Page 1

HockeyStyle MAGAZINE VOOR DE HOCKEYLIEFHEBBER

n°32

#HockeyHeroes Charlotte Vega | Leiah Brigitha | Lawrence Tandjoeng Dennis van de Pol | Paul ten Have | Tomás Poggio van Deventer Jasper Kokx | Bengt Schuitemaker Fréderique Passier | Sjoerd Woelders


@mercianhockey


Hockey Heroes Ieder tijdperk kent zijn eigen hockeyhelden. In de jaren 80 waren dat Ties Kruize en Tom van ’t Hek of Fieke Boekhorst en Carina Benninga. In de jaren 90 Jacques Brinkman en Ageeth Boomgaard. In en rond het millennium schalde de naam Fatima Moreira de Melo door de speakers net als Robert van der Horst en later Maartje Paumen, Ellen Hoog, Naomi van As net als Constantijn Jonker, Wouter Jolie en uiteraard Teun de Nooijer. Nu hoor je de fans vooral over Lidewij Welten en Sander de Wijn of Jorrit Croon en Pien Sanders. “Echte hockey helden maken de hockeysport niet alleen spannend maar ook leuk om naar te kijken, luisteren of over te lezen.” Luisteren naar hockeypraat is mogelijk via de podcast van de lange corner. Voor ons zijn Jasper en Bengt ook hockeyhelden, want zij durfden het aan om juist niet standaard hockeyverslagen te leveren, maar meer het gevoel van langs de lijn te creëren in hun podcast. Hun verhaal staat in ons magazine. In de interviews met de 6 hockeyhelden van Hockey Heroes TV (wat ongeveer klinkt als Ninja Turtles maar dan uit de hockeywereld) kun je lezen over hoe het is om een echte hockeyheld te zijn. De waarheid is dat ze – HHTV - inderdaad net zo veel onderhoudend zijn als de TMHT, maar met als kers op de taart ook heel veel zinvolle kennis bieden. Hun tutorials en filmpjes bevatten humor en kennis en gaan inmiddels viraal via youtube. We interviewden alle 6 de heroes, Charlotte, Leiah, Lawrence, Dennis, Paul en Tomás over hun hockeyhelden, hun tips en hun kennis. Maak er een mooi seizoen van en wees zelf je eigen hockeyheld! Jacqueline Francisca Coreen Blanco Hoofdredacteur HockeyStyle Magazine

4


Charlotte Vega 10

Leaiha Brigitha 16

Lawrence Tandjoeng 22

Dennis van de Pol 28

Paul ten Have 34

Tomas Poggio 40

Frederique Passier

46

Sjoerd Woelders 52

5


DE HOCKEY SPECIALIST VAN FLEVOLAND! OSAKA - ADIDAS - RITUAL - INDIAN MAHARADJA - MERCIAN - DITA – GRAYS NEDSTAR – EDGE - HINGLY - KARAKAL - OPRO - GRIBBID - PURE2IMPROVE – UNDER ARMOUR - TEAMKLEDING - BEDRUKKINGEN OP MAAT! The Hockey Centre is te vinden in ‘ the centre’ van het land, Almere. De Almeerse hockey specialist, makkelijk bereikbaar, gratis parkeren, service op maat en een kopje thee of koffie hoort er bij ons bij!

EAT, SLEEP, HOCKEY, REPEAT Elk personeelslid van The Hockey Centre heeft een passie voor sport en affiniteit met hockey. Bij The Hockey Centre werken sporters die zelf nog spelen, coachen, training geven, ervaring hebben met het organiseren van sport evenementen en plezier hebben in het op maat helpen van de Hockey Centre Member! Passie voor sport en dan met name hockey brengen wij op verschillende manieren over en wij zien jou dan ook graag terug bij ons in de winkel, zodat jij dit zelf kan ervaren.

TEAM WORK, MAKES THE DREAM WORK BEZOEK ONS WEBSHOP: WWW.HOCKEYCENTRE.NL WINKEL: LOUIS ARMSTRONGWEG 110 ALMERE

DINS./VRIJ 10.00 – 18.00 ZAT. 9.00 – 16.00


HockeyHeroesTV is ontstaan door een echte hockeyfanaat in hart en nieren, Lawrence Tandjoeng. Na goedkeuring van het productiehuis dat het kanaal op eigen houtje verder mocht gaan, is klopte Lawrence gelijk aan bij zijn oude Sportways maatjes; Dennis van der Pol, Paul ten Have en Tomas Poggio. De drie mannen waren gelijk enthousiast en de zoektocht naar twee leuke dames was begonnen. De eerste keuze was Charlotte Vega die ze ook al kenden van Sportways demo’s en ook zij was razend enthousiast. Zij stelde Leiah Brigitha voor om aan te sluiten bij ons Hockey Team en het nieuwe HockeyHeroes Team was ontstaan. Met Maurits Heukensfeldt Jansen achter de camera en Nathan zijn ze een compleet vrienden team met allemaal dezelfde passie namelijk; leuke hockey filmpjes maken.

8


Filmpjes, tutorials, gekkigheid, techniek en vooral heel erg veel plezier in hockey. Ze leveren mooie beelden maar vooral ook echt hele zinvolle hockeytips. Met inmiddels ruim 40.000 volgers op YouTube, gemiddeld 250.000 views per video en ruim 13.000 op Instagram begint het op serieuze business te lijken. De Heroes hebben zelfs al fanaccounts en dat is niet voor niets. Het hoe, wat en waar wilden we nu wel weten. We interviewen de 6 hockey heroes: Leiah Brigitha, Charlotte Vega, Lawrence Tandjoeng, Dennis van de Pol, Paul ten Have en Tomas Poggio van Deventer. De antwoorden getuigen van hun enthousiasme en uit de fotoshoot die we met onze vaste fotograaf Robert Sanders van RS Pictures hadden op een zeer regenachtige augustusdag in het Wagener Stadion, straalt de passie en vooral de lol die ze onderling beleven.

9


Charlotte Vega


HockeyHeroesTV Charlotte Vega Wat was voor jou de reden om aan te haken bij Hockey Heroes TV? Ik zat net in een periode met veel vrije tijd. Ik was klaar met mijn studie, hing tussen 2 banen in en had een stabiele hockey carrière. Ik gaf best wel veel clinincs voor Sportways en zo ontmoette ik onder andere Tomas, Paul, Lawrence en Dennis. Zo raakte we aan de praat en leek het me leuk om aan te sluiten bij Hockey Heroes! Wat is de boodschap die je met Hockey Heroes TV wilt overbrengen op jonge hockeyers en trainers? Het leuke van onze video’s is dat kinderen en trainers echt wat kunnen leren. Eigenlijk maken wij hele ‘simpele’ video’s over technieken en spelvormen. De leggen veel uit en laten zien hoe het moet, maar ook hoe het niet moet. Het is altijd super leuk om te horen dat kinderen en/of trainers tips en tricks meenemen uit onze video’s in hun trainingen. Dat vind ik echt fantastisch leuk om te horen! Hoe gaan we jouw winnaarsmentaliteit terug zien in Hockey Heroes TV? Ik speel al een aantal jaren op het hoogste niveau van Nederland en wil dat natuurlijk altijd laten zien in de video’s. Ik wil graag het goede voorbeeld geven, en de oefeningen en spelletjes goed uitvoeren en natuurlijk winnen! Ik vind het altijd heel leuk als we oefeningen doen die mij goed liggen, zo komen mijn kwaliteiten goed aan het licht en kan ik echt een goed voorbeeld neerzetten voor de jonge hockeyers en/of trainers.

11


Wat neem je mee vanuit jouw eigen ervaringen in Hockey Heroes TV en wat voegt het toe aan jou als hockeyer? Ik neem vooral de lol mee naar Hockey Heroes en vanuit Hockey Heroes naar mijn team. Ik vind dat de passie en de liefde voor de sport bij Hockey Heroes echt tot leven komt, en dat is ook iets wat wij willen meegeven aan de kinderen: op een leuke en spelende wijze hockey aanleren. Ook probeer ik zoveel mogelijk mijn technieken en speelstijl over te brengen aan de kijkers. Iedereen hockeyt anders en heeft andere kwaliteiten. Ik vind het belangrijk dat hockeyers zichzelf kunnen zijn, en op een eigen manier technieken of spelvormen kunnen aanleren. Waar hoop je over 5 jaar te staan met Hockey Heroes TV? Ik hoop dat wij over 5 jaar nog steeds een fantastisch gezellig groepje hockeyers zullen zijn. In 5 jaar kan er altijd een hoop gebeuren in een mensenleven, maar ik hoop dat wij als groep bij elkaar kunnen blijven, en nog altijd leuke video’s samen kunnen maken. Ook lijkt het mij leuk om over 5 jaar leuke, nieuwe samenwerkingen aan te kunnen gaan met grote merken om zo meer invloed te kunnen uitoefenen binnen onze doelgroep.

12


13


Leiah Brigitha


HockeyHeroesTV Leiah Brigitha Jij bent net gestopt met je hockey carrière bij AH&BC Dames 1 na het landelijk én Europees kampioenschap te hebben gewonnen. Houdt de hockey heroes je nog lekker in de sport of ga je (ook) nog ‘pensioneren’ bij een reserve team? Ik ben helemaal gestopt. Wie weet dat ik het volgend jaar weer oppik, maar die kans schat ik zelf klein in. Wel ben ik met mijn mede-hockey heroes soms nog op het veld te vinden. Wat was voor jou de reden om aan te haken bij Hockey Heroes TV? Het was zomerstop toen Veeg mij vroeg of ik interesse had en kort daarna sprak ik Lawrence. Vervolgens heb ik de rest van de jongens ontmoet en klikte het meteen. Super leuke groep en wij deelden allemaal dezelfde visie, namelijk hockey delen en toegankelijker maken voor de hele wereld. Je ziet momenteel heel erg veel hockey tuturial accounts, maar wat maakt Hockey Heroes TV anders dan de anderen volgens jou? Wij doen alles in 1 take omdat wij willen laten zien dat er in het echt ook veel fout gaat en dat het normaal is als alles niet in een keer lukt. Daardoor spreken wij, denk ik, een breder publiek aan. Daarnaast doen wij ook alles in het Engels. Ook al is het soms niet om aan te horen, wij weten dat het door de mensen aan de andere kant van de wereld wel gewaardeerd wordt.

17


Jullie kunnen natuurlijk niet altijd tegelijkertijd trainen. Hoe raak je toch op elkaar ingespeeld, of is dat helemaal niet nodig? Nee voor onze spelletjes en challenges hoeft dat niet. Wij spelen nooit wedstrijdjes. De hockeysport zit heel erg in de lift. Wat is jouw top tip voor talenten van de toekomst? Blijf bij jezelf. Vergeet nooit waar je vandaan komt en waar je gestart bent. Dit hielp mij altijd in de mindere tijden. Dan keek ik terug en zag ik in dat ik wel degelijk stappen heb gezet en dat wat ik nu bereikt heb, allemaal niet zo gemakkelijk was. Het helpt je zelfvertrouwen terug te vinden en de lust om door te pakken.

18


19


Lawrence Tandjoeng


HockeyHeroesTV Lawrence Tandjoeng Je bent als initiatiefnemer en oprichter al eerder aan het woord geweest in HockeyStyle, 2 jaar geleden. Wat is er inmiddels veranderd voor jou bij HH TV? Hockey heroes TV heeft enorme stappen gemaakt als het gaat om het maken van een hockey community wereldwijd. De doelstelling om de sport nog toegankelijker te maken heeft zich daarom alleen maar meer uitgebreid. De plannen die eraan komen zullen dit alleen maar extra versterken. Wat was voor jou destijds de reden om te starten met Hockey Heroes TV? Hockey is naar mijn weten een klein wereldje. Je ziet vaak dat men niet begrijpt hoe het spel werkt of hoe het in elkaar zit. Mijn doelstelling is om de sport voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk te maken vanuit de Nederlandse hockey cultuur, zowel de prestigieuze als de recreatieve kant van de sport. Nederland heeft ook de beste hockey infrastructuur van de wereld en dit is iets wat wij graag in beeld willen brengen om dit ook in andere landen mogelijk te maken. Welke oefeningen vind jij zelf het allerleukst om uit te voeren en waarom? Ik ben zelf niet zo van de oefeningen, maar juist meer van de plezierige kant van hockey (al onze spelletjes). Als ik moest kiezen dan vind ik basis technieken zoals passeer bewegingen of scoring technieken het allerleukst.

23


Instagram is niet meer weg te denken naast YouTube, Facebook wordt ook nog veel gebruikt. Welk kanaal is voor jou/jullie belangrijker? Wij focussen ons vooral op YouTube omdat we daarin het beste neergezet kunnen worden. Echter zien we dat Instagram echt noodzakelijk is om ook onze doelgroep te benaderen. Je speelt zelf nog hockey bij Hurley. Wat mag volgens jou wel meer getraind worden bij de jeugd? Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf niet echt weet hoe de hockey jeugd van Nederland er nu bij loopt. Zelf denk ik dat het gaat om samenspel en niet zozeer om individuele kracht. Mijn mening is dat als de jeugd zich focust op een tactische training vanuit de basis, dat dit al een goed fundament is voor een training.

24


25


Skill Parks

powered by CsignSports

Onze partner CsignSports heeft een innovatieve 3D hockeymat ontwikkeld die zowel je stick handeling, snelheid en techniek in de kleine ruimte bevorderen. Deze skillmat wordt door European Hockey Group aangeboden bij alle hockeyclubs in de vorm van complete skillparken. De ruimte en het budget vormen de mogelijkheden voor het creĂŤren van een op maat gemaakt skillpark. Indien gewenst zijn de

Skillpark HC Oss

skillparken ook in clubkleur verkrijgbaar. Ga voor meer informatie naar onze website: www.europeanhockeygroup.com Skillpark HC Schiedam

EXCELS IN HOCKEY PERFORMANCE European Hockey Group

www.europeanhockeygroup.com


Sports and Event Domes

Sports Dome EHC (Den Haag)

Sports Dome HC HOD (Valkenswaard)

Geen noodzaak meer om op zoek te moeten naar schaars beschikbare indoor capaciteit, of verleng eenvoudig uw tennisseizoen. Haal de zaal naar uw eigen vereniging door uw sportveld te overkappen en creeer daarmee uw eigen indoor sportfaciliteit. U bespaart hiermee aanzienlijk door geen externe capaciteit meer te moeten huren, in de veelal overvolle winterperiode. Zij bieden een uitstekende oplossing voor tijdelijke (seizoen) of permanente overkapping van een of meerdere sportvelden. Tevens voorziet RSI de domes van volledige inrichting op basis van modulaire sportvloeren en sportmaterialen, tribunes etc. De Airdomes van ESD worden middels lucht (over-)druk omhoog gebracht en door solide verankering , op lokatie getest en passend bij uw specifieke bodemgesteldheid, op zijn plaats gehouden. Wereldwijd hebben we al meer dan 1400 domes geplaatst onder de zwaarst klimatologische omstandigheden. De ventilatoren blazen verwarmde lucht waarmee de ideale sport binnen temperartuur kan worden gereguleerd.

Sports Dome Kromme Rijn (Bunnik)

De Airdomes worden vervaardigd van zogenaamd dubbel membraamsysteem en voldoen vanzelfsprekend aan alle veiligheidsnormen. Juist deze dubbel membraams techniek zorgt voor de hoogst haalbare isolatie, waarbij thermische isolatie (U) waarden van zelfs 1,2 W/m2K worden behaald. Zeer energiezuinig en uiterst duurzaam dus. Het materiaal is voorzien van verschillende coatings waardoor deze UV bestendig, brandvertragend en vuiafstotend is. De gladde buiten- en bovenzijde (geen staalkabel) zorgt er tevens voor dat vuil en sneeuw niet blijven liggen. Het dubbelwandigheids principe zorgt tevens voor condensvrij sporten, operationeel lagere energielasten, minder vandalisme gevoelig en is makkelijker op en af te bouwen met een minimum aan vrijwilligers, omdat deze in meerdere segementen wordt geleverd.

Volg ons nu ook via:

EXCELS IN SPORTS INFRASTRUCTURE European Sports Dome

www.recreationalsystemsint.com


Dennis van de Pol


HockeyHeroesTV Dennis van de Pol Je bent professioneel keeperstrainer, je bent 1 van de 6 hockey heroes, je bent onderdeel van de D masters (Goalie & Dragflick training), je bent trainer bij diverse instellingen en je hebt je eigen keepersschool. Hoe combineer je dit allemaal? Een hele goede planning maken in het begin van het seizoen! Ik doe dit al een lange tijd en weet wat wel en niet kan. Helaas moet ik ook regelmatig nee verkopen aan clubs omdat mijn week gewoon vol zit ‌ Luxe probleem dus :) Wat was voor jou een reden om aan te haken bij Hockey Heroes TV? Het enthousiasme waarmee Lawrence het plan aan Paul, Tomas en mij voorlegde! Ik kende allen al geruime tijd en het leek mij onwijs gaaf om hiermee iets leuks neer te gaan zetten om op die manier hockey informatie te gaan verspreiden. Daarnaast is het een mooi platform om bekendheid te maken voor mijn bedrijf. Je moet een beetje gek zijn om keeper te worden. Wat is het gekst wat jij ooit hebt moeten doen als keeper? Niet per se gekke dingen, maar als keeper moet je inderdaad een beetje gek zijn. Niet iedereen durft in de goal te staan en voor de lol ballen van +100km/u te gaan stoppen. Maar als ik dan 1 gek ding moet noemen: ik heb mij op een Sportways kamp wel eens laten bekogelen met honderden ballen in een poging deze te stoppen, en ja, ze kwamen allemaal tegelijk op mij af!

29


Keeperstraining kan op heel veel manieren, maar de echte sterke arm heeft ook krachttraining nodig. Doe je daar ook wat mee? Mijn grootste hobby naast hockey is krachttraining! Ik werk ook nog 10 uur per week in een Personal Training Studio waarbij ik mensen fitter laat worden of sterker in een bepaalde sport. Zo heb ik ook lange tijd getraind met een jeugdspeelster van Kampong om weer sterker te worden na een ernstige blessure. Ik denk dat ik door krachttraining mijn lange dagen op het veld beter vol kan houden, ik heb zelden ergens last van en voel mij altijd energiek! Wat is jouw top tip voor de keepers talenten van de toekomst en wie moeten we in de gaten houden? Mijn top tip is om je te focussen op de basis dingen: houding, kijkgedrag, stilstaan en geduld zijn een paar moeilijke dingen om aan te leren maar ze zijn de belangrijkste dingen binnen het keepen. Je techniek kan enorm goed zijn, maar als je deze dingen in een wedstrijd niet beheerst ga je nooit een bal stoppen! Momenteel lopen er bij de districten enorm goede keepers rond, daar gaan we later zeker nog van genieten op het hockeyveld!

30


31


KNAPINSTITUTE.NL


Paul ten Have


HockeyHeroesTV Paul Ten Have Hockeyprofessional, werkzaam in de hockeywereld, medeeigenaar van een hockeyschool, technisch coördinator en zelf net met hockeypensioen, ga je het spelen missen of ben je daar te druk voor? Interessante vraag! De reden waarom ik als speler zo lang ben blijven hangen, zelfs toen het afgelopen jaar fysiek niet meer helemaal ging, was de beleving die je in een eerste team rondom je sport hebt. Samen ergens voor gaan en bereid zijn hier dingen voor te doen en laten. Als coach bij de jeugd van KZ en Assistent van de heren van Schiedam maak ik dat nog steeds mee gelukkig! Plus het kijkje achter de schermen en het meesparren over beleid in deze nieuwe rollen is wel echt een leuke toegevoegde waarde die ik als speler nooit zou hebben gehad. Wat was voor jou een reden om aan te haken bij Hockey Heroes TV? Het enthousiasme en de kennis van Lawrence! Ik treed tegenwoordig niet graag meer als eerste op de voorgrond, maar na het gesprek met Lawrence was ik om! De eerste video’s vond ik persoonlijk echt verschrikkelijk, een hele onwennige en ongemakkelijke ervaring, maar inmiddels heb ik er echt lol in gekregen! Met jullie eigen hockeyschool Playfull leer je al een gedegen basis aan de hockeyjeugd. Wat is dan het verschil met de tutorials van Hockey Heroes TV? Inhoudelijk, qua oefenstof is het exact hetzelfde, maar de manier waarop het aangeboden wordt is echt totaal anders! Lesgeven draait volgens mij om goed contact en het opbouwen van een vertrouwensrelatie met elkaar. Elke speler of speelster gaat ‘aan’ bij een net iets andere benadering. Dat spelletje van de juiste ‘aanknop’ bij de juiste persoon vind ik echt geweldig! Bij de tutorials van hockey Heroes kennen we ons publiek niet persoonlijk en maken we gebruik van voor mij nieuwe gereedschappen als vormgeving en muziek om te kunnen prikkelen, en daar zit wel echt een wezenlijk verschil!

35


De jeugd heeft de toekomst. Jij doet in je werk veel met en voor jeugd. Hoe hou je trainingen leuk? Door de spelers/speelsters een extra lading op de werkelijkheid te geven. Bij jonge kinderen is die verbeeldingskracht heel sterk en wordt een simpele drijfoefening ineens heel interessant als we vertellen dat ze door een sprookjesbos lopen waar de heks ze niet kan zien zolang de bal aan hun magische stick blijft. Oudere kinderen en ook de senioren werken niet anders, alleen neemt die extra lading dan een andere vorm aan. C1 geef ik bijvoorbeeld veel achtergrond informatie over het hoe en waarom van de oefenstof. Ze voelen dan echt dat ze werken aan het compleet maken van hun profiel als topspeelster. De mannen bij Schiedam lijken vooral aan te gaan op resultaatgericht trainen en een benadering op kwaliteit van het hogere niveau waar ze heen willen groeien, al ben ik hen nog wel echt aan het leren kennen momenteel. Wat is jouw toptip voor de talenten van toekomst en waar moeten ze zeker op gaan letten? Ik geloof zelf heilig in het Growth Mindset Model van Carol Dweck. Talent is volgens haar slechts een startpunt en om de top te halen moet je bereid zijn te blijven groeien en investeren in jezelf. Dat, plus een beetje aanleg en geluk, maakt uiteindelijk het verschil. Als speler bleek die aanleg en misschien ook wel de investering niet groot genoeg, maar als coach leef ik nu echt volgens die filosofie! Of dat genoeg zal zijn om de top te halen, dat weet je natuurlijk nooit‌ maar aan het deel dat je zelf in de hand hebt mag het wat mij betreft in ieder geval niet liggen!

36


37


nieuw - de game - de arena - kicks n sticks - de arena - de game - nieuw Nieuw bij Kicks n Sticks, de Kicks n Sticks Game. De Game van Kicks n Sticks is speciaal ontwikkeld voor kids om thuis te trainen op verschillende drills. Met de speciaal ontwikkelde bal volgt jouw telefoon precies je bewegingen en houdt deze jou drills bij. Bestel de aller nieuwste en vetste hockeygame nu via onze webshop!

*Tip: Probeer de Kicks n sticks game nu in onze nieuwe hockey Arena. Bijvoorbeeld op de Kicks n Sticks herfstkampen. Ga voor meer informatie naar onze website.

'Gamification of sports'

www.kicksnsticks.eu


FOCUS ON HOCKEY C U ST OM MAD E H O C KEY G EA R

27-36-48 st. BALLENTASSEN

PIONNEN

HOCKEY-MASKERS

VELD-MARKERING

Ga voor meer informatie en onze producten naar:

www.fikagear.com


Tomรกs Poggio van Deventer


HockeyHeroesTV Tomås Poggio van Deventer Je bent samen met Paul mede-eigenaar van Playfull hockeyschool, je bent assistent bij het meest ambitieuze H1 team (Alphen Heren 1) waarmee je afgelopen seizoen de dubbel pakte, (kampioen/ promotie en de silver cup). What’s next? Ja, afgelopen jaar is erg lastig te evenaren. Komend seizoen is onze doelstelling om stabiel in de eerste klasse mee te draaien. Ook spelen we nu in de gold cup, daar willen wij het zoveel mogelijk ploegen heel lastig maken! Daarnaast wil ik als assistent van Rood-Wit JA1 dit seizoen de play-offs halen voor het landskampioenschap! Wat was voor jou een reden om aan te haken bij Hockey Heroes TV? Paul en ik begonnen net met onze hockey school, we dachten dat HHTV dat een mooie boost zou kunnen geven. Daarnaast was het plan en de mensen waar wij mee gingen werken een reden om dit avontuur aan te gaan. Ik mag wel zeggen er geen moment spijt van te hebben. Jullie zijn de hockey helden voor velen, maar wie waren eigenlijk jouw hockey helden destijds en waarom? Ik had nooit een echte held. Ik keek veel naar Sander de Wijn & Teun de Nooijer. Maar ik denk dat ik het meeste heb geleerd van coaches. Thomas Tichelman & Dider Meijer hebben mij ontzettend veel bijgeleerd over het spelen en het coachen van het spel. Daarom zijn dit denk ik mijn helden geweest.

41


Je bent van de gekkigheid en bedenkt iedere keer leuke tricks, ook met je collega heroes. Wat is voor jou de allerleukste hockeytrick? Ik hou wel van gekkigheid, ja. Ik denk dat de ‘Dutch Bridge’ wel een beetje mijn move is geworden. Overal waar ik kom wordt gevraagd of ik deze trick kan uitleggen/laten zien. Superhandige trick die ook bij hoge snelheid zeer praktisch is. Je gaat ook het jeugdhockey in goede banen leiden bij Alphen het komende seizoen, samen met Paul, maar wat is jouw ultieme toptip voor de talenten van de toekomst? Oefening en plezier is key. Zodra het plezier weg is wordt het een lastige opgave om echt beter te worden. Maar is het plezier er wel, dan zou ik zeggen ga zo veel mogelijk met bal en stick aan de slag. Ga met vrienden/vriendinnen lekker het veld of de straat op en ga klooien met die bal. Hoe meer contacten hoe meer gevoel.

42


43


Trainingsstages Barcelona In februari 2018 organiseert Hockeyreizen weer winterstages in Barcelona. De ideale voorbereiding voor de tweede seizoenshelft. De afgelopen jaren hebben wij voor vele teams een trainingsstage georganiseerd; van gezelligheidsteams tot hoofdklasse teams. Een kleine greep: Amsterdam, Apeldoorn, Baarn, Berkel en Rodenrijs, Bully, Cartouche, Derby, HDM, HGC, Houten, Hurley, Kampong, Kikkers, Klein Zwitserland, Leiden, Leonidas, Rotterdam.

De prijzen voor deze winterstage zijn: 3 nachten 4 nachten 5 nachten Trainingen

2

2

3

Wedstrijden

1

2

2

Hotel

€265

€325

€385

Hostel

€255

€290

€350

Inclusief • Trainingssessies op waterveld • 80-100 Trainingsballen, 10 hesjes en 20 pionnen per training • Wedstrijden op waterveld • Begeleiding Hockeyreizen.nl ter plaatse De trainingsaccommodatie die wij gebruiken is Estadi Pau Negre de Montjuïc. Dit is het Olympisch hockeystadion dat ook voor de Euro Hockey League wordt gebruikt. Voor het dagelijks vervoer van en naar het hockeystadion en de wedstrijden zetten wij touringcars in. De wedstrijden zullen tegen gelijkwaardige tegenstanders worden gespeeld. Dit kunnen zowel Spaanse als Nederlandse teams zijn. De arbitrage is in handen van Nederlandse bondsscheidsrechters.

Lijkt het jullie leuk om op trainingsstage naar Barcelona te gaan? Twijfel dan niet om een mailtje te sturen of te bellen voor meer informatie.

Met sportieve groet,

070-7101418 | www.hockeyreizen.nl | Info@hockeyreizen.nl


FrĂŠderique Passier


Hockeynerd Daar zijn we dan. Een jaar na mijn eerste blog over mijn overstap naar MOP Dames 1 en het eerste jaar weer als trainer/coach van een meisjesteam in de jeugd van HC ’s Hertogenbosch. En wat voor een jaar is het geweest. Maar het is niet alleen een moment om terug te kijken, juist vooruitkijken. Want het tweede seizoen als ‘Moppie’ is aangebroken, net als mijn tweede seizoen als hoofdcoach van de Bossche Baasjes. De Bossche Baasjes is een term die we hebben ingevoerd aan het begin van dit seizoen. Een term waar speelsheid, ambitie en kracht in zit. Dit seizoen willen we de meiden kennis laten maken met tophockey, de Bossche mentaliteit en zelfregulatie. Een term die perfect past bij mijn motto als trainer/coach: “Je bent de eigenaar van je eigen talent”. Wij als staff kunnen de meiden (bijna) alles geven wat ze nodig hebben, maar zij bepalen zelf de hoeveelheid, frequentie en het moment. Zij bepalen uiteindelijk wat ze ermee doen en moeten het zelf laten zien. Die zelfstandigheid is soms lastig in deze jonge leeftijdscategorie. Maar we proberen de meiden met humoristische anekdotes verantwoordelijkheid en discipline bij te brengen: “Denk je dat Lidewij haar tas ook door haar mama laat inpakken en dragen?”.

We hebben een ontzettend mooie groep met de Bossche Baasjes. Een groot verschil met vorig jaar is het karakter van de eerstejaars. Deze smurfjes zijn verre van verlegen, staan vooraan bij teamactiviteiten en laten zich vanaf het eerste moment horen in de kleedkamer. Maar ook een hele korte spanningsboog. Heerlijk om mee te werken, maar zeker ook een uitdaging! Want onze tweedejaars willen we klaarstomen voor de C-categorie en vergen ook zeker net zoveel aandacht en tijd. Weer een mooie kans voor mij als trainer/coach om te zoeken naar een perfecte teamcultuur waarin iedereen zich maximaal kan en wil ontwikkelen.

47


Daarnaast hebben we een aantal meiden erbij gekregen die het jaar hiervoor in MD2 speelden. Binnen HCDB is het een bekend fenomeen, omdat MD2 en JD2 ook onder de tophockeylijn vallen. Zij krijgen dezelfde voorzieningen en faciliteiten als MD1 en JD1. We trainen wekelijks samen gemixt tijdens de combitraining.

Een systeem waar ik trots op ben omdat het altijd lastig blijft om in deze leeftijdscategorie de kleinste verschillen tussen speelsters te zien. Maar dankzij dit systeem houden we de meiden het hele jaar door in de gaten en leiden we breed op. Maken we dan nooit fouten bij zo’n selectie? Natuurlijk wel en daarom blijft het een rot moment. Het clichéverhaal van ouders die naderhand mailen en bellen omdat wij het toch echt verkeerd hebben is nog steeds actueel. Hun kind continue vergelijken met de andere meisjes uit het team die toch echt ‘veel slechter’ zijn. Op zo’n moment ben ik toch maar weer blij dat ik twee ouders heb die zowel bij mij als bij mijn zussen die in de breedteteams speelden altijd langs de lijn hebben gestaan als supporter of zelfs als coach/manager. Zij zich nooit bemoeid hebben met selecties van ons en ons vooral stimuleerden om plezier te hebben. Twee ouders die ook mijn tweede seizoen als ‘Moppie’ weer het hele land doorrijden om mij en mijn teamies iedere wedstrijd te zien spelen. Vorig seizoen hebben we met MOP de play-offs bereikt, een mooie prestatie waar we nu na de zomer heel erg trots op zijn. Maar we zouden geen topsporters zijn als het niet pijn doet om te beseffen dat we zo verschrikkelijk dichtbij de Hoofdklasse zijn geweest. Een eerste bloedstollende wedstrijd tegen Bloemendaal die we wonnen. Euforisch waren we, maar werden ook snel teruggebracht in de rea-

48


liteit door Ageeth. Er kwam een zwaar weekend aan met wellicht nog twee wedstrijden. Hoe zwaar de eerste play-off wedstrijd was, merkten we direct bij de uitlooptraining de dag erna. De tweede wedstrijd is een echte control-alt-delete wedstrijd. Zo’n wedstrijd waar ik liever niet aan terug denk. Uit op Bloemendaal gingen we hard onderuit en moesten we na het derde kwart begrijpen dat Ageeth ons vooral ‘heel’ wilde houden omdat we de volgende dag de beslissende wedstrijd moesten spelen. Betekende dat opgeven? Nee, gewoon een weloverwogen keuze om alles te geven op de volgende dag. Een dag die zo ontzettend mooi had kunnen worden maar het niet werd. Met mijn beste vriendinnen, ouders en mijn zus en zwager met vrienden langs de kant. Allemaal voor mij! Het was voor mij de eerste keer sinds mijn tijd bij Den Bosch om deze adrenaline te voelen en ik wist meteen: “Dit is waarvoor ik bij MOP ben gaan hockeyen, dit gevoel hoort bij mij”. Het werd alleen niet wat we hoopten. Bloemendaal had zeker niet het betere hockey, maar strafte ons wel hard af op effectiviteit in de cirkel. Een terechte plek in de Hoofdklasse ging naar Bloemendaal. Nu zijn we in week drie van de voorbereiding. We gaan komend weekend op teamweekend wat Ageeth en Paumen natuurlijk weer tot in de details gepland hebben zonder er een woord met ons over te delen. Maar waarschijnlijk staat het in het teken van elkaar nog beter leren kennen, ontdekken hoe de verhoudingen in de groep gaan liggen en ambities uitspreken. We hebben er een aantal jonge en talentvolle meiden bijgekregen die ons team écht versterken. Maar toch merk je echt dat het gelijk anders hockeyt. Vooral vanuit achterin leuk om te zien hoe anders deze speelsters om ballen vragen, druk zetten of looplijnen maken. Toch was ik de eerste wedstrijd verbaasd hoe snel de meiden zich konden aanpassen, ook zeker een compliment voor ons team dat dit dus gewoon kan bij ons. Een team waar ik heel trots op ben. Mijn persoonlijke ambitie dit jaar? Vorig jaar wilde ik mijn plezier in tophockey terugvinden, ritme en vertrouwen. Iets wat ik zeker heb gevonden en waar ik heel erg trots op ben. Dit seizoen wil ik toch wel op zoek naar een nog betere versie van mezelf: een completere verdedigster worden van constante waarde. Als team is het voor mij overduidelijk dit seizoen. We hebben ervan mogen proeven en iedere training zie ik nog het spandoek hangen op ons veld met de tekst: “Jullie horen in de Hoofdklasse”. Vijf jaar geleden, toen ik met tranen in mijn ogen stond omdat ik niet goed genoeg was voor het beste team ter wereld durfde ik er niet van te dromen.. Maar nu wel. Ik wil Hoofdklasse hockeyen met MOP. Keep you posted! Hockeynerd

49


Hockeyclub Rotterdam Hockeyclub Rotterdam LED-verlichting stadion + 6+velden LED-verlichting stadion 6 velden

Tennisclub LTC Emmen LED-verlichting 9 banen

Voetbalclub CSV Apeldoorn LED-verlichting hoofdveld

Sportverlichting.com is een kennis- en realisatiepartner op gebied van LED-verlichting voor sportaccommodaties. Met onze ervaring in het maken van lichtplannen en businesscases adviseren wij over de mogelijkheden om bestaande conventionele verlichting te vervangen voor LED-verlichting. Wij maken gebruik van alle verkrijgbare topmerken zoals AAA-LUX, Lumosa, Philips en Cree. Hierdoor kunnen we een onafhankelijk advies geven. Daarnaast adviseren wij ook in diverse financieringvormen en geven we ondersteuning bij de aanvraag van subsidies. De projecten leveren we vervolgens turn-key op. Kortom, wij ontzorgen de sportclub van A tot Z. Op onze website kunt u alles vinden over de verschillende soorten LED-verlichting en kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen.


Sjoerd Woelders


Hockey in India

Sjoerd Woelders Na bijna twee maanden in India te zijn begint alles te wennen. Zelfs de dingen die in de vorige blog stonden, als koeien op de weg en spookrijden. Zolang je je er niet druk over maakt dan went het allemaal wel. Had ik dit niet gedaan dan had ik dit tweede blog niet kunnen maken door hoge bloeddruk en hartkloppingen. Want hoe gek alles hier ook is, het komt (bijna) altijd goed. Gaat het niet links om dan wel rechts om en altijd op het laatste moment, dat geldt voor het organiseren van evenementen tot en met auto rijden. Ik kan nog wel uren doorgaan over de cultuur, maar ik had beloofd deze tweede blog over het hockey in India te schrijven (er komen nog meer blogs en ik denk ook nog wel 1 met alle bizarre dingen op een rijtje). Ik wil je graag wat vertellen over hoe het hockey in India in elkaar zit en hoe er hier mee om wordt gegaan.Hockey in India is compleet anders ingedeeld dan in NL. India kent geen hockeyclubs. Hockey (net als cricket) is hier de sport van de armen (na het lezen van dit stukje snap je wel waarom) en niet zoals in Europa voor de beter bedeelden. Hockey wordt voornamelijk op straat gespeeld in de stad of op gras (modder/zandvelden) in de dorpen van India. Dit zijn de zogeheten ‘grassroots’. Hier komen kinderen van alle leeftijden na schooltijd elke dag 1 uur trainen. Er wordt in sommige delen van India ook op scholen gehockeyd, maar nog niet heel veel. Vanuit deze grassroots kunnen kinderen op een regionaal ontwikkeling centrum komen, de RDC. Om toegelaten te worden, moet je selectie doen op een van de selectiedagen én uit de regio komen, want alleen op de grote weg wordt er vervoer voor je geregeld de rest moet je lopen of op de fiets. Op de RDC trainen kinderen om de dag 1,5 uur op een kunstgrasveld, de dagen dat ze niet op de RDC trainen kunnen ze gewoon in hun eigen dorp blijven trainen. Afhankelijk van de regio is dit een zand of waterveld. Dit betekent overigens niet dat er gesproeid wordt, soms is het niet mogelijk omdat de installatie kapot is of omdat het te droog is in de regio en er anders geen water is voor de rest van het dorp.

52


Vanuit de RDC zijn er twee wegen omhoog, richting een beter leven. a. Kinderen kunnen geselecteerd worden voor een Sports Hostel of een Academie. Een Sports Hostel is een academie vanuit de overheid. Hierbij gaan kinderen intern en zorgt de overheid voor trainers, coaches, onderwijs, eten, onderdak en trainingen. b. Via een academie, het verschilt per academie wat er allemaal geregeld wordt, maar de beste academies zorgen ervoor dat alles beter geregeld is dan de Sport Hostels. Per academie verschilt het weer met welke leeftijd je er terecht kan. De academies zijn altijd van 1 of meerdere bedrijven, deze betalen alles. Waarom bedrijven dit kunnen en willen betalen? 1) Elk bedrijf in India is verplicht om minimaal 2% van zijn winst aan een goed doel te geven. Academies zijn deels een goed doel omdat de kinderen die er zitten een kans op beter leven via de hockeysport krijgen 2) Grote bedrijven hebben vaak een bedrijfsteam voor spelers boven de 21. Dit bedrijfsteam is te vullen met de kinderen die ze zelf opgeleid hebben en zo kunnen ze voor het landskampioenschap strijden 3) Eer is een groot ding in India, veel bedrijven willen naast iets goed doen ook kunnen laten zien dat spelers uit hun academie in het nationale elftal komen!

54


Dit is in het kort hoe het Indiase hockey landschap eruit ziet. Hoe hockey hier beleefd wordt is totaal anders dan wij in NL gewend zijn. Ik spreek alleen uit eigen ervaring en hoe ik het meemaak vanuit de academie (Naval Tata Hockey Academy). Kinderen die geselecteerd worden voor onze academie die hebben een megavol programma wat er als volgt uitziet: 5.30 – 7.30 Ochtendtraining (zie foto 2) 8.00 Ontbijt 8.30 – 12/12.30 School 12.30 Lunch 13.00 – 15.30 Tijd om te rusten 16.00 – 18.00 Tweede training 18.30 Kleine recovery snack 20.30-21.00 Diner 22.00 In bed zijn De kinderen maken lange dagen en een aantal dagen per week wordt de rusttijd gebruikt voor extra klassen over fysiek of voeding. Op zaterdag is er meestal een ochtendprogramma in de vorm van een onderlinge oefenwedstrijd. Als er iets leuks georganiseerd wordt qua uitjes dan is dit ook op zaterdag. Zondag zijn alle kinderen en coaches de hele dag vrij. Ondanks dat de kinderen ver van hun familie zijn, voor sommigen wel 2000 km verderop, klagen ze nooit en gaan ze elke training volle bak. Je hoort hier niet dat kinderen te veel trainen of dat ze nooit vrije tijd hebben naast school en hockey! De dagen dat de kinderen vrij zijn en de uren rust die ze hebben gebruikt bijna iedereen om zich te ‘vervelen’. Iets waar wij in het westen (ik ook) veel moeite mee hebben. Wij willen toch al snel even op de telefoon of tablet iets doen. Sommige kinderen die op de academie komen hebben zelfs geen hockeyschoenen omdat hun ouders hier geen geld voor hebben. Die krijgen ze dus van de academie. Als academie zijn wij verantwoordelijk voor alles bij deze spelers, van hockeykleding, voedsel tot medische omstandigheden, alles wordt door ons geregeld voor hen zodat zij optimaal kunnen presteren, maar dat is het ons meer dan waard! De volgende keer zal ik wat meer over de tradities binnen en buiten het hockey spreken.

De blogs van Sjoerd worden maandelijks via hockeystyle.nl gepubliceerd.

55


Reset yourself with so healthy! A webstore with products so healthy it will reset you in no time.

www.sohealthy.nl


De Lange Corner


De Lange Corner Neêrlands 1e Hockey Podcast De heren van de podcast ‘de Lange corner’ vinden lullen over hockey het leukste wat er is en dat hebben wij aan den lijve ondervonden toen we de heren onlangs spraken. Bijna 4 uur later vertrokken we voor een kennismakingsgesprek wat normaal gesproken 1 uur duurt. Gezellig was het wel. Dat delen we graag met je en dus doen we een diepte-interview met Jasper en Bengt in 5 vragen. Jullie hebben allebei ‘iets met hockey’. Kunnen jullie onze lezers een bondige update geven? Jasper: Ik heb zelf van jongs af aan altijd gespeeld, getraind en gecoached bij Amersfoort. Toen ik als student naar Amsterdam verhuisde kwam ik via Bengt bij Hurley terecht. Na 8 jaar daar te hebben gewerkt als trainer/ coach ben ik nu sinds vorig seizoen actief op Cartouche. Daar coach ik MA1, ben ik assistent bij Dames 1 en coördineer ik de hele meisjeslijn. Verder ben ik sinds dit seizoen trainer/coach van het district Noord-Holland Jongens. Bengt: Nou dat is dus het grappige, behalve dat ik nog zelf hockey, heb ik helemaal niet zoveel meer met hockey. Ik ben zelf lang actief geweest binnen Hurley maar nu net met ‘hockey pensioen’. Misschien is dat ook wel het goede, dat Jasper er nog midden in zit en ik daar nu juist meer buiten sta. Hoe langer je buiten het wereldje staat, hoe absurder alles daarbinnen begint te lijken namelijk. DLC maakt podcasts die juist niet de standaard wedstrijd analyses en verslagen doornemen, maar de bijltjesmaanden en randzaken. Want? Jasper: Omdat heel veel mensen totaal geen interesse hebben in analyses en verslagen. Hockey is een sport van mooie verhalen over samen drinken en spannende avontuurtjes op TD. Hockey is voor een heel groot deel recreatief en maar een kleine groep doet aan ‘tophockey’. En wij richten ons juist op die grote groep. Daarnaast vinden we het zelf ook het mooist om de meest slappe verhalen aan elkaar te vertellen. Ik kan me niet voorstellen dat er teams zijn die nog de opstelling van een seizoen geleden kunnen opdreunen, maar wat er daarna om half 1 ’s nachts op een TD gebeurde, dat kan iedereen meteen in geuren en kleuren vertellen.

61


Wie doet wat eigenlijk, wie bedenkt en wie vraagt of gaat dit gezamenlijk? En hoe komen jullie aan je gasten/gesprekspartners? Bengt: Jasper en ik hebben puur vanuit vriendschap een aantal keer per week contact. We zijn allebei veel onderweg en dus bellen we vaak met: “heb je dit gehoord/gezien…” Ik doe iets meer het contact met de gasten, Jasper meer het technische zoals het editen. Voor de rest hebben we een gedeeld document waarin we alles gooien. Dat fine-tunen we elke dinsdagochtend voor de opnames met een bak koffie. We moeten er ook geen hogere wiskunde van maken, dat is het niet en zal het hopelijk ook nooit worden. Als dat gebeurt denk ik dat we er beiden heel snel klaar mee zijn. Hockey is technisch gezien de 3e meest bekeken sport wereldwijd, maar is voor velen toch een kleine sport. Kan die groeimeter omhoog en hoe? Bengt: Ja, die kan zeker omhoog. Er zijn echter een paar problemen. De verspreiding via de media is veel te conservatief (achter pay walls, slechte media, gereguleerde pers, etc.) en al die regels die veranderden… Hockey is een sport die niemand buiten het hockey makkelijk zal begrijpen. Alles beweegt continu, andere toernooien, etc. Daarnaast zullen de kijkcijfers wel hoog zijn wereldwijd maar ook geconcentreerd. Ik kan me niet voorstellen dat half Kenia achter de buis zit tijden het WK hockey… Jasper: Daarnaast vraag ik me af of we het moeten willen. Ik vind het amateurisme juist de charme van het hockey. Met elkaar een beetje aankloten en dan net doen alsof het topsport is. Ik blijf kinderen die in de rust het veld op komen het mooiste vinden wat er is. Als de sport groeit zullen de bedragen die er in omgaan ook groeien. Het voetbal leert ons dat alles daar echt niet leuker van wordt.

62


Wie was de leukste gast en waarom? En wie staat nog hoog op de verlanglijst? Jasper: Heel duidelijk, dat was Siegfried 'Siggy' Aikman! Los van dat hij altijd mooie verhalen heeft om te vertellen, is het vooral ook een hele geestige man. En hij is lekker open. Durft gewoon te zeggen wat ‘ie ervan vindt. Ik zou graag nog een keer Max Caldas willen spreken omdat hij weinig echt openhartige interviews geeft. Het blijft meestal toch steken bij een paar semi-kritische vragen van Hockey.nl Bengt: ik denk dat we tot nu toe echt de goede smaak gasten te pakken hebben. Als ik moet kiezen, zou de leukste gast voor mij ook de podcast met Siegfried Aikman zijn. Die man is nog compleet bezig in de hockeywereld, maar is er op hetzelfde moment ook compleet uit weg. Woont in Japan, heeft een lekker leventje en kan daardoor uren lullen. Ik denk dat het ook een enorme meerwaarde is voor je ontwikkeling in wat dan ook. Ga uit die reservaten (zoals het Gooi, Amsterdamse bos, etc.) en ga eens ergens coachen waar het allemaal anders is. En dan niet met het geld van papa of mama, of met een hockeyteam een waterput slaan en dan weer weglopen. Maar meer zoals Siegfried. Wij hebben ons die dag gewoon 4 uur dood gelachen! Ik zou graag nog eens Hélène Hendriks in de podcast zien. Iemand die is gegroeid vanuit het hockey naar iets anders. Sterke vrouw, komt goed uit haar woorden en heeft een mening.

63


HockeySupportGroup.nl


Ondersteuning in de Hockeywereld Bijscholing Opleiden: Als Stichting Hockey Support Group NL ondersteunen we graag de verenigingen op allerlei manieren. Dat doen we ook op het gebied van bijscholen en opleiden. We geven bijscholing voor hockeytrainers en coaches, keepers en scheidsrechters in de breedste zin van het woord. Dat doen we met een theorie/praktijk avond of middag bij u op de club. Voor de hockeytrainers en coaches werken we met onze eigen HT4 en FIH coach Frits Ketelaars die al dan niet ondersteund wordt door oud-bondscoaches. Voor de hockeykeepers werken we samen met Pia de Wolf, eigenaar van Pi-Academie, de meest bevlogen keepersopleiding in Nederland. Voor de scheidsrechters werken we samen met niemand minder dan Yolande Brada, dĂŠ umpire professional, die o.a. voor de KNHB, de KBHB en vele andere bonden het fluiten professioneel op de kaart heeft gezet. De bijscholingsavonden duren 2 uur. Een deel zal bij de trainers en keepers ook in praktijk worden gebracht op het veld. Bij de scheidsrechters zal met praktijk voorbeelden worden gewerkt. Kosten per avond zijn â‚Ź 250,- met een minimum van 10 en een maximum van 40 deelnemers. De avonden zijn geschikt voor alle niveaus echter vernemen we graag vooraf, welk niveau vooropleiding de deelnemers hebben en welke wensen er zijn om het programma op maat te maken. Meer info: hsgroupnl@gmail.com

65


Beregoede keepersmaterialen van BlackBear Goaly


Aert van de Goes is de bourgondische eigenaar van BlackBear Goaly, een nieuw merk in de hockeywereld voor keepersmaterialen en wij vroegen hem het keepersshirt in 5 vragen van zijn lijf. Aert, allereerst hoezo de naam BlackBear Goaly? De naam is ontstaan tijdens een brainstorm sessie met mijn designer en tevens keeperstrainer Rene Lepelaar. De karakteristieke standaard houding van een keeper deed ons denken aan de houding van een beer die zich verdedigd, hoog op zijn achterpoten en zijn klauwen klaar voor actie. Iets met “beer” was het idee. Wat was de oorspronkelijke gedachte achter een nieuw keepersmerk en wat doen jullie anders dan de andere merken? Het idee voor een nieuw keepersmerk komt vanuit mijn liefde voor de breedte sport. Ik was goed bedoelende vrijwilliger bij een hockeyclub en heb daar keeperstraining voor de breedte keepers opgezet. Daarbij kwam ik ook in aanraking met de, vaak, gebrekkige uitrusting van de breedte keepers. Versleten, slecht passend in een bonte mengeling van kleuren. De keepers niet blij met hun uitrusting. Zeker niet vergeleken met hun leeftijdsgenoten van de top-lijnen die er meestal wel goed gekleed bijlopen. De hoge kosten voor de keepersmaterialen word dan meestal als reden aangevoerd. Dit zette mij aan het denken; is het mogelijk; goede mooie én betaalbare uitrusting te maken, zodat alle keepers een mooie goed zittend en uiteraard veilige uitrusting hebben. We hebben 3 jaar gewerkt aan nieuwe modellen en productietechnieken, voordat de eerste sets in 2017 verkocht zijn. Jullie hebben verschillende lijnen voor de keepers op niveau van ervaring en leeftijd, welke zijn dat en waarvoor is welke lijn? We hebben nu 2 lijnen, de Bhalu voor de jeugd t/m D en de Racoon voor de breedte lijnen, deze gaan van S tot en met L en zelfs XL in klompen (maat 46). Deze maand komt ook onze top-lijn de Grizzly als Béta versie in beperkte oplage op de markt. De Bhalu is een hele comfortabele lichte set met een lage rebound, waarbij de XS de kleinste legguards te wereld zijn. Ideaal voor de 8-tallen. Ik overweeg nog een XXS te maken voor de 6-tallen, hoewel dit een Nederlands fenomeen is. De Racoon is een betaalbare set voor de breedte lijn en geschikt voor alle leeftijden. De speciale afwerking zorgt voor een hogere rebound en ze glijden beter bij een sliding. De Grizzly’s zijn zwaarder uitgevoerd en zijn gericht op top-hockey, waarbij de bal snelheden boven de 120 km/h kan halen. Is BlackBear Goaly uitsluitend via de webshop te koop of ligt het ook in winkels? We hebben bij BlackBear de ambitie om een wereldmerk te worden en zitten ook op de goede weg hiervoor. Naast Europe hebben we nu ook dealers in VS en Zuid-Africa. Dit kan echt niet alleen via onze eigen webshop. We werken juist graag samen met de winkels en andere webshops. We sponsoren Keeperscholen en hebben keepers die wat bijverdienen als ambassadeur. In Nederland hebben veel clubs afspraken met “lokale” sportwinkels, wij respecteren deze afspraken altijd en zorgen er samen met de winkel voor, dat de clubs goed betaalbare keepersmaterialen krijgen. Waar moeten vooral jeugdkeepers op letten bij het aanschaffen van keepersmateriaal? Wat is jouw beregoede toptip? Keepers zijn net mensen, er zijn er geen twee gelijk. Staar je niet blind op één merk, maar kijk goed wat past bij jouw stijl van keepen en lichaamsbouw. Neem niet meer bescherming dan je écht nodig hebt. Voel je goed in je uitrusting en ben er trots op keeper te zijn.

67


    

www.hockeyschoolnoordholland.nl hockeyschoolnoordholland@gmail.com instagram/hockeyschoolnh facebook/hsnh twiier/HockeySchoolNH


ONBEPERKT TOE

GANG!

JOUW NETFLIX OMGEVING VOOR HOCKEYVIDEO’S Door HockeyFood word je wekelijks gevoed met de nieuwste videos, skills, fun en veel meer voor iedere hockeyliefhebber! Vanaf nu beschikbaar in jouw clubapp!

Meer informatie: hockeypraktijk.nl


Colofon Team HSM

Uitgever

Jacqueline F. Coreen- Blanco : Hoofdredacteur TrulyDutch Publishing Maryse Govaert : Eindredacteur

trulydutchpublishing@gmail.com

Charlotte Vega : Styling/Redactie

redactiehsm@gmail.com

Lotte Wiggers : Redacteur

traffichs@gmail.com

Mia Leeman : Redacteur

www.hockeystyle.nl / +31 6 29072132

Hanke Govaert : Socials Femke de Kok : Socials Frits Ketelaars : Layout/Fotografie Daan Ketelaars: Design Robert Sanders Fotografie/Cover Ben Haeck : Fotografie

Socials Instagram : @hockeystyle Facebook : HockeyStyle Magazine Twitter : @hockeystyle

YouTube : HockeyStyle

Sponsors

Online

Caja Sport Software/NACSport Clubhuismanager Empaso/Teamkrat/Teamtap Enjoy & Perform Recreational Systems International Je M’appelle HockeyCentreNL HockeyPartner HockeyPraktijk Hockeyreizen Hockey Support Group HSNH Kicks N Sticks Knap Institute Koster Advocaten Mercian Hockey Equipment MijnHockeyScout On Fire Hockeysupport RefCom4All Sportverlichting The Hockey Department FikaGear So Healthy NL BlackBear Goalie Armour Recreational Systems International

cajasportsoftware.com clubhuismanager.nl empaso.eu enjoyandperform.com recreationalsystemsint.com jemappelle.nl hockeycentre.nl hockeypartner.nl hockeypraktijk.nl hockeyreizen.nl hockeysupportgroup.nl hsnh.nl kicksnsticks.eu knapinstitute.nl kadv.nl mercianhockey.com mijnhockeyscout.nl hockeysupport.nl refcom4all.com sportverlichting.com thehockeydepartment.com Fikagear.com sohealthy.nl blackbaergoalie.com recreationalsystemsint.com

71


@mercianhockey

Profile for HockeyStyle Magazine

HockeyStyle Magazine 32  

Het Magazine voor de HockeyLiefhebber

HockeyStyle Magazine 32  

Het Magazine voor de HockeyLiefhebber

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded