Page 1

HockeyStyle MAGAZINE VOOR DE HOCKEYLIEFHEBBER

n°30

#GrandeDames Eva de Goede | Caia van Maasakker | Margot van Geffen Marijke Fleuren | Yolande Brada Erna Truijens | Boukje Smeets


@mercianhockey


Grande Dames en Power girls in hockey Dat is het thema van onze jubileum editie. Nummer 30, 9e jaargang. Vrouwen in sport op topposities is een hot item en zeker op de dag dat dit nummer uitkomt, 8 maart is immers de internationale vrouwendag. Vrouwen innoveren, ondersteunen, en klimmen telkens een tree hoger op de ladder, maar er zijn bijvoorbeeld maar 19% vrouwelijke bestuurders in de hockeysport in Nederland. Dat is natuurlijk veel te weinig. Dat moet en kan beter.

Toppers als Eva de Goede, Caia van Maasakker en Margot van Geffen weten al jarenlang wat het is om te bikkelen, neer te gaan en weer op te klimmen tot de ongekende hoogte ĂŠn vooral daar te blijven. Al jarenlang draaien deze speelsters mee in de top van Oranjehockey Dames.

Marijke Fleuren wist zich als voorzitter van de Europese Hockeybond (EHF) te profileren en neer te zetten als een voorvechter voor een gelijkwaardige verdeling van vrouwen in de sport op topposities. Ze stond aan de wieg van het #Swingproject wat deze lente van start gaat via de EHF. Hiermee gaat deze balans er komen. #balanceforbetter

Yolande Brada, umpire specialist, heeft zich tomeloos ingezet voor meer vrouwen in umpiring. Haar project #zijfluittop was een daverend succes en leverde veel meer enthousiaste vrouwelijke scheidsrechters op die genoten van haar masterclasses.

Erna Truijens, bestuurslid communicatie bij HC Rotterdam, startte dit jaar veel passie het Sportiviteit en Respect project, een zeer succesvol traject wat direct door de KNHB werd opgepakt en uitgezet bij andere clubs en wat nog veel zijsprongen zal kennen.

Boukje Smeets, docent HAN sport en bewegen en leercoach KNHB, ontwikkelde het straat hockey, ook bekend als streethockey en positioneerde de hockeysport daarmee als coole en hippe sport. Het concept is inmiddels een begrip en wordt omarmd op nationaal en internationaal niveau,

4


Frederique Passier blogt voor ons en laat zich de mond niet snoeren. Ze gaat voor gelijkheid ook bij selectiemogelijkheden. Niet gelijk alles wegduwen maar goed kijken naar het team en hun passie.

Powergirls Seffie en Lola laten zien hoe stoer hockey is en dat met heel veel succes op instagram tonen. Met heel veel volgers en enthousiaste fans tot gevolg.

#teamworkmakesthedreamwork: Onze eindredacteur Maryse Govaert is mijn rechterhand en onmisbaar. Ze woont in de Verenigde Staten en zet haar communicatie skills in voor ons magazine maar ook voor de lokale hockeyorganisaties. Ze organiseert, rijdt soms 1000 kilometer voor een wedstrijd, is de thuisbasis voor vele teams en checkt ook nog eens al onze teksten. Onze instagram powergirls Hanke en Femke zijn er nog net niet dag en nacht bij om te posten en te delen op HockeyStyle en Trainers4Trainers en onze instagram powerdame Caroline Leeman houdt 3 dagen per week onze Hockeyvacatures account bij naast haar andere werkzaamheden zoals o.a. communicatie voor Hockeyclub De Kromhouters. Zonder de inventieve en creatieve oud international en hoofdklasse hockeyer Charlotte Vega kan ik ook niet. Zij blogde jarenlang voor ons en regelt alles rondom de styling en de coverfotoshoots.

En ik? Ik ben door mijn vader en moeder opgevoed met het idee dat je als vrouw alles kunt bereiken en je alles kunt leren en uitvoeren. Voor hun bestond onderscheid tussen man en vrouw niet. De vraag die ik als meisje kreeg over wat ik later wilde worden, beantwoorde ik dan ook steevast met: Moeder en Directeur/Baas. En dat is aardig gelukt. Met dank aan mijn ouders. Veel leesplezier!

Jacqueline Francisca Coreen-Blanco Hoofdredacteur HockeyStyle Magazine Uitgever TrulyDutch Publishing Dagelijks Bestuurder Stichting HockeySupportGroupNL Partner in So Healthy NL Moeder & Echtgenote

5


Eva de Goede 10

Caia van Maasakker 18

Margot van Geffen 26

Marijke Fleuren 34

Yolande Brada

40

6


Erna Truijens 48

Boukje Smeets 56

Seffie & Lola 66

Frederique Passier 74

Carlo Daniels

78

7


DE HOCKEY SPECIALIST VAN FLEVOLAND! OSAKA - ADIDAS - RITUAL - INDIAN MAHARADJA - MERCIAN - DITA – GRAYS NEDSTAR – EDGE - HINGLY - KARAKAL - OPRO - GRIBBID - PURE2IMPROVE – UNDER ARMOUR - TEAMKLEDING - BEDRUKKINGEN OP MAAT! The Hockey Centre is te vinden in ‘ the centre’ van het land, Almere. De Almeerse hockey specialist, makkelijk bereikbaar, gratis parkeren, service op maat en een kopje thee of koffie hoort er bij ons bij!

EAT, SLEEP, HOCKEY, REPEAT Elk personeelslid van The Hockey Centre heeft een passie voor sport en affiniteit met hockey. Bij The Hockey Centre werken sporters die zelf nog spelen, coachen, training geven, ervaring hebben met het organiseren van sport evenementen en plezier hebben in het op maat helpen van de Hockey Centre Member! Passie voor sport en dan met name hockey brengen wij op verschillende manieren over en wij zien jou dan ook graag terug bij ons in de winkel, zodat jij dit zelf kan ervaren.

TEAM WORK, MAKES THE DREAM WORK BEZOEK ONS WEBSHOP: WWW.HOCKEYCENTRE.NL WINKEL: LOUIS ARMSTRONGWEG 110 ALMERE

DINS./VRIJ 10.00 – 18.00 ZAT. 9.00 – 16.00


Eva de Goede

Hockey is een simpele sport, maar het is moeilijk om het simpele goed te doen


Grande Dame van Oranje:

Eva de Goede Ze is niet meer weg te denken bij Oranje. Ze is snel. Ze is overal en haar temperament wisselt ze af met een stralende glimlach. Ooit zei ze: “Hockey is een simpele sport, maar het is moeilijk om het simpele goed te doen”. Zij doet het gewoon. Omdat ze dat kan. Want ze is 1 van de grande dames van Oranje. De 10 voor Eva de Goede:

Eva, je broer is een tennisser, jij hebt ook getennist, hoe en waar is jouw hockey carrière gestart? Dat klopt, ik heb vroeger veel getennist samen met mijn broertje. Rond mijn tiende ben ik op hockey gegaan. Vriendinnetjes van mij gingen hockeyen en ik dacht ik ga het ook proberen. Vanaf toen verliefd geworden op het spelletje. Je bent niet van de opsmuk, wel lekker basic en vooral zeggen wat je denkt. Zo speel je ook. Basic dus ook basiskennis van de techniek, hoe belangrijk is dat en was dat altijd al je ding? Ik denk wel dat ik van jongs af aan gevoel heb gehad voor het spelletje. Balsporten zijn wel echt mijn ding en heb ik altijd ontzettend van genoten. Ik hou van het concept teamsport, samen werken naar een doel en samen mooie dingen neerzetten. Ik kan dus ontzettend genieten van een mooie pass naar iemand. Op het moment dat ik ervoor zorg dat ik daarin excelleer kunnen anderen ook excelleren.

11


Je draait al heel wat jaren mee, hebt even een break genomen ter voorkoming van een burn-out, maar bent weer op volle sterkte terug met inmiddels een gouden wereldplak en een gouden CT op zak. Hoe kijk je tegen de toekomst aan? 2020 Olympische spelen en dan? Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel ver vooruitkijk. Ik geniet nu weer ontzettend van het spelletje. Spelen bij Amsterdam en natuurlijk het Nederlands team maakt mij op dit moment gelukkig. Dat is voor mij het belangrijkste, dat ik het leuk blijf vinden en dat ik fit ben natuurlijk. Dus ik ga voor Tokio als alles natuurlijk goed blijft gaan.

Er verandert veel in het internationale hockey, bijna jaarlijks worden de regels aangepast. Is dat een goede ontwikkeling volgens jou of moet het een paar jaar stabiliseren? Ik denk dat het altijd goed is om te blijven ontwikkelen / veranderen. Soms kom je er dan ook achter dat iets niks is maar dan weet je het in ieder geval wel. Dus ja, ik ben van mening dat het een goede ontwikkeling is voor de hockeysport. Je hebt een druk leven naast hockey bij Dames 1 Amsterdam, Oranjehockey, met inmiddels ook de pro hockey league erbij en een vriend die ook op het hoogste niveau hockeyt zowel voor de heren Hoofdklasse bij KZ en als international. Heb je nog wel tijd voor een privéleven en hoe combineer je dat? Ik heb zeker wel tijd voor een privéleven. Je moet alleen wel keuzes maken en prioriteiten stellen natuurlijk. Ik weet zelf waar ik voor kies op dit moment en natuurlijk combineer je het voor zover het kan maar in the end gaat het om op mijn best zijn in Tokio. Je hebt al zo enorm veel gewonnen en meegedaan in de mooiste competities die er zijn, zoals het EK, het WK en vooral de Olympische spelen, dus de keuze wordt vast moeilijk, maar wat was voor jou het allermooiste hockeymoment ooit en waarom? Het is inderdaad een verschrikkelijke moeilijke keuze. De OS zijn gewoon zo bijzonder. Het ultieme voor een sporter om aan mee te doen en om dan ook nog eens twee keer goud te halen en een keer zilver is bijna onwerkelijk. Als ik echt moet kiezen ga ik toch voor het WK in Den Haag. Dat was zo verschrikkelijk bijzonder om voor het fantastische thuispubliek een gouden medaille te halen. Toen dacht ik echt, wow, dit ga ik nooit meer in mijn leven meemaken.

12


13


14


Het huidige Oranjehockey Damesteam is natuurlijk een heel ander team dan een paar jaar terug; je gaf ook al aan dat je dit een heel prettig team vond, met overal sleutelspelers en je visie op het spel is heel duidelijk en helder. Zie je jezelf na je eigen carrière nog wel terugkeren als trainer coach of houdt het na het hockey helemaal op met hockey? Op dit moment zie ik mezelf niet echt terug keren als speler of coach. Ik ben nog steeds erg aan het genieten van het spelletje en zal het altijd blijven volgen maar op dit moment denk ik dat wanneer ik klaar ben ik ook echt klaar ben. Voor de fans: Welke muziek stream je graag? Ik ben echt fan van veel dingen. Een manusje van alles. Vaak voor hockeywedstrijden wel met een lekkere beat erin om een beetje in de goede strijd sfeer te komen. ;) Wat is je lievelingseten? Ik ben echt een sushi mens. Kan ik niet genoeg van krijgen! Wat doe je graag buiten het hockey, heb je een hobby? Ik heb verder niet echt een hobby. Vind het voornamelijk fijn als ik een keer tijd heb voor andere dingen om dat ook te besteden met familie/ vrienden. Met welke stick en schoenen speel je en waarom zijn die voor jou het beste? Ik speel met een Adidas stick, de DF24. Daarnaast loop ik op de Adipower schoenen van Adidas. Tot slot: Wat is jouw toptip voor de aanstormende talenten? Je moet er zelf hard voor werken als je iets wilt bereiken. Zolang je ergens van houdt doe je er alles voor. Blijf genieten en dromen.

â˜ş

15


Caia van Maasakker

“

In het moment ga ik altijd uit van mijn eigen kracht.

�


De Grande Dame van Oranje:

Caia van Maasakker. De stille kracht van Oranje. Draait ook alweer heel wat jaren mee. Over haar werd door teamgenote bij SCHC en voormalig Oranjespeelster Carlien Dirkse van de Heuvel gezegd: “Ze treedt niet snel op de voorgrond, maar als ze iets zegt, heeft ze er wel over nagedacht. Daarna kan ze leidend zijn�. Want als ze wat zegt, of actie neemt, dan weet je het ook. Deze economie studente is een blijvertje en een bijtertje. Zonder alteveel erover kwijt te willen, maar wel met een randje, een gouden randje. De 10 voor Caia van Maasakker Wow, je gaat lekker, bent natuurlijk al jarenlang aan de top, hoe is alles voor jou qua hockey gestart? Ik kom uit een echte hockeyfamilie, mijn ouders hebben vroeger allebei gehockeyd en mijn zussen en broer speelden ook. Ik ging (en nu nog steeds) altijd met plezier naar het veld en was blij als ik lekker buiten mocht spelen. Je bent zoals gezegd niet op de voorgrond, maar wel degelijk een gevaarlijke speler 1 op 1. Analyseer je jouw directe tegenstander ook vooraf, los van het team en de coach, of laat je het aan het moment over? Wanneer directe tegenstanders bijzondere kwaliteiten hebben dan let ik daar wel even op en worden we daarvoor gewaarschuwd. Maar na een tijdje speel je vaker tegen dezelfde tegenstanders en weet je wat iemands kracht is, of waar een land goed in is. Dus dat neem je dan mee de wedstrijd in, maar uiteindelijk in het moment ga ik uit van mijn eigen kracht. Je studeert, speelt bij een hoofdklasser die dit seizoen wel heel lekker gaat overigens (SCHC Dames 1) en daarnaast nog Oranje, inclusief de

19


pro hockey league. Hoe doe je dat en hoe combineer je privé/studie/ hockey? Ik vind het leuk en voel me bevoorrecht dat ik dit mooie hockeyleven heb en geniet van elk moment en probeer het zo goed mogelijk te combineren met privé en studie. Het is dan belangrijk om prioriteiten te stellen, op het moment zijn we veel weg voor de pro league wat super leuk is maar ervoor zorgt dat de studie wat stiller ligt. Wanneer ik weer in Nederland ben pak ik dat op en probeer ik er stappen in te maken. Er verandert veel in het internationale hockey, bijna jaarlijks worden de regels aangepast. Is dat een goede ontwikkeling volgens jou of moet het een paar jaar stabiliseren? Het mooie aan hockey is dat het altijd innovatief probeert te zijn, ik vind dat een goede ontwikkeling. Zolang de essentie van het spel maar blijft bestaan. Strafcorners, verdedigen, scoren, evalueren, het zit er allemaal in. Wat is voor jou het leukste aan het spelletje en zou je zonder kunnen of zie je voor jezelf toch een loopbaan in de hockeywereld? Al die dingen vind ik leuk, ik geniet iedere keer weer van het spelletje. Dat is ook de reden dat je zoveel voor een sport kan leven. Ik vind het super mooi om samen met een team voor het ultieme te gaan en elkaars kwaliteiten te benutten. Maar of ik echt een loopbaan in de hockeywereld verder zou ambiëren dan als speler, dat denk ik nu van niet. De video scheidsrechter, wel of niet in hoofdklasse hockey? Er zijn voorstanders en tegenstanders, wat is jouw opinie? Ik denk dat het moeilijk is om het te realiseren bij elke wedstrijd in de hoofdklasse. Een videoscheidsrechter is als speler erg fijn, het zou bij play offs/ out wedstrijden een goede toevoeging kunnen zijn. Je hebt al zo enorm veel gewonnen en meegedaan in de mooiste competities die er zijn, zoals het EK, het WK en vooral de Olympische spelen, dus de keuze wordt vast moeilijk, maar wat was voor jou het allermooiste hockeymoment ooit en waarom? Dit is zeker geen makkelijke keuze. De Olympische Spelen zijn iets heel bijzonders, maar Wereldkampioen worden in eigen land was ook echt een bijzondere ervaring. Als ik een moment moet kiezen dan kies ik toch voor mijn eerste Olympische Spelen in 2012. Het voelde zo onwerkelijk om daar te zijn en uit te mogen komen voor je land.

20


21


Om vervolgens het hele tracject dat je met elkaar bent doorgegaan te belonen met Olympisch goud, dat is een niet te beschrijven gevoel. Voor de fans: Welke muziek stream je graag? Eigenlijk van alles wel wat, soms lekkere gouwe oude en meezingers en de andere keer heerlijk ontspannen mellow bars om vervolgens lekker hyped op te raken voor een wedstrijd. Wat is je lievelingseten? Sushi Wat doe je graag buiten het hockey, heb je een hobby? Ik heb niet echt een hobby, maar buiten hockey besteed ik graag tijd met vrienden en familie en dan is een shopje hier en daar ook niet uitgesloten.

đ&#x;˜‰

Met welke stick en schoenen speel je en waarom zijn die voor jou het beste? Ik speel met de Adidas DF24 stick omdat die optimaal is voor de sleeppush en balcontrole. En ik draag de fabela zone schoenen van Adidas. Tot slot: Wat is jouw toptip voor de aanstormende talenten? Zolang je plezier hebt in wat je doet is hard werken en ervoor gaan het mooiste wat er is. Dus haal alles eruit wat erin zit en blijf lachen en genieten samen met je teamgenoten.

22


23


SUPPORTED BY

WE ARE connected g e l r e v o

s n e d j i t strijd de wed

STEUN

elkaa OOK tijdens het fluiten r ✔ open spraakverbinding D J I T L A ✔ Eigen oortjes & mobiel DEN VERBON ✔ BETERE Arbitrage g e e ft ✔ real time begeleiding vertrouw en #samenbeterfluiten

www.refcom4all.COM


Margot van Geffen

“

Ik ben van jongs af aan al fanatiek en kan niet goed stilzitten, dus is ritme en goed voor jezelf zorgen belangrijk.

�


Grande Dame van Oranje:

Margot van Geffen Altijd een stralende lach, altijd energiek en zonder schroom voor een fysieke hockeywedstrijd, een teamspeler pur sang. Beter goed voorbereid dan op de gok, en hard werken hoort erbij, lijkt haar motto te zijn. Margot van Geffen zet zich meer dan 100% in en dat betaalt zich uit. Margot, je bent altijd positief en gaat er dan ook voor de volle 100% voor. Hoe lang ben je nu al met hockey bezig en was je als jong meisje ook zo fanatiek? Van jongs af aan was ik fanatiek, ik ging toen ik 5 jaar was altijd helemaal omgekleed mee met mijn 3 jaar oudere zus in de hoop dat ze mij zouden vragen in te vallen. Ik mocht wel een aantal keer aansluiten bij de benjamins (6 jaar oud). Toen ik 6 werd mocht ik eindelijk zelf op zaterdag naar de benjamins. Vanaf mijn 14e mocht ik met dames 1 meetrainen en invallen. Vanaf toen is het eigenlijk allemaal begonnen. Je speelt al sinds 2011 voor Oranje, dus we mogen jou zeker tot de Grande Dames van het Nederlandse hockey rekenen. Je staat op het punt te starten met de Pro Hockey League. Hoe kijk je daar tegen aan? Mega veel zin in, het is een uitdaging om zo snel mogelijk in het ritme te komen en dus met de tijdsverschillen om te gaan. Ook bijzonder om elke keer met een andere groep op het veld te staan. Er verandert veel in het internationale hockey, bijna jaarlijks worden de regels aangepast. Is dat een goede ontwikkeling volgens jou of moet het een paar jaar stabiliseren? Het is goed dat ze de sport blijven ontwikkelen maar het moet voor de kijkers thuis ook volgbaar blijven. Ik houd zelf wel van veranderingen maar het moet wel ergens op slaan.

26


Je hebt een reuze druk leven, met je Hockey carrière bij HC Den Bosch, je werk, Oranje Hockey, op en neer reizen in Nederland, maar nu ook veel naar het buitenland. Hoe combineer je dat allemaal en wat is je geheim om dit turbo tempo vol te houden? Ik ben gelukkig wel een persoon die niet heel goed kan stil zitten, maar het geheim hierachter is toch wel echt goed voor jezelf zorgen, daarbij is ritme erg belangrijk. Ook de juiste voeding en een goede nachtrust komt daarbij kijken. Nu we het toch over geheimen hebben, hoe doen jullie dat toch bij Den Bosch, keer op keer landskampioen en Europees kampioen, wat is het geheime ingrediÍnt van dit succes? Daar kan ik natuurlijk niet veel over loslaten; investeren in de jeugd is iets wat Den Bosch goed en belangrijk vindt. Er zitten in de selectie nu veel jonge nieuwe meiden. Helpen jullie hen en wat kun je je nog herinneren van jouw start bij Oranje op dat gebied? We helpen zeker waar nodig is, het is leuk om je ervaring te delen en de nieuwe jonge meiden te zien groeien. Ook toen ik erbij kwam werd ik geholpen waar nodig, maar ik wist mijn taak wel: mond dicht en keihard werken. Je hebt al zo enorm veel gewonnen en meegedaan in de mooiste competities die er zijn, zoals het EK, het WK en vooral de Olympische spelen, dus de keuze wordt vast moeilijk, maar wat was voor jou het allermooiste hockeymoment ooit en waarom? Er zijn inderdaad meerdere momenten, ik pak er twee uit. Olympische Spelen in Londen en het WK in Den Haag, in een vol Oranje ADO Stadion met veel familie en vrienden.

28


29


30


Er is op dit moment heel veel reuring rondom de jeugd, waarbij de bond heeft gesteld dat onder een bepaalde leeftijd de druk van toernooien niet nodig is. Periodiseren voor iedereen is sowieso een issue, maar wat als de jeugd nou wel wil? Wij vroegen dit al eerder aan o.a. Raoul Ehren en Tim Jenniskens, wat is jouw visie hierop? Ik denk dat het enig sinds slim is van de KNHB, de jeugd moet plezier maken en zo beter worden, we moeten voorkomen dat ze hockeymoe worden als ze begin 20 zijn. Voor de fans: Welke muziek stream je graag? Ik houd echt van van alles, Golden Oldies zoals Michael Jackson en Queen, Gold Fish en Mi Casa, Nederlandstalig of gewoon wat rustige relax nummers van John Mayer, Jason Mraz, Mumford and Sons. Wat is je lievelingseten? In de winter houd ik echt van verse soep maken of stampotjes, in de zomer meer van salades. Ook een portobello burger is heerlijk. Wat doe je graag buiten het hockey, heb je een hobby? Ik vind koken erg leuk. Ook ben ik altijd in voor een koffiejte buiten de deur en even wat leuke winkeltjes inlopen. Met welke stick en schoenen speel je en waarom zijn die voor jou het beste? Stick: Brabo, heerlijke stick en alleen om de naam wil je er mee spelen toch Schoenen: Asics, Asics heeft op gebied van schoenen erg veel verstand, daardoor weten ze welke schoen het beste bij jouw past. Tot slot: Wat is jouw toptip voor de aanstormende talenten? Klinkt cliché maar maak plezier, en blijf het spelletje leuk vinden. Ook goed om je te specialiseren in 1 bepaalde techniek. PICK ONE: • Aangeven • Stoppen • Slag • Sleep • Uitlopen van corner • Lijnstop • Blokker

31


Skill Parks

powered by CsignSports

Onze partner CsignSports heeft een innovatieve 3D hockeymat ontwikkeld die zowel je stick handeling, snelheid en techniek in de kleine ruimte bevorderen. Deze skillmat wordt door European Hockey Group aangeboden bij alle hockeyclubs in de vorm van complete skillparken. De ruimte en het budget vormen de mogelijkheden voor het creĂŤren van een op maat gemaakt skillpark. Indien gewenst zijn de

Skillpark HC Oss

skillparken ook in clubkleur verkrijgbaar. Ga voor meer informatie naar onze website: www.europeanhockeygroup.com Skillpark HC Schiedam

EXCELS IN HOCKEY PERFORMANCE European Hockey Group

www.europeanhockeygroup.com


Video Analysis powered by TeamTV

Samen met onze partner TeamTV hebben we een online softwarepakket ontwikkeld. Dit pakket biedt de mogelijkheid om videomateriaal te uploaden, te coderen en te delen met de spelers en de staf. Alle statistieken van de wedstrijd zijn direct in te zien. U kunt daarnaast ook rekenen op onze professionele begeleiding en ervaring op het

Match statistics

hoogste niveau.

Ga voor meer informatie naar onze website: www.europeanhockeygroup.com Video analysis systems

EXCELS IN HOCKEY PERFORMANCE European Hockey Group

www.europeanhockeygroup.com


Marijke Fleuren

Inspiratie, veel inspiratie die krijg ik. Er is zoveel vrouwelijk talent om ons heen!


Grande Dames van de Hockeysport:

Marijke Fleuren, voorzitter EHF Marijke Fleuren, je bent sinds 2011 voorzitter van de Europese Hockey Bond, ook wel de EHF genoemd. Je hebt als insteek gekozen voor verbinden, verbeteren en versterken. Als je terugkijkt naar toen, hoe ziet een en ander er nu uit? Ik denk dat we een mooie vooruitgang hebben geboekt. Zowel in de ontwikkeling van de competitie - clubs en landen - als in opleiding en development opzicht. Denk aan onze Europese Kampioenschappen en EHL, beide grote evenementen geworden, en aan de opleidingsstructuur waarin ondersteuning voor all niveaus te vinden is. Daarnaast is onze aanpak van het Parahockey nu wereldwijd aanvaard en zijn we met de seminars voor onze jeugdige organisatietalenten voorbereid op de toekomst. De hockeysport ontwikkelt, met iedere keer nieuwe regels en voorstellen, dat kan voor de breedtesporter wat verwarrend werken. Kun je je hier iets bij voorstellen en wat is jouw standpunt hierin? Zonder vernieuwing geen vooruitgang. Met de EHL hebben we het voortouw genomen om de regels een opfrisbeurt te geven. Maurits Hendriks heeft daarin een grote rol gespeeld. Wij konden dat doen omdat de EHL een clubcompetitie betreft die onder onze eigen bevoegdheid valt. De FIH heeft 90% van de pilots overgenomen. Natuurlijk begrijp ik dat sommige veranderingen voor de breedtesport even wennen zijn. In sommige gevallen kost het wat meer tijd om te accepteren dat bijvoorbeeld een wedstrijd in 4 kwarten wordt gespeeld. We luisteren goed naar de geluiden om ons heen en dat kan reden zijn dat we pilots niet omzetten in regelwijzigingen. Ik ben er trots op dat we binnen de hockeywereld open staan voor regelaanpassingen. Je ziet hoeveel moeite het Marco van Basten kost in de voetbalwereld.

Hoe werkt de Europese Hockeybond samen met de Internationale Hockeybond en wat merken wij in Nederland hiervan? Als voorzitter van de EHF ben ik automatisch lid van het FIH bestuur.

35


Andere mensen uit mijn bestuur zitten in FIH Commissies. Angus Kirkland, de Director General van de EHF, heeft samen met zijn collega’s uit de andere continenten regelmatig overleg met de FIH Ceo en staff. Dus er lopen veel lijntjes. Wij vallen allemaal, inclusief alle hockeylanden en indirect de clubs, onder de ‘governing body’ van de FIH. Ik denk dat iemand die bijvoorbeeld in Phoenix dames 2 speelt, geen idee heeft van deze structuur. Dat is ook prima. De clubs in Nederland hebben te maken met de KNHB. Daar kunnen ze alle informatie krijgen en indien nodig naar ons doorverwezen worden. Op dit moment maak je je sterk voor de rol van vrouwen in de sportwereld. Kun je daar iets meer over vertellen? Zeker. Wanneer je een tijdje meeloopt in de organisatie binnen de hockeywereld, dan kun je er niet onderuit dat je de verhoudingen op het veld (min of meer 50/50) niet terugziet in het (top)management van de sport. Of dat nu over scheidsrechters, coaches, commissieleden of bestuurders gaat. Gelukkig is Yolande Brada hard aan het werk om meer vrouwelijke topscheidsrechters te krijgen. Binnen de EHF en de FIH werken we aan meer vrouwelijke coaches wereldwijd. Ik richt me vooral op bestuurlijk talent. Ik denk dat, wanneer de verhoudingen wat meer gelijk zouden zijn, dat echt de sfeer en de kwaliteit van de beslissingen ten goede zou komen. Thomas Bach zegt steeds dat het niet logisch is om 50% van de wereldpopulatie niet te gebruiken. En dat sport een prachtig platform geeft om daar iets aan te doen. Die uitdaging heb ik aangenomen. Hoe? Door initiatieven te ontplooien binnen de EHF: Statutair meer vrouwen in bestuur, tenminste 2 vrouwen in elke EHF commissie, het organiseren van een EHF Leaderships Forum, waarvoor we van alle lidstaten 1 vrouw uitnodigen om deel te nemen, etc. Door veel met vrouwen te praten - jong en oud -, door te luisteren naar wat zij zouden willen en waarom ze de stap (nog) niet hebben gemaakt. Door de verschillende functies die ik bekleed kan ik verbindingen maken. O.a. door presentaties te geven. In maart geef ik een presentatie in Cairo over de internationale positie van vrouwen in het hockey op een congres voor Arabische vrouwen. Een uitdaging, want wat kun je wel zeggen en wat niet? Kortom, op alle fronten probeer ik me in te zetten omdat ik werkelijk vind dat we stappen moeten maken en daar wil ik graag tijd en aandacht aan geven. Wat ik daarvoor nodig heb? Inspiratie, veel inspiratie en die krijg ik. Er is zoveel vrouwelijk talent om ons heen!

36


37


KNAPINSTITUTE.NL


Yolande Brada

In de praktijk is gebleken dat veel meiden na afloop van de masterclasses het fluiten ‘nog leuker vinden’


Grande Dames van de Hockeysport:

Umpire Professional Yolande Brada Yolande, je hebt als umpire professional grote stappen gemaakt voor de scheidsrechters gemeenschap in het Hockey, zowel in Nederland als in het buitenland. Hoe is een en ander gestart bij jou en waarvan de passie voor het fluiten? Tja, om nu te zeggen dat ik als vijftienjarige meteen al passie voor het fluiten had, is teveel gezegd, maar ik vond het vanaf het allereerste moment ontzettend leuk. Als je iets met plezier doet dan wil je ook verder, althans zo werkt dat bij mij. Bovendien was (en ben) ik erg gedreven om alle dingen zo goed mogelijk te doen. Ik ben een sporter die gaat voor de winst, voor het hoogst haalbare. Terugkijkend heeft het zo gewerkt, maar in de beginfase was ik daar niet bewust mee bezig. Pas toen ik uiteindelijk de landelijke top had bereikt en internationaal aan de weg timmerde, besefte ik waar mijn enthousiasme en fanatisme me hadden gebracht. Op dat moment was het inmiddels inderdaad een passie geworden, waar ik heel veel voor over had en waarbij ik altijd voor 100% de steun van Jaap en de kinderen heb gehad. Na mijn carrière als scheidsrechter ben ik overgestapt naar het beoordelen en coachen, op zich twee volstrekt verschillende rollen, maar waar ik mijn kennis en ervaring in kwijt kon. In de afgelopen twintig jaar heeft mijn passie zich meer verdiept: lag de focus eerst op het fluiten zelf, daarna is het steeds meer komen te liggen op de ontwikkeling en de progressie van de scheidsrechters, zowel landelijk als internationaal. Vanuit mijn eigen bedrijf doe ik dat nog steeds met heel veel energie en enthousiasme. De laatste jaren zijn er veel veranderingen geweest, zoals de video umpire op internationaal gebied en het mixed fluiten ook op internationaal en op nationaal niveau. Wat kan er voor jou nog anders of bij en moeten we ook naar video umpiring bij hoofdklasse wedstrijden? Vanaf het moment dat de FIH ongeveer tien jaar geleden is begonnen met het inzetten van de video umpire is er veel gebeurd in de hockeywereld. De

41


42


eerste jaren waren er nog wat kinderziektes en inmiddels zijn we al lang gewend aan de grote voordelen voor een zo correct en rechtvaardig mogelijk verloop van de wedstrijden. In feite een hulpmiddel voor de scheidsrechters en tegenwoordig door alle partijen op de juiste momenten ingezet. Echt een super middel. Het is natuurlijk fantastisch als video umpiring ingezet kan worden bij hoofdklasse wedstrijden en op zich wil ik niet in beperkingen denken, maar toch moeten we reëel zijn: voor 12 wedstrijden per speeldag (dames en heren HK) en de benodigde camera’s en specialisten wordt het jammer genoeg onbetaalbaar. Nu gebeurt het bij de finales van de play-offs en dat is hartstikke mooi. De scheidsrechter was de underdog, maar ook hier is een veel positiever geluid de laatste jaren. Wat kunnen de fans maar zeker ook de spelers nog doen om dit gevoel van respect en sportiviteit voor de scheidsrechters te vergroten? Ik denk dat spelers geen idee hebben dat er zoveel meer bij komt kijken dan ‘alleen maar’ het fluiten van wedstrijden. Opvallend was de reactie van Ireen van den Assem (speelster Nederlands elftal en van Den Bosch) toen zij door mij werd gevraagd voor de kick-off #zijfluittop (landelijke project met 7 sportbonden voor meer vrouwelijke bondsscheidsrechters in de sport) in Apeldoorn in februari 2018. Zij ontdekte dat scheidsrechters echt veel meer doen dan fluiten alleen. Zij vond het heel positief en nam zich voor om voortaan anders op scheidsrechters te reageren. Dat neemt niet weg dat scheids-

43


rechters over zelfkennis en zelfinzicht moeten beschikken en zich net als spelers moeten blijven ontwikkelen. Idealiter moeten beide groepen een sportieve relatie aangaan en respect hebben voor elkaars inzet. “It takes two to tango...” De ene (team) kan niet zonder de ander (scheidsrechter). Hoe werken we vanuit Nederland samen met de Europese en de internationale hockeybond op dit gebied? De beide bonden investeren veel in de ontwikkelingen van alle doelgroepen en een nieuwe ontwikkeling is dat de Europese Hockey Federatie binnenkort het European Hockey Female Forum Leadership organiseert, een vervolg op een eerste bijeenkomst over dit onderwerp afgelopen jaar september, waarbij ik mijn ervaringen heb kunnen delen met inspirerende en enthousiaste vrouwen (én mannen) uit Europa. Je riep onlangs meer vrouwen op om te gaan fluiten, je thema #zijfluittop staat hierin centraal. Kun je ons meer vertellen over je streven hierin en wat we de komende jaren kunnen verwachten? Het thema #zijfluittop is afkomstig vanuit het project ‘Meer vrouwelijke bondsscheidsrechters in de sport’. Vanuit NOC*NSF ben ik hiervoor de projectleider en organiseer ik sinds eind vorig jaar maandelijks een Masterclass voor jonge vrouwelijke scheidsrechters. Overigens is het zo dat we dit jaar ook nadrukkelijk jonge mannelijke scheidsrechters verwelkomen. Het gaat niet alleen om hockey, maar ook om voetbal, basketball, korfbal, waterpolo, handbal en volleybal. Dit project eindigt – zoals het nu staat – in juni van dit jaar. Zelf wil ik naast dit project aan de slag om meer vrouwen te enthousiasmeren om te gaan fluiten en dan vooral op bondsniveau. In de praktijk is gebleken dat veel meiden na afloop van de masterclasses het fluiten ‘nog leuker vinden’ en de uitdaging zit ‘m vooral in het over de drempel krijgen van deze doelgroep. Zelf geven deze jonge vrouwen ook aan dat ze vooral gebaat zijn bij persoonlijke begeleiding en dat clubs daar een belangrijke rol in kunnen spelen. Het betekent voor mij dat ik nog meer persoonlijke contacten moet aangaan met mensen die dicht bij deze doelgroep staan. De komende tijd ga ik me beraden over hoe dat vorm te geven Als ik zie wat het fluiten mij heeft gebracht, dan wil ik zó graag dat anderen deze kansen ook krijgen. En dan heb ik het niet alleen over het bereiken van de top, maar vooral over persoonlijke ontwikkeling, karaktervorming, de sociale contacten en het plezier dat ik er altijd aan heb beleefd.

44


45


Trainingsstages Barcelona In februari 2018 organiseert Hockeyreizen weer winterstages in Barcelona. De ideale voorbereiding voor de tweede seizoenshelft. De afgelopen jaren hebben wij voor vele teams een trainingsstage georganiseerd; van gezelligheidsteams tot hoofdklasse teams. Een kleine greep: Amsterdam, Apeldoorn, Baarn, Berkel en Rodenrijs, Bully, Cartouche, Derby, HDM, HGC, Houten, Hurley, Kampong, Kikkers, Klein Zwitserland, Leiden, Leonidas, Rotterdam.

De prijzen voor deze winterstage zijn: 3 nachten 4 nachten 5 nachten Trainingen

2

2

3

Wedstrijden

1

2

2

Hotel

€265

€325

€385

Hostel

€255

€290

€350

Inclusief • Trainingssessies op waterveld • 80-100 Trainingsballen, 10 hesjes en 20 pionnen per training • Wedstrijden op waterveld • Begeleiding Hockeyreizen.nl ter plaatse De trainingsaccommodatie die wij gebruiken is Estadi Pau Negre de Montjuïc. Dit is het Olympisch hockeystadion dat ook voor de Euro Hockey League wordt gebruikt. Voor het dagelijks vervoer van en naar het hockeystadion en de wedstrijden zetten wij touringcars in. De wedstrijden zullen tegen gelijkwaardige tegenstanders worden gespeeld. Dit kunnen zowel Spaanse als Nederlandse teams zijn. De arbitrage is in handen van Nederlandse bondsscheidsrechters.

Lijkt het jullie leuk om op trainingsstage naar Barcelona te gaan? Twijfel dan niet om een mailtje te sturen of te bellen voor meer informatie.

Met sportieve groet,

070-7101418 | www.hockeyreizen.nl | Info@hockeyreizen.nl


Erna Truijens

Ik vind dat vrouwen elkaar meer mogen dragen, groter mogen maken. Hoe fijn zou het zijn als vrouwen positief zijn over elkaar en elkaar echt omarmen? Daar spreek ik vrouwen vaak op aan.


Grande Dames van de Hockeysport: Communicatie specialist Erna Truijens Erna, je bent vorig jaar toegetreden tot het bestuur van HC Rotterdam als communicatie specialist. Hoe is een en ander gelopen en waarom is een goede communicatie voor een vereniging belangrijk? Ik loop al wat jaartjes mee in de cricket- en hockeywereld vanwege mijn zoons. In die periode heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan. Ik heb toernooien & feesten georganiseerd, verschillende social media kanalen op de kaart gezet en de communicatie in brede zin voor mijn rekening genomen. Vorig jaar kwam de functie van Bestuurslid Communicatie bij HC Rotterdam vacant. Specifiek op die functie heb ik gereageerd. Ik voelde dat de tijd rijp was om me in dit mannenbolwerk te begeven. Juist omdat ik niet de traditionele bestuurder ben maar een cultuurveranderaar. En dat is nu exact waar ik ruimte voor creÍer. Nu ik onderdeel uitmaak van dit gremium kan ik werkelijk het verschil maken. Inmiddels zijn we met 2 vrouwen in het bestuur, naast 7 mannen. Ik ben bewust bezig met de positionering van de club. Als club hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid en die reikt wat mij betreft verder dan het clubhuis. Denk aan de campagne Sportiviteit & Respect die we samen met 8 andere Rotterdamse hockeyclubs voeren. Momenteel zijn we i.s.m. welzijnorganisaties DOCK & TOS (Thuis Op Straat) bezig om #streethockey in de wijk aan te bieden. Vorig jaar hebben we met stichting Humanitas een project gedaan met ouderen uit de wijk. Op de woensdagmiddagen kwam een groep dames naar de club om groen witte sjaals te breien. De mini’s en jongste jeugd waren daarbij aanwezig. De blijdschap van de dames was magisch! Onze vrijwilligers zijn natuurlijk het cement van de organisatie, zonder hen kunnen we niets. We merken dat duidelijke communicatie zo veel meer begrip en betrokkenheid oplevert. En met mijn enthousiasme weet ik mensen ook weer aan te steken. Soms word ik wel als overenthousiast bestempeld.

49


De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van communicatie, veel teams en clubs gebruiken naast Facebook ook Twitter en Instagram. Welke structuur is hierin van belang en hoe pak je dit het beste op? HC Rotterdam is heel actief op social media. En dan heb ik het over de club zelf, de teams, de leden en de fans. In ons clubhuis en langs de lijn zijn de highlights van onze posts te volgen op schermen. Als grote club word je gezien en gehoord. Dat kun je positief inzetten om zaken aan de orde te stellen en veranderingen proberen te bereiken in hoe mensen naar teamsport en het clubleven kijken. En hoe we dat voor elkaar hebben gekregen? Het begint er allemaal mee om die positieve HC Rotterdam vibe over te dragen, ook via social media. Daarnaast hebben we duidelijke richtlijnen opgesteld, dat was een heel belangrijke stap. Dus welke hashtag gebruik je? Welke gedragsregels spreken we met elkaar af? Het is ons gelukt om de naamgeving, bio’s en logo’s van alle teamaccounts te synchroniseren. Als je expliciet bent en dingen op een charmante manier vraagt, krijg je heel veel voor elkaar. Daar ligt mijn grote kracht en dat kwam hierbij goed van pas. Ik beweeg, maak een start en neem mensen met de juiste inhoud daarin mee. En dat allemaal vanuit een strakke visie. Je organiseert evenementen en je stokpaardje is Sportiviteit & Respect. Vorig jaar gaf jij bij HC Rotterdam het startsein hiervoor en inmiddels hebben zowel de hockeybond als andere clubs dit initiatief overgenomen. Wat moet er volgens jou nog gebeuren op dit gebied? Ik erger mij al jaren aan hoe we met elkaar omgaan, op en naast het veld. Weinig respect voor de scheidsrechter, er is commentaar van toeschouwers, onder wie ouders. Dat moet echt anders. Tegenwoordig is het gebruikelijk dat spelers, coaches en scheidsrechters voor en na de wedstrijd elkaar de hand schudden. Voor de aanvoerders is er een speciale Rotterdamse aanvoerdersband gemaakt, in het groen natuurlijk, met daarop de tekst 'sportiviteit & respect'. Samen met Rotterdam Sportsupport stimuleren we dat de aanvoerders dat ook uitdragen. Mijn droom is dat we elkaar meer aanspreken op dit ongewenste gedrag. Op een mooie, ontspannen manier. Zodat de sfeer in en om het veld beter wordt. Dat het nog meer gaat over 'leren, presteren, plezier', ons clubmotto. En natuurlijk dat over een paar jaar álle Rotterdamse aanvoerders, sportbreed, spelen met de Rotterdamse aanvoerdersband met het prachtige stadswapen erop, zichtbaar waar wij voor staan: Sterker door strijd met sportiviteit en respect. Rotterdamse trots!'

50


51


Landelijk kan de KNHB hierin een faciliterende rol spelen door concrete successen, zoals de blauwe kaart en de aanvoerdersbanden campagne als best practice onder de aandacht te brengen. Iedere club kan dan ‘simpel’ copycatten met de eigen clubkleuren en logo. Werk je als bestuurslid ook samen op internationaal gebied, met clubs uit andere landen en hoe gaat dit in zijn werk? Een mooi voorbeeld is het Europese project STICK; een project van academische uitwisseling voor studerende topsporters. Voor deze categorie atleten was het haast onmogelijk deel te nemen aan internationale uitwisselingsprogramma’s, maar voor veel studies zijn internationale uitwisselingsprogramma’s erg belangrijk. HC Rotterdam en de Rotterdamse Erasmus Universiteit hebben de afgelopen twee jaar samengewerkt met andere tophockeyclubs en universiteiten in Engeland, België, Spanje en Ierland. Voor sportverenigingen biedt STICK interessante mogelijkheden om internationaal talent te kunnen ontvangen, maar ook om de eigen spelers de optie te kunnen bieden om een periode bij een andere club te spelen. En natuurlijk zijn we dit jaar ook weer de thuisbasis voor de Pro League & het

52


WK veteranen, dus zetten we de deuren open voor tientallen internationale clubs. De sfeer die dat met zich meebrengt, fantastisch! Vrouwen in de sport, maar natuurlijk ook op andere posities in het bedrijfsleven, zijn een belangrijke schakel. De hockeysport is eigenlijk al gezegend met veel vrouwen op cruciale posities, maar wat kan er volgens jou nog beter en hoe geven we de #powergirls meer gezicht in de toekomst? Het klopt niet dat er veel vrouwen op cruciale posities zitten. Zeker in bestuurskamers en onder scheidsrechters vormen vrouwen de minderheid. Ik vind dat vrouwen elkaar meer mogen dragen, groter mogen maken. Hoe fijn zou het zijn als vrouwen positief zijn over elkaar en elkaar echt omarmen? Daar spreek ik vrouwen vaak op aan. Vanuit mijn rechtvaardigheidsgevoel. En omdat ik weet dat diversiteit van belang is voor elke organisatie. Wat ik een mooie stap vind, is dat de opvolging binnen onze bestuurskamer transparanter is geworden. Voorheen zocht een bestuurslid een eigen opvolger, wat natuurlijk een old boys network in stand hield. Nu staan dit soort functies open voor iedereen. Daarmee geef je het signaal af dat iedereen welkom is op de club. Je mag je thuis voelen en inzetten voor onze prachtige club. Ik zeg het graag: samen staan we sterk.

53


Hockeyclub Rotterdam Hockeyclub Rotterdam LED-verlichting stadion + 6+velden LED-verlichting stadion 6 velden

Tennisclub LTC Emmen LED-verlichting 9 banen

Voetbalclub CSV Apeldoorn LED-verlichting hoofdveld

Sportverlichting.com is een kennis- en realisatiepartner op gebied van LED-verlichting voor sportaccommodaties. Met onze ervaring in het maken van lichtplannen en businesscases adviseren wij over de mogelijkheden om bestaande conventionele verlichting te vervangen voor LED-verlichting. Wij maken gebruik van alle verkrijgbare topmerken zoals AAA-LUX, Lumosa, Philips en Cree. Hierdoor kunnen we een onafhankelijk advies geven. Daarnaast adviseren wij ook in diverse financieringvormen en geven we ondersteuning bij de aanvraag van subsidies. De projecten leveren we vervolgens turn-key op. Kortom, wij ontzorgen de sportclub van A tot Z. Op onze website kunt u alles vinden over de verschillende soorten LED-verlichting en kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen.


Uythof Posi on Projects biedt maatwerk-oplossingen aan sportverenigingen voor reclame rond de velden en korte reclameac es bij evenementen of fes vals. Wij bieden bedrijven de mogelijkheid om zich professioneel te presenteren door middel van led-boarding, led-Scoreborden en led-zuilen. Met meer dan 25 jaar ervaring kunnen wij u goed adviseren hoe uw bedrijfsnaam of merk het beste wordt gepresenteerd. Voor sportverenigingen een uitgelezen kans om extra inkomsten te genereren. Voor bedrijven een goede mogelijkheid zich professioneel te promoten. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen, kijk dan op www.upprojects.nl

iP65

iP65

iP65

Service voorzijde

LED Boarding 108 meter Rijnsburgse Boys

Bezoekadres Zeilmakersstraat 13a - 8601 WT Sneek Postadres

Zeilmakersstraat 13a - 8601 WT Sneek

LED SCREENS

LED Boarding 72 meter Hockey club Den Bosch

T +31(0)6 531 84 339 E info@UPProjects.nl KvK 010.99590 I www.UPProjects.nl BIC INGBNL2A

BTW NL 8122.78.185.B01

IBAN NL55INGB0005176793 t.n.v. UPProjects


Boukje Smeets

Teamwork makes the dream work


Grande Dame van het Streethockey:

Boukje Smeets Boukje Smeets is werkzaam als docent aan de HAN Sport en Bewegen, werkt voor de KNHB als leercoach en Funkey docent en startte als Sport- en Beweeginnovator het initiatief Urban Hockey. Onder andere, want ze doet nog zoveel meer. Haar konden we niet overslaan in onze jubileum editie dus bij deze, de 5 voor Boukje! Boukje, waar, hoe en wanneer is jouw passie voor de hockeysport ontstaan? Als 6-jarig meisje speelde ik, samen met mijn vriendinnetje, in de fysiopraktijk van haar ouders, met bal en stick. De ruimte was de ideale plek om te spelen. “Een gymzaal aan huis, wat wil je als kind nog meer.” Hier werden we door de oudere broers van mijn vriendinnetje regelmatig uitgedaagd om onze “hockeyskills” te laten zien. Uiteindelijk eindigde dit altijd in een wedstrijdje tegen de oudere broers, die overigens beiden al lid waren van de hockeyvereniging. Wij mochten als 6-jarigen nog geen lid worden van een hockeyvereniging dus speelden wij hockey op straat, in de tuin en zoals gezegd in de oefenruimte van de fysiopraktijk. Jouw passie gaat verder dan uitsluitend de sport, je duikt in de motorische, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Kun je ons vertellen wat het belang is van de combinatie van deze aspecten? Als docent binnen HAN Sport en Bewegen verzorg ik o.a. onderwijs op het gebied van Pedagogiek en Didactiek. Behalve dat ik me richt op de ontwikkeling van onze studenten, leren wij onze studenten hoe ze beweegprogramma’s kunnen ontwikkelen die aansluiten bij de ontwikkelingskenmerken van kinderen en jongeren. In het onderwijs maken we actief de koppeling tussen de theorie en de praktijk zodat de geleerde theorie direct te herkennen is en toe te passen is in de praktijk en visa versa. Het boeien en binden van de studenten, de kinderen en jongeren staat voor

57


58


mij hierbij centraal. Om mensen enthousiast en gemotiveerd te houden voor de sport is het van belang om aan te sluiten bij deze ontwikkelingskenmerken. Doordat ik elke dag in de praktijk sta kan ik als docent, leercoach en sport- en beweeginnovator ook de verbinding tussen onderwijs en de sport leggen. Verbinden is voor jou het toverwoord en verbinden met sport is op dit moment een belangrijk thema. Wat is voor jou de weg die we moeten bewandelen? Verbinden is voor mij het toverwoord als het gaat over aansluiten bij de ontwikkelingen in de maatschappij en daarop aansluitend de ontwikkelingen bij de sportvereniging. Je kunt als vereniging niet meer alleen naar jouw eigen sport kijken. Om bestaansrecht te houden en een leven lang bewegen te bevorderen zal je als vereniging overstijgend moeten kijken, waarbij het van belang is om samen te werken met andere sportaanbieders, gemeente en doelgroepen. Wat ik in de praktijk veel zie is dat er over de doelgroep wordt gesproken en niet met de doelgroep. Ik geloof dat successen ontstaan in co-creatie; ontwikkelen van zowel beleid als activiteiten met en door de doelgroep. En niet te veel blijven praten maar ook gewoon gaan doen! Mijn motto is dan ook: “Teamwork makes the dream work” Je bent trainer coach en initieerde het Urban Hockey. Wat is volgens jou het mooiste aan de ontwikkeling van deze turbo-boost voor de hockeysport? Het idee van Urban Hockey is ontstaan naar aanleiding van mijn vraagstuk binnen de Master Sport en Beweeginnovatie; “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer jongens gaan en blijven hockeyen?” Als klein meisje speelde ik hockey op straat, in de wijk en op het veld dat leeg lag naast het veld waarop de oudere broers van mijn vriendinnetje een wedstrijd speelden. We speelden met een hockeystick en bal waar en wanneer we maar wilde. Tegenwoordig is dat niet meer zo vanzelf sprekend. De hockeyvelden zijn bij veel hockeyverenigingen volgepland met wedstrijden waardoor er voor of na de wedstrijd geen ruimte en tijd is om met je vrienden en/ of teamgenoten nog te pielen met bal en stick. Ook op straat, in de wijk en op de courts c.q. playgrounds zie je weinig tot geen kinderen hockeyen. Met Urban Hockey brengen we hockey weer terug naar de straat en is het stoer om te hockeyen en je tricks, battles en challenges te laten zien. Urban Hockey is voor iedereen toegankelijk, zowel voor de kids in de wijk als op de vereniging. Het mooiste van het project Urban Hockey is dat het is ontwikkeld met, door en voor de jongens. In elke fase van het project zijn de jongens zelf actief

59


betrokken; van de onderzoeksfase, de ontwikkeling van de methodiek met tutorials tot aan de bijscholingen, trainingen, demo’s, clinics en events die worden georganiseerd toe. Samen met de jongens is Urban Hockey uitgegroeid tot meer dan een project. Het is een missie waarbij de jongens zelf de ambassadeurs en nieuwe hockeyhelden zijn geworden. Vrouwen in de sport zijn groeiende en gelukkig zijn we in Nederland gezegend met heel veel toppers op cruciale posities. Wat wens jij voor de toekomst van de vrouwen in de sport en wat mogen we volgens jou nog realiseren op dat gebied? Waar het volgens mij vooral om gaat is dat iedereen iets kiest waar zijn passie ligt. Dat het daarbij niet uitmaakt of je man of vrouw bent. Ik zou het gaaf vinden als Urban Hockey door iedereen gespeeld kan worden, waar en wanneer je maar wilt. Voor de toekomst wens ik dat we op een creatieve en innovatieve manier naar de sport blijven kijken waarbij we denken in kansen en mogelijkheden.

60


61


De HIFU behandeling bij KNAP Skincare - Amsterdam


De HIFU behandeling bij KNAP Skincare - Amsterdam HIFU (dit staat voor High Intensity Focused Ultrasound) is een unieke behandeling op basis van ultrasound om de huid te verstrakken op een non-invasieve manier. De behandeling zorgt ervoor dat de collageen aanmaak een boost krijgt. Zo zijn we in staat om de huid op een natuurlijke manier te liften en te verstevigen. De behandeling werkt vooral erg mooi op contouren zoals de kaaklijn en het (onderste gedeelte) van de wangen maar ook op een dubbele kin, de hals en het decolleté. Door het ´onderste´ gedeelte van het gezicht (inclusief de hals) een lift te geven zie je uiteindelijk ook een lift terug in de jukbeenderen. De SMAS laag De HIFU is in staat om de ´SMAS´ laag te verwarmen. De SMAS laag is precies die laag van het weefsel die chirurgen liften tijdens een chirurgische facelift. Op een veilige en heel gecontroleerde manier kan de juiste diepte energie worden afgeleverd, daar waar het nodig is om de huid te liften en te verstrakken. De huidoppervlakte wordt niet beschadigd en er is daarom geen downtime. Het apparaat is uitgerust met verschillende Koppen; 2 koppen helpen om de huid te stimuleren en slapheid te bestrijden en er is een speciale kop aanwezig om eventueel een dubbele kin te behandelen. De behandeling De behandeling wordt als goed verdraagbaar ervaren door het gebruik van een verdovende crème. De behandeling kent dus geen downtime en er zijn 3 behandelingen nodig in kuurverband voor optimaal resultaat. Het resultaat dient vervolgens met 1 behandeling per jaar te worden bijgehouden. Het resultaat Het resultaat heeft tijd nodig. Er zijn slechts 3 behandelingen per jaar nodig voor een prachtig resultaat. Het lichaam gaat zelf de productie van collageen op gang brengen en de eerste resultaten zullen na ongeveer 3 tot 6 maanden zichtbaar zijn. Na deze periode zal de client een zichtbare versteviging van de huid en een lifting van de gezichtscontouren waarnemen. De huid is voller en fijne lijntjes en rimpeltjes zullen verminderen. De risico´s De behandeling is volkomen veilig. Ultrasone technologie wordt al meer dan 50 jaar met succes ingezet en de HIFU behandeling is FDA goedgekeurd. Er zijn wel veel soort gelijke apparaten op de markt. Zorg er daarom voor dat je je uitsluitend laat behandelen met gecertificeerde apparaten. Meer weten? Wil je weten of de HIFU geschikt is voor jou? Maak dan een afspraak voor een consult bij KNAP Skincare op de Willemsparkweg. Vandaaruit kunnen we het juiste behandelplan opstellen maar ook de voortgang nauwkeurig monitoren aan de hand van een huidscan. 020 854 5161 - www.knapinstitute.nl


Seffie & Lola

“Powergirls in Hockey ”


Lola en Seffie zijn razend populair op Instagram, met beiden meer dan 11.000 volgers. Ze maken coole filmpjes, werken met sponsors en brengen de hockeysport mooi in beeld. Lola en Seffie, jullie zijn elkaars hockeybuddies, hoe hebben jullie elkaar leren kennen? Seffie: Wij hebben elkaar leren kennen via Instagram omdat we beiden streethockey videos postten. Daardoor zijn we met elkaar gaan appen en zo kwam ik erachter dat Lola, net als ik, ook door was naar de NK-shootouts op HC Pijnacker. Dat was de eerste keer dat we elkaar zagen. Daarna klikte het goed tussen ons en zijn we begonnen met vaker af te spreken, te trainen en videos te maken. We hebben zelfs samen meegedaan aan Holland’s Got Talent! Lola: Ja, inderdaad, ik zag Seffie voor het eerst op Instagram en ik vond de filmpjes die ze maakte heel gaaf waardoor ik het zelf ook ben gaan doen. We hebben daarna veel gedm’d. Dat ging echt over van alles en zo kwamen we erachter dat we allebei door waren naar het NK shootout in Pijnacker. We zaten zelfs bij elkaar in de poule (ik won natuurlijk wel van Seffie, haha). Daarna zijn we ook samen filmpjes gaan maken en gaan we in de vakantie meestal bij elkaar logeren. Lola speelt bij Berkel & Rodenrijs en Seffie, jij speelt bij Hoekse Waard. Zitten jullie ook bij elkaar in de competitie? Lola: Nee tot nu toe nog niet helaas. Ik zou het wel leuk vinden maar we zitten niet in dezelfde klasse. Hopen dat het later wel gaat gebeuren of beter nog, bij elkaar in het team, maar Seffie woont in Verweggistan … Seffie: Nee we zitten niet bij elkaar in de poule of competitie want Lola speelt sub-top en ik speel 1ste klasse. Wel jammer voor nu, maar ooit zullen we samen in het Nederlands team komen (daar gaan we tenminste voor)! Ik speel minder hoog dan ik zou willen doordat de afstand naar alle clubs die in een hogere klasse spelen (zoals HCR, HCDB, AHBC, enz.) meer dan een uur rijden zijn voor mij. Maar daar komt binnenkort zeker verandering in! Hoe zijn jullie gestart met de hockeyfilmpjes en hoe hebben jullie JD Hockey (Jamie Dwyer) bereid gevonden om jullie te sponsoren? Seffie: Ik ben begonnen met filmpjes maken toen ik nog niet hockeyde. Ik zat eerst op hoog niveau wedstrijdzwemmen maar moest stoppen vanwege

67


een blessure. Dat vond ik erg jammer maar toen ik de filmpjes van Team Streethockey voorbij zag komen dacht ik: dit wil ik ook kunnen! Dus toen heb ik een hele oude stick van mijn opa gepakt en ben ik gaan oefenen. Na een tijdje kreeg ik het echt onder de knie en heb ik me ingeschreven bij een club bij mij op het eiland, HC Goeree Overflakkee. Daar heb ik een superleuke tijd gehad en heb ik echt leren hockeyen! Ik ben toen ook een echt serieus hockey account begonnen wat aan het begin nog niet zo’n succes was, maar na een tijdje uitbloeide tot 11.000 volgers (met hulp van accounts als @teamstreethockey, @hockeyfilmpje en natuurlijk de tofste: @hockeystylemagazine, doordat filmpjes werden gerepost). Toen ik al een tijdje filmpjes postte en al meerdere merken had getest kreeg ik ineens een dm van JDH (Jamie Dwyer Hockey) met de vraag of ik iets over mezelf wilde vertellen en of ik geïnteresseerd was in hun merk. Eerst twijfelde ik maar ben toen wel met JDH in zee gedaan en wil nu nooit meer terug, het is echt een geweldig merk en we hebben al veel vette dingen meegemaakt en voorgesteld gekregen zoals: opnemen met Jamie Dwyer, gerepost worden, enz. Wij zijn daar super dankbaar voor! Lola: Ik vond het hooghouden en trucjes doen altijd al leuk, maar toen ik Seffie zag heb ik ook een account gemaakt. Eerst werd ik gesponsord door Solo hockey. Veel mensen kenden het niet, maar het waren wel fijne sticks. Na een tijdje vroeg iemand die ik niet kende via Insta wat ik van JDH vond en of ik JDH sticks niet veel fijner vond spelen dan Solo. Hij stuurde mij een link door met een aanvraagformulier voor een JDH sponsorship wat ik toen heb ingevuld. En toen bleek dat JDH mij wel wilde sponsoren. Jullie zijn ook vaak te zien via Team Streethockey. Hoe zijn jullie met hen in contact gekomen en wat vinden jullie van het streethockey initiatief? Seffie: Ik ben in contact gekomen met Team Streethockey doordat zij hele toffe filmpjes postten en ik daarop heb gereageerd. Na een tijdje begonnen zij mij ook te volgen en reageerden ze ook bij mij. Na een paar maanden hebben ze een filmpje geëdit van kleine fragmenten van mijn beste tricks en hebben ze die gepost. Dat is echt een vet filmpje geworden! We houden ook contact omdat we in een grote groepsapp zitten met meerdere skillers. Zij hebben het streethockey ook op de kaart gezet en het nog groter gemaakt. Dat is natuurlijk supertof want met het freestylen heb je geen regels en kun je eindeloos tricks doen, het verveelt nooit. En ik vind dat nog meer kinderen het moeten gaan proberen! Lola: Team Streethockey was altijd al mijn grote voorbeeld, dus ik tagde ze ook regelmatig. Na het filmpje dat ik plaatste op het strand in Scheveningen dm’den ze mij. Ze wilden het filmpje reposten. Voor mij was dat antwoord

68


niet heel moeilijk: ik was heeel blij toen ze het vroegen. Nu hebben wij inderdaad ook een groepsapp op Instagram met nog een paar anderen waar we onze filmpjes inzetten. We missen niks en kunnen elkaar veel tips geven. Ik vind Streethockey heel cool omdat je het overal kunt doen, je krijgt een veel betere techniek en er zijn altijd nieuwe tricks om te oefenen. En als je een nieuwe trick kan, dan voelt het gewoon zo goed. Wat zou er volgens jullie allebei nog mogen gebeuren om nog meer mensen aan het hockeyen te krijgen? Lola: Streethockey wedstrijden en nog meer hockeyaccounts op Instagram! Seffie: Om nog meer mensen aan het hockeyen te krijgen is het handig om reclame te maken voor de sport en ook om een andere kant van hockey te laten zien zoals urban en freestyle hockey: daar zijn zoveel tricks die indruk kunnen maken bij mensen en hen enthousiast kunnen maken om het ook te gaan beoefenen! Want van hockey krijg je nooit genoeg. Er gaan geluiden op om nog meer vrouwen een belangrijke positie te geven in de sport, als coach, trainer, scheidsrechter, voorzitter enzovoort. Jullie zijn de toekomst, hoe zien jullie dat voor je als jullie volwassen zijn? Lola: Ik hoop dan dat we dan met Oranje nog steeds een van de beste van de wereld zijn en dat de vrouwen in de sport er nog meer worden. Seffie: Wat betreft de toekomst hoop ik op een mooie hockeycarriere maar daar moet je natuurlijk hard voor werken, stapje voor stapje. Dus mijn doel voor nu is Nederlands meisjes B of A en dan doorstromen naar het Nederlands elftal! Ik hoop ook dat, in de toekomst, als ik het Nederlands team heb gehaald, er familie is die mij support. Want mijn moeder is chronisch ziek en snel moe. Een hockeywedstrijd van mij kijken is bijvoorbeeld al te zwaar, dan ligt ze wel een week op bed om bij te komen. Ik hoop gewoon dat zij ooit nog zal meemaken dat ik een wedstrijd voor Oranje speel en dat ze zal kunnen zien dat ik niet alleen altijd hard blijf werken voor mijn dromen maar ook dat ik ze dan heb waargemaakt! En zonder mijn ouders zou ik ook niet zo ver zijn gekomen als nu: ze brengen mij overal heen en filmen soms wel 2 uur lang, net zolang totdat een filmpje eindelijk is gelukt. Ze steunen me en weten dat ik mijn dromen zal najagen. En als het Nederlands team niet zou lukken, dan zie ik mezelf ook nog wel als bondscoach of sportfysio van het Nederlands team! Maar stel dat het Nederlands team wel lukt, dan moet je daarnaast ook nog iets doen. Dat zou dan mijn eigen fysio praktijk zijn of ergens op de eerste hulp werken.

71


TOT SLOT: Voor de fans: Welke Insta-accounts volgen jullie graag? Seffie: De accounts die ik volg zijn voornamelijk hockeyaccounts van Nederlands elftal spelers, @hockeystylemagazine, @teamstreethockey, @hockeyfilmpje, enz. Lola: @hockeystylemagazine, @teamstreethockey, @hockeyfilmpje, @selfpass, @seffiebakker04, @sebastian.hockeytricks, @jeroenthertzberger (vooral op YouTube ) Welke muziek stream je het liefst? Lola: Ik luister eigenlijk heel weinig naar muziek, als ik het luister is het meestal tijdens het fietsen of tijdens huiswerk en zet ik gewoon de Top40 aan. Seffie: Ik ben zelf ook niet zo’n fan van muziek. Ik luister bijna nooit naar muziek maar als het dan zou moeten dan ga ik toch wel voor een beetje drukke muziek om lekker actief te blijven! Wat is je lievelings eten? Seffie: Mijn favoriete eten is risotto (maar natuurlijk wel gemaakt door mijn moeder). Lola: Spinazie met ei en aromat en pizza. Lola, wat is jouw ultieme hockeydroom en wat is jouw toptip voor andere hockeykids? Lola: Mijn droom is om ooit 100K volgers te krijgen, in het Nederlands Elftal te komen en het streethockey heel groot te maken. Mijn toptip is: heel goed kijken naar andere filmpjes (in slomo) en NOOIT opgeven! Seffie, wat is jouw ultieme hockeydroom en wat is jouw toptip voor andere hockeykids? Seffie: Zoals je al wel kan merken is mijn hockeydroom het Nederlands team, het nog groter worden op mijn Instagram en gewoon mensen blij maken met mijn filmpjes. Gewoon doen wat je leuk vindt want zonder lol kom je niet ver. Een gedachte die ik altijd bij me heb is “without a goal you can’t score” zonder doel ga je niks behalen, en wat je wilt behalen, daar moet je wel hard voor werken!

72


Frederique Passier

Trouble the comfortable, comfort the troubled!


Hockeynerd De zaalschoenen mogen weer terug de kast in. Prijzen zijn verdeeld en we gaan weer verder op het veld. Wat vonden we nou van de zaal? Een rommelig seizoen met MD1 omdat ik veel mistte in combinatie met het spelen bij MOP. Uiteindelijk zonder resultaat. We liepen de promotie naar de Hoofdklasse mis. Daar stonden we dan. Gewonnen van Rotterdam maar uiteindelijk stonden zij te juichen en te springen. Op één doelpunt verschil staat niet MOP, maar Rotterdam volgend jaar in de Hoofdklasse zaal. Waar het mis is gegaan? Een eerdere wedstrijd, waarin we absoluut ons niveau niet hebben gehaald als ploeg. Een wedstrijd waarin de individuen van MOP tegenover een collectief stonden. Iets wat natuurlijk dodelijk is in het zaalspelletje. Doordat we eerder door het ijs waren gezakt stonden we nu met lege handen. Jankend en scheldend. Maar we konden niemand anders dit kwalijk nemen dan onszelf. Nog geen dag later kwam de groep weer samen en wisten we niet waar we aan begonnen. Een geheime teamtrip met MOP Dames 1 met als doel: “Trouble the comfortable, comfort the troubled!” Wekenlang waren we bestookt met allerlei cryptische hints over warmtehuishouding, kaart lezen en het bouwen van eigen tenten. Een lichte paniek ontstond toen de paklijsten werden doorgestuurd waardoor we beseften dat dit toch geen hockeytripje ging worden naar de Spaanse zon. Nou… dat gebeurde inderdaad niet. Het werd een trip naar de Ardennen onder leiding van de Dutch Survival Club en de Talentenacademie. Alle vooraf verstuurde cryptische hints bleken werkelijk nodig te zijn. Wandelroutes door het heuvelachtige gebied van ongeveer 20 km per dag met zo’n 15 kilo op de rug. ‘Slapen’ (lees: wakker liggen met je ogen dicht) in de buitenlucht, zelf eten maken en allerlei spellen waarin onze ‘survival skills’ naar boven kwamen. Het werd uiteindelijk een ongelofelijk zware trip zowel fysiek als mentaal waar we als team heel sterk zijn uitgekomen. Emotionele confrontaties en echt tot het gaatje gaan. Met een spetterende afloop vierden we onze belangrijkste teamoverwinning tot dan toe. Met bloed, zweet en tranen stonden we twee dagen na terugkomst alweer samen op het veld voor de eerste buitentraining. Klaar om te rammen! Nu lachen we er nog vaak om. Wanneer iemand weer zeurt omdat het koud is of ergens de kleedkamers smerig zijn… “Weet je nog in de Ardennen?

75


Dat je aan een boomstam moest hangen om je behoefte te doen?! Dat was pas koud en smerig”. Het heeft uiteindelijk ons team veel meer gebracht dan een cliché tripje naar een warm oord waarbij je niet meer ziet dan een hotelkamer en een hockeyveld. Wat betreft MD1 vond ik het een vreemde zaalperiode. Het blijft gek dat je niet speelt om de prijzen, ook voor de kids. Een mening die ik mijn vorige blog ook heel duidelijk heb uitgesproken. Een andere reden is omdat ik regelmatig competitiedagen heb gemist vanwege het spelen bij MOP. Daarom heb ik ongelofelijk veel zin om weer buiten te beginnen. Een vast ritme waarin ik de meiden gewoon weer vier keer per week ga zien en we verder kunnen werken aan de individuele en teamambities. Was de zaalperiode dan zinloos? Natuurlijk niet. Als ik nu zie hoe gemakkelijk de meiden tactische situaties herkennen en hoeveel sneller ze keuzes kunnen maken geeft mij dat enorm veel energie om weer aan de bak te gaan. Maar dan wel met lekker liften, flatsen en slaan. De zaalstick gaat dus voorlopig weer de kast in en we blikken terug. Hartstikke leuk hoor dat ik mezelf goed ontwikkeld had en nieuwe dingen had geleerd die ik kon gebruiken op het veld… Maar op dat moment zou ik alles hebben ingeleverd voor de plek in de Hoofdklasse. Je speelt op dit niveau omdat je ook gewoon wil winnen. Nu een paar weken later kan ik die ontwikkeling wel omarmen. Ik merk dat ik meer durf en aanvallender speel. Wij beseften ook dat de teleurstelling ons als groep juist heel sterk heeft gemaakt richting de tweede seizoenshelft op het veld. Het is nu tijd om verder te gaan waar we gebleven waren, nog grotere stappen maken. Individueel is iedereen bezig met het zoeken naar manieren om zichzelf nog beter te maken voor ons teamdoel. Wat betekent dat voor mij? Bewuster trainen, sneller en sterker worden. Daarom ben ik samen met een teamgenootje begonnen bij Team Ling Ho, een kickboxing gym in ’s-Hertogenbosch, waar we iedere maandag staan te rammen. Fantastisch voor het voetenwerk en een ideale combinatie van kracht en conditie. Maar eigenlijk is mentaal nog veel belangrijker in de komende weken. Iets wat wij mee kunnen nemen van zowel de zaalperiode, als onze trip naar de Ardennen. We zullen grenzen moeten verleggen, lastige situaties moeten accepteren en offers leren maken. Want één ding weten wij heel zeker. Dat gevoel van ‘net-niet’, het zelf laten liggen… Dat willen wij NOOIT meer. Maarja… Woorden zijn natuurlijk nog geen daden. Komende weken moeten we dat gaan bewijzen aan elkaar, voor elkaar maar vooral met elkaar. Keep you posted! Hockeynerd

76


29 77


Carlo Daniels


Analist bij het 1e herenteam van HGC

Carlo Daniels Carlo Daniels, jij bent analist bij het 1e herenteam van HGC die op hoofdklasseniveau uitkomen; welke rol speelt wedstrijd analyse in de training van de heren op dat niveau? Ik doe inderdaad de analyses voor heren 1 HGC, uitkomend in de Hoofdklasse. Naar aanleiding van de beelden, zijn er altijd zaken die je meeneemt om daarna te trainen. Bijvoorbeeld de aanvallende en verdedigende corners Je werkt met Nacsport analyse software, hoe en vooral welke onderdelen gebruik je bij Heren 1? Tijdens de wedstrijden codeer ik live met de iPad app Tag&view. Op de laptop gebruik ik de Elite versie voor de verdere analyse. We coderen op een aantal onderwerpen maar ook individueel. Aan de hand van mijn sjabloon heb ik een Dashboard gemaakt waaruit we heel makkelijk statistieken (met video) kunnen halen. Dit is hele waardevolle informatie, zeker als de gegevens in het Dashboard over meerdere wedstrijden gaat. Wat is voor een analist belangrijker, de software, de mensenkennis, teamgevoel? Ik denk alle drie. Je hebt goede software nodig, Nacsport, om goed te kunnen werken met beelden. Mensen kennis omdat je dan kan bepalen wat iemand wel of niet aankan en teamgevoel want in sommige gevallen moet je aanvoelen wat het team nodig heeft. Veel clubs denken dat ze met algemene filmbeelden van een wedstrijd ook al een analyse kunnen maken, ben je het hiermee eens of is ondersteunende software noodzakelijk? Met ondersteunende software zoals Nacsport kan je veel meer informatie uithalen op een veel snellere en makkelijkere manier. Het is niet alleen maar beelden coderen. Voor goede analyses is dat zeker noodzakelijk.

79


Voor wie en op welk niveau kun je al met Nacsport aan de gang en wat zijn de nieuwste gadgets? Nacsport is er voor alle niveaus en voor ieder budget. Je hebt de Basic versie waar veel trainers mee starten, betaalbaar en met voldoende mogelijkheden om te beginnen met videoanalyse. In totaal zijn er 6 versies, tot aan de Elite voor de meest geavanceerde en diepere videoanalyses. Nieuwe tools zijn onder andere de iPhone/iPad app Tag&View waarmee je kan filmen, coderen en live kan terugkijken. Sharimg voor het online delen van o.a. videobeelden Coach Station voor het in ‘real time’ terugkijken van video’s en statistieken op de bank KlipDraw, geavanceerde en betaalbare tekentool die geïntegreerd kan worden in de bestaande tekentool in Nacsport. KlipDraw is ook als stand-alone software aan te schaffen

80


Complete leerlijnen, 3 trainingen per week Per leeftijdscategorie, Oefeningen toevoegen, Trainingen aanpassen, Techniek video’s www.hockeypraktijk.nl

ONBEPERKT TOE

GANG!

JOUW NETFLIX OMGEVING VOOR HOCKEYVIDEO’S Met HockeyFood wordt je wekelijks gevoed met de nieuwste coachvideos, skills, fun video’s en meer… Vanaf nu beschikbaar in jouw clubapp!


    

www.hockeyschoolnoordholland.nl hockeyschoolnoordholland@gmail.com instagram/hockeyschoolnh facebook/hsnh twiier/HockeySchoolNH


HockeySupportGroup.nl


Werken in de Hockeywereld Als Hockey Support Group konden we niet om het werken in hockeywereld heen. Nadat we een trainers4trainers groep op Facebook hadden opgezet (met inmiddels meer dan 5000 leden) kwamen we erachter dat er behoefte was aan een speciale tak voor trainers & clubs inzake het inlenen van trainers en advies op dit gebied. In 2015 startten we met specialisten op en uit dit vakgebied met het uitlenen van zelfstandige trainers aan verenigingen. Teven ondersteunen zowel trainers als vereniging op allerlei gebieden zoals facilitair, technisch en zakelijk. HSG sluit een overeenkomst van opdracht met de vereniging en een overeenkomst van opdracht met de zelfstandige trainer of ZZP’er. Beide contracten zijn opgesteld volgens de laatste modelovereenkomsten. De club betaalt de overeengekomen vergoeding aan HSG; HSG betaalt de overeengekomen vergoeding aan de trainer; HSG houdt een kleine marge. Met deze structuur wordt voorkomen dat de “verhouding” tussen de club en de zelfstandige trainer of ZZP’er niet kan worden gezien als een dienstverband. De trainers krijgen van ons iedere maand op de laatste dag hun factuur betaald ongeacht of de club ons betaald heeft of niet. Hiermee voorkom je ook als vereniging dat een trainer ongemotiveerd staat te werken omdat haar of zijn betaling wellicht een paar dagen te laat is. Een gemotiveerde trainer is een positieve trainer die dit weer uitstraalt naar de leden. We zijn vorig jaar zomer gestart en inmiddels werken er al bijna een 15-20 tal clubs met ons. Van 4e klasse tot Hoofdklasse. Tot tevredenheid van clubs en trainers, want alle contracten worden verlengd waar nodig en er komen zelfs trainers bij. Overige mogelijkheden van HSG: Soms wil een vereniging de trainers zelf in dienst nemen. In dat geval vervullen we een wervingsopdracht, waarbij we slechts een klein bedrag in rekening brengen. No cure, no pay uiteraard.

85


Voor de Trainer: Wat zijn de voordelen van werken via de Stichting HockeySupportGroupNL ? Wij betalen altijd op de laatste dag van de maand uit. Of de club nou wel of niet heeft betaald. Wij ondersteunen je (meestal) geheel gratis op technisch inhoudelijk, fiscaal en juridisch gebied. Wij denken met je mee in je loopbaan en kijken of er nog combinaties mogelijk zijn met meerdere clubs of opdrachtgevers. Wij helpen je met goede contacten voor je materialen indien gewenst. Zie hieronder ook de 3 punten waarop de belastingdienst toetst of er sprake is van échte zelfstandigheid of schijnzelfstandigheid Hieronder de 3 punten waarop wordt getoetst door de belastingdienst: Werk je onder gezag van de opdrachtgever? (of: Ben je zelfstandig tijdens de opdracht?) Kun je je vrij laten vervangen bij deze opdracht? Krijg je loon? Wil je weten wat wij voor jou als trainer of vereniging kunnen doen? Heb je wellicht vragen over marktconforme vergoedingen? Hulp nodig bij basiskennis voor de papa/ mama trainer?

Voor de Club en Trainer: Wat mag er wel en wat mag er niet voor een zelfstandig trainer? Een zelfstandige trainer kan via een bureau een onbeperkt OvO’s achterelkaar aangaan. Ook als dit bij dezelfde club is. Dat komt omdat de 3 basisregels voor een zelfstandig ondernemer van toepassing zijn zodra hij of zij wordt uitgeleend. • Hij/zij werkt zelfstandig zonder gezag, immers heeft het bureau geen zeggenschap over hoe en wanneer de zelfstandige trainer zijn beroep uitvoert. Dat bepaalt hij/zij zelf eventueel in overleg met de club. • Hij/zij bepaalt zelf of hij/zij de opdracht vervult of een ander die door hem/haar wordt ingehuurd en uitbetaald. Hij/zij werkt veelal met eigen materiaal. • Hij/zij ontvangt geen loon, maar factureert het afgesproken bedrag aan het bureau en betaald daarvan zijn/haar zakelijke lasten en bepaalt zijn/haar privé inkomsten. • Bij ziekte of vrije tijd wordt er niet uitbetaald door het bureau aan de zelfstandige trainer.

86


Voor de Club: Wist je dat.. Het nu nog meer dan ooit loont om je trainers via ons in te huren? Ook keepers trainers!! Als je tenminste als vereniging geen schijnarbeidsovereenkomst wenst. Zelfs als je met modelovereenkomsten werkt.. En dat we dat binnen het clubbudget doen? Indien de zelfstandige trainer met dezelfde modelovereenkomst bij een vereniging zou gaan werken, zou in principe hetzelfde moeten gelden als hierboven, maar uit de praktijk blijkt dat het in dit geval toch anders is. De vereniging is immers de opdrachtgever en overlegt met de trainer, waardoor geheel zelfstandig werken zonder gezag al wegvalt. Tevens voorziet de vereniging vaak de invallers bij afwezigheid en kunnen ze zelfs de regels bepalen van extra uren. Dit mag technisch gezien niet omdat het de zelfstandigheid beperkt, maar het gebeurt wel heel vaak. Daarnaast heeft de vereniging eigen materiaal waardoor de zelfstandige trainers geen eigen materiaal ‘hoeven’ te gebruiken. De verenigingen voorzien de zelfstandige trainers ook vaak van een jas met de clubnaam erop. Ook dit wijst op verkapt dienstverband en niet op zelfstandigheid. Het loon wordt wel gefactureerd en de trainer betaald naar eigen inzicht zijn of haar kosten, maar er zijn verenigingen die bij ziekte zonder overleg vervanging zoeken en de factuur verrekenen. Ook dit mag volgens de belastingdienst niet. Het is in de meeste gevallen dus niet aan te raden om een OvO direct tussen trainer en vereniging af te sluiten. Als een ZZP’er (opdrachtnemer) voor een opdrachtgever gaat werken, moeten de ZZP’er en zijn opdrachtgever bepalen of er sprake is van loondienst (een dienstbetrekking). Een bureau heeft die controle al verricht en is weliswaar de opdrachtgever, maar niet de werkplek. Indien de vereniging direct inhuurt is de situatie anders. Zij moeten dan bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking.

87


Kicks Sticks n

VERBINDT SPELERS, TRAINERS, OUDERS EN VERENIGING

info@kicksnsticks.eu

www.kicksnsticks.eu


Colofon Team HSM

Uitgever

Jacqueline F. Coreen- Blanco : Hoofdredacteur Maryse Govaert : Eindredacteur Hanke Govaert : Social Media Charlotte Vega : Styling/Redactie Femke de Kok : Social Media Truly Ducth Media ©Beeldreadctie Frits Ketelaars : Layout / Fotografie Daan Ketelaars: Ontwerp/Cover Ben Haecks : Fotografie Cover: Robert Sanders Fotografie Rie Sandersons, Diane Kamphuis,

TrulyDutch Publishing

Tomas Middelweerdt, Bart van Gastel.

YouTube : HockeyStyle

Sponsors

Online

Caja Sport Software/NACSport Clubhuismanager Empaso/Teamkrat/Teamtap Enjoy & Perform European Hockey Group Je M’appelle HockeyCentreNL HockeyPartner HockeyPraktijk Hockeyreizen Hockey Support Group HSNH Kicks N Sticks Knap Institute Koster Advocaten Mercian Hockey Equipment MijnHockeyScout On Fire Hockeysupport RefCom4All Sportverlichting The Hockey Department Uythof LedScreens

cajasportsoftware.com clubhuismanager.nl empaso.eu enjoyandperform.com europeanhockeygroup.com jemappelle.nl hockeycentre.nl hockeypartner.nl hockeypraktijk.nl hockeyreizen.nl hockeysupportgroup.nl hsnh.nl kicksnsticks.eu knapinstitute.nl kadv.nl mercianhockey.com mijnhockeyscout.nl hockeysupport.nl refcom4all.com sportverlichting.com thehockeydepartment.com Upprojects.nl

trulydutchpublishing@gmail.com redactiehsm@gmail.com traffichs@gmail.com www.hockeystyle.nl / +31 6 29072132

Socials Instagram : @hockeystyle Facebook : HockeyStyle Magazine Twitter : @hockeystyle

89


Profile for HockeyStyle Magazine

HockeyStyle Magazine 30  

Het Magazine voor de Hockey Liefhebber!

HockeyStyle Magazine 30  

Het Magazine voor de Hockey Liefhebber!

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded