Page 1

magazine Handelsbeurs

BELGIË - BELGIQUE P.B.-P.P. 9099 GENT X 3/136

N°2 • FEB – JUNI 12 • JG 2012

Gavin Friday

“Ik ben de vroedvrouw van U2” Selfmade flamenco:

Leonor Leal

Musicus van het Jaar:

Het Collectief Leon Russell en 13 andere Handelsbeurs concerttips

Gavin Friday

“Ik ben de vroedvrouw van U2” Selfmade flamenco:

Leonor Leal

Musicus van het Jaar:

Het Collectief Leon Russell en 13 andere

Handelsbeurs concerttips

Handelsbeurs Concertzaal, Kouter 29, 9000 Gent 09 265 91 65 | www.handelsbeurs.bE | V.U.: M. joostens, kouter 29, 9000 Gent


CoLoFon Handelsbeurs Magazine is een

Dit magazine thuis ontvangen? D

it is het tweede nummer van het Handelsbeurs Magazine, vol interviews, concerttips en muzieknieuws. Dit tijdschrift komt twee keer per jaar uit, in februari en in september. Wil je het graag thuis ontvangen? Schrijf je dan in via onze website www.handelsbeurs.be

BELANGRIJKE LEZERSINFO Je abonnement nog niet herbevestigd? Dan is dit je laatste kans! Vul het formulier in op onze site om ook de volgende edities gratis per post te ontvangen. Je kan dit magazine eveneens raadplegen op onze website of via de e-nieuws-brief op de hoogte blijven van onze activiteiten. Al gereageerd? Dan hoef je niets meer te doen.

neWs FLasH #1

Nieuwe website In oktober lanceerden we onze gloednieuwe website. Ga snel naar www.handelsbeurs.be en ontdek er alle nieuwigheden én uiteraard de voorjaarsprogrammatie. Volg ons ook op Twitter via #handelsbeurs of op facebook.com/handelsbeurs © C. DE MEYER

neWs FLasH #2

balie ticketverkoop verhuist

Op 5 maart 2012 verhuist de ticketbalie van Uitbureau vzw naar Veldstraat 82, in hetzelfde gebouw als de Gentse Dienst Cultuur, op nog geen 300m wandelen van onze concertzaal. Het telefoonnummer voor ticketverkoop (09 265 91 65) en de openingsuren blijven ongewijzigd.

neWs FLasH #3

Samenwerking Handelsbeurs en vooruit overdonderend succes De eerste editie van ‘Q & A’, het artistieke uitwisselingsproject van Handelsbeurs en Vooruit met o.a. Zwerm en Dez Mona: in een mum van tijd helemaal uitverkocht!

Handelsbeurs Concertzaal, Kouter 29, 9000 Gent

uitgave van Noordstarfonds vzw N° 2 - Jaargang 2012, februari - juni 2012 Handelsbeurs Magazine verschijnt 2 x per cultureel seizoen: in september en februari. Inschrijvingen & adreswijzigingen: magazine@handelsbeurs.be Schreven mee aan dit nummer: Claire Denoyette, Liesbeth De Voogdt, Tom Eelen, Wouter Mattelin, Jeroen Olyslaegers, Ann Van de Spiegle Eindredactie: Claire Denoyette, Jeroen Struys, Ann Van de Spiegle Vormgeving: Herman Houbrechts & Tom Hautekiet Druk: Sintjoris, Merendree Sponsors & Partners: Handelsbeurs Concertzaal is een initiatief van Noordstarfonds vzw, culturele stichting van Mercator Verzekeringen. Met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent, Radio 1, Cobra.be, De Standaard, Knack(Focus), Acht en Zonemagazines. Handelsbeurs werkt samen met Muziekcentrum De Bijloke, Muziekclub Democrazy, Kunstencentrum Vooruit en Gent Festival van Vlaanderen. Verantwoordelijke Uitgever: Michael Joostens, Kouter 29, 9000 Gent Disclaimer: Dit magazine werd afgesloten voor druk op 16.01.2011. De uitgever is niet aansprakelijk voor foute, onvolledige of gedateerde informatie in dit magazine. Niets uit deze uitgave mag gereproduceerd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Privacy: Indien u dit magazine via de post ontvangt, worden hiervoor een aantal gegevens in onze database bewaard. Deze worden ook gebruikt om onze service te optimaliseren en om je op de hoogte te brengen van eventuele wijzigingen in het programma. Het beheer van deze gegevens gebeurt conform de wet van 8 december 1992 inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de wet van 11 december 1998 inzake de verwerking van persoonsgegevens. Je hebt ten allen tijde het recht op inzage van en eventuele verwijdering of verbetering van je persoonlijke gegevens in onze databank. Gelieve ons daarvoor te contacteren op privacy@handelsbeurs.be


4

De 5 beste SONGTEKSTEN Volgens

WOUTER MATTELIN

9 Kraakpand INTERVIEW

VOOR DE iTunes-

generatie

Cure for pain Column

TRIXIE WHITLEY © KOEN KEPPENS

Jeroen Olyslaegers

5

Selfmade flamencodanseres

leonor leal

Wie is…

op het voorjaar 12–15

D

INTERVIEW

gavin friday

katholieker dan de paus:

“Anarchie is cliché”

6–7

INTERVIEW

THOMAS DIELTJENS (HET COLLECTIEF)

DOWNLOAD EERST

17

J

e duchtig voorbereiden op het nieuwe concertseizoen van de Handelsbeurs? Download dan eerst deze selectie nummers van Artistiek Directeur en programmator Michael Joostens: Senne Guns – Goudvis (‘Hoera voor de Eleboe’, 2011) Lieven Tavernier – De Boodschapper (‘Witzand’, 2011) Gavin Friday – Perfume (‘Catholic’, 2011) Leon Russell – Tight Rope (‘Best Of’, 2011) Kitty, Daisy & Lewis – Don’t Make A Fool Out Of Me (‘Smoking in Heaven’, 2011)

Focus

Dé concerttips voor de lente

TRIXIE WHITLEY? e 24-jarige Trixie, dochter van singer-songwriter Chris Whitley, groeide op in Gent. Als driejarige stond ze voor de eerste keer op de planken met haar vader; in haar late tienerjaren zocht ze in New York haar eigen weg. Trixies fantastische stem én charisma trokken de aandacht van producer Daniel Lanois (U2, Bob Dylan, Neil Young), en de wereld leerde haar kennen via zijn persoonlijke project ‘Black Dub’. Solo gaat ze diep en persoonlijk, met duidelijke invloeden van R&B-iconen als Marvin Gaye en Nina Simone, maar evengoed van PJ Harvey. Vorige zomer pakte ze samen met Black Dub de hele tent in op Gent Jazz. Momenteel werkt ze aan haar debuutplaat.

10–11

Debatreeks deBuren:

brain drain

Portret componist

Johannes Kreidler Drummen met schoolbord en krijtjes

Tom De Cock

’Nuff Said komt naar Gent

19

TERUGBLIK

De leukste foto’s en reacties


De 5 beste songteksten

Volgens radiopresentator

Wouter mattelin

Geen ultieme lijst met dé 5 beste songteksten ooit, uiteraard zijn er Dylans, Springsteens of Nijghs die daarin zouden thuishoren, maar gewoon 5 van mijn favoriete nummers, omdat hun tekst mij nog altijd blijft raken.

1 Leonard Cohen

‘Anthem’ Wie een zin als “There is a crack

in everything / That is how the light gets in” kan schrijven, verdient alleen al daarom een plaats in de hemel. En natuurlijk zijn er nog tal van Cohen-songs die deze lijst konden halen.

2 Gram Parsons ‘$ 1000 Wedding’ Een jongen wordt op zijn huwelijksdag in de steek gelaten door zijn aanstaande: “Supposed to be a funeral, such a bad bad day”. Een prachtsong, van een van de mooiste stemmen uit de muziekgeschiedenis.

3 Ron Sexsmith

‘Pretty Little Cemetery’ Een klein

schilderijtje, deze tekst. De zanger bezoekt een oorlogskerkhof met zijn gezin. Wanneer ze op de bus op weg naar huis het kerkhof weer voorbijrijden zegt zijn zoontje tegen het bejaarde koppel naast hem: “This is where you go to when you die, my papa told me so. The old man said ‘Yes, we know.’ ” 

4 Townes Van Zandt

‘Mary’ “Hope he don’t end up like me”.

Van Zandt beheerste de kunst om hele levensverhalen in één nummer te vatten. Nergens deed hij dat beter dan op het intrieste Mary, een muzikale sociale roman. Over een jongen die alles verliest: zijn job, zijn huis, zijn vrouw en zijn ongeboren kind.

5 Jacques Brel

‘La Chanson Des Vieux Amants’

Er hoort een Belg in dit lijstje, en niet zomaar één. Dit nummer is een klassieker over waardig ouder worden, en over hoe de liefde alles overwint. “Il nous fallut bien du talent pour être vieux sans êtres adultes”.

Beluister Wouter elke zaterdag van 13u tot 15u op Radio 1 in Allez Allez.

4

Column

Jeroen Olyslaegers

CURE FOR PAIN.

U

w schrijver heeft zich op YouTube een mantra laten aanpraten. Het zingen van de woorden ‘Om Gam Ganapataye Namaha’ zou er voor zorgen dat elk obstakel uit uw leven of dat van mensen die u na staan langzaam oplost in een wolk van nieuwe mogelijkheden. U ziet me dat natuurlijk meteen doen, o lezer. U denkt: die hippie is tot alles in staat, dus dat kan er nog wel even bij. Ik beken: buiten heerst een wereld die mij soms een groot gevoel van machteloosheid bezorgt. Elk sceptisch mens zal nu wel op de vloer liggen van het lachen wanneer hij hoort dat ik geconcentreerd die mantra heb meegezongen, gezeten voor mijn laptop en denkend aan vrienden. Haalt het iets uit? Schadelijk is het in ieder geval niet. Ik sta er wel altijd van versteld dat diezelfde sceptici ook naar concerten gaan en zich daar zonder al te veel remmingen overgeven aan de helende krachten van een liveoptreden. “Nu kan ik er weer tegen…” Hoe vaak heb ik dat al mogen horen aan een toog na een goed concert? Die bijzonder strakke band uit het verleden, Morphine, had absoluut gelijk toen ze het lied Cure for Pain op het publiek los liet, zoveel jaren geleden. Zouden die muzikanten hebben geweten dat ze het over hun eigen magie hadden? Mental note: bij een volgend goed concert zal ik dat mantra zingen in mijn hoofd en aan mijn maten denken die het nodig hebben. Deze tijd herbergt al te veel obstakels en heeft veel helende rituelen nodig. De volgende die dan zegt dat zijn of haar “batterijen zijn opgeladen”, schenk ik dan een zweverige, wetende hippielach. Leve de muziek. We are one. Jeroen Olyslaegers is schrijver. Hij schreef romans, zoals “Wij” (2009), en theaterstukken voor KVS, Het Toneelhuis en NTGent. De keuze van Jeroen:

wo 21.03.2012 — Leon Russell


Selfmade flamencodanseres

Leonor Leal

“ik dans mijn eigen weg”

Leonor Leal (32) is een getalenteerd flamencodanseres die zich continu verder verdiept in de kunst van het dansen. Ze maakt deel uit van de nieuwe flamencogeneratie, die steeds meer door vrouwen gedomineerd wordt. “Dat is niet enkel een reflectie van de Spaanse samenleving, het blijkt nu dat vrouwen de leiding nemen in vele dingen. We hebben bewezen dat we het ver kunnen schoppen met onze energie, ons initiatief en ons denkvermogen,” aldus de pittige Leal. In 2008 presenteerde ze haar eerste eigen werk, Leoleole, op het Festival van Jerez. Met deze voorstelling brak ze zowel in Spanje als daarbuiten door. Om het succes van 2008 compleet te maken, ontving ze in datzelfde jaar een onderscheiding voor ‘Meest Uitmuntende Danseres’ op een vermaard concours in Madrid.

drie redenen waarom leonor leal geen doorsnee flamenco-danseres is, maar wel uitzonderlijke flamenco danst.

1

Geen zuivere flamencoroots Bij Leal niet het typische verhaal van generaties lang flamenco in het bloed: “Mijn moeder komt uit het noorden van Spanje, en voor haar betekende flamenco niets meer dan voor eender welke vreemdeling. Mijn vader komt wel uit Andalusië, maar houdt niet van flamenco. Als kind moesten we altijd de tv uitzetten als er flamenco op kwam. Oké, mijn familie steunde me in mijn keuze voor flamenco, maar dan toch vooral in de hoop dat ik er nooit mijn beroep van zou maken.”

2

Vaardigheden van ballet De roots van Leals danscarrière liggen in klassiek ballet. Pas op haar achttiende begon ze flamenco te studeren en bleek ze uitzonderlijk talent te hebben. Ze werd opgepikt door een dansgezelschap, waar ze in enkele maanden evenveel leerde als andere danseressen in jaren.

3

eigenzinnig karakter Leonor Leal heeft lak aan alle clichés rond flamenco: “Ik heb het altijd vervelend gevonden als mensen me in klassieke jurken hesen en bloemen in mijn haar staken. Ik hou ervan om mijn eigen weg te zoeken in flamenco, zonder respect te verliezen voor de traditie. Door niet vast te houden aan het klassieke beeld van de flamencodanseres, leg ik mijn maskers af. Ik doe waar ik zin in heb. Mijn haar kort knippen bijvoorbeeld: heerlijk!”

Wo 2.05.2012 – LeonoR LeaL

Meer FlaMenco WO 15.02.2012 FoTo © L. cASTILLA

aLFonSo LoSa

5


Pianist Thomas Dieltjens en Het Collectief pakken de Amerikanen aan

“Antheil schopte graag tegen heilige huisjes” W

ie was de Amerikaanse evenknie van Schönberg of Stravinski? Met een programma vol stars en stripes formuleert kamermuziekkwintet Het Collectief een antwoord op die vraag. “Beschouw het gerust als een statement”, zegt Thomas Dieltjens, pianist van dit Vlaams ensemble, dat de Klaraprijs voor Musicus van het Jaar in de wacht sleepte. — Tom Eelen

© HELENA

6

Jullie hadden altijd al aandacht voor 20ste-eeuwse muziek, ook voor stromingen die het publiek vaak als minder toegankelijk ervaart. Is dat een missie? “We kunnen alleen maar hopen dat die muziek door onze aanpak ondertussen al wat meer tot het repertoire behoort. Onze uitvoering van Weberns bewerking van Schönbergs Erste Kammersymphonie was in 1998 de stap naar het repertoire van de Tweede Weense School. Wij benaderen die werken meer als een aansluiting bij de negentiende eeuw dan als een geïsoleerd modernisme. Daarnaast beseffen we dat je bij Schönberg elke noot ernstig moet nemen en dat je moet blijven graven in zo’n partituur.” Op het concert van 1 maart brengen jullie werk van de Amerikanen Ives en Antheil. Vind je daar die kwaliteiten ook in? “Het eerste deel van het Piano Trio van Charles Ives bevat passages waarbij zelfs Schönberg verbleekt. In het middendeel, TSIAJ (This scherzo is a joke), brengt Ives een collage van allerlei melodietjes, geniaal op een polyritmische manier door elkaar geweven. Antheil is dan weer een soort Stravinski, een onverbeterlijke manipulator van de muziek, die ook nog ‘ns graag tegen heilige huisjes schopt. Zijn sonate is een muzikale action painting, waarin ondermeer ragtime is verwerkt. Hij maakt van dat werk een vorm van georganiseerde chaos, met een pianist die heel percussief speelt. Beschouw het feit dat we muziek van Ives en Antheil brengen dus gerust als een statement: de coryfeeën van de vroeg-20ste-eeuwse muziek beperken tot Stravinski en Schönberg zou een grote vergissing zijn. It takes all sorts, to make a world.” Korngold is met zijn Oostenrijkse achtergrond wat minder radicaal. Waarom plaats je zijn suite uit 1923 naast de werken van Ives en Antheil? “Korngold levert in dit programma commentaar op de


rest. Zijn suite stamt uit hetzelfde jaar als Antheils sonate en zo merk je dat er gelijktijdig zowel revolutionaire als conservatieve tendensen spelen. Maar ondanks zijn reputatie behoudsgezind te zijn, durft Korngold ook wel eens de modernistische toer op te gaan.” Het Collectief kreeg eind 2011 de Klaraprijs voor Musicus van het Jaar. Is zo’n prijs belangrijk? “Die erkenning zorgde vooral voor extra vertrouwen. Daarnaast is die onderscheiding belangrijk om organisatoren te overtuigen. Ons repertoire past niet zomaar in één vakje, en daardoor kregen we altijd moeilijk vaste voet aan de grond in concertzalen. Hopelijk zal de Klaraprijs ons helpen een breder publiek te bereiken, dat we uiteraard graag in contact blijven brengen met bekende én onbekende muziek.” De FAVORIETE CD’S van Thomas

Dieltjens 1. Mahler: Symfonie nr. 5/ Wiener Philharmoniker, L. Bernstein (Deutsche Grammophon, 1990) 2. Stravinski: De Vuurvogel/Berliner Philharmoniker, B. Haitink (Philips Classics, 1991) 3. Antheil: Ballet Mécanique/The New Palais Royale Orchestra & Percussion Ensemble, M. Peress (MusicMasters Classics, 1994) 4. Wagner: Tristan und Isolde/Staatskapelle Dresden, C. Kleiber (Deutsche Grammophon, 1990) 5. Schönberg: Gurrelieder/Berliner Philharmoniker, S. Rattle, A. S. Von Otter, T. Quasthoff (EMI, 2002)

DO 1.03.2012

— Het Collectief: ‘Ives, Antheil & Korngold’

Inleiding om 18u30 met live muziekvoorbeelden (foyer)

Portret Johannes Kreidler Beroep: Componist, docent Geboren: 1980, Esslingen am Neckar (D) Woonplaats: Berlijn Tags: Avant-garde film, sampling, ‘Aktionskunst’ Les gevolgd bij: Brian Ferneyhough, Helmut Lachenmann, Richard Barrett Bekendste wapenfeit: Legde op 12 september 2008 een nieuwe compositie neer bij GEMA, de Duitse tegenhanger van SABAM. Het 33 seconden durende ‘Product Placements’ is opgebouwd uit samples van niet minder dan 70.200 citaten. Hij vulde alle 70.200 verplichte formulieren voor muzikale bronvermelding netjes in. De papierbundels bracht hij met een vrachtwagen naar het kantoor van GEMA in Berlijn. De actie groeide uit tot een media-event waarin de bureaucratie van de auteursrechtenvereniging ter discussie werd gesteld. Za 10.03.2012 — Nadar: ‘Free samples [click here]’ Muziek van o.a. B. Lang, S. Prins, filmvertoningen van J. Kreidler, N. Provost + gratis workshop sampling door Johannes Kreidler (alle info op handelsbeurs.be)

Slagwerker Tom De Cock van percussie-kwartet Bl!ndman “Wij drummen met schoolbord en krijtjes” In de Handelsbeurs brengen jullie het concert ‘Full Ride’, met muziek van o.m. Julia Wolfe en David Lang. Waaraan mogen we ons verwachten? “Het zal vooral groovy worden. Het merendeel van de composities heeft een duidelijke link met popmuziek, jazz en noise. Verder biedt het programma een staalkaart van de verschillende stijlen in de hedendaagse muziek zoals minimalisme en spectralisme. De nadruk ligt niet op virtuositeit en ritmische complexiteit maar eerder op de interferentie en schoonheid van klankkleuren.” Brengen jullie bijzondere instrumenten mee? “Het stuk van Mayke Nas (1972) is geschreven voor ‘versterkt’ schoolbord en vier muzikanten die met krijtjes in een strak ritme op het bord schrijven.” Enige bijverdienste als leerkracht op het oog misschien? “Ik heb het geluk dat ik me enkel op eigen projecten en concerten kan concentreren, zonder les te moeten geven om rond te komen. Hoewel ik in alle genres ervaring heb, specialiseer ik me vandaag in klassiek of hedendaags klassiek. Ik speel halftijds in Brussels Philharmonic als ‘solist klavieren’ en ben ook actief bij ensembles van nieuwe muziek zoals Ictus, Nadar en mijn eigen ensemble Nikel.” Wie is jouw grote inspiratiebron? “Carter Beauford, de virtuoze en uitzonderlijk muzikale drummer van Dave Matthews Band.” Za 24.03.2012 — Bl!ndman (drums): ‘Full Ride’ (Wolfe, Lang, Cendo, Nas)

+ gratis workshop percussie voor jonge en avontuurlijke slagwerkers.

Handelsbeurs Concertzaal organiseert inleidingen, masterclasses en workshops bij verschillende van haar concerten. Alle info op www.handelsbeurs.be

7


De Standaard, onverantwoord interessante sponsor van cultuur Sponsor van Handelsbeurs Concertzaal, Ancienne Belgique, De Bijloke, Gent Jazz, Gouden Boekenuil, KlaraFestival, De Muntschouwburg, Gent Festival van Vlaanderen, NTGent, HETPALEIS, Sfinks, deSingel, STUK,‌

onverantwoord interessant


Stephen Coates speelt met The Real Tuesday Weld op Kraakpand 6.2:

“De iTunesgeneratie luistert heel anders”

N

ew Beat kenden we al, maar sinds kort is ons woordenboek voor melomanen een genre rijker: ‘Antique Beat’. Stephen Coates, frontman van The Real Tuesday Weld muntte de naam, en wij vonden dat hij dat niet ongestraft kon doen. Of toch niet zonder uitleg. — Ann Van de Spiegle

THE REAL TUESDAY WELD

van song naar song. Daardoor past onze muziek ook perfect in een concept als Kraakpand, dat de kruisbestuiving nadrukkelijk opzoekt. In onze eigen muziek botsen de genres al tegen elkaar op, ik ben dus heel benieuwd wat dat zal geven met nog vier andere bands erbij.”

Kraakpand 6.2 vr 10.02.2012

Met: Maxon Blewitt (BE) Anton Walgrave (BE) Kill It Kid (EN) The Real Tuesday Weld (EN)

Zin in nog meer Kraakpand?

aan emoties, die ik in de songs vertaald heb door een resem verschillende genres te gebruiken. Ook voor de volgende plaat heb ik al een verhaal in mijn achterhoofd. Maar dat is nog top secret.” Schrikken die genrevermengingen je fans niet af? “Het publiek van tegenwoordig heeft een heel brede muzieksmaak en kan best wel een wat complexer album aan. De iTunesgeneratie luistert op een hele andere manier naar muziek dan vroeger. In plaats van een volledig album te beluisteren, springen mensen

Kraakpand 6.3 za 28.04.2012

Met: Black Cassette (BE) Cape Coast Radio (BE) Monogold (BE) / Eefje De Visser (NL) / Myrddin (BE) Download eerst:

The New Tuesday Weld – The Last Werewolf Cape Coast Radio – Cape Coast Radio Kill It Kid – Feet Fall Heavy Black Cassette – Let Me In MYRDDIN

Antique Beat, is dat zoiets als een rococo drumstel? Stephen Coates: “Wel... Mijn ouders draaiden thuis heel oude muziek, van de jaren 1920, ’30 en ’40. Toen ik later ging studeren en zelf muziek begon te maken, haalde ik die antieke muziek door de computer om ze te combineren met elektronische muziek. En daar heb je het: Antique Beat.” Jullie jongste plaat heet The Last Werewolf. Een Twilight-fan? “Nee, dat album is gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijver Glen Duncan. Het boek bevat een heel scala

Kraakpand 6.3 wordt een maalstroom van rock, Afro beat, reggae, pop en… flamenco. Myrddin: “Flamenco is mijn grote passie, maar in mijn composities verweef ik ook de genres waarmee ik opgroeide, zoals klassiek en jazz. Van de bands met wie ik samen op Kraakpand 6.3 sta, ken ik niemand, maar het combineren van al die genres lijkt me heel sterk.”

Sjoerd Bruil van Black Cassette: “Ik zag tot mijn opluchting dat geen van de andere bands reggae speelt. Ik kijk er naar uit om met hen op het podium te staan en Eefje De Visser komt net als ik uit Nederland dus dat wordt hardstikke gezellig. Kraakpand is eigenlijk de Vlaamse – helaas door de pers genegeerde – Later With Jools Holland. Ik stond er eerder al met Sukilove en Broken Glass Heroes: hele fijne ervaringen en de gezamenlijke begintune is altijd interessant om te saboteren met valse noten en verkeerde timings, waarvoor bij voorbaat mijn excuses.”

9


Focus

vinGerKnip, sWinG & booGie

— 12.02.2012

KiTTy, DaiSy & LeWiS

“WHo KiLLed Laura paLmer?”

— 3.02.2012

Oefen uw danspasjes voor dit piepjonge trio, dat al mocht touren met Jools Holland, Mika en Coldplay. Broer en zusjes Kitty, Daisy en Lewis Durham gooiden in 2008 hoge ogen met hun debuutplaat vol covers uit de ‘50s en ‘60s. Zopas brachten ze de opvolger Smoking in Heaven uit, dit keer met hun eigen songs, maar net zo zwetend van de rock ‘n’ roll, blues, R&B, rockabilly en country. I.s.m. Muziekclub Democrazy.

SunDay BeLL RinGeRS & Senne GunS (DuBBeLConCeRT)

Het titelloze debuutalbum van Sunday Bell Ringers bevat aangrijpende, avontuurlijke composities die doen denken aan pakweg de soundtrack van Twin Peaks. Hun bezoek aan de Handelsbeurs belooft dus een spannende aflevering te worden, met partner in crime Senne Guns, volgens Wouter Mattelin (Radio 1) “de Ben Folds van de lage landen”.

dybdaHL Gaat naaKt

De HeLD + LieVen TaVeRnieR (CD-VooRSTeLLinG)

Vlaamse liedjes scoren meer dan ooit. De Held – nochtans geen pantoffelheld – doet het met donkere slaapkamermuziek; Lieven Tavernier met Witzand, zijn sublieme vijfde album. De Gentse zanger moet zowat het best bewaarde geheim onder de Nederlandstalige singersongwriters zijn. Hoe lang kun jij een geheim bewaren?

— 14.03.2012

10 jaar geleden verscheen het baanbrekende debuutalbum That Great October Sound van songwriter Thomas Dybdahl. Om dat te vieren, brengt hij deze plaat met daarop klassiekers als ‘From Grace’ en ‘Adelaide’ in een volledig uitgeklede, akoestische versie. Bovendien kunnen alle ticketkopers op het concert gesigneerde exemplaren van That Great October Sound op de kop tikken aan een uitzonderlijk prijsje! I.s.m. Muziekclub Democrazy.

10

ssst: GeHeim

— 16.02.2012


op het voorjaar 3 KWartetten in 4 vraGen

— 30.03.2012 © E. oTTERMANS

FauRÉ QuaRTeTT

Herkomst: Duitsland Specialisatie: pianokwartet Handelsmerk: expressieve stijl, contrastrijke uitvoeringen Voeren in Gent werk uit van: Brahms, Fauré

CrÈme de La CrÈme

— 16.04.2012

JeRuSaLeM QuaRTeT & aLexanDeR MeLniKoV (Piano)

— 13.03.2012

DaS MuSiKaLiSCHe oPFeR

Teletijdmachine: in 1747 schreef Johann Sebastian Bach één van zijn laatste meesterwerken, Das Musikalische Opfer. Niemand beter om dit magnum opus te serveren dan de crème de la crème uit de wereld van de barokmuziek: violisten Christine Busch en Daniel Sepec, traverso-speler Michael SchmidtCasdorff, cellist Patrick Sepec en klaveciniste Christine Schornsheim. Ze verdienden hun sporen bij onder andere Collegium Vocale Gent, Ensemble Explorations, Arcanto Quartett, Orkest van de Achttiende Eeuw, Concentus Musicus Wien en Anima Eterna Brugge.

Herkomst: Israël Specialisatie: Haydn, Mozart, Bartók Handelsmerk: frisse, levendige en zelfs onstuimige vertolkingen Voeren in Gent werk uit van: Mozart, Schumann, Sjostakovitsj — 3.05.2012

QuaTuoR eBÈne

Levende LeGende

— 21.03.2012, Leon RuSSeLL George Harrison, Eric Clapton, Bob Dylan, The Rolling Stones, The Byrds, Frank Sinatra, The Beach Boys… Het lijstje muzikanten waarmee Leon Russell speelde, is eindeloos. In 2011 werd hij opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame en de Songwriters Hall of Fame. Ontdek op 21 maart waarom…

Herkomst: Frankrijk Specialisatie: naast klassieke kwartetmuziek ook jazz Handelsmerk: evenwichtig samenspel, fijne klank en energieke interpretaties Voeren in Gent werk uit van: Mozart, Schubert, Tsjaikovski

roLand inviteert

— 9.06.2012

HeLMuT LoTTi & RoLanD’S SuPeR aLLSTaR enLiGHTeninG MuSiC MaCHine

Starring Steven De bruyn, elko Blijweert, Jasper Hautekiet, Pieter-Jan De Smet, Jeroen Stevens, en nevada Fellow (Ruben Focketyn). Meer uitleg hoeft daar niet bij, dachten we zo. Bovendien rekent onze eindredacteur per karakter aan.

11


gavin friday

“wij hebben ons als rotzakken gedragen�


“J

ij komt Gavin Friday interviewen?” Een productiemedewerker van Crossing Border wil me waarschuwen. “Veel geluk! Het tourmanagement laat zich alvast niet van zijn gemakkelijkste kant zien.” Even later wandelt Gavin Friday de Antwerpse Bourlaschouwburg binnen met de tred en glimlach van een man die er duidelijk wel zin in heeft. We worden voorzien van koffie en een stapel melkpotjes en suikerzakjes, die de bevlogen Ier het komende uur zal schikken, stapelen en herschikken tot de perfecte symmetrie is bereikt. Net zoals hij zijn woorden kiest om zijn nieuwe album ‘catholic’ – met kleine c – te omschrijven: een slow motion-album. “Het is een trage reis. Het heeft een begin, een midden en een einde, waarbij het einde de grote finale is.” — Ann Van de Spiegle

Zo’n dertig jaar geleden splitte jouw legendarische band, Virgin Prunes. Hoeveel van die anarchistische punk-attitude leeft door in de man die vandaag tegenover mij zit? Gavin Friday: “Toen ik de Virgin Prunes oprichtte, was ik achttien. Intussen ben ik 52. Ik ben nog dezelfde man, maar mocht ik nog altijd dezelfde woede in me hebben als toen, dan was ik al dood geweest. Muziek was een ongelooflijke uitlaatklep in mijn jeugd. In plaats van heroïne te nemen of iemand te vermoorden, start je beter een groep op om je agressie kwijt te raken. Desondanks ben ik nog steeds heel bevlogen: ik wil geen compromissen, ik geef geen moer om de manier waarop het systeem draait, ik geef om wat ik zelf voel. Dus ik heb nog altijd die koppige punkattitude, zelfs in deze verschrikkelijke digitale, commerciële dagen waar alles om geld lijkt te draaien. Ik heb de spirit nog in me, maar ik ben ouder, wijzer en kalmer. Daardoor is het album ‘catholic’ een heel zacht album: warm, opbouwend en romantisch. Het heeft melodrama, maar de onderwerpen zijn echt.

Het gaat over de dingen die je om zeep helpen als je ouder wordt: het foutlopen van een relatie, dood, onzekerheid. Dingen die je leven veranderen.” Misschien is punk ook veranderd? “Ik hou van het woord punk, maar het werd foutief geïnterpreteerd door sukkels als Greenday, die het woord stalen. Zij zijn niet meer ‘punk’ dan Andy Williams, als je het mij vraagt. En ‘anarchie’, wat houdt dat nog in? Het is zo’n cliché geworden. Maar De Virgin Prunes kwamen inderdaad uit een heel expressionistische, rebellerende ‘DIY’-beweging. Het was heel puur, en onze invloeden waren niet de typische rock ‘n’ roll of pop, maar kwamen uit alle extremen: kunst, surrealisme, woede...” Op de cover van je album ‘catholic’ lig je opgebaard als lijk, met de Ierse vlag over je heen en een christusbeeld op je borst. Hoe reageerden ze daar in je thuisland op? “Eigenlijk werd er goed op gereageerd, de rioolpers daargelaten. Mijn moeder reageerde nogal dramatisch: ’Wat heb je

nu weer gedaan? Je vader zou zich omdraaien in zijn graf. Je bent de vijftig voorbij, word je dan nooit ‘ns volwassen?” De typische moederreactie dus, want als puntje bij paaltje komt, vindt ze alles wat ik doe geweldig. Eerlijk gezegd: ik vreesde zelf dat de mensen het coverbeeld zouden verafschuwen en dat de platenmaatschappij afgeschrikt zou zijn. Maar niets was minder waar. Op straat werd ik aangesproken over hoe inspirerend het album is, met zijn verschillende lagen aan emoties. Het gaat over volhouden en vooruit kijken, over níet in de rol van slachtoffer kruipen, maar het is tegelijk een hommage aan het Ierland dat verdwenen is en de hergeboorte ervan. Ik schrijf ‘catholic’ met een kleine c, omdat ik het woord terugneem van de vervloekte Rooms Katholieke Kerk, die doet alsof alleen zij er aanspraak op mag maken. Hoe durven ze dat woord om zeep helpen, de rotzakken!”

“De bullshit die mensen slikken tegenwoordig: het grenst aan het ongelooflijke.” Muziek mag een boodschap vertellen? “Het is de rol van artiesten om te vertalen wat er in de wereld aan de hand is. Na het bankroet van Ierland kwam het IMF vertellen wat we moesten doen en nam Europa ons land over. De laatste twintig jaar hebben we ons hele erfgoed buiten gegooid door ons als rotzakken te gedragen en te dansen naar de pijpen van de Amerikaanse Dollar. De bullshit die mensen slikken tegenwoordig: het grenst aan het ongelooflijke. Nu is Ierland op economisch vlak genaaid – zoals de rest van Europa overigens, maar wij zijn écht genaaid. Het onafhankelijke Ierland is nog geen 100 jaar oud, maar het is niet verwonderlijk dat het land nu al aan de rand van de afgrond staat. Als je kinderen zes jaar lang in een kooi opsluit

13


en uithongert, en hen dan plots vrijlaat in een grote snoepwinkel, dan kan je wel verwachten dat ze zullen eten tot ze ziek zijn. De Ieren zijn in de snoepwinkel gerend, hebben alles opgegeten en keken dan op als dikke sukkels die voor de rest niets meer hadden.” Krijg je er nooit genoeg van om over religie en politiek te praten? “Echt niet. Ik groeide op in een land dat in de greep van het katholicisme en conservatisme zat, en waar het noorden en het zuiden voortdurend in de clinch lagen. Dat heeft natuurlijk impact op een mens. Ik herinner me de constante woede op de radio en tv toen ik jong was. Ik herinner me de angst toen we hoorden over de bombardementen in Dublin in de jaren ’70, terwijl onze vader op dat moment in de stad was. Je werd op straat tegengehouden en gefouilleerd. Het is niet goed voor jongeren om in zo’n omgeving op te groeien, maar het heeft me gemaakt tot wie ik ben. Ierland was de eerste kolonie van Groot-Brittannië en de laatste. Én hun grootste pain in the ass. Nog altijd, trouwens.”

“Eerlijkheid komt je niet ten goede in deze wereld.” Bono noemt jou de vroedvrouw van U2. Wat bedoelt hij daarmee? “Een vroedvrouw helpt bij de verlossing van een baby. Als U2 aan een album werkt, dan loop ik even langs en geef ik mijn ongezouten mening. U2 is zo groot dat ze soms niet goed weten wie ze kunnen vertrouwen om eerlijke feedback te krijgen. Net omdat ik Bono zó goed ken, weet hij ook dat ik hem niet naar de mond praat. Als ik het slecht vind, dan zal hij het weten.” Was je graag zo beroemd als Bono geweest? “Ik doe nooit dingen om erkenning te krijgen, maar omdat ik ze wil doen. Ik doe niet aan marketing. Veel muzikanten spelen een rol. Als ik een rol speel, dan

is het op het podium. Ik ben eerlijk, en eerlijkheid komt je niet ten goede in deze wereld. I’m a fucking living nightmare als het op carrière aankomt. Telkens als ze in de lift zat, bedacht ik iets nieuws en meestal ook compleet anders om te doen. Dat is ook wat me draaiende en alert houdt om niet in cliché’s te vervallen. Mocht ik heel succesvol geworden zijn met The Virgin Prunes, dan was ik nu waarschijnlijk al dood aan een overdosis heroïne. Mocht ik heel succesvol geworden zijn in mijn vroege solocarrière, dan had ik waarschijnlijk al opgegeven. Ik heb de uitdaging nodig. De enige rol die me ligt, is die van outcast.”

Vr 18.02.2012 – Gavin Friday UITVERKOCHT

Gavin Friday in zes korte vragen Waardevolste vrijetijdsbesteding: “Mijn vrienden, kunst en mijn honden.” Top vijf op iPod: “Het nieuwe album van Kate Bush, 50 Words For Snow en het nieuwe album van Tom Waits, Bad As Me. Als ik reis, houd ik mijn hoofd helder met klassieke en instrumentale muziek zoals Bach of ambient muziek als die van Jóhann Jóhannsson, een IJslandse componist.” Muzikale helden: “Die variëren naar gelang mijn levensfase. Als tiener was David Bowie mijn grootste invloed; rond mijn achttiende werd dat punk. Toen ik door Europa begon te reizen ontdekte ik Kurt Weill en Brel, en naarmate ik ouder werd, werd Shakespeare heel belangrijk. Momenteel kan ik vooral genieten van de echt vroege, eenvoudige rock ‘n’ roll, zoals Gene Vincent. Uiteindelijk keer ik terug naar waar ik vandaan kom.” Laatste concertbezoek: “In de Olympia in Dublin ging ik naar Echo & the Bunnymen kijken, die hun album ‘Ocean Rain’ uit 1984 opnieuw speelden. Het was alsof je op slag weer in 1984 stond. Dat soort retro act zou ik met The Virgin Prunes niet kunnen opvoeren: ik ben een ander mens nu. Het concert was goed, maar het blies me niet omver, zoals Leonard Cohen dat drie jaar geleden wél deed. Het overkomt me nog zelden dat ik helemaal overdonderd ben. Er zijn geen Jacques Brels of Nina Simones meer…”

Eerste gedachte als je wakker wordt: “Shit, ik moet de honden uitlaten.”

Gavin Friday’s Handelsbeurs tips “Ik hou van de Handelsbeurs, het is een mooie plek. En ik hou ook heel erg van Gent. Er worden geweldige concerten georganiseerd. Ik herinner me een heel warm concert midden jaren ’90, op mijn verjaardag. Toen ik binnenkwam, begon iedereen te zingen en kreeg ik een taart. Een tààrt! Vrij gênant eigenlijk. De taart heb ik uiteraard meteen vernietigd (lacht).” “Er zijn al enkele interessante Handelsbeursconcerten voorbij. De krachtige muziek van Throwing Muses is geweldig. Taj Mahal zou ik ook hebben meegepikt. En Jane Birkin! Wow! Haar werk met Serge Gainsbourg is heel goed. The Ballad of Melody Nelson, geniaal nummer. Uit de komende concerten zou ik zeker Dez Mona kiezen. Ze speelden op een huldeconcert voor The Virgin Prunes. Prachtige stem heeft die man (Gregory Frateur, nvdr), en een heel goede band. Leon Russell ken ik uiteraard ook. Het is vrij eclectische muziek. Wat mij betreft mag het hippiegehalte wat minder, maar de muziek staat er wel.”

Do 9.02.2012

– Zwerm & Mr. Probe / Dez Mona & Box Q & A Handelsbeurs / Vooruit UITVERKOCHT

Wo 21.03.2012

– Leon Russell

Favoriete vakantiebestemming? “New York! Maar als ik wil uitrusten, ga ik liever naar Spanje of Italië. Andalusië, met de flamenco, de kerken, het eten… Die belachelijk overdreven katholieke cultuur opsnuiven, daar hou ik van.”

15


16


GratIS debat I.S.M. Met eoS, debUren en Fwo

KiJK, aLs We nu ‘ns dÉZe HersenKWab stimuLeren...

“I

s een misdadiger verantwoordelijk voor zijn daden? Zonder twijfel, dicteert onze moraal, maar wetenschappelijk onderzoek stelt net die fundamentele waarde van persoonlijke verantwoordelijkheid in vraag. De genen van onze voorouders beïnvloeden immers hoe snel we agressief worden, wat we graag eten en op wie we verliefd worden. En dan is er nog het state of the art-hersenonderzoek, dat suggereert dat onze keuzes worden bepaald door onze hersenen, nog voor we ons daarvan bewust worden. Hebben we dan wel echt een vrije

wil, of worden we gestuurd door onbewuste hersenprocessen? Intussen haalt de wetenschap trouwens de science fiction in: het sturen van onze hersenen met technologie is niet alleen nog voorbehouden voor de cinema. Hersenstimulatie belooft immers grote vooruitgang in de strijd tegen depressie, epilepsie en gehoor- en gezichtsverlies. Kortom: genoeg stof om een avondje de koppen bij elkaar te steken. Excellente wetenschappers Paul Boon, diensthoofd neurologie van het UZ Gent en de Nederlandse arts & hersenonderzoeker Dick Swaab gaan met elkaar in gesprek, onder leiding van Reinout Verbeke van Eos.

Wo 22.02.2012 – ZiJn WiJ onS BRein? Wetenschappers over hersenonderzoek, determinisme en vrije wil.

tIJd Voor HUMor, lIteratUUr en MUzIeK oP ’nUFF SaId

Genoeg gezeverd I

n Antwerpen is ’Nuff Said al jaren een begrip en een niet te missen society-gebeuren. Dit is het vijfde seizoen van een ijzersterke formule, maar voor het eerst in Gent. De achterkant van de tong. Verwacht diepe zieleroerselen van getormenteerde schrijvers, scherpe humor van spitsvondige comedians, rake beelden geplukt uit de stad, opzwepende muziek van huisband BRZZVLL, magistrale bindteksten van afwisselend de gastheren Johan Petit en zijn NieuwZeelandse tegenvoeter Bob Maclaren. Maar vooral… verwacht het onverwachte.

’nuff Said

GratIS debat I.S.M. Met eoS, debUren en Fwo

Geestverruimend GespreK GemeLd

“D

esignerdrugs, gendoping en breinpillen: de nieuwste trends in druggebruik. Reinout Verbeke van Eos steekt zijn licht op bij wetenschappers, en maakt een balans van het huidige aanbod aan prestatieverhogende middelen. Hoe worden ze geproduceerd? Wat zijn de effecten en gevaren? En moeten we ons concept van de beste en de slimste stilaan veranderen in dat van de best gedopeerde?

Za 3.03.2012 met Bob Maclaren (presentator - NZ), BRZZVLL (huisband - BE), Magnus Betnér (comedian - S), amir Sulaiman (dichter - VS) en Harry Glotzbach (comedian - NL)

Volgende editie: Za 2.06.2012

Wo 25.04.2012 — DoPinG Van De VoLGenDe GeneRaTie.

Wetenschappers over designerdrugs, gendoping en breinpillen.

17


| Muzikaal kanaal facebook.com/acht.tv • www.acht.tv


terug blik

Bekijk meer concertfoto’s, recensies en reacties op www.handelsbeurs.be

© I. kinnet

kerstparty met el vez / 10.12.2011 © I. kinnet

the taj mahal trio / 16.11.2011

GABBY YOUNG @ kraakpand / 8.10.2011

© E. ottermans

© F. VAN LERBERGE

“Wat mijn ervaring anno 2011 betreft, is de eerste vijfsterren-recensie binnen… Het was kamermuziek van topniveau waar iedereen met iedereen rekening hield. (*****)” Greet Van’t Veld (Knack) over het concert van Gli Incogniti o.l.v. Amandine Beyer, 17.05.2011

Iedereen Klassiek / 3.12.2011

“Frisse en overzichtelijke website zonder teveel tralala links! Je kan er snel het programma aanbod op maat terugvinden.” Reactie van Ward Wyffels op de website, 8.10.2011

© C. de meyer

“Vrijdag stelde Raymond van het Groenewoud zijn nieuwste plaat in de Handelsbeurs voor. De Laatste Rit heet dat meesterwerkje. Moeiteloos pakte hij in Gent de ritzege met een muzikaal parcours zonder dalen. Gasten als Admiral Freebee, Jan Decleir en Frank Vander linden denderden mee in de bezemwagen, en loodsten van het Groenewoud van climax tot apotheose. (****)” Gunter Van Assche (De Morgen), 14.11.2011 Rodrigo Fuentealba, Johannes Verschaeve & Rhys Chatham / 23.09.2011

© E. ottermans

© C. de meyer

raymond van het groenewoud / 11.11.2011

Tae-Hyung Kim / 8.12.2011

19


Handelsbeurs Concertzaal VOORJAAR 2012

di 31.01 Alexandre Tharaud (piano) — klassiek vr 3.02 Sunday Bell Ringers + Senne Guns dubbelconcert — pop / song zo 5.02 Andreas Brantelid (cello) & Francesco Piemontesi (piano) — klassiek do 9.02 UITVERKOCHT Zwerm & Mr. Probe / Dez Mona & Box — pop / klassiek Q & A Handelsbeurs / Vooruit v r 10.02 Kraakpand 6.2 — muziekshow met Maxon Blewitt, The Real Tuesday Weld, Kill It Kid & Anton Walgrave zo 12.02 Kitty, Daisy & Lewis - i.s.m. Democrazy — pop / blues wo 15.02 Alfonso Losa — flamenco d o 16.02 Lieven Tavernier (cd-voorstelling) + De Held dubbelconcert — song vr 17.02 Elisso Wirssaladze (piano) — klassiek za 18.02 UITVERKOCHT Gavin Friday — song WO 22.02 Zijn wij ons brein? — gratis debat | deBuren do 1.03 Het Collectief: ‘Ives, Antheil & Korngold’ — klassiek za 3.03 ’Nuff Said met Bob Maclaren (host), BRZZVLL, Magnus Betnér, Amir Sulaiman, Harry Glotzbach muziek/woord/humor za 10.03 Nadar: ‘Free Samples [click here]’— klassiek di 13.03 Christine Busch, Daniel Sepec e.a.: ‘Das musikalische Opfer’— klassiek wo 14.03 Thomas Dybdahl i.s.m. Democrazy — song wo 21.03 Leon Russell — roots/song za 24.03 Bl!ndman [drums]: ‘Full Ride’— klassiek di 27.03 Frank Braley (piano) & Eric Le Sage (piano) — klassiek v r 30.03 Fauré Quartett (pianokwartet) — klassiek m a 16.04 Jerusalem Quartet (strijkkwartet) & Alexander Melnikov (piano) — klassiek v r 20.04 The John Oates Blues Band — blues WO 25.04 Doping van de volgende generatie — gratis debat | deBuren za 28.04 Kraakpand 6.3 — muziekshow met Black Cassette, Monogold, Cape Coast Radio, Myrddin & Eefje De Visser wo 2.05 Leonor Leal — flamenco do 3.05 Quatuor Ebène (strijkkwartet) — klassiek za 2.06 ’Nuff Said — muziek/woord/humor za 9.06 Helmut Lotti & Roland’s Super Allstar Enlightening Music Machine — blues starring Steven De bruyn, Elko Blijweert, Jasper Hautekiet, Pieter-Jan De Smet, Jeroen Stevens en Nevada Fellow (Ruben Focketyn) 17 – 21.07 Boomtown – Muziekfestival Handelsbeurs & Kouter

Tickets, info & abonnementen: www.handelsbeurs.be - 09 265 91 65 De agenda van het voorjaar wordt nog verder aangevuld, ga naar www.handelsbeurs.be voor de meest up-to-date info of schrijf je in op de nieuwsbrief!

Handelsbeurs Magazine #2 - voorjaar 2012  

Handelsbeurs Magazine boordevol interviews, concerttips, duiding, weetjes. Met handige concertkalender.

Handelsbeurs Magazine #2 - voorjaar 2012  

Handelsbeurs Magazine boordevol interviews, concerttips, duiding, weetjes. Met handige concertkalender.

Advertisement