Det findes et sted mellem Horsens og Vejle... HEDENSTEDERNE

Page 1

Der findes et sted mellem Horsens og Vejle 31 levende lokalsamfund Udgave nr. 02/2022 22 Barndommens venskaber giver trivsel og styrke resten af livet 30 Det vi gør for og med hinanden giver livet mening Mette og Paulos gav Hedensted en chance - det har de ikke fortrudt. 12

Velkommen til Hedensted Kommune

Som borgmester glæder det mig at kunne byde dig velkommen til Hedensted Kom mune – eller til Hedenstederne, som vi også kalder vores område.

Det gør vi for at understrege, at kommunen foruden de tre centerbyer; Hedensted, Tørring og Juelsminde består af 28 stærke og aktive lokalområder, hvor borgerne har stor indflydelse på udviklingen. Vi ønsker, at den enkelte borger føler sig hørt, er i centrum og gerne deltager i dialogen om, hvordan vi gør kommunen til det bedste sted at bo.

Hedensted Kommune er gennem de seneste år flere gange af Dansk Industri kåret til en af landets absolut bedste og mest erhvervsvenlige kommuner. En position, som vi er utrolig stolte af, og som vi i alt, hvad vi foretager os, bestræber os på at fastholde. Det skal et fortsat tæt og tillidsfuldt samarbejde med vores mange lokalt engagerede virksomheder være med til at sikre.

I Hedenstederne vil vi skabe ideelle rammer om ”det gode liv”. Flere end 200 foreninger er med til at sikre, at du kan få indfriet dine ønsker til en aktiv fritid.

Tilbuddene er mange og varierede; Kultur skole med musik , drama og billedkunstlinjer, svømmehaller, golfbaner, idrætshaller og hele fem biblioteker, der inviterer til oplevelser og en verden af viden.

Også på kulturområdet venter mange oplevelser på dig; Havnefest og Palsgaard Sommerspil i Juelsminde og Majfest og Kulturfabrikken i Hedensted for nu blot at nævne nogle få årlige begivenheder, hvor man mødes på tværs af generationer.

I Hedenstederne lægger vi vægt på, at borgerne er tæt på skoler, pasningstilbud og fritidsklubber. Vi arbejder målrettet på, at alle børn forlader folkeskolen med en ballast af viden og kompetencer, der gør dem i stand til at indfri deres fulde potentiale.

På gensyn!

Med venlig hilsen

Ole Vind Borgmester

2 | HEDENSTEDERNE

16

Få inspiration til din drømmebolig

10

Centerbyer med masser af shopping muligheder 32

3 sikre point på fællesskabskontoen

14

Lokale initiativer blomstrer

Indhold

De 31 aktive lokalsamfund 6

Få mere bolig for pengene 8

Centerbyer byder på masser af shopping muligheder 10

Hedensted. Lige i smørhullet mellem Horsens og Vejle 12

Lokale initiativer blomstrer 14 Hedensted Bygger 16

Hornsyld. Den bedste beslutning 20 Barndommens venskaber... 22

Klar til Læring: De 7 kompetencer 24

Både små og store kan være gode venner 26

Fællesskab er nøglen til et langt liv 30

3 sikre point på fællesskabskontoen 32

Kulturskolen Hedensted 36

Ølholm. Vores hus ville have kostet en million mere i Vejle 40

Fremtidens luksus 44

Rask Mølle. Tæt på by og alligevel for sig selv 46

Hornsyld. Vil du gå termovejen? 52

Er dit “barn” klar til gymnasiet? 54

Lokalt innovations mekka 58

Compas – Det grønne fyrtårn 59

Kom tæt på masser af spændende jobmuligheder 60

HEDENSTEDERNE | 3
4 | HEDENSTEDERNE

Hvis jeg var en fugl, ville jeg hver dag flyve over Kirkholm Strand

Tænk, hvis man som en fugl på himlen kunne se ud over Hedensted Kommune. Fra vest mod øst ville man få et panora ma vue fra Gudenåens udspring tæt på Tørring og den unikke natur i Uldum Kær til de indbydende hvide sandstrande på Juelsmindehalvøen.

I dette magasin tager vi dig med på en tur rundt i vores naturskønne kommune. Vi gørundervejs stop hos børn, unge og voksne, der hver dag er med til at skabe liv, trivsel og sammenhold i de 31 lokalområder, som tilsammen udgør en kommune, der er udpeget til et af de bedste steder at både bo og drive virksomhed i Danmark. En kommune med stærke fællesskaber og stor virkelyst, og hvor vi lægger særlig vægt på at give børn og unge en god start på livet.

HEDENSTEDERNE | 5
Horsens Vejle
Hirtshals Frederikshavn Aalborg AarhusHerning Horsens Vejle Esbjerg Kolding Odense København Flensburg VEJLE HORSENS 6 | HEDENSTEDERNE
HEDENSTED Urlev Stenderup Stouby Daugård Ørum ØlstedLøsning Øster Snede Lindved ØlholmLangskov TØRRING Uldum Rask Mølle KorningHornborg Eriknauer Flemming Aale Hjortsvang Hammer

Vrigsted

er de 31 aktive lokalsamfund

Hedenstederne

Fra vest til øst strækker området sig fra Gudenåen i Tørring til kysterne på Juelsmindehalvøen. Arealmæssigt er kommunen på størrelse med Horsens.

Blandt de 31 lokalsamfund finder du de tre handelsbyer Tørring, Hedensted og Juels minde. Kommunen har knap 50.000 ind byggere, og de omkring 3.000 virksomheder beskæftiger godt 17.000 medarbejdere (2020). Hvert år skabes der cirka 300 nye arbejdspladser.

Hjarnø As

Vejle > 20 min. Horsens > 14 min. Kolding > 36 min. Billund > 41 min. Aarhus > 48 min. Herning > 51 min.

JUELSMINDE

Aarhus > 63 min.

Skanderborg > 41 min.

Horsens > 9 min.

Hedensted Station

Vejle > 9 min. Fredericia > 30 min. Kolding > 48 min.

Odense > 1 t. 12 min.

København > 2 t. 30 min.

Hornsyld Snaptun Glud Rårup BjerreStenderup Stouby Barrit
– lige midt mellem Horsens og Vejle HEDENSTEDERNE | 7

Stadig flere får øjnene op for de mange billige og attraktive byggegrunde i Hedensted Kommune. Rekordåret 2020 blev med 80 solgte kommunale byggegrunde startskuddet til et stort salg også i 2021 og 2022. Faktisk så stort at der bliver arbejdet på højtryk for at følge med efterspørgslen.

8 | HEDENSTEDERNE

Få mere bolig for pengene

I Hedenstederne sparer du 3 4.000 kr. pr. m2 på drømmehuset i forhold til Horsens og Vejle. Et hus på 153 m2 er nemlig i gennemsnit 480.000 kr. billigere.

Og vil du bygge nyt, så er grundene også bil ligere end i Horsens og Vejle! Du kan se vores aktuelle udbud af byggegrunde på byggegrunde.hedensted.dk.

Mulighederne er mange. Uanset om du vil bo i et af de 31 større eller mindre lokalområder, eller om du vil ”helt ud på landet”, så er der gode muligheder for at finde en bolig eller byggegrund til en god pris.

Med andre ord: Du får mere bolig for pengene i Hedensted Kommune.

Tjek byggegrunde.hedensted.dk

HEDENSTEDERNE | 9

Centerbyer byder på masser af shopping­muligheder

I Hedensted Kommune har vi sat os et ambitiøst mål om at være en attraktiv tilflytter-kommune.

Både i forhold til førstegangskøberen for hvem lejligheden i storbyen er blevet for trang. For pendleren, der gerne vil slippe for motorvejstrængslen og for seniorerne, der i livets tredje halvleg gerne vil rykke tættere på børnebørnene, naturen – eller golfbanen. Knap halvdelen af de 50.000 borgere bor i de tre centerbyer; Hedensted, Juelsminde og Tørring, der alle har et dynamisk handelsliv med mange dagligvare og specialbutikker. De er med hver deres særkende og kvaliteter lokomotiver for udviklingen i deres omkringliggende lands byer. Byudviklingen sker i et tæt samarbejde mellem borgere, handels og erhvervsliv og kommunen.

Rigt handelsliv i Hedensted/Løsning Hedensted og Løsning er med deres belig genhed tæt på E45 centrale bolig , handels og erhvervsudviklingsbyer. De tilsammen cirka 13.000 indbyggere danner grundlag for et rigt butiksliv, hvor du finder alt fra dagligvarebutikker (Brugsen, Rema 1000, Lidl, Fakta og Spar) til detailbutikker inden for herre og dametøj, isenkram, sport, boghandel, Matas, vin, blomster og apotek.

I Hedensted Centret finder du både fitness og masser af idrætsforeninger. Byen rummer naturligvis også en masse andre foreninger, og Trykkerigrunden midt i byen er et sam lingssted på tværs af alder og interesser, hvor man kan skabe noget sammen.

Hyggelig handelsatmosfære i Juelsminde Juelsminde er med sin naturskønne beliggenhed, lystbådehavnen, sommer husene og de fine strande hvert år en stor turistmagnet. Igangværende projekter som en ny havneplads, en kystpromenade og renovering af bykernen vil fremhæve handelsbyens kvaliteter yderligere.

I midtbyen bliver du mødt af et spændende og varieret butiksliv i en hyggelig handels atmosfære. Her finder du alt fra dagligvarer, bøger, sportstøj, interiør, børnetøj, mode m.m.

En af de helt store attraktioner er selvfølgelig lystbådehavnen. Havnemiljøet byder, foruden de mange smukke sejlskibe, på en meget populær krabbebro og legeplads til glæde for børnene, restauranter, slagter, fiskehandler og ikke mindst to ishuse. Derudover finder du både bibliotek, apotek, lægehus og cafeer i det populære lokalom råde.

10 | HEDENSTEDERNE

Specialbutikker i Tørring Tørring ligger i et smukt landskab, som gennemskæres af Gudenåen, der er et stort aktiv for byen. Med sit gymnasium, Gudenåcentret fuld af liv og nærheden til motorvej rummer byen et stort vækstpoten tiale som både bosætnings og handelsby. I ”Gudenåcentret” finder man blandt andet topmoderne idrætsfaciliteter med sportshal, svømmehal, motionscenter, fysioterapi, fest og mødelokaler, bibliotek og borgerservice.

Byens over 25 specialbutikker byder på alt fra tøj og sko til børn og voksne til blomster, legetøj, bøger, radio/TV, briller og bager brød. Dagligvarerne finder man blandt andet i Super Brugsen, ABC Lavpris eller Netto. I midtbyen finder du desuden byens tandlæger, lægehus og sundhedshus med fysioterapiklinik mm.

HEDENSTEDERNE | 11

Vejle

Hedensted. Lige i smørhullet

mellem Horsens og Vejle

Det var ikke just Hedensted, som Mette og Paulos Georgakatos havde i tankerne, da de første gang talte om, hvor de skulle bygge rede.

Parret og deres søn Loukas boede i en villalejlighed i Aarhus forstaden Skødstrup, og i juni sidste år startede Mette i et nyt job hos Hedensted Kommune.

Tre måneder senere begyndte Paulos, der er fysioterapeut, hos Fit og Sund i Horsens. I første omgang var sigtekornet derfor rettet ind mod Horsens.

– Vi gik i tanker om at bygge selv, så vi kikkede mod Horsens. Der var bare ikke lige det, vi gerne ville have, fortæller parret.

En dag på arbejdet i Hedensted kom der et forslag fra en af Mettes kolleger:

– I kan da bare flytte til Hedensted, sagde kollegaen. Jeg begyndte vist bare at grine. Det kommer aldrig til at ske, lød den umid delbare reaktion fra Mette Georgakatos.

Hedensted?

Men et frø var sået i Mettes tanker, og en dag luftede hun dem derhjemme.

12 | HEDENSTEDERNE
Horsens

– Vi kunne da også overveje Hedensted, tror jeg, jeg sagde. Nej! Bryder Paulos ind og begynder at grine.

Som navnet antyder, har han græske rød der, men er født og opvokset i København. Derefter bragte studierne på VIA University College ham til Aarhus, så Hedensted var ikke­eksisterende i hans bevidsthed.

– For at være helt ærlig, så havde jeg aldrig hørt om Hedensted. Så det var ikke fordi, at jeg havde de store fordomme, men jeg havde bare heller ikke den store viden, forklarer Paulos.

Men det blev Hedensted Parret valgte at give Hedensted en chance, og lejede i første omgang en lejlighed, som de flyttede ind i sidste år i august. Herfra gik det stærkt med at blive overbevist om, at Hedensted var stedet for dem.

– Jeg troede bare, det var en lille flække, men der er masser af indkøbsmuligheder. Ja, der er mere liv i Hedensted end Skødstrup, hvor vi kom fra. Der skulle vi jo alligevel ind til byen, hvis vi skulle have noget andet end dagligvarer, fortæller Mette.

En anden vigtig ting, der åbenbarede sig for den lille familie, var naturen. Inden de flyttede hertil, havde de aldrig forbundet Hedensted Kommune med en smuk natur.

– Så snart du kommer bare en kilometer øst for midtbyen, åbner der sig et smukt, bakket ådalslandskab, fortæller Mette.

– Her er fantastisk natur. Jeg tror, de kalder golfbanen ”Danmarks flotteste”. Der er ikke langt til Daugaard strand, Juelsminde. I det hele taget kyststrækningen. Der er kun fem seks kilometer ned til Vejle Fjord, fortsætter Paulos.

Bygger i Hedensted Parret er nu flyttet ind i Lille Dalby Bakker. Det nye område ligger ikke længere væk fra midtbyen, end at familien kan nøjes med en bil.

– Vi kunne ikke have fået så fed en grund i Horsens til de penge, forklarer de.

Hedensted er en stationsby, og det har også været vigtigt for parret. De nævner fordelen ved at kunne være i henholdsvis Horsens og Vejle på otte ni minutter. Eneste kompromis har været, at der maksimalt måtte være en halv time til Aarhus.

– Men det er altså kun 10 minutter yderligere. Til gengæld har det betydet, at vi har fået Vejle som endnu en stor by i nærheden, siger Paulos.

En ændring i jobsituationen for Mette og Paulos er heller ingen bekymring. – Skulle man miste sit job, så er der utrolig mange jobmuligheder i en radius på 30 kilometer, siger Mette. – Vi ligger lige i smørhullet mellem Horsens og Vejle, stemmer Paulos i.

HEDENSTEDERNE | 13

Lokale initiativer blomstrer i kommunen

19. september 2021 var en festdag i Juels minde. Med nogen corona-forsinkelse var det endelig blevet tid til at indvie Danmarks største naturlegepark, der er blevet til i et tæt samarbejde mellem en række lokale aktører og sponsorer og med involvering af og støtte fra mange borgere.

Mange små, mellemstore og rigtig store økonomiske bidrag havde summet sig op til de otte millioner kroner, som naturlege parken med klatretårne, legeskibe, tarzan bane, kælkebakke, multibane, scene og padelbaner m.m. har kostet.

Med naturlegepladsen har Juelsminde fået et nyt hotspot – et samlingssted, hvor børn i selskab med forældre eller bedsteforældre kan slå sig løs i trygge rammer.

Også en multibane i Barrit, padelbaner i As og skaterparker i Hornsyld og Lindved vidner om, at de lokale initiativer blomstrer i Heden sted Kommune, og at mange ildsjæle står parat til at omsætte ideer til handling.

Dem forsøger kommunen på bedste vis at understøtte. I sin strategi for udvikling af landdistrikterne besluttede byrådet tilbage i 2014 at spille bolden over på borgernes banehalvdel via såkaldte borgerbudgetter. Det betyder, at også i 2022 har fem af kom munens cirka 30 lokalråd hver haft 75.000 kroner til rådighed til at styrke og udvikle deres område med afsæt i lokale potentialer og ressourcer.

Alt sammen for at sikre at lokalområderne fortsat er attraktive at bo i.

14 | HEDENSTEDERNE
HEDENSTEDERNE | 15Foto: Destinations
Kystlandet

Hedensted Bygger igen igen – Få inspiration til din drømmebolig

For tredje år i træk bliver Hedensted hjemby for en stor byggeudstilling, hvor man kan hente inspiration til sin drømmebolig i moderne parcelhus arkitektur, nye material er og smukt og funktionelt interiør. Samtidig kan man få gode råd og vejledning fra de fagkyndige.

”Hedensted Bygger 2022” samler denne gang seks velrenommerede byggefirmaer i Fejring Enge i en udstykning bestående af 27 byggegrunde beliggende tæt på Heden sted centrum og med kun små 20 minutters kørsel til Horsens og Vejle.

Her er let adgang til E45, gode indkøbsmuligheder, detailbutikker, skoler, daginstitutioner, idrætscenter, fritidsordning og mange foreninger.

Fejring Enge grænser op til åbne markarealer og skov med stier, kælkebakker og udsigtshøje. Og med kort afstand til f.eks. goldbane og idrætsfaciliteter.

I den aktuelle udstykning varierer størrelsen på byggegrundene fra 655 kvm. til 1.040 kvm. Med priser fra 699.000 til 1.149.000 kroner.

Den nye byggeudstilling i Fejring Enge følger i kølvandet på succes udstillinger i både Lille Dalby Bakker og Remmerslund Skovby, som begge også ligger tæt på Hedensted centrum. Førstnævnte vil fuldt udbygget om nogle år rumme 4 500 boliger og sid stnævnte op til 170 boliger, herunder lejeboliger og rækkehuse.

Som de foregående byggeudstillinger vil også den nye i Fejring Enge løbe cirka et halvt år frem til påskeferien 2022.

16 | HEDENSTEDERNE
www.hedenstedbygger.dk

DE SEKS UDSTILLERE I FEJRING ENGE

• Huscompagniet A/S

UDSTILLINGSPERIODE

HEDENSTEDERNE | 17
Byggeudstillingen åbner lørdag og søndag i uge 42, 2022 kl. 13 16
Derefter er der åbent hver søndag kl. 13 15 frem til påske 2023
Milton Huse A/S
Preben Jørgensen Huse A/S
Eurodan Huse A/S
Hybel Huse A/S
Menzer & Kristensen A/S

Altid legekammerater og plads til at lære at cykle

I Hedenstedernes 31 lokalområder er der ro og plads til at både store og små kan boltre sig.

Om det er i en af de mange foreninger, skoler eller på foldboldbanen (hvor vi har tæt på dobbelt så mange baner pr. indbygger som landsgennemsnittet) er op til dig selv.

Men en gang cykelræs med søskende og venner fra vejen er jo altid et hit.

18 | HEDENSTEDERNE
HEDENSTEDERNE | 19

Historien om Line og Casper Møller Nordahl er fortællingen om en familie, der foruden drømmehuset i Hornsyld fandt harmoni, ro og det gode naboskab.

Hornsyld. Det er den bedste beslutning, vi har truffet

20 | HEDENSTEDERNE
Horsens Vejle

– Vi havde kikket på hus i et års tid. Jeg tror, det var skæbnen, der gjorde, at vi landede i Hornsyld, fortæller Casper.

I kolde facts er Hornsyld kun omkring 800 indbyggere mindre end Lund, men der er en verden til forskel, forklarer parret:

– Vi har fået masser af gode naboer. Alle, der går tur her, stopper op og taler med hinanden, fortæller Line med et stort smil på læben.

– Ja, det er altså skønt, at man kan tale med vildt fremmede mennesker, uden at man skal føle sig mærkelig, tilføjer Casper og bryder ud i latter.

– Ja, vi er jo taknemmelige over, at de gider stoppe op og tale. Det er fedt, at sådan et lille lokalsamfund taler sammen og holder øje med hinanden på den gode måde, siger Line.

– Vi var meget os selv i Lund. Det primære segment dér var ligesom os forældre med to børn. Folk kommer hjem fra arbejde, skal lave mad og putte børn. Der var aldrig tid til at stoppe op og tale sammen, fortæller Casper.

Føles som en evighed Line og Casper Nordahl Møller beretter om livet i Hornsyld, som om de har boet der i mange år. Men det er faktisk ikke tilfældet.

– Før jul spurgte vi os selv: Har vi kun boet her i tre måneder? Det føltes som en evighed, udbryder Casper forundret. – Ja, vi forelskede os i Hornsyld. Vi er faldet SÅ godt til, supplerer Line.

Børnene på fire og fem år er puttet, og parret sidder i det hus, der også var en del af årsagen til, at de landede her.

– Vi fandt drømmehuset til den rigtige pris. Det helt rigtige miljø for vores børn. For de samme penge har vi nu et hus, der er tre gange så stort som det tidligere og omkring 20 år nyere, forklarer de.

Lille by – mange tilbud

Hornsyld har usædvanligt mange tilbud af en by på 1600 indbyggere at være, og det var også en væsentlig årsag til, at teltpælene blev banket ned her.

– Der er bibliotek, svømmehal, masser af indkøbsmuligheder og ikke mindst to skoler, den ene med overbygning, remser Line op. – Ja, og genbrugsstation, tilføjer Casper og bryder ud i latter.

– Det er altså tilbud, som man normalt ikke finder i de små byer. Vi må nok indrømme, at hvis ikke der havde været børnehave og skole op til 10. klasse, så havde vi ikke købt huset her, siger Line.

12 minutter til Horsens Men huset blev købt, og det er familien lykke lig for. – Det er den bedste beslutning, vi har truffet.

For udover drømmehuset, harmonien for børnene, roen og det gode naboskab, har familien fået meget ”oven i handlen”:

– Vi troede, vi kom til at bo længere fra vandet, end vi gjorde. Det var først, da vi kom herned at vi fandt ud af det. Vi har fem minutter til Stenhøj Strand, og på 15 minutter er vi ved ishuset i Juelsminde. Så vi er tæt på natur samtidig med, at vi bor i et villakvarter, man kan komme til for penge, slår Casper fast.

– Ja, og det pudsige er, at det tager 12 minutter at køre til Horsens. Det er hurtigere, end da vi boede i Lund, hvor vi skulle af den snørklede vej gennem byen. Det var en sidegevinst. Det så vi først, da vi kom herud, mindes Line.

HEDENSTEDERNE | 21

Barndommens venskaber – styrker parforhold og arbejdsliv i voksenlivet

Vi ved det godt selv: At have en ven giver glæde, tryghed og følelsen af at være ”god nok”

Men at barndommens venskaber er grund laget for, at man som voksen står stærkere i både parforhold og relationer på arbejdspladsen, har de færreste af os nok tænkt over.

Det er ikke desto mindre, hvad flere forskel lige børneeksperter peger på:

”Barnet får følelsen: Jeg er noget værd, når en anden godt kan lide mig. Den tro har en livslang betydning og styrker evnen til at indgå i en dybere relation med andre mennesker senere i livet”, fortæller Stig Brostrøm, der er børneekspert og forsker ved Dan marks Institut for Pædagogik og Uddannelse, i en artikel i Politikken.

Det handler ganske enkelt om, at de børn, som formår at skabe gode relationer og venskaber med andre børn, tager de gode erfaringer med sig videre i livet. Lykkes man med at få legekammerater i børnehaven og skolen, så er man mere tryg ved som ung og voksen at ”kaste sig ud” i nye relationer. Og når man har gode relationer til de mennesker, der er omkring én, så trives man.

”Når børn – og voksne – trives socialt, lægges grunden til at kunne mestre de udfordringer, man møder. Det betyder overskud, livsmod, ressourcer og den kreativitet, der skal til, for at det kan lykkes.”, siger professor Per

22 | HEDENSTEDERNE

Vidste du, at Hedenstederne har – over 200 foreninger. – institutioner og dagplejere i alle skoledistrikter

Brug dem til at få ny venner!

Schultz Jørgensen, der er tidligere formand for børnerådet, i en artikel fra Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Og trivsel opnås ikke kun via de fysiske ram mer, for eksempel kvaliteten og mængden af legetøj:

”Et godt børnemiljø handler om det sociale netværk i institutionen, blandt børnene og mellem børnene og de voksne. Kvaliteten er ikke nødvendigvis forbundet med at have et overdådigt udstyret legemiljø men at have den sociale tryghed og sikkerhed, der giver selvværd og ro til at opdage verden”, fortæller Per Schultz Jørgensen.

I vores danske samfund, hvor de fleste børn er i institution fra de er ganske små, er det derfor utrolig vigtigt, at rammerne og pædagogikken i institutionerne giver mulighed for gode sociale relationer. I artiklen på næste side kan du læse om Ølholm Børnehave, der har stort fokus på børnenes forhold til hinanden og de voksne.

Hedenstederne fokuserer på børnenes fællesskaber:

• Sundhedsplejersker skaber fællesskaber ved at starte mødregrupper

• Kommunens syn på de sociale relationer opprioriteres yderligere via en ny politik på læringsområdet, der hedder ”Klar til læring i fællesskaber”.

HEDENSTEDERNE | 23

Syv kompetencer er den røde tråd i Hedensted Kommunes bestræbelse på, at sikre alle børn uanset social eller etnisk baggrund får den bedste start på livet og gør dem livsduelige og fremtidsparate, den dag de forlader folkeskolen.

24 | HEDENSTEDERNE

Klar til Læring – en god start på livet i Hedenstederne

Robusthed:

Barnet skal lære at håndtere modgang og problemer. At tåle egne og andres følelser.

Automatisering: Øvelse – og succes – gør mester. Giver barnet en tro på at kunne noget selv.

Behovsudsættelse:

At kunne udsætte egne behov er nødvendigt for at lære og indgå i en social relation.

Nysgerrighed:

En forudsætning for at barnet bliver i stand til at fordybe sig i ukendte emner.

Vedholdenhed:

At kunne fastholde koncentrationen og lukke indre og ydre påvirkninger ude.

Selvregulering/-disciplin:

At vænne barnet til at holde sig inden for givne rammer og regler.

Gode omgangsformer:

Fornuftig og ordentlig kommunikation er grundlaget for læring og fællesskab.

Forskning viser, at de kompetencer, som børn lærer tidligt, har stor betydning for dem resten af livet. Grundlaget for deres videre færd i livet lægges altså fra barnets fødsel, hvor børnenes grundlæggende behov skal dækkes, og forudsætningerne for læring skal stimuleres.

I Hedensted Kommune er vi optagede af at skabe de bedst mulige vilkår for de børn, unge og familier, der bor her.

Vi har derfor sammen med børn og unge, forældre og fagpersoner skabt en Børne og Ungepolitik, som synliggør, hvor vi skal bevæge os hen. Både når det går godt, og børnene og de unge trives, men også når tilværelsen i kortere eller længere perioder er vanskelig, og der er brug for en hjælpende hånd.

Det gør vi ved at have fokus på Børne og Ungepolitikkens fire pejlemærker: 1. Mod på livet og lyst til læring 2. Fællesskaber: Gode steder at være og lære 3. Forældre og andre betydningsfulde voksne gør en forskel 4. Sundhed: fysisk og mental

Sammen skaber vi bevægelse, så børn og unge i forpligtende fællesskaber udvikler sig til livsduelige og fremtidsparate mennesker.

Læs politikken på Hedensted Kommunes hjemmeside: www.hedensted.dk/boerne og ungepolitik

HEDENSTEDERNE | 25

I den lokale boldhal i Ølholm er et smil og et hej fra en 9-årig til en 4-årig ikke spor usædvanligt. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at de to børn kender hinanden fra den fælles morgenmad i børnehaven, eller at den 4-årige har set den 9-årige, når de ”store” børnehavebørn bliver fulgt over i skolen for at snuse til den kommende skolegang.

Både små og store kan være gode venner

Fællesskabet og de sociale relationer mel lem børn er centralt i Hedensted Kommunes dagtilbudspolitik. En af grundtankerne er, at børn lærer meget igennem samværet med andre – både faktuel viden men i høj grad også det at begå sig i verden med indlevelse i og forståelse for andre.

Men hvordan fører man sådan en politik ud i praksis?

I Ølholm lever børnehave, SFO og skole under samme tag. Og lige ved siden af ligger i øvrigt en stordagpleje. Både børnehavebørn og SFO børn, der møder tidligt, spiser mor genmad sammen. Med de samme voksne hver dag, vel at mærke. Børnene kan bruge hinandens legepladser, og når man går i 6. klasse, har man mulighed for at blive frivil lig ’mini pædagog’ i børnehaven en time om ugen. Hvis man altså skriver en ansøgning til børnehave og SFO leder Anette Nielsen.

Når de store børnehavebørn nærmer sig skolealderen, er de af og til med i skolens

aktiviteter for at lære deres ”nye voksne” at kende. De møder dog altid ind i deres velkendte børnehave og følges over i skolelokalerne af Anette. Er der mindre børn, der har lyst til at følge med på gåturen – og det er der ofte – så er de meget velkomne.

For at sikre optimale rammer for venskaber og gode sociale relationer er børnene i børnehaven ikke delt op i de klassiske stuer.

I Ølholm har man forskellige hold á ca. 17 børn, som har udskiftninger hver 3. måned. Der er for eksempel et modtagehold med de yngste. Derudover varierer typerne af hold, fx har man forsøgt med opdeling efter køn, alder eller helt på tværs af alle børn. Hvis nogen trænger til nye relationer eller venner, bytter man løbende rundt. Man er på holdene fra kl. 9 12, derefter er der fælles aktiviteter.

”Det handler om, at alle er trygge og har gode relationer. Når man er tryg, har man modet

26 | HEDENSTEDERNE

Vidste du, at Hedenstederne gennem de seneste ti år har ligget i toppen, når der er lavet undersøgelser af, hvor mange 35 årige, der efter at have været fraflyttet i mindst to år er flyttet tilbage til deres hjemegn. Den seneste undersøgelse fra 2021 viser, at hver 6. vender tilbage til kommunen.

Noah og Sofie er to særlig gode venner i Ølholm børnehave. Noah venter gerne på Sofie, når der skal spises madpakker og Anette Nielsen, leder af SFO og børnehave, er allerede inviteret med til deres fremtidige bryllup.

For som Noah siger: ”Når vi bliver voksne, skal Sofie og mig giftes, og du må gerne komme med”

til at prøve nye ting. Sammen med en ven tør man gynge lidt højere på gyngen, end hvis man er alene. Og måske får man modet til at invitere andre ind i legen – og til at opfinde nye lege. Det er kompetencer, som man kan bære med sig videre i skolen og voksenlivet.”, fortæller Anette Nielsen, der er leder af både børnehave og SFO.

”Nogle forældre synes umiddelbart, det lyder utrygt med skift hver 3. måned, men der er altid en fast voksen på holdet og altid nogen børn, man kender. Desuden har de voksne stort set de samme arbejdstider hver dag, hvilket bidrager til trygge rammer. Faktisk kender alle børn og voksne hinanden rigtig godt. Børnene trives godt i det. Og hvis de ikke gør, så snakker vi voksne sammen og ændrer på rammerne.”

Og der må være noget om, at børnene trives i Ølholm. Man kan i hvert fald konstatere, at 12 ud af de 50 børn i børnehaven har forældre, som selv har gået der som små. Forældre, der altså har valgt at stifte familie i samme

lokalområde, som de selv er vokset op i – og som har gået i den samme børnehave. Og for ”nye” familier er der masser af muligheder for at komme med i det lokale fællesskab via forældrekaffe, fællesspisninger og andre arrangementer lavet af forældrerådet eller børnehaven. Sidst men ikke mindst er der altid mulighed for en hurtig snak eller hils en på den fælles parkeringsplads, hvor der hentes og bringes børn fra 0 12 års alderen!

Anette Nielsen. Leder af Ølholm, børnehave og SFO
HEDENSTEDERNE | 27
28 | HEDENSTEDERNE

99% flere folkeskoler end i resten af landet

Som en af de ganske få kommuner i hele landet har vi ikke lukket en eneste skole siden kommunalreformen i 2007. Faktisk har vi åbnet en ny! Det giver os alt i alt 21 folkeskoler fordelt i kommunen:

Barrit skole. Daugård skole. Glud skole. Hedensted skole. Hornsyld skole. Juelsminde skole (billedet). Korning skole. Lindved skole. Løsning skole. Rask Mølle skole. Rårup skole. Skolen i Midten. Stenderup skole. Stjernevejskolen. Stouby skole. Tørring skole. Uldum skole. Ølholm skole. Ølsted skole. Øster Snede skole. Aale Hjortsvang skole.

HEDENSTEDERNE | 29

Det vi gør for og med hinanden er vigtigere end frisk luft, sund kost og motion.

Juelsminde. Fællesskab er nøglen til et langt og godt liv

Vi ved det kun alt for godt. Motion og sund kost - så skulle billetten til et langt liv være sikret. Forskere i ind- og udland har entydigt peget på, at personer, der dyrker motion, lever længere. Men i de senere år er billedet blevet nuanceret.

Det er, viser det sig nu, ikke lige meget, hvilken motion du dyrker. Det afgørende er, at du gør det sammen med andre. Social sport som fodbold, tennis eller badminton kan tilføje næsten 10 år ekstra til dit liv. Og til trøst for de, der måske ikke lige er til sinds at hoppe i fodboldstøvler eller svinge ketsjer en, så er der godt nyt at hente i den nyeste forskning. Den viser, at tætte relationer, fællesskabet – ja, social integration i det hele

taget faktisk overtrumfer frisk luft og mo tion, når det handler om at sikre sig et langt og godt liv.

Tilbage i istiden var vores forfædre klar over, at det at være en del af et fællesskab var eneste måde at overleve på. Sammen kunne man nedlægge bytte og sikre slægtens overlevelse. Også i dag er vi i høj grad af hængige af hinanden. Forskere har i dag påvist, at det at være en del af noget større er en livsbetingelse, der sikrer vores mentale sundhed og det, der gør, at vores liv giver mening. Men inden du nu slår dig til tåls med dine mange men måske også lidt over fladiske Facebookvenner og grupper, så er forskerne parat med en løftet pegefinger.

Horsens
30 | HEDENSTEDERNE

De fællesskaber, du indgår i, skal nemlig rumme mulighed for, at du ikke blot kan spejle dig i dem men også nok så vigtigt have en følelsesmæssig tilknytning til dem, for at det lange og gode liv er sikret. Relationer og fællesskaber kræver, at man investerer sig selv og også tid i dem.

I en undersøgelse foretaget af Spar Nord svarer syv ud af ti danskere, at vi er blevet mere individualistiske og tænker mest på os selv. Mobiltelefonen og de sociale medier opfattes af de fleste som en overfladisk sam værsform. Et flertal peger derfor på lokale initiativer som meget vigtige og på, at det nære fællesskab sikrer mening og tryghed i en tid, hvor fronterne i samfundet som hel

hed er trukket hårdt op. Ikke uden grund har der gennem de senere år været støt stigende fokus på, at det vi gør for og med hinanden er den mest effektive livsforlænger.

HEDENSTEDERNE | 31
Sverrigsvej i Juelsminde: Fællesspisning med naboerne

As. 3 sikre point på fællesskabskontoen

Horsens Vejle

En sejr blev det ikke til for old boysholdet i As mod lokalrivalerne fra Hedensted, men spillerne nyder det stærke venskab og et sammenhold, der rækker ud over kridtstregerne.

Der er blæst til lokalopgør på As Stadion. Efter to nederlag i træk skal old boys holdet i As denne onsdag aften på hjemmebane sætte tre sikre point ind på kontoen, når lokalrivalerne fra Hedensted kommer på besøg.

Mens august solen langsomt sænker sig over Juelsmindehalvøen, går det da også kun én vej for As­mandskabet fremad. Som mejetærskeren på marken, der støder op til stadion, tromler hjemmeholdet hen over gæsterne, og kan gå til pause med en sikker 3 0 føring. Taktikken, der minutiøst blev lagt før kampen, er fulgt til punkt og prikke. ”Det her kan ikke gå galt”, som holdets skadede topscorer konstaterer fra sidelinjen.

Det kan det så, skal det hurtigt vise sig. På ti gyldne Hedensted minutter i 2. halvleg må As målmand og anfører Michael Meiniche frustreret hente bolden ud af netmaskerne tre gange. Skuffelsen er derfor til at tage og føle på, da 3. halvlegs øllen skylles ned i om klædningsrummet.

”Jeg hader at tabe, og det uanset om det er i fodbold, eller jeg skal samle et skab fra Ikea. Pyt mentaliteten er bare ikke mig”, lyder det fra den 33 årige anfører.

Knap så skuffede er holdkammeraterne, 39 årige Miki Jensen fra Hornsyld og 31 årige Jan Marshall fra Juelsminde. Fællesskabet på og uden for banen vægter for dem begge tungere end resultatet af kampen, bedyrer de.

”Men man får jo hele pakken, fællesskabet, hyggen og fodbolden,” siger Jan Marshall, der både har været træner for ungdomshold og seniorer siden han var 17 år.

32 | HEDENSTEDERNE

Miki Jensen har delt sit talent i to og spiller Old Boys bold i As og seniorbold i Horn syld. Han har i flere år været formand for ungdomsfodboldafdelingen i Hornsyld og har haft gavn af den træneruddannelse, som han i sin tid fik på den nærtliggende Hellebjerg Efterskole. Han, der i år blev kåret til Årets Hornsyld borger, har bestyrelses poster i grundejerforeningen, byfesten og idrætsforeningen, mens hustruen sidder i skolebestyrelsen.

”Når man bor i et lille lokalsamfund, er det svært ikke at blive involveret. Og jeg synes jo også, at hvis man har ressourcerne og tiden, så bør man bidrage og give noget igen til sit lokalsamfund, så de gode ting, vi har skabt

i fællesskab, kan videreføres, siger han og tilføjer:

”De fleste af byerne her i kommunen har en størrelse, hvor man er på fornavn med de fleste.

Michael Meiniche har efterhånden fået skyllet skuffelsen ned. Han boede nogle år i Frederikshavn og er i dag bosat i Horsens. Men han er ikke i tvivl om, hvor han finder fællesskabet.

”Jeg glemmer aldrig den varme og positive modtagelse jeg fik her i fodboldklubben i As, da jeg som 16 årig stoppede med at spille i Juelsminde. Sammenholdet i klubben er

helt utroligt godt og er årsagen til, at klubben overlever i en tid, hvor flere klubber i områ det enten lukker eller fusionerer.

”Jeg var i hvert fald aldrig i tvivl om, at jeg skulle tilbage hertil. Jeg er ikke specielt so cialt anlagt, men klubben her i As er et stort frirum for mig“, siger Michael Meinche.

Øllet er drukket, humøret genvundet og ”verdenssituationen” i As og omegn ved at være vendt op til flere gange, så 3. halvleg er på nippet til at blive fløjtet af. På vej ud af døren falder snakken på vigtigheden af, at

man rundt omkring i klubberne holder fast i 3. halvleg og ikke bare forsvinder hver til sit som dug for solen, så snart det sidste dom merfløjt har lydt.

”Faktisk har vi i Hornsyld indført bødestraf, hvis man tager hjem for tidligt for netop at understrege vigtigheden af fællesskabet, smiler Miki Jensen.

Ganske vist kastede lokalopgøret mod Hedensted kun et enkelt point af sig til tabel len, men til gengæld blev der igen sat 3 sikre point ind på fællesskabskontoen i As.

HEDENSTEDERNE | 33
Old boys holdet i As
34 | HEDENSTEDERNE
Solsiden, Juelsminde

I Juelsminde bor man, hvor andre vælger at holde ferie.

Byen er med sin beliggenhed ved vandet et særdeles attraktivt sted at bo.

365 dage med det gode liv for alle.

HEDENSTEDERNE | 35

synes, at vi har fået hele pakken her i Hedensted”

I Hedensted Kommune har 500 børn og unge mulighed for at udfolde deres livsglæde og kreativitet på Kulturskolen, som kan tilbyde undervisning i musik, drama og billedkunst.

”Goddag, goddag, goddag/så er vi her igen/ goddag min søde ven.”

Klokken har passeret 16 på uret i musikloka let på Hedensted Skole, og spredt på gulvet sidder syv forventningsfulde børn i alderen 1 3 år. Nogle af dem i selskab med far eller mor, mens andre er ledsaget af en af bedsteforældrene til det ugentlige musikalske frirum.

Musikunderviseren klapper takten til velkomstsangen på sine knæ, og børn og forældre klapper med.

I løbet af den næste lille time bliver der sunget, spillet og leget lystigt, mens under viseren frem fra sit skab tryller bolde, tylstof og trommer, som indgår i sanglegene, og ikke mindst trommerne bliver taget imod med

stor begejstring i børneflokken. Så stor, at det ikke altid er lige nemt for underviseren at lokke dem fra tumlingerne igen, når legen er forbi.

Klassikere som ”Hjulene på bussen” veksler med nye sange og sanglege, og børnene – og de voksne – forsøger efter bedste evne at følge underviserens kropsbevægelser.

Nyder at slå sig løs Blandt deltagerne denne eftermiddag er 33 årige Michael Kvist og hans 2 årige datter Celestine. Michael læste om Kulturskolens tilbud til de yngste på Facebook og begge nyder de det musikalske samvær med andre. ”Vi flyttede sidste år fra Horsens til Heden sted, og Kulturskolens tilbud er en god måde at komme i kontakt med andre børn og voksne på, og Celestine nyder virkelig at slå sig løs, siger Michael Kvist og tilføjer:

”Kulturudbuddet betyder meget for, hvor vi vil bo, altså at der er skole og gode kultur og fritidsaktiviteter. Og jeg synes, at vi har fået hele pakken her i Hedensted.

”Jeg
36 | HEDENSTEDERNE
Michael

Kultur for alle! Kulturskolen Hedensted…

Tilbydermere

aldreihelekommunen.

Med på holdet er også 43 årige Hilda Johannesdottir og Julian på godt halvandet år, der for et år siden flyttede til Hedensted fra Næst ved.

”Julian elsker musik, han lærer så meget og udvikler sig gennem legen og musikken. Og så er det utrolig sjovt at lære det sammen med andre børn og voksne, siger hun.

Drama og kunst ”Musik og Leg” holdet er blot et af mange til bud i Hedensted Kommunes Kulturskole, et tilbud til børn og unge, som har lyst og evner til at udfolde sig musikalsk, på en scene eller med pen og pensel.

På den musikalske front lokker babyrytmik, børnehold, musikværksted og karrusel, børnekor, instrumental og sangundervisning og sammenspil. Resultatet af de rytmiske udfoldelser præsenteres for forældre, bedsteforældre og andre interesserede ved jule og kulturskolekoncerter.

Fra 3. klasse og opefter er der mulighed for at slippe energien og følelserne løs på

et dramahold, som arbejder hen mod en afsluttende forestilling i april. Har man mere lyst til at udfolde sig kreativt med former og farver, kan børn fra 2. 9. klasse gå til billed kunst. Her præsenteres sæsonens produk tion på en afsluttende udstilling.

Initiativ og ansvar Celestine og Julian er blot to af i alt cirka 500 børn og unge, der hvert år er tilmeldt Kulturskolen med et samlet årligt budget på omkring fem millioner kroner. Kommunens støtter med ca. 3,2 millioner kroner og staten med ca. 700.000. Den sidste million kroner er elevbetaling.

”I Kulturskolen får børnene og de unge ud viklet deres kreative evner, de lærer at tage initiativ og ansvar, at tackle udfordringer, at skabe sammen med andre og dermed også at samarbejde og tilpasse sig et fællessk ab. Det er utrolig vigtige egenskaber, som eleverne tilegner sig, og derfor bliver de også ofte til aktive og kreative borgere senere hen i livet”, siger Claus Søndergaard, leder af Kulturskolen.

end 50 specifkkefagtilbud ti alle
erstøtterdinøvrigelæringiskolen
venskaber på tværs af
Grevi d g h ø k v al i fcered eundervisere ,somtagerudgangspunkt i dineforudsætninger.
lædenoglysten t i l a t æ r e Kom med ind i teatrets
Slipfantasien
billedkunsthold. Fåundervisning sammen meddin farellermori vores ”Togenerationer” Steffen Musikerfedt,isærsammenspil. Viharetgodtmiljøogsammenhold. MusikTalentTørringharforberedtmigtilgymnasiet. Jasmin Jegharlærtrigtigmegetommusik. Jegblivermeremodigafatspillemusik. Denbedsteoplevelsevarvoresturne. – fordig,der elskermusik,billedkunstogdrama Banddag | Teaterforestilling | Sammenspilsdag | Fernisering | Koncerter | Musical Følgospå facebookoginstagram sæsonGlæddigtil 21/22!Tilmelddignu! Sealletilbudpå www.kulturskolenhedensted.dk Kreativ fordybelseog fællesskabidit nærmiljø HEDENSTEDERNE | 37
Skaberrumforfordybelse og fællesskab–iditnærmiljø
Und
Giverdigenunikmulighedforatopbyggenye
alderogklassetrin
Byggerpåg
forunderligeverden påvores dramahold.
ogkreativitetenløs påetafvores

Over 200 foreninger

i Hedenstederne

Om du er til sport, kreative sysler eller noget helt tredje, finder du helt sikkert en forening, der vil byde dig velkommen. Her finder du fællesskaber og glæde over fælles interesser, som håndboldpigerne i Juelsmindehallen. Masser af frivillige lægger stor energi i kommunens foreninger. Mange foreninger giver gratis prøvetimer.

Find din forening på conventus.dk/hedensted

38 | HEDENSTEDERNE
HEDENSTEDERNE | 39

Horsens Vejle

Ølholm. Vores hus ville have kostet en million mere i Vejle

Det var ikke blot huspriserne, der drev Kristi na og Frederik Buch Dixen fra Vejle til den lille landsby Ølholm i Hedensted kommune. Men de var kraftigt medvirkende.

– En af årsagerne til, at vi kikkede herud, var prislejet. Huset, vi sidder i, ville koste en mil lion mere i Vejle, fortæller parret.

En betragtelig sum penge at spare for blot at flytte sig 25 kilometer og udnytte fordelene ved en stor by som Vejle.

– Det tager under et kvarter at køre til Bilka, og på 20 minutter er vi i Vejle midtby. Så en anden vigtig årsag er vejnettet. Vi bor tæt på motorvejen, siger Kristina Buch.

Gode forhold for børnene Da Kristina og Frederik valgte at rykke teltpælene op fra Vejle, var de ved at stifte familie. Sofie var kommet til, og Simon var så småt på vej.

Den lille familie var på udkik efter et mindre og mere trygt lokalsamfund.

– Jeg er nok lidt af en tryghedsnarkoman, erkender Kristina.

– Så vi prioriterede især nogle gode forhold for børn. Ingen trafik, kort vej til institutioner og i den dur, fortsætter Kristina.

40 | HEDENSTEDERNE

Nabokommunen Hedensted var derfor oplagt. Masser af små lokalsamfund og stadig kort afstand til børnenes bedsteforældre i Vejle og Jelling.

Nu var spørgsmålet, hvilket lokalsamfund, det så skulle være?

– Først talte vi om en byggegrund, og vi reserverede faktisk en grund i Lindved, fortæller Frederik.

Masser af nye venner

Men pludseligt dukkede der et interessant hus op i Ølholm tæt på Tørring.

– Jeg kendte nogen herude, så det var jo oplagt at spørge dem, hvordan det var at bo her med børn. Ja, og huset var klar, haven var færdig, og beliggenheden var perfekt med kun 200 meter til børnehave og skole, siger Kristina.

Den lille familie flyttede ind i det nyere hus for tre og et halvt år siden, og nu står for delene ved deres beslutning i kø.

Noget af det, vi er gladest for, er, at vi har fået så mange nye venner. Det havde vi ikke drømt om. Her er et fantastisk sammenhold, vi kommer hinanden langt mere ved end i Vejle, og vi holder øje med hinanden. I Vejle anede vi ikke, hvem vi boede ved siden af, mindes Kristina.

Byg din drømmebolig i Ølholm

Tæt på skole, SFO, børnehave og stordagpleje er der netop udbudt 11 attraktive byggegrunde i Guldagerparken, Ølholm.

Se meget mere på: byggegrunde.hedensted.dk/oelholm

– Vi synes, det er en virkelig attraktiv by, for der er mange tilflyttere med små børn. Ølholm er i vækst i forhold til børnetal, så børnene leger på kryds og tværs. De får venner på nogle nye og andre vilkår, siger Frederik.

– Efter vi er flyttet herud, er vi også blevet opmærksomme på de lette overgange i institutionerne, fordi børnehave og skolen ligger samme sted. Så de kender jo nærmest de forskellige pædagoger og lærere, forklarer Kristina.

Kan ikke forstille sig andre steder Motorvejen kan høres fra familiens hus. Kun i starten var det noget, de bemærkede, I dag er det mere et vidnesbyrd om, at når idyllen i det lille lokalsamfund skal brydes, kan man nå store byer som Vejle, Herning og Horsens på kun 20 til 40 minutter.

– Nu kan vi ikke forestille os at bo andre sted er. De nærmeste naboer er samme sted i livet som os. Vi har opbygget nogle relationer og venskaber, som vi slet ikke kan forestille os at skulle genskabe et andet sted, siger Kristina, mens Frederik nikker.

Parrets forældre bor ret tæt på Ølholm, så lige for deres familie er der ikke langt til bed steforældrene. Men de har observeret en ny trend i den lille by.

Ja, nu kan vi jo se, at bedsteforældrene begynder at flytte herud for at komme tættere på børnebørnene.

HEDENSTEDERNE | 41

Horsens Vejle

Bliv nabo til den betagende natur ved Uldum Kær

42 | HEDENSTEDERNE

Uldum Kær er et stykke enestående natur og et af de mest besøgte mose og kærarealer ved Gudenåen. Tørvegravning under 1. og 2. verdenskrig har skabt rige muligheder for plante , fiske og fugleliv, og ca. 1050 ha. af kæret er af EU udpeget til Natura 2000 område.

På hedensted.dk/ture kan du finde en guide til vandre og cykelruter i kommunens mange rekreative områder og til de 70 km. kyst, der giver rig mulighed for at sejle, fiske, surfe og bade.

HEDENSTEDERNE | 43

Fremtidens luksus Tid, enkelthed, nærhed

De fleste vil sikkert, når de hører ordet luksus, tænke stort og lækkert hus, dyre biler, eksklusive smykker, designermøbler og mange og lange ferierejser eller ophold i egen hacienda i Sydeuropa.

Vores opfattelse af luksus er langt hen ad vejen knyttet til materielle goder. Men noget er ved at ske. De seneste års øgede fokus på kli ma, miljø, overforbrug og ressourceknaphed er ved at sætte en helt ny dagsorden for hele kloden.

På forkant af hele klimadebatten forudså en af Tysklands førende samfundsdebattører, Hans Magnus Enzensberger, allerede tilbage i midten af 1990’erne den udvikling. I essayet ”Efter overfloden” forudsiger han, at vores opfattelse af luksus i fremtiden vil ændre sig radikalt. Vores begær efter at eje en overflod af materielle ting vil blive afløst af længslen efter nye luksusgoder som tid, ro, enkelthed, nærhed, miljø og sikkerhed.

Susan og Jesper med børn, Rask Mølle
44 | HEDENSTEDERNE

Luksus vil ifølge Enzensberger være at beskæftige sig med netop det, man vil, når man ønsker det. ”I øjeblikket ønsker de fleste stadig at få et større forbrug af ting og tjenester. Men der er også et voksende mindretal af folk, der føler, at deres liv er overfyldte. Der er et problem med overmættelse og fråds; en følelse af, at der er for meget. Alle ved, at der er for mange biler, og går man i et stor magasin, er det overfyldt af folk, støj og ting,” uddybede han sine synspunkter i dagbladet Information.

Flere vil ifølge Enzensberger stræbe efter at opnå en enkelthed i deres liv, og flere vil søge den uden for de større byer. De vil søge ud til landkommuner med masser af natur og re nere luft. En tendens som ifølge samfundsforsker Jesper Bo Jensen kun vil blive styrket i de kommende år.

”Nu begynder vi at nærme os et tidspunkt, hvor man godt kan arbejde i storbyen og bo et andet sted. I dag er det ofte i orden at komme ind på arbejde to dage om ugen og arbejde hjemmefra resten af tiden. Hvis vi kigger 10 15 år frem vil det sandsynligvis være i orden kun at møde frem en til to gange om måneden, fordi der kommer andre former for kommunikationssystemer,” udtalte han i ok tober 2018 til Horsens Folkeblad. Og tilføjede:

”Udflytningen fra de større byer startede i 2014 og tager stadigvæk til. De unge børne familier er begyndt at fortælle om, hvor fedt det er at flytte ud, og hvor glade de er for det. Det genererer flere, som flytter ud.”

HEDENSTEDERNE | 45
Unge børnefamilier vælger i stadig højere grad de større byer fra til fordel for et mere enkelt liv tæt på natur, og hvor man kommer hinanden ved.

Rask Mølle. Tæt på by og alligevel for sig selv

Susan og Jesper Riel har med deres fire børn valgt at bo på landet, hvor de nyder roen, friheden, det stærke sammenhold og det aktive foreningsliv i nærmiljøet.

Da vi for et par år siden sidst besøgte Susan og Jesper Riel i deres lille idylliske husmandssted uden for Rask Mølle var der gang i den store ægproduktion. Sønnen Valdemar på i dag ti år havde af sin oldefar fået foræret nogle høns, og nu havde det entreprenante barnebarn med sine 120 høns og god back up fra den medarbejdende bestyrelse bestående af mor og far sat gang i en større ægproduktion.

Det har han så ikke længere. Med fire børn blev æg eventyret alligevel for tidskrævende for forældrene, og Valdemar nøjes nu med efter skoletid at hygge sig med fem høns, der lægger æg til husbehov.

Ro og frihed

De 37 årige forældre, Susan og Jesper Riel, faldt for 14 år siden pladask for det lille idylliske husmandssted med tilhørende fem hektar jord i nærheden af Rask Mølle.

”Vi har fået væsentligt mere for pengene, end vi ville få i Horsens eller Vejle, og så bor vi centralt, tæt på store byer og motorvej men

46 | HEDENSTEDERNE
Horsens

har indrettet os med den ro og frihed, der giver os mulighed for at gøre de ting, vi gerne vil,” siger Susan Riel. Børneflokken tæller foruden Valdemar 12 årige Benedikte, Sofia på 5 år og Dagmar på 21/2 år.

Jesper ”far til fire” Riel, der stammer fra Aarhus, er projektleder hos HedeDanmark i Kolding, er uddannet landmand og har tidligere været selvstændig entreprenør. Desuden har han skærpet kompetencerne med en merkonom uddannelse i erhvervsøkonomi.

Stjernehav på himlen

Kontoruddannede Susan er født og opvok set i Ølholm.

”Vi ville bo tæt på by og alligevel for os selv. Her kan børnene løbe frit rundt i den natur, der omgiver dem. Vi kiggede på hus i både Aarhus og ved Skanderborg, men jeg tror ikke, det kom bag på vores familie og venner, at vi endte med at købe det her sted. Og jeg har faktisk familie i Aarhus, som rigtig gerne vil herud, hvor man kan høre fuglene kvidre, og hvor jeg på min aften gåtur ofte oplever både ræv og rådyr,” siger Jesper Riel.

HEDENSTEDERNE | 47

”Ja og så er her virkelig mørkt, når det er mørkt. Især i starten stillede vi os ofte ud på græsplænen sent om aftenen og bare lagde nakken tilbage for at opleve stjernehavet over os,” tilføjer Susan.

Stærkt sammenhold

Der bor rigtig mange børnefamilier i og omkring Rask Mølle, så der er masser af legekammerater i nærheden, om end det ifølge hende kræver lidt mere ”arrangeren”, end hvis man boede i en by med legekammeraterne lige rundt om hjørnet.

”Vi blev meget positivt overraskede over, hvor engagerede og aktive folk er herude, og her er tingene lokalt forankrede. Ikke som i en storby, hvor børnene på for eksempel et fodboldhold kan bo i vidt forskellige dele af byen,” siger Jesper.

Der er ifølge parret et stærkt sammenhold i lokalmiljøet og et aktivt foreningsliv, hvor de begge har taget deres tørn som frivillige. Efter en kortere pause er Susan nu igen frivillig i ROI Rask Mølle og Omegns Idræts forening. Familien råder også over en plan tage med æble , pære , abrikos og kirse bærtræer, som de har stor gavn og glæde af.

”Jorden herude er registreret som økologisk, og ligesom stadig flere danskere stiller vi store krav til det, vi og vores børn spiser. Og heldigvis er kravene til danske fødevarer høje,” siger Susan.

”Man skal være indstillet på, at det kræver tid at bo på den her måde. Der er altid ting, der skal vedligeholdes eller renoveres. Men så er det jo heldigt, at jeg slapper af med det. Der er ikke noget mere afstressende end at sætte sig op på havetraktoren og bare nyde omgivelserne,” supplerer Jesper.

48 | HEDENSTEDERNE

Du kan opleve familien Riel i en af de humoristiske videoer med den selvudnævnte brandingekspert Carsten Brand Andersen (se side 62 63).

Videoen finder du sammen med de fem øvrige i serien på hedenstederne.dk og på Youtube under titlen ”Et sted mellem Horsens og Vejle”.

HEDENSTEDERNE | 49

Bliv nabo til de fedeste spor i Bjerre skov

50 | HEDENSTEDERNE

Bjerre Skov byder på både smuk natur og udfordrende oplevelser for mountainbikere, trailløbere, vandrere, ornitologer, botanikere, kunstmalere m.fl. og er blot et af mange rekrea tive områder, som står til rådighed for alle, der vil have sved på panden og elsker naturen. Rundt om i kommunen finder du kilometervis af løbestier, ”hjertestier”, mountainbikeruter, tre svømmehaller, to golfbaner og verdens største parkourbane.

Se mountainbikeruterne på www.bjerremtbspor.dk

HEDENSTEDERNE | 51

Hornsyld. Vil du gå termovejen?

Du tænker sikkert ikke over det til dagligt. Men lige under dine fødder, nede i jorden, løber energistrømme, som, når de bliver tæmmet og inddæmmet, kan udnyttes til at både opvarme og afkøle vores huse. Vil du opleve, hvordan fremtidens grønne energiforsyning tager sig ud, kan du slå et smut omkring Danmarks første termovej på Vestergårdsmarken i Hornsyld.

Med termovejen sætter kommunen en tyk streg under sine klimavenlige og grønne visioner. Kommunen har også tidligere i etableret et stykke klimavej på Dalbyvej i Hedensted. Her blev regnvand opsamlet under 50 meter vejbane udnyttet til at opvarme en nærliggende daginstitution. Det er blandt andet erfaringerne herfra, der er overført til termovejen, hvor foreløbig seks grunde er udstyret med en CO2 neutral og effektiv energiforsyning.

Den bæredygtige og lokalt producerede energiforsyning, som termovejen udgør, er et resultat af et samarbejde mellem en række interessenter og kan foruden at levere varme og køling også opmagasinere overfladevand fra grundene i perioder med

meget af den nedbør som de fleste klima forskere nu er enige om, at vi i fremtiden får stadig mere af.

Når hele området i Hornsyld er fuldt udbygget vil det fremstå, som et spændende boligområde med 150 200 boliger.

De står bag

termovejen:

Projektgruppen består af VIA University College Horsens, som forestår projektledelsen. Hedensted Kommune er grundejer. Desuden deltager Hedensted Spildevand, Løsning Fjernvarme, NCC, Energy Machines, Geodrilling og Plan Energi. Projektet er støttet af EU.

Horsens

Vejle

Vejen adresserer to af tidens store klimaud fordringer i én og samme løsning, nemlig håndtering af den stigende mængde regn vand og produktion af bæredygtig varme.

Dette sker hhv. gennem permeabel asfalt og jordvarmeslanger under vejen.

Se de 6 byggegrunde på byggegrunde.hedensted.dk/hornsyld 52 | HEDENSTEDERNE
HEDENSTEDERNE | 53

Er dit ”barn” klar til gymnasiet?

Sandsynligheden for at man gennemfører en ungdomsuddannelse er størst, når man trives socialt. Både på Tørring Gymnasium og på Vejlefjordskolens Gymnasium er der både et godt socialt og fagligt miljø.

På Tørring Gymnasium fremhæver eleverne netop det sociale miljø, når de bliver spurgt, hvad der kendetegner deres gymnasium. Og det bliver hvert år bekræftet i undersøgelsen af elevernes trivsel.

Med fællesskabet kommer fagligheden, og gymnasiet sætter en ære i at kunne tilbyde

en høj faglighed og et godt undervisnings og arbejdsmiljø for både elever og ansatte. Målt på løfteevne, ligger Tørring Gymnasium på en flot 15. plads ud af 131 almene gymnasier (målt på elevernes afgangskarakterer). I 2017 lå gymnasiet desuden i top 3 i Syd og Sønderjylland målt på karakterniveau.

Udover den daglige undervisning har gym nasiet en række initiativer, der støtter elev ernes interesser og talenter – eksempelvis talentudvikling i dansk, MusikTalent Tørring (samarbejde med Musikskolen i Hedensted) og samarbejde med Insero i naturvidenskab.

54 | HEDENSTEDERNE

I Hedensted Kommune finder

I hele to gymnasier: Tørring Gymnasium og Vejlefjordskolens Gymnasium.

Vejlefjordskolens gymnasium er et privat gymnasium og et såkaldt kostgymnasium – dvs. man kan bo på skolen i de 3 år, man er gymnasieelev. En stor del af gymnasieeleverne benytter sig af denne mulighed.

I fritiden kan man som kostelev dyrke en masse fritidsaktiviteter, som findes på skolen, eksempelvis sport, natur, heste og musik.

Vejlefjordskolens gymnasium er et af landets mindste gymnasier. Det giver en stor styrke i forholdet til den enkelte elev. Vejlefjordskolen er i øvrigt en kombineret skole, der ud

over gymnasium for både dag og kostelever tilbyder efterskole, grundskole, børnehave og vuggestue. Skolens værdigrundlag bygger på kristne værdier og lægger vægt på fællesskab, respekt for andre og rummelighed.

Horsens

Vejle

HEDENSTEDERNE | 55
56 | HEDENSTEDERNE

Her

Med det gode liv på landet har du mulighed for at blive selvforsynende med bær og grøntsager.

HEDENSTEDERNE | 57
kan børnene nyde godt af naturens rige gaver

Carsten Steffensen

Erhvervschef

M: 40 84 04 26

Carsten.Steffensen@ Hedensted.dk

Claus Bayer Jørgensen

Erhvervskonsulent

M: 20 27 70 00

Claus.Bayer@ hedensted.dk

Heidi Baltzer Schmidt

Erhvervskonsulent

M: 25 53 34 30

heidi.b.schmidt@ hedensted.dk

Rugekasser.

Lokale innovations­mekkaer

Iværksætteri har stort fokus i Hedensted Kommune. Derfor har vi etableret to inno vationsmiljøer i henholdsvis Hedensted og Tørring.

Her kan iværksættere alle ugens dage for en billig penge råde over møde og kontor lokaler, trådløst netværk, skærme, køkken og frokoststue.

Ideen med Rugekassen er at bringe mange kreative hjerner sammen under samme tag og forskellige kompetencer i spil, så vi på den

måde kan skabe en synergi, der gør Rugekassen til et innovations mekka.

I regi af Hedensted Erhverv tilbyder og udvikler vi løbende målrettede kurser, hvor både iværksættere og potentielle iværksættere bliver udstyret med de redskaber, der gør dem i stand til at realisere deres ide eller forretningsplan.

Du finder de to Rugekasser her: Spettrupvej 7B, 8722 Hedensted Bredgade 13, 1. sal, 7160 Tørring

58 | HEDENSTEDERNE

NETVÆRKSTEDET

– her spiller vi hinanden gode

I Hedensted Kommunes erhvervspolitik er der lagt stor vægt på at skabe en mangfoldighed af netværk. For at skabe mere synlighed omkring vores mål, har vi valgt at samle netværksaktiviteterne i NETVÆRKSTEDET, der ligeledes har til huse på Spettrupvej i Hedensted.

NETVÆRKSTEDET fungerer som en paraply for aktiviteter, der bringer virksomheds ledere og iværksættere sammen på tværs af geografi, brancher og alder i hele kommu nen.

På en netværkscafé hver den 1. fredag i måneden kan forskellige temaer komme til debat såsom salg og marketing, grøn om stilling, SoMe, eksport, FN17, finansiering og økonomi.

Møderne handler dybest set om, hvordan deltagerne kan spille hinanden gode, blive bedre til at netværke, og samtidig får man som virksomhedsleder helt konkrete værktøjer til, hvordan man kan optimere sit netværk og dermed skabe værdi for sin virksomhed.

HEDENSTEDERNE | 59

FLENSBURG

Kom tæt på masser af spændende jobmuligheder

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed… Vores centrale placering i Danmarks giver dig adgang til 6 større byer og 750.000 arbejdspladser indenfor en times kørsel.

Hedensted Kommune har cirka 4.000 private virksomheder med tilsammen mere end 17.000 medarbejdere.

Her skabes ca. 200 nye arbejdspladser om året. Ledigheden i kommunen er en af landets laveste.

Vidste du for eksempel at følgende virksomheder har til huse i vores kommune:

• Aarstiderne A/S

• Nordic Gluten Free Bakery

• Palsgaard A/S

• Organic Plant Protein A/S

• Enorm

• Boligbeton A/S

• Kjærgaard A/S

• Hornsyld Købmandsgaard A/S

• Normals kæmpe logistikcenter på 65.000 m2

AARHUSHERNING KOLDING VEJLE HORSENS ODENSE ROSKILDE
ESBJERG HEDENSTED MiddelfartKoldingVejen Vojens Haderslev Aabenraa Fredericia Odder Skanderborg Tranbjerg Lystrup Hinnerup Hadsten Randers Hammel Silkeborg Ikast
Brande
Grindsted Billund Bramming Assens
60 | HEDENSTEDERNE

Vidste du, at Hedensted Kommune har gennem en lang årrække ligget i top 5 i Dansk Industris måling af de danske kommuners erhvervsvenlighed.

HEDENSTEDERNE | 61

#2 Skumfiduser på en tirsdag Carsten bliver uventet budt på ristede skumfiduser af en far i Hedenstederne, der har fået råd til at gå ned i arbejdstid og op i livskvalitet. Men hvor kom de unger lige fra?

3.33
62 | HEDENSTEDERNE
Et sted mellem Horsens og Vejle... #1Etsted tilkommunens at byde Hedenstederne. ningen op3.33 #3 Et hjerte “to go” Den trængende Carsten bliver budt på cafe latte af Anne Mette og forbløffes over det lækre hus, fællesskabet og ikke mindst en imponerende espressomaskine...

1,2 mio. visninger på Facebook- og Youtube!

Måske du også er en af de mange, der har fået dig et godt grin over den selvudnævnte brandingekspert Carsten Brand Andersen, når han folder sig ud i Hedenstederne?

I seks små film kan du følge Carsten i skikkelse af skuespilleren Anders Brink Madsen – på opgave i Hedensted erne. Han skal markedsføre området som et godt sted at bo, men først skal han ”ud at møde borgerne”.

Det fører ham rundt i nogle af de 31 lokalområder, som Hedenstederne jo består af. Carsten er ret vild med caffe latte, hvilket i kombination med hans ret lille selskabsblære fører ham til mere eller mindre impulsive besøg i haver, på stranden og i et forsamlinghus, ishus, rådhus og privat hus! Han rister skumfiduser på en tirsdag sammen med en far og hans børn, dumper uforvarende ind til en brætspilsaften i Aale forsamlingshus, køber is (og kajak!) i Juelsminde og deltager i æggeløb hos en familie på landet ved Rask Mølle.

hedenstederne.dk og på youtube under titlen ”Et sted mellem Horsens og Vejle”.

Bonusinfo

120.000 personer har set minimum et helt afsnit. Samlet er de seks afsnit blevet set mere end 50.000 timer. Det svarer til, at én person skulle sidde foran skærmen døgnet rundt i knap seks år.

4.21 #6 - Lav på batteri - høj på kærlighed Brætspils café i et forsamlingshus? Den caffe
YouTube Facebook #1Komså,Carsten! kommunensstedmellemHorsensogVejlestår brandingkonsulent klarbyde Hedenstederne.Carstenvelkommentil Carsten piskerstem­optil sin hidtil største opgave... 3.33 #5 - Nordens La Santa - KA-JA-TAK! Kan man rent faktisk bo i ”Nordens La Santa”? Følg brandingeksperten Carsten, der efter et uheldigt møde med et stød hegn kører til Juelsminde efter is…
latte tørstige branding ekspert overvældes af gæstfrihed, matador og fællesskab.
HEDENSTEDERNE | 63

Overvejer du at flytte til Hedenstederne?

Vi vil gerne hjælpe dig med at træffe et velinformeret valg, når du skal beslutte dig for, hvor du skal slå dig ned med familien.

Der er mange overvejelser at gøre sig, og derfor har vi samlet alt, hvad der er værd at vide om Hedensted som bopælskomune på én hjemmeside: hedenstederne.dk. Det kalder vi nemlig vores 31 stærke lokalområder, der ligger midt mellem Horsens og Vejle. På hjemmesiden finder du en præsentation af alle 31 områder.

Kort fortalt om Hedensted Kommune

• Tæt på alt – 6 større byer og knap 750.000 arbejdspladser inden for en time

• Lavere priser på huse og byggegrunde

• 99% flere folkeskoler end i resten af landets kommuner (i gns.)

• En af landets bedste erhvervskommuner (Dansk Industri)

• Knap 50.000 indbyggere, 3000 virksomheder og over 200 foreninger

• Fællesskab, nærvær og handlekraft

www.hedenstederne.dk

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.