Page 1

www.metronieuws.nl donderdag 15 maart 2012

rotterdam leert

16

“Studenten slim inzetten voor bedrijfsinnovatie”

SAMENWERKING MET HOGESCHOOL ROTTERDAM

Business competition. Deel team Hogeschool Rotterdam wil verder gaan met wedstrijden na zesde plek op Worldwide Case Competition. Met opgeheven hoofd kunnen Chris Gal, Roxanne van Geest, Marjolein Hesselink en Alexander Meulema terugkijken op hun deelname aan de Worldwide Case Competition. Ruim een week geleden eindigden zij op de zesde plek na een reeks wedstrijden met negen andere teams. Het evenement werd voor de 17de keer gehouden. “In eerste instantie hadden we onze kansen hoger ingeschat”, vertelt Alexander. “Maar de loting verliep voor ons behoorlijk slecht: we werden tegen drie Canadese teams en een Deens team geplaatst.” Canada als tegenstander wil niemand. “Zij doen daar binnen het onderwijs ook vaak aan case competitions”, legt Marjolein uit. “Ze worden getraind op het tackelen van een case en het geven van een aanbeveling. Bovendien is hun moedertaal Engels dus het presenteren gaat soepeler.” De teams die meedoen aan de competition worden voor iedere wedstrijd vier uur opgesloten in een ruimte. “De teams krijgen tegelijk de casus uitgedeeld. De cases die we moeten oplossen zijn afkomstig van internationale bedrijven.” Alle lijnen naar de buitenwereld worden voor de teams afgesloten: ze moeten hun telefoons inleveren en mogen geen gebruik maken van internet. “Naar de wc mag nog net, maar dan wel onder begeleiding”, aldus Roxanne. Alexander gaat verder: “We hebben vier uur om met een strategisch plan te komen dat we 20 minuten mogen presenteren aan een jury.” Van de vier gespeelde wedstrijden wonnen de Rotterdammers er twee. “Een daarvan was de kampioen van vorig jaar, daar zijn we wel trots op!” De vier teamleden zijn het erover eens dat studenten door bedrijven meer moeten worden ingezet om mee te denken over problemen en toekomstvisies. “Bedrijven zouden studenten moeten gebruiken voor innovatie”, vertelt Chris. “Wij zijn

Analyse

Trotse gastheer

Het team van Hogeschool Rotterdam heeft leren samenwerken tijdens de wedstrijden. / Vincent van Dordrecht

meestal op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de nieuwste snufjes, hebben een frisse blik en zijn creatief.” Zelf wil hij graag nog een keer meedoen aan eenzelfde wedstrijd. “Ik wil later als ik een briljant idee heb mijn eigen onderneming starten, dan is deze ervaring heel goed.” Teamlid Alexander zou ook graag nog eens deelnemen: “Ik vind presenteren erg leuk en kan zo mijn Engels goed testen. Ik wil me in de toekomst gaan richten op strategisch management met een studie in China, dus dit sluit daar goed op aan.” De twee vrouwelijke teamleden delen de mening dat de ervaring ontzettend goed is geweest. Nog een keer eenzelfde wedstrijd zien ze echter niet zitten: het was leuk maar ook heel stressvol. “We hebben wel heel veel geleerd”, vertelt Marjolein.

“Vooral het samenwerken was voor ons allemaal in eerste instantie een struikelblok. We hebben echt moeten leren elkaar te vertrouwen. Uiteindelijk moet je met alle neuzen dezelfde kant op wijzen.” Virgil van de Gevel is coach van het team en ontzettend trots op hun prestatie: “Je hoort de laatste tijd negatief nieuws over het HBO, maar de studenten die hier zitten kunnen allemaal direct kant en klaar het bedrijfsleven in. Ik vind het echt geweldig.”

nikki van duuren

24 maart 10.00 - 14.00 uur

schrijf je in op hr.nl/opendag

hr.nl

De NIBS Worldwide Case competition wordt ieder jaar georganiseerd. • Dit was de 17de editie van de competition en de eerste die in Nederland werd gehouden. Nederland deed voor de vierde keer mee aan de wedstrijden. • In de teams die meedoen aan de competition zitten de beste bachelorstudenten van de wereld. Om een wedstrijd te winnen moeten zij eerst het probleem van een bedrijf analyseren, dan een strategie voor de oplossing bedenken en deze oplossing vervolgens verwerken in een strategisch plan

Hans van Oudheusden Projectleider

nieuwsredactie@metronieuws.nl

Opruimen

open dag

Casecompetition

Hogeschool Rotterdam werd pas vier jaar geleden lid van NIBS en nu al werd de hogeschool uitgekozen om gastheer te zijn van de prestigieuze Worldwide Case Competition. “Het is een hele eer”, vertelt Hans van Oudheusden, projectleider van het evenement. “Bovendien is het hartstikke leuk om te doen!” Sinds het lidmaatschap van de hogeschool hebben de Nederlanders zich ieder jaar weten te kwalificeren voor de eindronde waarin alleen de beste tien teams mogen uitkomen. “De hoogst behaalde plaats tot nu toe is de zesde, we hebben helaas nog nooit de halve finale gehaald”, zegt Van Oudheusden. Als gastheer is Rotterdam dit jaar verantwoordelijk voor het uitzoeken van de cases en voor het samenstellen van alle jury’s. Naast docenten zitten hierin vooral mensen uit het internationale bedrijfsleven in Rotterdam. “We hebben alle juryleden speciaal getraind. Bij het beoordelen van de presentaties gaat het niet om ‘goed of fout’, maar om de meest logische en financieel best haalbare oplossing”, legt Van Oudheusden uit. De projectleider kijkt tevreden terug op de competitie. “Al met al was het een zeer geslaagde week waarbij we het beste bij de studenten naar boven hebben weten te halen. Ik zou het toejuichen als we in de toekomst meer van dit soort internationale competities kunnen organiseren. De studenten en het Rotterdamse bedrijfsleven waren erg enthousiast.”

Steun

Internationaal

Student wil respect voor schoonmakers

Business Days in teken van uitwisselingen

Een groep derdejaars studenten Facility Management van Hogeschool Rotterdam heeft gisteren voor een dag de taak van de schoonmakers van de locatie Academieplein op zich genomen. Voor het vak Maatschappelijk Ondernemen kozen de studenten ervoor de dag in het teken te zetten van ethische vraagstukken binnen de schoonmaakbranche. “De laatste tijd zijn schoonmakers veel in het nieuws”, vertelt docente Carola Roos. “De studenten krijgen vanuit de opleiding een stukje bewustwording mee over het belang van maatschappelijk ondernemen binnen facilitair management. Daardoor trekken ze het zich aan en hebben zij ervoor gekozen dit onderwerp centraal te stellen.” De actie van de studenten is bedoeld om aandacht te vragen voor het vak en meer respect voor het werk van schoonmakers af te dwingen. Het doel is een advies te formuleren waarin staat op wat voor manier studenten en docenten aangesproken kunnen worden op hun vervuilende gedrag.

Uit 19 verschillende landen en van 21 partneruniversiteiten van Hogeschool Rotterdam komen volgende week gastdocenten en uitwisselingsstudenten naar de Maasstad voor de International Business Days. Dit is de vijfde keer dat de Business Days georganiseerd worden. “Deze dagen zijn de ultieme gelegenheid voor onze docenten en de buitenlandse gasten om ervaringen uit te wisselen”, zegt Kim Atkinson van de hogeschool. “Er is gelegenheid om samen te praten over de onderwijsvormen in de verschillende landen.” Op de dagen worden onder andere workshops aangeboden. “Er komen van de partneruniversiteiten 35 gastdocenten die colleges komen geven”, aldus Atkinson. “Ook gaan we langs bij bedrijven met deze gastdocenten en onze eigen studenten.” Vaak worden er na de Business Days uitwisselingen georganiseerd. Dit geeft onze studenten de kans om te studeren in het buitenland.” De Business Days worden georganiseerd van 19-23 maart.

metro

“Onze studenten Facility Management worden zich door hun studie bewust van dingen waar ze nog niet eerder aan hebben gedacht, zoals het respectloze gedrag tegenover schoonmakers. Daarom willen zij een grote schoonmaakactie organiseren. Zo willen ze hun medestudenten bewust maken van hun vervuilende gedrag.” Carola Roos docent Hogeschool Rotterdam

metro

“Studenten slim inzettenvoor bedrijfsinnovatie”  

lees het hier

“Studenten slim inzettenvoor bedrijfsinnovatie”  

lees het hier

Advertisement