Page 1

KopifrĂŚser KopifrĂŚser af Harris Knudsen


www.harrisknudsen.dk


Dette er ikke en byggevejledning men blot en billedserie til inspiration.


Kopifræser (pantograffræser)

Kopi eller pantograffræser, er mit første forsøg med at bygge brugbare værktøjsmaskiner af materialer der ikke koster ret meget og en byggemetode hvor der er brug for et minimum af værktøj. Som byggemateriale er valgt ”malerpinde” som samlet på den rigtige måde giver en meget stærk og stabil konstruktion, ikke kræver specielt værktøj, maskiner eller plads.


Her er selve pantografens fire dele, der samles med stænger i hjørnerne og monteres i en vipbar holder på en plade af passende størrelse. Som fræsemotor er valgt en Proxxon mini boremaskine men andre mærker er lige så anvendelige.


For stykket med motorholderen

Bagstykke


Venstre sidestykke

Højre sidestykke med holder til styrepind


Holderen burde også være lavet af ”malerpinde” men da jeg havde en liggende som kunne bruges valgte jeg denne. Stængerne blev nogle 6 mm. aluminiums rør som også er genbrug.


Styrepinden er vendbar så spidserne passer til to forskellige fræse hoveder, her en spids. En V-not fræser havde nok været bedre men den havde jeg ikke lige på lager. Det vil nok være en fordel med flere forskellige styrepine og et tilsvarende udvalg af fræsejern da det både er motiv og materiale der afgør hvilket fræsejern der er bedst.


Her er det en 2 mm notfræser der er monteret i maskinen. Bemærk at pantograffræseren er konstrueret til 4:1 – størrelsen på det der fræses bliver ½ af originalen (4 x 4 = 16 bliver til 2 x 2 = 4). Det betyder at diameteren på Styrepinden skal være det dobbelte af fræsejernets diameter, her 4 mm. med lodrette sider.


Konstruktionen er foreløbig monteret på værkstedets byggeplade men skal naturligvis have sin egen men det bliver først efter at den er testet.


Her ses pantografdelen vippet op så den står i lodret, en funktion der har stor betydning når fræsejernet skal skiftes og emnet skal placeres på bundpladen.


Jeg har valgt at bruge en PROXXON boremaskine men en hvilken som helst anden mini maskine kan bruges, det er kun et spørgsmål om at udforme holderen efter den valgte maskine.

De første forsøg med at fræse efter skabelon


Da jeg endnu ikke har få lavet nogle rigtige skabeloner er maskinen testet med noget forhåndenværende og et par forsøg med at bruge tegne skabeloner. Testen viste at maskinen er nemmere at arbejde med en forventet og resultatet langt overstiger hvad jeg havde regnet med.

Opdatering Jeg har nu brugt maskinen i en periode og den har vist sig at fungerer langt bedre end ventet så jeg er gået i gang med at bygge en der er dobbelt så stor og der er planer om at lave en ny udgave af denne men med nogle ændringer.


Skabeloner til simple figurer, som her runetegn, er ret nemme at lave med en borestander og nogle styrepinde. Her er de lavet i 8 mm. mdf plade og frĂŚset med et 2,4 mm. jern.


Emnet fastholdes på en emneplade og skabelonen er anbragt på skabelonpladen hvor den fastholdes af fire små pinde i hjørnerne. Med et godt fræsejern tager det ingen tid at fræse et emne og den eneste efterbehandling er at fjerne spånerne med en pensel og en spids træpind.


Det er ret tidskrævende at lave mere komplicerede skabeloner men skal der fræses mange ens emner og er du ferm med en dekupørsav er skabeloner det rigtige, super nemt at arbejde med og resultatet er ens fra gang til gang. Har man adgang til en laserskærer eller cnc maskine kan der laves virkelig gode skabeloner i 3 mm. akrylplade. Heldigvis er maskiner også velegnet til frihåndsbrug så det er hvad de næste sider handler om.


FrihĂĽnds frĂŚsning efter foto/tegning


Til simple tegninger som helleristninger er det ikke nødvendigt at lave skabeloner med ganske lidt øvelse er det let at fræse direkte efter en tegning eller foto. Pantografen er monteret på en plade der måler 45,5 x 37 cm. og har et arbejdsområde på 21 x 21 cm. for tegning/foto/skabelon og et fræseområde på 10,5 x 10,5 cm. Emne højden kan som standart være fra1 til 18 mm. men kan let øges med yderlig 16 mm. til 36 mm. Der kan fræses på emner med en bredde på 24 cm og så lang som man ønsker. Man kan f.eks. godt fræse et meget langt navn med bogstaver der er 10,5 cm. høje.


Der er flere måder at fastholde de emner der skal fræses. Her er det et par stykker aluminium der spændes med skruer og fløjmøtrikker. I det foregående blev der brugt kiler. Begge dele er lige velegnet og det er først og fremmest et spørgsmål om emnets størrelse og form, der er afgørende for hvad man skal vælge, men heldigvis er der plads nok på bundpladen til at man kan vælge mellem flere metoder. Skal der arbejdes med meget små emner bruger jeg at montere disse på nogle standart emneplader som det derefter er nemmere at fastgøre til bundpladen.


Det emne der skal fræses og den tegning/foto der fungerer som forlæg skal placeres sådan at motivets centrum skal være lige under fræsejernets spids og styrepindens spids. Det er også vigtigt at pantografen arbejder vandret, til kontrol af dette bruger en lille klods (ses øverst på næste side). Holderen til pantografen er monteret med en enkelt skrue hvilket betyder en risiko for at den drejer under brug og derved forrykker centrum, det problem er løst med et stykke 3 mm. rundjern der låsen holderen (ses på næste side nederst).


Til små emner bruger jeg en opstilling hvor emnet er placeret på en udskiftelig standart plade svarende til fræsearealet 10,5 x 10,5 cm. Pladen fastholdes af små 3 mm. pinde så den let kan udskiftes med en anden. Emnerne kan fastholdes på pladerne på flere forskellige måder. Skal der kun laves et enkelt eksemplar bruger jeg en limpistol eller dobbeltklæbende tape. Har jeg flere ens emner laver jeg en opsætning hvor emnet fastholdes af f.eks. små træstykker eller lignende - så emnet fastholdes men let udskiftes med den næste. I de tilfælde hvor det der skal fræses på ikke har en plan bagside kan det være en fordel af lave en egentlig udskæring i selve pladen. I nogle tilfælde har jeg brugt små metalklemmer til at fastholde emnet, det er nemt og fungerer godt men da de går ind over emnets kant skal man lige være opmærksom på at de ikke er i vejen for fræsejernet, det kan være nødvendigt at dreje tegningen så de dele af motivet der kommer tæt på kanten af emnet ligger mellem metalklemmerne.


FrĂŚsejern der er velegnet til frihĂĽnds frĂŚsninger.


Beslag, hængsler, små skruer mm.

Låsebeslag 15,00 kr. pr. stk. ” ” 2,50 kr. pr. stk. Håndtag 10,00 kr. pr. stk. Hængsler 2,00 kr. pr. stk. Hjørne beslag 2,00 kr. pr. stk. Samt små skruer med lige kærv.

Find dem her


Find den her


S

책 s g o e

Find dem her


www.harrisknudsen.dk


Hobby – kopifræser / copy router  
Hobby – kopifræser / copy router  

Hobby Pantograf kopifræser til mindre opgaver. Create your own pantograph router.

Advertisement