Page 1

MAGAZINE

2019-2020

Jij kiest de school die bij je past Mondriaan College Heesch De Singel TBL Stadion ZuidWest

Amor Dubbelman, TBL

kleurt je leven


Inhoud

46 Extra ondersteuning op Het Hooghuis

34 Lekker jezelf zijn 59 Bring your own device Kun jij het Hooghuisje vinden?

3 Voorwoord

Trots. Zonder jullie hadden we dit nooit kunnen maken

4 Jij kiest...

...de school die je leven kleurt

5 Jij kiest...

...hoelang de brugperiode duurt

6 Jij kiest...

...de school die bij je past ...de vakken die je leuk vindt

8 Mondriaan College De havo-specialist

14 Stadion

Ontdek jouw talent

22 Titus Brandsmalyceum Eigenwijze

28 Heesch

Hier voel je je meteen thuis

36 ZuidWest

Ingericht op levensecht leren

44 Interview

Samen op zoek naar wat je nodig hebt om verder te komen

46 Extra ondersteuning op Het Hooghuis

50 De Singel

Samen maken wij er werk van

56 Jaarkalender 58 10 Tips

Voor een goede start in de brugklas

59 Bring your own device Kun jij het Hooghuisje vinden?

2

Het Hooghuis - Jij kiest


Zonder jullie hadden we dit nooit kunnen maken

Beste jongens en meisjes van groep 7 en 8, beste ouders/verzorgers, In dit nieuwe Hooghuis Magazine vind je allerlei informatie over onze zes scholen en nog veel meer. We laten je zien wie we zijn en wat we doen, zodat jij straks vol vertrouwen de middelbare school kunt kiezen die bij je past. In en om Oss hebben we alle typen onderwijs in huis: van praktijkonderwijs tot en met gymnasium. Binnen onze scholengroep is er dus altijd een passende plek voor jou. Bij Het Hooghuis heb je veel te kiezen. Je kiest niet alleen de school die bij je past, je bepaalt zelf ook hoelang je brugperiode duurt. Je krijgt twee (of zelfs drie) jaar de tijd om het niveau te ontdekken dat bij je past. Zodra je dat weet, leer je vanaf het volgende schooljaar verder op je eigen niveau. Dat kan dus ook al na ĂŠĂŠn jaar zijn.

Ons onderwijs draait om jou: we willen je leren kennen en samen met jou je talenten ontdekken en laten groeien. Zodra je bij ons op school komt, kies je zelf een aantal vakken die je leuk vindt om te volgen (naast je andere vakken). Zo heb je al in de onderbouw invloed op je lesprogramma. Kortom: we geven jou de ruimte om keuzes te maken, zodat je jezelf op jouw manier en in jouw tempo kunt ontplooien. Het Hooghuis kleurt je leven en jij bent degene die de kwasten vasthoudt. Graag tot ziens bij onze proeflessen en op onze open dagen. Tanja Peters Voorzitter centrale directie Het Hooghuis

kleurt je leven

Het Hooghuis - Jij kiest

3


Jij kiest... ...de school die je leven kleurt Bij Het Hooghuis geven we je heel veel keuzevrijheid. In dit magazine ontdek je welke keuzes je allemaal kunt maken. Hieronder zie je de vijf keuzethema’s die terugkomen door het hele magazine. Lees en kijk snel verder wat de Hooghuis -scholen jou te bieden hebben.

3. Jij kiest de vakken die je leuk vindt Op Het Hooghuis heb je, naast de verplichte vakken, ook invloed op je eigen vakkenkeuze. Zo geef jij zelf richting aan jouw talenten. Kies jij voor de vakken die je leuk vindt, jou uitdagen, interessant lijken of waarin je nog beter wilt worden? Bij elke school lees je hier meer over.

1. Jij kiest jouw Hooghuis-school Van praktijkonderwijs tot en met gymnasium en alles wat ertussen zit: van de zes Hooghuis-scholen is er altijd één in of rond Oss die bij jouw talenten past. Welke Hooghuis-school laat jij jouw leven kleuren? In dit magazine ontdek je al onze scholen.

4. Jij kiest hoeveel ondersteuning je nodig hebt Bij Het Hooghuis krijg je alle ruimte om te ontdekken wie je bent, waar je voor staat én wat je nog nodig hebt. Socialisatie en persoonsvorming noemen we dat. Jezelf worden doe je namelijk niet zomaar, daarom bepaal jij zelf hoeveel extra ondersteuning je van ons nodig hebt. Op pagina 46 lees je meer over extra ondersteuning op Het Hooghuis.

2. Jij kiest hoelang jouw brugperiode duurt Wordt in het eerste jaar meteen duidelijk welk niveau bij jou past? Of heb jij meer tijd nodig om dat te ontdekken? Bij Het Hooghuis kies je zelf hoelang je brugperiode duurt: één, twee of bij havo/vwo zelfs drie jaar. Zo krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen én jezelf te leren kennen. Lees hiernaast wat onze leerlingen over de flexibele brugperiode zeggen.

4

Het Hooghuis - Jij kiest

5. Jij kiest hoe jij jouw talenten inzet Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Het zijn vragen die iedereen bezighoudt. Op Het Hooghuis denken we samen met jou na over je toekomst. Hiervoor hebben we een eigen loopbaanoriëntatiemethode ontwikkeld. Zo kies jij na Het Hooghuis jouw eigen pad om met je talenten de wijde wereld in te trekken.


...hoelang je brugperiode duurt Al voordat je als leerling Het Hooghuis binnenstapt, geven we je de mogelijkheid om te kiezen. Het begint natuurlijk met het kiezen van de school die bij je past. Ook bepaal je op al onze scholen zelf hoelang je brugperiode duurt. Dat kan één, twee of zelfs drie jaar zijn. Het gaat erom dat jij het juiste niveau vindt voor jou. En dat je jezelf leert kennen. Daar geven wij je op Het Hooghuis alle ruimte voor. Yara Strik - 3 vmbo kader (ZuidWest) ‘In groep 8 kreeg ik een advies voor vmbo basis. Daar ben ik in de eerste klas ook mee begonnen. Vanaf de tweede klas volgde ik basis/kader. Nu zit ik in 3 kader. Ik heb gekozen voor het profiel Zorg en Welzijn. Dat past bij mij. Ik wil graag pedagogisch medewerker worden. Op ZuidWest heb ik alle ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen. Mijn mentor heeft me daar ook heel goed bij geholpen. Ik heb geleerd dat je altijd meer kunt blijven leren en dat het advies van de basisschool nog niet alles zegt.’ Brechtje Ostendorf - 3 havo (Mondriaan College) ‘Voor ik naar 3 havo ging, heb ik twee jaar in een dakpanklas gezeten. In de eerste begon ik met vmbo-t/havo. In de tweede klas werd dat mavo/havo. Pas bij de overstap naar de derde klas was ik eraan toe om helemaal voor havo te gaan. Eerder had ik daar nog niet genoeg zelfvertrouwen voor. Op school werd ik goed geholpen met plannen en huiswerk maken. Met mijn mentor besprak ik regelmatig wat goed ging en wat beter kon. Ik kan iedereen aanraden de tijd te nemen om te ontdekken welk niveau bij je past. Als je hard leert en steeds onvoldoendes haalt, dan past het niveau niet bij je. Als het allemaal te gemakkelijk gaat, dan kun je meer. Daar kom je vanzelf achter als je steeds je best blijft doen.’

Yara Strik

Brechtje Ostendorf

Ze begonnen rustig met alles, waardoor ik goed kon wennen, ook aan huiswerk.

Daantje Broers - 4 havo (TBL) ‘Van de basisschool kreeg ik een havo+ advies. Zelf wist ik nog niet goed wat ik wilde, havo of vwo. Daarom koos ik voor het TBL. Ik wist dat ze daar een flexibele brugperiode hadden, want mijn broer zat er al op school. Van hem hoorde ik positieve verhalen. Ik ging van 1 h/v naar 2 h/v naar 3 h/v en nu zit ik in 4 havo. Die tijd heb ik echt nodig gehad. Op deze manier heb ik havo én vwo kunnen uitproberen. Pas in de derde klas wist ik dat havo het beste past bij mij. Ik heb gekozen voor het profiel Natuur en Gezondheid. Hierna wil ik de hbo-opleiding Fysiotherapie gaan doen.’ Daantje Broers

Het Hooghuis - Jij kiest

5


...de school die bij je past Van praktijkonderwijs tot en met gymnasium en alles wat ertussen zit: van de zes Hooghuis-scholen is er altijd één in of rond Oss die bij jouw talenten past. Welke Hooghuis-school laat jij jouw leven kleuren? In dit magazine ontdek je al onze scholen. Praktijkonderwijs - PrO Praktijkonderwijs leidt toe naar werk. Je leert nieuwe dingen door ze in de praktijk te doen. Natuurlijk krijg je ook reken- en taalles, maar op je eigen niveau. De theorielessen worden gekoppeld aan de praktijklessen en stages. Na de 5-jarige opleiding ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Als je het wilt en kunt, heb je ook de mogelijkheid om verder te leren op een ROC. PrO Basis PrO Basis is de dakpanklas tussen praktijkonderwijs en de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Je komt in deze dakpanklas als je nog niet weet welk niveau het beste bij je past.

...de vakken die je leuk vindt Op Het Hooghuis heb je, naast de verplichte vakken, ook invloed op je eigen vakkenkeuze. Zo geef jij zelf richting aan jouw talenten. Kies jij voor de vakken die je leuk vindt, jou uitdagen, interessant lijken of waarin je nog beter wilt worden?

Vmbo Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) kent verschillende leerwegen en duurt vier jaar. Het is gericht op doorstroming naar het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) of havo. Hieronder zie je een algemene uitleg per leerweg.

Talententijd Stadion en ZuidWest In de onderbouw (leerjaar 1 en 2) is er Talententijd. Elke week besteed je twee uur aan het ontdekken van je talenten. We laten je al heel vroeg nadenken over je talenten en interesses, zodat je op school de richting kunt kiezen die bij je past. Je volgt modules over bijvoorbeeld sport, creativiteit of techniek. Daarbij stellen we je drie vragen: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

Theoretische leerweg Je kiest voor de theoretische leerweg als je weinig moeite hebt met studeren. Met de theoretische leerweg bereid je je voor het mbo (niveau 3 en 4). Je kunt ook doorstromen naar het havo. We hebben een dakpanklas vmbo-t/havo, voor als je nog twijfelt over het niveau.

Mondriaanuren Mondriaan Met Mondriaanuren spelen we in op wat jij als leerling nodig hebt om goed te kunnen leren. Je hebt twee Mondriaanuren per week (schoolbreed) in vier blokken van tien weken per jaar. Tijdens deze uren werk je aan een vak dat je zelf gekozen hebt.

Gemengde leerweg De gemengde leerweg lijkt op de theoretische leerweg, alleen volg je bij de gemengde leerweg ook altijd een praktijkvak en soms een theorievak minder. We spreken dan over vmbo-g/t.

Xplore Heesch en TBL Binnen het Xplore programma kunnen leerlingen kiezen voor allerlei activiteiten die gevolgd kunnen worden naast het gewone lesprogramma. Ontdek meer over sport, techniek, muziek en dans.

Kaderberoepsgerichte leerweg De kaderberoepsgerichte leerweg lijkt op de basisberoepsgerichte leerweg, maar het niveau is iets hoger dan dat van de basisberoepsgerichte leerweg. Ook bieden we een dakpanklas vmbo-t/k aan, voor als nog niet duidelijk is welke leerweg het beste bij je past.

Topsport Alle scholen Op Het Hooghuis stimuleren we leerlingen hun talenten te ontwikkelen. Ook op het gebied van (top)sport. We willen graag dat onze leerlingen kunnen doen waar ze goed in zijn. Om dit mogelijk te maken, zijn er soms aanpassingen nodig op school. Daar begeleiden we onze leerlingen graag bij. Daarom hebben we op Het Hooghuis een topsportregeling. Lees hier meer over op onze website of bezoek de open dag.

Basisberoepsgerichte leerweg De basisberoepsgerichte leerweg bereidt je uitsluitend voor op de basisberoepsopleidingen op het mbo (niveau 2). Je volgt dan een leer-werktraject (leren en werken) en brengt veel tijd door buiten school, bij een leerbedrijf. Ook bieden we een dakpanklas vmbo basis/kader aan. Havo Het havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) duurt vijf jaar. Het is een voorbereiding op het hbo (hoger beroepsonderwijs), zoals bijvoorbeeld de Avans Hogeschool in Den Bosch of de HAN in Arnhem of Nijmegen. Ook kun je met het havo-diploma doorstromen naar het vwo. We hebben een dakpanklas havo/vwo. 6

Vwo Het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) duurt zes jaar. Het leidt op voor een vervolgstudie aan de universiteit. Met een vwo-diploma kun je ook naar het hbo. Bij het vwo heb je atheneum en gymnasium. Op het gymnasium krijg je les in de klassieke talen Latijn en Grieks. We hebben een dakpanklas havo/vwo.

Het Hooghuis - Jij kiest

Jij kiest hoe je je talenten inzet Alle scholen Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Het zijn vragen die iedereen bezighoudt. Op Het Hooghuis denken we samen met jou na over je toekomst. Hiervoor hebben we een eigen loopbaanoriëntatiemethode ontwikkeld. Zo kies jij na Het Hooghuis jouw eigen pad om met je talenten de wijde wereld in te trekken. Meer informatie vind je op onze website.


Het Hooghuis - Jij kiest

7


8

Het Hooghuis - Jij kiest

Mats van der Schie, Mondriaan


De havospecialist... ...in Oss Het Mondriaan College is de havo-specialist in Oss. Bij ons op school leer je van alles waarmee je in de wereld vooruit kunt. Je ontwikkelt onder andere je creativiteit, ondernemingszin en presentatievaardigheden. Daarbij gebruik je allerlei moderne media, zoals je eigen laptop. Zo bereiden wij je voor op je toekomst. Het gaat op het Mondriaan College niet alleen maar om leren in de lessen. Wij helpen je ook graag bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Jouw schooltijd moet een tijd zijn waar je naar uitkijkt en met plezier op terug kunt kijken. Namens ons team, Erik Jan Bakker, directeur Mondriaan College

Het Hooghuis - Jij kiest

9


Feel the Mondriaan vibe

De sfeer op onze school is open, eerlijk en laagdrempelig. Het contact tussen docenten en leerlingen verloopt heel gemoedelijk. Je kunt gewoon jezelf zijn. Met zo’n 880 leerlingen zijn we een kleine school in een groot gebouw. Je hebt bij ons alle ruimte, letterlijk en figuurlijk. Het Mondriaan College is een school voor havo en mavo, met de nadruk op voorbereiding op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Je kunt bij ons op school starten met de volgende adviezen: • e en eenduidig advies havo • e en eerste advies havo en een tweede, aanvullend advies vmbo-t/havo • e en eerste advies vmbo-t en een tweede, aanvullend advies vmbo-t/havo • e en eenduidig advies vmbo-t We doen er alles aan om het beste in jou naar boven te halen, zodat je onderwijs volgt op het niveau dat recht doet aan jouw mogelijkheden. We zorgen ervoor dat jij klaar bent voor de toekomst. Met modern onderwijs op maat gemaakt voor jou. De communicatielijnen tussen school (mentor), ouders en leerlingen zijn kort. Jouw welzijn staat bij ons voorop. Je mentor komt in de brugklas op huisbezoek en stuurt elke maand een mentormail naar alle ouders en leerlingen van de mentorklas. Zo blijven je ouders goed op de hoogte van wat er speelt.

10

Het Hooghuis - Jij kiest

Maximaal groeien op volle snelheid We vinden het niet alleen belangrijk dat je de kennis opdoet die je nodig hebt om je diploma te halen, maar ook dat je je ontwikkelt als mens. Dat zie je overal in ons onderwijs terug. Brugklas havo Met een eenduidig havo-advies kom je in de havo-brugklas. Havo is onze kernopleiding. Je bent bezig met kennisverwerving en je ontwikkelt vaardigheden zoals samenwerken, creatief denken, onderzoeken, ondernemen en presenteren. Vanaf de eerste tot en met de vijfde klas havo bereiden we je voor op het hbo. Brugklas mavo/havo Als je nog niet weet welk niveau het beste bij je past, havo of vmbo-t, start je bij ons in de dakpanklas mavo/havo. Deze flexibele brugklas duurt twee jaar. Je volgt dan het havo-instapprogramma. We kijken of je naar de havo kunt doorstromen, want we zijn een school die leerlingen kansen biedt om te groeien. Je krijgt extra begeleiding bij de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde en je leert hoe je moet studeren (studievaardigheden). En of je nu met havo of mavo verdergaat, in beide gevallen kun je bij ons op school je diploma halen. In de bovenbouw mavo volg je bij ons zeven examenvakken (in plaats van de verplichte zes) en word je voorbereid op het mbo. Als je op onze mavo het vmbo-t diploma hebt gehaald, kun je naar het mbo of bij ons op school verdergaan met havo. Daarvoor hebben we in de bovenbouw een speciaal havo-doorstroomprogramma. Ook leerlingen van andere locaties, zoals Stadion en Heesch, zijn na het behalen van hun vmbo-t diploma bij ons van harte welkom.


Maak je in het begin niet te druk, want iedereen is nieuw, je bent niet de enige.

Ondernemen met succes

Ondernemen is meer dan geld verdienen. Het gaat ook over lef en durf. Het avontuur opzoeken. Weten hoe de wereld draait. Het Mondriaan College is als enige in de wijde omgeving van Oss een VECON Business School. We bieden jou daarmee extra mogelijkheden om je te ontwikkelen tot een ondernemend mens. We bereiden je goed voor op het vervolgonderwijs. Door meer over jezelf te leren, kun je ontdekken wat je leuk en interessant vindt ĂŠn waar je goed in bent. Tijdens onze Mondriaanuren ben je daar onder andere mee bezig. We helpen je bij het maken van de juiste studiekeuze door middel van speciale opdrachten. Je komt in contact met het beroepsleven en bijbehorende studies. We werken nauw samen met hbo-scholen en met bedrijven die verbonden zijn aan de Talentencampus. Zo zorgen we voor een goede aansluiting op het hbo. We besteden veel aandacht aan Cambridge Engels. Het diploma of certificaat dat je hiervoor kunt halen (er zijn verschillende niveaus), wordt wereldwijd erkend. Mondriaan, de naamgever van de school, was een moderne schilder van wereldfaam. Dat moderne past ook bij ons. Al zeven jaar werken onze leerlingen met BYOD (Bring Your Own Device). Je neemt je laptop elke dag mee naar school. Zo kun je leren waar en wanneer je wilt. Dit geeft je meer vrijheid en zelfstandigheid. We zorgen per vak voor een goede balans tussen wel en niet digitaal werken. Onze school is heel actief bezig met social media, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Omdat we werken met BYOD, sluit dit goed aan bij ons onderwijs. Mondriaan College Mondriaanlaan 1 5342 CN Oss 0412 224190 infomondriaancollege@hethooghuis.nl mondriaan.hethooghuis.nl Het Hooghuis - Jij kiest

11


Op het Mondriaan bieden we jou veel extra’s, zodat jij je kwaliteiten kunt ontplooien. We realiseren ons ook dat je middelbareschooltijd een bijzondere tijd is. Je maakt de verandering van kind naar bijna-volwassene door. Wij helpen je graag bij die ontdekkingstocht. Mondriaanuren Tijdens alle jaren dat je bij ons op school zit, volg je één of twee Mondriaanuren per week. Je kiest zelf hoe je deze uren invult. Dat hangt af van wat je wilt leren en wat je nodig hebt. Dit kan extra ondersteuning voor de kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde) zijn of juist een kennismaking met iets nieuws, zoals Spaans, dansen of schaken. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan de leesclub of aan een weerbaarheidstraining. Tijdens de Mondriaanuren bereid je je ook voor op de internationale reis die je in de bovenbouw gaat maken. Daarnaast ben je bezig met loopbaanoriëntatie (LOB). Zo leer je de dingen die jíj interessant of belangrijk vindt, nu en in de toekomst.

12

Het Hooghuis - Jij kiest

VECON Business School Sinds 2017 is het Mondriaan College - als enige in de wijde omgeving van Oss - een VECON Business School. Dat betekent dat we onze leerlingen allerlei extra mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen tot ondernemende mensen. In de brugklas kun je bijvoorbeeld al je eerste bedrijfje starten en in de bovenbouw leren hoe boekhouden werkt. Je krijgt certificaten die je bij sommige vervolgopleidingen studiepunten opleveren. International Business College (IBC) Als je in de havo-bovenbouw het profiel Economie & Maatschappij volgt, besteed je één dag per week aan de ontwikkeling van je ondernemerschap. De VECON Business School krijgt dan de vorm van een International Business College ofwel IBC. Je reguliere havo-opleiding doe je in vier dagen en de vijfde dag leer je op het IBC, gewoon bij ons op school. Daarvoor werken we samen met bedrijven uit de regio. Als je slaagt, behaal je naast je havodiploma een IBC-certificaat, dat mede ondersteund wordt door het ministerie van Economische Zaken.


Waarom is aardrijkskunde jouw vak geworden? Aardrijkskunde is mijn passie. Zo lang ik me kan herinneren, ben ik verzot op kaarten en atlassen. Als ik van een nieuwe plaats hoor, dan zoek ik die meteen op. Ik werk nu zo’n 15 jaar bij Het Hooghuis. Vanaf het eerste uur dat ik voor de klas stond, wist ik dat lesgeven echt mijn ding is. Doe je naast lesgeven nog andere dingen op school? Jazeker! Samen met een collega verzorg ik de communicatie voor het Mondriaan College. Ik ben sectievoorzitter voor aardrijkskunde, doorstroomcoördinator mavo-havo en lid van de MR (Mondriaan College) en CMR (Hooghuisbreed). Heel afwisselend dus. Wat wil je graag meegeven aan je leerlingen? Ik vind het belangrijk dat jongeren een goed wereldbeeld hebben en voldoende algemene kennis om mee te kunnen praten over wat er in de wereld speelt. Het maakt je een mooier mens als je geïnteresseerd bent in de wereld om je heen. Wat zegt je vak aardrijkskunde over jou als mens? Bij aardrijkskunde leer je meer over gebieden en culturen die je nog niet (goed) kent. Dat spreekt mij aan. Ik houd ervan om nieuwe dingen te leren. Reizen is mijn andere grote passie. Ik ben al in zo’n 70 landen geweest. In mijn lessen vertel ik over dingen die ik tijdens mijn reizen heb meegemaakt. Ik stimuleer mijn leerlingen ook te gaan reizen, want daar leer je meer van dan uit boeken.

‘Geïnteresseerd zijn in de wereld om je heen maakt je een mooier mens’

Henri van Bethlehem, 36 jaar Mondriaan College, docent aardrijkskunde Passie: lesgeven en aardrijkskunde

Het Hooghuis - Jij kiest

13


14

Het Hooghuis - Jij kiest

Hussein al Hussein, Stadion


Ontdek ...jouw talent Op Stadion haal je niet alleen een waardevol vmbo-t diploma, maar leer je ook veel over jezelf en jouw talenten. Jij staat centraal! Een deel van je lessen mag je zelf kiezen. Zo ontdek je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. We willen dat je gelukkig en succesvol bent op school, zodat je na je tijd bij ons vol vertrouwen de volgende stap richting jouw toekomst zet. Namens ons team, Ester van Eggelen, directeur Stadion

Het Hooghuis - Jij kiest

15


Helemaal jezelf zijn

Stadion is een school waar je kunt zijn zoals je bent. Daar hechten we veel waarde aan, want ieder mens is anders. Zo is er ruimte voor iedereen en voelt iedereen zich thuis. We zijn dé vmbo-t school die theorie en praktijk met elkaar verbindt. Dit noemen we TL+. Je beslist bij ons zelf welke praktijkvakken je volgt. Dit helpt je bij het kiezen van je vervolgstudie en latere beroep. Je kunt op Stadion terecht met de volgende adviezen: vmbo-k/t, vmbo-t en vmbo-t/havo. Je hebt twee jaar de tijd om te ontdekken of vmbo-t het passende niveau is voor jou. Na het behalen van je vmbo-t diploma kun je instromen in niveau 4 van het mbo. Je kunt ook havo gaan doen. Daar hebben we binnen Het Hooghuis een speciaal doorstroomprogramma voor. Bij ons krijg je dus alle kans om je te ontwikkelen in een veilige en vertrouwde omgeving. Goed met elkaar omgaan vinden we belangrijk, zowel binnen als buiten de school. Daarom doe je ook vrijwilligerswerk in de vorm van een maatschappelijke stage. Samen zetten we ons in voor goede doelen.

16

Het Hooghuis - Jij kiest

Jouw talent is ons startpunt

Op Stadion geloven we in jouw talenten. Samen met jou gaan we die ontdekken en verder ontwikkelen. In de onderbouw heb je twee uur per week talententijd. Je kiest uit zeven talentklassen. Als je een talentklas heel interessant vindt, kun je die vaker kiezen. Als je liever iets nieuws probeert, kan dat ook. Je volgt daarnaast een breed vakkenpakket. Zo kom je erachter wat je leuk vindt en waar je goed in bent. In de bovenbouw is er nog meer tijd voor de praktijkvakken van jouw keuze. Je kunt kiezen voor een brede oriëntatie of een verdieping op bijvoorbeeld het gebied van sport. Deze lessen worden gegeven op Stadion, Heesch, ZuidWest en/of het ROC. Natuurlijk volg je ook theorievakken. Die kun je ook voor een deel zelf kiezen. Tijdens je hele schooltijd op Stadion denk je na over de vragen: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’ In de mentorlessen ga je hier uitgebreid op in. Je mentor is nauw betrokken bij jouw ontwikkeling. Hij spreekt jou en je ouders regelmatig over je schoolresultaten en over hoe het met je gaat. Als je extra begeleiding of ondersteuning nodig hebt, bespreek je dit met je mentor. We hebben op Stadion onder andere trajectvoorziening en koersklassen. (Zie p. 46 over extra ondersteuning op Het Hooghuis.)


Kijk om je heen

Ga niet stoer doen en ben gewoon jezelf.

We brengen de theorie in praktijk. Vanuit ons mooie gebouw bij het stadion van TOP Oss werken we samen met bedrijven, ROC de Leijgraaf, basisscholen, andere Hooghuislocaties en de Talentencampus Oss. We halen de wereld van buiten naar binnen en geven jou de kans eropuit te gaan. Zo maak je kennis met de wereld om je heen. Al doende leer je veel over jezelf en ontdek je wat je in de toekomst wilt gaan doen. Je werkt bij ons op je eigen laptop (BYOD) en daarbij gebruik je ook boeken. In de lessen krijg je uitleg van je docent en werk je zelfstandig; alleen of in groepjes. We hebben OLC’s (Open LeerCentra) en een ontdeklab. Hier maak je kennis met allerlei moderne technieken, zoals virtual reality (VR/AR), 3D-toepassingen en drones. Zo houden we het leren afwisselend en uitdagend, elke dag weer.

Stadion Mondriaanlaan 6 5342 CN Oss T: 0412 224140 infostadion@hethooghuis.nl stadion.hethooghuis.nl Het Hooghuis - Jij kiest

17


Op Stadion bepaal je voor een groot deel zelf waar je meer over wilt leren. Je kunt je breed oriënteren of je kennis juist verdiepen. Om je te helpen je talenten te ontdekken hebben we zeven verschillende talentklassen in de onderbouw en heel veel praktijkvakken om uit te kiezen in de bovenbouw. Ook al heb je een dubbel advies van de basisschool, je volgt je lessen op vmbo-t niveau. In de eerste twee jaar bij ons op school ontdek je gaandeweg of dit niveau bij je past. Talententijd In de onderbouw (klas 1 en 2) volg je twee uur per week talententijd. Je hebt zeven talentklassen om uit te kiezen: • sport: je maakt kennis met allerlei verschillende sporten, vaak ook buiten de school. Je gaat onder andere skiën, trampolinespringen, spinnen, tennissen en bootcampen. • natuur: je leert van alles over de levende natuur en het milieu. Je doet onderzoek en gaat op excursie. • wetenschap & techniek: je ontdekt waar en hoe techniek overal ingezet kan worden. • mens & gezondheid: je leert meer over het werken met mensen in de zorg, de dagopvang, het onderwijs en in de wellness. • jong ondernemen: je start een minibedrijfje en leert al doende van alles over het ondernemerschap. 18

Het Hooghuis - Jij kiest

• creativiteit: je bedenkt een origineel ontwerp en voert dat uit met behulp van een door jou gekozen materiaal. • theater: je maakt zelf theater en bent bezig met toneel, zang en dans. Voor de talentklassen zijn er vijf perioden per schooljaar. Na elke periode kun je wisselen van talentklas, maar dat hoeft niet. Je kunt een talentklas ook vaker dan één keer volgen. Zo kom je erachter wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Praktijkvakken: breed oriënteren of verdiepen In de bovenbouw kun je kiezen voor een brede oriëntatie of een verdieping, bijvoorbeeld op sportgebied. Bij sport ben je niet alleen zelf sportief bezig, maar leer je onder andere ook hoe je sportactiviteiten kunt organiseren. De praktijklessen worden gegeven op Stadion, Heesch, ZuidWest en/of het ROC. We sluiten hierbij aan op de talentklassen van de onderbouw. Zo kun je verdergaan met wat jij interessant vindt én waar je goed in bent. Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Tijdens één van je twee mentorlessen besteed je aandacht aan loopbaanoriëntatie en werk je aan een eigen digitaal portfolio. Je denkt na over de vragen: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’ Met je mentor en je klas praat je over vervolgopleidingen en banen die eventueel bij jou zouden kunnen passen in de toekomst.


Wist je altijd al dat je leraar wilde worden? Voor mij voelt lesgeven als een grote hobby. Het geeft mij veel voldoening als ik leerlingen verder kan helpen. Ik werk nu 9 jaar op Stadion, maar kom oorspronkelijk uit het bedrijfsleven. Ik gaf trainingen, ook op scholen. Dat beviel me zo goed, dat ik mijn lesbevoegdheid heb gehaald voor ICT. Meteen daarna heb ik de opleiding ‘master SEN’ gedaan. Hierdoor heb ik geleerd hoe ik leerlingen nog beter kan begeleiden. Hoe raakte jij verzot op techniek? Op de mts (middelbare technische school) ontdekte ik dat ik heel goed was in digitale techniek. Zo goed dat Philips me graag wilde hebben. Ik ging naar Eindhoven en heb 23 jaar bij Philips gewerkt. Daar heb ik de hele digitale ontwikkeling meegemaakt. Techniek vind ik ontzettend leuk, vooral ook omdat het steeds in ontwikkeling blijft. Wat doe je precies met techniek op school? Ik ben docent Natuur & Techniek, maar ik geef ook de keuzevakken ICT en Gamedesign. Daarnaast geef ik les in digitale vaardigheden en mediawijsheid. Op dat gebied valt er nog veel te leren, ook door collega’s. De droneclub, die ik mede heb opgericht, is uitgegroeid tot een droneproject voor alle tweedejaars op Stadion. Zo maakt iedereen kennis met techniek op school. Wat wil jij je leerlingen vooral meegeven? Dat ze zelf keuzes (leren) maken. Dat ze gaan onderzoeken, ontdekken en naar oplossingen kijken in plaats van problemen. Techniek leent zich daar uitstekend voor. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: ‘Durf het te ontdekken!’

‘Techniek is gewoon leuk. Durf het te ontdekken!’

Ruud Weerden, 58 jaar Stadion, docent Natuur & Techniek en mediacoach Passie: lesgeven en het begeleiden van leerlingen

Het Hooghuis - Jij kiest

19


Jade Burgzorg, Mondriaan 20

Het Hooghuis - Jij kiest


Het Hooghuis - Jij kiest

21


22

Het Hooghuis - Jij kiest

Karlijn van Brakel, TBL


Eigen wijze Het Titus Brandsmalyceum kijkt graag vooruit. Met eigentijds onderwijs bereiden we je voor op de maatschappij van morgen. We leggen daarbij de nadruk op vaardigheden zoals: samenwerken, oplossingen bedenken, je flexibel opstellen, leiderschap tonen, omgaan met cultuur en culturen en weerbaar zijn. We ondersteunen je persoonlijke groei; we stimuleren je op te komen voor je mening en in gesprek te gaan met anderen. Zo leren we van en met elkaar. Zoek jij een school die uitdagend onderwijs op hoog niveau biedt en je voorbereidt op de toekomst? Dan heten wij je van harte welkom op het TBL! Namens ons team, Tom Brocks, rector Titus Brandsmalyceum

Het Hooghuis - Jij kiest

23


Je mag zijn wie je bent

Kom je op onze school, dan valt één ding meteen op: iedereen is anders, doet anders, denkt anders. En dat maakt het Titus Brandsmalyceum tot wat het is. Een school waar niemand op elkaar lijkt, maar waar veel met elkaar wordt gedeeld. Waar je mag zijn wie je bent. Het TBL is een school voor havo en vwo. We richten ons vooral op voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs (universiteit). Je kunt bij ons op school terecht met de volgende adviezen van je basisschool: • e en eenduidig advies havo • e en eerste advies havo en een tweede, aanvullend advies havo/vwo • e en eerste advies vwo en een tweede, aanvullend advies havo/vwo • e en eenduidig advies vwo In de eerste drie gevallen kom je in de dakpanklas havo/vwo. Je volgt dan ons instapprogramma en krijgt extra ondersteuning bij het leren. Het vwo bestaat uit gymnasium en atheneum en duurt zes jaar. Daarna kun je naar de universiteit of het hbo. Het havo duurt vijf jaar. Met dit diploma kun je naar het hbo, of bij ons op school doorstromen naar het vwo. Daarvoor hebben we een speciaal doorstroomprogramma ontwikkeld. Onze docenten staan niet alleen voor de klas, maar ook tussen de leerlingen. Ze willen begrijpen wat jou bezighoudt en weten wat er bij jou speelt. Samen creëren we een inspirerende leeromgeving waarbinnen jij het beste uit jezelf kunt halen, in samenwerking met anderen. 24

Het Hooghuis - Jij kiest

Jouw kroon op ons werk

We besteden veel aandacht aan het overbrengen van kennis, maar je leert bij ons ook je sociale vaardigheden ontwikkelen en je persoonlijke kwaliteiten ontdekken. We brengen je academische vaardigheden bij die je later kunt gebruiken op de universiteit. We willen graag dat jij straks succesvol bent in je vervolgstudie en in je latere beroepsleven. Daar bereiden we je zo goed mogelijk op voor. Voor de talen Engels, Frans en Spaans hebben we een Lingua programma. Je kunt op verschillende niveaus een internationaal erkend diploma of certificaat halen. Voor Engels is dat Cambridge English, voor Frans DELF en voor Spaans DELE. Ons Lingua programma geeft je een voorsprong bij je latere studie of werk, want je certificaat of diploma wordt door opleidingen en bedrijven in binnen- en buitenland (h)erkend. We werken met digitale les- en leermiddelen. Naast je boeken gebruik je op school je eigen laptop. We hebben digiborden en er is overal wifi, zodat docenten en leerlingen mobiel en flexibel kunnen werken en leren. Als school zijn we internationaal betrokken. We organiseren uitwisselingen met buitenlandse scholen en je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan jeugdseminars in de Verenigde Staten, Frankrijk (Le Havre) en China. In de onderbouw organiseren we onder andere excursies naar Keulen, Brussel en Lille/Ieper. In de bovenbouw kun je meegaan naar Taizé en alle leerlingen van 4 havo en 5 vwo maken een buitenlandse reis.


Kleine dingen groots doen

Titus Brandsma, de naamgever van onze school, werd getypeerd als eigenzinnig, oprecht en gedreven. Hij stond voor zijn mening, ook al was die anders dan die van anderen. Zijn motto was ‘kleine dingen groots doen’. Dit alles is ook kenmerkend voor ons onderwijs. In de onderbouw hebben we vier verschillende brugklassen: 1. gymnasium masterclass: je krijgt onderwijs op een hoog niveau met veel uitdaging en verdieping. Je volgt Latijn en Grieks. Bij andere vakken leggen we verbanden met de klassieke talen. 2. atheneum masterclass: hier krijg je ook onderwijs op een hoog niveau met veel uitdaging en verdieping, maar zonder Latijn en Grieks. 3. havo/vwo masterclass: hier vind je de reguliere vorm van havo/ vwo-onderwijs. Je krijgt klassikaal les in verschillende vakken. Er is veel begeleiding en structuur. 4. havo/vwo Expeditie: deze vorm van onderwijs past bij jou als je onderzoekend bent en het leuk vindt om verbanden te ontdekken tussen verschillende vakken. Expeditie volg je drie jaar lang (de hele onderbouw). In de eerste, tweede en derde klas volg je twee uur per week een masterclass, behalve bij Expeditie. Je hebt de keuze uit vijf verschillende masterclasses: Art, Business, Science, Español (Spaans) en Sport & Life Sciences.

Toen ik naar de proeflessen was geweest, wist ik naar welke school ik wilde.

Onze havo/vwo-brugperiode is flexibel en duurt drie jaar. Zo krijg je ruim de tijd om te ontdekken welk niveau bij je past. Na elk schooljaar bekijkt je mentor samen met jou en je ouders wat het beste niveau is voor jou. Vanaf klas 4 volg je havo of vwo en werk je toe naar je havo- of atheneumdiploma. Als je bij ons op school begint, haal je hier ook je diploma: havo of vwo. Na de onderbouw kom je in de bovenbouw ofwel de tweede fase. Je kiest een profiel en volgt zowel verplichte vakken als keuzevakken. Je kunt eventueel gedifferentieerd examen doen. Dat betekent dat je in meer vakken examen kunt doen, of op een hoger niveau (bijvoorbeeld een vak op vwo-niveau als je havo doet) of dat je eerder examen kunt doen, zodat je een vak versneld afrondt. Titus Brandsmalyceum Molenstraat 30 5341 GD Oss 0412 224180 infotbl@hethooghuis.nl tbl.hethooghuis.nl Het Hooghuis - Jij kiest

25


Als je bij ons op school komt, heb je meteen een heleboel te kiezen. Zo kun je ontdekken wie je bent en welk onderwijs bij je past. Voor je in de brugklas begint, kies je al of je havo/vwo Expeditie of havo/vwo masterclass (regulier onderwijs) wilt volgen. Als je kiest voor regulier onderwijs, dan volg je ook één van onze vijf masterclasses. Welke dat wordt, bepaal je zelf! Buiten lestijd kun je meedoen met ons Xplore programma. Hieronder leggen we alles nog een keer uit. Havo/vwo Expeditie of havo/vwo masterclass? Iedereen heeft een eigen leerstijl. Om daaraan tegemoet te komen, bieden we zowel Expeditie als regulier onderwijs aan in de onderbouw. Als je kiest voor havo/vwo masterclass (regulier onderwijs), heb je klassikaal les in verschillende vakken, met veel begeleiding en structuur. Havo/vwo Expeditie is iets voor jou als je graag verbanden wilt zien tussen vakken en het leuk vindt om zelfstandig te werken. Je leert samenwerken in projectgroepen en presenteren voor de groep. Bij Expeditie reflecteer je veel met elkaar en je docenten. Om je eigen ontwikkeling goed te volgen, wordt alles vastgelegd in een digitaal portfolio. Ook academische vaardigheden zijn in de lessen verweven.

en havo/vwo masterclass (dus alle brugklassen behalve Expeditie) maak je tijdens de eerste weken kennis met onze vijf masterclasses: Art, Business, Science, Español (Spaans) en Sport & Life Sciences. Je kiest vervolgens één masterclass en blijft die drie jaar volgen, naast je andere vakken. Zo geven we jou in de onderbouw al de gelegenheid je te verdiepen in een richting die je zelf kiest en interessant vindt. De masterclasses sluiten goed aan bij de profielen van de bovenbouw. Xplore programma We vinden het belangrijk dat je leert in de lessen, maar ook tijdens buitenlesactiviteiten. Daarvoor is ons Xplore programma bedoeld. We geven je zo de ruimte om jezelf op allerlei gebied te ontplooien. We besteden veel aandacht aan kunst en cultuur. Het TBL is landelijk erkend als CultuurProfielSchool. We hebben een musicalgroep die optreedt in De Lievekamp, een Theaterbrugklas, een schoolorkest, sCOOLradio, een Kunstklas, een Dansklas en een Sportklas. Je kunt een opleiding Theatertechniek volgen, maar bijvoorbeeld ook Chinees leren. Of meedoen met de Global Goals Ambassadors Club TBL. We hebben een computerclub CompaTBL 2.0 en een actieve leerlingenvereniging. In de bovenbouw kun je kunst (beeldende vorming, drama of muziek) opnemen in je examenprogramma. Op het TBL bouw je dus zowel in als buiten de lessen aan je toekomst!

Masterclasses In de brugklassen gymnasium masterclass, atheneum masterclass 26

Het Hooghuis - Jij kiest


Waarom vind je zingen zo leuk? Ik zing al vanaf mijn tweede jaar, het hoort bij mij. Ik vind het superleuk om te doen en ik word er blij van. Vanaf mijn 8e tot mijn 11e heb ik bij Kinderen voor Kinderen gezongen. Dit jaar heb ik opnieuw auditie gedaan voor het Junior Songfestival en ik ben door naar de finale!

‘Zingen hoort bij mij. Ik ben er elke dag mee bezig’

Hoe vaak ben je ermee bezig? Elke dag. Nu ben ik vooral bezig met de voorbereidingen voor de finale. In het weekend ga ik regelmatig naar Amsterdam en Hilversum voor zang- en dansrepetities. Ik zit in een groepje van vier; twee meiden en twee jongens. We heten ‘Moves’ en ons liedje is ‘Make your move’. Kun je jouw passie goed combineren met school? Het is druk, maar school geeft me de ruimte. Ik heb bewust gekozen voor het TBL, omdat je er veel kunt doen met theater, zang en dans. Wat zijn je toekomstdromen? Het zou geweldig zijn als ‘Moves’ de finale wint. Dan mogen we naar het Junior Eurovisiesongfestival in Polen. Later hoop ik een beroemde zangeres te worden. Waar ben je het meest trots op? Dat ik opnieuw auditie heb gedaan voor het Junior Songfestival. Vorig jaar viel ik na de tweede ronde af. Geef dus niet op als je iets heel graag wilt. Blijf tijd maken voor je passie, ook als je naar de middelbare school gaat. Volg Miencke op YouTube en Instagram. Miencke Kalloe, 12 jaar TBL, klas 2 Passie: zingen

Het Hooghuis - Jij kiest

27


28

Het Hooghuis - Jij kiest

Amy van Erp, Heesch


Hier voel je... ...je meteen thuis We bieden je een duidelijke lesstructuur waarbinnen jij zelf ook keuzes maakt. Je bent daardoor niet alleen bezig met schoolvakken, maar ook met wat je nog meer leuk vindt om te doen. Iedereen kent elkaar en dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Zo leer je op een ontspannen manier. Daar word je gelukkiger van en dat is wat wij hier op school, samen met jou en je ouders, willen bereiken. Zodat je na het behalen van je vmbo-t+ diploma met een tevreden gevoel terugkijkt op de school waarvoor je in groep 8 hebt gekozen. Namens ons team, Ester van Eggelen, directeur Heesch

Het Hooghuis - Jij kiest

29


Oog hebben voor elkaar

Het Hooghuis Heesch is een school voor de theoretische leerweg van het vmbo. Je kunt bij ons op school terecht als er een ‘t’ in het advies van je basisschool zit: vmbo-t/havo, vmbo-t en vmbo-t/k. Bij vmbo-t+ volg je zes theorievakken en één praktijkvak. Dit is een mooie voorbereiding op het mbo. Als je naar de havo wilt, kun je in onze mavo+klas meer theorievakken volgen. Je sluit je schooltijd bij ons af met een diploma theoretische of gemengde leerweg. Die keuze maak je pas vlak voor je eindexamen. Bij de gemengde leerweg doe je in één theoretisch vak minder examen. We zijn een zorgzame school en hebben oog voor elkaar. Onze leraren en medewerkers helpen jou waar jij het nodig hebt. Je eerste aanspreekpunt is je mentor. Bij hem of haar kun je altijd terecht. Je ziet je mentor dagelijks en samen houden jullie je ouders op de hoogte van hoe het met jou gaat op school. We houden van korte lijntjes. Ook je ouders kunnen altijd bij je mentor terecht. 30

Het Hooghuis - Jij kiest

Kies de kleur die bij je past

Hier op school geven we je bewust de ruimte om deels zelf je leerroute te kiezen. Uiteraard helpen we je daarbij. We vinden het belangrijk dat jij het naar je zin hebt en dat je slaagt op school, in je leven en in de wereld. Daar gaan we voor! We leren je ontdekken hoe jij, anderen en de wereld in elkaar zitten en hoe we goed met elkaar omgaan. Dit komt onder andere terug in ons Anne Frank-project, tijdens Globaland, het brugklaskamp en gastlessen van vluchtelingen. Samen werken we aan een veilige school. Dat doen we bijvoorbeeld door middel van een actief anti-pestprogramma en door tijdens de mentorlessen aandacht te besteden aan een fijne sfeer op school. Zo kom jij helemaal tot je recht.


Je eigen stek

Ons onderwijs heeft een unieke opzet. Je hebt elke dag een mentoruur, waarin je onder andere bezig bent met studievaardigheden en plannen. Zo maken wij de overstap naar het voortgezet onderwijs makkelijker voor je. Bij ons op school leer je in een stamgroep. In je stamlokaal heb je een eigen werkplek. Daar werk je op je laptop of met gewone boeken. Je leert samenwerken, presenteren, plannen en organiseren. Zo ontwikkel je allerlei vaardigheden die je later van pas zullen komen tijdens je vervolgstudie of werk. De lessen duren 45 minuten en na elke twee lessen heb je pauze. Al vanaf de eerste klas is je lesrooster voor een deel flexibel. Je volgt lessen met je klas (deze lessen staan vast) en daarnaast kies je zelf een aantal lessen voor je basisrooster. Je kunt bijvoorbeeld extra lessen Nederlands, Engels of wiskunde volgen. Je bent op school niet alleen bezig met leervakken. In de onderbouw hebben we Xplore: Sports, Createch of Xplore All. Je kiest ĂŠĂŠn van deze drie richtingen die je een jaar lang volgt. Elke richting heeft een heel gevarieerd programma. Vind je een vak lastig? Dan krijg je hiervoor extra ondersteuning. Daar is voor of na je andere lessen ruimte voor. We noemen dat O-tijd, met de O van ondersteuning. Soms heb je extra aandacht nodig. Hiervoor hebben we op school speciale begeleiding in onze trajectvoorziening, zodat je in de klas goed verder kunt.

Ik heb een leuke klas en ik vind het ook wel leuk dat je verschillende leraren hebt.

Heesch Schoonstraat 34 5384 AP Heesch 0412 224130 infoheesch@hethooghuis.nl heesch.hethooghuis.nl Het Hooghuis - Jij kiest

31


Wij hebben er bewust voor gekozen om ons onderwijs zo in te richten dat jij de ruimte hebt om zelf keuzes te maken. Dit zie je op verschillende manieren terug. Hieronder lees je wat je bij ons allemaal kunt kiezen.

Dit past bij jou als je het leuk vindt om iets te ontwerpen en vervolgens uit te werken. Ben je een duizendpoot die van alles wil ontdekken? Dan is Xplore All iets voor jou. Je kiest ĂŠĂŠn van deze drie richtingen en volgt die ongeveer twintig weken. Daarna mag je opnieuw kiezen.

Flexibel lesrooster met O-tijd Al vanaf de eerste klas bepaal je voor een deel je eigen lesrooster. Je volgt lessen met je klas (deze lessen staan vast) en daarnaast kies je zelf een aantal lessen voor je basisrooster. Je kunt bijvoorbeeld extra lessen Nederlands, Engels of wiskunde volgen. Samen met je mentor kijk je voor welke vakken je wat extra tijd en uitleg kunt gebruiken. Natuurlijk helpen wij je mee bij het maken van een goede keuze. Als je een vak lastig vindt, is er voor of na je andere lessen ook ruimte voor extra ondersteuning (O-tijd).

Mavo+ of vmbo-t+ Na klas 2 kom je in de bovenbouw. Je kunt bij ons kiezen uit twee richtingen: mavo+ (ter voorbereiding op de havo) en vmbo-t+ (ter voorbereiding op het mbo). Bij vmbo-t+ volg je naast je theorievakken een praktijkvak. Als je kiest voor mavo+ volg je meer theorievakken.

Xplore Ook bij Xplore maak je je eigen keuzes. Houd je van sport, dan kun je bij Xplore Sports allerlei (bijzondere) sporten ontdekken. Bij Xplore Createch ben je zowel creatief als technisch bezig. 32

Het Hooghuis - Jij kiest

Kijk dit filmpje voor nog meer informatie: https://youtu.be/JTmRCgvTFhs


Hoe is muziek jouw passie geworden? Al sinds mijn 8e ben ik met muziek bezig. Ik heb altijd muziek geluisterd en het was een jongensdroom om iets met muziek te gaan doen. Nu heb ik mijn eigen bedrijfje. Ik draai op feestjes, bouw events mee op en ik maak mijn eigen muziek in mijn homestudio. Hoe vaak ben je ermee bezig? Eigenlijk altijd, 24/7. De muziek die ik maak zet ik op SoundCloud en YouTube. Ik hou van hardcore en bounce. Op feestjes draai ik van alles, ook hiphop en top 40-muziek. Kun je jouw passie goed combineren met school? Dat is soms wel lastig, maar ik doe mijn best. Ik mag dit jaar het schoolfeest organiseren. Dat vind ik supervet om te doen!

‘Ik ben 24/7 met muziek bezig’

Heb je een idool? Ja, Headhunterz*. Hij is ook al van kleins af aan bezig met muziek. Na zijn doorbraak is hij gewoon zichzelf gebleven. Dat bewonder ik aan hem en ik vind zijn muziek mooi. Waar ben je het meest trots op? Dat ik een doorzetter ben. Soms lijkt het alsof iets eigenlijk niet kan, maar als je doorzet, lukt het vaak toch. Ook ga ik altijd op zoek naar iets positiefs in een moeilijke situatie. Heb je nog tips voor wie dit leest en een passie heeft? Volg je hart en geef niet op! Sta open voor samenwerking met anderen, want door samen te werken kom je altijd verder. *H  eadhunterz is de artiestennaam van de Nederlandse dj en muziekproducer Willem Rebergen. Hij is voornamelijk bekend door zijn hardstyle producties (red.). Sem Snijder, 14 jaar Heesch, klas 3 Passie: Muziek & dj’en

Het Hooghuis - Jij kiest

33


Teun Manders, TBL 34

Het Hooghuis - Jij kiest


Het Hooghuis - Jij kiest

35


36

Het Hooghuis - Jij kiest

Keano Tapia, ZuidWest


Ingericht op... ...levensecht leren Onze school is ingericht op levensecht leren. Naast theorievakken heb je veel praktijklessen. Al doende kun je heel veel leren. We ondersteunen je bij het maken van goede keuzes, want op ZuidWest is er heel veel te kiezen. We helpen je ontdekken wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en waar je kwaliteiten liggen, zodat je de richting vindt die bij je past. Onze docenten staan bekend om hun goede begeleiding. Ze bouwen een persoonlijke band op met hun leerlingen. Samen naar de top; dat vinden wij belangrijk. Pas als het contact tussen jou en een docent goed is, kom je echt tot leren. Namens ons team, Ilja Arts, directeur ZuidWest

Het Hooghuis - Jij kiest

37


Een sterke keuze

ZuidWest heeft maar liefst acht vmbo-profielen in huis. Dat is uniek, net als onze sportklas. Waar jouw interesse ook ligt, je kunt bij ons op school altijd je diploma halen. Je kunt bij ons terecht voor de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Dit zijn allebei praktijkgerichte opleidingen. In de onderbouw werken we met een tweejarige brugperiode en zit je in een b/k-klas. Gedurende die twee jaren krijg je de kans om te laten zien welk niveau het beste bij je past: basis of kader. Aan het eind van leerjaar 2 kijken we samen met jou en je ouders/verzorgers welke leerweg het beste is voor jou. Onze school is verdeeld over twee gebouwen: Zuid en West. De sfeer is open en veilig. Er is altijd iemand bij wie je terecht kunt. Je mag zijn wie je bent en daar word je om gewaardeerd. Hierdoor voel jij je als leerling geborgen, maar profiteer je toch van alle voordelen die een grote school te bieden heeft. Niet voor niets komen onze leerlingen uit de hele regio: van Oss tot Appeltern, van Lith tot Ravenstein, van ’s-Hertogenbosch tot Uden en van Rosmalen tot Veghel. 38

Het Hooghuis - Jij kiest

Samen naar de top

We geven al onze leerlingen de kans om goed te kunnen leren. Ook als je bijvoorbeeld meer aandacht, uitleg of ondersteuning nodig hebt dan we in de gewone lessen kunnen bieden. We zoeken altijd naar passende mogelijkheden om je verder te helpen op school, want iedereen is anders en iedereen leert op zijn eigen manier. We zijn een grote school, maar omdat we werken in kleine teams voelt dat niet zo. Je werkt op een vaste plek binnen de school met leerlingen van dezelfde richting en hetzelfde niveau; dat is je thuisbasis. Je mentor begeleidt jou bij je opleiding en ontwikkeling en helpt je bij het ontdekken van je talenten. Met je mentor kun je alles bespreken. Bij ons op school neem je je eigen laptop mee. Dat geeft je meer vrijheid en zelfstandigheid, want met je laptop kun je leren waar en wanneer je wilt. Je werkt daarnaast ook nog met boeken. Per vak kijken we wat wanneer het beste werkt.


Tijd voor jouw talent

Een vmbo-opleiding duurt vier jaar. De eerste twee jaar, de brugperiode, zit je in de onderbouw. Iedereen volgt dan hetzelfde programma met een breed vakkenpakket. Daarnaast kies je zelf hoe je Talententijd invult. Vanaf het derde jaar begint de bovenbouw. Aan het eind van het tweede jaar kies je je profiel. Meer over deze profielen lees je op p. 42. De basisberoepsgerichte leerweg bestaat uit een beroepsprofiel, aangevuld met vier algemeen vormende vakken. Dit past bij jou als je praktisch bent ingesteld. Met dit diploma kun je doorstromen naar niveau 2 van het mbo. De kaderberoepsgerichte leerweg bestaat ook uit een beroepsprofiel, aangevuld met vier algemeen vormende vakken, alleen is het niveau iets hoger dan dat van de basisberoepsgerichte leerweg. Kader past bij jou als je naast leren in de praktijk ook graag met theorie bezig bent. Met dit diploma kun je doorstromen naar niveau 3 en 4 van het mbo. Op ZuidWest ligt de nadruk op leren in de praktijk. Dat zie je meteen als je onze praktijklokalen binnenloopt, zoals een cadeauwinkel, een echte bakkerij en een timmerwerkplaats. Ook loop je buiten de school stage om praktijkervaring op te doen. In de tweede klas ga je voor het eerst op snuffelstage. In het derde en vierde jaar loop je minstens ĂŠĂŠn dag in de week mee bij een bedrijf of instelling passend bij jouw profiel.

Ik vond de sfeer op school meteen heel fijn.

ZuidWest Gebouw West Verdistraat 75 5343 VC Oss 0412 224150 Gebouw Zuid De Ruivert 5 5342 CM Oss 0412 224160 infozuidwest@hethooghuis.nl zuidwest.hethooghuis.nl Het Hooghuis - Jij kiest

39


Hoe ben je begonnen met honkbal? Honkbal hoort bij ons gezin en mijn familie. Mijn vader is honkballer geweest op Curaçao. Nu is hij coach in Oss bij de Cardinals. Op mijn vierde werd ik daar ook lid. Begin vorig schooljaar heb ik een try-out gedaan bij honkbalschool Unicorns in Rotterdam. Daar honkbal ik nu. Hoe vaak ben je ermee bezig? Ik ga vier keer per week naar Rotterdam voor trainingen en wedstrijden. In Oss volg ik nog extra trainingen. Eigenlijk ben ik elke dag wel met honkbal bezig. Kun je jouw passie goed combineren met school? Het is zwaar, maar het gaat goed. Dankzij de topsportregeling van school mag ik eerder de les uit als ik naar Rotterdam moet voor een training of wedstrijd. De gemiste stof haal ik thuis in. Ik doe altijd mijn best. Thuis krijg ik veel steun van mijn vader, moeder en broertje. Heb je een idool? Ja, mijn neef Didi Gregorius. Hij speelt in de MLB (Major League Baseball) bij de New York Yankees. Wat zijn je toekomstdromen? Het allerliefst wil ik van honkbal mijn werk maken, ook al is dat in Amerika of op Curaçao. Daar is honkbal veel populairder dan in Nederland. Waar ben je het meest trots op? Dat ik met het Nederlands honkbalteam onder de twaalf jaar naar het EK in Boedapest ben geweest. Ik speelde toen nog bij de Cardinals. Ik was de enige die mee mocht uit Noord-Brabant en Limburg. Jayden Fraaij, 12 jaar ZuidWest, klas 2 Passie: honkbal

40

Het Hooghuis - Jij kiest

‘Het liefst wil ik van honkbal mijn werk maken’


Op ZuidWest valt er heel veel te kiezen, zoals de eerste twee jaar bij Talententijd. We vinden het belangrijk dat je je goed oriënteert en ontdekt wat bij jou past. Dit helpt je bij je profielkeuze aan het eind van het tweede jaar. In de bovenbouw blijf je je verder oriënteren. Dankzij keuzevakken binnen en buiten je profiel verbreed en verdiep je je kennis. Zo kun je straks een sterke keuze maken voor een vervolgopleiding op het mbo. Talententijd We laten je al heel vroeg nadenken over je talenten en interesses, zodat je op school de richting kunt kiezen die bij je past. Daarbij stellen we je drie vragen: 1. Wie ben ik?, 2. Wat kan ik? en 3. Wat wil ik? Eén middag in de week besteed je aan Talententijd (TAT). Je volgt modules van een beroepsprofiel dat je zelf kiest. Zo ontdek je tijdens de lessen in onze praktijklokalen je talent. Het hele jaar door heb je regelmatig gesprekken met je mentor over je mogelijkheden en je ervaringen tijdens de TAT-lessen. Zo helpen wij je nadenken over wat bij jou past. Sportklas In de onderbouw kun je ook deelnemen aan de sportklas. Elke week heb je dan vijf uur lichamelijke opvoeding. Je bent bezig met allerlei

sporten op school én daarbuiten, zoals: zwemmen, tennissen en skiën. Verder leer je samenwerken, een deel van een sportles of training verzorgen en een sporttoernooi organiseren. Daarnaast heb je twee projecturen sport per week. Je maakt dan kennis met de theorie achter een sport. Je leert bijvoorbeeld meer over spelregels, voeding, lesgeven en presenteren. Als je na de onderbouw verder wilt met sport, kun je in de bovenbouw het profiel Dienstverlening en Producten volgen. Je kunt ook een ander profiel kiezen. Uiteraard helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Op ZuidWest bieden we sporttalenten extra ondersteuning door middel van een aangepast programma (topsportregeling), zodat zij zich naast hun opleiding ook op het gebied van sport kunnen blijven ontwikkelen. Keuzenvakken bovenbouw In de bovenbouw mag je zelf een aantal vakken kiezen binnen of zelfs buiten je profiel. We bieden heel veel verschillende keuzevakken aan. Er is dus een heleboel te ontdekken. Zo kom je erachter wat je straks op het mbo wilt gaan doen. En als je al weet wat je wilt, dan krijg je de kans om je hier verder in te verdiepen. Kijk ook op onze site voor meer informatie: zuidwest.hethooghuis.nl/onze-school/watkiesjij

Het Hooghuis - Jij kiest

41


Profielen Aan het eind van de onderbouw (in klas 2) kies je een profiel voor de bovenbouw (klas 3 en 4). Je gaat dan verder in een richting die bij jou past. ZuidWest heeft maar liefst acht vmbo-profielen in huis. Dat is uniek! Hier zie je welke profielen dat zijn en wat je bij elk profiel kunt leren.

1 Dienstverlening en Producten

Ben je graag bezig met sport, optreden op een podium of het maken van een mooi ontwerp? Dan past dit profiel bij jou. Als je hiervoor kiest, houd je nog alle toekomstmogelijkheden open. We dagen je uit je talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. De vaardigheden die we oefenen, zijn: organiseren, met mensen werken, leidinggeven, ontwerpen (2D en 3D), gesprekken voeren en instructies geven. Deze vaardigheden komen bij een heleboel beroepen van pas.

2 Bouwen, Wonen en Interieur

Wil je graag in de bouw werken? Ben je creatief en handig? Dan is dit profiel iets voor jou. Je leert wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een stevig, veilig ĂŠn mooi huis.

42

Het Hooghuis - Jij kiest

Ook de binnenkant van een huis of gebouw is belangrijk. Je leert bijvoorbeeld meer over het inrichten van een gebouw en hoe meubels worden ontworpen en gemaakt.

3 Produceren, Installeren en Energie

Ben je technisch aangelegd? En lijkt het je leuk om met allerlei verschillende materialen en gereedschappen te werken? Dan is dit profiel een goede keuze. Produceren betekent maken. Bij dit profiel leer je producten te maken van bijvoorbeeld metaal. Installeren is het werk van een loodgieter. Hij legt sanitaire installaties aan, bijvoorbeeld een wastafel of toilet. Energie heeft veel te maken met elektriciteit. Dat is het werk van een elektricien. Die brengt elektrische bedrading aan, sluit elektrische apparaten aan en verhelpt stroomstoringen. Bij dit profiel kun je dus drie richtingen uit!


4 Mobiliteit en Transport

Heb je iets met motoren en auto’s? Dan is dit profiel iets voor jou. Je leert alles over benzine- en elektromotoren, over reparaties, montage en het uitvoeren van controles. Je leert omgaan met een heleboel gereedschappen en materialen. Een ander belangrijk onderdeel van dit profiel is het vervoeren van goederen. Je leert hoe een pakketje zo efficiënt mogelijk van de ene plaats naar de andere kan worden gebracht en wat daar allemaal bij komt kijken (logistiek).

5 Economie en Ondernemen

Zit ondernemen in je bloed? Lijkt het je leuk om eigen baas te zijn of in een winkel te werken? Kies dan voor dit profiel. Je leert van alles over de administratie van een bedrijf, bijvoorbeeld de boekhouding en het versturen van brieven. Het werken in een winkel of magazijn hoort ook bij dit profiel, net zoals het beheren van een webshop. Je leert hoe je alles netjes ordent en de voorraad beheert.

6 Horeca, Bakkerij en Recreatie

Lijkt het je leuk om te koken of serveren in een restaurant? Of om een tafel feestelijk te dekken en het gasten naar de zin te maken? Dan past dit profiel bij jou. Je leert dranken en gerechten volgens recept te bereiden en ze daarna netjes, smaakvol en op verschillende manieren uit te serveren aan gasten. Sommige gasten willen niet alleen lekker eten, maar ook vermaakt worden. Daarom leer je hoe je activiteiten en amusement voor de gasten organiseert.

7 Groen

Houd je van alles wat de natuur te bieden heeft? Ben je graag buiten bezig? Houd je van planten en dieren en vind je het leuk daarvoor te zorgen? Dan is dit profiel iets voor jou. Je leert hoe je dieren moet verzorgen (voeren, huisvesting en gezondheid). Je leert ook groenten telen, oogsten, verpakken, vervoeren én verkopen in een winkel. Maar groen betekent ook: de groene ruimte verzorgen in een stad of dorp. Je leert plantsoenen en parkjes ontwerpen, maar ook onderhouden en beheren.

8 Zorg en Welzijn

Vind je het leuk om voor mensen te zorgen? Ben je geduldig en kun je goed luisteren naar mensen, bijvoorbeeld als ze zorgen of verdriet hebben? Wil je anderen graag helpen of iets leren? Dan is dit profiel een goede keuze voor jou. Bij Zorg en Welzijn werk je met mensen. Er zijn veel mensen die hulp nodig hebben, zoals ouderen, zieken en mensen met een beperking. Je helpt ze bijvoorbeeld met het verzorgen van hun lichaam en haar, met aankleden en eten. Je leert ook mensen van allerlei leeftijden te begeleiden, zoals kinderen op school of ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Het Hooghuis - Jij kiest

43


Interview

Samen op zoek naar wat je nodig hebt om verder te komen Op de scholen van Het Hooghuis is er ruimte voor extra ondersteuning als leerlingen dat nodig hebben. Henriëtte van Bergen is mentor van de koersklassen op het Mondriaan College. Ze heeft deze vorm van extra ondersteuning daar ook mee opgezet. Ze komt van Den Bongerd, waar ze jarenlang leerlingen heeft begeleid. In dit interview vertelt ze hoe belangrijk deze extra aandacht en ondersteuning voor leerlingen kan zijn. Intensiever contact Vorig schooljaar startte het Mondriaan College met een koersklas in leerjaar 1. Deze eerste klas groeide door naar de tweede klas en dit schooljaar kwam er weer een nieuwe eerste klas bij. Henriëtte is mentor van beide klassen. Hiervoor werkte ze op Den Bongerd en daarvoor in het speciaal basisonderwijs. Henriëtte: ‘Ik vind dit werk heel erg leuk om te doen. De contacten met leerlingen en ouders zijn intensiever. Het gaat bij de begeleiding niet alleen om het leren, maar om het welzijn van een jongere. Ik maak leerlingen mee in een kwetsbare periode van hun leven. Als ik dan later hoor dat het goed gaat met iemand die ik heb begeleid, dan geeft dat veel voldoening. Ik ben blij dat ik vanuit dit werk iets wezenlijks kan bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren.’ Combinatie onderwijs en zorg Sinds 2000 werkte Henriëtte als docent Nederlands en geschiedenis op Den Bongerd. Daarnaast gaf ze allerlei trainingen, zoals sociale vaardigheidstraining (SOVA) en faalangsttraining. Ze bleef zichzelf ook ontwikkelen: ‘Ik vind leren altijd leuk. Toen ik naar Den Bongerd kwam, stapte ik bewust over van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. De combinatie onderwijs en zorg heeft mij altijd al aangesproken. Dat is de rode draad in mijn werk.’ Voordelen van een koersklas In een koersklas zitten minder leerlingen dan in een reguliere klas.

44

Het Hooghuis - Jij kiest

Op het Mondriaan zitten er verschillende niveaus bij elkaar in de koersklas (vmbo-t/havo/vwo). De leerlingen krijgen veel lessen van hun mentor en een aantal lessen van andere vakdocenten. Dat zorgt voor een vertrouwde en veilige omgeving. Henriëtte legt uit: ‘In een koersklas kun je leerlingen meer individuele aandacht geven. Je hebt de ruimte om ze echt te zien en te volgen. Leerlingen hebben meer tijd om vragen te stellen en om te leren plannen. Er is meer tijd voor extra uitleg. Doordat de koersklas in een reguliere school zit, kunnen leerlingen makkelijker doorstromen naar een reguliere klas. Dat gebeurt wanneer een leerling daaraan toe is, ook halverwege het schooljaar. Ze kennen de school al en wij kunnen de leerlingen goed blijven volgen. Daarvoor hebben we een natraject ontwikkeld.’ Teamwerk Extra ondersteuning is een kwestie van teamwerk. School, leerling en ouders hebben intensief contact met elkaar. Henriëtte: ‘We kijken steeds vanuit de leerling. Om dat goed te kunnen doen, hebben we veel contact met de ouders. Die kennen hun kind het beste. Ook luisteren we aandachtig naar de leerling zelf. We gaan samen op zoek naar wat iemand nodig heeft om weer verder te komen. Het draait om het groeimoment van de leerling en hoe wij daarbij kunnen ondersteunen. Op school overleg ik als mentor veel met de andere lesgevende docenten. Samen zorgen we ervoor dat afspraken worden nagekomen en dat de begeleiding werkt. In een koersklas is de begeleiding daarom altijd op maat. We gaan telkens uit van de kwaliteiten en de kracht van een leerling.’ Wanneer in een koersklas Een leerling brengt maximaal twee jaar door in een koersklas. Deze vorm van begeleiding is dus tijdelijk. Hoe weet je nu of je kind daarbij gebaat is? Henriëtte licht toe: ‘Als het op de basisschool niet helemaal lekker loopt, trek dan als ouders op tijd aan de bel. Neem contact op met de zorgcoördinator van de school waar je kind naartoe wil. Kom naar open dagen, want ook daar staat een zorgteam voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Samen zoeken we naar een oplossing!’


‘We kijken steeds vanuit de leerling. Om dat goed te kunnen doen, hebben we veel contact met de ouders. Die kennen hun kind het beste. Ook luisteren we aandachtig naar de leerling zelf. ’ Henriëtte van Bergen, mentor koersklassen Mondriaan College

Het Hooghuis - Jij kiest

45


Extra ondersteuning... ...op Het Hooghuis Als leerlingen extra begeleiding nodig hebben, krijgen ze die bij voorkeur aangeboden op hun eigen school. Dit noemen we passend onderwijs. We vinden het heel belangrijk dat kinderen naar school kunnen gaan in hun eigen buurt en dat ze op hun eigen school de begeleiding krijgen die ze nodig hebben. Binnen Het Hooghuis zorgen we daar met alle locaties samen voor. Op twee verschillende manieren bieden we onze leerlingen extra begeleiding; door middel van trajectvoorziening en in koersklassen. Trajectvoorziening is een verzamelnaam voor alle extra begeleiding die je op school kunt krijgen, terwijl je in een reguliere klas zit en met je lessen meedoet. Die ‘trajecten’ worden afgestemd op wat jij nodig hebt. De begeleiding kan kort of lang duren. Hierover worden duidelijke afspraken gemaakt met jou en je ouders. Heb je intensievere begeleiding nodig en voor langere tijd? En kom je beter tot je recht in een kleinere klas? Dan kom je in een koersklas. Die zijn er op verschillende leerniveaus. Je vindt ze op deze locaties van Het Hooghuis: het Mondriaan College (vmbo-t/ havo/vwo), Stadion (vmbo-t) en ZuidWest (vmbo basis/kader). De docenten van deze klassen weten precies hoe en waarmee ze jou goed kunnen ondersteunen. Terwijl je in een kleine, rustige en voor jou vertrouwde omgeving op school les krijgt, maak je toch deel uit van de school als geheel. Of je nu trajectbegeleiding volgt of in een koersklas zit, we streven er altijd naar om jou zo te begeleiden dat je na een tijdje weer zonder extra hulp kunt deelnemen aan de lessen in je klas. Natuurlijk krijg je extra ondersteuning zodra en zolang je die nodig 46

Het Hooghuis - Jij kiest

hebt, want we vinden het vooral belangrijk dat je je fijn voelt op school en dat het goed met je gaat. Het Hooghuis werkt ook nauw samen met het Kentalis Compas College. Dit is een school voor kinderen die doof of slechthorend zijn, of spraakproblemen en/of taalproblemen hebben. Deze leerlingen krijgen begeleiding van Kentalis, maar volgen les op een Hooghuislocatie. Wanneer jij, je ouders en je basisschool het idee hebben dat je extra begeleiding nodig hebt in de brugklas, dan kun je dat aangeven bij aanmelding op de middelbare school van jouw keuze. Samen met je toekomstige school bekijken jullie dan welke begeleiding het beste zal zijn voor jou. Zo zorgen we samen voor een goede start! Voor vragen kun je terecht bij de zorgcoördinatoren van de school waar je graag naartoe wilt: De Singel: Maartje Vugts-Cuppen m.vugts@hethooghuis.nl ZuidWest: Kathleen van der Loop k.vanderloop@hethooghuis.nl Stadion: Deborah van Ham d.vanham@hethooghuis.nl Heesch: Sandra van den Heuvel-Van Hoeij s.vandenheuvel@hethooghuis.nl Mondriaan: Sarah Molenkamp s.molenkamp@hethooghuis.nl TBL: Juul van Meeuwen j.vanmeeuwen@hethooghuis.nl


Ben jij een echte Wereldburger? Jongeren zijn de wereldburgers van de toekomst. Daarom maken we onze leerlingen bewust van gezonde voeding als onderdeel van een gezonde leefstijl. Elk jaar besteden we op school aandacht aan het project ‘Wereldburger’. Je mag dan je eigen Wereldburger ontwikkelen met behulp van een speciale app. Zo ontdek je meer over gezond eten en maak je kennis met andere eetculturen. Aan het eind van dit project wordt de winnende burger echt verkocht in winkels en restaurants in Oss. Kijk op www.hethooghuis.nl/wereldburger naar de winnende burger van 2018: de Sunny BBQ van Stijn. Deze burger ligt nu ook bij jou in de supermarkt!

Wereldburger

Hooghuis TV Elke aflevering van HHTV gaat Tim Thijs op zoek naar talent op de scholen van Het Hooghuis. Bij ons kun je namelijk je talenten op allerlei manieren ontwikkelen. Je hebt superveel te kiezen, bijvoorbeeld hoe lang je brugperiode duurt, hoe je vakkenpakket eruit ziet, hoeveel ondersteuning je nodig hebt én hoe jij je talenten wilt inzetten. Bij HHTV zie je hoe Tim Thijs meedoet met te gekke projecten en toffe activiteiten op Het Hooghuis. Natuurlijk moet hij sommige dingen ook nog leren en dat levert soms hilarische beelden op. Gelukkig zijn er altijd wel leerlingen in de buurt om hem te helpen. Kijk je mee?

Gezonde School van de Toekomst

Hooghuis TV

We kregen nieuwe vakken en mochten ieder uur rondlopen door de school.

Op alle Hooghuis-scholen werken we structureel aan gezondheid. We willen onze leerlingen al op jonge leeftijd bewust maken van het belang van een gezonde leefstijl. Ook werken we voor verschillende projecten samen met het Sport Expertise Centrum (SEC) en GGD Hart voor Brabant. Samen gaan we voor een Gezonde School, nu en in de toekomst! Bekijk gave projecten - zoals onze jaarlijkse vlogwedstrijd, het nieuwe groene schoolplein van ZuidWest en sportevenementen op de website hethooghuis.nl/gezondeschoolvandetoekomst

Gezonde school

Het Hooghuis - Jij kiest

47


Karlijn van Brakel, TBL 48

Het Hooghuis - Jij kiest


Het Hooghuis - Jij kiest

49


50

Het Hooghuis - Jij kiest

Thomas Ekkel, De Singel


Samen... ...maken wij er werk van Op De Singel leer je nieuwe dingen door ze in de praktijk te doen. Natuurlijk krijg je ook reken- en taalles, op je eigen niveau. We begeleiden je op je weg naar zelfstandigheid. We bereiden je voor op wat je gaat doen na je schooltijd op De Singel: werken of verder leren. Op onze school kent iedereen elkaar. Zo kunnen wij goed inspelen op jouw ontwikkeling. We hechten veel waarde aan goed contact met je ouders, want die kennen jou tenslotte het allerbeste. We zijn trots op ons mooie schoolgebouw aan de Euterpehof 20 in Oss. We werken daar nauw samen met het Kentalis Compas College. Namens ons team, Hans Terpstra, directeur De Singel

Het Hooghuis - Jij kiest

51


Ontmoet je vrienden

De Singel is een school voor praktijkonderwijs. Je zit bij ons op de juiste plek als je vooral leert door zelf te doen. Om toegelaten te worden op De Singel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die vind je in de locatiegids op onze website. Als je bij ons op school komt, volg je PrO (praktijkonderwijs) of PrO Basis. Als je PrO volgt, ga je na je schooltijd op De Singel via een stageplaats aan het werk, of je gaat verder met een vervolgopleiding. PrO Basis is de dakpanklas tussen praktijkonderwijs en de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Je komt in deze dakpanklas als je nog niet weet welk niveau het beste bij je past. Aan het eind van je eerste en eventueel tweede jaar kijken we of je verder kunt gaan met vmbo basis op ZuidWest (zie p. 36 in dit magazine). Na vijf jaar verlaat je onze school. Als je geslaagd bent, ontvang je het diploma ‘Praktijkonderwijs’. De Singel is een veilige school waar leerlingen en medewerkers zich op hun gemak voelen. Iedereen kent elkaar en we verwachten dat iedereen elkaar respecteert en vertrouwt. Samen met de leerlingenraad maken we afspraken over hoe we omgaan met agressie, geweld, pesten en seksuele intimidatie op school. Wij werken met het programma ‘Rots en Water’. Hierdoor leer je om te gaan met lastige situaties, zoals ruzies of pesten. Je leert op te komen voor jezelf en krijgt meer zelfvertrouwen. 52

Het Hooghuis - Jij kiest

We gaan eropuit

We bereiden je erop voor om straks volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Dat houdt in: zelfstandig wonen, werken en je vrije tijd besteden. Bij ons op school doe je veel praktijkervaring op in echte leersituaties. Het hart van ons schoolgebouw is ‘Het Plein’, met daaromheen een garage, een supermarkt, een techniekafdeling, een keuken en een afdeling Zorg en Welzijn. Zo maken we op school een omgeving waarin de verbinding met leren en (samen)werken centraal staat. Je krijgt op De Singel veel praktijkvakken, en theorielessen horen daar ook bij. We passen de leerstof zo aan dat jij er goed mee kunt werken en we herhalen die vaak. Iedereen is verschillend en daar houden wij rekening mee. Bij alle vakken besteden we aandacht aan sociale vaardigheden en natuurlijk gebruiken we ook computers. Tijdens je eerste jaar maak je kennis met ons hele aanbod van theorie en praktijk. In de theorielessen zit je met maximaal 16 leerlingen in de klas en in de praktijklessen met maximaal 8. In het tweede en derde jaar kies je zelf je praktijkvakken en doe je praktijkervaring op in onze leerlingwerkplaatsen. In het derde jaar ga je, als je eraan toe bent, 2 dagen per week stage lopen. Dat gebeurt in goed overleg met jou en je ouders. De laatste twee jaar (in klas 4 en 5) werken we toe naar wat je gaat doen na je opleiding op De Singel: werken, verder leren of allebei.


Mijn mentor gaf me in het begin veel handige tips. Positief en midden in het leven Je leert het beste door te doen. Daarom krijg je als leerling van De Singel ook les buiten de school. Je werkt aan verschillende goede doelen en projecten. Daarnaast ga je leren bij bedrijven. De Singel werkt bijvoorbeeld mee aan kleine groen- en bouwprojecten in verschillende wijken in Oss en bij sportverenigingen. We werken ook samen met Brabant Zorg, VDL en Albert Heijn. Voor extra ondersteuning is er ons zorgadviesteam (ZAT). Dit team bestaat uit specialisten die ouders/verzorgers en medewerkers kunnen helpen om het thuis of op school beter te laten lopen. In dit team zitten onder andere een zorgcoรถrdinator, een psycholoog of een orthopedagoog. Zij geven advies op het gebied van gedrag, onderwijs en opvoeding en zijn op de hoogte van de begeleidingsmogelijkheden binnen en buiten de school. Als jij met een hulpvraag zit, kun je ook bij hen terecht. Een opleiding bij ons op school geeft je goede toekomstmogelijkheden. Je kunt hierna bij heel veel bedrijven terecht. Denk bijvoorbeeld aan werk in de richting van: metaalbewerking/ lassen, houtbewerking/meubelindustrie, de bouw, garagewerkzaamheden, fabriekswerk/productie, magazijn, groenvoorziening, de zorg, schoonmaak-, keuken- en winkelwerkzaamheden. Na je opleiding op De Singel kun je ook verder leren, als dat bij je past. Als je bij ons van school gaat, houden wij nog twee jaar contact met jou. We geven je nazorg als je die nodig hebt. Elk jaar nodigen we je uit voor een terugkomavond. Je kunt je oude mentor vertellen hoe het met je gaat. De Singel Euterpehof 20 5342 CW Oss 0412 224110 infosingel@hethooghuis.nl desingel.hethooghuis.nl

Vakken Theorie Nederlandse taal Rekenen/wiskunde Engels Informatie- en communicatietechnologie Burgerschap Praktijk en loopbaan Lichamelijke oefening

Praktijk Instalektro Koken/catering/schoonmaak Uiterlijke verzorging Bouwtechniek, banktimmeren Detail Voertuigtechniek Machanische techniek Textiel, mode en kleding Decoratieve techniek Stage VCA en EHBO Sport & Fun

Het Hooghuis - Jij kiest

53


Op De Singel bepaal je als leerling voor een deel zelf wat je leert. Je kiest je eigen praktijkvakken. De theorievakken passen we op jouw leerniveau aan. Zo maken we de lessen uitdagend en helpen we je om actief en zelfstandig te leren. We kijken vooral naar wat je goed kunt, naar jouw talenten. Sport & Fun-programma Er is ook tijd voor ontspanning. Met ons Sport & Fun-programma ga je in het 1e en 2e jaar buiten de school dingen doen die je leuk vindt. Je kunt bijvoorbeeld gaan zwemmen, trampolinespringen, schilderen, koken, waterskiĂŤn of streetdancen. Zo ontdek je wat je graag doet in je vrije tijd.

54

Het Hooghuis - Jij kiest

Vakkenpakket Als leerling heb je bij ons invloed op wat je leert. In de 2e, 3e en 4e klas kies je je eigen praktijkvakken. De theorievakken passen we aan jouw leerniveau aan. In de 5e klas kies je je branchegerichte cursus. Zie voor meer info de website van De Singel: https://desingel.hethooghuis.nl/onze-school/zelfkiezen/ Passende stage Ook je stage kies je zelf. Vaak sluit je stage aan op de branchegerichte cursus die je hebt gevolgd in de 5e klas. We begeleiden je stage op een coachende manier, die past bij jouw mogelijkheden en waar jij je goed bij voelt. We zijn er goed in jou voor te bereiden op je latere werk. We maken je bewust van je eigen verantwoordelijkheden, zodat je jezelf later goed kunt redden.


Waarom vind je samenwerken zo leuk? Tijdens mijn stages ontmoet ik veel verschillende mensen. Op dit moment loop ik stage bij Van Gruijthuijsen Catering in Heesch. Ik vind het erg leuk om met klanten én collega’s te werken. Daar word ik blij van! Wat maakt deze stage zo interessant? Dat ik ontzettend veel leer en met zoveel dingen mag meehelpen. Ze laten me het hele bedrijf zien, zodat ik een goed beeld krijg van hoe alles in zijn werk gaat. Ik mag bijvoorbeeld mee naar grote partijen of helpen met de voorbereiding daarvan. Wat ik ook leuk vind, is dat het een familiebedrijf is.

‘Ik ben gevlucht uit Irak en woon nu zo’n 5 jaar in Nederland’

Wat heb je vooral geleerd tijdens je stage? Ik leer Nederlandse gerechten goed kennen en ik leer steeds beter Nederlands. Dat vind ik belangrijk. Ik ben gevlucht uit Irak en woon nu zo’n 5 jaar in Nederland. Er is een groot verschil met het eten in Irak. Daar eten ze veel rijst en hier veel meer brood en aardappelen. Ik vind het Nederlandse eten wel heel lekker! Waar ben je het meest trots op? Dat ik zoveel geleerd heb in zo’n korte tijd. In Irak ben ik tot mijn 12e niet naar school geweest. Hier in Nederland heb ik eerst ISK-onderwijs gevolgd en nu zit ik op het praktijkonderwijs. Zo kan ik straks aan het werk in een leuke baan die bij mij past, in de catering of als verkoopmedewerker. Ik ben trots op mezelf dat ik al zover ben gekomen! Mayasa Rashkan, 17 jaar De Singel, klas 5 Passie: samenwerken met andere mensen

Het Hooghuis - Jij kiest

55


Jaarkalender 2019-2020 Dinsdag 26 november

19.00-21.00 uur Informatieavond voor leerlingen, ouders en basisschooldocenten Woensdag 11 december 14.00 uur Proeflessen Vrijdag 31 januari 15.30-20.00 uur Open Dag Maandag 10 februari 14.00 uur Proeflessen Woensdag 4 maart 15.00-17.00 uur Aanmelden nieuwe brugklassers Woensdag 4 maart 19.00-21.00 uur Aanmelden nieuwe brugklassers Donderdag 5 maart 19.00-21.00 uur Aanmelden nieuwe brugklassers Woensdag 3 juni 14.30-16.30 uur Kennismakingsmiddag nieuwe brugklassers

Aanmelden op: zuidwest.hethooghuis.nl/groep-78

Donderdag 14 november 16.00 uur Woensdag 20 november 19.30 uur Woensdag 11 december 14.00 uur Woensdag 29 januari 15.30-20.00 uur Maandag 10 februari 14.00 uur Woensdag 12 februari 19.30 uur Woensdag 4 maart 15.00-17.00 uur Woensdag 4 maart 19.00-21.00 uur Donderdag 5 maart 19.00-21.00 uur Woensdag 3 juni 14.30-16.30 uur 19.30 uur

Informatiebijeenkomst voor basisschooldocenten Informatieavond voor leerlingen en ouders groep 8 Proeflessen Open Dag Proeflessen Informatieavond voor leerlingen en ouders groep 8 Aanmelden nieuwe brugklassers Aanmelden nieuwe brugklassers Aanmelden nieuwe brugklassers Kennismakingsmiddag nieuwe brugklassers Kennismakingsavond ouders nieuwe leerlingen

Aanmelden op: heesch.hethooghuis.nl/groep-78

Vrijdag 25 oktober Dinsdag 12 november

14.00 uur Proeflessen 19.00-21.00 uur Informatieavond voor leerlingen, ouders en basisschooldocenten Woensdag 13 november 19.00-21.00 uur Informatieavond voor leerlingen, ouders en basisschooldocenten Woensdag 11 december 14.00 uur Proeflessen Donderdag 16 januari 14.00 uur Proeflessen Maandag 10 februari 14.00 uur Proeflessen Woensdag 19 februari 16.00-21.00 uur Open Dag Woensdag 4 maart 15.00-17.00 uur Aanmelden nieuwe brugklassers Woensdag 4 maart 19.00-21.00 uur Aanmelden nieuwe brugklassers Donderdag 5 maart 19.00-21.00 uur Aanmelden nieuwe brugklassers Woensdag 3 juni 14.30-16.30 uur Kennismakingsmiddag nieuwe brugklassers

56

Het Hooghuis - Jij kiest

Aanmelden op: stadion.hethooghuis.nl/groep-78


Vrijdag 25 oktober 14.00 uur Maandag 4 november 19.00 uur Maandag 25 november 19.00 uur Maandag 2 december 19.00 uur Woensdag 11 december 14.00 uur Maandag 13 januari 16.00-21.00 uur Donderdag 16 januari 14.00 uur Vrijdag 7 februari 16.00-21.00 uur Woensdag 4 maart 15.00-17.00 uur Woensdag 4 maart 19.00-21.00 uur Donderdag 5 maart 19.00-21.00 uur

Meeloopmiddag Informatieavond havo/vwo masterclass Informatieavond atheneum en gymnasium masterclass Informatieavond havo/vwo Expeditie Proeflessen Inloopavond voor ouders groep 8 over de diverse brugklassen Proeflessen Open Avond Aanmelden nieuwe brugklassers Aanmelden nieuwe brugklassers Aanmelden nieuwe brugklassers

Aanmelden op: tbl.hethooghuis.nl/groep-78

Dinsdag 29 oktober 18.15-21.00 uur Woensdag 11 december 14.00 uur Donderdag 16 januari 14.00 uur Donderdag 30 januari 16.00-20:00 uur Woensdag 4 maart 15.00-17.00 uur Woensdag 4 maart 19.00-21.00 uur Donderdag 5 maart 19.00-21.00 uur Woensdag 3 juni 14.30-16.30 uur

Informatieavond Proeflessen Proeflessen Open Huis Aanmelden nieuwe brugklassers Aanmelden nieuwe brugklassers Aanmelden nieuwe brugklassers Kennismakingsmiddag nieuwe brugklassers

Aanmelden op: mondriaan.hethooghuis.nl/groep-78

Maandag 4 november 19.30 uur Donderdag 16 januari 13.00 uur Maandag 20 januari 13.00 uur Dinsdag 28 januari 13.00 uur Donderdag 6 februari 13.00 uur Maandag 10 februari 9.00 uur Maandag 10 februari 19.30 uur Woensdag 4 maart 13.00-16.30 uur Donderdag 5 maart 13.00-16.30 uur Woensdag 3 juni 13.00-15.00 uur

Informatieavond PRO/PRO-Basis voor ouders en masterclass PRO voor IB’ers en basisschooldocenten Rondleiding voor leerlingen en ouders Rondleiding voor leerlingen en ouders Rondleiding voor leerlingen en ouders Rondleiding voor leerlingen en ouders Proeflessen Informatieavond PRO/PRO-Basis voor ouders Uiterste inschrijfdatum PRO en PRO-Basis Uiterste inschrijfdatum PRO en PRO-Basis Kennismakingsmiddag nieuwe brugklassers tevens werkkleding passen

Aanmelden voor de rondleidingen en de proefdag kan telefonisch via: 0412 - 224 110

Het Hooghuis - Jij kiest

57


10

tips voor een goede start in de brugklas

Als je naar de brugklas gaat, verandert er een heleboel. Je komt op een nieuwe school en bij andere kinderen in de klas. Je hebt allerlei verschillende vakken en veel meer leraren. Met deze 10 tips maak je een goede start:

1 Veilige fiets

6 Sta open

2 ’s Avonds inpakken

7 Plannen

3 Loop samen

8 Geef jezelf tijd

4 Eten en drinken

9 Praat erover

5 Gebruik je kluisje

10 Ontspanning

Zorg voor een veilige fiets waarop je je schooltas (met je laptop) makkelijk kunt meenemen. Een rekje voor of achter op je fiets is heel handig. Er zijn ook speciale rugzakhouders voor op de bagagedrager.

Pak ’s avonds al je boekentas in. Dat scheelt je ’s ochtends weer wat tijd.

Loop samen met andere kinderen uit je klas van het ene lokaal naar het andere. Zo vind je makkelijk je weg en wen je vanzelf aan je nieuwe schoolgebouw.

Denk aan je broodtrommel en je drinken! Ook is het handig om wat geld bij je te hebben. In de Gezonde Schoolkantines van Het Hooghuis is er altijd iets lekkers en gezonds te krijgen.

Leg de boeken die je niet nodig hebt tussen de lessen door in je kluisje. Dat scheelt je sjouwen.

58

Het Hooghuis - Jij kiest

Sta open voor wat je nieuwe school je allemaal te bieden heeft; de leuke dingen én de minder leuke dingen. Maak er altijd het beste van! Misschien krijg je wel plezier in iets wat je eerst helemaal niet leuk leek.

Plan je huiswerk zorgvuldig, zodat je het op tijd af hebt. Je mentor kan je daar heel goed bij helpen.

Geef jezelf tijd om te wennen aan je nieuwe school en aan de nieuwe manier van leren en huiswerk maken. Geen paniek als je een keer een onvoldoende haalt. Dat overkomt de besten.

Zit je iets dwars op school of gaat er iets niet zoals je graag wilt? Praat erover met je ouders of je mentor. Dan weten zij hoe het met je gaat en kunnen ze je helpen.

Maak tijd voor ontspanning (sporten, spelen, je hobby uitoefenen), want dat is ook heel belangrijk.


Bring your own device Kun jij het Hooghuisje vinden? Op onze website hebben we een Hooghuisje verstopt. Kun jij het vinden? Kijk gauw op onze website bij www.hethooghuis.nl/hooghuisjeprijsvraag. Dat is je startpunt. Vanuit daar kun je bij alle scholen even binnenkijken. Heb jij het Hooghuisje gevonden? Maak dan een foto of een schreenshot en stuur dat voor 2 maart naar ons op. Door mee te doen maak je kans op een waardebon voor een te gekke, nieuwe schooltas. En wie weet vullen we die tas ook nog met een aantal leuke spullen! Tijdens het oplossen van deze prijsvraag train je meteen je digitale vaardigheden. Die komen goed van pas als je bij ons op school komt. We streven er bij Het Hooghuis namelijk naar dat al onze leerlingen op school en thuis met een eigen laptop werken. Dit noemen we BYOD, ofwel Bring Your Own Device. Computers maken immers deel uit van het dagelijks leven; op school, thuis en op het werk. Bijna iedereen gebruikt internet en is bekend met sociale media. Bij veel beroepen kun je niet meer om de computer heen. We vinden het een taak van onze school om jou als leerling een goede basis mee te geven op het gebied van digitale informatievaardigheden en mediawijsheid. Je mag deelnemen aan deze prijsvraag als je in groep 7 of 8 zit van een basisschool in (de buurt van) Oss. Kijk voor meer informatie en deelname op de webpagina: www.hethooghuis.nl/hooghuisjeprijsvraag

Colofon Redactie Daphne d’Achard en Sjannie van Tuijl Tekstredactie Oog voor uw tekst Fotografie Ruud Rocks Creatief concept en opmaak DplusM Drukwerk Wihabo Uitgave Het Hooghuis afdeling Communicatie & PR Nelson Mandelaboulevard 2, 5342 CZ Oss T 0412 - 224 100 E info@hethooghuis.nl Jade Burgzorg, Mondriaan

Oktober 2019

Het Hooghuis - Jij kiest

59


Leerlingen Stadion

Wij zijn Het Hooghuis. Een scholengroep waarbinnen elk kind zijn of haar plek vindt. Van praktijkonderwijs tot gymnasium. Voor iedereen in én rond Oss. Wij zijn Het Hooghuis en wij willen je graag ontmoeten!

KIJK OP WWW.HETHOOGHUIS.NL VOOR MEER INFO!

kleurt je leven

Profile for Het Hooghuis

Hooghuis Magazine 2020  

Hooghuis Magazine 2020