Page 1

Ad-opleiding

• voltijd • duaal

Ondernemen 2-jarige hbo-opleiding

Associate

D eg r e e

2013 2014 Associate Degree ¬ Media en ICT


Ondernemen ASSOCIATE DEGREE

Deze tweejarige, praktijkgerichte Ad is bedoeld voor professionals en afgestudeerden uit het mbo en havo, die zich als zelfstandig ondernemer willen vestigen of hun werk­ ervaring willen onderbouwen.

acquisitie pleegt. ‘Finance’ staat voor hoe je je prijs bepaalt, hoe je aan krediet komt en hoe je een boekhouding op orde houdt. Bij ‘Communicatieve vaardigheden’ leer je hoe je leiding moet geven, goede presentaties houdt en natuurlijk het spreken en presenteren in het Engels. Ook leer je marketingtrucs zoals het bouwen aan een goed imago of de inzet van marketingmiddelen.

Altijd al gedroomd van het opzetten van je eigen bedrijf? Of wil je als ondernemer je kennis verdiepen en je verder ontwikkelen? Dan zit je goed bij de Ad (Associate degree) Ondernemen. Deze Ad helpt je bij het starten of uitbouwen van een eigen bedrijf. In het bedrijfsleven worden steeds meer ‘ondernemende’ managers gevraagd. Ook hiervoor leidt de tweejarige hbo-opleiding op. De focus ligt op drie kerncompetenties: sales, finance en communicatieve vaardigheden. Deze competenties komen tijdens de opleiding in theorie én praktijk ruim aan bod.

De Ad Ondernemen biedt een mooie balans tussen theorie en praktijk. Door projecten uit te voeren bij bedrijven doe je praktijkervaring op en bouw je tegelijkertijd aan je netwerk. De studieloopbaancoaching staat vooral in het teken van de ontwikkeling van jou als ondernemer. Daarnaast bespreek je je studievoortgang tijdens één-op-één gesprekken met je coach.

De Ad is in samenwerking met het bedrijfsleven en diverse brancheverenigingen opgezet. Hierdoor krijg je de juiste ingrediënten aangereikt om als ondernemende manager leiding te geven of een eigen bedrijf te starten. Je sluit de opleiding af met het wettelijk erkend Associate degreediploma waarmee je je kansen op de arbeidsmarkt enorm vergroot.

Opbouw Rotterdams Onderwijs Model Om onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hogeschool Rotterdam een strak doorgevoerd onderwijs­ model ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdamse onderwijsmodel (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

Programma De Ad is opgebouwd rond de drie kerncompetenties van ‘ondernemen’: Sales, Finance en Communicatieve vaardigheden. Bij ‘Sales’ leer je hoe je een businessplan schrijft, hoe je je product of dienst verkoopt en hoe je

In het tweede studiejaar start je een eigen onderneming! Je schrijft je businessplan, met bijpassende strategie en je laat zien hoe je de onderneming financiert.

Vakken Basisprogramma In het basisprogramma leer je een aantal algemene vaardigheden. Enkele voorbeelden van vakken zijn: Marketing, Presenteren, Engelse taal en Studieloopbaancoaching.

Beroepsspecifieke vakken Tijdens de opleiding krijg je ook vakken die gericht zijn op je toekomstige beroep of werkveld. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Sales, Bedrijfsopvolging, Het aannemen van personeel, Ondernemerschap is een keuze, Hoe voer ik een boekhouding, Retail, Omgaan met verschillende klanttypes, Personal branding en Buitenland Experience (je maakt daar kennis met bedrijven en topondernemers). De tweejarige hbo-opleiding bestaat uit acht periodes van tien weken, vier periodes per jaar. In de verschillende periodes staat steeds een thema centraal. Dergelijke thema’s zijn bijvoorbeeld de concurrent, de markt, de eigen onderneming of het ontwikkelen van creatieve concepten als ondernemer of ondernemende manager.


Per periode volg je de nodige cursussen, neem je deel aan een projectweek en een project van zeven weken. Met deze ideale mix van theorie en praktijk verkrijg je de juiste ondernemersvaardigheden, die je na je studie direct in de praktijk kunt inzetten.

Keuzevakken In jaar één en twee kun je kiezen uit zo’n driehonderd hogeschoolbrede keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Daarnaast moet je de keuzevakkenruimte soms gebruiken om kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld op het gebied van de Nederlandse taal, Engels of wiskunde.

Voltijd en duaal De Ad Ondernemen kun je zowel in voltijd als duaal volgen. Voor de duale variant geldt de voorwaarde dat je over minimaal een half jaar relevante werkervaring beschikt. De praktijkopdrachten voer je namelijk op je werkplek uit. Op basis van je werkplek en de competenties waar je al over beschikt, wordt een op maat gemaakt programma samengesteld.

Rotterdam Academy De hogeschool heeft deze Associate degree onder de naam Rotterdam Academy in nauwe samenwerking met het Albeda College en Zadkine ontwikkeld. Ook het bedrijfsleven heeft aan de totstandkoming van de hbo-opleiding meegewerkt. Voor de verdere ontwikkeling van de Ad Ondernemen is het werkveld een belangrijke gespreks- en samenwerkingspart­ ner. Zo kunnen we ook in de toekomst blijven inspelen op de bewegingen in de markt.

Associate degree Een Associate degree-opleiding (Ad) duurt twee jaar en richt zich vooral op professionals en afgestudeerden uit het mbo. De hbo-opleiding leidt op tot een wettelijk diploma: de Associate degree en heeft dezelfde toelatingseisen als de reguliere bacheloropleiding. Met een Ad ben je direct klaar voor de arbeidsmarkt.

Beroepen Wil je als zelfstandig ondernemer je kennis op hbo-niveau brengen? Zit je in de laatste fase van het middelbaar beroepsonderwijs en wil je graag verder studeren? Of wil je aan de slag als shopmanager, bedrijfsleider of filiaal­ manager? Bij de Ad Ondernemen werk je aan het verdiepen en verbreden van je kennis, vaardigheden én inzichten. Deze praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding versterkt en vergroot je kwaliteiten als ondernemer. De opleiding leidt op tot ondernemende manager in het bedrijfsleven en tot zelfstandig ondernemerschap. Na het behalen van het wettelijk erkend Associate degree-diploma, kun je een eigen onderneming starten, je bedrijf uitbouwen of bijvoorbeeld een franchiseonderneming beginnen.

Scan de QR-code en bekijk het filmpje van een real life case van eerstejaars Ad-studenten.

Ik heb voor Ad Ondernemen gekozen, omdat dit de meest ideale studie is om een eigen bedrijf te combineren met leren, tussen andere ondernemende studenten én docenten die mij hierin ondersteunen! Tom Klein, student Ondernemen duaal

Doorstromen naar de bacheloropleiding Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je doorstromen naar de bacheloroplei­ ding Small Business en Retail Management van Hogeschool Rotterdam. Het programma daarvan sluit aan op de Ad. Je kunt dan in twee jaar je bachelor behalen. Ook de bacheloropleiding kan zowel voltijd als duaal worden gevolgd. Small Business en Retail Management leidt je op tot zelfstandig ondernemer of manager bij een businessunit van een groot bedrijf. Onder­nemen betekent niet direct dat je je eigen onderneming opzet. Natuurlijk kan dat, maar we vinden het vooral belangrijk dat je werkt aan jouw ondernemende vaardig­ heden. We helpen je ideeën vorm te geven, problemen aan te pakken en zo nu en dan een beslissing te nemen die niet geheel zonder risico is. Naast jouw ondernemende instelling leren we je uiteraard hoe je een onderneming start en deze draaiende houdt. Je leert ook hoe je ondernemers met problemen moet adviseren, zodat je zelfstandig consultant kunt worden.


PRAKTISCHE INFORMATIE Officiële opleidingsnaam

Open avonden *

¬ Ad Ondernemen

Studieroutes

Verspreid door het jaar organiseren we ook een aantal open avonden, waar je naast algemene ook specifieke informatie over onze opleidingen kunt krijgen.

¬ voltijd ¬ duaal

¬ Woensdag 20 maart 2013 (alleen deeltijd) ¬ Woensdag 5 juni 2013

Locatie opleiding

* De open avonden van de Willem de Kooning Academie zijn alleen voor de opleidingen Vrijetijdsmanagement en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Pieter de Hoochweg Pieter de Hoochweg 129 3024 BG Rotterdam

Toelating Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/ondernemen

Aanmelden Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeldprocedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Proefstuderen Elk jaar organiseert Hogeschool Rotterdam Proefstudeerdagen. Kijk voor de data van Proefstuderen en het aanmeldformulier op hogeschoolrotterdam.nl/proefstuderen

Studievoorlichting Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo? Neem dan contact op met afdeling Studievoorlichting. (010) 794 44 00 studievoorlichting@hr.nl hogeschoolrotterdam.nl

Kosten

Bezoekadres: Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het collegegeld voor 2013-2014 vind je vanaf april 2013 op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld Afhankelijk van de gekozen opleiding moet je voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen rekenen op een bedrag tussen € 300,- en € 1.000,- per jaar.

Open dagen Tijdens de open dagen kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Je bent welkom op: ¬ Zaterdag 10 november 2012 ¬ Zaterdag 26 januari 2013 ¬ Zaterdag 23 maart 2013

Visitor Centre locatie Museumpark (metro Dijkzigt) Burg. s’ Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam

Kijk voor de actuele openingstijden op hogeschoolrotterdam.nl/studievoorlichting

Meer weten? Alle opleidingsinformatie en praktijkvoorbeelden vind je op

hogeschoolrotterdam.nl/ondernemen

Wil je meer informatie over studeren aan Hogeschool Rotterdam? Kijk dan op:

www.rotterdamacademy.nl of volg ons op:

Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

@overtrefjezelf

/hogeschoolrotterdam

Ad Ondernemen 2013-2014  
Ad Ondernemen 2013-2014  

Ad Ondernemen 2013-2014

Advertisement