QM winter 2012

Page 1

H

É

T

V

A

K

B

L

A

D

V

O

O

R

D

E

M

E

E

T

I

N

G

P

L

A

N

N

E

R

QUALITY IN MEETINGS

W W W.Q U A L I T Y I N M E E T I N G S . N L

WINTER 2012

107

MARCUS-MILAN ARANDELOVIC: ‘FOCUSED SERVICE WERKT IN ELKE MARKTSITUATIE’

Meeting planner WIL KUITERS

“We bemoeien ons werkelijk overal tegenaan”

REVOLUTIE IN DE SPREKERSWERELD? DE 24 UUR VAN DE RECLAME

Bond Van Adverteerders zet haar leden in het donker QM 107 WINTER 2012

MET RECHT EEN ODE AAN HET VAK 10 jaar Genootschap voor Eventmanagers

413857_QM107_Cover.indd 65-1

Marcus-Milan Arandelovic ‘Focused service werkt in elke marktsituatie’

20-12-12 16:40


413857_QM107.indd 2

20-12-12 17:35


413857_QM107.indd 3

20-12-12 17:35


QMINHOUD

Inhoud H

É

t

v

a

k

b

l

a

d

v

o

o

r

d

e

m

e

e

t

i

n

g

p

l

a

n

n

e

r

w w w. q u a l i t y i n m e e t i n g s . n l

Quality in meetings

winter 2012

107

Marcus-Milan arandelovic: ‘Focused service werkt in elke Marktsituatie’

Meeting planner Wil Kuiters

“we bemoeien ons werkelijk overal tegenaan”

revolutie in de spreKersWereld? de 24 uur van de reclame

Bond Van Adverteerders zet haar leden in het donker

Marcus-Milan

QM 107 winter 2012

met recht een ode aan het vaK 10 jaar Genootschap voor eventmanagers

Arandelovic ‘Focused service werkt in elke marktsituatie’

winter 2012

06

28

Marcus-Milan Arandelovic ‘ De meeting markt voor Amsterdam wordt beter’

Wil Kuiters ‘ Een standaard congres is bij ons not done’

16

De 24 uur van de Reclame Bond Van Adverteerders zet haar leden in het donker

48

Top tien meeting trends Mr. Holland loopt voorop

04|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 4

20-12-12 17:35


QMVOORWOORD

06 “ Een organiser wil gewoon

dat alles werkt; een hassle free experience”

Marcus-Milan Arandelovic is na acht jaar weer terug in Nederland. Dit keer als Area General Manager van Hilton Benelux. Met name met de focused service brands verwacht Arandelovic Nederland te veroveren.

13 Leden Ubbo Emmius

Colleghie verbazen elkaar

Waarom congressen belangrijk zijn? Een bezoek aan de jaarlijkse educatieve bijeenkomst van het Ubbo Emmius Colleghie maakt het ondubbelzinning duidelijk.

16

De 24 uur van de Reclame

De inktzwarte PDF met het congresprogramma blijkt achteraf een voorbode. De deelnemers aan De 24 uur van de Reclame worden letterlijk en figuurlijk in het donker gehouden.

20 Revolutie in de sprekerswereld? Het aflopen jaar werden in de sprekersmarkt verschillende vernieuwende initiatieven gelanceerd. Een introductie en reactie uit de markt.

28 Wil Kuiters

Kuiters idee en organisatie organiseert geeft altijd een creatieve draai aan een bijeenkomst. ‘Standaard’ komt in hun woordenboek niet voor, vertelt Wil Kuiters.

32 Column: Volgens Soons

Ton’s motto is dit keer: ‘Het gaat om PRIORITEIT, niet om geld’.

34 Spannende sfeerbeelden en lekkere reuring

Op ‘vreemde bodem’ constateren Corine Stramrood en Jorg Lammers dat hun hotels totaal verschillend zijn en er zelfs een compleet verschillende visie op nahouden.

44 Rik Spann is een wonderlijke man “Zelf ben ik musicus, beeldend kunstenaar, acteur, trainer. En dus ook spreker. Want eigenlijk is het één ding: expressie.”

48 Top tien meeting trends

De stormachtige ontwikkeling van social media en mobile devices spelen een belangrijke rol bij de door IMEX opgetekende meeting trends. Maar ook Mr. Holland draagt zijn steentje bij.

60 Met recht een ode aan het vak Het Genootschap voor Eventmanagers viert haar tienjarig jubileum in stijl. Wat start met een intieme tafelgesprek, wordt voortgezet door een creatief diner en eindigt in een kleurrijk feest.

Voorwoord Spel op de wagen

“Ik zie de komende jaren een soort van eindspel komen in de Nederlandse hotelwereld.” De uitspraak is niet van mij, maar één van Dries van der Vossen, CEO van Bilderberg, in de vorige editie van QM. EDWIN NUNNINK Dit najaar kregen we al een opwarmertje met Hoofdredacteur een aantal nieuw geopende hotels. En voor qm@hetportaal.com volgend voorjaar staat er een grotere lijst van ‘grand openings’ op de agenda. Voeg daarbij nog een aantal overnames en nieuwe franchises en het mag duidelijk zijn dat het spel vol op de wagen is. De meeste ontwikkeling zit hem in de meer kostenefficiënte hotelconcepten. Zo ziet Marcus-Milan Arandelovic, Area General Manager van Hilton Benelux, veel kansen voor ‘zijn’ focused service concepten Hilton Garden Inn en Hampton by Hilton. De eerste Nederlandse Garden Inn werd in november geopend in Leiden. Twee Hamptons, in Amsterdam en in Hoofddorp, volgen binnenkort. Beide gevestigd in - ook een trend - voormalige kantoorgebouwen. Als het aan Arandelovic ligt volgen er nog Garden Inn’s in Utrecht, ’s Hertogenbosch en Maastricht. Ook andere ketens tonen zich actief. Ramada opende in november haar Apollo Amsterdam Centre en de komende maanden volgen Fletcher Amsterdam met haar opvallende hotel pal aan de A2 en A9, Radisson met haar Park Inn Amsterdam Airport Schiphol Hotel en Mercure haar hotel Amersfoort Centre. Ook het luxe segment staat niet stil. Het Amsterdamse hotelwezen werd afgelopen jaar al verrijkt met de vijfsterrenhotels Conservatorium Hotel en Andaz Prinsengracht en daar komt volgend jaar nog een Waldorf Astoria bij. Voor de meeting industrie zijn al deze nieuwe hotels een goede ontwikkeling. Meer keuze, meer concurrentie, betere prijs/prestatie verhouding, meer aandacht voor de klant. Voor Nederland meeting land is het belangrijk dat Amsterdam een nog groter en gevarieerder aanbod aan hotels heeft gekregen en gaat krijgen. En het Amsterdamse hotelwezen kan het blijkbaar hebben, want de boekingen voor 2013 lopen bij Hilton voor op die van een jaar geleden, meldt Arandelovic in deze editie. Een goed en gevarieerd locatieaanbod is een essentiële voorwaarde voor een succesvolle meeting industrie. Wat dat betreft mogen we ook blij zijn dat de ss Rotterdam voor ‘ons’ behouden is gebleven.  <

QMCOLOFON JAARGANG 24, winter 2012, QUALITY IN MEETINGS (QM): nummer 107, Vakblad voor de meeting planner. OPLAGE: 7.000 exemplaren. FREQUENTIE: vier keer per jaar. UITGEVERIJ: Het Portaal Uitgevers, Postbus 125, 1520 AC Wormerveer, Tel. (075) 6475747, Fax (075) 6284914, E-mail: qm@hetportaal.com REDACTIE: Edwin Nunnink (Hoofdredacteur), Judith Munster. REDACTIONELE MEDEWERKERS: Sjoerd Geurts, Jos Goossens, Jan Jacobs, Ad Moerman, Harald Roelofs, Ton Soons, Rutger Vahl. UITGEVER: Edwin Nunnink. ABONNEMENTEN: Els Metselaar (abonnementen@hetportaal.com), Nederland: € 84,36 per jaar (excl BTW), Europa: € 88,36 per jaar, Studenten: € 46,35 per jaar. Abonnementen worden afgesloten voor een jaar en verlengd tot wederopzegging. Opzeggen dient twee maanden voor afloop van de abonnementsperiode en schriftelijk te geschieden. ADVERTENTIES: Ferry Aaftink (ferry.aaftink@hetportaal.com), Tel. (06) 12643168. TRAFFIC: Natasja Groenink en Monique Zijlstra (traffic@hetportaal.com), Tel. (075) 6475747. VORMGEVING: Aryen Bouwmeester, SDA Print + Media. DRUK: SDA Print + Media. COVER: Thomas Fasting

Winter 2012 QM|05

413857_QM107.indd 5

20-12-12 17:35


HOSPITALITYBRAND

Marcus-Milan Arandelovic:: “In 2014 hebben we vijf brands in een land van zeventien miljoen inwoners. Dat is heel bijzonder. Daar zijn we heel trots op.”

06|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 6

20-12-12 17:35


HOSPITALITYBRAND

‘ Het is aan ons om de

meeting organiser

er als held uit te laten zien’ Marcus-Milan Arandelovic is na acht jaar weer terug in Nederland. Dit keer als Area General Manager van Hilton Benelux. In korte tijd rolt de hotelketen al haar merken uit in ons kleine land. Met name met de focused service brands verwacht Arandelovic Nederland te veroveren.

“H

et ‘u’ bestaat niet meer. Het bestond al weinig in 2004 en nu nog maar heel weinig”, zegt hij tegen de interviewer die hem van acquit tutoyeert. “En het is nog drukker op de weg geworden. Terwijl men indertijd, ik praat nog over het guldentijdperk, voorspelde dat er niemand meer zou rijden als de benzineprijs boven de drie gulden zou komen.” “Wat mij beetje angstig maakt is dat de vrolijkheid een beetje is weggegaan. Komt misschien ook omdat jullie de zoveelste regering in acht jaar hebben. Het is belangrijk dat er weer een beetje stabiliteit komt.” “Nederland heeft altijd nog een positieve uitstraling op mij. Heel joviaal. Altijd de beste van de klas willen zijn. Dat zie je nu ook: besparen, besparen, besparen. Ook al gaat het iets moeilijker. Het gaat toch lukken. Die mentaliteit.” “En culinair is het beter geworden. Toen ik in 1996 van Brussel naar Amsterdam kwam vond ik het een ramp. Ik ging van een drie gangen lunch naar een

broodje kaas met een glas melk. Nederland is culinair nu heel erg sterk met verschillende concepten. En de Nederlander is steeds meer bereid ervoor te betalen.”

Sinds dit voorjaar is hij weer terug in Nederland. Dit keer als Area General Manager van Hilton Benelux.

Terug in Nederland

En hij is weer terug in Hilton Rotterdam, want deze dag is er de pers preview van de gerenoveerde vergaderzalen. Als afronding van de tweede fase van een grootscheepse verbouwing van het hotel, die hij in zijn tijd als General Manager van Hilton Rotterdam al had willen meemaken. Arandelovic: “Maar ja, toen vlogen er twee vliegtuigen de Twin Towers in en in 2008 was er een crisis. Onzekere tijden waarin investeerders voorzichtiger zijn en wij ook. Tussendoor hebben we nog de overname gehad van Hilton Corporation, de overname door Blackstone en daarna de transitie naar Hilton Worldwide. Dat heeft de uitvoering van de plannen allemaal vertraagd. De nieuwbouw van Hilton Amsterdam Schiphol Airport had ook al eerder moeten starten.” “De renovatie van Hilton Rotterdam moest nu echt gebeuren. Wij willen in Rotterdam het

Marcus-Milan Arandelovic praat makkelijk weg als ik hem vraag naar zijn kijk op Nederland en de Nederlander en met name het verschil met acht jaar geleden. De eerste kennismaking van deze van origine Sloveen met Nederland dateert uit 1996 als hij van Hilton Brussel naar Hilton Amsterdam Airport Schiphol verhuist. Daarna werkt hij bij Hilton Milaan om in 2001 terug te keren naar Nederland. De toen 32-jarige Arandelovic krijgt als één van de jongste General Managers Hilton Rotterdam onder zijn hoede. In 2004 wordt hij benoemd tot Managing Director van het Rome Cavalieri, onderdeel van Waldorf Astoria Hotels & Resorts. In 2008 verhuist hij naar Duitsland. Eerst werkt hij er als Cluster General Manager van Hilton München, later als Area General Manager van Zuid-Duitsland.

Grootscheepse renovatie

Winter 2012 QM|07

413857_QM107.indd 7

20-12-12 17:35


HOSPITALITYBRAND

“ Den Haag was misschien een risico. Nu blijkt dat we die markt al jaren hebben onderschat” leading hotel zijn, maar dan moet je ook zorgen dat je product boven de markt uitsteekt. In kwaliteit, innovativiteit en creativiteit.”

Vijf merken Ik ontmoette Arandelovic een maand eerder bij de opening van Hilton Garden Inn Leiden en naar alle waarschijnlijkheid zien we elkaar volgend jaar weer als het Waldorf Astoria haar deuren opent in Amsterdam. Anders kunnen we elkaar altijd nog treffen bij de opening van twee nieuwe franchise hotels van het Hilton-merk Hampton, één in het voormalig hoofdkantoor van Canon in Hoofddorp en één in het voormalig kantoorgebouw NieuwAmsterdam in Amsterdam Zuidoost. Wat langer wachten - tot in 2015 - zal de dag zijn dat het nieuwe Hilton Amsterdam Airport haar deuren opent, pal voor het huidige hotel. Tel daarbij op de transitie een jaar geleden van het net nieuwe Minthotel in Amsterdam naar Double Tree by Hilton en Hilton The Hague dat sinds twee jaar open is en het mag duidelijk zijn dat de hotelketen hard aan de weg timmert. “In 2014 hebben we vijf brands in een land van zeventien miljoen inwoners”, vertelt Arandelovic. “Dat is heel bijzonder. Daar zijn we heel trots op.” Hij realiseert zich dat hij de Nederlandse markt nog wat uit te leggen heeft. Hilton is als hotelmerk bekend, maar sinds vorig jaar hebben dus we kennis kunnen maken met het full service ‘submerk’ Double Tree by Hilton, sinds dit najaar met het viersterren Hilton Garden Inn, binnenkort met het driesterren Hampton by Hilton en als kers op de taart volgend jaar met het vijfsterren deluxe Waldorf Astoria.

“Wij moeten de markt op om de verschillen duidelijk te maken. Onze focused service hotels zijn geen light versie van de Hilton hotels . Elk merk heeft zijn eigen doelgroep.”

Unieke positie Nederland neemt in West-Europa qua expansie van Hilton een unieke positie in. Zoek je naar de dichtstbijzijnde landen waar het hotelmerk ook hard groeit, dan kom je uit op Turkije, Rusland en Polen. “Dat heeft onder meer te maken met het soort contracten dat je hier kunt sluiten”, verduidelijkt Arandelovic. “In andere landen heb je vaak te maken met fixed lease contracten. Dat moet bijvoorbeeld in Duitsland, anders krijgt de investeerder geen geld van de bank. Wij hebben liever flexibele huur. In Nederland kan dat. Ons development team heeft daar heel goed op ingespeeld.” Een andere reden is de populariteit van Amsterdam. Als ik hem vraag naar eventuele uitbreidingsplannen in België, dan wordt dit duidelijk. “Als we aan het eind van dit jaar uit het Conrad gaan, dan hebben we nog maar één hotel in Brussel. We willen nog wel een tweede Hilton in Brussel, met veel meer kamers dan de 280 van Hilton Brussel, maar verder zijn we daar niet heel actief. Die markt is moeilijker dan die van Amsterdam.” “Amsterdam heeft het gewoon heel goed gedaan met betrekking tot destination marketing. Brussel is minder actief geweest. Er zijn veel minder internationale congressen in Brussel dan in Amsterdam. Op het gebied leisure zit Amsterdam in de categorie Parijs, Londen, Rome, Berlijn... Brussel is qua destinatie niet zo populair. Kijk naar de gemid-

delde kamerprijs. Die is in Brussel behoorlijk lager dan in Amsterdam.

Utrecht, Maastricht, Den Bosch Een derde reden is de dynamiek op de Nederlandse hotelmarkt, vertelt Arandelovic. “Het is momenteel heel populair om als een gebouw leeg staat, te denken ‘waarom maken we hier geen hotel?’. Het is misschien nog teveel gezegd dat elk leeg kantoorgebouw een hotel wordt, maar het is wel de dynamiek die we zien.” “Zeker op de focused service markt waren we niet present. Die plaats werd ingenomen door bijvoorbeeld de Ibissen en Bastions van deze wereld. Met Hilton Garden Inn bieden wij nu voor die markt een heel ander product met een heel ander soort imago.” “Focused service speelt op dit moment heel erg, omdat bedrijven zeggen ‘dat is het maximum dat wij besteden aan hotels’. Het is een segment dat in

08|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 8

20-12-12 17:35


HOSPITALITYBRAND

“De meeting markt voor Amsterdam wordt beter, dat zien we nu al in de boeken. We zitten op vijftien procent meer dan vorig jaar in dezelfde tijd.”

elke marktsituatie goed werkt of het nu slecht gaat of goed gaat met de economie.” “Er zijn voldoende steden die onze interesse hebben voor de vestiging van een Hilton Garden Inn. Denk aan Utrecht, Den Bosch en Maastricht. Zelfs in Zeeland voeren we gesprekken. Ik weet niet of het een typische Hilton-markt is, maar dat moeten we zien. Het zijn allemaal nog plannen. Er moet iemand zijn die wil investeren en die wil dat wij de exploitatie doen. Wij investeren niet zelf. Er moet business sense zijn dat wij return on investment leveren voor de eigenaar.”

“Wij hebben een brand die iedereen kent en hebben goed gepresteerd. In Nederland is er geen hotelketen die een zo consistent hoog niveau product heeft als wij.” “Wat is het risico dat wij lopen? Kijk naar Schiphol. We verhuizen tien meter verder met tweehonderd kamers meer. Den Haag was misschien een risico. Nu blijkt dat we die markt al jaren hebben onderschat. Het eerste jaar was moeilijk. Nu presteert het hotel ver boven de markt en dan heb ik het met name over de MICE-markt, nationaal en internationaal.”

Vijfsterren deluxe Den Haag presteert Ik zie plots allemaal kantoorhotels opdoemen, na dit verhaal. Vandaar de vraag: ‘Maar als men zo makkelijk leegstaande kantoorpanden als toekomstig hotel ziet, dan kun je toch ook extra veel concurrentie verwachten?’

“Wij zijn niet bang voor anderen. Wij doen niet in B-destinations, het blijven altijd A-locaties. Leiden is gewoon een A-locatie. Daarvoor kun je niet in de stad zijn. De Hampton’s bij de Arena en in Hoofddorp. Dat zijn goede locaties. Double Tree naast het Centraal Station in

Amsterdam. Beter kun je het niet hebben. Het is wat Conrad Hilton heeft gezegd. ‘There are three reasons to open a hotel: location, location, location’. En dat is gewoon waar.” “Het Waldorf wordt een vijfsterren deluxe hotel aan de Amsterdamse grachten. Dat wordt een hotel zo uniek, dat heb je nog niet in Amsterdam.” Ook in het Amsterdamse vijfsterrensegment, dat in korte tijd is aangevuld het Conservatorium Hotel en Andaz Prinsengracht, ziet Arandelovic geen beren op de weg. “Het zijn twee schitterende hotels. Heel verschillend van elkaar. Heel vernieuwend. Heel goed voor de stad.” Waldorf Astoria Amsterdam is geen lifestyle hotel. Het wordt een vijfsterren luxury hotel. Voor een Amerikaan betekent Waldorf onwijs veel. Zelfs voor een Europeaan. Wij gaan een groot deel van de markt die bestaat pakken en een nieuwe markt aanboren.”

Winter 2012 QM|09

413857_QM107.indd 9

20-12-12 17:35


HOSPITALITYBRAND

Focus op meetings Voor Hilton is de meeting markt zeer belangrijk, stelt Arandelovic. Residential meetings en vergaderingen. En de vooruitzichten voor volgend jaar zijn positief, stelt hij. “De meeting markt voor Amsterdam wordt beter, dat zien we nu al in de boeken. We zitten op vijftien procent meer dan vorig jaar in dezelfde tijd. Rotterdam kunnen we niet vergelijken, want daar waren we dit jaar niet op de markt met vergaderzalen. Het ziet er in ieder geval goed uit. Soestduinen blijft sterk in de nationale meeting markt en leisure. En in Den Haag, als het zo verder gaat, dan moeten we er een paar kamers aanbouwen.” “We hebben de focus nu duidelijk op de MICE markt. We gaan ook iemand voor die markt aannemen, een zwaargewicht. Daarmee hebben we twee mensen die zich helemaal toeleggen op de MICE markt in Nederland.”

Hassle free “Persoonlijk contact is nog steeds ongelofelijk belangrijk en misschien nog welk belangrijker dan voorheen. Dat gaat ook op in deze tijd waarin men prijzen kan vergelijken op internet. Een meeting organiser moet je de opdracht gunnen. Die denkt ‘ik heb maar een euro uit te geven, maar dan gun ik het aan iemand die ik al ken’.” “Het is aan ons om de meeting organiser er als held uit te laten zien. Als die een schouderklopje krijgt, dan krijgen wij dat ook. Een organiser wil gewoon dat alles werkt; een hassle free experience. Internet moet werken. F&B moet niet een doodgewone koffie break zijn, maar iets bijzonders. Aan ons de uitdaging om voor een bepaald budget het toch een beetje spannend te maken, in plaats van weer hetzelfde.”

Hilton Honors “En dan krijgt die daarvoor ook nog een paar punten voor het Hilton Honors programma. Zakelijke relaties vormen meer dan een derde van

“Aan ons de uitdaging om voor een bepaald budget het toch een beetje spannend te maken” de twintig miljoen deelnemers aan ons spaarprogramma. Hilton Honors is de brug tussen alle vijf de brands.” “Waar je ook bent, kun je punten sparen. Misschien kies je zakelijk vanwege het budget voor een Hampton of Garden Inn en gebruik je de punten voor een weekendje weg met je gezin in een Hilton. En je hoeft daarvoor tegenwoordig

niet meer naar Antwerpen. Nu kun je naar Den Haag, Soestduinen, Rotterdam....” “Deze total package, dat maakt ons uniek. En zeker voor hier interessant, want Nederland is best wel een land waar men het sparen geperfectioneerd heeft.”  < Tekst Edwin Nunnink | Beeld Thomas Fasting

10|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 10

20-12-12 17:35


413857_QM107.indd 11

20-12-12 17:36


413857_QM107.indd 12

20-12-12 17:36


CONGRESSTAD

Leden Ubbo Emmius Colleghie

VERBAZEN ELKAAR Waarom congressen belangrijk zijn? Een bezoek aan de jaarlijkse educatieve bijeenkomst van het Ubbo Emmius Colleghie maakt het ondubbelzinnig duidelijk. Hier wekken mensen uit één organisatie elkaars verbazing op, door de diversiteit aan onderwerpen en redenen voor een congres onder auspiciën van hun eigen ‘club’.

G

a er maar even voor zitten. Het is even een opsomming, maar het eindigt echt in een punt. Zwavel is belangrijk voor zowel de landbouw (als bemesting van planten), als voor het milieu (teveel zorgt voor zure regen). Een congres in Groningen bracht onderzoekers die zich in dit element verdiepen vanuit verschillende disciplines voor het eerst bij elkaar. Niets zo grensoverschrijdend als taalstudies. Dan is het wel wenselijk dat de niveaus van diplomering in alle landen op elkaar zijn afgestemd. Reden om bij elkaar te komen. Wederom in Groningen. In een ziekenhuis mag je verwachten dat ze je gezonder, liefst beter maken. Als je pech hebt loop je er echter een infectie op en als je dubbel pech hebt één die resistent is tegen de antibiotica die in ziekenhuizen wordt toegepast. En dan te bedenken dat mensen die zorg zoeken over de grens, bijvoorbeeld om wachtlijsten in Nederland te omzeilen, een 32 maal hogere kans hebben om een ziekenhuisinfectie op te lopen. Ons land is namelijk een groen eiland in

Europa waar het gaat om zorggerelateerde infecties. Een reden om hier (in Groningen) een congres over het onderwerp te organiseren.

Leren leren Motivatie en emotie spelen een belangrijke rol bij het leren. Helaas constateert men wereldwijd een forse daling in die motivatie. Autisme en afstandelijkheid neemt toe. Nieuwe generaties moeten leren omgaan met het verwerken prikkels. Leren leren. Meer dan genoeg reden om deskundigen bij elkaar te halen en gezamenlijk kennis te delen over dit onderwerp. Zo’n congres zou zomaar in Groningen kunnen plaatsvinden. Een andere reden om in Groningen bijeen te komen kan een internationale samenwerkingsverband zijn. Bijvoorbeeld de samenwerking op het gebied van biotechnologie tussen de universiteiten in Osaka en Groningen. Of de ‘Mississippi / Willemskanaal’ connectie, de allianties tussen twee internationale congressen die het wetenschappelijk onderzoek naar anti-aging willen vertalen naar praktische toepassingen. Of het is een nationale vereniging, zoals bijvoorbeeld die van de openbare bibliotheken, die graag met haar leden wil nadenken over de nieuwe positionering van bibliotheken in de maatschappij, nu heel veel informatie online beschikbaar is voor iedereen. Een voorbeeld van een rondreizend jaarlijks congres dat vorig jaar Groningen aandeed.

Motor en bougie Wat opvalt is de grote variatie aan onderwerpen en ook doelstellingen. En los dat Groningen ongetwijfeld veel te bieden heeft aan congresdeelnemers, is belangrijke motor achter deze congressen de Universiteit van Groningen en de bougie is het Groningen Congres Bureau. De bovenstaand verhalen zijn allemaal opgetekend tijdens de jaarlijkse educatieve bijeenkomst van het Ubbo Emmius Colleghie, dit keer op 28 november in het Van Swinderen Huys, de voor-

Winter 2012 QM|13

413857_QM107.indd 13

20-12-12 17:36


CONGRESSTAD

De aanwezigen luisteren zichtbaar verrast naar de korte introducties van de laureaten.

Mariska Pater volgt in juli 2013 Jaap Westerhuijs op als directeur van het Groningen Congres Bureau.

malige Hanze Sociëteit. Vast onderdeel van deze bijeenkomst is de installatie van de nieuwe leden, zijnde (doorgaans) professoren die in het voorgaande jaar gastheer zijn geweest van een congres in Groningen. Deels als erkenning voor hun inspanningen, deels met als doel om kennis te delen tussen mensen die niet met vaste regelmaat een congres mogen ontvangen en misschien wel bovenal om meer congressen naar Groningen te halen. Leuk om te constateren dat ook deze bijeenkomst mensen bij elkaar weet te krijgen die weer van elkaar leren. De aanwezigen luisteren zichtbaar verrast naar de korte introducties van de laureaten. Dat ook die disciplines en thema’s aanleiding zijn voor congressen in Groningen. Het brengt de diverse disciplines binnen één organisatie bij uitzondering bij elkaar.

En er moeten nog hotelkamers bij. Als er geen nieuwe hotels bij komen, dan maar een aantal verdiepingen van het (omstreden en in 2016 op te leveren) Groninger Forum inrichten als hotel, prikt Westerhuijs.

Jaap Westerhuijs vertrekt Dit is wat Jaap Westerhuijs als directeur van het Groningen Congres Bureau 17 jaar geleden voor ogen had. In die tijdspanne heeft hij zo’n 270 congressen naar Groningen zien komen. De bijeenkomst van kantklosdames en het werelduilencongres staan hem nog levendig bij. Dit keer staat ook hij vol in de aandacht. Want per juli 2013 gaat hij met pensioen. Vooruitlopend hierop krijgt hij een lidmaatschap voor het leven uit handen van de voorzitter van het Ubbo Emmius Colleghie Cees Smit Sibinga. Zijn opvolger wordt deze dag ook bekend gemaakt. Dat is Mariska Pater. Zij is momenteel werkzaam als adjunct-directeur bij het Groningen Congres Bureau en sinds 1999 betrokken bij het GCB. Westerhuijs memoreert ook nog even de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Zo is het University Hotel sinds 1 september ook beschikbaar voor andere gasten dan die van de rijksuniversiteit en heeft Prinsenhof Groningen haar deuren geopend. Een viersterren hotel met vijfsterren niveau, aldus Westerhuijs. Volgens hem zijn het belangrijke ontwikkelingen om Groningen aantrekkelijk te laten zijn voor internationale meerdaagse congressen. Zonder voldoende beschikbare hotelkamers zullen een aantal van die congressen aan Groningen voorbij gaan.

Duurzaam congresseren Het inhoudelijk onderwerp van deze editie is Duurzaam Congresseren. Katy Carlisle, consultant bij Positive Impact Events, is ingevlogen om haar verhaal te doen over de ervaringen tot nu toe bij het duurzamer maken van bijeenkomsten. Door te zeggen dat je een duurzaam evenement bent gaan deelnemers vanzelf ook nadenken over hij zij duurzaam kunnen handelen tijdens het event, teken ik op als meest opvallende uitspraak. Misschien wat praktisch voor het publiek van deze dag, dat de zaken nu eenmaal fundamenteel wil benaderen. Daar is gelukkig de onderlinge discussie voor. Als ik het mag samenvatten, kun je stellen dat de heren en dames professoren bedenkingen hebben bij duurzame ontwikkelingen. Vaak ontbreken de harde feiten over de werkelijke gevolgen voor het milieu (en wat daar weer de gevolgen van zijn). Meest treffend is de opmerking van een vertegenwoordiger van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Professoren van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde tonen zich doorgaans positiever over de oplossingen van milieuproblemen dan ‘wij’ techneuten, stelt hij. Dat komt omdat de economen denken dat die technische jongens het wel op zullen lossen.

Missie mislukt Twee studenten proberen middels vragen een carbon footprint van deze bijeenkomst te maken. Die missie mislukt doordat ze in de clinch liggen met het stemsysteem. Zij leggen makkelijk de schuld bij de techniek, terwijl ik toch mijn twijfels heb bij hun voorbereiding en de uitleg die de deelnemers krijgen. Er zit echter ook een positieve kant aan. Zo leren de professoren meteen dat ze de hardware van een congres net zo serieus moeten nemen als de software.  < Tekst Edwin Nunnink | Beeld Groningen Congres Bureau

14|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 14

20-12-12 17:36


413857_QM107.indd 15

20-12-12 17:36


CONGRESBEZOEK

Bond Van Adverteerders

in het donker

ZET HAAR LEDEN De inktzwarte PDF met het congresprogramma blijkt achteraf een voorbode. De deelnemers aan De 24 uur van de Reclame worden letterlijk en figuurlijk in het donker gehouden. De Amsterdamse Theaterfabriek is wel erg duister en het panel is tamelijk autistisch met zichzelf bezig.

E

en uitnodiging voor een congres met Bill Clinton als spreker popt op in de redactiemailbox. Dit gegeven op zich is al voldoende om dit congres bovenaan de verlanglijst te zetten, maar er zijn nog meer aantrekkelijke onderdelen die beloftevol zijn. Want naast de voormalig President van de Verenigde Staten staan ook bestuursvoorzitter Peer Swinkels van Bavaria en enkele top creatieven op de sprekerslijst. Er is meer. Een MKB Marathon waarin kleine ondernemers maatwerkadvies krijgen van creatieven. Gratis. En een serie marketing masterclasses door Nederlandse auteurs van Adformatie boeken. Tel daar bij op de uitreiking van de Effie Awards en de Cannes Lions Print tentoonstelling. Dat alles onder het ambitieuze congresthema van deze derde editie: ‘Creativity can change the world’.

Inktverslindend Kortom. Ik wil 15 november absoluut naar de Amsterdamse Theaterfabriek voor ‘De 24 Uur van de Reclame’, het middelpunt van de Nederlandse recla-

mewereld. Deze happening is een initiatief van de Bond Van Adverteerders BVA en de Vereniging van Communicatieadviesbureaus VEA en duurt van 7.30 uur tot middernacht. De aanmelding (als genodigde pers) vier dagen voor datum gaat soepel. De bevestiging en incheckinstructies waren duidelijk. Ik wil graag de PDF van het programma uitprinten maar wordt weerhouden door de tien pagina’s witte tekst op zwarte ondergrond. Creatief maar te inktverslindend. Ik neem ‘heel duurzaam’ de PDF maar mee op mijn iPad.

Pijl gemist Ik arriveer om negen uur bij de Theaterfabriek. De bewegwijzering buiten en binnen is van groot formaat. Dit gebouw van Stage Entertainment heeft volgens het deurschild in 2011 een zilveren Green Key gekregen. Bij de entree heet een vriendelijke hostess mij van harte welkom. Als pers had ik eigenlijk een andere deur moeten nemen dus die pijl heb ik buiten toch gemist.

De registratiebalie heeft aparte inchecks voor VIPS, Effie Inzenders en rijen A-G, H-K, L-R, S-Z. Bij binnenkomst lijkt het nog rustig, maar schijn bedriegt. Er zitten sinds half negen al zeshonderd studenten in het auditorium, dat voor deze gelegenheid naar een hoofdsponsor heel moeilijk ‘RTL 24 Uur Theater’ heet.

Onpraktische keycord-badge Bij de Persbalie krijg ik een onpraktische keycordbadge. Zoals vaak weer met te kleine letters. Er liggen minimaal honderd persbadges klaar, maar het journaille komt vooral op Bill Clinton af, dus zal pas rond elf uur arriveren. Ik krijg een handzaam programmaboekje dat precies hetzelfde is als de zwarte PDF. Verder geen welkomstbrief, deelnemerslijst, plattegrond of documentatiemap, maar gelukkig ook geen tas met folders of prullaria, sorry premiums. Eerst maar eens op zoek naar koffie. Dat die gratis is, is een verrassing. Maar dat hij al wat oud smaakt ook. Zeker nog van het ontbijtprogramma dat om half acht begon? Ik zie op mijn telefoon dat ik gratis WI-FI verbinding heb. Mooi! Het blijkt ook nog eens een snelle verbinding.

16|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 16

20-12-12 17:36


CONGRESBEZOEK

afvinken, met lange rijen tot gevolg natuurlijk. Ze hadden om kwart voor zeven een mondelinge briefing gehad, maar wisten toch niet dat de garderobe verplicht was, dus, hup, de meute terug de trappen af. En ze wisten evenmin of de badges na afloop ingenomen moesten worden en of het gratis boek over Advertising ongecontroleerd van de balie mocht worden gepakt/gepikt. De meisjes staan te blauwbekken omdat een buitendeur wagenwijd open blijft. Er staat een beveiliger bij maar die gaat niet over de arbeidsomstandigheden. De koffie om elf uur smaakt beter. Ik hoor dat de studenten van hun academie verplicht waren naar dit congres te gaan.

Gasten in soorten

Omhoog kijkend zie ik dat deze voormalige fabriek zijn naam eer aan doet want de plafonds hangen vol trussen met theaterverlichting. Ondanks al die lampen is het overal te donker. Hooguit 100 Lux in plaats van de voor congressen vereiste 300 Lux.

Kan niet meer stuk De MKB Marathon is een groot succes. Wel driehonderd ondernemers hebben zich opgegeven voor de gratis adviesgesprekken. Voor een starter die in Italiaanse sierraden gaat kan deze dag al niet meer stuk. Ze straalt van blijdschap over de ontvangen tips. Op weg naar het programma voor jong talent in het auditorium. Daar val ik midden in de presentatie van Peer Swinkels. O nee, het blijkt een vervanger. Deze vlotte spreker vertelt ondersteund met flitsende videobeelden en slides een openhartig en praktijkgericht verhaal over de branding en marketingcommunicatie van Bavaria. Dit is wel een reclameverhaal, maar toegesneden op reclameprofessionals niet ergerlijk, integendeel.

Veel tegenlicht Het binnenklimaat in deze grote zaal is bedompt. Is hier voldoende frisse lucht, zo ‘s morgens om tien over tien? Ben benieuwd als hier straks Clinton optreedt. Goed dat het zaallicht aan is en de spreker niet steeds om hoeft te kijken dankzij beeldmonitoren op de podiumrand. Deze stoere industriële ruimte is in prachtige kleuren uitgelicht maar ik stoor me aan het vele tegenlicht. Na de lezing vermeldt de voorzitter dat KPN de gratis WI-FI aanbiedt. Hij geeft ruimte voor een enkele vraag uit de zaal. Iets te vroeg komt een hulp met een wijnkistje het podium op, iets wat ik altijd een beetje obligaat en kneuterig vind overkomen.

Blauwbekkende hostesses Het kost teveel tijd voor de studenten om de zaal te verlaten via de slechts twee uitgangen bovenin de zaal. Niemand neemt de moeite om de dubbele deur open te zetten. Daar hadden we in mijn tijd nou hostesses voor. Ik klets wat met de vier jonge hostesses die vanmorgen de honderden studenten moesten

Om zo meteen voorbij een zaalcontroleur naar Clinton te kunnen, wordt mijn badge omgeruild voor handgeschreven exemplaar met een extra icoontje er op. Ik schuif in het speciale Persvak aan naast iemand die deze beveiliger niet is tegengekomen?! Op de trappen wijzen stickers op de rijen Zilver, Goud en Platina. Gasten in soorten dus. Deze zaal met duizend stoelen loopt behoorlijk vol. Op het podium staan een katheder en twee fauteuils dus we worden straks vast ook getrakteerd op een napraatje met Clinton, die zijn speech ‘How advertising can build a better world’ blijkbaar ook al eens in Cannes gehouden heeft. Het is warm in de zaal, en er is te weinig frisse lucht. Met maar acht minuten vertraging beginnen we met de voorzitter van de BVA Jan Driessen en de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.

Opgeblazen spreker Driessen kondigt Clinton aan als de op dit moment beste spreker van de wereld. Dat noem ik ‘een spreker opblazen voor hij leeggelopen is’. Maar Clinton is inderdaad een begenadigd spreker, rustig uit het hoofd pratend zodat we zijn Amerikaans goed kunnen verstaan. Helaas kijkt hij alleen de voorste rijen aan en daarmee niet in de camera die bovenin de zaal opgesteld staat. Zijn verhaal gaat

Winter 2012 QM|17

413857_QM107.indd 17

20-12-12 17:36


CONGRESBEZOEK

Pas na enkele kwartieren ontkomt hij niet aan een vraag uit de zaal omdat de vragenstelster hem zowat op de schouders komt tikken. over geopolitieke zaken en is weinig toegesneden op het publiek. De luchtverversing begint rond twaalf uur in orde te komen.

Clinton doceert Clinton doceert dat de financiële crisis te veel instabiliteit in de wereld heeft veroorzaakt en dat een beetje instabiliteit nodig is om adverteerders en ondernemers werk te verschaffen, namelijk om te concurreren met elkaar. Pas na 45 minuten horen we wat de rol van marketeers is: met hun communicatie de wereld inspireren en ‘empoweren’ om de verdeling van welvaart en welzijn te dienen. Het fauteuil-interview brengt ons nog wat verder, want Clinton onderschrijft uiteraard het congresthema maar vult onmiddellijk aan: “But for successfully institutionalizing creativity some tolerance for errors and failures is necessary.” Of zoiets. Groot applaus is na afloop zijn deel. Tijd voor een bezoek aan het lunchplein.

Lekker en gevarieerd De lunch is prima verzorgd, lekker en gevarieerd. Veel ambiance aan de statafels. Ik ontmoet toevallig Paul Postma, die om half tien de reeks gratis masterclasses aftrapte en tevreden was over de opkomst van enkele tientallen mensen. Na de lunch ga ik ook eens kijken bij zo’n Adformatie masterclass, maar ik baal dat de toegang opzij is en niet achterin. Iedereen kijkt me aan als ik struikelend over een paar benen een plekje inneem. In dit daglichtloze volgepropte zaaltje draait gelukkig een uitstekende airco. Op het ‘538 24 Uur Podium’ (wat een creatieve zaalnaam) beland ik in een panelsessie met bladuitgevers. Eén panellid klaagt dat hij de interviewer Henk Borst van Magazines.nl niet kan verstaan door het rumoerige naastgelegen ‘Bavaria 24 Uur Plein’. Er blijkt op het podium geen monitorspeaker te liggen. Wij in de

Ton Soons struikelt het ‘538 24 Uur Podium’ binnen, dat overlast heeft van het naastgelegen ‘Bavaria 24 Uur Plein’. Hij moet het doen met de koffie die ’s morgens heel vroeg voor de studenten in het ‘RTL 24 Uur Theater’ is gezet. Gesponsorde congresruimten mag je verwachten bij ‘De 24 uur van de Reclame’. Lak aan de doelgroep echter niet.

zaal krijgen alle stemmen perfect versterkt. Maar wat later begint ook bij het publiek het naastgelegen geluid overlast te geven. Een glasgordijn als wand is ook niet voldoende.

Autistisch panel Het panel is in deze behoorlijk verduisterde zaal tamelijk autistisch met zichzelf bezig. Borst is een vlotte materiedeskundige interviewer, maar is geen ambassadeur van het publiek. Pas na enkele kwartieren ontkomt hij niet aan een vraag uit de zaal omdat de vragenstelster hem zowat op de schouders komt tikken. Na het antwoord gaat het panel weer onverstoorbaar verder. We zitten erbij en kijken ernaar. Aan het slot zegt Borst iets van: “Als er verder geen vragen meer zijn….” Maar zijn opzet mislukt om het publiek buiten te sluiten want een onverdroten meisje beent naar het podium met een vraag. Daarna gaat het zaallicht omhoog naar een echt gastvrije lichtsterkte.

Ik verlang naar daglicht Het is drie uur en ik hou het voor gezien. Ik verlang naar daglicht. Zes uur congresbezoek vind ik genoeg, wat het programma ook nog in petto heeft. Ik voel me als pers toch wat verloren lopen omdat er buiten de bevestigingsmail geen communicatie met me was: is er een persruimte, een documentatiehoek, een uitrijkaart? Welke consumpties zijn gratis? Wie kan ik ter plaatse aanspreken over inhoud, aanwezigen, sprekers, organisatie? Ik koop een uitrijkaart van een vriendelijk meisje en loop naar de uitgang waar alleen een beveiliger me uitlaat. Die vraagt mijn badge niet terug, dus wie weet kan ik die volgend jaar weer gebruiken? Ik concludeer dat het congres door het gevarieerde programma heel aantrekkelijk is maar dat ik door de schaalgrootte, de onpersoonlijke communicatie en de duistere industriële omgeving mij weinig geïnspireerd en ‘empowered’ voelde.  < Tekst Ton Soons | Beeld Chris van Houts

18|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 18

20-12-12 17:36


413857_QM107.indd 19

20-12-12 17:36


SPREKERSBUREAUS

e i t u l o v e R

in de sprekerswereld? Het aflopen jaar werden in de sprekersmarkt verschillende vernieuwende initiatieven gelanceerd. De oprichters van Despreker.nl, SpeaQable en Dagvoorzitter.nl ver tellen over het ‘gat’ in de markt dat zij denken te dichten en twee sprekers, een sprekersmanager en een ver tegenwoordiger van een traditioneel bureau reageren.

20|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 20

20-12-12 17:36


SPREKERSBUREAUS

De portal manager: ‘Tussenkomst van een sprekersbureau is niet meer nodig’ Eén van de opmerkelijkste nieuwe initiatieven is de website www.despreker.nl waar­bij aanvragers zelf een spreker kunnen zoeken en boeken. Bedenker van deze doe-het-zelf formule is Kees Veer, tevens eigenaar van De Nieuwe Pelgrim uit Alkmaar. Op de vraag of Despreker.nl het zoveelste sprekersbureau is, zegt hij: “Nee, juist niet. Despreker. nl is een platform dat vraag en aanbod op elkaar aansluit. Met andere woorden: opdrachtgevers kunnen via de site zelf een spreker zoeken en rechtstreeks contact met de spreker opnemen. Tussenkomst van een sprekersbureau is daardoor niet meer nodig.”

Geen platform Toen Veer een keer zelf een spreker nodig had en hij op internet wat rond ging zoeken, viel het hem op dat er nog geen platform was waar hij rechtstreeks met sprekers in contact kon komen. “In aanpalende branches als bedrijfsuitjes heb je dat wel, maar in de sprekerswereld niet. Het verbaasde me dat zoiets nog niet bestond. Ik besloot zelf in het gat te springen.”

Veer speurde het internet af naar interessante sprekers, legde hen via de mail zijn plan voor en stelde op die manier een aanzienlijke lijst van sprekers samen. Het is voor een spreker een aantrekkelijke manier om onder de aandacht van organisatoren te komen, want baat het niet, dan schaadt het ook niet. De sprekers leveren tekst, beeld en contactgegevens aan en kunnen vervolgens rechtstreeks benaderd worden door organisatoren van bijeenkomsten. Pas als er een daadwerkelijke boeking heeft plaatsgevonden, betalen de sprekers een bedrag aan Despreker.nl. Bezoekers van de website kunnen momenteel kiezen uit zo´n 130 geselecteerde sprekers en dagvoorzitters - en er komen er steeds meer bij - die zijn gecategoriseerd op prijs, onderwerp en naam. Bij een aantal sprekers zijn recensies

te lezen, wat de keuze wat makkelijker maakt. Vervolgens kan de websitebezoeker rechtstreeks contact opnemen met de spreker of zijn/haar management.

Waar voor z’n geld Het klinkt eenvoudig en dat is het volgens Veer ook. Maar hoe controleert hij de kwaliteit van de sprekers? En hoe controleert hij of de spreker de afgesproken fee betaalt? Veer: “Als je de kwaliteit honderd procent wilt garanderen moet je naar elke lezing van elke spreker gaan en dat kan natuurlijk niet. Wat ik gedaan heb is via internet referenties, recensies en reacties lezen en dan kom je er snel genoeg achter of een spreker waar voor z´n geld biedt. Wat de betaling betreft: van elke aanvraag, ontvang ik een kopie en zo kan ik monitoren of het tot een boeking komt. Het is ook een kwestie van vertrouwen. Je gaat een samenwerking met elkaar aan die op de lange termijn is gericht en het is in beider belang elkaars vertrouwen niet te schaden.”

De come-back kid: ‘Het draait om de juiste match’ Ook Baja Hoedt zag op sprekersgebied een gat in de markt. In 2012 lanceerde hij SpeaQable. Hoedt is geen onbekende in de branche, in 2004 en 2005 was hij anderhalf jaar directeur van het Sprekersplatform. Daarna werkte hij als freelancer in de evenementen- en congresbranche, onder andere voor de beurs Event. Hij kreeg vanuit zijn netwerk vaak de vraag of hij een spreker kon zoeken en boeken. “Het vak bleef me boeien, ik besloot voor mezelf te beginnen, maar wilde het wel anders aanpakken. Niet dat een traditioneel sprekersbureau het niet goed doet; dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Maar het zijn andere tijden die om een andere aanpak vragen. De bureaus stammen uit de tijd dat er niet of nauwelijks internet was. Als

aanvrager was je afhankelijk van de bureaus - die een omvangrijk adressenboek tot hun beschikking hadden - om toegang te krijgen tot bekende Nederlanders en andere interessante personen. Als je nu iemand als Astrid Joosten wilt boeken, kun je bij wijze van spreken zelf via internet het adres achterhalen.”

Geen verzameling sprekers SpeaQable biedt dan ook geen verzameling sprekers waar men uit kan kiezen. Er staan zelfs geen sprekersprofielen op de website. Hoedt: “Bij SpeaQable draait het om de juiste match tussen aanvrager en spreker. Het gaat erom de meest geschikte persoon voor die bepaalde gelegenheid te vinden. Vanwege ons uitgebreide netwerk kennen wij ook veel sprekers die minder bekendheid genieten bij het grote publiek. Vooraf gaan we uitgebreid in gesprek met de aanvrager: om wat voor soort evenement gaat het? In welke branche? Wat is de boodschap? Wat is de doel-

Winter 2012 QM|21

413857_QM107.indd 21

20-12-12 17:36


SPREKERSBUREAUS

stelling? Wat verwacht je van de spreker? Pas als dat allemaal duidelijk is, gaan we op zoek.” “Daarbij zitten we dus niet ‘vast’ aan eigen sprekers, wij kunnen elke denkbare spreker boeken, van the No Excuses lady Esther Jacobs tot Bill Clinton. De offertes van speaQable geven daarom altijd duidelijk aan waarom de voorgestelde spreker bij de specifieke aanvraag past. Dus niet simpelweg een foto en biografie aanleveren, maar vertellen waaróm de keus op die persoon is gevallen.”

Transparante betaalstructuur Een ander punt waarmee SpeaQuable zich onder-

scheidt is de transparante betaalstructuur. In de markt is het bijvoorbeeld bekend dat sommige bureaus een nogal ondoorzichtige betaalstructuur hanteren. Op de factuur staat dan bijvoorbeeld 3.000 euro voor de spreker plus 225 euro boekingskosten. Maar wat veel mensen (ook de opdrachtgevers) niet weten, is dat in die 3.000 euro ook nog een managementfee van zo’n twintig procent zit. Met andere woorden: de spreker krijgt 2.250 euro en het bureau 975 euro. Hoedt: “Ook is het zo dat met name bij de sprekers in het hogere segment er door middel van de percentuele commissie grote bedragen worden

verdiend door sommige bureaus. De werkzaamheden voor de bemiddeling zijn echter niet van dien aard dat ze die bedragen rechtvaardigen. Daarom werkt speaQable met vaste, lage boekingskosten volgens een staffelsysteem. Heel overzichtelijk.” Om een voorbeeld te noemen, rekent SpeaQable voor een spreker tot 2.500 euro bijvoorbeeld 500 euro en voor een duurdere spreker 750 euro, et cetera. Hoedt: “Het prijsverschil zit ‘m in het feit dat het bij duurdere sprekers die vaak drukbezet zijn, meer voeten in de aarde heeft om de definitieve beschikbaarheid te kunnen bevestigen.”

De dagvoorzitter: ‘Twee totaal verschillende functies’ Jan-Jaap in der Maur, zelf jarenlang actief als freelance dagvoorzitter, richtte onlangs het eerste Nederlandse bureau voor dagvoorzitters op. Inmiddels zijn tien professionals en twee ‘talenten’, met elk hun eigen specifieke eigenschappen, te boeken.

Wat is je link met het sprekersvak? “Als ik heel precies reageer, heb ik helemaal niets met het sprekersvak. Want ik ben dagvoorzitter en dat zijn twee totaal verschillende functies. Natuurlijk zijn er multi-talenten die het allebei kunnen. Maar in het algemeen zijn sprekers geen goede dagvoorzitters. Omgekeerd ben ik, net als veel andere dagvoorzitters, een waardeloze spreker.”

Hoe ben je op het idee voor Dagvoorzitter.nl gekomen? “Ik ben met Dagvoorzitter.nl begonnen omdat ik vind dat iedere bijeenkomst de juiste dagvoorzitter verdient. En met juist bedoel ik twee dingen: een professional, dus iemand die echt ervaring heeft met interactie, interview, inhoud, die vooraf kan adviseren en op de bijeenkomst zelf de gestelde doelen kan halen. Daarnaast moet die professional vanuit zijn expertise precies passen bij het doel van de bijeenkomst en het publiek. De ene keer zoek je een journalist, de andere keer een sfeermaker of interactiespecialist. Bij de

Kun je iets vertellen over de betalingsstructuur?

ene doelgroep past een bescheiden doener, bij de andere een popiejopie.”

“De betalingsstructuur is simpel: ik hou twintig procent in op de fee van de dagvoorzitter. De opdrachtgever betaalt dus precies wat ik hem vertel, zonder meerkosten.”

Waarom denk je dat er ruimte is voor een gespecialiseerd dagvoorzitterbureau?

Wat vind je van de nieuwe initiatieven als Despreker.nl en SpeaQable?

“Heel simpel: omdat het een uniek vak is. En omdat je van opdrachtgevers niet kunt verwachten dat ze uit dat enorme woud van dagvoorzitters eerst de echte professionals kunnen selecteren om vervolgens daaruit weer precies de juiste te kiezen. Dagvoorzitters zelf zijn namelijk in het algemeen geneigd - zeker in deze economisch lastige tijden om te zeggen ‘dat ze alles kunnen’ en dat is simpelweg niet waar. Verder is het zo dat Dagvoorzitter.nl gerund wordt door een dagvoorzitter, namelijk ikzelf, die vanuit ervaring de juiste persoon kan kiezen. Voordat ze bij mij mogen inschrijven, zie ik al ‘mijn’ dagvoorzitters minimaal twee keer aan het werk en ook daarna blijf ik bijeenkomsten bijwonen. Ik durf daarom te garanderen dat ik precies weet wie bij welke opdracht past en dat de kwaliteit hoog is.”

“Ik zit meer op de lijn van SpeaQable. Ik geloof net als Baja Hoedt in de visie dat zelf zoeken op internet één belangrijk nadeel heeft, namelijk dat je het advies mist voor wie te kiezen. Ik geloof dat je moet willen investeren in het herkennen van kwaliteit, dus zelf mensen aan het werk moet zien.” “Een portal-functie zoals Despreker.nl zal ongetwijfeld voorzien in een behoefte, maar of het succes van bijeenkomsten gebaat is bij het bevredigen van die behoefte, waag ik te betwijfelen. Sprekers/dagvoorzitters zijn iets heel anders dan de genoemde bedrijfsuitjes of een oliebollenkraam. De verkeerde spreker of dagvoorzitter is dan misschien wel iets goedkoper, maar kan ook je hele bijeenkomst verpesten.”

22|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 22

20-12-12 17:36


413857_QM107.indd 23

20-12-12 17:36


SPREKERSBUREAUS

De sprekersmanager: ‘Beweging in de goede richting’ Julia Wolff van Julia Wolff Management: “Ik vind deze initiatieven een beweging in de goede richting. Despreker.nl omdat zij zorgen dat opdrachtgevers rechtstreeks met de spreker kunnen schakelen. Zo kan de spreker bijvoorbeeld meedenken over de inhoud en het doel van de bijeenkomst en inspelen op de spreker die voor of na hem/haar komt.” “SpeaQable klinkt ook prima. Baja Hoedt richt zich op de inhoud en hanteert een transparant betalingssysteem: dat kan ik alleen maar toejuichen.” “Maar ik hoop dat zij ook verstandig zullen omspringen met aanvragen van ándere bureaus. Ik doe nu een paar jaar mee in deze business en uiteindelijk is het me gelukt mee te bepalen welke totaalprijs de klant betaalt. Twintig procent commissie is

meer dan genoeg en dat betekent dus: commissie delen en anders gaat het niet door. Neem van mij aan dat lang niet alle bureaus me dat in dank afnemen.” “Als manager vertegenwoordig ik een aantal bekende Nederlanders zoals Jort Kelder en Matthijs van Nieuwkerk. Ik word regelmatig benaderd door sprekersbureaus die op hun beurt ook weer zijn benaderd door een bureau… en al die bureaus

menen recht te hebben op hun volledige commissie. Een bedrag van vijfduizend euro voor de spreker kan daardoor zomaar oplopen tot een bedrag boven de zevenduizend euro op de factuur aan de klant. Zonder aantoonbare meerwaarde te leveren! Je moet het maar durven, en dat houdt een keer op natuurlijk.” “Deze twee nieuwe initiatieven zijn volgens mij dan ook geen toevallige ontwikkeling. Ondertussen hoop ik dat de klant ook wijzer wordt. Zij moeten vragen: heeft u rechtstreeks contact met deze spreker? Of zitten er nog meer bureaus tussen en wie krijgt dan wat? Immers, de gelegenheid maakt de dief.”

De Nederlandse spreker: ‘In feite een hele dure telefoondienst’ Hans Böhm is erg te spreken over de werkwijze van Despreker.nl. Op zijn eigen website zegt hij: “Tussenbureaus maken sprekers zo’n vijftien tot twintig procent duurder, vaak zonder daar een toegevoegde waarde voor te geven. Een initiatief als www.Despreker.nl kon dan ook niet uitblijven.”

Praktisch en transparant “Toen ik door Kees Veer werd benaderd, leek Despreker.nl mij meteen een goed initiatief. Zowel voor de aanvrager als voor de spreker”, vertelt Böhm. “De werkwijze is praktisch en transparant. De voordelen voor de aanvrager lijken me evident. De klant bepaalt en zoekt contact met de spreker. In onderling overleg komen ze tot een honorarium. Als dat proces achter de rug is, krijgt Despreker.nl een percentage. Op deze manier kun je als spreker veel meer rekening houden met bijzondere of afwijkende situaties. Bij traditionele tussen-bureaus ligt

die inleving anders.” Böhm is al jaren aangesloten bij de grote sprekersbureaus. Eén van de zaken waaraan hij zich ergerde was dat hij gedurende de periode van de crisis diverse malen had aangegeven dat zijn honorarium naar beneden kon worden bijgesteld, maar dat daar weinig mee gedaan werd.

Beetje spastisch “Neem bijvoorbeeld Speakers Academy. Zij hebben een heel stelsel van sprekersniveaus. Ik was een faculty-member. Dat houdt in dat je goed bent en dat zij minimaal een aantal optredens per jaar garanderen. Dit systeem werkte echter niet

en door de crisis konden ze zich niet meer aan de eigen regels houden. Op zich begrijpelijk. Daarom dacht ik ook met ze mee door mijn honorarium te willen verlagen. Maar dat zou dan tevens inhouden dat hun bedrag navenant omlaag zou gaan en dat vonden ze niet zo’n goede ontwikkeling.” “Speakers Academy heeft altijd een beetje spastisch gedaan over andere bureaus, zij wilden een soort exclusiviteit. Maar ik werk voor alle bureaus, het zijn tenslotte tussenbureaus.” Op het moment dat Böhm met Despreker.nl in zee ging, heeft Speakers Academy de relatie verbroken. “Gezien het feit dat ze geen werk voor mij genereerden, was dat voor mij geen aderlating”, aldus Böhm. “In feite zijn zij een hele dure telefoondienst voor twintig procent van het honorarium.”

› 24|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 24

20-12-12 17:36


413857_QM107.indd 25

20-12-12 17:36


413857_QM107.indd 26

20-12-12 17:37


SPREKERSBUREAUS

De Belgische spreker: ‘Gekant tegen elke vorm van exclusiviteit’ De Belgische Bart de Bondt is ex-CEO van ING Insurance België en schrijver van de coachboeken ‘Ladder van Leiderschap’ en ‘Ik hou van mij’.

Gekant tegen exclusiviteit “Ik kreeg een mail van Despreker.nl”, vertelt De Bondt over de eerste kennismaking. “De wijze waarop het werd voorgesteld leek me erg interessant. Ik ben namelijk gekant tegen eender welke vorm van exclusiviteit en wil dus niet inspelen op aanbiedingen die me beperken in mijn bewegingsvrijheid. Ik verwelkom daarom dit soort initi-

atieven. Ze helpen me mijn aanbod bij potentiële afnemers te brengen. Uiteraard weet ik niet in hoeverre er in Nederland een overaanbod is aan dit soort ontwikkelingen. In België bestaat bij mijn weten maar één professionele aanbieder en die is recent opgestart, maar werkt enkel exclusief. Zij hebben mij ook benaderd, maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt.”

Behulpzaam De Bondt is ook aangesloten bij de Speakers Academy en heeft daar zeer goede ervaringen mee. Welke voordelen of nadelen Despreker.nl ten opzichte van traditionele bureaus heeft, weet hij niet, aangezien hij nog niet via de site is geboekt. “Mijn ervaring met Despreker.nl beperkt zich nog tot e-mailcontact. Maar ik heb wel gemerkt dat deze mensen zeer behulpzaam zijn en efficiënt te werk gaan. Het contact is tot nu toe erg vlot en klantvriendelijk verlopen.”

Het traditionele bureau: “Pertinent onjuist” René Warmerdam van Speakers Academy: “Van het bestaan van Despreker.nl was ik op de hoogte; wij hebben mailtjes gekregen van een groot deel van de vijftienhonderd sprekers die op onze site staan. Zij vertelden stuk voor stuk dat ze door Despreker.nl waren benaderd. Zo kwamen we erachter dat de heer Veer de lijst met sprekers van onze site had gekopieerd en hen vervolgens op alfabetische volgorde heeft gemaild. Dit getuigt wat ons betreft van een behoorlijk gebrek aan creativiteit, waardoor we tot de conclusie kunnen komen dat we van dit bureau niet veel te duchten hebben. Het merendeel van de sprekers gaf overigens te kennen dit initiatief niet serieus te nemen.” “Verder wist ik voor het lezen van dit artikel nog niet van het bestaan van SpeaQable. Het verhaal dat traditionele bureaus zowel een ‘onzichtbaar’ managementfee als boekingskosten rekenen, klopt in ons geval in ieder geval pertinent niet. Wij krijgen onze commissie van de spreker en rekenen niet separaat ook nog bemiddelingskosten. In sommige gevallen zitten wij zelfs op lagere commissies dan de genoemde twintig procent. Ik ken wel bureaus die op bovenstaande manier rekenen, waaronder het bureau waarvoor de heer Hoedt heeft gewerkt, maar dat geldt dus niet voor Speakers Academy.”

Echt geen Clinton “Ook geloof ik niet dat de heer Hoedt in staat

is om Clinton te boeken. De boekingen voor Bill Clinton gaan alleen rechtstreeks via zijn agent in de USA en zij staan geen bemiddeling door andere bureaus toe. Het enige dat je als bureau kunt doen is de klant in contact brengen met die agent en vervolgens stap je er tussenuit.” “Ook op het verhaal van Hans Böhm hebben wij een andere visie dan hijzelf. We hebben niet definitief met hem gebroken, hij staat gewoon nog op onze site. Wel is het zo dat we ons niet meer actief voor hem inzetten in onze marketing. Er is op zijn verzoek een verlaging van zijn honorarium geweest, maar dat heeft helaas niet geleid tot meer boekingen. De keuze voor sprekers wordt niet door ons bepaald. Wij verdiepen ons samen met de klant in de bijeenkomst en dragen vervolgens

geschikte sprekers aan. Als de keuze dan niet op de heer Böhm valt, kunnen wij daar verder niets aan doen.”

Koppositie in de branche “We zijn nu vijftien jaar bezig en hebben in die tijd een koppositie verworven in de sprekersbranche. Natuurlijk hebben we nooit de illusie gehad om voor altijd de enige te blijven. Daar gaat het ook helemaal niet om. We kijken eigenlijk nooit naar wat andere bureaus doen, we kijken alleen naar onszelf en hoe we onszelf kunnen blijven verbeteren. Onze klanten en sprekers zijn onze graadmeter.” “Dit jaar zijn we wederom gegroeid, zelfs nog iets meer dan vorig jaar, dus we hebben alle reden op de ingeslagen weg door te gaan. Het is wel zo dat de groei in de Nederlandse markt wat stagneert. Daarom zijn we druk bezig onze vleugels uit te slaan. Naast België en Nederland zijn we met een kantoor actief in Frankrijk en er zijn voorbereidingen voor kantoren in Duitsland, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland en Hongkong.”  < Tekst Judith Munster | Beeld Istockphoto

Winter 2012 QM|27

413857_QM107.indd 27

20-12-12 17:37


MEETTHEPLANNER

Wil Kuiters, Kuiters idee en organisatie

‘We bemoeien ons

werkelijk overal tegenaan!’ Wat 12,5 jaar geleden op de zolderkamer van Wil Kuiters begon als ‘goed idee’, is uitgegroeid tot een organisatiebureau met vijf professionals. Internationale conferentie met bijbehorende veiligheidsprotocollen? Receptie? Meerdaags congres? Beursdeelname? Kuiters idee en organisatie tekent ervoor en geeft er ook nog eens een creatieve draai aan, want ‘standaard’ komt in hun woordenboek niet voor. Als organisator moet je behoorlijk praktisch zijn. Ben je dat? “Ik ben het enige meisje tussen drie creatieve broers. Als er iets gemaakt moest worden, deden mijn broers dat. Als er iets geregeld moest worden, deed ik dat. Ik was de praktische zus. Maar net als mijn broers beschik ik over een flinke dosis creativiteit.” “Organiseren gaat niet alleen over plannen en regelen, maar juist over creativiteit. Het ‘ontwerpen’ van een evenement is een creatief proces: hoe nodigen we mensen uit, hoe presenteren we de inhoud, welke locatie past bij het evenement, welke seminar of workshopvormen kiezen we, welke setting op het podium, gaan we voor een traditionele dagvoorzitter of een interviewvorm, aankleding van de zaal, catering, drukwerk, registratie, website, entertainment, side events, give aways… overal denken we over na en niets laten we aan het toeval over.”

“Juist door de bezoeker of deelnemer elke keer weer te verrassen, blijft de boodschap hangen. Daarbij is het onze taak om te zorgen voor een onderlinge goede samenhang tussen alle onderdelen, waardoor de doelstellingen en de doelgroep worden bereikt.”

Het congres of event moet een rond geheel zijn. “Juist. Soms heeft een opdrachtgever dat zelf niet eens in de gaten. Dat alles klopt en dat we er zoveel tijd en moeite in stoppen om alle puntjes op de i te zetten. Maar dat hoeft ook niet, het is onze taak om de opdrachtgever te ontzorgen. Al houden we hem of haar natuurlijk precies op de hoogte van waar we mee bezig zijn.” “Sommige – nieuwe – opdrachtgevers willen vasthouden aan het beproefde recept. Maar als ik zeker weet dat een andere manier of een andere vorm tot meer succes leidt, doe ik mijn uiterste best om hem of haar te overtuigen. Gelukkig ben ik erg goed in het overtuigen van mensen om out of the box te denken. We staan niet voor niets bekend als het bureau met de ‘andere’ ideeën.”

Hoe overtuig je opdrachtgevers? “Een van de middelen die we bij presentaties inzetten zijn visuals en story telling. Ik schrijf vaak een uitgebreid verhaal over de dag van het evenement en vertel daarin wat de bezoeker of deelnemer gaat beleven: van het moment dat de bezoeker bij wijze van spreken uit het vliegtuig stapt tot het moment dat hij aan het eind van de bijeenkomst, vermoeid maar vol impressies, zijn hotelkamer opzoekt. Zo krijgt de opdrachtgever precies voor ogen hoe het evenement eruit gaat zien. Dat werkt uitstekend.”

Wist je van jongs af aan dat je het organisatievak in zou gaan? “Dat is meer organisch ontstaan. Na de MEAO werkte ik bij verschillende grote en kleine bedrijven en groeide steeds door. Eerst was ik

28|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 28

20-12-12 17:37


MEETTHEPLANNER

En nu bestaat Kuiters idee en organisatie alweer bijna dertien jaar. Herinner je jullie eerste opdracht nog? “Ja, dat was voor een grootformaat printbedrijf in Weesp waar ik een tijdje als interimmer had gewerkt. Het bedrijf bestond een jaar en dat werd in het eigen pand gevierd voor klanten en relaties. De organisatie lag weliswaar in mijn handen, maar ze moesten zelf ook aan de bak: de hele bedrijfsruimte werd aangekleed met eigen printwerk, tot de vloeren aan toe. Het zag er prachtig uit.” “De volgende opdracht was voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de eerste officiële onthulling van een bouwbord in het kader van de campagne van A naar Beter. Dan heb je te maken met zaken als vervoer, veiligheid en protocollen. Dus hoe krijg je de minister, genodigden, catering, techniek, campagnemateriaal en andere faciliteiten veilig op de juiste plek langs de snelweg. Hoe zorg je dat alles droog blijft en dat überhaupt alles blijft staan, ook bij windkracht acht, en ga zo maar door.”

Zijn deze twee voorbeelden kenmerkend voor Kuiters idee en organisatie?

secretaresse en directiesecretaresse. Nadat ik mijn NIMA-A diploma haalde, kwam ik op een marketing & sales afdeling terecht en weer wat later op een afdeling externe betrekkingen. In alle banen moest er van alles georganiseerd worden: meetings, beurzen, etentjes, events.” “Ik merkte dat ik vooral de organisatiekant van mijn werk geweldig vond. De overstap naar een professioneel organisatiebureau was in 1988 dan ook snel gemaakt. In elf jaar tijd groeide dat bedrijf van drie naar elf medewerkers en ik groeide mee. Op het laatst was ik senior manager en had ik de verantwoordelijkheid voor tal van grote complexe projecten. We deden veel voor de rijksoverheid en voor – toen nog – overheidsinstanties als KPN en PTT Post, maar ook voor het bedrijfsleven, bijvoorbeeld voor Shell.” “Toen er in 1999 geen doorgroeimogelijkheden meer waren, besloten mijn toenmalige partner Cor van der Lans en ik onze banen op te zeggen en voor onszelf te beginnen. We zeiden tegen elkaar: we geven het een jaar en als het niet lukt, zoeken we weer een baan. Cor regelde de ict en financiële kant en ik de commerciële en organisatorische. We vulden elkaar mooi aan en het liep vanaf het begin prima. Binnen de kortste keren was niet alleen onze zolder gevuld met freelancers, badges, tassen, pennen en overige congresbenodigdheden, maar ook de logeerkamer, de overloop, de trap, de keuken… in 2006 zijn we in ons huidige kantoor in Sassenheim getrokken.”

Wil Kuiters: “Gelukkig ben ik erg goed in het overtuigen van mensen om out of the box te denken”

“In de zin van ‘Kuiters is enorm veelzijdig’ zijn ze inderdaad kenmerkend. Onze focus ligt op conferenties en congressen, zowel nationaal als internationaal. Daarnaast doen we openingen van infrastructurele werken, zowel voor het publiek als voor VIP’s. Sectoren waarin we acteren zijn verkeer en vervoer, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke congressen. Maar ik organiseer bijvoorbeeld ook al vanaf 1989 de tweejaarlijkse beurs CUE, voorheen vakbeurs Theatertechniek. Vroeger was het een kleine beurs, te vergelijken met een informatiebeurs bij een congres, maar het is uitgegroeid tot een beurs met bijna negentig exposanten en vijfduizend bezoekers. Verder organiseren we sinds twee jaar voor Wecycle ‘Gooi niet weg, maar lever in’ hun deelname aan publieksbeurzen en vakbeurzen en allerlei promotionele acties in winkelcentra en milieustraten. In totaal bijna vijftig events op jaarbasis.”

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het organiseren van een congres en van een beurs? “Een beurs heeft een commerciële doelstelling, een congres is er voornamelijk voor kennisoverdracht en –uitwisseling.” “Daarnaast is een beurs arbeidsintensiever. Neem ten eerste al de werving van de exposanten. Je moet de doelgroep en hun wereld goed leren kennen, persoonlijke contacten opbouwen, je moet kennis hebben van alle spelregels en voorschriften in en rondom beurshallen, de logistiek is vele malen complexer: honderd expo-

Winter 2012 QM|29

413857_QM107.indd 29

20-12-12 17:37


MEETTHEPLANNER

“ Een standaard congres is bij ons not done. Wij zorgen altijd voor een bijzondere twist” santen betekent honderd vrachtwagens met materialen die door heftrucs naar binnen moeten worden gereden en op de juiste plek moeten worden gezet, daarna begint het opbouwen… en dan heb ik het nog niet eens over bezoekerswerving, (online) registratie, advertentiecampagne, beursplattegrond, informeren vakpers, bezoekersstromen en ga zo maar door.” “Het organiseren van een congres en een beurs zijn echt twee verschillende dingen.”

Wat was het meest bijzondere event dat je ooit hebt gedaan? “De Global Forum on Leadership for Shared Societies in de Van Nelle Fabriek in 2008 voor driehonderd internationale gasten. De gemeente Rotterdam was gastheer voor Club de Madrid, een internationaal adviesorgaan waarin bijna negentig voormalige presidenten en staatshoofden zitten.” “Tijdens deze bijeenkomst waren er veertig staatshoofden. Nog afgezien van de verrassende inhoud, een interviewsetting waarbij enkele staatshoofden zelf als interviewer optraden en acht workshopruimtes in inflatable zalen, stond de bijeenkomst bol van de bijzonderheden die allerlei veiligheids- en protocollaire zaken met zich meebrachten. Zoals het werkbezoek van prinses Maxima aan Rotterdam en haar aanwezigheid bij de start van de conferentie, de lunch van de staatshoofden bij Hare Majesteit de Koningin op Huis ten Bosch en het bezoek van Clinton als slotkeynotespeaker.” “Alleen al de hoeveelheid vergaderingen die we in aanloop naar de conferentie hadden, met het Koninklijk Huis, met de politie, de KLPD, BZK, BUZA, AID, gemeenten, verkeersdiensten… . Waarbij onze informatie over de aangemelde gasten steeds cruciaal was voor de te nemen maatregelen. Nog een leuk feit. Voor de vier dagen die de conferentie duurde hadden we twaalf draaiboeken: vier zaalregie-boeken en acht logistieke draaiboeken voor alle overige events. Het was fantastisch om te zien hoe tijdens het

“ Organiseren gaat niet alleen over plannen en regelen, maar vooral over creativiteit”

evenement al die onderdelen, waar we vier maanden mee bezig waren geweest, als een puzzel in elkaar vielen.”

Waar werken jullie op dit moment aan? “We zijn heel actief bezig met het werven van nieuwe klanten. Vroeger vlogen de opdrachtgevers vanzelf naar binnen, nu moeten we erop uit om business te genereren. Gelukkig hebben we een aantal vaste klanten. Maar je merkt dat de markt verandert en daar spelen we op in.” “Het Rijk en de gemeenten hebben minder budget, dus richten we onze pijlen meer op het bedrijfsleven, associaties en op het buitenland. Zo nam ik half november deel aan de Duits-Nederlandse Handelsdag in Münchengladbach.” “De organisatie vroeg nog of ik een tafel en stoelen wilde bestellen voor in mijn stand. Natuurlijk niet! Ik geef klanten en relaties altijd een Rubick kubusachtige USB-stick en die heb ik als eyecatcher op de stand laten namaken… van 2,5 meter hoog! Iedereen op de beurs heeft het gezien. Want ik vind: als je zoiets doet, doe het dan goed. Ga nooit voor standaard, zorg dat je opvalt. Waarom? Omdat het werkt!”  < Tekst Judith Munster | Beeld Rick Geenjaar

30|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 30

20-12-12 17:37


413857_QM107.indd 31

20-12-12 17:37


VOLGENSSOONS

Hoe lang mag een congres duren?

W

ie een congres moet organiseren over een bepaald onderwerp, staat vaak voor de vraag hoe lang het mag of moet duren. Of beter, hoeveel tijd je doelgroep er aan wil besteden. Een kwestie als deze speelt ook bij televisieproducers. Ieder onderwerp kun je uitrekken tot een winterlange documentaireserie of inkorten tot een nieuwsflits voor De Wereld Draait Door. Zo moet je ook bij een congresonderwerp besluiten hoeveel tijd je er voor uittrekt.

Reistijd Belangrijk is dat de reistijd in goede verhouding is met de congresduur. Niet veel mensen willen lang reizen voor een kort congres. Daarom moet een internationaal congres minstens twee dagen duren en een nationaal congres in een uitgestrekt land anderhalf à twee dagen. In grote landen als Duitsland, Rusland, Brazilië, Frankrijk of Amerika kun je daarom geen congres van een dag of korter organiseren, tenzij de doelgroep toch al grotendeels uit de congresstad zelf komt en niet uit ‘de provincie’. In ons kleine Nederland vinden we een hele dag congresseren al lang en stappen wij zelfs voor een middagbijeenkomst wel in de trein of auto.

Aantrekkingskracht De doelgroep moet de totale congres- plus reistijd dus WILLEN besteden aan die bijeenkomst. En die kans is groter naarmate het congres aantrekkelijker is, en dus meer biedt dan enkel informatieoverdracht. Zo krik je de aantrekkingskracht op met beleving en spektakel, met interessante ontmoetingsmogelijkheden of als er tegelijk een belangrijke vergadering plaatsvindt. Maar ook het bezoek aan een beurs of aan een paar bedrijven kan de aantrekkelijkheid verhogen. En tot slot kan cultureel vermaak helpen, zoals bezoek aan een bijzondere theatershow, een topmuseum of een boeiende tentoonstelling. Vaak zijn dit trouwens ook redenen om een congres in een metropool te organiseren en niet in Bloemkoolstronkeradeel.

Aardappelrace

Het gaat om PRIORITEIT, niet om geld

Soms trekken Nederlandse congresorganisatoren meerdere dagen uit voor een congres ‘omdat er zo veel te vertellen is’ of ‘omdat exposanten geen stand willen bouwen voor één dag’ of ‘omdat je break-even punt lager ligt bij een tweedaagse’. Maar dat zijn allemaal slechte argumenten. De drukbezette Nederlander vindt twee dagen bijna altijd te lang en wil sowieso ’s avonds liefst naar huis. Niet voor de spreekwoordelijke aardappelen, maar voor het vaak drukke privé- of verenigingsleven. En concurreer daar maar eens mee. Let op: of je congres gratis is of niet, speelt steeds minder vaak een rol. Het gaat om de TIJD en dus de PRIORITEIT, niet om het geld.

Cafetariaformule Wat is dan in Nederland de optimale congresduur? Dat ligt er aan wat je doel is. Wil je zo veel mogelijk bezoekers? Hanteer dan de shop- of cafetariaformule, met parallelsessies en programmadelen van variërende duur. Ieder kiest uit wat hij of zij aantrekkelijk vindt en blijft naar wens kort of lang. Zet een halfdaags hoofdprogramma op met topmensen en organiseer daaromheen meerdere dagdelen, zodat ook sponsors en exposanten aan hun trekken komen. Wil je vooral zoveel mogelijk publiciteit voor je onderwerp, dan is de marketingcampagne belangrijker dan het congres zelf. Hou dan het hele congres maar kort en steek je energie in de media-aandacht. < Ton Soons, adviseur en trainer in congresseren en presenteren. Hij schreef recent het Handboek voor de Congresontwikkelaar. Reacties: ton.soons@winningwords.nl

32|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 32

20-12-12 17:37


413857_QM107.indd 33

20-12-12 17:37


Kijkje in de Keuken ‘Gelderland levert je mooie streken’ luidt de gezamenlijke slogan van Convention Bureau regio Arnhem Nijmegen en Congresbureau Veluwe. Op www.zakelijkestreken.nl maken ze duidelijk wat Gelderland onderscheidt van andere meeting bestemmingen: ‘In Gelderland vind je geen saaie anonieme kantoorpanden, maar duizenden hectare ongerepte zandvlaktes, eeuwenoude bossen en zuurstofrijke lucht. Gelderland barst van de plekken waar je ongestoord kunt brainstormen en met collega’s en relaties van gedachten kunt wisselen.’ In 2012 laten we in elke editie van QM twee partners van beide congresbureaus bij elkaar een kijkje in de keuken nemen. In deel vier zijn dat manager sales & marketing Corine Stramrood van Hotel De Reehorst in Ede en general manager Jorg Lammers van Sandthorst Hotel De Roskam in Rheden. Zij bezoeken elkaars locatie en vertellen eerlijk wat ze van het bedrijf van hun concullega vinden.

34|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 34

20-12-12 17:37


GELDERSESTREKEN

Corine Stramrood en Jorg Lammers

Spannende sfeerbeelden en lekkere reuring Ze kijken beiden de ogen uit. Op ‘vreemde bodem’ constateren Corine Stramrood en Jorg Lammers dat hun hotels totaal verschillend zijn en er zelfs een compleet verschillende visie op nahouden. Maar toch klinkt het aan het eind van de dag: “We zijn zo verschillend, maar lijken toch ook wel veel op elkaar.”

C

orine Stramrood is manager sales & marketing bij ReeHorst in Ede en Jorg Lammers general manager bij Sandton Hotel De Roskam in Rheden. Vandaag kijken ze in elkaars keuken en dat levert zowel momenten van verbazing als ‘wow’ op. Corine Stramrood begint als gastvrouw en opent deze doordeweekse maandagmiddag de deuren van ReeHorst om collega Jorg Lammers te verwelkomen. Beide managers zien elkaars hotel niet als concurrent. “Wij doen elkaar geen pijn”, benadrukt Jorg Lammers meteen. En daar zit wel een kern van waarheid in. De hotels liggen fysiek een eindje uit elkaar en tonen daarnaast ieder een ander gezicht.

Historische Enka-fabriek ReeHorst vinden we aan de rand van Ede, tegenover de historische Enka-fabriek en pal naast de

gelijknamige sporthal. De uitstraling die het hotel aan de buitenkant misschien net even mist, wordt binnen ruimschoots goedgemaakt. Snel wordt duidelijk dat ReeHorst een bijzondere accommodatie is. Met 84 hotelkamers, vier bijzondere thema suites, 38 (!) verschillende zalen, live-cooking restaurant Valentino en een moderne brasserie kun je voor de dag komen. Als je daarbij beseft dat een van de zalen een echt theater is waar zeshonderd gasten een plek in kunnen vinden, dan wordt duidelijk dat ReeHorst iets extra’s kan bieden. Zeventig procent van de omzet komt logischerwijs uit het zakelijke segment, vertelt Corine Stramrood. “We zijn drie jaar geleden een nieuwe koers gaan varen. Wij waren tot dat moment vooral bekend als congreslocatie voor grote groepen met alleen van maandag tot en met vrijdag traffic. Door goed om ons heen te kijken, hebben wij gekozen voor een nieuwe positionering van ReeHorst. We willen

een onderscheidende en spraakmakende ontmoetingsplek zijn voor zowel de zakelijke als leisure markt, waar beleving centraal staat. Waar twee personen zich thuis voelen, maar ook groepen van 2.000 gasten.”

Spannend sfeerbeeld Jorg Lammers hoort het verhaal van zijn collega vol belangstelling aan. Hij is verbaasd als hij hoort dat veel hotelkamers een compleet andere sfeer uitstralen en het restaurant een uitgesproken landelijk gezicht heeft gekregen zodat mensen zich er meer ‘thuis voelen’. Met als gevolg dat veel Edenaren nu de weg naar ReeHorst vinden voor een diner in restaurant Valentino waar live cooking de norm is. Jorg Lammers: “De gedachte van ReeHorst is prachtig, maar het is ook gevaarlijk als je onderscheidend wil zijn”, klinkt Jorg Lammers bezorgd. “Verschillende soorten hotelkamers maken het

Winter 2012 QM|35

413857_QM107.indd 35

20-12-12 17:37


GELDERSESTREKEN

plaats van ons te focussen op de standaard faciliterende rol van een accommodatie, proberen wij al onze bezoekers te ontzorgen. Dat zit in allerlei kleine details. Op die manier ontstaat er een bijzondere band en een duurzame relatie met onze gasten.” Jorg Lammers knikt bevestigend. “Hoewel we er anders tegenaan kijken, hebben we toch overeenkomsten. We willen onze gasten beiden een gevoel meegeven, bieden mogelijkheden voor zowel de leisure als zakelijke klant en we willen ons beiden onderscheiden. Al ben ik het er niet mee eens dat je een restaurant moet inrichten om mensen zich thuis te laten voelen. Mensen zijn bij ons niet thuis, maar krijgen juist ‘dat andere’ gevoel. Dat ze een avondje uit zijn! Maar goed, het zijn beide belevingen.”

Regie stevig in handen

Corine Stramrood over Sandton Hotel De Roskam: “Hier heb je goud mee in handen. Mag ik foto’s maken…”

onderhoud niet eenvoudig. En door een uitgesproken sfeer neer te zetten, stoot je mensen ook tegen het hoofd. Wij proberen daarom juist neutraler te zijn.” “Dat willen wij niet”, zegt Corine Stramrood. “Wij willen een spannend sfeerbeeld neerzetten, dat af ver af staat van de zakelijke hotels die we al zoveel zien. Daarmee onderscheiden we ons.”

Geen loze woorden Dat dit geen loze woorden zijn, blijkt uit de rondleiding die ons voert langs alle soorten en maten vergaderzalen, het restaurant en de bistro en zes gradaties hotelkamers (tot aan de President 3D Wellness suite aan toe). Corine Stramrood: “Naast een onderscheidende look & feel wil ReeHorst zich ook onderscheiden door een persoonlijke dienstverlening. Wij kruipen in de huid van onze gasten en opdrachtgevers. In

Zowel ReeHorst als De Roskam houden de catering in eigen handen en dat geldt ook voor het benaderen van de klanten. De regie hiervoor ligt in de hotels zelf. Corine Stramrood: “Wij krijgen klanten via intermediairs en internet. Maar we zijn zelf ook bijzonder actief. Eén op één contact met onze gasten en klanten vinden wij het belangrijkst en krijgt bij ons de hoogste prioriteit.” Ook Hotel De Roskam, dat de vlag draagt van hotelcollectie Sandton, heeft de regie zelf stevig in handen. Dat merken we als we later deze middag naar Rheden afreizen. Op een half uurtje rijden vinden we in de prachtige regio Veluwezoom Sandton Hotel De Roskam, op een steenworp afstand van natuurgebied De Posbank.

Hotel De Toekomst De Roskam was tot vier jaar geleden een locatie waar vooral de zakelijke klant doordeweeks naar toe ging. In het weekeinde zaten de deuren op slot. Onder leiding van Jorg Lammers is het een hotel geworden dat zeven dagen in de week open is en waar ook de leisure klant weer welkom is. Lammers: “De verhouding is tegenwoordig 50/50, terwijl vier jaar geleden alleen zakelijke klanten de weg hiernaartoe wisten

te vinden. Destijds waren we een conferentieoord, tegenwoordig bedienen we het complete segment.” De afgelopen jaren is in Rheden bijvoorbeeld het restaurant nieuw leven in geblazen en trekt het door goede recensies en een apart gesitueerde entree weer veel klanten. Dankzij RTL-televisie programma Hotel De Toekomst, dat hier op locatie werd gefilmd, werd Sandton Hotel De Roskam als geheel stevig terug op de kaart gezet.

Goud in handen Jorg Lammers verzorgt een rondleiding die ons bijvoorbeeld voert door de drie aaneengesloten gebouwen. We zien een uitgebreid wellness gedeelte met een beautysalon, Turks bad en zwembad. Corine Stramrood toont zich onder de indruk. “Wow, dat willen wij bij Reehorst ook wel”, klinkt het spontaan als we de beauty en wellness salon inwandelen. “Hier heb je goud mee in handen. Mag ik foto’s maken…” Jorg Lammers knikt lachend. “Natuurlijk! Er is hier de afgelopen jaren veel gebeurd. We hebben het zwembad weer geopend, voor een rustiger inrichting gekozen en gebruik gemaakt van het karakter van Sandton Hotel De Roskam. Zo zijn de hotelkamers en het restaurant gevestigd in de historische boerderij die dateert uit 1688. Toch is de koppeling van gebouwen voor veel mensen nog ondoorzichtig. Wij zijn nog druk bezig om de goede look & feel over te brengen. Ik heb enkele hotelscholen gevraagd ons te helpen met een frisse visie.” “Goed idee!”, aldus Corine Stramrood.

Voorop in de strijd Terwijl ReeHorst 150 mensen op de payroll heeft staan, waarvan zo’n honderd oproepkrachten, doet Sandton Hotel De Roskam het met negentien personeelsleden. Corine Stramrood geeft toe dat het met zoveel personeelsleden niet eenvoudig is om iedereen het typische ReeHorstgevoel in het DNA te laten opnemen. Dat is bij Sandton Hotel De Roskam eenvoudiger. Jorg Lammers: “We kennen amper verloop en doen het echt samen. Ik ga voorop in de strijd en

36|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 36

20-12-12 17:37


GELDERSESTREKEN

Eindoordeel Na de rondleiding vragen we Corine Stramrood en Jorg Lammers naar hun indrukken over het wederzijdse bezoek. Ook willen we graag weten wat zij goed vonden en welke tip ze elkaar willen geven.

Corine Stramrood over Sandton Hotel De Roskam TOP: “De Roskam heeft een warme en sfeervolle ambiance die past bij de omgeving. Je krijgt hier echt een warm Veluws gevoel. Ik ben jaloers op de faciliteiten die Sandton Hotel De Roskam op het gebied van wellness heeft voor de leisuremarkt.”

TIP:

“Sandton Hotel De Roskam wil graag reuring in het bedrijf. Dat is op zich een goed streven. Maar je moet er voor oppassen dat je zoveel doet om reuring te krijgen dat je niet meer weet waar het in de kern om draait.”

Jorg Lammers over ReeHorst TOP: “Toen ik hier binnen kwam was ik positief verrast. Van buiten zie je dit er niet van af. Ik vind het goed dat de visie die ReeHorst heeft, ook al verschilt deze van mijn visie, ook redelijk straks is doorgevoerd.” TIP:

“Ik denk dat ReeHorst moet proberen datgeen ze binnen hebben ook naar buiten uit te dragen. Verder moet ReeHorst oppassen met de gevolgen van allerlei verschillende kamers. Het is mooi, maar een gebrek aan uniformiteit maakt het onderhoud moeilijk.”

draag ook de borden. In dat licht doet het concept Hotel Your Self het heel goed. Bedrijven runnen – soms met behulp van enkele van onze medewerkers – helemaal zelf het hotel en ontvangen daar hun relaties. Dat is erg leuk en zorgt voor een prachtige beleving en nieuwe dimensie in de contacten tussen bedrijven en hun relaties.” “En daar draait alles om”, vindt ook Corine Stramrood. “Het moet een beleving zijn. Op dat vlak zitten we echt op dezelfde golflengte.”

Meer roering Sandton Hotel De Roskam vindt haar klanten via de geijkte kanalen en intermediairs, maar biedt samen met omliggende bedrijven zoals Burgers’ Zoo ook arrangementen aan. “Daarnaast begeef ik me in netwerken in de regio en ook dat levert klandizie op”, vertelt Lammers.

“Als ik met relaties om de tafel zit en praat over een diner, betrek ik ook vaak de kok er bij die dan vanuit zijn professie enthousiast iets kan toevoegen. Verder proberen we hier meer ‘roering’ te geven in het bedrijf. Er moet meer gebeuren. We gaan daarom een deel verhuren als kantoor en de oude paddenstoel die hier ooit aan de weg stond herstellen we in ere. Bijvoorbeeld om streekproducten te verkopen. Er moet leven zijn, mensen moeten zien dat hier wat gebeurt…” De kamers zijn karakteristiek en netjes. De vergaderzalen vallen op door het kleurige behang tegen de wanden. Een kenmerk van de Sandton organisatie. “En we willen de andere wanden gaan beplakken in samenwerking met bedrijven uit de regio (die hier vaak komen)”, aldus Lammers. “Maar pas op dat het niet te druk wordt”, waarschuwt Corine Stramrood.

Jorg Lammers over ReeHorst: “De gedachte van ReeHorst is prachtig, maar het is ook gevaarlijk als je onderscheidend wil zijn”

Nieuwe dimensie Beide managers tonen zich deze middag echte ondernemers. Die vol passie een nieuwe dimensie geven aan het bedrijf waar ze werken. Zo heeft ook mvo in beide zaken de aandacht en wordt er gewerkt aan keurmerken. ReeHorst heeft inmiddels al het vergaderkeurmerk ‘vier vergaderhamers’ en de hotelkamers in Ede zijn recentelijk met vier sterren bekroond. De Roskam draagt als hotel eveneens vier sterren. Beide managers zien nog veel nieuwe uitdagingen, maar hebben de laatste jaren ook al grote stappen vooruit gezet. Of zoals Lammers het zeg: “Er is weer reuring…”   <

Tekst & beeld Sjoerd Geurts

Winter 2012 QM|37

413857_QM107.indd 37

20-12-12 17:37


413857_QM107.indd 38

20-12-12 17:37


413857_QM107.indd 39

20-12-12 17:37


MEETINGNIEUWS

Peoples BUSINESS Trudy van der Hulst

Trudy van der Hulst wordt de nieuwe hotelmanager van Fletcher Hotel Amsterdam. Het hotel is gevestigd aan de A2 en A9 en opent in januari 2013 haar deuren. Van der Hulst was sinds 13 juli 2009 hotelmanager van Fletcher HotelRestaurant De Witte Raaf in Noordwijk.<

Larissa Clemens, Carlijne WoudstraOostergetel en Babiche Wouters van den Oudenweijer zijn toegevoegd aan het salesteam van het World Forum in Den Haag. Larissa Clemens is half oktober gestart als Business Development Manager bij het Larissa Clemens World Forum, zij gaat zich voornamelijk richten op de Duitse en Belgische corporate markt. Hiervoor was zij werkzaam als Sales Coördinator bij de Amsterdam ArenA waar zij zich bezig hield met het werven van nationale business events. Carlijne Woudstra-Oostergetel sinds half november op ZZP-basis aan de slag bij World Forum als Business Development Carlijne Woudstra- Manager op de nationale corporate markt. Oostergetel Zij is hiervoor onder meer als freelancer werkzaam geweest bij JvN Congres Management, waar zij momenteel nog een dag in de week werkzaam is. Sinds 1 januari bewerkt Babiche Wouters van den Oudenweijer als Business Development Manager voor World Forum de nationale en internationale Babiche Wouters Associatiemarkt. Hiervoor is zij werkvan den zaam geweest bij Elsevier Opleidingen als Oudenweijer Product Manager. <

Marieke Lamberts

Marieke Lamberts wordt per 1 februari 2013 de nieuwe general manager van Pullman Eindhoven Cocagne. Ze volgt Ronald Kooistra op die een nieuwe functie gaat vervullen bij PSV. Lamberts is nu nog general manager bij Novotel Eindhoven. <

Nieuwe lichting gecertificeerde Event Managers Een nieuwe lichting gecertificeerde Event Managers A vertrok op 9 oktober uit de Heineken Experience in Amsterdam. De deelnemers die de leergang Advanced Event Management met goed gevolg hadden afgelegd kregen uit handen van Leon Kruitwagen van het Genootschap voor Eventmanagers hun certificaat uitgereikt. Advanced Event Management is één van de leergangen van Master in Event Management. De diverse leergangen bieden theoretische kennis en praktische vraagstukken over het organiseren van evenementen, met medewerking van ervaren professionals uit de praktijk. Op 6 november 2012 en 26 februari 2013 starten er nieuwe leergangen Event Management, die bestaan uit vijf of zes cursusdagen op diverse locaties. De eerstvolgende leergang Advanced Event Management start op 7 mei 2013. Naast deze leergangen start in september 2013 de opleiding Post Bachelor Event Management. In september 2013 staat eveneens de nieuwe

tweedaagse leergang Exhibition Event Management op de agenda en in januari 2014 volgt de nieuwe tweedaagse leergang Conference Event Management. <

Jacht op de Gouden Giraffe geopend De jacht op de Gouden Giraffe, Live Communication Award 2013 is geopend. Voor deze prijs kunnen alle Live Communication projecten die hebben plaatsgevonden in 2012 in één of meer categorieën worden ingezonden. Voor 2013 zijn er zes categorieën vastgesteld, namelijk: Effectief, Creatief, Maatschappelijk Betrokken, Beurs, Congres en Deelname. Dit jaar worden ook opdrachtgevers die Live Communication als succesvol onderdeel van hun marketingstrategie hebben ingezet, uitgenodigd om in te zenden. Tot en met 31 januari 2013 kunnen cases die hebben plaatsgevonden in 2012 worden ingezonden. Per categorie wordt er een professionele vakjury samengesteld die de inzendingen onder andere beoordeelt op inzet, creativiteit, effectiviteit en innovativiteit. De uitreiking van de Gouden Giraffe vindt plaats in het voorjaar van 2013. <

Mansveld Expotech introduceert app Mansveld Expotech heeft een app uitgebracht waarmee je het complete verhuurassortiment op het gebied van licht, beeld, geluid, energie en rigging kunt bekijken en een

offerteaanvraag kunt doen. Na het versturen van de aanvraag wordt er contact opgenomen met de aanvrager om de mogelijkheden en prijzen te bespreken. De app MX Verhuur is gratis beschikbaar voor Iphone en Android gebruikers en zal regelmatig worden geupdate. <

40|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 40

20-12-12 17:38


MEETINGNIEUWS

Gratis iBook over effectievere evenementen

Hogeschool Utrecht wint Student Event Game Hogeschool Utrecht opleiding Communicatie Management heeft donderdag 22 november de Student Event Game 2012 gewonnen. Aan deze jaarlijkse terugkerende wedstrijd deden dit keer een record aantal van twaalf teams deel van diverse Hogescholen uit het land. De door het Genootschap voor Eventmanagers geïnitieerde Student Event Game vond plaats in Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Het winnende team bedacht het beste concept voor de Hoge Hakken Echte Banenconferentie van het UWV. Met deze jaarlijks terugkerende bijeenkomst wil het UWV vrouwelijke werknemers laten doorstromen naar hogere posities binnen haar organisatie. In 2013 zal het evenement plaatsvinden in Spant! in Bussum. Elk studententeam werd gecoacht door een lid van het genootschap. Door deze opzet konden de studenten gedurende de wedstrijd sparren met een eventprofessional over hun ideeën. Onder hoge tijdsdruk moesten de studenten een eventconcept bedenken en uitwerken. Halverwege moesten de teams in de directiekamer verschijnen om hun concept voor te leggen aan Leon Kruitwagen van het Genootschap voor Eventmanagers en Ron van Steenis en Chantal van Riel van UWV, voor een eerste kritische toets. Hun definitieve plannen moesten de studenten in een drie minuten durende ‘elevatorpitch’ toelichten. Daarna bepaalde de vakjury welk team zich de winnaar mocht noemen. <

Evoluon Eindhoven stelt via haar website het gratis iBook ‘ROI voor je evenement’ aan. In het iBook wordt in duidelijke stappen uitgelegd hoe je een evenement aantoonbaar effectiever én efficiënter organiseert. Het interactieve digtiale book is ontwikkeld door het Evoluon in nauwe samenwerking met Ruud Janssen en Elling Hamso en bevat een een uitgebreid nawoord van Rob Captijn, allen experts op het vlak van return on investment in de Meeting Industrie. Het iBook is een aanvulling op andere activiteiten van Evoluon Eindhoven waarmee ze wil helpen het rendement van meetings te verhogen, zoals speciale masterclasses Event Strategy en lunchbijeenkomsten over social media. Het iBook ‘ROI voor je evenement’ is gratis te downloaden via www.evoluon.com. Het digitale boek bevat speciale interactieve elementen en is geschikt voor iPad en is ook als pdf-versie beschikbaar. <

Vergaderen voor goed doel

tijdens Maastricht aan de Vergadertafel Maastricht aan de Vergadertafel beleeft haar eerste editie van 13 tot en met 27 januari 2013. Dan kan er in Maastricht en omgeving vergaderd worden voor een goede prijs én voor een goed doel. Tijdens Maastricht aan de Vergadertafel kan men bij diverse locaties een 8-uurs vergaderarrangement boeken voor de speciale prijs van € 40,20 per persoon. Elk arrangement levert een symbolische bijdrage van 20 eurocent aan het goede doel Fill the Cup, dat ervoor zorgt dat schoolmaaltijden worden verstrekt via het World Food Programme.

Volgens initiatiefnemer Maastricht Congres Bureau heeft die 20 eurocent meer waarde dan op het eerste gezicht lijkt. Voor dat bedrag kan een kind in een arm land al worden voorzien van een gezonde maaltijd op school. Voor veel ouders is het verstrekken van maaltijden een reden om hun kind naar school te laten gaan in plaats van

te laten werken. Zo kunnen kinderen onderwijs volgen en hebben ze een kans aan de honger en armoede te ontsnappen. Maastricht aan de Vergadertafel is het nieuwste onderdeel van het succesvolle ‘Maastricht aan’concept, dat verder bestaat uit Maastricht aan Tafel en Maastricht aan de Bar. <

Winter 2012 QM|41

413857_QM107.indd 41

20-12-12 17:38


MEETINGNIEUWS

Peoples BUSINESS Marcel Romein

Pierre-Henri Bovsovers

Rob van de Wiel

Rob van der Beek

Marcel Romein is begin december gestart als General Manager van het nieuw te openen Park Inn Amsterdam Airport Schiphol Hotel. In de afgelopen jaren was Romein general manager bij verschillende hotels van Hampshire Hospitality waaronder het Amsterdam American Hotel. Daarvoor heeft hij 14 jaar lang ervaring opgebouwd in diverse sales functies bij verschillende hotels, zoals bij Golden Tulip Hotels en Dorint Hotels & Resorts. < Pierre-Henri Bovsovers gaat Hotel Des Indes verlaten. Hij begon in 2008 als Hotel Manager van het Haagse hotel en kreeg in 2010 een promotie naar General Manager. Bovsovers gaat een nieuwe uitdaging aan met het openen van het W Verbrier in Zwitserland, het allereerste ski-resort van W hotels. < Rob van de Wiel treedt per 1 februari 2013 in dienst als directeur van het Maastrichts Expositie & Congres Centrum. Hij volgt Eric Broekaart op die na zijn interim opdracht bij het MECC zijn carrière vervolgt als directeur van Horeca IJsseldelta Stadion in Zwolle. Van de Wiel was hiervoor onder meer directeur van de Brabanthallen / Autotron Rosmalen en directeur Event Services van Libéma. De laatste jaren was Van de Wiel General Manager van verhuurbedrijf Hapéco. < Worldhotels heeft Rob van der Beek aangesteld als Senior Director Hotel Development. Van der Beek was van 1999 tot 2007 ook werkzaam bij de hotelgroep als Director of Sales & Marketing. In zijn vorige functie was hij Area Sales & Marketing Director voor Holiday Inn en Crowne Plaza in Amsterdam. <

Tim Leiner eerste congresambassadeur van Utrecht Radioloog Tim Leiner is benoemd tot eerste congresambassadeur van Utrecht. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst waar ruim 20 wetenschappers, professoren en hoogleraren van toonaangevende Utrechtse kennisinstituten zich lieten informeren over de mogelijkheden voor het organiseren van congressen in Utrecht. De organisatie lag in handen van het UMC, de Universiteit Utrecht en het Toerisme Utrecht Convention Bureau. Zij hebben de ambitie uitgesproken om meer internationale congressen naar Utrecht te halen. Sprekers als Frank Miedema (raad van bestuur UMC Utrecht) en Bert van der Zwaan (college van bestuur Universiteit Utrecht) onderstreepten het belang dat aan het behalen van deze doelstelling wordt gehecht. “Al jaren lang blijkt uit alle onderzoeken dat Utrecht als kennisstad uitzonderlijk veel te bieden heeft”, stelden de sprekers. “Bovendien moeten we onze centrale ligging en de prima congresfaciliteiten ten volle benutten. Via de samenwerking in het Utrecht Science Park kunnen we onze positie

als dé kennisstad van Nederland verstevigen, en bovendien de economische groei en de werkgelegenheid in de regio een impuls geven. Voor actieve ambassadeurs liggen de kansen voor het oprapen”. Dat laatste onderstreepten ook Eric Bakermans van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en directeur Floris de Gelder van het Utrecht Science Park: “Utrecht is wetenschappelijk gezien echt van wereldklasse. Wat de havens zijn voor Rotterdam, is het Science Park voor Utrecht.” Tim Leiner, gastheer van de in september in het UMC Utrecht gehouden 24e internationale Magnetic Resonance Angiography Conference, werd benoemd tot eerste ambassadeur van Utrecht (‘Laudatores Trajectini’) en ontving hiervoor een oorkonde uit handen van Monique André de la Porte van het Utrecht Convention Bureau. < Bert van der Zwaan (Universiteit Utrecht), Frank Miedema (UMC Utrecht) en Monique André de la Porte (Toerisme Utrecht Convention Bureau)

Rotterdam in 2013 gaststad van wereldcongres IPOS Het ‘15th World Congress of Psycho-Oncology and Psychosocial Academy’ vindt van 4 tot en met 8 november 2013 plaats in het Rotterdamse Beurs-WTC Congress & Event Center. Tijdens het vijfdaagse wereldcongres van de International Psycho-Oncology Society (IPOS) worden achthonderd bezoekers verwacht. Het congres levert de stad naar verwachting ruim anderhalf miljoen euro op. Het IPOS-congres is gewijd aan de psychosociale zorg van kankerpatiënten en is bedoeld voor psychologen, psychiaters,

artsen en hulpverleners wereldwijd. De inzet van het stimuleringsfonds speelde een belangrijke rol bij de keuze voor Rotterdam. Dit fonds biedt initiatiefnemers van internationale associatie congressen een financieel steuntje in de rug. Het fonds is gericht op de speerpunten van de stad: haven, industrie, medisch en creatief. <

42|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 42

20-12-12 17:38


413857_QM107.indd 43

20-12-12 17:38


413857_QM107.indd 44

20-12-12 17:38


PROFESSIONALSPREKER

Vind je vonk

Rik Spann is een

WONDERLIJKE MAN Rik Spann verenigt als spreker harde feiten uit de psychologische wetenschap met zachte – maar zelfconfronterende – inzichten uit de kunst. Het maakt een inspirerend geheel: ‘Ik ontketen drive in mensen, omdat ze voelen dat mijn verhaal ook hún verhaal is.’ Hoe bent u spreker geworden?

Wat is uw boodschap?

“Van oorsprong ben ik musicoloog. En al tijdens mijn allereerste college kwam ik erachter dat muziek oneindig veel meer is dan alleen de klanken die je hoort.” “De oude Grieken zeggen dat muziek de ziel opvoedt. Destijds had muziek ook een sterke link met retorica; de Griekse Mousikos wás een spreker. Hij gebruikte taal, drama, klank en knoopte dit aan ideeën uit de wetenschap. Niet gek, want het trillen van een snaar is natuurlijk net zo goed wiskunde als emotie.” “Zelf ben ik musicus, beeldend kunstenaar, acteur, trainer. En dus ook spreker. Want eigenlijk is het één ding: expressie. En van die bron maak ik gebruik. Op het podium probeer ik er de innerlijke vonk van mijn publiek mee te ontsteken.”

“Wat drijft mensen? Het heeft weinig te maken met bonussen, straffen of iemand een wortel voorhouden. Nee, er schuilen een aantal intrinsieke motivaties in een mens. Ook in jou. Sluit daar op aan en je krijgt vleugels.” “Echt waar, in iedereen zit power en passie. Zelfs in de meest grijze kantoormuis.” “Helaas voelen we ons niet altijd even senang. Zéker niet op de werkvloer. We hebben het benauwd: we functioneren wel, maar de spirit ontbreekt.” “In mijn optredens maak ik helder dat iedereen de kracht heeft om zijn eigen leven vorm te geven, plus invloed kan uitoefenen op zijn of haar plek in een organisatie of maatschappij. Want het gaat om jouw unieke bijdrage, jouw authentieke werk, dát levert iets op.”

Rik Spann Drs. Rik Spann (53) is veelzijdig kunstenaar én wetenschapper. Dat geeft hem alle benodigde tools voor zijn missie: het oplossen van motivatie- en stressproblemen bij mensen en organisaties. Want bovenal is Rik inspirator én motivator. Op het podium als spreker, maar ook als trainer vanuit zijn bedrijf ‘Inner Rocket Science’. De gelouterde podium­ artiest zocht levenslang naar wat mensen drijft. Deze inzichten weet hij vervolgens feilloos toe te passen op zijn eigen verhaal, en dat van zijn publiek. Boekingen: www.assemblee.nl

Wat zou u de gemiddelde manager adviseren om die kracht bij zijn werknemers aan te boren? “Niets. Want er is niet één advies. Het gaat niet om hapsnap tips, maar om mensen.” “Kijk naar ze, zou ik zeggen. Luister. Iedereen heeft passies: van postzegels verzamelen tot mensen kijken vanaf een terras. Of neem muziek. Komt een werknemer met een koptelefoon binnenwandelen? Vraag dan eens naar welke muziek iemand luistert. Die simpele vraag kan wonderen verrichten.”

Winter 2012 QM|45

413857_QM107.indd 45

20-12-12 17:38


413857_QM107.indd 46

20-12-12 17:38


PROFESSIONALSPREKER

“ Je raakt iemand op een punt waarvan hij of zij dacht: dit is alleen van mij” “Je raakt iemand op een punt waarvan hij of zij dacht: dit is alleen van mij. Maar wat blijkt? De voorliefde voor de Red Hot Chili Peppers hoef je niet te delen om te ontdekken dat je wél gezamenlijk van muziek houdt. Je krijgt verbinding op een onderliggend niveau. En ineens gaan de ogen weer twinkelen, óp de werkplek.”

Wat is uw specialiteit? “Het gebruik van allerlei soorten expressie. Bijvoorbeeld muziek, als medicijn, motor en metafoor.” “ Zo kan ik een verhaal vertellen over James Brown – al jammend laat ik horen hoe het legendarische ‘Sexmachine’ tot stand kwam. De band van de funk-legende is een schoolvoorbeeld van hoe partijen van goed samenwerkende muzikanten elkaar als tandwielen versterken.” “Of ik laat zien wat we van de geniale vernieuwers uit muziek, kunst of sport kunnen leren. Zo vermoedt bijna niemand dat ook Jimi Hendrix heeft moeten leren improviseren. Dat soort voorbeelden koppel ik aan psychologische inzichten of managementleer: de wetenschappelijke kant. Met speciale aandacht voor het mentale aspect, met name vanuit de sportpsychologie.”

“Als spreker breng je mensen naar een geïnspireerde mentale staat, ze zijn even bezield. Maar dat is ook een kwetsbare ‘mood’. Als ik nu zou uitleggen: ‘Nou jongens, van James Brown leren we vijf gouden regels van samenwerken’, dan maak je stuk wat je opbouwde. Het publiek zakt terug in de stoel, terug in de comfortzone. En dat is het laatste wat ik wil, want mensen moeten hun eigen conclusies trekken.” “Diep van binnen wéten we alles al. Wanneer je geïnspireerd bent, krijg je toegang tot die wijsheid. Dan heb je geen trucs meer nodig.”

Wat is uw eigen passie?

Bent u onlangs nog verrast?

“Het klinkt een beetje gek, maar passie is mijn passie. Hoe krijg je jezelf en anderen in beweging? Dat is de vraag ik mijn hele leven onderzoek.” “Wat me fascineert is de dunne lijn tussen ‘ik zie het niet meer zitten’ en een gelukkig leven. De kleinste stapjes kunnen zorgen voor een wow-moment en mensen in één klap in het juiste spoor duwen. Ineens gaan ze weer. Geen walhalla-toestanden, maar de realiteit is gewoon oké, inclusief de ups en downs. In een dag kan een mensenleven finaal veranderen. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Vaak is er maar een vonkje nodig.”  <

“Oorspronkelijk dacht ik: expressie moet je vertalen. Wat me altijd blijft verrassen is hoezeer het tegendeel waar is.”

Tekst Jos Goossens | Beeld Shoshanna van den Bergh

Winter 2012 QM|47

413857_QM107.indd 47

20-12-12 17:38


TOEKOMSTVISIE

T P MEETING TRENDS

volgens IMEX De IMEX Group, organisator van de internationale meeting beurzen IMEX in Frankfurt en IMEX America in Las Vegas, heeft haar top tien meeting trends opgesteld als vooruitblik op 2013. De stormachtige ontwikkeling van social media en mobile devices spelen daarbij een belangrijke rol. Maar ook Mr. Holland draagt zijn steentje bij.

Face-to-Face is ‘vet’

Ondanks de paniekzaaierij van de afgelopen jaren zijn live vergaderingen, live evenementen en face-to-face bijeenkomsten weer in de lift. Waarom? Dankzij de neurowetenschap is er eindelijk het wetenschappelijk bewijs dat face-to-face interactie unieke resultaten en voordelen biedt. Type ‘neuroscience’’ in op TED. com en je vindt 1436 resultaten om je hersenen bezig te houden.

48|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 48

20-12-12 17:38


TOEKOMSTVISIE

Bezoekers stromen toe

Dat geldt ook voor beurzen. Het rapport ‘Trends in use of exhibitions’ dat het Center for Exhibition Industry Research (CEIR) in november 2012 presenteerde geeft aan dat zes van de tien bezoekers de komende twee jaar hetzelfde aantal beurzen zal bezoeken als dat ze nu doen en dat 23 procent van plan is om meer beurzen te bezoeken.

Spelplezier wordt serieus

In 2011 en 2012 kwam gamification voorzichtig op als een nieuwe manier om deelnemers te betrekken, te onderwijzen en te prikkelen. Gezien de explosieve toename van het aantal smartphones en tablets, zal ook het toepassen van gamification bij meetings in 2013 in sneltreinvaart toenemen. Wel moeten organisatoren opletten dat ze niet meegaan in de hype rond Facebook social gaming, in-browser gaming, Foursquare en SCVNGR (sociale location-based gaming platforms voor mobiele telefoons). Het eindspel (ja, als woordgrap bedoeld) is het stimuleren van loyaliteit, informatie uitwisseling, competitie en enthousiasme, maar het is cruciaal om de doelgroep, de doelen en gewenste resultaten voor ogen te houden.

Bestemmingen worden persoonlijk

De multisensorische, creatieve mogelijkheden van social media platforms en nieuwe gadgets veroorzaken een sprong voorwaarts in het persoonlijk maken van een merk. In de meeting industrie is ‘Mr Holland ‘ daar momenteel het voorbeeld van: goed zichtbaar online, in print en in het echte leven. Costa Rica lijkt te volgen met haar nieuwsgierige, snoezige, pratende drie-tenige luiaard. Het is de verwachting dat in 2013 meer meeting bestemmingen een sterke, meer memorabele merkpersoonlijkheid introduceren, of het nu een mens is of een dier.

Event Apps gaan geld opleveren

Event apps zullen hun gratis prijskaartje verliezen en zullen te gelde gemaakt worden , of op zijn minst aangevuld worden met een betaalde ‘premium’ versie met extra mogelijkheden. Verder zal de toenemende vraag naar diensten in de cloud, de motor zijn achter nog meer technologische ontwikkelingen. ‘Box’ (voor het opslaan van documenten online te delen tussen apparaten) en ‘Bump’ (voor het delen van contacten van mobiel naar mobiel), die beiden voorkomen in de Top Business

Insider’s 18 Productivity Apps, zijn voorbeelden die voor de meeting industrie belangrijk kunnen zijn. Een andere referentielijst voor apps is de Free Mobile Apps Every Entrepreneur Should Use van Shane Robinson’s in de november-editie van Forbes magazine.

Roep om politieke actie wordt luider

De US Travel Association’s Vote Travel Bus reed tijdens de afgelopen verkiezingen in de Verenigde Staten 20.000 mijl op de teller. In 2013 zal er met nog meer dynamiek, meer middelen en meer urgentie pogingen worden gedaan om de politiek te overtuigen van het belang van meetings. De belangrijkste boodschap is dat de bijeenkomsten, evenementen en incentive travel industrie een belangrijke motor vormen voor economisch herstel en groei over de hele wereld. Deze lobby is in lijn met de ‘IMEX’s Power of 10’ studie waarbij 78% van de respondenten aangaf dat hun grootste uitdaging voor het komende decennium is om aan de lokale overheid te bewijzen dat hun industrie de kenniseconomie stimuleert, zorgt voor economische welvaart en niet als bedrijfstak onder toerisme valt.

› Winter 2012 QM|49

413857_QM107.indd 49

20-12-12 17:38


 TOEKOMSTVISIE

Green Meetings blijven ontkiemen

De green meetings ‘beweging’ is nu bezig met zich te ontwikkelen tot een eenheid, met een geheel eigen identiteit. Vooral bij een nieuwe generatie van jonge planners voor wie de zorg voor het milieu hun tweede natuur is. De meeting industrie is voorbij geraakt aan de kritiek van ‘green washing’ en gekomen tot een punt waar er een kritische massa is van deskundigheid en individuele deskundigen. De komst van de langverwachte APEX Standards geeft de industrie een stempel van autoriteit en een duidelijk na te streven doel.

Beelden gaan meer zeggen dan duizend woorden

Het gebruik van Twitter, YouTube, Facebook en in toenemende mate in de B2B-sector - Pinterest - plus technieken zoals word clouds zijn de drijvende krachten achter een nieuwe benadering van berichtgeving en communicatie. De verwachting is een toenemend gebruik van animatie en visuele storytelling technieken, waaronder video, interactieve grafieken, afbeeldingen en ‘3 D-achtige’ foto’s die allemaal het belang van woorden wegnemen in een door e-mail gedomineerde wereld en die de resterende taalbarrières zullen doorbreken.

MVO maakt meer handen vuil

Planners en deelnemers zullen in 2013 verder gaan dan hun huidige steun aan de lokale gemeenschap, door nog meer directe, hands-on betrokkenheid te tonen voor, tijdens en na grote evenementen. Met social media die aansporen op collectieve actie en die het mogelijk maken voor groepen om een ​​levendig, persoonlijk verhaal te vertellen over hun MVO-successen, is de verwachting dat we meer hand- en spandiensten zullen zien, met minder nadruk op de financiële bijdragen en meer op de geïnvesteerde tijd, het verschil dat is gemaakt en welke passies zijn ontstoken.

Authenticiteit, geloofwaardigheid, verantwoordelijkheid

Noem het wat je wilt. ‘Vertrouwen’ zal het parool zijn voor 2013. Bedrijven - in alle branches - die succesvol blijk geven van openheid en transparantie zullen een grotere loyaliteit van hun klanten verdienen. Te veel ‘het ene ding zeggen en het andere doen’ in alle uithoeken van de samenleving (denk banken, ambtenaren en zelfs de BBC) heeft vele delen van de samenleving, inclusief het bedrijfsleven, murf gemaakt. Particulieren, verenigingen, bedrijven en instellingen binnen de meeting industrie die open handelen, met authenticiteit en consistentie, zullen naar verwachting hun merkwaarde en geloofwaardigheid enorm zien toenemen, wat ook helpt tegengas te geven aan compliance regels en eventueel zelfs wetgeving.  <

50|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 50

20-12-12 17:38


413857_QM107.indd 51

20-12-12 17:39


Central Meeting Line Adres Postcode/woonplaats

De Langkamp 12 3961 MS, Wijk bij Duurstede

Telefoon

+31 (0343) 52 30 20

Fax

+31 (0343) 52 30 21

E-mail Internetadres Aantal kamers / sterren

Ligging Aantal zalen / vergaderhamers

AV-middelen

Holland@centralmeetingline.com www.centralmeetingline.com 4185

jlmno kYH 416 zalen, max. 10915 personen

Videoconferencing, ISDN, wireless internet

Restaurantcapaciteit

50 restaurants

Kies voor gemak en één contactpersoon voor de planning van al uw bijeenkomsten. Bel of mail Golden Tulip’s Central Meeting Line voor professioneel advies en bespaar veel tijd. Een verfrissende training aan het strand, een bruisende meeting in de stad of een inspirerend congres in het bos, alles is mogelijk. Vermeld bij uw reservering de actiecode: QM en ontvang een leuk kado.

413857_QM107.indd 52

20-12-12 17:39


413857_QM107.indd 53

20-12-12 17:39


413857_QM107.indd 54

20-12-12 17:39


LOCATIENIEUWS

Ramada Apollo Amsterdam Centre officieel geopend Ramada Apollo Amsterdam Centre beleefde op 22 november haar Grand Opening. In het thema ‘Taste with a view’ werden gasten door hostesses, verkleed als wolken en pepers, feestelijk ontvangen met een glas bruisende Cava. De formele handeling werd uitgevoerd door de Burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.

Le Jardin

Nieuwe vergaderzalen voor Hilton Rotterdam Hilton Rotterdam presenteerde op 4 december haar zeven nieuwe vergaderzalen. Met de oplevering van deze zalen sluit het hotel de tweede fase van haar grootscheepse verbouwing af. De zalen hebben allen een moderne uitstraling, grote raampartijen met daglicht en uitzicht op de binnenstad van Rotterdam. De zeven zalen hebben een capaciteit variërend van 10 tot 350 personen en bieden alle moderne faciliteiten waar onder draadloos internet en een groot plasmascherm of hoge kwaliteit beamer. Stadse contouren zijn verweven in het interieurdesign van de vergaderzalen. Blikvanger is het

Coolsingel Suite

speciaal ontworpen tapijt waarop het stratenplan van Rotterdam geometrisch is afgebeeld. Het originele patroon vult de in totaal 2.000 m 2 grote oppervlakte van de conferentie- en vergaderruimtes. Het tapijt in de gangen en overige ruimtes is geïnspireerd op vogelvlucht opnames van zeecontainers, verwijzend naar de grote maritieme betekenis van de Maasstad. De zeven verschillende zalen met een wisselende capaciteit van 10 tot 350 personen bevinden zich nu allemaal op de eerste etage en zijn daardoor makkelijk aan te passen aan elk type gezelschap. General Manager Jan Rutgers: “We zijn van veertien naar zeven teruggegaan, en dat resulteerde in 20 procent extra conferentieruimte.” <

Het grootste Ramada Hotel van Europa, met 446 hotelkamers, biedt een nieuwe uitvalsbasis in Amsterdam voor zowel de zakelijke als toeristische bezoeker. Het heeft als enig hotel in Amsterdam, een directe shuttle service naar Schiphol en beschikt over 300 overdekte parkeerplaatsen. General manager is Alexander Kluit. Centraal bij de opening stond Floor17, de stijlvolle skybar met restaurant op de zeventiende verdieping van het hotel. Het biedt rondom een mooi uitzicht over Amsterdam. Dit geldt ook voor de acht luxe vergaderzalen die een verdieping hoger zijn gesitueerd. < Alexander Kluit (General Manager Ramada Apollo Amsterdam Centre), Bas Tolmeijer (Managing Director Ramada Apollo Amsterdam Centre), Eberhard van der Laan (Burgemeester van Amsterdam) en Francesco Monaco (Managing Director Ramada Apollo Amsterdam Centre).

The Boardroom

› Winter 2012 QM|55

413857_QM107.indd 55

20-12-12 17:39


LOCATIENIEUWS

Citysense Utrecht eerste 4D locatie Een multifunctionele 4D locatie. Die typering geeft initiatiefnemer en eigenaar Dimitri Chalos mee aan zijn evenementenlocatie Citysense Utrecht, gevestigd in het voormalig Jacobi Theater. Alle zintuigen worden hier geprikkeld. Zo wordt bijvoorbeeld ook geur ingezet om de beleving te versterken. Voor ieder evenement is een groot palet aan geuren beschikbaar, waaruit een passende gekozen kan worden. Daarnaast is de kleur van de lichtpanelen in het plafond en aan de voorzijde van de open keuken en dito bar in te stellen, zodat ook hiermee de gewenste sfeer is te

creëren. Of de locatie te ‘branden’ door als lichtkleur de huisstijlkleur(en) van de organisator of opdrachtgever te nemen. De uitstraling van de grote zaal is die van een exclusieve club. Prominent is het projectscherm van bijna 20 meter breed, die de gehele lange zijde van de ruimte in beslag neemt. Op het zaalbrede

scherm kunnen allerhande audiovisuele producties geprojecteerd worden. De ruimte biedt plaats aan 350 personen voor een feest, 220 deelnemers in theateropstelling en 160 gasten bij een zittend diner. Achteraan de zaal bevindt zich een nog exclusiever clubgedeelte, met lounge meubilair en een glazen wand die de ruimte afscheidt van de grote zaal. De ruimte heeft ook een eigen uitgifteloket vanuit de keuken/bar, zodat hier een besloten side event kan worden gehouden. <

Hilton Garden Inn Leiden eerste focused service hotel Het eerste Hilton Garden Inn hotel in Nederland werd op 6 november op een feestelijke wijze officieel geopend. De gasten werden ontvangen door hotelmanager Sjoerd Sybesma, die een uitleg gaf over dit nieuwe merk op de Nederlandse markt. De officiële openingshandeling werd uitge­voerd door de burgemeester van Oegstgeest, Els Timmers- Van Klink, en oud-Olympisch volleybalspeler Peter Blangé. Hilton Garden Inn Leiden staat op Oegstgeests grondgebied naast Corpus, met haar attractie ‘Reis door de mens’ en bijbehorend congres­centrum.

Het hotel is eigendom van Corpus-eigenaar Reco Productions International. Sjoerd Sybesma, hotelmanager Hilton Garden Inn Leiden: “Dit is het eerste Focused Service hotel van de Hilton keten in Nederland. Focused Service houdt in dat we goed gekeken hebben naar wat de reiziger echt nodig heeft.” Praktisch vertaalt betekent dit gratis toegang tot het snelle WiFi-netwerk, de ergonomische bureaustoel van Herman Miller, een Garden Sleep System-bed, lege minibars waarin de gasten zelf gekochte producten koel kunnen bewaren en 150 gratis parkeerplaatsen. Het hotel heeft 173 kamers en zes vergaderzalen. <

Sjoerd Sysbesma (hotelmanager Hilton Garden Inn Leiden), Els Timmers- Van Klink (burgemeester Oegstgeest), oud-Olympisch volleybalspeler Peter Blangé, Marcus-Milan Arandelovic (area general manager Hilton Benelux) en Philippe en Henri Remmers (Reco Productions)

56|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 56

20-12-12 17:39


413857_QM107.indd 57

20-12-12 17:39


413857_QM107.indd 58

20-12-12 17:39


413857_QM107.indd 59

20-12-12 17:40


MEETINGPLANNER

MET RECHT EEN aan ODEhet vak

10 jaar Genootschap voor Eventmanagers

Het is met recht een ode aan het vak. Het Genootschap voor Eventmanagers viert haar tienjarig jubileum op 11Â december in stijl. Wat start met een intieme tafelgesprek, wordt voortgezet door een creatief diner en eindigt in een kleurrijk feest.

D

e leden van het genootschap zijn vooraf al persoonlijk bij het evenement betrokken door ze te vragen om hun inspiratiebron te benoemen en iets mee te nemen als indicatie van die inspiratiebron. Daarnaast mag eenieder ook zijn of haar held meenemen naar het evenement.

De ruim tweehonderd gasten worden verspreid over vijf exclusieve locaties in Amsterdam ontvangen. Hier kunnen ze hun toevallige tafelgenoten deelgenoot maken van hun inspiratiebron. Voor mij is het Amstel Hotel de luxe startlocatie. In de imposante spiegelzaal ontstaan aan de ronde gesprekstafel leuke gesprekken. De meegenomen spullen blijken gevarieerd - een (foto van een) bestemming, een slinger, een boek, een vraagteken, een magazine, een lied(tekst) en de uitleg over de inspiratiebron die ze symboliseren nog meer. Persoonlijke verhalen met sterk verschillende invalshoeken, die tot slot nog even kort worden samengevat op een inspiratiekaart.

Verrassingslocatie Daarna stapt iedereen in de auto voor een korte rit naar de verrassingslocatie: De Kromhouthal van De Overkant in Amsterdam-Noord. De inspiratiesym-

60|QM Winter 2012

413857_QM107.indd 60

20-12-12 17:40


MEETINGPLANNER

bolen en kaarten worden afgegeven en tentoongesteld in twee rijen wandkasten. De helden krijgen bij binnenkomst een grote medaille omgehangen. Na een eerste drankje en culinair verwennerijtje verdwijnen de eventmanagers achter het gordijn, om daar een dinertafel aan te treffen van tientallen meters lang, slechts één maal onderbroken door een rond(draaiend) podium. Fraai opgetuigd, glimmend als een witte wegmarkering door de sfeervol duistere industriële locatie. De tafelschikking is op voornaam, zodat nieuwe gesprekspartners zich automatisch aandienen. Bijkomend voordeel is in mijn geval dat al mijn overbuurmannen zich als Paul voorstellen, dus hun namen blijf ik wel onthouden.

Witte wegmarkering Als iedereen zijn of haar plaats gevonden heeft is er de intocht van de helden. Hen valt een triom-

fantelijke intocht met staande ovatie ten deel. Hun namen komen onderwijl voorbij op de grote videoschermen. Het diner is verzorgd door diverse cateraars, die niet alleen culinair hun best hebben gedaan, maar er ook originele concepten van hebben gemaakt. Zo halen we de dressering van ons voorgerecht ‘out of the box’, evenals de bij passende wijn en wordt het hoofdgerecht door een continue stroom koks in etappes op ons bord ‘geschilderd’. Tussendoor zijn er korte intermezzo’s door onder meer de zeer hoog gehakte en weinig bij stem zijnde zangeres Pearl Jozefzoon en acrobaat Tarek Rammo, die soepel en beheerst zijn kunsten vertoont tussen twee linten, daarbij optimaal gebruikend van de hoogte van de Kromhouthal. Het halverwege twintig plaatsen doorschuiven van de dames zorgt ondertussen voor nieuwe gesprekspartners.

Tropische dansmariekes En dan is daar natuurlijk de (korte) speech van Leon Kruitwagen, die zijn geesteskind - een vakvereniging exclusief voor eventmanagers - in tien jaar uit zag groeien tot een volwassen genootschap met meer dan honderdvijftig leden en een volle agenda met inhoudelijke meetings. Het slotfeest wordt ingeluid door een kleurrijke parade van ‘tropische dansmariekes’ met king size ballonnen en een draaiorgel in hun spoor. De door een overvloed aan kleurrijke ballonnen gedecoreerde vloer van het entreegedeelte dient als podium voor een feestelijk slot aan de geslaagde avond met een bonte verzameling van eventmanagers en helden uit de evenementenbranche als inspirerende gasten.  <

Tekst Edwin Nunnink | Beeld Photonic

Winter 2012 QM|61

413857_QM107.indd 61

20-12-12 17:40


413857_QM107.indd 62

20-12-12 17:40


413857_QM107.indd 63

20-12-12 17:40


413857_QM107.indd 64

20-12-12 17:40