Page 1

PRAKTISCHE INFORMATIE Officiële opleidingsnaam

Kosten

¬ Communicatie

Studieroutes

Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het actuele collegegeld vind je op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld

¬ voltijd ¬ duaal ¬ deeltijd

Voor deze opleiding moet je voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen rekenen op een bedrag van circa € 300,- per jaar.

Lestijden

Open Dagen en Avonden

De colleges van de opleiding Communicatie worden verzorgd op woensdagavond van 18.00 tot uiterlijk 22.20 uur.

Tijdens de open dagen en avonden kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Kijk voor de data op hogeschoolrotterdam.nl/agenda

Locatie opleiding (vanaf september 2012) Wijnhaven 107 Wijnhaven 107 3011 WN Rotterdam

Toelating Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/co/deeltijd

Aanmelden

Communicatie

Studievoorlichting Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo? Neem dan contact op met afdeling Studievoorlichting.

DEELTIJD

(010) 794 44 00 studievoorlichting@hr.nl hogeschoolrotterdam.nl Bezoekadres:

Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeldprocedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Intakegesprek Wie zich aanmeldt voor een deeltijdopleiding wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Vragen die in het gesprek aan de orde komen zijn: Heb je een relevante vooropleiding? Wat is je werkervaring? Biedt je werk voldoende faciliteiten voor deze opleiding? En wat zijn de redenen om met deze opleiding te starten? Tijdens het intakegesprek komen ook de elders verworven competenties aan de orde en de competenties die je tijdens je studie in je werk verder ontwikkelt. Op basis daarvan wordt vastgesteld waaraan je gedurende de opleiding moet werken om je diploma te behalen en welke vrijstellingen je eventueel krijgt.

Visitor Centre locatie Museumpark (metro Dijkzigt) Burg. s’Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam Kijk voor de actuele openingstijden op hogeschoolrotterdam.nl/studievoorlichting

Meer weten? Alle opleidingsinformatie vind je op

hogeschoolrotterdam.nl/co/deeltijd

ECONOMIE

HR Factsheet deeltijd COM.indd 4-1

06-02-12 12:09


COMMUNICATIE DEELTIJD

Wij adviseren je een onderwerp te kiezen dat in het verlengde ligt van je huidige (of: door jou in de toekomst geambieerde) werkzaamheden.

Studieduur en studiebelasting Studieduur De deeltijdopleiding duurt vier jaar. Indien je kunt aantonen dat bepaalde onderdelen van de opleiding elders behaald zijn, kun je voor vrijstellingen in aanmerking komen en zo de studieduur bekorten. Als je een propedeutisch getuigschrift hebt van een universitaire opleiding economie of van een economische hbo-opleiding kun je mogelijk rechtstreeks geplaatst worden in de hoofdfase. Hiervoor moet je contact opnemen met de opleidingsmanager. Ook andere diploma’s kunnen recht geven op vrijstellingen. In alle gevallen beslist de examencommissie, op basis van een schriftelijk verzoek dat voorzien is van bewijsstukken, over de vrijstellingen. Met de diploma’s Communicatiemedewerker A en B ben je vrijgesteld voor Communicatieplan en -uitvoering (eerste jaar, periode 4). Met het diploma Communicatiemedewerker B krijg je ook een vrijstelling voor Marketingcommunicatie (tweede jaar, periode 3). Het diploma NIMA-Marketing geeft recht op vrijstelling voor Marketing (eerste jaar, periode 3).

Misschien werk je al een aantal jaren als bijvoorbeeld marketing- of communicatiemedewerker of voer je communicatiewerkzaamheden uit. Je bent wellicht klaar voor een nieuwe stap in je carrière. Je wilt graag doorgroeien naar een management- of adviesfunctie, maar daarvoor wordt wel een bachelordiploma gevraagd.

Opbouw

Het is ook mogelijk dat je al een hbo-opleiding achter de rug hebt, maar dat je van beroep wilt veranderen. Of je hebt een eerdere economische hbo-opleiding niet afgemaakt en je wilt nu toch het bijbehorende diploma – én de carrièreperspectieven! – verwerven. Een deeltijdopleiding van Hogeschool Rotterdam is in al die gevallen een efficiënte weg naar het diploma. Want je leert niet meer dan nodig is en ook niet langer dan nodig is. Afhankelijk van wat je aan bagage meeneemt, duurt de opleiding drie of vier jaar. En je krijgt de hulp en begeleiding waaraan jij behoefte hebt.

Propedeuse

Als afgestudeerde communicatiedeskundige kun je op managementniveau meedenken, meepraten en meebeslissen over het communicatiebeleid. Je schrijft communicatieplannen en voert die uit, onderhoudt contacten met de pers, start pr- en reclamecampagnes op en begeleidt ze. Er ligt een wereld voor je open vol nationale en internationale mogelijkheden. Het hangt daarbij van je eigen interesse af of je je bijvoorbeeld meer wilt toeleggen op corporate communicatie, interne communicatie of marketingcommunicatie. Denk aan beroepen als communicatieadviseur, persvoorlichter, woordvoerder, pr-medewerker, accountmanager en communicatiemanager bij bedrijfsleven of overheid, maar ook aan zelfstandige vestiging als communicatieadviseur.

De thema’s zijn analyse en planning van corporate communicatie, interne communicatie, communicatie bij veranderingen en marketingcommunicatie. Verder werk je in teams aan een project: een sponsorplan, een evenement voor een specifieke doelgroep of een reclamecampagne. Voor de praktijkopdracht stel je een onderzoeksvoorstel op voor je eigen organisatie. Hierna ligt het accent op strategie en advies. Andere thema’s zijn experience marketing, beleveniscommunicatie en adviesvaardigheden.

HR Factsheet deeltijd COM.indd 2-3

Rotterdams Onderwijs Model Om onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hogeschool Rotterdam een strak doorgevoerd onderwijsmodel ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdams Onderwijs Model (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

Het eerste jaar, je propedeusejaar, is bedoeld om je een goede indruk te geven van de opleiding en het beroep. Je interviewt bijvoorbeeld een communicatiemedewerker, je schrijft een journalistiek artikel, of je analyseert de communicatieinspanningen van een organisatie. Er staan vier thema’s op het programma die elk in één periode aan de orde komen: oriëntatie op de communicatie, oriëntatie op het beroep, communicatiemanagement en communicatiemiddelen.

Hoofdfase

Afstuderen Het vierde studiejaar besteed je aan de afstudeeropdracht. Dat laatste kan bijvoorbeeld door een eigen bedrijfje op te richten of een onderzoek te doen bij een bedrijf of instelling.

Studiebelasting De deeltijdopleiding Communicatie is zo ingericht dat de combinatie van werk en studie je zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt. Zo kun je een gedeelte van je studieopdrachten op je werk uitvoeren en hoef je niet al je vrije tijd op te offeren aan de studie. Al zul je ook thuis tijd vrij moeten maken om te leren voor tentamens en te werken aan studieopdrachten (gemiddeld zo’n 8 tot 12 uur per week). De opleiding is pittig en een goede planning is daarom belangrijk.

Werk en studie Voordat je aan de deeltijdopleiding kunt beginnen, wordt een intakegesprek gehouden. Als deeltijdstudent heb je bij voorkeur een baan die relevant is voor de opleiding en is

‘Ik wilde verder met mijn carrière en communicatie leek me leuk. Tijdens de open dag, maar ook tijdens de rest van de opleiding heb ik me nooit een nummer gevoeld. Het contact met de docenten heb ik als prettig ervaren. Het merendeel komt uit het bedrijfsleven. Ze hebben praktijkervaring en dat is erg fijn als je zelf ook uit de praktijk komt. Onno van Elswijk (30), external relations officer bij Belastingdienst/ Douane en afgestudeerd bij de deeltijdopleiding Communicatie

het wenselijk dat je over ten minste twee jaar aantoonbare werkervaring beschikt.

Begeleiding Natuurlijk ben je prima in staat je studieplanning te maken en die te volgen. Maar in periodes waarin je er niet helemaal uit komt, kun je altijd een beroep doen op de deeltijdcoördinator. Voor deze persoon ben je geen nummer. De deeltijdcoördinator stelt het belang in je vorderingen en reikt je op het moment dat je daaraan zelf behoefte hebt, de helpende hand om op schema te komen en te blijven. Uiteraard kun je ook altijd bij de vakdocenten terecht met je vragen en opmerkingen. Tijdens de collegeavonden, maar ook daarbuiten. Ten slotte ervaar je dat je ook veel steun ondervindt van je medestudenten. Wie beweert dat studeren naast een volle baan ten koste gaat van sociale contacten, vergeet dat tijdens zo’n studie waardevolle zakelijke én persoonlijke netwerken ontstaan.

Restaurant Je kunt een eenvoudige warme maaltijd nuttigen in het hogeschoolrestaurant op Wijnhaven 61. Ook kun je er terecht voor broodjes, belegde sandwiches, diverse drankjes en snacks. Naast de locatie Wijnhaven 107 is een restaurant.

‘Geen moment spijt van mijn keuze’ Ik wil graag een hbo-diploma op zak hebben en de opleiding Communicatie sluit aan bij mijn interesses. Wat ik leer, kan ik in mijn werk gebruiken en tot nu toe heb ik alle opdrachten kunnen koppelen aan het politiewerk. In het eerste jaar schreef ik een communicatieplan over het communiceren van successen van de opsporing, want het is belangrijk dat burgers weten wat we doen. Dat raakt weer aan een vak als reputatiemanagement. Door de opleiding ontwikkel ik een andere kijk op het politiewerk. Ilse Terwijn (27), rechercheur bij het regiokorps Rotterdam Rijnmond, derdejaarsstudent deeltijdopleiding Communicatie.

06-02-12 12:09


COMMUNICATIE DEELTIJD

Wij adviseren je een onderwerp te kiezen dat in het verlengde ligt van je huidige (of: door jou in de toekomst geambieerde) werkzaamheden.

Studieduur en studiebelasting Studieduur De deeltijdopleiding duurt vier jaar. Indien je kunt aantonen dat bepaalde onderdelen van de opleiding elders behaald zijn, kun je voor vrijstellingen in aanmerking komen en zo de studieduur bekorten. Als je een propedeutisch getuigschrift hebt van een universitaire opleiding economie of van een economische hbo-opleiding kun je mogelijk rechtstreeks geplaatst worden in de hoofdfase. Hiervoor moet je contact opnemen met de opleidingsmanager. Ook andere diploma’s kunnen recht geven op vrijstellingen. In alle gevallen beslist de examencommissie, op basis van een schriftelijk verzoek dat voorzien is van bewijsstukken, over de vrijstellingen. Met de diploma’s Communicatiemedewerker A en B ben je vrijgesteld voor Communicatieplan en -uitvoering (eerste jaar, periode 4). Met het diploma Communicatiemedewerker B krijg je ook een vrijstelling voor Marketingcommunicatie (tweede jaar, periode 3). Het diploma NIMA-Marketing geeft recht op vrijstelling voor Marketing (eerste jaar, periode 3).

Misschien werk je al een aantal jaren als bijvoorbeeld marketing- of communicatiemedewerker of voer je communicatiewerkzaamheden uit. Je bent wellicht klaar voor een nieuwe stap in je carrière. Je wilt graag doorgroeien naar een management- of adviesfunctie, maar daarvoor wordt wel een bachelordiploma gevraagd.

Opbouw

Het is ook mogelijk dat je al een hbo-opleiding achter de rug hebt, maar dat je van beroep wilt veranderen. Of je hebt een eerdere economische hbo-opleiding niet afgemaakt en je wilt nu toch het bijbehorende diploma – én de carrièreperspectieven! – verwerven. Een deeltijdopleiding van Hogeschool Rotterdam is in al die gevallen een efficiënte weg naar het diploma. Want je leert niet meer dan nodig is en ook niet langer dan nodig is. Afhankelijk van wat je aan bagage meeneemt, duurt de opleiding drie of vier jaar. En je krijgt de hulp en begeleiding waaraan jij behoefte hebt.

Propedeuse

Als afgestudeerde communicatiedeskundige kun je op managementniveau meedenken, meepraten en meebeslissen over het communicatiebeleid. Je schrijft communicatieplannen en voert die uit, onderhoudt contacten met de pers, start pr- en reclamecampagnes op en begeleidt ze. Er ligt een wereld voor je open vol nationale en internationale mogelijkheden. Het hangt daarbij van je eigen interesse af of je je bijvoorbeeld meer wilt toeleggen op corporate communicatie, interne communicatie of marketingcommunicatie. Denk aan beroepen als communicatieadviseur, persvoorlichter, woordvoerder, pr-medewerker, accountmanager en communicatiemanager bij bedrijfsleven of overheid, maar ook aan zelfstandige vestiging als communicatieadviseur.

De thema’s zijn analyse en planning van corporate communicatie, interne communicatie, communicatie bij veranderingen en marketingcommunicatie. Verder werk je in teams aan een project: een sponsorplan, een evenement voor een specifieke doelgroep of een reclamecampagne. Voor de praktijkopdracht stel je een onderzoeksvoorstel op voor je eigen organisatie. Hierna ligt het accent op strategie en advies. Andere thema’s zijn experience marketing, beleveniscommunicatie en adviesvaardigheden.

HR Factsheet deeltijd COM.indd 2-3

Rotterdams Onderwijs Model Om onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hogeschool Rotterdam een strak doorgevoerd onderwijsmodel ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdams Onderwijs Model (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

Het eerste jaar, je propedeusejaar, is bedoeld om je een goede indruk te geven van de opleiding en het beroep. Je interviewt bijvoorbeeld een communicatiemedewerker, je schrijft een journalistiek artikel, of je analyseert de communicatieinspanningen van een organisatie. Er staan vier thema’s op het programma die elk in één periode aan de orde komen: oriëntatie op de communicatie, oriëntatie op het beroep, communicatiemanagement en communicatiemiddelen.

Hoofdfase

Afstuderen Het vierde studiejaar besteed je aan de afstudeeropdracht. Dat laatste kan bijvoorbeeld door een eigen bedrijfje op te richten of een onderzoek te doen bij een bedrijf of instelling.

Studiebelasting De deeltijdopleiding Communicatie is zo ingericht dat de combinatie van werk en studie je zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt. Zo kun je een gedeelte van je studieopdrachten op je werk uitvoeren en hoef je niet al je vrije tijd op te offeren aan de studie. Al zul je ook thuis tijd vrij moeten maken om te leren voor tentamens en te werken aan studieopdrachten (gemiddeld zo’n 8 tot 12 uur per week). De opleiding is pittig en een goede planning is daarom belangrijk.

Werk en studie Voordat je aan de deeltijdopleiding kunt beginnen, wordt een intakegesprek gehouden. Als deeltijdstudent heb je bij voorkeur een baan die relevant is voor de opleiding en is

‘Ik wilde verder met mijn carrière en communicatie leek me leuk. Tijdens de open dag, maar ook tijdens de rest van de opleiding heb ik me nooit een nummer gevoeld. Het contact met de docenten heb ik als prettig ervaren. Het merendeel komt uit het bedrijfsleven. Ze hebben praktijkervaring en dat is erg fijn als je zelf ook uit de praktijk komt. Onno van Elswijk (30), external relations officer bij Belastingdienst/ Douane en afgestudeerd bij de deeltijdopleiding Communicatie

het wenselijk dat je over ten minste twee jaar aantoonbare werkervaring beschikt.

Begeleiding Natuurlijk ben je prima in staat je studieplanning te maken en die te volgen. Maar in periodes waarin je er niet helemaal uit komt, kun je altijd een beroep doen op de deeltijdcoördinator. Voor deze persoon ben je geen nummer. De deeltijdcoördinator stelt het belang in je vorderingen en reikt je op het moment dat je daaraan zelf behoefte hebt, de helpende hand om op schema te komen en te blijven. Uiteraard kun je ook altijd bij de vakdocenten terecht met je vragen en opmerkingen. Tijdens de collegeavonden, maar ook daarbuiten. Ten slotte ervaar je dat je ook veel steun ondervindt van je medestudenten. Wie beweert dat studeren naast een volle baan ten koste gaat van sociale contacten, vergeet dat tijdens zo’n studie waardevolle zakelijke én persoonlijke netwerken ontstaan.

Restaurant Je kunt een eenvoudige warme maaltijd nuttigen in het hogeschoolrestaurant op Wijnhaven 61. Ook kun je er terecht voor broodjes, belegde sandwiches, diverse drankjes en snacks. Naast de locatie Wijnhaven 107 is een restaurant.

‘Geen moment spijt van mijn keuze’ Ik wil graag een hbo-diploma op zak hebben en de opleiding Communicatie sluit aan bij mijn interesses. Wat ik leer, kan ik in mijn werk gebruiken en tot nu toe heb ik alle opdrachten kunnen koppelen aan het politiewerk. In het eerste jaar schreef ik een communicatieplan over het communiceren van successen van de opsporing, want het is belangrijk dat burgers weten wat we doen. Dat raakt weer aan een vak als reputatiemanagement. Door de opleiding ontwikkel ik een andere kijk op het politiewerk. Ilse Terwijn (27), rechercheur bij het regiokorps Rotterdam Rijnmond, derdejaarsstudent deeltijdopleiding Communicatie.

06-02-12 12:09


PRAKTISCHE INFORMATIE Officiële opleidingsnaam

Kosten

¬ Communicatie

Studieroutes

Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het actuele collegegeld vind je op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld

¬ voltijd ¬ duaal ¬ deeltijd

Voor deze opleiding moet je voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen rekenen op een bedrag van circa € 300,- per jaar.

Lestijden

Open Dagen en Avonden

De colleges van de opleiding Communicatie worden verzorgd op woensdagavond van 18.00 tot uiterlijk 22.20 uur.

Tijdens de open dagen en avonden kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Kijk voor de data op hogeschoolrotterdam.nl/agenda

Locatie opleiding (vanaf september 2012) Wijnhaven 107 Wijnhaven 107 3011 WN Rotterdam

Toelating Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/co/deeltijd

Aanmelden

Communicatie

Studievoorlichting Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo? Neem dan contact op met afdeling Studievoorlichting.

DEELTIJD

(010) 794 44 00 studievoorlichting@hr.nl hogeschoolrotterdam.nl Bezoekadres:

Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeldprocedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Intakegesprek Wie zich aanmeldt voor een deeltijdopleiding wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Vragen die in het gesprek aan de orde komen zijn: Heb je een relevante vooropleiding? Wat is je werkervaring? Biedt je werk voldoende faciliteiten voor deze opleiding? En wat zijn de redenen om met deze opleiding te starten? Tijdens het intakegesprek komen ook de elders verworven competenties aan de orde en de competenties die je tijdens je studie in je werk verder ontwikkelt. Op basis daarvan wordt vastgesteld waaraan je gedurende de opleiding moet werken om je diploma te behalen en welke vrijstellingen je eventueel krijgt.

Visitor Centre locatie Museumpark (metro Dijkzigt) Burg. s’Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam Kijk voor de actuele openingstijden op hogeschoolrotterdam.nl/studievoorlichting

Meer weten? Alle opleidingsinformatie vind je op

hogeschoolrotterdam.nl/co/deeltijd

ECONOMIE

HR Factsheet deeltijd COM.indd 4-1

06-02-12 12:09

Factsheet Communicatie Deeltijd 2012  
Factsheet Communicatie Deeltijd 2012  

Factsheet Communicatie Deeltijd 2012

Advertisement