Digg thai

Page 1

WARUNEE BOLSTAD

DIGG THAI

Enkel thaimat fra Warunees

kjøkken

WARUNEE BOLSTAD DIGG

THAI Enkel

thaimat fra Warunees

kjøkken

Foto: Studio Dreyer Hensley

3
Digg thai til hverdags 4 Slik spiser vi i Thailand 7 Mat som kjærlighetsspråk 8 Veien til Namfon 12 Sauser og andre viktige ingredienser 17 Friske råvarer 25 Alternative sauser for glutenallergikere og veganere 29 Tradisjonelle oppskri er med inspirasjon  a mammas kjøkken 33 Et thaiinspirert kjøkken i Oslo 83 Dressinger og sauser 163 Desserter 175 Menyforslag 189 Register 190
I HOLD
100        

Grillet kylling med kinesiske pannekaker

Vi kan vel alle være enige om at crispy duck er skikkelig godt, men det tar så innmari lang tid å lage, og and er heller ikke spesielt billig. «Not in this economy», som min gode venninne pleier å tulle med. Så jeg har prøvd å finne en god og billig erstatter, og la meg presentere mitt hemmelige middagstips på hektiske hverdager: grillet kylling fra varmdisken. Jeg ler nesten litt når jeg skriver dette, men dette er faktisk min «go-to»-versjon når jeg har lyst på crispy duck, men vil bruke mindre enn 20 minutter på tilberedningen. Kjøp en hel grillet kylling, riv den opp og server i pannekaker sammen med hoisinsaus og friske grønnsaker. Jeg pleier også å servere sammen med friske urter, som koriander, mynte og thaibasilikum for ekstra smak, men dette velger du helt selv.

4 PORSJONER

1 hel grillet kylling fra varmdisken kinesiske pannekaker (fås kjøpt ferdig)

TILBEHØR

2 gulrøtter, i tynne staver ½–1 agurk i tynne staver

2 vårløk, i tynne strimler 1 chili, i tynne skiver en neve frisk koriander, finhakket en neve friske thaibasilikumblader (kan sløyfes)

HOISINSAUS

2 hvitløkfedd, finhakket

1–2 ts finrevet ingefær

1 ss nøytral olje

2 dl hoisinsaus

3 ss vann

1 ss sesamfrø lime, saften

Del opp grønnsakene.

Lag sausen ved å frese hvitløk og ingefær i olje på middels sterk varme til det får en gyllen farge. Tilsett hoisinsaus og vann, senk varmen og la det småkoke i 3–4 minutter. Skru av varmen og ha i sesamfrøene. Smak til med limesaft.

Riv kyllingen i mindre biter med to gafler, eller bruk hendene. Damp pannekakene i en bambussteamer i 3 minutter, eller ha dem i mikrobølgeovnen i noen sekunder. Hold dem varme til servering.

Server ingrediensene på ulike fat, og la alle forsyne seg selv. Begynn med en pannekake, smør på hoisinsaus og topp det hele med grønnsaker og kylling etter ønske. Rull sammen pannekaken og kos deg!

101

Kremet curry med stekt laks

En enkel hverdagsmiddag med deilige smaker av ingredienser du får tak i i vanlige dagligvarebutikker. Jeg har brukt kokoskrem, som er enda fyldigere enn kokosmelk, men du kan fint bruke vanlig kokosmelk.

2 PORSJONER

400 g laksefilet

salt og pepper

2 ss nøytral olje

4 dl kokoskrem

2 ss rød currypaste

1 ½ ss kyllingfond

2 ½ dl vann

2 ss fiskesaus

2 ts honning

1 vårløk, finhakket + noen strimler til topping

½ lime, saften (resten bruker du til topping)

200 g nudler

TOPPING

frisk koriander, finhakket

1 paprika, i tynne staver

crispy chiliolje fra Lao Gan Ma (kan sløyfes)

Tørk fiskestykkene med tørkepapir. Krydre laksen med litt salt og pepper. Varm olje i en stekepanne, brun laksefiletene på begge sider og legg dem over på en tallerken.

Ha i kokoskrem i en kjele. Tilsett 2 ss rød currypaste, kyllingfond og vann. La det koke opp under lokk. Tilsett fiskesaus, honning, vårløk og saften av en halv lime og rør godt før du har i nudlene. Kok nudlene til de er ferdige. Smak til med fiskesaus, limesaft og honning etter ønske.

Ha curryen over i to store boller. Legg laksen og paprikastavene på toppen og dryss over vårløkstrimler og koriander, om du ønsker det. Kutt den siste halve limen i to og legg dem i hver sin bolle. Server chiliolje ved siden av.

148          
149
158          

Karamellisert svin med kokosris

Dette er en oppskrift som er blitt en stor favoritt hjemme hos oss. Svinekjøtt kokt lenge i en karamellisert kokossaus. Her får du utrolig gode smaker, og det beste er at det er en utrolig enkel rett å lage. Først varmer du opp brunt sukker og vann i en kjele, før du har i svinekjøttet og lar det småkoke i 1 ½–2 timer. Kjøttet blir utrolig mørt. Jeg anbefaler at du bruker svinekjøtt med en del fett, for da får du et saftigere resultat.

4 PORSJONER

1 ½ kg nakkekoteletter

100 g brunt sukker

1 ss vann

4 dl lett kokosmelk

2 hvitløkfedd, finhakket

2 sjalottløk, finhakket

1 ss finhakket ingefær

1 ½ ss fiskesaus ½ ts hvit pepper

TOPPING

en neve frisk koriander, finhakket rød chili, finhakket vårløk, i tynne skiver peanøtter, finhakket (valgfritt) limesaft

TILBEHØR grønnsaker (som for eksempel agurk, gulrot, sukkererter eller rødkål) kokosris eller jasminris (se oppskrifter på side 81 og 78)

Ha brunt sukker og vann i en stor kjele på middels sterk varme. Rør om til det begynner å koke og sukkeret har smeltet og er litt karamellisert. Tilsett kjøttet, kokosmelk, hvitløk, sjalottløk, ingefær, fiskesaus og hvit pepper. Bland alt godt sammen, og gi det et oppkok på sterk varme. Skru ned varmen til middels og la det småkoke i 1 ½ –2 timer uten lokk. Pass på å røre et par ganger underveis. Hvor fort væsken reduseres, avhenger av hvor stor gryte og hvor sterk varme du har. Det skal ikke kokes for fort, men heller ikke for sakte.

Når væsken er redusert, kan du sjekke om kjøttet er mørt og faller litt fra hverandre. Nå skal fettet ha skilt seg, og kjøttet skal brunes videre i fettet i 20–30 minutter. Rør et par ganger underveis så kjøttet ikke blir brent. Når svinekjøttet har trukket til seg det karamelliserte fettet og fått en gyllenbrun, sprø overflate, er det ferdig. Hell ut eventuell overflødig væske.

Dryss over koriander, chili, vårløk og peanøtter, og topp med en skvett limesaft. Server sammen med ris og grønnsaker.

Tips: Opplever du at væsken kokes bort for fort, har du nok hatt for høy varme. Ha i ½–1 dl vann, og sett ned varmen. Om du derimot ser at det er veldig mye væske igjen etter en time, justerer du opp varmen litt.

159
176     

Mango sticky rice

Mango sticky rice er en tradisjonell dessert i Thailand. Den slår an både hos store og små. Klebrig ris sammen med frisk mango og en kremet kokossaus – det er faktisk en helt uslåelig kombo. Mango sticky rice er egentlig en utrolig enkel rett å lage. Her er min versjon.

4 PORSJONER

3 dl klebrig ris (glutinous rice)

3 dl kokosmelk

150 g sukker

1 ts salt

2 mango sorte sesamfrø

UTSTYR

bambussteamer

tynt kjøkkenhåndkle

Skyll risen grundig under kaldt vann til vannet blir helt klart. Bløtlegg risen i minst 3 timer, gjerne natten over. Det gjør at risen blir myk og enklere å dampe.

Finn frem en bambuskurv og legg et rent, fint og tynt kjøkkenhåndkle over. Sil av vannet fra risen, og skyll risen et par ganger til. Fordel risen jevnt utover i bambuskurven. Lag en grop midt i risen og dekk til med kjøkkenhåndkle (pakk håndkleet over risen). Sett på lokket til bambusdamperen. Ha vann i en kasserolle som er litt mindre enn bambusdamperen. Bruk nok vann til at det ikke tørrkoker, men ikke så mye at risen får kontakt med vannet. Sett bambusdamperen med risen oppå kasserollen.

Kok opp og la risen få dampe i 20–25 minutter, til den er gjennomkokt. Prøvesmak på risen etter ca. 20 minutter, for å sjekke om den trenger noen minutter ekstra.

Mens risen damper, kan du lage kokoskremen. Varm opp kokosmelk i en kjele, og tilsett sukker og salt. Rør til sukkeret er oppløst. Sett til side.

Når risen er ferdig dampet, har du den over i en bolle. Vend kokoskremen inn i risen mens den fortsatt er varm. Rør forsiktig sammen slik at risen absorberer sausen.

Skrell mangoene og skjær dem i tynne skiver eller terninger. Server sammen med den lune risen. Dryss til slutt en klype sesamfrø over risen.

177

Har du lyst til å lage enkel og knallgod thaimat med ingredienser du finner i nærbutikken? Lær deg å lage digge vårruller, thai-taco og de aller beste curryene. Warunee Bolstad viser deg hvordan du balanserer smakene i enkle thai-inspirerte retter som fort blir hverdagsfavoritter! Se hvordan hun lager maten på TikTok: @namfonfoods og Instagram: @namfonfoods.

9 7 8 8 2 0 5 5 9 9 7 0 3

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.