Page 1

Autotechniek

techniek

VOLTIJD

2013 2014


autotechniek

Als autotechnisch ingenieur weet je alles van de techniek van de auto én van het reilen en zeilen binnen de automotive branche. Ben jij benieuwd hoe een motor werkt, maar nog meer hoe deze nog efficiënter kan lopen, hoe deze ontworpen is en of er lichtere en betere materialen gebruikt kunnen worden? Ben je geïnteresseerd in welke krachten er op een wielophanging komen als een voertuig een scherpe bocht maakt? Wil je meedenken over milieuvriendelijk vervoer, misschien wel met alternatieve aandrijfsystemen en brandstoffen zoals waterstof? Ben je iemand die niet alleen zelf graag rijdt (of zou willen rijden) maar ook wil uitvinden hoe auto’s duurzamer, veiliger en schoner kunnen worden? Kun je daarbij breed denken en verder kijken dan naar wat er op de garagebrug gebeurt? Vind je het leuk om oplossingen te bedenken en daarover met allerlei mensen te praten? Dan is de opleiding Autotechniek jou op het lijf geschreven.

zaamheden overdragen. De opleiding Autotechniek heeft een heldere programmering in doorlopende leerlijnen die beginnen in jaar één met de theoretische Engineering-, Automotive- en Compleet voertuig-lijn. Gelijkertijd neem je actief deel aan projecten en leer je vaardigheden aan in de praktijklijn.

Hoofdfase In de hoofdfase werk je aan verdieping volgens de leerlijnen met specifieke thema’s. In jaar twee ga je werken aan innovatieve voertuigconcepten zodat je goed voorbereid bent voor je stage in jaar drie. Duurzame mobiliteit maakt deel uit van het werkveld van de automotive engineer. Denk hierbij aan elektrische voertuigen, hybride voertuigen, voertuigen met een brandstofcel op waterstof en automatisch geleide voertuigen. Door middel van stage, minoren en afstuderen kies je voor het profiel Commercial Business Engineer of Research & Development Engineer.

Vakken

Als afgestudeerd ingenieur kun je afhankelijk van je specialisatie aan de slag als ontwerper/constructeur bij fabrikanten en ingenieursbureaus, als testingenieur bij fabrikanten en onderzoeksinstituten, als productmanager/ marketingmanager bij importeurs en als technisch specialist bij een leasebedrijf.

Basisprogramma

Opbouw

Beroepsspecifieke kennisgebieden

Rotterdams Onderwijs Model Om onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hogeschool Rotterdam een strak doorgevoerd onderwijsmodel ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdamse onderwijsmodel (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

Propedeuse In het eerste jaar oriënteer je je op studie en beroep. Het grote project van het eerste jaar is ‘Kitcar’: met een groep medestudenten bouw je aan een auto, vanaf de basis tot een model dat aan alle eisen voldoet. Je werkt daarbij één dag in de week in ons Automotive Competence Center. Zo krijg je niet alleen begrip voor wat de engineer doet, je leert ook vaardigheden zoals samenwerken en werk-

Als je op hbo-niveau wilt afstuderen, leer je in het basisprogramma een aantal algemene vaardigheden. Enkele voorbeelden van vakken zijn: Studievaardigheden, Sociale en communicatieve vaardigheden, Leren presenteren, Engelse taalvaardigheid en Wiskunde.

Elke opleiding heeft daarnaast een aantal specifieke kennisgebieden: Verbrandingsmotoren, Voertuigelektronica, Aandrijving, Voertuigdynamica, Aerodynamica, Homologatie , Logistiek en Marketing en sales.

Keuzevakken In jaar één en twee kun je kiezen uit zo’n driehonderd hogeschoolbrede keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Daarnaast moet je de keuzevakkenruimte soms gebruiken om kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld op het gebied van de Nederlandse taal, Engels of wiskunde.

Minors In de laatste fase van je opleiding kies je voor een minor. Hiermee kun je je verdiepen in je vakgebied of je kennis verbreden in een door jouw gewenste richting. Je kunt


bijvoorbeeld kiezen voor de minor Future Automotive Technology of Management Technologie en Innovatie. Kijk op de website voor het aanbod van alle minors.

RDM Campus De opleiding Autotechniek met haar Automotive Competence Centre, het Skills Lab, de Motorproefstand en Rollenbank is gevestigd in het Innovation Dock van RDM Campus. De Campus is dit jaar uitgebreid met het Lijmlaboratorium. Hier wordt vooral onderzocht hoe je met lichtgewicht materialen een auto kunt construeren, door bijvoorbeeld gebruik te maken van lijmverbindingen. RDM Campus is een voormalige machinehal van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) en is opnieuw en modern ingericht waarbij theorie en praktijk worden gekoppeld. Studenten werken hier samen met studenten van andere hbo- en mbo-opleidingen en bedrijven die daar gevestigd zijn.

Projecten Samenwerken in projecten is een belangrijke competentie voor de automotive engineer. Zeker gezien de complexiteit van voertuigen tegenwoordig. Het compleet-voertuig-denken en een bijdrage leveren aan schone mobiliteit zijn unieke speerpunten van de opleiding Autotechniek. Het Ingenieurs­ bureau is het praktijkbureau van de opleiding dat gerund wordt door studenten. De opdrachtgevers zijn vaak gerenommeerde bedrijven uit de branche. Je werkt dus voor een echte klant en leert in de praktijk hoe inspirerend het is om goede resultaten voor je opdrachtgever te realiseren. Je werkt aan innovatieve vervoersconcepten zoals Future Urban Mobility; ontwikkeling van een toekomstig elektrisch binnenstedelijk vervoermiddel voor vier tot zes personen, Urban Transport Vehicle Service; ontwikkeling van een compact elektrisch vervoermiddel voor een stedelijk vervoersysteem, en de Shell Eco-marathon; zoveel mogelijk kilometers rijden op één liter brandstof. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse race tussen hogescholen en universiteiten uit heel Europa. Je werkt vaak samen met studenten van andere opleidingen en leert oplossingen te bedenken die in de technologisch innovatieve auto (blijven) functioneren.

In het derde jaar van mijn studie mocht ik stage lopen op de afdeling Vehicle Testing bij DAF Trucks in Eindhoven. Het is een hele ervaring om te gaan werken bij de marktleider van zware vrachtwagens. Door de grote hoeveelheid tech­ nische kennis binnen het bedrijf heb ik geleerd om grote problemen op een overzichtelijke manier op te lossen. Het hoofd van de afdeling was er zo tevreden mee dat hij aan mijn docent vroeg: “Kunnen we niet vaker studenten krijgen van Hogeschool Rotterdam? Want die zijn écht goed!” Bouke Derksen en David Luteijn, studenten Autotechniek

Shell Eco-marathon Je kunt tijdens de studie steeds kiezen uit verschillende projecten. Een van de projecten is het zogenaamde Shell Eco-Marathon project. Je wordt dan in het tweede jaar lid van het Team Phidippides. Samen met je medestudenten ontwikkel je een energiezuinig voertuig dat meedoet aan de Shell Ecomarathon. In deze wedstrijd gaat het er niet om hoe snel je bent, maar hoe zuinig. Het voertuig dat de meeste kilometers rijdt op één liter brandstof wint de race. Met achttien teamleden reis je af naar het circuit. De komende twee jaar vindt de race zelfs plaats in Rotterdam! Daar begint het: een plek op de camping vinden, inschrijven, de laatste onderdelen op het voertuig monteren, testraces, een veiligheidstest en uiteindelijk de beslissende race. In 2011 heeft het team een geweldige prestatie neergezet. De proto ‘Tigra’ heeft een eigen persoonlijk record neergezet met 1 op 1637 km. Dat is omgerekend bijna 500 km meer dan in 2010. De auto heeft dus in verhouding 1637 km gereden op één liter brandstof, de beste tijd van de Benelux. Dat was in de Prototype­klasse. Dit jaar reed er ook een team mee in de UrbanConceptklasse. Deze voertuigen lijken meer op echte auto’s en laten zien dat iedereen in de toekomst zuinig kan rijden.


PRAKTISCHE INFORMATIE Officiële opleidingsnaam

Open avonden *

¬ Autotechniek

Studieroutes

Verspreid door het jaar organiseren we ook een aantal open avonden, waar je naast algemene ook specifieke informatie over onze opleidingen kunt krijgen.

¬ voltijd ¬ duaal

¬ Woensdag 20 maart 2013 (alleen deeltijd) ¬ Woensdag 5 juni 2013

De mogelijkheden van een verkorte of versnelde route vind je op hogeschoolrotterdam.nl/autotechniek

* De open avonden van de Willem de Kooning Academie zijn alleen voor de opleidingen Vrijetijdsmanagement en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Locatie opleiding RDM Campus RDM-kade 59 3089 JR Rotterdam

Toelating Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/autotechniek

Aanmelden Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeld­ procedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Proefstuderen Elk jaar organiseert Hogeschool Rotterdam Proefstudeerdagen. Kijk voor de data van Proefstuderen en het aanmeldformulier op hogeschoolrotterdam.nl/proefstuderen

Studievoorlichting Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo? Neem dan contact op met afdeling Studievoorlichting. (010) 794 44 00 studievoorlichting@hr.nl hogeschoolrotterdam.nl Bezoekadres:

Kosten Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het collegegeld voor 2013-2014 vind je vanaf april 2013 op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld Afhankelijk van de gekozen opleiding moet je voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen rekenen op een bedrag tussen € 300,- en € 1.000,- per jaar.

Open dagen Tijdens de open dagen kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Je bent welkom op: ¬ Zaterdag 10 november 2012 ¬ Zaterdag 26 januari 2013 ¬ Zaterdag 23 maart 2013

Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

Visitor Centre locatie Museumpark (metro Dijkzigt) Burg. s’ Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam

Meer weten? Alle opleidingsinformatie en praktijkvoorbeelden vind je op

hogeschoolrotterdam.nl/autotechniek

Wil je meer informatie over studeren aan Hogeschool Rotterdam? Kijk dan op:

www.hogeschoolrotterdam.nl of volg ons op: @overtrefjezelf

/hogeschoolrotterdam

Factsheet ATE-def  
Factsheet ATE-def  
Advertisement