Page 1

Facility Management

Economie

VOLTIJD

2013 2014


Facility Management

Als facility manager ben je op managementniveau verantwoordelijk voor de ondersteunende diensten binnen bedrijven en instellingen. Je houdt je onder andere bezig met het beheer van vastgoed, energiemanagement, klimaatbeheersing en gebouwmanagement.

gastsprekers, bedrijfsbezoeken, een oriënterende stage en het werken aan cases. Je maakt zo kennis met de vele aspecten van het beroep: huisvesting, facilities, communicatieve en managementvaardigheden, financieel management en projectmanagement. Je wordt bij dit proces begeleid door peercoaches (ouderejaars studenten) en je studieloopbaancoach. Er wordt onder­steuningsonderwijs aangeboden als je voor bepaalde vakken wat extra oefening kunt gebruiken.

Hoofdfase Als facility manager geef je leiding, beheer je contracten met leveranciers en ben je verantwoordelijk voor onderhoud, huisvesting, schoonmaak, beveiliging, gezondheid, veiligheid en facilitaire services. Je hebt de zorg voor bedrijfsprocessen als tele- en datacommunicatie, inrichting, inkoop en logistiek van facilitaire producten. Deze, maar ook andere zaken als ICT en zelfs P&O worden steeds vaker centraal aangestuurd en de facility manager regisseert dit alles. Het is dus zeer afwisselend en uitdagend werk in uiteen­lopende sectoren want facility management is echt overal nodig. Je komt onze afgestudeerden dan ook overal tegen. Zo zijn ze actief in de zakelijke dienstverlening, in de zorg, bij de overheid en bij internationale organisaties en ondernemingen. Spreekt dit je aan en herken je jezelf in de begrippen serviceverlening, gastvrijheid, creativiteit en flexibiliteit, dan is Facility Management een uitdagende opleiding voor jou.

Opbouw Rotterdams Onderwijs Model Om onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hogeschool Rotterdam een strak doorgevoerd onderwijsmodel ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdamse onderwijsmodel (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

Propedeuse In het eerste jaar krijg je een goede indruk van het beroep van facility manager door onder meer beroepsoriëntatie,

In de hoofdfase ga je dieper in op de onderwerpen die in de propedeuse aan de orde zijn geweest. In het tweede jaar werk je aan projecten op het gebied van gebouwinstallaties, onderhoud en energiemanagement, ruimteplanning en inrichting en facilitaire services. Daarnaast krijg je vakken als inkoop, organisatiekunde, dienstenmarketing en huisvestingsmanagement. Ook zijn er trainingen in managementvaardigheden, zoals onderhandelen bij inkoop en het gebruik van Engels in beroepssituaties. Studieloopbaancoaching helpt je in je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast ben je voor een groot deel zelf aan zet. Je kiest zelf je keuzevakken. In het derde jaar loop je het eerste half jaar stage in een bedrijf. Dat kan ook in het buitenland. In het vierde jaar volg je een minor. Er zijn ook mogelijkheden om een deel van het programma aan een buitenlandse hogeschool te volgen.

Vakken Basisprogramma Als je op hbo-niveau wilt afstuderen, leer je in het basisprogramma een aantal algemene vaardigheden. Enkele voorbeelden van vakken zijn: Economie, Sociale en communicatieve vaardigheden, Engels, Onderzoeksvaardigheden en Projectmanagement.

Beroepsspecifieke vakken Elke opleiding heeft daarnaast een aantal specifieke vakken: Huisvestingsmanagement, Diensten­marketing, Kwaliteitsmanagement, Verandermanagement, Strategisch facility management, Maatschappelijk ondernemen en Recht.


Keuzevakken In jaar één en twee kun je kiezen uit zo’n driehonderd hogeschoolbrede keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Daarnaast moet je de keuzevakkenruimte soms gebruiken om kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld op het gebied van de Nederlandse taal, Engels of wiskunde.

Minors In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt kiezen uit veel minors. Op de website krijg je een indruk van de minors.

Talentontwikkeling door de beroepspraktijk Deze opleiding leidt je op tot professional in alle onderdelen van facility management. Uiteindelijk kies je zelf uit het brede vakgebied, een specialisme op basis van jouw talenten. Ieder studiejaar werk je nauw samen met bedrijven en organisaties in de regio om jouw kwaliteiten sterker te ontwikkelen en de beroepspraktijk steeds beter te ervaren. Op hr.nl/fm (kopje Praktijk) vind je meer informatie over de studie in combinatie met de beroepspraktijk. Daar tref je bijvoorbeeld het videodagboek dat Mark Uittenbogaard heeft bijgehouden tijdens zijn derdejaarsstage bij Garcia Jeans.

Profiel van onze facility manager De opleiding Facility Management van Hogeschool Rotterdam leidt op tot adviseurs en managers die een verantwoord werk- en verblijfsklimaat binnen organisaties en bedrijven kunnen realiseren en regisseren. Met verantwoord bedoelen wij slim omgegaan met de schaarste aan ruimte, kapitaal en energie. Wij leveren resultaatgerichte professionals met visie en daadkracht af in het werkveld; communicatief sterke managers die kundig zijn op het gebied van bedrijfskunde, vastgoed en facilitaire diensten. Het zijn teamplayers met oog voor de relatie tussen het facilitaire proces en de eigenlijke productie of dienstverlening. Je volgt de maatschappelijke ontwikkelingen, maar loopt er ook op vooruit. Je leert wat de begrippen vernieuwend en kwaliteitsbewust in de praktijk betekenen. Je kunt je inleven in de wensen van interne en externe klanten van de organisatie. Service verlenen zit je in het bloed; je regelt je zaken graag tot in de puntjes. Je merkt net even eerder dan anderen dat er iets fout loopt en weet daar snel en efficiënt op in te springen. Je hebt organisatietalent en bent niet bang voor cijfers. Een facility manager verstaat de kunst om anderen beter te laten werken. Het “rendement” zit niet alleen in geld en gebouwen, maar in het optimaal presteren van de gebruikers die jij daartoe faciliteert.

Herhuisvesting van CSR Vraagstelling Wat wordt de ideale locatie van Catering Service Rotterdam? Rekening houdend met de eisen en wensen van de directie?

Aanpak Het project is aangepakt met de methode projectmatig creëren. Eerst zijn alle kwaliteiten van het projectteam in kaart gebracht. Daarna is er een groot onderzoek gedaan naar het beste pand voor CSR. Hiervoor zijn verschillende bronnen geraadpleegd, zoals internet, boeken, makelaars, referentiebedrijven, databases, enz.

Resultaat Het resultaat is een uitgebreid adviesrapport voor de directie van CSR. De meerwaarde van het project is dat de herhuisvesting van CSR aan de hand van het adviesrapport, in gang kan worden gezet. Ook zijn er extra opdrachten gedaan naar aanleiding van vragen van de directie van CSR.

Meer weten? Bekijk onze showcase op hogeschoolrotterdam.nl/fm “Ik koos voor Facility Management omdat ik houd van organiseren en graag gevarieerd werk doe. Ik wil de spin in het facilitaire web zijn en dat leer je hier. Tessa Hilkens, Afgestudeerde Facility Management


PRAKTISCHE INFORMATIE Officiële opleidingsnaam

Open avonden *

¬ Facility Management

Studieroutes

Verspreid door het jaar organiseren we ook een aantal open avonden, waar je naast algemene ook specifieke informatie over onze opleidingen kunt krijgen.

¬ voltijd ¬ deeltijd

¬ Woensdag 20 maart 2013 (alleen deeltijd) ¬ Woensdag 5 juni 2013

De mogelijkheden van een verkorte of versnelde route vind je op hogeschoolrotterdam.nl/fm

* De open avonden van de Willem de Kooning Academie zijn alleen voor de opleidingen Vrijetijdsmanagement en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Locatie opleiding Academieplein G.J. de Jonghweg 4-6 3015 GG Rotterdam

Toelating Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/fm

Aanmelden Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeldprocedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Proefstuderen Elk jaar organiseert Hogeschool Rotterdam Proefstudeerdagen. Kijk voor de data van Proefstuderen en het aanmeldformulier op hogeschoolrotterdam.nl/proefstuderen

Studievoorlichting Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo? Neem dan contact op met afdeling Studievoorlichting. (010) 794 44 00 studievoorlichting@hr.nl hogeschoolrotterdam.nl Bezoekadres:

Kosten Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het collegegeld voor 2013-2014 vind je vanaf april 2013 op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld Afhankelijk van de gekozen opleiding moet je voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen rekenen op een bedrag tussen € 300,- en € 1.000,- per jaar.

Open dagen Tijdens de open dagen kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Je bent welkom op: ¬ Zaterdag 10 november 2012 ¬ Zaterdag 26 januari 2013 ¬ Zaterdag 23 maart 2013

Visitor Centre locatie Museumpark (metro Dijkzigt) Burg. s’ Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam

Kijk voor de actuele openingstijden op hogeschoolrotterdam.nl/studievoorlichting

Meer weten? Alle opleidingsinformatie en praktijkvoorbeelden vind je op

hogeschoolrotterdam.nl/fm

Wil je meer informatie over studeren aan Hogeschool Rotterdam? Kijk dan op:

www.hogeschoolrotterdam.nl of volg ons op:

Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

@overtrefjezelf

/hogeschoolrotterdam

Factsheet FM-2014-def  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you