Page 1

Elektrotechniek DEELTIJD

TECHNIEK


ELEKTROTECHNIEK DEELTIJD

Bij de opleiding Elektrotechniek is het vakgebied elektrotechniek onderverdeeld in elektronica en embedded systems, power engineering en drives, besturingstechniek en mechatronica. In de elektrische energietechniek zijn duurzame energie en drive technology belangrijke aandachtsgebieden. Het embedded systems vakgebied is voortdurend sterk in ontwikkeling. Voorbeelden zijn draadloze sensornetwerken en FPGA-technologie. Om alle grote hoeveelheden producten zoals auto’s en gebruiksgoederen te kunnen produceren is automatisering en mechatronica onontbeerlijk. Als afgestudeerd elektrotechnisch ingenieur kun je terecht komen in research- en engineeringsfuncties, maar ook in technische project- en managementfuncties, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid.

Hoofdfase De hoofdfase omvat het tweede, derde en vierde studiejaar. In het tweede en derde jaar volg je een intern en een extern programmadeel. Het interne programmadeel omvat cursussen, trainingen en projecten. Het externe programma is opgebouwd uit werkervaringsprojecten, die worden uitgevoerd in samenwerking met je werkgever. Het eerste deel van het vierde jaar omvat de minor. In een minor specialiseer je je in een bepaalde richting van het vakgebied. In het laatste half jaar voer je je afstudeeropdracht uit.

Afstuderen

Opbouw

In het kader van het afstuderen moet je een samenhangende en complexe opdracht uitvoeren. Met de afstudeeropdracht bewijs je als volwaardig ingenieur te kunnen functioneren en de bijbehorende competenties te beheersen. In overleg met je werkgever formuleer je een afstudeeropdracht. Na goedkeuring door de opleiding voer je de afstudeeropdracht uit op je werkplek. De uitwerking van de afstudeeropdracht resulteert in een verslaglegging, die ten overstaan van een examencommissie wordt gepresenteerd en verdedigd.

Rotterdams Onderwijs Model

Minors

Om onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hogeschool Rotterdam een strak doorgevoerd onderwijsmodel ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdamse onderwijsmodel (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

In het laatste jaar van je studie verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt onder andere kiezen uit onderstaande minors. In de minors voer je in je bedrijf twee opdrachten uit die passen in het competentieprofiel van de betreffende minor.

Bij de opleiding Elektrotechniek volg je onderwijs over vakinhoudelijke onderwerpen en leer je de vaardigheden die de moderne ingenieur kenmerken. Je volgt vakken als wiskunde, elektronica, energietechniek, regeltechniek, telecommunicatie, microcontrollers en C programmeren. Tijdens je hele studie vindt studieloopbaanbegeleiding plaats en bouw je een portfolio op. In dit portfolio houd je je competentieontwikkeling bij.

Propedeuse Het eerste jaar van de opleiding volg je alleen het interne propedeuseprogramma. Je oriënteert je breed in de elektrotechniek. Je legt een goede theoretische en praktische basis.

Minor Electrical Power Engineering Deze minor is gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van elektrische installaties en systemen. Belangrijke onderwerpen zijn: veiligheid, net quality, opwekking en distributie, duurzame energie, vermogenselektronica en computersimulaties hiervan.

Minor Embedded Systems Embedded Systems zijn slimme onderdelen van grotere systemen. Ze zijn niet weg te denken uit de hedendaagse wereld. Ze vertonen zich vaak in de vorm van kleine computerplatforms en zijn terug te vinden in allerlei systemen; van motormanagementsystemen tot ruimtevaartuigen. In de minor leer je alles over microcontrollers, real-time


systemen, C programmeren, digitale schakelingen, digitale signaalbewerking en computerarchitectuur.

Minor Mechatronica Mechatronica is het vakgebied waar elektrotechniek, technische informatica en werktuigbouwkunde samenkomen. Speerpunten van de minor zijn besturingstechniek, ontwerpen van geautomatiseerde systemen, aandrijvingen en het programmeren hiervan. Ook volg je vakken die erop gericht zijn aansluiting te kunnen maken met andere disciplines. Als mechatronicus leer je denken vanuit meerdere vakgebieden.

Studieduur en studiebelasting Studieduur De deeltijdopleiding is zo opgebouwd dat je binnen vier jaar je hbo-diploma kunt behalen als je in het bezit bent van een relevant mbo-niveau 4 diploma (elektrotechniek) en minimaal 2 jaar werkervaring hebt in het vakgebied elektrotechniek. Voldoe je aan deze eisen dan kom je in aanmerking voor de vereiste vrijstellingen behorende bij dit deeltijdtraject.

Studiebelasting De deeltijdopleidingen van Hogeschool Rotterdam zijn zo ingericht dat werken en studeren goed te combineren is. Het curriculum is opgebouwd uit een intern en een extern deel. Daarnaast zul je wel extra tijd moeten vrij maken voor zelfstudie, zeker in tentamenperiodes. Houd naast je werk rekening met ongeveer 20 á 25 uur studie per week. De ervaring leert dat de deeltijdopleidingen pittig kunnen zijn vanwege de combinatie werk en studie. Een goede planning is dan ook erg belangrijk.

Werk en studie Wanneer je start met de deeltijdopleiding, moet je minimaal twee jaar relevante werkervaring en een baan hebben op minimaal mbo 4-niveau van minstens 20 uur per week. Het werk moet elektrotechnisch zijn en doorgroeimogelijkheden bieden naar hbo-niveau elektrotechniek. Van je werkgever wordt gevraagd dat er een studiebegeleider is die minimaal op hbo-niveau functioneert in het vakgebied elektrotechniek. Na aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden je vooropleiding, werkervaring en -situatie getoetst.

Begeleiding Elke student heeft een studieloopbaancoach, die je helpt bij de planning van je studie en eerste aanspreekpunt is binnen de hogeschool. Vanaf het tweede studiejaar werk je ook aan het externe programma op je werk. Aan de hand van de planning en de verslaggeving wordt beoordeeld in hoeverre je competenties hebt behaald. Bij de opleiding Elektrotechniek zijn contacten met medestudenten, docenten en peercoaches vanzelfsprekend. Zij zijn goed bereikbaar en kunnen je bij de studie helpen.

NEM Bij NEM ben ik electrical engineer. NEM is een bedrijf dat stoomketels maakt voor powerplants. Toen ik aan de opleiding begon, werkte ik op detacheringsbasis als E-designer bij een ingenieursbureau. Halverwege het tweede jaar ben ik in vaste dienst gekomen bij NEM. Ik heb een mbo-diploma, maar merkte dat ik meer nodig had voor mijn nieuwe interesse en ambitie. Een hbo-diploma biedt meer carrièremogelijkheden. Voor mezelf wil ik bewijzen dat ik genoeg discipline bezit. Door mijn gemotiveerde instelling en ambitie betaalt NEM de rest van mijn studie. Ik zit bij NEM precies op de plek die ik voor ogen had. Zij begeleiden mij uitstekend en daar ben ik dan ook dankbaar voor. Op mijn werk heb ik KPO&PRE kunnen combineren door bepaalde onderwerpen technisch uit te diepen en te verslaan wat mijn dagelijkse bezigheid was. Het hoofdonderwerp was een motor data sheet van een 25kW motor toegepast voor een recirculatiepomp. Omdat ik nog nooit een evaluatie van zo’n motor had gedaan was het één van de vele uitdagingen van mijn werk. Voor het volgende verslag ben ik begonnen om weer een combi te doen van EPM40&60. Middels kortsluitberekeningen probeer ik de klant te overtuigen om mijn advies te volgen om lagere kortsluitwaardes te hanteren voor een laagspanningsverdeler. Ik doe een aantal groepsprojecten met medestudenten. Dat is wel wennen omdat ik nu ineens afhankelijk ben van de motivatie en inzet van anderen. De docenten zijn een grote inspiratiebron die altijd bereikbaar zijn en een goede begeleiding geven. Mijn studie slokt rustig een paar weekenden per kwartaal op. Maar daarnaast houd ik nog voldoende tijd over voor een sociaal leven.

Albert Hünteler (37), electrical engineer bij NEM, derdejaarsstudent deeltijdopleiding Elektrotechniek


PRAKTISCHE INFORMATIE Officiële opleidingsnaam

Kosten

¬ Elektrotechniek

Studieroutes

Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het actuele collegegeld vind je op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld

¬ voltijd ¬ duaal ¬ deeltijd

Voor deze opleiding moet je voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen rekenen op een bedrag van € 400 per jaar.

Lestijden

Open Dagen en Avonden

In het eerste leerjaar staan er twee lesavonden per week ingeroosterd. Vanaf het tweede jaar krijg je één middag met aansluitend één avond per week onderwijs.

Tijdens de open dagen en avonden kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Kijk voor de data op hogeschoolrotterdam.nl/agenda

Locatie opleiding Studievoorlichting Academieplein G.J. de Jongweg 4-6 3015 GG Rotterdam

Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo? Neem dan contact op met afdeling Studievoorlichting.

Toelating Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/elektrotechniek/deeltijd

Aanmelden Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeldprocedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Intakegesprek Wie zich aanmeldt voor een deeltijdopleiding wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Vragen die in het gesprek aan de orde komen zijn: Heb je een relevante vooropleiding? Wat is je werkervaring? Biedt je werk voldoende faciliteiten voor deze opleiding? En wat zijn de redenen om met deze opleiding te starten? Tijdens het intakegesprek komen ook de elders verworven competenties aan de orde en de competenties die je tijdens je studie in je werk verder ontwikkelt. Op basis daarvan wordt vastgesteld waaraan je gedurende de opleiding moet werken om je diploma te behalen en welke vrijstellingen je eventueel krijgt.

(010) 794 44 00 studievoorlichting@hr.nl hogeschoolrotterdam.nl Bezoekadres: Visitor Centre locatie Museumpark (metro Dijkzigt) Burg. s’Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam Kijk voor de actuele openingstijden op hogeschoolrotterdam.nl/studievoorlichting

Meer weten? Alle opleidingsinformatie vind je op

hogeschoolrotterdam.nl/elektrotechniek/deeltijd

Factsheet Elektrotechniek deeltijd 2012 - 2013  

Factsheet Elektrotechniek deeltijd 2012 - 2013

Factsheet Elektrotechniek deeltijd 2012 - 2013  

Factsheet Elektrotechniek deeltijd 2012 - 2013

Advertisement