Page 1

Md | zomer 2009

Boekbespreking The Connect Effect - building strong personal, professional and virtual networks Auteur Michael Dulworth Uitgever Berrett-Koehler Publishers - ISBN 978.1.57675.536.5 Bespreking Han van der Pool (MD-manager TNT)

Michael Dulworth schreef The Connect Effect in samenwerking met de American Society for Training and Development - ASTD. `Connecting` is volgens de auteur een essentiële vaardigheid om in de huidige complexe omgeving staande te blijven; “we zijn er om mekaar te helpen nietwaar!“ De ASTD is een voorbeeld van een netwerk dat trainers en opleidingsadviseurs op een doelmatige manier met elkaar verbindt. Volgens de auteur is het proces van “connecten“ of “netwerken’ veel lastiger dan men zo zou vermoeden. Het is niet zomaar een sociale aangelegenheid. Er is een bewuste strategie voor nodig. Het boek is een handig hulpmiddel om deze strategie te ontwikkelen. Dulworth beschrijft een systematische benadering voor netwerken en geeft heldere richtlijnen. De NQ-test in het begin geeft de lezer meteen een eerste indicatie hoe het met zijn netwerkvaardigheden is gesteld. Michael Dulworth helpt via checklisten, beproefde technieken en tal van wetenswaardigheden met het opzetten van succesvolle netwerken, met het leggen van connecties die bepalend kunnen zijn voor toekomstig succes. Volgens de auteur kunnen goede netwerken zelfs de gezondheid en het welbevinden verhogen. Een netwerk is opgebouwd uit je directe contacten, de connecties van je contacten en de connecties daar weer van. Al deze personen kunnen aan elkaar geïntroduceerd worden via vertrouwde gemeenschappelijke contactpersonen. Volgens een studie van Sloan Management Review wordt het verschil tussen high performers en overige medewerkers bepaald door de vaardigheid om netwerken effectief te kunnen mobiliseren. Het netwerken vindt inmiddels al lang niet meer alleen plaats in clubs, congressen en recepties.

Door ontwikkelingen op internet, “Web 2.0”, hebben we op dit moment de beschikking over een breed spectrum van Sociale Media die het netwerken verder versterken. LinkedIn is een hiervan een voorbeeld en één van de vele tools die ons gratis ter beschikking staan. Andere virtuele instrumenten die kunnen worden ingezet zijn: blogs, wikis (Wikipedia), microblogging (Twitter), photosharing (Flickr), videosharing (Youtube) en social bookmarking. En dit is nog maar het begin. Een virtueel netwerk kan ook effectief gebruikt worden voor het vinden van een baan, andere personen of zakelijke kansen; steeds via aanbevelingen vanuit je netwerk. The Connect Effect is een interessant en bruikbaar overzicht van de specifieke eigenschappen van netwerken en een interessante uiteenzetting van de beste strategieën en hulpmiddelen om er het maximale rendement uit te halen. Dulworth kan zelf uit twintig jaar ervaring putten in het organiseren van effectieve netwerken. Alleen het interviewen van top executives voor het boek heeft hem al weer een waardevol netwerk opgeleverd. Top-coach Marshall Goldsmith, zelf een zeer effectieve netwerker beveelt het boek inmiddels van harte aan. Om mijn mening met hem te delen heb ik Michael Dulworth natuurlijk ook meteen via LinkedIn opgezocht om hem uit te nodigen voor mijn netwerk. Daar blijkt hij niet aan mee te doen. Hij heeft een eigen netwerk. Het heet “Executive Networks”. Daar ben ik inmiddels ook lid van geworden. LinkedIn geeft de mogelijkheid om lid te worden van vele nuttige netwerken. De groep Tijdschrift voor MD is er een voorbeeld van. Iedereen is van harte uitgenodigd om via dit netwerk verder van gedachten te wisselen over connecting. | Md

45 45

Tijdschrift voor md 2009 nr 2 boekbespreking connect effect  

Connect effect

Tijdschrift voor md 2009 nr 2 boekbespreking connect effect  

Connect effect

Advertisement