Page 1

Verde, lumină, Sănătate şi frumos...  www.hofigal.eu  numărul 37  Aprilie / Mai 2013  www.revistahofigal.ro 


SUMAR Editorial

 pag. 1

HOFIGAL ecologic  Universitatea Ecologică din Bucureşti

 pag. 2-3

Sfaturi fitoterapeutice  Viroza...  De la simpla uitare la boala Alzheimer...  Ameliorarea urticariei cu ajutorul produselor naturale  Cum ne putem păstra memoria pentru a învăţa mai bine  Lichenul plan eczematos şi remediile naturale  Obezitatea - o problemă?

 pag. 4-5  pag. 6-7  pag. 8-9  pag.10-14  pag.15  pag.16-18

Alimentaţia naturală  Îmbătrânim... nu este începutul sfârșitului

 pag.19

Api Aroma Fito Terapie  Preocupări privind apiterapia în rândul tinerilor din şcolile postliceale sanitare

 pag.20-21

Produse HOFIGAL de succes  Gama CIULEANDRA medalie de aur la PROINVENT - Cluj

 pag.22-23

Centre medicale  Program complex de detoxifiere la C.T.N.B. ’’Alexandra’’ - Breaza  Complexul Medical HOFIMED

 pag.24-27  pag.28-29

Parteneri  Compania farmaceutică BECOR

 pag. 30

Restituiri cu Ştefan Manea  Reconcilierea cu cei din jur, cu noi înşine!

 pag. 31

Evenimente  Salonul Internaţional al Cercetării şi Inovării PRO INVENT - 2013  pag. 32  Europarlamentarul Daciana Sârbu în vizită la Hofigal  pag. 32  Al X-lea Congres German de Apiterapie  pag. 33  Body, Mind, Spirit Festival -2013  pag. 33  Ingineria mediului şi dezvoltarea sustenabilă  pag. 33  A XXII-a Reuniune Naţională de Istoria Farmaciei  pag. 34  Plantele în farmacie  pag. 35  Festival de medicină alternativă  pag. 35 Şcoala Arborilor  Ora de educaţie ecologică

 pag.36-37

Editorial

 pag.38-41

Pagini din istoria fitoterapiei  Sărbătorile de primăvară: mituri, credinţe şi obiceiuri populare

 pag.42-43

Cititorii întreabă, medicul răspunde

 pag.44-46

Părerea Dumneavoastră contează

 pag. 47

Adrese utile

 pag. 48

Parteneri

Produse HOFIGAL de succes Gama CIULEANDRA Cremă hidratantă de zi

Cremă nutritivă de noapte


Editorial

BOLILE HEPATICE Am dorit să prezentăm aceste boli pentru faptul că studiourile de televiziune au anunţat că România deţine locul 1 în Europa la numărul de bolnavi hepatici şi TBC-işti. Numărul bolnavilor hepatici este de peste 3 ori mai mare decât în ţările europene. Mai mult, sunt ţări care vor să interzică intrarea românilor pe teritoriul lor deoarece pot fi surse de infectare şi contaminare. Precizez că această boală este şi consecinţă a faptului că România mai deţine un “record”: este ţara cu cei mai mulţi fumători, în special la nivelul tineretului, dar suntem “printre primii” şi la consumul de alcool, pe cap de locuitor. Consumăm foarte multe alimente de import bogate în E-uri şi deţinem şi o slabă educaţie în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă. Am rămas printre ultimile ţări care mai acceptă organismele modificate genetic (OMG), cunoscut fiind că ţări precum Germania, Franţa, Ungaria, etc., nu mai permit nici măcar importuri de produse din OMG-uri. Astfel, de exemplu, porumbul OMG are de 3 ori mai puţine microelemente, ceea ce afectează sistemul enzimatic şi creşte cantitatea de radicali liberi – sursa tuturor bolilor.

CE ESTE HEPATITA? Ficatul este o adevărată uzină chimică. Tot sângele este filtrat, neutralizat şi toate toxinele sunt distruse. Nefuncţionarea corectă a ficatului duce în timp la instalarea unor boli, uneori deosebit de grave – peste 150 boli sau tulburări de la aşa-zisul „ficat leneş”. Bolile de ficat se numără printre primele cauze de mortalitate.

Cum putem să ne apărăm? Cum putem să dezintoxicăm ficatul? Hepatita este un termen general pentru inflamarea ficatului, care este cel mai mare organ intern al corpului şi este localizat în spatele sternului, sub partea dreaptă a cutiei toracice. Hepatita are drept cauze: consumul de alcool, medicamente, chimicale, E-uri şi hrana necorespunzătoare (fără acizii graşi esenţiali şi cu un sistem imunitar degradat prin lipsa vitaminelor A, C, D, E), dar cauza principală este reprezentată de cei câţiva viruşi specifici hepatitei. Una din funcţiile ficatului este de a produce şi a metaboliza bila, care este necesară pentru scindarea grăsimilor şi eliminarea toxinelor din organism – inclusiv radicalii liberi.

În cazul hepatitei bilirubina, care este un pigment excretat în mod normal în bilă, intră în circulaţia sanguină şi se acumulează în piele. Aceasta cauzează culoarea gălbuie caracteristică, a pielii şi a ochilor, ca şi urina de culoare închisă. Simptomele clasice ale hepatitei includ ameţeli, oboseală, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, scaune decolorate, febră, diaree. Testele de sânge arată o creştere a uneia sau mai multor enzime din ficat. Cel puţin 6 virusuri diferite produc hepatita acută virală. Cele mai întâlnite tipuri de hepatită sunt: A, B şi C. Alte virusuri hepatice sunt D, E şi G. Hepatita A are o perioadă de incubare de 15-45 zile, este foarte contagioasă şi se răspândeşte prin hrana şi apa contaminate cu fecale. Epidemiile sunt comune în ţările nedezvoltate. Scoicile proaspete contaminate pot fi un alt factor cauzal. Poate fi transmisă şi prin sânge sau secreţii salivare. Hepatita A este o infecţie acută, iar bolnavii nu devin purtători cronici ai virusului. Hepatita B are o perioadă de incubare de 30-180 zile. Ea este contactată prin sânge sau produsele contaminate cu sânge, aşa cum se întâmplă cu persoanele care folosesc în comun seringile pentru droguri. Poate fi luată şi prin contact sexual sau, mai rău, prin transfuzii cu sânge infectat. Bolnavii pot deveni purtători cronici ai acestui virus. Un spectru larg de boli ale ficatului este asocial hepatitei B, inclusiv ciroza şi cancerul de ficat. Hepatita C are o perioadă de incubare de 15-150 zile, dar poate apare şi după 10-15 ani. Aceasta este forma cea mai comună de hepatită virală. În trecut, a fost des contactată prin sânge contaminat. Cauzele principale ale infecţiei cu hepatită C în întreaga lume includ transfuziile cu sânge contaminat, refolosirea acelor şi seringilor ce nu au fost sterilizare adecvat. În ţările dezvoltate se estimează că 90% din populaţia infectată cronic cu virus HIV, este utilizatoare sau fostă utilizatoare de droguri injectabile sau au făcut în trecut transfuzii de sânge sau produse sanguine netestate şi infestate. Hepatita C se poate transmite şi pe cale sexuală, precum şi de la mamă la făt. Se estimează că 3% din populaţia lumii (170 milioane de oameni) este bolnavă cronic de hepatită cu virus C. Majoritatea persoanelor cu hepatita C nu prezintă simptome. În conformitate cu OMS, 80% din pacienţii nou infectaţi dezvoltă infecţii cronice. Ciroza apare la aproximativ 10 până la 20% din bolnavii cu infecţie cronică cu hepatita C, iar cancerul la ficat apare la 1-5% din persoanele bolnave cronic, după o perioadă de 20-30 ani. În mod curent nu există un vac-

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL cin care să prevină hepatita C. Sunt folosite medicamente antivirale în tratamentul standard convenţional. Eficacitatea acestor medicamente variază, însă efectele secundare împiedică majoritatea oamenilor să continue tratamentul, prin îmbolnăvirea altor organe. Hepatita D apare doar în prezenţa unei infecţii cu virusul hepatitei B. Dependenţii de droguri care folosesc în comun acele de seringă prezintă cel mai mare risc de infecţie. Este caracterizată printr-o infecţie acută neobişnuit de severă. Virusul hepatitei E este transmis mai ales prin apa contaminată, în ţările în curs de dezvoltare. Această infecţie poate fi severă dar nu este cronică. În România nu există surse sigure de apă, neinfectate, deoarece nu există staţii de epurare corespunzătoare. Chiar şi în cartierele de lux încă mai există fose septice cu fund liber, construite la câţiva metri de puţurile de apă. Oraşe întregi ajung astfel să bea apa infectată. Virusul hepatitei G poate fi transmis prin sânge. Nu se cunoaşte mult despre acest virus, deşi poate deveni cronic. Primele simptome ale unei hepatite acute pot fi: pierderea apetitului, oboseala, ameţeala, greaţa, voma şi febra. Pot apare ocazional erupţii asemănătoare cu cele ale bolnavilor de HIV şi dureri la nivelul încheieturilor. După o perioadă de 3-10 zile urina se închide la culoare şi este urmată de îngălbenirea pielii. Ficatul este de obicei mărit şi moale, iar splina se poate mări de asemenea. Testele de sânge arată creşterea enzimelor hepatice încă de la primele semne ale bolii. Hepatitele se rezolvă de obicei în 4 până la 8 săptămâni, în special hepatita A. Totuşi, 5-10% din infecţiile cu hepatita B şi până la 80% din infecţiile cu hepatita C devin cronice.

- continuare în pagina 38 -

1


Hofigal ecologic

Universitatea Ecologică din Bucureşti

Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului Descrierea facultăţii Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului este una dintre cele 7 facultăţi ale Universităţii Ecologice din Bucureşti. Domeniul fundamental este cel de „ştiinţe ale naturii”, iar domeniul pentru studii de licenţă este denumit „ştiinţa mediului”. Specializarea acreditată este aceea de „ecologie şi protecţia mediului” cu forme de învăţământ de zi şi cu frecvenţă redusă, cu o durată a studiilor universitare de 3 ani. Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului, în baza aprobării MECTS, organizează 3 studii universitare de masterat:  Managementul resurselor naturale;  Gestionarea efectelor schimbărilor climatice;  Eco-turism şi protecţia mediului. Începând cu anul universitar 2012-2013, se organizează şi programe post-universitare de formare şi dezvoltare profesională continuă:  Managementul siturilor „Natura 2000”;  Metodologia cercetării în protecţia mediului;  Metode de investigare a calităţii factorilor de mediu.

Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului are în structura sa instituţională “Centrul de Cercetare privind Ecologia Regiunilor Poluate din România”, având competenţe în următoarele domenii de cercetare:  Elaborarea studiilor de impact, bilanţurilor de mediu şi a evaluărilor de planuri şi programe;  Investigarea zonelor poluate (poluări accidentale/ istorice);  Identificarea soluţiilor de remediere/ decontaminare;  Proiectarea acţiunilor de remediere;  Coordonarea activităţilor de remediere;  Efectuarea analizelor/măsurătorilor pentru evacuarea apelor uzate, calitatea apelor subterane, apelor de suprafaţă şi calitatea solului;  Asistarea şi realizarea componentelor şi aplicaţiilor GIS în domeniul gestionării apelor subterane, monitorizării şi gestionării poluării apelor de suprafaţă şi apelor subterane;  Modelare matematică şi statistică pentru proiectarea şi gestiunea captărilor de ape subterane;

2

 Studii de evaluare a biodiversităţii şi calităţii componentelor biotice;  Asistenţă pentru aplicaţii GIS în domeniul conservării biodiversităţii şi managementul ariilor protejate;  Asistenţă şi consultanţă în domeniul combaterii dăunătorilor;  Identificarea soluţiilor tehnice pentru managementul integrat al dăunătorilor;  Identificarea şi proiectarea sistemelor de gestionare a poluării din sistemele agricole. UEB şi Facultatea de Ecologie au fost admise pentru a prelua în custodie siturile de interes comunitar ROSCI0103 Lunca Buzăului şi ROSCI0199 Platoul Meledic din judeţul Buzău, care reprezintă o bază foarte ofertantă pentru cercetarea aplicativă.

Laboratorul care deserveşte „Centrul de Cercetare privind Ecologia Regiunilor Poluate din România” este pus la dispoziţia Facultăţii de Ecologie şi Protecţia Mediului pentru desfăşurarea activităţilor didactice din cadrul programelor de studii post-universitare. Laboratorul desfăşoară activităţi specifice prin efectuarea de analize fizico-chimice şi măsurători ale indicatorilor de calitate a mediului, analize şi determinări de material biologic acvatic şi terestru. Poate fi utilizat pentru studii, cercetare, evaluarea calităţii mediului şi monitorizarea indicatorilor de calitate ai mediului, precum şi pentru activităţi didactice cu studenţii din cadrul programelor post universitare de specialitate. Principalele tipuri de analize, determinări sau măsurători care pot fi făcute cu dotarea existentă în laborator, sunt:  Analiza probelor din sursele de apă de profunzime şi de suprafaţă: fier, cupru, crom, nitraţi, nitriţi;  Analiza probelor de apă potabilă: nitraţi, pH, cloruri, sulfaţi, fier, magneziu, duritate;  Analiza probelor de apă uzată: culoare, turbiditate, suspensii solide, CCO-Cr, CBO5, nutrienţi;  Analiza probelor de sol: determinarea tipurilor de sol, determinarea principalilor nutrienţi;  Colectarea şi analiza materialului biologic: plancton, fitoplancton, zooplancton, bentos, analize ale faunei de sol şi litieră. Planul intern de cercetare ştiinţifică al Facultăţii de Ecologie şi Protecţia Mediului include teme finanţate din fonduri naţionale şi internaţionale, dar şi intern la nivel de facultate sau departament, acoperind o gamă largă de subiecte din domeniul ecologiei şi protecţiei mediului. l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Hofigal ecologic

Teme de cercetare în derulare

A

Programe de cercetare finanţate din fonduri naţionale şi internaţionale

Nr. Crt.

Denumirea temei de cercetare ştiinţifică

Beneficiar

1.

„Investigarea surselor de azot în zonele riverane tipic entropic-modificate din aria de captare a râului Argeş, România"

Proiect finanţat de International Atomic Energy Agency (Agenţia Internaţională de Energie atomică)

2.

„Rolul umidităţii în conservarea biodiversităţii în contextul schimbărilor climatice" Proiect exploratoriu

Proiect finanţat de UEFISCDI

3.

„Reducerea impactului asupra mediului (sol şi ape subterane) prin utilizarea tehnologiilor satelitare şi GIS în aplicarea fertilizărilor cu N în culturile agricole".

Proiect finanţat de Banca Mondială şi Ministerul Agriculturii în cadrul programului MAKIS

C

Teme de cercetare în colaborare cu Hofigal Export Import SA Bucureşti, finalizate prin rapoarte ştiinţifice comunicate în parteneriat:

COZEA A., STOCHECI G., VLĂSCEANU G., MANEA Şt., NEGRU G., CRISTEA S., MAROSY Z.I., VASILACHE L., 2010, "Environmental and health protection through technology applications Tri Vortex”, B.EN.A. International Workshop “GLOBAL and Regional Environmental Protection” GLOREP 2010, Universitatea Politehnică Timişoara, 26-28 nov. 2010, Timişoara, JEPE, B.E.N.A.

VLĂSCEANU G., MANEA Şt., NEGRU G., MAROSY Z., 2011, "Influenţa apei structurate prin utilizarea unui dispozitiv magnetic tridimensional asupra germinării şi dezvoltării plantelor”, B.EN.A. Workshop Internaţional “Ingineria mediului şi dezvoltare sustenabilă”, Universitatea Alba Iulia, 26-28 mai 2011, Alba Iulia, JEPE, B.E.N.A.

VLĂSCEANU G., MANEA Şt., NEGRU G, MAROSY Z., RAICU R., SIPOŞAN D., 2011, "Cercetări privind influenţa apei structurate magnetic în comparaţie cu apa iradiată cu lumină monocromatică asupra germinării şi dezvoltării plantelor”, B.EN.A. International Workshop “Environmental Capacity Building”, Academia Română, 11-12 nov. 2011, Bucureşti, JEPE, B.E.N.A.

B

Contracte care pot fi asimilate cu activitatea de cercetare

Nr. Crt.

Denumirea temei de cercetare ştiinţifică

Beneficiar

1.

Plan de management, campanie de conştientizare pentru siturile Natura 2000 - Lunca Buzăului şi Platoul Meledic

Proiect finanţat prin POS Mediu

2.

Educaţie pentru calitatea mediului urban

Proiect finanţat de Fondul Pentru Mediu

3.

Suport pentru alinierea Strategiei Naţionale şi a Planului de Acţiune ale României cu obligaţiile Convenţiei pentru Biodiversitate şi a dezvoltării managementului de informare

Proiect finanţat de GEF - Global Environment Facility

4.

Întărirea Capacităţii de Management Integrat al Mediului şi Resurselor Naturale pentru Beneficii Globale de Mediu

Proiect finanţat de GEF - Global Environment Facility

5.

GIS - instrument decizional pentru intervenţii de mediu şi sănătate (prezenţa nitraţilor în apa de fântână şi riscul pentru copiii nou născuţi)

Ministerul Mediului şi Pădurilor

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

VLĂSCEANU G., MANEA Şt, POPESCU M., BÎRA A., MAROSY Z., 2012, "Cultivarea salciei ca plantă eco-energetică şi valorificarea subproduselor sale”, B.EN.A. International Workshop, 21-24 iunie 2012, Istanbul, Anale Universitatea Tehnică Istanbul / B.E.N.A. Turcia Cercetări experimentale programate spre publicate în anul 2013:  Bio-fertilizatori pentru plante medicinale şi aromatice în cultură Autori: Adriana Bîra, Gabriela Vlăsceanu, Ştefan Manea, Daniela Ionescu, Georgeta Negru, Zoltán Marosy  Valorificarea potenţialului de dezinfecţie al argintului coloidal în domeniul apei potabile ca nouă resursă farmaceutică Autori: Gabriela Vlăsceanu, Ştefan Manea, Alexandru Cristian Ion, Zoltán Marosy

Valorificarea rezultatelor cercetării Rezultatele activităţii de cercetare stiinţifică sunt valorificate prin publicaţii cu scop didactic, manuale, tratate, monografii, articole publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, în baze de date internaţionale, comunicări ştiinţifice prezentate la seminarii, simpozioane, sesiuni ştiinţifice şi profesionale din ţară şi din străinătate, transfer de cunoştinţe, consultanţă, rapoarte către beneficiari. Lector univ. dr. ing. Zoltán Marosy Facultatea de Inginerie Managerială şi a Mediului Universitatea Ecologică din Bucureşti

3


Sfaturi fitoterapeutice

Viroza... ragi cititori, şi anul acesta a venit gripa. Unii au scăpat, însă destul de multe persoane s-au confruntat şi încă se mai confruntă cu simptomele ei. Aşa cum era de aşteptat s-au achiziţionat doze de vaccinuri, şi bineînţeles că multe persoane deşi s-au vaccinat tot au făcut gripă. Explicaţia... da, au făcut gripă dar în forme uşoare. Ce simplu ar fi fost să li se explice oamenilor, că unii vor contacta virusul chiar dacă se vor vaccina. Pe la noi nimic nu este simplu şi acest fapt nu este tocmai îmbucurător. Văzând şi partea plină a paharului, cei care au folosit diverse produse naturale au fost mai rezistenţi, iar dintre cunoscuţii mei pot spune că foarte puţini au făcut forma severă a gripei, deşi nu s-au vaccinat. Nu sfătuiesc pe nimeni nici să renunţe la vaccinare şi nici să se vaccineze, fiindcă nu pot să iau decizia aceasta în locul nimănui. După această introducere, deoarece am fost întrebat de multe persoane ce este cu viruşii o să vă dau nişte scurte lămuriri. Viruşii sunt cele mai mici forme de viaţă şi au o structură simplă. Au lanţuri de ADN şi ARN (cele care transmit informaţia genetică şi cele care ajută la dezvoltarea virusului), au un înveliş de proteine cu rol în protecţia materialulul genetic, din lanţurile de ADN şi ARN. Uneori mai au şi un înveliş lipidic. Viruşii trăiesc şi se dezvoltă în interiorul celulelor pe care le afectează, iar în perioada când nu sunt în organisme vii sunt protejaţi de invelişul proteic. Viruşii de obicei sunt specifici pentru anumite celule, iar un virus de papiloma nu va afecta celulele hepatice sau alte tipuri de celule, ci doar pe cele epiteliale. Virusul care produce gripă va afecta doar celule ale sistemulul respirator, dacă nu cumva este un virus "minune". Virusologii vor râde de aceasta denumire, însă există acest tip de virus şi pe undeva prin lume, cineva se joacă de-a creatorul. În luna Decembrie, în Statele Unite, a fost declarată stare de urgenţă sanitară. Din probele prelevate se pare că tulpina dominantă a fost H3N2. Până aici pare ceva banal, dar cercetătorii în virusologie s-au apucat de treabă, ca să vadă cam ce anume s-a întâmplat cu viruşii identificaţi. Acum urmează partea interesantă: În unele tulpini au fost identificate mo-

4

dificări în lanţul ADN, în segmentul care dă rezistenţa virusului la factorii de mediu. Ceea ce s-a constatat la cercetarea tulpinilor este faptul că unii viruşi se transmit legaţi, sau mai exact in interiorul bacteriilor. Prin aceasta inoculare a bacteriilor cu viruşi, durata de viaţă a acestora creste, în funcţie de complexitatea bacteriei. Deocamdată se păstrează tăcerea, fiindcă nu se poate da un verdict sigur: FABRICAT ÎN LABORATOR, însă toate datele, discutate în cercuri restrânse, pledează pentru o asemenea posibilitate, deoarece tehnologia a ajuns la o complexitate destul de mare. Cercetările în nanotehnologie biologică, deşi sunt la început, dau rezultate uimitoare. Nu trebuie să ne panicăm, fiindcă la nivelul de dotare din ţara noastră ne ajută Bunul Dumnezeu, deoarece tehnologia de identificare la nivel de ADN viral, la noi, este încă un vis. Aşa cum orice vis poate fi bun sau rău, să sperăm că cercetatorii nu vor transforma un vis în coşmar. Puţini dintre dumneavoastră îşi mai aduc aminte de virusul variolei, scăpat dintr-un laborator din Marea Britanie, prin anul 2007, apoi în 2008, în SUA, un virus de la maimuţă s-a transmis la om, iar ceea ce spuneam cândva, despre virusul gripei aviare, a fost confirmat ulterior. Se poate creea un virus care să facă din epidemia de gripă spaniolă, un mic accident pentru specia umană. Unii nu îşi dau seama dacă este vorba de gripă sau de o viroză obişnuită, însă simptomatologia ei este un pic diferită.

Simptomele gripei 2012-2013, în funcţie de frecvenţă  tuse uscată fără expectoraţie,  dureri articulare,  dureri musculare,  senzaţie de lăcrimare,  nas înfundat în poziţia culcat,  senzaţie de slăbiciune şi moleşeală,  senzaţie de greaţă,  dureri de cap.

Simptomele unei răceli obişnuite  nas înfundat chiar şi în poziţia stând în picioare  dureri de cap,  senzaţie de slăbiciune şi moleşeală. După cum se observă simptomatologia este un pic diferită, şi acest lucru se datorează tipurilor de tulpina virală. Aşa cum era de aşteptat virozele au fost repede catalogate drept gripă sezonieră, însă din datele statistice ale unor institute de virusologie, se pare că tulpina din această iarnă declanşează o simptomatologie din ce în ce mai complexă. De ce nu spune nimeni nimic şi de ce nu sunt făcute publice datele, decât după o perioadă destul de lungă? Aşteptăm să vedem ce descoperă alţii şi apoi spunem şi noi ceea ce au descoperit, fiindcă la nivel de cercetare suntem săraci. Acum o să vă dau nişte sfaturi care ar trebui mediatizate, în aşa fel încât să ne protejăm pe noi şi să îi protejăm şi pe ceilalţi.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Sfaturi fitoterapeutice Unii dintre dumneavoastră au auzit de japonezi şi de conştiinciozitatea lor. Zilele acestea am citit despre un părinte, care fiind surprins de zăpadă şi-a acoperit copilul cu propriul trup, în aşa fel încât micuţul să beneficieze de încă o protecţie împotriva frigului. Un exemplu de sacrificiu care a dat roade, deoarece copilul a putut fi salvat. Tot din această educaţie, persoanele care sunt bolnave, în Japonia, îşi pun o mască respiratorie, în aşa fel încât să nu răspândească microbi. La noi... câte persoane care tuşesc sau strănută poartă o măscuţă, care să îi protejeze pe ceilalţi? Suntem un popor darnic, şi din puţinul nostru de viruşi şi bacterii le dăm şi celor din jur... poate nu au şi îşi doresc. Nu sunt eu de vină că înalţi demnitari ţin conferinţe de presă, trăgându-şi nasul şi tuşind discret. Omul de rând vede şi atunci nu o să-şi pună mască chiar dacă ştie că are o afecţiune contagioasă. De ce şi-ar pune o mască de protecţie, dacă nenea de la televizor nu şi-a pus? De la o gripă ajungem la educaţie? În mod sigur aici ar trebui să fie prima parte de apărare a unei societăţi, însă nici măcar în mediul medical nu vedem protecţie, fiindcă suntem săraci. Acum vreo doi ani am ajuns pe la Institutul Naţional de Pneumologie prof.dr. Marius Nasta. Deşi mulţi pacienţi internaţi aveau tuberculoză la prea puţini am văzut măşti de protecţie. În activitatea desfăşurată de-a lungul anilor am avut un singur pacient care mi-a spus încă de când a intrat pe uşa cabinetului "Domnule doctor, eu am TBC şi încă se poate transmite, fiindcă nu răspunde la tratament". Cunosc destule cazuri de medici care s-au procopsit cu o hepatita fiindcă s-a rupt o mănuşă. În fine, să lăsăm la o parte bolile sistemului de sănătate şi pe cele ale sistemului de educaţie, fiindcă sezonul de gripă încă nu s-a sfârşit, chiar dacă se apropie sezonul estival.

Lemn dulce –are un rol direct asupra sistemului imunitar. Lemnul dulce este una dintre plantele care au efect direct de stimulare a producţiei de interferon. Interferonul este o proteină produsă în interiorul unor celule din organism şi are efect antiviral antiparazitar, antibacterian şi antitumoral. În fiecare clipă, cu fiecare inspiraţie, introducem în organism viruşi şi bacterii. În momentul în care agenţii patogeni vin în contact cu interferonul, acesta le distruge învelişul protector şi am putea spune că îi distruge. Lemnul dulce mai are efect antiinflamator şi fluidificant al secreţiilor bronşice. Prin efectul fluidificant al secreţiilor bronşice contribuie la eliminarea din plămâni a resturilor rezultate în urma activităţii sistemului imunitar. Echinacea - rol direct asupra

sistemului imunitar. Echinacea este una dintre plantele cu efect direct asupra sistemului imunitar. Prin compoziţia pe care o are, Echinacea realizează o reglare a sistemului imunitar. În cazul în care sistemul imunitar este scăzut are loc o creştere, iar în cazul în care sunt produse prea multe celule de apărare (sistem imunitar ridicat) are loc o scădere a valorilor acestuia. Am putea spune că Echinacea realizează un reglaj al sistemului imunitar. În acelaşi timp ajută la diminuarea ratei de înmulţire celulară în cazul tumorilor şi opreşte replicarea virala, prin creşterea producţiei de interferon.

Zincul - în organism are şi rol

de catalizator. Catalizatorul este o substanţă care ajută anumite reacţii chimice fără să participe. În cazul zincului, acesta ajută la producerea de interferon, participă la sinteza de colagen şi are acţiune antioxidantă.

Voi aminti din nou sfaturile care să ne facă mai rezistenţi în faţa viruşilor.

Dr. Sorin Mărgineanu Farmacia Farmacon, Str. Colţei nr.7,sect.3, Bucureşti, Tel.0730087680

Gemoderivatul din muguri de coacăz negru - rol

indirect asupra sistemului imunitar. Principalul efect şi cel mai puternic, este efectul antiinflamator. Efectul antiinflamator este asemănător cu al cortizonului produs de către organism. Contribuie la eliminarea acidului uric şi al creatininei, iar prin aceasta ajută funcţia renală de detoxifiere.

Flavovit C 500 – are un rol indirect asupra sistemului imunitar. Vitamina C ajută organismul uman să producă o cantitate mai mare de colagen şi elastină. Colagenul şi elastina sunt componente importante ale ţesutului epitelial. Un ţesut epitelial sănătos asigură o barieră împotriva agenţilor patogeni. l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

5


Sfaturi fitoterapeutice

De la simpla uitare la boala Alzheimer...

Temuta maladie a bătrâneții i uitat ceva azi? Se mai întâmplă. Dar uiți și mâine și poimâine... Panică! Nu îi mai recunoști pe cei dragi sau locurile obișnuite... și îți dai uneori seama de acest lucru... și...

Evoluția bolii se realizează în patru etape: stadiul de predemență - este din păcate insesizabil. Tulburările de memorie și învățare din această fază, care pot precede cu până la 8 ani debutul simptomelor, sunt puse pe seama stresului și a vârstei. stadiul de demență ușoară - memoria de lungă durată (”veche”) este puțin modificată, în timp ce memoria de scurtă durată (”recentă”) prezintă modificări semnificative. stadiul de demență moderată este caracterizat de pierderea inde­ pendenței bolnavului. Memoria ”veche” este și ea afectată, se ajunge la situații în care nu sunt recunoscute rudele apropiate. stadiul de demență severă se caracterizează prin tulburări de limbaj până la incapacitatea de a vorbi, stare de epuizare, pierderea capacității motorii.

1 2

Boala Alzheimer sau demența senilă de tip Alzheimer este forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă. Este o afecțiune degenerativă a creierului care determină afectare din ce în ce mai accentuată a intelectului, cuprinzând tulburări de memorie, de limbaj, de comportament, scăderea inteligenței și a capacității de judecată.

3

Cum apare?

4

Specialiștii consideră că în declan­ șarea bolii intervin factori genetici sau de mediu. Astfel boala Alzheimer se poate împărți în două forme:  familială - 5% din cazuri au evidențiat o transmitere genetică  non-familială - 95%- printre factorii de mediu suspectați, amintim expunerea la aluminiu, alimentație și infecții virale (în special cu virusuri herpetice).

Factori de risc Factorii de risc pentru apariția bolii Alzheimer sunt:  vârsta înaintată. Deși nu a fost găsită o legătură între procesul de îmbătrânire și dezvoltarea bolii, vârsta înaintată rămâne cel mai important factor de risc;  Stresul cardio-vascular: diabet zaharat, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemie, fumat, etc.;  Niveluri scăzute de acid folic și vitamina B12 și creșterea homocisteinei;  Traumatisme cranio-cerebrale repetate;  Infecții virale (herpetice, chlamidii).

6

Examinări și teste

Cum se manifestă? Modificările complexe ale creierului, produse din cauza bolii, determină modificări vizibile ale vieții intelectuale. Acestea sunt în principal de natură cognitivă: tulburări de memorie, de vorbire și limbaj, incapacitatea de a afectua mișcări motorii coordonate, alterarea capacității intelectuale în ceea ce privește calculul matematic și logica. Atenție! Pot apărea și modificări non-cognitive: agitație, agresiune verbală și fizică, tulburări de tip psihotic (halucinații, delir), tulburări de dispoziție afectivă (anxietate, depresie, euforie exagerată), tulburări de alimentație, tulburări de dinamică sexuală, incontinență urinară sau fecală.

Boala Alzheimer prezintă o serie de simptome și poate fi stabilită prin aflarea istoricului medical al persoanei în cauză și printr-un examen desfășurat numai de un specialist în domeniu (psihiatrie, neurologie sau geriatrie). Testele imagistice și biochimia sângelui sunt făcute și pentru a evalua sau exclude alte cauze ale demenței. În fazele incipiente ale demenței, imaginea scanării creierului poate fi normală. În stadiile avansate, imagistic apare o diminuare a mărimii cortexului și a zonei creierului responsabilă cu memoria.

Prevenție și tratament Din pacate, încă nu s-a descoperit un tratament curativ pentru boala Alzheimer. Obiectivele medicației în Alzheimer sunt:  să încetinească progresul bolii;  să controleze problemele legate de comportament, confuzia și agitația;  să modifice stilul de viață;  să sprijine membrii familiei.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Sfaturi fitoterapeutice Un rol important în prevenirea și tratarea maladiei Alzheimer îl joacă suplimentele nutriţionale. Dintre acestea, vom menţiona următoarele: Antioxidanții, care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi, impli­ cați în dezvoltarea acestei afec­ țiuni. Se recomandă: vitamina C asociată cu bioflavonoide, bio-seleniu și extract din sâmburi de struguri, din ulei de semințe de cânepă sau de semințe de in. Produse recomandate: Flavovit C, Complet Hofigal antioxidant, Omega 3 & Omega 6 vegetal, Se-Spirulin. Complexul de vitamine B este în primul rând necesar pentru buna funcționare a neurotransmițăto­ rilor. Numeroși bolnavi de Alzheimer au un nivel scăzut de vitamine B, în special de B9 și B12. Produsul Se-Spirulin poate corecta aceste deficiențe. Deficitul de magneziu se află în stransă legatură cu acumularea de aluminiu în creier, care poate duce la demența Alzheimer. De aceea, a fost interzisă și folosirea vaselor de gătit din aluminiu. Recomandăm MagAnghinar pentru corecția deficitului de magneziu. L- Carnitina este utilizată pentru asimilarea grăsimilor, necesare țesutului nervos. De altfel, se știe că celulele creierului conțin aproximativ 40% substanțe grase. L-Carnitina funcțio­ nează și ca transportor al oxigenului, extras de către Coenzima Q10, către țesutul cerebral. Produsul L-carnitin complex satisface toate aceste proprie­tăți benefice pentru creierul afectat de boala Alz­ heimer. Zincul previne degenerarea neuronilor. Deficitul de zinc îngreunează asimilarea unor enzime importante, rezultând o producție anor­ma­lă de ADN. Persoanelor care suferă de Alz­ heimer li se recomanda o dietă care aduce 20 mg de zinc. Trei capsule de Hofimun administrate zilnic aduc necesarul de zinc, dar îmbunătățesc imunitatea organismuluidepreciată întotdeauna în această boală. Pentru că During și colaboratorii au arătat încă din 2004, printr-un studiu amplu, că o întârziere a debutului demenței Alzheimer cu 10 ani ar scădea numărul de pacienţi cu aproape 90%, în prezent suplimentarea dietei cu acizi grași esențiali

Omega 3 și Omega 6 este obligatorie nu numai la pacienții diagnosticați clinic cu demență Alzheimer, ci la toată populația de vârsta a treia. Acizii graşi nesaturaţi de tip Omega 3 sunt activi cerebrali. Acțiunea lor este de a scădea nivelul de beta-amiloid care este responsabil (cel puţin în parte) de neurotoxicitatea din demența Alzheimer. Acizii grași Omega 3 reduc nivelul beta-amiloidului atât în vitro cât şi în vivo. Studiile clinice cu loturi care au primit omega 3 și cu loturi placebo au arătat că administrarea de acizi Omega 3 pe o perioadă de 1 an a determinat stoparea bolii, iar în cazul administrării placebo declinul mental a continuat. Pentru că reușește un raport Omega 6 : Omega 3 ideal, produsul Omega 3& Omega 6 vegetal capsule moi de 900 mg satisface toate recomandările studiului de mai sus. Pentru o eficiență maximă și rezultate prompte, schemele terapeutice trebuiesc adaptate fiecărui pacient în parte, în funcție de particularitățile individuale ale stării de sănătate, de către medicul specialist.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

Dr. Liviu Tatomirescu Medic specialist psihiatru Competență apifitoterapie Tel. 0730087701

7


Sfaturi fitoterapeutice

Ameliorarea urticariei cu ajutorul produselor naturale rticaria este o reacţie cutanată produsă de factori multipli, caracterizată printr-o erupţie formată din papule şi plăci eritematoedematoase, fugace, pruriginoase, care afectează dermul papilar şi reticular superior. Poate fi insoţită de o stare de nelinişte, agitaţie, insomnie, senzaţia de arsură la nivelul tegumentelor. În cazul în care apare edem masiv al ţesutului subcutanat (derm profund, hipoderm), cu tegumentul supraiacent de aspect normal sau discret roz, se foloseşte denumirea de angioedem (edem angioneurotic, edem Quincke).

Clasificare Durata de 6 săptămâni separă forma acută de cea cronică de urticarie.

Urticaria acută Urticaria acută este mai frecventă la copil şi adultul tânăr. De-a lungul vieţii 10-20% din populaţie dezvoltă un episod de urticarie acută. Aceasta poate fi cauzată de administrarea anumitor medicamente (analgezice, antiinflamatoare, aspirină), de o înţepătură de insectă (viespe, albină, ţânţar) sau poate avea o origine alimentară (căpşuni, condimente, crustacee, peşte). „Aminele biogene, precum histamina şi tiramina, au acţiune toxică şi se regăsesc cu precădere în brânzeturi, dar şi în salamuri, ciocolată, citrice, vin, tomate şi în căpşuni", subliniază prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. Mecanismul său este variabil: fie declanşează eliberarea în organism de histamină conţinută în peretele intestinal, fie provoacă o reacţie alergică. In sfârşit, unele boli infecţioase (hepatită virală, mononucleoză infecţioasă, unele boli parazitare) pot comporta o urticarie în faza lor iniţială.

Urticaria cronică Cauzele urticariei cronice sunt mult mai numeroase decât cele ale urticariei acute.

Urticariile cronice fizice (adică declanşate de factori fizici), ereditari sau dobândiţi, se clasifică în diferite tipuri:  urticarie colinergică, urmează eliberării unei substanţe denumite acetilcolină,

8

conţinută în mod normal în celulele nervoase; acest fenomen este adesea consecutiv unui efort fizic intens sau unei presiuni exercitate de un obiect greu de piele şi este favorizat de sudaţie;  urticarie la frig, care e frecventă;  urticarie la apă, care face periculoase băile în apă de râu sau de mare;  urticaria solară, care afectează toate regiunile corpului expuse la soare.

Urticariile cronice alergice pot fi provocate de un medicament sau de zăcutul la pat, dar şi de un pneumalergen (substanţă alergizantă conţinută în atmosferă: polenuri, pulberi). Totuşi, în 30 până la 40% dintre cazuri, cauzele urticariilor rămân necunoscute.

Diagnostic Diagnosticul de urticarie necesită observarea de catre pacient a simptomelor, anamneza şi examenul fizic efectuate de un medic specialist (medicul de familie, medicul dermatolog), teste cutanate pentru alergie şi desensibilizare (uneori).

Evoluţie Evoluţia urticariei este, în general, benig­nă. Complicaţiile sunt legate de rănirea pielii prin scărpinat, care se poate suprainfecta, ori de îngroşarea acesteia în anumite zone, ca în cazul urticariei cronice intens pruriginoase. Doar în foarte puţine cazuri erupţia poate să pună în pericol viaţa pacientului. Este cazul urticariei acute, care se asociază cu angioedem glotic - aşa-numitul edem Quinqe (la nivel laringian) şi al erupţiilor extinse la nivelul în-

tregului corp, când pacientul poate intra în stare de soc. În rest, evoluţia urticariei este legată de amprenta negativă asupra calităţii vieţii pacienţilor.

Tratament Indiferent de cauza urticariei, regimul alimentar este obligatoriu. Durata pe care va fi ţinut este stabilită de medic (un interval de câteva zile) şi se bazează pe alimente cu conţinut minim de alergeni. Regimul exclu-

Recomandări pentru pacienţii cu urticarie

Evitarea medicamentelor (inclusiv aspirina, laxative, sedative, vitamine, antiacide, analgezice sau siropuri de tuse) eliberate fără prescripţie medicală; Evitarea lenjeriei intime strâmte orice iritare a pielii poate duce la apariţia de noi episoade; Evitarea băilor sau duşurilor fierbinţi Aplicarea de comprese cu apă rece sau spălări locale pentru ameliorarea pruritului-activitate fizică diminuată până la câteva zile de la dispariţia uricariei şi trebuie evitată transpiraţia; Dacă alimentele sunt suspectate ca fiind cauza urticariei, trebuie făcut un jurnal al alimentaţiei care să ajute identificarea agentului cauzal. Trebuie evitate băuturile alcoolice şi cafeaua sau alte băuturi ce conţin cafeină. Acestea pot declanşa episoadele de urticarie.

    

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Sfaturi fitoterapeutice de carnea, produsele lactate, ouăle, citricele, ciocolata, alunele, băuturile răcoritoare şi în principiu tot ce înseamnă produs conservat sau care conţine coloranţi sau conservanţi. Ideea este de a nu supune organismul, deja slăbit în urma reacţiei alergice iniţiale, unui stres şi risc suplimentar prin consumul de alimente cu potenţialul de a întreţine sau de a agrava chiar erupţia. Revenirea la regimul alimentar obişnuit se va face treptat. Tratamentul alopat foloseşte medicamente care blochează activitatea histaminei, principalul factor răspunzător de apariţia urticariei. Medicamentele antihistaminice de ultimă generaţie nu mai au efecte adverse, în special somnolenţa care era caracteristică antihistaminicelor de primă generaţie. Atunci când erupţia nu poate fi controlată doar cu antihistaminice, se introduce tratamentul cu cortizon. Există mai multe preparate de acest fel, dar tratamentul cortizonic trebuie urmat doar sub controlul strict al unui medic specialist deoarece, spre deosebire de antihistaminice, preparatele cortizonice sunt grevate de o serie de efecte adverse, dintre care unele grave. O problema deosebită apare în cazul bolilor autoimune. De multe ori, urticaria apare înainte de a fi individualizată drept boală autoimună sau este legată de boli care nu au indicaţie de tratament. Aici trebuie remarcat avantajul terapiilor naturale, pentru că există tratamente de imunomodulare care sunt indicate chiar şi în aceste cazuri. Tratamentul natural cuprinde un bogat arsenal terapeutic. Sunt indicate cure de dezintoxicare a organismului cu o serie de plante cu efecte deosebite: trei-frati-pătaţi, urzică, salvie, coacăz negru, soc, plop negru, aloe, noni. Toate acestea trebuie utilizate sub îndrumarea unui medic specialist, în caz contrar, efectele nu vor fi cele aşteptate.

Urzica este principalul remediu

pentru urticarie - în care eruptia apare sub forma unor vezicule mici, foarte pruriginoase (foarte asemănatoare cu cele care apar după ce pielea se atinge de o tufă de urzici). Regiunea respectivă este foarte caldă, fierbinte chiar, cu senzaţie de furnicături, cu mâncarime foarte intensă, cu roşeaţă şi arsuri - înţepături. Mai multe studii pe subiecţi umani atestă faptul că administrarea frunzelor de urzică reduce frecvenţa şi intensitatea reacţiilor alergice pe piele, a catarului respirator şi a tulburărilor digestive de origine alergică.

Trei fraţi pătaţi are un efect de

reglaj imunitar foarte eficient, previne reacţiile alergice şi le diminuează intensitatea. Mecanismul antialergic nu este deocamdată explicat, dar este cert că Trei-fraţi-pătaţi este, pe termen lung, printre cele mai eficiente plante din lume pentru prevenirea reacţiilor alergice. Se foloseşte sub formă de ceai, tinctură sau comprimate (Depurin).

Brusturele - se administrează

sub formă de tinctura sau extract (10 - 20 %), în doze de 10 picături, de trei ori pe zi; se folosesc numai rădăcinile proaspete. Brusturele este cunoscut pentru calităţile sale astringente şi dezinfectate, fiind folosit mai ales în tratarea bolilor de piele. De asemenea este un bun diaforetic şi diuretic (Menolap).

Anghinarea

(Cynarae folium) prezintă acţiune farmacologică antialergică, prin inhibarea complementului seric, dar şi diuretică, prin flavonozidele specifice (luteol-derivaţi). Se administrează sub formă de capsule (Mag-Anghinar, Complex detoxifiant natural) sau tinctură.

Păpădia ajută eliminarea reacţi-

ilor alergice prin acţiunea depurativă împreună cu rădăcină de brusture, cicoare şi urzică. (Complex detoxifiant natural, Tinctură de păpădie).

Echinacea administrată intern

stimulează drenajul limfatic şi echilibrează reacţia exagerată a sistemului imunitar (Echinacea, Hofimun, Hofimun forte). Se poate aplica extern sub formă de cataplasme cu rol de a reduce sensibilitatea la alergeni şi la înţepături de insecte.

Vitamina C în doze de 20003000 mg/zi pe zi se poate administra până ce urticaria se atenuează. În doza aceasta, vitamina C are un efect comparabil cu antihistaminicele. Este recomandat însă să consumaţi vitamina C numai din surse naturale, cum ar fi: citrice, pătrunjel, măceşe şi cătină. (Flavovit C, Gal Extravit). Gemoterapia propune în caz

de urticarie acută schema: Coacăz negru - Ribes nigrum gemoderivat 1 DH, cu efect antialergic şi antiinflamator (conţine substanţe cortizon like), cu Arin negru - Alnus glutinosa gemoderivat 1 DH, la prânz şi Ulm gemoderivat - Ulmus campestris 1 DH, seara, zilnic 7-10 zile.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

În alergiile alimentare, se poate adăuga Rozmarin - Rosmarinus officinalis gemoderivat 1 DH şi remediul homeopatic de constituţie sau de stare al persoanei. Un loc aparte îl ocupă tratamentul homeopat. Aici trebuie menţionate o serie de remedii cu efecte uneori spectaculoase: Apis, Urtica Urens, Rhus toxicodendron, Sulphur, Natrium muriaticum, Oleander si altele. Pe de altă parte, există anumite tratamente homeopate speciale, care sunt indicate mai ales în dereglarile de tip autoimun, adică în majoritatea cazurilor de urticarie cronica. Pentru rezolvarea deplină este nevoie de un tratament îndelungat, dar efectele clinice, adica dispariţia erupţiei, apar rapid după începerea tratamentului. Acest tip de tratament se numeste imunoterapie specifică. Urticaria beneficiază şi de tratament balneo-climateric cu caracter desensibilizant la Băile Herculane, Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata. Dr. Aniela Kinn Medic familie, competenţă în apifitoterapie Complexul medical “Hofimed” Şos. Colentina nr.76 sect.2 Bucureşti Tel. 0730087694

9


Sfaturi fitoterapeutice

Cum ne putem păstra memoria pentru a învăţa mai bine emoria este un proces psihic care constă în întipărirea, păstrarea şi reproducerea senzaţiilor, sentimentelor, mişcărilor, cunoştinţelor, informaţiilor sau recunoaşterea a ceea ce a făcut parte din experienţa noastră anterioară. Memoria defineşte dimensiunea temporală a organizării noastre psihice, integrarea ei pe cele trei segmente ale orizontului temporal – trecut, prezent, viitor. Memoria nu se manifestă numai în anumite momente ale vieţii, ci se manifestă în permanenţă în întreaga noastră viaţă psihică. Memoria dă continuitate vieţii noastre sufleteşti. Lucrurile pe care le percepem au pentru noi un înţeles şi ne putem servi de ele, pentru ca experienţa anterioară, actualizată de memorie să ne ajute la aceasta. Datorită memoriei, experienţa individului se lărgeşte şi se îmbogăţeşte necontenit. Graţie memoriei, fiinţa noastră psihică, eul, dobândeşte continuitatea identităţii în timp. Funcţia memoriei devine o condiţie bazală indispensabilă a existenţei şi adaptării optime, a unităţii temporale a personalităţii noastre. Ea se datorează plasticităţii creierului (proprietatea de a-şi modifica starea internă sub influenţa stimulilor externi) şi capacităţii lui de înregistrare, păstrare şi reactualizare a „urmelor” acestor stimuli. Memoria şi învăţarea sunt două noţiuni destul de greu de delimitat. În general, memorarea, ca funcţie de bază a psihicului, face posibilă fixarea, conservarea, recunoaşterea şi reproducerea informaţiilor şi a trăirilor, în timp ce învăţarea poate fi definită ca fiind activitatea care duce la achiziţii individuale relativ stabile în sfera comportamentală. Învăţarea se caracterizează prin:  activitate care duce la fixarea cunoştinţelor în memorie;  o activitate complexă, care implică un efort de înţelegere, de sistematizare şi organizare a cunoştinţelor, exerciţii de utilizarea acestora în practică;  acoperă o arie mai largă de fenomene decât simpla memorare: elevul prin rezolvarea unor probleme la matematică îşi perfecţionează priceperea de a rezolva probleme şi de a-şi utiliza cunoştinţele matematice în mod independent şi original;  se aplică oricărei forme de activitate - inclusiv cea motorie: spunem că un copil învaţă să meargă, un om învaţă să înoate;

10

p  resupune întodeauna reflectarea experienţei anterioare; în fixarea şi utilizarea celor reţinute sunt implicate o arie mai largă de fenomene psihice mobilizate şi o integrare mai intimă şi variată în comportamentul individului: spunem despre cineva care învaţă o limbă străină că a memorat o serie de cuvinte noi, dar nu spunem că a ,,memorat’’ să vorbească, să se exprime în aceea limbă străină.

Alimentaţia corectă şi echilibrată revigorează memoria, păstrează mintea tânără ! Este necesară conştientizarea legăturii dintre învăţare, comportament, sănătate mintală şi nutriţie, deoarece potenţialul maxim de sănătate mintală se atinge numai prin intermediul unui regim igieno-dietetic optim. Alimentaţia necorespunzătoare şi expunerea îndelungată la poluare şi stres pot duce la tulburări de atenţie, memorie deficitară, dificultăţi de concentrare şi de învăţare. «Creierul funcţionează armonios numai printr-un aport echilibrat de substanţe biologic active, precum glucoză, acizi graşi nesaturaţi, fosfolipide, vitamine şi minerale» (Patrick Holford, 2010) Substanţele esenţiale pentru creier sunt cele care menţin buna dispoziţie şi stabilitatea emoţională

Glucoza - important nutrient pentru creier şi sistemul nervos Creierul uman consumă mai multă glucoză decât oricare alt organ, motiv pentru care este considerată combustibilul cel mai util pentru funcţionarea optimă a acestuia. Orice dezechilibru în cantitatea de glucoză furnizată creierului poate declanşa stare de oboseală, iritabilitate, ameţeală, insomnie, transpiraţie excesivă (mai ales în timpul nopţii), concentrare scăzută şi amnezie, depresie şi crize de furie, tulburări digestive şi de vedere. Alimentele, cu un conţinut ridicat de fibre şi proteine care, în mod natural, au o încărcătură glicemică mai scăzută, asigură un echilibru al glucozei din sânge printr-un proces de încetinire a trecerii carbohidraţilor în circuitul sanguin. Carbohidraţii complecşi (din cerealele integrale, legumele, fasolea boabe, lintea ) sau carbohidraţii mai simpli (fructele) eliberează prin digestie energia necesară organismului, în mod constant şi gradual, întrun timp mai îndelungat. Grăsimile esenţiale Omega - promovează o sănătate optimă şi contribuie la întinerirea creierului. Cercetări ştiinţifice recente susţin că factorul omega-3 constituie o dietă revoluţionară pentru sănătatea creierului şi armă eficientă împotriva stărilor depresive, deoarece deficitul de acizi graşi omega-3 poate afecta compoziţia generală a creierului. Prof. Dr. Michael Crawford, specialist în nutriţia creierului, director „Institute of Brain Chemistry and Human Nutrition”, London Metropolitan University - Anglia, a subliniat

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Sfaturi fitoterapeutice că, în decursul timpului, evoluţia creierului uman este strâns legată de prezenţa în hrană a acidului gras nesaturat Omega-3, component absolut necesar dietei pentru impulsionarea dezvoltării celulelor nervoase. În vreme ce sistemul osos şi cel muscular sunt bogate în proteine şi minerale, componenta structurală majoră a creierului şi a celulelor sale sunt lipidele esenţiale (acizi graşi esenţiali - Omega-3: alfa linolenic şi EPA-acid eicosapentanoic, DHA-acid docosahexanoic şi Omega-6: acid linoleic). Aceşti acizi graşi se găsesc din abundenţă în creier în proporţie de cca 60% şi fac parte integrantă din membranele celulare şi membranele neuronale. EPA şi DHA refac structura normală a membranelor celulare (dublu strat lipoproteic), restabilesc mobilitatea şi funcţionalitatea receptorilor de membrană şi a canalelor ionice. Activi din punct de vedere metabolic, aceşti acizi graşi sunt transformaţi în eicosanoizi - molecule semnalizatoare puternice pentru sistemul imun, dintre care unele cu efecte antiinflamatorii şi cu rol crucial pentru dezvoltarea creierului şi transmiterea eficientă a impulsurilor nervoase. Acizii graşi esenţiali conduc la revigorarea activităţii creierului cu tendinţă de îmbătrânire, o descoperire impresionantă, deoarece înaintarea în vârstă crează dificultăţi nu numai în ceea ce priveşte memoria, dar şi rapiditatea şi exactitatea gândirii, a abilităţilor cognitive (Psiholog David Benton, Anglia). Cea mai bună dietă din punct de vedere al conţinutului în grăsimi omega-3 este cea bazată pe peşte, legume, ulei din seminţe de in şi cânepă, seminţe de dovleac şi nuci. De asemenea, păstrarea constantă a cantităţii optime de DHA şi EPA este recomandată mai ales femeilor însărcinate sau care alăptează, întrucât aceste grăsimi vitale pentru creier - omega-3, s-au dovedit a fi extrem de importante în dezvoltarea fătului şi a sugarilor. Omega-6, un alt acid gras necesar creierului se găseşte în uleiurile din seminţe presate la rece de cânepă, dovleac, floarea soarelui, porumb, susan.

De ce are creierul nevoie de Omega-3 şi Omega-6 ?  sunt o cale către echilibru, modulează funcţiile fiziologice de bază, acizii graşi omega-3 şi omega-6 menţin creierul activ mai mult timp;  puterile protectoare ale acestor acizi se extind asupra protecţiei împotiva unor boli distructive ale creierului (boala Alzheimer), afecţiunilor care apar în urma unui atac cerebral sau a altor probleme vasculare când are loc o stopare temporară a furnizării de oxigen către creier;  benefici în terapia profilactică la persoane cu hipertensiune sau cu alţi factori de risc asociaţi cu accidentul vascular cerebral;  au un rol vital la nivelul creierului pentru

funcţionarea lui normală, pentru a susţine dispoziţia (starea generală a copilului care învaţă), previne sau atenuează tulburările psihice Acizii graşi esenţiali - linolenic (Omega-3) şi linoleic (Omega-6) sunt obţinuţi exclusiv prin aport alimentar (organismul nu-i fabrică), iar într-un regim alimentar ideal între aceste două tipuri de acizi graşi există un echilibru optim (raport de 4:1). Pentru menţinerea echilibrului care trebuie să existe între aceste grăsimi esenţiale, ar fi ca raportul corect dintre omega-3 şi omega-6 să fie de 1 la 1. Totuşi, în alimentaţia umană sunt frecvente dietele dezechilibrate şi, în zilele noastre, raportul este mai degrabă de 1 la 20 sau chiar 1 la 30 cu tendinţa de deficienţă mai mare în omega-3. Aceste dezechilibre duc la apariţia unor tulburări funcţionale neuropsihice, cardiovasculare, ale imunităţii. Uleiul de peşte şi uleiurile vegetale din seminţe presate la rece introduse în mod raţional în dietă pot restabili raportul acizilor graşi şi, în consecinţă, optimizarea funcţiilor organismului.

Fosfolipidele - lipide complexe necesare memoriei Cele 3 tipuri principale de fosfolipide fos­fatidil colina, fosfatidil serina şi fosfatidil dimetil aminoetanol (DMAE) - îmbunătăţesc receptivitatea creierului prin menţinerea în formă a receptorilor neuronilor şi ajută la furnizarea nutrimentelor implicate în procesul cheie denumit metilare, adică modul prin care organismul şi creierul păstrează în echilibru mii de substanţe esenţiale, cum ar fi neurotrasmiţătorii. Fosfolipidele îmbunătăţesc dispoziţia, mintea şi performanţele intelectuale, protejează împotriva declinului memoriei ce apare odată cu vârsta sau împotriva bolii Alzheimer. Deşi organismul uman poate produce fos­folipide se recomandă şi o cantitate suplimentară prin dieta zilnică. Cea mai bogată sursă de fosfolipide într-o dietă normală o reprezintă colina, aflată din abundenţă în gălbenuşul de ou, organe (ficat, inimă etc.), boabe de soia, arahide şi alte fructe oleaginoase, iar DMAE în sardine şi alţi peşti. Lecitina este o altă sursă de fosfolipide, practic “un medicament minunat în deteriorarea

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

cognitivă, rolul ei în menţinerea memoriei fiind semnificativ” (în Brain Longevity, subliniat de Dr.Dharma Singh Khalsa). Aminoacizii - prieteni buni ai creierului Aminoacizii, “cărămizile” proteinelor, îmbunătăţesc comunicarea creierului, modul în care acesta răspunde la semnalele primite. “Cuvintele” pe care creierul le foloseşte pentru a transmite mesaje de la o celulă la alta sunt neurotransmităţorii, iar “literele” din care sunt constituite cuvintele sunt aminoacizii. Există tipuri diferite de neurotansmiţători în organism şi creier (adrenalina, noradrenalina, dopamina, GABA, serotonina, acetilcolina, triptaminele). Aceştia sunt produşi direct din aminoacizii esenţiali care ajung în organism prin alimente. De exemplu, serotonina, care ajută la ameliorarea stărilor sufleteşti, se formează din aminoacidul triptofan; ca urmare, consumul alimentelor cu conţinut ridicat de triptofan (carnea de curcan) ne poate îmbunătăţi starea de dispoziţie. Deficienţa aminoacizilor poate da naştere la depresie, apatie şi lipsa motivaţiei, la imposibilitatea de relaxare a organismului, o memorie şi putere de concentrare scăzute. De exemplu, în condiţii de stres tirozina îmbunătăţeşte performanţele intelectuale şi fizice mai bine decât cafeaua; acidul gamma aminobutiric (GABA) este foarte eficient în cazul stărilor de anxietate. Glutamina - un aminoacid important şi unul dintre cei mai abundenţi din organism, cu toate că nu face parte din cei 8 aminoacizi esenţiali, totuşi este un aminoacid condiţionat esenţial, deoarece are un rol deosebit în perioadele de stres şi efort fizic prelungit. Este folosit intens în organism pentru a susţine funcţiile intestinului subţire, a produce glutationul (antioxidant puternic), a îmbunătăţi activitatea sistemului imunitar şi, cel mai important lucru, are o influenţă benefică asupra creierului. Piroglutamatul - rudă a glutaminei, prezent în creier şi lichidul cefalorahidian, ajută la menţinerea şi îmbunătăţirea memoriei şi a vigilenţei mintale. Se găseşte în multe alimente cum ar fi peştele, produsele lactate, fructele şi legumele, iar dacă regimul de suplimente include glutamina, organismul poate să şi-l producă el însuşi, contribuind, în felul acesta, la îmbunătăţirea memoriei, a concentrării, a învăţatului şi a vitezei reflexelor. Calitatea proteinelor, dată de raportul aminoacizilor pe care-i conţin, este importantă pentru organism şi creier. Cu cât echilibrul aminoacizilor este mai bun, cu atât proteina poate fi mai bine folosită. Consumarea alimentelor bogate în proteine asigură, pe de o parte, cei 8 aminoacizii esenţiali, “indispensabili” şi, pe de altă parte, suplimentarea cu aminoacizi - calea cea mai bună de obţinere a cantităţii optime necesară organismului.

 11


Sfaturi fitoterapeutice 

12

Vitaminele şi mineralele - nutrimente benefice pentru creier, denumite şi nutrimente “inteligente” Acestea au un rol deosebit în activitatea optimă a SNC deoarece ajută la transformarea glucozei în energie, a aminoacizilor în neurotransmiţători, a grăsimilor esenţiale simple în grăsimi mai complexe, precum GLA sau DHA şi prostaglandine, iar serina şi colina în fosfolipide. De asemenea, acestea ajută la construcţia şi reconstrucţia structurii creierului şi a sistemului nervos şi susţin funcţionarea lor optimă, armonioasă. Cercetătorii nutriţionişti au ajuns la concluzia că adulţii şi copiii gândesc mai repede şi se pot concentra pe termen mai lung atunci când primesc o cantitate optimă de minerale şi vitamine. Vitaminele grupului B - sunt vitale pentru sănătatea mintală, iar deficienţa oricăreia dintre ele poate afecta rapid abilităţile mintale. Vitamina B1 (tiamina) facilitează transformarea glucozei în energie şi când este deficitară apar simptome de oboseală fizică şi mintală, o atenţie şi putere de concentrare scăzute, funcţie cognitivă redusă la tineri (David Benton, expert în nutriţie şi IQ). Vitamina B3 (niacina), sudiată iniţial ca tratament al schizofreniei, în cantităţi suficiente previne apariţia depresiei şi a unor psihoze, micşorează mult riscul de apariţie al demenţei şi al declinului cognitiv determinat de înaintarea în vârstă. Vitamina B5 (acidul pantotenic), considerată un potenţial stimulator de memoriei, are rol în producerea hormonilor de stres, a acetilcolinei - neurotransmiţător de stimulare al memoriei. Vitaminele B6, B12 şi acidul folic, împreună cu niacina deţin controlul în organism asupra procesului de metilare, esenţial în formarea majorităţii neurotransmiţătorilor, iar dereglări ale acestui proces stau la originea multor probleme de sănătatea mintală. Vitamina B6 ajută organismul în condiţii de stres şi stări de iritabilitate, iar un nivel scăzut al acesteia, înseamnă o cantitate redusă de serotonină, lucru care poate duce la apariţia depresiei, a stărilor de irascibilitate. Acidul folic este folositor în probleme de memorie, anxietate, depresie. Vitamina B12 este benefică pentru sănătatea sistemului nervos, nivelul ei scăzut ducând la performanţe mintale reduse chiar şi la adolescenţi. În perioada sarcinii este necesar un consum suficient de vitamine B6, B12 şi acid folic pentru o dezvoltare generală bună a fătului; copiii născuţi din mame cu deficienţe de acid folic prezintă întârzieri în dezvoltarea intelectului. Vitamina C, antioxidant benefic în caz de infecţii, are un rol important şi pentru creier, deoarece ajută la echilibrarea neurotransmiţătorilor, iar un deficit al vitaminei C poate induce apariţia unor stări depresive sau psihoze. Calciul şi magneziul, considerate tranchilizante naturale, ajută la relaxarea celulelor nervoase şi musculare, în timp ce lipsa

sau deficienţa lor pot da o stare de nervozitate, iritabilitate şi agresivitate. Manganul, administrat corect şi cu precauţie, contribuie la funcţionarea normală a creierului, în timp ce o cantitate prea mare sau prea mică conduce la psihoze, afecţiuni nervoase similare bolii Parkinson, schizofrenie şi alte probleme psihice. Zincul, nutriment esenţial pentru sănătatea mintală (prezent în nuci, seminţe, germeni de cereale, carne, peşte, stridii) luat în cantităţi optime îmbunătăţeşte memoria prin acurateţe, rapiditate de memorare, creşterea atenţiei. Administrarea de suplimente cu Zn asigură necesarul de zinc deoarece nu se poate obţine numai prin dietă, dar există şi o serie de situaţii precum stres, unele infecţii, sindrom premenstrual, alte dezechilibre hormonale, folosirea contraceptivelor, exces de alcool, tulburări ale glicemiei, etc. când este solicitată creşterea cantităţii de zinc din organism.

Cum se protejează creierul ? Creierul şi sistemul nervos conţin grăsimi esenţiale, proteine şi fosfolipide care pot fi afectate de acţiunea nocivă a oxidanţilor sau radicalilor liberi, a alcoolui, fumatului, diferiţilor poluanţi, a stresului - duşmani de temut ai sănătăţii, în general şi ai sistemului nervos central, în special. Pentru sănătatea mintală trebuie luat în calcul calitatea hranei, a mediului înconjurător şi a modului de viaţă. Deoarece creierul, dintre toate ţesuturile, conţine cel mai înalt procent de grăsimi nesaturate (60%), celulele acestuia sunt cele mai vulnerabile la atacul oxidanţilor. Prin dietă grăsimile esenţiale pot fi înlocuite cu grăsimile hidrogenate alterate din punct de vedere chimic şi private de

substanţe nutritive. Organismul uman este nevoit să accepte moleculele de grăsime saturată ca substituent pentru acizii graşi esenţiali Omega. Ele sunt încorporate în matricea celulelor, în mod particular, în celulele creierului şi în globulele albe care manifestă o aviditate mare pentru grăsimi. Odată intrate în structura celulară, aceste molecule de grăsime saturată se oxidează şi eliberează radicali liberi nocivi pentru celulele sănătoase (Dr. Ross Pelton, specialist în domeniul preîntâmpinării îmbătrânirii creierului), motiv pentru care are un rol important tipul de grăsime prezent în alimente. Afectatea creierului este realizată şi prin fumat şi poluare. Aceşti factori pot determina introducerea în organism a oxidanţilor care distrug grăsimile esenţiale ataşate fosfolipidelor din membranele celulelor nervoase. Fumul de ţigară, pe lângă conţinutul în numeroşi oxidanţi, mai transportă şi metale grele, a căror acumulare graduală induce scăderea cantităţii de zinc din organism, afectând grav funcţiile creierului. Alcoolul este un mare duşman al creierului, deoarece afectează grav memoria. Creierul este incapabil să îndepărteze singur acţiunea toxică a alcoolului, iar dacă capacitatea ficatului de detoxifiere este depăşită, ca rezultat are loc întreruperea transmiterii semnalelor nervoase şi înrăutăţirea memoriei. De asemenea, alcoolul poate să contribuie la înlocuirea acidului gras omega-3-DHA (benefic în dezvoltarea creierului) cu un substituient slab DPA (acid docosapentaenoic), la blocarea conversiei grăsimilor în DHA şi a prostaglandinelor şi anihilarea acţiunii vitaminelor. Stresul este un alt factor care afectează memoria prin producerea unui nivel crescut al hormonului cortizol, care determină atrofierea pronunţată a dendridelor, prelungiri nervoase care asigură conexiunile între celulele creierului (Robert Sapolsky, Univ. Stanford). Lipsa unui echilibru normal al nivelului de glucoză din sânge (disglicemia) poate determina o reducere a puterii de concentrare şi pierderi de memorie, depresie. Pesticidele şi erbicidele, substanţe toxice clasificate ca antinutrimente interferă cu capacitatea organismului de a absorbi sau de a folosi nutrimentele esenţiale, provocând un efect dezastruos asupra comportamentului, performanţelor intelectuale şi stabilităţii emoţionale. Refacerea sănătăţii mintale se obţine numai prin îndepărtarea surselor poluante şi necesitatea detoxificării organismului. Prezenţa în organism a metalelor grele, precum plumbul, cadmiul, aluminiul, mercurul etc. se asociază cu tulburări ale performanţelor mintale, incapacitatea de concentrare, lipsă de energie fizică şi mintală, afectarea, în general, a unei bune funcţionări a creierului. Metalele grele, toxice, odată ingerate trebuie să lupte cu mineralele din prima linie de apărare a organismului, denumite antagoniste. Există, de asemenea, unele substanţe cu rol de depistare, neutralizare şi eliminare a acestora. Vitamina C are capa-

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Sfaturi fitoterapeutice citatea de a depista majoritatea metalelor grele şi de a le escorta apoi în afara organismului; ea este eficientă pentru îndepărtarea plumbului, arsenicului, cadmiului. Zincul împiedică absorbţia plumbului în intestin, calciul previne creşterea rapidă a mineralelor toxice, iar seleniul manifestă un efect protector împotriva arsenicului şi cadmiului.

produce substanţele chimice „cheie” pentru creier şi sistemul nervos. Efectele privind îmbunătăţirea performanţelor mintale, cu ajutorul suplimentării nutrimentelor „inteligente” sunt mult mai puternice atunci când sunt folosite în combinaţie, puterea lor se amplifică, fiind mult mai benefice pentru activitatea de stimulare şi revigorare a memoriei.

Antioxidanţii - antidot pentru radicalii liberi - protejează creierul Fiind foarte reactivi, radicalii liberi specii moleculare sau atomice instabile, participă la inducerea multor procese patologice. Ei sunt responsabili şi de alterarea memoriei şi a procesului de gândire prin afectarea celulelor nervoase şi dereglarea funcţiilor sistemului nervos. Metoda cea mai bună de protecţie maximă a creierului împotriva declinului memoriei şi a bolii Alzheimer este consumul de alimente cu conţinut ridicat de antioxidaţi (fructe, legume, seminţe, peşte) sau suplimente cu antioxidanţi (în cantităţi suficiente), ca: beta-caroten, Vitamina C, Vitamina E, seleniu, glutation, antocianidine, acid lipoic, Coenzima Q10. Nutrimentele cheie pentru organism sunt vitamina C, vitaminele complexului B, mai ales vitamina B6, mineralele Calciu şi Magneziu prezente în fructe, legume, seminţe. Importantă pentru creier este vitamina E, antioxidant liposolubil, care neutralizează acţiunea nocivă a oxidanţilor. Cercetătorii au demonstrat faptul că persoanele în vârstă cu tulburări semnificative de memorie au în sânge o concentraţie diminuată de vitamina E. Vitamina C, alt antioxidant vital, ajută la „reciclarea” vitaminei E atunci când aceasta vine în contact cu un oxidant, motiv pentru care la persoanele cu vârsta peste 65 ani, cu cât cantitatea asimilată de vitamina C este mai mare, cu atât memoria se îmbunătăţeşte. S-a mai evidenţiat că suplimentarea cu Coenzima Q poate creşte producţia de energie din creier, protejându-l de neurotoxine (Russel Matthews, Boston).

Uleiurile din seminţe nu trebuie să lipsească din alimentaţie, sunt utile pentru buna funcţionare a organismului uman!

Memorie revigorată şi stare de dipoziţie îmbunătăţită Memoria a început să dea semne de oboseală, puterea de concentrare a scăzut, iar mintea nu mai este la fel de ascuţită - trebuie să apelăm cu încredere la remediile naturale! Poate fi surprinzător, însă remediile naturale pot susţine sănătatea creierului, îmbunătăţi memoria, clarifica mintea, iuţeala de a gândi, de a creşte atenţia şi perioada de concentrare. Ele sunt un mijloc excelent de păstrare a memoriei în formă alături de un consum optim de vitamine, minerale şi grăsimi esenţiale cu ajutorul cărora organismul poate

mulează activitatea funcţională a sistemului nervos; • menţine sănătatea creierului la copii, adulţi şi persoane în vârstă; • îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare, învăţare şi memorare, întreţine memoria la toate vârstele, restabileşte echilibrul emoţional; • benefic în tulburări psihice la copii cu deficit de atenţie, cu dezvoltare mentală şi psihomotorie întârziată, în perturbări de comportament; • protejează sănătatea organismului în condiţii de stres şi activităţi intelectuale intense; • contribuie la redobândirea bunei dispoziţii şi a senzaţiei de bine, la echilibrarea efectelor negative ale stresului şi a tendinţelor spre reacţii violente.

Într-o dietă echilibrată nu se renunţă la grăsimi esenţiale nesaturate, prezente din abundenţă, în uleiurile vegetale din seminţe extrase prin presare la rece ! Secretul unei alimentaţii sănătoase îl reprezintă înlocuirea lipidelor “rele”- saturate, de origine animală, cu lipidele “bune”, extrase din plante. Mai exact, trebuie redus pe cât posibil consumul de unt, brânzeturi şi carne grasă, produse de patiserie sau prăjeli în grăsimi animale şi înlocuite cu legume, fructe, peşte, carne de pui şi uleiuri vegetale cu conţinut ridicat de acizi graşi polinesaturaţi, esenţiali benefici pentru susţinerea sănătăţii.

Compania HOFIGAL recomandă ULEI DE PEŞTE - sursă bogată de

acizi graşi esenţiali Omega • Supliment alimentar revoluţionar pentru sănătatea creierului şi înlăturarea stărilor depresive • Administrat în mod raţional, restabileşte raportul acizilor graşi esenţiali, „contribuie la funcţionarea optimă a fiecărei celule a corpului uman” (M. Stengler) • stimulează metabolismul şi activitatea funcţională a sistemului nervos, de refacere şi protecţie a membranelor celulare şi a învelişului fibrelor nervoase, inclusiv la nivelul creierului; • susţine îmbunătăţirea funcţiilor cognitive, de concentrare, de memorie şi vizuale la copii; • contribuie la ameliorarea tulburărilor psihice la copii cu deficit de atenţie (ADD) şi hiperactivitate (ADHD); • are proprietăţi antioxidante; • are rol adaptogen (creşterea rezistenţei organismului faţă de efectele negative ale stresului şi echilibrarea tendinţei de reacţii violente); • stimulează buna dispoziţie şi senzaţia de bine; • îmbunătăţeşte tonusul general.

OMEGA- 3 & OMEGA- 6 VEGETAL

- hrăneşte creierul şi îl menţine funcţional până la adânci bătrâneţi • Sursă directă de acizi grasi Omega-3 şi Omega-6 într-un raport optim (1:3), echilibrat, net superior uleiului de peşte (1:4-5) • susţine dezvoltarea creierului şi sti-

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

 13


Sfaturi fitoterapeutice 

ULEI DE CĂTINĂ - concentrat na-

tural polivitaminic, revigorează şi tonifică organismul Este un complex polivitaminic care asigură un aport optim de fitonutrienţi necesar dietei, în principal β-caroteni, vitamine liposolubile D, E, F, K, o serie de compuşi polifenolici, acizi graşi polinesaturaţi, aminoacizi liberi şi microelemente pentru susţinerea sănătăţii organismului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii; • are rol important în reglarea metabolismului sărurilor minerale, a microelementelor şi a respiraţiei celulare; • benefic în caz de suprasolicitare fizică şi intelectuală intensă, stres, pentru înlăturarea stării de oboseală; • încetineşte procesul de îmbătrânire prin captarea radicalilor liberi superoxidici.

CĂTINOFORT - ajută la revigora-

rea şi tonifierea organismului Produs natural cu proprietăţi vitaminizante, de remineralizare a organismului, de completare a deficienţelor nutriţionale, de protecţie a celulei hepatice, susţine sănătatea sistemului imunitar, antiaterosclerotică, antioxidantă, de creştere a rezistenţei la efort fizic şi intelectual, antianemică; • influenţează pozitiv funcţiile creierului în unele tulburări funcţionale ale sistemului nervos central; • oferă copiilor vitaminele şi mineralele necesare pentru o creştere şi dezvoltare armonioasă, sănătoasă a corpului; • ajută organismul să facă faţă stresului, în situaţii de suprasolicitare nervoasă, de efort intelectual şi fizic susţinut, înlătură stările de oboseală.

COENZIMA Q10 în ULEI DE CĂTINĂ

• Furnizează celulelor energia necesară întreţinerii vieţii, protejează inima, stimulează sistemul imunitar, prelungeşte viaţă pe cale naturală • Coenzima Q10, sursă de energie celulară fără de care celula nu poate să trăiască, cu proprietăţi antioxidante deosebite, implicată în procesele de producere şi stocare a energiei din celulele organismului pentru desfăşurarea normală a proceselor biochimice; Uleiul de cătină, sursă naturală polivitaminică (bogată în vitamine A, E, C, P, întreg complexul B, carotenoizi), de microelemente bioactive (fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu) şi acizi graşi esenţiali; Lecitina, substanţă naturală din grupul co­lin­fosfolipidelor, constituient important al membranelor celulare, implicată în metabolismul lipidelor la nivelul ficatului şi un susţinător important neuronal şi cardio-vascular. • asigură completarea şi normalizarea dietelor dezechilibrate (diete cu carenţe de proteine, vitamine, microelemente, flavonoizi ori prin aport exagerat de lipide şi glucide); • corectează deficienţele care apar odată cu vârsta (30-35 ani) în special cele legate de inimă, sistem imunitar, creier şi sistem neuro-vegetativ, rezistenţa organismului; • are rol în nutriţia celulelor nervoase, ajută la transferul impulsurilor nervoase, contribu-

14

ie la intensificarea funcţiilor cerebrale; • luptă împotriva radicalilor liberi superoxidici şi protejează organismul de efectele nocive ale razelor ultraviolete la nivelul membranelor celulare; • ajută la digestia grăsimilor şi le protejează împotriva oxidării sau alterării acestora de către radicalii liberi; • eficient în suprasolicitări fizice şi activităţi intelectuale intense, pentru îmbunătăţirea capacităţii de concentrare şi memorare, în stres, pentru înlăturarea oboselii; • revigorează organismul şi promovează o stare generală de bine.

SPIRULINĂ CU EXTRACT TOTAL DE CĂTINĂ - optimizează funcţiile

organismului Supliment alimentar ecologic, care intervine în reglarea şi echilibrarea funcţiilor metabolice şi imunologice ale organismului; recomandat pentru completarea şi normalizarea dietelor dezechilibrate (diete cu carenţe de proteine, vitamine, microelemente, flavonoizi ori prin aport exagerat de lipide şi glucide); pentru suplimentarea dietei în profesii cu efort fizic şi intelectual intens, persoane supuse unui efort fizic susţinut, profesii în medii toxice, în perioada adolescenţei, la persoane de vârsta a treia sau în condiţii de malabsorbţie, la fumători, la persoane care consumă în exces băuturi alcoolice; • Spirulina este o sursă bogată de proteine, conţine o gamă largă de aminoacizi, acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, polizaharide, vitamine hidrosolubile şi liposolubile, hormoni vegetali, enzime, microelemente şi pigmenţi activi biologic (ficocianine şi aloficocianine); • Extractul total de cătină este o reală sursă naturală polivitaminică (cea mai bogată sursă de vitamine A, E, carotenoizi, vitaminele C, P şi întreg complexul B), microelemente bioactive (fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu) precum şi acizi graşi esenţiali; • Are rol tonifiant general, vitaminizant, remineralizant, antianemic, imunostimulator; • posedă o pronunţată activitate antioxidantă, de captare şi neutralizare a radicalilor liberi superoxidici; • are rol antitoxic prin facilitarea eliminării

metalelor grele şi toxinelor şi radionuclizilor; • efect benefic în suplimentarea dietei în perioadele de suprasolicitare fizică şi activităţi intelectuale intense, stres, pentru înlăturarea stărilor de oboseală.

Se – SPIRULIN - Reglează func-

ţiile metabolice, întăreşte sistemul imunitar, reglează schimburile de substanţe la nivel celular Produsul asigură fitonutrienţii esenţiali pentru restabilirea stării de sănătate şi stopează pierderea prematură a vitalităţii organismului. • Seleniul în asociere cu Spirulina potenţează activitatea antioxidantă, măreşte rezistenţa ţesuturilor la oxidare, neutralizează efectul nociv al contaminanţilor chimici şi biologici, opreşte vătămarea şi distrugerea celulelor • Seleniul (de multe ori deficitar în alimentaţie), introdus în formulă, acţionează sinergic cu vitamina E prezentă în Spirulină şi înlătură deteriorările oxidative la nivelul membranelor celulare, îmbunătăţeşte sinteza de enzime antioxidante, asigură producerea de glutation - agent puternic antioxidant, stimulează producţia de anticorpi.

GAL EXTRAVIT - posedă o puter-

nică acţiune de fortificare şi energizare a organismului Produsul cu un conţinut bogat în fitonutrienţi este uşor asimilabil, benefic pentru echilibrarea şi completarea dietei zilnice prin aport de vitamine şi fitonutrienţi bioactivi necesari în stări de oboseală, stres şi epuizare, avitaminoze, perioada de creştere, după efort fizic şi intelectual prelungit (la copii şcolari, adulţi, vârstnici, sportivi); bun detoxifiant al organismului (favorizează eliminarea toxinelor şi a metalelor grele). Dr. Farm. Chim. Anca Daniela Raiciu Director Marketing S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A. Dr. Med. Biol. Iuliana Crişan Departament Cercetare – Dezvoltare S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Sfaturi fitoterapeutice

Lichenul plan eczematos şi remediile naturale ichenul plan este o afecţiune cutanată inflamatorie şi se prezintă sub forma unei erupţii papulare liniare, pruriginoasă, cu suprafaţa netedă, lucioasă, distribuită pe trunchi şi membre. Uneori, în lichenul plan pot fi afectate şi mucoasele, mai ales mucoasa bucala şi cea genitală, producând durere, inflamaţie sau o senzaţie de arsură.

Cauze Există mai mulţi agenţi etiologici studiaţi:  lichenul plan care apare după administrarea de anumite medicamente - betablocante, antiinflamatoare nesteroidiene, antimalarice de sinteză, sărurile de aur;  lichenul plan bucal care apare ca reacţie la materialele dentare - aliaje dentare, amalgame, composite;  lichenul plan se poate întâlni în diverse afecţiuni generale, cum ar fi diabetul zaharat, hepatitele cronice, afecţiuni autoimune (lupus eritematos, colita ulcerativă);  lichenul plan apare mai frecvent după transplantele medulare - ca o reacţie în boala grefa contra gazdă - celulele imunitare active ale grefei pot induce leziuni la nivelul gazdei;  lichenul plan idiopatic - nu se cunoaşte cauza, apare mai frecvent după stres sau şocuri emoţionale puternice.

Recomandări pentru pacienţii cu lichen plan

 

urtaţi îmbrăcăminte mai largă P pentru a evita frecarea acesteia de zonele afectate. E xpunerea moderată la soare este benefică. Atenţie însă, tratamentul pe bază de cortizon este incompatibil cu soarele.

onsultaţi-vă cu medicul stomatoC log. Prezenţa mercurului în plombe poate provoca apariţia unui lichen plan bucal.

numite medicamente (săruri de A aur, betablocante etc) pot antrena reacţii ale pielii care să reproducă aspectul lichenului plan.

Simptome Lichenul plan se caracterizează prin lezarea celulelor bazale ale epidermului. Acest proces patogenic se realizează prin intermediul unei reacţii imune celulare, în care sunt implicate macrofagele, limfocitele T şi celulele Langerhans. Lichenul plan cutanat - apare mai frecvent la nivelul membrelor şi trunchiului, mai ales pe zonele flexoare. Se caracterizează prin apariţia unor papule de culoare roz, violacee sau brune, de mici dimensiuni, care după dispariţie pot lăsa zone pigmentate. Lichenul plan bucal este considerat o afecţiune cu potenţial de malignizare. Acesta este variabil, în funcţie de studiul citat (1 - 15 %).

Tratamentul lichenului plan Deoarece în majoritatea cazurilor de lichen plan cauza este necunoscută, tratamentul este de multe ori ineficient. Lichenul plan are o evoluţie cronică, rezistentă la tratament. Prognosticul cel mai favorabil este la tineri. Există mai multe clase de medicamente folosite:  corticoterapia - pe cale generală sau locală, în asociere cu un tratament antifungic (pentru că corticoterapia predispune la apariţia infecţiilor fungice);  tratamentul imunosupresor - cel mai folosit medicament este ciclosporina sau tacrolimus (care este un medicament imunosupresor administrat topic);  derivaţi de vitamina A - au rol de reglare a keratinizarii şi imunomodulator. Se administrează local.

Tratamentul natural Deşi cauzele apariţiei bolii rămân încă necunoscute, singura certitudine este legată de scăderea sistemului imunitar care duce la împiedicarea regenerării celulelor pielii. Administrarea de suplimente de minerale şi vitamine, în special preparate care conţin Spirulina (Se-Spirulin, Spirulină cu extract total de cătină) şi cătina (Ulei de cătină, Coenzima Q10 în ulei de cătină) sau preparate ale stupulului (Larvalbina) poate fi foarte utilă pentru creşterea sistemului imunitar la pacienţii diagnosticaţi cu lichen plan. Se recomandă următoarele plante medicinale: brusture, ghimber, năprasnic, păducel, pelin, roiniţă, rostopască, rozmarin, salvia, soc, stejar, sunătoare, talpa gâştei, trei fraţi pătaţi, valeriană.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

Rozmarinul este un drenor hepatic excepţional şi se poate administra sub

forma de ceai, tinctură, gemoderivat sau asociat cu alte plante (Complex detoxifiant natural).

Trei fraţi pătaţi reprezintă un remediu depurativ util în afecţiuni dermatologice considerate a avea drept substrat sau a determina o încărcare cu reziduri sau cu substanţe toxice a organsimului (acnee, furunculoză, psoriazis, herpes, lichen plan).

Brusturele se recomandă pentru efectul de dezintoxicare al organismului. Se adminsitrează sub forma de ceai, tinctură sau comprimate (Menolap, Depurin).

Păducelul se foloseşte sub formă de ceai, tinctură, gemoderivat sau comprimat şi este util pentru efectele de calmare ale sistemului nervos. Se poate asocia cu alta plante cu efecte asemanatoare, roiniţa şi valeriana (Passisclerotin).

Gemoderivatul din muguri de ulm este util în leziunile inflamatorii descrise si în cazul lichenului plan.

Gemoderivatul din muguri de nuc are acţiune antiinflamatoare, antiseptică, cicatrizantă, drenor universal (limfatic, intestinal, splenic, pancreatic), imunomodulatoare. Este recomandat în afecţiuni dermatologice (dermatite, dermatoze, eczeme, lichen plan, herpes, piodermite). Extern: Uleiurile din plante: sunătoare, gălbenele, cătină, se pot aplica prin tamponări de 2 ori pe zi. Dr. Aniela Ioana Kinn Medic specialist medicină de familie Competenţa apifitoterapie Complexul medical «Hofimed» Şos. Colentina, nr.76, sect.2, Bucureşti Tel.0730087694

15


Sfaturi fitoterapeutice

Obezitatea - o problemă?

4

Foamea. Aici este un subiect care se

ragi cititori, cred că v-aţi plictisit de subiectul acesta, fiindcă până acum cred că s-au scris tone de hârtie pe această temă. Acesta este şi motivul pentru care titlul este formulat ca o întrebare. Este obezitatea o problemă? Unii vor răspunde afirmativ, însă o să rămâneţi uimiţi când vă voi spune că obezitatea nu este o problemă.

Obezitatea este un rezultat Da, este într-adevăr un rezultat, al unor "exerciţii" pe care le-aţi făcut fără să vă daţi seama. Toţi oamenii vor remedii minune care să îi facă să slăbească fără efort, însă nu îşi dau seama că acele kilograme în plus au fost făcute cu efort. Da, organismul depune efort ca să producă nişte celule. Indiferent de tipul de celule pe care le produce, organismul are nevoie de materie primă şi putem constata că uneori nu este nevoie de o materie primă de cea mai bună calitate. Este nevoie doar de materie primă în exces. Vă spun acest lucru, deoarece foarte multe persoane au venit să le ajut pe această temă. Toţi îşi doreau să slăbească fără să faca nici un efort. Am auzit de nenumărate ori replica minunată "Nu mănânc mult!". Haideţi să fim serioşi, fiindcă doar câteva calorii în plus, zilnic, înseamnă că sunt în plus. Organismul are minunata capacitate de a depozita surplusul, în aşa fel încât să aibă pentru mai târziu. Dacă vă uitaţi în jurul dumneavoastră o să constataţi că sunt destule persoane care sunt un pic mai rotunjoare. Cauzele sunt multiple, iar dacă înţelegeţi care sunt cauzele, veţi constata că rezultatul poate fi schimbat. O doamnă care avea probleme cu nişte kilograme în plus îmi povestea că de o lună de zile mănâncă doar salată şi totuşi nu a slăbit deloc. I-am răspuns că depinde câtă salată mănâncă, fiindcă până şi salata are nişte calorii. Unui domn care avea probleme cu coloana vertebrală pe lângă tratamentul fitoterapeutic i-am recomandat să încerce să renunţe la nişte kilograme în plus. Replica dânsului chiar m-a amuzat " Domnule doctor în burta asta am băgat tot ce-i mai bun. Vreţi să-mi ziceţi că trebuie să arunc milioanele pe care leam băgat în ea?"

16

Fiecare alege! Haideţi să vedem unde este cauza.

1 2

Îmi este poftă de ceva. Diferenţa dintre a pofti şi a mânca este mare. Pofta de ceva înseamnă câteva înghiţituri şi apoi stop! Îmi este foame. Senzaţia de foa-

me poate să apară în diverse momente, fără să aibă nici o legatură cu necesarul caloric. De la foame până la mâncat excesiv este o diferenţă mare. În cazul în care credeaţi că o să vă înşir cine ştie ce catastif, vă înşelaţi fiindcă acestea două sunt cauzele care aduc kilograme în plus.

3

Pofta. Este o senzaţie care apare atunci când persoana vede, simte mirosul sau i se povesteşte despre ceva de mâncare. Această senzaţie nu apare dacă persoana respectivă nu a mâncat deja acel produs sau ceva asemănător. Adesea persoanele care au poftă de ceva dulce, aleg ciocolata. În ciocolată se găsesc nişte substanţe care creează o stare de confort psihic. Poftele se declanşează atunci când apare stimulul sau când organismul simte nevoia de anumite substanţe (ceva sarat, ceva picant, ceva care să aibă carne). Întotdeauna o poftă poate fi satisfăcută, însă diferenţa dintre câteva cubuleţe de ciocolată şi o ciocolată întreagă poate să însemne kilograme.

cere un pic dezvoltat, deoarece nu întotdeauna când ne este foame, avem nevoie de un aport de calorii. Foamea poate să apară ca urmare a creşterii acidităţii gastrice, însă această aciditate poate avea drept cauză stresul. Partea interesantă este atunci când oamenii care au activitate intelectuală intensă, simt senzaţia de foame ca urmare a diminuării rezervelor de glicogen. De obicei acest tip de foame se rezolvă cu câteva cubuleţe de zahăr, fără să fie nevoie de o masă copioasă care să aducă un surplus de calorii. Mecanismul stresului care dă senzaţia de foame ar putea fi explicat pe înţelesul dumneavostră cam aşa: O persoană depune o activitate normală. În timp ce depune această activitate apare un element care perturbă echilibrul, iar sistemul nervos face un efort suplimentar. În urma acestui efort se consumă o cantitate mai mare de energie. Pe lângă consumul de energie se declanşează şi nişte secreţii hormonale cu rol în creşterea activităţii cardiace. Aceşti hormoni măresc pulsul şi inima începe să bată mai repede. Ficatul primeşte comanda să dezactiveze o parte din acest factor agresiv, dar în acelaşi timp declanşează un mecanism digestiv. Întregul lanţ hormonal este zguduit şi se declanşează diverse reacţii la nivelul organelor. Aici regăsim aciditatea gastrică. Acea aciditate care creează foame. Toate reacţiile care se declanşează în timpul stresului pot să inducă senzaţie de foame, deşi organismul nu prezintă lipsă de calorii. Alte situaţii care pot să ducă la o creştere în greutate ar mai fi:  o cantitate mare de hrană, de calitate slabă, creşte capacitatea stomacului, iar în momentul în care calitatea alimentelor se îmbunătăţeşte, începe să apară şi creşterea în greutate. Aici întâlnim persoane care au mâncat prost în copilarie, iar când au ajuns la un anumit nivel de bunăstare încep să depună kilograme.  mâncatul reflex. Pare ciudat însă unele persoane care au activităţi intelectuale, încep să ronţăie ca mod de concentrare.  renunţarea la fumat, prin înlocuirea ţigării cu alimente.  socializarea şi discuţiile de afaceri, la masă. În aceste cazuri mesele sunt bogate şi se depăşeşte necesarul caloric. În aceste rânduri nu am scris nimic despre afecţiunile glandelor tiroidă şi suprarenale, deooarece şi acestea pot să aibă ca rezultat un exces de kilograme. Poate că dumneavostră mai ştiţi alte obiceiuri şi alţi factori care intervin în excesul de greutate însă nu mi-am propus să fac un alt tratat, ci doar să vă spun clar că.... nu este o problemă. Este un rezultat!

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Sfaturi fitoterapeutice

Ce este de făcut?

s ă încercaţi să vă regândiţi modul de viaţă, fiindcă indiferent de locul dumneavoastră de muncă, sănătatea odată pierdută nu o puteţi cumpăra de la colţul străzii şi nici de la magazin.

s ă ştiţi când să vă opriţi din anumite activităţi, care ar putea să dăuneze sănătăţii dumneavostră.

Acum o să vă dau tratamentul "minune" pentru scăderea în greutate.

Gemoderivatul din Muguri de tei argintiu (Tilia tomento-

Se recomandă în hepatite cronice; gastrite, ulcer gastric şi duodenal; diabet zaharat tip II, obezitate; insuficienţă renală; cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială; insuficienţă corticosuprarenală;distonie neurovegetativă, suprasolicitare nervoasă, efort intelectual susţinut; pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive; compensarea carenţelor de calciu şi magneziu (conţine Ca şi Mg organic asimilabil); retinopatii, glaucom, cataractă; combate procesul de îmbătrânire precoce; alergii cronice la substanţe chimice şi alergeni din mediul înconjurător. Se poate administra în cure prelungite şi în paralel cu tratamentele convenţionale recomandate de medic. Seleniul acţionează sinergic cu vitamina E prezentă în Spirulină şi previne deteriorările oxidative ale membranelor celulare, îmbunătăţeşte producerea de enzime antioxidante.

sa) - conţine extract glicerinohidroalcoolic diluat 1 DH. Se recomandă ca sedativ şi tranchilizant în distonii neurovegetative, nevroze, stări anxioase, hiperemotivitate, insomnia adultului şi copilului, sedativ şi antispastic în dureri ale erupţiilor dentare la copii şi colici abdominale la nou-născuţi; colici spastice, dischinezie biliară, colon iritabil. Se recomandă şi în pediatrie, geriatrie, sarcină, organisme debilitate.

Lemn dulce

Gemoderivatul din Muguri de coacăz negru (Ribes nigrum)

- extract glicerinohidroalcoolic diluat 1 DH. Este un drenor universal, hiposuprarenalism, în sindroame alergice acute şi cronice, previne şi inhibă stările inflamatoare de diverse cauze: în rinite şi rinofaringite recidivante, sinuzite, emfizem pulmonar, bronşite cronice, parotidite; în artroze şi unele forme de reumatism inflamator, în gastrită, hepatită cronică, pancreatită cronică, dismetabolism, retinopatie diabetică şi tulburări de percepţie, hemeralopie, leziuni retiniene, diminuarea acuităţii vizuale, atrofia nervului optic, glomerulonefrita acută postinfecţioasă, adenom de prostată, prostatita cronică, chisturi ovariene şi fibrom uterin.

Se-Spirulin

(comprimate acoperite). Fiecare comprimat acoperit conţine pulbere de algă Spirulina Platensis, drojdie seleniată, extract de topinambur şi excipienţi. Este un produs destinat suplimentării dietei ca factor de corecţie metabolică pentru susţinerea proceselor fiziologice ale organismului şi restabilirea stării de sănătate (reglează unele funcţii metabolice, stimulează celulele efectoare ale sistemului imun, normalizează schimburile de substanţe la nivel celular). Contribuie la scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, a cancerului şi a deficitului funcţiilor imune. Prezenţa Seleniului (de multe ori deficitar în alimentaţia populaţiei) asociat cu Spirulină este utilă pentru completarea dietelor dezechilibrate sau deficitare în conţinutul de nutrienţi, substanţe bioactive şi fibre.

Este un supliment alimentar care asigură enzimele şi substanţele bioactive necesare pentru completarea şi normalizarea dietelor dezechilibrate în: hepatită cronică, ulcer gastric şi duodenal, gastrită, duodenită, dismicrobism intestinal, pancreatită, dischinezie biliară, litiaze biliare şi renale, sindrom postcolecistectomie, indigestii acute, alergodermii de cauze alimentare, carenţe în aportul alimentar al enzimelor de bază. Adjuvant în distrofii, intoxicaţii medicamentoase, gută, obezitate (încetineşte absorbţia intestinală şi scade rata de utilizare a caloriilor din sursele de hrană); pentru reglarea tranzitului intestinal la persoane imobilizate timp îndelungat; poate fi administrat diabeticilor (supuşi tratamentului antidiabetic de lungă durată). Asocierea concentratului hidrolizat din cuticulă de pipotă de pasăre (substituient polienzimatic) cu inulină (polizaharid cu funcţie prebiotică importantă) realizează un supliment alimentar recomandat pentru crearea condiţiilor de echilibrare enzimatică a aparatului digestiv, benefic în stimularea şi menţinerea proceselor metabolice ale organismului în parametri fiziologici

Reglacid (capsule). Fiecare cap-

sulă conţine pulbere din fruct de cătină (Hippophae fructus), cuticulă din pipotă de pui, floare de muşeţel (Chamomillae flos), sunătoare (Hyperici herba), amarant (Amaranthus caudatus herba), ulei esenţial de cimbru (Thymi vulgaris aetheroleum), ulei esenţial de levănţică (Lavandulae aetheroleum) şi excipienţi. Este un adjuvant în afecţiunile gastro-intestinale, al refluxului esofagian, a unor stări toxice şi alergice, a dismicrobismului intestinal şi al indigestiilor acute. Combate hiperaciditatea gastrică, ameliorează tulburările funcţionale metabolice consecinţe ale suferinţei cronice a tractului digestiv.

Redigest Plus

(comprimate aco­perite). Fiecare comprimat acoperit conţine concentrat hidrolizat din cuticulă de pipotă de pui, extract din fructe de armurariu (Cardui marianae fructus), extract din fructe de zmeur (Rubii idaei fructus), extract din tuberculi de topinambur (Helianthi tuberosi tuber) şi excipienţi.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

(capsule). Fiecare capsulă conţine pulbere din rădăcină de lemn dulce (Liquiritiae radix) şi excipienţi. Este un produs natural cu activitate biologică complexă, care asigură un aport bogat de nutrienţi şi substanţe bioactive necesar pentru suplimentarea dietei în reechilibrarea deficitului imunitar şi întărirea sistemului de apărare naturală al organismului; posedă proprietăţi de imunostimulare nespecifică a organismului, antiinflamatoare, mucolitice, expectorante, antispastice, antiulceroase, antiagregant plachetare, antivirale şi antimicotice, are efecte de tip mineralo-corticoid, uşor efect estrogenic; creşte capacitatea de apărare naturală a organismului în cazul imunităţii scăzute din diverse cauze, limitează consecinţele negative ale contaminanţilor virali şi micotici. Este un fluidifiant al secreţiilor bronşice şi faringiene în procesele inflamatorii ale căilor respiratorii; eficient în stări inflamatorii gastro-duodenale, accelerează procesul de vindecare al mucoasei digestive afectate, benefic în constipaţie; în tulburări funcţionale ce pot apărea în perioada de menopauză, în regenerarea pielii şi a mucoaselor.

Passiflora (comprimate). Fieca-

re comprimat conţine pulbere şi extract de Passiflora (Passiflora herba), pulbere din tuberculi de topinambur (Helianthi tuberosi tuber) şi excipienţi. Asigură aportul de substanţe bioactive cu efecte benefice în stările de insomnie cu dificultatea inducerii stării de somn, în stări de iritabilitate, nevralgii, sindrom de vezică urinară iritabilă, stări de tensiune psihică şi iritabilitate în sindromul premenstrual; iritabilitate, depresie şi insomnie în menopauză, dureri lombare. Passiflora poate să înlocuiască medicamentele clasice cu acţiune hipnotică.

 17


Sfaturi fitoterapeutice 

somnului, în stări de nervozitate, iritabilitate, agitaţie psihomotorie, anxietate, migrene. Are influenţă pozitivă în tulburări cardiace pe fond nervos, în dureri menstruale asociate cu tulburări vegetative şi labilitate psihică, greţuri, dureri de stomac pe fond nervos sau pe bază de stres sau emoţii mari; nu produce dependenţă şi nu creează somnolenţă sau stare de ameţeală.

Hof Lipomin (comprimate aco-

Passisclerotin

(comprimate acoperite). Fiecare comprimat acoperit conţine extract de roiniţă (Melissae herba), extract de păducel (Crataegi folium cum flore), extract de talpa gâştei (Leonuri herba), pulbere de rădăcină de valeriană (Valerianae radix), pulbere de Passiflora (Passiflorae herba), Coenzima Q10 şi excipienţi. Asigură un aport bogat de nutrienţi şi substanţe bioactive necesar echilibrării dietei în stări depresive, de nelinişte, de încordare şi nervozitate; pentru reducerea iritabilităţii; în stări emotive, tulburări neurovegetative din menopauză (palpitaţii, anxietate), în tulburări minore ale somnului (dificultatea de a adormi); agitaţie psihomotorie; tulburări funcţionale cardiovasculare, pentru îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul coronarelor, în prevenirea şi eliminarea depunerilor de colesterol; recuperare după infarct miocardic, tulburări cardiace cu substrat nervos; în hipertensiune arterială de cauză psihogenă; tulburări circulatorii care survin în special la persoane în vârstă; tulburări circulatorii cerebrale de natură spastică aterosclerotică; ateroscleroză; hipercolesterolemie; migrene; greţuri; dureri de stomac de natură nervoasă; dureri menstruale asociate cu simptome vegetative şi labilitate psihică; pentru încetinirea procesului de îmbătrânire al organismului.

Valeriana

(capsule). Fiecare capsulă conţine pulbere din rădăcină de valeriană (Valerianae radix) şi excipienţi. Este un produs natural cu acţiune sedativă în stări de hiperexcitabilitate nervoasă şi anxietate, antidepresivă, spasmolitică, miorelaxantă, hipotensivă; asigură necesarul de nutrienţi şi substanţe bioactive în suplimentarea dietei pentru restabilirea funcţiilor fiziologice şi stării de sănătate în tulburări minore ale

18

perite). Fiecare comprimat acoperit conţine extract de topinambur (Helianthi tuberosi tuber), seminţe de in (Lini semen), carbonat de calciu, oxid de magneziu, ulei de in, extract concentrat de usturoi (Allii sativi bulbus), suc de praz (Allii porri), carbonat de potasiu şi excipienţi. Topinamburul conţine fitocomplexe de substanţe cu rol antioxidant, iar inulina din topinambur are efect în refacerea florei intestinale, reglarea tranzitului digestiv şi detoxifierea colonului. Uleiul de in conţine o cantitate mare de mucilagii cu efect reglator al tranzitului intestinal. Conţine acizi nesaturaţi de tip Omega 3 şi Omega 6, cu rol binecunoscut în activitatea sistemului nervos central; conţine acid oleic, cu rol protector şi antioxidant pentru secreţia normală de testosteron, cu efect în buna funcţionare a prostatei. Prazul are în compoziţia sa fibre şi mucilagii cu rol în menţinerea unui tranzit intestinal normal, iar alliina şi allicina pe care le conţine au efect antihelmintic şi antibiotic; este sursă deosebită de microelemente. Asigură aportul de nutrienţi şi substanţe bioactive necesar echilibrării dietei în prevenirea şi combaterea aterosclerozei (îngroşarea şi indurarea peretelui arterial cu reducerea progresivă a lumenului şi pierderea elasticităţii vaselor arteriale); pentru reechilibrarea stărilor de dislipidemie de diferite etiologii, caracterizate prin valori LDL - colesterol crescute şi optimizarea nivelului colesterolului din organism (reduce absorbţia colesterolului în sânge şi eliminarea lui depus pe vasele de sânge); atenuarea acţiunii nocive a unor factori de risc (valori crescute de trigliceride, glucoză în sânge şi ale tensiunii arteriale), neutralizarea şi captarea unor radicali liberi superoxidici.

Colerd

(comprimate). Fiecare comprimat conţine un amestec de extracte din: usturoi (Allium sativum), rozmarin (Rosmarinus officinalis), propolis şi excipienţi. Asigură aportul de nutrienţi şi substanţe bioactive necesar echilibrării dietei pentru efectele benefice de combatere a aterosclerozei, a bolilor ocluzive arteriale şi a modificărilor vasculare aterosclerotice; pentru reechilibrarea stărilor de dislipidemie de diferite etiologii, caracterizate prin hipercolesterolemie cu valori LDL - colesterol crescute şi HDL - colesterol scăzute (modificarea raportului LDL/HDL); în hipertrigliceridemie şi dereglări ale concentraţiei unor clase de lipoproteine serice; atenuarea acţiunii nocive a unor factori de risc (hiperglicemia, hipertensiunea

arterială, neutralizarea unor radicali liberi superoxidici, factori de stres, diverse noxe, radiaţii); cardioprotector; adjuvant în tratamentul hipertensiunii arteriale moderate st. I-II; tonic general, imunostimulator; reechilibrant nervos.

Mag-Anghinar

(comprimate acoperite). Fiecare comprimat acoperit conţine extract uscat de anghinare (Cynarae folium) îmbogăţit cu săruri organice de magneziu uşor asimilabile prin complexarea principiilor active şi excipienţi. Asigură aportul de substanţe bioactive pentru suplimentarea dietei în toate cazurile în care este nevoie de stimularea fluxului biliar şi a diurezei; pentru a se influenţa favorabil metabolismul colesterolului; în disfuncţii hepatobiliare, colecistite subacute şi cronice, angiocolite, dischinezii biliare; pentru combaterea tulburărilor funcţionale şi metabolice consecinţe ale suferinţei cronice a tractului digestiv; adjuvant în tratamentul bolilor de stomac şi intestinale, a dismicrobismului intestinal cu fermentaţie excesivă şi meteorism, enterite, enterocolite spastice, crampe, indigestii acute şi hemoroizi; stări anafilactice, urticarie, prurit, dermatite alergice, alergii alimentare şi orice alte manifestări alergice pe fond hepatic; stări migrenoase; carenţe organice de magneziu, atonii şi crampe musculare, spasmofilie. Acestea sunt produsele care se potrivesc, în funcţie de caz, la toate tipurile de obezitate. Există diete şi formule senzaţionale, însă dacă nu este luat în consideraţie modul de viaţă al fiecăruia în parte, acestea vor avea rezultate doar parţiale sau pe termen scurt. Dacă până acum aţi avut anumite obiceiuri care v-au adus într-o anumită situaţie, vă sfătuiesc să încercaţi să vă reevaluaţi şi să vedeţi singuri ce este de făcut. Vă spun sincer că cei care vor într-adevăr să lase jos kilogramele pe care le cară, în plus, o pot face. Nu este simplu la început, dar după ce se văd schimbările o să îşi recapete încrederea în forţele proprii şi vor continua. Sunt persoane care aveau, acum câţiva ani, 50 de kilograme în plus. Nu le-am propus decât un singur kilogram pentru fiecare lună. În primele 3-4 luni le-a părut greu, însă după primul an au observat că au scăpat de 13-14 kilograme. A devenit un mod de viaţă şi mi-au mulţumit. Le-am zis că nu este meritul meu, fiindcă eu doar i-am susţinut cu nişte suplimente care să-i ajute. Ei au slăbit, nu eu i-am slăbit. Vă spun că nu este foarte greu şi în mod sigur...

Obezitatea nu este o problemă! Dr. Sorin Mărgineanu Farmacia Farmacon, Str. Colţei nr.7, sect.3, Bucureşti. Tel.0730087680

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Alimentaţia naturală

Alimentația rațională - realitate sau utopie (XIII)

Îmbătrânim... nu este începutul sfârșitului Motto: ”Există o singură binefacere- cunoașterea și un singur rău-ignoranța”. Socrate

Durerile reumatice, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, artroza, osteoporoza și, nu în ultimul rând, demența sunt principalele adecțiuni care pot fi interpretate ca semne ale îmbătrânirii. Deși îmbătrânirea este un proces inevitabil, care nu ține cont de sex sau de condiția socială, felul în care îmbătrânim depinde foarte mult de modul de viață pe care o ducem. Specialiștii spun că a îmbătrâni frumos înseamnă a avea un corp și o minte cât mai sănătoase până la vârste foarte înaintate. Fiecare dintre noi are două vârste: vâsta conologică-cea din actul de identitate și vârsta biologică- cea pe care o arătăm. A îmbătrâni frumos s-ar traduce printr-o vârstă biologică mai mică decât cea cronologică.

Prevenția, secretul unei îmbătrâniri frumoase Procesul de îmbătrânire diferă de la individ la individ. Pe lângă deciziile pe care le luăm zilnic și care ne influențează procesul de îmbătrânire, zestrea genetică a fiecăruia dintre noi face diferența. astfel, personae care au dus același mod de viață pot ajunge la bătrânețe să sufere de afecțiuni diferite, de intensitate diferită. Însă, potrivit medicilor, prevenția, care constă într-un mod de viață sănătos și echilibrat, este cel mai important factor atunci când vine vorba despre bolile bătrâneții. Specialiștii consideră că până la 35 de ani, organismul reușește să compenseze orice exces, indiferent că este alimentar, fizic sau psihic. După acestă vârstă, organismul nu mai poate face acest lucru și primele semne care apar sunt modificările analizelor de sânge, cum ar fi dislipidemii, creșterea glicemiei, a probelor hepatice sau simptome date de îmbătrânirea prematură a unor aparate și sisteme. Astfel, putem spune că unii dintre noi îmbătrânim predominant cardio-vascular sau cutanat sau osteoarticular sau cerebral... Prevenirea apariției bolilor specifice vârstei a treia- cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau alte afecțiuni cardiovasculare, osteoporoza- constă în special într-o alimentație echilibrată, cu fructe și legume, carne slabă pe tot parcursul vieții. De asemenea, consumul excesiv de sare sau grăsimi animale saturate, sucuri acidulate și dulciuri pot afecta în timp organismul, ducând la boli cardiace, obezitate și implicit hipertensiune arterială.

Exercițiile fizice zilnice (poate fi chiar mersul pe jos) contribuie la menținerea unui aparat osteo-articular sănătos, dar ajută în egală măsură și aparatul circulator. Alți factori care favorizează îmbătrânirea, chiar prematură, a organismului, sunt fumatul și consumul excesiv de alcool. Atât fumatul, cât și alcoolul sunt factori care favorizează îmbănirea pielii, dar și factori responsabili pentru boli pulmonare, hepatice, renale sau cardiace. Printre principalele probleme cu care se confruntă polipatologia vârstnicului este și consumul foarte mare de medicamente specific acestei vârste. Acest fapt șubrezește la rândul său sănătatea organismului.

Suplimentele alimentare pot ajuta la menținerea unui organism sănătos și ferit de boli, însă pentru o eficiență sporită acestea trebuie luate la recomandarea unui medic. Fiecare dintre dumneavoastră aveți propriile probleme de sănătate și aveți nevoie de tratament individualizat. Dieta vârstnicului trebuie obligatoriu suplimentată cu:

Passisclerotin important combatant anti-aging;

Condartroz plus și Salicilol natural

- ajutor pentru articulații mobile și fără dureri;

Armuhep - util persoanelor cu pro-

bleme hepatice, sau celor care abuzează de consumul de medicamente. Funcționează ca hepatoregenerator și puternic hepatoprotector. Dr. Adriana Tatomirescu Medic nutriționist Competență Apifitoterapie http://farmacie-intr-o-planta.blogspot.com

Coenzima Q10 în ulei de cătină:

întărește sistemul cardio- vascular și sistemul imunitar și astfel ajută la starea de bine a întregului organism;

Spirulină, Spirulină cu extract total de cătină sau Se-spirulin, fieca-

re la rândul său un superconcentrat natural de nutrienți bine ehilibrat din punct de vedere al compoziției, de nelipsit din dietă;

Redigest sau Redigest plus: impor-

tant aport enzimatic, știut fiind că sinteza de enzime din organism scade dramatic o dată cu înaintarea în vârstă;

Omega 3 și Omega 6 din pește sau vegetal: sursă de acizi grași esențiali

importanți pentru sistemul nervos central și pentru buna activitate a metabolismelor;

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

19


Api Aroma Fito Terapie

Preocupări privind apiterapia în rândul tinerilor din şcolile postliceale sanitare pre sfârşitul mileniului al doilea şi începutul celui de-al treilea, savanţii, cercetătorii, oamenii de cultură din întreaga lume se apleacă tot mai mult spre natură, considerând că omul face parte integrantă din natură iar aceasta trebuie respectată. În domeniul medicamentelor, se cristalizase bine conceptul de valorificare a unor substanţe naturale cu un înalt grad de prelucrare, ce aveau efecte secundare mai puţin nocive decât substanţele de sinteză şi se asimilau mult mai uşor. La noi în ţară, au apărut şi noi forme de învăţământ preuniversitar şi universitar deosebite decât ceea ce existase până în 1990. Astfel, se înfiinţează prin 1993-1996 facultăţi de biologie, biotehnologie (de stat, dar şi private); facultăţi de biochimie (de stat şi private); facultăţi de farmacie private etc. Unii studenţi îşi aleg drept teme de studiu substanţe naturale ce pot deveni medicamente sau studiul unor substanţe naturale bogate în vitamine naturale, comparativ cu vitamina C spre exemplu, obţinută prin sinteză. Apoi, prin anii 1996-2000, apar şi şcolile postliceale sanitare private, alături de cele de stat, care pregătesc asistenţi de farmacie sau asistenţi medicali generalişti. În practica prevăzută, atât studenţii cât şi elevii şcolilor postliceale au putut vizita staţiunile experimentale ale ASAS, precum cea de la Crânguri-Fundulea sau cele de la Piatra-Neamţ (Stejaru) etc., sau Complexul apicol din strada Ficusului nr. 3-5. Amintim faptul că la staţiunea din Crânguri, regretatul coleg Acad. dr. Ing. Emil Păun (fost expert ONUDI, ce a desfăşurat misiuni dificile în Botswana şi Angola), organizase şi o stupină, așa încât cei ce vizitau staţiunea au cunoscut şi apreciat nu numai lanurile de levănţică sau armurariu, dar şi gustul plăcut şi binefăcător al mierii şi al derivatelor stupului. Aşa se face că unii absolvenţi, deși au plecat din țară, continuă să studieze și să folosească produsele stupului. Amintim pe: A.D., absolventă a Facultăţii de stat de Biotehnologie Timişoara, care a devenit o importantă cercetătoare în Canada, unde a emigrat împreună cu soţul. În ţară, în-

20

cerca să deceleze principiile active din diferite sortimente de miere. O altă absolventă, a Facultăţii de Farmacie din București, a plecat în America de Nord pentru doctorat în domeniul biochimiei. O absolventă a Facultăţii de Biochimie s-a stabilit în Germania, tot pentru un doctorat. Toate studiaseră în țară atât tipurile și compoziția mierii cât și alte derivate ale stupului. Şcolile postliceale sanitare la început au avut o durată de doi ani. În ultimii ani au fost extinse la trei ani. În special cursanții de la specialitatea asistenţi de farmacie au vizitat staţiunea Crânguri-Fundulea dar şi Institutul de Cercetări Chimico-Farmaceutice, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică, etc. Se urmăreau mai ales bio-bazele acestor unităţi de cercetare care, din păcate, au devenit din ce în ce mai sărace. La cursurile de Chimie farmaceutică sau de Fitoterapie se vorbea de importanţa substanţelor naturale dar şi despre plantele melifere, despre miere şi derivatele stupului, vizitându-se de multe ori Complexul apicol din Bucureşti sau fostul laborator de forme farmaceutice din str. C.A.Rosetti nr. 2. Şi roadele acestor vizite nu au întârziat să se arate: Absolventa S.P. din Valea Nucarilor (jud. Tulcea), acolo unde exista o farmacie la 5.000-7.000 persoane, a învăţat să pregătească după metode tradiţionale un produs fitoterapeutic (miere, ceară, infuzii de plante etc.), cu care le vindeca consătencelor ei călcâiele crăpate pe miriştea câmpurilor. În zona Sucevei, o altă absolventă a descoperit la măicuţele dintr-o mănăstire o altă reţetă pentru răni greu vindecabile, tot cu o compoziţie api-fito-terapeutică. Absolventa R.F., din Reşiţa, a făcut o lucrare deosebită despre miere, ceară etc. iar astăzi lucrează într-o unitate gen Plafar. Din Caracal (dintr-un sat oarecare) e Ludmila, care cunoştea efectul sinergic, nu numai al fitoterapiei şi apiterapiei, dar şi al argilei şi uneori al unor produse animale.

Din ce în ce mai des tinerii îşi redescoperă rădăcinile... După cum se ştie, cu câţiva ani în urmă s-a introdus în planul de învăţământ la asistenţii de farmacie şi modulul „Apiterapie”. Elevii au început să redescopere tradiţia utilizării unor metode transmise din generaţie în generaţie, iar sub indrumarea noastră se concretizează obiectivul major al majorităţii experţilor români ONUDI, care se referă la cunoaşterea tradiţională a unor substanţe naturale şi decelarea unor principii active şi virtuţi terapeutice din punct de vedere ştiinţific. Lucrările de diplomă ale elevilor cuprind un prim capitol în care se argumentează motivul pentru care îşi aleg un anumit subiect. Este relevant dacă vom aminti numai câteva citate din proiectele de diplomă care aveau ca subiect mierea sau derivatele stupului. Iată ce spune Liliana: „Deşi produsele apicole ocupă astăzi un loc relativ redus în alimentaţie, în dietetică şi în terapeutică, sau în satisfacerea trebuinţelor de altă natură ale omului, ele sunt apreciate ca deosebit de valoroase şi ca atare sunt tot mai solicitate. Locul relativ redus se referă în exclusivitate la aspectul cantitativ, deoarece fondul naţional şi universal este limitat şi el nu poate satisface în totalitate cerinţele. Astăzi, omul îşi îndreaptă tot mai mult atenţia asupra produselor primare autentice, aşa cum sunt oferite de natură, încercând să limiteze – cel puţin în domeniul sănătăţii – asaltul produselor de sinteză. La baza acestei orientări stau rezultatele cercetărilor ştiinţifice din ce în ce mai profunde şi mai complexe.” Motivaţia Nicoletei: „Am copilărit pe dealurile Moldovei, în Bârlad – Şendreşti. De mică, fiind crescută de către bunici, bunicul fiind apicultor, adoram să văd cum rodul muncii lui se află în faţa mea. Privesc fagurii, mă minunez de acest miracol al naturii, pe care nu ştiu dacă îl voi putea cuprinde vreodată cu mintea mea. Atâta perfecţiune, atâta bogăţie, atâta puritate! Albinele, aceşti arhitecţi desăvârşiţi, îmi încântă viaţa! Bunicul ridică prima ramă, grea şi încărcată, umplută la refuz, din care şiroieşte mierea coaptă bine, ce pare în lumina soarelui aur lichid. Nu mă pot abţine să nu savurez un fagure mare. În acest moment mă simt ca un urs pofticios, ce a descoperit o scorbură plină cu dulceaţa albinelor! Închid ochii pentru câteva clipe şi un gând se formează, par-

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Api Aroma Fito Terapie că de la sine: „Nimic nu se compară cu aroma mierii proaspete, abia scoasă din stup!” Mă uit în jur, pentru alte câteva clipe, la dealurile încărcate cu vegetaţie din împrejurimi şi îi mulţumesc Naturii pentru acest nepreţuit dar, care este mierea.” Câteva cuvinte de la Paraschiva: „Mă simt norocoasă că am parte de asemenea momente! Că învăţ în fiecare zi ceva nou despre albine şi despre produsele lor. Mă bucur că apiterapia câştigă tot mai mult teren şi că tot mai mulţi oameni înţeleg de ce este important să consume miere şi nu alţi îndulcitori sau medicamente nocive. Sunt suficiente cercetările de până acum ca să ne dăm seama cât de mult bine face mierea corpului omenesc, dar şi sufletului, deoarece ştim cu toţii, corp-minte-suflet formează o unitate. Mierea se strânge cu dragoste de către apicultori!” Dintr-un sat de lângă Tîrgu-Mureş a venit în Bucureşti să studieze la o şcoală postliceală elevul Istvan B. El a cerut ca neapărat să pregătească o temă despre un produs original românesc, pe care îl cunoaşte bine – Apilarnil - şi adaugă faptul că şi unchii şi bunicii lui, ca şi inventatorul Nicolae Ilieşiu, obişnuiau să bea „jidniţă sau jintiță”. Să vedem cum îşi motivează alegerea şi absolventa Cezia: „Natura este o sursă inepuizabilă de soluţii pentru menţinerea stării de sănătate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Fiind mamă şi lucrând în farmacie, am înţeles că noi, oamenii, am învăţat să copiem natura, deși în majoritatea cazurilor natura ne oferă secrete miraculoase pe care nu ştim să le descifrăm. Savanţii, cercetătorii, în ultima vreme au studiat şi au pus pe piaţă substanţe naturale ce au fost verificate, nutrienţi, suplimente naturale sau remedii naturale. Cu timpul, medicaţia alopată a pierdut teren în favoarea metodelor de tratament naturale cu substanţe pure. De aceea, întrucât medicaţia alopată poate fi completată cu medicamente naturale, am considerat că un bun prilej de a înţelege mai bine viitorul ţării îl constituie Congresul al III-lea de Apiterapie care a avut loc în capitala ţării noastre.” Opinia Monicăi: „Importanţa acestei lucrări (Propolis) constă în problemele otorinolaringologice care apar la majoritatea copiilor şi nu numai. Fiind mama a doi copii şi confruntându-mă de-a lungul timpului cu aceste afecţiuni în cazul copiilor mei, am ales această temă pentru lucrare. Există multe întrebări care caută răspuns referitoare la această problemă. Se fac numeroase studii în acest domeniu şi încercări de determinare a cauzelor acestor afecţiuni. Lucrarea evidenţiază de asemenea importanţa propolisului şi a derivatelor acestuia în aceste afecţiuni. Compoziţia sa este un subiect fascinant, proprietăţile farmacologice şi indicaţiile fiind studiate de mii de cercetători.” Dintr-un sat din Teleorman, Antonela are o altă motivaţie: „Am ales subiectul veninului de albine, întrucât am avut în familie ocazia să constat că înţepăturile de al-

bine sunt benefice pentru anumite persoane, cum a fost vărul meu din Teleorman, mult mai în vârstă decât mine, care utiliza la începutul primăverii sau toamna înţepăturile de albine (controlate) pe umeri şi alteori pe picioare, atunci când durerile reumatice erau mult prea puternice. Stupina din comună aparţinea unui apicultor care dădea şi sfaturi de utilizare, atât a veninului de albine, cât şi a celorlalte produse derivate ale stupului şi pentru miere, în general. În multe curţi din această comună se află stupi. Este o zonă unde se află numeroase plante melifere: salcâm, floarea soarelui, levănţică, etc.” Iată ce ne spune Andreea: „Autorii americani sugerează că veninul de albină poate fi injectat la pacienţii cu artrită în punctele „trigger”. În stadiul actual al cercetărilor asupra terapiei cu venin de albine se verifică rezultatele obținute de diferiţi cercetători care au încrederea „ştiinţifică” în apiterapia cu venin de albine, raportând rezultatele la congrese și conferinţe medicale.”

ducătoare, nu au bio-baze dotate corespunzător, numărul de animale pentru experimentări este deficitar, de aceea cercetările în acest domeniu trebuiesc intensificate înainte de a se experimenta pe om. Totuşi, trebuie să scoatem în evidenţă lucrările unor profesori şi savanţi din ţară şi din străinătate ce au prezentat diverse cazuri încununate de succes, mai ales în boli în care medicina alopată nu a găsit soluții. Ne referim la scleroză, cancer de prostată, cancerul de sân, etc. Este bine că s-a introdus şi la noi studiul apiterapiei şi credem că prin cursurile de specializare pe care le organizează specialiştii cât şi prin eforturile cercetătorilor, an de an vom avea noi rezultate pentru prevenirea unor maladii şi vindecarea altora. Din analiza formelor farmaceutice expuse în lucrare evidențiem proprietăţile terapeutice ale propolisului, ca factor puternic activ, considerat de specialişti ca fiind antibioticul natural cel mai puternic.”

Părerea Emanuelei: „Condiţia de bază a produselor naturale, deci şi a produselor apicole, este aceea ca ele să fie obţinute, condiţionate şi conservate astfel încât săşi păstreze în totalitate însuşirile naturale iniţiale. Desigur, pentru a fi conservate, aceste însuşiri trebuie să fie temeinic cunoscute. Propolisul rămâne un produs de o valoare terapeutică excepţională, fiind apreciat ca unul dintre cele mai eficiente medicamente din natură.”

Am putea concluziona aşadar, că pe lângă redescoperirea tradiţiilor, tineretul îşi îndreaptă privirea atât către produsele naturale, către miere şi derivatele stupului, cât şi spre sinergismul api-fito-terapeutic. De remarcat este că toţi realizează că substanţele naturale nu pot fi standardizate uşor, că natura ne face surprize de la an la an. De asemenea, procesarea mierii şi a derivatelor stupului, ca şi alte produse naturale, trebuie să se facă foarte aproape de locul în care se află stupina sau cultura sau zăcământul de argilă etc. Ca şi în cazul plantelor, pentru orice substanţă naturală transportul nu este indicat, fiindcă s-ar pierde din principiile active. După cum se ştie, conservarea substanţelor naturale poate duce la degradarea acestora. Atât procesarea mierii şi a derivatelor stupului, cât şi realizarea formelor farmaceutice nu trebuie să se facă în instalaţii foarte mari, mai degrabă în instalaţii gen pilot; acest lucru datorită faptului că raportul de similitudine este foarte mic în cazul substanţelor naturale în comparaţie cu produsele de sinteză. Aşadar, este necesară o cercetare aprofundată în acest domeniu, cu paşi mici dar siguri, cu echipe complete şi de ce nu, care ar cuprinde şi tinerii de astăzi.

Gândurile Irinei: „Am înţeles că institutele de profil, ca şi unităţile pro-

Dr. Chim. Constanţa RIZESCU (SRIF) Farm. Elisabeta AMĂRIUŢEI (SRIF, ACFB)

Câteva cuvinte de la Mioara: „Congresul al III-lea de Apiterapie, cu participare internaţională, ne-a atras atenţia asupra calităţii superioare a mierii din România şi utilizarea ei şi a derivatelor stupului de către ţări europene ca Germania, Franţa, Italia, Olanda. Deasemenea, unii specialişti sunt membri atât ai Societății Române de Apiterapiei cât şi ai Apimondia. Participarea noastră, a elevilor, gratuit la lucrările acestui Congres al III-lea din Bucureşti ne-a ajutat mult în aprofundarea disciplinei Apifitoterapiei. Ne-au fost şi ne sunt de ajutor şi concluziile Conferinţei Naţionale de Apifitoterapie de la Cluj.”

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

21


Produse Hofigal de succes

GAMA CIULEANDRA -

medalie de aur la PROINVENT - Cluj ielea reprezintă graniţa între organism şi mediul înconjurător şi este mai mult decât un înveliş exterior. Funcţiile sale multiple sunt esenţiale pentru viaţă. Este organul cel mai mare al corpului omenesc, având o suprafaţă de 1.5 – 2 metri pătraţi. Grosimea sa depinde de modul în care anumite părţi ale corpului sunt solicitate, de la talpa piciorului, unde pielea este cea mai groasă şi pâna la pleoape, unde pielea este cea mai subţire. După o anumită vârstă survin modificări substanţiale la nivelul pielii: ţesutul subcutanat se atrofiază, fibrele ţesutului conjunctiv al dermei pierd din elasticitate, regenerarea celulară este foarte lentă, pielea devine uscată. Pentru a preveni şi întârzia aceste procese, se recomandă folosirea cremelor nutritive şi revitalizante. Indispensabilă pentru a păstra prospeţimea, supleţea, tonicitatea şi aspectul sănătos al pielii, hidratarea este un fenomen complex care poate fi rezumat ca un flux constant de apă din derm către epiderm şi care se exprimă prin procentul de apă de la nivelul stratului superficial al epidermei. Deshidratarea cutanată caracterizată prin piele uscată şi des­ cuamată este un proces care apare atât la persoanele sănătoase cât şi la cele diagnosticate cu diferite afecţiuni cutanate, fiind principalul factor de dezechilibru al funcţiei de barieră a pielii. Produsele cu acţiune hidratantă aplicate la nivelul feţei sunt, în general, emulsii de ulei în apă (60-80% apă). Apa îmbunătăţeşte funcţiile pielii şi constituie un mediu de dizolvare pentru alte principii active. Obţinerea unei formulări hidratante cu proprietăţi optime trebuie asociată cu realizarea unor proprietăţi estetice cât mai bune. De exemplu, un hidratant destinat administrării în cursul zilei, cu o consistenţă uşoară, va avea o complianţă foarte bună, în timp ce formulările recomandate a fi utilizate seara, cum ar fi cremele cu efect antiîmbătrânire, pot avea o consistenţă mare, proprietate care va favoriza un timp de staţionare prelungit al produsului pe suprafaţa pielii, în timpul somnului, ceea ce va permite absorbţia cu o viteză redusă a principiilor active.

Crema hidratantă de zi Ciuleandra

reactivează procesul de regenerare a pielii, protejând-o întreaga zi. Cu o textură specială, crema se absoarbe uşor şi asigură hidratare până la 24h. Datorită efectului de lungă durată, tenul este perfect hidratat şi protejat. Textura sa non-grasă ajută la estomparea zonelor lucioase ale tenului. Prin conţinutul său bogat în: Unt de cacao - are puternice efecte anti-îmbătrânire datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi. Untul de cacao aduce beneficii oricărui tip de piele, datorită puterii mari de hidratare, având rezultate excepţionale şi asupra firului de păr. Poate acţiona foarte bine şi eficient asupra arsurilor solare sau vergeturilor. Glicerina vegetală - Contribuie la menţinerea elasticităţii pielii. Glicerina asigură o hidratare corectă, stimulează metabolismul şi schimburile celulare epidermice.

22

Vitamina E – tocopherol sau “vitamina sănătăţii” are efect antiinflamator, imunostimulator, hrăneşte tenul, are efect benefic asupra lipidelor, protejându-le contra oxidării. Antioxidant puternic, protejează împotriva radicalilor liberi şi a razelor UV, are efect de hidratare şi anti-îmbătrânire, este calmant şi antiinflamator; promovează epitelizarea şi activitatea enzimelor proprii ale pielii. Uleiul de cânepă este un ulei vegetal excepţional. Graţie conţinutului său în acizi Omega 6 şi 3, acesta prezintă o compoziţie similară lipidelor pielii şi se plasează printre uleiurile vegetale cele mai bogate în acizi graşi esenţiali. Hidratant, regenerant şi revitalizant, este un ulei util în special pentru pielea uscată, matură, iritată, obosită sau deshidratată. Îl regăsim, de asemenea, în compoziţia tratamentelor capilare unde aduce strălucire şi vigoare părului. Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi esenţiali în menţinerea sănătăţii şi a flexibilitătii membranelor celulare, cu rezultate bune în tratarea multor afecţiuni alergice cronice şi inflamatorii. Are raport ideal de acizi graşi esenţiali Omega 6 şi Omega 3, întărind astfel metabolismul celular. Terpenele aflate în compoziţia uleiului de cânepă au efecte antiinflamatoare. Efectul nutritiv este asigurat de conţinutul de Omega 3 şi Omega 6 ce conferă pielii hidratare de lungă durată pe timpul nopţii, fiind o sursă de energie pură, susţinând procesele regenerative şi restructurante. Uleiul de armurariu conţine bioflavonoide cu un ridicat potenţial antioxidant care contribuie la protejarea şi regenerarea pielii. Utilizarea sa în preparatele de uz extern este indicată în cazul pielii sensibile şi iritate, în eczemele atopice, psoriasis. Partea nesaponificabilă din uleiul de armurariu reprezintă cca 1% din compoziţia sa. Această fracţie este bogată în fitosteroli, cunoscuţi fiind ca agenţi anti-aging şi agenţi de hidratare ai pielii. Componentul principal al uleiului de armurariu este acidul linoleic, binecunoscut ca un acid gras esenţial nesaturat, din grupa acizilor Omega 6. În uleiul virgin găsim de asemenea, în proporţie de cca 5% mono şi trigliceride care îmbunătăţesc polaritatea uleiului. Această proprietate este foarte importantă, mărind puterea de întindere. Uleiurile polare au în general o mai mare capacitate de a îndeplini rolul de cărăuş al substanţelor biologic active. l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Produse Hofigal de succes

Extractul de nalbă este utilizat pe piele pentru ameliorarea diverselor afecţiuni în cazul tenului sensibil, iritat sau uscat. Ingredientele sale active au o acţiune benefică şi în cadrul tratamentelor antiîmbătrânire. Nalba este asociată în cosmeticele de îngrijire cu conceptul de catifelare a pielii. Extractul de nalbă este hidratant, calmant şi agent anti-age. Spirulina este o microalgă ce provine din lacuri şi ape calde, alcaline. Particularitatea principală a microalgei de spirulină este proprietatea celulelor ei de a se mentine în stare naturală latentă mult timp după uscare. Extractul de spirulină are proprietăţi antiinflamatoare, stimulează microcirculaţia, curăţă pielea în profunzime. Cremele cu spirulină au o intensă acţiune biologică şi cicatrizantă, proteinele din spirulină au un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire, ajutând la regenerarea celulelor. Extractul de orz verde este cea mai bogată sursă de hrană verde, conţinând importante resurse nutritive celulei umane: vitamine (din grupul B, A, C, E, K), aminoacizi, minerale (fier, calciu, mangan, magneziu, zinc, cupru, molibden), enzime (superoxid dismutaza-SOD). Orzul verde este până în prezent cea mai bogată sursă de SOD. Această enzimă intervine în inactivarea radicalilor liberi oxidril, radicali care favorizează îmbătrânirea celulelor şi apariţia bolilor.

Crema nutritivă de noapte Ciuleandra

este o cremă calmantă, bogată în substanţe nutritive, destinată îngrijirii speciale pentru tenul delicat, predispus la iritaţii şi îmbătrânire. Seara, procesele de nutrire şi regenerare ale dermului sunt amplificate şi crema are rezultate foarte bune. Reface eficient substanţele nutritive pierdute din piele. Hrăneşte pielea pe durata nopţii. Asocierea uleiurilor naturale (armurariu, cânepă, extractul uleios de muşeţel) cu vitamina E acţionează sinergic cu

extractele din plante pentru neutralizarea acţiunii radicalilor liberi şi protejarea pielii împotriva stresului oxidativ al factorilor externi (radiaţii UV, fumat, poluanţi, radiaţii gamma). Umectează în adâncime, reduce liniile fine şi calmează. Hidratează pielea în profunzime şi reface nivelul substanţelor nutritive pierdute. Îndepărtează ridurile şi conferă pielii un aspect moale şi catifelat. Extractul uleios de muşeţel este benefic în tratarea diferitelor probleme ale pielii, având un efect calmant şi antiseptic. Recomandat pentru pielea uscată, cu mâncărimi, predispusă la inflamaţii şi alergii. Acesta înmoaie şi catifelează pielea, ajutând la păstrarea tinereţii şi supleţii. Datorită proprietăţilor sale emoliente, dezinfectante şi descongestionante, extractul uleios de muşeţel se poate utiliza şi pentru pielea cu capilare sparte (cuperoză), prin acţiunea de îmbunătăţire a elasticităţii şi de întărire a ţesuturilor. Sucul de Aloe Vera are proprietăţi curative, datorită ingredientelor precum glicoproteinele şi polizaharidele. Glicoproteinele scad inflamaţia, pe când celelalte încurajează regenerarea celulară. Fie că ai de-a face cu o arsură, iritaţie, piele arsă de soare sau psoriasis, planta are adevărate efecte magice. Prin conţinutul său în lactat de magneziu reduce mâncărimile. Hidratant, cu efect anti-aging, după ce a fost absorbit în piele, sucul de aloe stimulează fibroblastele accelerând regenerarea. Acţionând ca un vasodilatator, stimulează circulaţia şi creşte viteza de vindecare. Prin fitonutrienţii conţinuţi în frunze, aloe vera are puternice proprietăţi antibacteriene şi antifungice. Ing. Chim. Georgeta Alexandru Cercetător Departament Cercetare-Dezvoltare S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

23


Centre medicale

Program complex de detoxifiere la C.T.N.B. ’’Alexandra’’ - Breaza Asocierea reflexoterapiei cu împachetările cu spirulină vie – metodă unicat în România Complexul de Terapie Naturală „Alexandra” este locul ideal pentru derularea unor programe de prevenire şi combatere a diverselor afecţiuni, a stresului şi mai ales de încetinire a procesului de îmbătrânire prin metode specifice şi unice de detoxifiere a organismului! Sunt bineveniţi atât cei sănătoşi, pentru petrecerea concediilor sau week-endurilor, în scopul relaxării, refacerii forţelor, dar sunt aşteptaţi şi cei cu afecţiuni cronice compensate, pentru ameliorarea stării generale şi stimularea proceselor regenerative, de însănătoşire. O echipă formată din medici specialişti, medici primari de medicină generală, recuperare medicală, kinetoterapeuţi, asistente medicale de profil, tehnicieni reflexoterapeuţi, specialişti maseuri, activează cu profesionalism şi căldură umană, aplică principiile medicinei integrate, complementare, naturale, îmbinând puterea vindecătoare a plantelor, cu eficacitatea procedurilor de reflexoterapie, masaj, împachetări cu spirulină vie, aromaterapie, proceduri fizicale de tip balnear. Complexul de Terapie Naturală dispune de o Bază de tratament în incinta Complexului, sală de conferinţe, internet, parcare proprie, spălătorie, două bucătării, terasă, are o capacitate de 30 locuri în camere de 1, 2 sau 3 paturi, dotate cu grup sanitar individual, televizor, telefon, minifrigider; de asemenea, există acces la internet wireless, sală de gimnastică. Tot în Baza de tratament sunt practicate împachetări cu Spirulină vie – Spirulina provenind din producţia propie a Complexului! Tot în Bază sunt practicate proceduri diverse, cum ar fi Hidroterapia (baie generală cu hidromasaj şi aromaterapie, duş subacval, saună), Electroterapie, Reflexoterapie, Masoterapie (masaj general, parţial, de relaxare sau terapeutic, masaj anticelulitic, drenaj limfatic). Pacienţii pot beneficia, dacă se prezintă de luni, încă din prima zi, de tratamentul cu produse Hofigal asociat cu cel balnear, după un consult de specialitate iniţial unde se recomandă dietă şi un tratament complementar individualizat, în funcţie de afecţiunile fiecărui pacient.

24

O cură completă de tratament, în funcţie de afecţiunile asociate, poate fi de cel puţin 14 zile, recomandăm şi cure de 21 zile, dar pot fi acceptate şi cure de câte 7-11 zile, repetate la intervale mai mici; intervalul optim pentru repetarea unei cure de 14 zile de tratament complet, este de 4 - 6 luni, În continuare voi face referire la două dintre metodele de detoxifiere practicate şi asociate în cadrul Comple-

xului de Terapie Naturală „Alexandra” din Breaza şi anume Reflexoterapia şi Împachetarea cu Spirulină Vie, metodă unică în România şi Europa!!! Asocierea acestor două metode potenţează simultan acţiunea lor, astfel că efectul obţinut este mult superior altor metode clasice de detoxifiere!!! Dacă mai adăgăm şi eficacitatea tratamentelor cu produse gemoterapeutice şi fitoterapeutice marca Hofigal, asocierea unor tehnici de masaj terapeutic, o alimentaţie corespunzătoare, iată că avem la justa dimensiune, un complex de terapii şi procedee care au ca efect final detoxifierea organismului în parametri optimi. Pentru început, voi preciza câteva date istorice generale despre Spirulină, ce este, ce compoziţie, ce calităţi terapeutice prezintă, precum şi căror indicaţii terapeutice se adresează împachetarea cu Spirulină vie.

Ce este spirulina? Spirulina este o algă pluricelulară filamentată, având mai multe forme spiralate, dintre care cea mai cautată şi cunoscută ca eficienţă este Spirulina Platensis.

Scurt istoric Spirulina Platensis este cunoscută încă de pe vremea Egiptului Antic şi a civilizaţiei Aztecă şi Mayaşă. În zilele noastre Spirulina se dezvoltă în condiţii naturale în Amel HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Centre medicale rica de Sud, Lacul Texaco, iar locuitorii acelei zone excelează şi uimesc prin starea lor de sănătate. Datorită conţinutului bogat în proteine (peste 70%), mai ales sub formă de albumină, uşor asimilabilă de organismul uman, Spirulina Platensis determină o vigoare deosebită. Iată de ce spirulina este recomandată de specialiştii Hofigal în scheme individualizate de tratament şi sportivilor de performanţă atât în cantonament dar şi în timpul concursurilor. Spirulina este cel mai indicat remediu atât pentru organismele sănătoase, care sunt supuse unor suprasolicitări (sportivii, militarii în termen, etc.), organismelor aflate în plină dezvoltare, cum sunt sugarii, copii preşcolari, şcolarii, elevii, studenţii, dar şi persoanelor adulte sau vârstnice care prezintă una sau mai multe afecţiuni, situaţii care impun susţinerea funcţiilor vitale ale organismului, regenerării şi îmbunătăţirii funcţiilor metabolice.

Compoziţia chimică Spirulina Platensis conţine pe lângă 70% proteină brută şi hidraţi de carbon (16%), lipide (7%), celuloză brută (max.0,9%), clorofilă (max.1,6%), ficocianină A şi aloficocianină (max.18%), carotenoizi (max. 6000 mg/kg), vitamine (provitamine A, B1, B2, B6, B12, E, acid pantotemic, acid folic, acid nicotinic). De menţionat că Spirulina Platensis conţine toţi aminoacizii necesari organismului uman (leucina, isoleucina, lizina, metionina, cistina, fenilalanina, tirozina, treonina, triptofan, valina, histidina, prolina, serina, ARN, ADN, substanţe responsabile de transmiterea genelor şi sinteza proteinelor umane).

Acţiunea farmacologică a componentelor din spirulina Remarcăm că Spirulina Platensis datorită compoziţiei bogate în aminoacizi participă la producerea polipeptidelor, hormonilor cerebrali şi corectează funcţionarea sistemului endocrin, iar prin stimularea producerii de insulină combate apariţia diabetului. Spirulina Platensis este singura plantă care depozitează glicogenul şi nu amidonul precum plantele, apropiind-o astfel de regnul animal. Iată modul în care intervin la nivel celular, unele substanţe conţinute de Spirulina Platensis:

Acidul glutamic regăsit în cantităţi neobişnuit de mari are un rol major în detoxifierea organismului şi prin aminarea lui se obţine glutamina, cel mai mare inamic al oboselii, depresiei şi impotenţei.

Glicina contribuie la sinteza hemoglobinei, combate anemia. Glutati-

onul, obţinut din glicină, participă la formarea sărurilor biliare şi îmbunătăţeşte digestia.

  

Serina participă la sinteza cefalinei şi stingomielinei, asigurând integritatea celulei nervoase.

tere.

Arginina prin derivaţii săi permite sinteza principalilor factori de creş-

Tirozina, precursor al triiodotironinei şi tirozinei, combate disfuncţiile tiroidiene şi ca precursor al adrenalinei şi noradrenalinei, contribuie la păstrarea echilibrului somato-psihic.

Triptofanul participă la formarea Serotoninei, care este un bun stimulator al musculaturii netede, un excelent neurotransmiţător al S.N.C.

Ficocianina are un rol deosebit în reglarea proceselor metabolice şi în păstrarea elasticităţii membranei celulare, favorizând astfel capacitatea de transfer energetic la acest nivel.

Efectele benefice ale Spirulinei Platensis

acţionează asupra parametrilor hematologici ai sângelui. Creşte nivelul hemoglobinei şi numărul eritrocitelor, normalizează timpul de coagulare sangvină.

stimulează producerea de hormoni ai cortexului suprarenalian (corticosteroizii). Astfel corticosteronul şi aldosteronul, cu rol puternic antiinflamator sunt recomandaţi în afecţiuni inflamatorii ale organelor de simţ şi ale sistemului osteoarticular. De asemenea, intervin în depozitarea şi metabolizarea glicogenului în ficat şi accelerează scindarea grăsimilor din ţesuturile adipoase.

participă activ la sinteza de tiroxina care transformată în triiodotironină participă la creşterea metabolismului energetic, stimulează catabolismul şi în particular mobilizează lipidele din depozite, favorizând un proces natural de slăbire.

 

creşte capacitatea de apărare a organismului faţă de infecţii virale, bacteriene sau fungice; are rol antitoxic prin facilitarea eliminării metalelor grele, toxinelor şi radionuclizilor (factori de risc în patologia neoplaziilor);

previne scăderea numărului de leucocite şi participă la normalizarea hemoleucogramei, dacă este administrată persoanelor care fac roentgenterapie.

stimulează hematopoieza, funcţia macrofagelor, activează şi stimulează acţiunea citotoxică a NK (soldaţii imunităţii) şi creşte activitatea fagocitară a polimorfonuclearelor.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

are acţiune hipolipemiantă şi hipocolesterolemiantă, intervenind benefic în tratamentul adjuvant al acestor tulburări de metabolism;

 

prin compoziţia crescută de retinol şi luteină are efecte benefice asupra menţinerii acuităţii vizuale;

stimulează spermatogeneza, asigură integritatea morfofuncţională a organelor reproducătoare, combate impotenţa, sterilitatea şi frigiditatea;

     

stimulează lactaţia şi asigură o compoziţie optimă adecvată a laptelui uman; acţiune hepatoprotectoare (stimulează sinteza de proteine, protejează şi regenerează celula hepatică) scade senzaţia de foame, normalizează procesele digestive;

acţiune antivirală (mai ales pe Hepes Simplex, Citomegalovirus, virus rujeolos, virus urlian, virus gripal tip A)

ziată)

activitate antialergică (prin inhibarea reacţiilor de hipersensibilitate întâr-

acţionează sinergic cu vitamina E, Seleniu şi Extractul de Cătină pentru prevenirea deteriorărilor oxidative (acţiune antioxidantă) ale membranelor celulare şi îmbunătăţeşte producerea de enzime antioxidante.

 25


Centre medicale 

Recomandări generale Tratamentul cu biomasă de Spirulina Platensis prin împachetările corporale cu Spirulina Platensis sunt recomandate în toate afecţiunile care necesită o reglare a funcţiilor metabolice, în cele cauzate de diverse deficienţe ale sistemului imunologic şi în cazurile în care trebuie stimulată activitatea oxidoreducatoare şi depurativă a organismului. Afecţiunile care necesită un astfel de tratament sunt următoarele:  hepatite cronice de diverse etiologii;  ciroza hepatică;  gastrite, gastro duodenite, ulcer gastric şi duodenal;  diabet zaharat tip II;  insuficienţă renală;  insuficienţă corticosuprarenală, obezitate.  diminuarea până la dispariţie a fenomenelor de celulită  cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială;  distonie neurovegetativă;  suprasolicitare nervoasă, efort intelectual susţinut;  îmbunătăţirea performanţelor sportive;  compensarea carenţelor de calciu şi magneziu;  retinopatii, glaucom, cataractă;  combaterea procesului de îmbătrânire precoce;  adjuvant în profilaxia bolilor maligne;  adjuvant, profilactic în radioprotecţie (pentru personalul expus la mediu radioactiv);  în alergii cronice la substanţe chimice şi alergeni din mediul înconjurator. În ceea ce priveşte administrarea externă a biomasei de Spirulina Platensis revenim şi facem următoarele precizări: pielea este un adevărat burete şi constituie o adevărată interfaţă între interiorul organismului omenesc şi natura înconjurătoare. La acest nivel se fac o multitudine de schimburi de la exterior la interior şi invers şi pot fi absorbite principii curative. Din această cauză administrarea externă a biomasei de spirulină are exact aceleaşi efecte, dacă nu chiar mai bune decât în cazul comprimatelor sau capsulelor, deoarece se absoarbe o cantitate mai mare de biomasă, proporţional cu suprafaţa de piele acoperită şi tratată cu Spirulina Platensis(!). După câteva şedinţe de împachetare cu spirulină pielea devine mai netedă, mai catifelată, creşte vigoarea, se îmbunătăţesc funcţiile metabolice ale organismului, se instalează senzaţia de bunăstare fiziologică. Din aceleaşi considerente, această metodă este folosită cu succes în tratarea celulitei, multe paciente redevenind tinere şi frumoase după cure prelungite de 14-21 de zile de tratament prin împachetare cu Spirulină. Proprietăţile detoxifiante ale Spirulinei sunt amplificate dacă sunt însoţite de proceduri precum re-

26

flexoterapia sau masajul terapeutic. Aceste asocieri sunt practicate la toţi pacienţii care beneficiază de serviciile noastre pe o perioadă de minim 11 zile de cazare cu tratament inclus. Şi efectele benefice nu au întârziat să apară la toţi pacienţii noştri. În ceea ce priveşte Reflexoterapia, este o ramură a medicinei tradiţionale chineze. Reflexologia este considerată ştiinţa zonelor reflexogene situate pe suprafaţa corpului uman, la distanţă de organele pe care le reprezintă. De precizat că organele interne sunt componente inseparabile şi viabile ale întregului organism omenesc, având legături vasculare şi energetice directe cu zonele corespunzătoare reflexogene. Reflexologia este o artă străveche orientală de diagnosticare şi vindecare prin apăsarea şi stimularea anumitor zone reflexogene de la nivelul extremităţilor organismului, care corespund tuturor organelor şi părţilor corpului. Să nu uităm că reflexul reprezintă activitatea fundamentală a sistemului nervos, cu ajutorul căruia se reglează relaţiile dintre organism şi mediul înconjurător.  Reflexodiagnosticul este parte componentă din Reflexologie, şi constă în reperarea prin palpare a punctelor sensibile, dureroase şi încărcate din zonele reflexe ale plantelor, bogate în terminaţii nervoase şi vasculare în profunzime, descoperindu-se astfel o suferinţă morfofuncţională a organului reflexogen.  Reflexoterapia, componentă a Reflexologiei, se ocupă cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexogene, diagnosticate ca fiind sensibile. Prin masarea zonelor reflexe afectate, pe parcursul mai multor şedinţe, se îmbunătăţeşte substanţial circulaţia sangvină, ajutând astfel transportul depozitelor de toxine spre organele de eliminare, obţinându-se detoxifierea organismului; de asemenea, se îmbunătăţeşte transportul de materiale nutritive, hormoni şi Anticorpi spre Organe şi Ţesuturi. Prin masarea şi stimularea punctelor reflexe corespunzătoare Sistemului Nervos şi Endocrin, prin activarea lor vor contribui la buna funcţionare a întregu-

lui organism, la stimularea sistemului imunitar şi echilibrarea tuturor funcţiilor organelor energetice, dar şi reglarea metabolismului, echilibrului endocrin, a tuturor sistemelor şi aparatelor Corpului fizic.  Principiile reflexoterapiei sunt clare, ferme: în primul rând se urmăreşte corectarea congestiei, inflamaţiei şi tensiunii locale, diminuînd astfel riscul apariţiei tumorilor, respectiv stimulând imunitatea. În al doilea rând, prin stimularea glandei hipofize sunt eliberaţi compuşi naturali de tipul endorfinelor cu rol analgezic care conduc la scăderea senzaţiei de durere. De asemenea, prin masarea zonelor reflexe se stimulează eliminarea reziduurilor şi toxinelor acumulate în colon, ficat sau rinichi. Astfel, reflexoterapia acţionează la toate nivele organismului, îmbunătăţeşte toate funcţiile şi conduce spre obţinerea unui echilibru, stimulează imunitatea şi grăbeşte procesele naturale de vindecare.  Avantajele reflexoterapiei sunt multiple, dar în primul rând este necesară precizarea că reflexoterapia este o metodă în primul rând preventivă şi apoi în al doilea rând curativă, este o metodă eficientă de dezintoxicare care poate fi aplicată indiferent de vârstă, sex sau grad de îmbolnăvire (exceptând anumite situaţii asupra cărora vom insista ulterior). Reflexodiagnosticul este necesar să fie făcut periodic, deoarece ne informează despre starea tuturor organelor şi funcţiior lor la un anumit moment dat. Noi îl oferim tuturor celor ce sosesc în programele de weekend bal­near la Breaza, ca şi o ultranecesară verificare a stării de sănătate, pe lângă masajul terapeutic sau baia de relaxare cu hidromasaj şi aromaterapie, incluse în ofertă. Reflexoterapia prezintă avantajul că acţionează asupra cauzelor şi nu asupra simptomelor, astfel că rezultatul va fi întotdeauna de ameliorare, normalizare a stării pacientului. Stimulând circulaţia sangvină la nivelul întregului corp, dar mai ales la nivelul organului afectat, sunt accelerate procesele de vindecare, reglarea funcţiilor, refacerea integrităţii morfofuncţionale.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Centre medicale  În timpul şedinţelor de Reflexoterapie, pacieţii simt o senzaţie de relaxare, descărcare, uşurare, simt picioarele mult mai uşoare, de asemenea pot acuza stări de frig, senzaţia de somn, uneori transpiraţii mai abundente, iar prin stimularea mecanismelor de detoxifiere pot apare migrene, ameţeală, micţiuni sau scaune mai frecvente, uneori chiar diaree, dar numai în cazuri cu hiperreactivitate neurovegetativă sau un grad mai crescut de intoxicare a organismului. De regulă, în aceste cazuri, o pauză de una-două zile fără reflexoterapie combinată cu creşterea consumului de lichide la doi-trei litri zilnic este binevenită, astfel sunt eliminate toxinele în exces. Aceste reacţii sunt dovada clară că pacienţii răspund la tratament şi trebuie corectată doar intensitatea răspunsului prin repaus şi consum de lichide, eventual simptomatice.  Contraindicaţiile Reflexoterapiei: există anumite situaţii în care reflexote-

rapia poate produce agravarea simptomatologiei fără a fi urmată de ameliorarea sau diminuarea simptomatologiei, deci trebuie evaluată oportunitatea continuării terapiei sau mai bine, oprirea tratamentului:  tulburări de coagulare, coagulopatii, risc de echimoze, tratamente îndelungate cu anticoagulante, hemofilie, cazuri în care pot fi antrenate apariţia de echimoze întinse însoţite de febră, durere  insuficienţă circulatorie venoasă cronică, ulcere varicoase deschise, complicaţii circulatorii periferice diabetice, picior diabetic, cazuri în care pot fi deschise ulcerele de gambă  sindroame inflamatorii articulare, artrite gutoase în criză dureroasă, situaţii în care datorită stazei limfatice şi sangvine, poate fi exacerbată simptomatologia inflamatorie  datorită sporirii fluxului sangvin în anumite zone şi organe, poate fi evitată această metodă în cazul unei hepatosplenomegalii, în cazul unor varice voluminoase la nivelul gambelor, în timpul unei crize dureroase hemoroidale, sau dimpotrivă, în cazul unei insuficienţe cardiace cronice decompensate sau în cazul unui emfizem pulmonar decompensat, în tromboflebită poate exista riscul migrării unor cheaguri de sânge odată cu creşterea fluxului sangvin  sindroamele febrile prelungite, de etiologie neprecizată, limfoamele, boala Hodgkin, neoplaziile, trebuiesc evitate cu desăvârşire a fi tratate prin reflexoterapie; de fapt, orice tratament balnear, reflexoterapie, masaj terapeutic, electroterapie trebuie cu desăvârşire evitat cel puţin cinci ani de la orice episod acut neoplazic şi numai în cazul unei evoluţii fără recidivă timp de minim cinci ani se poate încerca timid, cu mare atenţie un tratament balnear.

 la persoanele cu hipertensiune arterială, se recomandă o poziţie toracală ridicată în timpul şedinţei de reflexoterapie pentru a fi evitate eventualele variaţii de tensiune arterială  femeile aflate la menstruaţie, femeile gravide nu trebuiesc supuse unor astfel de tratamente, existând riscul major de hipermenoree, hemoragie accentuată, prelungită, respectiv naştere prematură, avort  fracturi deschise de gambă, picior sunt de asemenea contraindicate pentru tratamentul prin reflexoterapie  Indicaţiile Reflexoterapiei sunt următoarele:  profilaxia îmbolnăvirilor de orice gen  îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, limfatice  echilibrarea energetică, metabolică, endocrină  afecţiuni ale aparatului renourinar - nefrite, uretrite, litiază renală, incontinenţă urinară  afecţiuni ale aparatului digestiv - gastrită, ulcer gastroduodenal, colită, colon iritabil, hepatita cronică, dischinezie biliară,  afecţiuni ale aparatului cardiovascular - palpitaţii, angina pectorală, nevroza cardiacă, ateroscleroza, hipotensiunea arterială, hipertensiunea arterială,  afecţiuni ale sângelui şi organelor hematoformatoare- anemiile,  afecţiuni ale organelor genitale- vaginita, anexita, dismenoree, amenoree, prostatita şi hipertrofia benignă de prostată  afecţiuni ale aparatului respirator - bronşita, laringita,  afecţiuni ORL - rinita, sinuzita, farigoamigdalita, otita  afecţiuni ale glandelor endocrine - diabetul insipid, boala Cushing, boala Bazedov, tetania, spasmofilia, boala lui Addison,  afecţiuni ale pancreasului endocrin - diabetul zaharat,

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

 afecţiuni ale glandelor sexuale - hiperfoliculinemia, impotenţa sexuală, frigiditatea, sterilitatea, tulburările de ciclu,  eliminarea toxinelor acumulate din băuturi, medicamente, alimente  ca tratament adjuvant în diverse patologii:  boli metabolice şi de nutriţie - obezitatea, slăbirea excesivă, guta,  afecţiuni reumatice- poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artrozele, periartrita scapulohumerală, reumatismul abarticular,  afecţiunile neuropsihice- nevrozele, migrenele, enurezis, nevralgiile, depresia, unele forme de epilepsie  afecţiuni oftalmologice - scăderea acuităţii vizuale, conjunctivită, strabism, paralizii oculo-motorii, migrenă oftalmică,  afecţiuni dermatologice- acneea, psoriazis, hiperhidroza. De menţionat că, în aceste afecţiuni, tratamentul prin reflexoterapie va fi practicat în completarea celui alopat recomandat de medicul specialist, conform indicaţiilor prescrise, iar numărul de şedinţe vor fi precizate în funcţie de gradul de afectare organică. Este util să urmaţi în paralel şi un tratament adjuvant fitoterapeutic şi gemoterapeutic, pentru potenţarea mecanismelor de detoxifiere. Complexul de Terapie funcţionând pe toată perioada anului, rezervările se pot face la telefon 0244-343296, 0244-342975, sau fax 0244-343094. La aceste numere de telefon veţi obţine toate informaţiile despre serviciile oferite de Complex, cazare, tratament, durată, locuri disponibile, zilnic, de luni până vineri inclusiv, între orele 8:3018:30, sâmbăta între orele 8:30-14:30. Vă invităm să cunoaşteţi şi să vă bucuraţi de binefacerile acestor cure de detoxifiere şi să petreceţi momente de relaxare în cadrul Complexului de terapie naturală ALEXANDRA

Vă aşteptăm cu drag! 27


Centre medicale

ELECTROSCANOGRAMA (DDFAO) (Electrosomatograma sau tomografia de impedanţă) Cercetările începute în anii 80 privind necesitatea creării unui sistem de analiză şi diagnostic rapid au condus la realizarea unui dispozitiv complex, computerizat. Este fructul sintezei lucrărilor ştiinţifice a numeroşi cercetători. Iniţial sistemul a fost conceput şi elaborat în anii 90 de către medici, cercetători ştiinţifici şi informaticieni pentru a monitoriza starea de sănătate a cosmonauţilor. În prezent sistemul este folosit în 6 ţări din Europa şi din lume (Franţa, Germania, Croaţia, România, Rusia şi Israel). Electrosomatograma este o metodă nouă de investigare globală a sănătăţii, care permite aprecierea gradului de funcţionare a fiecărui organ şi funcţie internă prin evaluarea nivelului de conductivitate bioelectrică a corpului uman. Aparatul se bazează pe culegerea unor semnale electrice cu ajutorul a 6 electrozi (doi plasaţi la frunte, doi la mâini şi doi la picioare). Făcând toate combinaţiile posibile între electrozi, se obţin 22 de valori la o măsurătoare (după cum se observă în imaginea de mai jos), şi se fac 4 măsurători pentru fiecare pacient.

Înregistrarea datelor pe calculator necesită un timp de aproximativ 3 minute. Programul procesează apoi toate aceste date obţinute şi le transformă în imagini (a se vedea mai jos) şi liste de valori. Valorile rezultate sunt comparate cu cele obţinute la persoane sănătoase de aceeaşi vârstă, sex, constituţie fizică etc. Între – 20 şi + 20 parametrii măsuraţi sunt normali; tot ce iese din aceste limite se consideră patologic, semnificând fie o boală acută, fie una cronică (sau risc de boală). Măsurătorile efectuate vizează atât organele interne, cât şi aparatul osteo-articular, sistemul limfatic şi ganglionar, starea generală de imunitate a organismului.

Electroscanograma este unul dintre puţinele sisteme de investigaţii medicale care poate înregistra activitatea biofizică a organismului şi în acest fel poate vizualiza capacitatea de reglare homeostazică în relaţie cu reacţiile biochimice (gradul de stres, funcţionarea sistemului neurovegetativ, pH-ul extra şi intracelular, importanţa consumului de oxigen, încăcarea cu radicali liberi, gradul de funcţionare a sistemelor redox). Examinarea îşi propune să formuleze diagnostice de medicină predictivă, oferind posibilitatea anticipării eventualelor riscuri de boală prin determinări funcţionale, precum şi urmărirea afecţiunilor existente în timpul şi după încetarea tratamentului. În final, aparatul face şi o ierarhizare a riscurilor de boală existente sau probabile, pe baza căreia pacientul primeşte o schemă de tratament adecvată, cu produse naturale (şi alopate, atunci când este cazul), sau este îndrumat pentru o aprofundare a diagnosticului într-o clinică de specialitate.

COMPLEXUL MEDICAL HOFIMED Şos. Colentina nr.76, bl.111, parter, Sect.2, tel.: 021/2407340; 031/8088998

www.hofimed.ro 28

Dr. Natalia Chicu Medic specialist medicină internă Comp. ecografie, apifitoterapie Complexul medical “HOFIMED”, Şos. Colentina nr. 76, Sect.2, Bucureşti Tel:0730087694

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Centre medicale

HOFIMED este un centru medical

care îşi propune să contribuie la ameliorarea sănătăţii prin îmbinarea medicinei clasice cu metode naturale de tratament. Colectivul nostru vă oferă următoarele servicii medicale:

Consultaţii NOU LA HOFIMED!!! Medicina muncii şi fizioterapie: tă Investigaţii - toa gama de analize medicale

în slujba sănătăţii dumneavoastră Ce putem trata?

Folosind produse naturale, remedii homeopate şi suplimente care conţin substanţe active naturale, pot fi tratate cu succes sau ameliorate numeroase afecţiuni: Afecţiuni bronho-pulmonare acute şi cronice; Afecţiuni ORL: otită, sinuzită, rinita, faringo-amigdalite, candidoză orală, laringită. Afecţiuni digestive: boala de reflux gastro-esofagian, sindrom dispeptic, gastrită, ulcer gastric, ulcer duodenal, sindrom de colon iritabil, colită asociată antibioticelor, boala intestinală inflamatorie, tulburări de transit intestinal (constipaţie, diaree), hemoroizi, fisuri anale. Afecţiuni hepato-biliare şi pancreatice: steatoză hepatică, hepatită virală, hepatită alcoolică, hepatită medicamentoasă, ciroză hepatică, dischinezie biliară, litiază biliară, pancreatită cronică. Afecţiuni vasculare: hipertensiune arterială, arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare, arteriopatie diabetică, arterită tabagică, tromboflebită venoasă superficială, varice. Afecţiuni hematologice: anemie, trombocitopenie. Afecţiuni dermatologice: alergii de diverse cauze, acnee, micoze cutanate, dermatită seboreică, herpes, zona zoster, furunculoză, ulcer varicos. Afecţiuni reumatismale: artroză (gonartroză, coxartroză, spondiloză etc.), artrită gutoasă, poliartrită reumatoidă, osteoporoză. Afecţiuni urinare: cistită, prostatită, litiază urinară, adenom de prostată. Afecţiuni metabolice: obezitate, hipercolesterolemie, gută. Afecţiuni ginecologice: mastoză fibrochistică, sindrom premenstrual, dismenoree, ovar polichistic, anexită, fibrom uterin, infecţie vaginală, tulburări de menopauză. Afecţiuni neurologice: astenie psiho-fizică, sindrom anxios, sindrom depresiv, migrenă, insomnie, distonie neuro-vegetativă, accident ischemic tranzitor, neuropatie diabetică. Afecţiuni oculare: cataractă incipientă, retinopatie diabetică. Ameliorări se pot obţine şi în boli precum cancer, diabet, psoriazis, boli autoimune, etc. Tratamentele naturale au în vedere organismul uman în totalitatea sa, acţionând prin stimularea mecanismelor proprii de vindecare, într-un mod blând şi firesc. În plus HOFIMED oferă şi un program anti-aging care îşi propune : – diminuarea ritmului de îmbătrânire; – ameliorarea performanţelor psiho-motorii ale persoanelor aflate la vârste înaintate. În acest sens sunt utilizate tratamentul cu Gerovital H3 conform metodei originale “ Ana Aslan”, recomandări dietetice, recomandări legate de stilul de viaţă, tratamente anti-aging precum şi tratamente alopate corespunzătoare bolilor deja existente. l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

 Medicină generală  Medicină internă  Geriatrie  Homeopatie

Investigaţii  Termografie  Electroscanogramă (DDFAO)  Electrocardiogramă (ECG)  Glicemie  Colesterol  Trigliceride

Tratamente  Medicină clasică  Fitoterapie tradiţională  Gemoterapie  Aromaterapie  Apiterapie  Homeopatie  Dietoterapie  Infiltraţii cu Gerovital  Ozonoterapie  Terapie florală Bach

Tratamente şi proceduri auxiliare:  Reflexoterapie  Masaj 29


Parteneri

Compania Farmaceutică BECOR Compania farmaceutică BECOR, înfiinţată în anul 1994, este astăzi unul din liderii recunoscuţi pe piaţa de desfacere a produselor farmaceutice şi parafarmaceutice din Republica Moldova. BECOR este distribuitor oficial pentru mai mult de 100 producători externi şi autohtoni, livrând zilnic comenzile către clienţii săi pe întreg teritoriul ţării. Sediul companiei este amplasat în capitala Moldovei, oraşul Chişinău, pe o suprafaţă totală de 2700 m2, dispunând de 900 m2 spaţii administrative şi 1800 m2 spaţii de depozitare. Începând cu luna decembrie 2010, BECOR a fost certificată ca şi companie ce menţine un SISTEM DE MANAGEMENT AL CALITĂŢII în conformitate cu cerinţele EN ISO 9001:2008. În prezent, BECOR constituie o structură bine conturată, garantând rezultate concrete. Capitalul uman constituie valoarea supremă a companiei. Structura bine gândită a companiei, colaborarea între secţii şi nu în ultimul rând înaltul spirit de echipă, asigură atingerea obiectivelor noastre. Activitatea se bazează pe entuziasm, responsabilitate, profesionalism.

Departamentul marketing: constituie un pilon de analiză, sinteză şi previziune a necesităţii pieţei, mereu în căutarea unor noi parteneri şi furnizori.

Departamentul promovare şi ima­ gine: promovarea imaginii companiei şi a produselor reprezintă o latură a activităţii noastre, indispensabilă obţinerii

succesului. Un rol important îl dovedeşte spiritul de echipă şi implementarea diverselor soluţii inovatoare de promovare.

Departamentul vânzări: facilitează comunicarea cu clienţii, asigurând primirea comenzilor şi evidenţierea cerinţelor clientului, familiarizându-l cu compania.

Departamentul utilaj de labora­ tor şi echipamente medicale: dotarea laboratoarelor cu aparate de diagnostic, reactivi şi consumabile de laborator, fabricate de producători de prestigiu din industria medicală. Perfecţionarea continuă a angajaţilor prin traininguri, specializări, alături de accesul la propriul sistem administrativ informaţional, cu servere, softuri şi reţea de cal-

culatoare, permit actualizarea permanentă a activităţii şi creşterea operativităţii. Depozitul are o structură modernă, alcătuită din trei nivele, ceea ce asigură respectarea normelor şi standardelor conform legii: 1. depozitul de carantină; 2. depozitul en gros; 3. depozitul destinat colectării şi verificării comenzilor. Spaţiile de depozitare auxiliare permit stocarea şi păstrarea produselor în depozitul de carantină. Începând din 2012, Becor a devenit distribuitorul produselor HOFIGAL în Republica Moldova. Produsele din gama Hofigal pot fi găsite în lanţul de farmacii Bio Elody care aparţine companiei. Printre aceste produse se numără: Mag Anghinar, Hof.Imun Forte, Hof.Lipomin, Ulei de pește - capsule moi, Ulei de cătină - capsule moi, Redigest Plus, creme sub formă de monodoze. Ec. Alina ŞERBAN Manager Export-Import / Hofigal SA

30

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Restituiri cu Ştefan Manea

Reconcilierea cu cei din jur, cu noi înşine! - iată mesajul pe care ni-l sugerează Sărbătorile Pascale -

Stimate domnule Ştefan Manea, invitaţia pe care ne-o transmite atât de sugestiv Natura, prin „verde şi lumină” n-ar trebui să determine în noi, oamenii acestui mileniu super-civilizat, ceea ce Creatorul se aşteaptă? Mă refer la sănătate, armonie şi frumosul în toate ipostazele lui. Aşa ar trebui şi unii dintre noi reuşim să înţelegem tâlcul Învierii (ca Sărbătoare Pascală). Ca şi mesajul Reînvierii pe care o trăieşte Natura dar şi noi, oamenii, în acest anotimp. După multele experienţe pe care le-am trăit cu şi pentru oameni, de-a lungul activităţii de Director General al Companiei „HOFIGAL”, dar şi în alte genuri de activităţi (colaborări, discuţii cu noi parteneri, iniţieri de proiecte comune, schimburi de opinii), am ajuns la unele concluzii... În primul rând, oamenii trebuiesc luaţi aşa cum sunt ei şi nu cum vrei „tu” ca ei să fie! Este important să-i respecţi, să le intuieşti calităţile dar mai ales slăbiciunile şi în funcţie de balanţa care rezultă între plusul şi minusul lor, să decizi dacă ei te pot ajuta sau îţi vor fi obstacol în năzuinţele proprii. Cu toţii ne schimbăm, pe măsură ce adunăm ani în ceasornicul vremii. Din acest motiv este la fel de necesar să ne autoanalizăm periodic. Să fim receptivi la ceea ce se spune despre noi (bine sau rău). Nimeni nu este perfect! Mie personal, anotimpul Sărbătorilor Pascale, al Florilor, al Naturii care explodează în curcubeu de arome şi culori, îmi creează o stare de Renaştere, de emoţie, pe care o trăiesc cu bucurie; chiar dacă unele probleme de sănătate îmi mai dau uneori târcoale.

Am experimentat acest exerciţiu de optimism şi gândire pozitivă, mai ales în anotimpul „lumină”, considerând că este de datoria mea să iau exemplu de la „Natura care nu minte niciodată!”, cum afirma nemuritorul poet al neamului nostru.

Şi pentru că aţi adus vorba de a nu înşela, ci a fi natural şi sincer, ce părere aveţi d-le Ştefan Manea de pervertirea atât de virulentă a acestor virtuţi nobile, când este vorba de sănătatea şi viaţa semenilor noştri? Cum putem să Reînviem dacă se vând cu bună ştiinţă (la farmacii), medicamente expirate? Dacă se dau spre consum alimente dubioase - calitativ? Dacă bolnavii grav (în stare terminală) nu sunt ajutaţi de cei în măsură să o facă (companiile farmaceutice străine fiind în stare de orice, pentru profit financiar)? În fine, ce părere aveţi de faptul că sub masca unei atitudini binevoitoare faţă de bolnavi (vârstnici mai ales), unele aşa-zise centre medicale private oferă servicii gratuite de tratament (unde se utilizează proceduri nestandardizate, neomologate, care pot determina disconfort, leziuni, accidente!)? N-ar fi prima oară când suntem un fel de „cobai” pentru anumite interese ale unor ţări mai bine poziţionate financiar. Politica de subminare a produselor terapeutice româneşti nu este de dată recentă dar, din păcate, pare că s-a accentuat. Ceea ce este inadmisibil, când se află în joc sănătatea şi viaţa semenilor. Dacă în România de astăzi bolnavii noştri, ca şi oamenii

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

sănătoşi de altfel, ar beneficia de tezaurul fitoterapeutic, apiterapeutic, de apele minerale, de staţiunile balneo-climaterice, de climatul natural al unor zone încă nepoluate, alta ar fi soarta tuturor. Revoluţia în gândire, în educaţie, informaţie, în politicile de prevenire şi apoi, de tratare a bolilor, sunt aspecte încă în curs de dezvoltare. Progresul survine lent iar în actuala conjunctură mondială trebuie să avem răbdare, înţelegere, înţelepciune. Şi mai ales, voinţa de a nu ne abandona idealurile, scopul, motivaţia de a continua ofensiva pentru sănătate şi longevitate. Mă bucur să aflu din surse credibile că d-na Angela Merkel (cancelarul Germaniei) a coborât pragul TVA la 4% (valabil la suplimentele alimentare), pentru nobilul scop de prevenire a bolilor atât de frecvente la ora actuală. La noi, când se va aplica această măsură revoluţionară? Chiar dacă traversăm o criză (nu numai noi ci şi alte naţiuni), avem atuul unui început promiţător, continuat cu succes. Compania HOFIGAL nu s-a oprit, vreme de 23 de ani, din ofensiva asupra bolilor şi suferinţelor cu care se confruntă copiii, tinerii, adulţii, vârstnicii. Din acest motiv acum, în pragul Reînvierii Naturii, al Sărbătorilor Pascale, al lunii florilor, suntem mai pregătiţi ca oricând să ne continuăm marşul victorios către Sănătate!

Sărbători Pascale liniştite, Sănătate, Frumuseţe, Armonie şi Viaţă lungă! a consemnat psiholog Maria Şerban, partener media Compania HOFIGAL

31


Evenimente

Salonul Internaţional al Cercetării şi Inovării PRO INVENT - 2013 În perioada 19-22 martie a avut loc în România, la Cluj-Napoca, cea de a XI-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării şi Inovării PRO INVENT – 2013, la care compania Hofigal a participat cu mai multe invenţii pentru noi produse fitoterapice şi fitocosmetice. Evenimentul a avut ca principali organizatori Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca, în colaborare cu Expo Transilvania S.A. şi ca partener: Academia de Ştiinte Tehnice din România – Filiala Cluj, Agenţia de Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova, Forumul Inventatorilor Români şi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. PRO INVENT Cluj-Napoca - 2013 a fost o reuşită manifestare ştiinţifică pentru cunoaşterea şi promovarea creativităţii româneşti, la care au participat şi numeroşi inventatori din alte ţări, interesaţi atât în promovarea propriilor realizări, cât şi în cunoaşterea noutăţilor în domeniul tehnic din România. La deschiderea Salonului PRO INVENT – 2013 au participat personalităţi de seamă din ţară şi străinătate, printre care Adam Rilsky (Polonia) – Director general I.F.I.A., prof. dr. ing. Valerian Dorogan- Prorector al Universităţii Tehnice a Moldovei; alte personalităţi universitare clujene şi din ţară şi străinătate, precum şi prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vulcan şi Emil Boc, primarul Clujului, care au vorbit despre importanţa promovării şi mai ales, a dezvoltării cercetării ştiinţifice în contextul economic actual. Compania Hofigal a participat la această prestigioasă manifestare ştiinţifică cu 4 noi

produse brevetate, care sunt deja realizate la nivel industrial, însoţite de postere privind descrierea, aplicaţiile şi avantajele acestora. Acestea sunt: • Omega 3, Omega 6 – vegetal • Larvalbina • Comprilax • gama de produse cosmetice “Ciuleandra” Autorii acestor brevete şi produse sunt: Şt. Manea, V. Tamaş, G. D. Rizea, D. Raiciu, precum şi alţi colaboratori care au contribuit la nivel de producţie şi control de calitate pentru transpunerea în practică a brevetelor ela-

borate. Aceste noi produse brevetate s-au bucurat de un larg interes din partea vizitatorilor, care şi-au manifestat în acelaşi timp bucuria că sunt deja pe piaţă, la dispoziţia celor interesaţi, având şi preţuri avantajoase. Noile produse brevetate ale companiei Hofigal s-au bucurat nu doar de aprecierea publicului ci şi de o deosebită preţuire din partea juriului PRO INVENT – 2013 prin premiile acordate. Astfel, compania Hofigal şi autorii menţionaţi ai brevetelor prezentate, au obţinut 2 medalii de aur, diplome şi o frumoasă plachetă inscripţionată cu menţiunea “Marele premiu al juriului”. Participanţii la PRO INVENT – Cluj-Napoca / 2013 din partea companiei Hofigal: Dr. Chim. Viorica Tamaş, Dr. Chim. D. Raiciu, Dr. Biolog I. Crişan şi F. Georgescu - specialist în relaţii publice, au primit felicitările juriului şi s-au angajat, în numele firmei şi al Directorului General Dipl. Ing.chim. Ştefan Manea, să se implice în continuare cu seriozitate şi profesionalism în cercetarea şi dezvoltarea produselor fitoterapice şi fitocosmetice. Dorim să mulţumim pe această cale organizatorilor Salonului Internaţional PRO INVENT/2013 Cluj-Napoca, în mod deosebit D-lui coordonator C. Emil Stanciu, care au reuşit, cu eforturi multe şi foarte grele pe care le implică o asemenea manifestare ştiinţifică, să realizeze nivelul de reprezentare întâlnit la competiţii internaţionale similare, de profil. Dr. Chim. Viorica Tamaş Director Cercetare-Dezvoltare

Europarlamentarul Daciana Sârbu în vizită la Hofigal În luna martie compania noastră a primit vizita doamnei europarlamentar Daciana Sârbu, membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European. Concluzia Domniei Sale a fost una benefică pentru organizaţia noastră: “Am avut azi plăcerea să vizitez fabrica Hofigal, o companie 100% românească de produse naturale, obţinute din plante, pe baza activităţii proprii de cercetare. Am putut vedea că plantele medicinale şi aromatice folosite sunt cultivate în regim ecologic şi am aflat despre medaliile şi premiile obţinute în Europa de produsele Hofigal. Ca şi în cazul producătorilor bio, sunt mândră că avem în România astfel de companii, ce au crescut şi s-au impus pe piaţă prin calitatea produselor; voi continua să le promovez.”

32

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Evenimente

Al X-lea Congres German de Apiterapie – expoziţie şi conferinţe cu participare internaţională Frumosul şi primitorul oraş Passau, din Germania, a găzduit şi în acest an, în perioada 21-24 martie, Congresul German de Apiterapie. Temele principale ale congresului au fost:  Prevenţia şi tratamentul bolilor civilizaţiei moderne cu produse ale stupului  Apiterapia în practica curentă. Cuvântul de deschidere a manifestării ştiinţifice i-a aparţinut domnului Riccardo Jannoni-Sebastianini, Secretar General Apimondia, fiind urmat de conferinţe ale invitaţilor străini din Maroc, Cehia, Slovacia, Lituania, Japonia, Pakistan, Canada, Ecuador, Franţa, Serbia, Ungaria. Prin vocea dnei. Drd. Ing. Cornelia Abălaru, colaborator al firmei Hofigal Bucureşti, apicultor din Sălişte - zona Mărginimea Sibiului, apicultura şi apiterapia practicate în România s-au făcut cunoscute prin două conferinţe:  Obţinerea veninului de albine pentru uz medical şi cosmetic  Apilarnil - remediu natural antiaging (Autori: Drd. Ing. Cornelia Abălaru, Dr. Farm. Gabriela Vlăsceanu, Dipl. Ing. Ştefan Manea, Dr. Biolog Iuliana Crişan, Drd. Ing. chim. Daniela Ionescu)

4. Prin al doilea studiu de caz, autorii evidenţiază efectul biostimulant şi energo-vitalizant al produsului Larvalbina, cu un conţinut de 100 mg Apilarnil (produs natural anti-aging benefic în optimizarea funcţiilor organismului uman).

Selectăm din concluziile celei de a doua lucrări: 1. Larvele de trântor reprezintă un potenţial apicol cu perspective în apiterapie. 2. Apilarnil-ul are efect benefic în menţinerea stării de sănătate, justificat prin efectul nutritiv şi biostimulant in vivo 3. Printr-un prim studiu de caz se demonstrează că Apilarnil e un produs natural uşor digerabil, care:  asigură completarea şi normalizarea dietelor dezechilibrate,  corectează deficienţele care apar odată cu vârsta (peste 35 ani), în special cele legate de: - sistemul imunitar, - echilibrul hormonal şi autoreglajul emoţional, - rezistenţa organismului faţă de diferiţi agenţi patogeni.

Body, Mind, Spirit Festival -2013 Realizat pentru prima data în anul 2007, Body Mind Spirit Festival s-a aflat la a IX-a ediţie şi a devenit de-a lungul timpului cel mai atractiv eveniment de dezvoltare personală din România. Aşteptat în fiecare an cu mult interes, festivalul este un mix de expozanţi de top, speakeri internaţionali, traineri de înaltă ţinută, cărţi de succes, un eveniment plin de inovaţie şi inspiraţie. Aici găseşti locul ideal pentru pros­ pectare, explorare, creştere şi dezvoltare personală. Fiecare festival, cuprinzând peste 100 de expozanţi, oferă produse şi servicii de înaltă calitate. Clienţilor obişnuiţi ai festivalului, li s-a alăturat în fiecare an un număr tot mai mare de noi vizitatori. Organizat in perioada 1-3 martie a.c., evenimentul a reunit terapeuţi, instructori, practicanţi, specialişti, producători şi comercianţi din domeniul sănătăţii şi frumuseţii, edituri, clinici, centre de sănătate, înfrumuseţare şi este-

tică corporală, cabinete individuale, saloane, universităţi, colegii, asociaţii, fundaţii – cu o ofertă foarte generoasă de servicii şi produse destinate sănătaţii şi frumuseţii: terapii alternative/complementare (homeopatie, acupunctura, masaj, reflexoterapie, apiterapie, fitoterapie, qi gong), servicii medicale, arte marţiale, produse, remedii naturale şi suplimente alimentare, psihologie şi psihoterapie, cos-

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

metice, dermato-cosmetice, parfumuri, estetică şi întreţinere corporală, echipamente şi aparatură pentru sănătate (întreţinere, diagnostic, terapie), sport / fitness, educaţie. La acest eveniment au participat din partea companiei Hofigal Anca Daniela Raiciu-Director Marketing, Cornelia Manoliu-Şef Compertiment PR&Art, Anita Petre şi Florin Georgescu –Specialişti PR.

Atelierul practic a fost coordonat de dna. Barbara Berger Marterer and Drd. Dr. Ştefan Stângaciu (Preşedinte – Societatea Română de Apiterapie, Preşedinte – Societatea Germană de Apiterapie), tema ediţiei 2013 fiind “Teorie şi practică în Api-Presură, Api-Punctură, ApiNutriţie, Api-Fitoterapie şi Api-Aromaterapie”

Ingineria mediului şi dezvoltarea sustenabilă Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, în colaborare cu B.EN.A. (Asociaţia Balcanică de Mediu), sub auspiciile Academiei Române, organizează în zilele de 23-25 mai Conferinţa Internaţională “Ingineria mediului şi dezvoltarea sustenabilă”, cu prezentări din următoarele zone de interes:  Dezvoltarea sustenabilă şi protecţia mediului  Siguranţa şi calitatea alimentelor, autentificarea produselor alimentare  Integrarea Europeană şi economia de piaţă  Agricultură, energie şi monitorizarea mediului. Lucrările prezentate reflectă rezultatele cercetărilor în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a mediului din ţări precum: Grecia, România, Turcia, Albania, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Georgia, Italia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Spania, Federaţia Rusă, Spania, Ukraina, SUA. Compania Hofigal SA Bucureşti, membră B.EN.A. din anul 2009, este prezentă în programul ştiinţific al manifestării cu lucrarea ştiinţifică “Bio-fertilizatori pentru plante medicinale şi aromatice în cultură”, autori: A. Bîra2, G. Vlăsceanu1, Şt. Manea1, D. Ionescu1, G. Negru1, Z. Marosy2 ( 1-Hofigal Export Import SA, 2-Universitatea Ecologică din Bucureşti).

33


Evenimente

A XXII-a REUNIUNE NAŢIONALĂ DE ISTORIA FARMACIEI Manifestarea ştiinţifică a avut loc la Iaşi în perioada 4-6 aprilie 2013 şi a fost dedicată memoriei Profesorului Marţian Cotrău, la împlinirea a 90 de ani de la naştere. Organizatorii evenimentului, Societatea Română de Istoria Farmaciei (SRIF), Secţiunea Iaşi a SRIF, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi, Colegiul Farmaciştilor Iaşi, au stabilit pentru secţiunile principale ale Reuniunii următoarele teme: • In memoriam – Profesor Dr. Doc. Marţian Cotrău (1923-1998) – Primul Preşedinte al SRIF, 90 de ani de la naştere, 15 ani de la deces. • 20 ani de la înfrăţirea SRIF-SAHCFC (Societatea Amicii Istoriei şi Ştiinţei Farmaceutice Catalane; din 2006, SCHF - Societat Catalana d’Història de la Farmàcia) • Tradiţie şi modernitate în farmacia românească şi universală

iar girul ştiinţific al manifestării a fost asigurat de : • Prof. Dr. Elena Butnaru – Vicepreşedinte SRIF, Preşedinte – secţia Iaşi • Conf. Dr. Luminiţa Agoroaei, Vicepreşedinte - secţia Iaşi • Prof. Dr. Dana Baran – Vicepreşedinte SRIM; Secretar General al Societăţii Internaţionale de Istoria Medicinei. La secţiunea Tradiţie şi modernitate în farmacia românească şi universală a fost înscrisă şi susţinută şi lucrarea Hofigal: “Rozmarinul (Rosmarinus officinalis L.,Fam. Lamiaceae) – vechi şi nou remediu fitoterapeutic”, autori: dr. Farm. pr. Gabriela Vlăsceanu (SRIF, ACFB), Ing. Ştefan Manea, Farm.pr. Maria Soporean (SRIF, ACFB), dr. Biolog Iuliana Crişan (SRIF).

3. Muzeului Cărţii de Patrimoniu a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi din cadrul Institutului de Anatomie “Ion Iancu“, grupul fiind condus de Profesor Viorica Scutariu, Director Bibliotecă UMF Iaşi.

Programul Reuniunii a inclus numeroase momente deosebite, precum vizionarea celor 27 postere şi vizitarea: 1. Expoziţiei organizate în cadrul Muzeului de Istorie a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi, intitulată „Emoţia cititorului şi a iubitorului de carte” – Vizualizarea producţiei editoriale a Profesorului Marţian Cotrău

4. Muzeului de Anatomie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi (celebru pentru Ecorşeul lui Brâncuşi, restaurat în 2012), prezentat de Dr. Laura Smochină, Biblioteca UMF Iaşi

Au onorat evenimentul:  Prof. Dr. Ioan Grecu – Preşedinte de Onoare SRIF (Preşedinte 1994-1998)  Prof. Dr. Emanoil Grigorescu – Membru de Onoare SRIF  Prof. Dr. Ana Carata – Preşedinte de Onoare SRIF (Preşedinte 1998-2012)  Prof. Dr. Monica Hancianu – Decan Facultatea de Farmacie, UMF „Grigore T. Popa” Iaşi  Prof. Dr. Vladimir Safta – USMF „Nicolae Testemiţanu” Chişinău  Conf. Dr. Nadejda Ciobanu – USMF „Nicolae Testemiţanu” Chişinău  Prof. Dr. Nicolae Marcu – Preşedintele Societăţii Române de Istoria Medicinei, Membru de Onoare SRIF

34

2. Fondului „Marţian Cotrău”, Facultatea de Farmacie (etajul IV)

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Evenimente

Plantele în farmacie La invitaţia Dr. mag. Farm. Jan Majewski, Societatea de Ştiinţe farmaceutice din Polonia – Preşedinte al secţiunii Istoria farmaciei, compania Hofigal, Bucureşti-România, va participa la al XXII Sympozion polonez de Istoria Farmaciei, cu tema "Plante în farmacie", organizat în comun cu Muzeul Agriculturii “Krzysztof Kluka” din Ciechanowcu în 27 aprilie - 2 mai 2013. Lucrarea Hofigal, “Istoria luptei contra durerii şi inflamaţiei alternative naturale la produsele de sinteză”, autori: Dr. Farm.pr. Gabriela Vlăsceanu, Dipl. Ing.chim. Ştefan Manea, Farm.pr. Maria Soporean, Dr. Biolog Iuliana Crişan îşi propune să arate că din timpuri străvechi, omul a căutat în natură remedii pentru vindecarea bolilor. Cunoştinţele acumulate de-a lungul timpului au fost transmise din generaţie în generaţie şi astfel, astăzi au ajuns să fie cunoscute reţete vechi, tradiţionale, din vremea când omul acorda o atenţie deosebită naturii şi convieţuia în armonie cu ea. În prezent, se observă o tendinţă de întoarcere spre natură, la ceea ce oferă mediul natural cu bunătate şi dărnicie pentru alinarea suferinţelor şi chiar vindecarea unor boli grave. Scoarţa de salcie numită şi „aspirina naturală” se numără printre cele mai vechi mijloace de combatere a febrei şi durerilor. Se poate spune că istoria aspirinei a început cu peste 3500 ani în urmă. În antichitate, Hipocrate recomanda utilizarea pulberii de coajă de salcie „pentru scăderea temperaturii corpului şi diminuarea durerilor...” Aspirina a apărut la începutul secolului XX. În 1919, patentul acidului acetilsalicilic a fost predat ţărilor câştigătoare în Primul Război Mondial prin Tratatul de la Versailles. Acest fapt a ajutat la extinderea folosirii acidului acetil salicilic, devenind cel mai cunoscut medicament din lume. Însă, timp de optzeci de ani nimeni n-a ştiut cum aspirina reduce durerea. În jurul anilor 1970, Sir John Vane (profesor de Farmacologie Experimentală la Universitatea din Londra), în urma a numeroase studii de laborator legate de inhibitorii enzimei de conversie şi acţiunea aspirinei, a reuşit să dezlege relaţia dintre aspirină şi prostaglandine. În felul acesta, a demonstrat că aspirina scade producţia de prostaglandine - mediatori proinflamatori, substanţe sintetizate prin transformarea acidului arahidonic sub acţiunea enzimei ciclooxigenaza-2 (COX-2). Această descoperire i-a adus Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în 1982. Aspirina devine „soluţia benefică” a milioane de suferinzi de artrită, boli de tip osteoartrită şi/sau alte procese inflamatorii. Începe consumul intens de aspirină, dar şi apariţia unor probleme grave de sănăta-

te... ulterior, s-a dovedit că, utilizată foarte des şi pe termen lung, aspirina perturbând sinteza de prostaglandine, inhibă şi proprietăţile de echilibrare şi de protecţie a ciclooxigenazelor (COX-1 şi COX-2). Cu toate acestea, aspirina a făcut istorie, fiind primul analgezic ajuns în spatiu prin includerea în echipamentul misiunii Apollo 11 (16 iulie 1969). Atunci era cunoscut în principal ca analgezic pentru tratarea durerilor de cap şi a membrelor. Acum, se ştie că aspirina are şi multe alte efecte benefice, fiind folosită ca analgezic, antitermic, antiinflamator şi antiagregant plachetar. Datorită efectului plachetar, este recomandată în combaterea trombozelor, cu rol important în prevenirea infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral, motiv pentru care acidul acetil salicilic este menţionat pe Lista Medicamentelor Esenţiale a O.M.S. şi continuă să fie unul dintre cele mai inovatoare produse medicamentoase. Dar... oamenii n-au inhibat COX-2 în urmă cu o sută de mii de ani prin utilizarea unei molecule de sinteză care ţintea manifestările necunoscute ale enzimei. Fiinţele umane temperau sau modulau această puternică enzimă prin mijloace fitochimice, complexe din punct de vedere biochimic, folosind plantele medicinale, activitate care nu era nici naivă şi nici fără scop... Un lucru este sigur: biochimia plantelor tradiţionale este infinit mai complexă, echilibrată, eficientă şi sigură decât abordarea de tip “glonţ de argint”, corespunzătoare utilizării unei molecule de sinteză, care va reduce puternic şi spectaculos durerea şi probabil va salva multe vieţi... dar care, la fel de sigur, va cauza durere şi suferinţă prin declanşarea altor reacţii nedorite ce vor putea costa vieţi... În felul acesta, diferenţa dintre compuşii naturali şi cei de sinteză vorbeşte de la sine. Din acest motiv, inhibitorii COX-2 naturali, mult mai complecşi şi cu o eficienţă mai largă, ar fi necesar şi util să fie luaţi în considerare de lumea medicală, ca tratament primar sau complementar pentru bolile cauzate de inflamaţie. Ca o materializare a teoriilor expuse anterior, exemplificăm produsul Salicilol natural, un remediu natural obţinut din asocierea a trei plante: salcia, rozmarinul, şovârful pentru activitatea lor sinergică, ce reprezintă o “renaştere tehnologică” a unui „miracol” terapeutic natural de combatere a febrei şi a durerilor.

Festival de medicină alternativă În perioada 14-17 martie 2013, ROMEXPO a organizat a treia ediţie a Festivalului de Medicină Alternativă - TMA. Manifestarea expoziţională a reunit sub acelaşi acoperiş toate entităţile implicate în domeniile: • Medicină alternativă • Produse naturale • Ştiinţe şi terapii spirituale • Terapii complementare Cea de-a treia ediţie a venit ca o confirmare a faptului că piaţa de profil câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi care doresc să promoveze metode alternative de creştere a calităţii vieţii, precum şi metodele de prevenire a bolilor şi stresului cotidian. TMA 2013 a reprezentat astfel o oportunitate de a atrage clienţi noi şi de a relaţiona cu ceilalţi competitori existenţi pe piaţa de profil. În cadrul manifestării au fost organizate seminarii, conferinţe, workshopuri, demonstraţii pe teme de actualitate, reflectând cele mai noi tendinţe din medicina alternativă. Din partea companiei Hofigal au participat: Cornelia Manoliu-şef Compartiment PR&Art, Anita Petre şi Florin Georgescu-specialişti PR. l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

35


Şcoala Arborilor

„Împreună pentru un Mediu curat!”

Ora de educaţie ecologică în cadrul

Proiectul educaţional “Şcoala Arborilor” Motto: Totul arată diferit, inclusiv

educaţia, atunci când ni se pune în vedere faptul că lumea este frumoasă. (John Elder, Stories in the

Land , page 8)

La Şcoala Gimnazială nr.190 a avut loc lansarea celei de a X-a ediţii în cadrul proiectului educaţional “ŞCOALA ARBORILOR” având tema: „Împreună pentru un Mediu curat!" - proiect fără finanţare MEN. Scopul proiectului este: cultivarea interesului faţă de menţinerea unui mediu natural, sănătos şi echilibrat, a unui comportament favorabil ameliorării relaţiilor dintre om şi natură; conştientizarea / informarea tuturor profesorilor şi elevilor din şcolile implicate asupra importanţei recuperării hârtiei şi gestionării ei; amenajarea unor spaţii prin care se va promova proiectul “Şcoala Arborilor” la nivelul şcolii şi care să popularizeze acţiunile derulate în cadrul programului de activităţi al echipei de proiect. De asemenea, întreţinerea spaţiului din grădina unităţilor şcolare/spaţiului din apropierea unităţilor şcolare prin îngrijirea plantelor şi igienizarea locului va fi o alternativă foarte plăcută de petrecere a timpului liber pentru copii, părinţii acestor copii şi pentru factorii educaţionali implicaţi în proiect. Prin educaţia ce se realizează în şcoală încercăm să formăm o generaţie conştientă de nevoia păstrării unui echilibru între om şi natură, o generaţie care să realizeze că viaţa omului pe Pământ depinde de acest echilibru biologic a cărui încălcare se răzbună, mai devreme sau mai târziu. Toate componentele mediului trebuiesc

36

tratate cu responsabilitate de bun gospodar, prin folosirea tehnicii înaintate pentru a proteja pământul pe care ni l-au lăsat strămoşii. Astfel, abilitatea pedagogică a cadrului didactic constă în a-i crea copilului, prin disciplinele: cunoaşterea mediului - ştiinţe - biologie un cadru atractiv de preocupări pe care acesta să-l exploreze cu pasiune, fără a-l lipsi nici o clipă de bucuria descoperirii personale. În vederea dezvoltării gândirii ecologice a elevilor, chiar la vârsta micii şcolarităţi, se pot adresa întrebări - problemă, cum ar fi de exemplu: ,,Ce credeţi că s-ar putea întâmpla dacă ar dispărea toate ciocănitorile?’’. Prin raţionamente simple, elevii îşi dau seama că ar creşte mult numărul insectelor dăunătoare care ar pune în pericol copacii. În zilele noastre, între dezvoltarea societăţii omeneşti şi protecţia mediului există o contradicţie care devine din ce în ce mai accentuată; dezvoltarea societaţii nu se poate opri, iar deteriorarea mediului nu poate continua; se impune astfel găsirea unor soluţii pentru protecţia mediului şi existenţa vieţii pe TERRA. Se poate lansa spre dezbatere la nivelul clasei de elevi o problemă cum ar fi: ,,De ce se vorbeşte din ce în ce mai mult despre distrugerea mediului şi necesitatea protecţiei acestuia?’’. Este bine ca noi, învăţătorii, să dirijăm observarea sistematică a materialelor expuse în faţa clasei, prin întrebări, ca de exemplu: ,,Care sunt activităţile umane care duc la poluarea mediului (încărcarea cu substanţe toxice )?’’; ,,Care sunt efectele poluării aerului asupra pădurilor?’’; ,,Cum arată o pădure care se găseşte în apropierea unei uzine chimice, care aruncă (emană) în aer substanţe toxice?’’;

,,Cum sunt frunzele arborilor?’’; ,,Ce se întâmplă cu animalele din aceste păduri?’’; ,,La ce duce tăierea necontrolată a pădurilor?’’; ,,Cine poate polua apele ?’’; ,,Ce efecte are poluarea apelor?’’; ,,De ce nu se mai găsesc peşti în apele în care s-au produs deversări petroliere?’’; ,,Cum arată un oraş poluat?’’; Ce aspect au arborii de pe marginea străzilor circulate intens?’’ etc. Concluzia posibilă din acest dialog subli­niază următorul aspect: ”substanţele dăunătoare rezultate din unele activităţi umane (industrie, agricultură, transporturi etc) pot duce la distrugerea mediilor de viaţă şi a vieţuitoarelor din acestea’’. Pentru ca elevii mei să identifice probleme de mediu am organizat “o lecţie de ecologie” la care au participat reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, Departamentul de Mediu şi concluzia finală a fost: că noi, oamenii, suntem răspunzători de problemele actuale ale Mediului şi se impune implicarea noastră în apărarea şi protejarea vieţii pe Pământ. Pe tot parcursul lecţiei copiii şi-au manifestat interesul faţă de temele abordate, au participat cu entuziasm la elaborarea afişului Eco şi şi-au susţinut argumentele pentru ideile transmise prin mesajul Eco. Activitatea s-a încheiat cu premierea celui mai bun echipaj pentru elaborarea lucrării.

„Nu ne dăm seama ce minune reprezintă viaţa. E o minune faptul că suntem purtaţi pe un glob imens care se învârteşte de veacuri prin haos. Existenţa însăşi e plină de atâtea minuni: florile, copacii, frunzele. Ce minune e să trăieşti!”

(Constantin Brâncuşi)

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Şcoala Arborilor

A educa înseamnă a instrui, a îndrepta, a forma o conştiinţă, a forma şi dezvolta anumite însuşiri; definiţia poate fi mult mai complexă, iar dezvoltarea ei poate fi asimilată redactării unui adevărat compendiu; educaţia ecologică se referă la formarea unei conduite absolut necesare în societatea prezentă privind protecţia mediului înconjurător. Dintre acţiunile planificate de către şcolile înscrise în cadrul proiectului, amintesc:  păstrarea curăţeniei în clase şi pe coridoare;  organizarea colectivelor ECO-clasă care să urmărească colectarea deşeurilor şi să ţină evidenţa cantităţilor colectate şi predate;  stabilirea şi comunicarea responsabilităţilor persoanelor implicate în proiect (elevi, cadre didactice şi părinţi);  procurarea şi amplasarea în clase şi curte a recipienţilor pentru colectarea diferenţiată a deşeurilor;  contactarea firmelor şi persoanelor care să preia deşeurile colectate;  realizarea unor fluturaşi ECO în scopul popularizării acţiunilor desfăşurate în comunitatea locală; vânzarea deşeurilor colectate;  marcarea principalelor date şi evenimente din calendarul ecologic prin diferite activităţi - concursuri de ecopostere, paradă a modei, eseuri ecologice, expoziţii de desene şi obiecte realizate din materiale refolosibile şi naturale (seminţe, castane, ghinde, crenguţe, scoici, etc.);  amenajarea unui spaţiu natural pe holul cu plante de interior şi obiectele obţinute de către elevi din materiale refolosibile;  acţiuni de ecologizare şi amenajare a curţii şcolii; organizarea unei festivităţi de evidenţiere şi premiere a elevilor claselor şi cadrelor didactice cu rezultate deosebite în derularea programului. Pentru prima etapă s-au derulat activităţi de organizare a colectivelor, de documentare şi informare, de recuperare de hârtie sub îndemnul: Salvăm Arbori!

Una din cele mai reuşite acţiuni a avut ca finalitate vânzarea jucăriilor făcute de către elevi din materiale reciclate. La sfârşit, elevii mei au ajuns la concluzia că pot deveni “creatori de bunuri” şi mulţumirea lor a crescut odată cu recunoaşterea din partea adulţilor şi recompensa din partea şcolii. Învăţând să recicleze, economisesc resursele planetei şi astfel, ne prelungim existenţa; o tonă de hârtie pe care o reciclăm poate salva de exemplu 17 arbori, iar aceştia produc oxigenul atât de necesar vieţii. Încadrându-ne în tema anului, elevii clasei a IV-a C, Şcoala Gimnazială Nr. 190, s-au înscris la:

CALENDARUL EVENIMENTELOR ECOLOGICE INTERNAŢIONALE 02 Februarie - Ziua Mondială a Zonelor Umede  concurs de machete: Şcoala mea în viitor; 15 martie - 15 Aprilie Luna Pădurii  acţiune de recuperare: Salvăm Arborii;

vieţii;

22 Martie - Ziua Mondială a Apei  susţinere de proiecte: Apa-esenţa

23 Martie - Ziua Mondială a Meteorologiei  dezbatere: Posibile de­ zastre ecologice;

15 Mai - Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă  activitate de documentare: Uraganele şi Tornadele; 22 Mai - Ziua Internaţională a Biodiversităţii  susţinere de proiecte: Copiii şi Mediul; 24 Mai - Ziua Europeană a Păsărilor  concurs de afişe şi desene: Iubim Păsările; 05 Iunie - Ziua Mondială a Mediului  campanie de sensibilizare a adulţilor: Cei 3 RRR; 08 Iunie - Ziua Mondială a Oceanelor  susţinere de proiecte: Noi soluţii pentru viitor; 17 Iunie - Ziua Mondială pentru combaterea deşertificării şi secetei  campanie de sensibilizare a adulţilor: Scrisoare de susţinere; 21 Iunie - Ziua Soarelui  vizită la Observatorul Astronomic. Pentru a doua etapă a proiectului, unităţile înscrise şi-au propus activităţi practice începând cu data de 15 Martie, odată cu declanşarea Lunii Pădurii.

24 Aprilie - Ziua Mondială a Protecţiei Animalelor de Laborator  activitate de documentare: Produsele cosmetice şi experimentele;

O cerinţă deosebit de importantă a şcolii pentru orice demers didactic constă în pregătirea elevilor cu o concepţie şi conduită ecologică bună, obiectiv de mare actualitate şi importanţă pentru calitatea vieţii. Apărarea mediului înconjurător devenind un exerciţiu de practică socială, şcoala trebuie să facă acest exerciţiu social cu întreaga populaţie şcolară care „mâine” va avea răspunderi mari şi concrete în gestionarea raţională a tuturor condiţiilor de mediu natural şi social. Ea este chemată să determine nu numai sentimentele de admiraţie pentru frumuseţile naturii, ci şi convingeri şi deprinderi de apărare, conservare şi dezvoltare a mediului înconjurător - condiţie de viaţă civilizată şi sănătoasă.

10 Mai - Ziua Păsărilor şi Arborilor  susţinere de proiecte: Pădurea şi locuitorii săi;

prof. Florica VELICU Şcoala Gimnazială nr. 190

01 Aprilie - Ziua Păsărilor  construcţii de căsuţe: Locuinţe noi, locatari vechi; 17 Aprilie - Ziua Mondială a Sănătăţii  susţinere de proiecte: Sănătatea mediului, Sănătatea mea 22 Aprilie - Ziua Pământului  acţiuni de plantare şi îngrijire: Grădina noastră;

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

37


Editorial - continuare din pagina 1 Este important faptul că terapiile naturale pot fi foarte eficiente în prevenirea îmbolnăvirii ficatului şi descreşterea încărcăturii virale cu virusuri hepatice. În primul rând, prin combaterea radicalilor liberi. Ei stau la originea îmbătrânirii celulelor (ca paranteză, un studiu efectuat în SUA arată că peste 44% din cardiologi consumă antioxidanţi). Antioxidanţii sunt un grup de compuşi produşi de organism, dar care apar şi în unele plante. Până nu demult, oamenii de ştiinţă credeau că fiecare antioxidant lucrează separat în organism, independent de ceilalţi; astăzi se ştie că ei lucrează concomitent sau succesiv. Cu toate că literatura precizează sute de antioxidanţi, doar 5 apar ca radicali permanenţi şi de reţea: vitaminele C şi E, acidul lipoic, glutation şi coenzima Q10. Vitaminele C şi E nu sunt produse de organism şi trebuiesc suplimentate prin hrană. Pentru celelalte, deşi sunt produse de organism, acestuia trebuie să i se asigure hrana necesară şi să fie completată corespunzător odată cu vârsta. Vă enumerăm câteva din plantele ce completează necesarul de antioxidanţi şi pot preveni situaţiile neplăcute. Acestea sunt: anghinarea, armurariul, echinacea, cătina, spirulina, rozmarinul, ienupărul. Aceste plante stau la baza unor produse de care ficatul nostru poate beneficia fie prin prevenirea bolilor de mai sus fie prin corectarea si ajutarea funcţionării acestuia. Iată aceste produse:

HEPASTIM – capsule care con-

ţin pulbere de cătină degresată, obţinută prin prelucrare la rece; conţine toate grupele de substanţe bioactive din cătină.

Această pulbere conţine acizi aminaţi, circa 18, printre care acizii aminaţi cu sulf (metionina şi cisteina), foarte importanţi pentru funcţiile hepatice, precum şi alţi aminoacizi esenţiali şi obişnuiţi (proteinogeni şi peptizi), enzime oxido-reducătoare, proteolitice, amilolitice, vitamine hidrosolubile (complexul B, PP, C), fitosteroli şi acizi triterpenici (β – sitosterol şi alţii), acid ursolic şi oleanolic, acizi organici inferiori (malic, maleic, succinic, citric, tartric) importanţi pentru reglarea pH-ului la nivelul stomacului şi al sângelui, zaharuri simple şi complexe cu rol imuno­ stimulator, minerale (magneziu, calciu, potasiu, fer, zinc, bor, siliciu, mangan, cupru, co-

38

balt, crom, molibden, nichel, etc.), flavone cu rol antiinflamator şi antitumoral (rhamnitina, izorhamnitina, quercitina, rutozid, etc.), caroteni (licopina şi β – caroten), acizi polifenolcarboxilici cu efect antioxidant remarcabil (clorogenic, cafeic, ferulic, sinapic, etc.). Acţiunea antioxidantă a extractului pulberii de cătină degresată, determinată comparativ cu alte extracte şi pulberi de plante medicinale şi aromatice cunoscute pentru efectul lor antioxidant, s-a dovedit a fi foarte mare. Pulberea din fructe de armurariu, Cardui marianae fructus, este utilizată pentru proprietăţile sale medicinale de peste 2000 de ani. Pe parcursul acestor două milenii, fitoterapeuţii au ajuns să aprecieze efectele benefice pe care le poate avea asupra ficatului şi vezicii biliare. Fructele conţin un grup de flavonoide, de fapt trei izomeri de natură lignanflavonolică, silibină, silidianină, silicristină, cunoscute sub numele colectiv de silimarină. De asemenea, în fructe s-au mai identificat betaină hidroclorică, aminoacizi (l – cisteina, glicina, acidul l-glutamic, acidul d-1-2-amino-butiric, d-1-leucina, tiramina), lipide (3 – 4%), polihidroxifenil cromone, acid fumaric. Principiile active intervin intern eupeptic, tonic-amar şi hepatoprotector. Substanţele active acţionează la nivelul membranei celulei hepatice, împiedicând distrugerea celulei şi favorizând reconstrucţia celulei hepatice aflată deja în degradare. Acţiunea farmacodinamică este imprimată în special de cele trei flavone lignanice menţionate. Silibina este foarte activă, atât preventiv cât şi curativ, împotriva intoxicaţiilor cu faloidă (peptidă toxică din ciuperca Amanita phalloides). Această substanţă precum şi cele înrudite cu ea, silidianina şi silicristina, sunt active chiar şi la o administrare relativ târzie (după 36 de ore de la intoxicare). Demonstraţiile in vivo au arătat că silibina acţionează prin inhibarea acţiunii faloidinei, care se exercită la nivelul receptorilor membranei celulare. De asemenea, inhibă penetrarea, până la nucleul celular şi a altui toxic foarte puternic, tot de natură peptidică, denumit α-amanitină. În testele in vitro s-au obţinut rezultate similare cu cele in vivo, prin experimentarea celor trei flavonolignane. Testele pe culturi de hepatocite au demonstrat că silibina stimulează sinteza proteinelor şi prin urmare, formarea de celule hepatice noi. Acţiunea silibinei şi a substanţelor înrudite cu ea este foarte importantă, deoarece pe lângă faptul că asigură protecţia membranei celulei hepatice, stimulează şi refacerea celulelor lezate. Tot flavonoidele din complexul silimarinic au eficienţă combinată de antioxidanţi, ele putând împiedica deteriorările date de radicalii liberi produşi de substanţele toxice care ajung în ficat şi acţionează sinergic. S-a descoperit că silimarina este de zece ori mai eficientă ca antioxidant decât vitamina E, care se bucură de cea mai largă recunoaştere ca antioxidant puternic. Silimarina este aceea care are capacitatea unică de a încetini viteza de absorbţie a substanţelor toxice de către ficat.

Crescând capacitatea de detoxifiere a ficatului, armurariul contribuie la îndepărtarea toxinelor din sânge. Din acest motiv el este numit uneori şi „purificatorul sângelui”. Utilizarea suplimentelor pe bază de armurariu este recomandată persoanelor care trebuie să ia medicamente perioade lungi de timp. Aceste medicamente pot dăuna ficatului, iar armurariul pare să confere o protecţie împotriva acestui efect secundar. De asemenea, armurariul se recomandă tuturor celor care sunt expuşi la substanţe toxice la locul de muncă. În plus, armurariul este una dintre puţinele plante care pot creşte conţinutul de glutation din ficat. Acesta este un lucru important, deoarece glutationul, unul dintre principalii antioxidanţi din organism, este de o importanţă crucială pentru realizarea unei detoxifieri eficiente. Extractul uscat de anghinare s-a obţinut prin procedeul de extracţie din frunzele proaspete, culese la începutul înfloririi, de la planta Cynara scolymus L. Frunzele de anghinare, Cynarae folium, conţin acizii 1-4-dicafeilchinic sau cinarină, clorogenic, malic, lactic, gliceric, glicolic, polifenoli, flavonozide (cinarozidă, scolinozidă), cinaropicrina – principiu amar, glicozidele A şi B, mucilagii, tanoizi, pectine, zaharuri, derivaţi triterpenici, săruri de potasiu, magneziu, etc. Principiile active din plantă au rol decongestiv renal, diuretic, coleretic, colagog, antimicrobian, hipocolesterolemiant, adjuvant în hipertensiunea arterială. Regenerează celulele hepatice, măreşte pofta de mâncare, întăreşte funcţia antitoxică a ficatului, creşte debitul urinar fără a afecta compoziţia chimică a urinei în cloruri, azot total şi amoniac, cu creşterea concentraţiei acidului uric. Tratarea diferitelor forme de icter cu anghinare determină dispariţia rapidă a sărurilor şi pigmenţilor biliari din urină, materiile fecale revin la culoarea normală, iar pielea se decolorează. Acţiunea hipocolesterolemiantă este determinată de acţiunea antitoxică a ficatului. Animalele cu leziuni hepatice, dacă sunt tratate cu preparate obţinute din această plantă, prezintă ameliorări rapide ale leziunilor, iar toxinele sunt eliminate masiv prin urină. Planta acţionează favorabil în steatoza hepatică, care însoţeşte adesea afecţiunile biliare. Este recomandată în hepatite cronice, ciroze, congestie şi insufienţă hepatică, nefrite cronice, enterite, angină pectorală, ateroscleroză, hemoroizi, astenie, surmenaj, gută, reumatism, intoxicaţii. Uleiul volatil de rozmarin este cunoscut şi folosit ca atare, sub formă de picături, pentru stimularea contracţiei vezicii biliare şi pentru efectul său puternic antimicrobian şi antioxidant. Are o compoziţie chimică foarte complexă, cu o varietate mare de structuri speciale care îi permit străbaterea cu uşurinţă a spaţiilor intra şi intercelulare. Produsul HEPASTIM® a fost realizat sub formă de capsule, având rol regenerator şi de protecţie a celulei hepatice, depurativ eficient în procesele de eliminare a substanţelor dăunătoare (alcool, medicamente cu efecte

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Editorial secundare hepatotoxice, metale grele, pesticide, anestezice, toxine din ciuperci otrăvitoare). Reduce encefalopatia hepatică prin eliminarea amoniacului şi a acizilor graşi cu lanţ scurt pe care ficatul bolnav îi lasă să traverseze prin bariera hepatică, ajungând ca toxine la nivel cerebral. De asemenea, este un adjuvant valoros în hepatite cronice, hepatita cu virus C (prin normalizarea valorilor crescute ale parametrilor biochimici serici), ciroză, insuficienţă hepatică, steatoză hepatică, icter, angiocolite, afecţiuni inflamatorii şi de motilitate ale vezicii biliare (vezică atonă cu stagnare de secreţie biliară) în afara prezenţei de calculi biliari de dimensiuni medii şi mari, cancer hepatic sau alte neoplazii în perioada tratamentelor chimioterapice şi radioterapice, favorizând detoxifierea şi eliminarea produşilor de degradare metabolică rezultaţi, în dispepsii, indigestii, toxiinfecţii alimentare, intoxicaţii cu ciuperci. Doza recomandată este de 1-2 capsule de 2-3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale. Produsul se poate administra în cure repetate. Produsul HEPASTIM® nu se va administra persoanelor alergice la una sau mai multe dintre componentele produsului şi se va manifesta prudenţă în administrare la copiii sub 12 ani, în perioada de sarcină şi alăptare şi la persoane cu calculoză biliară, deoarece calculii medii şi mari pot fi mobilizaţi.

ARMUHEP - produsul conţine

numai armurariu (menţionat anterior), sub formă de pulbere din fructe (seminţe) de Silybum marianum. Este folosit, cu ţintă precisă, în mod deosebit în prevenţie şi pentru persoanele care se tratează cu produse de sinteză, pentru reducerea efectelor secundare.

Preparatul este benefic şi recomandat persoanelor supuse stresului, dependente de alcool şi droguri, în tratamente medicamentoase de lungă durată sau persoanelor care trăiesc sau activează în zone industrializate, poluate. Are acţiune hepatoprotectoare deoarece stimulează sinteza de proteine, protejează şi stimulează regenerarea celulei hepatice, contribuie la normalizarea valorilor transaminazelor serice crescute. Prin acţiunea detoxifiantă previne depleţia glutationului (GSH) indusă de alcool şi alte substanţe hepatotoxice, creşte conţinutul de glutation din ficat

(proprietate extrem de utilă în procesele de detoxifiere). Ca antioxidant, are o acţiune de câteva ori mai puternică comparativ cu vitamina E, creşte activitatea superoxid dismutazei – SOD. Este un colagog, coleretic, stimulând fluxul biliar, îmbunătăţind digestia grăsimilor, prezentând şi o acţiune uşor laxativă datorită abilităţii de creştere a secreţiei biliare. Ca antiinflamator, asigură o calmare şi rehidratare a mucoaselor iritate ale căilor renale, ale vezicii urinare şi a inflamaţiilor în general, decongestionează, combate inflamaţia (inhibă lipooxigenaza şi formarea de produşi inflamatori). Este un bun antidepresiv prin refacerea şi eliberarea energiei stagnante hepatice, cu influenţă pozitivă asupra activităţii biochimice a organismului, a metabolizării hormonilor şi neurotransmiterilor; protejează celula hepatică şi este un depurativ eficient în procesele de eliminare a substanţelor dăunătoare (alcool, medicamente cu efecte secundare hepatotoxice, metale grele, pesticide, anestezice, toxine din ciuperci otrăvitoare), fiind un adjuvant valoros în hepatite cronice, ciroză, insuficienţă hepatică, steatoză hepatică, icter, angiocolite, afecţiuni inflamatorii şi de motilitate ale vezicii biliare (vezică atonă cu stagnare de secreţie biliară) în afara prezenţei de calculi biliari de dimensiuni medii şi mari. ARMUHEP asigură un răspuns favorabil şi în hepatita cu virus C (normalizează valorile crescute ale parametrilor biochimici serici), precum şi ca adjuvant în tratamentul cancerului hepatic, al altor neoplazii în perioada tratamentelor chimioterapice şi radioterapice (favorizează detoxifierea şi eliminarea produşilor de degradare metabolică rezultaţi).

HOF IMUN conţine echinacea, zinc şi vitamina C. Extractul de echinacea a fost obţinut printr-un procedeu original de concentrare şi uscare a părţilor aeriene şi a rădăcinilor proaspete recoltate de la planta Echinacea purpurea Moench. familia Asteraceae. Părţile aeriene şi rădăcinile plantei prezintă o importanţă deosebită în medicina naturală, planta fiind utilizată în terapia tradiţională. Studiile efectuate asupra plantei au arătat că unul dintre principalii componenţi ai echinaceei este echinacozida, un acid cafeic care aparţine grupei de substanţe a acidului cicoric, prezent şi el în plantă. Ambii au proprietăţi antivirale. Echinacozida este activă contra bacteriilor şi printre altele stimulează salivaţia, transpiraţia, cicatrizarea leziunilor, vasele limfatice şi rezistenţa sistemului imunitar. Pe lângă aceasta, echinacea mai conţine echinaceină, rezină, uleiuri esenţiale, acizi graşi, substanţe amare, inulină, betaină, acizi fenolici, polizaharide şi alte zaharuri, fitosterină şi compuşi amidici. Uleiurile esenţiale, flavonoidele şi diferiţi acizi graşi nesaturaţi (alchilamidici) au efect asupra sistemului imunitar, iar acizii graşi au şi efect antiinflamator. Există dovezi ştiinţifice ale eficacităţii componentelor echinaceei, deşi cercetătorii

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

nu au reuşit încă să descopere de ce şi cum acţionează echinacea, extrem de complex, în organism. De asemenea, echinacea are efecte cicatrizante prin stimularea producerii fibroblastelor.

Studiile mai recente au ajuns la concluzia că această plantă cu efect imunomodulator acţionează şi în numeroase alte dereglări combinate, cum ar fi: infecţii acute şi cronice de origine virală sau bacteriană ale căilor respiratorii, predispoziţia la infecţii datorate unei imunităţi scăzute a organismului, infecţii cutanate bacteriene, diminuarea patologică a numărului de leucocite după o radioterapie sau chimioterapie cu citostatice. Zincul este un microelement esenţial ce se găseşte în organismul uman în cantitate mare, fiind considerat, din acest punct de vedere, al doilea după fier. Corpul omenesc conţine aproximativ 2.5 g zinc repartizat astfel: circa 30%, adică aproximativ 0.75 g, se găseşte în sistemul osos şi circa 60%, adică aproximativ 1.5 g, se găseşte în muşchi. Absorbţia zincului se face în principal la nivelul jejunului, printr-un mecanism care nu a fost încă pe deplin explicat. Transportul zincului în celula intestinală se face fie prin intermediul metaloproteinelor sau a metaloenzimelor, fie prin fixarea lui pe proteine cu masa moleculară scăzută. Rolul biochimic al zincului în organism se poate sintetiza astfel: intervine în activitatea a peste 200 enzime care acţionează în organismul uman, contribuie la stabilizarea proteinelor din organism, joacă un rol important în exprimarea genelor (are rol în exprimarea caracterelor genetice). Doza recomandată pentru adulţi este de 12-15 mg/24 h, iar pentru copii, de 5-10 mg/24 h. În ceea ce priveşte vitamina C, aceasta acţionează în celule ca sistem oxidoreducător. Stimulează metabolismul glucidelor, lipidelor, glucoproteidelor, al anumitor aminoacizi, acţionând ca transportor de hidrogen. Are un rol important în realizarea ţesutului conjunctiv. Grăbeşte formarea calusului osos în fracturi. Favorizează hematopoeza, asigurând maturarea celulelor roşii. Intervine favorabil în coagularea sângelui. Asigură funcţionarea normală a tuturor ţesuturilor şi organelor. Scade permeabilitatea capilarelor sanguine. Stimulează depunerea glicogenului în ficat. Previne infiltrarea grasă a ficatului şi măreşte acţiunea antitoxică a acestuia. Măreşte rezistenţa organismului la bolile infecto-contagioase.

39


Editorial  Produsul HOF IMUN are proprietatea de regenerator al organismului. Poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul şi prevenirea infecţiilor şi inflamaţiilor; are acţiune imunostimulatoare prin creşterea rezistenţei nespecifice a organismului. Prin continutul în vitamina C şi zinc diminuează formarea radicalilor liberi, atenuând îmbătrânirea ţesuturilor. Produsul HOF IMUN este recomandat pentru refacerea sistemului imunitar şi creşterea rezistenţei organismului la infecţii, în surmenaj, efort fizic şi intelectual prelungit, precum şi ca adjuvant în prevenirea şi tratarea infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare. HOF IMUN se prezintă sub formă de capsule operculate, blisterizate, ambalate câte 30 capsule în cutii pliante de carton însoţite de recomandările de utilizare. Doza recomandată pentru adulţi este de 4-6 capsule pe zi, împărţite în 3 reprize, până la dispariţia simptomelor.

PROTECTOR HEPATIC FORTE

conţine armurariu, echinacea, lemn dulce, propolis. Primele două plante (armurariu şi echinacea) au fost prezentate anterior.

ceric şi glabric influenţează echilibrul ionic (Na+, K+, Cl-) şi au acţiune antiinflamatoare şi antiulceroasă. Propolisul este unul dintre cele mai interesante produse ale stupului datorită calităţilor sale de stimulare a funcţiilor organismului dar şi acelea de întărire a imunităţii naturale. Propolisul este realizat de albine dintr-un extract din mugurii plantelor şi polen amestecat cu o substanţă nectariferă secretată de glanda mandibulară superioară a albinei. Obţinut de albine din muguri şi scoarţă de copac, propolisul conţine 55% răşină, 30% ceară, 10% uleiuri eterice, 5% polen, toate mixate în substanţa secretată de albine. Este bogat în aminoacizi, are un conţinut ridicat de vitamine, flavonoide şi aproape 30 de microelemente: calciu, magneziu, zinc, seleniu, fier, etc. Propolisul are proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare, analgezice, stimulează refacerea ţesuturilor, creşte imunitatea, reglează nivelul lipemiei şi al glicemiei în sânge. Produsul PROTECTOR HEPATIC FORTE s-a realizat sub formă de comprimate oblong având o greutate totală de 1000 mg. Pentru obţinerea comprimatelor s-au utilizat excipienţi uzuali, ce asigură biodisponibilitatea şi conservabilitatea produsului.

COENZIMA Q10 ÎN ULEI DE CĂTINĂ este un supliment ali-

Rădăcinile, rizomii şi stolonii de lemn dulce utilizaţi pentru obţinerea extractului conţin saponine triterpenice, reprezentate prin acidul glicirizic sub formă de săruri de Ca, K, Mg (2.3 – 20.1%), flavonide (liquiritina, ramnoliquiritina, glabranina, pinacembrina, glabrol, formononetina, licoricidina, prunetina, glizarina, floroglicina, glabridina, hispaglabridina A şi B), fascolinizoflavol; glicerol, izoglicerol; urme de tanin şi cumarine (herniarină, umbeliferonă, glicirină; acidul ferulic, acid sinapic, acizii benzoic, malic, salicilic, acetilsalicilic, colină, betaină, asparagină, aminoacizi liberi (acidul aspartic, serină, prolină, treonină, glicină, valină, alanină, izoleucină ş.a.); lipide, acid palmitic, acid oleic; glucoză, fructoză, zaharoză, uneori maltoză, hemiceluloză, manitol; ulei eteric; vitamine din grupul B; substanţe minerale cu Ca, Na, P, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo. Prin conţinutul său chimic, flavonoidele au acţiune diuretică şi antispasmodică; substanţele triterpenice fluidifică secreţiile traheo-bronşice şi faringiene; acidul gli-

40

mentar predozat care se prezintă sub formă de capsule moi ce conţin ulei de cătină obţinut, printr-un procedeu de extracţie original, din fructele arbustului de Hippophaë rhamnoides, fam. Elaeagnaceae şi Coenzima Q10. Coenzima Q10 este cunoscută şi sub denumirea de ubichinonă, deoarece este un component ubicuu („există peste tot”) al vieţii. Este o substanţă care se găseşte în toate celulele corpului şi a fost descoperită iniţial, în anul 1957, de către cercetătorii de la compania farmaceutică Merck. Produsul este recomandat în profilaxia afecţiunilor cardiovasculare (cardiopatie ischemică, HTA, tulburări de ritm cardiac, cardiomiopatii), în afecţiuni neurologice degenerative, afecţiuni digestive şi ale glandelor anexe, în suprasolicitarea fizică şi intelectuală, tulburări de menopauză, osteoporoză, obezitate. Produsul obţinut se prezintă sub formă de capsule gelatinoase moi.

SE-SPIRULIN Microalga ciano-

fită Spirulina platensis este considerată un ,,fenomen" în primul rând datorită compoziţiei chimice. Spirulina este astăzi subiect de interes pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia Alimentaţiei şi Agriculturii şi alte organisme internaţionale şi naţionale de cercetare şi producţie.

Sute de studii şi cercetări se desfăşoară în ţări dezvoltate ca Statele Unite, Japonia, Franţa, Rusia, Ucraina, etc., toate conducând la aceeaşi concluzie: spirulina conţine absolut toate substanţele necesare organismului uman pentru o activitate vitală normală. Interesante sunt studiile care arată că spirulina poate corecta funcţiile şi sistemele organismului începând cu copiii şi terminând cu persoanele de vârstă înaintată. Spirulina este considerată alimentul ideal. Are tot ce îi trebuie pentru susţinerea unui mod de viaţă sănătos deoarece pe lângă vitamine, carotenoizi ş.a.m.d. conţine până la 71% proteină brută, în componenţa căreia intră toţi aminoacizii necesari organismului viu. În afară de aminoacizii esenţiali, în proteina de spirulină se găsesc şi aminoacizi neesenţiali: alanină, arginină, acid aspartic, acid glutamic, glicină, histidină, prolină, serină. Produsul Se-SPIRULIN este un supliment alimentar complex care intervine în reglarea unor funcţii metabolice, stimulează celulele efectoare ale sistemului imun, are rol antioxidant şi depurativ. Prezenţa seleniului, care este de multe ori deficitar în alimentaţia populaţiei, asociat spirulinei, este utilă pentru completarea dietelor dezechilibrate sau deficitare în conţinutul de nutrienţi şi fibre, contribuind la scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, a cancerului şi a deficitului funcţiilor imune. Experimentele efectuate la Universitatea din Bordeaux, Franţa, au arătat că suplimentele cu magneziu micşorează colesterolul negativ cu 24% în doar 10 săptămâni. Totuşi diureticele, anti-colinergicele şi alcoolul elimină magneziul din organism. Organismul nu poate metaboliza magneziul fără piridoxină. De asemenea, piridoxina este necesară în metabolizarea unui alt mineral important, zincul. Femeile care iau anticoncepţionale

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Editorial orale au de obicei un deficient de piridoxină pentru că pastilele elimină această substanţă din organism. Un alt indiciu care sugerează un deficit de piridoxină sunt „vătămările pielii sau crăpături în jurul nasului sau gurii, deşi aceste simptome nu apar în fiecare caz. Cei care consumă alcool au de obicei deficit de piridoxină.” Revel spune: „Cei care suferă de depresie, anxietate şi impulsuri sexuale diminuate au simptomele tipice ale deficienţei de piridoxină, conform experimentelor realizate de doctorul Pat Bermond la clinica medicală a Universităţii din Rheims, Franţa.”

COMPLEX ALFALFA conţine pi-

ridoxina – vitamina B6 exact în cantitatea necesară organismului (în 6 tablete), dar produsul conţine şi toate celelalte B-uri, inclusiv B12, fiind extrem de util atât pentru vegetarieni cât şi în perioadele de post. Produsul este un supliment alimentar care se prezintă sub formă de comprimate acoperite ce conţin suc de lucernă obţinut prin zdrobirea plantei (Medicago sativa), familia Fabaceae, pulbere din tuberculi de topinambur (Helianthus tuberosus), familia Asteraceae, biomasă spirulină (Spirulina platensis) şi extract din rădăcină de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra), familia Fabaceae. Lucerna este considerată de multă vreme, în întreaga lume, o plantă furajeră importantă, însă în ultimii 35 de ani ea este foarte apreciată şi pe post de aliment nutritiv, mulţi fiind aceia care consumă des salată de lucernă. De altfel, tămăduitorii tradiţionali chinezi recomandau lucerna pentru stimularea poftei de mâncare, probleme ale aparatului digestiv, mai ales pentru ulcere de stomac şi duoden. Vracii indieni utilizau această plantă în antichitate ca remediu, în special în ulcere, dar o recomandau şi în durerile cauzate de artrite, precum şi în retenţii de lichid. Marele cunoscător al plantelor, diaconul din Halimba, a documentat şi efectul antiguşă al lucernei. Arabii îşi hrăneau caii cu lucernă, convinşi fiind că aceasta îi va face iuţi şi puternici. Ei au dat frunzelor de lucernă bogate în minerale şi nutrienţi numele „al-fac-facah”, deci „părintele tuturor mâncărurilor”.

Biologul Frank Bouer a denumit lucerna „vindecătorul cu o mie de proprietăţi” după ce a constatat că frunzele verzi conţin opt

aminoacizi esenţiali (pe care organismul nu este capabil să îi sintetizeze). În plus, fiecare gram de lucernă conţine 8.000 U.I. vitamina A, 20.000 – 40.000 U.I. vitamina K, care protejează împotriva sângerărilor şi ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge. De asemenea, lucerna este o sursă importantă de vitamina B6 şi vitamina E, precum şi o cantitate suficientă de vitamina D, calciu şi fosfor. Lucerna conţine şi substanţe antifungice care măresc efectul probioticelor. De asemenea, este un antipiretic şi diuretic natural, fiind recomandată pentru prevenirea inflamaţiilor vezicii urinare şi a prostatei sau ca adjuvant în tratamentul acestora. Are un efect benefic mai ales la cei vârstnici, deorece fortifică sistemul imunitar, ajută la anihilarea şi eliminarea reziduurilor acumulate de-a lungul anilor în organism şi astfel, creşte capacitatea fizică şi puterea de viaţă. Biomasa de spirulină este un aliment uman sau animal care provine de la două specii de cianobacterii: Arthrospira platensis şi Arthrospira maxima. Arthrospira este cultivată în toată lumea, fiind utilizată ca supliment alimentar complex sub formă de comprimate, capsule sau pulbere. Aceste două specii „maxima” şi „platensis” au fost clasificate în genul „Spirulină”. Spirulina este foarte bogată în proteine: 100 g spirulină conţin 60 – 70 g proteine (de 3 ori mai mult decât în carnea de porc, de 2 ori mai mult decât în carnea de vită, peşte şi de 1.5 ori mai mult decât în boabele de soia). De asemenea, în spirulină se găsesc foarte multe micro- şi macroelemente, inclusiv fer, calciu, sodiu, zinc, fosfor, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, vitaminele B, C, E şi A în forma lor naturală, fitonutrienţi (clorofilă necesară detoxifierii organismului, ficocianina care stimulează sistemul imunitar, stagnează dezvoltarea celulelor cancerigene, β – caroten, acid γ – linoleic care aparţine gamei acizilor graşi polinesaturaţi tip Omega 6), fermenţi si alte substanţe active. Toţi ingredienţii sunt în corelaţie optimă, echilibrată, luând în consideraţie necesităţile organismului uman. Astfel, după conţinutul în substanţe nutritive, 1 g de spirulină este echivalent cu 1 kg legume. În concluzie, se poate afirma că spirulina este darul naturii pentru o sănătate optimă. Topinamburul (Helianthus tuberosus L.) familia Asteraceae. Toate părţile vegetale ale plantei (frunze, flori, tulpini, tuberculi) sunt utilizabile în alimentaţie sub diverse forme. Structura chimică a topinamburului este deosebit de complexă: astfel, tuberculii conţin, în medie, substanţă uscată, proteine, grăsimi, substanţe extractive neazotate, celuloză, săruri minerale. Din cantitatea de substanţe extractive neazotate cam 80% o reprezintă inulina care, prin hidroliză se transformă în fructoză ce este de circa 1,7 ori mai dulce decât zaharoza şi de 3 ori mai dulce decât glucoza, zaharoză şi foarte puţin amidon. Topinamburul conţine şi un bogat complex de microelemente. După cantitatea de fer, siliciu, zinc, topinamburul depăşeşte cartoful, morcovul, sfecla.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

De asemenea, conţinutul în vitaminele B1, B2 şi C este de circa 3 ori mai mare: un kilogram de masă verde conţine circa 180 mg caroten, 900 mg vitamina C, calciu, magneziu, fer. În substanţa vegetală uscată cantitatea de triptofan şi leucină poate depăşi 4%. Datorită compoziţiei sale bogate, topinamburul este utilizat ca imunostimulator, antioxidativ, antitoxic, tonic. Extractul de lemn dulce s-a obţinut prin prelucrarea rădăcinii, rizomilor şi a stolonilor necurăţaţi de suber ai plantelor Glycyrrhiza glabra L. var. glabra şi/sau Glycyrrhiza glabra L. var. glandulifera, familia Fabaceae, uscaţi după recoltare. Compoziţia chimică a rădăcinii, rizomilor şi stolonilor este complexă şi cuprinde saponine triterpenice reprezentate prin acid glicirizinic sub formă de săruri de Ca, K, Mg, flavonide, glicerol, izoglicerol; urme de tanin şi cumarine aminoacizi liberi, lipide, glucoză, fructoză, zaharoză, hemiceluloză, manitol; ulei eteric, vitamine din grupul B; substanţe minerale cu calciu, sodiu, fosfor, fier, mangan, zinc, cupru, molibden. Prin conţinutul lor chimic, flavonidele au acţiune diuretică şi antispasmodică; acidul gliceric şi glabric influenţează echilibrul ionic (Na+, K+, Cl-) şi au acţiune antiinflamatoare şi antiulceroasă; complexul de principii active influenţează motilitatea gastrointestinală, conferindu-i acţiune laxativă. Produsul COMPLEX ALFALFA este recomandat ca adjuvant şi potenţator al efectului tratamentului pentru următoarele afecţiuni: alergii, colite, bronşite, gastralgii, aerofagie. Restabileşte şi echilibrează funcţiile metabolice ale unor ţesuturi şi organe, scade nivelul colesterolului „rău” (LDL) din sânge, ajută la stabilizarea nivelului glucozei din sânge, îmbunătăţeşte sănătatea inimii şi a vaselor sanguine, asigură sănătatea ficatului. Este un factor puternic detoxifiant datorită aportului bogat de fibre (în special inulină), este antioxidant şi încetineşte procesul de îmbătrânire precoce. Ajută la înlăturarea stărilor de oboseală fizică şi mentală, măreşte capacitatea organismului la efort.

Cele şapte produse menţionate pot fi adevăraţi stâlpi ai sănătăţii noastre; trebuie doar să le utilizăm! Aceasta va conduce la o altă viziune despre români şi despre ţară. România are resurse să îşi redreseze numele şi renumele! Încercaţi să vă lămuriţi familia şi cuno­ ştinţele asupra pericolului hepatitelor şi asupra faptului că există remedii de reducere a efectelor lor dezastruoase. În numărul următor vom prezenta două gemoderivate, cel de rozmarin si cel de ienupăr, care pot completa posibilităţile fito-terapeutice.

41


Pagini din istoria fitoterapiei

Plantele medicinale în artă (partea a IV-a)

Sărbătorile de primăvară: mituri, credinţe şi obiceiuri populare Motto: "Cine nu iubeşte o floare, acela nu e în stare să iubească nici oamenii"

Un alt vestitor al primăverii: violetele.

Prof. Ion Simionescu

Pictorii, principalii creatori şi păstrători în artă ai interesului şi iubirii de natură, atât cei care poartă aureola geniului cât şi cei mai puţin cunoscuţi, au aşezat subiectul picturii lor în mijlocul unui decor, uneori supradimensionat, cu munţi şi păduri, alteori simbolic, doar un arbore sau o floare, toate însă, aducând un imn de gratitudine şi certitudine valenţei om-natură.

fig. 2

Martie – Mărţişor Primii vestitori – ghioceii Farmecul de primăvară timpurie o dau primii vestitori ce "străpung ca nişte suliţi tapetul frunzelor moarte" pe care au mai rămas câteva diamante de gheaţă, curând dispărând şi acestea sub săgeţile de foc ale soarelui. Legendele balcanice povestesc despre ghiocei că au apărut după ce mai mulţi copii au fost alungaţi de acasă de către părinţi şi lăsaţi în viscol. Neavând nici un loc unde să se adăpostească, ei au murit, dar Dumnezeu a hotărât ca trupurile lor să se transforme în ghiocei. De-a lungul istoriei ghioceii (Galanthus nivalis, familia Amaryllidaceae) au fost apreciaţi datorită gingăşiei lor. Ei sunt un leac împotriva epilepsiei, a problemelor neurologice şi neuromusculare, dar şi adjuvant în maladia Alzheimer. [1]

Din această compoziţie, acuarelă pură şi guaşă, rezultă preocuparea pictorului Dürer şi pentru subiecte minore, dar cu acelaşi respect în obţinerea "viului" ivit din firele de iarbă, parte exuberantă şi nestăvilită a naturii. În tablou identificăm frunze de pătlagină şi îmbobocite flori de păpădie. (Fig.4) Tot în primăvară, când soarele nu mai conteneşte să plece de pe înălţimea bolţii cereşti, mai apare pe muşuroaiele părăsite de furnici o plantă medicinală aromată, iarba cucului (Thymus serpyllum L., Fam. Labiatae) odată cu cântecul onomatopeic al păsării care îşi cântă numele. Anul acesta, ziua cea însemnată şi de cântecul cucului – 25 martie, de Buna Vestire - tradiţia a fost escaladată: nu s-a auzit chemarea păsării vestitoare, deoarece şi ţara noastră a fost prinsă câteva săptămâni în chingile unui ger urmat de ninsoare abundentă şi viscolită.

fig. 3 Iatrofilozoful Dimitrie Cantemir (16731721), domnul Ţării Moldovei pentru scurtă vreme (1710-1711) a reţinut în principalele sale opere practici medico-farmaceutice şi ale medicinei populare; în lucrarea "Istoria ieroglifică" (1705) găsim termeni pe care îi şi explică: „apothecariu = cela ce şede la prăvălie, şi mai cu deadins, cela ce vinde ierbi, doftorie, aromate = toate săminţele, ierbile şi unsorile frumos mirositoare”.

fig. 5

fig. 1

42

fig. 4

Subiectul "Buna Vestire" este o temă frecvent abordată în Renaştere, majoritatea pictorilor se inspiră din graţia divină: această frumoasă "vestire" apare numai în Evanghelia după Luca, anunţând venirea pe lume a Fiului lui Dumnezeu, Hristos, prin imaculata Maria Fecioara. Vestea adusă de Arhanghelul Gavril este simbolizată prin oferirea de către mesagerul divin a firului de crin alb (Lilium candidum), trimitere la sfânta misiune şi puritate a vasului minune "în care miraculos şi metafizic s-a petrecut Concepţiunea sacră". [2] l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Pagini din istoria fitoterapiei valarină, convalamarină), acizi diverşi, esenţe parfumate, mici cantităţi de ulei volatil. Orice autoterapie este contraindicată, planta fiind extrem de toxică.

Mai – Florar/Frunzar Raiul coboară pe pământ Este luna ierburilor, a pajiştilor verzi şi pline de flori multicolore, iar frunzişul pădurilor şi al livezilor tresare sub adierea vântului.

Trăire cuvenită în lumina Învierii fig. 6

Retrăim şi în acest an, cu emoţiile cuvenite, Sfintele Paști şi ne pregătim să primim lumina acestei mari Sărbători înscrisă de milenii pe răbojul calendarului strămoşesc. Pe bună dreptate că orice întâmpinare a Sărbătorilor creştineşti, pe care ştim să le trăim cum se cuvine, reprezintă dimensiunea morală a fiinţei noastre; în fapt este biruinţa omului credincios căruia "i se" deschide poarta cerului, atât de simplu descrisă de înţeleptul părinte stareţ Sofian prin cuvintele: "Dumnezeu nu vrea de la noi decât un singur lucru: să fim oameni"!

fig. 7 Crinul domnesc, broderie cu fir de aur, argint şi mătase colorată pe veşmântul de catifea roşie, al lui Ioan, fiul domnitorului Vasile Lupu, de la biserica Trei Ierarhi, Iaşi, jumătatea sec. XVII. fig. 10

Aprilie – Prier Anotimpul reînvierii şi al perpetuării

În mod frecvent, gama de elemente vegetale este inepuizabilă: predomină bradul "pomul vieţii" şi nu în întregime ci, în ornamente fragmentare stilizate: ramuri, ace, conuri, alături de care apar flori şi frunze, cultivate în grădini sau răsărite spontan în poienile şi văile sucevene. În principal apare şi crucea ca simbol peren al creştinătăţii. Astfel, se realizează adevărate capodopere printr-o muncă migăloasă dar încărcată de pasiune şi măiestrie, în familie, de la mic la mare, în peste 50 de localităţi din acest judeţ: Paltin – Vatra Moldoviţei, Breaza, Brodina, Fundul Moldovei, Izvoarele Sucevei, Ulma – Nisipitu etc. Răspândite în colecţii mai mari sau mai mici, ouăle închistrite au luat drumul şi peste hotare, unde sunt preţuite cu greutatea lor… în argint! [3] …Şi poezia izvorâtă din iubire vine în armonie cu principiile morale creştine, de împăcare cu noi înşine în primul rând, dar şi de suferinţa asumată, aşa cum a făcut-o pentru noi, Domnul "Iisus Hristos". Flori din grădina răstignirii (fragment) În noaptea asta cu zăpezi pe sus, Când lumea-i pură, parcă-au nins-o mirii, Iubita mea, eu, iată, ţi-am adus Flori roşii din Grădina răstignirii. Aş vrea să-ţi spun, dacă mai are rost Paznicii-s morţi şi nici un martor nu e Că sus, pe crucea grea, ele mi-au fost Nu crini şi nici garoafe – ci doar cuie. De-atâtea ori mi-au înflorit în răni Pe când ardeam – turlă de foc – spre stele! Sunt flori de patimi şi sunt flori de vămi, Sunt cuiele crucificării mele. [4] (va continua) Farm. pr. Maria-Gabriela Suliman (Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, SRIF, ACFB) Prof. ist. Antoaneta Marinescu Lucasciuc (SRIM, SRIF)

fig. 11 fig. 8

fig. 9 Un alt vestitor al primăverii este şi mărgăritărelul sau "iarba lui Sfântul Gheorghe" (Convallaria majalis, fam. Liliaceae). Principiile active ale acestei plante sunt: glicozide toxice cu acţiune cardiotonică (convaloatoxină, convalozidă, convaltoxol), saponozide (con-

Ouă "închistrite" de Paşti O adevărată manufactură populară artistică, cu o tradiţie îndelungată şi specifică multor meleaguri din ţara noastră, dar care cu siguranţă în judeţul Suceava atinge apogeul în timpul Sărbătorilor Pascale, cu cele mai frumoase ouă vopsite şi pictate (închistrite). Bogăţia şi diversitatea compoziţiei, frumuseţea ornamentală care este aplicată în tehnica de încondeiere a ouălor din Săptămâna Luminată, au ca izvor natura înconjurătoare transpusă în simboluri geometrice, create prin echilibru şi armonie între decoraţiune şi cromatică (şi aceasta extrasă din plante cu principii tinctoriale).

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ 1. Dicţionarul plantelor de leac, Ed. Călin, Bucureşti, 2008, p. 68 ; 2. Mari pictori nr. 41, Sandro Botticelli, viaţa, sursele de inspiraţie şi opera, Ed. Publishing SRL, p. 25; 3. Antoaneta Lucasciuc, Ouă închistrite de Paşti, Cu şi despre Seniori, Edit. Societăţii Doamnelor Bucuvinene, Suceava, 2 (12)/2003, coperta 2; 4. Arcadie Suceveanu, Flori din grădina răstignirii, Eterna iubire. Antologie – Versuri de dragoste ale poeţilor din Basarabia şi Nordul Bucovinei 1900-2000, Edit. Biodova & Cronica Română, Bucureşti, 1999, p. 145. REPRODUCERI (Figuri) 1. Natură moartă cu ghiocei, Ioan Andreescu (1850-1882); 2. Violete 3. Vas din Farmacia “Domnului”, Padova; 4. Brazdă (1503), Albertus Dürer (1471-1528), acuarelă, Art Gallery - Viaţa şi operele marilor protagonişti ai artei, Ed. DeAgostini, p. 23; 5. Iarba cucului; 6. Buna Vestire (1489), Sandro Botticelli, tempera pe lemn, Galeria Uffizi, Florenţa; 7. Portretul lui Ioan, fiul lui Vasile Lupu, biserica Trei Ierarhi, Iaşi, jumătatea sec. XVII (Colecţia Mitropoliei Moldovei); 8. Visătorul April, acuarelă, psihologoped Marcela Căuşneanu; 9. Coş cu lăcrămioare, Rogrup.net; 10. Urcarea pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, detaliu frescă de la biserica Sf. Dumitru, Suceava; 11. Felicitare, ART Design.

43


Cititorii întreabă, medicul răspunde

Cititorii întreabă, medicul răspunde M.B.: Am urmărit astăzi la TV o emisiune şi aş dori să-mi recomandaţi ceva din produsele naturale, pentru ciroză la ficat. Cu mulţumiri! Stimată doamnă, În cazul cirozei hepatice puteţi folosi următoarele produse:  Armuhep (cps.), 1+1+1 (3/zi), înainte de mese.  Spirulină cu extract total de cătina, 2+2+2 (6/zi), după mese.  Gemoderivat din muguri de alun, 1+0+0 (1 dimineaţă), înainte de masă, în apă.  Gemoderivat din mlădiţe de ienupăr, 0+1+0 (1 prânz), înainte de masă, în apă.  Protector hepatic forte (cpr.), 1+1+1 (3/zi), după mese.

I.T.: Vă rog să îmi spuneţi dacă pot folosi Larvalbina ca tratament pentru îngrăşare, pentru soţul meu, are 1.72 şi 57 kg., iar pentru fetiţa mea de 15 ani, dacă poate fi folosit, pentru ajutor, în perioada examenelor şi cât timp. Vă mulţumesc din suflet! Stimată doamnă,  Puteţi folosi Larvalbina, pentru soţul dumneavoastră, câte 1-2 după fiecare masă.  Pentru fată puteţi folosi: Omega 3+6 vegetal, câte 1 înainte de fiecare masă.  Gemoderivat din muguri de plop, 1 monodoză, înainte de masa de dimineaţă, în apă.

Vă rog să îmi spuneţi dacă uleiurile produse de dumneavoastră pot fi folosite şi pentru utilizare externă, căci nu rezultă din prospect, de exemplu pentru aromoterapie. Vă mulţumesc! Stimată doamnă, Uleiurile volatile care sunt utilizate în uz intern pot fi folosite şi în AROMATERAPIE.

44

Cele care sunt utilizate doar în aromaterapie, de obicei, sunt produse de sinteză foarte asemănătoare ca miros. Aici este vorba de mulţi văd (miros), puţini cunosc.

I.M.: Am 55 de ani şi locuiesc actualmente în Haifa, Israel, fiind născută la Alba Iulia, Romania. Mama mea a urmărit o emisiune, la fel ca aproape în fiecare zi, şi mi-a relatat ca o veste senzaţională cum că ar exista un remediu prin care se poate vindeca o infecţie produsă de Staphilococus Aureus, şi chiar în timp foarte scurt. Eu sufăr de sinuzită cronică şi am avut numeroase operaţii de polipi, care revin periodic, începand din 1994 şi apoi tot mai des, iar începând din 2008 mi s-a descoperit o infecţie severă cu Staphilococus Aureus, care este complet rezistent la orice tratament antibiotic, inclusiv cu antibiotice la care conform analizelor ar fi trebuit să reacţioneze. M-am mai adresat şi acum circa 4 ani, după care am urmat timp de câteva luni un tratament cu gemoderivate, Ulei de cătină, Flavovit şi Echinacea, tot produse ale firmei Hofigal, care au dus la o anumită ameliorare a stării generale. V-aş rămâne nespus de recunoscătoare dacă aş putea primi mai multe detalii privind remediile posibile şi eficiente pentru Staphilococus Aureus şi eventual, dacă există vreo posibilitate de a achiziţiona aceste produse direct prin Internet, de aici din Israel, iar dacă nu, unde anume în Romania s-ar putea achiziţiona. Stimată doamnă, Există o secţiune pe site-ul HOFIGAL denumită magazin online. Acolo pot fi comandate produse şi puteţi cere o listă de preţuri. Vă spun acestea deoarece de la acea adresă mai primesc întrebări de la românii din afara ţării şi din ţară. Ca schemă de tratament:  Hofimun (cps.), 2+2+2, după mese, timp de 4 săptămâni.  Gemoderivat din muguri de coacăz negru, 3 /zi, înainte de mese, în apă.

 Pentru stafilococ există un produs "Deodorant natural". În mod normal este indicat pentru uz extern, însă au fost persoane care l-au folosit ca pe un spray nazal. În cazul folosirii ca un spray nazal există posibilitatea să provoace o usturime la nivelul mucoasei, datorită uleiurilor volatile. Este bine ca tratamentul cu Hofimun să înceapă cu 1 săptămână înainte de utilizarea spray-ului, în aşa fel încât sistemul imunitar să fie destul de ridicat.

C.N.: Vă scriu din Italia şi aş avea şi eu câteva întrebări: - soţul meu suferă de gută, iar crizele dureroase care-i revin din când în când, cu tot regimul pe care-l ţine, îmi sfâşie inima; eu nu zic că nu iese din limitele regimului (câte puţin), dar munceşte şi cum îmi spune, fără o bucăţică de carne, n-ar face faţă efortului; credeţi că produsul premiat, l-ar ajuta, poate nu pentru vindecare, măcar să-i atenueze violenţa crizelor? - am şi eu câteva probleme, pentru care aş vrea să ştiu dacă produsul omega 3& omega 6, le-ar putea rezolva: mi-au descoperit noduli, inofensivi, pe tiroidă, am crize de tahicardie (2-3/lună), după menopauză (am 62 ani) m-am îngrăşat, am pus circa 15kg, pe care nu reuşesc să le dau jos, cu toate dietele pe care le-am încercat. În speranţa că voi găsi răspuns la problemele expuse, închei urâdu-vă, cu tot respectul şi toată stima, multă sănătate! Stimată doamnă, pentru soţul dumneavoastră puteţi folosi:  Gemoderivat din muguri de coacăz negru, 2/zi, înainte de mese, în apă.  Gemoderivat din muguri de frasin, 2/zi, înainte de mese, în apă.  Menolap (cps.), 2 dimineaţa şi 2 la prânz, după mese. În cazul dumneavoastră:  Omega 3+6 vegetal, 3 cps./zi, câte 1 înainte de fiecare masă.  Hoflipomin, 6 cpr. /zi, câte 2 după fiecare masă.  L-carnitin complex, 2 cpr./zi, 1 dimineaţa şi 1 la prânz, după mese.

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Cititorii întreabă, medicul răspunde

Aş vrea să dau comandă de Omega 3 & Omega 6 vegetal, puteţi să-mi recomandaţi doza de exemplu dacă pacientul are reumatism, colesterolul e ridicat, care e doza optimă şi ce produse ne puteţi recomada, însă eu nu suport lactoza şi diverse antibiotice. Cum pot să-mi restabilesc flora intestinului şi de ce am nevoie? Puteţi să-mi trimiteţi şi un catalog şi cât costă? Stimată doamnă, Puteţi folosi următoarele produse:  Gemoderivat din muguri de coacăz negru, 3 monodoze/zi, câte 1, înainte de fiecare masă, în apă.  Gemoderivat din muguri de pin, 1 monodoză înainte de masa de dimineaţă, în apă.  Gemoderivat din muguri de viţă de vie, 1 monodoză înainte de masa de prânz, în apă.  Omega 3+6 vegetal, 3-6 cps. / zi, înainte de mese.  Redigest Plus, câte 2 cpr., după fiecare masă (6 / zi).

A.R.: M-ar interesa şi pe mine dacă aveţi medicamente pentru fibrom uterin şi pentru trigliceride şi colesterol. Mulţumesc frumos. Stimată doamnă, Pentru fibrom uterin:  Gemoderivat din muguri de coacăz negru, 3 monodoze / zi, înainte de mese în apă.  Gemoderivat din mlădiţe de zmeur, 2 monodoze/zi, înainte de mese, în apă.  Gemoderivat din mlădiţe de mur, 2 monodoze / zi, înainte de mese, în apă. Pentru trigliceride şi colesterol:  Hoflipomin, 6 cpr. / zi, după mese.  Colerd, 3 cpr./zi, după mese.

O. B. - Cluj-Napoca: Înainte de-a face o comandă pentru produse Hofigal am hotărât să cer sfatul specialiştilor din firma dumneavoastră. Am 55 de ani şi am probleme de menopauză, cu uşoare încălziri noaptea, din 2-3

http://hofigalonline.ro/ ore, când mă trezesc, iar dimineaţa la urinat am o usturime, am osteoporoză, o lipsă de calciu şi magneziu şi probleme de memorie. Am citit despre firmă şi cred că produsele Hofigal mă pot ajuta. Vă mulţumesc şi aştep răspunsul dumneavoastră. Stimată doamnă, puteţi folosi :  Hofestronat, 3 cpr. / zi, după mese.  Tinctură de coada calului, 30 picături dimineaţă şi 30 picături la prânz, după mese, în apă.  Coenzima Q10 în ulei de cătină (15mg.) cps., 1 dimineaţa şi 1 la prânz, după mese.  Polivitamine naturale cu Ca şi Mg, 3 cpr./ zi.  Gemoderivat din muguri de brad, 1 monodoză, înainte de masa de dimineaţă. Usturimea de la urinat ar trebui investigată, ca să nu fie vorba de o infecţie urinară sau o microlitiază renală.

P.R.: Ştiu că sunteţi ocupat cu multe, dar dacă vă puteţi găsi un răgaz pentru un sfat, îl voi aştepta cu mult interes. Soţia mea este însărcinată în luna a 3-a, are 37 ani, 1,67m, 54kg (eu 49 ani!) Primele analize generale (specifice) au iesit foarte bune – nu are nici o carenţă, tensiune bună etc. De 4 ani o pun să facă şi ea câte 2 cure a 30 zile cu 10 zile pauză între (din martie) de Ulei de cătină + Q10 (nu “forte”) de la HOFIGAL Sunt foarte bucuros dar mi-am amintit de cărţile citite şi, desigur de importanţa Omega3. Am văzut într-o emisiune TV recentă, noua realizare a Omega3+Omega6 vegetal. Vă rog tare mult să ne sfătuiţi pentru o cură de Omega3 vegetal, în situaţia ei (dacă este necesară) şi doza zilnică. Doza variază în funcţie de progresul lunilor de sarcină. Cu mulţumiri. Stimate domn,  Omega 3+6 vegetal, poate fi administrat în timpul sarcinii fără probleme, fiind

necesar pentru buna dezvoltare a sistemului nervos, al fătului. Doza: 2-3 / zi sunt suficiente, asigurând un aport substanţial de fosfolipide. Doza nu variază în funcţie de trimestru, deoarece este un supliment care completează principiile alimentare.

L.B. - Germania: Vă urmăresc emisiunile de ani de zile pe diverse posturi, am fost la Centrul de terapie Naturală ,,Alexandra'' din Breaza şi la Hofimed Bucuresti pentru electroscanograma, asta pentru că am încredere în produsele şi firma dumneavoastră, drept pentru care am îndrăznit să cer adresa de e-mail şi să vă scriu. Băiatului meu acum în vârstă de 18 ani, i s-a declanşat o boală genetică numită amiotrofie spinală tip III Welander (boală care afectează neuronii din măduva spinării, degenerarea celulelor motorii care retransmit impulsurile de la creier la muşchi) la vârsta de 15 ani, boală musculară degenerativă pentru care nu există tratament nicăieri în lume. Medicii ne-au asigurat că deoarece boala s-a declanşat târziu, deoarece a făcut sport de performanţă (ski, înot şi fotbal) până la momentul declanşării, poate să ducă o viaţă normală. Întrebarea mea este: medicii firmei dumneavoastră pot să prescrie o schemă de tratament pentru a-i întări organismul (la 1.80 m are doar 55 kg) şi ceva pentru memorie deoarece acum învaţă pentru Facultatea de Medicină. Vă mulţumesc. Stimată doamnă, Fiul dumneavoastră poate folosi:  Ulei de peşte (900mg.) (cps. moi), 3 cps./zi, după mese.  Gemoderivat din muguri de coacăz negru, 3 monodoze /zi.  Gemoderivat din muguri de plop, 3 monodoze / zi.  Se-Spirulin, 3 /zi.

 l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

45


Cititorii întreabă, medicul răspunde  M.I. - Suedia: Am urmărit o emisiune în legătură cu medicamentul Omega 3 & Omega 6 şi aş avea o două întrebări. Eu am fost operată de hipertiroidă acum 12 ani şi folosesc zilnic un medicament care se numeşte levaxin. Întrebarea mea este dacă pentru mine este recomandabil să folosesc Omega 3 & Omega 6 şi dacă da, poate fi găsit acest medicament în Suedia? Aveţi şi alte sfaturi pentru mine? Am uitat să menţionez că am 51 de ani şi nu sufăr de alte boli. Vă mulţumesc anticipat şi vă doresc în continuare mult succes! Stimată doamnă,  Puteţi folosi Omega 3+6 vegetal fără probleme. Doza recomandată ar fi de 3 / zi, înainte de mese. Produsul poate fi cumparat şi on-line din magazinul de pe site-ul HOFIGAL.

T.A.: Vă rog să-mi spuneţi ce produse pot să iau pentru spondiloză cervicală cu ciocuri, discopatie lombară, gonartroză şi osteoporoză. Eu folosesc produsele dumnevoastră care sunt foarte, foarte bune. Vă rog să-mi spuneţi dacă spirulina se poate lua două capsule pe zi, pentru întreţinere, iar uleiul de cătină în perioda iernii câte o linguriţă dimineaţa în fiecare zi. Vă mulţumesc mult! Stimată doamnă, Puteţi folosi:  Gemoderivat din muguri de coacăz negru, 3 monodoze/zi, înainte de mese, în apă.  Gemoderivat din muguri de pin, 2 monodoze / zi, înainte de mese, în apă.  Gemoderivat din muguri de viţă de vie, 2 monodoze / zi, înainte de mese, în apă.  Spirulină, 1,5 g. / zi, înainte de mese.  Ulei de cătina (900mg.) (cps. moi), 1-2 capsule / zi.

A.Z.: Aş dori să vă întreb, dacă îmi puteţi recomanda un regim alimentar combinat cu suplimente de la Hofigal, pentru o persoană găsită cu hepatită b, vârsta 25 ani ? Stimate domn, Regimul este cel specific pentru afecţiuni hepatice, iar ca tratament:  Armuhep (cps.), 1+1+1, înainte de mese.  Spirulina (cpr.), 2-3g. / zi.  Hofimun (cps.), 1+2+1, după mese, timp de 4 săptămâni.

D.M.: Locuiesc în municipiul Ploieşti şi doresc să vă fac o rugăminte referitor la un tratament în cazul unor afecţiuni pe care le are băiatul meu în vârstă de 21 ani. A făcut convulsii afebrile la vârsta de 1 an şi a urmat un tratament cu calciu şi fenobarbital până la vârsta de 3 ani, făcându-i-se electroencefalogramă din 3 în 3 luni, dar fără un rezultat concludent, nefiind liniştit. Mai târziu a acuzat dureri de membre şi în urma unei analize ASLO, am descoperit că avea o infecţie puternică în organism care i-a declanşat o formă uşoară de reumatism în oase şi aproape să-i ajungă la inimă. Cauza era, polipii. A făcut tratament cu moldamin timp de 6 luni, una pe săptămână, acest lucru ajutându-l să nu se îmbolnăveasca de OREION, boală pe care a avut-o fratele lui mai mic. Mai târziu, din comportamentul lui la şcoală şi anumite probleme pe care le-a avut acolo, am descoperit cu ajutorul domnului doctor D. că suferea de ADHD, dar boala nu era recunoscută în ţară la noi pe vremea aceea şi nu exista un tratament pentru ea, în ţară la noi. A făcut tratament pentru o perioadă scurtă cu PIRACETAM. Când boala a fost recunoscută şi exista tratament la noi în ţară, i-am făcut tratament cu STRATERRA. După o anumită perioadă, din evoluţia lui medicul şi-a dat seama că este într-o stare favorabilă, oprindu-i tratamentul. Anul trecut în August a avut un accident şi s-a lovit la cap, având opt copci puse, deasupra sprâncenei, dar fără repercusiuni de moment asupra sănătăţii. Acum o lună a început să acuze, mai des decât de obicei, dureri la cap, fapt pentru care i-am făcut şi analize dar şi un RMN. Rezultatul a fost bun, stabilindu-se că are numai o sinuzită maxilară. Rugămintea mea este dacă se poate să-mi recomandaţi un medicament pentru a-l putea ajuta să fie mai atent, să aibă o stare psihică mai bună deoarece acuză atacuri de panică şi este într-o stare de nervozitate destul de avansata. Este şi în ultimul an la liceu, urmează să se angajeze în vară şi aş dori să-l ajut din punct de vedere al sănătaţii lui mintale. Stimată doamnă,  Puteţi să-l ajutaţi dacă îi daţi zilnic 2-3 capsule / zi, de Omega 3+6 vegetal, înainte de mese.

I.T.: Am aflat că firma dumneavoastră a luat o medalie de aur pentru un medicament naturist care tratează colesterolul mărit. Vă rog sămi spuneţi cum se numeşte şi dacă pot să-l achiziţionez la preţ de producator şi care este preţul în această situaţie. Câte comprimate se iau pe zi ( menţionez că am 60

ani, greutatea este de 50 kg, valorile total colesterol 320, HDL 85, LDL 234 ). Vă mulţumesc! Stimată doamnă,  Produsul se numeşte Hoflipomin (cpr.) şi se iau 6 / zi, câte 2 după fiecare masă. Puteţi intra pe site-ul Hofigal şi acolo există un magazin on-line.

S.M.: Locuiesc în Luxembourg, şi aş dori dacă se poate să mă sfătuiţi în unele probleme de sănătate. Am urmarit emisiunea în care se vorbea despre produsele Hofigal şi aş dori să îmi recomandaţi ce aş putea cumpăra pentru un început de diabet. Vă trimit unele valori de la ultimele analize (19.02.2013) în cazul în care asta v-ar putea ajuta: Glicemie 118 mg/dL, Hb Alc 7,1%,, Hb Alc 54 mol/mol. Fiul meu are şi el probleme cu alergiile pe care le tot tratăm însă fără un rezultat satisfăcător. În urma analizelor a rezultat că este alergic la praf şi acarieni. În aceeaşi emisiune am văzut că am putea găsi la Hofigal produse naturale (uleiul de cânepă) care ar putea influenţa în mod pozitiv alergia sau chiar să o vindece. Dacă puteţi să ne spuneţi cum trebuie utilizat, cât timp sau dacă trebuie folosit în combinaţie şi cu alt produs. Una din fiicele mele are valori foarte ridicate la analizele hepato-pancreatice: GOT 36, GPT 59, GGT 116, Fosfat Alcalin total 232. Putem găsi ceva şi pentru afecţiunile hepatice? La ce farmacii sau produse naturiste putem găsi produsele Hofigal şi dacă acestea se găsesc şi în oraşul Cluj-Napoca? Stimată doamnă, să o luăm pe rând. Pentru dumneavoastră:  Fitodiab, 3 comprimate / zi, după mese. Pentru fiul dumeavoastră:  Gemoderivat din muguri de coacăz negru, 3 monodoze /zi, înainte de mese în apă.  Hofimun (cps.), 1 dimineaţa, 2 prânz, 1 seara, după mese, timp de 6 săptămâni.  Omega 3+6 vegetal, 3 capsule /zi, înainte de mese.  MagAnghinar, 6 cpr./zi, câte 2 în timpul fiecărei mese. Pentru fata dumneavoastră:  Armuhep, 3 cps. /zi, înainte de mese.  Protector hepatic forte, 3 cpr./zi, după mese.  Redigest Plus, 6 cps. / zi, după fiecare masă, câte 2 capsule. Produsele pot fi comandate si prin intermediul site-ului, există un magazin on line. Dr. Sorin Mărgineanu Farmacia Farmacon, Str. Colţei nr. 7, sect. 3, Bucureşti. Tel.0730087680

http://hofigalonline.ro/ 46

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


Părerea Dumneavoastră contează Stimate client/cititor, Sunteţi foarte important pentru noi! Redacția revistei HOFIGAL dorește să îmbunătățească din punct de vedere calitativ publicația, să abordeze teme și subiecte noi și interesante pentru cititorii săi. Sperăm că majoritatea dintre dumneavoastră, cititorii noștri, ne veți ajuta în acest demers. Vă mulţumim pentru amabilitate și vă rugăm să completați chestionarul de mai jos. 1. De unde aţi aflat despre revista noastră? o farmacie o televizor

o un prieten

2. Cât de des vă procurați Revista HOFIGAL o regulat o ocazional 3. Citiţi revista integral sau numai anumite secţiuni? Care dintre ele? o integral o anumite secțiuni.................................................................................................. 4. Care sunt primele două rubrici pe care le citiți de obicei .....................................................................................................................................................................

Cardurile de fidelitate HOFIGAL se distribuie în: DROGHERIA PRODUSE NATURALE SĂNĂTATEA SRL Str. Atelierului nr. 22, Sect. 1, Bucureşti tel: 021-3118299

Drogheria GALHOF 2012 SRL Str. Traian nr.60, Bl. D, partrer, Galaţi, Jud. Galaţi tel: 0236496010

DROGHERIA HOFIPLANT TÂRGOVIŞTE Str. Col. Dumitru Băltăreţu nr. 20,Târgovişte, Jud. Dâmboviţa - tel: 0245220042

5. Consideraţi că ar trebui să renunţăm la unele dintre actualele rubrici? Dacă da, la care anume? ...................................................................................................................................................................... 6. Enumeraţi trei autori din revista HOFIGAL în ordinea preferinţelor ...................................................................................................................................................................... 7. Ce teme şi subiecte ar trebuie să mai abordeze revista HOFIGAL? ...................................................................................................................................................................... 8. Care apreciați că ar fi punctele slabe ale revistei? ..................................................................................................................................................................... 9. Alte sugestii ...................................................................................................................................................................... 10. Ce alte reviste obișnuiți să citiți regulat? .................................................................................................................................................................... Răspunsurile se trimit pe mail (la adresa relatiipublice@hofigal.eu sau marketing@hofigal.eu) sau pe adresa: S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.; DEP. MARKETING; STR. INTR. SERELOR NR.2; COD.042124; SECT.4; BUCUREŞTI

De două ori pe lună, la Antena 2, de la ora 17.15, la emisiunea "Trăieşte sănătos",

HOFIGAL ne vorbeşte despre afecţiuni şi plante

Talon de abonament 12 luni (6 numere) revista HOFIGAL - Natură şi Sănătate: 15 lei Nume şi prenume......................................................................................................................................... Strada......................................................................................... Nr........... Bl........... Sc........... Ap........... Localitate.............................................. Judeţ...................... Cod poştal.............. Telefon......................... Depuneţi la orice oficiu poştal (mandat) sau la bancă (ordin de plată) suma de 15 lei în contul SC HOFIGAL EXPORT IMPORT SA, CUI RO384530, cont RO72 RNCB 0082 0441 7022 0001 deschis la BCR - Sucursala Unirea Trimiteţi talonul de abonament completat corect pe adresa: SC HOFIGAL EXPORT IMPORT SA - Departament Marketing Intrarea Serelor nr. 2, Sector 4, Bucureşti, Cod 042124 Abonamentele plătite până la data de 20 ale lunii în curs se vor onora începând cu data de 1 a lunii următoare. Detalii la tel. 021 334 74 86 l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l

47


Adrese utile Farmacii ale companiei HOFIGAL EXPORT-IMPORT SA care vând produse la preţ de producător Şos. Colentina nr. 76, sector 2

021 – 240.28.53; fax: 021 – 241.15.41

0730.087.692

FARMACON Colţea *

Str. Colţei nr. 7, sector 3

0730.087.685

HOFIGAL sediu *

Intrarea Serelor nr. 2, sector 4

021 – 314.15.45; fax: 021 – 315.93.11 021 – 334.51.35/021 – 334.00.26; fax: 021 – 334.59.05

Drogheria Produse Naturale SĂNĂTATEA SRL * HOF NATURAL PLANT Giurgiu

Str. Atelierului nr. 22, sector 1

021 – 311.82.99

0730.087.687

Str. Tineretului, bl. 206, parter, Giurgiu Str. Grigore Cantacuzino nr. 185, bl. 150 A, Ploieşti, Prahova Str. Libertăţii nr. 82, Breaza, Prahova

0246 – 22.12.46

0730.087.698

CLEOFARM 1 Colentina * CLEOFARM 2 Crângaşi *

SPIRU- SĂNĂTATEA Ploieşti SPIRU- SĂNĂTATEA Breaza Drogheria GALHOF 2012 SRL *

Calea Crângaşi nr. 87, sector 6

Str. Traian nr. 60, Bl. D, parter, Galaţi, jud. Galaţi

021 – 220.02.87; fax: 021 – 220.01.93

0730.087.686 0730.087.673

0244 – 51.90.24; fax: 0244 – 40.75.44

-

0244 – 34.32.22; fax: 0244 – 34.30.94

-

0236 – 49.60.10

Centre Medicale ale companiei HOFIGAL EXPORT-IMPORT SA

COMPLEX Medical “HofiMed” Sos. Colentina nr. 76, bl. 111, parter, sector 2 021 – 240.73.40/ 031 – 808.89.98 0730.087.694 CENTRU Terapie Naturală 0244 – 34.29.75/0244 – 34.32.96; Str. Libertăţii nr. 82, Breaza, Prahova 0730.087.673 “Alexandra” fax: 0244 – 34.30.94 Farmacii, drogherii, magazine de produse naturale şi policlinici cu care compania HOFIGAL EXPORT-IMPORT SA colaborează Adamil Pen Bucureşti ATHENA * RICHTER 18 VICTORIA (RICHTER 23) TINOS FARM Bucureşti BETA FARMACEUTICA BELLER - Voluntari * BELLADONA Alexandria Drogheria HOFIPLANT Târgovişte * FARMACON Constanţa CONVALARIA Drobeta Turnu Severin * GANESHA SRL - Sibiu FARMA PLANT Craiova Remedium Cluj * ALDEDRA Cluj MYRIAM PHARMA Cluj Evergreen – Timişoara Biodacic – Braşov Intreprinderea Individuală Cazan Elisabeta – Deva Pro Biotika Arad andografica Călăraşi BIOPLANT * BIOPLANT 2 * APICOLA PRONATURA DIN EDEN Apicola – Suceava Drogheria “Mereu sănătos” Aktis – Vaslui Aktis – Iaşi HOFIMAR Farmacia SORMED SC Zenith Plant SRL

Şos. Colentina nr. 2 Magazin Bucur Obor, et. 1 Şos. Ştefan cel Mare nr.17, sector 2 Bd. Lacul Tei nr. 65, s2 Bd. N.Titulescu nr.3, s1 Bd. Al. Obregia nr.20; Aleea Barajul Sadului nr. 3 Bd.Theodor Pallady nr.7 Şos. Pipera - Tunari nr. 43 Str. Dunării, BI.1612, Sc.16, parter, Alexandria Str. Col. Dumitru Băltăreţu nr. 20, Târgovişte Str. Mihai Viteazu nr. 51 Str. Calomfirescu nr. 119 Str. Mitropoliei nr. 26 Str. Unirii nr. 38-40 Str. Paris nr. 12 A Str. Louis Pasteur nr. 60/5-6 Str. Ion Mester nr. 5 Calea Buziaşului, nr 11/A Piaţa Dacia, magazine nr 20-21

021 – 380.77.22 021 – 210.63.30 021 – 212.18.93 tel. / fax: 021 – 312.45.30 021 – 460.37.48 / 021 – 340.02.00 021 – 348.31.25 021 – 230.03.11 0245 – 220.042 0241 – 515.427 tel. / fax: 0252 – 324.087 0269 – 212.044 0251 – 310.020 0264 – 520.090 0264 – 458.666 -

0723.425.810 0730.087.700 0730.087.680 0763.665.821 0722.247.048 0745.855.536 0751.081.436 0742.242.422 0317.110.777 0771.035.440

Str. Oituz, nr 26

-

0744.540.812

Str. Dimitrie Bonciu, nr 6 B-dul Republicii nr. 42 Piaţa Trandafirilor nr. 51 - Târgu Mureş, jud. Mureş Bd. 1 Decembrie 1918 nr.197 - Târgu Mureş, jud. Mureş Bd. General Magheru, bl.M9-11 - Oradea, jud. Bihor Bd. General Magheru nr.17 - Oradea, jud. Bihor Str. Curtea Domnească, nr 5, Bl 14, Sc 1, parter Str. Republicii nr.161, Bacău, jud. Bacău Str. Ştefan cel Mare, nr 75 Str. Vasile Lupu, nr 85 Str. Stefan Stanca nr.9, Sibiu, jud. Sibiu Str. Gloriei nr. 31, Tecuci, jud. Galaţi Str. Ctin Rădulescu Motru nr. 22, bl. 46, parter, Sect. 4, Bucureşti

0257 – 218.987 0242 – 318.349 0265 – 216.621 0265 – 241.076 0259 – 418.516 0259 – 411.552 0230 – 215.439 0334 – 401.058 0269 – 252.580 0236 – 810.808

0729.851.519 0740.508.380 0758.055.804 0758.055.802 0721.222.060 0745.209.288 0731.878.495 0751.208.844

-

* locaţii unde există medic de consiliere apifitoterapeutică

Revista HOFIGAL - Natur\ [i S\n\tate este editată de Fundaţia HERON - preşedinte Mihai Chirea / ISSN: 1842 - 3310 Redacţie: e-mail: heron_mike2005@yahoo.com Tel: 0721.820.776, 0721.405.788 Foto produse: Dragoş Bolobita, Cornelia Manoliu

48

Au mai colaborat din partea HOFIGAL: Asistent Director General: Cristina Durnac; Specialist PR: Anita Petre; Şef Compartiment PR&Art: Cornelia Manoliu

Tiraj: 50.000 de exemplare

l HOFIGAL - Natură şi Sănătate l Aprilie / Mai 2013 l


La Paşti Prin pomi e ciripit şi cânt, Văzduhu-i plin de-un roşu soare, Şi sălciile ‘n albă floare. E pace-n cer şi pe pământ. -Răsuflul cald al primăverii, adus-a zilele ‘nvierii. Şi cât e de frumos în sat ! Creştinii vin tăcuţi din vale, Şi doi, de se ’ntâlnesc în cale Îşi zic: HRISTOS A ÎNVIAT ! Şi râde-atâta sărbătoare Din chipul lor cel ars de soare. Şi-un vânt de-abea clătinitor, Şopteşte prin văzduh cuvinte; -E glasul celor din morminte, E sgomotul sburării lor ! Şi pomii frunţile-şi scoboară Că Duhul sfânt prin aer sboară. E linişte. Şi din altar Cântarea-n stihuri repetate, Departe până ’n văi străbate, Şi clopotele cântă rar: Ah, Doamne ! Să le-auzi din vale Cum râd a drag şi plâng a jale ! Biserica, pe deal mai sus, E plină astăzi de lumină, Că ‘ntreaga lume este plină De-acelaşi gând, din cer adus: În fapta noastră ne e soarta Şi viaţa este tot, nu moartea. George Coşbuc

pictură realizată de Gheorghiţă Ciobanu - ţăran român


Să trăim în concordanţă cu Natura! Ştefan Manea

Fie-vă gândul şi trupul îmbrăţişate de lumina magică a nopţii Învierii Domnului nostru Iisus şi sufletul îmbrăcat în linişte şi iertare!

Hristos a Înviat!

Revista Hofigal, nr. 37  

Revista Hofigal, nr. 37