Page 1

‘Wie fietst (be)leeft meer!’

Ga met de fiets naar de Handelsbeurs

M

akkelijker, geen zoektocht naar parkeerplaats en beter voor de lucht in onze stad: er zijn goede redenen om met de fiets naar de Handelsbeurs te komen. Wij geven u er graag nog twee. Claire Van Trimpont

GERUISLOOS ZWEVEN RICHTING JAZZ & COCKTAIL De Beren Gieren en Too Noisy Fish zijn twee pianotrio’s die grappige, slimme jazz maken met veel spelplezier. En ze hebben elk een cd voor te stellen op 3 oktober in de Handelsbeurs (lees meer over het concert op p.13). Nog een overeenkomst: beide trio’s hebben een dier in hun naam. En alvast bij De Beren Gieren is dat niet zomaar. “Onze groepsnaam kun je zien als een soort ode aan de natuur”, zegt Fulco Ottervanger, pianist van De Beren Gieren. “Veel van onze nummers gaan over dieren en landschappen, zoals bijvoorbeeld ‘Hond’, ‘Asbrokken’, ‘The Detour Fish’ en ‘Het Mergen Landschap’. De Beren Gieren zijn zo goed als vegetarisch, uit principe. Als kind wou ik al milieuactivist worden, maar mijn muziekleraar heeft me dat afgeraden. Toch houdt ecologie me nog altijd veel bezig. Zo doe ik mijn best om niet te veel gas, elektriciteit en water te gebruiken. Ik eet vaak biologisch, heb een compostbak en geef tonnen liefde aan mijn kat.”

“Als je met de fiets naar een concert gaat, kom je geheel opgefrist en ontvankelijk voor klanken aan.” De dag van het concert geeft de biologische landbouwcoöperatieve De Wassende Maan een rondje. Om de twee weken leveren zij biofruit aan de medewerkers van de Handelsbeurs. Op 3 oktober zorgen ze ook voor allerlei lekkers in de foyer. En wie met de fiets naar het concert komt, krijgt een glaasje Roomer – heerlijk artisanaal en Gents. Een lekker extraatje voor wie de auto thuis laat. Voor Fulco zijn er nog argumenten voor de tweewieler.

Fietskoerier levert fruitpakket van De Wassende Maan

“Op de fiets heb je meer contact met de buitenwereld, en je kan op je gemak naar gevels en in huiskamers kijken. Een fiets verstoort niet het geluid van de kerkklokken en de stille gesprekken: je kan geruisloos door de straten zweven. Als je zo naar een concert gaat, kom je geheel opgefrist en ontvankelijk voor klanken aan. Zo beleef je een concert veel intenser.” Helaas hebben De Beren Gieren de auto wel nodig om de drums en contrabas te vervoeren. Maar er wordt wél gecarpoold.

Concert gedaan, fiets hersteld Wie vaak fietst, heeft af en toe een fietsenmaker nodig, maar: die zijn niet meer dik gezaaid. Het bracht Wouter Vandenbussche op een idee, en hij startte vorig jaar met velovelo, een mobiele fietsherstelplaats. Wouter herstelt niet alleen in zijn atelier in Gent, maar ook aan huis. En vanaf 26 oktober ook in de Handelsbeurs.

“Ik ben al heel mijn leven gefascineerd door fietsen”, vertelt Wouter. “Ik herinner me de dag dat ik leerde fietsen nog levendig. Dat gevoel van vrijheid ervaar ik nog altijd als ik op de fiets zit. Ik herinner me ook nog hoe ik als 9-jarige mijn band zelf probeerde te herstellen en het tevergeefs moest opgeven omdat ik alle lijm en pleisters had opgebruikt... Nu lukt dat gelukkig iets beter! (lacht)” Het is niet zomaar omwille van een bevlieging dat de Handelsbeurs en velovelo de handen in elkaar slaan. De Handelsbeurs engageert zich namelijk om haar ecologische voetafdruk te verkleinen: LED-verlichting, afval sorteren, drank serveren in glazen in plaats van plastic bekers, enzovoort. Ook het publiek wordt aangespoord om op een ecologische manier naar de concerten te komen. Het startschot van de fietshersteldienst in de Handelsbeurs wordt gegeven op 26 oktober met het concert ‘Ballet Mécanique’ door Ictus en Jean Paul Van Bendegem (lees meer over het concert op p.11) Terwijl u naar het concert luistert, zorgt velovelo voor een klein onderhoud van uw fiets. Wouter wil nu zelfs bij meerdere concerten zijn diensten aanbieden. “Ik heb geen zin om een dure fietsenwinkel op te starten, dus ga ik waar de fietsers zijn. Het is veel leuker om op locatie te werken en je schouders onder initiatieven te zetten als die van de Handelsbeurs. Dan voel je de appreciatie.” Volg het ecologische verhaal van de Handelsbeurs: handelsbeurs.tumblr.com. Do 3.10.2013 — De Beren Gieren / Too Noisy Fish + gratis biodrankje Za 26.10.2013 — Ictus & Jean Paul Van Bendegem – Ballet Mécanique + fietsonderhoud Een concert gepland in de Handelsbeurs en je fiets kan wel een check-up gebruiken? Schakel defietsen[de]maker in. Neem vooraf contact op via wouter@ velovelo.be en terwijl jij geniet van al dat muzikaal moois, herstelt Wouter je fiets. Meer info en prijzen: www.handelsbeurs.be/ecologie en www.velovelo.be.

7

Ga met de fiets naar de handelsbeurs  

Handelsbeurs Concertzaal spoort iedereen aan om met de fiets naar de concerten te komen. Onder meer met een mobiele fietsherstelplaats ter p...

Ga met de fiets naar de handelsbeurs  

Handelsbeurs Concertzaal spoort iedereen aan om met de fiets naar de concerten te komen. Onder meer met een mobiele fietsherstelplaats ter p...

Advertisement