Page 1

CommerciĂŤle Economie DEELTIJD


tien redenen om de deeltijdopleiding CommerciĂŤle Economie aan Hogeschool Rotterdam te volgen:

inhoudsopgave tien redenen om de deeltijdopleiding CommerciĂŤle Economie aan Hogeschool Rotterdam te volgen: rotterdams onderwijs model een nieuwe stap in je loopbaan opleiding beroep werkgelegenheid meer informatie voorzieningen toelating & aanmelden belangrijke telefoonnummers en locaties Hogeschool Rotterdam 2

2 3 5 7 11 11 13 14 16 18

1] 2] 3] 4] 5]

Onderwijs op hoog niveau

Je wordt breed opgeleid

Onderwijs waarbij de student centraal staat Projectonderwijs: leren van de praktijk Enthousiaste docenten (uit het werkveld)

6] 7] 8] 9] 10]

Kortere studietrajecten mogelijk

Sterke aandacht voor managementvaardigheden De goede groepssfeer vergroot het studieplezier Via collega-studenten mogelijkheden tot nieuwe netwerken Persoonlijke aandacht


rotterdams onderwijs model Hogeschool Rotterdam werkt volgens het Rotterdams Onderwijs Model (ROM). Dat wil zeggen dat al onze opleidingen een ideale balans hebben tussen kennis, praktijk en professionele ontwikkeling. Kennis en kunde In de deeltijdopleidingen koppelen we praktijk aan theorie: vraagstukken waar je in je werk tegenaan loopt, breng je tijdens de lessen in, en andersom voer je ook opdrachten voor je opleiding op je werk uit. Zo leer je theorieĂŤn, modellen en concepten praktisch toe te passen. Professionele ontwikkeling Tijdens je hele opleiding, kun je terugvallen op een studieloopbaancoach. Deze begeleidt jou persoonlijk en adviseert je bij (verandering van) een loopbaantraject of het inlopen van een studieachterstand. Een goed voorbeeld van de Rotterdamse aanpak!

3


4


voor wie bestemd? Een nieuwe stap in je loopbaan Als deeltijdstudent heb je al een baan die relevant is voor de gekozen opleiding. Misschien werk je al een aantal jaren als bijvoorbeeld communicatiemedewerker, marketeer, inkoopmedewerker, medewerker sales of in de import- of exportbranche. Je bent wellicht klaar voor een nieuwe stap in je carrière. Je wilt bijvoorbeeld doorgroeien naar een management- of adviesfunctie, maar daarvoor wordt wel een bachelordiploma gevraagd. Het is ook mogelijk dat je al een hbo-opleiding achter de rug hebt, maar dat je van beroep wilt veranderen. Of je hebt een eerdere economische hbo-opleiding niet afgemaakt en je wilt nu toch het bijbehorende diploma – én de carrièreperspectieven – verwerven. Een deeltijdopleiding van Hogeschool Rotterdam is in al die gevallen een efficiënte weg naar het diploma. Want je leert niet meer dan nodig is en ook niet langer dan nodig is. Afhankelijk van wat je aan bagage meeneemt, duurt de opleiding twee tot vier jaar. En je krijgt de hulp en begeleiding waaraan jij behoefte hebt.

5


Werken en studeren De deeltijdopleiding CommerciÍle Economie is zo ingericht dat de combinatie van werk en studie je zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt. Zo kun je een gedeelte van je studieopdrachten op je werk uitvoeren en hoef je niet al je vrije tijd op te offeren aan de studie. Al zul je ook thuis tijd vrij moeten maken (gemiddeld zo’n 8 uur per week) om te leren voor tentamens en te werken aan studieopdrachten. De opleiding is pittig en zeker op de langere termijn is een goede planning belangrijk.

6


opleiding Indeling studieprogramma Het eerste studiejaar is de propedeuse. Wanneer je dit succesvol hebt afgerond, ontvang je het propedeutisch getuigschrift dat je toegang biedt tot de hoofdfase. Die omvat het tweede, derde en vierde studiejaar. Elk studiejaar bestaat uit vier perioden van tien weken (inclusief tentamenweek). De vakken daarbinnen zijn doorgaans gecentreerd rond een thema. Aan het einde van elke periode rond je de cursussen af met een tentamen of studieopdracht. Hogeschool Rotterdam volgt zoveel mogelijk de schoolvakanties van de basisscholen in de regio. In deze vakantieperioden worden doorgaans geen colleges gepland.

Propedeuse Het hele eerste jaar staat in het teken van beroepsoriĂŤntatie. CommerciĂŤle economie, marktonderzoek en bedrijfseconomie zijn, samen met vakken als rekenen en statistiek, belangrijke onderdelen van de propedeuse. Daarnaast volg je de vakken Engels en business & legal. Ook krijg je een training in communicatieve vaardigheden. Met al deze eerstejaarsvakken leg je een basis voor de rest van je studie. Het schrijven van een businessplan is een substantieel praktijkonderdeel van de propedeuse.

7


Hoofdfase Belangrijk in het tweede studiejaar zijn de colleges over het strategisch marketingplan en het toepassen van marktonderzoek. Wat dit betekent voor het marketingbeleid en de ďŹ nanciĂŤle aspecten komen ook aan de orde. Naast het vak marketing van diensten wordt in het derde jaar veel aandacht gegeven aan het thema management. Daar komen onder meer de vakken (strategisch) management, total quality management en human resource management aan de orde. Ook schrijf je een business communicatieplan en volg je enkele verdiepingscolleges, zoals e-business. Afstudeerperiode Het vierde studiejaar is je afstudeerjaar. De nadruk ligt dan op verdieping van de beroepsuitoefening. Het belangrijkste vak in de eerste periode is commercieel management. Samen met een aantal collegastudenten voer je daarnaast een opdracht uit in het werkveld. Tijdens de laatste periode werk je aan een afstudeeropdracht, waarover je een scriptie schrijft. De verdediging hiervan is een onderdeel van het eindexamengesprek. Wij adviseren je een onderwerp te kiezen dat in het verlengde ligt van je huidige (of: door jou in de toekomst geambieerde) werkzaamheden.

8


Werkvormen De onderwijswerkvormen variĂŤren van contactonderwijs (hoor- en werkcolleges, practica en presentaties) tot zelfstudie. In de afstudeeropdracht analyseer je zelfstandig een probleem om tot een oplossing te komen. Tijdens de studie is veel ruimte vrijgemaakt voor groepsopdrachten, waarover je regelmatig mondeling en schriftelijk rapporteert. Begeleiding Natuurlijk ben je prima in staat je studieplanning te maken en die te volgen. Maar in periodes waarin je er niet helemaal uit komt, kun je altijd een beroep doen op de studieloopbaancoach en de deeltijdcoĂśrdinator. Voor hen ben je geen nummer. Zij stellen belang in je vorderingen en zullen je op het moment dat je daaraan zelf behoefte hebt, de helpende hand reiken om op schema te komen en te blijven. Uiteraard kun je ook altijd (tijdens de collegeavonden, maar vaak ook daarbuiten) bij de vakdocenten terecht met je vragen en opmerkingen. Tenslotte zul je ervaren dat je ook veel steun ondervindt van je medestudenten. Wie beweert dat studeren naast een volle baan ten koste gaat van sociale contacten, vergeet dat tijdens de studie waardevolle zakelijke ĂŠn persoonlijke netwerken kunnen ontstaan.

9


Krino Kil (38), accountmanager industrie bij Yacht (detachering) in Rotterdam en afgestudeerd bij de deeltijdopleiding Commerciële Economie: ‘Dat papiertje is heel waardevol’ ‘Hoewel ik na de havo mijn ondernemersdiploma haalde, heb ik geen beroepsopleiding gevolgd. Op een bepaald moment wilde ik zwaardere uitdagingen aan en interessanter worden voor potentiële werkgevers. De deeltijdopleiding gaf mij de basis die ik niet had. In het begin van de opleiding vroeg ik me wel af wat de lesstof nou met de praktijk te maken had. Van zoiets als een marketingplan dacht ik: dat belandt meteen in de la. Later ben ik erachter gekomen, en zeker in mijn huidige rol, dat de klantbenadering die wij bij Yacht gebruiken heel erg aansluit bij wat ik op de deeltijdopleiding geleerd heb. Dienstenmarketing vond ik een inspirerend vak. Mede daardoor ben ik uit de productenhoek gestapt en de commerciële dienstverlening ingegaan. Ondanks dat ik veertig uur werkte vond ik de studiebelasting meevallen. Rond de tentamenperiode kostte het meer tijd. Ik moet wel erkennen dat ik redelijk makkelijk leer. Mijn tip is: zorg dat je naar de colleges gaat. De contactmomenten met zowel de groep als de docenten zijn cruciaal om de opleiding met succes af te ronden. De omgang met andere studenten gaf een meerwaarde. Je krijgt vaak groepsopdrachten, vanzelf ontstaat een groepje waar je veel mee optrekt. Op een bepaald moment zag ik mijn studiegenoten meer dan mijn beste vrienden. In onze groep zat een jonge dame die net een eigen bedrijf was begonnen naast heel ervaren managers. Die diversiteit zorgde voor verschillende invalshoeken en daardoor ontstonden creatieve oplossingen. Zonder deze opleiding had ik mijn huidige job niet gehad. Je vergroot je marktwaarde. De markt waardeert het dat je die opleiding naast je werk hebt gedaan. Dat papiertje is heel waardevol.’ 10


beroep Met het diploma Commerciële Economie kun je kiezen uit een breed scala aan commerciële functies. Het zijn zeer dynamische functies: commercieel managers zijn immers de ogen en de oren van de onderneming. Ze moeten signalen uit de markt vertalen naar andere bedrijfsfuncties. Een brede kennis is hiervoor noodzakelijk. Commerciële managementfuncties treft men aan onder vele benamingen: marketingmanager, productmanager, inkoper, verkoopleider, accountmanager, import/exportmanager, marktonderzoeker en relatiemanager zijn er enkele. Aan elk van de benamingen kan de term internationaal gekoppeld worden, aangezien commercieel handelen vaak ook grensoverschrijdend handelen is. Zeker in Rotterdam.

werkgelegenheid De behoefte aan praktisch ingesteld, hoger opgeleid personeel is de laatste decennia alsmaar groter geworden door toedoen van de globalisering en flexibilisering, de 24-uurseconomie en het meer kennis-en netwerkintensief worden van producten en diensten. Het Nederlandse bedrijfsleven maakt graag gebruik van afgestudeerde marketeers van de opleiding Commerciële Economie. Dat blijkt wel uit het feit dat het beroeps- en opleidingsprofiel van de opleiding tot stand is gekomen in samenwerking met: de Federatie Nederlandse Export (FENEDEX), Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI), Nederlandse Associatie voor Direct Marketing, Distance Selling en Sales Promotion (DSMA), het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA) en de werkgeversorganisatie VNO-NCW. 11


Elmas Kilinc (27) teamleider acceptatie bij MoneyCare (kredietbemiddeling) in Dordrecht, derdejaars student deeltijdopleiding Commerciële Economie: ‘Ik wil een stap verder’ ‘Oorspronkelijk heb ik een opleiding als directiesecretaresse, maar ik heb veel vakinhoudelijke diploma’s gehaald. In de zeven jaar bij MoneyCare heb ik me omhoog gewerkt tot teamleider. Toch dacht ik op een bepaald moment: ik wil een hbo-opleiding doen, want ik wil nog een stap verder. Commerciële economie is heel breed. Je kunt er alle kanten mee op, dat sprak me aan. En het leek me ook een goede keuze omdat ik graag een mooie functie in het management wil. Mijn werkgever staat volledig achter mijn keuze en betaalt mijn opleiding. Ze hebben er begrip voor als ik eens iets eerder weg moet vanwege een afspraak met een docent. Wil je de deeltijdopleiding doen dan is doorzettingsvermogen onmisbaar. Je moet het graag willen en niet bij de eerste onvoldoende afhaken. De studie vraagt tijd. Maar je kunt het jezelf makkelijk maken door goed te plannen. Je moet zorgen voor een balans tussen werk en privé en tijd voor jezelf vrijmaken. Nu ik in het derde jaar zit, zie ik dingen terugkomen. Ik stuur mensen aan en daar heb je bepaalde skills voor nodig. In deze lesperiode krijg ik management. Dat gaat over welke soorten leiderschap er zijn, over hoe je met mensen omgaat. Dat vind ik hartstikke leuk, want dat kan ik meteen toepassen op mijn werk. Ook van marketingvakken zie je een hoop terug.’

12


meer informatie Collegetijden De colleges van Commerciële Economie worden verzorgd op maandag- en woensdagavond, van 18.00 tot uiterlijk 22.10 uur. Kosten Het collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld. Dit bedrag wordt ieder jaar gewijzigd. Voor het schooljaar 2010-2011 bedroeg het deeltijdcollegegeld € 1378,-. Als deeltijdstudent kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering. Voor de aanschaf van boeken, syllabi en andere studiematerialen kun je rekenen op ongeveer € 300,- per jaar. Instellingscollegegeld Studenten uit niet EER-landen betalen

instellingscollegegeld. Kijk voor de tarieven en uitzonderingen op hogeschoolrotterdam.nl/ collegegeld. Studenten die al in het bezit zijn van een hbo- of wo-diploma betalen voor de meeste opleidingen instellingscollegegeld. Kijk voor de tarieven en uitzonderingen op hogeschoolrotterdam.nl/ collegegeld. Op kosten van de werkgever Uit ervaring weten we dat sommige werkgevers bereid zijn de studiekosten geheel of gedeeltelijk voor hun rekening te nemen. Informatie over eventuele fiscale tegemoetkomingsregelingen staat op www. belastingdienst.nl. Ook is het mogelijk voor een aantal uur in de week stu-

dieverlof aan te vragen. Sommige studieopdrachten zijn goed te combineren met projecten op je werk. In dat geval snijdt het mes aan twee kanten en kun je misschien studietijd en werktijd voor een deel met elkaar combineren. Uiteraard voer je hierover zelf overleg met je werkgever. Titel Voor de naam hboopleiding wordt de internationaal erkende naam bacheloropleiding gebruikt. Na diplomering mogen studenten van de deeltijdopleiding Commerciële Economie de titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren.

verder willen studeren, dan biedt de Rotterdam Business School onderdeel van Hogeschool Rotterdam - de volgende masters aan: Business Administration, Finance and Accounting, Logistics Management en Consultancy and Entrepreneurship. Daarnaast wordt met de Erasmus Universiteit Rotterdam overleg gevoerd over doorstroomprogramma’s die een naadloze aansluiting met de universitaire masteropleidingen mogelijk maken. Meer weten? Kijk dan op hogeschoolrotterdam.nl

Doorstuderen Mocht je na het behalen van je bachelordiploma 13


voorzieningen Vraagbaak deeltijdstudenten Deeltijdstudenten kunnen voor vragen over hun studie terecht bij de deeltijdcoördinator. Omdat deze persoon niet altijd aanwezig is, is het verstandig een afspraak te maken. Voor praktische zaken kun je terecht bij het frontoffice van het bedrijfsbureau van Commerciële Economie. Restaurant en Grand Café Je kunt een warme maaltijd gebruiken in het hogeschoolrestaurant op de eerste verdieping; op alle verdiepingen staan automaten voor koffie, thee, frisdrank of een tussendoortje. In het Grand Café kun je na afloop van de colleges tot 23.00 uur terecht om even na te praten. 14

Kopieerservice Op de locatie Kralingse Zoom kun je kopiëren bij het Xerox Service Center. Tot 18.00 uur kun je er terecht voor het kopieren van bijvoorbeeld rapporten en verslagen. Uiteraard kun je heel de avond ook gebruikmaken van de kopieermachines elders in het gebouw. Computers en mediatheek Je kunt altijd terecht in de computerlokalen. Bij aanvang van de studie krijg je een persoonlijk inlognummer en een wachtwoord. Om studiemateriaal en/of aantekeningen te kopiëren, kun je gebruik maken van de kopieermachines die op verschillende plekken in het gebouw te vinden zijn. De mediatheek is op woensdag tot 21.00

geopend; op overige werkdagen tot 16.30 uur (vrijdag tot 14.30 uur). Internet en e-mail Computers, e-mail en internet spelen bij de opleiding een belangrijke rol. Hogeschool Rotterdam biedt haar studenten daarom een digitale studeerkamer aan: N@ tschool. Via een computer op de hogeschool of thuis kun je onder meer studieopdrachten maken en met je docent of medestudenten overleggen. Aan deze elektronische leeromgeving worden voortdurend nieuwe applicaties toegevoegd. Iedere student krijgt van de hogeschool een eigen e-mailadres. Boeken en studiemateriaal In het gebouw aan de

Kralingse Zoom bevindt zich een vestiging van boekhandel Selexyz Donner. Daar kun je boeken en studiemateriaal aanschaffen. De boekhandel is op werkdagen tot 17.00 uur geopend (op maandag tot 18.30). Helpdesks Bij computerproblemen kun je een beroep doen op de Helpdesk ICT. Deze helpdesk is open tot 20.30 uur. Is Nederlands je tweede taal, dan is er een taalspreekuur voor bijvoorbeeld het doornemen van een werkstuk of voor vragen over hoe je je taalvaardigheid kunt verbeteren. Chipknip Voor zover je moet betalen voor de voorzieningen op de hogeschool, doe je dat met je chipknip. Je


kunt je kaart op verschillende plekken in het gebouw opwaarderen. Parkeren en openbaar vervoer Je volgt de colleges op de locatie aan de Kralingse Zoom: gemakkelijk bereikbaar zowel met de auto als met metro en/ of bus. Op tien minuten loopafstand bevindt zich de gratis Park & Ride parkeerplaats Kralingse Zoom. Vanaf 18.00 uur kan gratis geparkeerd worden in het nabijgelegen Brainpark. Studeren met een beperking Studenten met een functiebeperking kunnen ook bij ons studeren. Voor studenten die een handicap, een chronische ziekte of psychische problemen hebben, zijn er speciale

regelingen en voorzieningen. Vraag bij de decaan van je locatie welke mogelijkheden er zijn, het liefst voordat je met je opleiding begint. Ook kunnen studenten van het ‘PowerPlatform’ informatie en begeleiding geven. Kijk voor meer informatie op hogeschoolrotterdam. nl/powerplatform.

rendemoeders.nl kunnen alle studenten met (a.s.) kinderen en (her)intredende moeders relevante informatie inwinnen.

Studerende moeders Zwangerschap of studeren in combinatie met andere gezinverantwoordelijkheden vormt een extra belasting. Het vergt nogal wat regel- en uitzoekwerk, daarnaast blijkt dat (her)intredende studerende moeders tegen nogal wat knelpunten aanlopen die de toegang tot onderwijs of de studievoortzetting kunnen belemmeren. Via de website www.stude15


toelating & aanmelding

Ik mis een vak Je hebt een ‘deficientie’ als je beschikt over een havo-, vwo- of mbo-lang diploma met een onjuist doorstroomprofiel of vakkenpakket om rechtstreeks toegelaten te worden. Deze deficiëntie moet je opheffen vóórdat je met de opleiding start. Hiervoor biedt Hogeschool Rotterdam speciale deficiëntietoetsen aan, die je met positief resultaat moet afronden. Ook kun je voor de meeste vakken voorbereidende cursussen volgen. Bij afdeling Studievoorlichting & Aansluiting kun je terecht voor meer informatie.

ject te volgen, mits je op 1 oktober van het jaar dat je met je opleiding start 21 jaar of ouder bent. Het toelatingstraject bestaat uit twee onderdelen; de aanlegtest en het toelatingsexamen. De aanlegtest duurt twee uur en geeft inzicht in je capaciteiten, interesses, motivatie en leerstijl. Vervolgens doe je toelatingsexamen. Deze toelatingsexamens vinden plaats in de periode van maart tot augustus. Je kunt je door zelfstudie voorbereiden op het examen, maar het is ook mogelijk vanaf januari speciale voorbereidingscursussen te volgen. Bij afdeling Studievoorlichting & Aansluiting kun je terecht voor meer informatie over het toelatingsexamen en het aanvragen van een informatiegids. In deze informatiegids vind je informatie over de examenvakken, voorbereidingscursussen, voorbeeldexamens, benodigde boeken, kosten, examendata en aanmeldingsformulieren. Aanmelding voor de examens en/of voorbereidingscursussen is pas mogelijk na aanmelding voor de opleiding.

Toelatingsexamen 21+ Voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk een toelatingstra-

Buitenlandse diploma’s Je kunt je met een buitenlands diploma inschrijven voor een opleiding als dit

Om te worden toegelaten tot de opleiding Commerciële Economie moet je beschikken over minimaal een havo-, vwo- of mbo-niveau 4-diploma. Daarbij kunnen eisen worden gesteld aan je vakkenpakket. Daarnaast dien je vanaf het eerste studiejaar een betaalde of onbetaalde baan te hebben van minstens 20 uur per week. Vanaf het tweede studiejaar dien je werkzaam te zijn in een commerciële functie.

16

gelijkwaardig is aan het vereiste Nederlandse diploma. Hogeschool Rotterdam oordeelt of het buitenlandse diploma gelijkwaardig is. Met een buitenlands diploma dat als gelijkwaardig is erkend, moet je nog wel slagen voor een toelatingstoets ‘Nederlands als tweede taal’. Alleen als je in het bezit bent van een diploma van het staatsexamen ‘Nederlands als tweede taal - programma II’ (NT2) hoef je de toelatingstoets van de hogeschool niet af te leggen. Voor die opleidingen waarvan is vastgesteld dat deze in een andere taal dan het Nederlands worden verzorgd, is deze eis niet van toepassing. De medewerkers van afdeling Studievoorlichting & Aansluiting kunnen je over dit onderwerp meer informatie geven. Aanmelden Je kunt je digitaal aanmelden op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden. Het programma dat daarvoor zorgt heet ‘Studielink’. Hogeschool Rotterdam en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zijn via Studielink met elkaar verbonden. Met dit programma regel je meteen je aanmelding bij zowel Dienst Uitvoering Onderwijs


(DUO) in Groningen als de hogeschool. Op de website hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden vind je een speciale handleiding, waarin je kunt lezen hoe je je aanmeldt. Intakegesprek Wie zich aanmeldt voor een deeltijdopleiding wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek komen verschillende aspecten aan bod, zoals vooropleiding, werkervaring en je verwachtingen van de opleiding. Mogelijk blijkt dat je voor vrijstellingen in aanmerking komt, of dat je nog bijspijkercursussen moet volgen voor of tijdens de opleiding. Vrijstellingen Als je een propedeutisch getuigschrift hebt van een universitaire opleiding economie of van een economische hbo-opleiding kun je mogelijk rechtstreeks geplaatst worden in de hoofdfase. Hiervoor moet je contact opnemen met de opleidingsmanager. Ook andere diploma’s kunnen recht geven op vrijstellingen; ze mogen niet ouder zijn dan 5 jaar. In alle gevallen beslist de examencommissie, op basis van een schriftelijk verzoek dat voorzien is van bewijsstukken, over de vrijstellingen

Instroom met een vwo-diploma Met een vwo-diploma hoef je van het eerste (propedeuse)jaar alleen het businessplan te schrijven. Van de overige vakken word je vrijgesteld. Met het diploma NIMA-B krijg je vrijstelling voor de eerste twee jaar. Je wordt vrijgesteld van de stage indien je functiebeschrijving, die je werkgever heeft opgesteld, voldoet aan de exameneisen.

je naast algemene informatie ook specifieke informatie over de deeltijdopleiding van je voorkeur. Tweede- en derdejaarsstudenten vertellen over de opleiding en over hun werk. De data van de open dagen en avonden vind je op hogeschoolrotterdam.nl.

Aanwezigheidsplicht Voor alle onderwijsprogramma’s is aanwezigheid een vanzelfsprekendheid om een optimaal studieresultaat te kunnen behalen. Voor de practica en vaardigheidsprogramma’s is je aanwezigheid zelfs een voorwaarde om aan de afsluitende toets te kunnen deelnemen. Vragen Met vragen over de opleiding en het aanmelden kun je terecht bij afdeling Studievoorlichting & Aansluiting van Hogeschool Rotterdam. Open dagen en avonden Door het jaar heen organiseren we een aantal open dagen en avonden. Daar krijg 17


8(-

<

J GA <

J9

IL

<I8JDLJD:

KQ <

<I

B <;@A

8J

D

LJ

9I

L>

@AB

D

8 % M 8E I@A

.

:B

<M FI

J<CN

<>

I@:?K@E>

:8G<CC<

I@:?K@E> 9I<;8& >FI@E:?<D

;<<J:?

8(-

;

IL> I;9 FF

L@

JK I8 8K

88E

EN JK8;@F

;FI;KJ

?@CC<

;@AB

<C88E

8E

JKI<M<CJN

<>

<>

GQ

FD

@EN

C8 CJ<

E<E 9I@<

F

D

9F

8E

A<

C8

8E

BIL@JN

C8 JC88E

;

>

D

>IF<E<

J<G

B

D

<LIFD8JK G8IB

9I@<

7

<I;

C <M 8I

9F

FD

D

?@CC<C88E

¬ Locatie Blaak Blaak 10 3011 TA Rotterdam

C<

@E>

FL

C@E>

<;@A

D

GC<

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) (050) 599 77 55

@C

GLKJ<C

¬ Locatie Wijnhaven Wijnhaven 107 3011 WJ Rotterdam ¬ Locatie Wijnhaven Wijnhaven 61 3011 WN Rotterdam

,

D88JKLEE<C

¬ Locatie Pieter de Hoochweg Pieter de Hoochweg 129 3024 BG Rotterdam

Helpdesk Dyslexie (010) 794 40 86

+

N

8J 9

FL;

FI

*

D8

D

( N <J

¬ Locatie Academieplein G.J. de Jonghweg 4-6 3015 GG Rotterdam

D ?FE

D N<JK9C88B

D

B I8 D

D FFJKGC<@E

<>

<E<

)

><C

I@:?K@E> ;<E?88>& LKI<:?K

9I<

<>

> <N<

> IF

8K

J@E

D

E

I8 E JK

;J <

JK8K@FE 9C88B

><C

J<IC88

J<

D :FFCJ@E

I

LJ F:?

8;

D

¬ Locatie Kralingse Zoom Kralingse Zoom 91 3063 ND Rotterdam

18

@AB

<J D8K?<E

E8

J@E><C

Stichting Handicap en Studie (030) 275 33 00

<CJ;

N<<

N<JK<I

Studeren met een beperking (010) 794 62 48

¬ Locatie Museumpark Museumpark 40 3015 CX Rotterdam

9<LB

ËJ$>I8M<E;@ABN8C

Hogeschool Rotterdam Afdeling Studievoorlichting & Aansluiting (010) 794 44 00

locaties hogeschool

<B

N<>

belangrijke telefoon– nummers

?@ >FL

D

BI8C@E>J<9FJ

9F<Q<DN<>

J:

<E JK8K

:<EKI88C JK8K@FE

FCPDG@8N<>

D M8 8

EN

<>

Commerciële Economie ¬ Locatie Kralingse Zoom


Instelling:

Hogeschool Rotterdam

Officiële opleidingsnaam:

Commerciële Economie

colofon De deeltijdbrochure Commerciële Economie is gemaakt in opdracht van Hogeschool Rotterdam. Het algemene postadres van Hogeschool Rotterdam: Postbus 25035 3001 HA Rotterdam Het centrale telefoonnummer: (010) 794 94 94 Afdeling Studievoorlichting & Aansluiting: (010) 794 44 00 E-mail: studievoorlichting@hro.nl Studenten Service Center: (010) 794 42 00 E-mail: studentregistratie@hro.nl Aan deze brochure kunnen geen rechten ontleend worden. Uitgave: Hogeschool Rotterdam, Afdeling Communicatie Fotografie: Jan Nass DTP opmaak: Bruikman Reclame, Den Haag Drukker: Schefferdrukkerij 19


Opleidingsbrochure Hogeschool Rotterdam Commerciële Economie dt  

Opleidingsbrochure Hogeschool Rotterdam Commerciële Economie dt