Page 1

Logistiek en Economie

Economie

VOLTIJD

2013 2014


Logistiek en Economie

Geen enkele organisatie, of dat nu een productiebedrijf of een dienstverlenende instelling is, kan zonder goede logistiek. Productie, handel en distributie staan of vallen met het beheersen van goederenstromen, maar logistieke kennis is net zo hard nodig om activiteiten in een dienstverlenen­de organisatie te faseren en te structureren. Het is de logistiek die de tevredenheid van klanten bepaalt en daarmee de omzet. De opleiding Logistiek en Economie staat midden in de bedrijvigheid van Rotterdam als World Mainport. Kies je voor deze opleiding, dan kies je er voor een manager te worden die het hele logistieke proces beheerst en daarbij gebruik weet te maken van de modernste informatietech­ nologie. Bij deze opleiding ligt de nadruk niet zozeer op de technische aspecten van logistiek als wel op economie, management, organisatie en communicatie. Logistiek en Economie is een internationaal georiënteerde logistieke opleiding waarbij inkoop, productie, warehousing, transport en reverse logistics (omgekeerde logistiek, bijvoorbeeld terugroepacties) een grote rol spelen.

Opbouw Rotterdams Onderwijs Model Om onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hoge­ school Rotterdam een strak doorgevoerd onderwijsmodel ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdamse onderwijs­ model (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijk­ gestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

Propedeuse In de propedeuse maak je kennis met de basis van logistiek. Je volgt vakken op het gebied van logistiek, recht, economie en ICT. Ook projectmatig werken komt aan bod. Hierbij los je met een groep medestudenten fictieve bedrijfsproblemen op. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden die je in de praktijk hard nodig hebt, zoals presenteren, rapporteren en onder­handelen. Verder krijg je door een oriëntatiestage al in het eerste jaar je eerste echte praktijkervaring binnen een bedrijf of instelling.

Hoofdfase Vanaf jaar twee neemt de complexiteit van de projecten toe. Dan gaat het bijvoorbeeld niet meer alleen om een transportprobleem, maar om warehousing én transport of inkoop, voorraad én productie. Naast deze project­ opdrachten krijg je vakken die je nodig hebt bij projecten. In jaar drie loop je stage. Tijdens deze stage volg je nog een dag per week onderwijs. In jaar vier volg je een minor. Hiermee specialiseer je je in een bepaald logistiek domein. Vervolgens start je afstudeeropdracht bij een bedrijf.

Vakken Basisprogramma Als je op hbo-niveau wilt afstuderen, leer je in het basis­ programma een aantal algemene vaardigheden. Enkele voorbeelden van vakken zijn: Sociale en communicatieve vaardigheden, Nederlands, Engels en Duits.

Beroepsspecifieke vakken Elke opleiding heeft daarnaast een aantal specifieke vakken: Logistiek (Basis logistiek, Modaliteiteninzicht, Inkoop, Voor­ raadbeheer, Productielogistiek, Warehousing, Transport & Supply Chain Management), Bedrijfseconomie, Transport­ recht, Informatiekunde, Management (onder andere Management en organisatie, HRM, Strategisch management) en Communicatie­trainingen (ook in Duits/Engels).

Keuzevakken In jaar één en twee kun je kiezen uit zo’n driehonderd hogeschoolbrede keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Daarnaast moet je de keuzevakkenruimte soms gebruiken om kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld op het gebied van de Nederlandse taal, Engels of wiskunde.

Minors In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt kiezen uit veel minors. Op de website krijg je een indruk van de minors.


Grote beroepskeuze Een greep uit de functies die je kunt uitvoeren met je diploma Logistiek en Economie: logistiek manager, distributiemanager, transportcoördinator, warehousemanager en logistiek consultant. Als logistiek econoom kun je terecht komen bij onder andere productie- of distributie bedrijven, logistieke dienstverleners, handelsondernemingen, overheidsinstel­ lingen of softwarehouses, maar bijvoorbeeld ook in de gezondheidszorg. Dat je als logistiek econoom niet lang naar werk hoeft te zoeken, blijkt wel uit het feit dat de landelijke logistieke organisaties projecten voorbereiden om de belangstelling voor logistiek te stimuleren. Zij zitten te springen om hbo-logistici. Kijk op hogeschoolrotterdam.nl/le voor omschrijvingen van veelvoorkomende beroepen.

Verkorte studieroute vwo/mbo Voor studenten met een verwante mbo-opleiding niveau 4 of een vwo-diploma kan de opleiding drie jaar duren. Dit wordt in overleg met de studieloopbaancoach en de onderwijs­ manager bepaald. Kijk op hogeschoolrotterdam.nl/le voor alle mogelijke studieroutes.

Titel Een afgeronde opleiding Logistiek en Economie van Hoge­ school Rotterdam geeft recht op de internationaal erkende titel Bachelor of Business Administration. Achter je naam mag je de titel BBA voeren.

Internationalisering De wereld van de logistiek trekt zich weinig aan van gren­ zen en is dus eigenlijk per definitie internationaal. Binnen ons programma vind je naast het reguliere talenonderwijs (Engels en Duits) dan ook volledig Engelstalige projecten en

Ik zocht een economische, maar ook praktijkgerichte opleiding. Die heb ik in Logistiek en Economie gevonden. Tijdens de studie heb ik ontdekt dat ik het verbeteren van logistieke processen in bedrijven ontzettend leuk vind. Ik ga mijn carrière hier op richten. Manuela Stuivenberg, Afgestudeerd student Logistiek en Economie

kun je voor een Engelstalige minor kiezen. Natuurlijk nemen we je ook mee op onze buitenlandexcursie in Kopenhagen, Hamburg, Stockholm of Berlijn om logistiek te ervaren in een buitenlandse context. Nog serieuzer wordt het als je een half jaar in het buitenland gaat studeren. Onze lijst van partner­ instellingen groeit gestaag. Elk jaar vinden er uitwisselingen plaats met Finland, Zweden, Australië en Duitsland, de sprong naar Amerika en Azië wordt onze volgende uitdaging. Stage lopen of afstuderen in het buitenland is de ultieme uitdaging: Hong Kong, Abu Dhabi, Curaçao, Kuala Lumpur, Zuid-Afrika, onze studenten komen overal!

Logistiek en Economie in de praktijk Eveline Vrij heeft in het derde studiejaar stage gelopen bij Broekman Automotive, een grote transporteur van (voornamelijk Aziatische) auto’s in de Europoort. Eveline is gevraagd een videodagboek bij te houden tijdens haar stage. Op die manier kan zij haar stage-ervaringen met ons delen. Ben je benieuwd naar haar werkzaamheden en ervaringen? Op www.hr.nl/le vind je bij het kopje ‘Praktijk’ haar videoverslag. De (beginnende) carrière van Pieter Duijndam is oud-student Logistiek en Economie. Na zijn studie is hij aan de slag gegaan bij het grootste distributiecentrum van Heineken, dat gevestigd is in Amsterdam. Hij vertelt aan Hogeschool Rotterdam verslaggever Gyzlene Kramer over zijn werkzaamheden en wat er nodig is om een goed logistiek manager te kunnen zijn. Een compilatie van een dagje meelopen met Pieter bij Heineken kun je bekijken in het filmpje op www.hr.nl/le


PRAKTISCHE INFORMATIE Officiële opleidingsnaam

Open avonden *

¬ Logistiek en Economie

Studieroutes

Verspreid door het jaar organiseren we ook een aantal open avonden, waar je naast algemene ook specifieke informatie over onze opleidingen kunt krijgen.

¬ voltijd ¬ deeltijd

¬ Woensdag 20 maart 2013 (alleen deeltijd) ¬ Woensdag 5 juni 2013

De mogelijkheden van een verkorte of versnelde route vind je op hogeschoolrotterdam.nl/le

* De open avonden van de Willem de Kooning Academie zijn alleen voor de opleidingen Vrijetijdsmanagement en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Locatie opleiding Academieplein G.J. de Jonghweg 4-6 3015 GG Rotterdam

Toelating Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/le

Aanmelden Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeldprocedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Proefstuderen Elk jaar organiseert Hogeschool Rotterdam Proefstudeer­ dagen. Kijk voor de data van Proefstuderen en het aan­ meldformulier op hogeschoolrotterdam.nl/proefstuderen

Studievoorlichting Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo? Neem dan contact op met afdeling Studievoorlichting. (010) 794 44 00 studievoorlichting@hr.nl hogeschoolrotterdam.nl Bezoekadres:

Kosten Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het collegegeld voor 2013-2014 vind je vanaf april 2013 op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld Afhankelijk van de gekozen opleiding moet je voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen rekenen op een bedrag tussen € 300,- en € 1.000,- per jaar.

Visitor Centre locatie Museumpark (metro Dijkzigt) Burg. s’ Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam

Kijk voor de actuele openingstijden op hogeschoolrotterdam.nl/studievoorlichting

Open dagen Tijdens de open dagen kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Je bent welkom op: ¬ Zaterdag 10 november 2012 ¬ Zaterdag 26 januari 2013 ¬ Zaterdag 23 maart 2013

Meer weten? Alle opleidingsinformatie en praktijkvoorbeelden vind je op

hogeschoolrotterdam.nl/le

Wil je meer informatie over studeren aan Hogeschool Rotterdam? Kijk dan op:

www.hogeschoolrotterdam.nl of volg ons op:

Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

@overtrefjezelf

/hogeschoolrotterdam

Factsheet LE-def  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you