Page 1

Bedrijfseconomie DEELTIJD

Economie


Bedrijfseconomie Deeltijd

Werk je al een aantal jaren in een functie als administrateur of boekhouder? Zou je graag willen doorgroeien naar een management- of adviesfunctie? Kies dan voor de hbo-opleiding Bedrijfseconomie. Je werkt al een tijd als administrateur of boekhouder en je zou wel willen doorgroeien naar een management- of adviesfunctie, maar daarvoor wordt hbo-niveau gevraagd. Dat heb je niet, tenminste: niet op papier. Je bent misschien wel eens begonnen met studeren of hebt al een aantal cursussen op hbo-niveau gevolgd, maar nu wil je ook het bijbehorende diploma en de carrièreperspectieven! Tijd dus voor een nieuwe stap in je loopbaan. Je kiest voor de deeltijdopleiding Bedrijfseconomie van Hogeschool Rotter­ dam. Afhankelijk van je eigen kennis en ervaring duurt de opleiding tussen de één en vier jaar. Uiteraard krijg je de begeleiding en hulp waar jij behoefte aan hebt. Als bedrijfseconoom beoordeel je financiële analyses zoals begrotingen, resultatenrekeningen en investeringsplannen. Je overziet de financiële gevolgen van beleidsbeslissingen en geeft hierover advies. Als bedrijfseconoom kom je in aanmerking voor functies in het hogere kader van organisaties. Denk aan controller, plannings- en budgetteringsmedewerker, administrateur en beleggings- of kredietadviseur. Niet alleen in Nederland, maar ook bij buitenlandse ondernemingen of multinationals.

Opbouw Rotterdams Onderwijs Model Om onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hogeschool Rotterdam een strak doorgevoerd onderwijsmodel ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdamse onderwijsmodel (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

Propedeuse In het propedeusejaar volg je vakken als algemene en bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie, (belasting)recht,

informatica, administratieve organisatie en management. Deze vakken helpen je bij het verwerven van economische basiskennis, de doelstelling van het eerste jaar. Om je kennis verder uit te breiden, kun je ook regelmatig colleges volgen van gastsprekers uit het bedrijfsleven.

Hoofdfase In het tweede jaar begint de hoofdfase van de studie. Er wordt dieper ingegaan op de lesstof uit het eerste jaar en je krijgt een aantal nieuwe vakken, zoals Engels en externe verslaggeving. Je verbreedt je financieel-economische kennis, leert zelfstandig problemen te formuleren, analyseren en oplossen en je kunt statistisch materiaal vervaardigen en interpreteren. Daarnaast krijg je vakken die specifiek zijn voor de opleiding Bedrijfseconomie. Ook oefen je met het leiden van gesprekken, onderhandelingen en vergaderingen en leer je zowel in het Nederlands als in het Engels rapportages op te stellen en presentaties te geven. Je krijgt ook de mogelijkheid om je te specialiseren. Dit doe je door in het vierde jaar een minor te kiezen: Risk Management, Business Control of Overname & Fusie.

Afstuderen Het vierde jaar is het afstudeerjaar. Hierin voer je, individueel of samen met een collega, een afstudeeropdracht uit bij je eigen werkgever. Je krijgt hiervoor in het vierde jaar extra les in onderzoeksvaardigheden en het schrijven van een afstudeeropdracht. Ook wordt er extra aandacht besteed aan zelfstandig werken en het aangaan van samenwerkingsverbanden met mensen uit andere expertisegebieden. Tijdens de colleges staat vooral de actualiteit centraal. Heb je alle opdrachten en tentamens tot een goed einde gebracht, dan mag je de titel Bachelor of Economics (B Ec) voeren.

Studieduur en studiebelasting Studieduur Gewoonlijk duurt de deeltijdopleiding vier jaar. In een aantal gevallen kunnen delen van een andere (onafgeronde) hboopleiding leiden tot vrijstellingen. Tijdens het intakegesprek kun je aantonen welke onderdelen je al beheerst. Op grond daarvan kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen, die je studie aanmerkelijk kunnen bekorten. Ook de


Begeleiding

Toen ik dat mbo-diploma had, wilde ik meer. Ik was ooit kok. Maar een administratieve baan sprak me veel meer aan. Mijn baas bood me een baan aan bij de grootboekadministratie. Ik kreeg de smaak te pakken en begon aan een mbo-opleiding Bedrijfseconomie. Toen ik dat diploma had, wilde ik meer. Als je denkt aan economie studeren, denk je automatisch aan Rotterdam. Zo ben ik bij het Instituut voor Financieel Management terechtgekomen. De combinatie van werken en studeren vind ik ideaal: wat ik tijdens colleges leer, herken ik direct in de praktijk. Irene Smits, deeltijdstudent Bedrijfseconomie

Natuurlijk kun je zelf heel goed een studieplanning maken en volgen. Toch kan het zijn dat je er niet uit komt. Dan kun je een beroep doen op de coach en de coördinator studentzaken. Zij zijn begaan met je vorderingen en zullen je, als jij daar behoefte aan hebt, helpen op schema te komen en te blijven. Ook de vakdocenten zijn altijd bereid je te helpen. Tijdens de lesavonden, maar ook daarbuiten, kun je via e-mail al je vragen stellen. En vergeet ook je medestudenten niet! Tijdens je studie doe je veel waardevolle zakelijke en persoonlijke contacten op. Omdat je je eigen programma hebt samengesteld, hoef je niet te luisteren naar wat je al weet. Je volgt alleen die colleges die passen in jouw studieplan. Samen met je docent kies je de opdrachten die je maakt en bespreek je de uitwerking. Voor een aantal vakken is zelfstudie nodig. Bij je studieplanning heb je daar al rekening mee gehouden, net als met tentamenperiodes die ruim van tevoren bekent worden gemaakt. Heb je behoefte aan een steuntje in de rug? Dan kun je tijdens lesavonden ook terecht bij je coach of de coördinator studentzaken.

Collegetijden De colleges van de deeltijdopleiding worden gegeven op maandag- en woensdagavond van 18:40 tot uiterlijk 22:00 uur. Bij voldoende belangstelling kunnen colleges ook eerder beginnen zodat je voor de avondspits op school kunt zijn. Je komt nooit voor niets naar school, want roosterwijzigingen vind je dagelijks na 15.00 uur op de website van de hogeschool.

Parkeren en openbaar vervoer cursussen die je gevolgd hebt, tellen mee. Na aanmelding in Studielink nodigen wij je uit voor het intakegesprek, waarin je bespreekt welke onderdelen je gaat volgen. Samen met de hogeschool stel je zo je persoonlijke studieplan op.

Studiebelasting De deeltijdopleiding is zo ingericht dat werken en studeren goed te combineren is. Een groot deel van de studieopdrachten kun je tijdens je werk doen. Toch zul je wel extra tijd vrij moeten maken voor zelfstudie, zeker in tentamenperiodes. De ervaring leert dat opleiding pittig kan zijn. Een goede planning is dan ook erg belangrijk. De studiebelasting bedraagt 15 à 20 uur per week, inclusief de colleges.

De colleges volg je op de locatie aan de Kralingse Zoom, gemakkelijk bereikbaar zowel met de auto als met openbaar vervoer (metro en/of bus). De locatie heeft een ruime parkeergelegenheid voor een schappelijke prijs.

Twee lesavonden per week is goed te combineren met een baan. Jan Kleppe,

Werk en studie Voordat je aan de deeltijdopleiding Bedrijfseconomie kunt beginnen, wordt bij het intakegesprek vastgesteld of je relevant werk doet. Tijdens de deeltijdopleiding moet je een relevante baan hebben van minimaal 20 uur per week. Dat relevante werk is een vereiste, want de opleiding kent geen aparte stage. In plaats daarvan wikkel je de stagewerkzaamheden af op je eigen werkplek. Je hoofdfasecoach bezoekt je tweemaal per jaar op het werk.

deeltijdstudent Bedrijfseconomie


PRAKTISCHE INFORMATIE Officiële opleidingsnaam

Kosten

¬ Bedrijfseconomie

Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het actuele collegegeld vind je op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld

Studieroutes ¬ voltijd ¬ deeltijd

Lestijden De colleges worden gegeven op maandag- en woensdagavond van 18.40 tot uiterlijk 22.00 uur.

Locatie opleiding

Kralingse Zoom Kralingse Zoom 91 3063 ND Rotterdam

Toelating

Voor deze opleiding moet je voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen rekenen op een bedrag van gemiddeld € 500,- per jaar.

Open Dagen en Avonden Tijdens de open dagen en avonden kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Kijk voor de data op hogeschoolrotterdam.nl/agenda

Studievoorlichting Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo? Neem dan contact op met afdeling Studievoorlichting.

Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/be/deeltijd

(010) 794 44 00 studievoorlichting@hr.nl hogeschoolrotterdam.nl

Aanmelden Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeldprocedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Intakegesprek Wie zich aanmeldt voor een deeltijdopleiding wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Vragen die in het gesprek aan de orde komen zijn: Heb je een relevante vooropleiding? Wat is je werkervaring? Biedt je werk voldoende faciliteiten voor deze opleiding? En wat zijn de redenen om met deze opleiding te starten? Op basis van het intakegesprek wordt vastgesteld waaraan je gedurende de opleiding moet werken om je dipoma te behalen en welke vrijstellingen je eventueel krijgt.

Bezoekadres:

Visitor Centre locatie Museumpark (metro Dijkzigt) Burg. s’Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam

Kijk voor de actuele openingstijden op hogeschoolrotterdam.nl/studievoorlichting

Meer weten? Alle opleidingsinformatie vind je op

hogeschoolrotterdam.nl/be/deeltijd

Factsheet Bedrijfseconomie deeltijd  

Factsheet Bedrijfseconomie deeltijd

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you