Page 1

HOBBY

”Malerpinde” - skabelonfræsning af Harris Knudsen


At bygge med ”malerpinde” er let, sjovt og billigt men det vigtigste er at man for næsten ingen penge kan fremstille konstruktioner der rent faktisk kan bruges. God fornøjelse.

www.harrisknudsen.dk


”Malerpinde” - skabelonfræsning - ikke en byggevejledning men forhåbentlig til inspiration


I mange af mine ”malerpinde” konstruktioner indgår der en motorholder – som oftest til en Proxxon mini boremaskine og det medfører at der skal bores nogle runde huller. Et 20 mm. hul til boremaskinens hals og en 30 mm. indboring for at gøre plads til låseknappen. Til de opgaver bruger jeg standart Fostnerbor. 20 mm. hullet klares uden problemer med en almindelig boremaskine opsat i en borestander og hullet passer fint til maskinens hals. Ved 30 mm. huller opstår der problemer med præcisionen, et problem der til dels skyldes slør i borestanderen, men det går - da det ikke er kritisk om diameteren er 30 eller 31 mm. I motorblokkens bagstykke skal der bores et 33,5 mm. hul til maskinens krop – det er ikke et standart mål så her har jeg brugt et indstilleligt bor, det fungerer men det er ikke det letteste. Sammenlimet bøgetræ er en vanskelig opgave for et indstilleligt bor og kræver en stærk boremaskine, en stabil borestander og mulighed for at emnet kan fastholdes forsvarligt. Jeg har overvejet flere muligheder for på en nemmere måde at kunne lave de store huller, både en stor søjleboremaskine og metaldrejebænk – begge dele fungerer fint men er maskiner jeg ikke har i mit værksted. Til gengæld har jeg en almindelig overfræser og men en skabelon kan jeg nu fræse 33,5 mm. huller med meget stor præcision og så er det let og hele opstillingen fylder ikke ret meget.


Skabelonfræsning

Mine skabeloner har jeg fået laserskåret i 3 mm. akryl hvortil jeg så har lavet et dobbelt bord. Nederst en mdf plade med en tykkelse på 16 mm. øverst en mdf plade med en tykkelse på 8 mm. i mellem de to plader er der to afstandsbjælker, hver lavet af 6 stk. ”malerpinde”. Mellem afstandsbjælkerne er der monteret to vinkel lister i aluminium med en afstand svarende til den største bredde jeg forventer at skulle bruge ved fremstilling af motorholdere (15 stk. sammenlimede ”malerpinde”). Det er også muligt at bearbejde smallere emner da der så bare skal indsættes løse lister. Det er altså en konstruktion der er beregnet på den ene opgave at kunne lave de huller der skal bruges i en motorholder men da hele konstruktionen er adskillelig er der meget nemt at


bygge den om til andre formål. Det samme gør sig gældende for de laserskårne dele som består af 1. en grundplade på 21 x 14,8 cm. med en udskæring der passer til den/de egentlige skabeloner. Foreløbig har jeg 4 skabeloner. Plade 2. med et 3 mm. hul i centrum der bruger til at centrerer over og underplade samt til kontrol af om emnet er centreret i forhold til skabelonpladen. Plade 3. der er til fræsning af 20 mm. huller (bruger jeg sjældent, da et 20 Forstner bor fungerer udmærket). Plade 4. der bruges til fræsning af 33,5 mm. huller (kroppen på min Proxxon maskine) Plade 5. bruges til fræsning af 43 mm. huller, passende til en Dremel holder og standart hals på en almindelig boremaskine. Akrylpladerne fastholdes af små stykker 3 mm. rundstokke ( kunne også være undersænkede skruer). Hele systemet med de laserskårne akrylplader kunne også være håndlavet i f.eks. 4 mm. krydsfiner eller andet materiale, jeg valgte laserskæring fordi jeg gerne ville afprøve denne mulighed. Laserskæring kan man efterhånden få laver mange steder rundt om i landet. I nogle af de større byer kan man leje sig ind på værksteder hvor der findes maskiner og folk der hjælper. Der er også mange private der har investeret i en laserskære og som gerne vil hjælpe, søg på Google eller i grupper på f.eks. facebook.


En billeserie der viser opbygningen


Alle dele med undtagelse af de to aluminiumsskinner er samlet med dyvler og kan let adskilles. Aluminiumsstykkerne skal ved hjælp af centerhullet i bundpladen og fastholderblokken fastgøres meget præcist. Ligeledes skal overpladen med skabelonpladerne være placeret meget nøjagtig med centerhullet i skabelonplade 2 lige over hullet i fastholderblokken og hullet i bundpladen den mindste skævhed vil betyde et skævt placeret hul. Fastholderblokken bruges ud over ved selve opbygningen også til at fastholde emnerne under fræsningen. Den er en vigtig del både under opbygningen og ved selve brugen så vær meget omhyggelig med fremstillingen. Længden har ikke den store betydning men hullet i blokke skal være placeret helt præcist midt i blokken målt fra de 2 langsider. Bemærk de to bjælker der giver afstanden mellem under og overplade er lavet af 6 stk. lister og ikke 5 stk. som ellers er tykkelsen på de emner der skal fræses, grunden til dette er at jeg bruger at lime små listestykker under de emner der skal fræses. Så kan jeg fræse helt igennem uden at fræse ned i underpladen, men man kan naturligvis også vælge at lave et fræsespor i underpladen og så ændre højden på afstandsbjælkerne til 5 stk. lister.

Fastholderblok


Fræsning af et emne

Små listestykker limes under emnet (kun lim på det der bortfræses)

Et stykke 3 mm. rundjern bruges ved placering af emnet


N책r emnet er placeret udskiftes rundjernet med et kort stykke 3 mm. rundstok (jeg bruger gril/madpinde)


Klar til at frĂŚse


8 mm. notfrĂŚsejern L: 60 mm.


Lav gennemfrÌsningen over 4 – 5 gange


Det passer perfekt


Placering af et smallere emne

Dette emne har en bredde på 13 lister, derfor er der indsat to løse lister (en på hver side) At fræse i stedet for at bore er hvad jeg foreløbig har brugt laserskårne skabeloner til men det bliver med garanti ikke det eneste. Skabeloner til brug sammen med en pantograffræser er en oplagt mulighed som jeg regner med at kunde afprøve i den nærmeste fremtid. Jeg har undladt at sætte mål på konstruktionen her i bladet da det som nævnt ikke skal være en byggevejledning men bare en inspiration som jeg håber nogen vil bruge og meget gerne udvikle til bedre løsninger. At bygge med ”malerpinde” er let, sjovt og billigt men det vigtigste er at man for næsten ingen penge kan fremstille konstruktioner der rent faktisk kan bruges. God fornøjelse. Jeg har planer om at lave et hæfte med arbejdstitlen ”Malerpinde” – hvad kan de bruges til? Et hæfte med ting som andre har lavet, så hvis du har lyst til at bidrage må du meget gerne kontakte mig på mail harris@nal-net.dk Det kræver kun nogle få billeder og lidt tekst.


For og bagstykke til en kort maskinholder.


Æske med målestykker

Skal man i gang med laserskæring vil jeg anbefale at man også får skåret et sæt målestykker – lister i de standartmål man arbejder efter, de er til stor hjælp når man saver lister og kontrollerer under opbygning. Æsken er naturligvis lavet af ”malerpinde”.


Dremel maskinholder

Her er der brug for et mellemstykke, en 43 mm. rund aluminiums klods med Dremel gevind, der ogsü gør det muligt at bruge maskinen i en standart borestander.


Mig bekendt er der ingen firmaer der laver/sÌlger denne klods men kan man selv lave den eller fü den fremstillet er det et meget nyttigt stykke tilbehør.


Har du en laser skærer? Er du interesseret i arbejdsopgaver? Så er du velkommen til at reklamere gratis i 3 mdr. på denne side. Du skal bare levere tekst og billeder eller en færdig opsat side. Sidemål: H 24 cm x B 18 cm Margen: 1,27 cm. Spørgsmål Mail harris@nal-net.dk


Find dem her


S

책 s g o Find dem her e


Beslag, hængsler, små skruer mm.

Låsebeslag 15,00 kr. pr. stk. ” ” 2,50 kr. pr. stk. Håndtag 10,00 kr. pr. stk. Hængsler 2,00 kr. pr. stk. Hjørne beslag 2,00 kr. pr. stk. Samt små skruer med lige kærv.

Find dem her


Find den her


www.harrisknudsen.dk


Hobby –malerpinde – skabelonfræsning  
Hobby –malerpinde – skabelonfræsning  

Brug skabeloner til ud fræsning af store huller i stedet for at bore

Advertisement