Page 1


Strikk bunadskofte Oppskrifter til alle norske bunader © Gursli Berg Forlag 2018 Oppskrifter og tekst: Merete Norheim Myrdahl, 2018 Foto: André Clemetsen Omslag og bokdesign: Trine + Kim designstudio Satt med: Satyr og Telefon Papir: Tauro 140 g Repro: JK Morris Trykk og innbinding: Ednas print Printed in Bosnia & Herzegovina ISBN 978-82-93311-47-8 Det må ikke kopieres fra denne boken i strid med åndsverkloven eller avtale om kopiering inngått med KOPINOR, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Gursli Berg Forlag, Oslo www.gursliberg.no

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 6

2018-07-09 12:32


INNHOLD

Forord ................................................. 11

Rogalandsbunad ...............................71 Agderbunadene ............................... 75 Vestfoldbunad................................. 83 Telemarksbunadene......................... 89 Lundebybunad ................................ 95 Gudbrandsdalens festbunad og Grafferbunad ......................... 99 Romeriksbunad .............................. 105 Bærumsbunad og Østfoldbunad .......109 Løkenbunad ...................................115

OM BUNADSKOFTEN ......................... 15 Hvilken kofte passer til din bunad ......16 Bunadskofte med eller uten bunad......19 Lite eller mye mønster ..................... 20 Mørk eller lys kofte ......................... 23 Telle på knappene ........................... 24 Din for evig – med riktig behandling .. 24 STRIKKETIPS .................................... 26

BUNAD TIL BARNA ............................121 Oppskrift bunadskjole..................... 123 Oppskrift bunadsvest og -nikkers ..... 125 Oppskrift kort bunadskofte ............. 130

OPPSKRIFTER ................................... 33 Kort bunadskofte ............................ 33 Lang og innsvinget bunadskofte ........ 37

MATRISE – MØNSTER & BUNADER ... 136

BUNADSKOFTENE ............................. 45 Nordlandsbunad ............................. 45 Trønderbunadene............................. 51 Sunnmørsbunad.............................. 59 Sognebunad ................................... 63 Hardangerbunad og Vossabunad........ 67

FLERE MØNSTERBORDER ............... 143 Takk ..................................................148 Register ............................................. 154

7

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 7

2018-07-09 12:32


STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 8

2018-07-09 12:32


STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 9

2018-07-09 12:32


Jeg har mange bunadskofter, og denne til Vossabunaden bruker jeg ofte til hverdags.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 10

2018-07-09 12:32


FORORD

Å SKAPE GIR MEG RO I SJELEN … og av og til masse frustrasjon. Men når jeg endelig sitter der, med det ferdige resultatet i hendene, da kjenner jeg bare glede, lettelse og en enorm stolthet. Uansett strikkeferdigheter og kvalitet på strikkingen, så er selvgjort velgjort. En maske her og en maske der kan det bli mye vakkert av.

Så jeg strikket like godt en bunadskofte til meg selv. Bunaden min har et vakkert sølvbelte i livet og, som alle bunader, en skjorte med vide ermer. Koften er derfor vid og kort, og ermene er vide nederst, slik at skjorten ikke krøller. Etter det designet jeg en lang, innsvinget modell til bunader med rokokkoliv. Og nå har jeg også laget forskjellige mønster som ikke bare kan kombineres med de to koftemodellene, men også passe til alle norske bunader.

Mitt første strikkeplagg laget jeg som seksåring. Det var ikke like pent som farmors små, nydelige masker. Derfor begynte jeg å strikke med tykk, ren ull som kunne toves. Det ble kjempestore masker, helt av seg selv, og etter en runde i vaskemaskinen ble resultatet de fineste tovede luer, pannebånd og sokker.

Enhver må selvsagt få velge hva de vil ha utenpå bunaden sin, men jeg vil anbefale en kofte. Den er varm, praktisk og ikke minst mye rimeligere enn en bunadscape eller bunadsjakke.

Etter å ha strikket utallige tradisjonelle norske kofter og gensere fikk jeg behov for å skape egne design og mønster. Det startet med «Martekoften» til min kjære niese, så en genser til sønnen min, «Jørgen-genseren». Lille Julie har fått en egen kjole, Pernille en kåpe og moren min «Mor- og datterkoften», med vakre hjerter og masse symbolikk strikket inn.

På et venteværelse en dag sa en av sekretærene: «Strikker du?» «Ja», svarte jeg litt forskrekket. «Har du ikke mobiltelefon?» spurte hun. Jeg så rundt meg, og der satt det åtte andre med nesen ned i hver sin telefon. Det blir mange bunadskofter til av å vente.

Min mor og jeg har hver vår bunad fra Voss, og én bunadscape og ett bunadssjal som vi deler. Det ender alltid med at hun tar sjalet, og jeg står igjen med det jeg vil kalle det mest upraktiske ytterplagg som finnes, capen.

Så hva venter du på? En strikkeglad hilsen fra meg! Merete

11

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 11

2018-07-09 12:32


Ada i blå og Thea i rød Romeriksbunad (foran), og Hanne i blå Nordlandsbunad (bak).

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 12

2018-07-09 12:32


STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 13

2018-07-09 12:32


O M B U N A D S KO F T E N

OM BUNADSKOFTEN Det er visstnok 450 ulike bunader og drakter i Norge. Det er mange fellestrekk, men også klare forskjeller mellom dem. Det finnes bunader med og uten broderi på stakk, liv, skjorte og tilbehør. Noen bunader har belte i livet, andre har vest med kappe eller tunger. Vevde bånd og border går igjen. Det er oppskrifter på to grunnmodeller av bunadskoftene: en kort, vid modell og en innsvinget, lang modell. Begge modellene kan kombineres med et hvilket som helst mønsterdiagram i boken. Inspirasjon til farger og mønster på koftens krage og mansjetter har jeg hentet fra broderier, border og bånd fra de norske bunadene. Dermed kan jeg trygt si at det finnes oppskrifter til alle norske bunader i boken. Hvilken koftemodell, farge og mønster som passer til nettopp din bunad, kommer an på hva slags bunad du har. Hvis du har en av de 21 bunadene som er presentert i boken, finner du oppskriften på tilhørende bunadskofte der. Hvis ikke, finner du oppskriften som passer for din bunad i matrisen bak i boken (side 136). Velg først koftemodell til bunaden, og gå deretter til matrisen og finn ut hvilket mønsterdiagram som passer til din bunad. Så plukk og miks, miks og match. Det er lov å leke seg med farger og skape sin helt unike kofte som passer til akkurat deg og din bunad.

15

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 15

2018-07-09 12:32


Rød Floanbunad.

Vossabunad.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 17

2018-07-09 12:32


Min favoritt er den røde bunadskoften til Telemarksbunadene. Diagrammet til denne er Telemark 2 pü side 93.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 18

2018-07-09 12:32


O M B U N A D S KO F T E N

BUNADSKOFTE MED ELLER UTEN BUNAD Strikker du deg en bunadskofte, har du en lett, varm og behagelig kofte til å ha utenpå bunaden din på vei til eller fra de store anledningene. Men en bunadskofte er ikke bare et flott ytterplagg til bunaden din, den passer også utmerket til den «lille svarte», til jeans eller til en sommerlig kjole. Jeg er sikker på at et lite dykk i klesskapet gjør at du finner opptil flere antrekk din kofte kan passe til. Sett en sølje i halsen, og du er like pyntet til fest som dem med hele bunaden på.

19

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 19

2018-07-09 12:32


STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 44

2018-07-09 12:33


B U N A D S KO F T E N E

Bunadskofte til

NORDLANDSBUNAD … eller til en annen bunad med bladkrans

Fargene og mønsterborden i koften til Nordlandsbunaden er hentet fra stakken og forkleet og broderiene nede på stakken. Oppskrift kort bunadskofte på side 33.

45

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 45

2018-07-09 12:33


Thea i Vossabunad, og Ada i en gammel Hardangerbunad som hun har arvet av sin oldemor.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 66

2018-07-09 12:34


B U N A D S KO F T E N E

Bunadskofte til

HARDANGERBUNAD OG VOSSABUNAD … og andre bunader med åttebladroser og svartsøm Denne vakre Vossabunaden fikk jeg til min konfirmasjon. Farmor har brodert hardangersømmen på skjorten og forkleet. Som gift byttes hardangersømmen med svartsøm på skjorten, grønn kant settes nederst på stakken og perlebeltet byttes til belte med sølvstøler. Jeg er sikker på at det blant de andre bunadene også er slike modifiseringer for lett å kunne skille mellom gift og ugift. Med den svarte stakken og det røde livet passer det kanskje aller best med en svart kofte. Kontraststripen og stolpene kan like gjerne være grønne eller svarte. Mønsterborden på disse bunadskoftene er den klassiske åttebladrosen, som går igjen på skjorte og forkle, enten i hardangersøm eller i svartsøm, og på broderiet på bringekluten. Mange Hardangerbunader har også vevde bånd, så kanskje du heller vil at kragen og mansjettene på koften din skal ha dette uttrykket? Da kan diagrammene fra Vestfold, Telemark og Agder passe godt. Oppskrift kort bunadskofte på side 33.

67

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 67

2018-07-09 12:34


Hanne i sin mors Vossabunad og Thea i Ã…mlibunad.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 74

2018-07-09 12:35


B U N A D S KO F T E N E

Bunadskofte til

AGDERBUNADENE … eller bare fordi du vil ha denne

Blant Agderbunadene finnes det store variasjoner, men også flere fellestrekk. Bunadskoftene til Agderbunadene har fått to veldig forskjellige border. Den ene borden er inspirert av selene og beltet til Aust-Agder Åmlibunad. Den andre er hentet fra broderiet på en Vest-Agder-veske. Går du for borden inspirert av selene, passer også diagrammene til Vestfold og Telemark godt, eller den enkle borden til Bærum og Østfold i rødt og grønt. Oppskrift kort bunadskofte på side 33.

75

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 75

2018-07-09 12:35


STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 82

2018-07-09 12:36


B U N A D S KO F T E N E

Bunadskofte til

VESTFOLDBUNAD … og andre bunader med vevde bånd

Vestfold Husflidslags kvinnebunader kommer i flere varianter, med og uten forkle og med forskjellige farger på stakk og liv. Felles for de fleste er et vakkert vevd belte og bånd nede på stakken. Denne bunadskoften er inspirert av dette båndet. Diagrammet til Agder eller Telemark kan også passe godt. Oppskrift kort bunadskofte på side 33.

83

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 83

2018-07-09 12:36


Hanne i beltestakken fra Bø i Telemark.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 88

2018-07-09 12:36


B U N A D S KO F T E N E

Bunadskofte til

TELEMARKSBUNADENE … mye vil ha mer, eller enkelt og rent

I Telemark finnes det et hav av variasjon på bunadsfronten. For et ikke trenet øye kan de se ganske like ut. Det mange har felles de smale eller brede og fargerike vevde beltene i livet. Så her er det bare å velge det diagrammet du liker best og som du synes passer best til deg og din bunad. Alle de tre alternativene passer til de fleste bunadene fra Telemark. I tillegg kan du ta en titt på diagrammene til Vestfold og Agder. Oppskrift kort bunadskofte på side 33.

89

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 89

2018-07-09 12:36


STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 94

2018-07-09 12:37


B U N A D S KO F T E N E

Bunadskofte til

LUNDEBYBUNAD … og til andre bunader med broderte blomster Mange bunader kommer i flere utgaver. Lundebybunaden kommer i blått og i hvitt. Og den blå og den vinrøde bunadskoften, med den samme mønsterborden på krage og mansjetter, passer like godt til begge bunadene. På den vinrøde bunadskoften er stolpene holdt i samme farge som selve koften, mens den blå har fått stolper i samme farge som kontraststripen. Små detaljer som skaper forskjellig uttrykk. Du velger. Ønsker du en enklere og renere bord, kan diagrammet fra Gudbrandsdalen og Rogaland passe fint til Lundebybunaden. Oppskrift kort bunadskofte på side 33.

95

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 95

2018-07-09 12:37


Thea i Trønderbunad fra Sør-Trøndelag og Hanne i festbunaden fra Gudbrandsdalen.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 98

2018-07-09 12:37


B U N A D S KO F T E N E

Bunadskofter til

GUDBRANDSDALENS FESTBUNAD OG GRAFFERBUNAD

… og flere bunader med broderte blomster og blader på stakk og liv To vakre bunader, som begge finnes med svart og blå stakk. Den svarte koften har fått lyseblå stolper, den andre dyprøde. Så her ser du at det opplagte ikke nødvendigvis er det fineste? Gult og grønt passer sikkert også til. Ønsker du en bord med mer blomster, kan diagrammet fra Lundebybunaden eller Løkenbunaden også passe. Oppskrift kort bunadskofte på side 33.

99

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 99

2018-07-09 12:37


STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 104

2018-07-09 12:38


B U N A D S KO F T E N E

Bunadskofte til

ROMERIKSBUNAD … er helt genuin

Den hvite koften er fin til alle de tre bunadsfargene, rød, grønn og blå, om du strikker kragen og mansjettene i fargene til den respektive bunaden. Det okerfargede broderiet er likt på alle tre. Har du Follobunad eller en av Trønderbunadene, kan denne mønsterborden også passe til dem. Oppskrift kort bunadskofte på side 33.

105

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 105

2018-07-09 12:38


Hanne i Bærumsbunaden.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 108

2018-07-09 12:38


B U N A D S KO F T E N E

Bunadskofte til

BÆRUMSBUNAD OG ØSTFOLDBUNAD … og andre bunader med striper i stakk, forkle og belte Til disse bunadene har jeg tegnet et klassisk rent og stilfullt mønster som gjør at det også kan passe til flere andre bunader. Velger du riktig farge på koften, kragen og mansjettene, kan du bruke dette diagrammet nesten uansett hvilken bunad du har. Oppskrift kort bunadskofte på side 33.

109

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 109

2018-07-09 12:38


STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 114

2018-07-09 12:39


B U N A D S KO F T E N E

Bunadskofte til

LØKENBUNAD … og andre bunader med små blomster

Løkenbunaden finnes i blått og svart, med like rustrøde, grønne og gule farger på broderiene. Mønsterborden på bunadskoften går derfor i rustrødt, grønt og gult. En lys kofte passer til begge bunadsfargene ved å velge blå eller svart bunnfarge på krage og mansjetter. På denne koften er det også lagt inn et lite mønster i stolpene. Det er mange bunader med blomsterbroderi, så om du synes mønsteret til Gudbrandsdalen eller Lundeby passer bedre, bruker du det. Strikk med 2 eller 3 farger, og broder resten etterpå. Oppskrift kort bunadskofte på side 33.

115

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 115

2018-07-09 12:39


Pernille og tante Hanne i bunader fra Voss. Borden nederst pĂĽ bunadskjolen er den samme som i kragen og mansjettene pĂĽ bunadskoften.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 120

2018-07-09 12:39


Mønsterborden til nikkersen er den samme som diagrammet til bunadskoften den skal stå til. Denne borden tilhører bunadskoften til Romeriksbunaden på side 106.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 126

2018-07-09 12:39


STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 134

2018-07-09 12:39


STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 135

2018-07-09 12:39


M AT R I S E

MATRISE Hvordan bruke matrisen og velge koftemodell og en mønsterbord som passer til din bunad. Først bestemmer du deg for om du ønsker den korte, vide eller den lange, innsvingede modellen. Har du bunad med belte i livet, kan det være like fint med den korte, vide koften (oppskrift side 33). Har du en bunad med kapper på vesten, synes jeg det er penest med den lange koften som rekker nedenfor den (oppskrift side 37). Om du likevel ønsker den korte, vide modellen, kan du strikke koften så lang at den likevel rekker nedenfor vesten. Videre bestemmer du deg for hvilken mønsterbord du ønsker på kragen og mansjettene. Om din bunad ikke er en av dem som er avbildet i boken, går du inn i matrisen og finner din bunad (eller en du vet ligner en god del), og leser av hvilken mønsterbord som kan passe. Er bunaden din avbildet, kan det likevel hende at du ønsker en annen mønsterbord. Les av i matrisen, og se hvilke andre diagram som kan passe, eller blad i boken og velg selv.

136

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 136

2018-07-09 12:40


M AT R I S E

Så har du kommet til valg av farger. Hvilke farger er det i bunaden, og hva kler du best? I boken har jeg forsøkt å vise ulike alternativer til bunnfarge på koftene. Det mest opplagte er kanskje å velge samme farge som stakken, men som du ser, er mulighetene mange. Uansett om du velger mørk eller lys bunnfarge på koften, kan bunnfargen på kragen og mansjettene enten være likedan som koften eller motsatt, lys eller mørk. Valg av kontraststripen og stolpene må du også bestemme deg for. Ta med noe fra bunaden når du kjøper garn, så er du sikker på å komme så nær som mulig fargene i din bunad. Så er det bare å sette i gang og strikke, og du vil få din helt unike jakke ingen kanskje har maken til, men som passer perfekt til deg og din bunad. (Kilde bunader oppgitt i matrisen: «Norges Bunader», Heidi Fossnes, Cappelen Damm Faktum, 2012)

137

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 137

2018-07-09 12:40


STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 140

2018-07-09 12:40


Vossabunad.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 141

2018-07-09 12:40


REGISTER

A

E

Agderbunad ............................. 74–81, 83, 89 Alpakkagarn ............................................ 26 Asker .............................................. 138–139 Askøy .............................................. 138–139 Aust-Agderbunad ................................ 75, 78 Austevoll ......................................... 138–139

ermer ......................................................35 ermer, strikking ....................................... 38 Etne ................................................ 138–139

F

Fana ................................................ 138–139 farge.................................................. 26, 27 fargekombinasjon .....................................27 fargevalg ....................................... 15, 20, 23 fasong, bunad ...........................................16 Finnmark ......................................... 138–139 Fitjar ............................................... 138–139 Flesberg........................................... 138–139 Floanbunad ......................... 17, 41, 50, 54, 57 Flå .................................................. 138–139 Follo, diagram ........................................ 147 Follobunad ............................................. 105 for- og bakstykke ......................................35

B

Bardu og Målselv .............................. 138–139 barnebunad ......................................120–129 behandling .............................................. 24 belte........................................................16 belte, vevd .............................................. 89 beltestakk ............................................... 88 Bergen............................................. 138–139 bladkrans ................................................ 45 bladranke .................................. 51, 53, 54, 71 blomster, mønster....................................115 blomsterbroderi ............... 51, 101, 102, 115, 117 bol, strikking ........................................... 38 broderi ....................................................59 broderte blomster ............................... 95, 99 brokade .................................................. 63 bunad med bladkrans ............................... 45 bunad med blomster .................................. 71 bunad med broderi ....................................59 bunad med rokokkoliv og kappe på vesten ................................... 51 bunad med vevde bånd ............................. 83 bunadskjole .........................120, 122, 123, 129 bunadskofte, barn ............................. 130–132 bunadskofte, oppskrift......................... 33, 37 bunadsnikkers, barn ..........................126, 128 bunadsvest, barn............................... 125–127 bærestykke .............................................. 34 bærestykke, strikking ............................... 39 Bærumsbunad ....... 41, 50, 63, 75, 108–113, 142

G

garn ............................................. 26, 33, 37 garnmengde ....................................... 33, 37 Gol og Hemsedal .............................. 138–139 Grafferbunad .............................. 99, 102, 103 Granvin ........................................... 138–139 grunnmodell ...................15, 32, 33, 36, 37, 41 grunnmodell, kort ................................32, 41 grunnmodell, lang og innsvinget ............36, 41 Gudbrandsdalens festbunad ............51, 56, 95, 98–103, 115

H

Hadeland ......................................... 138–139 Hardangerbunad ....................... 21, 63, 66–68 Hedmark ......................................... 138–139 Hillesvåg Ullvarefabrikk............................ 26 håndstrikket modell ................................ 150

154

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 154

2018-07-09 12:41


REGISTER

håndvask ................................................ 24

montering ..................................... 31, 35, 40 mønster til krage og mansjetter.................. 34 mønsterborder ....................................... 143 mønsterdiagram............................. 15, 34, 38

I

Inca Alpakka ........................................... 26 Indre Sogn ....................................... 138–139 Iveland ............................................ 138–139

N

Nedre Buskerud ................................ 138–139 Nedre Numedal ................................ 138–139 Nes ................................................. 138–139 Nord-Østerdalen............................... 138–139 Nordfjord ......................................... 138–139 Nordfjord ............................. 63, 138–139, 145 Nordhordland................................... 138–139 Nordlandsbunad ....................... 13, 23, 45–47 Nordmøre ........................................ 138–139 Norske bunader Oslo ............................... 150 Numedal, nedre ................................ 138–139 Numedal, øvre .................................. 138–139

J

Jondal.............................................. 138–139 Jølster ............................................. 138–139

K

koftemodell ........................ 15, 20, 33, 37, 136 kontraststripe ..................................... 20, 39 krage ...................................................... 34 krage, strikking........................................ 39 Krødsherad ...................................... 138–139 Kvam............................................... 138–139 Kvinnherad ...................................... 138–139

O

L

Ofoten............................................. 138–139 oppbevaring ............................................ 24 Os ................................................... 138–139 Os, diagram ........................................... 144 Oslo ................................................ 138–139

Lier ................................................. 138–139 liv, høyt ...................................................16 liv, kort....................................................16 Lofoten ........................................... 138–139 Lundebybunad................. 4–5, 22, 23, 94– 97, 99, 115, 116, 122, 129, 140, 151 Luster ............................................. 138–139 Løkenbunad ............ 20, 21, 42–43, 99, 114–119

P

pinnevalg ................................................ 30 pinnevalg ........................................... 33, 37

M

R

Marie Aasen ..................................... 138–139 Masfjord .......................................... 138–139 maskinstrikket modell ............................. 150 matrise ............................. 15, 136, 138¬¬–139 Meldal ............................................. 138–139 modell, innsvinget og lang .......... 15, 16, 37–39 modell, kort og vid ..................... 15, 16, 33–35

Rauma FinullPT2 ........................... 26, 27, 37 Rauma Ullvarefabrikk ............................... 26 Rennebu .......................................... 138–139 rensing ................................................... 24 Ringerike ......................................... 138–139 Rogalandsbunad ........................51, 70–73, 95 rokokkoliv........................................... 16, 51

155

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 155

2018-07-09 12:41


REGISTER

Romeriksbunad .... 12–13, 47, 104–107, 122, 126 Romsdal .......................................... 138–139 Rondastakk ...................................... 138–139 rose med bølge ................................... 52, 53 rundpinne ............................................... 30 Rutestakk Valdres ............................. 138–139 Røros .............................................. 138–139

Troms ............................................. 138–139 Trønderbunad .......... 52, 53, 54, 51–57, 98, 105 Tumi Alpakka og Ull ................................ 26 Tydal ............................................... 138–139 Tysnes ............................................. 138–139

U

Ullgarn ................................................... 26 Utne ............................................... 138–139

S

Samnanger ....................................... 138–139 Sigdal og Eggedal .............................. 138–139 Sigdal og Eggedal, diagram ....................... 146 snø-rens ................................................. 24 Sognebunad ....................................... 62–65 Solør og Odal ................................... 138–139 Sotra ............................................... 138–139 Stolpe .......................................... 35, 39–40 Stord ............................................... 138–139 strikkefasthet .......................................... 30 strikkepinner........................................... 30 strikketips........................................... 26–31 strikking, nedenfra og opp ................... 34, 38 strikking, ovenfra og ned .......................... 34 Strømmen Husflid .................................. 150 strømpepinne .......................................... 30 størrelse ............................................ 33, 37 Sunnmørsbunad .............................23, 58–61 Svalbard .......................................... 138–139 svartsøm ................................................. 67 Sælbu .............................................. 138–139 Sør-Østerdalen ................................. 138–139 Sørfjorden og Ullensvang ................... 138–139

V

Valdres ............................................ 138–139 Valdres, øvre .................................... 138–139 Valle i Setesdal ................................. 138–139 vask ....................................................... 24 vekre, diagram ..........................................55 vest .........................................................16 Vest-Agderbunad ......................................75 Vest-Telemarksbunad ........................... 21, 91 Vestfoldbunad .....................75, 84, 82–87, 89 Vestoppland ..................................... 138–139 Vigra og Søre Sunnmøre .................... 138–139 Voss, bunadskofte .....................................10 Vossabunad ............ 17, 63, 66–68, 74, 120, 141

Ø

Østfoldbunad ................... 63, 75, 109, 111, 112 Øvre Hallingdal ................................ 138–139 Øvre Numedal .................................. 138–139 Øvre Valdres .................................... 138–139

Å

Åmlibunad ........................ 8–9, 74, 75, 77, 81 åttebladrose ............................................ 67

T

Telemarksbunad ........18, 20, 23, 75, 83, 88–93 tilpasning........................................... 33, 37 Tinn ................................................ 138–139 Tranum Røer.................................... 138–139

156

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 156

2018-07-09 12:41


Vossabunad og Ã…mlibunad.

STRIKKBUNADSKOFTE_innmat.indd 160

2018-07-09 12:41


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.