Page 1

Communicatie

Economie

VOLTIJD

2013 2014


Communicatie

Ben je geïnteresseerd in reclame, PR en voorlichting én vind jij het leuk om veel samen te werken en initiatief te nemen? Dan is de opleiding Communicatie iets voor jou! De opleiding Communicatie leidt je op tot een allround communicatieprofessional. Op basis van onderzoek weet je welke informatie een organisatie moet communiceren en welke media daarvoor het meest geschikt zijn. Zo raak jij de juiste snaar bij de consument. Hoe creëer je media-aandacht bij de lancering van een nieuw product? Hoe sta je de pers te woord als voorlichter van een krokettenfabrikant als blijkt dat een consument een schroef in jouw kroket heeft gevonden en hierover twittert? De opleiding Communicatie laat je kennismaken met het communicatie­vakgebied en brengt verdieping aan in verschillende facetten van het vak, zoals het creatief bedenken van reclame-uitingen voor een nieuw product, het voorlichten van de pers en het bepalen van de communicatiestrategie.

vakken als Inleiding Communicatie, Marketingmanagement en Inleiding Digitale Media waar een theoretische basis wordt gelegd. De opgedane kennis breng je direct in de praktijk door de projecten. Hierbij werk je in een groep aan de oplossing van een concreet communicatievraagstuk, zoals het op de markt zetten van een nieuw product of het produceren van een tijdschrift.

Hoofdfase In de hoofdfase verdiep je je in specifieke thema’s van het communicatievakgebied. De eerste periode staat in het teken van Communicatieonderzoek. Daarna verdiep je je in de thema’s Marketingcommunicatie, Corporate Communicatie en Interne Communicatie. In het derde jaar start je met een stage van vijf maanden, waar je het geleerde in de praktijk brengt. In het vierde jaar kies je zelf een minor met een specifiek thema. Het laatste half jaar staat in het teken van je afstudeeropdracht.

Naast de theoretische verdieping in het vakgebied Commu­ nicatie, heeft de opleiding praktijkgericht werken hoog in het vaandel staan. De bestudeerde theorie in de hoorcolleges wordt direct toegepast in concrete vraagstukken die je in een projectgroep oplost. De verschillende projecten zijn een afwisseling van fictieve vraagstukken en vraagstukken die een bestaande organisatie bij jou neerlegt.

Opbouw Rotterdams Onderwijs Model Om onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hogeschool Rotterdam een strak doorgevoerd onderwijsmodel ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdamse onderwijsmodel (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

Propedeuse In het propedeusejaar van de opleiding Communicatie oriënteer je je op het communicatievakgebied. Je volgt

Scan de qr-code en bekijk het filmpje over student Kristel Klaassen en haar stage bij Reclamebureau Aleman.

Vakken Basisprogramma Als je op hbo-niveau wilt afstuderen, leer je in het basisprogramma een aantal algemene vaardigheden. Enkele voorbeelden van vakken zijn: Communicatieve Technieken, Presentatietechnieken, Nederlands en Engels.

Beroepsspecifieke vakken Elke opleiding heeft naast het basisprogramma een aantal


Meer opleidingsinformatie en praktijkvoorbeelden vind je op

@opleidingco

en

/hogeschoolrotterdamopleidingco

www.hogeschoolrotterdam.nl/communicatie

specifieke vakken: Professioneel Schrijven, Creativiteit, Rapporteren, Psychologie, Communicatieonderzoek, Grafische Technieken, Inleiding Digitale Media, Interne Communicatie, Marketingcommunicatie, Overheidscommunicatie, Mediaplanning, PR 2.0, Account & Advies en Internal Branding.

Keuzevakken In jaar één en twee kun je kiezen uit zo’n driehonderd hogeschoolbrede keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Daarnaast moet je de keuzevakkenruimte soms gebruiken om kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld op het gebied van de Nederlandse taal, Engels of wiskunde.

Minors In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt kiezen uit veel minors. Op de website krijg je een indruk van de minors.

Praktijkgerichte projecten In het propedeusejaar ga je onder meer aan de slag met het opstellen van een plan voor een vrijwilligersorganisatie in jouw buurt. De opdracht is om zoveel mogelijk mediaaandacht te genereren met een zo laag mogelijk budget. Ook produceer je een tijdschrift met je projectgroep, waarbij je alle teksten zelf produceert en rekening houdt met de wensen van de doelgroep.

Evenementenmanagement In het tweede jaar van de opleiding organiseer je samen met je projectgroep twee evenementen in opdracht van externe opdrachtgevers. Je kunt hierbij denken aan het organiseren van een ludiek evenement voor het goede doel Fight Cancer, het opzetten van een netwerkbijeenkomst, het organiseren van een jaarafsluiting op een basisschool of het geven van invulling aan een open dag van de opleiding. De opdrachten voor de evenementen worden aangeboden vanuit de opleiding. Aan jou om samen met de projectgroep een goede voorbereiding te treffen en een creatieve invulling te geven om het evenement te laten slagen!

Voor ‘Externe projecten’ kregen we de opdracht om een feest voor studenten Communicatie te organiseren, omdat de opleiding Communicatie 10 jaar bestaat. Wij wilden iets anders dan anders en besloten een talentenshow te organiseren, genaamd ‘Communications got talent’. Het is geweldig dat Hogeschool Rotterdam zulke mogelijkheden biedt. Arienne Verloop, tweedejaarsstudent en projectleider ‘Communications got talent’. Bekijk het project op hr.nl/communicatie

Comm2Work Naast de stage die je in het derde jaar loopt, werk je ook voor externe opdrachtgevers in het leerwerkbedrijf Comm2Work. Hierbij vorm je samen met twee medestudenten een communicatieadviesbureau dat communicatievraagstukken oplost voor twee organisaties. Het rapporteren en presenteren van je adviezen zijn hierbij erg belangrijk. Kijk op hogeschoolrotterdam.nl/communicatie voor voorbeelden van Comm2Work.

Hogeschool Rotterdam werkt samen met Fight cancer Het vergroten van de naamsbekendheid van Fight cancer, dat is het doel bij de module evenementenorganisatie in het tweede jaar van de opleiding Communicatie. Voor deze module werkt Hogeschool Rotterdam sinds een aantal jaar nauw samen met Fight cancer, het jonge label van KWF Kankerbestrijding. De studenten zijn vrij in het organiseren van een evenement, uit naam van Fight cancer. Van het idee tot het draaiboek en van de promotie tot de uitvoering. Alle aspecten van het organiseren van een evenement komen aan bod. Een veiling, stand-up comedian night, photoshoot, flashmob en verschillende feesten in Rotterdamse discotheken hebben inmiddels geleid tot een vergroting van de naamsbekendheid én een donatie van duizenden euro’s aan Fight cancer.

Communicatie: specialisatie Digitale Media Naast de reguliere communicatieopleiding kun je kiezen voor het vierjarige voltijd specialisatieprogramma Digitale Media. Je leert online media inzetten in het communicatiebeleid. Jij weet waar de doelgroep zich online bevindt, waarin ze geïnteresseerd is en welke online strategie kans van slagen heeft. Voor meer informatie hogeschoolrotterdam.nl/cdm


PRAKTISCHE INFORMATIE Officiële opleidingsnaam

Open avonden *

¬ Communicatie

Verspreid door het jaar organiseren we ook een aantal open avonden, waar je naast algemene ook specifieke informatie over onze opleidingen kunt krijgen.

Studieroutes ¬ voltijd ¬ duaal ¬ deeltijd

¬ Woensdag 20 maart 2013 (alleen deeltijd) ¬ Woensdag 5 juni 2013

De mogelijkheden van een versnelde route vind je op hogeschoolrotterdam.nl/communicatie

* De open avonden van de Willem de Kooning Academie zijn alleen voor de opleidingen Vrijetijdsmanagement en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Locatie opleiding

Proefstuderen

Wijnhaven Wijnhaven 107 3011 WN Rotterdam

Elk jaar organiseert Hogeschool Rotterdam Proefstudeerdagen. Kijk voor de data van Proefstuderen en het aanmeldformulier op hogeschoolrotterdam.nl/proefstuderen

Toelating

Studievoorlichting

Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/communicatie

Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo? Neem dan contact op met afdeling Studievoorlichting.

Aanmelden Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeldprocedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Kosten Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het collegegeld voor 2013-2014 vind je vanaf april 2013 op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld

(010) 794 44 00 studievoorlichting@hr.nl hogeschoolrotterdam.nl Bezoekadres:

Visitor Centre locatie Museumpark (metro Dijkzigt) Burg. s’ Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam

Kijk voor de actuele openingstijden op hogeschoolrotterdam.nl/studievoorlichting

In het eerste jaar moet je voor aanschaf van boeken en readers rekenen op een bedrag rond de € 600,-. Voor de andere jaren is dat gemiddeld € 200,- per jaar.

Open dagen

Wil je meer informatie over studeren aan Hogeschool Rotterdam? Kijk dan op:

Tijdens de open dagen kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Je bent welkom op:

www.hogeschoolrotterdam.nl

¬ Zaterdag 10 november 2012 ¬ Zaterdag 26 januari 2013 ¬ Zaterdag 23 maart 2013

Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

of volg ons op: @overtrefjezelf

/hogeschoolrotterdam

Factsheet COM-def  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you