Page 1

s a p o u k a H 2012

Helsingin

kuvataide

Kuvataide- ja multimedialinja

1

Helsingin kuvataidelukio http://www.kuvatl.edu.hel.ďŹ

lukio


Kuva: Tomi Uusitalo

YHTEYSTIEDOT Helsingin kuvataidelukio Torkkelinkatu 6, 00500 Helsinki Postiosoite PL 3802, 00099 Helsingin kaupunki rehtori Mervi Willman puh. (09) 3108 2365 koulusihteeri Eila Wickström puh. (09) 3108 2367 opinto-ohjaajat Sari Vahtera puh. (09) 3108 2368, 050 401 3125 sari.vahtera@edu.hel.fi Satu Haime puh. (09) 3108 2371 satu.haime@edu.hel.fi Fax (09) 3108 2375 http://www.kuvatl.edu.hel.fi

LIIKENNEYHTEYDET Metro/Sörnäinen, raitiovaunut 6, 7 ja 8 sekä lukuisat Hämeentietä ja Helsinginkatua kulkevat bussit

HAKU-INFOT LUKUVUONNA 2011-12 Marraskuussa: ti 15.11. klo 12.15 Joulukuussa: ke 14.12. klo 12.15 Helmikuussa: ti 14.2. klo 18-19

AVOIMET OVET LUKUVUONNA 2011-12 Tammikuussa: la 21.1. klo 10-14 Avoimien ovien päivä, jolloin haku-infot klo 10.30, 11.30 ja 12.30

YLEISIÄ TIETOJA Opiskelijamäärä lukuvuonna 2011-2012 noin 580 Aloituspaikkoja vuonna 2012 kuvataidelinjalla 156 multimedialinjalla 24

2


Kuva: Astri Laitinen

KIELITARJONTA A englanti, espanja, ranska, ruotsi, saksa, venäjä B1 ruotsi B2 ranska, saksa B3 espanja, italia, ranska, saksa, venäjä

OPETUSTILAT Päärakennus, Torkkelinkatu 6 Tavallisten luokkahuoneiden lisäksi päärakennuksessa on neljä kuvataideluokkaa, kaksi tietokoneluokkaa, fysiikan ja kemian laboratorio, kirjasto ja juhlasali. Taidetalo, Pengerkatu 5 Taidetalossa on valokuvauksen, elokuvan, grafiikan, tekstiilitaiteen ja keramiikan erityistilat sekä kuntosali ja galleria Camera Aurea. Opetusta voi olla myös Kallion lukion tiloissa, koska osa kursseista on yhteisiä. Koulu ei sovellu liikuntaesteisille opiskelijoille hissien puuttumisen takia.

Koulussamme tehdään yhteistyötä yritysten ja yhteisöjen kanssa. Pääkaupunkiseudun runsasta museo- ja näyttelytarjontaa hyödynnetään ahkerasti. Viime vuosina opiskelijat ja opettajat ovat pitäneet näyttelyitä eri puolilla Helsinkiä muun muassa Sgalleriassa, Kallion kirjastossa, Lasipalatsin näyttelytiloissa Akkunassa ja Laiturissa sekä koulun omassa näyttelytilassa Camera Aureassa. Opiskelijat osallistuvat joka vuosi innokkaasti erilaisiin kilpailuihin ja ajankohtaisiin tapahtumiin. Kuvataidelukiolaiset ovatkin menestyneet lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa.

3

Kuva: Tomi Uusitalo

YHTEISTYÖ


Kuvataidelukio tekee Kallion lukion kanssa tiivistä yhteistyötä, mikä mahdollistaa laajan kurssitarjonnan muun muassa kieliaineissa. Koulumme on ollut ASP-koulu (Unesco) vuodesta 1990 lähtien. Olemme luoneet ystävyyskouluverkon: opiskelijavaihtoa, näyttelyjä, opintomatkoja, leirikouluja sekä projekteja järjestetään usean Euroopan maan koulun kanssa. Kuvataidelukio on saanut Vihreän lipun tunnustuksena ekologisista toimintatavoistamme, ja meille on myönnetty kestävän kehityksen sertifikaatti.

OMALEIMAISUUS Helsingin kuvataidelukio tarjoaa innostavan opiskeluympäristön: Ilmapiirimme on luova, rento ja suvaitsevainen. Koulumme opiskelijat saavat korkealaatuista opetusta kaikissa aineissa ja perehtyvät laaja-alaisesti kuvataiteisiin. Kannustava ympäristö näkyy myös ylioppilaskirjoitusten hyvinä tuloksina.

Anna Pirttikoski

Enni Lähderinne

Eveliina Laitinen

Koulussamme on erilainen tuntijako kuin muissa lukioissa. Opiskelija saa vähentää kahdeksan kurssia valtakunnallisen tuntijaon pakollisista kursseista. Opiskelijan tulee kuitenkin suorittaa hyväksytysti vähintään puolet lukion jokaisen pakollisen oppiaineen pakollisista kursseista.

4


e d i a t a v u K a j n i l Kuvataidelinjalla opiskelu

Erica Toro

Kuva: Laura Forsén

Lukiossamme on monipuolinen tarjonta luovaan kuvalliseen ilmaisuun ja mediaan liittyviä kursseja. Pakollisilla kuvataiteen perusteiden ja taidehistorian kursseilla luodaan pohja kaikelle kuvalliselle työskentelylle. Taideaineiden syventävillä ja soveltavilla kursseilla opitaan eri tekniikoita ja harjaannutaan taiteellisessa työskentelyssä. Erittäin laaja kurssivalikoima mahdollistaa keskittymisen opiskelijan kiinnostuksen mukaisesti tiettyyn visuaalisen kulttuurin osa-alueeseen, esimerkiksi media-aineissa valokuvaukseen tai elokuvaan, muotoilussa keramiikkaan tai tekstiilisuunnitteluun ja kuvataiteessa grafiikkaan tai maalaustaiteeseen. Opiskelijat saavat erinomaiset valmiudet jatkaa opintojaan paitsi taide- ja media-aloilla myös missä tahansa muissa jatkokoulutuspaikoissa.

5


Kuvataiteen pakolliset kurssit

Kuva: Katja Särkkä

Kuva: Katja Särkkä

Kuva: Hanna Pusa

Kuva: Loviisa Kangas

Kuva: Christian Westerlund

Opiskelija käy lukion aikana vähintään 12 kuvataideaineiden kurssia. Kuvataiteessa on viisi pakollista kurssia: Sommittelu ja värioppi (KU1), Eurooppalaisen taiteen historia (KU2-3), Ihminen ja ympäristö (KU4) ja Suomalaisen taiteen historia (KU5).

6


Kuvataiteen syventävät ja soveltavat kurssit Kuvataide: Media ja kuvien viestit, Tavoitteena kuvataiteen jatko-opinnot, Ulkoeurooppalainen taide, Nykytaide oman työskentelyn lähtökohtana, Kuvataiteen lukiodiplomi, Kuvitus ja kirjansidonta, Muotoilukurssi Piirustus ja maalaus: Piirtämisen perusteet, Maalaamisen perusteet, Tekniikat ilmaisun tukena, Ihminen, Öljymaalaus, Teematyöskentely, Sarjakuva, Elävän mallin piirustus Kuvanveisto: Malli, muotti ja valu, Valo, varjo ja veistos, Kokeileva kuvanveisto, Lasimaalaus Valokuvaus: Valokuvauksen peruskurssi, Valokuvataide, Valokuvat mediassa, Värivalokuvaus, Muotokuvakurssi, Ympäristötaide ja valokuva, ImageOn valokuvaa ja grafiikkaa, Portfolio Elokuva: Elokuvakerronnan perusteet – dokumentti, fiktiivinen elokuva, Animaatiotyöpaja, Syventävä elokuvailmaisu, Elokuvakäsikirjoitus, Kokeellinen 16 mm:n elokuva, Elokuvan projektikurssi, Median lukiodiplomi Grafiikka: Kohopainomenetelmät, Metalligrafiikan perusteet, Väri, viiva ja valööri metalligrafiikassa, Metalligrafiikalla kokeilua Keramiikka: Käsinrakennustekniikat, Valutekniikat, Keramiikan projektityö, Raku-keramiikka Tekstiili: Huovutus, Silkkipaino, Kankaanpainannan jatkokurssi, Vaatesuunnittelu, Käsityön lukiodiplomi (tekstiilitaide), Tekstiilitaiteen projektikurssi, Kokeilevan tekstiilitaiteen kurssi Tekninen piirustus ja suunnittelu: Teknisen piirustuksen perusteet, Pinnasta tilaan, Ideasta toteutukseen

Tarkemmat kurssikuvaukset ovat kurssiesitteessä koulun kotisivuilla www.kuvatl.edu.hel.fi

7


Multimedialinjalla opiskelu pelejä...

www.multimedia.edu.hel.fi

Multimedialinja sopii opiskelijalle, joka on kiinnostunut esimerkiksi • pelialasta • tietokone- ja mobiilisovellusten käyttöliittymien suunnittelusta • verkkosivustojen sekä digitaalisten viihde- ja koulutussovelluksien suunnittelusta.

Multimedia on vuorovaikutteinen kuvista, äänistä, tekstistä ja käyttäjän toiminnasta koostuva kokonaisuus, joka voidaan tuoda esiin verkkoteitse, fyysisenä tuotteena kuten DVD:nä tai esityksenä suoraan tietokoneelta tai infokioskeista.

Koulutus tarjoaa mainiot lähtökohdat niille, jotka haluavat graafisen suunnittelun tai tietotekniikan koulutusaloille. Koulutuksessa yhdistyvät taiteellinen luovuus ja tietotekniikan hallinta.

8


multimedialinjalla opiskelu... tietokoneanimaatioita...

www.multimedia.edu.hel.fi

Multimedialinjan pakolliset kurssit

Multimediakursseilla tutustutaan

Multimedialinjalle valitut käyvät 4 pakollista multimedian kurssia (MM1-4) ja kuvataiteesta kurssit KU1-KU5. Yhteensä kuvataidekursseja suoritetaan lukion aikana vähintään 12. Multimediakurssit sisältyvät niihin.

• tietokoneanimaation rakentamiseen • multimedian rakenteeseen • peliohjelmointiin • käyttöliittymäsuunnitteluun

• Multimedian osatekijät (MM1): grafiikka, valokuva, ääni, animaatio ja videonkäsittely Flash-multimediaohjelmassa

• verkkosivujen suunnitteluun • digitaaliseen kuvankäsittelyyn

• Multimedian käsikirjoitus ja suunnittelu (MM2): interaktion luominen ja käyttöliittymäsuunnittelu, multimediaohjelmointi ja peliohjelmointi

• graafiseen suunnitteluun

• Multimediaprojekti (MM3-4): interaktiivinen animaatio, peli, digitaalinen portfolio, webbisivusto

9


multimedialinjalla opiskelu... www.multimedia.edu.hel.fi

Laitteet ja ohjelmat Kursseilla käytetään Macympäristöä ja seuraavia alan standardiohjelmia: Photoshopia kuvankäsittelyssä, InDesignia taitossa, Illustratoria vektorigrafiikassa, Dreamweaveriä webbieditoinnissa ja Flashia multimedian koostamisessa.

10 10

digitaalista kuvankäsittelyä...


multimedialinjalla opiskelu... www.multimedia.edu.hel.fi

graafista suunnittelua...

Suositeltavat kurssit Multimedialinjalle hyväksytyille suositellaan lisäksi kaikille avoimia Digitaalisen kuvankäsittelyn kurssia MM5 (Photoshop) ja Graafisen suunnittelun kurssia MM6 (InDesign) ennen kevätlukukaudella alkavia multimediakursseja, elleivät kursseilla MM5 ja MM6 opiskeltavat taidot ole jo hallinnassa.

kuvat multimediakurssien opiskelijatöitä, valokuvat Juan Covarrubias

11


KOULUUN HAKEMINEN 0167 koulun hakukoodi 801 kuvataidelinja (156 aloituspaikkaa) 814 multimedialinja (24 aloituspaikkaa) Hae yhteishaussa internetissä 27.2.-16.3.2012 osoitteessa www.haenyt.fi. Tulosta Helsingin kuvataidelukion oma ainevalintakortti. Löydät sen sivulta www.kuvatl.edu.hel.fi -> Opiskelijaksi haku -> Lukion esivalintakortti. Sen voi myös tilata Helsingin kuvataidelukion kansliasta.

TEE siihen 1. opintovuoden valinnat täyttöohjeen mukaan. OTA KOPIO peruskoulun viimeisestä todistuksesta. PALAUTA esivalintakortti ja kopio peruskoulun todistuksesta kuvataidelukion kansliaan viimeistään pe 16.3.2012.

Valintaperusteet peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo (max 10 p.) pääsykokeen pisteet (max 10 p.) 2. opintovuodelle hakevat: Toimita Helsingin kuvataidelukion rehtorille Mervi Willmanille pe 16.3.2012 mennessä vapaamuotoinen hakemus, kopio viimeisestä jaksotodistuksestasi sekä koulumme ainevalintakortti, johon olet tehnyt 2. opintovuoden valintasi. Osallistu pääsykokeeseen ke 2.5.2012 klo 10-14. Kun saat kevään viimeisen jaksotodistuksen, lähetä se rehtorille viimeistään 4.6.2012. 2. opintovuodelle hakevien valintaperusteet a) 1. vuoden opintomenestys ja kurssimäärä b) pääsykokeen pisteet

12


ENNAKKOTEHTÄVÄ JA PÄÄSYKOE Ennakkotehtävä Hakijat tekevät jo kotona ennakkotehtävän, joka on seuraava: Tee kolmen kuvan sarja tai yhden minuutin video aiheesta HYPPY. Toteutustapa Valitse seuraavista vaihtoehdoista yksi: 1. Kolme valokuvaa. Jokainen kuva tulostettuna kokoon max. A4. Kuvasarjan tulee muodostaa yhtenäinen kokonaisuus. 2. Kolme kuvaa vapaavalintaisella tekniikalla. Yksittäisen kuvan koko max. A4 (piirustus, maalaus, kollaasi, sekatekniikka, grafiikka). Kuvasarjan tulee muodostaa yhtenäinen kokonaisuus. 3. Video, max. 1 minuutti (DVD, varmista että videon voi esittää tavallisella dvd-soittimella, ei data-dvd:tä). Ennakkotehtävä tuodaan koepäivänä koululle. Tietokoneella tehdyt työt tuodaan tulostettuina, ei muistitikulla. Varaudu kirjoittamaan pääsykoetilaisuudessa lyhyt kuvaus tekniikan valinnasta, työn suunnittelusta ja toteutuksesta.

13


Pääsykoe Kaikki pyrkijät osallistuvat pääsykokeeseen Helsingin kuvataidelukiossa keskiviikkona 2.5.2012 klo 10-14. Pääsykokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua eikä uusintakokeita järjestetä. Tuo mukanasi seuraavat työvälineet: vesi- tai peitevärit (vähintään kuusi pääväriä), kaksi erikokoista sivellintä, vesikuppi, teroitin, lyijykynät (HB ja 2, 3, tai 4B), valintasi mukaan muita piirtimiä sekä pyyhekumi, sakset, liimapuikko ja 2. tehtävässä tarvittavaa kollaasimateriaalia (vapaavalintaisesti esim. kuvia, väripaperia, sanoma- tai aikakauslehti, kuviollista paperia). Ota mukaan omat eväät. Pääsykoetilaisuudessa tehdään kaksi tehtävää. Aikaa niiden tekemiseen on neljä tuntia. Ennakkotehtävän ja kokeen maksimipistemäärä on 10 p. Tehtävät mittaavat seuraavia taitoja: 1. tehtävä eli ennakkotehtävä: kuvien sarjallisuus, ajatuksen välittyminen, näkökulman omaperäisyys, välineen hallinta ja tehtävään paneutuminen. 0-4 p 2. tehtävä: sommittelu, värinkäyttö, mielikuvitus ja kokonaisuuden hallinta 0-3 p Linjojen oma pääsykoetehtävä on joko 3.A. tai 3.B. Kuvataidelinjalle pyrkiville: 3.A. tehtävä: piirtämisen ja maalaamisen sujuvuus, työvälineiden käyttö, sommittelu ja havainnointi 0-3 p Multimedialinjalle pyrkiville: 3.B. tehtävä (Photoshop-tehtävä): digitaalisen kuvankäsittelyn ja sommittelun taidot. 0-3 p. Jos Photoshop ei ole tuttu, koetilanteessa saa ohjeita esimerkiksi siitä, mistä valikosta jokin tietty komento löytyy. Jos hakija pyrkii sekä kuvataide- että multimedialinjalle, hän tekee sekä tehtävän 3.A. että tehtävän 3.B. Tällöin hakija voi joutua tekemään multimediatehtävää klo 14:n jälkeen.

14


YHTEYSHENKILÖT

Janita Haapalainen Ilona Turunen Janita Haapalainen

Emmi Holopainen Ilona Turunen

Janita Haapalainen

Emmi Holopainen Emmi Holopainen

Ilona Turunen

Kuvataidelukion opettajat laativat kaikki tehtävät. Lisätietoja voi kysyä kuvataideopettaja Hanna Pusalta, hanna.pusa@edu.hel.fi. Multimedialinjan pääsykoetehtäviin liittyvät kysymykset voi lähettää kuvataideopettaja Tarja Väntille, tarja.vantti@edu.hel.fi

15


KOULUN MOTTO ”Tieto ympäriltäsi, luovuus sisältäsi, taide rajaton.”

ti

t Vän rja n a T ut laine siv a dia Haap e m ita i t l u Jan ,M usa kuva: P nna austa Ha o: nen t t t i Ta akan Tak

16

Helsingin kuvataidelukion hakuopas 2012  

Helsingin kuvataidelukion hakuopas 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you