Brochure Cultura Nova 2023

Page 1

programma_programma_programma_programma

Volg Cultura Nova via L1

Cultura Nova ook iedere dag thuis beleven? Dat kan! Voor het achtste jaar op rij strijkt een team van L1 neer bij Cultura Nova! Volg het 32ste festival via L1 TV, radio en social media. Van vrijdag 25 augustus t/m zondag 3

september besteedt L1 veel aandacht aan Cultura Nova met reportages, sfeerimpressies en interviews van Jolien Linssen en Wouter Nelissen. Geniet van de belevenissen van publiek, van verhalen van de creatieve makers over hun passie voor kunst en theater en bekijk hoogtepunten uit de vele voorstellingen.

Naast de dagelijkse tv-uitzendingen houdt L1 iedereen in Limburg en daarbuiten via verschillende online kanalen en via L1 Radio op de hoogte van wat er speelt bij Cultura Nova.

LIVEPROGRAMMA OPENINGSSPEKTAKEL

32 jaar Cultura Nova / Openingsvoorstelling TAWA door het Franse gezelschsap Gratte Ciel. Op vrijdag 25 augustus om 20.00 uur (inclusief vooruitblik in L1mburg Centraal).

REGULIERE UITZENDINGEN

Van 26 augustus t/m 3 september, elke werkdag om 17.00, 18.00, 19.00, 22.00 en 23.00 uur. In het weekend om 17.45, 20.45 en 23.45 uur.

DAGELIJKS CNTV

Met registraties van voorstellingen van 28 augustus t/m 1 september elke werkdag om 19.00, 21.00 en 23.00 uur.

6 beeldend theater 27 hedendaagse muziek 32 jonge makers 44 festivalplein 46 installaties & verdiepingsprogramma 56 jeugd/familie 64 film 70 muziek 77 beeldende kunst 82 stadmaakweek 85 bruisende stad 88 programmaoverzicht 92 locatieoverzicht 93 word vriend / Club van 100 94 algemene info
inhoud_ inhoud_ inhoud_ inhoud_ inhoud_
foto voorzijde: Marlon Bonilla

ADVERTENTIE

Bent u op zoek naar een ervaren event management & productie partner?

• Vergunning

• Technisch personeel

• Productieleiding

• Licht-, geluid en videotechniek

• Podia

• Beveiliging

Voor meer vragen, neem vrijblijvend contact met ons op. www.echocom.nl

Lieke Benders: “Cultura Nova is groots, dat weten we allemaal. Er is het afgelopen jaar zoveel op me afgekomen, dat ik af en toe het overzicht kwijtraakte. Maar wanneer ik naar dit programmaboekje kijk ben ik voor het eerst trots. Het is gelukt. Hier staat een programma dat dialoog, troost, positiviteit en schoonheid biedt; de doelstellingen die ik mijzelf bij het aanvaarden van de functie van artistiek leider van dit mooie festival heb gesteld.”

Er staat een festival dat uitnodigt om naar elkaars verhalen te luisteren. In beeld, muziek of taal. Dat is de kracht van theater. En die beleef je samen. Er staat ook een festival dat een viering is. De ene keer groots (en met heel veel kleur en snippers ;-), dan weer klein. Een viering ook van deze regio, die door samenwerking groeit en sterker wordt. Met een eigen stem en een eigen verhaal. Een regio, die af en toe een spiegel nodig heeft maar die ook wil bijdragen aan - en initiator wil zijn van - positieve veranderingen. Die beginnen vaak klein, met een persoonlijk verhaal. Zoals ook deze brochure vol staat met persoonlijke verhalen en theater vanuit belangwekkende thema’s. Verhalen die inzicht geven en begrip vragen. Want groeien betekent niet altijd meer… of groter… Groeien betekent ook meer diepgang, inzicht en soms los durven laten.

En er is meer. Zoals een liefdevol programma voor de jeugd en een knaller van een muziekprogrammering. Met zoveel artiesten en diversiteit aan projecten die dit jaar aan Cultura Nova bijdragen hopen wij een onvergetelijk afsluiting van deze zomer te bieden.

Graag nodigen we je uit om het festival samen met ons te vieren. Om open te staan voor bijzondere verhalen. Om je te laten inspireren door onbekende werelden en nieuwe gedachten. Om open te staan voor verandering. Of zoals Cirkus Cirkör het in hun poëtisch mooie voorstelling Knitting Peace zo krachtig benoemt: “Het is gemakkelijk op te geven als je je eigen onbeduidendheid afzet tegen de grootsheid en complexiteit van de wereld. Toch begint elke beweging bij het individu. Door met z’n allen samen te werken aan één gemeenschappelijk doel, kunnen we de wereld echt veranderen.”

Laten we beginnen. Veel plezier!

5
Rocco Malherbe en Lieke Benders Wij verzorgen uw event van A tot Z. Wij bedenken het concept en verzorgen de complete uitvoering. Soepel en vlekkeloos.
voorwoord_ voorwoord_ voorwoord_ voorwoord_

Artistieke leiding Stéphane Girard en Camille Beaumier

Associate Artist, scenografie Thierry Pierras Muziekcompositie Christophe Menassier Kostuumontwerp Alex Rigg, Anne Jonathan Choreografie Philippe Mesia, Hervé Koubi Company

TAWA is tot stand gekomen met steun van de Direction Régionale des Affaires Culturelle Provence-Alpes-Côte-d’Azur, France Relance, la Région Sud, le Département des Bouchesdu-Rhône en de stad Arles i.s.m. Le Cargo de Nuit, Idzia en Nickel Chrome

Gratte Ciel (FR)/ Opening-TAWA

Dat wat ons verbindt, wat ons eigen maakt, ervaren we als we samenkomen.

TAWA dompelt Heerlen tijdens de feestelijke opening van Cultura Nova onder in een spectaculaire explosie van kleur. Als viering van een cultureel ritueel dat na zoveel jaren vervlochten is met de stad. TAWA is een prachtige mix van live muziek, zang en uitdagende acrobatiek op grote hoogte. Deze nieuwste voorstelling van Gratte Ciel is voor het eerst in Nederland te zien.

Tijdens hun vele reizen over de hele wereld is bij de makers van Gratte Ciel een grote nieuwsgierigheid in rituelen aangewakkerd. De aloude behoefte van de mens om en masse samen te komen om te vieren, te juichen en te herdenken staat aan de basis van TAWA; een spectaculair luchtritueel, dat gedragen wordt door de energie van een adem en de kracht van het lichaam.

TAWA verbeeldt het idee dat de mens in dialoog staat met de krachten van de natuur. Dat de mens een storm kan ontketenen, de zon kan oproepen en een vulkaan kan laten uitbarsten met een regen van vuur. Uit deze dialoog zijn talrijke mythen en rituelen ontstaan, die ons al duizenden jaren vergezellen. Ook al scharen we de meeste mythen en rituelen tegen-

woordig eerder onder folklore, spiritualiteit raakt ons nog altijd. Geïnspireerd door de voladores (vliegende mannen) van het precolumbiaanse Mexico, de Indiaanse dromenvangers en de soefidans, geeft TAWA aloude riten een nieuwe vorm en betekenis.

Gratte Ciel

Gratte Ciel maakt onder artistieke leiding van Stéphane Girard en Camille Beaumier organische, dromerige voorstellingen waarmee het gezelschap diepe herinneringen wil achterlaten bij het publiek. In hun werk verbindt dit gezelschap op unieke wijze hun verticale speelveld met het publiek in de horizontale ruimte. Naast TAWA is tijdens Cultura Nova van Gratte Ciel ook de betoverende voorstelling ROUGE! te zien in Kerkrade en Brunssum.

Voor de hele familie

Deze voorstelling is bij daglicht en begint om 20.00 uur. Een echte aanrader voor de hele familie! Na afloop is er een kleurrijk feestje.

Blijf dus vooral hangen en laat je vervolgens meevoeren door de prachtige wagens van Mecanique Vivante, via de Thermen naar het Raadhuisplein. Hier wordt de opening van het nieuwe Stadskantoor en Raadhuis ingeluid door The Sirens’ Song.

VR 25 AUG + ZA 26 AUG 20.00 UUR FESTIVALPLEIN DUUR 45 MIN GRATIS
ALLE LEEFTIJDEN L1 TV
OPENING 32STE FESTIVAL CULTURA NOVA / BEELDEND CIRCUSTHEATER / NEDERLANDSE PREMIÈRE / LANGUAGE NO PROBLEM
beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend 7 6
foto: Marlon Bonilla

Deze voorstelling wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Heerlen in het kader van de opening van het nieuwe Stadskantoor en de heropening van het Raadhuis.

Algemeen concept Franz Clochard

Lichtontwerp Pierre Wendels

Geluidstechnicus Rémy Gonin

Muzikale compositie Patrice Colet & Benoit

Louete Slagwerk Lucie Delmas

Gitaar Eric Lorhe r

Sirene Franz Clochard

Bellen Millie Dolan

Technici Sarah Dehaes & Nino Beyler

Regie Franz Clochard

Production Millie Dolan

Mécanique Vivante (FR) / The Sirens’ Song

Na de festivalopening door Gratte Ciel neemt het Franse Theatergezelschap Mécanique Vivante je mee op een muzikale parade door de stad. Speciaal voor Cultura Nova én voor de Gemeente Heerlen maakt de componist van Mécanique Vivante, in het kader van de oprening van het Raadhuis en het Stadskantoor The Sirens’ Song ; een speciale compositie voor het zevenkoppige polyfoonorkest van muzikale sirenes, live in samenzang met de Limburgse zangeressen Fenna Ograjensek en Lien Haegeman. Als een moderne rattenvanger van Hamelen trekken oprichter Franz Clochard en zijn gezelschap op veredelde locomotieven door de stad. Langs de route is aandacht voor het sirénium, een uniek instrument dat de Sirenen aanvoert, en voor de beroemde vliegende kettingzaag die de majestueuze roep van een misthoorn in gang zet.

Wandel mee en laat je verrassen op het Raadhuisplein waar met het enige echte Sirenenorkest de feestelijke opening van het gerenoveerde Raadhuis en het nieuwe Stadskantoor van Heerlen wordt gevierd in een grote finale. The Sirens’ Song verkondigt het optimisme dat Francine Houben van Mecanoo, de architect van het Stadskantoor met

haar gebouw wil geven aan Heerlen.

“Tot mijn achtste woonde ik in Heerlen, een gelukkige tijd”, vertelt zij. “Het optimisme dat ik hier heb ervaren, wilde ik laten terugkomen in een elegant gebouw, dat ik ontworpen heb met respect voor het Raadhuis van Peutz. Het is een aanzet om het centrum te verlevendigen. Een huis in én voor de stad.”

Tip! Maandag 28 augustus trekt Mécanique Vivante met een parade door Voerendaal. Meer over de opening van het Raadhuis en Stadskantoor lees je op pagina 81.

VR 25 AUG + ZA 26 AUG START PARADE 21.00 UUR FESTIVALPLEIN DUUR 60 MIN (INCL PARADE) GRATIS
BEELDEND
MUZIEKTHEATER / OPENING VAN HET RAADHUIS EN STADSKANTOOR GEMEENTE HEERLEN / LANGUAGE NO PROBLEM
9 8 beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend
foto: Mecanoo
foto: Jeremie Bernard
copro ductie

Circus Baobab (GIN) / Yé!

Circusdirecteur Yann Ecauvre

Componisten Yann Ecauvre en Jérémy Manche

Acrobatisch performer Damien Droin

Choreografen Nedjma Benchaïb en Mounâ Nemri

Spel Albert Klein Kranenburg, Nard Verdonschot, Luka Kooijmans, Christiaan Bloem, Nynke Borgman, Tabitha van den Hooff, Maarten van den Berg, Emma Janssen, Bas Verduijn Muziek Bas Flier, Marjet Spook, Fleur Dikken

Een viering van de kracht van samenwerking door de finalisten van La France a un incroyable talent 2022!

“Tussen hiphopdans, elektronische muziek en luchtpiramides nemen deze vogelkunstenaars het publiek mee langs het water!” – Le Monde

Idee & Concept Maartje Keijzer

Kostuumontwerper Solène Capmas

Regie te ijer & Jeroen Kriek

Lichtontwerp Clément Bonnin

Muzikaal coach Dick Hauser

Regie Christophe Lachèvre

Tekst Nard Verdonschot

Producent Richard Djoudi

Decor Douwe Hibma

Kostuums/Rekwisieten Tessa Verbei

Sociaal circus

Lichtontwerp & Techniek

Valentijn van der Mieden Productie Mette Bunskoek

Circus Baobab streeft er naar een circus te zijn met een sterke sociale verantwoordelijkheid, dat de lokale gemeenschap ondersteunt en voor iedereen toegankelijk is. Het bedrijf heeft outreach programma's gericht op jongeren uit Guinee en elders.

Acrobatiek, piramides, hiphop: met hun lichaam als enige accessoire hebben de dertien jonge dansers en acrobaten van Circus Baobab – een sociaal circus uit het West-Afrikaanse Guinee - Frankrijk veroverd met Yé! Een hoogvliegende acrobatische voorstelling zonder vangnet over grote hedendaagse thema’s: de opwarming van de aarde, vervuiling en de macht over een zeldzame bron, water. Yé betekent dan ook water in de taal van de Sousou.

Deze show bevat lichteffecten die mensen met Lichtgevoelige epilepsie kunnen beïnvloeden

Dankzij samenwerking van de gemeenten Voerendaal, Kerkrade en Brunssum met festival Cultura Nova treedt het Nederlandse straattheatergezelschap Theater Gajes maar liefst drie maal op in Parkstad.

Verwacht gigantische menselijke piramides, hand-op-hand acrobatiek en mensen die zeven meter de lucht in gegooid worden. Met duizelingwekkende acrobatische stunts, die in een soms razend tempo voorbijkomen op energieke muziek, zouden we bij deze show bijna vergeten dat we getuige zijn van een “opeenvolging van indrukwekkende, zeer reële drama’s”, aldus regisseur Yann Ecauvre. Dit drama verpakt Baobab in een unieke voorstelling die bijna uit haar voegen barst van de overtuiging, energie en humor.

Regisseur van Yé! is Yann Ecauvre, medeoprichter van het baanbrekende moderne Cirque Inextremiste. Hij haalde zijn inspiratie voor Yé! op in het dagelijkse leven van de jonge acrobaten van de groep met wie hij veel tijd doorbracht in Conakry, de hoofdstad van Guinee. Samen creëren zij een unieke belevenis die traditie en moderniteit op een meesterlijke manier samenvoegt in een krachtig verhaal over water, waarvan de verovering essentieel is voor het leven. Voor een beter leven.

ZA 26 AUG, 21.00 UUR ZO 27 AUG + MA 28 AUG 20.00 UUR THEATER HEERLEN, RABOZAAL DUUR 75 MIN € 10,- / € 17,50 / € 26,- / € 27,50 / € 30,-
foto’s: Metlili beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend 11 10
MODERN CIRCUS / NEDERLANDSE PREMIÈRE / LANGUAGE NO PROBLEM GESCHIKT VANAF 10 JAAR Artistiek Directeur Kerfalla Camara

Jef Van gestel en Peter Vandemeulebroecke (BE) / Deeg

in coproductie met Feikes Huis en Tuning People

Concept, creatie, vormgeving en spel

Peter Vandemeulebroecke en Jef Van gestel

Regie Harm van Geel

Spel-coaching Lars Brinkman

Geluidsontwerp Ruben Nachtergaele

Techniek Janneke Donkersloot

Lichtontwerp Elisabeth Kaldeway

Dramaturgie Pol Eggermont

Regie-assistentie Noah Janssen

Deeg is een productie van Feikes Huis en Tuning People in samenwerking met de Brakke Grond en c o r s o met steun van De Vlaamse Gemeenschap en Fonds Podiumkunsten

Let op: op 26 augustus staat voor de tweede dag onze voorstelling TAWA op het plein, waardoor het druk kan zijn bij de ingang van het theater. Wees op tijd in het theater!

Een caleidoscopische beeldenmachine over hoe de mens voortdurend zijn wereld probeert vorm te geven.

In een nagenoeg lege wereld staan twee mannen, met een paar dingen die niet veel meer zijn dan wat ze zijn: een emmer, meel, een tak, een kruk en een tuinslang. Er ontstaan apocalyptische, futuristische, ritualistische, komische, kosmische en prehistorische beelden, gecreëerd door de mannen die van niets, iets proberen te maken; de mens, die zijn redding vindt in creativiteit, om te overleven in de leegte.

ZA

26 AUG + ZO 27 AUG

15.00

+ 19.00 UUR

AAMBOS,

INGANG KERKRADERWEG 1*

Laika(BE)/ Outsider

e Bergeron-Proul

Tekst Michael Bijnens

Spel Frank Dierens

Regie Jo Roets

Scenografie Peter De Bie

Dramaturgie Mieke Versyp

Soundscape Steven Prengels

Kostuums Marie Dries

Choreografisch advies Iris Bouche

Productie, techniek en realisatie: Robin Angst, Pieter Smet, Tim van der Linden, Rik Van Gysegem & Anton Van Haver

“Met Outsider bewijst Laika nog maar eens welke kwaliteit ze kan afleveren.”

Deeg is na Kadrage (genomineerd voor de VSCD mime/performance prijs 2022) een beeldende creatie op het snijvlak tussen beeldende kunst, performance en fysiek theater. De voorstelling staat of valt niet bij één bepaalde interpretatie; Deeg daagt je uit in de vorm van een caleidoscopische beeldenmachine over hoe de mens voortdurend zijn wereld probeert vorm te geven. “Het wordt steeds grotesker; vanuit bewegingstheater ontstaat langzaamaan pure beeldende kunst.” – de Volkskrant ****

* Ingang Molenberg bovenaan bij Kerkraderweg 1(de zwerfkei), dan tweede pad rechts over de brug. Of ingang Groene Boord bij splitsing Putgraaf (volg vervolgens de aangegeven route).

Op verzoek van het Belgische gezelschap Laika schreef Michael Bijnens een monoloog voor acteur Frank Dierens. Hij kruipt in de huid van de radicale rebel en zonderling Ted Kaczynski, beter bekend als de Unabomber. Ted houdt een hartstochtelijke verdedigingsrede ter voorbereiding op een proces dat nog moet komen. “Hoe kan iemand zo ver heen zijn?”, denken wij. Maar voor Ted is het allemaal heel logisch…

een hut in een bos ver weg van alles en iedereen een man vertelt, zingt, danst, lacht raast, argumenteert, provoceert over de mens die de natuur vernielt over het isolement dat hij noodgedwongen omhelst over de vervreemding die technologie heet het eindeloze geschreeuw op sociale media over zijn verlangen naar een echte wereld het publiek wordt jury luistert, leeft mee, voelt weerzin, oordeelt of niet

Bijna twintig jaar joeg de FBI op de geniale terrorist. Twintig jaar lang bleef zijn identiteit geheim en werd hij de Unabomber genoemd. Op 3 april

1996 kwam daar een einde aan. De Unabomber kreeg een naam en een gezicht. Ted Kaczynski werd als verwilderde en verwarde man uit zijn primitieve hut gesleurd. De briljante hoogleraar wiskunde leefde er al die tijd zonder stromend water, zonder elektriciteit en in volledig isolement. Outsider laat je binnen in het hoofd van één van de beruchtste en meest gezochte terroristen ooit. Bijzonder intelligent, maar ook eenzaam en sociaal onaangepast. Over hoe het kluizenaarschap zijn prachtige ideologie laat vervellen tot extremisme. Op 10 juni 2023 werd de 81-jarige Kaczynski dood in zijn cel gevonden in de federale gevangenis in North Carolina. Het is niet duidelijk waaraan hij is overleden.

15,-
16 JAAR
DUUR 60 MIN €
VANAF
ZA 26 AUG 21.00 UUR THEATER HEERLEN, LIMBURGZAAL DUUR 75 MIN €
BEELDEND THEATER / LANGUAGE NO PROBLEM foto: Ruben Nachtegaele MONOLOOG OP LOCATIE / NEDERLANDSE PREMIÈRE foto: Olympe Tits
17,50
* Het meel dat in Deeg wordt gebruikt, is een restproduct en is niet voor menselijke consumptie bestemd.
beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend 13 12

Concept, tekst en beweging

Jorre Vandenbussche

Muziekcompositie en video

Marcel Wierckx

Choreografie Tijen Lawton

Eindmontage Karel Tuytschaever

Kostuumontwerp Noor Denteneer en Roxane Van De Wouwer

Lichtontwerp Geert Vandewalle

Productie Maelstrom vzw

Met de steun van Bruggeplus - Reiefestival

Brugge, CC Brugge en de Vlaamse Gemeenschap. Met dank aan LaGeste en het Thermenmuseum.

Jorre Vandenbussche (BE) / Vitusde ziekte danst mij

Jorre Vandenbussche is sinds 25 jaar acteur en theatermaker. Nu de eerste tekenen van de erfelijke ziekte van Huntington zich bij hem manifesteren, heeft hij besloten een heel persoonlijk project te realiseren. Vitus - de ziekte danst mij is een zoektocht naar fysieke en spirituele genezing, met twee inspiratiebronnen: de chorea (ongecontroleerde bewegingen) van het eigen lichaam en de geschiedenis van de Vitusdansers.

De ziekte van Huntington wordt ook de ziekte van Chorea genoemd vanwege de oncontroleerbaardere bewegingen die het lichaam overnemen. Er is geen remedie. Eeuwenlang werden patiënten met allerlei vormen van spastische aandoeningen ‘Vitusdansers’ genoemd. In de loop der tijd werd de Vitusdans beschouwd als hysterie, manie, bezetenheid, zelfopoffering of verschijningvormen van de duivel.

Jorre Vandenbussche onderzoekt de Vitusdans om te begrijpen welke historische denkschema’s vandaag nog doorwerken in onze perceptie van ‘de zieke’ en welke nieuwe ideeën geprojecteerd worden op zijn lichaam. Kortom hoe cultuur in zijn lichaam terechtkomt. Zoals de Vitusdansers

DI 29 AUG, 20.30 UUR THEATER HEERLEN, LIMBURGZAAL DUUR 90 MIN (INCL PAUZE)

€ 17,50

Double bill: Jam. Shenanigans (BE) / Shenanigans Benjamin Kuitenbrouwer (NL) / 60% Banaan

elk jaar een brug over moesten om genezing af te smeken, zo maakt Jorre een persoonlijke rituele oversteek. Beweging is het vertrekpunt, alle andere dramaturgische elementen bouwen daarop voort.

Thermenmuseum

Jorre speelt zijn voorstelling in het Thermenmuseum. Romeinse badhuizen waren gezondheidscentra waar je niet alleen kwam voor een warm bad, maar waar dokters ook behandelingen aanboden voor allerlei gezondheidsproblemen. Hier in Coriovallum werden zelfs operaties uitgevoerd. Met de rituele oversteek in het badhuis wil Jorre de geneeskrachtige geest van deze bijzondere plaats oproepen en onze manier van omgaan met ziekte vandaag bevragen. Marcel Wierckx speelt live zijn geluidscompositie voor draailier. Hij past ook de videobeelden – die gegenereerd worden door Jorre’s bewegingen –specifiek aan voor de ruïnes van het museum. Het publiek kijkt toe vanaf de loopbrug, voorzien van een koptelefoon.

60% Banaan

Creatie & spel Benjamin Monki Kuitenbrouwer

Creatie & eindregie Bas van Rijnsoever

Techniek Arnold Schut, Cahit Metin, Mingo Hagen

Producent tent huis voor hedendaags

circus

Coproducent Cirklabo, De Grote Post, Over het IJ

Partners Circuswerkplaats Dommelhof, Latitude 50, Werkplaats Diepenheim, L’essieu Du Batut, Nexus

Met steun van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst Met dank aan Hans Rosling

Shenanigans

Uitvoerders Henri Kangas & Batist Van Baekel

Externe ogen Sander De Cuyper en Michael Zandl.

Gecoproduceerd door Circusstad Festival (NL), PERPLX (BE), CIRKLABO (BE)

Ondersteund door Itujen näyttämö (FIN), Taiteen edistämiskeskus (FIN), MAD Festival (BE), TENT (NL)

Twee optredens van jong circustalent in één voorstelling: Benjamin –Monki – Kuitenbrouwer heeft in 60% Banaan een blijde boodschap voor de boze burger en het gezelschap Jam.

Shenanigans brengt met Shenanigans een ode aan het innerlijke kind dat ergens in ieder van ons schuilt. Wat betekent de constante aanwezigheid van televisies, tablets en smartphones voor de creativiteit? En wanneer en waarom verliezen we - bij het opgroeien - ons innerlijk kind?

Batist Van Baekel (BE) en Henri Kangas (FI), de oprichters van Jam.

Shenanigans, nemen je door middel van objectmanipulatie en het creëren van visuele illusies met speelgoed mee

in hun fantasie. In het andere deel van de voorstelling, 60% Banaan geeft Benjamin Monki Kuitenbrouwer je een optimistische kijk op de mensheid in een gloednieuw format: een circusconference. Met behulp van gekleurde elastieken vormt Monki metershoge grafieken tussen een aantal palen. Met data over extreme armoede, oorlogsslachtoffers en - onder andere - bevolkingsgroei zwaait, klimt en slingert hij tussen de palen heen en weer om zijn punt te maken. Een energieke acrobatische lezing, waarin Monki zijn vaardigheden gebruikt om te vertellen over de hoopvolle ontwikkelingen in de wereld.

MODERN CIRCUS / JONG TALENT
beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend 15
DI 29 AUG + WO 30 AUG 19.00 + 21.00 UUR THERMENMUSEUM DUUR 60 MIN € 15,NEDERLANDSE PREMIÈRE foto: Robbert So Kiem Hwat
14 foto links: Hanneke Meijers, foto rechts: SCHLINKA

Bijna twintig jaar geleden kreeg de Vlaamse acteur en theatermaker Jorre Vandenbussche te horen dat hij gendrager is van de ziekte van Huntington, een erfelijke aandoening die onder meer leidt tot oncontroleerbare bewegingen. Met ‘Vitus - de ziekte danst mij’ doet Vandenbussche een poging de ziekte voor te blijven. “Er is geen genezing, maar met deze voorstelling creëer ik mijn persoonlijk ritueel.”

17

interview_ interview_ interview_ interview_ interview_ interview_ interview_ inter INTERVIEW
JORRE VANDENBUSSCHE
TEKST MEYKE HOUBEN
16

Zijn moeder had het, net als zijn opa. Maar over de ziekte praten was taboe. “Toen ik wist dat ik ook het gen droeg, was dat voor mij de start van een eigen zoektocht”, vertelt Vandenbussche vanuit zijn woonplaats Gent. “Ik wilde weten wanneer in de geschiedenis deze erfelijke ziekte was ontstaan. En waarom Huntingtonpatiënten soms Vitusdansers worden genoemd.” Zijn onderzoek leerde hem dat de Vitusdansers ook wel werden aangeduid als Sint Jan-dansers. En dat bracht hem weer bij een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge. “Daarop zie je Sint-Jan-dansers op de feestdag van de heilige een brug oversteken. Dat gegeven vond ik een mooi vertrekpunt om mijn eigen rituele oversteek te realiseren.”

Voor zijn voorstelling liet de acteur zich inspireren door de historische verhalen over de Vitusdansers, die soms werden gezien als hysterisch, bezeten of zelfs als verschijningvormen van de duivel. Daarnaast dienden de ongecontroleerde bewegingen van zijn eigen lichaam ter inspiratie. “Met behulp van danseres/ choreografe Tijen Lawton heb ik die bewegingen omgezet in danssequenties. De dans verbeeldt tegelijkertijd de ziekte en de genezing.”

Naast beweging gebruikt Vandenbus -

Een rituele oversteek om ziekte te bezweren

sche – deels autobiografische – teksten. “Die gaan over waar de medische wetenschap staat met betrekking tot de ziekte van Huntington. Ik vertel geen afgerond verhaal, maar deel fragmenten.” In de voorstelling speelt ook de muziek en video van Marcel Wierckx een grote rol. “Marcel heeft een compositie gemaakt voor draailier, een instrument dat weer voorkomt op de schilderijen van Brueghel. De draailier is zowel een ritmisch als melodisch instrument, dat maakt het spannend. De componist speelt live en zet mijn bewegingen om in videobeelden, die tijdens de voorstelling worden geprojecteerd.”

Op het festival Cultura Nova vindt de rituele oversteek plaats in het Heerlense Thermenmuseum. “Een locatie die geschiedenis ademt”, meent Vandenbussche. “Daar moest ik iets mee doen in de voorstelling. Ik kwam erachter dat de Romeinen vroeger niet alleen voor de wellness naar het badhuis gingen, maar dat er ook een dokter aanwezig was, die medische ingrepen verrichtte. Dergelijke elementen van deze specifieke plek verwerk ik in mijn tekst.”

Het publiek bekijkt – voorzien van een koptelefoon - de oversteek vanaf de loopbrug, terwijl Vandenbussche zich in het eigenlijke badhuis bevindt. “Visueel zijn de toeschouwers op afstand, maar door het geluid van de koptelefoon zijn ze auditief heel dichtbij.” Voor de acteur is de voorstelling in Heerlen de eerste kennismaking met Cultura Nova. “Ik kijk er erg naar uit om hier te spelen. Zeker na de warme ontvangst van de organisatie.” Liefst zou de acteur ‘Vitus - de ziekte danst mij’ op meerdere plekken uitvoeren. Of dat gaat lukken, is mede afhankelijk van het tempo waarin de ziekte voortschrijdt. Voor hem persoonlijk is de voorstelling niet te confronterend, aldus Vandenbussche. “Het voelt voor mij logisch om hier mee bezig te zijn. En ik merk dat het de mensen om me heen aanzet tot nadenken, bijvoorbeeld over hoe wij naar het lichaam kijken. Ze begrijpen nu beter wat er met mij gebeurt, dat stelt me gerust.”

interview_ interview_ interview_ interview_ 19

Artistieke leiding Kaori Ito & Manolo

Choreografie Kaori Ito

Assistent choreografie Louis Gillard

Artiesten en muzikanten Manolo, Léonore

Zurfluh, Johanna Houé, Camille

Kaczmarek, Virgile Abela en Anwar Khan

Paarden Indra, Sahadeva, Nakula, Spaanse hengsten - Arjuna Arabische hengst

Lichtcreatie Anais Silmar en Olivier Guerbois

Muzikale compositie en toneelmuziek

Virgile Abela et Anwar Khan

Technische managers Sylvain Vassas Cherel, Nancy Drolet, Manu Buttler, Thomas Hennequin

Geluidstechnicus Philippe Boinon, Vincent Pierre Louis

Lichttechnicus Anais Silmar

Verzorging van de paarden op tournee

Camille Kaczmarek en Johanna Houé

Met dank aan Zilverzand Exploitatie Beaujean B.V.

Kijk voor aanrijroutes en parkeerinformatie tzt op culturanova.nl.

Théâtre du Centaure (FR) / Animal - Dance with the living

Animal - Dancing with the living van Théâtre du Centaure is de ontmoeting tussen twee werelden: het choreografische universum van Kaori Ito en de zoektocht van Manolo om Centaur te worden. Een bijzondere samensmelting van dansers, muzikanten en vier krachtige, mysterieuze, eigenzinnige zwarte paarden.

Sinds zijn kindertijd heeft Manolo, oprichter van het in Marseille gevestigde Théâtre du Centaure, de droom om één te worden met een paard; samen bestaan in symbiose met het dier en de natuur. Een Centaur worden. In Animal - Dancing with the Living is het zover. Choreograaf Kaori Ito is erin geslaagd om het dier in hem naar boven te halen.

Op het kale speelvlak is Manolo samen met vier paarden. De show is geschreven in harmonie met deze paarden, dankzij een lang proces van creatie en observatie dat enkele maanden duurde. Verre van acrobatiek en het spectaculaire, is deze voorstelling een dialoog tussen mens en paard. De krachtige bewegingen van het dier worden als één geheel doorgetrokken in de lichamen van de twee dansers.

De natuurlijke spontaniteit van deze dieren voedt de creativiteit van de artiesten. “Paarden zijn uiterst gevoelig, veel instinctiever dan wij. Ons leven wordt toch grotendeels bepaald door codes”, licht danseres Léonore Zurflüh toe. Deze voorstelling is een manier om “het deel van de dierlijkheid dat in onze lichamen verborgen zit te onthullen. De primitieve wortels die in de loop der eeuwen door de mensheid zijn vergeten”, vult choreografe Kaori Ito aan. Zij ziet deze zoektocht naar symbiose als onderdeel van een breder vraagstuk, namelijk dat van “leren leven in harmonie met levende wezens”, in een tijd waarin de natuur steeds meer wordt bedreigd.

Muziek

Twee muzikanten uit totaal verschillende werelden begeleiden de voorstelling Anwar Khan zingt, speelt tabla en een traditioneel Indiaas harmonium. Componist Virgile Abela speelt elektrische gitaar. Samen roepen zij een nieuwe, dierlijke wereld op die gevuld is met de adem van paarden en het gestamp van hun hoeven.

DO 31 AUG T/M ZA 2 SEP 20.00 UUR GROEVE BEAUJEAN INGANG UNOLAAN (OOSTZIJDE) DUUR 60 MIN € 25,BEELDEND THEATER OP LOCATIE / NEDERLANDSE PREMIÈRE / LANGUAGE NO PROBLEM GESCHIKT
VANAF 10 JAAR
foto:
beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend 21 20 copro ductie
Anaïs Baseihac

VANAF 10 JAAR

Cirkus Cirkör (SWE)/ Knitting Peace

Regisseur en concept Tilde Björfors

Componist & geluidsontwerp Samuel

“Looptok” Långbacka

Decorontwerp Fanny Senocq, Tilde Björfors, Stefan “Drake” Karlström, Joel

Jedström & het ensemble

Gebreid decorontwerp & gebreide kostuums

Aino Ihanainen

Kostuumontwerp Anna Bonnevier

Masker ontwerp Helena Andersson

Lichtontwerp Ulf Englund

Choreografisch adviseur & artistiek coach

Cilla Roos

Decorschilder & rekwisieten Tomas Helsing

Technische coördinatie & constructies Joel

Jedström

Circusbouw Ulf “Poly” Nylin

Assistent-regisseur Maria Wallin

Assistent lichtontwerp Fredrik Ekström

Lindans, luchtacrobatiek, viool

Alexander Weibel Weibel

Handstand, vloeracrobatiek Mikael Kristiansen

Luchtacrobatiek, zang Joana Dias

Handstand, live graveren Joana Martinho

Roue Cyr, dansacrobatiek Aino Savolainen

Muzikant, live breimuziek

Samuel “Looptok” Långbacka

Cirkus Cirkör wordt ondersteund door

Botkyrka Municipality, Swedish Arts Council, Region Stockholm en Stockholm County Council .

‘Een sterk vormgegeven circusvoorstelling’ – Theaterkrant ****

Het hedendaagse Zweedse circusgezelschap Cirkus Cirkör komt terug naar Heerlen met de grensverleggende voorstelling Knitting Peace. Poëzie, acrobatiek en prachtige live muziek in een wereld van garen, klitten, touwen en draden.

Draden en touwen beheersen het podium, van hele wandtapijten vol gaten waarin acrobaten kunnen rondbuitelen, tot iele touwtjes die het complete toneelbeeld in een oogwenk kunnen veranderen. Volg de draden naar vrede in deze visuele circusvoorstelling, vol met virtuoze acrobatische acts gekoppeld aan prachtige live soundtracks.

Knitting Peace is geïnspireerd door het verlangen van circusartiesten om de grenzen van het mogelijke te verleggen. Is het mogelijk om vrede te breien? En is de kunstvorm van het circus te combineren met de kunstvorm van het breien? Een wereldwijde oproep om te ‘breien voor vrede’ leverde al duizenden gebreide werken op van vredesmakers uit IJsland tot Zuid-Afrika.

Zo groeit Knitting Peace uit van een show tot een internationale beweging.

Kan deze wereldwijde beweging ‘breien voor vrede’ een verschil maken? Het is gemakkelijk op te geven als je je eigen onbeduidendheid afzet tegen de grootsheid en complexiteit van de wereld. Toch begint elke beweging bij het individu. Door met z’n allen samen te werken aan één gemeenschappelijk doel, kunnen we de wereld echt veranderen. Daar blijft Cirkus Cirkör met Knitting Peace naar streven.

De voorstelling is een allesomvattend kunstwerk, gemaakt door alle betrokkenen - op en achter het podium

VR 1 + ZA 2 SEP, 20.00 UUR ZO 3 SEP, 15.00 UUR THEATER HEERLEN, RABOZAAL DUUR 120 MIN (INCL PAUZE) € 14,50 / € 22,50 / € 26,- / € 29,- / € 33,-
LANGUAGE NO
MODERN CIRCUS /
PROBLEM GESCHIKT
beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend 23 22 foto:
foto: Mats Bäcker
Karoline Henke

ALLE LEEFTIJDEN

DO 31 AUG, 21.30 UUR

MARKT KERKRADE

ZA 2 SEP, 21.30 UUR

PARKEERPLAATS KOUTENVELD BRUNSSUM DUUR 45 MIN GRATIS

NEDERLANDSE PREMIÈRE / BEELDEND CIRCUSTHEATER / LANGUAGE NO PROBLEM

Gratte Ciel (FR) / ROUGE!

Benoit Belleville

Luchtontwerp Rémy Legeay

Kostuumontwerp Laura Tavernier en Sari Brunel

Gratte Ciel wordt ondersteund door De DRAC Provence-Alpes-Côte-d’Azur, La Région Sud, Le Département des Bouchesdu-Rhône en La Ville d’Arles.

Ook dit jaar zijn er weer spectaculaire voorstellingen te zien in heel Parkstad. Zo verwelkomen we in Kerkrade en Brunssum de Nederlandse première van ROUGE!

ROUGE! is een beeldende en monumentale muziekdoos. Een scharlakenrode draaimolen die aangeblazen wordt door een duizelingwekkende circuswervelwind. ROUGE! is een oproep om samen het leven te vieren. Rood is de kleur met de krachtigste symboliek. Het is de kleur van vuur en bloed, die wordt geassocieerd met energie, oorlog, gevaar, vastberadenheid. Maar ook de kleur van passie, verlangen en liefde. Rood is een emotioneel intense kleur: rood verhoogt de stofwisseling, de ademhalingssnelheid én de bloeddruk. Zeker ook bij ROUGE! In deze voorstelling komt de wereld van de multidisciplinaire aerialists en performers van Gratte Ciel samen met die van beeldende kunstenaars en technici . ROUGE! is een barok huzarenstukje waarin acrobaten, dansers en performers elkaar aantrekken en uitdagen. Toewerkend naar dat ene moment, een snapshot van een spectaculaire ontmoeting hoog in de lucht.

Van dezelfde groep is in Heerlen op het festivalplein de openingsvoorstelling TAWA te zien!

Gratte Ciel

Gratte Ciel maakt onder artistieke leiding van Stéphane Girard en Camille Beaumier organische, dromerige voorstellingen waarmee het gezelschap diepe herinneringen wil achterlaten bij het publiek. Waar dan ook in de wereld. In hun werk verbindt dit gezelschap op unieke wijze hun verticale speelveld met het publiek in de horizontale ruimte.

Artistieke leiding Stéphane Girard en Camille Beaumier i.s.m.
foto's: Jejulezphotography beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ beeldend 25 24

MA 28 AUG

START PARADE 21.00 UUR

START: KERKPLEIN VOERENDAAL

DUUR 45 MIN GRATIS

Mécanique Vivante (FR) / The Siren Orchestra on Parade

Algemeen concept Franz Clochard

Lichtontwerp Pierre Wendels

Geluidstechnicus Rémy Gonin

Muzikale compositie Patrice Colet & Benoit Louete

Slagwerk Lucie Delmas

Gitaar Eric Lorhe r

Sirene Franz Clochard

Bellen Millie Dolan

Technici Sarah Dehaes & Nino Beyler

Regie Franz Clochard

Production Millie Dolan

Tip!

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus is Mécanique Vivante met een speciale productie - gemaak tvoor de opening van het Raadhuis en het Stadskantoor - te zien in Heerlen. Zie pg 8+9.

Mike Kramer (NL) / VERSTEEND

START- EN EINDPUNT: FESTIVALPLEIN

DUUR 80 MIN / € 15,-

VERSTEEND is een geluidswandeling langs gebouwen in de binnenstad van Heerlen met de focus op bijzondere anekdotes en de achterliggende geschiedenis, daar waar vaak ontwetend aan voorbij wordt gegaan. Via vertellingen en geluidsbelevingen licht

ZA 2 SEP, 16.00, 17.45 + 19.30 UUR

ZO 3 SEP, 11.00, 12.45 + 14:30 UUR

SAVELBERGKLOOSTER

DUUR 40 MIN / € 12,50

Voor deze geluidswandeling raden wij goed wandelschoeisel aan.

geluidskunstenaar Mike Kramer een tipje van de sluier over het ontstaan, de historie, verborgen wetenswaardigheden of geheimen die schuilgaan achter de gevels van deze bijzondere Heerlense gebouwen.

Hans van Koolwijk(NL) / BAMBUSO SONORO

Hans van Koolwijk is een Nederlandse geluidskunstenaar en bouwer van experimentele muziekinstrumenten. Sinds 1986 werkt hij in de ruimte tussen beeldende kunst en muziek. Zijn centrale werk, de BAMBUSO SONORO, komt voort uit het idee van een enkele artiest die meerdere fluiten

tegelijkertijd bedient. Tijdens Cultura Nova staat het instrument opgesteld in de kapel van het Savelbergklooster. Tijdens een aantal performances zal Hans worden ondersteund door een muzikant die zal improviseren op de klanken van de BAMBUSO SONORO.

VOOR JONGEREN VAN 10-16 JAAR

THEATER HEERLEN

WORKSHOP

Na het openingsfeest in Heerlen trekt

Mécanique Vivante verder naar Voerendaal. In The Siren Orchestra on Parade neemt dit Franse Theatergezelschap

je mee op een verrassende, muzikale parade door het dorp. Langs de route is aandacht voor het sirénium, een uniek instrument dat de Sirenen aanvoert.

Franz Clochard, de man achter de zelfgebouwde locomotieven die in de parade te zien zijn, heeft de wereld van circus in de afgelopen 30 jaar ingrijpend veranderd. Met zijn briljante uitvindersgeest tovert hij oude gebruiksvoorwer-

pen om tot wereldvreemde theatrale instrumenten, waarmee hij unieke shows creëert in steden over de hele wereld. Zoals het zevenkoppige polyfoonorkest van muzikale sirenes.

Wandel mee met deze unieke parade in een speciale uitvoering door Voerendaal. Op het eindpunt van de parade ontvouwt zich nog een bijzondere finale, waarin de Limburgse zangeressen Fenna Ograjensek en Lien Haegeman een speciaal gecomponeerd lied live ten gehore brengen, zingend door gigantische, ronddraaiende hoorns.

ZA 26 AUG, 11.00-16.00 UUR

€ 25,- (INCL KORTE LUNCH)

GRATIS PRESENTATIE

ZA 2 SEP, 13.00 UUR

Mike Kramer (NL) / workshop LUISTERAARS

Samen met Mike Kramer ga je op zoek naar ‘verborgen’ of bijzondere geluiden, met in het achterhoofd dat je daar iets ‘muzikaals’ mee kunt doen. Denk aan toonverschillen of wisselende ritmes die je hoort in alledaagse geluiden, zoals van huishoudelijke apparaten, verkeer, wind en regen. Daarna ga je luisteren en kies je de opnames die je wilt bewaren. Na afloop verwerkt Mike Kramer alle geluiden die zijn

geselecteerd in een compositie van ongeveer 15 minuten, die 2 september wordt gepresenteerd. Deze compositie krijg je op cd mee naar huis.

Let op: Voor deze workshop neem je je eigen (of geleende) iPhone of Android mee met daarop een audio- of voice recorder app. Deze kun je gratis downloaden via de Appstore. Ook een eigen headset wordt aangeraden. Verdere instructies volgen na aanmelding.

27
hedendaagse muziek_ hedendaagse muziek_ 26
(H)EAR PRESENTEERT
AUG, 12.00, 14.15, 16.30 + 19.00 UUR
28
29 AUG, 14.00, 16.15 + 19.00 UUR
ZO 27
MA
+ DI
UUR
WO 30 AUG, 14.00 + 16.15
BEELDEND MUZIEKTHEATER / LANGUAGE NO PROBLEM
theater_ beeldend theater_ beeldend theater_ copro ductie

Philzuid (NL) / The (Uncertain)

Four Seasons

Hoe klinkt onze wereld in 2050?

Antonio Vivaldi verklankte in De Vier Jaargetijden de vier seizoenen. En dan logischerwijs zoals de seizoenen waren rond 1725. Maar het klimaat verandert. Dat zette de Australische mediakunstenaar Tim Devine en componist Hugh Crosthwaite aan het denken: Hoe zou Vivaldi’s muziek klinken in… 2050?

Op basis van data van het Internationaal Klimaatpanel IPCC en met behulp van Artificial Intelligence vertaalt The (Uncertain) Four Seasons via een computermodel het 300 jaar oude meesterwerk naar de staat van onze planeet in 2050. Vivaldi’s stormen klinken onheilspellender, vogelgeluiden verstommen. Op deze wijze wordt een ongrijpbare problematiek als klimaatverandering hoorbaar en voelbaar.

Het project werd al op zes continenten uitgevoerd – van Sydney tot Bremen, Seoul tot Kaapstad, de Marshall Eilanden tot São Paulo – en was finalist bij de World Chanching Idea Awards. Overal klinkt het anders, omdat de effecten van klimaatverandering ook overal anders zijn. Deze speciaal voor Cultura Nova recomposed versie, live uitgevoerd door Philzuid, laat horen, zien en voelen hoe onze eigen omgeving onder invloed van de mens ingrijpend verandert als we niet snel ingrijpen.

Vóór het concert geeft onder andere de Limburgse IPCC-auteur en klimaatwetenschapper Aimee Slangen inzicht en inspiratie hoe het tij richting 2050 te keren.

The (Uncertain) Four Seasons is een initiatief van Akqa, mediakunstenaar Tom Devine & componist Hugh Croistwaite. Tijdens Cultura Nova komt het project tot stand in een coproductie van Cultura Nova, PLT en Philzuid.
ZA 26 AUG, 20.30 UUR ZO 27 AUG, 15.00 UUR ROYAL THEATER HEERLEN DUUR 75 MIN € 24,50 CONCERT MET FILMBEELDEN / PREMIÈRE copro ductie 29 beeld: PhilZuid hedendaagse muziek_ hedendaagse muziek_ hedendaagse muziek_ hedendaagse muziek_ 28
Met speciaal vervaardigde filmbeelden van cinematograaf Pim Hawinkels.

Concept Mathijs Leeuwis

Compositie Mathijs Leeuwis, Theo Decloedt, Rianne Wilbers

Uitvoering Theo Decloedt, Rianne Wilbers

Video Dries Alkemade, Gegam

Soghomonyan

Intro in Situ is een productiehuis voor pioniers van klank en muziek en presenteert ieder jaar op Cultura Nova een aantal getalenteerde makers. Mathijs deed een traject bij Music Hub Brabant, waar Intro bij betrokken is en hij werkt met Theo Decloedt en Rianne Wilbers. Rianne is op dit moment verbonden aan Intro in een tweejarig ontwikkeltraject

Mathijs Leeuwis(NL)/

Opus voor een fietsenstalling

Annabel Schouten en Gemma Luz Bosch

(NL) / Onderbaden

Deze concerten worden mogelijk gemaakt in samenwerking met Intro in Situ.

Intro in Situ is een productiehuis voor pioniers van klank en muziek en presenteert ieder jaar op Cultura Nova een aantal getalenteerde makers. Annabel Schouten en Gemma Luz Bosch doorlopen trajecten bij Rizoom, het landelijke netwerk voor de ontwikkeling van muziek, waar Intro een van de initiatiefnemers van is.

De fietsenstalling is een plek waar je komt of gaat: een voorbijgaan dat in beton gegoten is. Volgens componist Mathijs Leeuwis hebben non-plekken als deze een eigen klank, een eigen stem.

In samenwerking met uitvoerders Theo Decloedt en Rianne Wilbers maakt hij Opus voor een fietsenstalling, een kleine symfonie van voorbijgaand geluid, opgetild door drie stemmen en de ruimte.

“Door de akoestiek van deze ruimtes sta je bij dit stuk letterlijk ín een klankkast. De buitenwereld doet mee: fietsers komen en gaan en auto’s zoeven in de verte voorbij.”

Mathijs Leeuwis (1985) is componist met een diepgewortelde fascinatie voor analoge geluidsbronnen. De grootste schoonheid hoort hij in de vergankelijkheid van geluid. Noem het de authenticiteit van verval. En dit zie je terug in het instrumentarium waar Mathijs voor kiest: taperecorders, feedback en concrete geluiden. Hij is dogmatisch in zijn nieuwsgierigheid: altijd opzoek naar nieuwe klanken middels oude techniek.

Annabel Schouten en Gemma Luz Bosch hebben voor Onderbaden een akoestische immersieve installatie ontwikkeld, waar je als publiek liggend naar luistert. Onderbaden is een minimalistisch, persoonlijk en intiem concert, dat je ertoe aanzet om te vertragen, te verstillen en om je eigen lichaam te ervaren.

Het concert galmt door de bijzondere ondergrondse ruimtes van de parkeergarage. De locatie is een aanwezige medespeler: liggend op een krakende oppervlakte word je als publiek ondergedompeld in een dromerige klankwereld waarin

optrekkende auto’s, echoënde stemmen en fluisterde fluiten meespelen met Annabel en Gemma.

INTRO
LANGUAGE
PROBLEM
IN SITU PRESENTEERT /
NO
DUUR 60 MIN € 15,INTRO IN SITU PRESENTEERT / LANGUAGE NO PROBLEM
ZO 27 AUG 15.00, 17.00 + 20.00 UUR VERZAMELEN: INFOSTAND FESTIVALPLEIN
VR 1 + ZA 2 SEP, 16.00, 19.30, 21.00 UUR ZO 3 SEP, 13.00, 14.30, 16.00 UUR FIETSENSTALLING AKERSTRAAT 20 DUUR 30 MIN GRATIS William van der Voort foto’s: Noa Schouten 31 hedendaagse muziek_ hedendaagse muziek_ hedendaagse muziek_ hedendaagse muziek_ 30
copro ductie copro ductie

INSTALATIE / PERFORMANCE

START: INFOSTAND FESTIVALPLEIN

INSTALLATIE

ZA 26 AUG, 15.30 UUR

ZO 27 AUG, 15.30, 18.00 + 20.15 UUR

MA 28 AUG + DI 29 AUG, 18.00 + 20.15 UUR

DUUR 60 MIN

€ 10,-

INSTALATIE +PERFORMANCE

ZA 26 AUG, 18.00 + 20.15 UUR

WO 30 AUG T/M ZA 2 SEP, 18.00 + 20.15 UUR

DUUR 75 MIN

€ 15,-

Davy van Gerven, Nina Willems, Het Geluid e.a. (NL)/

Litanie van een Terugkeer

Een onderzoek naar de impact van technologie op theater.

copro ductie

Concept Davy van Gerven

Uitvoering Davy van Gerven, Nina Willems, Gable Roelofsen, Romy Roelofsen, Casper Wortman, Hicham Bendriss, Maarten Bos, Boris De Klerk, George Dhauw, Margriet Dijkema, Abel Enklaar, Isa Kasten, David Knap, Cor Langerak, Sophie Luiken, Mimic productions en Zino Wey

Litanie van een terugkeer is een coproductie van Het Geluid Maastricht en Cultura Nova met ondersteuning van het Stimuleringsfonds, Fonds Podiumkunsten, Dioraphte, Gemeente Maastricht en Provincie Limburg

Let op: deze installatie bevat een route met een aantal trappen.

20Hertz (NL)/ Grondslag

Digitale technologie, zoals bijvoorbeeld AI, speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Oók in het theater. Theater wordt gemaakt en gespeeld door mensen en gaat over mensen. Wat gebeurt er als technologie die rollen overneemt? Vertrekpunt voor deze performatieve installatie is het werk en archief van een van de grootste acteurs van Nederland; de in 2012 overleden (Limburgse) acteur Jeroen Willems.

Van Jeroen Willems zei men dat hij een enorme ‘presence’, een aanwezigheid op de vloer had. Als je in de zaal zat, kreeg je het gevoel dat hij alleen voor jou speelde. Maar het werk van een acteur is vluchtig; het bestaat alleen zolang die acteur het belichaamt. Nu Jeroen Willems niet meer kan spelen, bestaat er alleen nog archiefmateriaal om als bron te gebruiken. Met behulp van dat archiefmateriaal en moderne technologie probeert een collectief van jonge makers de acteur weer te laten spelen. Maar wat betekent ‘spelen’ in deze context? Hoe kunnen we zijn werk tonen aan een nieuw publiek? Wat is de invloed van al die technologie die

we gebruiken op zijn werk? En überhaupt op de manier waarop we theater maken en naar theater kijken?

‘De terugkeer van Jeroen Willems als cyborg’ – Pia Louwerens

Met een digitale herinterpretatie van het werk van Jeroen Willems verkent de Litanie van een Terugkeer de grenzen van authenticiteit en de rol van de acteur in een wereld waarin mens en machine steeds meer met elkaar verweven raken. In de installatie zal op verschillende momenten een performance van Nina Willems te zien zijn.

Choreografie Sharon Wesseling

Performers Anggun Musri, Boaz Blume, Riva van Baardewijk, Saskia Neuen Technische productie Floris Mentink Kostuumdesign Ella Siekman Muziek Amsterdam Beats Foto Floris Mentink

Grondslag is een coproductie van 20Hertz, met ondersteuning van Cultura Nova, Cultuurhuis Heerlen, Gemeente Heerlen, VIA ZUID en VSBfonds. Grondslag is (deels) gecreëerd in het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID.

VIA ZUID steunt beginnende professionele podiumkunstenaars in en vanuit Limburg op weg naar een beroepspraktijk. Samen met partners als Cultura Nova krijgen talentvolle makers de kans de wereld te verrassen en verrijken met hun voorstellingen en projecten.

Terug naar de basis, dat is het concept van de voorstelling Grondslag van choreograaf Sharon Wesseling. Op zoek naar de origine van de onderwerpen die haar inspireren kwam Sharon uit bij haar Heerlense roots, het Zuid-Limburgse mijnverleden en bij de urban-dansstijlen die ze op jonge leeftijd aanleerde.

Iedereen heeft momenten in het leven die grote invloed hebben op je verdere ontwikkeling. Voor de dansers van 20Hertz was dat het moment dat ze verliefd werden op de urban dansstijl. Voor Zuid-Limburg was het ontstaan van de kolenmijnen cruciaal. Grondslag duikt in het verleden en onderzoekt wat ons gevormd heeft tot wie we zijn. Naast dansers voegt 20Hertz ook een VV-artiest toe aan het dansgezelschap. VV staat voor Visual Vernacular en is een kunstvorm uit de dovengemeenschap. Daarbij draait het om het uitbeelden van objecten of verhalen aan de hand van gebaren in combinatie met sterke gezichtsuitdrukkingen. Door het beeldende concept van de mijnwerkers te combineren met expressieve elementen uit de urban dansstijlen, creëert de choreograaf de basis voor een stuk dat óók toegankelijk is voor mensen met een auditieve beperking.

Stichting 20Hertz is een jong en dynamisch dansgezelschap, opgericht in 2022. Het team en de dansers van 20Hertz vormen een mix van mensen met alle auditieve gradaties (doof, slechthorend en horend), maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal showpony’s die graag op het podium staan. 20Hertz is vastbesloten uit te dragen dat dans een universele taal is die geen barrières kent.

33
makers_ jonge makers_ jonge makers_ jonge makers_ jonge
jonge ma 32
makers_
ZO 27 AUG, 15.00 UUR MA 28 AUG, 20.00 UUR CULTUURHUIS HEERLEN DUUR 60 MIN € 10,-
DANS / PREMIÈRE / LANGUAGE NO PROBLEM foto: Erwin Penners copro ductie

THEATER OP LOCATIE / PREMIÈRE copro ductie

Zorba HuismanNOX (NL) / Longen

Regie-assistent Luka Kluskens

Spel Nick Renzo Garcia en Frieda Barnhard

Tekst Duncan Macmillan

Vertaling Teunkie van der Sluis

Productie Maartje Austen en Luka Kluskens

Longen is een coproductie met Festival Cultura Nova en VIA ZUID. Met dank aan SCHUNCK en Toneelgroep Maastricht.

VIA ZUID steunt beginnende professionele podiumkunstenaars in en vanuit Limburg op weg naar de beroepspraktijk. Samen met partners als Cultura Nova krijgen talentvolle makers de kans de wereld te verrassen en verrijken met hun voorstellingen en projecten.

“Op dit moment weet ik precies wat jij moet horen en dit is absoluut wat ik voel. Wij gaan dit niet doodredeneren. Wij gaan dit doen.“

Longen is het liefdesverhaal van de huidige generatie. Een liefdeskoppel waagt zich aan een vraagstuk dat in deze tijd eerder een gewetensvraag is dan een kwestie van liefde. Zullen we wel of niet een kind op deze wereld zetten?

Twee geliefden bevragen zichzelf en elkaar naar hun keuzes en motivaties. Ze zijn ‘goede’ mensen, vinden ze. Maar is de onvermijdelijke botsing met de buitenwereld iets wat ze hun nageslacht wel willen aandoen? In een hoog tempo spreken ze over de oorlog, over de heersende politieke spanningen en vooral over het klimaat.

Grote en actuele vraagstukken worden afgewisseld met intieme, kleine, liefdevolle en herkenbare momenten tussen twee millennials die op zoek zijn naar eigen inzicht en overtuiging. De voorstelling vol humor en diepgang presenteert een liefdevolle confrontatie tussen droom en werkelijkheid, op een manier die zowel jongere als oudere generaties zal aanspreken. Centraal staan de thema’s nalatenschap,

klimaat, vertrouwen, keuzerecht, geweten en liefde.

Zorba Huisman studeerde in 2021 af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht en werkt sindsdien als regisseuse en actrice. Zij is de oprichter van Stichting NOX en is tevens regieassistent bij ITA. Haar werk wordt gekenmerkt door sterke, esthetische beelden. Museaal van aard, maar altijd strevend naar een vorm die een inhoud draagt en het verhaal versterkt.

Longen is de eerste theaterproductie van Stichting NOX. In een samenleving die in hoog tempo verandert en steeds complexer wordt, vormt NOX een vernieuwende en verbindende aanvulling op het (Limburgse) culturele landschap. NOX brengt mensen bij elkaar door te investeren in jonge makers die op innovatieve en interdisciplinaire wijze verhalen vertellen die raken aan deze tijd.

35
34 ZO 27 (PREMIÈRE), MA 28, DI 29, WO 30, DO 31 AUG 20.30 UUR SCHUNCK, ETAGE 1 DUUR 90 MIN € 15,00
makers_ jonge makers_ jonge makers_
interview_ interview_ interview_ interview_

In februari 2022 moest Zorba Huisman worden geopereerd. De jonge regisseur bevond zich in een periode waarin het niet zeker was of zij in staat zou zijn kinderen te krijgen. “Allereerst voelde ik een groot verdriet, paniek, een angst vanuit een oergevoel dat ik nog niet eerder kende. Tot ik op een ochtend, een aantal dagen voor mijn operatie, het journaal aanzette.

Een totaal andere paniek en een totaal ander verdriet overviel

mij: Rusland was Oekraïne binnengevallen.”

Tussen alle roerige emoties ontstond een bizar moment; voor een seconde was Zorba dolgelukkig: “Ik hoefde geen kind meer op deze wereld te zetten.” Nadat de operatie goed was verlopen, was ook haar keuze opeens weer terug, maar de vraag bleef hangen. Wil ik wel een kind op deze wereld brengen?

“Ik beschouw het moederschap als een van de mooiste en krachtigste levensinvullingen in dit bestaan, maar kijkend naar de steeds weer herhalende beelden van bombardementen bekroop mij in die korte tijd het gelukzalige gevoel dat ik deze wereld en dit bestaan niet meer hoefde door te geven. De verantwoordelijkheid van de keuze was mij in de tijd voor de operatie even ontnomen en ik hoefde niet te besluiten of ik nog een leven op deze wereld zou brengen of niet. Ik trok het nog breder; geen kind van mij zou hoeven te worden geconfronteerd met de klimaatcrisis, geen kind van mij zou de enorme polariserende bewegingen hoeven te voelen en geen kind van mij zou hoeven te worden geconfronteerd met de fouten die de voorgaande generaties hebben gemaakt en nagelaten. ”

Het besluit om Longen – een stuk van de Britse toneelschrijver Duncan Macmillan - te regisseren, kwam dus voort uit een persoonlijk vraagstuk. Maar het thema van de voorstelling is universeel. In Longen worstelt een jong stel met hun kinderwens. Tal van persoonlijke en maatschappelijke vragen doemen op. Is het nog verantwoord om in deze tijd van klimaatverandering, overbevolking en hybride oorlogen een baby te krijgen?

Intussen tikt de biologische klok door en wordt het nemen van een besluit steeds moeilijker.

“Van de auteur moet de voorstelling

worden gespeeld zonder decor, zo kaal mogelijk, zodat alles wordt toegespitst op de vertelling. De acteurs zijn dus cruciaal. Daarom ben ik enorm blij met Nick Renzo Garcia en Frieda Barnhard; zij zijn fenomenaal. Als geen ander zijn ze in staat de tragiek van het stuk te benadrukken door middel van humor. Het wordt absoluut een feest.”

Voor de voorstelling zocht de regisseur naar een onbestemde ruimte. “Een lege arena, waar je uiteindelijk de sporen van menselijk bestaan op terug zult zien.” Die ruimte vond ze in Schunck. “De plek waar ik jaren geleden de mail opende met de mededeling dat ik was toegelaten op de Toneelacademie. Dat ik nu hier weer sta als regisseur, geeft me een mooi gevoel.”

Huisman (1996) studeerde in 2021 af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht. Omdat de theaters in coronatijd dicht bleven, concentreerde ze zich eerst op film. Voor Toneelgroep Maastricht regisseerde ze Lentekus, een serie van zes korte filmpjes als opmaat naar het voorjaar. Er volgden ook een Zomerkus, Herfstkus en Winterkus. Daarnaast heeft ze vier documentaires op haar naam staan, waaronder Brieven aan de Hemel. In die film spreekt Zorba met de zeven kinderen van haar opa, kunstschilder Aad de Haas. “Een droomtijd”, noemt

36

de regisseur die periode. “Even voelde ik de druk van de wereld niet.” Naast haar werkzaamheden als documentairemaker is Zorba ook regieassistent bij ITA in Amsterdam en directeur van haar eigen nieuwe stichting NOX. De voorstelling Longen is de eerste productie van het door haar opgerichte platform. “NOX is een productioneel en artistiek platform voor interdisciplinaire (Limburgse) makers. Ik zie het als een verzamelplek voor makers zoals choreografen, beeldend kunstenaars, regisseurs en acteurs. De regio Limburg is het fundament, maar ik sluit niet uit dat we ook op andere plekken kunnen landen. Als we goed genoeg zijn, gebeurt dat vanzelf.” Een vaste stek heeft NOX nog niet, maar er is wel een droomscenario: “Het lijkt me fantastisch om de nu nog leegstaande Bonbonnière in Maastricht als thuisbasis te hebben.”

Longen is de eerste grote voorstelling die Zorba op Cultura Nova presenteert. “Het festival is voor mij dé plek om erachter te komen waar ik als maker sta. Na mijn afstuderen heb ik mezelf op het festival al kunnen laten zien met een documentaire-reeks en als actrice. Nu kom ik als regisseur en als directeur van mijn eigen stichting. Zo zet ik telkens een volgende stap. Ik hoop dat ik ieder jaar iets bizars en groots mag doen.”

37
interview_ interview_ interview_ interview_ interview_ interview_ interview_ inter
In ‘Longen’ zijn de acteurs cruciaal

RELAXED PERFORMANCE

DI

+ DO 31 AUG 19.30 UUR

JOHN F. KENNEDYLAAN

DUUR 60 MIN € 15,-

Concept, performance Karlijn Hamer

Makers Karlijn Hamer, Suze van Miltenburg, Sunniva Wetzels

Vormgeving Nieke Koek

Muziek Karlijn Hamer & Mathijs De Valk

Eindregie Paul Koek

Technische productie, lichtontwerp

Neal Groot

Productie Pieter Kuypers

Communicatie Britt Mooren

Zakelijk leiding Saly Ndoye-Roozen, Petra de Haan

In coproductie met Touki Delphine & De Veenfabriek

Een sensorische muzikale performance over autisme.

Siriana en performer Karlijn Hamer zijn vriendinnen vanaf hun kindertijd. Ze groeiden op in Sittard. Siriana kreeg na vele dwalingen in de hulpverlening op haar dertigste een autismediagnose. Een openbaring die haar veel leed had kunnen besparen als zij had geweten waarom de wereld bij haar zo anders binnenkomt dan bij de meeste mensen.

In een sensorische installatie van fietswielen en kralen, vormgegeven door beeldend kunstenaar Nieke Koek, neemt Karlijn je mee in een muzikale droomwereld. Door middel van persoonlijk documentatiemateriaal creëert ze een intiem portret van Siriana. Aan de hand van herinneringen aan hun kindertijd en de vriendschap van nu, vormt de voorstelling een reis door de binnenwereld van een vrouw met autisme. Een plek voor en van Siriana.

Karlijn Hamer bouwt muzikale werelden waarin zij een stem geeft aan het ongehoorde en onzichtbare. Haar installatie ZOG werd in 2019 bekroond met de Operadagen Award.

Karlijn maakt Siriana, mijn vriendin in samenwerking met mensen met autisme, deskundigen en zorgverleners. De inrichting van de ruimte en het licht en geluid zijn geïnspireerd op de wensen en prikkelgevoeligheid van mensen met ASS. Deze voorstelling is prikkelarm, een zogenaamd relaxed performance. Na de performance is er ruimte voor vragen. Check onze website voor een eventueel nagesprek met een deskundige op het gebied van autisme.

Performance, script, tekeningen en soundscape: Bink van Vollenhoven

Regie: Sander van Egmond

Productie: In Infinity Productions met ondersteuning van Toneelgroep Maastricht

PROUT

Bink

van Vollenhoven (NL)/

Prins Bink Een sprookje voor iedereen van 14 tot 114 jaar

Beeldend kunstenaar, schrijver en conceptbedenker Bink is non-binair. Mooi woord, maar hoe voelt dat nou eigenlijk? Daarover gaat deze theatermonoloog. Bink geeft antwoord op de vraag hoe het is om je geen man én geen vrouw te voelen. Intussen kijk je live mee met Binks digitale zelfportretten op diens smartphone. Een beeldverhaal, opgetekend tijdens een pittig, geestelijk en lichamelijk bewustwordingsproces waardoor Bink kon

veranderen in een prins én het hart veroveren van de Coolest Princess!

Wat is jouw echte naam? Prins? Prinses? Of een beetje ‘ertussenin’? Bink’s verhaal is persoonlijk én universeel. Het inspireert om na te denken over wie je bent en om te kiezen voor jezelf. Na de performance is er mogelijkheid tot een gesprek of om vragen te stellen.

makers_ jonge makers_ jonge makers_ jonge makers_ jonge makers_ jonge ma 39 38

WO 30 AUG T/M VR 1 SEP 20.00 UUR CULTUURHUIS HEERLEN DUUR 50 MIN € 10,PERFORMANCE / PREMIÈRE VANAF 14 JAAR
Tijdens (en na) Cultura Nova is in Cultuurhuis Heerlen de fototentoonstelling PROUT te zien.PROUT is een doorlopend fotoproject waarbij Ilvy Maijen queer jongeren fotografeert. Enerzijds met als doel om via hun verhalen meer begrip en acceptatie te creëren. Anderzijds om anderen te helpen die struggelen met hoe zich zelf te kunnen zijn op het gebied van geaardheid, seksualiteit en gender(expressie). 29, WO 30
HOOFDINGANG MONDRIAAN,
301
Karlijn Hamer (NL)/ Siriana, mijn vriendin
Met dank aan Mondriaan.

KORTE FILM / LIMBURGSE PREMIÈRE

Danae Grannetia (NL) / De mooiste tijd van je leven

Nagesprek

Na afloop van de film volgt er een kort nagesprek met Danae Grannetia over de film en een expert op het gebied van jeugd- en gezondheidszorg over de thematiek van de film.

The Midnight Specials (NL)/ Dream Baby Scream

Concept and performance

Collectief The Midnight Specials Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt

Artistieke coach Luit Bakker

Productie Roy Jakobs

Geluid Jonathan Bonny

Kostuums Nine van Weert

Een korte coming-of-age film over opgroeien en mentale gezondheid en toxische mannelijkheid in het studentenleven.

De Heerlense regisseur en scenarist

Danae Grannetia (2000) studeert in 2023 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Als filmmaker vertelt zij persoonlijke en realistische verhalen, waarin zij constant dichtbij de belevingswereld van haar personages blijft. In De mooiste tijd van je leven, die tijdens Cultura Nova zijn Limburgse première beleeft, gaat dit verhaal over zoekende zijn als twintiger en het onderdrukken van jezelf om ergens bij te horen.

Danaes fascinaties liggen in het vastleggen van kwetsbare momenten, het portretteren van jongeren en alles wat mensen vooral niet zeggen tegen elkaar. De film volgt een week in het leven van de 21-jarige Mees, die

binnen alle verleidingen van het studentenleven op zoek is naar erkenning, zelfacceptatie en geluk. Die weg is hobbelig. Dwalend door het turbulente studentenleven probeert hij zijn plekje te vinden in deze complexe maatschappij. Door de impact van een onverwachte gebeurtenis wordt hij geconfronteerd met zijn relatie met zichzelf.

Danae vertelt: “De film gaat over het onderdrukken van jezelf. Over een omgeving waarin je je graag wil aanpassen om erbij te horen en over het feit dat we veel te veel bezig zijn met wat andere mensen van ons vinden in plaats van onszelf te durven zijn. Ik hoop met mijn film een realistisch beeld van de studententijd – een tijd met pieken en dalen – te kunnen tonen en het praten over mentale gezondheid meer bespreekbaar te maken.”

Dream baby scream wordt geproduceerd door het Amsterdamse Bostheater in co-productie met VIA ZUID en Cultura Nova

VIA ZUID steunt beginnende professionele podiumkunstenaars in en vanuit Limburg op weg naar de beroepspraktijk. Samen met partners als Cultura Nova krijgen talentvolle makers de kans de wereld te verrassen en verrijken met hun voorstellingen en projecten.

De nacht valt. Een spotlicht zoekt naar vers bloed, als een telescoop naar onontdekte sterren. Licht spat uiteen op een paillettenjurk, een lichaam kruipt uit het stinkende slootwater. A shining star zingt volledig schor: “Tonight!!! I gave the greatest performance of my life!!!”

Een vlijmscherpe naaldhak schiet door het spotlicht en boort zich in de stronk van een ouwe eik. A real icon has entered the forest grounds, en laat niet met zich sollen. Iets verderop ontwaren we A motherfucking diva op de boeg van een spookschip, drijvend op vergane

glorie. Daar zijn ze, a shining Star, a real Icon and a motherfucking Diva giving the greatest performance of their lives. Schitterend als echte sterren: eenzaam fonkelend op afstand.

Dream baby scream is een groteske, beeldende locatievoorstelling over de donkere kant van Showbizz. The American Dream zet voeten aan Hollandse bodem. Geïnspireerd op het herkenbare Hollywood filmgenre musical biographical picture duikt het collectief The Midnight Specials in de tragiek die schuilgaat achter deze ‘succesgeneratie’. Een intiem spektakel over degenen die streven naar het altijd onbereikbare succes.

41 makers_ jonge makers_ jonge makers_ jonge makers_ jonge makers_ jonge ma 40 WO 30 AUG 20.30 UUR ROYAL THEATER DUUR 50 MIN (INCL. NAGESPREK) € 7,50
foto: Filmstill beelde: The Midnight Specials DO 31 AUG + VR 1 SEP 22.00 UUR WELTERVIJVER, TER HOOGTE VAN WELTERKERKSTRAAT 2 DUUR 45 MIN € 15,-
LOCATIETHEATER
BEELDEND
“Spotlight! Drum roll!” copro ductie copro ductie

€ 17,50

PERFORMANCE / NEDERLANDSE

Princess Isatu Hassan Bangura (NL) , NTGent (BE)/ Great Apes

of the West Coast

Concept, tekst, regie & spel

Princess Isatu Hassan Bangura

Dramaturgie Giacomo Bisordi

Muziekontwerp Edis Pajazetovic

Kostuumontwerp Tricia Mokosi

Lichtontwerp Sander Michiels

Performance coach Peter Seynaeve

Danscoach Reintje Callebaut

Eegieassistent Elli De Meyer

Productieleiding Greet Prové

Technische productieleiding Oliver Houttekiet

Techniek Predrag ‘Momo’ Momcilovic, Lars Hollemeersch

Vertaling Pelumi Adejumo, Esha Guy Hadjadj

Great Apes of the West Coast is een coproductie van Likeminds en VIA ZUID.

VIA ZUID steunt beginnende professionele podiumkunstenaars in en vanuit Limburg op weg naar de beroepspraktijk. Samen met partners als Cultura Nova krijgen talentvolle makers de kans de wereld te verrassen en verrijken met hun voorstellingen en projecten.

Deze voorstelling is Engelstalig met Nederlandse boventiteling.

Rosa Vrij (NL) / House

copro ductie

“In Afrika wist ik wat de kleur van mijn huid was, maar nooit wist ik wat het betekende, tot ik naar Nederland kwam.”

Princess Isatu Hassan Bangura (25) vertelt in Great Apes of the West Coast het verhaal van de reis vanuit haar geboorteland Sierra Leone naar Nederland in een liefdesbrief aan haar familie, haar roots, haar volk.

Great Apes of the West Coast is een visuele, muzikale en lyrische solovoorstelling over herbeginnen, herontdekken en herinneren. Met theater als instrument om het licht van West-Afrikaanse cultuur te doen herleven en te vieren, wil Princess het verhaal van de Great Apes heroveren en elke negatieve connotatie met het dierenrijk tenietdoen. De podiumtaal die Princess voor deze voorstelling heeft gecreëerd, heeft zij dag na dag gevormd door de West-Afrikaanse en de West-Europese kunstvormen samen te voegen. In deze samensmelting werd zij geconfronteerd met hun verschillen, gelijkenissen en unieke combinaties: “Great Apes of the West Coast is het verhaal dat ik altijd vermeden heb om te vertellen.

Maar de laatste tijd besef ik dat dit verhaal onvermijdelijk is.”

Princess Isatu Hassan Bangura (25) studeerde als performancekunstenares af aan de Toneelacademie Maastricht. In 2021 maakte ze haar debuut op het grote podium van NTGent in de cast van Grief & Beauty, een aangrijpend toneelstuk van artistiek leider Milo Rau. Nu voelt Princess zich klaar om haar meest persoonlijke verhaal te delen, in een poging een mogelijke toekomst voor te stellen.

Performance & publicatie Rosa Vrij Artistiek onderzoek Rosa Vrij en Ben Weir Coproducent VIA ZUID met dank aan de Master Theater van de Toneelacademie Maastricht

Met dank aan SCHUNCK

VIA ZUID steunt beginnende professionele podiumkunstenaars in en vanuit Limburg op weg naar de beroepspraktijk. Samen met partners als Cultura Nova krijgen talentvolle makers de kans de wereld te verrassen en verrijken met hun voorstellingen en projecten.

De performance is Nederlandstalig, de tekst van het boek is in het Engels.

House is het eindstation van Rosa Vrij’s jarenlange artistieke en persoonlijke onderzoek naar ruimte geven en ruimte innemen, gebundeld in een publicatie. Het publiek leest en ervaart dit boek in de vorm van een performatieve boekpresentatie.

‘A house. A house in which there is no boundary between interior and exterior. In which there is no separation between wall, floor and ceiling and where gravity shifts. A house that moves, and in which the kitchen is not standing anymore where it was standing just before.’

Toen Rosa Vrij en haar partner Ben Weir in 2018 gingen samenwonen, nodigde ze hem uit voor een artistieke

uitwisseling. Samen reflecteerden ze op de relatie tot hun huis en tot elkaar. Via tekeningen, sculpturen, tekst en performance creëerden Rosa en Ben een imaginair huis waarin het lichaam en architectuur samensmolten. Tijdens de performatieve boekpresentatie gaat het publiek door dit archief heen. Langzaamaan worden de bezoekers zelf onderdeel van een reis door architectonische, persoonlijke en emotionele ruimtes. Want hoe verhoud je je eigenlijk tot de ander en tot de ruimte om je heen?

43 foto: Cem Altinöz ZA 2 SEP 11.00, 13.15
UUR SCHUNCK AUDITORIUM DUUR 90 MIN € 15,-
+
+ 15.30
PERFORMANCE
BOEKPRESENTATIE
makers_ jonge
jonge ma 42
makers_ jonge makers_ jonge makers_ jonge makers_
THEATER
DUUR
DO 31 AUG 20.30 UUR
HEERLEN , LIMBURGZAAL
65 MIN
PREMIÈRE Foto: Marc Bosch
foto: Gilles Njaheut

Daan Mathot (NL)/ Diep

Een fantasierijke circusachtige theatervoorstelling, die groot en klein verrast. De korte, woordeloze en beeldende voorstelling Diep is een grappige, vervreemdende ‘hersentester’, die je wereld letterlijk op z’n kop zet. Een mindfuck ontmoet theater. In tien minuten tijd creëert Diep een real-life optische illusie waarin je je graag wilt verliezen. Een man zit in de put. Hij worstelt met zijn omgeving. Dan voelt hij nattigheid… Zijn waarheid jokt,

tikt, jeukt en lekt. Een schrijversblok, zwevende tennisballen, tijdsdruk. Hoe te ontsnappen? Hij wordt overspoeld. Worstelend probeert hij boven te komen.

Duik onder in de wereld van Diep en ontdek een werkelijkheid die van geen kant klopt... Of toch wel...?

en speler Daan Mathot Speler Dorus van der Meer Concept Udo Akemann

Daan Mathot en Vincent de Rooij(NL)/ AF

Het woordloze AF gaat over de angst om op te komen en af te gaan. Een hilarische en ingenieuze korte beeldende theatervoorstelling, die recht doet aan een oude wijsheid: alles heeft twee kanten. Kom kijken en je mond valt gegarandeerd open door het ingenieuze decor en de special effects.

Een man zit in een morsige kleedkamer. Zelf is hij al even versleten. Troost zoekt hij in het glas – van de kaptafelspiegel en de fles. Maar bij elke slok herkent hij zichzelf minder. Hij is variétéartiest. Voor zinsbegoocheling gaat hij niet op

de loop. Maar de tijd heeft aan zijn stoelpoten gezaagd. Zijn onzekerheid groeit. Bovendien hapert zijn geheugen. Langzaam verliest hij de greep op de werkelijkheid.

AF geeft een kijkje achter de schermen in een knotsgek verhaal waarin de artiest niet meer weet of hij op moet gaan of dat hij nou juist is afgelopen….?!

Regie en concept Vincent de Rooij, Daan Mathot (beiden voormalige Dogtroep) Spel Daan Mathot, Vincent de Rooij

45
BEELDEND THEATER / LANGUAGE NO PROBLEM
VR 1 SEP, 18.30, 19.00, 19:30, 21.00, 21.30 + 22.00 UUR ZA 2 SEP, 15.00, 15.30, 16.00, 19.30, 20.00 + 20.30 UUR ZO 3 SEP, 14.00, 14.30, 15.00 + 15.30 UUR FESTIVALPLEIN DUUR 15 MIN € 3,-
THEATER / LANGUAGE NO PROBLEM
BEELDEND
GEMAAKT VOOR VOLWASSENEN, GESCHIKT VANAF 6+
Maker
GESCHIKT VANAF 6+ ZO 27 AUG, 19.00, 19.30, 20.00 + 20:30 UUR MA 28, DI 29 EN DO 31 AUG, 18.30, 19.00, 19.30, 21.00, 21.30 + 22.00 UUR / WO 30 AUG, 14.00, 14.30, 15.00, 19.30, 20.00 + 20.30 UUR FESTIVALPLEIN DUUR 10 MIN / € 3,foto: Marieke Kok foto: Jean Philipse
festivalplein_festivalplein_ festivalplein_festivalplein_ festivalplein_ festivalplein_ festivalplein_
44
Er valt dit jaar weer van alles te beleven op het festivalplein van Cultura Nova. Kom gezellig langs, voor een drankje, hapje en veel plezier voor jong en oud. Ook zijn er dit jaar kleine voorstellingen te bezoeken.

Concept & Regie Hanna van Mourik

Broekman

Stadsdramaturgie Kim Zonneveld

Performers Peter Vandemeulenbroecke, Marleen Hendrickx, Andre Joosten, Kim Zonneveld

Muziek Bram Schouw

Tekst Jorg van den Kieboom

Fotografie Barbara Medo

Productie Lise van den Hout Marketing & Communicatie Naomi Swinkels

In samenwerking met Bewoners van Vrieheide, Buurtpunt ’t Heitje, Buurttuin Vrieheide, Cultureel Centrum Corneliushuis, Cultura Nova Heerlen.

Met dank aan: Alcander Heerlen, Buurthuis ’t Heitje, Buurttuin Vrieheide.

Stormkamer / Het gesprek | tussen weelde en gebrek is onderdeel van de Stadmaakweek.

THEATRAAL STADSGESPREK

Stormkamer (NL) / Het Gesprek | tussen weelde en gebrek

Stormkamer opent een theatraal stadsgesprek over het hebben van te veel of te weinig. Hoe ga je om met mensen die meer of minder hebben dan jij? Meer of minder geld, kansen of vertrouwen. Hoe komt het dat ongelijkheid al zo lang bestaat? En dat het verschil steeds groter wordt?

Stormkamer bijt zich vast in dit complexe thema en gaat op zoek naar wat eronder ligt. Voorafgaand aan festival Cultura Nova is Stormkamer een week lang te gast in de wijk Vrieheide in Heerlen. Ze repeteren in buurthuis ’t Heitje en slapen in de Buurttuin. Samen met de wijkbewoners zoeken de makers naar de ruimte tussen weelde en gebrek.

Voor het uiteindelijke stadsgesprek nodigen ze je uit in het Corneliushuis. Stormkamer brengt op een verrassende manier verschillende perspectieven bij elkaar. Kunnen we elkaar zien en ontmoeten binnen dit vraagstuk? Met Het Gesprek doet Stormkamer een hartgrondige poging; in een geschilderd decor met beeldende scènes, livemuziek en inspirerende interviews.

Over de theatrale benadering van het stadsgesprek door theatergrorp Stormkamer schreef Theaterkrant: “Op een subtiele manier haalt Van Mourik Broekman aannames onderuit. Zonder dat het geforceerd aandoet worden verhalen verbeeld door uitbundige scenes die wrang, kitscherig of pathetisch kunnen zijn. Het is een heldere punt achter een zeer interessant project.”

Een bezoeker in een andere stad: “Van mijn stoel geblazen, tot op het bot geraakt! Alles wat theater hoort te zijn naar mijn mening; verwondering, ontroering, interactie, spelplezier, aanzetten tot denken en nog zoveel meer. Wat kan theater toch vreselijk mooi zijn!”

ZA 26, ZO 27, WO 30 AUG, ZA 2 + ZO 3 SEP, VANAF 12.00

INSTALLATIE / PREMIÈRE

playField (BE) / RUMOR // Unfolding Futures

Concept en creatie: Marthe Schneider, Lana Schneider en Tim De Paepe.

Scenografie: Lana Schneider.

Tekst: Lana Schneider, Marthe Schneider en Tim De Paepe.

Stem: Marthe Schneider.

Interactive 3D environment: Lana Schneider en Helena Yankson.

Software: Tim De Paepe en Brainjar. Communicatie en publiekswerking: Yasmin Van ’tveld.

Coproductie: Arenberg, Cultura Nova, GUM (Gents Universiteitsmuseum) en VIERNULVIER.

In samenwerking met: Arenberg, Brainjar, Cultura Nova, GUM (Gents Universiteitsmuseum), Het Huis Utrecht, iMAL, KAAP en VIERNULVIER. Met steun van de Vlaamse overheid en Fonds Podiumkunsten Nederland (FPK). Met dank aan Ellen De Vos en Jan Everaert.

Rumor // Unfolding Futures is onderdeel van de Stadmaakweek.

Kom binnen, luister naar de instructies, vertel ons je dromen. Je bent helemaal alleen, niemand kan je horen.*

Waar verlang jij naar? Waar droom jij van? Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit? Met Rumor // Unfolding Futures verzamelt playField toekomstdromen. In de installatie bundelt een AI de wensen van alle deelnemers. Zo worden individuele dromen getransformeerd tot collectieve toekomstperspectieven. Hoezeer variëren verlangens onderling? Waar zitten de raakvlakken? Via een interactieve 3D-ruimte kun je de collectieve droom raadplegen. Hoe klinkt die? Wat wordt er gezegd? Heeft het individuele verlangen een plaats in de collectieve droom?

RUMOR // Unfolding Futures is geworteld in het idee dat een beeld van een toekomstige wereld botst met onze huidige wereld. Een droom voor de toekomst is soms ook de aankondiging van verandering. En waar verschil schuilt, schuurt het. Wat als blijkt dat de een zijn droom de ander zijn nachtmerrie is? De installatie maakt deel uit van de reeks A.R.C. (A Real Catastrophe) waarbinnen werken worden gemaakt in de publieke ruimte van de stad en de toeschouwer wordt uitgenodigd een blik te werpen op een nieuwe sociale structuur. In RUMOR

ontmoeten de kunsten, de wetenschappen en de burger elkaar in het medemakerschap. PlayField vormt de brug die alle partijen samenbrengt.

*De installatie zet de ingesproken ideaalbeelden om van speech naar tekst, zodat de opnames verwijderd kunnen worden en de toekomstdromen anoniem blijven.

47 VR 1 + ZA 2 SEP, 20.00 UUR ZO 3 SEP, 15.00 UUR CORNELIUSHUIS, GROEET GENHEI 14 HEERLEN DUUR 90 MIN € 10,-
46 verdiepingsprogramma & installaties_ verdiepingsprogramma & installaties_ verdiepingsprogramma
TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING
MA 28, DI 29, DO 31 AUG EN VR 1 SEP, VANAF 15.00 UUR THEATER HEERLEN, FOYER GRATIS
UUR
copro ductie copro ductie

PREMIÈRE / MUSEUM EN LANDSCHAPSATELIERS

FESTIVALPLEIN

MOBIEL MUSEUM DE HOOIWAGEN

ZO 27 AUG T/M ZA 2 SEP, 16.00 – 22.00 UUR

+ ZO 3 SEP 14.00-18.00 UUR

VRIJE INLOOP / GRATIS

LANDSCHAPSATELIERS VOOR KINDEREN:

ZO 27 AUG, WO 30 AUG, ZA 2 SEP + ZO 3 SEP, 13.00

– 16.30 UUR / VRIJE INLOOP / GRATIS

De Hooiwagen(NL) / Stichting The Butterfly House, Stefan Cools & Sandra van den Beuken

LANDSCHAPSATELIERS VOOR VOLWASSENEN:

ZO 27 AUG, DO 31 AUG, VR 1 SEP + ZA 2 SEP, 19.00

DUUR 50 MIN / € 8,50

Concept en uitvoering Stichting The Butterfly House i.s.m. Stefan Cools en Sandra van den Beuken

Het mobiele museum is onderdeel van het project ‘Boeren voor de Natuur’, een driejarig multidisciplinair project waarin kunst, natuur & landschap en erfgoed elkaar ontmoeten. De Hooiwagen is een productie in samenwerking met Cultura Nova.

Het ontstaan van het Limburgse landschap, de bijzondere diersoorten die hierin voorkomen en de rol van de mens in de natuur. Het mobiele museum De Hooiwagen doet denken aan de hooiwagens waarmee het hooi van het land wordt gehaald en getransporteerd naar de boerenschuur. In De Hooiwagen vind je een tentoonstelling waarin het verhaal van het landschap wordt verteld. Ontdek welke rol water speelt in de historie en de toekomst van het landschap. Hoe dieren medebeheerders zijn en leer het landschap beter begrijpen.

Landschapsateliers

Bij De Hooiwagen organiseren Stefan Cools en Sandra van den Beuken landschapsateliers. Een landschapsatelier is een interactieve werkplaats waarin we samen het nieuwe verhaal van het landschap bedenken.

Voor volwassenen

Tijdens het landschapsatelier voor volwassenen beeldt men gezamenlijk via een grote zandbak het landschap van vroeger, nu en van de toekomst uit onder begeleiding van beeldend kunstenaar Stefan Cools en landschapsontwerper Sandra van den Beuken.

Voor kinderen vanaf 6 jaar

In het landschapsatelier voor kinderen wordt nagedacht over hoe de dieren door het landschap kunnen bewegen. Hoe steekt bijvoorbeeld een egel de snelweg over? Of waar vinden steenuilen hun eten? Ook worden er nieuwe vlaggen en vaandels ontworpen voor het toekomstige landschap.

TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

Zondagochtend met Playfield (BE) / AI in de kunsten

Deze tekstpagina is gegenereerd door middel van CHAT GTP. Daarom kunnen wij geen verantwoordelijkheid nemen voor de juistheid en betrouwbaarheid van de inhoud.

Van algoritme tot verbeelding

Verken de fascinerende wereld van kunst en kunstmatige intelligentie tijdens het zondagochtendprogramma van Cultura Nova. Drie opwindende projecten staan centraal: Playfield met Rumor // unfolding futures, Philzuid met Uncertain Four Seasons en Davy van Gerven met Litanie van een Terugkeer. Deze projecten belichten het gebruik van AI in de kunsten en werpen een uniek licht op de uitdagingen en bijzonderheden van deze technologie.

Playfield verkent de grenzen van menselijke creativiteit en de rol van AI via interactieve installaties en performances. Uncertain Four Seasons creëert een eigentijdse interpretatie van Vivaldi’s Vier Seizoenen met behulp van AI. Litanie van een Terugkeer transformeert de ervaring van de toeschouwer door AI in te zetten. Deze projecten onderzoeken de mogelijkheden en uitdagingen van het combineren van AI met traditionele kunstvormen.

Mis deze unieke gelegenheid niet om meer te weten te komen over de grensverleggende rol van AI in de kunsten tijdens Cultura Nova’s zondagochtendprogramma. Laat je verrassen door de wonderen van kunst en AI!

VOOR KINDEREN
VANAF 6 JAAR TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING
Ruimte voor het bijzondere Limburgse landschap.
foto: Moniek Wegdam
copro ductie
ZO 27 AUG 11.00 UUR FOYER ROYAL THEATER DUUR: 60 MIN € 5,- (INCL. KOFFIE/THEE VLAAI) ZONDAG I: ARTIFICIAL INTELLIGENCE
49 48 verdiepingsprogramma & installaties_ verdiepingsprogramma & installaties_ verdiepingsprogramma
ductie
copro
foto: Playfield

VIRTUAL REALITY OPERA verdiepingsprogramma & installaties_ verdiepingsprogramma & installaties_ verdiepingspro

ZO 27 T/M DI 29 AUG

VAN 14.30 T/M 17.30 + VAN 19.30 T/M 21.30 UUR

IEDER HALF UUR

THEATER HEERLEN, INGZAAL

DUUR 25 MIN

Celine Daemen (NL)/ Eurydice, een afdaling in oneindigheid

MA

28

AUG

BOEKHANDEL VAN DER VELDEN VAN DAM

DUUR 120 MIN

GRATIS (RESERVEREN NOODZAKELIJK)

copro ductie

Concept en Regie Celine Daemen

Virtual Art Direction Aron Fels

Libretto Charlotte Van den Broeck

Compositie Kate Moore

Sound Design en Compositie: Wouter Snoei

Zang Sterre Konijn

Ontwerp fysieke ruimte Scott Robin Jun

Modelling Assets Yannick Verweij

Assistent VR Design Eline Oppewal and Tommy Jansen

FX: Cyriel Verkuijlen

Technical Development Malou Minkjan

Vertaling Libretto David McKay

Deze VR opera is ontwikkeld binnen de Nieuwe Makers regeling in samenwerking met Silbersee en VIA ZUID.

VIA ZUID steunt beginnende professionele podiumkunstenaars op weg naar een beroepspraktijk. In en vanuit Limburg. Samen met partners als Cultura Nova krijgen talentvolle makers de kans de wereld te verrassen en verrijken met hun voorstellingen en projecten .

Let op: deze voorstelling is een individuele beleving. Het tijdstip is exclusief dus wees op tijd!

Eurydice, een afdaling in oneindigheid ging afgelopen jaar in première tijdens Cultura Nova en was binnen de kortste keren uitverkocht. Inmiddels is dit project een Reflet D’or op Geneva International filmfestival en een Zilveren Yusr op Red Sea International filmfestival rijker. Daarom is deze Virtual Reality Opera nog eenmaal te beleven tijdens Cultura Nova 2023.

Eurydice, een afdaling in oneindigheid is geïnspireerd op de aloude mythe van Orpheus en Eurydice. Als toeschouwer maak je een individuele reis naar een tussenruimte, tussen stof en eeuwigheid, waarin tijd vervaagt en de wetten van ruimte komen te vervallen. ‘Waar hoor jij thuis? Tussen dolende, lichaamloze zielen of toch met je beide voeten op de grond?’ Eurydice’s hypnotiserende gezang trekt je steeds dieper in het labyrint van gangen, ruïnes en balustrades, waarachter zich duizelingwekkende dieptes en vergezichten openen. Jouw nieuwsgierigheid is het beste kompas in deze fascinerende tussenruimte vol VR, poëzie, en betoverende muziek.

Celine Daemen (1995) is een regisseur van transdisciplinaire kunst. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van theater, muziek, beeldende kunst en technologie. Na haar afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht maakte ze verschillende producties waarin onderdompeling in zowel muziek als een virtuele omgeving de rode draad vormen.

50

Scenario ‘Ik ben twee ogen’ Ine Sijben en Ben van Melick

Dichters Frans Budé, Merlijn Huntjens

Acteurs Arno Deckers, Ben van Melick

Zang Yvonne Simons

Soundscape Marc Huynen combo

Coproductie Cultura Nova i.s.m. boekhandel

Van der Velden Van Dam met dank aan de Pierre Kemp Stichting l.

POETISCHE VOORDRACHT EN MUZIKALE PERFORMANCE / PREMIÈRE

TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

Pierre Kemp in Parkstad

Pierre Kemp in Parkstad biedt een bijzonder inkijkje in de werkwijze van dichter Pierre Kemp (1886-1967). De voorstelling opent met het poëzieproject Langs de lange lange beroete spoorlijn, gevolgd door de muziektheatervoorstelling Ik ben twee ogen.

Poëtische voordacht Langs de lange lange beroete spoorlijn (20.00 uur)

De dichters Frans Budé en Merlijn Huntjens kopiëren Kemps werkwijze en reizen op maandagmiddag per stoptrein van Maastricht naar Eygelshoven. De reis gebruiken ze om nieuwe poëzie of poëtisch proza te schrijven, geïnspireerd door wat ze zien als ze uit het treinraam kijken en tijdens een wandeling door de geschiedenis van de Mijnstreek. Terug in Heerlen dragen beide dichters de poëtische resultaten van hun treinreis voor, gezeten achter het originele bureau van Pierre Kemp.

Wiel Beijer interviewt, en Marcel van der Heyden vertolkt enkele gedichten van Kemp op muziek.

Muzikale performance Ik ben twee ogen (21.00 uur)

Pierre Kemp (Arno Deckers) krijgt tijdens zijn dagelijkse treinreis naar de kolenmijn Laura in Eygelshoven gezelschap van een Reisgenoot (Ben van Melick). Hun conversatie bestaat uit gedichten en uitspraken van Kemp. Een Stem (Yvonne Simons) declameert en zingt poëzie van Kemp. De muziek en geluidseffecten zijn van Marc Huynen en combo, aangevuld met percussionist Geert Roelofs.

foto: Keith HaringFigure XI_Keith Haring © Keith Haring Foundation

51
€ 12,50 foto: Keith HaringFigure XI_Keith Haring © Keith Haring Foundation
copro ductie
De dichter Pierre Kemp reisde elke werkdag van zijn woonplaats Maastricht per trein naar Eygelshoven, waar hij werkte als loonadministrateur op de mijn Laura & Vereeniging. In de trein keek hij, netjes gekleed in een zwart kostuum, naar buiten of maakte notities in een klein opschrijfboekje. Die notities waren gedichten of aanzetten daartoe. Op deze wijze schreef Pierre Kemp honderden gedichten.
20.00 UUR
Idee Wiel Beijer en Ben van Melick

DI 29 AUG

16.30 + 20.00 UUR

THEATER HEERLEN, RABOZAAL (T-O-T)

DUUR : 60 MIN (MEE-MAKEN) + 30 MIN (IN GESPREK MET DE MAKERS)

€ 5,-

copro ductie

Sounding Bodies (NL) / The act of listening: co-creating acoustic encounters

Concept en regie

Jacqueline Hamelink

Muzikaal advies en instrumentenbouw

Aart Strootman

Performance crew

Gastvrouw Anke van Esch

Viool/zang Claire Adams

Cello Eilidh Martin

Zang Els Mondelaers

Fysiek contact specialisten Judith Clijsters en Rosana Pinheiro

Co-Creating Acoustic Encounters is een projectonderzoek van Sounding Bodies.

Een muzikale, auditieve en voelbare performance.

Sounding Bodies creëert een veilig labyrint waarin zij je steeds verder meenemen: zacht en aangenaam ontdekken en ondergaan. Daadwerkelijk luisteren en voelen staan centraal in deze performance, die jij als bezoeker en deelnemer mee-ontwikkelt.

In deze bijzondere ervaring krijg je een intiem kijkje in de keuken van Sounding Bodies. In onze wereld die overvol is met visuele prikkels vergeten we soms wat echt luisteren voor je kan doen. Als je alles wat je ziet weghaalt en je concentreert echt op geluid, dan gaat er een wereld voor je open.

Geluid is direct, en voelen is dat ook. Door corona en #metoo is onze omgang met aanraking echter veranderd. De onschuld van de – al dan niet terloopse – aanraking is verdwenen. We zijn voorzichtig, creëren afstand. Tegelijkertijd heeft ieder mens behoefte aan lichamelijk contact en resonantie met zichzelf en de ander. Met je ogen dicht iemands hand aanraken is intiem en dichtbij.

Wat gebeurt er als we horen en voelen met elkaar verbinden? Hoe voelt het om aangeraakt te worden door geluid, als er niks meer zit tussen jou en de klank?

Voor performancekunstenaar Jacque -

DI 29 AUG

TUSSEN 12.00-15.00 UUR (TIJDENS DE MARKT)

CENTRUM HEERLEN,

DUUR 30 MIN

WO 30 AUG, 13.30, 14.30 + 15.30 UUR

FESTIVALPLEIN

DUUR 30 MIN

DO 31 AUG + VR 1 SEP

THEATER HEERLEN, TUSSEN 15.00-23.00 UUR DOORLOPEND

GRATIS

Dinsdagmiddag 29 augustus beweegt een van de objecten door de binnenstad van Heerlen. Woensdagmiddag 30 augustus zijn drie installaties van Animaltroniek actief op het festivalplein.

Donderdag 31 augustus en vrijdag 1 september zijn de objecten als vaste installatie te bewonderen in de foyer van het theater

Tristan Kruithof (NL)/ ExootAnimaltroniek

line Hamelink staat de aanraking in de kern van de artistieke praktijk. Haar werk gaat over het creëren van ontmoetingen waarin door aandacht en aanwezigheid contact gemaakt wordt. Van origine klassiek musicus zoekt ze naar manieren om de afstand tussen publiek en uitvoerder te verkleinen. Zo ontstaat een andere beleving, die een nieuwe dimensie van muziek blootlegt. In deze onderzoeksfase van de performance ga je samen met de makers aan de slag om hun project vorm te geven. De inbreng en ervaring van het publiek zijn essentieel voor de uiteindelijke voorstelling die in 2024 op Cultura Nova te zien zal zijn. Dus, doe mee en ontdek hoe een voorstelling tot stand komt!

Een knipoog naar robotica en een zoektocht naar aaibaarheid.

Exoot is de verzamelnaam van objecten en installaties van kunstenaar Tristan Kruithof (1977). Zijn Animaltroniek is een gelaagde radiografisch aangestuurde audiovisuele installatie. Een ‘bovenwaterwereld’ waarin robotica, mechanica en elektronica op transparante wijze samensmelten en er aaibare wezens met een eigen persoonlijkheid ontstaan.

Tijdens de performances gaan de Exoten van Kruithof een interactie aan met het publiek. De objecten zijn verre van levensecht te noemen. De techniek is totaal inzichtelijk en transparant en er wordt niks verborgen. Toch reageert de toeschouwer met een zekere emotie op het object. Kruithof: “Het fascineert me hoe snel het menselijk brein door herkenning van beeld en beweging de wereld accepteert, zichzelf overtuigt en iets als realistisch aanneemt. Waar ligt het omslagpunt in bewegings- en beeldtaal, waardoor het menselijk brein ‘omgaat’?

TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING
PERFORMANCE / CO-CREATIE foto: Merel van Dooren Photography
INSTALLATIE / PERFORMANCE / LANGUAGE NO PROBLEM foto: Keith HaringFigure XI_Keith Haring © Keith Haring Foundation
foto: Animaltroniek 53 52 verdiepingsprogramma & installaties_ verdiepingsprogramma & installaties_ verdiepingsprogramma

ZA 2 SEP, 20.30 UUR

ZO 3 SEP, 15.00 UUR

CULTUURHUIS HEERLEN

DUUR: 60 MIN € 10,-

TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

Elsa van der Heijden(NL)/ I was born to dance

Choreografie/concept/tekst/ performer

Elsa van der Heijden

Video Peter Slegers

Begeleider voorprogramma Femke Janssen

Muziek van John Adams shaker loops

Kostuum Davina Versteeg

Lichtontwerp Rob ten Broek

Fotografie & productieleider Jenneke van der Weijden

Zakelijke ondersteuning Art buro Limburg

Producent Dans Compagnie Limburg

zondagochtend met PANDA(NL) /

Minisymposium over talen in de Euregio Maas-Rijn

PANDA (Poetry And New Dramatic Arts) bedenkt en ontwikkelt literaire projecten op het snijvlak tussen taalkunst, poëzie en performance theater. PANDA maakt literatuur en theater toegankelijk voor nieuw publiek en verrast door de diversiteit van taal en het verhaal van de Euregio zichtbaar te maken. De vaste kern van PANDA bestaat uit theatermaker Nina Willems en schrijver Merlijn Huntjens.

In onze huidige maatschappij is steeds minder plek voor rituelen, zoals bijvoorbeeld het aan het katholieke geloof gelieerde doopfeest of lentefeesten. Toch blijft de innerlijke noodzaak van de mens bestaan om vorm te geven aan betekenisvolle momenten. Zo inspireerde het einde van haar lange loopbaan danseres, choreografe en docent Elsa van der Heijden tot de solo I was born to dance.

De dansvoorstellingen die de nu 66

jarige Elsa van der Heyden de laatste jaren maakte, gaan vaak over een cyclus. De cyclus van het leven, van de seizoenen… De potentie bij je geboorte, het uitkristalliseren, ontwikkelen,

oogsten en het doorgeven van je talent. Door de eeuwen heen heeft de cirkel een sterk verbindend karakter. In deze voorstelling creëert Elsa samen met het publiek in een gezamenlijk ritueel een kring van bloemen. Iedere kleur bloem heeft zijn eigen symbolische betekenis en is verbonden met de verschillende thema’s uit de voorstelling: herinnering, liefde, zelfliefde en hoop. Het fysiek emotionele proces van de zich steeds herhalende rituele levenscyclus, van zaaien naar oogsten, geven en ontvangen is de basis voor deze performance.

I was born to dance bestaat uit twee delen: Een ‘ritueel’ onder leiding van Famke Janssen en de solo van Elsa.

Een openbaar en interdisciplinair onderzoek naar de lappendeken van talen, dialecten en tussentalen van de Euregio!

Keiharde taalgrenzen lopen als lijnen door het landschap van de Euregio Maas-Rijn, van Aachen naar Hasselt en van Luik naar Roermond. Dwars door drie landen heen, dwars door alle politieke en sociale grenzen. Tegelijkertijd vlekken taalgebieden op elkaar en lopen zij in elkaar over als olievlekken in Maaswater. Hoe kan het dat elk dorp hier zijn eigen taalvariant heeft? Sprak men altijd al Frans in Wallonië? Op welke manier hangen de dialecten samen? Hoe bepalen ze de identiteit van deze streek?

En wat is de invloed van al die dialecten op hoe wij, die rond die taalgrenzen wonen, elkaar begrijpen?

PANDA heeft in de afgelopen zeven jaar door het maken van Euregionale poëziefilms, podcasts, kroegcolleges en performances heel veel verhalen verzameld over de taal van de Euregio. Tijdens Cultura Nova brengen zij een deel van dat materiaal bij elkaar in een minisymposium met inspirerende gasten om samen met het publiek de taal van de Euregio te doorgronden. Zie het als een openbaar en interdisciplinair onderzoek!

En oh: er is koffie en natuurlijk vlaai.

55 verdiepingsprogramma & installaties_ verdiepingsprogramma & installaties_ verdiepingspro 54
foto: Keith HaringFigure XI_Keith Haring © Keith Haring Foundation
TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING
ZO 3 SEP 11.00 UUR FOYER ROYAL THEATER DUUR 90 MIN € 5,- (INCL KOFFIE/THEE EN VLAAI )
ZONDAGOCHTEND II: TAALKUNST
RITUEEL / DANS foto: Keith HaringFigure XI_Keith Haring © Keith Haring Foundation
copro ductie

VANAF 4 JAAR

ZO 27 AUG, 13.00 + 15.00 UUR

MA 28 AUG, 16.00 UUR

THEATER KERKRADE

DUUR 65 MIN

€ 11,-

Compagnia TPO (ITA) / + ERBA A forest in the city

Artistieke leiding Davide Venturini, Francesco Gandi

Met : Bela Dobiášová, Valentina Consoli

Engineering Rossano Monti

Visual design Elsa Mersi

Muziek Francesco Fanciullacci, Federica Camiciola

Kostuums Annamaria Clemente

Props Livia Cortesi

Educatie Sandra Goos

Organisatie Valentina Martini, Chiara Saponari

+ ERBA is een coproductie van Compagnia

TPO en TEATRO METASTASIO di Prato

met steun van de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden

Een interactieve voorstelling waarin de bomen een concert geven.

+ERBA A forest in the city is een interactieve voorstelling waarin twee dansers samen met de kinderen een denkbeeldige stad creëren. Een van de dansers bouwt huizen vol kleur en licht, terwijl de andere danser juist van de aarde, de insecten, gras en bomen houdt. Langzaam groeit er een leefomgeving met personages en gebeurtenissen.

Ideeën en verbeelding komen tot leven in een magische wereld van projecties. De kinderen kleuren de stad en insecten verschijnen. De seizoenen wisselen en de stad wordt groter, drukker en complexer. De droom van een groene stad komt uit. Maar er is ook een fabriek die groeit en groeit en insecten, vogels en mensen wegjaagt en groen laat verdwijnen…

Compagnia TPO

Het Italiaanse Compagnia TPO brengt visueel, emotioneel, tactiel, immersief theater. Met een team van beeld- en geluidskunstenaars creëren de artistiek leiders Davide Venturini en Francesco Gandi ‘sensibele omgevingen’ waar je de fijne lijn tussen kunst en spel kunt ervaren. Dansers, performers en het publiek delen het

Zonzo Compagnie (BE)/ roundABOUT #Indré

Kanklés & zang Indré Jurgelevičiūtė

Regie & choreografie

Francesca Chiodi Latini

Video Nele Fack

Geluidsontwerp Bert Cools

Kostuumontwerp Miguel Penaranda

Scenografie Wouter van Looy

roundABOUT #Indré is een coproductie van Zonzo Compagnie met KAAP & Festival Cultura Nova met de steun van hetpaleis en de Vlaamse Overheid

podium waarop zij nieuwe vormen van expressie verkennen voorbij barrières van taal en cultuur. Beelden en geluiden en gebaren worden live omgezet in interactieve acties op het scherm. Zo helpen de kinderen in +ERBA actief mee een nieuwe ruimte te ontwerpen waar de natuur zal groeien en de bomen een concert geven. “De ruimte leek leeg, de dansers transformeerden de scenes. Het was als tovenarij”, aldus een ouder.

Een multimediale reis om samen van te genieten.

O, wat een paard. O, wat een paard.

O, het is inderdaad een heel mooi paard.

Hij vulde zijn oren tot de vogels allemaal gehoord waren.

Hij rolde zijn ogen tot de sterren allemaal geleerd waren.

(Uit een Litouws volksliedje)

Indré Jurgelevičiūtė is een bijzondere muzikante uit Litouwen. Ze reist de wereld rond met haar kanklès; een traditioneel Baltisch snaarinstrument.

In roundABOUT zingt en speelt Indré liederen over oude legendes en sprookjes. Prachtige volksmuziek met wortels die ver teruggaan in de tijd. Videokunstenaar Nele Fack verbeeldt de verhalen uit de liederen. Zij tovert zwanen, herten, bijen, wolven, vissen, sterren, bomen en wolken, die in deze multimediale voorstelling rondom het publiek voorbij trekken. Choreografe

Francesca Chiodi Latini stippelt de route uit voor deze poëtische ervaring. Zij neemt je mee naar een wereld waar de unieke klanken van Indré en beelden van Nele elkaar vinden.

foto: Wietger Mosch ZO 27 AUG 14.00 + 16.00 UUR THEATER HEERLEN, LIMBURGZAAL DUUR 40 MIN € 11,-
JEUGD / FAMILIETHEATER / NEDERLANDSE PREMIÈRE / LANGUAGE NO PROBLEM
57
VANAF 4 JAAR JEUGD / FAMILIETHEATER / NEDERLANDSE PREMIÈRE / LANGUAGE NO PROBLEM
jeugd/familie_ jeugd/familie_ jeugd/familie_ jeugd / familie_ jeugd / familie_ 56
copro ductie

FESTIVALPLEIN

TENTOONSTELLING

ZO 27 AUG, ZA 2 SEP + ZO 3 SEP, 14.30-15.30 UUR

DO 31 AUG, 16.20-18.20 UUR

VR 1 SEP, 17.30-18.30 UUR

FESTIVALPLEIN

GRATIS

De Machienerie (BE)/ Animalium

VOORSTELLING:

ZO 27 AUG, ZA 2 SEP + ZO 3 SEP, 13.00, 13.40,

16.00 + 16.40 UUR

WO 30 AUG, 13.00, 14,30, 15.10 + 16.30 UUR

DO 31 AUG, 15.30 + 18.50 UUR

VR 1 SEP, 16.00, 16.40, 19.00 + 19.40 UUR

DUUR 20 MIN

€ 3,-

Concept Maarten Janssens

Regie Maarten Janssens, Alba Sarraute

Spel Britt Tack, Brecht Hermans

Constructie/beeldhouwers Joris Janssens, Maarten Janssens, Rune Tuerlinck, Bertrand Boulanger, Olivier Sion, Dajo Peeters, Dries Dockx

Techniek Joris janssens, Rune Tuerlinck Grafische uitwerking: Britt Tack, Lio verdonck

Animalium is een coproductie van Miramiro, Theater op de markt en Wintervuur

Treed binnen in het Animalium en laat je verrassen door het eerste wereldwonder: de natuur!

Durvers, dapperen, dames en heren opgelet! Het is de laatste en enige kans – uitzonderlijk en nooit vertoond – om het Animalium of de ZOO van (bijna) uitgestorven dieren te aanschouwen. Exclusief gepresenteerd door avonturier en wereldreiziger Karl Haegenbeck hemzelve. Waar eerder stond je oog in oog met de Borneo-neushoorn, de Rotsschildgiraf of de neushoornkever? Helemaal nergens, want zij zijn zo goed als uitgestorven in het wild!

Hetzelfde geldt voor de Baji-dolfijn, waarvan de heer Haegenbeck het aller aller allerlaatste exemplaar ontdekte in de woeste Yangtze-rivier in China...

Betreed het Animalium – uiteraard op eigen risico – en sta versteld van de wonderlijke pracht van de natuur. De heer Haegenbeck leidt je in hoogst eigen persoon rond en vertelt zijn verbijsterende, avontuurlijke verhalen die hem naar ’s werelds verste en wildste uithoeken voerden.

Let op!

Gelieve niet tegen de heer Haegenbeck te spreken, tenzij hij eerst jou aanspreekt.

Dieren niet voederen, want reeds in uiterst kritieke toestand.

Geen bruuske bewegingen.

Geen ijsjes.

Concept Anna Farriol, Mireia Fernàndez, Txell Felip en Júlia Santacana

Regie Mireia Fernàndez

Performers Anna Farriol, Júlia Santacana/Iria Corominas en Jordi Sala Muziek Jordi Sala

Setdesign Clàudia Vilà

Licht Ganecha Gil Kostuums Núria Espinach

UNIVERS is een productie van Engruna Teatre en laSala/Festival elPetit i.s.m.

ICEC, ‘L’Estruch Fàbrica de Creació’, TTP en Ajuntament de Castellar del Vallès en La Tombarella

NEDERLANDSE PREMIÈRE / JEUGD / FAMILIETHEATER / LANGUAGE NO PROBLEM

Engruna Teatre(ESP)/ UNIVERS

Een beeldende reis voor de allerkleinsten.

Het Spaanse Engruna Teatre maakt prachtige, zintuiglijke voorstellingen vol visuele poëzie, live muziek en beweging voor de allerkleinsten. Het gezelschap vertelt kleine verhalen aan grote mensen en grote verhalen aan de kleintjes. In UNIVERS creëren zij een universum waarin lichamen en objecten zichzelf keer op keer vinden en organiseren. Op zoek naar balans en harmonie.

Omdat altijd alles verandert UNIVERS is een unieke ervaring, die elke keer op een andere manier verandert in een beeldende en meeslepende reis. Engruna Teatre creëert met deze voorstelling een plek om te leven met onze eigen kwetsbaarheid en de mogelijkheid om ons aan te passen aan iedere nieuwe situatie. Maar ook om te onderzoeken hoe het kleinste en ogenschijnlijk zinloze alles op de meest onverwachte manier kan veranderen.

0 – 2 JAAR WO 30 AUG 11.00, 13.00 + 15.00 UUR THEATER HEERLEN , LIMBURGZAAL DUUR 40 MIN € 8,-
59
VANAF 5 JAAR
JEUGD / FAMILIETHEATER / FESTIVALPLEIN
jeugd/familie_ jeugd/familie_ jeugd/familie_ jeugd / familie_ jeugd / familie_ 58

Kleurcollectief (NL)/ Het Kleurfeest

WO 30 AUG, 13.30 + 15.30 UUR

DO 31 AUG, 16.00 UUR

Cal y Canto Teatro (ESP) / Lost Dog

Concept Ana Ortega en Marcos Castro

Director Ana Ortega

Performers Marcos Castro, Sofía Gómez, Ana Ortega

Scenario en objecten: Marcos Castro, Néstor Alonso, Alberto González Kostuums Cal y Canto Teatro

Muziek Marcos Castro

Techniek Julio C. Cordero

Productie Cal y Canto Teatro

calycantoteatro.com

Spannend street art-, poppen- en objecttheater over het leven van een straathond.

Lost Dog brengt je naar een nieuwe plek, ergens op straat. In een poëtisch theater, waarvan het gordijn niet verder opgaat dan strikt noodzakelijk is, kom je in de wereld van een straathond. Want Lost Dog heeft geen baasje. Je ziet de wereld door zijn ogen, hongerig en dorstig wandelend tussen de felle koplampen van auto’s. Een schaduw in de nacht, op zoek naar voedsel, een dak boven zijn hoofd, een warme plek.

Een muzikaal tekenavontuur.

Al tekenend op een groot vel papier op de grond nodigen de tekenaars van het Kleurcollectief je uit om mee te gaan op een groot tekenavontuur. Terwijl de zanger/gitarist prachtige liedjes uit de geschiedenis van de popmuziek zingt, ontstaat er een groot kunstwerk waar elk kind (en ouder) op zijn manier aan bijdraagt.

Iedereen is welkom. Al is het alleen maar om even lekker tussen de kleuren te liggen. Kindertheatermaker Frank Groothof is fan.

Hij noemt Het Kleurfeest “een magisch tafereel, een eiland waar ik ook wel even aan zou willen meren.”

Tekenen met muziek Het Kleurcollectief bestaat uit José Vingerling, een tekenaar met fascinatie voor kleur. Zanger/gitarist Maarten Teekens heeft een voorliefde voor ouderwets mooie liedjes, vooral van The Beatles. Met zijn fijne stem zorgt hij voor een vrolijke, ontspannen sfeer. Tekenaar Gerard de Bruyne kan als geen ander het tekenen heel dicht bij het publiek brengen. En... hij kan ondersteboven tekenen!

Street art, poppen- en objecttheater Het Spaanse gezelschap Cal y Canto Teatro maakt (ver)beeldende voorstellingen in een unieke mix van street art, poppen- en objecttheater. In Lost Dog delen de kinderen het standpunt van een straathond. Zijn emoties worden op heel bijzondere wijze uitgedrukt door de voeten en schoenen van de acteurs. Deze locatievoorstelling zonder tekst was in meer dan 25 landen te zien en werd bekroond als de ‘Best Show in Unconventional Space’ op FETEN (The European Fair of Performing Arts for Children) 2017. Het decor is volledig gemaakt van gerecyclede materialen

PREMIÈRE / LANGUAGE NO PROBLEM VANAF 6 JAAR
FESTIVALPLEIN DUUR 50 MIN € 11,NEDERLANDSE
foto: Michiel de Vijver 61 2 - 12 JAAR WO 30 AUG 13.00, 14.00 + 15.00 UUR FESTIVALPLEIN DUUR 30 MIN GRATIS
JEUGD / FAMILIE / LANGUAGE NO PROBLEM jeugd/familie_ jeugd/familie_ jeugd/familie_ jeugd / familie_ jeugd / familie_ 60

ZA 2 SEP, 19.00 UUR

ZO 3 SEP, 15.00 UUR

THEATER HEERLEN , LIMBURGZAAL DUUR 60 MIN € 11,-

NEDERLANDSE PREMIÈRE / LANGUAGE NO PROBLEM

La Mecànica (ESP) / The Little Things

ZO 27 AUG + ZA 2 SEP + ZO 3 SEP, 12.00 – 18.00 UUR

MA 28 AUG + DI 29 AUG, 10.00 - 14.00 UUR + 15.00 – 17.00 UUR

WO 30 AUG, 11.30 - 17.30 UUR

DO 31 AUG, 13.45 - 19.45 UUR

VR 1 SEP, 15.00 - 21.00 UUR

FESTIVALPLEIN GRATIS

Les Festijeux (FR)/ Houten spellen

Regie Pau Bachero

Performers Aina Zanoguera, Alejandro Navarro/Pau Bachero, Borja Tous/Pau

Bachero, Carme Serna

Muziek Mon Joan Tiquat

Décor en poppen Alfred Casas

Lichtdesign Jenny Vila

Kostuums Angie Vallori

The Little Things is een coproductie van La Mecànica en Teatre Principal de Palma

Wanneer zijn we ooit gestopt met spelen?

The Little Things begon als een show voor kinderen, maar veranderde al snel in een brutale voorstelling voor kinderen én ouders. Met poppenspel en dans, fysiek theater en muziek combineert La Mecànica de komische directheid en oprechte naïviteit van de kindertijd met de vaak absurde strijd van ouders om het goede voorbeeld te geven. Het resultaat is losbandig, fris en inspirerend theater voor iedereen die kind is, ooit kind is geweest of kinderen heeft.

“The whole family enjoyed it.” En: “Simply surprising”, schreef ScèneWeb *****

La Mecànica

La Mecànica is het gezelschap van artistiek leider Pau Bachero en creative producer Jenny Vila. Vanuit hun thuisbasis Mallorca in Spanje reizen zij de wereld over met energieke en fysieke voorstellingen die kinderen in beweging zetten. The Little Things won de ‘Best Direction Award ATAPIB 2021’ en een speciale waardering van Premis Ciutat de Palma 2021, Mallorca.

Les Festijeux komt terug naar Cultura Nova met zijn grote collectie houten spellen. Aan die uitdagende collectie heeft het Franse gezelschap een aantal nieuwe spellen voor jong én oud toegevoegd. Denk- en doespellen, spellen die je uiterste concentratie vragen en spellen waarbij strategie en handigheid goed van pas komen.

Kom kijken en speel mee.

LANGUAGE NO PROBLEM ALLE LEEFTIJDEN
foto: Michiel de Vijver 63
VANAF 5 JAAR
jeugd/familie_ jeugd/familie_ jeugd/familie_ jeugd / familie_ jeugd / familie_ 62
foto: Pedro Arnay

Samen met Filmhuis De Spiegel presenteert Cultura Nova twee arthouse familiefilms op het Festivalplein. De films zijn geschikt voor alle leeftijden.

Hallo Wereld!(NL)

Minstens tien verschillende diersoorten worden geboren, leven en overleven langs de rivier. De uil vliegt op en leeft z’n tweede leven ‘s nachts. De watervogel doet de zeewierdans en vangt zo een vis. De ijsvogel zoekt naar een plekje in de zon. En dan zijn er nog de moerasschildpad, de bosvleermuis en de vuursalamander.

Samen juichen ze: “Hallo wereld!”

Deze fantasierijke animatiefilm is een unieke combinatie van poppenspel, sculpturen en schilderachtige teke -

ningen. “Een speelse en visueel bijzonder originele verkenningstocht naar diverse bijzondere dieren en planten waarmee we onze leefomgeving delen.” – Cinemagazine ****

Frankrijk 2019 / 62 minuten

Regie: Anne-Lise Koehler en Éric Serre

Met de stemmen van Kristel Verbeke, Chris Schep en Helle van der Heyden

VR 25 AUG, 22.00 UUR

ZA 26 AUG T/M Z0 3 SEP, 21.15 UUR

BUITENSPIEGEL (ACHTER ROYAL THEATER)

€ 9,- PASHOUDER € 7,- / LIMBURGS FILMHUISPAS

€ 7,- / CJP/SCHOLIER/STUDENT € 6,50

TICKETS: FILMHUISDESPIEGEL.NL

Filmhuis de Spiegel organiseert deze zomer weer in samenwerking met Cultura Nova de Openluchtcinema.

Tijdens het festival is er elke avond een film te zien. Voorafgaand aan Cultura Nova presenteert De Spiegel op vrijdag 18 + zaterdag 19 augustus (21.15 uur) 2 voorproefjes met respectievelijk Kes (Ken Loach) en Taxi Driver (Martin Scorsese).

VR 25 AUG

Hell or High Water (David Mackenzie)

Filmhuis De Spiegel / Buitenspiegel

ZA 26 AUG

Wild Tales (Damián Szifrón)

WO 30 AUG, 14.30 UUR

ZO 3 SEP, 13.00 UUR FESTIVALPLEIN GRATIS

Ernest & Celestine: Op Avontuur in Brabbelland (FR)

Ernest en Célestine gaan naar Brabbelland, het land waar Ernest vandaan komt, om zijn kapotte viool te laten repareren. Daar komen ze erachter dat muziek in het hele land verboden is.

Samen met een mysterieuze vriend brengen ze muziek en plezier terug voor iedereen in Brabbelland.

Deze prachtige animatiefilm weet in zijn eenvoud elke emotie over te brengen, net als het belang en plezier van muziek. “Innemende, tijdloze, schitterend geanimeerde animatiefilm…” – NRC ****

Frankrijk, 2022 / 79 minuten

Regie: Jean-Christophe Roger Met de stemmen van Ivan Pecnik, Lizemijn Libgott en Door Van Boeckel

Wanneer de onafscheidelijke broers

Tanner en Toby hun ranch dreigen te verliezen beginnen ze aan een wanhopige reeks overvallen op kleine lokale banken. Alles loopt gesmeerd tot de bijna gepensioneerde politieagent

Marcus zich in de zaak vastbijt. Hell or High Water is spannend en gelaagd en speelt op een intelligente manier met het westerngenre.

Verenigde Staten, 2016, 102 minuten

Een omnibusfilm van zes korte verhalen. Wat is er voor nodig om jou te doen knappen en je meest wraakzuchtige fantasieën naar de oppervlakte te laten komen? Wild Tales is een zwarte komedie over mensen die de controle verliezen in een cultuur van onontkoombare corruptie, economische en sociale ongelijkheid en onrechtvaardigheid.

Argentinië, 2014, 122 minuten

ZO 27 AUG

The Duke of Burgundy (Peter Strickland)

Iedere ochtend fietst huishoudster

Evelyn welgemoed naar het statige landhuis van Cynthia. Maar hoe vriendelijk, voorzichtig en behulpzaam

Evelyn ook probeert te zijn, Cynthia blijft onvriendelijk. De twee blijken verwikkeld in een langdurige relatie, maar wie heeft hier de touwtjes echt in handen? The Duke of Burgundy is een zinnenprikkelend, oogstrelend en betoverend sensueel drama.

Verenigd Koninkrijk, 2014, 104 minuten

MA 28 AUG

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet)

Amélie is op zoek naar liefde en de zin van het bestaan. Zij vindt haar geluk door zich in te spannen voor het geluk van anderen. De romantische komedie is inmiddels uitgegroeid tot een moderne klassieker en heeft wereldwijd al heel wat harten veroverd. Frankrijk, 2001, 122 minuten

Bij het ter perse gaan van deze brochure waren nog niet alle titels bekend. Kijk voor het programma van dinsdag 29 augustus t/m zondag 3 september op culturanova.nl of filmhuisdespiegel.nl.

65 OPENLUCHTCINEMA film_ film_ film_ film_ film_ film_ film_ film_ film_ film_ film_ film_ film_
64
FAMILIEFILMS OP HET FESTIVALPLEIN
ZO 27 AUG + ZA 2 SEP, 14.30 UUR FESTIVALPLEIN GRATIS foto: Kathleen
foto: Senne van Loock
Michiels

Waar ze ook optreden, overal zorgen de dertien acrobaten van Circus Baobab uit de hoofdstad van Guinee voor een zonnige sfeer van opwinding, energie en vrolijkheid. Met acrobatische salto’s en duizelingwekkende mensenpiramides lijken ze soms vanaf de grond zo de lucht in te vliegen. En toch dragen ze met al hun bravoure in hun voorstelling Yé! een behoorlijk pittige en actuele boodschap uit: ze vechten tegen een groot tekort aan water.

67

INTERVIEW YANN ECAUVRE / TEKST ANNETTE EMBRECHTS
interview_ interview_ interview_ interview_ interview_ interview_ interview_ inter foto: Marlon Metili 66

Volg na Cultura Nova

het KomPas!

Alle voorstellingen op een rij

Vernieuwend theater valt gelukkig ook na Cultura Nova te ondekken. Met de KomPas wijzen onze theaters graag de weg! Voor € 165,- heeft u komend jaar toegang tot meer dan 70 voorstellingen.

Bestelt u voor 26 augustus?

Dan zijn er twee Cultura Nova voorstellingen inbegrepen!

Voorstellingen van jong talent, vernieuwende makers en internationaal theater. De voorstellingen op de vlakkevloer, festivals, cross-overs, zelfs films in het theater. Het zijn de (vaak onbekende) pareltjes in ons programma, die verrassen, verbazen, bevragen en uw blik op de wereld verbreden. We wensen u een geweldig festival en een prachtig theaterseizoen!

PLT ADVERT

Meer informatie: www.plt.nl/kompas

In Conakry, de hoofdstad van Guinée, moeten ze dagelijks zien te dealen met een gigantisch tekort aan water. Hun Franse gastregisseur Yann Ecauvre spreekt zelfs van een bizarre paradox: “Guinee wordt wel ‘de watertoren van West-Afrika’ genoemd: deze voormalige kolonie van Frankrijk is enorm waterrijk. Het land ligt aan de Golf van Guinee en grenst aan de Atlantische oceaan. Maar de acrobaten van Circus Baobab, allemaal tussen de 18 en 32 jaar, wonen in arme arbeiderswijken en daar beschikt niemand over stromend water. Ieder dag worden ze gedwongen met waterzakken en plastic flessen van heinde en ver water te halen. Zo leidt het extreme watertekort ook nog tot een enorme plasticvervuiling. Toen ik met ze begon te werken in Conakry, de hoofdstad van Guinee, was ik hierdoor zo geschokt, dat ik direct wist dat dit het thema van de voorstelling moest worden.’

Originele acrobatiek door extreem atletische lichamen

Niet dat Yé! door de actuele boodschap een treurige voorstelling is geworden. In tegendeel. De show bruist van de originele tiltechnieken. ‘Omdat ze altijd oefenen op een harde ondergrond in de open lucht, zoals beton en strandzand, zijn hun atletische lichamen heel anders gevormd dan die van Europese circusacrobaten. Ik ontdekte voor mij compleet nieuwe technieken achter hun acrobatische aanpak. Die hebben we uitgebouwd tot een explosieve show vol salto’s, menselijke piramides, hand-

to-hand-acrobatiek en luchtacrobatiek, waarbij ze elkaar soms wel zeven meter de lucht ingooien.”

Na de start in Conakry, werken, wonen en toeren deze acrobaten sinds het voorjaar van 2022 in Frankrijk. Daar bliezen ze de jury van het televisieprogramma France’s Got talent (‘La France à un incroyable talent 2022’) van hun stoel. Met hun wervelend optreden wisten ze onder joelend gejuich de finale te bereiken.

Gekleed in neon-gele korte broeken en knalrode hoodies weten ze elkaar op hun witte sneakers tot grote hoogtes te stuwen. Vaak letterlijk: ze lanceren elkaar de lucht in en bouwen enorme constructies zoals menselijke bruggen en dito piramides. Ook doet een slangenmeisje mee: Amara Camara is contorsionist, zij kan haar lichaam in alle bochten laten golven op het asfalt. Vaak zingen ze tijdens de warming-up het vrolijke nummer Giyaratemady (‘Hoe de berg te beklimmen’ in de Soussou-taal van hun geboorteland).

Ecauvre vindt het belangrijk dat het publiek beseft dat het hier te maken heeft met een sociaal circus dat circuskunsten gebruikt als instrumenten om sociale inclusie te bereiken.

‘Toeschouwers zullen ontdekken dat deze professionele artiesten een nieuw, krachtig en atypisch acrobatisch circus beoefenen.’ Hij voelt zich vereerd te mogen optreden tijdens het

Van een tekort aan water naar een stortvloed aan opwinding. 69

openingsweekend van festival Cultura Nova en hoopt dat toeschouwers na afloop gaan nadenken over de milieuproblematiek en de plasticvervuiling die een gevolg zijn van het gebrek aan water en waarschijnlijk een bron worden van toekomstige conflicten tussen volkeren. “We willen dit graag op een positieve manier delen met het publiek in Heerlen.”

Welke acrobaat heeft vuur in benen?

Sylla Bangaly (22), te zien in Yé!, is een Guineese acrobaat met een ongelooflijk atletisch vermogen. Hij springt met gemak meters hoog de lucht in. Doet ondertussen salto’s voorwaarts, achterwaarts, diagonaal en in onmogelijke spreidstand. Als straatartiest vliegt hij moeiteloos over een ‘obstakel’ gevormd door negen ruggen van toeschouwers. Of het nu het asfalt is van een willekeurige marktplaats, de stenen van een drukke strandboulevard of het beroemde Trocadéro-plein in Parijs met het mooiste uitzicht op de Eiffeltoren, niets houdt Bangaly tegen om zichzelf metershoog de lucht in te katapulteren en de klap van het neerkomen op te vangen met zijn enorm gespierde lijf. Over zijn leven als acrobaat bij Circus Baobab zegt hij: “Dit circus is ons thuis, ons leven en onze trots. We wonnen het respect van onze ouders, die er eerst fel op tegen waren dat we ons als autodidacten bij Circus Baobab aansloten. Nu representeren we overal ter wereld de kleuren van Guinée en West-Afrika!”

interview_ interview_ interview_ interview_
PLT.NL

Romperayo (CO)

Fascinerende elektronisch-psychedelische cumbia uit Colombia.

Romperayo maakt deel uit van de nieuwe Colombiaanse muziekscene die zijn wortels op een fascinerende manier herinterpreteert in een humorvolle mix van traditionele ritmes en moderne elektronica. De band klinkt als een snel bewegende muzikale reis door de

Colombiaanse folklore. Een ondeugende interpretatie van de psychedelische geluiden van jaren 70 cumbia en andere tropische ritmes. Verwacht muzikaal vuurwerk dat niet alleen je heupen en voeten beweegt, maar ook je hoofd in een gelukzalige stemming brengt. De muziek grenst aan volslagen gekkigheid, maar is tegelijkertijd heel dansbaar en vol muzikale humor.

Precious Bloom (NL/ID)

Nostalgie en experimentele gelukzaligheid in een mix van Aziatische citypop, new beat baslijnen en Indonesische disco.

Precious Bloom is het vorig jaar opgerichte duo van Aradea Barandana en Adinda Dwimadasari. Barandana is een producerpionier van dancemuziek, geïnspireerd door obscure Aziatische filmsoundtracks. Dwimadasari is een singer-songwriter uit Jakarta, die

droomt van het herscheppen van de gloriedagen van de Indonesische citypop uit de jaren 80: een blend van westerse pop met Latin jazz en hypnotiserende beats van Indonesische traditionele muziek. Precious Bloom creëert zo een muzikale wereld doordrenkt van zowel nostalgie als experimentele gelukzaligheid waarop je heerlijk kunt dansen.

Entoto Band (NL/ET) + Joep Pelt

Moderne Ethiopische funk.

‘Ethiojazz’ noemen ze de muziek die ontstond in de laatste tien jaar van Haile Selassie’s heerschappij; een eigenzinnige Ethiopische interpretatie van funk, soul, jazz en rock & roll.

Het vinyl dat circuleerde in het hippe uitgaansleven van Addis Ababa werd decennia later heruitgegeven onder de titel ‘Ethiopiques’. Daarna omarmde ook de rest van de wereld deze Oost Afrikaanse dansmuziek.

Entoto Band herinterpreteert klassie -

sor (NL)

SPIEGELTENT / GRATIS

Een mix van hiphop en klassiek die je hoort en voelt.

sor, artiestennaam van Rosario Mussendijk is een Nederlandse rapper en producer. Hij is een van de creatieve breinen achter het hiphop-collectief Black Acid. In 2018 kreeg sor plotseling te maken met gehoorverlies, wat hem dwong nog creatiever te moeten werken. Die uitdaging pakte hij op door het gebruik van zijn piano, synthesizers en

Babs (NL)

Een rapper met een missie.

Babs is niet in een hokje te stoppen. Dit 3voor12 talent van de Popronde 2022 schopt graag tegen stereotypes rond gender en seksualiteit. Als vrouwelijke producer en rapper probeert ze tegengas te geven in een door mannen-gedomineerde scene. Haar muziek is een combinatie van snelle dance drums, melodische rap en funky, ritmische akkoorden met

Echt! (BE)

kers uit Ethiopië en Eritrea én schrijft eigen liedjes in dezelfde stijl. De soulvolle stem van zangeres ‘Queen’ Helen Mengestu wordt geflankeerd door het bezeten saxofoonspel van Amanyal ‘Million’ Tewelde en een leger ervaren podiumbeesten, geleid door de meestergitarist met Limburgse roots, Joep Pelt.

Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke performance. Je waant je op de dansvloer van swingend Addis Ababa.

Een explosieve mix van elektro, hiphop, trap, futuristische jazz en vette funk.

Het innovatieve electrojazz kwartet ECHT! uit Brussel staat bekend om zijn explosieve liveshows, die lijken op de opbouw van een dj-set: de beats gaan naadloos in elkaar over in een unieke collage van geluid, zowel akoestisch als elektrisch, waarin de ene climax na de andere volgt. Hun muziek is zelfgenoemd ‘electro organic’, waarbij ze hun futuristische num -

71

zijn gehoorapparaat Phonak. In 2022 was hij dankzij zijn grote muzikaliteit de verrassende winnaar van het populaire tv-programma Maestro. Dit jaar won hij de Edisons voor hiphop en beste album voor zijn trilogie Bae Doven No.1 / No. 2 / No. 3., waarop hij klassieke muziek en hiphop samenbrengt. “Sor maakt muziek die je niet alleen hoort maar ook voelt. Een symfonie die binnenkomt als een triomf”, aldus de jury van de popprijzen.

een vrolijk pop smaakje. Het verhaal is key. Babs wil met haar muziek kleur brengen in het zwart-witdenken van de samenleving. Babs’ eerste release verscheen tijdens de pandemie, in 2021. In korte tijd bracht ze daarna 9 singles en 2 EP’s uit. Intussen is ze druk bezig met haar volgende project en heeft ze schrijfsessies met o.a Willie Wartaal, Linde Schöne en Shary-An. We gaan nog veel horen van deze rapper met een missie.

mers combineren met jazz, funk, electro en hiphop, beïnvloed door J Dilla, Aphex Twin en Jonwayne. Naast hun debuut EP DOUF en het album INWANE uit 2021 staat ECHT! ook bekend om hun BREWmixes: studiosessies waarin ze eigen nummers combineren met covers van bekende beats, vergezeld door VJ- en lichtshows. Eerder te beleven op Pukkelpop en North Sea Jazz, vanavond in onze eigen Spiegeltent. Een streling voor oor én oog.

MA 28 AUG 21.30 UUR
foto: Senne van Loock
DI 29 AUG 22.00 UUR SPIEGELTENT / GRATIS
WO 30 AUG 21.30 UUR SPIEGELTENT / GRATIS
27 AUG 21.30 UUR SPIEGELTENT / GRATIS muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ foto: Kathleen Michiels
ZO
ZA 26 AUG 22.30 UUR SPIEGELTENT / GRATIS
VR 25 AUG 22.30 UUR SPIEGELTENT / GRATIS
MUZIEKCONCERTEN
DE
IN DE SPIEGELTENT / FESTIVALPLEIN, BURG. VAN GRUNSVENPLEIN
70
I.S.M. PARKSTAD LIMBURG THEATERS EN POPPODIUM NIEUWE NOR

DE MUZIEKCONCERTEN IN DE SPIEGELTENT

Pitou (NL)

Luna Morgenstern(DE)

Bloedmooie vocale vertellingen; ‘kippenvel gegarandeerd’ (3voor 12).

“Pitou brengt beheerste en doorvoelde pop waarin je folk én klassiek terug hoort”, kopt de Volkskrant boven een **** recensie over Pitous langverwachte debuutalbum Big Tear eerder dit jaar. De combinatie van pop, folk en kamermuziek komt niet uit de lucht vallen. De 29-jarige zangeres met haar betoverende, veelkleurige stem heeft een intrigerende muzikale achtergrond.

Op Big Tear combineert zij haar alternatieve pop met fijnzinnige, klassieke vocale melodieën in sprookjesachtige vertellingen, van klein en delicaat tot groots en orkestraal; loepzuiver, gelaagd, soms weemoedig maar altijd licht en optimistisch: Here we are –stuck in the tear / But you’ll learn to swim here… Of zoals OOR het zegt: “Met Big Tear levert Pitou het bewijs dat muziek zonder spierballen toch krachtig kan zijn. En meer dan prachtig.”

Joost van Bellen en St. Paul (NL)/ LOVE IS ALL

Een multidisciplinaire genderblenderdansvloerhappening onder de bezielende leiding van twee draaikanonnen.

Vanavond kun je je uitleven op de dansvloer. Samen met een videokunstenaar en een groep performers zetten de dj’s Joost van Bellen en St. Paul alles op alles om de Spiegeltent tot één warmbloedige, euforische en saamhorige bende te laten versmelten.

Rebel Rebel Van Bellen en Starman

St. Paul leerden elkaar kennen tijdens

een David Bowie-herdenking. Het bleek liefde op het eerste gehoor. Wat de twee dj’s bindt is een eeuwig verlangen naar emotionele ontlading. Iets dat in deze nerveuze tijden belangrijker is dan ooit. Daarom besloten St. Paul en Van Bellen met deze happening écht de harten ineen te slaan. Verwacht een extatische mix van rave, synthpop, house en disco met hier en daar een geplaatste feelgood klassieker. Zonder regels. Maar met een passioneel beleden credo: LOVE IS ALL.

Hyper electro-pop met dance-anthems.

De Amsterdamse Luna Morgenstern (met roots in Keulen) is autodidact, slaapkamer-producer, songwriter en artiest in één. Ze maakt alternatieve electro-pop met krachtige melodieën en delicate zang, waarin persoonlijke verhalen doorklinken op de dansvloer. Haar producties zijn zowel geïnspireerd door EDM-giganten als Kaskade, Da Hool en Gigi D’Agostino, als door haar persoonlijke voorbeelden Charli XCX,

Annelie (NL)

Minimalistische muziek om bij weg te dromen.

Liedjes zijn over het algemeen een mix van geluid, stem, melodie en ritme, die in harmonie werken om een verhaal te vertellen of een gevoel op te roepen. De Nederlandse neo-klassieke pianiste Annelie verkent deze mix in haar solowerk binnen de grenzen van één instrument: de piano. Het stelt haar in staat om haar puurste, meest openhartige zelf te leveren. Vreemd genoeg ont-

Shygirl en Caroline Polachek. Met haar debuut EP Taking The Blow en haar sterke liveshows speelde zij zich in 2021 in de kijker. In juni verscheen haar tweede EP Dance Dance (Don’t Go) met het fantastische Jealous; een opzwepende trance banger met een beat waarmee zij deze zomer het publiek van Froukje opwarmt. Tijdens Cultura Nova dompelt zij ons onder in de emoties van liefde, verlies en de uitdagingen waarmee een jonge vrouw in deze wereld wordt geconfronteerd.

vangt Annelie echter veel verhalen van mensen die bij het luisteren naar haar muziek precies hetzelfde gevoel ervaren als zij had toen zij de muziek schreef. Het is een griezelige maar ook geruststellende bevestiging dat muziek een universele overdracht kan bewerkstelligen.

Annelie speelde in de band van Eefje de Visser en met Jacqueline Govaert. Haar spel is subtiel en minimalistisch, verlichtend en rustgevend. Heerlijk voor de vroege zondagmiddag.

73
ZO 3 SEP 12.00 UUR SPIEGELTENT GRATIS
ZA 2 SEP 22.15 UUR SPIEGELTENT
GRATIS
VR 1 SEP 22.00 UUR SPIEGELTENT GRATIS
DO 31 AUG 21.30 UUR SPIEGELTENT GRATIS foto: Kathleen Michiels foto: Senne van Loock muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ 72
/ FESTIVALPLEIN, BURG. VAN GRUNSVENPLEIN I.S.M. PARKSTAD LIMBURG THEATERS EN POPPODIUM NIEUWE NOR

VR 1 SEP, 20.30 UUR THEATER HEERLEN, LIMBURGZAAL

€ 37,50 (STAPLAATS) / € 44,50 (ZITPLAATS)

MEUTE (DE)

copro ductie

“One of the most unusual and successful new Hamburg music projects.”

ZEIT

“Amazing.”

BBC Radio 1

“[…] every appearance causes euphoria. Libération

“Symphonisch. Hymnisch. Orchestral.”

FAZ

“Hard, fast, rhythmic, rousing. A Hamburg marching band makes the world dance.”

Stern

“Coachella’s most curious booking?” Variety

“Watch MEUTE creating history”

Get Lost to be Found

“The party’s most unforgettable moment.”

Resident Advisor

“I LOVE it!!!! Such a great arrangement.”

Trentemøller

“EXCELLENT ........ LOVIN IT. U guys are Genius.”

Laurent Garnier

Dit concert komt tot stand in een coproductie van Cultura Nova en PLT en met medewerking van Poppodium Nieuwe Nor.

“So who says Germans don’t have the funk???” – Âme

De bas trilt, confetti glinstert en de rode uniformen knallen in flitsend stroboscooplicht. Met zijn explosieve mix van hypnotiserende stuwende techno en expressieve brassband muziek, trakteert de elfkoppige marching band MEUTE uit Hamburg Cultura Nova op een avondje akoestisch raven.

Wat in 2015 als experiment in de straten van de Hamburgse wijk St. Pauli werd geboren, is onder de naam MEUTE uitgegroeid tot een iconische festivalact. Ze lanceerden drie studioalbums, waaronder het recente TAUMEL . Ze stonden op legendarische festivals zoals Coachella én ze maken deel uit van het vierde seizoen van de Netflix-serie Babylon Berlin, waarin zij laten zien hoe techno raves zouden hebben geklonken in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Het moge duidelijk zijn: MEUTE is geen alledaagse fanfare of brassband. Het begon met een uit de hand gelopen weddenschap om beroemde techno- en electroklassiekers te herwerken met percussie en koperblazers. Vervolgens

sneuvelden in die unieke verbinding tussen pompende techno en vrolijke blazers alle muzikale codes en hokjes die denkbaar zijn. Overal waar MEUTE gehuld in hun beroemde rode jassen het podium betreedt, overrompelt dit elftal uit Hamburg met hun show en fantastische akoestische muziek waaraan geen digitale bewerking te pas komt.

muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ 75
CONCERT CULTURA NOVA EN PLT PRESENTEREN:
muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ 74
foto’s: shot by Wozniac

VR 25 AUG T/M ZA 2 SEP

VERSCHILLENDE TIJDEN

SCHELMENHOFJE

GRATIS Tijdens Cultura Nova tovert poppodium Nieuwe Nor het Schelmenhofje elk jaar om tot de culturele vrijplaats Klein Berlijn. In Berlijn worden open plekken en leegstaande gebouwen in de stad omgetoverd tot fijne plekken om te verblijven. Heerlen past in die traditie, met haar Street Art en culturele programma. Met bijzondere optredens, live muziek, dans, workshops, spelletjes, literatuur, kleinkunst, Silent Disco en meer…

Het programma

VR 25 AUG

22.00-04.00 uur: Cultura Novacane (Kleine zaal Nieuwe Nor)

ZA 26 AUG

‘Tanzen, dansen, dansez’

15.00 uur: Workshops dans plus demonstratie verzorgd door Dansschool Swing Inn.

19.00 uur: Poëzie met Eline Willaert

19.30 uur: Momolithe Noir (B)

21.00 uur: Bat Eyes (B)

ZO 27 AUG

Kunstbende On Tour

15.00 uur: Kunstbende Open Podium

19.00 uur: Poëzie met Sander Ausems

20.00 uur: Vervolg Kunstbende On Tour

21.15 uur: My Bloody Bernadine

MA 28 AUG

‘SLIM Jazz dag’ / Presentatie en uitreiking EU Jazz Young Talent AwardPowered by SLIM & Heerlen Jazz

15:00 uur: Competitie jonge jazz talenten uit de Euregio

19.00 uur: Poëzie met Britt van Baaren

19:15 uur: Bekendmaking winnaars

19.45 uur: Lutra Quartet feat: Tizaan Alphonso (keys), Boaz-Isaak Maurtitz (drums), Giorgio Stienstra (bas) en Daan Gisolf (gitaar)

21.00 uur: Trio Masterplan feat.

Pierre van Neer

DI 29 AUG

‘Outpoet Day’ / Een hele dag in het teken en verzorgd door de culturele kweekvijver

Outpoet

15.00 uur: Bordspellen, zeefdrukken en meer.

19.00 uur: Poëzie met Sven Vek en Sharon Oosterbosch

20.00 uur: Livemuziek t.b.a.

WO 30 AUG:

Mosae Zappa presenteert

‘Holiday In Berlin’

15.00 uur: Meet the Disco Boyz

16.00 uur: Busking artists: Beau

Twibill en Remko Serban

17.00 uur: Disco Boyz

18.15 uur: Windbux (NL)

19.00 uur: Woordkunst

20.30 uur: Paard (B)

21.30 uur: Disco Boyz

DO 31 AUG:

‘Radio Promenade” & ‘Love is Love’

15.00 uur: ‘Radio Promenade’ open decks

19.00 uur: Poëzie met Lee Janssen

20.00 uur: “Pop Up Show” - kleinkunst, zang, dans en ‘the art of drag’.

VR 1 SEP:

Popronde Pre-Party

15.00 uur: DJ’s King Mobe & Komophey

16.00 uur: T.B.A.

17.30 uur: Minor Citizen

19.00 uur: Poëzie met Toon Roumen

19.45 uur: Femme Fugazi

21.15 uur: Lomalo

ZA 2 SEP:

Block Party

15.00 uur: Markt, workshops plus livemuziek i.s.m. ondernemers

Kakauw en Fly.

19.00 uur: Poëzie met Elisa Verkoelen

20.00 uur: Silent Disco

Block (after)Party ( Kleine Zaal

Nieuwe Nor)

23:00-00:15: Upeh & Daniel Kloeke & Mellow A.K.A. Pinda Power

00:15-01:30: Duif

01:30-02:15: It takes 2 to Techno (It takes 2 to Techno)

02:15-04:00: Roy Habets & Wings

(Linke Soto)

nieuwenor.nl / culturanova.nl

Klein Berlijn is een project van poppodium Nieuwe Nor en wordt mede mogelijk gemaakt door Cultura Nova, De 5 Pleintjes, SLIM en Heerlen Mijn Stad i.s.m. (o.a.) Outpoet, Dansschool Swing Inn, PAND, Mosae Zappa, Queer Parkstad, SLIM jazz en jonge o ndernemers zoals Kakauw en Fly.

TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

UUR

ZO 3 SEP, 12.00-17.00 UUR FESTIVALPLEIN

Bonnefanten Pop-up museum op Cultura Nova

Tijdens Cultura Nova hoef je niet naar Maastricht af te reizen om het Bonnefanten te bezoeken! Op het festival komt een pop-up museum waar je spannende kunst kan zien. Het Bonnefanten Pop-up museum is elke dag open en gratis toegankelijk, voor iedereen!

Buiten het museumpaviljoen staat een bijzonder gebouwtje. Het is bedacht door de wereldberoemde Italiaanse architect Aldo Rossi, die ook het museumgebouw van het Bonnefanten in Maastricht heeft ontworpen. De Russian Box (1989) lijkt op de Russische Matroesjka poppetjes, die van groot naar klein in elkaar geschoven kunnen worden. De Russian Box is in 2020 aan het Bonnefanten geschonken en is nu voor het eerst te zien!

Nosferasta: First Bite Adam Khalil en Bayley Sweitzer i.s.m. Oba [Film, 33 minuten, 2021]

In het pop-up museum zie je de unieke vampierfilm Nosferasta: First Bite, samen met enkele andere kunstwerken. Deze spannende korte film vertelt het verhaal van de eerste Zwarte vampier Oba en de vampier Christopher Columbus. Columbus gebruikt zijn bovennatuurlijke krach -

ten om de wereld naar zijn hand te zetten en Amerika uit te buiten door middel van kolonialisme en slavernij. In 1492 bijt hij Oba, een tot slaaf gemaakte man. Hij wordt ook een vampier en is eeuwenlang de trouwe metgezel van Columbus. Samen verspreiden ze de koloniale infectie over het Amerikaans continent. Totdat Oba in 1992 kennismaakt met Rastafari’ s en wiet, en hij opeens begrijpt dat hij door Columbus gebrainwasht is. Hij weet dat hij op moet komen

voor zijn gemeenschap. Een opstand kan dan niet uitblijven… Nosferasta stelt het beeld dat we van de geschiedenis hebben bij. Het onderzoekt de schokkende gevoelens van schuld en medeplichtigheid die bij deze bewustwording komen kijken. Tegelijkertijd erkent het hoe moeilijk het is om jezelf denkbeelden af te leren die je van kleins af aan aangeleerd gekregen hebt. In de kern stelt Nosferasta de vraag: hoe kun je dekoloniseren wat in je bloed zit?

VR 25 AUG, 21.00-24.00 UUR ZA 26, ZO 27, WO 30 AUG + ZA 2 SEP, 14.00-22.00 UUR MA 28, DI 29, DO 31 AUG + VR 1 SEP, 17.00-22.00
FILM EN TENTOONSTELLING Beeld: Adam Khalil en Bayley Sweitzer, Nosferasta: First Bite (still), 2021, film, 33 minuten. Courtesy de kunstenaars 77
GRATIS
76 Klein Berlijn
beeldende kunst_ beeldende kunst_ beeldende muziek_ muziek_ muziek_ muziek_ muz
copro ductie

WANDELING / PERFORMANCE / PREMIÈRE / BEIDE PERFORMANCES ZIJN TOT

ZA 26 + ZO 27 AUG, 16.00 UUR GREYLIGHT

Isolde Venrooy (NL) · l · e · a · k · y · · w · a · l · k ·

Isolde Venrooy nodigt je uit om anders naar de omgeving te kijken. Tijdens een ‘symbolische’ wandeling ontdek je nieuwe perspectieven over de aarde, bodem en lichamen. Wandel mee om meer te leren over waaruit de dingen om ons heen én wijzelf zijn samengesteld.

Ons eigen lichaam is het kader vanuit waar we naar de wereld kijken. Vaak nemen we dat kader als vanzelfsprekend, alsof ons lichaam een op zichzelf staand wezen is. Isolde Venrooy wil

duidelijk maken dat alles om ons heen, ook ons eigen lichaam, bestaat uit kleinere en grotere onderdelen: microben, waartussen kleine gaatjes bestaan. Vanuit dit nieuwe perspectief dat erkent dat alles een samenstelling is, kunnen we de omgeving op een nieuwe manier ontdekken. Deze wandeling daagt je uit om jouw interpretatie van de wereld open te stellen en te reflecteren op zowel de gaten in de materie om ons heen, alsook in ons eigen perspectief.

Stefania Crișan (ROU) / Invoking Mosasaurs

Invoking Mosasaurs van Stefania Crişan is een rituele reflectie op klimaatverandering. Deze multimediale voorstelling doet zich voor als een ritueel. De rituele sfeer verwijst daarbij naar de menselijke relatie met de natuur. In de voorstelling wordt gefantaseerd over een mogelijke toekomst die wordt gekenmerkt door het Antropoceen; het geologische tijdperk van de mens, waarin de – desastreuze - invloed van de mens overal op aarde aanwezig is. Stefania Crişan

TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

David Bade (NL) / Huis van Emoties

Een unieke ontmoeting tussen kunst en geestelijke gezondheidszorg.

Theater en beeldende kunst geven houvast om taboes te doorbreken en moeilijke onderwerpen te delen. Met elkaar en met het publiek. Beeldend kunstenaar David Bade heeft vanuit zijn kunstpraktijk veel ervaring in het werken met de geestelijke gezondheidszorg. Als geen ander weet hij diverse groepen mensen te enthousiasmeren en met elkaar in contact te brengen.

heeft zich daarbij laten inspireren door specifieke kenmerken van het landschap van de Euregio Maas-Rijn. Zo werden er bij Maastricht bijvoorbeeld fossiele resten ontdekt van de Mosasaurus. Via het verhaal over het uitsterven van dit dier, belicht Crişan onderwerpen zoals dood en wedergeboorte en de utopie van het omkeren van de entropie (de mate van wanorde).

Het Huis van Emoties is een paviljoen op het festivalplein. Het ‘Huis’ is ontworpen door David Bade en toont werken die door cliënten en medewerkers van Mondriaan zijn gemaakt. Het bouwen en inrichten van het paviljoen samen met cliënten en medewerkers van Mondriaan GGZ laat zien hoe kunst als een brug tussen mensen kan dienen. Bezoekers krijgen ook de kans om deel te nemen aan het creatieproces. David Bade is het gehele festival aanwezig om bezoekers en deelnemers te betrekken bij het maken van nieuwe kunstwerken en deze werken toe te voegen aan het groeiende paviljoen. Tijdens Cultura Nova is het ‘Huis’ gratis toegankelijk.

David Bade (Willemstad 1970, Curaçao) is een Nederlandse beeldhouwer, installatiekunstenaar, schilder en tekenaar. In 2006 richtte hij samen met Tirzo Martha het Instituto Buena Bista (IBB) op Curaçao op. Het IBB verzorgt een artist-in-residency-programma, organiseert culturele projecten en biedt opleidingsmogelijkheden voor lokale kunstenaars. In 2013 zijn David Bade en SCHUNCK een samenwerking aangegaan voor Bades hele leven: David Bade tekent Heerlen onder de tafel. Met steun van het VriendenLoterij Fonds realiseert SCHUNCK zo samen met Bade een serie bijzondere groepsontmoetingen en -portretten in Heerlen. Deze portretten worden in de stadscollectie opgenomen. Ze vereeuwigen de mensen van de stad in de kunstcollectie.

ZA 26, ZO 27, WO 30 AUG, ZA 2 + ZO 3 SEP, VANAF 12.00 UUR MA 28, DI 29, DO 31 AUG EN VR 1 SEP, VANAF 15.00 UUR FESTIVALPLEIN GRATIS EXPOSITIE copro ductie In coproductie
79
met Mondriaan GGZ, Cultura Nova en SCHUNCK Museum
VR 1 SEP 18.00
19.30 UUR
PROJECTS, SCHAESBERGERWEG 58, HEERLEN DUUR 60 MIN € 15,-
+
GREYLIGHT
SCHAESBERGERWEG 58,
DUUR 90 MIN (INCL 30 MIN INLEIDING) € 15,foto: Bas van der Wel
PROJECTS,
HEERLEN
GEKOMEN IN COPRODUCTIE MET GREYLIGHT PROJECTS beeldende kunst_ beeldende kunst_ beeldende kunst_ beeldende kunst_ beeldende 78
foto: Dani Silvia
STAND
copro ductie copro ductie

VR 25 AUG T/M ZO 3 SEP DIVERSE

Stadskantoor & Raadhuis Heerlen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde Frits Peutz (1896-1974) het Raadhuis van Heerlen – een symbool van bevrijding en wederopbouw. In 1948 werd het gebouw officieel geopend door de toenmalige kroonprinses Juliana. 75 jaar later is het gerestaureerd en als een Siamese tweeling verbonden aan het nieuwe Stadskantoor van Mecanoo.

Op zaterdag 26 augustus vindt in het kader van de opening van het nieuwe Stadskantoor en Raadhuis in de Stadsgalerij de opening plaats van de tentoonstellingen Fritz Peutz 18961974 beeldbepalend architect (inclusief boekpresentatie) en van De collectie van toen tot nu tot ooit. Aansluitend is een rondleiding door het Raadhuis – inclusief collectiepresentatie – en het Stadskantoor.

Tentoonstelling en boek Frits Peutz 1896-1974, beeldbepalend architect Vormgever Marcel van der Heyden en schrijver/journalist Emile Hollman presenteren tijdens Cultura Nova een tentoonstelling en een boek over Frits Peutz, de architect die een eminente rol speelde in de vormgeving van Heerlen. Boek en tentoonstelling geven aan de hand van documenten (foto’s en teke -

ningen) en interviews inzicht in de betekenis van Peutz voor de stad. Ook is er aandacht voor zijn ‘handlangers’ Marcel van Grunsven en kabinetschef Pieter Defesche, en de rol van Peutz als inspirator voor architecten zoals Jo Coenen, Wiel Arets, Wim van den Bergh en Francine Houben. De tentoonstelling is t/m 26 november geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Tentoonstelling

De collectie van toen tot nu tot ooit In de hal van het Raadhuis presenteert SCHUNCK een dwarsdoorsnede van de gemeentelijke kunstcollectie, de oudste publieke verzameling eigentijdse kunst van Limburg. Met enkele sleutelwerken van Cobra en de Amsterdamse Limburgers wordt stilgestaan bij het ontstaan van de collectie in de jaren ’50, een initiatief van Van Grunsven, Defesche en Sandberg. Ook geeft de presentatie een goed beeld van de verdere ontwikkeling van de kunstcollectie, die net als de stad zelf gekenmerkt wordt door vernieuwing. Met werk van onder andere Yael Bartana, Constant, Hadassah Emmerich, Romy Finke, Ger Lataster, Keetje Mans en Dan Zhu.

Deze tentoonstelling is tijdens kantooruren te bezichtigen.

Lezing en Debat

Dag van de Architectuur 2023

Francine Houben, Mecanoo Architecten Het thema van de Landelijke Dag van de Architectuur 2023 ‘Toegang | Toegankelijkheid’ past uitstekend bij het nieuwe stadskantoor van Mecanoo Architecten. Het gebouw staat voor open- en toegankelijkheid en verwelkoming van burgers, gasten en medewerkers. In een lezing over onder meer het ontwerpproces, het nieuwe werkmodel en de verbinding van oud en nieuw, licht architect Francine Houben haar visie toe. Aansluitend is er een debat over traditie, moderniteit en toekomstgerichtheid.

Zondag 27 augustus om 14.30 uur / aanmelden via schunck.nl

Rondleidingen

In het openingsweekend zijn er rondleidingen, waarin je kennismaakt met de geschiedenis, architectuur, functie en relevantie van beide gebouwen voor de stad. Aanmelden via heerlen.nl / stadskantoor of aan de balie in het stadskantoor.

Openingsspektakel

Compagnie Mecanique Vivante treedt in het ksder van de opening op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus op met The Sirens’ song. Zie pg 8+9.

OPENING TENTOONSTELLINGEN: ZA 26 AUG, 14.00 UUR STADSGALERIJ HEERLEN GRATIS
ACTIVITEITEN
ductie 81 beeldende kunst_ beeldende kunst_ beeldende kunst_ beeldende kunst_ beeldende 80
TENTOONSTELLING, BOEKPRESENTATIE, LEZING, DEBAT EN RONDLEIDINGEN
copro
foto: Klaus Tummers

STADMAAKWEEK 2023

ZA 26 AUG T/M ZO 3 SEP

MAANPLEIN 51

VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK:

MAAKSESSIES: 13.00 – 15.00 UUR

PRESENTATIE: 16.00 - 17.00 UUR

REFLECTIE: 18.00 – 19.00 UUR

GRATIS

Stadmaakweek #4 / Van Richting Veranderen

i.s.m. Powerboat

Doorgaan op de oude weg zal geen verandering brengen. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. – naar Einstein

De stad en onze regio zijn in beweging. Dat is altijd zo, en zeker nu. We leven in een tijd van forse verandering en ervaren grote druk, want we willen en moeten duurzaam leren omgaan met onze omgeving. Hoe zorgen we samen dat we fijn kunnen blijven wonen, werken en leven? Door onze verbeelding de ruimte te geven en door verbinding te zoeken! De stad is van iedereen en iedereen draagt eraan bij. Dat geeft kracht en maakt ons veerkrachtig: we leren van elkaar hoe van richting te veranderen. Dit is het thema van de vierde editie van de ‘Stadmaakweek’ tijdens Cultura Nova. Samen verkennen en ontdekken we nieuwe richtingen. Spoorzoeken, onze neus achterna, ogen en oren open. Invoelen, aansluiten, begrijpen en ondersteunen. Doel is de ontwikkeling van een inclusievere stad en regio: van zuid naar noord, van zij naar wij, van eindig naar duurzaam, van eenzaam naar samen en geborgen, van kloof naar brug.

Powerlab Stadmaken

Elke dag tijdens Cultura Nova organiseren Bas en Fokka van Powerboat maaksessies voor stadmakers waarin

we samen inspirerende interventies ontwikkelen, die we aan het einde van elke dag aan het publiek presenteren. Deze maaksessies en interventies zetten je in beweging, laten je nieuwe perspectieven ervaren en veranderen je kijk op paden en plaatsen. We scheppen ruimte voor verbeelding en experiment. Door mensen met allerlei achtergronden samen te brengen en samen te werken, bouwen we tegelijk aan een sterk netwerk. Ontmoetingsplek en uitvalbasis is het Maankwartier: een knooppunt in de stad waar vele werelden samenkomen.

Stadmakers zijn mensen die initiatieven nemen, zich willen inzetten voor hun eigen omgeving en voor andere mensen. Creatieve makers, betrokken vrijwilligers, sociale ondernemers, bevlogen werknemers van grotere organisaties en bedrijven die allemaal streven naar een mooie, duurzame, leefbare en gelukkige buurt, stad of gemeente. In het Powerlab Stadmaken onderzoeken we samen wat we als stadmakers van elkaar kunnen leren en hoe we van richting kunnen veranderen.

Wat als...? Die vraag staat telkens centraal in de maaksessies, waar we zintuiglijke wandelingen ontwikkelen, workshops doen, spellen over circulari-

teit ontwerpen en visuele elementen bouwen. De presentaties spreken alle zintuigen aan, terwijl we op pad gaan. Samen vormen de maaksessies en interventies een aanzet tot een Stad Maak Community waar stadmakers elkaar dingen kunnen leren.

Ben jij een stadmaker, voel jij je betrokken bij Parkstad en wil je misschien een stadmaker worden, geef je dan op via www.stadmaakweek.nl of kom langs voor de gratis inspirerende maaksessies! Deel je ervaring en kennis, maak mee aan de interventies en bouw daarmee verder aan de stad en de regio.

Powerboat

Powerboat is een initiatief van ontwerper Bas Kortmann en theatermaker Fokka Deelen. Zij organiseren sinds 2006 Powerlabs in steden en wijken, rondom uiteenlopende thema’s en opgaves. Ze brengen mensen bij elkaar, met beeldende, artistieke interventies, interactieve performances en uitdagende games. Elke dag veranderen we van richting vanuit een ander thema. Hierbij verbindt Powerboat diverse stadmakers vanuit deze regio met elkaar, maken we kennis en ontdekken we vele nieuwe wegen.

De stadmaakweek is een initiatief van Cultura Nova, Gemeente Heerlen, IBAParkstad, de Stadsregio Parkstad, Weller en Wonen Limburg. De Stadmaakweek is de afgelopen jaren ondersteund door vele partijen en stadmakers uit de regio, waaronder Stadstuin Heerlen. Deze stadmakers pur sang blijven de stad verrassen met steeds weer nieuwe projecten, initiatieven en samenwerkingen.

Lizzie Veldkamp, Famke Storm & Wouter Huis /

Greylight Projects

Ben jij benieuwd naar wat de stad voor jou betekent en wat jij voor de stad betekent? Doe mee met Atelier Karton! Samen met andere deelnemers ga je op pad om de stad te verkennen en voer je gesprekken met mensen die actief zijn in de stad.

Gevoed met nieuwe ideeën maak je nieuwe voorstellen voor de stad met behulp van… karton. Karton is een vanzelfsprekend materiaal dat

maandelijks als afval aan de weg staat. Maar met karton kun je zoveel meer doen! Met de uitkomsten en inzichten die tijdens Atelier Karton ontstaan, maak je je eigen stad... en maak je de stad eigen!

Atelier Karton is onderdeel van de Stadmaakweek. Meer informatie op greylightprojects.org.

stadmaakweek_ stadmaakweek_ stadmaakweek_ stadmaakweek_ stadmaakweek_ 82
IEDERE DAG EEN ANDER THEMA. HOUD HIERVOOR SOCIALS EN WEBSITE IN DE GATEN!
83
ZA 26 AUG T/M ZA 2 SEP 15.00 – 20.00 UUR MAANPLEIN 51
Zomer parade Oosterflank 2016
Atelier KARTON foto: Theatergroep Powerboat copro ductie copro ductie

ZA 2 SEP

17.00-23.00 UUR

LOCATIE: ZIE 4FEET9.NL

€ 20,- (INCL €1,50 SERVICE FEE)

UITVERKOCHT

4feet9 (NL) / Amber Broos live in Parkstad

IN SCHUNCK TIJDENS CULTURA NOVA

4feet9 is terug. Exclusiever dan ooit met een set van de Belgische techno-DJ Amber Broos op een spannende locatie in Parkstad. Een eenmalig, intiem feestje met een wijds uitzicht voor een (zeer) select groepje liefhebbers.

Terwijl de zon aan de horizon wegzakt en haar gouden gloed over Parkstad werpt, draait Amber Broos haar set. Bereid je voor op een avond vol energie, opzwepende techno en een sfeer die je meevoert naar ongekende hoogten. En dat bedoelen wij letterlijk.

Amber Broos (21) geldt als een van de grootste techno-talenten van dit moment. Dit jaar staat ze onder meer op festivals als Tomorrowland en Ostend Beach. Daarnaast is zij wekelijks te beluisteren op StuBru met haar eigen radioshow UNTZ. 4feet9 organiseert feesten op ongebruikelijke locaties. In zandgroeves, kloosters, musea, kastelen.

Bertien van Manen: Gluckauf

T/M ZO 3 SEP OPENINGSTIJDEN SCHUNCK GLASPALEIS

VOLWASSENEN € 8,50 / JONGEREN TOT 18 JAAR GRATIS

Chaim van Luit: Grondstof

T/M ZO 1 OKT / VITRINE VAN HET GLASPALEIS / 24/7

ON TOP OF…

VR 1 SEP, 14.30 – 17.30 UUR

Fototentoonstelling van de internationaal gewaardeerde fotografe Bertien van Manen (Heerlen, 1942) over het mijnwerkersbestaan. De naam Gluckauf verwijst naar de groet die mijnwerkers gebruikten om elkaar een behouden terugkeer te wensen.

Zondagsrondleiding en film rondom

Gluckauf 27 augustus / 12.00 uur + 13.00 uur

Beeldend kunstenaar Chaim van Luit (Heerlen, 1985) werkt aan de hand van sporen uit het mijnverleden én -heden. Voor Grondstof creëerde hij, geïnspireerd door een opbergsysteem met kledinghaken dat gedurende de mijnbouw veelvuldig werd gebruikt, een dertigmeter-brede regenboog van stof.

SCHUNCK rondt het Heerlen Rooftop Project af met een symposium over toekomstige strategieën voor het leefklimaat van morgen. Met medewerking van de Stadsregio Parkstad Limburg, IBA Parkstad en RWTH Aken.

85 84 bruisende stad_ bruisende stad_ bruisende stad_ bruisende stad_ bruisende stad_
foto: Dani Silvia foto: Eefje Pieters schunck.nl
foto: Bertien van Manen,At the mines, Apanas, Siberia, 1994
TECHNO DJ
Amber Broos live in Parkstad komt tot stand in een coproductie van 4feet9, Cultura Nova en poppodium Nieuwe Nor. copro ductie

EMILE HOLLMAN

FRITS PEUTZ 1896 -1974

BEELDBEPALEND ARCHITECT

Frits Peutz 1896-1974 beeldbepalend architect

auteur: Emile Hollman

fotografie: Klaus Tummers een project van Buro Marcel van der Heyden

hardcover | 240 p. 22 x 28 cm in samenwerking met: Gemeente Heerlen

Actieprijs tot 22 september 2023 € 39,95 € 49,95

verkrijgbaar bij uw favoriete boekhandel en tijdens de tentoonstelling in de Stadsgalerij Heerlen, of direct via www.nai010.com

en verder in de stad en in de regio

nai010 uitgevers

Dit boek presenteert het eigenzinnige oeuvre en leven van de Groningse architect Frits Peutz. Voor de Tweede Wereldoorlog vestigde hij zich in Zuid-Limburg, om daar onwaarschijnlijk veel te bouwen. Onverstoorbaar werkte hij aan een repertoire dat inmiddels internationaal in hoog aanzien staat.

Een van zijn meest iconische projecten is het Raadhuis van Heerlen, een rijksmonument. Na het Huis op de Linde, het Retraitehuis en het Glaspaleis was dit zijn vierde project voor de stad. Als ‘roman-

Festival van de duurzaamheid

ZO 3 SEP, CA. 11.00-16.00 UUR

HOEVE CORISBERG, CORISBERGWEG 1, HEERLEN

tisch rationalist’ was Peutz een inspiratiebron voor architecten als Jo Coenen, Wiel Arets, Wim van den Bergh en Francine Houben. Het Raadhuis, in 2023 gerenoveerd en uitgebreid met een nieuw Stadskantoor door architectenbureau Mecanoo, was het eerste gemeentehuis dat tevens een bestemming kreeg als expositieruimte voor beeldende kunst.

Maak via deze publicatie kennis met Peutz als het brein achter architectuurstad Heerlen door uitgebreide gesprekken over het Raadhuis en andere beeldbepalende projecten.

‘Energietransitie’ is dit jaar het thema van de Dag van de Duurzaamheid bij Hoeve Corisberg. Je komt er te weten hoe je, met kleine of grote maatregelen, duurzamer en goedkoper in je energie kunt voorzien. Behalve allerlei activiteiten voor de jeugd en voor volwassenen is er een muzikaal programma met o.a. een optreden van Jack Vinders, de Hoos en de Vitz Kids.

Zomer maan fest

VR 1 SEP 16.00 - 23.00 UUR, ZA 2 SEP 14.0023.00 UUR, ZO 4 SEP 14.00 - 21.00 UUR

MAANPLEIN, HEERLEN

De derde editie van zomer maan fest staat opnieuw in het teken van vegan eten. Er zijn foodstands van Heerlense ondernemers, waar je heerlijke vegan gerechten kunt bestellen. Daarnaast is

er volop muziek, onder meer van een Heerlense harmonie, The Rolling Beatles, Somethin’ Fresh en de ‘Stralende Sterren’, mensen met een verstandelijke beperking die hun talent laten zien onder begeleiding van Company4U. Tussen de optredens door draaien DJ-s vinyl.

Symposium Wonen X Cultuur

DO 31 AUG 14.00-18.00 UUR

MAANKWARTIER, HEERLEN

Weller, Studio Hyperspace en presentatie-instelling ‘PAND’ organiseren tijdens de Stadmaakweek een symposium over wonen en cultuur.

Stadstuin HEERLEN

ZA 27 AUG T/M ZO 3 SEPT 2023

Diverse stadmaakweek activiteiten in de Stadstuin promenade 1 en 2 en Stads-dak-tuin Q-park Putgraaf.

Triskell Folkfestival

ZA 26 AUG 12.00-18.00 UUR

NONKE BUUSJKE, SCHINVELD TICKETS: WWW.TRISKELFOLKFESTIVAL.NL

Het Triskell Folk Festival strijkt dit jaar neer in Schinveld. Op het hoofdpodium en op twee kleinere overdekte podia kun je de hele dag genieten van onvervalste folk. Op de hoofdact na spelen alle groepen twee sets van ieder 45 minuten verdeeld over de dag. Je kunt dus altijd minimaal één set beluisteren van je favoriete band.

Pop-up-galerie

VR 25, MA 28, DI 29, WOE 30, DO 31 AUG 14.0017.00 UUR, VR 1 SEP 14.00-17.00 UUR, ZO 27 AUG

+ 3 SEP 10.30-13.00 UUR

NOBELSTRAAT 6, HEERLEN

In de pop-up galerie toont Henk van den Biggelaar zijn foto’s naast fotografisch werk van Susan de Witt (CA) en Karel van Gerwen (B). Ook zijn er beelden te zien van Jan Hanssen (NL).

87
bruisende stad_ bruisende stad_ bruisende
uitgevers
nai010

VOORSTELLING

4FEET9 (NL)

20HERTZ (NL)

ANNABEL SCHOUTEN EN GEMMA LUZ BOSCH (NL)

ANNELIE (NL)

BABS (NL)

BINK VAN VOLLENHOVEN (NL)

BONNEFANTEN POP-UP MUSEUM

CAL Y CANTO TEATRO (ESP)

CELINE DAEMEN (NL)

GENRE

MUZIEK

JONGE MAKERS

HEDENDAAGSE MUZIEK

MUZIEK

MUZIEK

JONGE MAKERS

BEELDENDE KUNST

JEUGD/FAMILIE

VERDIEP. & INSTALL.

LOCATIE: 4FEET9.NL

CULTUURHUIS HEERLEN

FESTIVALPLEIN (VERZAMELEN)

SPIEGELTENT / FESTIVALPLEIN

SPIEGELTENT / FESTIVALPLEIN

CULTUURHUIS HEERLEN

FESTIVALPLEIN

FESTIVALPLEIN

THEATER HEERLEN

CIRCUS BAOBAB (GIN)

CIRKUS CIRKÖR (SWE)

COMPAGNIA TPO (ITA)

DAAN MATHOT (NL)

BEELDEND THEATER

BEELDEND THEATER

JEUGD/FAMILIE

BEELDEND THEATER

THEATER HEERLEN

THEATER HEERLEN

THEATER KERKRADE

FESTIVALPLEIN

DAAN MATHOT (NL) & VINCENT DE ROOIJ

BEELDEND THEATER

FESTIVALPLEIN

DANAE GRANNETIA (NL)

DAVID BADE (NL)

DAVY VAN GERVEN, NINA WILLEMS, HET GELUID (NL) (INSTALLATIE)

DAVY VAN GERVEN, NINA WILLEMS, HET GELUID (NL) (PERFORMANCE)

DE HOOIWAGEN (NL) (LANDSCHAPSATELIER KINDEREN)

DE HOOIWAGEN (NL) (LANDSCHAPSATELIER VOLWASSENEN)

DE HOOIWAGEN (NL) (MOBIEL MUSEUM)

DE MACHIENERIE (BE) (TENTOONSTELLING)

DE MACHIENERIE (BE) VOORSTELLING

ECHT! (BE)

ELSA VAN DER HEIJDEN (NL)

ENGRUNA TEATRE (ESP)

ENTOTO BAND + JOEP PELT (ET/NL)

FILMHUIS DE SPIEGEL

FILMS VOOR DE JEUGD

GRATTE CIEL (FR) (ROUGE!)

GRATTE CIEL (FR) (TAWA)

HANS VAN KOOLWIJK (NL)

JONGE MAKERS

BEELDENDE KUNST

JONGE MAKERS

JONGE MAKERS

VERDIEP. & INSTALL.

VERDIEP. & INSTALL.

VERDIEP. & INSTALL.

JEUGD/FAMILIE

JEUGD/FAMILIE

MUZIEK

VERDIEP. & INSTALL.

JEUGD/FAMILIE

MUZIEK FILM FILM / JEUGD/FAMILIE

BEELDEND THEATER

BEELDEND THEATER

HEDENDAAGSE MUZIEK

ROYAL THEATER

FESTIVALPLEIN

THEATER HEERLEN

THEATER HEERLEN

FESTIVALPLEIN

FESTIVALPLEIN

FESTIVALPLEIN

FESTIVALPLEIN

14:00-22:00 21:00-22:15 VANAF 12:00 15:30-16:45 18:00-19:15 / 20:15-21:30 22:00 20:00-20:45 ZA 26 AUG 15:00-16:00 15:00-16:00 / 17:00-18:00 / 20:00-21:00 14:00-22:00 ELK HALF UUR TUSSEN 14:30 EN 17:30 / 19:30 EN 21:30 20:00-21:15 13:00 15:00 19:00/19:30/ 20:00/20:30 VANAF 12:00 15:30-16.45/ 18:00-19:15 20:15-21:30 13:00-16:30 19:00-19:50 16:00-22:00 14:30-15:30 13.00 13.40 / 16.00 16.40 21:30 21:15 14:30 ZO 27 AUG 20:00-21:00 17:00-22:00 ELK HALF UUR TUSSEN 14:30 EN 17:30 19:30 EN 21:30 20:00-21:15 18:30/19:00/ 19:30/21:00/ 21:30/22:00 VANAF 15:00 18:00-19:15 20:15-21:30 16:00-22:00 21:15 MA 28 AUG 22:00 17:00-22:00 ELK HALF UUR TUSSEN 14:30 EN 17:30 19:30 EN 21:30 18:30/19:00/ 19:30/21:00/ 21:30/22:00 VANAF 15:00 18:00-19:15 / 20:15-21:30 16:00-22:00 21:15 DI 29 AUG 20:00-20:50 14:00-22:00 13:30 / 15:30 14:00/14:30/ 15:00/19:30/ 20:00/20:30 20:30-21:20 VANAF 12:00 18:00-19:15 / 20:15-21:30 13:00-16:30 16:00-22:00 13.00 / 14,30 15.10 16.30 21:30 11:00 / 13:00 / 15:00 21:15 14:30 WO 30 AUG 20:00-20:50 17:00-22:00 16:00 18:30/19:00/ 19:30/21:00/ 21:30/22:00 VANAF 15:00 18:00-19:15 / 20:15-21:30 19:00-19:50 16:00-22:00 16:20-18:20 15.30 / 18.50 21:15 21:30-22:15 (K) DO 31 SEP 20:00-20:50 17:00-22:00 20:00-22:00 18:30/19:00/ 19:30/21:00/ 21:30/22:00 VANAF 15:00 18:00-19:15 / 20:15-21:30 19:00-19:50 16:00-22:00 17:30-18:30 16.00 16.40 / 19.00 / 19.40 21:15 VR 1 SEP 17:00-23:00 14:00-22:00 20:00-22:00 15:00/15:30/ 16:00/19:30/ 20:00/20:30 VANAF 12:00 18:00-19:15 20:15-21:30 13:00-16:30 19:00-19:50 16:00-22:00 14:30-15:30 13.00 13.40 / 16.00 16.40 20:30-21:30 21:15 14:30 21:30-22:15 (B) 16:00/ 17:45 19:30 ZA 2 SEP Z0 3 SEP 89
FESTIVALPLEIN SPIEGELTENT / FESTIVALPLEIN CULTUURHUIS HEERLEN THEATER HEERLEN SPIEGELTENT / FESTIVALPLEIN ROYAL THEATER FESTIVALPLEIN, BURG. VAN GRUNSVENPLEIN MARKT KERKRADE / KOUTEBVELD BRUNSSUM FESTIVALPLEIN SAVELBERGKLOOSTER LOCATIE 84 33 31 73 71 39 77 61 50 10 22 56 45 45 40 79 32 32 48 48 48 58 58 71 54 59 70 65 64 24 6 27 PAGINA VR 25 AUG 21:00-24:00 22:00 20:00-20.45 88 programma-pagina overzicht_ roze = gratis_ programma-pagina overzicht_ roze = gratis_ 12:00 12:00-17:00 15:00-17:00 14:00/14:30/ 15:00/15:30 VANAF 12:00 13:00-16:30 14:00-18:00 14:30-15:30 13.00 / 13.40 / 16.00 / 16.40 15:00-16:00 21:15 13:00 11:00 12:45/ 14:30

VOORSTELLING GENRE LOCATIE PAGINA

ISOLDE VENROOY (NL)

JAM. SHENANIGANS BENJAMIN KUITENBROUWER (NL)

JEF VAN GESTEL EN PETER VANDEMEULEBROECKE (BE)

JOOST VAN BELLEN EN ST. PAUL (NL)

JORRE VANDENBUSSCHE (BE)

KARLIJN HAMER (NL)

KLEIN BERLIJN

KLEURCOLLECTIEF (NL)

L1 CNTV

LES FESTIJEUX

LA MECÀNICA (ESP)

LAIKA (BE)

LIZZIE VELDKAMP, FAMKE SYORM & WOUTER HUIS (NL)

LUNA MORGENSTERN (DE)

MATHIJS LEEUWIS (NL)

MECANIQUE VIVANTE (FR) (THE SIREN ORCHESTRA)

MECANIQUE VIVANTE (FR) (THE SIRENS’ SONG)

MEUTE (DE)

MIKE KRAMER (NL) (GELUIDSWANDELING)

MIKE KRAMER (NL) (WORKSHOP + PRESENTATIE)

PHILZUID (NL)

PIERRE KEMP

PITOU (NL)

PLAYFIELD (BE)

PRECIOUS BLOOM (NL/ID)

PRINCESS ISATU HASSAN BANGURA (NL) NTGENT (BE)

ROMPERAYO (CO)

ROSA VRIJ (NL)

SCHUNCK COLLECTIE

SOR (NL)

SOUNDING BODIES (NL)

STADMAAKWEEK

STEFANIA CRIŞAN

STORMKAMER (NL)

TENTOONSTELLING EN BOEK ‘FRITZ PEUTZ 1896-1974’

THE MIDNIGHT SPECIALS (NL)

THÉÂTRE DU CENTAURE (FR)

TRISTAN KRUITHOF (NL)

ZONDAGOCHTEND MET PANDA (NL)

ZONDAGOCHTEND MET PLAYFIELD (BE)

ZONZO COMPAGNIE (BE)

ZORBA HUISMAN - NOX (NL)

BEELDENDE KUNST

BEELDEND THEATER

BEELDEND THEATER

MUZIEK

BEELDEND THEATER

JONGE MAKERS

DIVERS

JEUGD/FAMILIE

TV

SCHAESBERGERWEG 58

THEATER HEERLEN

THEATER HEERLEN

SPIEGELTENT / FESTIVALPLEIN

THERMENMUSEUM

MONDRIAAN

SCHELMENHOFJE, PANCRATIUSSTRAAT

FESTIVALPLEIN TV

JEUGD/FAMILIE

JEUGD/FAMILIE

BEELDEND THEATER

STADMAAKWEEK

MUZIEK

HEDENDAAGSE MUZIEK

BEELDEND THEATER

BEELDEND THEATER

MUZIEK

HEDENDAAGSE MUZIEK

HEDENDAAGSE MUZIEK

HEDENDAAGSE MUZIEK

VERDIEP. & INSTALL.

MUZIEK

VERDIEP. & INSTALL.

MUZIEK

JONGE MAKERS

MUZIEK

JONGE MAKERS

BEELDENDE KUNST

MUZIEK

VERDIEP. & INSTALL.

STADMAAKWEEK

BEELDENDE KUNST

VERDIEP. & INSTALL.

BEELDENDE KUNST

JONGE MAKERS

BEELDEND THEATER

VERDIEP. & INSTALL.

VERDIEP. & INSTALL.

VERDIEP. & INSTALL.

JEUGD/FAMILIE

JONGE MAKERS

FESTIVALPLEIN

THEATER HEERLEN

HET AAMBOS

MAANPLEIN 51

SPIEGELTENT / FESTIVALPLEIN

FIETSENSTALLING AKERSTRAAT

KERKPLEIN VOERENDAAL

FESTIVALPLEIN (START)

THEATER HEERLEN

FESTIVALPLEIN (START)

THEATER HEERLEN

ROYAL THEATER

SPIEGELTENT / FESTIVALPLEIN

THEATER HEERLEN

SPIEGELTENT / FESTIVALPLEIN

THEATER HEERLEN

SPIEGELTENT / FESTIVALPLEIN

SCHUNCK

RAADHUIS

SPIEGELTENT / FESTIVALPLEIN

THEATER HEERLEN

MAANPLEIN 51

SCHAESBERGERWEG 58

CORNELIUSHUIS

STADSGALERIJ

WELTERVIJVER

16:00-17:30 21:00-22:15 VANAF 15:00 17:45 / 20:45 / 21:45 23:45 15:00 19:00 15:00-20:00 21:00-22.00 11:00-16:00 20:30-21:45 VANAF 12:00 22:30 14:00-17.00 DIVERSE TIJDEN 14:00-17.00 16:00-17:30 VANAF 15:00 17:45 20:45 / 21:45 / 23:45 12:00-18.00 15:00 19:00 15:00-20:00 12:00 14:15/ 16:30 19:00 15:00-16:15 VANAF 12:00 KANTOORUREN DIVERSE TIJDEN 12:00-17:00 11:00-12:00 14:00 / 16:00 20:30-22:00 VANAF 15:00 17:00 18:00 19:00 21:00 / 22:00 / 23:00 10:00 -15:00 15:00-20:00 21:00-21:40 14:00 / 16:15 19:00 20:00-22:00 VANAF 15:00 KANTOORUREN 21.30 DIVERSE TIJDEN 20:30-22:00 20:30-22:00 19:00 / 21:00 19:30-20:30 VANAF 15:00 17:00 18:00 / 19:00 / 21:00 / 22:00 / 23:00 10:00 -15:00 15:00-20:00 14:00 / 16:15 / 19:00 VANAF 15:00 KANTOORUREN 16:30 / 20:00 DIVERSE TIJDEN 12:00-15:00 CENTRUM HEERLEN 20:30-22:00 19:00 / 21:00 19:30-20:30 VANAF 15:00 13:00 / 14:00 / 15:00 17:00 / 18:00 / 19:00 / 21:00 / 22:00 23:00 11:30-17:30 15:00-20:00 14:00 / 16:15 VANAF 12:00 KANTOORUREN DIVERSE TIJDEN 13:30 / 14:30 / 15:30 FESTIVALPLEIN 20:30-22:00 19:30-20:30 VANAF 15:00 17:00 / 18:00 / 19:00 / 21:00 / 22:00 23:00 13:45-19:45 15:00-20:00 21:30 VANAF 15:00 20:30-21:35 KANTOORUREN DIVERSE TIJDEN 22:00-23:00 20:00-21:00 15:00-23:00 THEATER HEERLEN 20:30-22:00 22:00 VANAF 15:00 17:00 / 18:00 / 19:00 / 21:00 22:00 / 23:00 15:00-21:00 15:00-20:00 16:00 / 19:30 / 21:00 20:30 VANAF 15:00 KANTOORUREN DIVERSE TIJDEN 18:00 19:30 20:00-21:30 12:00-17:00 22:00-23:00 20:00-21:00 VANAF 15:00 17:45 20:45 / 21:45 / 23:45 12:00-18:00 19:00-20.00 15:00-20:00 22:15 16:00 / 19:30 21:00 13:00 VANAF 12:00 11:00 / 13:15 15:30 DIVERSE TIJDEN 20:00-21:30 12:00-17:00 20:00-21:00 17:45 / 20:45 / 21:45 / 23:45 12:00-18:00 15:00-16.00 13.00/14.30/16.00 VANAF 12:00 DIVERSE TIJDEN 15:00-16:30 12:00-17:00 11:00-12:30 ZA 26 AUG ZO 27 AUG MA 28 AUG DI 29 AUG WO 30 AUG DO 31 AUG VR 1 SEP ZA 2 SEP Z0 3 SEP 91
GROEVE BEAUJEAN VERSCHILLENDE LOCATIES ROYAL THEATER ROYAL THEATER THEATER HEERLEN SCHUNCK 78 15 12 72 14 38 76 60 2 63 62 13 83 73 30 26 8 74 27 27 28 51 72 47 70 42 70 43 81 71 52 82 78 46 81 41 20 53 55 49 57 34 20:00-21:00 LIVE 21:00-22.00 22:30
90 programma-pagina overzicht_ roze = gratis_ programma-pagina overzicht_ roze = gratis_

Locatie overzicht

Steun ons en geef jong talent een kans!

Word Vriend van Cultura Nova!

Hoe mooi zou het zijn dat u kunt bijdragen aan de start van een carrière van een jonge maker? Met de steun van de Vrienden biedt Cultura Nova kansen aan (jong) talent om zich te ontwikkelen, coproducties te maken of eigen voorstellingen te presenteren.

Cultura Nova coproduceert elk jaar zeker vijftien producties met (jonge) makers, zo ook in 2023. Het festival nodigt makers uit en brengt hen samen om hen te verleiden werk te maken dat is geïnspireerd door het karakteristieke culturele DNA van onze regio. We verzorgen makers met middelen, knowhow, een vruchtbaar environment, artistieke- productionele-, marketingtechnische en financiële begeleiding.

Word lid van de Club van 100!

De Club van 100 van Cultura Nova is een initiatief van enthousiaste ondernemers uit Parkstad in samenwerking met de organisatoren van het festival. Het is een club waar mensen uit het bedrijfsleven elkaar ontmoeten in een ongedwongen festivalsfeer.

om betrokken te zijn bij maatschappelijke en regionale ontwikkelingen, zoals het toerisme naar Parkstad te verhogen.

Voor een bijdrage van €500 per jaar (excl. BTW) ontvangen leden van de Club van 100:

• Een uitnodiging voor twee personen voor de officiële gastenopening van Cultura Nova.

• Twee vrijkaarten voor de Club van 100-avond met voorstelling tijdens het festival.

• Naamsvermelding op de Club van 100 pagina in de festivalbrochure, op de website en op de Club van 100-banners

• 25% procent korting op de advertentietarieven van Cultura Nova’s programmabrochure*

• Unieke arrangementen tijdens het festival voor jouw eigen bedrijf, die je additioneel kunt bestellen

1 Theater Heerlen

RABOzaal, INGzaal, LIMBURGzaalBurg.

Van Grunsvenplein 145

NL 6411 AS Heerlen

2 Festivalplein / Spiegeltent

Burg. Van Grunsvenplein

145 NL 6411 AS Heerlen

3 Thermenmuseum

Coriovallumstraat 9

NL 6411 CA Heerlen

4 Maanplein / Maanplein 51

NL 6412 AZ Heerlen

5 Cultuurhuis Heerlen

Sittarderweg 145

NL 6412 CD Heerlen

6 Savelbergklooster

Gasthuisstraat 2

NL 6411 KE Heerlen

7 Nobelstraat 6

NL 6411 EM Heerlen

8 Stadsgalerij Heerlen

Raadhuisplein 19

NL 6411 HK Heerlen

9 Royal Theater Stationsplein 5

NL 6411 NE Heerlen

10 Poppodium Nieuwe Nor / Schelmenhofje, Heerlen

Pancratiusstraat

NL 6411 KC Heerlen

11 SCHUNCK

Bongerd 18

NL 6411 JM Heerlen

12 Greylight Projects

Schaesbergerweg 58

NL 6415 AJ Heerlen

13 Centrum Heerlen

NL 6411 JA Heerlen

14 Aambos

Ingang Molenberglaan

NL 6416 EL Heerlen

15 Akerstraat 20

NL 6411 HA Heerlen

16 Weltervijver

Welterkerkstraat 2

NL 6419 CR Heerlen

17 Hoeve Corisberg

Corisbergerweg 1

NL 6416 HJ Heerlen

18 Groeve Beaujean

Ingang Unolaan

NL 6413 CT Heerlen

19 Mondriaan, hoofdingang

John F. Kennedylaan 301

NL 6419 XZ Heerlen 20 Stadskantoor / Raadhuis

Bovendien levert Cultura Nova bijna gegarandeerd geïnteresseerd publiek. Makers komen onder andere dankzij de steun van de Vrienden van Cultura Nova als het ware in een warm bad terecht. Maar u als Vriend krijgt er ook nog een hoop voor terug!

Voor een bijdrage van €50 per jaar krijgt u

• 10% korting op alle festivalvoorstellingen

• Een gratis vriendenvoorstelling met nazit per jaar

• De festivalbrochure automatisch toegestuurd

• Eerder bestellen tijdens de voorverkoop in juli (nieuw sinds 2023)

Word Vriend op www.cultura-nova.nl/vrienden

Doordat u zich als ondernemer verbindt aan de Club van 100, draagt u bij aan het makersklimaat voor jong en lokaal gevestigd talent in deze regio. Het Internationaal Beeldend Theaterfestival heeft in zijn tweeëndertigjarige bestaan een uniek Europees netwerk opgebouwd. Maar even zo goed is het festival een pleisterplek voor makers, opgeleid aan kunstopleidingen als de Toneelacademie, het Conservatorium Maastricht of het ROC Vista College. Daarnaast geeft het lidmaatschap kansen om relaties uit te breiden met andere clubleden en

Leden van de Club van 100

Advocasso

Berden Grandissimo

Bisschops Consult

Bremen Bouwadviseurs B.V.

Buro Marcel van der Heyden

Buro Pinkpop

C-Mill

De Roode Loper

Echo Communications

Graus Bouw

Haerhuys

Henk Butink

Ingenieursbureau van der Werf en Nass

• Eerder bestellen tijdens de voorverkoop in juli (nieuw sinds 2023)

Sinds 2023 kan u ook aspirant lid worden voor €125 (excl. BTW), indien u maximaal 1 jaar ondernemer bent of een recent gestarte start-up heeft. Bijna alle bovenstaande voordelen gelden ook voor aspirant leden uitgezonderd degene met *.

Word lid via een bericht naar clubvan100@culturanova.nl of kijk voor meer informatie op cultura-nova.nl/sponsors/club-van-100/.

INNOVO – Onderwijs op Maat

Lagarde & You

Loopbaanontwikkeling

Mabs 4.0

Mediahuis Limburg

Meertens Juwelier

Parkstad Limburg Theaters

Paulussen Advocaten NV

Phidec Vastgoed beheer

Rabobank

SPIE building solutions

Stichting FSI

Thuis & Partners Advocaten

Vandenbergh-Windemuller

architectuur & bouw

Van der Valk Hotel Heerlen

Van Dooren

VOC Vastgoed

Wijshoff & Partners Zen-Fire

93
Raadhuisplein
Dam Promenade 153 NL 6411 JE Heerlen
Corneliushuis Groeet Genhei 14 NL 6413 GN Heerlen
Theater Kerkrade Theaterplein 30 NL 6461 DR Kerkrade 24 Koutenveld NL 6441 CM Brunssum 25 Markt 1 NL 6461 EB Kerkrade
Kerkplein Voerendaal NL 6367 ES Voerendaal
Nonke Buusjke Slot Schaesberglaan 100 NL 6371 KZ Schinveld
NL 6411 HK Heerlen 21 Boekhandel Van Velden Van
22
23
26
27
KERKRADE 57 Willemstraat 4 2 1 5 8 7 25 13 11 16 NUTH 24 21 23 9 27 17 19 26 10 6 20 3 14 92 regio_ in de regio_ in de regio_ in de regio_ in de regio_ in de regio_ in de info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_regio_ 18 12 22 15

Tickets

PLT

culturanova.nl / plt.nl +31(45) 571 66 07

Openingstijden kassa Theater Heerlen

ma t/m vr 11.00-17.00 uur

za 11.00-14.00 uur

(Tijdens Cultura Nova doorlopend geopend, (m.u.v. van 22 juli t/m 12 augustus) zowel fysiek als telefonisch)

LET OP:

Op locatie is geen kassa aanwezig!

Koop vooraf uw kaarten online, telefonisch of aan de kassa bij PLT. Kaarten zijn ook te koop via de kassa’s in Theater Kerkrade en Toon Hermans Theater Sittard.

Uitzonderingen kaartverkoop

Niet alle activiteiten zijn te reserveren via de kassa van PLT of de website culturanova.nl of plt.nl Kijk op de website voor actuele verkoopinformatie.

Toegankelijkheid

Alle voorstellingen zijn toegankelijk voor mensen met een beperking behalve de voorstellingen waarbij staat moeilijk- of niet toegankelijk voor mensen met een beperking! Bel in die gevallen eerst met de kassa van het theater 045 5716607.

Service- & verzendkosten

Voor de tickets die worden verkocht via PLT worden geen aparte reserveringskosten in rekening gebracht. U betaalt de prijs die in de brochure en op de website staat aangegeven, zonder bijkomende kosten.

Algemene voorwaarden kaartverkoop

PLT hanteert de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD (Vereniging Schouwburg- en Concertgebouw Directies). Deze zijn te raadplegen via plt.nl.

Stichting Cultura Nova

Postbus 300, nl-6400 ah Heerlen

t: +31(0)455768595

info@culturanova.nl culturanova.nl

Organisatie

Stichting Cultura Nova i.s.m.

PLT

Festivaldirectie

Rocco Malherbe

Lieke Benders

Programmering

Lieke Benders, Rocco Malherbe (Cultura Nova)

Jeugdprogrammering

Iris van Hooren (Cultura Nova)

Muziekprogrammering

Dannij Bol, Betti Plug (PLT), Kees van den Berg en Sander Bosch (Poppodium Nieuwe Nor), Sjon Mobers (Klein Berlijn)

Hedendaagse muziek

Mike Kramer ((h)ear) & Maurice Hermans (Intro)

Films

Immanuel Verhoeven (filmhuis De Spiegel)

Marketing en Publiciteit

Janneke Schmeitz Yoram Reintjens, Carla Mak,

Hanna Zwart, Solange Paulissen, Dominique van Polen

Maurice Laeven, Stijn Waterval, Maxime Janssen

Managementondersteuning

Barry Faessen, Lotte Strijbos

Advertentiewerving

Echo Communications Barry Faessen

Productieleiding en technische Coördinatie

Bart van Hooren, Sander Plantema, Jurriaan Reink, Ronald Dijkstra

Coördinatie festivalmedewerkers en hospitality

Iris van Hooren

Kaartverkoop

Tom Houben, Madi Smit-Kliffen

Financiën

Margo Mennens, Paul Quiel

Ontwerp, opmaak en productiebegeleiding

Buro Marcel van der Heyden

Tekst

Karin Theunissen, Meyke Houben, Janneke Schmeitz, Lieke Benders, Iris van Hooren

Raad van Toezicht

Mevr. A. Boeijen, voorzitter

De heer R. Derks

De heer L.Verburgh

Mevrouw A.Christophe

Eindredactie

Janneke Schmeitz

Drukwerk

Coldset Printing Partners / Mediahuis Limburg

Cultura Nova is lid van de Verenigde

Podiumkunstenfestivals

Met dank aan

AON, Bonnefantenmuseum, Boekhandel Van der Velden Van Dam, Bosec, Buro Marcel van der Heyden, Centriphery, Club van 100, Collé Sittard, Creative Europe, Cultuurhuis Heerlen, Dagblad De Limburger, Dansschool Swing Inn, De Kunstbende, De Vrolijkheid / AZC Heerlen, De Twee Gezusters, De Vijf Pleintjes, Duo Vertaal, Dutch Medical Service, Echo Media & Event Support, Eventbouw, Fidelio Arts and Culture, Filmhuis de Spiegel, Fonds Podiumkunsten, 4FEET9, Gemeente Brunssum, Gemeente Heerlen, Gemeente Kerkrade, Gemeente Voerendaal, Gemeente Landgraaf, GHOR, Gulpener, Handhaving en Toezicht, (h)ear, Heerlen Mijn Stad, Herpertz kraanverhuur, Hoge Fronten, IBA Parkstad, In2yourplace, Intro, Janneke Schmeitz Culturele MarketingProjecten, Kunstbende, L1 Radio en tv, Maankwartier, Mabs 4.0, Magic Mirrors, Mecanoo, Mondriaan Zorggroep, Ondernemersfonds Heerlen, Openbare Orde en Veiligheid, Outpoet, Panda, ‘Pand, Parkstad Limburg Theaters, philharmonie zuidnederland, Perfect brandpreventie, Politie en Brandweer, Poppodium Nieuwe Nor, Provincie Limburg, Royal Theater, RSM, SCHUNCK, Sevagram, SLIM, Stadsregio Parkstad Limburg, Stadstuin Heerlen, Stichting FSI, Stienstra Wonen, Thermenmuseum, Van der Valk Hotel Heerlen, VIA ZUID, Vista College, Visit Zuid-Limburg, Webmix,Weller, Verenigde Podiumkunstenfestivals, Verkeer, VOC Vastgoed Ontwikkelingscentrum,Wonen Limburg, Wow Food, Zen-Fire, Zilverzand Exploitatie Beaujean B.V., Zuyd Hogeschool en alle locatiebeheerders en alle subsidiënten, sponsoren, adverteerders, de omwonenden van het Van Grunsvenplein, alle deelnemende gezelschappen en kunstenaars, medewerkers en speciaal de vrijwilligers van Cultura Nova 2023.

Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Indien voorstellingen als gevolg van weersomstandigheden of anderszins gestaakt moeten worden, is restitutie niet mogelijk.

(alle info onder voorbehoud)

Volg Cultura Nova ook op

SPONSORS / SUBSIDIËNTEN / PARTNERS Business Value Consultancy Application Data Integration Holistic Solutions IoT well NETWORKED top CONNECTED FILMHUIS DE SPIEGEL 95
ALGEMENE INFORMATIE 94 info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_info_
muziek en dans/ vind het ritme dat bij jou past
huiskamer
de
verleg grenzen
voor alle activiteiten en cursussen op schunck.nl
Bieb/
van
stad museum/
Kijk

Articles inside

4feet9 (NL) / Amber Broos live in Parkstad IN SCHUNCK TIJDENS CULTURA NOVA

1min
pages 43-44

Lizzie Veldkamp, Famke Storm & Wouter Huis /

1min
pages 42-43

Stadmaakweek #4 / Van Richting Veranderen

2min
page 42

Stadskantoor & Raadhuis Heerlen

2min
pages 41-42

David Bade (NL) / Huis van Emoties

1min
pages 40-41

Isolde Venrooy (NL) · l · e · a · k · y · · w · a · l · k ·

1min
page 40

Bonnefanten Pop-up museum op Cultura Nova

1min
pages 39-40

Annelie (NL)

1min
pages 37-38

Joost van Bellen en St. Paul (NL)/ LOVE IS ALL

1min
page 37

Pitou (NL) Luna Morgenstern(DE)

1min
page 37

Precious Bloom (NL/ID)

2min
pages 36-37

Volg na Cultura Nova

3min
page 35

Ernest & Celestine: Op Avontuur in Brabbelland (FR)

1min
pages 33-34

Hallo Wereld!(NL)

1min
page 33

Les Festijeux (FR)/ Houten spellen

1min
pages 32-33

Cal y Canto Teatro (ESP) / Lost Dog

1min
pages 31-32

Engruna Teatre(ESP)/ UNIVERS

1min
page 30

De Machienerie (BE)/ Animalium

1min
page 30

Zonzo Compagnie (BE)/ roundABOUT #Indré

1min
pages 29-30

Compagnia TPO (ITA) / + ERBA A forest in the city

1min
page 29

zondagochtend met PANDA(NL) /

2min
pages 28-29

Tristan Kruithof (NL)/ ExootAnimaltroniek

1min
pages 27-28

Sounding Bodies (NL) / The act of listening: co-creating acoustic encounters

1min
page 27

28

2min
pages 26-27

Zondagochtend met Playfield (BE) / AI in de kunsten

1min
pages 25-26

De Hooiwagen(NL) / Stichting The Butterfly House, Stefan Cools & Sandra van den Beuken

1min
page 25

playField (BE) / RUMOR // Unfolding Futures

1min
pages 24-25

Stormkamer (NL) / Het Gesprek | tussen weelde en gebrek

1min
page 24

Daan Mathot en Vincent de Rooij(NL)/ AF

1min
pages 23-24

Daan Mathot (NL)/ Diep

1min
page 23

Rosa Vrij (NL) / House

2min
page 22

The Midnight Specials (NL)/ Dream Baby Scream

2min
pages 21-22

van Vollenhoven (NL)/

1min
pages 20-21

Een sensorische muzikale performance over autisme.

1min
page 20

20Hertz (NL)/ Grondslag

7min
pages 17-20

Davy van Gerven, Nina Willems, Het Geluid e.a. (NL)/

1min
page 17

Annabel Schouten en Gemma Luz Bosch

1min
pages 16-17

Philzuid (NL) / The (Uncertain)

1min
pages 15-16

Mécanique Vivante (FR) / The Siren Orchestra on Parade

2min
page 14

Gratte Ciel (FR) / ROUGE!

1min
pages 13-14

Théâtre du Centaure (FR) / Animal - Dance with the living

1min
pages 11-12

Een rituele oversteek om ziekte te bezweren

1min
pages 10-11

Jorre Vandenbussche (BE) / Vitusde ziekte danst mij

3min
pages 8-10

Laika(BE)/ Outsider

1min
pages 7-8

Jef Van gestel en Peter Vandemeulebroecke (BE) / Deeg

1min
page 7

Circus Baobab (GIN) / Yé!

1min
page 6

Mécanique Vivante (FR) / The Sirens’ Song

1min
page 5

Gratte Ciel (FR)/ Opening-TAWA

1min
pages 4-5

ADVERTENTIE

1min
pages 3-4

Volg Cultura Nova via L1

1min
page 2
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.