Page 1

MUSTRA

2 0 2 1. N YÁ R


A MUSTRA KÓSTOLÓCSAPATA: CSEPE ERIKA, borszakíró, a BorvidékMánia főszerkesztője

KARSAI MIRJAM, borász, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa

ERCSEY DÁNIEL, borszakíró, a WineSofa főszerkesztője, a Pécsi Borozó szerkesztője, a FIJEV tagja

KOSÁRKA JÓZSEF, borakadémikus, borszakíró, számtalan nemzetközi verseny meghívott bírálója, a FIJEV tagja

FÜLE LÍDIA, borász, boros rendezvények szervezője, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa

OROSZ ANDRÁS, borász, borbeszerző, a Pannon Borbolt munkatársa

GYŐRFFY ZOLTÁN, borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője

SÁMSON GERGELY, borszakíró

HÁGA BALÁZS, borász, borászati szaktanácsadó

SCHLAPP CSABA, borász, borbíra

HEVÉR LÁSZLÓ, borász, egyetemi oktató, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa

SEBESTYÉN CSABA, borász

JANDRASICS BORI, borszakíró, a bor.hu munkatársa

SEBESTYÉN CSILLA, sommelier, nemzetközi borakadémikus

JUHÁSZ DÁNIEL, borkereskedő, boros rendezvények szervezője

2 | Pécsi 2  |  Pécsi Borozó  Borozó || Mustra Mustra

Bor, gasztronómia, életöröm - mindennap: ▶ www.pecsiborozo.hu


MUS T R A

A Pécsi Borozó idén másodszor is megrendezte negyedéves bormustráját. A tavaszi 68 bor után ezúttal 121 bor érkezett be a a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében megrendezett tesztre. A szabályok változatlanok: a borokat minden esetben a borászatok vagy kereskedőik küldik be a tesztelésre, amelyet igyekszünk a lehető legnagyobb körültekintéssel megszervezni, igyekszünk minden bornak a lehető legtöbb esélyt adni a legteljesebb bemutatkozásra. A Pécsi Borozó Mustrája ugyanis teljesen nyitott kóstoló, azon minden Magyarországon forgalomban lévő bor indulhat. A nevezettek közül ezúttal 64 bor került be a 86 pont felettiek társaságába. Ezekről a borokról leírás is született. A 80 pont felettiek csak listában jelennek meg (ez még 42 bort jelent ezúttal), ezeket a borokat is ajánljuk értelemszerűen. Hiszen az alapelvünk továbbra is: 80 pont felett már minden bort bátran kóstolunk, azzal örömmel kínáljuk vendégeinket, mindegyik bor vállalható tétel.

MUSTRA

Ami biztos: minden negyedévben van lehetőség válogatni és kóstolgatni, a személyes ízlés és az a bizonyos pénztárca szabhat csak határt. A pecsiborozo.hu oldalon a továbbiakban is lesznek rendszeres kóstolóink, amen�nyiben bort szeretnének nekünk küldeni, úgy postacímünk: Vinoliva KFt. 7634 Pécs, Árvácska u. 3. vagy Pannon Borbolt KFt., 7625 Pécs, Nyírfa u. 18. címen munkaidőben átveszik a behozott borokat és a postacsomagokat is. Jelentkezési lap letölthető a weboldalunkról: www.pecsiborozo.hu

Ponthatárok

98-100 CHAMPION: kivételes, tökéletes bor

92-97 NAGY ARANY: egyedi, elegáns, nagy bor

86-91 ARANY: komplex, karakteres, nagyon jó bor

80-85 EZÜST: átlagon felüli, tartalmas, jó bor

74-79 BRONZ: korrekt, különösebb erények és hibák nélkül

Mustra | Pécsi Borozó  |  3


93

92

92

SZELESHÁT SZŐLŐBIRTOK NOMÁD 2017 (Szekszárd)

VESZTERGOMBI KERÉKHEGY SHIRAZ 2017 (Szekszárd)

Érett, elegáns illatában szilva, gomba és egy kicsi kapor bukkan fel. Nagyon szépen összeállított bor, egyensúlyos, stílusos, élvezetes. sok érett gyümölccsel. Egy kis marcipán, egy kis konyakmeggy, szilva és szeder, emellett jól kerekített tannin és korrekt savháttér. Kapunk fűszereket is, de nagyon finoman adagolva, épp csak annyi, ami a gyümölcsöket kiemeli, naspolya, kékáfonya jön a végén. Egyben van, de nagyon.

Közepesnél mélyebb rubin szín. Illatában meggyes joghurt és málna, rózsabors és mediterrán fűszercsokor, kevés csokoládé. Kóstolva nagy test, sűrű szövet, izmos tanninok és kerek savak. Az ízképben lehengerlő gyümölcsösség a túlérettség érzete nélkül, meggy és kevés vanília, csillagánizs és málna, szeder és szegfűszeg. Kirobbanó formában van, szinte végtelen lecsengéssel.

Zöldes szín, intenzív illat, passion fruit és feketeribizli, vágott fű és bodzavirág. Kortyban ropogós savak, lendületes, frissítő, robbanékony. Abszolút újvilági stílus, jól eltalált arányokkal és szerkezettel. Szexi és trendi, benne van minden, amit egy könnyed sauvignon blanc kínálhat.

5000 Ft, A pincészetben

5990 Ft, A pincészetben

1590 Ft, Pannon Borbolt

92 SZELESHÁT SZŐLŐBIRTOK NOVEMBER 2017 (Szekszárd)

92

PAULUS MOLNÁR BORHÁZ GOLD SAUVIGNON BLANC 2020 (Mór)

91

TORNAI PINCÉSZET TOP SELECTION SZENT ILONA OLASZRIZLING 2019 (Somló)

HEROLD SÁRGAMUSKOTÁLY 2020 (Pannonhalma)

Illatában is behízelgő, cassis, szilva és szeder jön elég intenzíven. Kortyban ízgazdag, a háttérben feszes savak, a felszínen szépen integrált hordófűszeresség, a háttérben érett gyümölcsök, étcsokis szilva és cseresznyés dohány. Nem merülünk nagy mélységekbe, de mindent úgy találunk rendben a helyén, hogy bármikor jólesne egy második pohárral is.

Első szippantásra olaszrizling! Barack, alma, mandula, frissen pucolt dió, vágott fű, só. Szájban komplex, tartalmas, a citrusok, ropogós körte és csipetnyi virágosság a friss vonalat erősítik, de van egy krémes, érett déligyümölcsös, sóskaramellás oldala is. Hosszú és intenzív korty. Nem rövidpályás, de gyorsan meggyőz.

Szép, behízelgő illat, bodza és csalán, szőlő és traubi, intenzív és tiszta. Van benne egy szép lendület, visz magával a korty, az ízképben egres és szőlő, gazdag és egyben könnyed is. A lecsengése hosszasan kitart. Már-már franciásan muskotályos, izgalmas, nagyon jól eltalált bor ami magában és jól működhet, de egy citromos savhangsúlyos desszerthez, vagy egy friss salátához is el tudnánk képzelni.

3000 Ft, A pincészetben

4600 Ft, A pincészetben

1990 Ft, Pannon Borbolt

4 | Pécsi Borozó | Mustra


91

90

90

89

IFJ. MÁRKVÁRT JÁNOS KÉKFRANKOS 2018 (Szekszárd)

91

SZENTPÉTERI BORPINCE GENEROSA KÉSŐI SZÜRET 2019 (Kunság)

Intenzív, füstös-meggyes illat, majd kortyban sokkal inkább a gyümölcsről szól. Feszes savak adják a ritmust, meggy, marcipán és friss málna állnak össze egy dallamba, pannon fűszercsokor díszíti. A test inkább közepes, a lecsengése közepesnél hosszabb. Rétegzett, rusztikusságában is elegáns, tipikus kékfrankos.

Mély citrom szín. Illatában érett és aszalt fehér húsú gyümölcsök, kései szüretes jegyek, az illat édes bort ígér. Kóstolva közepes test, izgalmas tanninszerkezet és kerek savak. Az ízképben az illat ismétlődik, virágpor, vanília, aszalt őszibarack és kajszi, sárgadinnye és a korty végén pici menta. Izgalmas, vibráló, hosszú, szuper!

2300 Ft, Bortársaság

3500 Ft, A pincészetben

SCHIEBER PINCÉSZET TRILÓGIA KÉKFRANKOS 2018 (Szekszárd)

90

BABARCZI SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCE SAUVIGNON BLANC 2020 (Pannonhalma)

Áfonya elsőre. Meggy másodjára. Tiszta, gyümölcsös illatok. Kortyban kerek tannin, érezhető, de cseppet sem túlzó édesfűszeresség, jó savak, közepes test. Az ízben döntően a meggy, az áfonya és a málna ugrik be, a lecsengésben kis borsos szilva bukkan fel még. Fajtajelleges, bármikor bevállalható kékfrankos.

Elég intenzív illat, ami kicsit játszik az érzékszervekkel, nem tucatszerű, sok gyümölcsöt és némi virágosságot mutat. Kortyban ropogós savak, kapor, spárga, alma, no meg némi bodzaszörp. Inkább óvilági sauvignon-stílus, picit lassabb a sodrása, de mélyebb a zamatossága.

1590 Ft, Pannon Borbolt

2200 Ft, A pincészetben

PÉCSI EGYETEMI BORBIRTOK KADARKA 2020 (Pécs)

90

SZEMES PINCÉSZET VILLÁNYI FRANC SUPER PREMIUM 2017 (Villány)

Elég világos, igazi kadarkás színvilág, illatában is a málnás, málnacukorkás, zöldfűszeres vonal sejlik fel. Kortyban friss, jó savakkal, gyümölcsös, elsősorban piros ribizli, csipkebogyó és meggy jelenik meg benne. Kedves, jóivású, könnyed és mégis egyensúlyos, szívekbe lopakodó kadarka.

Illatában pörkölt mogyoró, grillázs, pörkölt pisztácia. Kóstolva nagy test, meleg mediterrán karakter, magas alkohol. A gyümölcsök picit megfőttek, aszalt szilva, túlérett meggy, csillagánizs, vanília és kávé. A lecsengése hosszú és komplex, a kortyban komoly mélységek sejlenek fel. Most kell inni, a csúcsán van.

2480 Ft, A pincészetben

9990 Ft, Pannon Borbolt

HÁRS CSALÁDI BIOPINCÉSZET CIRFANDLI 2020 (Pécs) Illatában kajszi, aszalt barack és ananász, némi papaya. Egész jó sav és cukor arányt tud felmutatni, van benne hosszúság és mélység egyaránt. Gazdag zamatok, diós süti, mézes krémes, birsalmasajt. Hosszú, tartalmas bor, méltán képviseli zászlóshajóként a borvidéket. 2500 Ft, A pincészetben

89

PAULUS MOLNÁR BORHÁZ RÁCZ JENŐ GRAND CUVÉE 2020 (Mór) Illaterő, zamatgazdagság. Mélyebb, aranyba hajó színvilág. Illata krémes, édesfűszeres, érett gyümölcsös, almával és banánnal. Ropogós savak, mégis bársonyos korty. Hordófűszerek és gyümölcsök pont arányosan, szép rétegzettségben. Tartalmas, még érlelhető bor. 3990 Ft, Pannon Borbolt Mustra | Pécsi Borozó  |  5


89

TORNAI PINCÉSZET TOP SELECTION ARANYHEGY JUHFARK 2019 (Somló)

89

Illatában szilva, szeder és galagonya. Komplex bor, kerek, finom tanninokkal, sok érett gyümölcsöt érezni benne, szeder, kökény, szilvalekvár, hozzá szép fűszerességet is kapunk a hordós érlelés révén. Lassú pillanatokhoz, finom ételekhez, jó társaságban ideális.

Illata egyszerre sárgabarack és mohácsi gyógyvíz, szőlő és gyufásdoboz. Kortyban karakán, jó savak, lédús gyümölcsök, citrusok és barack. Elég összetett szerkezet, érezhető a hordós érlelés hatása, de nem írja felül az érett gyümölcsöket. A végén a kovás-sós zamatok is odateszik magukat. 3990 Ft, Pannon Borbolt

89

88

SZELESHÁT SZŐLŐBIRTOK NYÉK 2017 (Szekszárd)

5490 Ft, Pannon Borbolt

88

Illatában érett fehér húsú gyümölcsök, alma és csipetnyi sárgadinnye, fehér virágokkal és édeskés fűszerekkel a háttérben. Kóstolva közepes test, kerek savak, pici oxidáció, alma és farkasalma, nyers tészta és diós kesernye a korty végén. Kifejezetten pezsgő-szerű, tetszetős és élvezetes tétel!

5690 Ft, Pannon Borbolt

3490 Ft, A pincészetben

TRINGA CABERNET FRANC 2018 (Szekszárd)

88

TRINGA CABERNET SAUVIGNON 2017 (Szekszárd)

VIDA PÉTER ESTVE 2019 (Szekszárd) Kedveskedő, behízelgő illatok, szép gyümölcsösség, meggy és mangó izgalmas kombója sejlik fel. Egész határozott savak, friss, lendületes, gyümölcsös. Kortyban kissé filigrán, de ezzel együtt elegáns, hecsedli és áfonya. Bontás után is élvezetes, de ha a hűtőben felejtjük pár napra, csak rácsodálkozunk, mennyit nyílt.

4200 Ft, A pincészetben

6 | Pécsi Borozó | Mustra

GEDEON BIRTOK CUVÉE METHODE TRADITIONELLE (Kunság)

Közepes rubin szín, nagyon enyhe téglás reflexekkel. Illatában málna, cseresznye és édes fűszerek. Kóstolva közepesnél éppen csak nagyobb test, kerek savak és selymes tanninok, az ízképben gyönyörű édeskés gyümölcsösség, meggy és cseresznye, hecsedli és málna, vörös áfonya. Rendkívül jól iható, hosszú lecsengésű tétel.

Illatában fekete bors, szegfűszeg és kevés nyers fa, mögötte érett szilva és szeder. Kóstolva nagy test, érett és puha tanninok, sűrű szövet és kerek savak, mediterrán hangulat. A fekete bogyós gyümölcsök inkább már a lekváros oldalukat mutatják, mellette tejkaramell és bors kettőse. A lecsengést a hordófűszerek uralják

88

MÉSZÁROS BORHÁZ OHMEROPS 2018 (Szekszárd)

1190 Ft, Lidl

88

SZABÓ LACI PINCÉSZETE TRAMINI 2020 (Tolna)

Közepes rubin szín. Illatában kevés étcsokoládé, aszalt szilva, erdei szeder. Szájban nagy test, izgalmas savak és izmos tanninok, szép érettség, ami leginkább a gyümölcsökben manifesztálódik. A hordófűszerek a háttérben maradnak, a lecsengése közepesnél hosszabb.

Intenzív, parfümös illat, rózsa és jázmin, le se tagadhatja a fajtát. Kortyban traubi, jázmintea, rózsavíz, némi szőlő és lonc keveredik. A fajtára nem jellemző szép savakkal, élénk, jó lecsengéssel köszön el, amiben felsejlik egy újlaki tramini ígérete is. Lehet, hogy érdemes lenne komolyabban foglalkozni a borvidéken a fajtával?

3900 Ft, A pincészetben

1200 Ft, A pincészetben


88

88

PÁLINKÁS PINCE SPONTÁN PRÉMIUM 2019 (Szekszárd)

88

Közepes rubin szín. Piros bogyósok és erdei gomba jön illatban, első blikkre talán meglepő, amit kortyban meggyes-mákos, ám cukormentes rétes tesz érdekesebbé. Fajtajelleges, kékfrankost mutató zamatok, ropogós savak, integrált fa, feszes szerkezet. Szép lecsengés, hosszan kitart.

Közepesnél kicsit mélyebb rubin szín. Közepesen intenzív, meggyes illat, majd a kortyban elsősorban fekete bogyós gyümölcsöket kapunk. Korrekt savak, alig érezhető hordófűszeresség, selymes textúra jellemzi. Elég tipikus, fűszeres kékfrankos, izgalmas és hosszú lecsengéssel.

1800 Ft, A pincészetben

2300 Ft, Bortársaság

GRÓF DEGENFELD TOKAJI ORGANIKUS HÁRSLEVELŰ 2020 (Tokaj)

88

Halvány citrom szín. Elegánsan visszafogott illat, benne kevés mandarin, fehér virágok, körte és szép mineralitás. Kóstolva közepes test, elegáns savszerkezet, rafinált ásványosság, mellette fehér virágok, körte és barack. Elegáns, hosszú, feszes és még bőven érlelhető is.

87

SZELESHÁT SZŐLŐBIRTOK BIKAVÉR 2017 (Szekszárd)

SZABÓ LACI PINCÉSZETE CABERNET SAUVIGNON 2018 (Tolna) Illatában szeder és grafit, áfonya és pici fekete bors, érintésnyi szegfűszeg, ibolya, fekete cseresznye. Kóstolva nagy test, elegáns tanninszerkezet és szép savak, rendkívül gyümölcsös korty, aminek csak a végén bukkannak fel a fűszerek. Hosszú és jól iható, nagyon szerethető bor!

2850 Ft, A pincészetben

88

IFJ. MÁRKVÁRT JÁNOS KÉKFRANKOS 2017 (Szekszárd)

2900 Ft, A pincészetben

87

KOCH CSABA KÉKFRANKOS 2018 (Hajós-Baja)

Mély rubin szín, sötétebb maggal. Illatában erdei gyümölcsök és eukaliptusz, pici szilva és fekete cseresznye, szeder és pici áfonya. Szép, egyensúlyos szerkezet, a tanninok selymesek, az ízében zamatos szeder és feketeribizli bukkan elő. Jól strukturált, harmonikus bor, szép lecsengéssel.

Könnyed, meggyes illat, amiben megjelenik a menta és a kakukkfű is. A korty közepesen intenzív, a sav és az alkohol jó egyensúlyban van, a gyümölcsök kissé visszafogottak, főleg a cseresznye és a meggy dominálnak. Egyszerű szerkezet, kedves gyümölcsösség, tiszta zamatok.

4900 Ft, A pincészetben

1100 Ft, A pincészetben

NEINER MAENKUE KÉKFRANKOS 2015 (Szekszárd)

87

SEBESTYÉN CSABA BIKAVÉR 2018 (Szekszárd)

Közepesnél mélyebb rubin szín és intenzív, túlérett meggyes illatok jellemzik. Érettség van a kortyban is, sőt. Mindenből sokat kapunk, érett gyümölcsből, mazsolaérzetből, kávés és töppedtes jegyek, teltség és krémesség, amit kerek savak kereteznek. Extravagáns, atipikus és mégis nagyon kékfrankos.

Közepesnél mélyebb rubin szín, sötétebb maggal a pohárban. Az illatban első blikkre a fűszeresség ragad meg, de utána szépen nyílik és megmutatja komplexitását. Szájban közepesnél nagyobb testet és izgalmas savakat kapunk, az ízben meggy és málna, pici étcsokoládé és vanília. Telt, de mégsem nehézkes, rendkívül jól iható tétel.

6000 Ft, A pincészetben

3150 Ft, Bortársaság Mustra | Pécsi Borozó  |  7


87

87

87

GEDEON BIRTOK SÁRFEHÉR METHODE TRADITIONELLE (Kunság)

87

87

BOCK CABERNET SAUVIGNON JAMMERTAL 2015 (Villány)

Intenzív felhabzás apró buborékokkal, amik szépen oszlanak el a pohárban. Illatában citrusok és élesztősség szép egyvelege, kóstolva pedig már inkább az élesztős-kekszes jegyek dominálnak és a citrusok maradnak a háttérben. Élénk savszerkezet, közepes test, krémes textúra és szép buborékeloszlás. Jól iható, szerethető pezsgő.

Halvány citrom szín. Kirobbanó illatában intenzív parfümösség, vilmoskörte, bodza és más fehér virágok. Kóstolva könnyed, vibráló savakkal, pici szénsavval, érett körtével és bodzával, fehér virágokkal és almával, citrusokkal. A lecsengése közepes. Frissítő tétel, úgy elfogy egy üveggel a teraszon, hogy észre sem vesszük!

Közepes rubin szín, téglás reflexekkel. Illatában pici curry, szantál, vaníliás pipadohány és aszalt szilva. Kóstolva nagy test, rusztikus hangulat, érett tannin és kerek savak. Az ízképben az illat ismétlődik, kiegészülve aszalt fekete bogyós gyümölcsökkel. Lehengerlő bor, hosszú lecsengéssel.

3490 Ft, A pincészetben

1550 Ft, A pincészetben

10 190 Ft, A pincészetben

PRANTNER PINCE RAJNAI RIZLING 2020 (Szekszárd)

87

HÁRS CSALÁDI BIOPINCÉSZET BORSMENTA 2020 (Pécs)

87

PRANTNER PINCE KADARKA 2020 (Szekszárd)

Közepes citrom szín. Illatában zöldalma, dinnye és némi citrusosság. A kortyban grapefruit és pomelo, de van benne őszibarack és a háttérben felbukkan némi cukordinnye is. Szép savak, egy picit talán felesleges buborékosság. könnyed, közepesen intenzív, laza rizling.

Közepes citrom szín. Illatában ánizs és menta, zsálya és érett alma. Kóstolva könnyed és feszes szerkezetű, van mélysége is a kortynak, az ízképben izgalmas zöldfűszerek, ánizs és zsálya, mögötte fehér húsú gyümölcsök, alma és körte, kevés őszibarack. A lecsengése közepes.

Egész határozott bíbor szín, lilás beütéssel. Szájban lendületes savakat és érezhető, ám kerek tanninokat kapunk. Könnyed, ám a megszokottnál kicsit masszívabb kadarka, érett gyümölcsökkel és friss fűszercsokorral, érett meg�gyel és rózsaborssal, málnával és lestyánnal, közepesnél hosszabb lecsengéssel.

1590 Ft, Pannon Borbolt

1000 Ft, A pincészetben

1500 Ft, A pincészetbe

BELWARD PINCÉSZET CAMPUS LINI 2020 (Pécs)

87

Halvány citrom szín, közepesen intenzív felhabzással és apró buborékokkal. Illatában virágok, pici kamilla, bodza és zöldalma. Kóstolva közepesnél vékonyabb test, élénk vibráló savak, az ízben zöldalma és citrusok váltakoznak. Friss és üde tétel, közepes lecsengéssel. 1600 Ft, A pincészetben

87

TASCHNER IRSAI OLIVÉR 2020 (Sopron)

PRANTNER PINCE CABERNET SAUVIGNON 2018 (Szekszárd)

87

PÉCSI EGYETEMI BORBIRTOK UNIVERSITAS CUVÉE 2019 (Pécs)

87

TAKLER PINCE CABERNET FRANC 2018 (Szekszárd)

Meggy és áfonya jön az illatban, a kortyban szilva és szeder, semmi túlérettség, viszont enyhe hordófűszeresség azért van. Feszes szerkezetű, harmonikus házasítás, bársonyos tanninnal és egész tisztességes savakkal. Tartalmas, de cseppet sem nehézkes, sőt.

Közepes rubin szín. Illatában hordófűszerek, csillagánizs és fahéj, mögötte érett piros és fekete bogyós gyümölcsök. Kóstolva nagy test, kerek savak, izmos tanninok. Az ízben a hordófűszerek és az érett gyümölcsösség kergetőzik, a lecsengésben a fa nyer, de csak orrhosszal. Izgalmas, szép bor.

1980 Ft, A pincészetben

2990 Ft, Pannon Borbolt

TAKLER PINCE MERLOT 2018 (Szekszárd)

87

SZEMES PINCÉSZET KÉKFRANKOS KOPÁR 2019 (Villány)

Illatában fekete bogyós gyümölcsök, szilva és szeder, pici bőr és kevéske dohány. Kóstolva nagy test, kerek savak, sűrű szövet és izmos tanninok, az ízképben szárított gyümölcsök, aszalt málna, érett szeder és kevés áfonya, fekete bors és csillagánizs. A lecsengése hosszú, fűszeres.

Mély rubin szín. Csipkebogyós, szilvalekváros illatok, a háttérben szedres zamatokkal. A fűszeresség visszafogott, a gyümölcsök élénkek. A korty rendkívül egyensúlyos, a savak, a tanninok és az alkohol is összeállt egy képpé, ráadásul nem egy gyorsan fakuló polaroid, inkább hasonlít egy komoly dagerrotípiára.

Mediterrán illatok, érett piros bogyósokkal, meleg tónusokkal és némi cserzett bőrrel. Érett gyümölcs, szaFtos, meggyes-málnás korty, a hordó hatása szegfűszeges, vaníliás. Nincs benne nagy túlzás, most még lobbanékony, de van benne idő. A lecsengése hosszú, zamatos.

2200 Ft, A pincészetben

2690 Ft, Pannon Borbolt

2990 Ft, Pannon Borbolt

8 | Pécsi Borozó | Mustra


87

SZENTPÉTERI BORPINCE BELLA 2019 (Kunság)

87

Mely citrom szín. Visszafogott illat, benne érett fehér húsú gyümölcsök, sárgadinnye, pici mangó, töppedt szőlő. Kóstolva közepes test, csilingelő savak, érett gyümölcsösség, itt is egy kis mazsola, sárgadinnye, virágpor bukkan elő. A lecsengése kicsit rövid, egyedül ez von le egy kicsit az élvezeti értékéből.

Összetett illatok, dió, mogyoró és mézes körte. Még kis rumot is felfedezhetünk benne. Kortyban jó savak, diós-krémes ízek, kovás-körtés zamatok. Propolisz és sópehely, ahogy nyílik, egyre minerálisabb karakterű. Letagadhatatlanul somlói, annak minden vonatkozásával. A lecsengése közepesnél hosszabb.

3500 Ft A pincészetben

86

LELOVITS TAMÁS PINCÉSZET PORTUGIESER 2020 (Villány)

4600 Ft, A pincészetben

86

1690 Ft, A pincészetben

86

TŰZKŐ BIRTOK ZÖLDVELTELINI 2020 (Tolna)

SEBESTYÉN CSABA INDIGÓ 2020 (Szekszárd) Közepesnél mélyebb rubin szín. Intenzív illatában málna és meg�gy, eper és a háttérben izgalmas fűszeresség. Kortyban szedermálna és erdei szamóca. Tiszta ízek, élénk savak, enyhe fűszeresség, a tanninérzet minimális. A kön�nyű szekszárdi vörös egyik archetípusa.

Közepes rubin szín, bíbor reflexekkel. Illatában friss gyümölcsök, fekete cseresznye és áfonya, a korty lendületes, friss, ropogós, feszes szerkezetű. Szépen irányba állított bor! Mutatja a fajta erényeit, a kön�nyedséget, laza, jóivású, minden nap meg lehetne inni egy üveggel.

86

TORNAI PINCÉSZET TOP SELECTION APÁTSÁGI FURMINT 2019 (Somló)

2590 Ft, Bortársaság

86

TASCHNER KORAI PIROS VELTELINI 2020 (Sopron)

Közepes citrom szín. Kicsit zöldes illat, friss, ropogós almával és fehér virágokkal. Lendületes savak, maximum közepes test, az ízkép gyümölcsös, a lecsengése szintén közepes. Nem kell sokáig boncolgatni, jó válasz arra, hogy milyen könnyed magyar zöldvelteliniket szeretnénk még kóstolni.

Halvány citrom szín. Szép és intenzív illat sok édes fehér húsú gyümölccsel és kevés bodzával a háttérben. Kóstolva könnyed és friss, vibráló savakkal, citrusokkal és zöldalmával, szép aromatikával és közepes lecsengéssel. Frissítő bor, igazi „kérek még“ élmény, teraszos sláger.

1390 Ft, Pannon Borbolt

1390 Ft, A pincészetben

PAULUS MOLNÁR BORHÁZ GOLD EZERJÓ 2020 (Mór)

86

MOKOS PINCÉSZET I CUVÉE 2020 (Villány)

Halvány citrom szín. Illatában déligyümölcsök és zöldfűszerek. Kóstolva közepes test, élénk savak, enyhén sauvignon blanc-os hangulat, déligyümölcsök, ananász, lime és fehér virágok. A lecsengése közepesnél hosszabb. Jól iható, szép bor, de vakon nem biztos, hogy kitalálható a szőlőfajta.

Halvány citrom szín. Illatos és friss, fehér virágokkal. Van benne lendület, egész széles spektrumát villantja fel a virágbolti illatkavalkádnak. Kortyban korrekt savakat, egyszerű struktúrát kapunk, citrusos-virágos ízképpel és közepes lecsengéssel. Tisztán vagy fröccsben, teraszon vagy otthon, nem fogunk csalódni benne.

1590 Ft, Pannon Borbolt

1790 Ft, A pincészetben Mustra | Pécsi Borozó  |  9


86

PAULUS MOLNÁR BORHÁZ GOLD CHARDONNAY 2020 (Mór)

86

Közepes rubin szín és fűszeres-meggyes illat. Szájban jó savak, kicsit nyers még, de van benne lükteté, lendület. Szép, gyümölcsös zamatok, meggy, szilva és áfonya, szegfűbors, füst és szerecsendió. Most is bontható, de még bőven érlelhető, van benne potenciál, ami amúgyis jellemzi a villányi RedYket.

Nagyszerű krémes illat, abszolút fajtajelleges, bodzás, almás aromákkal pici banánnal a háttérben. Finom savak, vaníliás, fahéjas ízek, finoman fűszerezett gyümölcssaláta az aláfestés. Selymes struktúra, jól szabott arányokkal. A lecsengése hosszú, tartalmas, szép bor. 1490 Ft, Pannon Borbolt

86

86

86

10 | Pécsi Borozó | Mustra

PÁLINKÁS PINCE CABERNET SAUVIGNON PRÉMIUM 2018 (Szekszárd)

MOKOS PINCÉSZET REDY 2020 (Villány)

1990 Ft, Pannon Borbolt

86

RADÓ PINCE CIRFANDLI 2019 (Pécs)

Szép gyümölcsös, földes jegyek jelentkeznek az illatában. Kortyban a hordó teljes mértékben integrálódott, nincsenek kilógó-túltolt ízek, az alkohol sem lóg ki. Szilva, feketebogyós gyümölcsök kíséretében végződik a bor, hosszan a szájban maradva.

Közepes citrom szín. Citrusos, virágos, fűszeres, fajtajelleges fehérbor: nemcsak krémes, de jó ivású is. A korty hosszú, a test közepes, az egyensúly harmonikus érzetet kelt. Szalmavirágos ízkép, szép savakkal, birssel és körte, pici kesernyével az egyébként közepes lecsengésben.

2390 Ft, Pannon Borbolt

2290 Ft, Pannon Borbolt

SZENTPÉTERI BORPINCE GENERÁCIÓ CUVÉE 2019 (Kunság)

86

FRANKOS BORHÁZ KÉKFRANKOS 2018 (Szekszárd)

Érett gyümölcsök, krémes korty, kerek savak, hosszú lecsengés. Jó szerkezetű bor, ami diszkrét illatossággal nyit, szép, strukturált testtel folytatódik és érett fehér húsú gyümölcsöket mutat. Van még benne kraFt, de most is jól iható, nem fog csalódni aki leveszi a polcról.

Közepesnél mélyebb rubin szín. Nagyon intenzív puncsos, szegfűszeges, borsos, karamelles illatokkal nyit. Viszont szájban jó savakat is kapunk, nem punnyad el, hozza a meggyes-szedres ízeket, fahéjas és ánizsos mellette, a tannin picit tapad a korty végén, a lecsengése közepes.

2500 Ft, A pincészetben

2500 Ft, A pincészetben

HEROLD MASZEK 2020 (Pannonhalma)

86

ETYEKI KÚRIA MSP GREY ORANGE WINE 2019 (Etyek-Buda)

Izgalmas illatok, amiben felbukkan a babér, a kömény, a szilvalekvár és az áfonya. A gyümölcsök sokasága mellé nagyon izgalmas fűszerkeveréket kapunk, már-már garam masala alakul ki, lestyán, mák és bors is bejátszik. Tartalmas, egyedi bor, összetéveszthetetlen aromatikával.

Rozsdavörös színvilág, illatban közepes intenzitás, egyszerre borsos és sós-kandírozott narancshéjas. Kortyban édesfűszerek, érett és kandírozott citrusok, tőzegáfonya, dohány és vargánya. A szürkebarát egészen egyedi arca, közepesnél hosszabb lecsengéssel búcsúzik.

2590 Ft, A pincészetben

3100 Ft, A pincészetben


86

86

86

VESZTERGOMBI TURUL 2017 (Szekszárd)

86

SZEMES PINCÉSZET CABERNET SAUVIGNON DÉL KOPÁR 2019 (Villány)

Mély rubin szín, sötét maggal. Illatában frissen főzött szilvalekvár és egy komplett bőrcserző műhely, szeder és dohány, étcsokoládé és csillagánizs. Kerek tanninokat kapunk a kortyban, valamint nagy testet és visszafogott savakat, az ízképben az illat ismétlődik, a bőrösség viszont eltűnik. Nagyon hosszú lecsengés, de a tanninok szárítanak a korty végén.

Közepes rubin szín. Illatában nyers fa és pici grillázs, a gyümölcsök egyelőre rejtve maradnak. Kóstolva nagy test, kerek savak, selymes tanninok, az ízképet a hordófűszerek és a nyers fa uralja, a háttérben fekete bogyós gyümölcsökkel. Az alkohol melegít a végén.

3690 Ft, Pannon Borbolt

4690 Ft, Pannon Borbolt

SCHIEBER PINCÉSZET PRESTIGE CUVÉE BRUT 2018 (Szekszárd)

86

PRANTNER PINCE SELECTION 2018 (Szekszárd)

Intenzív illatában érett gyümölcsösség, pici gyurma és virágpor, édes tésztával a háttérben. Kóstolva közepesnél nagyobb test, kerek savak, intenzív élesztős jegyek, keksz és fehér virágok, farkasalma és zöldalma, szegfűszeg. A lecsengés hosszú, egy kesernyés jegy dominálja.

Mély rubin szín. Tömény illatok, hordófűszerek és fekete bogyósok. Kortyban masszív, de nem túlzó. Bársonyos, telt, érett gyümölcsösségge, szedres csokoládéval, feketeribizlis kávéval. Akár egy krémben, összesimulnak az ízek. Hosszú lecsengéssel búcsúzik.

4900 Ft, A pincészetben

7590 Ft, Pannon Borbolt

BOCK FANNI 2020 (Villány)

86

GEDEON BIRTOK BRUT (Kunság)

Halvány citrom szín, közepesen intenzív felhabzás szép eloszlással és közepesnél nagyobb buborékokkal. Illatában édeskés fehér húsú gyümölcsök, kevés érett citrom és mandarin, alma és körte, fehér virágok. Szájban közepes test, jó savak, pici lyuk a korty közepén, az ízben főleg citrusok, lime, citromhéj és mandarin, a korty végén frissítő kesernye.

Halvány citrom szín, közepes felhabzással és buborékokkal. Illatában visszafogott gyümölcsösség, kevés meszes bizsere és érintésnyi élesztős jegy. Szájban közepes test, széles a korty, szép savakkal és visszafogott aromatikával, pici keksszel és naspolyával, körtével és zöldalmával. Emlékeztet bizonyos Cava-kra, a lecsengése közepesnél hosszabb.

2070 Ft, A pincészetben

2500 Ft, A pincészetben

Mustra | Pécsi Borozó  |  11


TOVÁBBI PONTSZÁMOK: 85

SZABÓ LACI PINCÉSZETE IRSAI OLIVÉR 2020 (TOLNA) 980 Ft, A pincészetben VESZTERGOMBI PINCE KIRÁLYLÁNY 2020 (SZEKSZÁRD) 1 490 Ft, Pannon Borbolt BABARCZI SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCE BUBORCZI (PANNONHALMA) 1 800 Ft, A pincészetben SZEMES PINCÉSZET DÉLELŐTT 2019 (VILLÁNY) 1 990 Ft, Pannon Borbolt GANGL BORÁSZAT MERLOT 2017 (SOPRON) 2 200 Ft, A pincészetben PÉCSI EGYETEMI BORBIRTOK JÁZMIN 2020 (PÉCS) 2 480 Ft, A pincészetben SÜMEGI ÁKOS MERLOT 2016 (SZEKSZÁRD) 4 490 Ft, Pannon Borbolt PÉCSI EGYETEMI BORBIRTOK SUMMA PINOT NOIR 2019 (PÉCS) 3 980 Ft, A pincészetben

84

BOCK OLASZRIZLING 2020 (VILLÁNY) 1850 Ft, A pincészetben TŰZKŐ BIRTOK PINOT GRIGIO 2020 (TOLNA) 1400 Ft, A pincészetben CZÉGÉNY PINCÉSZET CSERSZEGI FŰSZERES 2020 (KUNSÁG) A pincészetben GEDEON BIRTOK ZÖLDVELTELINI 2020 (KUNSÁG) 1 190 Ft, borbolt.hu TÓTH FERENC PINCÉSZET LEÁNYKA 2020 (EGER) 1 500 Ft, A pincészetben N3 BORMŰHELY GWTR 2020 (NESZMÉLY) 1 590 Ft, A pincészetben

12 | Pécsi Borozó | Mustra


84

BELWARD PINCÉSZET COCO BLANC 2020 (PÉCS) 2 000 Ft, A pincészetben

82

PETRÁNYI PINCE OLASZRIZLING HEGYBOR 2020 (BALATONFÜRED-CSOPAK) 2 600 Ft, A pincészetben

83

PAULUS MOLNÁR BORHÁZ FRESH&COOL IRSAI OLIVÉR 2020 (MÓR) 1 590 Ft, Pannon Borbolt N3 BORMŰHELY MONSIEUR BLANC 2020 (NESZMÉLY) 1 590 Ft, A pincészetben

TIFFÁN’S PORTUGIESER 2020 (VILLÁNY) 1490 Ft, Pannon Borbolt

PÁLINKÁS PINCE BIKAVÉR 2019 (SZEKSZÁRD) 2190 Ft, Pannon Borbolt

TŰZKŐ BIRTOK RAJNAI RIZLING 2020 (TOLNA) 1390 Ft, Pannon Borbolt

HANGYÁL OLASZRIZLING 2020 (PANNONHALMA) 1 890 Ft, Pannon Borbolt

HÁRS CSALÁDI BIOPINCÉSZET OLASZRIZLING 2020 (PÉCS) 1 000 Ft, A pincészetben

N3 BORMŰHELY LEVÉLVÖLGY CHARDONNAY 2020 (NESZMÉLY) 2 590 Ft, A pincészetben

HÁRS CSALÁDI BIOPINCÉSZET JÁZMIN 2020 (PÉCS) 1 200 Ft, A pincészetben PÉCSI EGYETEMI BORBIRTOK PÁLOS OLASZRIZLING 2020 (PÉCS) 950 Ft, A pincészetben

81

SZABÓ LACI PINCÉSZETE ZENIT-CHARDONNAY 2020 (TOLNA) 980 Ft, A pincészetben

GRÓF APPONYI KÉKFRANKOS 2020 (TOLNA) 1 500 Ft, A pincészetben

RADÓ PINCE ZÖLDVELTELINI 2020 (PÉCS) 1 490 Ft, A pincészetben

SZEMES PINCÉSZET PORTUGIESER 2020 (VILLÁNY) 1 490 Ft, Pannon Borbolt

GRÓF APPONYI CUVÉE 2020 (TOLNA) 2 000 Ft, A pincészetben

GERE ZSOLT REDY 2020 (VILLÁNY) 1 990 Ft, Pannon Borbolt HANGYÁL SAUVIGNON BLANC 2020 (PANNONHALMA) 2 190 Ft, Pannon Borbolt GERE TAMÁS PÁRATLAN 2018 (VILLÁNY) 2 490 Ft, Pannon Borbolt VIDA PÉTER BŰVÖLET 2018 (SZEKSZÁRD) 2 790 Ft, Pannon Borbolt SZEMES PINCÉSZET DÉL KOPÁR 2016 (VILLÁNY) 3 490 Ft, A pincészetben

82

VELIN BORÁSZAT OLASZRIZLING 2020 (PANNON) 990 Ft, A pincészetben

80

GEDEON BIRTOK KÖVIDINKA 2020 (KUNSÁG) 1 190 Ft, borbolt.hu ETYEKI KÚRIA KÚRIA WHITE 2020 (DUNÁNTÚL) 1 700 Ft, Bortársaság PÉCSI EGYETEMI BORBIRTOK CHARDONNAY 2020 (PÉCS) 2 480 Ft, A pincészetben ALISCA BORÁSZAT TACTUS 2020 (SZEKSZÁRD) 2 540 Ft, A pincészetben

FIVÉREK BORBIRTOK BORÓKA 2020 (SZEKSZÁRD) A pincészetben

Mustra | Pécsi Borozó  |  13


Profile for Győrffy Zoltán

Pécsi Borozó Mustra 2021/2  

A Pécsi Borozó tavaszi bormustrájára 121 bor érkezett be, a tesztet a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében rendez...

Pécsi Borozó Mustra 2021/2  

A Pécsi Borozó tavaszi bormustrájára 121 bor érkezett be, a tesztet a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében rendez...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded