Page 1

CommerciĂŤle Economie

Economie

VOLTIJD

2012 2013


Commerciële Economie

Waarom zijn producten van Apple zo’n succes? Wie of wat zorgt daar eigenlijk voor? Hoe lanceer je succesvol een product en hoe werk je klantgericht? Dat leer je bij de opleiding Commerciële Economie. Met jouw commerciële instelling onderzoek jij aan welk product of welke dienst behoefte is. Door onderzoek weet je bijvoorbeeld welk model past bij een BMW-rijder. Door jouw idee boeken mensen steeds meer vakanties online. Dat is nog maar het begin. Door jouw werk gaat een bedrijf doelgericht om met de wensen en behoeften van de klant. Je bent er op uit om het bedrijf succesvoller te maken. Wat moet een product of dienst uitstralen? Is dat de betrouwbaarheid van Albert Heijn of de gelikte marketingformule van Apple? Naast jouw commerciële instelling leer je te communiceren op de momenten dat het nodig is; je schrijft het beslissende onderzoek, je overtuigt de directie van een nieuw product en je presenteert de campagnevoorstellen aan de klant. Jouw verhaal overtuigt mensen. Je bent na je opleiding breed inzetbaar. Zo kun je verantwoordelijk zijn voor de lancering van een nieuw product of ben je diegene die het contact onderhoudt met de grootste en belangrijkste klanten of geef je leiding aan het verkoopteam. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld kunnen ze jou gebruiken. En met Rotterdam als internationale stad begint je carrière goed.

Opbouw Rotterdams Onderwijs Model Om onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hogeschool Rotterdam een strak doorgevoerd onderwijsmodel ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdamse onderwijsmodel (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijk-

gestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

Propedeuse In het eerste jaar ga je direct in de praktijk aan de slag. Je onderzoekt klanten en concurrenten voor een bedrijf uit de Rotterdamse regio. In het theoretische deel krijg je vakken als Marketing & Sales, Management, Bedrijfs­ economie en Marktonderzoek. Bij Marktonderzoek bepaal je waar kansen en bedreigingen liggen en bij Marketing bepaal je hoe je daar op in kunt spelen. Je volgt Bedrijfseconomie en Management om plannen te kunnen maken die financieel en organisatorisch haalbaar zijn.

Hoofdfase Je verdiept je in allerlei soorten marketing om producten en diensten succesvol op de markt te brengen. Tijdens jaar twee leer je de markt goed kennen door met medestudenten een eigen product te lanceren. In jaar drie bijt je je vast in een commercieel vraagstuk van een externe opdrachtgever. Via de keuze van je minor, je stage, afstudeeropdracht en keuzevakken, stem jij een deel van de opleiding af op jouw eigen wensen en behoeften. Zo ben je voorbereid op een commerciële baan die bij jou past.

Vakken Basisprogramma Als je op hbo-niveau wilt afstuderen, leer je in het basisprogramma een aantal algemene vaardigheden. Enkele voorbeelden van vakken zijn Sociale en Communicatieve vaardigheden, Nederlands en Engels.

Beroepsspecifieke vakken Elke opleiding heeft naast het basisprogramma een aantal specifieke vakken: Marketing & Sales, Bedrijfseconomie, Markt­onderzoek & Statistiek, Strategisch management en Human resource management.

Keuzevakken In jaar één en twee kun je kiezen uit zo’n driehonderd


hogeschoolbrede keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Daarnaast moet je de keuzevakkenruimte soms gebruiken om kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld op het gebied van de Nederlandse taal, Engels of wiskunde.

Minors In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt kiezen uit veel minors. Op de website krijg je een indruk van de minors.

Kennismaken met het werkveld In de eerste twee jaren organiseren we diverse evenementen zoals ‘Succes is een keuze’ en ‘Marketing Research Day’. Bij deze evenementen ontmoet je mensen uit het werkveld die vertellen over hun vakgebied. We vinden het namelijk belangrijk dat je een goed beeld hebt van jouw toekomstige baan.

Ambitie Of je nu carrière wilt maken in Rotterdam of in de rest van de wereld, de opleiding bereidt je hierop voor. Bijvoorbeeld met deelname aan de International Case Competition. Dit is een internationale wedstrijd tussen Business Schools waar de opleiding Commerciële Economie aan deelneemt. Het afgelopen jaar was de wedstrijd in Canada. Wederom eindigde de opleiding in de top 10 van de 100 internationale deelnemers. Lees het hele verhaal op hogeschoolrotterdam.nl/ce

Verkorte studieroute vwo Aankomende studenten met een vwo-diploma kunnen kiezen voor het verkorte driejarige programma. De vwo-route houdt in dat jaar één en twee in één studiejaar gecombineerd worden. Meer informatie over de vwo-route is te vinden op hogeschoolrotterdam.nl/ce

Omdat ik vwo heb gedaan, kan ik de opleiding in drie jaar doen. Ideaal! Al snel kon ik starten met de opzet van een onder­ neming. Met enkele andere studenten heb ik een relatiegeschenk op de markt gebracht. Casper Poot, vierdejaarsstudent Commerciële Economie

Meeloopstage in Mexico-stad In het kader van het “Internships in Emerging Latin America (IELA) Project” liepen meer dan achttien studenten stage in Latijns Amerika. Zo ook student Johan Versaevel bij het bedrijf WWIG in Mexico-stad. WWIG is een Mexicaans bedrijf dat duurzame Nederlandse onderne­ mingen in de Mexicaanse markt zet. Samen met een medestudent heeft hij gewerkt aan het project, genaamd donQi. Een donQi is een kleine windmolen die je op een huis/bedrijf kunt zetten om jezelf gedeeltelijk in energietoevoer te voorzien. De werkzaamheden varieerden van het uitvoeren van kleine concurren­tieen distri­butieonderzoeken tot het verzorgen van de website en huisstijl. Johan: “Het mooiste resultaat was de installatie van de eerste donQi in Mexico vlak voor het einde van de stageperiode en het moment dat donQi Mexico officieel werd. Je bent ergens zolang mee bezig en dan geeft het natuurlijk erg veel voldoening als je concreet resultaat ziet.”


PRAKTISCHE INFORMATIE Officiële opleidingsnaam

Open avonden *

¬ Commerciële Economie

Studieroutes

Verspreid door het jaar organiseren we ook een aantal open avonden, waar je naast algemene ook specifieke informatie over onze opleidingen kunt krijgen.

¬ voltijd ¬ duaal ¬ deeltijd

¬ Woensdag 7 december 2011 (alleen deeltijd) ¬ Woensdag 6 juni 2012 (open avond expositie) ¬ Woensdag 29 augustus 2012 (inschrijfavond)

De mogelijkheden van een verkorte of versnelde route vind je op hogeschoolrotterdam.nl/ce

* De open avonden van de Willem de Kooning Academie zijn alleen voor de opleidingen Vrijetijdsmanagement en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Locatie opleiding Kralingse Zoom Kralingse Zoom 91 3063 ND Rotterdam

Toelating Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/ce

Aanmelden Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeldprocedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Proefstuderen Elk jaar organiseert Hogeschool Rotterdam Proefstudeerdagen. Kijk voor de data van Proefstuderen en het aanmeldformulier op hogeschoolrotterdam.nl/proefstuderen

Studievoorlichting Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo? Neem dan contact op met de afdeling Studievoorlichting. (010) 794 44 00 studievoorlichting@hr.nl hogeschoolrotterdam.nl Bezoekadres:

Kosten Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het collegegeld voor 2012-2013 vind je vanaf april 2012 op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld In het eerste jaar moet je voor aanschaf van boeken, readers en licenties rekenen op een bedrag rond € 600,-. Voor de andere jaren varieert dat van € 200,- tot € 300,- per jaar.

Visitor Centre locatie Museumpark (metrostation Dijkzigt) Burg. s’Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam

Kijk voor de actuele openingstijden op hogeschoolrotterdam.nl/studievoorlichting

Open dagen Tijdens de open dagen kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Je bent welkom op: ¬ Zaterdag 12 november 2011 ¬ Zaterdag 21 januari 2012 ¬ Zaterdag 24 maart 2012

Meer weten? Alle opleidingsinformatie en praktijkvoorbeelden vind je op

hogeschoolrotterdam.nl/ce

Commerciële Economie vt 2012-2013  
Commerciële Economie vt 2012-2013  

Commerciële Economie vt 2012-2013

Advertisement