen jännityspalvelut sekä squash-, tennis-, sulkapallo-, ja pingismailoihin erikoistunut välinemyymälä. Yritysten kuntoilu- ja virkistystapahtumat.

Ski-Outlet Finland Oy Visamäentie 10, 15880 Hollola 040 044 2442 www.skiout.fi ski@ski-outlet.fi Urheiluvälineiden ja polkupyörien vähittäiskauppa.

76 - Hollola-opas

Kärkimarkkinat Oy Soramäentie 31, 15870 Hollola 03 872 7750 www.karkimarkkinat.com

Husulan Puutarha Ky Valkeajärventie 54, 17120 Paimela 040 567 1405, 044 351 3121 www.husulanpuutarha.fi erika@husulanpuutarha.fi Kauppapuutarha, Salaattien ja yrttien viljely.

Tuloiselan Marjatila Lammintie 120, 16800 Hämeenkoski 044 056 7675 www.tuloisela.fi facebook.com/TuloiselanMarjatila Marjanviljely, viljanviljely, marjojen suoramyynti (tuore/pakaste), kesäkauppa-kahvio.

Olperic Oy Seppäläntie 41, 16630 Tennilä 0449771810 www.olperic.fi Muu rauta- ja rakennusalan vähittäiskauppa.

Polar Pharma Oy Tiilikankaantie 6, 15880 Hollola 09 849 3630 www.polarpharma.fi info@polarpharma.fi Luontaistuotealan tukku -ja markkinointiyritys.


Käy kaupoilla

Bluesan Oy Kettupiha 3, 15870 Hollola 0400 351 476 www.bluesan.fi myynti@bluesan.fi Paperi- ja toimistotarvikkeiden vähittäiskauppa, yritysimagotuotteet, atk- ja ergonomian tuotteet.

Koskikartano Tampereentie 632, 16800 Hämeenkoski 03 751 1499 www.koskikartano.fi Koskikartanon kahvila-ravintolasta löytyy herkut moneen makuun. Ruokailun ohessa voi nauttia kupposen kahvia tai poiketa ostoksille.

Hollola-opas

- 77


Käy kaupoilla

Vihertalo Varpula Oy

A-Nostin ja Konevuokraamo Oy

Rajakatu 2, 15100 Lahti 03 782 5766 www.vihertalovarpula.fi

Äijälänkatu 3, 15700 Lahti 040 589 6355 www.a-nostin.fi myynti@a-nostin.fi

Puutarha-alan vähittäiskauppa.

Pinecom Ky Kiikuntie 247, 16710 Hollola kk 03 788 2040 pinecom.juhani@phnet.fi Puutavaratuotetukkuliike

Rakennuskoneiden ja -laitteiden vuokraus

Suomen Kotikylmiö Oy Ravitie 3, 15860 Hollola 03 553 8600 www.festivo.fi festivo@festivo.fi Sähköiset kodinkoneet (kylmä)

Pirkan Hitsaus Oy Kunnantie 200, 15860 Hollola 03 877 900 www.pirkanhitsaus.fi phitsaus@pirkanhitsaus.fi

Kosken Mallas Suonsaarentie 389, 16800 Hämeenkoski ilpo.markkola@phnet.fi

Työkalujen ja koneiden maahantuonti , tukkumyynti.

Puutavaran myynti erikoisempia mittoja. Polttopuuta, puidenkaatoja ,omenapuidenleikkaukset, pensasaitojenlekkaukset.

Startex Oy

Mustjoen Mansikkatila

Keskikankaantie 30, 15860 Hollola 03 872 410 www.startskiwax.com info@startex.fi

Mustjoentie 26, 16800 Hämeenkoski 040-9668077 www.facebook.com/MustjoenMansikkatila

Urheiluvälineiden valmistus ja myynti.

Suomen Prolaite Oy Tarmontie 6, 15860 Hollola 044 773 7737 www.prolaite.fi prolaite@prolaite.fi Koneiden ja laitteiden tukkukauppa.

Hollolan Nahkapaja Tampereentie 927, 15880 Hollola 0400 702 331 www.hollolannahkapaja.fi prolaite@prolaite.fi nahkatuotteiden valmistus ja myynti.

78 - Hollola-opas

Ergodeck Oy Isomyllyntie 113, 16710 Hollola kk 0400 599 320 www.ergodeck.fi Ergonomiatuotteet, toimistotarvikkeet, liikelahjat.


MAANSIIRTOKULJETUKSET

Kuljetusliike Marko Mikkola ky p.0500-862968

Hollola-opas

- 79


Voi hyvin Camping Messilä Oy

Jalkahoito Taruvarpaat

Rantatie 5, 15980 Hollola www.campingmessila.fi www.enonsaari.fi

0400 284 808 www.jalkahoitotaruvarpaat.fi

Caravanalue, mökkejä,telttapaikkoja,ruokaravintola,uimaranta,tapahtumia,tiloja esim. juhlien järjestämiseen Enonsaaressa 1.6-30.8 Huvilaravintola, mökkejä, rantasauna,uimaranta.

Fysio- ja Tukipalvelut ILONA Peikkometsäntie 39, 17110 Kalliola 040 528 1215 www.fysiotukipalvelut.fi sari@fysiotukipalvelut.fi Ikääntyneen hyvinvoinnin tukena: fysioterapia, kotisiivous, asiointipalvelut.

Aerodikkarit 050 049 8947 Keskuskatu 4, 15870 Hollola www.aerodiggarit.fi Kuntosali / aerobic.

Jalkahoito itsellesi tai läheisellesi kotiin tai hoitokotiin. Myös sairauksien aiheuttamat vaativatkin jalat.

Kauneushoitola Adam & Eva Keskuskatu 4, 15870 Hollola 03 7527197 stella.kokkonen@gmail.com Sky-kosmetologi Stella Kokkonen tekee ammattitaidolla kosmetologiset jalka-, kasvoja käsihoidot.

Ryhmäliikuntastudio Zenana Hollola Keskikankaantie 25, 15860 Hollola www.zenanahollola.fi Hollolan monipuolisin valikoima fitness-, jooga- ja pilatestunteja. Miehille ja naisille.

SALPAKANKAAN LÄÄKINTÄVOIMISTELU LÄÄKINTÄVOIMISTELU OYOY SALPAKANKAAN FYSIOTERAPIAA JA FYSIOTERAPIAA JA HIERONTAA HIERONTAA Keskuskatu8, 8,15870 15870 Hollola, Keskuskatu Hollola,03 037801212 7801212

www.salpakankaanlaakintavoimistelu.fi www.salpakankaanlaakintavoimistelu.fi 80 - Hollola-opas


Voi hyvin

Urheiluhieroja Tero Seppälä

Ulkoilma personal trainer Sami Kauppinen

Tiilijärventie 9, 15870 Hollola Hollolan Kuntokeitaan tiloissa 0503081349

045 670 7754 ulkoilmapt@gmail.com

hollolankuntokeidas.asioi.fi/ajanvaraus Klassinen hieronta | urheiluhieronta

Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy Keskuskatu 8, 15870 Hollola 03 7801212 www.salpakankaanlaakintavoimistelu.fi kirsi.miss@phnet.fi Monipuolista ja laadukasta fysioterapiaa eri ikäisille tuki- ja liikuntaelin ongelmissa ja neurologisissa sairauksissa.

MAIREN, Maijan Rentouttavat Hyvinvointihoidot Asikkalantie 382, 16800 Hämeenkoski 040 723 2431 www.mairenhyvinvointihoidot.fi Brain Relief-hoito, Yrttihemmottelu, kokonaisvaltainen jalka,- käsi- tai päähoito, EFT, Metamorfinen hoito, vauvahieronta, energiahoidot.

Hollolan Apteekki Kansankatu 8 (Prisma) 15870 Hollola 03 878610 www.hollolanapteekki.fi apteekki.hollola@apteekit.net www.facebook.com/hollolanapteekki

Hämeenkosken sivuapteekki Keskustie 29, 16800 Hämeenkoski 03 764 1116 www.salpausselanapteekki.fi

Fysioterapeutti Annakaisa Ventomäki Tmi Kaunkorventie 483, 16800 Hämeenkoski 044 081 4834 annakaisa.ventomaki@phnet.fi

Tarjoan personal trainer -palvelua ja ohjaan erilaisia treenitunteja paikkana vain ja ainoastaan ULKOILMA.

Hollolan Kuntokeidas Oy Tiilijärventie 9, 15870 Hollola 0400 515 569 www.hollolankuntokeidas.fi Kuntosalit, squash, minisulkis, pingis ja mailojen jännityspalvelut sekä squash-, tennis-, sulkapallo-, ja pingismailoihin erikoistunut välinemyymälä. Yritysten kuntoilu- ja virkistystapahtumat.

Kuntokeskus Liikku 0500498947 Keskuskatu 11, 15870 Hollola www.liikku.fi Ilmainen tutustuminen ma-ke klo 16-19.

Life Hollola Kansankatu 8, 15870 Hollola 03 780 4755, 050 355 3297 www.life.fi hollola@life.fi Luontaistuotteiden vähittäiskauppa.

Hierontapiste Relantti Koivusillantie 5, 15860 Hollola 044 362 6137 www.relantti.fi hieronta.relantti@gmail.com Hieronta- ja hyvinvointipalvelut.

Vesalan Hierontapalvelu Aikkalantie 218, 15880 Hollola 044 294 2469 www.hierontapalvelu.net Hierontapalvelu, klassinen hieronta.

Fysioterapia ja eläinfysioterapia palvelut. Hollola-opas

- 81


Voi hyvin

Tmi Kirsi Pärnänen

Kalliolan Eläinklinikka Oy

Rantatie 10, 16300 Orimattila 0400 702 743 www.kirsiparnanen.fi hieronta@kirsiparnanen.fi

Muskuntie 5, 17110 Kalliola 03 787 3380 www.kalliolanelainklinikka.com

Hermoratahieronta, klassinen hieronta, mobilisoiva hieronta, nivelhoito-kylmä-ja lämpöhoito, lihasvenytykset. Myös yrityskäynnit Lahti-Hollola alueella.

Hoitola Toivonpuu Virastotie 3, 15870 Hollola 040 546 4099 www.hoitolatoivonpuu.fi hoitola.toivonpuu@gmail.com Rosen-terapeutti, TRE-ohjaus, lapsihieronta.

Eläinlääkintäpalvelut.

Personal training ja hierontapalvelut Mira Korpinen Kansankatu 8, 15870 Hollola 045 639 5564 mirakorpinen.relaxi@gmail.com

Rela-hierojat Kansankatu 8, 15870 Hollola (Prismakeskus 2 krs.) www.relaxi.fi Hierontapalvelut.

Ammattitaitoista ja ystävällistä apteekkipalvelua Hollolan kuntakeskuksessa. Tervetuloa! Salpakangas, Prisma-keskus Kansankatu 8, 15870 Hollola puh. (03) 878 610 www.hollolanapteekki.fi www.lääkkeitänetistä.fi 82 - Hollola-opas

ma-pe 8.30 – 19 la 9 – 17 su 12 – 16

@hollolanapteekki

Tarkista juhlapyhien aukioloajat nettisivuiltamme


Voi hyvin

J & K Joensuu Oy Ajomäentie 18, 16800 Hämeenkoski 0400 635 540 jyrki.joensuu@jkjoensuu.fi Lääkäriasema, yksityislääkäri, koulutus, julkaisutoiminta.

Pinnalla 050 554 0500 pinnalla@phnet.fi www.facebook.com/pinnallauinnit Niina Kettunen uimaopettaja, swimteacher, simlärare, kouluttaja, instructor, utbildare vauvauinninohjaaja, erityisuimaopettaja, kansainvälinen hengenpelastaja. Vauvauinnit, uimakoulut, koululaisuinnit, yksityistunnit, aikuisuimakoulut, maahanmuuttajauinnit, äiti-vauvajumppa, vauvahieronta, luonto-ohjaus.

Koulutettu hieroja Marjo Keipi Tuhkatie 12,15880 Hollola 044 238 1796 tai timma.fi/koulutettuhierojamarjokeipi facebook.com/koulutettuhierojamarjokeipi Klassista- ja mobilisoivaa hierontaa monipuolisin ottein, yksilöllisesti ja kiireettömästi.

Tervetuloa uudelle työhuoneelleni Soramäkeen!

Parturi-kampaamo Joanna

Sari Pekonen Jalkojenhoito

Keskuskatu 11, 15870 Hollola 03 780 2585 joanna@pronin.org

Harjutie 15 F 1, 15880 Hollola 050 306 6104 www.jalkahoitoa.fi

Real Rainmakers

Jalkojenhoitopalvelut.

Jalkahoito Kippuralla Keskuskatu 4, 15870 Hollola 050 350 5504 jalkahoitokippuralla@gmail.com Terveydenhoidolliset jalkahoidot myös koti-ja laitoskäynnit. Kotikäyntien vuoksi hoitola avoinna sopimuksen mukaan.

Parturi-kampaamo.

029 17 000 90 www.realrainmakers.com Viritä tiimisi huippusuorituksiin! Asiakaspalvelu- ja tiimitaitokoulutus. Asiakaskokemuksen kehittäminen.

Salon Eira 03 780 5522 Keskuskatu 4, 15870 Hollola Parturi-kampaamo.

KIRMA HOIVA Kotisairaanhoito ja kotihoiva 044 982 0472 www.kirmahoiva.fi asiakaspalvelu@kirmahoiva.fi www.facebook.com/kirmahoiva Palvelemme Hollolassa. Olemme palvelusetelituottaja.

Hammaslaboratorio Perladent Keskuskatu 4, 15870 Hollola Hammasteknikko Jukka Sormunen 040 568 8866 Hammasproteesien korjaukset, hammassuojat.

Hollola-opas

- 83


Harrasta ja touhua Camping Messilä Oy

Wellamo-opisto

Rantatie 5, 15980 Hollola www.campingmessila.fi www.enonsaari.fi

Kirkkokatu 16, 15140 Lahti 0440 187 459 tai 0440 187 456 (toimisto) www.wellamo-opisto.fi toimisto@wellamo-opisto.fi

Caravanalue, mökkejä,telttapaikkoja,ruokaravintola,uimaranta,tapahtumia,tiloja esim. juhlien järjestämiseen Enonsaaressa 1.6-30.8 Huvilaravintola, mökkejä, rantasauna,uimaranta.

Hämeen Nimituote Ky Tiilikankaantie 4, 15880 Hollola 03 787 2662 050 067 7763 www.nimituote.fi myynti@nimituote.fi

Wellamo-opisto on Lahden kaupungin ylläpitämä kansalaisopisto, jonka toimialueena ovat Lahden lisäksi Asikkala, Hollola, Kärkölä, Myrskylä, Orimattila ja Padasjoki. Tarjoamme monipuolista toimintaa mm. kielissä, taito- ja taideaineissa, liikunnassa, musiikissa ja tietotekniikassa. Olemme Suomen suurin seudullinen kansalaisopisto. Opistossa on mahdollista suorittaa myös taiteen perusopetuksen opintoja sekä yleisiä kielitutkintoja.

Nimituotteesta yrityksille ja yhdistyksille t-paidat, lippalakit, pelipaidat yms. painatuksella.

Messilä Maailma Oy

Savusauna Hollolan Hirvi

Messiläntie 308, 15980 Messilä 03 86 011 www.messila.fi messila@messila.fi

Aikkalantie 30 040 502 7675 www.hollolanhirvi.fi Tilaussavusauna ryhmille, ohjelmallisia saunoituksia, saunajoogatunteja, avoimia saunavuoroja, kylpyallas terassilla, 2x 12 hengen pukuhuonetta, laavu, 9 väyläinen frisbeegolfrata.

Lukuisien lumitapahtumien Messilä on eteläisen Suomen suurin ja suosituin hiihtokeskus.

Hollolan Kuntokeidas Oy Tiilijärventie 9, 15870 Hollola 0400 515 569 www.hollolankuntokeidas.fi

040 55 22 395 www.jarvin.fi jarvinoy@phnet.fi

Kuntosalit, squash, minisulkis, pingis ja mailojen jännityspalvelut sekä squash-, tennis-, sulkapallo-, ja pingismailoihin erikoistunut välinemyymälä. Yritysten kuntoilu- ja virkistystapahtumat.

Mökit Messilässä, järvenrantamökki sekä upea huvila ulkoporealtaalla. Kaikki mukavuudet, ympärivuotinen majoitus. Tervetuloa!

Pinnalla

Messilä Golf

050 554 0500 pinnalla@phnet.fi www.facebook.com/pinnallauinnit

Jarvin Oy

Messiläntie 240, 15980 Messilä 03 884 040 www.messilagolf.fi 18-reikäinen golfkenttä Hollolan Messilässä.

84 - Hollola-opas

Niina Kettunen uimaopettaja, swimteacher, simlärare, kouluttaja, instructor, utbildare vauvauinninohjaaja, erityisuimaopettaja, kansainvälinen hengenpelastaja. Vauvauinnit, uimakoulut, koululaisuinnit, yksityistunnit, aikuisuimakoulut, maahanmuuttajauinnit, äiti-vauvajumppa, vauvahieronta, luonto-ohjaus.


PERJANTAI 19.7. 18.00 20.00 22.00-1.00

Letkusähly Seuralan pihalla / Kosken Dynamo ilm. 17.30 Letkupubissa: Musiikkimies Velleri The Moments Illan aluelippu 10 €

LAUANTAI 20.7. 9.00-15.00

11.00 15.00 17.00 19.00

22-02.00

Markkinat Lähituotetori Loimulohta Lastenpisteellä taikuri Niko Turvallisuusviestintää Sormikoukun MM-kilpailu Sormikoukun finaali Possua VPK:n tapaan / Musiikkimies Velleri viihdyttää Hämeen- Kosken Nuorisoseuran näytelmä, Artturi Järviluoman ”Pohjalaisia”, sovittanut ja ohjannut Anna Pitkämäki, 12€ /3 € (sis.Letkupubi) Letkupubissa: Musiikkimies Velleri Up Eleven Illan aluelippu 10 €

SUNNUNTAI 21.7. 12.00

.

13.30-15.30 14.00 16.00 16.30 17.00 18.00

Palokunnan marssi Lipunnosto Seuralan pihalla Juhlapuhe Palvelusmerkkien jako ja vuoden VPK-nuoren julkistaminen Tivolipelit Historiakävely Valkjärven hautausmaalla, yhteislähtö OP: edestä 5€ / järj. Koski-seura Näytös Tivolipelien palkintojen jako Viihdeorkesterin konsertti Alue sulkeutuu

Koko viikonlopun on avoinna Letku-Pubi sekä palokuntanaisten kahvila ja ravintola.

Kesäjuhlien tuottoa käytetään turvallisuus viestintään, koulutuksen ja kaluston hankintaan. Hollola-opas

- 85


Harrasta ja touhua

Alex Grafix Galleria Ajomäentie 18, 16800 Hämeenkoski 040 961 1580 jyrki.joensuu@jkjoensuu.fi Taidenäyttely klo 12-18. Kolmessa näyttelytilassa ilmainen, monipuolinen taidenäyttely avoinna koko vuoden. Teokset ovat myös myytävinä. Opastus sopimuksen mukaan.

Tiirismaanlaivat Oy Satamapolku1 15980 Messilä 045 605 4188 www.tiirismaanlaivat.fi Risteily ja reittiliikenne Lahti/Enonsaari/Messilä sekä tilaus ajot. Katso aikataulut Tiirismaanlaivat.fi

Musiikkikoulu ja ohjelmapalvelu Juhlahetki ky Elina Risku, MuM Salpatie 5 H 040 5414649 www.juhlahetki.fi

HUVIA JA HIKEÄ HOLLOLASSA Hollolan Voimistelu ry on paikallinen ja monipuolinen hyvän mielen liikuntaseura. Lastenliikunnan tanssi- ja temppuryhmissä on huomioitu kaikki ikäryhmät 3–vuotiaista 16-vuotiaisiin. Perheliikuntatunneilla koko perhe liikkuu yhdessä pelaten, leikkien ja temppuradalla temppuillen. Aikuisille seura tarjoaa toiminnallista treeniä, kehonhuoltoa sekä tanssia, kaikki sinun lähelläsi ja juuri sinun kuntotasollesi sopivalla teholla.

Toimintakauden 2019-2020 ryhmiin ilmoittautuminen alkaa elokuussa, tule mukaan liikkumaan!

@hollolanvoimistelu // www.holvo.fi // info@holvo.fi

86 - Hollola-opas


Harrasta ja touhua

JOKIMAALLA RAVATAAN 2.-4.8.2019 www.kuninkuusravit.fi І Liput: ticketmaster.fi

Hollola-opas

- 87


Töille tekijä Asikkalan Maansiirto Oy

Kuljetusliike OK Ojala Oy

Vaavialantie 104, 15880 Hollola 050 910 5005 sauli.santamaki@asikkalanmaansiirto.fi

Ryynäsentie 126, 17120 Paimela 0500 845 990 www.kuljetusliikeokojala.fi okojala@phnet.fi

Monipuoliset maanrakennus ja purkutyöt.

Elap Oy Palokkaantie 6 17110 Kalliola 044 544 0007 www.elap.fi vesa.koivumaa@elap.fi Elap Oy on elintarvikealan asiantuntijapalvelu, jonka palveluihin kuuluu elintarvikealan yritysten laadun ja tuotannon kehittäminen sekä Synkka -tallennuspalvelu, pakkausmerkinnät ja hygieniaosaamistestaaminen.

Hollolan Pienkonepalvelu Valimontie 3, 15880 Hollola 040 549 3891 www.hollolanpienkone.wordpress.com hollolanpienkonepalvelu@gmail.com

Kuljetuksia tilavalla pakettiautolla, tavarantoimitukset, kuriiripalvelut, muutto- ja kaatopaikkakuljetukset pakettiautolla, kuolinpesien poiskuljetukset ja loppusiivoukset, yksityisille ja yrityksille.

LDH-Putki Oy Työtjärventie 35 15880 Hollola 050 3303 654 jaakko.lehtovirta@ldh-putki.fi Putkistot kotiin sekä teollisuuteen, meiltä myös kodit uudelle putkistollesi.

Rakennusarkkitehti Tuomo Mäkelä 040 071 5305 t.makela@outlook.com

Piharakentaminen, pienkonetyöt, kone- ja kalusto vuokraus.

Omakotitalojen ym. rakennussuunittelu, vastaavan työnjohtajan ja pääsuunnittelijan tehtävät.

JL-Putki Oy

Shaky Nut Oy

Kettupiha 5, 15870 Hollola 050 306 6077 www.jl-putki.fi

040 745 4877 www.shakynut.fi

LVI-alan palvelut.

Graafinen suunnittelu, kuvitustyöt, muotokuvat.

Kuljetus J. Heinonen Oy

Speed Group Oy

Marintie 7, 16500 Herrala 040 748 8829

Kukonkuja 1, 15880 Hollola 0400 499 011 www.speed.fi

Kuljetus palvelua, nosturi ja perälauta autolla.

Remontti Keinänen Porvolantie 710, Hämeenkoski 044 512 1287 www.remonttihommat.fi Remontointi ja rakentaminen.

Kontti- ja trailerdepot, merikonttikuljetukset.

LVI ja Energia Ky Palomaantie 386, 16800 Hämeenkoski 040 414 1013 www.lvijaenergia.fi Putkiasennus ja -korjaus, lämpöpumput.

88 - Hollola-opas


Töille tekijä

Sähkötara Oy

Putaan Rakennuspalvelu Oy

Tiiriskankaantie 3, 15860 Hollola 010 2811 230 www.sahkotara.fi sahkotara@phnet.fi

Koivurannantie 62 15880 Hollola 045 1134451 vesa.ojala@sisarakennus.fi

Palvelemme kaikissa sähköasennuksiin liittyvissä asioissa.

TK-Työkalutiimi Oy Mursketie 10, 15860 Hollola 03 874 720 www.tktiimi.fi tktiimi@tktiimi.fi TK-Tiimi valmistaa korkealaatuisia ruiskuvalumuotteja ja muovituotteita mm. sähkö – ja elektroniikkatarviketeollisuuden, ajoneuvo-, ja urheiluvälinevalmistajien sekä rakennus- ja lääketeollisuuden tarpeisiin.

Kaikki kodin ja liiketilojen remontoinnit ja muutostyöt ammattitaidolla.

Kylmanni Oy Kukonkannus 8, Hollola 040 590 5303 www.kylmanni.fi Ilmalämpöpumppujen ja kylmälaitteiden myynti, asennus, huolto ja korjaus.

Kiinteistöhuolto Loman Oy

IV-Mestarit

Kuoppamäki 7, 17110 Kalliola www.loman.fi toimisto@loman.fi Kiinteistöhuoltopalveluja Hollolan ja Lahden alueella.

Arkiomaantie 310, 15230 Lahti 050 3025 963 www.ivmestarit.fi

Hollolan Kalustemaalaamo Ky

Ilmastoinnin puhdistukset, -mittaukset ja -säädöt teollisuudesta pientaloihin ammattitaidolla.

VS-Yrityspalvelu Oy Kulmalankuja 12, 16500 Herrala 040 413 2142 vsyrityspalvelu@gmail.com Täyden palvelun tilitoimisto. Meiltä saat tilitoimistopalvelut, laskutuspalvelut ja palkkahallinnon palvelut.

Avosorsa Oy Terveystie 33, 15870 Hollola www.avosorsa.com Kati Palm 044 251 2827 kati@avosorsa.com Keijo Mämmi 040-6501050 keijo@avosorsa.com Yrityskotisivut, verkkokauppa, hakukoneoptimointi ja verkkomainonta. Kiinteät hinnat, hyvät referenssit + iloiset yrittäjät.

Keskikankaantie 4, 15860 Hollola 03 780 5088 040 759 5782 www.hollolankalustemaalaamo.net hollolankalustemaalaamo@gmail.com Kalustemaalaus ja pintakäsittely.

DroneAction Yli-Eerolantie 14, 15880 Hollola 040 487 3846 www.droneaction.fi droneaction@icloud.com Ilma-, tarkastus- ja valvontakuvausta. Dronelennätys koulutusta.

Rakennus R&T Oy Yli-Eerolantie 13, 15880 Hollola www.rakennusrt.fi Uudis-, peruskorjausurakointi pientaloihin ja liiketilohin, sekä suunnittelupalvelut kauttamme.

Hollola-opas

- 89


Odottelu ei aina kannata

Vältä vesivahinko!

UPONOR-KÄYTTÖVESIREMONTTI POISTAA VESIVAHINGON HUOLEN JA NOSTAA KIINTEISTÖSI ARVOA. • Onko talosi yli 20 vuotta vanha? • Epäiletkö, että talosi vesiputket vuotavat? • Asutko alueella, jolla veden laatu nopeuttaa vesiputkien syöpymistä? • Oletko tyytymätön juomavetesi laatuun?

KYSY LISÄÄ

050 3066 077

Jos vastasit kyllä yhteenkin yllä olevista kysymyksistä sinun on aika toimia! Ajoissa tehty putkiremontti kestää yleensä vain 2-5 päivää ja talossa voi asua koko remontin ajan. Myös kustannukset ovat monin verroin vesivahingon korjauskustannuksia pienemmät. Remontin voit maksaa myös erissä. Tutustu Uponor KOTI -rahoitukseen osoitteessa uponor.fi.

Kettupiha 5, 15870 HOLLOLA Juha Lehti Puh. 050 3066 077 juha.lehti@jl-putki.fi www.jl-putki.fi

90 - Hollola-opas

– laadukkaita LVI-ratkaisuja rakentajalle ja remontoijalle.


Töille tekijä

TH-Tili ja Talouspalvelu Oy Launeenkatu 61, 15610 Lahti 03 7813 860, 03 7813 839 th-tili@phnet.fi Huom. osoite muuttunut!

TulotAn Oy Kaitalantie 7, 15880 Hollola www.tulotan.fi tuija.heinonen@tulotan.fi +358 409 629 874 lotta.laurell@tulotan.fi +358 405 135 436 TulotAn Oy on tilitoimisto, jossa ollaan aidosti kiinnostuneita sinun yritystoiminnastasi. Yhtiömuodosta, toimialasta ja yrityksen koosta riippumatta hoidamme taloushallintopalvelusi luotettavasti, vuosien kokemuksella ja ajantasaisella asiantuntemuksella. Kirjanpito-, palkanlaskenta- ja neuvontapalveluidemme avulla saat ulkoistettua taloushallintoon liittyvän päänvaivan vaivattomasti. Teemme sähköistä kirjanpitoa nykyaikaisilla ohjelmistoilla kannustaen yrityksiä pysymään taloushallinnon kehityksessä mukana, mutta yhtä lailla haluamme palvella niitä yrityksiä, joiden kirjanpito tehdään vielä perinteisellä mallilla. Tarjoamme taloushallintopalvelut sinun yrityksellesi sopivalla tavalla, joustavasti ja kilpailukykyisellä hinnalla.

Etelä-Suomen Huopakate Oy Tiiriskankaantie 4, 15860 Hollola Jouni 044 556 5578 Tero 040 702 4406 www.huopakatot.fi Etelä-Suomen Huopakate on erikoistunut kattoremontteihin ja kattoasennuksiin sekä muihin vesieristyksiin bitumisilla kateaineilla. Urakoimme vesikatot ja vedeneristystyöt sekä uudis- ja saneerauskohteisiin.

LVI-suunnittelua asiakkaan tarpeisiin

KAVEN.INFO

Putkiliike

LVI ja Energia Ky ⚫ Lämpöjohto⚫ Vesijohto-, viemäri⚫ Ilmastointiasennus, korjaus ja suunnittelu Jari Oksavuori Puh. 040-4141 013 Hämeenkoski www.lvijaenergia.Þ

Viherpalvelu Hortensia 040 7477259 Pihasuunnittelu sekä -neuvonta, viherrakentamis- ja hoitopalvelut.

Autohuolto Järvinen Mursketie 2, 15860 Hollola 010 666 3330 www.autohuoltojarvinen.fi Auton huollot, korjaukset, varaosat ja tarvikkeet. Myymälä ja korjaamo avoinna ma-pe 7.30-17 Hollola-opas

- 91


Töille tekijä

Kutajoen Metsärengit 040 053 7534 040 088 3016 www.kutajoenmetsarengit.fi Kutajoen metsärengit, vuonna 1998 perustettu monialayritys Tontti-, puisto- ja maisemahakkuut Metsänhoito ja energiapuunkorjuupalvelu Energiapuun ja hakkeen myynti Varamiespalvelu koneenkuljettajia ja maatalousalan työtehtäviin.

TILITOIMISTO

Kirjanpitopalvelut Palkanlaskentapalvelut Neuvontapalvelut

Ulkoista päänvaivasi - Pyydä tarjous tuija.heinonen@tulotan.fi +358 409 629 874 lotta.laurell@tulotan.fi +358 405 135 436

Artemin 041 44 22 451 freeluettelo.fi/annika.suvivuo Sisällöntuotantoa: lehtijutut, viestintä, tarinat, historiikit ja valokuvaus.

Kosken Mallas Suonsaarentie 389, 16800 Hämeenkoski ilpo.markkola@phnet.fi Puutavaran myynti erikoisempia mittoja. Polttopuuta, puidenkaatoja ,omenapuidenleikkaukset, pensasaitojenlekkaukset.

Yksityinen perhepäivähoitaja Kirsi Lundell 040 7189852 Hämeenkoskella 500m VT 12 Koskikartanon kohdalta. 15v. kokemus, myös erityislapsista. Myös tilapäishoidot.

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy Kukonkankaantie 8, 15880 Hollola www.rakennusbetoni.fi Betoniteollisuus.

Koneurakointi Ari Siivonen Myllymäentie 32, 16730 Kutajärvi 040 084 0340 koneurakointiarisiivonen@outlook.com Maanrakennus ja maa ainesten toimitus.

92 - Hollola-opas

Nuohouspalvelu Mikko Nyman Savuhormien ja tulisijojen nuohousta puh. 0451673322


Graafinen

suunnittelu

Logot

Pienpainotyöt

Kuvankäsittely

WWW

Kirjataitot Kannet

Kuvitukset

Visuaalinen ilme

Typografia

Muotokuvat Ihmiset

Eläimet

Konseptitaide & muut kuvitustyöt

SHAKY NUT OY

Hollola-opas - 93 O l l i J ä r v i n e n • 0 4 0 74 5 4 8 7 7 • s h a k y n u t d e s i g n @ g m a i l . c o m • w w w. s h a k y n u t . f i


Muita tekijöitä yritysrekisteristä 5-Huolto Oy 03 883 4662 5huoltoheinola@gmail.com Aarnikoivu Oy 040 861 5088 www.aarnikoivu.fi Acrom Oy 050 049 2778 arto.hottola@acrom.fi Aerotecno Oy 050 062 9453 www.aerotecno.fi A-Kassi Ky 03 871 290 www.a-kassi.fi AlluMedical Oy 040 867 5639 www.allumedical.com Antti ja Kaarina Mäkinen 040 523 2788 kkmakinen@phnet.fi Arkkitehtuuritoimisto Irmeli Kujala 03 780 4245 ark.kujala@kujalat.fi Aseseppä Timo Taskinen 044 2799 061 www.aseseppataskinen.fi Asiakirjapalvelu Mervi Reini-Kaukinen 044 973 1498 www.asiakirjapalvelu.fi Autohuolto Järvinen Oy 010 666 3330 www.autohuoltojarvinen.fi Autohuolto Make & Jani Oy 03 780 4844 make.harkonen@gmail.com Autopurkamo E. Heikkilä Oy 03 787 3394 www.autopurkamoheikkila.fi Avinco Oy 040 505 2778 www.avinco.fi Béliers Oy 040 524 6414 BluePlan Oy 040 840 3748 www.blueplan.fi Bondium Oy 020 128 0081 Brofta Oy 03 780 1900 www.brofta.fi Bus Burger Oy 044 244 7844 www.busburger.fi Calefa Oy 010 219 0280 www.calefa.fi CHT Nosturipalvelut Oy 050 912 9858 ww.cht.fi Dit-Dah Oy 045 355 9843 www.dit-dah.fi eDocon Ky 045 678 9300 www.edocon.fi Epex Oy 03 780 2769 www.lvepex.fi Equifit Oy 040 827 6882 jm.kauhanen@kolumbus.fi Erviä Juha Tmi 050 910 0801 juha.ervia@kolumbus.fi Finn-Form Oy 03 780 5825 www.finnform.fi Firak Oy 044 018 3320 www.firak.fi Frostec Oy 040 7192259 www.frostec.fi Geops Oy 040 778 6868 www.geops.fi GW-Trans Oy m.eskola@dnainternet.net Havetrans Oy 050 523 2001 joona.haverinen@gmail.com Helmi-Suunnittelu Oy 044 050 0595 www.helmi-suunnittelu.fi Herralan Konehuolto Ky 03 784 0913 www.herralankonehuolto.fi Herralan Saha Oy 03 872 850 www.herralansaha.fi Hollolan Hihnatekniikka Oy 020 762 2369 www.hollolanhihna.fi Hollolan Kimppakaluste Oy 03 785 3534 kimppakaluste@gmail.com Hollolan Maalaustyö Oy 03 784 0844 www.hollolanmaalaustyo.fi Hollolan Mittakaluste Oy 050 572 1984 www.hollolanmittakaluste.fi Hollolan Painehuolto Oy 03 780 0210 www.hollolan-painehuolto.fi Hollolan pienkonepalvelu 040 549 3891 www.hollolanpienkone.wordpress.com Hollolan Rengas ja Autokorjaamo 03 780 4651

94 - Hollola-opas


Hollolan Well-Net Oy 03 875 6700 www.well-net.fi Holmet Oy 050 528 5486 www.holmet.fi HRA-Consulting Oy 03 780 5898 juha.puumalainen@phnet.fi HRV-Teollisuus Oy 03 780 7096 ristov@phnet.fi Huolto Jokiset Ky 040 035 2374 www.huoltojokiset.fi Hämeen Timanttityö Oy 040 079 6300 www.hameentimanttityo.fi IDtuote Oy 040 567 7712 www.idtuote.fi Iisakki Salmi Tmi 040 512 1012 www.saneerauskaksikko.fi Ilpaco Oy 050 049 6250 ilpaco@elisanet.fi Insinööritoimisto Markus Halme 050 305 2640 markus.halme@elisanet.fi Intuivia Ky 040 839 1031 www.intuivia.com JF-Saneeraus Oy 040 778 8775 jgf@phnet.fi JK Kaihdin Oy 044 012 3307 www.jk-kaihdin.com JPH-Asennus Tmi 044 311 1555 janne.hakkinen@uunisepat.fi JPK KnowHow Oy 040 759 5176 pekka.kotiaho@lahdenpaikka.fi JT KYLMÄ OY 040 087 5369 jussi.aitta-aho@phnet.fi Kalle Sipilä 040 071 3918 kalle.sipila@phnet.fi Kari Sulonen Tmi 03 785 9135 www.karisulonen.com Kari-Finn Oy 03 876 810 www.kari.fi Kasins Oy 03 873 9800 www.kasins.fi Kastarin Pienryhmäkodit Oy 050 919 0606 www.kastarin.fi Kaukomedia 040 163 9977 kaukomedia@gmail.com Kilpi-Koskinen Oy 03 873 180 www.kilpi-koskinen.fi KIMTECH 044 545 7427 www.kimtech.fi Kirjanpitotoimisto Tuipe 040 091 1294 www.kirjanpitotoimistotuipe.com Kirsi Design 040 087 8898 simola.kirsi@gmail.com Koira- ja pieneläinhoitola Karvaturri 03 734 0999 www.karvaturri.com Kone ja Kuljetus Maxi Oy 040 544 8555 www.konejakuljetusmaxi.fi Koneurakointi Rappula Oy 040 776 2346 juho.rappula@luukku.com Kosken Kuljetus Ky 03 764 2191 www.koskenkuljetusky.fi Koskisen Betoni Oy 03 633 6575 www.koskisenbetoni.fi Kotiope Aarno Hyvönen 045 349 0599 www.kotiope.com Kotirannan Kuljetus ja 03 788 1193 www.kotirannankuljetus.fi Maanrakennus Ky Kotkan Europalvelut Ky 03 753 7325 tuija.sorsa@europalvelut.fi KP-Kone Oy 040 035 0669 kp-kone@phnet.fi Krunikan huolto ja remontti avoin yhtiö 040 051 3119 petesmakela@gmail.com Kukon Puu Oy 041 502 2208 aniemikorpi@hotmail.com Kuljetus J. Parikka T:mi 040 517 1126 heli.parikka@phnet.fi Kuljetus Jyrki Tervala Oy 040 500 7388 jyrki.tervala@phnet.fi Kuljetus Lari Liikonen Ky 040 533 4980 www.lariliikonen.fi Kuljetusliike Harri Ruotsalainen Oy 040 556 9997 www.kuljetusliikeruotsalainen.fi Kuljetusliike Marko Mikkola Ky 050 086 2968 www.puutavarankuljetus.fi Hollola-opas

- 95


Kuljetusliike Pekka Väinölä Oy 03 876 711 www.kuljetusliike-vainola.fi Kulmar Ky 03 781 2741 ari.manninen@hotmail.com Kunnaksen Metalli Oy 044 261 5123 www.kunnaksenmetalli.fi Kuorma-autoilija Tuhkanen Päivi Tmi 050 465 5001 Kuva-Valkama Oy 040 521 5727 valkama21@gmail.com Kärkimarkkinat Oy 03 872 7750 www.karkimarkkinat.com Lahden Elektro Plus Oy 040 911 2400 www.lepoy.fi Lahden Kuljetuspalvelu Oy 040 503 7448 www.yotapaivaa.com Lahden Putkistokuvaus Oy 040 046 0666 www.putkistokuvaus.fi Lahden Rakennusmaalaus Oy 0400 844 563 www.lahdenrakennusmaalaus.fi Lahden Tuotelaitehuolto Oy 050 517 5891 juha.loikas@saunalahti.fi Lakeuden kourupalvelu 050 2205 www.0502205.fi Lasse Sandell Tmi 040 501 1013 lasse.sandell@hotmail.com Lauri Soutsalo Oy 040 829 4880 lauri@soutsalo.fi LECO Engineering Oy 040 091 0256 www.leco.fi LK-Automaatio Oy 040 737 1653 anssi.huuskonen@lkautomaatio.fi Logipal Oy 050 598 3457 jarmo.koiranen@logipal.fi LVI-Insinööritoimisto Kavén Oy 040 544 5504 www.kaven.info LVI-Jarvansalo Oy 040 734 2715 lvijarvansalo@gmail.com LVI-Mertanen Oy 041 445 6356 www.lvimertanen.com M.J. -asennus 040 715 9800 markus.julku@gmail.com Maalaus ja Saneeraus A. Haahkola Tmi 040 071 2551 mia.haahkola@gmail.com Mattila Olavi K. Ky 03 881 614 info@metsakonemattila.fi Metallituote Summanen Oy 03 884 150 www.summanen.fi Mikko Nyman 040 704 7892 mikko.p.nyman@netti.fi Millemix Oy 040 010 6617 outi.sairinen@phnet.fi Muovijaloste Oy 03 882 020 www.muovijaloste.fi Mustiski 044 574 7478 www.mustiski.net Myllylä Markus Kale Mikael 040 539 9338 myllyla.markus@gmail.com Nieminen Jukka Olavi 040 049 8558 jukka.nieminen@phnet.fi Nisulan Maansiirto Oy 040 566 9813 www.nisulanmaansiirto.fi NK-vertipro. Oy 040 010 2633 www.vertipro.com NMJ Palvelut 045 111 6096 Norboats Ky 040 320 8049 www.norboats.fi Nuorten ryhmäkoti Kompassi Oy 03 788 1400 www.nrk.fi Ongelmajätepalvelu Mäentie Oy 03 780 8081 www.ojp.fi Oskarmetalli Oy 03 734 6062 www.oskarmetalli.fi Paakkisen Automaalaamo Oy 040 555 0934 paakkisen.automaalaamo@phnet.fi Pekka Saikko 050 559 8902 pekka.saikko@phnet.fi Pekka Tanskanen 044 070 0864 pekka.tanskanen@phnet.fi Perhekoti Joikula Oy 040 837 8737 www.joikula.fi Perhekoti Jyrkkä Oy 010 422 1190 seppo.jyrkka@phnet.fi Peten Security Oy 050 518 7622 www.petsec.fi

96 - Hollola-opas


Petrak Oy 045 262 7972 petri.jarvansalo@hotmail.com Pia Heilä 040 591 5478 pia.heila@gmail.com Pienryhmäkoti Pihla Oy 044 559 9266 www.pienryhmakotipihla.fi Pienryhmäkoti Venla 040 706 9692 www.pienryhmakotivenla.fi Pihasuunnittelu ja 050 358 8561 www.pihasyreeni.com puutarhanhoito Pihasyreeni Pihlis Oy 03 873 150 www.pihlis.fi Pro Park Palvelut Oy 040 842 5070 www.propark.fi Promertek Oy 040 829 9240 www.promertek.fi Pulmapinta Oy 040 076 6492 jukkasten@luukku.com Puutyö P. Konttori Oy 040 083 0580 www.puutyokonttori.fi Pöri Tmi 040 070 7271 www.pekkapori.fi Rakennus H. Kuisma Oy 040 548 4892 kuisma.hannu@gmail.com Rakennus Salli Ky 040 077 3855 rakennussalli@gmail.com Rakennusliike P. Auvinen Oy 03 781 2261 www.pauvinen.fi Rakennuspalvelu K. Tuominen 040 071 4347 rkp.ktuominen@gmail.com Rakennuttamispalvelu 040 555 1284 juha@rakpalveluvanhanen.fi Juha Vanhanen Oy Rantalatimber Oy 040 043 2393 www.rantalatimber.fi Rauhamäki Henri Toivo Sakari 044 049 2527 henri.rauhamaki@gmail.com Ravuri Oy 040 090 7084 www.ravurioy.fi Rei-Kaluste Oy 03 788 1011 www.rei-kaluste.fi Renki & Pehtoori 045 652 2266 renkijapehtoori@gmail.com Risto Takala 050 1404 risto_takala@phnet.fi RJ Konetyö 045 666 9225 janne.pekkarinen91@gmail.com Salpa-Hitsaus Oy 03 780 5611 www.salpahitsaus.fi Salpailma Oy 045 137 1501 www.salpailma.fi Salpausselän Kiinteistöpalvelut Oy 045 278 0401 www.sskp.fi Seppo-Juhani Oy 040 506 0330 www.sjoy.fi Siivonen Ari Jouni Juhani 040 084 0340 koneurakointiarisiivonen@outlook.com Siivousliike Tapio Rantanen 040 049 8786 rantanen.tapio@gmail.com Siivouspalvelu Tmi Päivi Aro 045 221 0929 siivouspalvelupaivi@gmail.com Skanveir Oy 03 780 3230 www.skanveir.com SS-Koneistus Oy 03 780 6464 www.ss-koneistus.fi Studio Petrax Tmi 03 788 1535 www.petrax.fi Suomen Rakennusasiantuntijat Oy 447 744 344 www.suoraa.fi Sähköins.tsto KP-Suunnittelu Oy 044 294 1616 www.kp-suunnittelu.fi Sähkötyö Kari Martikainen 040 751 8123 kari.martikainen@raute.com Sähkötyö Romppainen Oy 040 595 5177 markus@sahkotyoromppainen.fi T:mi Kolmekolme 045 631 1080 kolmekolme@outlook.com T:mi Mika Lampola 040 548 5227 lampola@par.as T:mi Tero Vauhkonen 040 057 1770 tero.vauhkonen@phnet.fi T2O Consulting Oy 040 071 2610 olli.vartiainen@t2o.fi Taito Koponen Tmi 050 561 1770 www.saunataito.fi Hollola-opas

- 97


Ta-Tu Saneeraus Oy 040 703 2611 www.ta-tu.fi Tauno Peltosen Kuljetus ja Raivaus Oy 040 035 1842 peltte@phnet.fi Testware Oy 03 780 5530 www.testware.fi Tiki Forest Oy 03 780 8169 www.tikiforest.fi Tilausliikenne Nisula Esko Oy 050 035 0767 tl.eskonisula@hotmail.com Tilikeskus Saagel Oy 040 585 7601 www.saagel.fi Tilipirtti Anja Pirttiniemi 03 780 5508 anja.pirttiniemi@phnet.fi Tinon Konepalvelut 044 071 3919 tino.sipila@gmail.com Tmi Hannu Laaksonen 050 570 8473 Tmi Isto Liukkonen 044 077 9680 isto.liukkonen@phnet.fi Tmi Jouni Suhonen 050 534 4096 www.saneeraussuhonen.fi Tmi Juhani Lantto 040 578 3061 j.lantto@hotmail.com Tmi Markku Bister 040 087 2934 bister@phnet.fi Tmi Mira Seppänen 040 500 1369 www.miraseppanen.fi Tmi Pasi Lepola 045 633 3776 www.pasilepola.com Tmi Puheterapiapalvelu Sanami 040 595 2185 www.sanami.fi Tmi Sebastian Ratu 050 329 9780 www.ratu.kuvat.fi Tmi Sivenius Eija 045 114 4958 eija.sivenius@gmail.com Tmi SNTeknik 040 864 9535 sami.nupponen@gmail.com Tobuco Oy 044 545 7852 www.tobuco.fi TT-TEIPPI 0451373573 timo.lehtinen@tt-teippi.fi TuliLinja 040 861 6099 mika.leminen@kolumbus.fi Twinwood Oy 03 764 2400 www.twinwood.fi TyöOlo Ky 044 089 0040 www.työolo.fi Tähkäpolku Oy 040 504 2026 www.tahka.fi V. Penttinen Oy 040 547 4652 vesa.penttinen@phnet.fi Vahdin Ky 044 505 0390 www.vahdin.fi Valrak Oy 040 049 6385 mauri.lehtinen@valrak.fi Valtom Oy 040 774 6389 vallasjoki.tommi@gmail.com Vasara ja Vesuri tmi 044 2772729 vasara.ja.vesuri@suomi24.fi Vasaramäen Perhekoti Oy 03 764 2126 vasaramaki@apkl.fi Veikko Smolander Oy 040 595 5963 www.vsmolander.fi Vesalan Sora Oy 040 548 0664 www.vesalansora.fi Viherpalvelu Kotipiha 040 514 8437 www.viherpalvelukotipiha.fi Viherpalvelut Hyvönen Oy 020 710 9311 www.viherpalveluthyvonen.fi Viihdeverkko Oy 040 064 0036 www.viihdeverkko.net Viljo-Markkinointi Oy 03 780 2334 www.viljomarkkinointi.fi Villa Kiikunvirta Oy 0400718443 www.villakiikunvirta.fi Vääksyn Piha ja Kiviurakointi Oy 040 553 5079 www.elomaanrakennus.fi Wilma Group Oy 09 8565 3000 marko.viljanen@jmtieto.fi Wulf Rabe Design Oy 03 785 9090 www.wulf-rabe-design.com

98 - Hollola-opas


Hollola-opas

- 99


anha Messilänti e

3

1

on t

nto

3

9

6

9

Ku

ne

nn an tie

2

4 ALI-KARTANO

6

62

tie

4

1

Liinu

m inkatu

5

RIIHELÄ

Erv

Ylä-Okeroinen

p Riihelän

52

iän p

Riihelä

KOIRIEN ULK.ALUE

Oinasp

24

35

Er

viä SEURAK np KOTI uis ton po lku

14

10

1b

tu

2

2

6

5

Simeonintie

4

olk u

15

Jukolantie

Laurint

2

e nk

Ai li 9 119 gas k

J 1 oki äyr ää n ka

2

T 1 0 ör m äp

PIRTTIHARJU

95

Likolamm

14

10

atu

10

aka tu

1

2

7

9b

1

7

25

polk u

16

a-O k

13

5

Kasakkamäki

Al

2

Nu o

2

81

Lain 1b ek a 2 b tu

2

64

17 8

JUKOLAN 6 KENTTÄ

ti o

1

8

7

K an

5

a 11

1

tik Tah

3

1

La

2 laja u

2

8

u

19

43

46

46

28

1

Ha ka la

La 2 uk ka k

t u

67

Tähtitorninkatu

6 Sippal

k jan 7 itta 16 Soa

7

apo lk

6

Kivisaari

5

ira ala n

Ras 6 tip

erv

Aleksintie

Kivennktie

nk

1

Tiilikangas 2 4

tuk Soin

2

rtu

Ke sku ssa

56 Peuratie

Työtie Hirvitie

1

2

Pe

S

V es 6 ip

Impivaarantie

R 2 eppuk

He 1 t 4 tak

Kiventie

at

Päätie

10 8

1

67

14 11

66

2

1a

VALTAKUNNANSALI

65

13

3

K

1

3

21

22

1

La ihok 1

10

19

22

Reu n

94

a

a k ok K ivik 7 6

ntie 7 2 ts o Me 8

13 6

6

9

16 12 atie av 19 Pell15a 15b

V

8 ai n iok Uotila 2 np

2

ra k 7 Ru 2 isk

Oh

11

Hämeenlinnantie

Likolampi

24

20

20

26

Pirttih arjunk

39

65

5

Ra vik

npo

7

6

r So

2

atu

86

23

Tä h

14

titor

76

3262

29

Sokonsaari 68

1

12

21b

Ka nn u nran sk ma

31

Petsamo

Ha k 35 ala nk j

1

3

21

43 44

4

19

1

Ka v

2

PERHEKESKUS

36

iok

Lehtoranta K 1 6 ann us k

26

35

32

7

5 14

mu 2 katu

Rii

KOULU

29

9

Perä

S 6 uits ik

2

rh

13

64

A uits

ik

3 nikintie Sn

lak

14

31

41

Ta

42 pa nila

e

2

3

M arttilank 1

at u

Ta rja

23

K 28

nk

18 As ev PELTOLA

17

Ali-

katu

2

m

Häm

7

25

ä e n k u ja

4

VUORIONMÄKI

ntie 9 24

Ku h

10

27

5

o

23

p en

ntie

2

23

H

16

29

26

ila

6

12

4

7

N

7

Ka sa kk

6

.p

2

4

2

7

tie lan 4 oro

PUOLAKKA

9

1

uja

7

1 8

9 10

11

10

7

3

18

3

16

13

1 2

ila

n tie

12

7

2

6

4

ä entie

10

2

lo n 8 p

18 16 lo 2 n 3 palo

13

1 Ku

1 20 tie 17 7 töluhdan Ky

9

SOISALMENSUO

KUKKILAN 29PÄIVÄKOTI

kk

16

1

1

K

kuja 2

9

nku 8 ja

10

TUHKAMÄKI

2

en g

12

ip uus

5 LUONNONSUOJELUALULE Kalli 8 o

3

Va 3 32 nha

10

SALPAKANGAS LATOKARKEA 30 URHEILUKESKUS 31

5

Lo u h e

19

4

35

Kukkila 8

13

39

n R in 1

2

2

8

9

Lemminkäis e nt ie

L

n 2 1

13

Joukahaisent ie

2

23

18 entie Ka a mä 2 26 s a kk 4 4 Puro la HEINSUON lank o 1 r uja 3 Pu 7

11

Vellamontie 3

8

21

a 2 7 mo 20 n ka Tapio tu e nti

2

Sammontie 1

1 Pe Ilmarisentie ts

10

10

6 ank kil uk 5

Tiilijärvi ti e

10

11

K 3

7 Ah 8 3 oku 3

eenli18 3 Ahdintie n Väinämöise ntiennan tie äh5tee6 2

28 orola

N

37

1

41Toise n

1

im Pa 6

htika

20

15

Va u

20

Pu 1 olaka n katu8 2 ntie nk aa

lik 24 a tu Iso-Tiilijärvi 1

TAPANILAKOTI

Kunto

4

npo 1 lku

5

Ta

15 27 alanpohja aj

nk

4 mmo Mu 2 17 19

Sa tula9 11 1 Tuulik kintie 10 2 9 Sa tu

25

haa

k So36

24 Metsäkangas

25

Keski- 10 Tiilijärvi KIRKKO

7

11

VESITORNI

URSAN TÄHTITORNI

Sammalsuonkatu

Ra Leh t Tniilt ija o r a Vär ku un 1 alj ven ak as ra j k itt 6 23 1i Virekj 2 5 2 Talvikylänt

lku

27

katu

22

nin

tie

Tarhajalanpohja

e nneid o npolku

Petsamonkatu

a 6 6 tu 5

ak

22 Ved

h to m 40 ajan

SALPAUSSELÄN KUNTOUTUSSAIRAALA 6

ala

21

11

26

1

1

1

atie

5

21

7

9

avuti

8

6

6

kuja istön 7 Lep

kilänm

4

2

äentie

1

1

2

9 10

2 1

5

6 7

1 15 1m on t ie

1

1

1

3

2

16

5

4

v os e

7 Sys 6

3

itie

6

2

10 T 7 u kkitie 11 3

Kankaantila 17

1

H au

Lepistönmäki

Arvi

uu 4 1 nt

uiilutie SSM

9

15

20

9 Suu 1

2

nt

y yh 14

tie

13

12

16

aksaku 4

Laanikuja 4

23

ky n

Kaakonlammi

TervamäkiVa

19

12

5 To rpa ntie 1 6

2

19

tie en mä än kil 13 ik 24 He

ntie

ja

11 8 3 ka Mallas s uu mä ki 10P

u

18

6 ap 1j

10 l ku 2 s ti p o 7 a R 5

on k 2

La

10

k r en

6

tu n ka 9

9

u uu v

90

2

6

Hollolan Kirkonkylän kartta löytyy

2 4

99

276

3

256

4 26

nk

2

Pa

i

155

2

a ra

u rik

k

2

1

216

7

60

Ali-K

170

174

o m o l a n t ie

ontie

ak

10

41

16

111

150

5

Aap

6

Va

Rim 1 Tunt SYDÄNMAANSUO pik 1

7

2

149

Ali-K

140

1

15

omo l antie

131

75

HOPEAKALLION YRITYSALUE

Valaistu ulkoilureitti

72

8

ula nk j

tu l

364

KOIVISTO

Lin t u l

Nostavantie

a

nt

Le h

mio

ja n

16

31

tie

na

28

atu lank

98

it Las

ie

125

74KURJALA

tie

15

kedontie

14 Poikkipellon

99

Vanhatalo 21 3 Hannusentie

31

2

Metsä-Pietilä

5

9A

4

MAUNUS

54

HANNUNE

Haritunjo 2

ie

ee

62

3 Lint

ie nant enlin e m Hä

H en

tie rjun aha Salp

4

47

Ystävyyskuntaraitti

32

36

Henna14 lank at1 u

H irv ika

5

ka r

k ola nti

28

Männistönrinne

VESIKANSA 1:15 000

Tiilipuisto

2

39

8

9

KÄRPÄNEN

17

33

51

62

44

54

48

16

5

16

26 27

Savistenkulma

VIIANPORRAS

ie

tie nto Ku

Hämeenlinnantie

6

Kuntakeskus

15

1

7

3171 6 Ko rs

1

6

kitie K as 3

2

260a

i

6 3

kj ski Ka1 3

9

7

Paasik

lanti 254KIVIMÄKI e

at u

ntie

15 17m e

Pelto-Es

53 ntie lä

jä Syr

e

5

o ivu na lan tie

5 26

44

ikan

23

27

25

19

8

279

Korp

51

PELTO-ESKOLA

9

12

7

nt uu ns Oja 5

pello

243

Korpikankare

SIPILÄ

ie

11

2

63

12

Karjusaari

3

antie ans esik

149 UIMARANTAK

134

5

KYLÄ-ESKOLA 12

15

ntie

6 140

Sipiläntie

äent

ntie

147

7 NUORISOSEURANTALO 16 145Kaisl3ak j

26

Sora m

13

18

Vähä-Tiilijärvi

K

2

17 12 Saa

re

nn

1

5

1

75

o 7 4 usu

s aare nk

a tu

e

n

1

5

k

2

e

1

o

np

4

25

e

Kuntoilijankuja

L

1

8 ka 5 k

92 Tik

293

nt

llio

3

56

2 20

Kivita

2 1

Tervakuja

6

Tiilijärventie

2

3

5

a 1 nk

Ulp u

ar ju

5

7

5

1 Runokj

2

Nuottikj

Soramäki

Pätkät

4

Setäläntie

1

8

2

1

4

25

Skj 1 2 Somerk 2 Kair 5 a 2 k j 2 Kairak Kuru 1 kj 2 5 2 Kuru k

1 5

12

ntie

3

ie

T

ka

11 9 16 14 Muuntajantie 4

22

8

6

RetkitieLa

1

Kankaankuja

ato mä e

Retkeilijänraitti

2 6 Kirikuja 1

2

ie

3

P

290

Reunatie

5

Viistotie

e

Ropakonmäe

a

Uim ap

Lehmust

6

taja

5

lanti 5 Yli - E ero 1

4

14 9 11

9

2

1

9

4 1

12

11

1 3

7

1 3

Ko 21 mo lan tie

3

5

4

2

Paloas e mantie

6

6

Te rve yst

ie

2

r ta no

n tie

ie

1 ILOLA

8

Orastie 1

2

17 10

e 233

Kirmol a nti

ka 11

Maito

7

7

lan ku ja

1

46

2

23

47

2

K

1

40

1

as -

48

Varrast

ie

ip o ks Su

lk u

24

ti e llion a k pea Ho

2 356

vatie Sau 2 Työtj.kj

3

76

10

77

tie nan K un

41

Soltti

7

7

2

Kart

e

1 1 l v ö ti y 4

a

2

39

46

3

n ti e

Kol m

ie

7 3

1

3 1 Siilipiha 6 2 5 1

11

V

npojanti e

7

Hirvikalliontie

il l a nt ie

Tiilikan kaantie

k 15

u pih Ket3t

4

3

2

tie

K

itkä ns

5

ko

14

2

8

4 tu Tilaka

k

min

ä Me t s

2

n llo

1

9

29 tie Sivakka

1

Keto

pe

11 ahtitie 2 J 10 7 atie Rihm 2 6

l am

11

5 12

1

Rantakorvenkuja

11 4

2

ja Pa

atu

iha

ääntie2 ujanp

9

pink

n is p

2a

1

125

k 12

tu ika

Kem

113

R uo

11

tu e ka Turv

1

p arin Piip

4 3 itakj R kj Nuoli3 4 3 1 16 nnekj Jä 2 4 21

3

32

7

20

atu

2a

5

12

mp Ka

17

Lep

9

ie 8

12

änk ietil

2

po äen 10

tu nka 15 pola 14 Sep atu 13

io-P

6

Kall

1 sk j 2 Keihä ikj Jous 3 4 1 1 uja Ansak 2

16 Orav pih a a

7

3

V a nh

atalontie

7

5

11 10

6

lku

Rakentajant

7

Kansankatu

2

atu ink ur a 2 Mu

ntie

2

8

1

8 7

in Samp

3

33

4

Metsä -

1

1

2

kink iruu Sav5

5

Virastot

4

ve kor nta Ra

3

Hakaportinraitti23

Huoltotie 64

3

ie

3

1 Op 12 intie 10

k Pallo 2

6

äm hkin Pä 14

41

Mäntymäki

15

5

ti e te n

kop Kiek

aa

Ta lan katie

katu Maila 2

us

1

tu kika 12 Kas

K

14

1

3

3

5

61

1

P ars

1

t 2 nka 7 8 tie n Ho 1 äe 2 m 7

sä Tö

ikatu

1

14

30

2

5

tie

2 täjä e

8 7

1

6

9 12 ntie a

n

2 katu 3 ate Ra rak 2 Sa 10 9 k 11 mme k a u r L Sa 8 1 ak ek 5 16 hk e m V 2 Lum16 k 23 atu hka Ve 10 9 aislak K

Hedelmät 11 arhantie

10

kirkonkylän liitteestä!

P

8 n r kä Sä

64k

K

11 7 irs 9 K 10 2

ir atie K akuja ik k k

7 Luu 18

17

n Ku

tu

10 9 u a

ik Lein

4 sik

11 j olank Kirm

19

34 29

1

ik

24

2

oh

1

2

is ero

ka n tee k helän Ah Rii

rj Ka

14

83

1

Tu

7

9

4 2 Aapelinkj 3

10

pp

26

6

14

a

2 Villenkuja

36

7

n ti e

24

kj

o

ea

ke

12

1

mu

a tu

3

k kar ato

ar

Ma ll

lo

1

31

4

7

43

Heikkilänkj

Ku

1342

Tervaskatu

9

r Uu

2 re nt T ee

1 r e 16 9 nk e uoto k 1 Koivi s t o 9 8 a tu 16 Ha 2 8 2 kka 1 2 ottik link 7 Nu 9 2 ti e 3 pe Nu 5lkatu 13 4 mpa 12 9 1 li i ta 3 12 otiop Rii R7u 3 26 ve 1 1 n ä o h 9 7 k KOULU S31 e atu l ku 18 e 7 7 80 län 2 rvonti 2 1 Pa ka L 6 Veräjämäen k at uP 2 23 u8 3 Kulle 6 t 2 lo TERVEYSu 24 t 1 1 TIILIKANKAAN 1 äät Ma va k 15 ö s ka JÄÄHALLI rtij a lun enk atuUIMARANTA tka ASEMA KOULU 1 2 an nkuj Ju71 2 nk rinte 1 k 10 mi rv e Rinkkaku ön ja ssitie ka Kompa k äskynkuja ist tie eh iilijä So 3 4 yn VARRASSUO 1 T äp ä e HEINSUON p L an 2 16 ä nT i n 3 sk 1 k ä e k m äise 6 ois 2 1 ie ö r 813 uja UIMAM äh ää 6b nk ka3n n M V o p k 1 k 1 t J a KOULU tu 4 atu 15 2 to in k Re 2 k n4 10 j. k a 9 h k 2 HALLI a ä 6 2 o n L 1 r 11 J 2 4 nt. 8lku 1 Väst ä KILPIÄISTENPOHJAN 15 La TEK 10 oka 3 ort.pK 2 16 6 k P K o 2 19 p t 8 ok ilp 9 1 rjun ie 25 skunkjLUONNONSUOJELUALUE Terveyst 61 ka VARI 3 j u.nkisha 19 t 2 2 1 73 6 3 7 TKka 9 1u 16 19 27 25 33 2 35 41 45 n39 1atu 10 Salpatie 1 at b 18 k 5 nk 5 3 ä a 5 Satukj l 1 20 7 itak 5 tu Kirjakj a iihe Tervatie 5 60 12 katu 1 n R R 4 195PÄHKINÄMÄKI 12 e ä 49 15 46 8 34 katu 2 S uks 2 6 14 M yll y m Kilpiäistenpohja TOIMINTA2a Va r nt 15 Miilu tu 3 3 itie KIRJASTO 5 21 68 29 r a ssuon 6 12 nka u 4 26 7 polku 2 KPUISTO 42 2 iekko 1 Ta uonkat nna 14 5 8 jar aitti 21 Hollolanak 7 SATULINNAN nti a m 12 k Lähdes 7 SEURAK 42 lara b lipau uokoku tuisto kko k 4 Kaarn R5 9Tii 1 3 me is ie mp 8 6 1 K k a 6 o TORI PÄIVÄKOTI 5 lan 8 26 ti K 1 Hollolanrait S 17 on 01 raitti KOTI 7 1Jä tie 9 2 16 9 6 6 10otipell 8 10 HIEKKALINNAN rvise ETU-NUUTTILA 8 5 7 8 4 4 2 85 n9k1 K 3 e23 KUNNAN 3 8 17 1 PÄIVÄKOTI su 1 3 1 at u 19 2 uhkati 9 27 on 10 2 Tikk a 4 1 atu 9 tie T VIRASTO k o h n an A n rait ti 12 Mursketie 3 Kansankuja 24 24 Varraskj yläku 1 28 2 3 1 tu 1 3 2K Kulmat Vih 5 11 1intie 3 17 VESITORNI a tu 1 10 2 k 12 14 t 4 6 ka 2 n n eilä enässäntie 1 Piha 9 Mon tilä ntie 28 3 2 Keskuskatu SORAMÄEN ie Keskuskuja Pie Kolm 4 0 47 la nt 2 6 tu 4 10 a a KIRKKO PÄIVÄKOTI 10 is Rantakorvenlahti 2 Turvek 4 ap 63 25 Pe atie 4-2 TANKKALA Sor 15 atu 21 Y li- 542 Tuomitie Pihk e nässä nk uj a 94 2 19 1 3 NISULA 3 71 71 PELTOLA Valim 6 uja 3 9 6 tu 133 1 ka 7 5 0 K6aarik 1 SKEITTIPAIKKA Palje 18 4 3 2 325 10 sk t i7 nti 30 318 8 27 8 5 2 inn8e iillo llio Kiitotie SALPAKANKAAN Pihakoivunti a H 7 4 1 9 9 8 2 e ntie K 3 1 7 6 impp entie PÄIVÄKOTI enmaa te 1 n Niem ak M äk ri irinteent e A 2 11tti 3 16 K oulu SALPAKANKAAN 317 1 31 3 r 9 9 tie 6 MÄKI-RUOPPILA MOTTI 1 44 19 il KOULU i Keij iehen 23 Muott ntie B Kallio- Piet uk 5 10 Eräm 84 ki-Ruoppila ikj S Mä uja y t 2 3 KANKAAN NIKKILÄ 39 1 d 4 P LUHTAKALLIO PAJAMÄKI n 4 ä41nm D 6 uurtajan 30 26 13 9 3 llo aanti 1 1 C 311 t 30 1otipe KOULU 1 e6 on 312 32 84YLI-KOMOLA o l ku SALPAPuss 6 ti3e 5 80 ku vip 8 e 21 3 e 5 ieola n 8 8 tie 26 22ja Su 6 18 länti 2b HALLI 5 Kito m TELKONMÄKI E 1 3 ajanti KÄIKÄLÄ 186 129 12 jä 25 rt rin 2 r e 9 u h 34 y k tie i n 42 a n A 39 i 7 11 ellonr ne KOLLARI 2 4 66 60 260d metsä S URHEILUKENTTÄ MÄKI-RUOPPILA 278 37 2 772c 15 11 ak j 69 Pe i kko 25 3 Kyllikintie 1 100 an 22 36 aj 5 1 10 uti e tie 260c Van n h 12 o at l a 118 279 70 T 44 26 e 14 22 42 4 Tie TOLA 4 10 260b tot 126 1Leppälammi SUURMÄKI 5 Heinä 121

Ku

14 52

E

e loti

6

3

1

kaantie

ie

2

Vanha-Riiheläntie

7

61

2b

Reunakatu

25

46 U otila 49 n

52

5

u Reunakat

58

17

Kes

kuss aira

615

2

6

kaharjun tie H on 9

35

1

5

Syrjätie

5

6 9

k atu

40

4

5 4 Lkj

5 katu

Tö rm ä

JanTimontie kkarinka tu

Killintie 2 6 7 1 Kiiskintie Tuomaantie 1

3

8

5

2

3

2

tu

6

11

1

10

Aili ga sk

EerontieKerok 11

1

1

Muorint Aapontie

17

6

sair aala n-

Kes kus -

2

Ke r ok

Kamarik j

13

an 6 ak

S1a

Ha ltia Rin k kk ak 2

ttak 20

3 13

Vuohenk.t.

Nu m 2

12

2 k

17

1

Karilantie

5

1

7

1

ka tu

5

3

lla

Lu 2 os tok

1 Ma

96

Toukolantie

Koluntie

2

uk Tiilikankaantie

Männistöntie8 Ven- Juhanintie 2 lantie 10 2 Laa He 6 v

6

nka 10 tu K 5

2

5 6

a 7 ng

me 1

Pirttikj 11

4

Kuistikj 8

3

Kekkurintie

4 8

1

17

5

as k atu 1

21

16

katu rva Kan e

Hiidentie

13

10 12

Ka ng

7

2

2

8

14

11 So mp 3 ion 14

13

en Ratsumieh

2 7

10

199

7

95

Viertolantie

k 4

Eerolanpolku

8

11

2

Valko ntie

1

Härkätie

14

2

a tu Karkkulantie Kissalantie

7

an

ka tu

5

2 6 1 nk 4 io13

So mp

Seunalantiekj

7 12 2

11 2

10

Taulamatintie

Ilvestie

11 38

1

9

2Ravik 1

uo t ie 22

13

Vesipojantie 1

Susitie

11

Jahtivoudintie 1

10

2

17

4 T 3

ois en mä e

11 2

Karhutie

15

13 14 1 2N 2

26

6

1

9 17

La 4 uk ka k 37

5

9

eli ka Rajamäentie4 Kuokkalan tu tie

42

4

yry n

7

22 3

12 14

Sip 26 pala1025 nk atu

2

Talvikj a

4

1

am

11 10 L

5

2 1

2 P 7

7

13

5

Sa 36 ntie

6

Ta p 4

uj a ek

m miv aenls tö

Ainontie

7 ie

9 eis ala

14

a

P o uk nk atu

2 Ka 1 lliorinne

3

t ie on

T ois

lap Sa tu

101

20

21

45

R 10 44

14

4

50

1

33

Huhtastenp

a k uu na nk atu P ouk 19

i

1A

Valkamankatu

10

4

2

201

13 9 lk Vuorion äenti u5 e m 14 iiht 3 äj ä ntie

1 28 32

55

enm ä Reeisnsu tie mieh enka tu

H a kk ap eli ita nk atu

ätie 2 2

aa j us Kar

6

208

e v a ntie

7 Jyv 4 6

viä Er

Ku

Kal

4 n ar i Pellav

3

at u nk 13

12

8

4 2

11

10

a 52

16

Kum puk 51

15

u kat

Tiilijärventie

1

11 12

24

Poukamanp9

3 2

10

1

tu Viitaka 1a 11

21

27

lantie Tallkul 4

k 7 lan 1

1

pe 5 llo

hen mie tka Ma 60

te Uu

19 1a

Te

nt i 6 e

12

7

2 nt ie 1

2 9

ta 11

10

61

Tossut

u 20

Latojankj

16

18

kj ka uk La 31

4 6 Pitk 1 ospolku 5

13

tu nka 15 kala Ha u- ja pp ku Pii äen m

alontie

T eu ta

8

100 - Hollola-opas 9

4

lon 5

11

1

2

1

Se

l tt

Uu n

t o mäe9nt

1

15

14

r ak 2 18 4

7

4

Kau

5

17

Pöllitie

lku 10

6

4

Uo

u 11 kat n tila 6 6 4 2 mal-uja m Sa äenk m

8

2

rinpo

6

tu 1

ntie Selo

i e

2

17

ka 27 2

ja ku

at

1

Junkka

4 ntie onmäe Konkel 5 3 1

4

ti e

31

tie Ku

ntie 3

5 un t

elik

a da n atu 12

k

toja 3

Tervamäen

m ar m pu 13 25 la ntie ki

Ku uja

La

15 2 7 19 akuja 9 22

1

k 9

n to Ku

em 3 2

K

36 3

L äh d 2

Vierulanti e

8

ytö 6 n t tie

Hii

ja 4 uja Lippik

k Urpu

ik He

S kiv atula en t ie

56 0 17

4 u ja k lto Pe 3 7

t säk

ntie ansa Vesik

32

A 16

31

harjunkatu 15

atu nk ise ro sa 0 Va 1 5

entie ähte

17

41 er Kivil

26 as ha r

7 11

Me

Salpakangas

28

1

10

Tähkätie 2

ik

16

11

2

llion

iai Sa n 9

11 7


99

16

15

1

79

94

rtu

KOULU

5

K

Kivisaari

a

ANPELTO

5

sip 56

10

lku

an

9

104

46

28

3

La 2 uk ka k

Ha ka la

34 32

12

21

33

29

Vesijärvi

6717

Ra vik

po

5

1

20

n

30

N

26

65

ti r ait

15

13

26

17

19

9

SIMOLA

86

2

titorn

68

3262

32

27

569

Petsamonkatu

lku

22

29

65

4

14

8

36

12

32

at 1 u

2

1

ta

tie

10

243

5

12

7

2

23

4 19

tie

19

VESITORNI

167

n7ti

e

1

e

4

4

YLÖSTALO

Vuo 5 rise nk

79

78

43 44

k So36

9

Perä

haa

6

uk

73

Kiikkula

KANKOLAN URHEILUALUE

236

14 108

Kankola

a se

kk ila nti

7

14

KOULU

6

ntie

rh

24

2

np

190

176 184

7KIIKUNKÄRKI 2

112

an

8

128

15

2

la llio

ila n

K 28 1

ka

4

nm

e np

20

Ta rja

ntie

25

27

en

23

po

ne

26

16

22

a

31

1

5 Pikkuh 1 a ka 6 2

Kalliola

17

13

pie

1

1

77

Ku h

tu ka

7 10

23

6

ila

12

e np va Aa olku p

7

6

ntie 4 rola No

PELTOLA 7

4

1

1

n te e

h Lä 16

10

9

PUOLAKKA

HÖLMÄNMÄKI

11

68

uja nk

6 a il kk 5

Ku

e

13

65

13 e nti 2 1

7

4

114

15

13

7

3

4

1

98

39

n R in 1

2

2

2

4

2

1

6

p

16

14

18

60

tö y en Kiv 50

59

18

16

2

4

30

16

10

13

K

94

ja iviso

TYTÄRMÄKI

12

Ku

88

99

1

26

14

2

8

Ka

l

en

27

tie

39a

ä Kylm

LATOMÄKI

17

28

REUNALA

79

PELTOMAA

130

204

52

PÄIVÄKOTI

e inn

13

KALLIOLAHTI ntie

128

ku rui n

P o rv

VESIKANSAN PALOASEMAVARIKKO

10

67

Oik o

SEPÄNMÄKI

81

Kaakonlammi

SEPPÄLÄ

3 Va 3 124 32 nha

134

KUKKILAN 29PÄIVÄKOTI

9

1

12

1

2

17 18

4

lo n 8 p

4

5 Kallio 8 kuja 2

6

2

1

1

11

1

6

kuja istön 7 Lep

17

ntie 3

1 Ku

7

ä entie

6

1

kilänm

4

34

2

äentie

1

5

4

ikk He 9

TOIJALANSUPIT

2

Lepistönmäki

12

ntie äe nm ilä 13

19

24

19

23

ak a

tu

Talt tak

KOIVUKOTI

Tervamäki

14

tie

L ek

ky n

105

RÄLSSINKALLIOT 51

57 53

Aurinkotie

8

7

71

v

6

PIHLAJAMÄKI

5

Sy

1

45

70

n ti

20 3 Luotik

6

2 1

Haulik

1

3

4

VANHUSTENTALOT

SYVÄOJA

Syväoja

katu Vinka

2

i

Vähä Kaakonla

9 15

2

13

en-

4

9 1

nka tu

7

tee rin 3

Tuom 4

ja

3172

41

4

LINNAKALLIO

e

2

1

Taimistont

3

k

1

in lss

nk se Ko 1

2

9

kk

Vie 1

äoja

HARJULA

ilja

tt

HAMMASHOITOLA NEUVOLA TERVEYSKESKUS

KOIVUKOTO SENIORIKESKUS

11

20

ka ma Uo

6

Ulaa n in

14

12

3

9

22

PAIMELANMÄKI

Pajatie

100

98

86 88

8

3

O rttentie Me ije rip

19

tie

Teu

1

3

Ilola

olk u

V is

22

4

1

1

6

16

7

9

U kell

6

1

2

2

Sahatie

1

3

tie

2

2

liti e

10

3

Kylmäoja

l an Il o2

1

3

ar

4

ju

n t ie

6

7

7

14

12

19

8

9

en

tie

1

195

11

1

2

17

6

11

Ha nka 12 lan tie

HALMEVUO

11

Va l k o v

uo

ko

ntie

2

11

Kukkolanti e

HANKALA

153 KOSKELA

YLI-HANKALA

Kuntotie

41

16

ntie älä 50 Leip 56 64

Ilola

Valkjärvi

23

13

kntu Reakuja k 26

2

ntie oko ivu Sin

Ilolanharjut

UIMARANTA

46

jok i

2

Te uro

kkotie Vari

5

10

uj a ek Pa 2 Ven 8 atti 1 po lku

11

4

2

t ie 5

12

Va 4 rs8a n

A 1 jom 6 ä

Kylm äoja

2

2

K o ti

uja Neitoperh5onk

22

11 8

tie Kaiturin 11

8

e korv 11

vut

VALKJÄRVEN HAUTAUSMAA Ha

2

13

ie

1 1 Vä 4

2

3

a

2

nk

106

1 ur

Pe

4 Su 3 ppat

rutie

K a un

667

8

Ruotutie

KOSKIKARTANO

AAKALA

632

JOKELAN KARTANO

5

15

10

2

Puistotie

kos ki

25

Jok ela n

Jokipolku 2

SEURALA 14

10

6 2

s

tie an - 2 nknon o

1

Ki s

Lanonpohja

52

3

u 2

5

6

ie 2 isent 7 Tia 4

ntie

URHEILUKENTTÄ

4

apolk 29

22

47 UIMARANTA

Iso Lano

VENERANTA

1

ise

La n on 2 pohj an tie 7

Pikku Lano

126

126

al o

ti e ohenke9 lloontie tson 2Vu 15 6 nkalli me 6 10 Kuko 14 21 16 nkello 128 a n tie a

k Pe u

Perhoslehto 100

Ke 9 6 sku 37 stie

Myllykoski

Teurojoki

Tuomenoja

12

KUUSIMÄKI

lm Ky

3

6

L en

Lenkkika

30

33

15

20

Kallioimarre

Sa lom äe ntie

Peltol a n tie

m Tu o MÄNNISTÖ

HUHKAINVUORI

15

a ijal

5

32

47

15

RAUHAMAA

KIRKKO HAUTAUSMAA SEURAKUNTATUPA 1

72 54

MUSEO

49

17

ILMOTUNJÄRVI

KALKELA 23

6

37 orta t.k njalka 6 2 en3k9 2 Kolm1 Kuulak SALOMÄKI

2

92 93

6 HALLAVAARA3 6

61

Le p

HIRVIKALLIO

59

20

PYHÄN LAURIN KIRKON RAUNIOT

Ala-Okeroinen

10

TERVALA

15

80

73

77

2

lam

ie

3

57

nt YLI-SIPPALA Hiire npor mi ras

SAARINGONMÄKI

ereen tie JOKIMAA

MÄKELÄ

PELTOLA

2

115

Pik

MELKKAANNIITTU SUOMELA

12

Tamp

7

ie int hd Hu

25KOULU KOSKIHALLI

5

t ie

Heikk i l ä n r

untie31 Ilmot 23

äen

7

MÄNNISTÖ

m a st e n Kang 26

HEIKKILÄ

74

nen

nrin ne

2

KALLIONALUSTANPELTO

38

39

39b

VATAJA

3

ve

te nais

TYÖVÄENTALO

REKOLA

10

Heikkilä

177

Ah

5

ALI-ÄIJÄLÄ

ntie TUHKAMÄKI ala Toij

188

23

8 nk j s ku 22

19

OKEROINEN

7

ie Mus k unt 9

8

LEPPÄINENPORRAS

PIETILÄ eng 2 sip u

tie

4

TULIMÄKI

9

10

5

KIRJASTO

Huhd i n

107

16

6

PÄIVÄKOTI

21

35 KALLIOLAN KOULU

25

14

K u7 SEURAKUNTAKOTI 1

10

VESIKANSAN TERVEYSASEMA

Ka

LINTULA

HERRALA 1:15 000

n tie

35

k92k ila

12

n

38

S RAJAHARJU 1

ja oentieKouluku7

9

8 12

uja Suvik 13

43

1

75

tie lto 3 10 pem Suu lan äen r- 1

Kukkila

60

llio Ka

20

19

6

KITTELÄ

HOLLOLAN JÄTEASEMA

61

17

8 LIESLEVONMÄKI 8

9

20

n-

Luhtij

llo

10

n t ie

302

KONTTILA

Ku

e23

4

3

8 3 oku 3

Ah

7

4

73

Ojaste 3 n ti

90

UUSITALO 2

MÄKELÄ

14

1 ntie 2

20 tie äe n 21 ism 9 Ki v

5 Ha Pik 3 1 1 kum 6 2 4 äk i Pik 1

Kit telä

45

17b

e 7 nti 6 nkj ello o 2 vanp a n pell 9 Aa

8

e

uja

Sö y riläntie

TOHKANEN

l au 11 ku n ti

6

2

lku 2

1

101

Söyrilä

on Peik10

3

5 3

konPei 12 el 2 ask

Paassillantie

lto

H

6

6

9-11 120

ido 1 nt16 i

8

YLI-TOHKANEN 2

2

u- ja pp ku Pii äen m

eenli18 3 nnan ti

7

ä e n k u ja

4

1

im Pa 6

VUORIONMÄKI

10

1

28

Rätikkönnar 2

10

23

än

116 2

P 5 1 uola ka n katu8 2 ntie nk aa

tu

htika

20

Va u

eli ka

42 pa n

41

Ta

31

115

HONKAPIRTTI

tu 18 As ev PELTOLA

17

3

M arttilank

9

PELTO-ESKOLA

Hon 4 kala 3 nkj

MÄKI-SEPPÄLÄ

Ali-

7 3

Ta 10usj

916 Mets

ALI-TOHKANEN

Ka

136

Kumpu k u2 ja

Vasikkasaari

1

117

2

LUHDANJOEN 30 LUONNONSUOJELUALUE

Hn2tieäm

28 orola

N

37

1

2

Toise

katu

TAPANILAKOTI

Kunto

4

npo 1 lku

2

Ta

5

17

14

atu 1 SEURAK KOTI

Sarv ik

15 27 alanpohja aj

19

nk 4 mmo Mu 2

9

n kola Kaunistop p

13 ol a 6 nk 1 2 Ka Vuo rise nk 1 J a lkaran n

LEIKKIKENTTÄ

10

3

tie an ask 6 Ra

7

1

4

3

4

7

Haritu njoki

Kiikunkärjenkatu

TAKALA

Ta rja ntie

179

1

HAKALA

Lehtoranta9 10 K 1 6 ann us 6 k KIRKKO

11

251

Varp

at u KIVIKALLIO rvik Sa 5 2

23 9

241

35

2954

NURMIJOKI

4

URSAN TÄHTITORNI

2

2

2

88 22 1 249

2

Pahkakatu

JALMARI SALPAUSSELÄN KUNTOUTUSSAIRAALA

21

KORPIKOTI

i

9

PAASSILLAN YRITYSALUE

Rautakankare

11

miin

30

184

A lu

PATIOKALLIO

KUOPPALA

KOMOLANKALLIO

Ilvesp

Sammalsuonkatu

21b

Petsamo

2

UIMARANTA

Tarhajalanpohja

h to m 40 ajan

Ko anhik nu o nran sk ske ma

Vu

kalan

15

Nallek

294 286

PERÄPELTO

MUKULANIITTU

atu

12

ink

Sokonsaari

14

Tä h

76

23

348

2

2

296 TAPANILANULKOILUMAJA

108

51

17

L auk

HOLLOLAN PELASTUSASEMA

ALI-KAUPPILA

YLI-KAUPPILA

KOSANMÄKI

27

atu

66

25

25

25 21

an 20 osta v

31

Ke n t ä

Pirttih 39 arjunk

n-

2

1

25

HIIHTOMAJA tie

2

100

1

n ola

1

Nostava 342 JALKARANTA 17 9

13

11

1

4

571

67

Sim

12

320 38

Mä 5 kitie

9

344

Tähtitorninkatu

6 a 77 nerv

a po

Ras 6 tip

1

5

11

an tie

i IPIRTTI 11 raal

13

4 ionk

44

Vähäselkä 282

NOSTAVAN PÄIVÄKOTI

382

Ke nk sku ssa

Pe

tie

22 NOSTAVAN

78 m äki

361

347

315 321 323

329

367

347

14

5

307

287

276

256

Hopea tie

6

18

53

33

4 TIKKALA t 5 K

254

224

lan

Aikka 5

SIPILÄ

3

21

16

katu

rva

So mp

Ratsumie

hen ka

tu

Kan e

1

HAKALAUKUNMÄKI

RJÖLÄ 8

tie

Ateljetie

Sy kek atu Ka 1 ng a ska tu

17

55

30

41

48

16

33

10

6

5

49

13

2

Ne lik atu

4

om 3 pio nk j

kj ka uk La

toja

kil Tas a n

La

10

uk 4 ka k

4 2 mal-uja m Sa äenk m

17

14

1

12

mäen

Tynny ri

K

33

4

7

31

22

9

15

a

9

Ra vik

Sip 26 pala 25 nk atu

tu nka 15 kala Ha

La

P o uk

- 101

44

2

ka tu

42

61

7

ja Vinkaku

1

ntie Selo

an

29

12

Mahlak

Vähä joki

14

9

58175

13

6

4

Hollola-opas

5

1

k

5

27

Vierulanti e

12

an ka tu

4

entie ähte

20

Rii hi

1

Is Mäkiri osaa nteenk re atunt ie

30

atis k

ak uja

45

en t ie

11

36

Koiv u kalliontie

Kiikkula 6 V ä n ka tu hä

1

3

5

13

Korpikodink

92

n ti

5

1

se lä

20

Kulmal

kak Vasik6 atu

2 118

9

1

tie

17

4 T 3

t ie

on

12

a tu 25 la ntie ki

35

lap

36 tie

po

oent

2

Ka iv

20

K 1 an

7

Nostavant ie

nk

ois en mä en

Hakamaa

13

21

antie P o rv o on Luhda joki eli njoki

a

kola nk j

tu 2 2 Rätikön4 7 5H kj o 3 1 Rä3tikön ka 0 n m pirätikni k 8 atu 6 7

9

139

55

on

8

e

n ti

22

10

22 3

19

17

2

8

2 pe ll

ka

34 8

Leh tokj 4

9

20

9

13 9 lk Vuorion äenti u5 e m 14 iihtä 3 j ä nt ie

6

1 3

6

Lähd3 etie

on t

i e 35

r yn tie

tie

1

Pell

n

7

96

Ta p

201

4

2

Sa 13 m miv aenls tö y u 6 ry o

to k Ku

ja

nm ä Reeisnsu tie miehe nkatu

em 3

45

1

n Ku

ank äoj atu

pe 5 llo

148

Riihik

uja

ek

tu

ka

ntie onmäe Konkel 5

3

2 7

10

12

L äh d

ku Urpu

ie

Hii

9 7 2 Ka 1 lliorinne

8

3

196

Tossut

pil up 1 4 e Ka 3 pilanr i nn Kaup 5

4

16

4 uja k lto Pe 3

uja Lippik

Kivil

ojan

Latojankj

56 0 17

ro sa 0 Va 1

ja 4 5

1

e

3

13

316 317 Li

12 Ku mä7 opp 6 ki a4 Läh 6 oja 7de- 310 8 ntie

e

äen r inn

uurm

unismäki 11

189

15 112 ie

11

intie 8

23 57

Oivant 9

lku 16

st

Oivantie

Nu 164 utt ila

3

24 18 15

7

ko

Uk 12

55

tipo Ko

Mu

Lin6tu 9 lantie

2

31

ntie

ti e

te e n rin

li o

124 98

K äi 13 k ä l äntie 1 6

16 18

16 5

nti ansa Vesik

2

57

atu nk ise 5

55

2

e er

Kahdentie

Kaup pila n

11

Vesikansa

He l si n g in tie

uja nk va sta No

14 11

t säk

ikj u arv K

La idunp o lku

15

12

Me

9

u

ul a

13

tu

S R

lk 36 japo 1 a 4

Ky l

rika

Rä 56

kj

uka

tie

atie7

12 ntie tikö 13

en

irv

13

Valkinranta

7

k kuh

e hati Van 13

HANKALAN PELLAVALOUKKU

8

Mo

nh

Lin t

55 1

k Haav.

Va

n

46 y yh

1

no

tu

2

v

14

32

3

6

Mo 17

11

1

4

29

1

katu

np

13

noja htee anlä huv

6

V as ar a

9

46

n ka

jantie Kylmäo

1

Aurinkotie

ra

on

L an

i a ar 1

lo

el

9 7

2

Pää 6 s ky nk

llio ntie 7

31

So r v

rro

tie 19

ink a llio

atu e nojank 9

ie

169

1

R äls s

T u om

st sku Ke

3

14

Mu

10

7

Ra

23

e

a Kuusi peur

ntie

19

tatie La i

To

2

21

u

2

n ello

14

1

21

ti olan 8 tu Rek 7 ka äen mim tu Tuo 8 tonka 1 1 3 uis mip 23 Tuo3 k ojan

12

Aa

7

2

9

Honkaka t

u

a 10 tie ja

14

8

10

tie sen hka -To Ali 18

12

Pi 5

91

774

ALI-HANKALA

m Ta

tu

10 22 4

10

laja Pih

10 8

olk inp od 62orpik K

Pe l l o nkulm

i

2

4

15

25 2

6

87

1

10

tu

5

12

jäka

6

15

12

Petä

3

37

17

u

1

Repokatu

32

Naavakat

Koivukuja

36

27

3

16 1

e Pätilänti15 27

120

Havukatu

ja ku inu Ke 3

6 kuja 3 se n hka 1 To 10

tie se n 19 ohka 10 T

2

59

20

21

4

8 5

6

u

63

15

Kiikkulankatu

32

60

Kie

polk

68

3

25

tk a 47

16

e nti illa os Su 10

ro n

k mi uja

Pätilä 73 ntie

22

128

31

4

Ahmakatu

5

27

Jalkarannantie K 23 oivukuja

Ahmap

20

1

mu 61

1

2

nk 4

Ilveskatu

33

den 6

34 7

7

2

59

1

7

ntie Paas6 silla

Siilah

8

Karhunkatu

21

8

k Iso h a 4 10

e tie nti on äe ntie ist arju 3425 ann musm 10 K 17 eh jah Ra L 8

2

5

1

Hak a 6 p k u 10

ruu kj 5 S äen m 37 23

Ku nto 4 po lku

50

4

8

Puo

24

2

7

tie 3

e Ajoti

2

1

40

tio

6

10

2 18

lku 3

2

6

lan

K o iv u sillanjo ki

21

205

u Pulttikat

1

12

5

a nk Ha

49

5

Lintulan

entie

53

6

Asik 36 kala ntie

Otsokatu 5

5

9

237

po

i k k alantie

24

n ikkilä He e rinn 2

7

6

e

29 25

14

As

Me sikämm e

5 40 25 int

u 23

4

2

1

17

Rautakankareenkatu

12

ti e

1

44

Uhri-

6

Lä n s i r

1

6 Vie

16

5

4

ritie Meije 5

dy s

tie Ratas 5

Yh

Ponkantie

1 2 13

10

8 6

35

Pih k laja

Ko 12 sk ih

Riihitie 39 4

54

uja pa k 5

7

1 2 10

Palotie

n 1

10

87 43

H aa 7

19

Mallastie

1 2

ki 2 10

ie

20

tentie kerois Ala-O 4

24

ie

nt

15

Hi

33

30 12

4

tiok Ko n 6 1 2 51

6

69

13

5

e nti 15

Pehtoorint i e

e

rvi ka

3

6

3

Käikäläntie 69 26

Ru uh itie

njo oo 18

tu 27

1

23

10

tie

12

n Sa10

K 4

7

31

Kotkansiipi 7

8 59 ntie a

n ku ylä ntie 2

18

3

30 15

15

4

atka Puolm

3

10

4

Pa

Vilmankatu

5 9

6

Es

n kola

7

l un

o 9

18

enti mä e Ajo 9

Kuusitie

13 17

llo kanke Hara

Ta 9 k 5 a ma an 90 tie

30

2 j onk Lan6 2

rh Pe 1

ntie slehdo tie 1

5

1

Ku 8

n tee rin ivä 5 Pä 7

6

25 29

rjenkello Ku Kotikartanontie 2 10

ntie

1

Metsäimarre k

kello rj u

Kuusirannantie

el a im 86 Pa

Hirven

o ell

77

n

1

ka Vasapolku

ntie ntie rtaa

2

14 16

entie k or v 9

ta 13

ha lkin Va 6

18

stie 1

R as 14

10

8

6

V

o iianp

5 11

7

e re Hämeenkoski pe Mi e

9

10

al a

en

kallio

13

2

kj 1 49

10

ko l ankj

o pp

5

2 ap k Ta 1 Jä r v

MI

Järvi-Ku k

Ku

Pur o tie maan ti e 7

1 2

15

T a ka

3

inran nanti e

9

is 1

13 14 Valk

2 9 4

ntie Koiv usilla 9 8

Kauri

1 2

ho lan tie

Laihotie

e nti

uja ak llav Pe 19

tie

Lies

ik He 8

6 7

31

6

11

V


Profile for Hollola

Hollola-opas 2019  

Palveleva opas Hollolan luonnonkauniista kunnasta. Julkaistu 27.5.2019. Sisältää: kunnan uutiset, yrittäjätarinat, harrastukset, palvelut j...

Hollola-opas 2019  

Palveleva opas Hollolan luonnonkauniista kunnasta. Julkaistu 27.5.2019. Sisältää: kunnan uutiset, yrittäjätarinat, harrastukset, palvelut j...

Profile for hollola
Advertisement