Page 1

1

Ny graver i Lem

2011 · Nr. 3

2 år på efterskole ZumbAtomic

uset S

sognebladet for højmark og lem


2

Suset

Ansvarlig for bladet er Højmark Sogneforening, Lem Borger- & Håndværkerfore­ning og menighedsrådene for Lem og Højmark kirker. De bærer også omkostningerne ved udgivelse og distribution af bladet. Der optages ingen annoncer i bladet. Hensigten med bladet er, at det skal fyldes med beskrivelser af alle de ting, der er sket, samt de ting, der sker og er planlagt i nærmeste fremtid i dette levende sogn. Vi har det ønske, at så mange forskellige personer som muligt yder deres bidrag til sognebladet ved indlevering af artikler til en af redaktørerne. Derfor - har du gode forslag til stof til bladet, så kontakt én af redaktørerne: Vibeke Green: vibekegreen@gmail.com Mary Ølgaard: mjkr@it.dk

SE:

Frist for indsendelse af stof: 1. august 2011

www.6940.dk www.højmarkweb.dk

i Højmark - ZUMBA for børn Zumbatomic er nu startet i Højmark. Tanken bag Zumbatomic er den samme som i Zumba – musik, sjov og motion skal hænge sammen. ”Vi har kørt holdene her i april og maj måned og det er tydeligt at zumba virkelig kan få energien frem i børnene samtidig med at vi griner og har det sjovt” siger Jette Lydersen-Krebs, som er certificeret Zumbatomic-instruktør. I Zumbatomic tager man udgangspunkt i de samme trin som i Zumba, dvs. f.eks. salsa, merenque, reggaeton mv., men både musikvalg og selve øvelserne er tilpasset til børnenes alderstrin og derfor er der i Højmark to målgrupper: børn mellem 4-7 år og børn mellem 8-12 år. ”Der er ingen ’vovede’ øvelser til børnene, som man vil finde i almindelig zumba – så forældrene kan roligt sende børnene afsted”, smiler Jette Lydersen-Krebs. HGF planlægger at lave flere Zumbatomic hold, så hold øje med annonceringen.

Et brag af en musical Der var så stor sangkraft i eleverne på Højmark skole under opførelsen af Musicalen ”På gloende pæle” til årets skolefest i Højmark hallen, at de selv da teknikken med mikrofoner og højtalere stod af lige ved den sidste sang, bragede igennem i ren sangglæde. Musicalen er skrevet af Kis og Hans Holm og Hans Holm har instrueret skolens elever. Den handler kort beskrevet om, at Dovregubben fra Norge har mistet sin kone, og han skal på besøg hos sin ven Elverkongen for at finde sig en ny kone blandt elverkongens døtre. Han rejser derfor med sit følge af blomster, fisk og fugle ned til elverkongen, der tager imod ham med et følge af elverpiger og lygtemænd. Døtrene må derefter med dans, se om de kan besnære den gamle Dovregubbe. Den første er ham for tam, den anden for stram og den tredje er en vendekåbe. Den sidste elverpige besnærer ham dog med sin dans og livsglæde, så hende vil han have som kone, og han byder hende op til bryllupsdans, og de bytter støvler, for det er finere end at bytte ringe.

Alle i musicalen var udklædt i flotte kostumer. De var blevet lavet af eleverne i værksteder i ugerne op til den store præmiere, med hjælp fra forældre og bedsteforældre. Eleverne havde også selv lavet den knap 9m2 store kulisse, som var en elverhøj. Musikken blev fornemt leveret af et 8 mand stort orkester samlet til dagen og som professionelt leverede musikken under ledelse af Hans Holm. Eleverne hjalp selv med alt fra opstilling, til teknik, røg, følgespot og selvfølgelig oprydning dagen efter. Det har været et fantastisk forløb at opleve. Og det var dejligt at opføre musicalen for de 230, der kom fra Lem skole, Bækgårdsskolen og Højmark Børnehus mfl. til generalprøven og de 270 der overværede premieren om aftenen. Alle synes, at det var skønt at se og høre eleverne synge og danse med al den livsglæde og energi, der er i sådan en flok. Om fredagen var hele skolen inviteret ned på plejehjemmet i Lem, hvor beboerne skulle høre eleverne synge udvalgte sange fra stykket iført deres kostumer. Det gik også super godt.  Af: Anders Rosholm

3


4

2 år på efterskole Anne Sofie Pilgaard, Lem st. Jeg har gået snart to år på Brejninggaard efterskole. Mine to år har været meget forskellige på både godt og ondt. På mit første år boede jeg på to mands værelse, det var jeg rigtig glad for, og i dag er min gamle rumbo en af mine bedste veninder. I år har jeg boet på fire – mands værelse, og det har været en helt anden oplevelse. Jeg er meget glad for at jeg har valgt at tage på efterskole i to år. Fordi jeg har været på efterskole i to år, er jeg nu helt klar til at komme videre. Det er en kæmpe oplevelse og man lærer hurtigt at samarbejde og snakke med andre mennesker. På

Brejninggaard er vi på skiferie, i København og selvfølgelig til en masse gymnastik stævner. Skituren og turen til København skaber sammenhold, og man kommer også til at snakke med en masse nye mennesker. Jeg har fået mange tætte venner og veninder ved at gå på efterskole. Alle de oplevelser man har haft sammen gør at det ikke er så svært at holde kontakten, og man bliver altid glad hvis man møder dem. At gå på efterskole er en oplevelse man aldrig vil glemme, og jeg syntes alle burde få muligheden for at opleve sammenholdet på en efterskole.

Mia Ulfkjær Jensen, Højmark Jeg tog på efterskole efter 8. klasse. Jeg var meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle tage 9. klasse i folkeskole eller på efterskole. Jeg valgte at tage på efterskole, nærmere bestemt Lomborg Gymnastik – og Idræts efterskole. Jeg kan ikke beskrive, hvor glad jeg er for det valg jeg tog. Det har ændret mit liv at komme på Lomborg. Jeg havde et fantastisk år, det var faktisk så godt, at jeg valgte at tage et år til. Et valg, som jeg aldrig har fortrudt. For året i år, er mindst ligeså godt.

Efterskole livet, er noget helt specielt. Man har et sammenhold, som man ikke finder andre steder. Man lærer hinanden at kende, på en helt anden måde. Man kan være sikker på at man får venner for livet. På Lomborg består en normal hverdag af 9 lektioner, heraf er 4 af dem valgfag. Det kan for eksempel være håndbold, fodbold eller gymnastik. Om aftenen har vi fri, hvor vi kan benytte skolens faciliteter frit. Du kan også bare slappe af med dine bedste venner. Bliver det bedre? De to år jeg har haft på Lomborg, vil jeg ikke bytte væk for noget.

Maja Lambæk, Lem st. Mit navn er Maja Lambæk. Jeg er 16 år og bor i Lem. Sidste år gik jeg i 9. klasse på Vedersø Idrætsefterskole og i år går jeg i 10. klasse på Bøvling Idrætsefterskole. Begge efterskoler har valgt at specialisere sig meget i idræt og gymnastik, hvilket er grunden til, at jeg har valgt lige præcis disse efterskoler. Mit første år, som foregik på Vedersø, var for mig meget lærerigt, især på det personlige og sociale plan. Man lærte at trives på et værelse med 3 andre piger, spise hvad der blev serveret og i det hele taget indrette sig efter 119 andre elever. Mit andet år, på Bøvling, er

ved at se sin ende, hvilket jeg synes er ganske trist. På Bøvling er der nemlig kun 70 elever, som alle er 10. klasser. På sådan en lille efterskole har jeg lært, hvor vigtigt det er at acceptere andre mennesker, også selvom de laver karate i stedet for gymnastik. Man kommer nemlig tæt ind på hver enketl person, hvor man på en større efterskole ikke lærer alle nær så godt at kende. Jeg tror, at hver efterskole har sin charme, så derfor er spørgsmålet, ”Hvilket år har været bedst?”, umuligt at svare på. Begge år har nemlig været de bedste indtil videre i mit liv.

Josephine Green, Højmark På falderebet af 2 fantastiske efterskoleår – ”The time of my life”, kan jeg helt klart sige at de sidste 2 år har været. Jeg er i gang med andet år på Dejbjerglund Efterskole, og det har været de bedste år i mit liv. Efterskolen indebærer så mange nye ting, nye venner, nye lærere og en helt anden måde at gå i skole på. Mange forandrer sig, og bliver til et helt andet menneske. På DE. laver jeg rigtig meget gymnastik, men også en masse andet. Jeg har fået stærke venskaber til nogle mennesker, som jeg håber varer for evigt.

Når man er på DE. er det en helt anden verden, end det man kom fra, hvis man er på skolen er verden omkring lige meget. Første skoledag har alle en ting til fælles, det er en ny begyndelse for alle. Ingen er dømt på forhånd. Der er 2 måneder tilbage af det liv. Vi er lige på falde rebet. Først skriftlig eksamen, derefter mundtlig eksamen og så er vi snart ved vejs ende. Tiden er fløjet af sted, om 2 måneder bor jeg ikke mere sammen med 3 usædvanlige dejlige piger, og skal ikke se de samme 94 mennesker hver dag. 30 juni= STOR tudedag. Et efterskoleår, svarer til 7 menneskeliv.

Velkommen til vores nye graver i Lem Menighedsrådet i Lem har pr. 1. juni ansat den 53-årige Flemming Lauridsen fra Vind som ny graver ved Lem kirkegård. Præsten har stillet Flemming nogle spørgsmål, så bladets læsere på den vis kan få en præsentation: Vil du fortælle lidt om dig selv, om din familie og dit arbejdsliv indtil nu? Jeg bor på en nedlagt landejendom lidt uden for Vind, som ligger ca. 30 km nord for Lem. Jeg bor sammen med min kone, Birte, der arbejder med salg og udlejning af erhvervsejendomme hos Difko i Holstebro. Sammen har vi to børn, Lone på 19 år, som bor i Holstebro og snart bliver færdig med den 2-årige HG, og Søren på 16 år, som går på Lomborg Gymnastik- og Idrætsefterskole. Jeg er uddannet tømrer og har de sidste ca. 20 år arbejdet med vinduesproduktion, senest som driftsleder ved ProTec Vinduer i Holstebro. Hvad laver du i din fritid? Familie, hus og have, lidt hobbydyr. Derudover løber jeg en del. (Redaktøren tilføjer: Flemming løber maraton. Jo jo) Har du beskæftiget dig med kirkeligt arbejde før?   Ja, jeg har gennem de sidste 11 år haft fritidsjob som kirketjener i Vind Kirke for Aulum-Vinding-Vind Valgmenighed, som er en grundtvigsk valgmenighed.   Hvorfor har du besluttet dg for at begynde på noget helt andet? Efter mange år på en produktionsvirksomhed kan jeg godt tænke mig at få en anderledes hverdag, hvor der er fokus på andre værdier i tilværelsen.  Jeg har været meget glad for mit fritidsjob som kirketjener, og det har givet mig lyst og mod på at have det som et fuldtidsarbejde.  

Hvad glæder du dig allermest til ved at skulle være graver? Jeg glæder mig rigtigt meget til at komme til at arbejde udendørs og følge årstidernes skiften - både på kirkegården uden for, men også kirkeårets gang inde i kirken. Derudover ser jeg selvfølgelig meget frem til at møde mange nye mennesker i jeres sogn og samarbejdet med de andre ansatte ved kirken. Det bliver også spændende at lære nye ting omkring gartnerfaget m.v. På menighedsrådets og personalets vegne vil intervieweren gerne byde Flemming hjerteligt velkommen! Vi glæder os meget til samarbejdet!

5


6

HUSK:

Den 11. juni er der professionel LEGOudstilling i Lem Hallen – sammen med arrangementer ”Running Dinner”. Du kan læse mere om begge tiltag på www.6940.dk/aktiviteter. Week-enden den 11.-14. august er der SOMMERFEST i Højmark

Fastelavnsfest i Lem og Højmark Også i år var der fantastiske børn og voksne i skønne udklædninger til årets fastelavnsfester i både Lem og Højmark

For drenge, der efter sommerferien begynder i 4. kl.

7

Igen i år tilbyder jeg minikonfirmandundervisning KUN FOR DRENGE 3 hele dage. I år er skolernes sommerferie på 7 hele uger, og i den sidste uge - mandag d. 8. til og med onsdag d. 10. august - er alle drenge, der skal begynde i 4. kl. på Lem St. skole eller på Højmark skole MEGET velkomne i præstegården. Det vil sige: Vi skal primært være i den store have, i skoven og ved bækken, hvor der er helt fantastisk rammer at tumle sig i. Drengene skal høre vilde bibelhistorier, lege, synge, spille skuespil, have vandkamp, lave pandekager og snobrød over bål og støbe tinkors … og meget andet. Der vil blive uddelt sedler med information på skolerne inden sommerferien – og forældre kan desuden finde yderligere oplysninger på hjemmesiden, når vi nærmer os. Lige nu kan der ses fotos fra de sidste års drenge, der tumler sig i det grønne. … Og pigerne? Ja, de må vente nogle måneder endnu, før der kommer et andet – men også spændende – tilbud specielt til dem! Hanne Byskov

Pinse inde og ude …og kaffe til Der er fødselsdagskage og kaffe efter pinsegudstjenesterne i begge kirker Pinsedag den 12. juni. 2. pinsedag, mandag den 13. juni kl. 14 holder vi en fælles gudstjeneste for de to kirker udendørs – på Øster Lem hede. Tænk at sidde dér i de fantastiske rammer under åben himmel og lade pinseånden komme over en. Der er mulighed for at gå i samlet flok ud på heden fra præstegården. I så fald ankommer man ved præstegården, Øster Lemvej 2, og parkerer dér ved 13-tiden. Man kan også køre helt ud til p-pladsen, der ligger midt på grusvejen på Heden. Medbring venligst selv noget at sidde på og evt. en kande kaffe, kop og brød, hvis du efter gudstjenesten trænger til en forfriskning. Der arrangeres

trailerkørsel af tæpper og kaffe mm., for dem, der ønsker at gå fra præstegården. Det vil sige: Gåturen ud og tilbage til præstegården kan tilbagelægges uden at skulle bære evt. tæpper og kander.  Menighedsråd og præst

Pinsedag serveres traditionen tro kage i begge kirker efter gudstjenesterne.


8

Gå/løbeklubben i Højmark

9

– KOM OG VÆR MED

Overskud i hverdagen, engagerede løbetrænere, Gå & løbe programmer som passer til - samt masser af frisk luft ☺ Klubben er nu i fuld gang, og der er Løb og Gå ture 3 gange ugentligt. Træningsdagene er mandage & onsdage kl. 17.00, samt lørdage kl. 9.00. Fra samlingsstedet i Højmark sker den fælles opvarmning, hvorefter der startes ud på alle ruterne.

Information om klubben kan findes på www.højmarkweb.dk, hvor motionsprogrammerne også er beskrevet. Der er i dag ca. 28 medlemmer i klubben, og der er også plads til ´DIG´ så, mød endelig op til godt selskab i motionens verden, uanset alder og kondition. Løbs ansvarlige: Rikke Strunge & Michael Andersen

Kort nyt fra byrådet, maj 2011 Det er blevet forår, ja nærmest sommer og der er sket en del i byrådet siden sidst, hvor jeg sad herinde og skrev, mens sneen lå tykt ude i haven. Da finansloven blev vedtaget af folketinget i november, blev der åbnet mulighed for, at 5 kommuner kunne få status af frikommune. I mellemtiden er antallet udvidet til 9, men det gør ikke den store forskel for Ringkøbing-Skjern Kommune. Forsøget med frikommuner har til formål at give friere rammer til at gøre tingene på andre måder og slippe for noget af al bureaukratiet. Problemet er, af der stilles store krav til dokumentationen af forsøget, og det skaber i sig selv mere bureaukrati. På grund af bøvlet lod Ringkøbing-Skjern Kommune være med at sende en ansøgning om at blive frikommune.

Nyudstykning i Højmark - Kernevej Vi har spurgt Brian Lind Jensen vedr. nyudstykningen i Højmark, og han siger at der er 6 grunde tilbage (2 er solgt ). 1 grund på ca. 2750 m2 / 1 grund på ca. 3280 m2 / 4 grunde af ca. 1100 m2. Grundene kan sælges fra nu af, og prisen er 130,- + moms. Man er meget velkommen til at kontakte Brian på 40 19 30 32. Det bliver en rigtig lækker udstykning med læhegn rundt om hele arealet, nyt stisystem tilkobles det eksisterende stisystem fra Nordmarken. Vejen bliver fli-

Masterplan Skjern-Tarm er lagt i skuffen. Forløbet har strakt sig over 5-6 år, og det startede som et ønske om tættere samarbejde mellem de to byer og de to gamle kommuner Egvad og Skjern. Forløbet er et eksempel på, at tingene forandrer sig over tid, og det var tydeligt hen

sebelagt med vandrender, græs som fortov, samt allé træer (Lindetræer) og gadelys. Lokalplanen for udstykningen forventes godkendt den 6. juni 2011. Etablering af vej/udstykningen forventes påbegyndt ca. uge 23.

af tine korsholm

Hvis I Ønsker yderligere er I meget velkommen til at ringe eller sende en mail…

Kort nyt

Vi glæder os meget…

fra byrådet

over vinteren, at borgerne i de to byer opfattede projektet som noget, som kommunen ville trække ned over hovedet på dem. Det har aldrig været meningen, og derfor er der trykket på pauseknappen. Planen ligger der stadig som en mulighed, som borgerne kan tage afsæt i, og der er også afsat penge, der kan bruges til projekter, der kan binde byerne tættere sammen. Det ser ud som om, at skolerne har stået distancen og bevares med de nuværende klassetrin både i Lem og Højmark. Det er hårde vilkår at få rokket ved sin eksistens med jævne mellemrum. Det er som om, at nogen tror at stort er godt – eller i hvert fald billigere. Siden september har jeg efterlyst solide beregninger, der tæller det hele med, især nye bygninger og transport, men jeg må konstatere, at der er langt større interesse i at fokusere på besparelsen end på de udgifter, der også vil følge af en eventuel ny struktur. I mine øjne snyder vi kun os selv. Vi bor i Danmarks største landdistriktskommune, og vi skal indrette tingene, så de passer til borgernes ønsker og behov.


rlig Det var en sæ aj aften, hyggelig 4. m mlet til hvor 90 var sa rden. Det gå sang i præste plantet i , gamle lindetræ 5. maj en av præstegårdsh nen, æ pl 1945 midt på sidste i rre æ væltede desv blev et n ffe ka r storm. Lige fø antet i haven. nyt lindetræ pl

10

4 af Skovsgaa rds 5 børn var på besøg i deres barndo mshjem i præste gården i april. Fra vens tre: Holger, Inge r Marie, Ruth og Helga . (Lone mangled e)

11

Lem Ældreklub

Program Efterår 2011 1. sept. Mette og Poul Norup, Esbjerg På cykel Esbjerg – Prag. Billeder fra oversvømmelse. Evnt. Esbjerg- Rygen retur. Kl. 14.30 på Rosenlunden. 15. sept. Generalforsamling. Derefter foredrag af Finno Mortensen, Højslev Fortæller om Inge og Hans Berntsen der helbreder mennesker. 29. sept. Karl Lykkegaard. Herning. Dæknavn Per Lund. Erindringer om modstandsbevægelsen på Skjern egnen.

Fra en deltager ved en forårskoncert i Højmark kirke På en lidt kølig, fugtig aften den sidste dag i marts var der koncert i Højmark Kirke med Tina Lynderup og Willy Egmose. En varm stemning møder man, så snart man træder ind i kirken med lys og blomster og Kjeld, der tager imod. Koncerten begyndte med kunstnerne ved orglet og straks ved den første tone fornemmer man, at her er der tale om en virkelig sanger med en klar og tydelig stemme, og med orgelledsagelse af en kapacitet som Egmose kan det kun blive godt. Temaet var Mariæ Bebudelse og fastetiden med salmer af bl.a. Johannes Møllehave og med Willy Egmoses melodier. Det var en nydelse at være tilhører denne aften. Tiden gik hurtigt, og sang og musik fyldte kirkerummet helt ud i hjørnerne. Da solisten sluttede med de to aftensange, Fred hviler over land og by samt Stille,

hjerte, sol går ned, var man fyldt op helt ind i sjælen af varme. Det var en rigtig god oplevelse! Da vi gik fra kirken, mærkede vi ikke den kølige fugtige aften.

13. okt. Lis Jacobsen, Bækmarksbro Signe, den tyske hemmelighed Højmark Guldalderklub hertil. 27. okt. Efterårsfest kl. 17.30 Underholdning Birgitte og Jørgen Christensen 8. nov. Lem Ældreklub til Højmark. Videbæk harmonikaklub underholder. 24. nov. Konsul Ib Thomsen, Hvide Sande Fortæller og viser billeder fra Thailand. 8. dec. Kirsten Pedersen, Ringkøbing, spiller klaver Fortælling og sange fra oldemors tid. Møderne er i Lem Hallen kl. 14.00. Den 8. nov. i Højmark. Yderligere oplysninger Jens Kr. Øllgaard tlf. 97 34 20 92

Lem Guldalderklub Program Efterår 2011

14:00 Tirsdag d. 13. sep. kl. rk forsamlingshus. Generalforsamling i Højma ansen sangtime fra Efter kaffen holder Kurt Joh n me med pianist højskolesangbogen sam 14:00. Tirsdag d. 27. sep. kl. ens Have hvor vi efter Vi kører en tur til Lauges rundvisning drikker kaffe. kl.14:00. Torsdag d. 13. okt. Vi besøger Lem. 14:00. Tirsdag d. 25. okt. kl. ns. Laurids Green fra Horse om sine rejser i Kina. ler tæl for og r ede bill Viser 14:00. Tirsdag d. 8. nov. kl. b underholder. Videbæk Harmonika klu et Lem og Ølstrup er inviter 14:00. Tirsdag d. 22. nov. kl. rer. Steen Espensen, Højskolelæ ensen, om hans liv og rist En fortælling om I. C. Ch at afdække den betydgerning samt et forsøg på dag. ning hans arbejde har i 14:00 Tirsdag d. 6. dec. kl. Steffen Qvortrup 12:00 Fredag d. 9. dec. kl. Julefrokost. Jespersen Formand: Inger Marie tlf. 97 34 34 31 p tlf. 97 34 32 61 Kasserer: Jørn Grimstru ail payao@dlgtele.dk mobil: 61 95 74 58 E-m 32 10 Kurt Johansen tlf.97 34 il.tele.dk ma E-mail k.im.johansen@


12

Hvad sker der i Lem Borger- og Håndværkerforening? Efter foreningens generalforsamling den 3. marts har bestyrelsen konstitueret sig således: Formand: Renè Østergaard Jensen Næstformand: John Sørensen Kasserer: Søren Lambæk Sekretær: Poul Pedersen Medlem: Hanne Haastrup, Jesper Lyhne Petersen, Helle Brunner, Pia Schimmel Casper, Jens Kristian Øllgaard Lem Revy den 9. april. Det fantastiske revyhold præsenterede den nye Lem-revy ”Lem under lup”. Aftenen startede med spisning. Tinas lækre mad - uhmmm.mad. I baren – bemandet af højmarkbønder – kunne man købe både vin, øl og vand. Da revyen startede var alle velforsynede med både med mad og drikke. Emnet for årets revy var ”Lem under lup”. Mange emner blev taget under behandling, bl.a. præsentantion af de vigtigste personer på Vestas – Ditlev Engel, Klinge, Pia og Erik Ingse. De præsenterede sig selv på en meget humoristisk måde. Dronningen og prinsgemalen kom til Lem i skikkelse af Inga og Claus. Hvor hendes majestæt lå på knæ og rodede i sandkassen. Zumba-holdet var også på banen, og denne gang var der mænd med, nemlig Erik og Claus, som turde møde op sammen med pigerne. De to flotte mandfolk med bar overkrop gjorde hvad de kunne for at følge med pigerne. Skubberne havde travlt med at snakke, mens ”De gamle” sad og faldt i søvn, og traktortræk i Lem fik besøg af udenbys folk. Også en tysk turist var hos lægen med mange sprogforviklinger til følge. Inga gjorde det særdeles godt som Christian Smed, og igen i år var Peter William med i revyen. Mange andre forrygende numre med sang og musik blev præsenteret. Det veloplagte revyhold gjorde det igen i år helt fantastisk, og mange, mange gange lå publikum flade af grin. Efter revyen spillede Popnitz op til dans, og der var liv og glade dags på dansegulvet. Tak til Lem Borger-og Håndværkerforening og Lem Hallen for endnu en forrygende aften med lækkert mad, revy og sang og dans.

REN BY I LEM Den første søndag i april er Danmarks Naturfredningsforenings nationale affaldsindsamlingsdag. Også i Lem Borger- og Håndværkerforening har man valgt at denne dag skal være affaldsindsamlingsdag i Lem. Og så er det jo bare med at finde gummistøvler og gummihandsker frem, for man ved aldrig, hvad man kan blive udsat for på sådan en tur. Der var omkring 50 personer mødt i anlægget og både børn og voksne gik i krig med skidtet. Også langs med ringvejen blev der fundet lidt af hvert: et stykke gulvtæppe, en halv skærm til en bil, slidbaner, en savklinge, plasticdåser, sprinklervæske, en lille pose hunde-hømhøm en fyldt ble og sidst, men ikke mindst øldåser, cigaretpakker, cigaretfiltre, papir, plastic og meget, meget andet. Resultatet for hele byen blev 2 trailere fyldt med fyldte plasticsække. NU er der rigtig fint til konfirmationen i Lem. Måske taber du noget fra din bil eller trailer, som du ikke opdager, men tænk lige på, hvem der skal samle den øldåse op, eller andet, som du smider ud af vinduet. Det er måske din nabo!!! De næste arrangementer i Lem Borger- og Håndværkerforening ST. HANS AFTEN, GUDSTJENESTE I TELTET, KAFFEBORD I TELTET Sct. Hans aften holdes som sædvanlig i det smukke anlæg i Lem. Aftenen starter med spisning i teltet Inden aftenens båltale kommer børnene med fakler og tænder bålet, og mens bålet brænder ned bliver båltalen holdt af klummeskriver Lars Egelund, Ringkøbing. Vi håber selvfølgelig på fint vejr på denne aften. Om søndagen den 26.juni er der gudstjeneste i teltet, og det plejer at være rigtig hyggeligt, hvor mange lyde fra fugle, børn på legepladsen og forbikørende tog blander sig med salmesangen. Søndag den 26.juni inviterer Borgerforeningen alle ældre i byen til det store kaffebord i teltet. Rigtig mange plejer at møde op, og alle nyder kaffe, kage og musik og sang.

Kirke-udflugt Menighedsrådenes sogneudflugt bliver tirsdag den 30. august. I år skal vi ikke køre så langt, men der er mange oplevelser alligevel! Afgang fra Smedenes Hus i Lem kl. 10.00, og fra Højmark Forsamlingshus kl. 10.15. Vi kører til Videbæk, hvor vi skal se den ombyggede og udvidede kirke og høre om forløbet af ombygningen. Frokosten indtages i Laugesens Have, hvor vi også får lejlighed til at gå en tur i den smukke, gamle park. Efter frokosten besøger vi en gammel, hvidkalket herregård fra 1700-tallet. Der er springvand og stynede lindetræer på gårdspladsen - flotte og velholdte avlsbygninger omkring en stilfuld, 3-længet hovedbygning. Stedet hedder Møltrup Optagelseshjem, og der er absolut ikke tale om en almindelig herregård. Møltrup Optagelseshjem er et næsten almindeligt hjem for hjemløse mænd i alle aldre, der ønsker at leve i et alkohol- og stoffrit miljø. Vi vil få en rundvisning, og samme sted drikker vi eftermiddagskaffe. Forventet hjemkomst ca. kl. 16.30. Pris for hele turen er kr. 150,00. Betaling sker i bussen. Notèr allerede NU datoen, og tilmeld dig NU eller senest den 22. august til Mary Ølgaard, tlf. 97 34 20 92.  Begge menighedsråd

13

Biskoppen var i Videbæk kirk e i forb. med in vielsen. Hun ko dmmer desværr e ikke den 30. au - men præsten g. i Videbæk, Esm arch, har lovet fortælle. ☺ at


14

Nye konfirmander søges! Fine er de, konfirmanderne, og glæden var stor over konfirmation og fest. … Men for mit vedkommende er der også lidt vemod over ikke mere at skulle være sammen med dem tirsdag og torsdag morgen. I år har det været to specielt gode klasser at undervise og være sammen med. Skægge, frimodige, dygtige, glade og engagerede unge mennesker. Nu søger jeg så nye – og forhåbentlig også søde ☺ - konfirmander til næste sæson. Derfor: Begynder du efter sommerferien i 7. kl. og ønsker konfirmation fra Højmark eller Lem kirke i foråret 2012, og ønsker du at deltage i forberedelsen sammen med elever fra 7. kl. på Lem Stationsskole, så er du velkommen til indskrivning ved gudstjenesten søndag den 21. august kl. 19.00 i Lem kirke.

Konfirmander i Lem 22. maj 2011

Konfirmander i Højmark 20. maj 2011

Der uddeles information til 7. kl.-eleverne på Lem St. skole i den første uge efter sommerferien – ligesom man også kan holde sig orienteret på hjemmesiden. Fremtidige konfirmationer bliver: 2012 4. maj (Bededag) i Lem 6. maj i Højmark 2013 26. april (Bededag) i Højmark 28. april i Lem 2014 16. maj (Bededag) i Lem 18. maj i Højmark 2015 1. maj (Bededag) i Højmark 3. maj i Lem  Hanne Byskov

6940.dk Højmark og Lem har fået en ny online markedsplads på www.6940.dk. Den bliver kaldt 6940-Torvet og her kan du sælge, købe og bytte nyt og brugt. Teamet bag 6940.dk håber at markedspladsen bliver en succes.

Ny online markedsplads i Højmark og Lem Man kan som forening helt gratis få oprettet profilsider på 6940.dk, og endda bruge 6940.dk som sin egen hjemmeside (også dette helt gratis). Som et eksempel bruger allerede Lem Boldklub 6940.dk som sin hjemmesideplatform (se www.lemboldklub.dk).

Lokale virksomheder bakker op Sælg, køb og byt – helt gratis Virksomheder kan, mod et mindre årligt gebyr, få Selvom de fleste efterhånden kender til at Højmark oprettet en eller flere sider på 6940.dk, for at marog Lem har en fælles informationsportal i 6940.dk, kedsføre sig til indbyggerne i området, samt til muså er det stadigvæk en lige tilflyttere. ”Hvis man nyhed at hjemmesiden sammenligner den pris nu også huser en online som virksomheder skal markedsplads. ”Idéen er betale for at profilere sig ”Vi har allerede nu hver dag mange at skabe et sted hvor os på 6940.dk med anden besøgende på hjemmesiden, men der bor i området nemt type af markedsføring, håber naturligvis på at 6940-Torvet vil kan sælge, købe og bytte er vi ekstremt billige”, gøre dette besøgstal endda større”, ting. Fordelen er også at siger Annika Gran. Man  siger Annika Gran. det er helt gratis at opkan vælge mellem 2 rette en annonce”, siger ”annoncerings-pakker”, Annika Gran, en af proen lille til kun 250 kr pr jektdeltagerne i 6940.dk-teamet og initiativtager til år hvor man får sit logo på www.6940.dk (erhverv) hjemmesiden. med et link til sin egen hjemmeside. Den lidt større ”Vi har allerede nu samlet alle lokale aktiviteter i vo- pakke koster kun 500 kr pr år, hvor man udover at res aktivitetsliste, så at man nemt kan få et overblik få vist sit logo får sin helt egne profilside, hvor man over hvad der sker i området og kan finde al infor- kan fortælle om virksomheden og fortælle om evenmation ét sted. Vi arbejder sideløbende på at ud- tuelle aktiviteter. ”Vi er meget glade for den lokale vikle hjemmesiden, og indkludere nye, spændende opbakning der er omkring 6940.dk-projektet, men funktioner. 6940-Torvet er vores nyeste tiltag.”, fort- søger naturligvis hele tiden flere virksomheder til at sætter Annika Gran. bakke os op. Hvis du har en virksomhed der ikke er Når du opretter en annonce på 6940-Torvet, er den repræsenteret på 6940.dk, må du gerne kontakte synlig for brugerne i 14 dage. Du kan altid kontakte os via web@6940.dk”, tilføjer Annika Gran til sidst. 6940.dk-teamet og få den fjernet, hvis du har solgt din vare før de 14 dage er gået. Du finder 6940-Torvet ved at gå ind på www.6940.dk/torvet Flere nye tiltag på 6940.dk Send en e-mail til web@6940.dk om du for eksem6940.dk-teamet planlægger også andre ting, for pel vil informere om en aktivitet i området, har en eksempel skitserer man lige nu på en funktion hvor virksomhed der gerne vil profilere sig på hjemmeman som forening nemt kan håndtere tilmeldinger siden eller om du har idéer til nye funktioner på til fx et hold eller en festlig aktivitet i området der 6940.dk. kræver tilmelding og betaling. Her håber 6940. dk-teamet på at de lidt større foreninger i området For mere information: vil gå ind i et samarbejde omkring udviklingen af Annika Gran, tlf. 23880815, denne funktion. email: web@6940.dk.

15


16

Farvel til Sabine Mange har nok set, at vi har søgt en ny graver i Lem. Sabine har opsagt sin stilling pr. 1. maj for at tiltræde en stilling ved Skjern Kirke som kirkegårdsleder. Vi siger tillykke til Sabine med det nye job og beklager samtidig, at vi mister hende her. Sabine har gennem de sidste 15 år passet og plejet vores kirke og kirkegård, som det var hendes egen have. Der er sket en stor udvikling på mange områder i de år, Sabine har været graver her. Indenfor det teknologiske er alt administrativt arbejde lagt i rammer på computerprogrammer. Det har været et stort stykke arbejde at sætte sig ind i og lære at benytte. På kirkegården er arbejdsområderne kraftigt udvidet gennem årene. Dels har der været den ny kirkegårdsafdeling, som i dag fremstår meget smuk og indbydende, og dels en væsentlig udvidelse af renholdelsesopgaver for gravstedsejerne.

Sabine har sat mange varige aftryk på kirkegården. Jeg vil her nævne de fine små urnegravsteder, som hun så fint har implementeret i nedlagte gravsteder. Tillige ny randbeplantning og nye hække på en af de ældste afdelinger. I kirken har vi hver søndag glædet os over de fine dekorationer på alteret, og at alt andet også altid har været forberedt til mindste detalje. Sabine har altid passet tiden, når der skulle ringes – og apropos tiden, så har Sabine altså nu fundet tiden passende til at søge nye udfordringer. Vi ønsker for hende, at hun må blive glad og tilfreds med sit nye arbejde. På vegne af menighedsrådet ved Lem Kirke, Jonna Gramstrup Kristensen.

Det skete i Lem I løbet af februar måned blev det aftalt med orgelfirmaet Marcussen & Søn, Aabenraa, at det nu var tid at skille det gamle, udtjente orgel ad. En del af orgelpiberne skal genbruges, hvorfor man ikke bare kan kassere det hele uden hensyn til udseende og stand. Den 28.februar ankom bilen fra orgelfirmaet, og 2 kompetente orgelbyggere gik stille og roligt i gang med at brække orgelhuset ned. De kom så ind til det allerhelligste, nemlig alle orgelpiberne og kabler og ledninger, der ser ud som et totalt virvar for almindelige mennesker. Lange, store kasser, en masse træuld og plastic blev placeret i kirken, og en for en blev orgelpiberne forsigtigt pillet ned, omhyggeligt pakket ind og puttet i kasserne.

De to orgelbyggere arbejdede hele dagen og fik det meste pillet ned og pakket sammen. Det var kun en lille bunke træ, der blev kasseret, og det fyldte ikke ret meget. Næste formiddag var hele orgelrummet tømt, og der var ryddet op og støvsuget overalt. Et låneorgel blev sat ind i kirken, og Margit må nu de næste måneder ”nøjes” med at spille på det lille orgel. Inden det nye orgel skal stilles op - i løbet af efteråret - skal orgelrummet gøres klar, så det hele kommer til at se rigtig fint ud. Det er meget spændende at følge med i, hvordan det hele foregår.  På vegne af orgeludvalget i Lem, Mary Ølgaard

Opvisninger i Højmark og Lem TAK for nogle fantastisk flotte opvisninger i Højmark og Lem …vi glæder os til at se Jer igen til gymnastik start til september.

17


18

Gud og spaghetti – nu også udendørs! Vi satser på godt vejr – og byder på både børnegudstjeneste og spisning i præstegårdshaven onsdag den 10. august kl. 17.30. Minikonfirmanddrengene er netop færdige med deres 3 dage lange forløb, og de vil deltage i gudstjenesten og inviterer sammen med præsten alle børn i Lem og Højmark og deres forældre til også at være med. Gudstjenesten foregår på plænen ved præstegården – og det gør spisningen også. Om middagen lige bliver spaghetti vides i skrivende stund ikke – men mad og drikkevarer vil ikke mangles – blot skal I huske tilmelding i god tid. Senest dagen før venligst! Derudover kan jeg oplyse, at det er hensigtsmæssigt, at alle børn har praktisk tøj på den aften, samt evt. gummistøvler. De har nemlig mulighed for at indtage de herlige rammer – plæne, skov, bæk og bålpladser – efter maden, og mens de voksne nyder en kop kaffe midt i den grønne frodighed. Skulle vejret ikke være til udendørs ophold, så vil børnegudstjenesten foregå i Lem kirke og spisningen i Lem Hallen.  Hanne Byskov

Kirkelige handlinger Dåb: 27.02 27.03 01.05 01.05

Sommeren 2009

Kaffe i præstegårdshaven Traditionen tro har vi hvert år kaffe efter en gudstjeneste i august i præstegårdshaven. Det har vi selvfølgelig også i år men med den tilføjelse, at gudstjenesten OGSÅ afvikles i præstegårdshaven. Det foregår søndag den 14. august lige efter sommerfesten i Højmark. Sidste år havde vi også annonceret med friluftsgudstjeneste, hvilket desværre grundet vejret endte med at blive indendørs. Det håber vi ikke bliver aktuelt i år – men skulle vejret drille os, så vil gudstjenesten foregå i kirken i Højmark og kaffen drikkes i præstegårdens stuer. Gudstjenesten begynder kl. 14.00, og alle er selvfølgelig velkomne!  Begge menighedsråd og præstefamilien I februar kunne Kurt fejre 30 års jubilæum som kirkesanger ved Højmark kirke. … Han har dog nogle år endnu, før han kommer op på sin forgængers præstation. Uhre var kirkesanger i Højmark i 50 år! Tillykke til Kurt fra menighedsråd og personale ved kirken!

Silke Kirstine Pedersen Max Ravn Johannessen Silas Stigaard Sørensen Noah Stigaard Sørensen

Begravede/bisatte: 25.02 Gudrun Bank Jensen 02.04 Karen Langkjær 02.04 Kristian Husted 14.04 Tobias Tang Jensen 15.04 Ludvig Nielsen 19.04 Annalise Leonora Høedt Larsen

Jeg holder sommerferie i uger 26-28. I mit sted fungerer sognepræst, Anette Madsen, der træffes på. 97 32 16 18.  Hanne Byskov

Rosenlunden - gudstjenester Der er med få undtagelser gudstjenester hver 14. dag – i lige uger – torsdage kl. 14.30. Efterfølgende drikker vi kaffe. HB: Hanne Byskov AM: Anette Madsen Uge

Dato

Præst

22

2. juni - Ingen gudstj. (Kr. Himmelfart)

24

16. juni

AM

26

30. juni

AM

28

14. juli

AM

30

28. juli

HB

32

11. aug.

AM

34

25. aug.- altergang

HB

36

8. sept.

HB

Info… Kirkerne Sognepræst: Hanne Byskov Øster Lemvej 2 6940 Lem St. Tlf. 97 34 30 29 E-mail: byskov@os.dk Træffes alle dage undt. mandage i præstegården i Højmark, samt i Kirkehuset i Lem, St. Kjærgårdsvej 2, normalt om torsdagen kl. 16.00-17.00 Graver i Højmark: Kjeld Graversen Kirkegårdskontoret Adelvej 23A Tlf. 97 34 30 56 E-mail: hojkirkon@live.dk Kontortid tirsdag-fredag kl. 9.00-9.30 Graver i Lem: Flemming Lauridsen Graverhuset på Lem Kirkegård Tlf. 97 34 25 25 E-mail: graver-lem@mail.dk Træffes hverdage kl. 9-16 Fridag mandag Hjemmeside: www.soenderlem-sogn.dk Kirkestof bedes leveret til: Hanne Byskov Øster Lemvej 2 6940 Lem St.

19


20

233

Dato:

Dag:

Højmark

Lem

Velling

Ølstrup

juni 2.

Kr. himmelfart

5.

6. søn. e. påske

12.

Pinsedag

13.

2. pinsedag

14.002 HB

19.

Trinitatis søndag

10.30 HB

26.

1. søn. e trinitatis

10.30 HB 9.00 HB 1

9.00 AM

10.30 AM

9.00 HB

10.30 AM

9.00 AM

9.00 AM

10.30 AM

10.30 HB 1

14.00 Alkjær Lukke, Ringkøbing 9.00 HB

10.303 AM

10.304 HB

9.00 AM 9.00 HB

juli 3.

2. søn. e trin

10.30 AM

9.00 AM

10.

3. søn. e trin

17.

4. søn. e. trin.

9.00 AM

24.

5. søn. e. trin.

10.30 HB

31.

6. søn. e. trin.

9.00 AM

10.30 AM 10.30 AM

19.00 HB 10.30 HB

9.00 HB 9.00 HB

august

Juni

juli august

7. søn. e. trin. Børnegudstj.

14.

8. søn. e. trin.

14.006 HB

21.

9. søn. e. trin.

17.00 HB

19.00 HB

28.

10. søn. e. trin.

9.00 HB

10.30 HB

10.30 HB

9.00 HB

19.00 HB

17.305 HB

14.00 AM

Sommermøde Valfartstur

1 Fødselsdagskage eft. gudstj 2 Friluftsgudstj. på Øster Lem Hede – i Højmark kirke v. dårligt vejr 3 I sommertræfteltet 4 Gudstj. i teltet i Anlægget 5 I præstegårdshaven - i Lem kirke v. dårligt vejr 6 I præstegårdshaven og eft.flg kaffe - i Højmark kirke v. dårligt vejr 7 Konfirmand-indskrivning HB: Hanne Byskov AM: Anette Madsen

10.30 AM

Team Lynderup · 97 17 34 08

9.00 AM 4

Noter

gudstjenester

7. 10.

SUSET | Juni-August 2011  

Sognebladet "SUSET"

SUSET | Juni-August 2011  

Sognebladet "SUSET"

Advertisement