Page 1

Informatica

MEDIA & ICT

VOLTIJD

2013 2014


Informatica

Kun jij je een leven zonder ICT voorstellen? Je shopt via internet, deelt je vakantiefoto’s op Facebook en kunt niet meer zonder mobieltje. ICT is overal en als ICT’er kun je overal aan de slag. Kleding kopen, bioscooptickets reserveren, gamen, chatten, muziek downloaden of jezelf inschrijven voor een opleiding. Internet heeft het leven een stuk makkelijker gemaakt. Bedrijven, de overheid, de gezondheidszorg en het onderwijs: ze zijn allemaal afhankelijk van ICT. Denk bijvoorbeeld aan pinautomaten, navigatiesystemen, robotchirurgie… Onze hele maatschappij leunt op het werk van informatici. Zij zorgen ervoor dat alles snel, efficiënt en veilig werkt. Als informaticus heb je belangrijk werk en draag je bij aan een betere wereld. Neem bijvoorbeeld duurzaamheid: dankzij ICT worden tegenwoordig ‘slimme’ gebouwen neergezet en kan het energiegebruik omlaag gaan. Maar ook in de gezondheidszorg is ICT onmisbaar. Met behulp van ICT kunnen mensen met een handicap weer communiceren of bewegen. Tijdens je opleiding Informatica leer je alles wat je nodig hebt voor de beroepspraktijk. Omdat ICT overal is, kun je met je opleiding alle kanten op. Het bedrijfsleven, de overheid, de game-industrie, de gezondheidszorg of het onderwijs? Aan jou de keus!

Opbouw Rotterdams Onderwijs Model Om onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hogeschool Rotterdam een strak doorgevoerd onderwijsmodel ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdamse onderwijsmodel (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

Propedeuse In het eerste jaar oriënteer je je op het vakgebied en wordt de basis gelegd voor de rest van je studie. Je werkt afwisselend individueel en in groepen aan opdrachten. Voorbeelden van vakken die je krijgt, zijn: Informatieanalyse, Usability,

Requirements engineering, Onderzoeksvaardigheden, Programmeren en Skills (communicatieve en sociale vaardigheden). Voorbeelden van groepsopdrachten in het eerste jaar zijn: het maken van een game, een website en een app voor je mobiele telefoon.

Hoofdfase In het tweede jaar begint de hoofdfase van je opleiding. Je gaat dieper in op de stof, zowel theoretisch als praktisch. Samen met studenten van andere opleidingen werk je aan innovatieve projecten. In het derde jaar ga je op stage en ga je je verdiepen. In het vierde jaar kies je een minor en ga je afstuderen.

Vakken Basisprogramma Als je op hbo-niveau wilt afstuderen, leer je in het basisprogramma een aantal algemene vaardigheden. Deze verwerf je tijdens de vakken Business Skills. Het gaat hier om vaardigheden als rapporteren, Engels presenteren en adviesvaardigheden.

Beroepsspecifieke vakken Elke opleiding heeft daarnaast een aantal specifieke vakken. Voor Informatica zijn dat bijvoorbeeld: Informatieanalyse, Usability, Requirements engineering, Onderzoeksvaardigheden en Programmeren.

Keuzevakken In jaar één en twee kun je kiezen uit zo’n driehonderd hogeschoolbrede keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Daarnaast moet je de keuzevakkenruimte soms gebruiken om kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld op het gebied van de Nederlandse taal, Engels of Wiskunde.

Minors In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt kiezen uit veel minors. Op de website krijg je een indruk van de minors.


ICT-Lab Een van de onderdelen in het derde jaar is ICT-Lab. Binnen dit project staan innoveren en experimenteren centraal. Samen met een bedrijf en medestudenten ontwikkel je een concept waarbij je out-of-the-box denkt en door middel van experimenteren tot een bruikbaar eindresultaat komt. Je leert hiermee de kennis die je tot dan toe opgedaan hebt op een creatieve en innovatieve manier in te zetten. De ultieme mix van kennis en creativiteit!

Beroepen Na je studie staat je een boeiende carrière te wachten. Welke richting je ook kiest: je bent zeker van een baan. Ondanks de economische situatie is er blijvende vraag naar slimme ICT-oplossingen en naar professionals die ze kunnen bedenken, maken en onderhouden. Met je opleiding Informatica kun je in verschillende branches aan de slag, in Nederland en daarbuiten. ICT is immers overal! Er zijn tal van beroepen. Na de opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als software-engineer, webtechnoloog, informatieanalist, databasespecialist, game-engineer, programmeur, applicatieontwikkelaar, netwerkbeheerder en systeemontwerper. Bij al deze functies staat de realisatie van informatiesystemen en software centraal. Je kunt ook gaan werken als ICT-consultant of projectleider. Als ICT-consultant bied je klanten ondersteuning en geef je advies bij alles wat te maken heeft met de informatievoorziening en ICT. In de functie van projectleider werk je samen met mensen uit verschillende vakgebieden om een ICT-toepassing te bedenken en te maken. Na een aantal jaren ervaring kun je doorgroeien naar leidinggevende of managementfuncties, zoals hoofd automatisering en manager informatisering.

Gisteren hard gewerkt aan mijn project, de app is bijna af! #HRfeels. Met de app die ik heb ontwikkeld, krijgt de hogeschool inzicht in wat de studenten vinden van hun opleiding of docenten.” Carlo Matulessy, derdejaarsstudent Informatica

BestPc Webshop In ons eerste jaar hebben we in een groepje een webshop ontwikkeld voor een fictieve elektronicawinkel, vergelijkbaar met Alternate. Tijdens het ontwerpen hebben we de nieuwste programmeertaaltechnologieën gebruikt zoals PHP, CSS3, jQuery. Ook moesten we leren omgaan met een nieuwe projectvorm genaamd Scrum. Het eindresultaat was een zeer geavanceerde website met een volledig bestel-, administratie- en betaalsysteem, die we ook hebben gepresenteerd aan onze medestudenten. Het project was erg leuk om te doen. Wat we leerden, konden we meteen toepassen. En door te doen, hebben we ook veel nieuwe dingen geleerd die je niet zo snel uit boeken haalt. Het gaafste is dat je naar een echt concreet eindresultaat toewerkt. Edward Roozeboom, Wayne Rijsdijk, Josephine Rutten, Guido de Wolf en Bart Hettema, studenten Informatica


PRAKTISCHE INFORMATIE Officiële opleidingsnaam

Open avonden *

¬ Informatica

Studieroutes

Verspreid door het jaar organiseren we ook een aantal open avonden, waar je naast algemene ook specifieke informatie over onze opleidingen kunt krijgen.

¬ voltijd ¬ deeltijd

¬ Woensdag 20 maart 2013 (alleen deeltijd) ¬ Woensdag 5 juni 2013

De mogelijkheden van een verkorte of versnelde route vind je op hogeschoolrotterdam.nl/informatica

* De open avonden van de Willem de Kooning Academie zijn alleen voor de opleidingen Vrijetijdsmanagement en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Locatie opleiding Wijnhaven Wijnhaven 107 3011 WN Rotterdam

Toelating

Studievoorlichting Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo? Neem dan contact op met afdeling Studievoorlichting. (010) 794 44 00 studievoorlichting@hr.nl hogeschoolrotterdam.nl

Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/informatica

Aanmelden

Bezoekadres:

Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeldprocedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Kosten

Visitor Centre locatie Museumpark (metro Dijkzigt) Burg. s’ Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam

Kijk voor de actuele openingstijden op hogeschoolrotterdam.nl/studievoorlichting

Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het collegegeld voor 2013-2014 vind je vanaf april 2013 op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld Afhankelijk van de gekozen opleiding moet je voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen rekenen op een bedrag tussen € 300,- en € 1.000,- per jaar.

Meer weten? Alle opleidingsinformatie en praktijkvoorbeelden vind je op

hogeschoolrotterdam.nl/informatica

Open dagen Tijdens de open dagen kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Je bent welkom op: ¬ Zaterdag 10 november 2012 ¬ Zaterdag 26 januari 2013 ¬ Zaterdag 23 maart 2013

Wil je meer informatie over studeren aan Hogeschool Rotterdam? Kijk dan op:

www.hogeschoolrotterdam.nl of volg ons op:

Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

@overtrefjezelf

/hogeschoolrotterdam

Factsheet INF-def  
Factsheet INF-def  
Advertisement