Helsinki Finland

Page 1

HELSINKI FINLAND

PINK SKATEBOARD


HELSINKI

HELSINKI Pohjoisen Euroopan pääkaupunki, kotikaupunkimme Helsinki, on meille rakas. Se on joskus kylmä ja harmaa, mutta sieltä löytyy monen harmaasävyn lisäksi lukematon kirjo muitakin sävyjä. Me tallensimme niistä muutaman. Tämän kirja on tarkoitettu kaikille, jotka Helsingin kaduilla ja kujilla liikkuvat. Me päätimme kiertää kävellen reitin, jonka varrella olisi paljon mielenkiintoisia paikkoja ja liikkeitä. Mihin veisimme ystävän joka ei koskaan ole ollut Helsingissä? Valitsimme reitin, joka kulkee Punavuoresta Esplanadin puistoon. Sieltä jatkoimme matkaa Senaatintorin kautta Aleksanterinkadun liepeille. Päivästä tuli ikimuistoinen. Kirjasta löytyy vinkkejä jopa paljasjalkalaisille Helsinkiläisille. Tämä kirja on kuitenkin vain pieni kurkistus Helsinkiin, mutta pienestäkin retkestä voi nauttia. Päivä on mukava aloittaa aamukahvilla tunnelmallisessa kahvilassa. Tervetuloa mukaan retkelle! Elina ja Johanna

Copyright © ISBN 978-952-7007-05-1 Johanna Nordblad johannanordblad.com Elina Manninen elinamanninen.com


MOKO MARKET CAFÉ

MOKO MARKET CAFÉ Moko Market Café on persoonallinen, ihanan värikäs ja valoisa kahvila sekä sisustuskauppa, joka sijaitsee Helsingin Punavuoressa. Kahvila on tunnettu ihanista leivistään, salaateistaan ja hyvästä kahvistaan. Sisustuskaupan hyllyiltä löytyy vintage-esineitä, vanhoja intialaisia kalusteita, ekohenkisiä vaatteita sekä yllättäviä tavaroita, jotka herättävät huomiota ja piristäisivät varmasti jokaista kotia. Tiloissa toimii myös Kaffa Roastery kahvipaahtimo, josta saa paikan päällä paahdetuista kahvipavuista tehtyä herkullista erikoiskahvia.

Osoite: Perämiehenkatu 10 Puhelinnumero: 09 415 04555 Avoinna: ma–pe 9–19, la 10–17 Web-sivu: moko.fi

2


MOKO MARKET CAFÉ

AAMUPALA Kävelemme sisään. Isojen ikkunoiden läpi tulvii luonnonvaloa ja valaisee paikan pehmeästi. Intialaisten mausteiden värit sekoittuvat herkkiin pastellisävyihin luoden herkullisen tunnelman. Kahvila sijaitsee kaupan perällä ja päästäksemme sinne, joudumme ihailemaan matkalla jo montaa esinettä. Takaseinällä aukeaa käsin tehty taideteos ja sen edessä on sekalainen kokoelma erilaisia pöytiä ja tuoleja. Täällä voisi viihtyä kokonaisen päivän. Ilmainen Wi-Fi -verkko toimii moitteettomasti.

Valitsimme aamupalaksi lohileivät. Sydämen muotoon leivottu leipä oli kaunis. Ruoat valmistetaan pieninä määrinä paikan päällä. Lähiruoka, tuoreus ja luomu ovat arvoja, joita kahvila haluaa korostaa.


Sokeriherkkujen lisäksi listalta löytyy myös salaatteja ja smootheja sekä pastaa ja keittoja lounaaksi.


Hyllyiltä löytyy yllättäviä tavaroita, jotka herättävät huomiota ja piristäisivät varmasti jokaista kotia.


Ihana peili. Meidän mielestämme se vähän vääristää tai ehkä juuri se onkin tämän peilin tarkoitus.


Hyllyt notkuvat tarpeellisia ja tarpeettomia tavaroita villalangoista kameroihin.


MOKO MARKET CAFÉ

THINK RICH LOOK POOR Tavaraa löytyy eri puolilta maailmaa. Vaaleansininen vanha mopo seisoo tukevasti ikkunan edessä sulassa sovussa juuri sen persoonallisen sohvan vieressä, johon on todella helppo ihastua. Yllättävien esineiden kirjo saa väistämättä mielikuvituksen juoksuun ja antaa täysin odottamattomia ja uusia ideoita sisustamiseen.

Hetken kiertely hyllyjen välissä ja mukaan voisi helposti tarttua käsintehtyä saippuaa, intialainen kaappi tai saappaat.


Tuotteiden m채채r채 on loputon, mutta samaa tuotetta saattaa olla myynniss채 vain muutama kappale.


KynttilÜitä, kirjoja ja purkkeja. Ihan kaikkea on ihan pakko koskea.


MOKO MARKET CAFÉ

FUCK FASHION Ekologisesta muodista on tulossa muotia. Kaupasta löytyy pitkä rekki erilaisia vaatteita ja asusteita. Lapsille löytyy kattava mallisto mekkoja, paitoja ja housuja. Tyylillisesti vaatteet poikkeavat valtavirrasta ja täältä voi tehdä todellisia löytöjä. Vaaterekin vierestä löytyy värikkäät tyynyliinat, kirjavat keittiöpyyhkeet, pellavaiset pöytäliinat ja silkistä valmistetut peitot. Näppärille käsille kaupasta löytyy myös sisustuskankaita, joista voi ommella sen, mitä kaupasta ei valmiina löydy. Helsiki-matkaa suunnitellessa tämän kahvilan osoite kannattaa kirjoittaa ylös. Lauantaisin päivä kannattaa aloittaa Mokon herkullisella brunssilla. Aamiaispöytä on katettuna joka lauantai klo 10.00 - 13.00.

Menestyksekäs konsepti jatkaa kulkuaan ja huhtikuussa 2013 Moko Market & Cafe avasi uuden myymälän Helsingin Sörnäisiin osoitteeseen Vilhonvuorenkatu 11.


Kiitos kahvista. Me jatkamme matkaa.


TELAKKARANTA

TELAKKARANTA Helsingin Hietalahden telakka-alueen teollinen historia on päättynyt ja se kuuluu Helsingin keskustan läheisyydessä viimeisiin varhaista teollisuutta edustaviin ympäristöihin. Kävelemme vanhasta portista sisään telakka-alueelle, jonka kehitys alkoi 1860-luvulla Adolf Törngrenin saatua luvan sen perustamiseen. Harvat vastaantulijat ja 1900-luvun taitteen punatiilinen teollisuusarkkitehtuuri luovat rauhallisen ja uinuvan tunnelman. Vanhan satamaradan osuudet, nosturit, laiturirakenteet ja rakennuksen seinissä olevat vanhat kyltit luovat nostalgisen tunnelman. Kulttuurihistoriallisesti merkittävin ja lähes alkuperäisenä säilynyt rakennus on arkkitehti Sune Maconin suunnittelema, vuonna 1916 rakennettu konepajahalli. Nykyinen telakkatoiminta on siirtynyt Telakkarannasta ja keskittynyt Hernesaareen. Asemakaavan muutos, joka Telakkarantaan on laadittu, mahdollistaa telakka-alueen muuttamisen asuin-, kulttuuri-, liike- ja toimitilakäyttöön. Kehitys on lähtenyt käyntiin ja voit bongata Telakkarannasta mm. Taitoliikuntakeskuksen, musiikki- ja kulttuuritalo Nosturin tai Makia Clothingin. Telakkaranta on kaunis alue, joka kehittyy vauhdilla. Toivottavasti alue pyritään säilyttämään, alue kehittyy vilkkaaksi keskukseksi ja alueen vanhat rakennukset saavat niille kuuluvan suojelun.


Vanhat nosturit on onneksi j채tetty alkuper채isille paikoilleen.


Alueelta lรถytyy vanhoja satamaradan osuuksia.


Paikka kehittyy vauhdilla. Vielä sieltä löytyy paljon eritasoista graffititaidetta.


TELAKKARANTA Taitoliikuntakeskus Osoite: Telakkakatu 8 Puhelinnumero: 010 321 1545 Avoinna: ma–pe 10–22, la–su 10–20 Web-sivu: taitoliikuntakeskus.fi

Nosturi/ELMU ry Osoite: Telakkakatu 8 Puhelinnumero: 09 68118810 Avoinna: ma–pe n.10–17 Web-sivu: elmu.fi


T채m채 on meid채n lemppari. Jatkamme matkaa.


LOFTIS

LOFTIS Kurkistamme sisään ikkunasta. Loftis näyttää enemmänkin työhuoneelta kuin liiketilalta, mutta sisään kannattaa astua rohkeasti. Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy suureen kauniiseen kattokruunuun, jonka jälkeen katse alkaa kierrellä kauniissa esineissä, joita paikka on pullollaan. Osa esineistä on perinteisiä design tuotteita, mutta hyllyiltä löytyy monta kummallista tavaraa, joista ei heti osaa edes arvata, mihin tarkoitukseen ne on suunniteltu. Myyntitila sekoittuu työtilaan ja huoneen perällä ollaan työn touhussa ompelemassa ihanan värisiä kankaita. Kaupassa myydään designin lisäksi uuniikkituotteita ja omaa persoonallista tuotantoa. Jos sinulla on idea, jota itse et osaa toteuttaa, kannattaa käyttää hyväkseen Loftiksessa olevaa ammattitaitoista verhoilu- ja ompelupalvelua. Jos kaipaat jotain todella persoonallista, täällä kannattaa käydä.

Loftis Osoite: Tarkk'ampujankatu 15 Puhelinnumero: 041 501 0716 Avoinna: ti-to 11–18, pe 11–17, la 10–14 Web-sivu: loftis.fi


PolkupyÜrän vanteesta ja vanhoista lampuista tehty kattokruunu kuvastaa kaupan mielikuvitusrikasta otetta.


LOFTIS

OLD NEW Myymälässä on yksi iso puinen varastohylly. Hyllystä löytyy kattava valikoima erilaisia lehtitelineitä, ihania vintage tapetteja ja pehmeitä tyynyjä. Seinälle on ripustettu näyttävästi erilaisia koukkuja, joka saa seinän muistuttamaan enemmänkin taideteosta, kuin myymäläsisustusta. Naulakot ovat Ruotsalaisen Maze Inc:in designia. Naulakot ovat leikkisiä ja kauniita, mutta sen lisäksi Maze Inc käyttää tuotteiden valmistuksessa kestäviä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja läpi koko tuotannon. Loftiksen valikoimasta löytyy myös erilaisia julisteita ja postikortteja. Tämä on hyvä paikka valita postikortit ystäville, jos haluaa lähettää omaperäisen tervehdyksen.

Sininen valas, keltainen ankka, punainen siili, valkoinen puu, vihreät räpylät, musta juna vai oranssi rusetti? Vaikea päättää, mikä naulakoista on hienoin.


V채rikk채it채 postikortteja kaikille kavereille.


Viiskulma on levykauppojen mekka. Lisäksi löytyy ravintola, kahvila, vaateliike, antiikkikauppa, kampaamo sekä pölynimuripussimyymälä.


BOARD SPORT

BOARD SPORT Board Sport on longboard-lautailuun erikoistunut liike. Alan harrastajille sieltä löytyy välineitä niin alamäkilaudoista slalomiin kuin työmatka-lautailuun. Kattavasta valikoimasta löytyy sekä alan uusimmat hitit että vanhat klassikot. Talven tullen Board Sportissa myydään lonkkareiden lisäksi suksia, lumilautoja ja snowskateja. Ovessa roikku "OPEN"-kyltti, ikkunassa on värikkäitä lautoja ja vielä värikkäämpiä renkaita. Kenen tahansa ohikulkijan on hyvin vaikea vastustaa kiusausta kurkistaa liikkeen ovesta sisään, vaikkei rullalaudoista mitään ymmärtäisikään.

Osoite: Albertinkatu 17 Puhelinnumero: 040 574 2514 Avoinna: ma–pe 9–19, la 10–17 Web-sivu: boardsport.fi


Vaikka ei olisikaan alan harrastaja, t채nne kannattaa astua sis채채n. Saattaa olla, ett채 ulos astuessaan on.


Laudat näyttävät niin hyviltä, että tekisi mieli kokeilla niistä jokaista.


BOARD SPORT

LONGBOARD Palvelu on ystävällistä ja hyvää. Lautaa ostaessa saa valita haluamansa kokoonpanon käyttötarkoituksen mukaan. Paikan omistaja auttaa mielellään ja kaupasta saa lautoja lainaksi myös testikäytöön.

Lonkkari on mahtava tapa kulkea Helsingissä. Kaikkialla on hyvät asfaltoidut kävelytiet ja isoilla pehmeämmillä renkailla pidemmätkin välimatkat taittuvat mukavasti.


Paljon renkaita. Isoja, pieniä, pehmeitä, kovia ja kaikissa väreissä. Palvelu on ystävällistä ja hyvää. Päivitämme lautamme renkaat uusiin. Sinisiin.Erilaisia alan tapahtumia järjestetään Helsingissä jatkuvasti. Niistä löytyy tietoa esim. Board Sportin Facebook sivuilta.M채en ei tarvitse olla iso. 3B:n raitiovaunupys채kkikin k채y.


DIGELIUS MUSIC

DIGELIUS MUSIC Digelius Music on maailmankuulu maailmanmusiikin levykauppa, joka on toiminut vuodesta 1971 asti ja jossa ei myydä rokkia. Sen sijaan sieltä löytyy yksi pohjoiseuroopan suurin valikoima jazz-, kansanmusiikki- ja klassisen musiikin äänitteitä, lp- ja cd-levyjä. Tämän liikkeen tunnelma täytyy kokea itse. Kun astumme liikkeeseen sisään, kaupan omaleimainen tunnelma ottaa valtaansa ja tuntuu, kuin olisi matkustanut ajassa taaksepäin. Uusien ja käytettyjen levyjen määrä on valtava. Levyjen suuresta määrästä ja vaihtuvuudesta johtuen, tässä liikkeessä on käytävä paikanpäällä internet-shoppailun sijaan. Se on hienoa.

Digelius Music Osoite: Laivurinrinne 2 Puhelinnumero: 09 666 375 Avoinna: ma–pe 11–18, la 10–16 Web-sivu: digelius.com


Jos et tiedä mitä etsit, kannattaa kysyä. Tässä kaupassa kysyjälle vastataan aina.


DIGELIUS MUSIC

JAZZ Digeliuksessa etusijalla on musiikki. Levyt ja cd-levyt ovat hyllyissä tai vanhoissa pahvilaatikoissa, tussilla nimikoituina. Kalusteet sopivat samaan tunnelmaan. Istahda vanhaan nojatuoliin, sulje silmäsi ja kuuntele musiikkia. Löydä aarteita, joita ei löydy mistään muualta. Digeliuksessa voit helposti unohtaa hetkeksi ulkona olevan maailman. Jos käyt Viiskulmassa, käy Digeliuksessa!

Ihana paikka kuunnella haluamaansa levyä, keskustella siitä omistajan kanssa, joka on intohimoinen musiikin ammattilainen tai istahtaa hetkeksi ja nauttia tunnelmasta.


Digeliuksessa musiikki menee aina etusijalle.


BROOKLYN CAFE

BROOKLYN CAFE Fredrikinkadulta löytyy pieni ja tunnelmallinen kahvila, Brooklyn cafe. Se on kuin pala New Yorkia Helsingissä. Amerikkalaisten siskosten pitämästä kahvilasta saat herkulliset kahvit, bagelit, browniet ja muffinssit. Palvelu on aina ystävällistä. Kahvilassa on ilmainen Wi-Fi.

Brooklyn cafe Osoite: Fredrikinkatu 19 Puhelinnumero: 046 632 1087 Avoinna: ma–pe 7.30–19, la 9–17.30 Facebook-sivu: facebook.com/Brooklyn-Cafe


Brooklyn Cafen kahvi on paahdettu Kaffa Roasteryssa.


BROOKLYN CAFE

EI HÄTÄÄ Brooklyn Cafe on pieni ja siellä on tiivis tunnelma. Jos tilaa ei löydy sisältä, kahvin voi juoda myös ulkona penkillä. Brooklyn Cafen itsetehdyt leivonnaiset, bagelit ja muut herkut on valmistettu perinteiseen amerikkalaiseen tapaan. Bagelit ovat olennainen osa amerikkalaista ruokakulttuuria. Jos New Yorkista löytyvät Amerikan parhaat bagelit, Helsingin parhaat löytyvät Brooklyn Cafesta. Kätevästi sinne pääsee fillarilla, lonkkarilla tai 3B ratikalla.

Ihanat kahvilat ovat aivan ihania. Niistä saa ihanaa kahvia.


Ulkona asiakaspaikkoja on noin kaksi.


THE BARBER SHOP

THE BARBER SHOP Hiustenleikkuun tarpeessa? Rody Maherin parturi henkii rockabillyn aikaa ja palvelu on englanniksi, mieheltä miehelle. Iso-Britannialaisella Rodylla on 20 vuoden kokemus parturoinnista.

The Barber Shop Osoite: Fredrikinkatu 19 Puhelinnumero: 09 671 197 Avoinna: ma–pe 10–18.30 Web-sivu: thebarbershop.fi


Hinnat: leikkaus 32â‚Ź, pojat alle 16v 21â‚Ź.


GARAGELAND

GARAGELAND Jos pidät Elviksestä, rockabillystä, haluat jutella Roy Orbisonin kanssa tai sanoa vihkivalasi Elvikselle tai muulle hörhölle in the pink wedding chapel niin tämä on se paikka. 50–60 -luvun vaatteita sekä miehille että naisille. Think pink!

Garageland Osoite: Fredrikinkatu 19 Puhelinnumero: 09 694 8898 Avoinna: ma–pe 11–19, la 10–17 Web-sivu: garageland.fi


PEROBA

PEROBA Sisustusliike Peroba sijaitsee Uudenmaankadun ja Fredrikinkadun kulmassa. Näyteikkunaan asetellut kotoisat huonekalut houkuttelevat astumaan sisään ihailemaan Peroban aarteita.

Peroba Osoite: Fredrikinkatu 33 Puhelinnumero: 040 555 0795 Avoinna: ma–pe 10–18, la 10–15 Web-sivu: peroba.fi


R채symattoja, huonekaluja, jakkaroita, valaisimia, koukkuja ja kaikkea muuta kaunista.


PEROBA

POLY Perobaan voi tulla haaveilemaan, tehdä löytöjä tai sisustaa rustiikkisella tehdastunnelmalla vaikka koko kotinsa. Pienellä hinnalla saattaa löytää vaikka mitä pientä, mutta hintavaakin tavaraa löytyy. Osa tuotteista on tehty kierrätysmateriaaleista, kuten purkupuusta, käytetystä nahasta tai metallista. Tuotteita tuodaan mm. Etelä-Amerikasta.

Kaupassa oli kiva kuvata. Valo on kaunis.Täällä on parasta pitää rullalauta kainalossa. Myyjät antavat rauhassa katsella ja ihailla sekä vastailevat iloisesti kysymyksiin.Peroban tuotteita voi tilata myรถs verkkokaupan kautta kotisohvalta. Matka jatkuu.


Punavuoren 1800-luvun lopulla rakennettujen tunnelmallisten kortteleiden keskelle j채채 sympaattisia sis채pihoja.


Ohikulkiessaan sis채pihoille kannattaa poiketa ihastelemaan vanhaa arkkitehtuuria.


Niistä saattaa tehdä myös yllättäviä löytöjä ja keksiä hauskaa tekemistä.


SUSHIBAR

SUSHIBAR Sushibar yhdistää japanilaistyylisen ruokailun ja skandinaavisen muotoilun. Helsingistä löytyy kolme Sushibaria, joista jokaisella on oma luonteensa. Sushibaarin ruoka on valmistettu laadukkaista raaka-aineista. Lounasta tarjoillaan arkipäivisin 11–15 ja iltaisin Sushibar on avoinna myöhään! Vaikka Sushibar on kooltaan pieni, siellä on mukava tunnelma.

Sushibar Osoite: Uudenmaankatu 15 Puhelinnumero: 010 666 8456 Avoinna: ma–to 11–22, pe 11–23, la 14–23. Lounas ma–pe 11–15. Web-sivu: sushibar.fi


SUSHIBAR

Isoista ikkunoista on kiva katsella Punavuoren tai Sushibarin el채m채채.


Uudenmaankatu 16:sta löytyy yksi Helsingin suurimmista taidetarvikeliikkeistä, Tempera. Tällä kadulla ei voi kävellä astumatta sinne sisään.


IVANA HELSINKI

IVANA HELSINKI Ivana Helsinki on suomalainen muotitalo. Ivana Helsingin vaatteet tunnistaa suomalaisesta käsityöstä, kirkkaista väreistä ja omaperäisistä kuvioinneista. Kun Uudenmaankadun myymälään astuu sisään sukeltaa samalla värien maailmaan – yläkerran oranssi ja alakerran fosforivalo luovat jännän tunnelman.

Ivana Helsinki Osoite: Uudenmaankatu 15 Puhelinnumero: 050 505 1624 Avoinna: ma–pe 11–19, la 11–16 Web-sivu: ivanahelsinki.com


IVANA HELSINKI

ORANGE Vuonna 2012 Ivana Helsinki avasi myymälän myös New Yorkin Nolita-kaupunginosaan. Vuonna 2007 se osallistui Pariisin muotiviikoille ja seuraavana vuonna valittiin Pariisin muotiviikon päänäytöksiin ensimmäisenä pohjoismaisena yrityksenä. Vuonna 2010 Ivana Helsinki esitteli ensimmäisen mallistonsa New Yorkin muotiviikoilla.

Tiesitkö, että vuonna 2010 Ivana Trump ilmoitti haastaneensa Ivana Helsingin oikeuteen nimensä hyödyntämisestä, jonka jälkeen Ivana Helsingin nimeen lisättiin välilyönti.


Me muodin orjat emme ehk채 rullalautoinemme ostaneet mit채채n Ivana Helsingist채...


...mutta se on ehdottomasti yksi Helsingin mielenkiintoisimmista putiikeista.


Päivä on jo pitkällä. Väsyttää.


PUNAVUOREN PEIKKO

PUNAVUOREN PEIKKO Punavuoren peikko myy hauskoja vaatteita lapsille. Yritys auttaa uusia aloittavia suunnittelijoita sekä huomioi ympäristönäkökulman tuotteiden valmistuksessa ja materiaaleissa. Punavuoren peikko on keskellä Helsinki Design District keskittymää Uudenmaankadulla. Alueelta löytyy paljon muitakin designer putiikkeja, mutta Punavuoren peikkoon kannattaa pysähtyä jos on tarvetta lasten katumuodille tai vaikka söpöille mekoille. Punavuoren peikosta löytyvät myös lastenvaunut ja tarvikkeet.

Punavuoren peikko Osoite: Uudenmaankatu 15 Puhelinnumero: 045 128 6281 Avoinna: ma–pe 10.30–18, la 10.30–16 Web-sivu:punavuorenpeikko.fi


PUNAVUOREN PEIKKO

LASTEN MUOTI Värikkäät, iloiset vaatteet löytyvät Punavuoren peikosta. Valoisaan myymälään on kiva mennä ostoksille ja valikoimissa on sekä ekologisia muotivaatteita että leluja. Merkkivalikoimista löytyvät esim. Småfolk, Metsola, molo kids, MiniATure, Mim-Pi, Limobasics ja Kimperi.


Punavuoren peikosta löydät myös blablat – www.blablakids.com


DESIGN FORUM FINLAND

DESIGN FORUM FINLAND Design Forum Finland on suomalaisen muotoilun promootio-organisaatio, jota ylläpitää Suomen Taideteollisuusyhdistys. Suomen Taideteollisuusyhdistys - Konstflitföreningen i Finland ry perustettiin 1875 ja sen esikuvina toimivat Euroopan johtavat taideteollisuus- ja käsityökoulut. Yhdistyksen perustajan Carl Gustaf Estlanderin aloitteesta toteutetiin myös suomalaisen taiteen ja taideteollisuuden museon ja oppilaitoksen rakennushanke, Ateneum. Koulu siirtyi valtiolle vuonna 1965 ja myöhemmin sen nimi muutettiin Taideteolliseksi korkeakouluksi. Myös nykyinen Designmuseo on alunperin Taideteollisuusyhdistyksen perustama. 1980-luvun loppupuolella, kun yhdistyksen pääalueeksi valittiin muotoilun edistäminen pienen ja keskisuuren teollisuuden parissa ja kansainvälinen toiminta, käyttöön otettiin kansainvälinen toiminimi, Design Forum Finland.

Design Forum Finland Osoite: Erottajankatu 7 Puhelinnumero: 09 6220 8132 Avoinna: ma–pe 10–19, la 10–18 Web-sivu: designforum.fi


Seppo Kohon suunnittelema puinen, tunnelmallinen valaisin on skandinaavista muotoilua parhaimmillaan.


Ainutlaatuisia astioita, laukkuja ja kenki채.


DESIGN FORUM FINLAND

PINK Designkorttelin sydämestä Helsingin Dianapuiston varrelta löydämme Design Forum Finlandin. Design Forum shoppiin sisään astuessa edessä avautuvat laajat näkymät erilaisiin design tuotteisiin. Mm. valaisimia, huonekaluja, muotia ja koruja suomalaisilta suunnittelijoilta. Paljon ekologista ja eettisesti kestävää muotoilua.

Kierrätyksestä kaunista. Helena Mattilan suunnittelemassa paperikassitelineessä jopa paperiroskat näyttävät hyvältä.


Laadukkaita ekologisia asusteita ja designtuotteita valmistava Costo käyttää teollisuuden ylijäämämateriaaleja.


DESIGN FORUM FINLAND

DESIGN Ihastuimme Design House Stockholmin Gustav Hallénin suunnittelemaan Arrow-naulakkoon. Niitä voi laittaa monta vierekkäin ja niistä saa rakennettua seinälleen graafisen taideteoksen. Naulakon voi taittaa keskeltä ja siihen voi ripustaa henkarit.

Olemme yhtä mieltä Design House Stockholmin muotoilufilosofiasta: ”Älä tee mitään, jollei se ole sekä tarpeellista että hyödyllistä, mutta jos se on sekä tarpeellista että hyödyllistä, älä epäröi tehdä siitä myös kaunista”.


Eeva Lithoviuksen suunnittelema Klaffihylly.


ESPLANADIN PUISTO

CYCLEHOOP.COM Esplanadin puisto kutsuu kesäisin piknikille ja on muutenkin Helsingin keskustan kaunis hengähdyspaikka. Puisto alkaa Erottajalta ja jatkuu aina Kauppatorille asti. Puiston molemmin puolin kulkevat ajoradat. Puiston eurooppalainen ilme rakennettiin 1800-luvun lopulla puutalojen tilalle. Edelleen yksi hienoimpia rakennuksia sen varrella on hotelli Kämp. Puistosta löytyvät kansallisrunoilija J.L.Runebergin, kirjailija Zacharias Topeliuksen ja runoilija Eino Leinon patsaat.

Ravintola Kappeli Osoite: Eteläesplanadi 1 Puhelinnumero: 010 766 3880 Avoinna: Joka päivä10–24 Web-sivu: kappeli.fi


Pyöräilijöitäkin on ajateltu Esplanadilla; Cyclehoopin värikkäät pyörätelineet sopivat hyvin Helsinkiin.


Puisto on paikka, jossa lev채hd채mme penkill채, tulemme istumaan nurmikolle tai teemme treffit puiston penkille.


Puistosta lÜytyy pieniä kioskikahviloita ja ravintola Kappeli.


HELSINGIN MATKAILUTOIMISTO

MATKAILUTOIMISTO Esplanadilta löytyy myös Helsingin matkailutoimisto, josta saat apua ja vinkkejä Helsinki-päiviesi viettoon. Matkailutoimistosta voit hakea mukaasi kätevästi myös kartat. Sieltä löytyy jokaiselle vuodenajalle uusia ja kiinnostavia ideoita. Neuvonnan ystävälliset virkailijat auttavat mielellään ja kertovat ajankohtaisista tapahtumista.

Helsingin matkailutoimisto Osoite: Pohjoisesplanadi 19 Puhelinnumero: 09 3101 3300 Avoinna: 15.5-14.9 ma–pe 9–20, la-su 9–18 15.9-14.5 ma–pe 9–18, la-su 10–16 Web-sivu: visithelsinki.fi

Johannan suunnittelema ja piirtämä Helsinki Helppi asuu Tuomiokirkon tapulissa ja helpottaa lapsiperhematkailijoita seikkailuretkien suunnittelussa.


HELSINGIN MATKAILUTOIMISTO

HELPPI Helppi hahmon lisäksi voit tavata Helsingissä kesäisin pareittain liikkuvat vihreäasuiset Helsinki helpit. Helpit kulkevat kaupungissa palvellen suomalaisia ja ulkomaalaisia matkailijoita. Voit kysyä helpeiltä vinkkejä mielenkiintoisista paikoista ja tapahtumista, sekä saada mukaasi esitteitä ja karttoja.

Lisää Johannan suunittelemia tunnettuja karvaisia otuksia löytyy osoitteesta johannanordblad.com.


KISELEFFIN TALO

KISELEFFIN TALO Kiseleffin talo löytyy Senaatintorin laidalta. Se on vanha kauppiastalo, jonka historia alkaa jo 1770-luvulta. 1930-luvulla siellä toimi Stockmann. Vuonna 2011 valmistuneen remontin jälkeen Kiseleffin talo on nykyisessä asussaan. Sieltä löytyy ihania putiikkeja ja kahviloita kuten esim. Globe Hope, Lumi, Juju jewellery, Jukka Rintala, Sauna market ja Galleria Koru.

Kiseleffin talo Osoite: Aleksanterinkatu 28/Unioninkatu 27 Puhelinnumero: 09 4150 4555 Avoinna: ma–pe 10–19, la 10–17 Web-sivu: kiseleffintalo.fi, torikorttelit.fi

Suveka Kymäläinen halusi koittaa rullalautaamme. Suveka oli tullut polkupyörällä Anton&Anton pop up kauppaan ruokaostoksille.


SENAATINTORI

SENAATINTORI Senaatintori on Helsingin keskustan kaunis, historiallinen keskusaukio. Keskeltä toria löytyy Aleksanteri II:n patsas. Sitä reunustavat Aleksanterinkatu, Unioninkatu, Snellmaninkatu sekä pohjoisreunassa Tuomiokirkon portaiden editse kulkeva Hallituskatu. Vanhat kauniit arvorakennukset ympäröivät toria, kuten Tuomiokirkko, Valtioneuvoston linna ja Helsingin yliopiston päärakennus. Torin läheltä löytyvät myös Sederhomin talo, kauppatori, Esplanadin puisto ja Uspenskin katedraali. Senaatintorin loivat asemakaavoittaja Johan Albrecht Ehrenström ja arkkitehti Carl Ludvig Engel 1800-luvun alkupuoliskolla. Aiemmin samalla paikalla oli ollut vaatimaton Suurtori rakennuksineen.


SENAATINTORI

TUOMIOKIRKKO Tuomiokirkkoa emme voineet jättää pois Helsinki-kierrokseltamme. Kiivettyäsi kaikki portaat ylös asti, on mukava astua sisään hiljaiseen, kauniiseen kirkkoon.

Helsingin Tuomiokirkko Osoite: Unioninkatu 29 Puhelinnumero: 09 2340 6120 Avoinna: joka päivä 9–18, kesä–elokuussa 9–24 Web-sivu: helsinginseurakunnat.fi

Senaatintorilla longboard kulkee parhaiten kainalossa.


Ostoksille Helsinkiin? Kaikki lÜytyy Aleksanterikadulta - Stockmann, Kluuvin kauppakeskus, Kämp galleria ja kaikki muut.


KLUUVIN KAUPPAKESKUS

KLUUVIN KAUPPAKESKUS Kluuvin kauppakeskus Osoite: Aleksanterinkatu 9 Avoinna: ma–pe 10–20, la 10–18, su 12–18 Web-sivu: kluuvi.fi

Kluuvin kauppakeskus sai kasvojenkohotuksen vuonna 2011 ja on nyt mielenkiintoinen kauppakeskus putiikkeineen. Sieltä löytyy 25 myymälää ja 8 ravintolaa/kahvilaa. Ensin syömään: Hanko Sushi, Verso Salad Bar, Eat&Joy Maatilatori tai Robert’s Coffee, sitten ostoksille: Fred Perry, Carlings, Showroom8, Superdry, The Body Shop, Tiger of Sweden Concept Store.

Superdry Kluuvi Osoite: Aleksanterinkatu 9 Puhelinnumero: 09 622 1050 Avoinna: ma–pe 10–20, la 10–18, su 12–18 Web-sivu: superdry.com


KLUUVIN KAUPPAKESKUS

EAT&JOY Kyläkauppoja, mistä löytyy puhdasta, läheltä tuotua ruokaa, pitäisi löytyä jokaisen läheltä. Kluuvin alakerrasta löytyy Eat&Joy Maatilatori, jonka arvoihin kuuluvat luomu, puhtaat pohjoiset maut ja mahdollisimman prosessoimaton ruoka. Mennään sinne!

Eat&Joy Maatilatori Kluuvi Osoite: Aleksanterinkatu 9 Puhelinnumero: 050 442 8099 Avoinna: ma–pe 9–21, la 9–18, su 12–17 Web-sivu: eatandjoy.fi


Isot hyllylliset herkullista, kauniisti pakattua ruokaa. Nam.


KLUUVIN KAUPPAKESKUS

CATERING Eat&Joy tarjoaa tuore-, kuiva-, savu-, säilyke-, pakaste- ja mm. vakuumiin pakattuja ruokatuotteita yli 500:lta eri tuottajalta. Sieltä löytyy lihaa, Saimaan kaloja, mätejä ja savustettuja erikoisuuksia, luomu- ja villivihanneksia ja -yrttejä, marjahilloja, sieniä, pienjuustoloiden juustoja, juomia, juureen leivottuja leipiä, luomujauhoja, -myslejä ja -jäätelöä sekä luomumakeisia ja artesaanisuklaita.


Kluuvin ruokakellarin muodostavat Eat&Joy Maatilatori, Muuu Maitobaari, Alepa sek채 Subway.


KLUUVIN KAUPPAKESKUS

SHOWROOM8 Yksi Kluuvin persoonallisimmista myymälöistä on Showroom8. Sieltä löytyvät esimerkiksi Desigual, Costo, DDP, Skunkfunk, Pilgrim ja Slang.

Showroom8 Osoite: Aleksanterinkatu 9 Puhelinnumero: 09 278 1144 Avoinna: ma–pe 10–20, la 10–18, su 12–18 Web-sivu: showroom8.fi

Pulloista tehty kattokoriste. Emme voi kuin ihailla tätä.


Ihastuimme tähän. Uskomattoman värikäs myymälä.


KLUUVIN KAUPPAKESKUS

DESIGUAL On totta mitä Desigual sanoo omilla sivuillaan: “A visit to any of our stores should be a positive experience which stimulates the senses. We work with light to create spaces in which the imagination is allowed to run free, in which the illumination of the clothes creates alternative worlds to make the shopping experience a different kind of pleasure.”


Smile.


FAZER KAHVILA

FAZER KAHVILA Eduard Fazer osti Kluuvikatu 3:ssa sijaitsevan kiinteistön vuonna 1856 ja vuonna 1891 Karl Fazer perusti sinne RanskalaisVenäläisen konditorian, josta tuli kaupunkilaisten suosima kohtaamispaikka. Karl Fazer Café toimii samassa paikassa edelleen. Kahvilan rauhallinen tunnelma, hyvä ruoka ja kaunis katto kiinnittää huomiomme. Kahvilasta voi ostaa myös herkkuja, leipää, leivonnaisia, suklaata ja makeisia. Suuri osa näistä valmistetaan käsityönä!

Fazer kahvila Osoite: Kluuvikatu 3 Puhelinnumero: 020 729 6702 Avoinna: ma–pe 7.30–22, la 9–22, su 10–18 Web-sivu: fazer.fi


Fazerin kahvila on yksi keskustan parhaista aamupalapaikoista, jos sellaista etsit.


CHJOKO

CHJOKO Chjokosta löytyvät kakut, praliinit ja macarons-leivokset. Kaikki suklaat on valmistettu käsityönä. Chjokon tuotteissa käytetyt suklaat, kermat, voit, mausteet ja marjat ovat aina ensiluokkaisia. Erilaisia praliineja on Chjokossa tarjolla paljon. Uusia makuja valmistetaan sesonkien mukaan ja listaa vaihdetaan 1–2 kertaa vuodessa. Suklaalevyissä on käytetty mm. Venezuelalaista 70% tummaa suklaata, maitosuklaata Papua Uudesta Guineasta ja satiinin pehmeää valkosuklaata. Maut ovat peräisin aidoista pakastekuivatuista marjoista, hedelmistä, pähkinöistä ja mausteista.

Suklaakauppa Chjoko Osoite: Liisankatu 9 Puhelinnumero: 0400 199 868 Avoinna: ti–pe 11–18, la 11–14 Web-sivu: chjoko.com


CHJOKO

KARPALO-VODKA Chjoko suklaakaupan ovella herkullinen tunnelma tulee vastaan jo paikan sisustuksessa. Lasivitriinin takaa löytyy värikäs kokoelma, jota ihailemme aikamme. Emme tiedä mistä aloittaa. Tekisi mieli ottaa yksi kappale jokaista makua. Chjokossa on joka lauantai all you can eat buffetti - tarjolla siis leivoksia, kakkuja, praliineja, croissantteja, vaahtokarkkeja, macaronsseja, kaakaota ja kahvia. Kuulostaa hyvältä.


Kluuvikadun myymälä lopetettiin vuoden 2012 lopussa, mutta onneksi Chjoko löytyy Liisankadulta Kruunuhaasta.


Jäämme herkuttelemaan suklaalla. Kävelyretkemme Helsingissä päättyy tänään tähän.TEKIJÄT

ELINA MANNINEN P H O T O G R A P H E R

Minä olen aina ollut se, joka tykkää katsella ihmisiä. Voisin tehdä sitä vaikka koko päivän. Haluan "nähdä" ihmiset juuri sellaisina kuin he ovat, ilon mikä lapsilla on, rakkauden perheenjäsenten välillä. Se, että voin antaa sen takaisin asiakkailleni työni kautta tekee minut iloiseksi. Rakastan iloa, värejä, hymyjä, ulkoilmaa ja kaunista luonnonvaloa. Matkusteluni ovat avanneet silmäni näkemään kaiken kauniin tavallisissa jokapäiväisissäkin hetkissä ja auttaneet minua näkemään valon eri puolilla maailmaa. Siihen pyrin kaikessa työssäni, teen sitä sitten perheiden kanssa tai mainostyössäni. Jos en ole siskoni Johannan kanssa jossain päin maailmaa tekemässä jotain mielenkiintoista projektia taas kerran, kuvaan lapsia, perheitä, lasten muotia ja mainoskuvauksia. Kuvaan erityisesti kaunista lifestyle kuvaa, joka on täynnä elämää, tunnelmaa, luonnonvaloa ja toivottavasti myös tarinoita. Olen asunut yhteensä 8 vuotta Australiassa ja Uudessa Seelannissa ja tällä hetkellä olen Helsingissä. Hauskinta mitä tiedä, on tehdä projekteja siskoni Johannan kanssa. Näissä projekteissa pääsemme tutustumaan uusiin ihmisiin ja näkemään maailman hetken heidän silmiensä kautta.

elinamanninen.com


TEKIJÄT

JOHANNA NORDBLAD D E S I G N E R

Rakastan piirtämistä ja maalaamista, hahmojen ja tarinoiden kehittelyä ja jopa toiminnalisten käyttöliittymien loputtoman tuskaista suunnittelua. Pidän lehtien taittamisesta, verkkosivujen koodaamisesta ja pelien suunnittelusta. Käsilaukustani löytyy aina lyijykynä, luonnoslehtiö ja muutama tussi. Olen työskennellyt täysipäiväisesti vuodesta 1997 digitaalisen median, painotuotteiden ja lapsiperhemarkkinoinnin parissa graafisena suunnittelijana, tuottajana, Art Directorina ja luovana johtajana, välillä piirtäen karvaisia pikku otuksia ja välillä vastaten kokonaisista konsepteista, projekteista ja henkilöstöstä. Jos olet nähnyt S-ryhmän Onni Oravan, Hiihtokeskusten Werneri-jäniksen tai vaikka Helsingin kaupungin matkailutoimiston Helppi-hahmon, olet tavannut osan omista rakkaista "lapsosistani". Vapaa-aikana vapaasukellan, ajan motocrossia, alamäkipyöräilen, lumilautailen tai teen meriretkiä kajakilla tai RIB-veneellä. Vapaasukellusta harrastan toisinaan tavoitteellisesti, ja sukellusurani aikana olen tehnyt maailmanennätyksen ja voittanut useita mitaleja maailmanmestaruuskilpailuissa. Parhaiten viihdyn siis meressä tai piirtämässä tai siskoni Elina Mannisen kanssa tekemässä dokumenttiprojekteja ympäri maailmaa, milloin mistäkin aiheesta. johannanordblad.com


Käy katsomassa kaikki kirjamme osoitteesta elinaandjohanna.com. Siellä voit kurkistaa muihin yhteisiin projekteihimme tai lukea kirjamme HTML-muodossa. Useimmat projektimme ovat vielä kesken, joten kirjoja tulee jatkossa lisää. Jos sinulla on mielenkiintoinen projekti tai tunnelmallinen paikka, jonka tunnelman haluat tallentaa ja välittää eteenpäin, voit pyytää meidät avuksi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen: johanna.nordblad@gmail.com elina@elinamanninen.com. ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Copyright © ISBN 978-952-7007-05-1 Johanna Nordblad johannanordblad.com Elina Manninen elinamanninen.com


Kurkista tuleviin projekteihin, mit채 tapahtuu "behind the scenes" ja ehdota mielenkiintoista projektia.

ELINA

JOHANNA.COM

HELSINKI FINLAND PINK SKATEBOARD


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.