Bygg og bu temaavis Grannar 12.09.2019

Page 1

BYGG & BU tema 12. september

TORSDAG 12. SEPTEMBER 2019

SIDE 13-31


14

2019

TORSDAG 12. SEPTEMBER

TEMA / BYGG & BU

FORVANDLA EIGEDOM

med falleferdige hus

Ekteparet Morten og Unn Karin Brekke sit nesten ikkje stille. Dei fortel at dei aldri kunne ha kjøpt ei ferdigbygd hytte. Her skal dei byggje ny terrasse.

FOTO: KRISTINA HAUGEN MOE


2019

TEMA / BYGG & BU

Morten Brekke og kona Unn Karin frå Sauda kjøpte ein svær eigedom med sju falleferdige bygningar i 2000. Sidan den gongen har dei jobba kontinuerleg med restaurering, maling og bygging. Dei er likevel ikkje ferdige, og klør i fingrane etter å utvikle idyllen vidare. KRISTINA HAUGEN MOE

TORSDAG 12. SEPTEMBER

— Ein forretningsmann og kona frå Sauda. Dei andre som bur her var nok redde for at me skulle gjera pengar av eigedomen og laga tomter på øya, fortel Morten Brekke om då dei overtok eigedommen på Kvaløy for snart 20 år sidan. Den gongen såg eigedommen ikkje i det heile ut slik som den gjer i dag; med velstelte og grøne plenar, grønsakshagar og ein stor og flott parkeringsplass. Ekteparet frå Sauda fortel at det faktisk ikkje såg greitt ut i det heile tatt, då dei overtok den gamle husmannsplassen Storøyno. — Folk sa til meg: At du orkar dette her. I fleire tiår hadde heile eigedommen stått til forfall. Bygningane frå 1930-åra blei ikkje malt eller tatt vare på, seier Morten Brekke. Han er kjent for sitt hjelpearbeid til Romania i 20 år. I Sauda driv han Presanghuset og utleige av hus, medan kona driv i cateringbransjen. Morten Brekke fortel om korleis tilstanden var på hovudhuset då dei overtok. — I kjellaren var det berre ein stor kompostbinge, og heile huset heldt på å tippa over ende fordi det var fleire bjelkar som var rotne. Han fortel også om mygla tepper, mus og lekkasje i pipa. — Den første natta me var her gjekk eg med sjøstøvlane på heilt fram til sengekanten, ler Brekke. Så kor går ein eigentleg derifrå? Ein kjellar full av møkk og eit falleferdig hus. Korleis vart eigedomen til slik den er i dag?

Historia om overtakinga

Dette skapet, sølvtøyet og porselenet som er inni har vore her sidan dei tok over.

Historia om korleis ekteparet Brekke overtok eigedomen er eigentleg ei ganske unik historie. Morten overtok leiketøybutikken til far sin i 1981, og blei godt kjend med Olav Døsja, som selde leiker til butikken. — Olav har vore som ein bestefar til denne familien. Han har vore med i konfirmasjonar, barnedåp og selskap. Me hadde eit nært band, fortel Brekke. Olav hadde arva ein flott eigedom frå foreldra sine då dei gjekk bort. Og då Olav skulle amputere den eine foten i seinare tid, kontakta han Morten med tanke om at han ville overta. — Han ringte i niognitti og sa at han ville overføre eigedomen til meg. For oss kom det som ei overrasking. Me overtok året etter, men Olav hadde bruksrett heilt fram til han døydde i 2003. Og han hadde aldri brukt det så mykje som etter at me overtok det, for då såg han at det blei halde vedlike.

Vil bevare ting slik det var

Stolar, bord, rekkverk, kjøkenbenk. Alle desse er laga av far til Unn Karin av skogen berre få meter frå huset.

Morten og Unn Karin Brekke saman med hunden Emil. Dei er langt frå ferdige med restaureringa, og har mykje å henga fingrane i.

Når ein står inne i stova kan ein sjå både sjøen, det tidlegare sauehuset som no er blitt eit lite anneks, skog, nokre hengekøyer i hagen og ein halvferdig terrasse. Det er totalt sju bygningar på eigedomen. For Morten og Unn Karin har det vore spesielt viktig å halde eigedomen slik den alltid har vore – så langt det har latt seg gjere. – Me har vore opptatt av at me vil tilbakeføre det slik det såg ut her frå byrjinga av. Vindauga er spesialbestilt slik det såg ut då det var nytt, og me har same kledningen som det var før. Me brukar den same taksteinen om igjen når me legg tak på ny. Morten er klar i sin tale: — Det hadde ikkje passa seg med ei «funkishytte» her ute. Det skal sjå gamalt ut. Ekteparet har brukt cirka annakvart år på å restaurere kvar av dei sju bygningane på eigedomen. Ein av jobbane deira gjekk ut på å restaurere det som var sauehuset – som no er blitt ei flott anneks med hems. — Foreldra til Olav hadde åtte sauer i det sauehuset, men me har høyrt frå dei eldre på øya at dei pleidde å leige det ut på 50-talet. Her har ekteparet også vore nøye med å bestille same type vindauge og lagt på det same taket, slik at ting skal sjå ut slik det gjorde før. Morten fortel ei historie som handlar om takrennene. — På 50-talet kom det ein omreisande som selte takrenner, og det kjøpte dei for å ha på huset. Då dei hadde betalt og fått takrennene, stakk denne «blikkfanten» av, så dei fekk aldri montert dei på. Morten fortel at han fann desse takrennene då dei

Neste side

15


16

2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

Frå forrige side

Haustidyll på Stornøyno.

Det hadde ikkje passa seg med ei «funkishytte» her ute. Det skal sjå gamalt ut

MORTEN BREKKE

restaurerte, og dei heng no på det gamle sauehuset.

Møbler frå skogen Det første dei gjekk i gang med etter overtakinga var å restaurere naustet. Saudabuane kjøpte eit mobilt sagbruk og ville nytte tømmer frå eigen skog. — Me lagde kledning til naustet frå eigen skog, og det er veldig kjekt at me har brukt det om igjen på den måten. Naustet er ikkje det einaste dei har brukt eigen skog til. Kjøkeninnreiinga i hovudhuset er også henta berre nokre meter frå sjølve huset. — Me har skoga her ute og tørka det, og så har me laga kjøken, for far til Unn Karin er flink med slikt. Alt som har rekkverk i andre etasje, kjøkeninnreiing og naustet er skoga rett utanfrå her, smilar Brekke.

Det finst mange stader på eigedomen til å slappa litt av på - blant anna her med hengekøyene likar barnebarna deira å vere, fortel Morten Brekke.

Planar vidare for restaurering Ekteparet er likevel langt i frå ferdige. Utanfor hovudhuset ligg ein halvferdig terrasse – sjølv om dei eigentleg ikkje hadde planlagt å starte på noko nytt prosjekt heilt enda. — Ingen av oss kunne ha kjøpt ei ferdig hytte, det passar ikkje heilt for oss, ler dei. I tillegg til terrassen, som skal gi utsikt til sjøen, har dei også lyst til å lage ein gamal utedo med hjarte i døra, det er planar om ein badestamp, og i tillegg har det aktive ekteparet starta med å opprette grønsakshagar på eigedomen. At dei har nok å henga fingrane i, er det ikkje tvil om.

Naustet var det første prosjektet ekteparet starta på i 2000. Benken utanfor har Unn Karin Brekke både designa og laga heilt sjølv.


2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

APPEX MADE THIS!

FOTFESTE PÅ FAST EIENDOM

Lokal tilstedeværelse i Etne

Odd Eirik Osmundsen | advokat oeo@eurojuris.no 41 47 09 36

Ove Kahrs Wangensteen | advokat okw@eurojuris.no 48 02 45 43

17

ME ER MEFAGLEG ER FAGLEG DYKTIGE DYKTIGE

Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund AS bistår privatpersoner, næringsdrivende og det offentlige innen de fleste rettsområder. Vi påtar oss oppdrag innen juridisk rådgiving og prosedyre innen alle områder knyttet til fast eiendom, eiendomsutvikling og næringseiendom. For å styrke vår tilstedeværelse i Etne / Vindafjord har vi knyttet oss til Fikse Næringsforeningen med kontor i Medvind24 sin Næringshage i Etne.

- Til å stola - Tilpå å stola og kreative på og kreative

Gjør et dusjkupp! INZO BADEROMSMØBLER

e kan for deg?

KUN

890

SAFIRA ANTBATTERI

ervantbatteri.

KUN

1590

LA TOALETT

Pris uten sete.

ren.

Rå pakkepris!

FRAKTER & MONTERER Espen

100 cm. Servantskap i eik, Allegro servant, speil Ø90 cm med LED-lys. Pris uten blandebatteri. Før: 16235 NÅ 11365

Nyhet!

1690

VI FIKSER Petter

Petter

Espen

PRO N TOALETT

Visste du at våre rørleggere kan montere for deg?Asbjørn Jonbaderomsutstyret Jon Sylfest

Asbjørn

Sylfest

Drude

-1424

-500

HER SER DU OSS! HER SER DU OSS! 4271 1490

Bjarte Torgrimsen Bjarte Torgrimsen Med beskyttende overflate. Pris uten sete Før: 2290 Nils Torgrimsen Nils Torgrimsen

Drude

-400

690

ME TRENG FLEIREME RØYRLEGGERAR TRENG FLEIRE RØYRLEGGERAR SNARAST SNARAST

Me står for det me Meseier, står for og tek det derfor me seier, og tek derfor oss i dagKontakt Kontakt for ein prat. oss i Tips dag for gjerne ein prat. Tips gjerne sjangsen på å visasjangsen oss frampåpåå bildet. visa oss fram på nokon bildet. du kjenner. nokon du kjenner. Ein gjeng som tekEin ansvar gjengfor som at tek alt ansvar for at alt VIKARIAT I BUTIKKEN VIKARIAT I BUTIKKEN flytande kjem innflytande og går ut kjem der inn detog skal, går ut der det skal, SAFIRA ARM985 Me treng også vikar Me itreng butikken ogsåfor vikar eit iår. butikken forFOCUS eit år. 70 til rett tid og til rett til rett temperatur. tid og til rett KJØKKENBATTERI temperatur. SERVANTBATTERI KJØKKENBATTERI Du får god opplæring, Du fårlitt god kontorarbeid opplæring, litt og kontorarbeid og Før: 1090 totalleverandør Einav totalleverandør bad og våtrom, av badtut. og Før: våtrom, Svingbar 1990 Matt sort. Med uttrekkbar tut. Før: Ein 5695 arbeider i eit team arbeider som flyt i eit fint. team som flyt fint. som utfører alle typar som utfører tradisjonelle alle typar og tradisjonelle og LÆRLING? LÆRLING? moderne røyrleggartjenestar. moderne røyrleggartjenestar. MED Kanskje du eller nokon Kanskje dudu kjenner eller nokon vurderar du kjenner vurderar Me skal vera best Me på skal bad. vera best på bad. FOKUS 10 ÅRS PRIS GARANTI å bli røyrleggar? Snakk å bli røyrleggar? med oss om Snakk moglegmed oss om mogleghvis montert av Me har mange heitene.suksesshistoriar Me har mange suksesshistoriar I vår butikk får duI vår faglig butikk hjelp, får du faglig hjelp, heitene.bjarte@ntorgrimsen.no bjarte@ntorgrimsen.no rørlegger fra Bademiljø!* om Me våre serlærlingar. fram til nye Me ser fram til nye inspirasjon og tips inspirasjon til ditt bad. og tips til ditt bad. om våre lærlingar. oppdrag og nye medarbeiderar. oppdrag og nye medarbeiderar. Spør oss gjerne eller Spørstikk oss gjerne eller stikk Helsing Team Torgrimsen Helsing Team - Bademiljø Torgrimsen - Bademiljø NEVADA DUSJKABINETT innom i dag du også. innom i dag du også. NOVA DUSJBATTERI 90x90 cm. Med klart

-3590

5990

5490

glass og aluminiumsprofiler. Dusjkar i støpeSAGA S 200 marmor. Leveres med dusjsett og Oras Nova VARMTVANNSBEREDER dusjbatteri med termostat. 200 L. PasserFør: for 9580 3-4 personer.

Kampanjeperiode: 17. – 29. september 2018 www.bademiljo.no

-2900

9990

5490

SAGA S 200 VARMTVANNSBEREDER RAND 180 BADEKAR Kontakt oss om kva Kontakt det skulle oss om verakva det skulle vera 200 liter. 180x85 cm. Badedybde 45 cm. Før: 12890 53 76 80 62 - post@ntorgrimsen.no 53 76 80 62 - post@ntorgrimsen.no

BADEMILJØ BADEMILJØ Kontakt oss om kva det skulle vera RØRLEGGER NILS RØRLEGGER TORGRIMSEN NILSAS TORGRIMSEN AS 53 76 80 62 - post@ntorgrimsen.no Sandeidsvegen 15, 5580 Sandeidsvegen Ølen 15, 5580 Ølen

Vinnarskalle

FRAKTER & MONTERER

Vinnarskalle

-30%VI FIKSER

-600


2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

HØST-

SALG

Fyrer du med ved, går strømregningene ned. Fyrer du med ved, går strømregningene ned.

JØTUL F 134 SORT LAKK

NÅ 13 990,VEIL. PRIS 17 490,SPAR 3 500,-

Gjør et høstkupp nå!

JØTUL F 100 SORT LAKK

SCAN 68-13 SORT LAKK

NÅ 7 990,-

NÅ 19 990,-

VEIL. PRIS 10 490,SPAR 2 500,-

VEIL. PRIS 22 990,-,SPAR 3 000,-

ILD 7 SORT LAKK

JØTUL F 373 ADVANCE SORT LAKK

SCAN 65-4 KLEBERSTEIN

NÅ 9 990,-

NÅ 18 990,-

NÅ 24 480,-

VEIL. PRIS 11 990,SPAR 2 000,-

VEIL. PRIS 25 990,SPAR 7 000,-

Husk #vedfyringensdag 2. oktober

VEIL. PRIS 27 480,SPAR 3 000,-

Begrenset antall

S T O R T U T VA L G • K J E N T E M E R KE VA R E R • G O D E P R I S E R • H Ø Y FA G K U N N S K A P Mandag - fredag: 09.00 - 17.00 Lørdag: 10.00 - 15.00

Forhandlerlogo

Besøksadresse 12, 3456 Stedsnavn Raglamyrveien 14, 5536 Haugesund Tel xx xx xx xx nettsted.no

Tlf. 480 77 990 bjarne@ildstedethaugesund.no

KAMPANJEN VARER T.O.M 28.09.2019

Ovner for kos & varme

ILDSTEDET.NO

18


2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

19

Gartnerhagen ØLEN Første del av byggetrinn 2 nå ute for salg. Gartnerhagen, ledig leilighet med husbankfinanasiering. Midt i plommen av Ølen - kort vei til alt du treng!

Tinghaugen VATS

Nordbohus Haugaland søker: PROSJEKTLEDER/BYGGELEDER NØKKELORD: PROSJEKT / BYGGELEDER KONTAKT DAGLIG LEDER ANDERS MOLLAND / 950 22 574

heilsides_naboen.indd 1

NORDBOHUS HAUGALAND ØLENSVÅG

Kai Hansen Trykkeri Haugalandet

1 leilighet igjen. Innflyttingsklar!

10.09.2019 14:40


20

2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

- Din lokale faghandel

e n n i t n i f t e d å F KAPP/GJÆRSAG

DECO PANEL BASIC SKYGGE

DEWALT DWS773EXB MED EKSTRA BLAD

2399,-

11X62X2390

Deco Panel

99,-

INNEMALING Lady Pure

Wonderwall

399,-

LADY PURE COLOR 3L

LAMINAT fra kr. 69,- pr. m2

299,-

LADY WONDERWALL GLANS 05

INFRA STØP B-20 25 KG

Pr. sekk

39,-

Coop Byggmix Ølen 8-20 (9-16) DET ER IKKE BARE TILBUDENE DU KAN SPARE PENGER PÅ! NÅR DU ER MEDLEM, SPARER DU PENGER PÅ ALT DU HANDLER HOS OSS – FORDI DU FÅR KJØPEUTBYTTE

Følg oss på Facebook, Coop Byggmix Ølen Bli medlem se coop.no

Coop byggekonto - en enkel måte å betale på

Din lokale faghandel


2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

21

Klimaendringar set HØGARE krav Nåtida og framtida vil truleg by på større nedbørsmengder over kortare tid, og stiller høgare krav til byggteknikk, ettersyn og vedlikehald. Lars Olav Bergsvåg oppfordrar folk til å følge godt med, i og rundt husa sine.

Overgangar mellom tak og vegg er ein av problemområda når bygg på Vestlandet skal sikrast mot skadar frå regn og vind, forklarer Etnebyggmeister Lars Olav Bergsvåg. FOTO: ØYSTEIN BIRKENES

ØYSTEIN BIRKENES

Grannar treff Bergsvåg, som både er politikar og lokal byggmeister, på Sørstranda i Etne. Der driv han for tida driv med utbetring og renovering av oppvekstheimen, eit eldre hus som høyrer familien til. Hovudarbeidet til nå har vore på utsida: skifertak, veggkledning og meir. At ikkje regn og fukt skal trenge gjennom og lage problem er då eit sentralt omsyn. — Me ser at hus som har halde tett tidlegare ikkje heilt gjer det nå lenger. Regnet kjem i sterkare konsentrasjonar over kort tid, og med sterk vind blir vasstrykket enda sterkare, seier Bergsvåg. Det er då langsiktige klimaendringar som truleg er forklaringa, og desse er jo ikkje på veg til å snu i overskodeleg framtid.

Sjekk renner og slukar Vass-skadar frå vêr og vind er aktuelt heile vegen frå toppen av eit hus ned til grunnmur og kjellar. Problemområda er gjerne i

Meir nedbør skaper fleire skred og utfordringar for huseigaren. Her frå ein flaum i Ilsvåg.

overgangane mellom forskjellige delar av huset, der det nødvendigvis er små gliper som vatn kan trenge inn i. — Overgangar og gjennomføringar ser eg spesielt på, slik som der pipa går ned i eit hustak, der tak går inn til vegg, og rundt vindauge. Og så har ein vatn som renn mot grunnmuren til huset, som er særs viktig å følgje med på. Sjå at det ikkje er tett i renner og slukar, og at dei er strekkjer til. Ta ein årleg sjekk på huset! Vedlikehald er ein del av rolla som huseigar, seier byggmeister Bergsvåg. Her tilkjem det å sjå etter teikn på om eit mindre eller større uhell

allereie er ute, anten som huseigar eller kanskje som potensiell kjøpar. Det som då skjer, dersom fukta treng inn, er at mikrobar og sopp får gode leveforhold. — Fuktskadar kjem gjerne snikande, ein merkar det kanskje ikkje før ein plutseleg har den karakteristiske lukta i kjellaren. Dersom ein skal kjøpe hus og har spørsmål om ting som kjem fram i tilstandsrapporten, kontakt forfattar og spør heller éin gong for mykje enn éin for lite. Det er ikkje alltid like lett for lekfolk å forstå alt som står i desse rapportane.

Forskriftene held vatn Frå offentleg hald er det kome

ARKIVFOTO

ei heil rekke tiltak for klimatilpassing av bygningar dei seinare åra. I TEK17, den nyaste lovfesta byggtekniske forskrifta frå 2017, heiter det blant anna at «Grunnvatn, overvatn, nedbør, bruksvatn og luftfuktigheit skal ikkje trenge inn og gi fuktskadar, soppdanning eller andre hygieniske problemer» (§ 13-9). I si rettleiing og kommentar til forskrifta skriv Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) at «Robustheit mot fuktpåvirkningar inneber blant anna at det nyttast material som tålar framtidige fuktpåkjenningar, at konstruksjonane gis god uttørkingsevne (spesielt viss det nyttast fuktfølsame material) og

at tettheit mot nedbør og luftlekkasjar frå innelufta tilpassast lokale klimaforhold og forventa inneklima.» Allereie i 2010 konkluderte ei NOU-utgreiing (2010:10) at dåverande reglar og standardar var gode rammeverk, men at mangel på etterleving og kompetanse i byggenæringa svekker tilpassingskapasiteten. Forskriftene og rettleiingane er nokså generelt formulerte, og tek høgde for at ulike geografiske område stiller ulike krav. Ein viktig del av likninga ligg dermed hjå austlandsk og vestlandsk byggenæring si forståing for høvesvis austlandske og vestlandske forhold og byggeskikk, og så vidare. — Det finst skikkeleg gamle hus i distriktet, 100 år eller meir, som er veldig bra på dette området. Betre enn mange halvgamle. Dei visste godt kva typar tre som var førehandsimpregnert frå naturen si side, alt var handarbeid og basert på lange erfaringar. Når det kjem til heilt nye hus i distriktet, har eg generelt trua på at dei er gode på å halde vatnet på avstand, seier Bergsvåg. Nye byggeskikkar og stilar, som før var framande her til lands, kan nok også gå heilt fint. Sett frå eit vêr og klima-perspektiv, i alle fall. — Det er naturlegvis litt takhell sjølv på slike funkis-tak som kan sjå heilt flate ut, slik at regnet ikkje berre blir sittande der, heldigvis, ler byggmeister Bergsvåg.


22

Trapper i form og utførelse etter kundens ønske 2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

Trapper i form og utførelse etter kundens ønske

Omega Design

Kvalitet til rett pris

Følg oss på Tlf. 53 76 84 45 • www.olen-trevare.no • Firmapost@olen-trevare.no • 5568 Vikebygd

Trapper i form og utførelse etter kundens ønske

Ferdigbetong • Blandeverk i Suldal, Vindafjord, Tysvær og Stord • Transport og pumping av erfarne sjåfører

Bygg, mur og hage • Elementer for bolig, nærings- og landbruksbygg • Legoblokk og Big Block støttemur (produseres i Tysvær)

• Mini Trønderblokk og Forskalingsblokk • Heller, belegningsstein og kantstein

Vann og avløp • Kummer, ig-rør, kabelkanaler, slamavskillere, sandfangskummer, lokk og rister

Telefon 5377 5200 mail@olenbetong.no olenbetong.no

Tlf. 53 76 84 45 • www.olen-trevare.no • Firmapost@olen-trevare.no • 5568 Vikebygd

Ferdigbetong

Betongvarer

Betongelement


2019

TEMA / BYGG & BU

Salgs-

RABATT

40%

PASSION MODULSOFA

- 40% PÅ ALLE OPPSETT OG TEKSTILENE RIVIERA, CASUAL, POST OG SIGMA

FINALE!

51%

TORSDAG 12. SEPTEMBER

14.999

11.999

SPAR 16.000

NORTH 6814 LOFOTEN KONTINENTALSENG EXCLUSIVE LATEX OVERMA-

DRASS, TEKSTIL ENG GREY 14 CM WHITEWASH BEN 150 x 200 30.999 NÅ 14.999,- SPAR 16.000,180 x 200 32.999 NÅ 16.999,- SPAR 16.000,Hodegavl North No6 150 X H131 4.999,- NÅ 3.749,- SPAR 1.250,Hodegavl North No6 180 X H131 5.999,- NÅ 4.499,- SPAR 1.500,-

25%

RABATT

PÅ HELE SERIEN

SPAR 5.000

SVANE NOBEL KONTINENTALSENG MED SVANE PURE ELASTEC OVERMADRASS, TEKSTIL MOMENT, STANDARD/BEN SOKKEL 150 x 200 16.999,NÅ 11.999,- SPAR 5.000,180 x 200 19.999,NÅ 13.999,- SPAR 6.000,SVANE PARIS HODEGAVL B 150/180 x H 115 cm KR 7.149 KR 5.004,SPAR KR 2.145

4.999

40%

SPAR 2.000

RABATT

PÅ HODEGAVL

PÅ ALLE OPPSETT

VIKING HVILESTOL

NORD COMFORT KONTINENTALSENG

m/krakk. Stoff Sicilia grey, treverk espresso B 76 x D 77 x H 99 cm KR. 6.999,- KR. 4.999,SPAR KR. 2.000,-

150 x 200 5.999,- 180 x 200 6.999,- FAST LAVPRIS Nord hodegavl NO1 150 x H120 1.699,- NÅ 1.274,Nord hodegavl NO1 180 x H120 1.999,- NÅ 1.499,OPNINGSTIDER Månd. - torsd. 10.00 - 18.00 Fredag 10.00 - 19.00 Laurdag 10.00 - 15.00

ETNE

Me har faste køyreruter kvar veke!

MARIE FRA HJELLEGJERDE

-40% alle oppsett i tekstil Panama, Rome, Lisa, Ruby og Savannah.

Tlf. 53 77 09 99 post.etne@møbelringen.no www.mobelringen.no

Følg oss på:

23


24

2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

Når du trenger

Etne Betong tilbyr: • • • •

Strukturblokker for støttemur Ferdige blokker for muring i sjø Tilbehør til forskaling/støyping Ferdigbetong med renne-/pumpebil

Alle typer elektrisk installasjonsarbeid utføres

Ta kontakt for pristilbod! Me tilbyr og flytebrygger i mange variantar www.etnebetong.no Tongane 71, 5590 Etne, tlf 53 75 67 12 post@etnebetong.no

Lager i Vikedal Tor O. Solheim Tlf. 982 66 924 Skjoldastraumen Tlf. 52 77 92 39 - Mob. 982 66 930

Omega Design

Einebustad Hus nr. 16 Moderne einebustad med fantastisk sjøutsikt som er tett på det meste. Høg standard med blant anna vassbåren varme. Parkering i carport.

INNFLYTNINGSKLARE

TA KONTAKT FOR VISNING!

Kr 3 740 000

Hus nr. 4-6 Moderne 2-mannsbustad med livsløpstandardar. Sentralt og barnevenleg. Høg standard med blant anna vassbåren varme. Parkering i carport. Frå kr 2 290 000

Kjøp frå kun kr 3 290,i renteutgifter pr. mnd.*

*Husbankfinansiering Bustadane er godkjent for inntil 80% husbanklån.

Leilegheit

Kjøp frå kun kr 2 022,i renteutgifter pr. mnd.*

Med rente i Husbanken pr 01.08.2019 kan du bu for netto kr 2022,- per månad (leilegheit 4-6) eller kr 3290 per månad (i einebustaden). Eksempel forutset 5 års avdragsfrihet og er rekna etter skattefrådrag.

Effektiv, nøyaktig og lokal

ELEKTRIKER

Vi hjelper dere å finne riktige løsninger

-30%

For bedriFTer bedriFTer og og folk folk flest! flest! For Varme & Bad består av 200 rørleggerbedrifter og mer enn 1500 fagfolk. Gjennom vår kjedemodell er vi tilgjengelige for detav meste av Norges befolkning. Styrken liggerfagfolk. i samholdet. Denvår samlede kompetansen Varme & Bad består 200 rørleggerbedrifter og mer enn 1500 Gjennom kjedemodell er vi er bred og mangfoldig. Ogav vi Norges er fleksible. Det betyr at duligger kan bruke oss til hva detsamlede måtte være, enten du tilgjengelige for det meste befolkning. Styrken i samholdet. Den kompetansen bare skal renovere badet eller skal i gang med et større byggeprosjekt der alt inngår. er bred og mangfoldig. Og vi er fleksible. Det betyr at du kan bruke oss til hva det måtte være, enten du

Er du klar for høstmørket? I september har vi tilbud på all utebelysning fra våre leverandører. Besøk www.helgevold.com for mer informasjon.

bare skal renovere badet eller skal i gang med et større byggeprosjekt der alt inngår. Og bare så det er sagt; vi er også toneangivende innen alternative oppvarmingsløsninger. For deg handler det omertrygghet ogogså tillit.toneangivende For oss handlerinnen det om fagstolthet. Og bare så det sagt; vi er alternative oppvarmingsløsninger. For deg handler det om trygghet og tillit. For oss handler det om fagstolthet.

Rørleggeren Navn Navnesen AS Rørleggeren Navn Navnesen AS Gateveien 1 • 0000 Poststed • 00 00 00 00 • nettadresse.no • man-fre 10-17 lør 10-14 Gateveien 1 • 0000 Poststed •RØRLEGGERKJEDE 00 00 00 00 • nettadresse.no man-fre 10-17 lør 10-14 VARME & BAD - NORGES ENESTE LANDSDEKKENDE FOR PRIVAT-• OG BEDRIFTSMARKEDET

5574 Skjold • Tlf. 52 76 22 18 • post@rorharaldseid.no Tilbudene varer fra xx.xx - xx.xx. Vi tar forbehold mot trykkfeil og endringer. Noen varer er bestillingsvarer, frakt kan komme i tillegg.

VARME & BAD - NORGES ENESTE LANDSDEKKENDE RØRLEGGERKJEDE FOR PRIVAT- OG BEDRIFTSMARKEDET Tilbudene varer fra xx.xx - xx.xx. Vi tar forbehold mot trykkfeil og endringer. Noen varer er bestillingsvarer, frakt kan komme i tillegg.

VARME & BAD - NORGES ENESTE LANDSDEKKENDE RØRLEGGERKJEDE FOR PRIVAT- OG BEDRIFTSMARKEDET

www.helgevold.com

52 76 60 00


2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

Denne sveitservillaen på Kambe i Etne har fått stå uselt ei stund. Dei som har mykje penger å bruke på bustad vel kanskje heller å bygge nytt.

25

FOTO: VESTBRIS

Trått i BUSTADMARKNADEN Dei som for tida skal selje bustad i distriktet må belage seg på at det tar tid, samanlikna med tidlegare år. Mange nye og attraktive tomter dei siste åra er ein viktig del av forklaringa.

ser at det går tregare i høgare prisklassar VIDAR OPHEIM, EIGEDOMSMEKLAR

Vidar Opheim i Eiendomsmegler A kan bekrefte at eigedomsmarknaden ikkje er på sitt raskaste for tida, særleg i høgare prisklassar.

Eit aktuelt salsobjekt frå Vindafjord, nylig ute på marknaden: Dreganesveien 225 i Ølen, ført av Eiendomsmegler 1 i Haugesund. FOTO: EIENDOMSMEGLER 1

FOTO: PRIVAT

ØYSTEIN BIRKENES

Det er påfallande mange bustadar ute for sal i Vindafjord for tida, samanlikna med Etne. I skrivande stund er det om lag 23 bustader til sals i Etne på Finn.no, medan i Vindafjord er det 73. Ser ein berre på einebustadar er tala høvesvis 15 mot 44. Altså omtrent tredobbelt i Vindafjord, meir enn det dobbelte ein kan forvente av forskjellen i innbyggartal. Det er ein effekt frå nye byggefelt og tomter å spore i distriktet, og på tvers av kommunane, fortel eigedomsmeklar Vidar Opheim til Grannar. — I Etne har dei nyleg fått eit stort og attraktivt tomtefelt på Fitja, med gode prisar, og eg merker meg at dei tomtene blir selde. Når det er bebuarar internt i kommunen som kjøper desse for å bygge seg nytt hus, noko det gjerne er, blir dei tidlegare husa deira fridd opp og lagt ut for sal. I Ølen har dei hatt nye felt og nye tomter i lengre tid, dermed er dei lengre inn i ein prosess der mange eldre hus kjem på marknaden. I Etne nå er tala heilt normale, i Vindafjord har tala blitt høgare enn det som er normalen i dei siste åra, seier meklaren, som jobbar med Etne- og

Vindafjord-distriktet for Eiendomsmegler A i Haugesund.

Treigt overalt Ein treigheit i bustadmarknaden er å spore på tvers av kommunane, trass denne forskjellen i tala. Tomter og nyhus bidreg i reknestykket om tilbod og etterspurnad, då særleg i høgare prisklassar, i og med at det er relativt dyrt å bygge nytt. — Eg observerer at billegare hus til mellom éin og to millionar blir omsett i ganske vanleg tempo. Det me klart ser at det går tregare er i høgare prisklassar, seier Opheim. Og problemet er ikkje nødvendigvis at potensielle kjøparar ikkje er å oppdrive, når noko blir ståande ei stund. — Det kjem til dømes ein del interesse frå unge i etableringsfasen som ikkje får stilt stor nok eigenandel til å få lånet dei treng. Dei ser seg nøydd til å vente og spare meir, seier han.

Vil ha rett pris Opheim trekkjer fram at det på Kambe i Etne for tida står

eit ledig og attraktivt salsobjekt, ein stor sveitservilla med tilhøyrande stor eigedom, ein av dei største og eldste bustadane i området. Prisen er i skrivande stund på 5,5 millionar kroner, og det har til nå vist seg vanskeleg å selje huset til takstpris. Dette huset er kanskje i såpass høg prisklasse at det ikkje heilt kan illustrere ein tendens, men ein del av biletet er like fullt at aktuelle kjøparar nå kan sjå til Fitja-feltet litt nedanfor Kambe, og kva dei kan utrette for fem millionar der. — Det er ei kjøparinteresse der, for huset. Det kjem låge bod inn, men me er ikkje interesserte i å gå lågare enn det eigedommen er verdt. Lensmannsbustaden i Etne sentrum, som det er naturleg å samanlikne med, har gått til 5,8 millionar tidlegare. Prisen er rett, men i dette tilfellet viser det seg at det trengs tid for å finne den rette kjøparen, seier Opheim.

Ikkje eit unntak Runar Aarekol i Eiendomsmegler 1 fortel til Grannar at husseljarar i dag er klar over at dei må ta tida til hjelp, og ikkje så lett la seg frustrere. — Ting endra seg i 2013-2014. Går ein tilbake til 2012 tok det i snitt berre nokre veker å få seld. Slik er det ikkje nå, og det er folk førebudde på, seier meklaren. Etne og Vindafjord er ikkje noko unntak samanlikna med resten av marknadsområdet til Eiendomsmegler 1. — Me ser ein generelt lengre omsetningshastigheit innover på Haugalandet, til dømes i Haugesund og på Karmøy. Viktige faktorar i økonomien tilseier at det kunne gått kjappare, men tilbodet er større enn etterspurnaden for tida, er Aarekol sin observasjon.


26

2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

Godt gøymd bak høge plankegjerde og formklipte hekkar midt i Etne sentrum har Marit Blok Holst og Bjørn Karlsen skapt sin eigen fredfulle oase. Her kan ein nyta late sommardagar omgitt av frodige vekstar, lyden av sildrande vatn og kvitrande småfuglar.

Opphøgde bed med grusbelagde gangvegar skapar ro og orden i hagen.

Krukkene er mange og gir grobotn for både buskar og stauder året rundt.

Armeringsjern er både dekorativt og nyttig som klatregrunnlag for klatreplanter.

IRENE MÆLAND HARALDSEN

Med biltrafikk dundrar av garde på europavegen nokre meter unna, og med naboar på alle kantar, er det lite som ved første augekast skulle tilseia at det bak dei velstelte hekkane og den overdådige blomsterportalen, skjuler seg eit lite hageparadis av dei sjeldne. For straks ein trer inn i den koselige hagen på baksida av huset som tener både som tannlegekontor og bustad, openbarar det seg ein fredfull oase der fuglekvitter er byta ut med motordur, og der buskar, trer, staudar og sommarplanter kivast om å scora høgast på blomsterpraktbarometeret. Overalt blømer og gror det. I bed og krukker, i amplar og

portalar. Og innimellom alle dei levande vekstane dukkar det opp dekorative innslag i form av små hageskulpturar, benker, sitjegrupper og kjølande bad for dei mange flygande gjestene som stikk innom for å få seg ein matbit. For den ivrige hageentusiasten er dyr og fuglar eit viktig element i hagen, og ei kjelde til både nytte og glede. — Eg har mat til fuglane heile året både her i hagen og på hytta. Her er mange typar fugl og dei tek seg av lus og insekt. Eg brukar hagen heile året, og nyt å rusla rundt eller kosa meg med hagearbeid. Og eg er blitt flink til å sjå ulike fuglar og sommarfuglar, seier Marit Blok Holst (54) og kikkar på fuglefamilien som nyt

Kreativitet og detaljrikdom pregar den frodige hagen Hagen til Marit Blok Holst i Etne.

Med BLIKK

ein matbit i solskinet. Mykje arbeid og eit kreativt blikk ligg bak hagedraumen som starta med ombygginga

Eg likar tidlause ting MARIT BLOK HOLST, HAGEENTURIAST

av bustadhuset frå slutten av 1930-talet. Etter at det meste av renoveringsarbeidet på huset var klart i 2005 stod den rundt 500 kvadratmeter store hagen for tur. Lass på lass med rik matjord blei spadd utover og gav godt grunnlag for plantane som etter kvart skulle setjast i jorda, og med åra har Blok Holst sett sitt svært personlege preg på både planting og utforming. Resultatet er blitt ein hage som har fått rosande omtale i fleire hagebøker og hageblad.

Kvalitet Bevisst bruk av material av god kvalitet reduserer vedlikehaldsarbeidet i hagen, og med oppbygde bed innramma av gamle

jernbanesviller blir det lettare å halda styr på ugraset. Den travlaste årstida er våren, og når planter og trer er klipte og stelte, kan den hageglade dama lena seg tilbake og konsentrera seg om lettare hagestell resten av sesongen. — Eg likar tidlause ting, og ville ha noko som varer og som er ærleg, og der ein slepp vedlikehald, seier den kreative hageeigaren som mellom anna nyttar ferdigrusta hagedekorasjonar og glaserte krukker som dekorative innslag. Krukkene let ho stå ute heile året. Ho fyller dei med sommarblomar, små buskar eller staudar som kjem igjen år etter år. — Eg har krukker som er over


2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

27

God arbeidslyst kombinert med rik kunnskap, ligg bak den frodige hagen til Marit Blok Holst i Etne.

Ulike sitjegrupper innbyr til litt kvil frå hagearbeidet.

Vakre detaljar pregar hagen.

Bruk av hagefigurar skapar liv i hagen.

FOTO: IRENE MÆLAND HARALDSEN

for detaljar 20 år gamle og som er like fine. God drenering er viktig for å hindra frosts prenging, og eg brukar barkduk i botn over lecakuler før eg legg ny barkduk. Krukkene kan stå fleire år utan å skifta jord, men det er viktig å gjødsla og vatna. Om vinteren byter eg gjerne ut sommarblomane i krukkene med mose og kongler, seier ho.Espalier av armeringsjern er eit solid og varig materiale som er blitt stadig meir populært dei siste åra, men då Marit starta arbeidet med hagen var det heller uvanleg. I dag står jern-espaliera like fine som då dei blei sett opp, og dannar fotfeste for frodige klatreplanter som kryp opp langs hagegjerdet.

Blomsterprakt ved inngangspartiet.

— Armeringsjern er fint å nytta til mange ulike ting, og kan også brukast til rekkverk slik eg har gjort på hytta, seier Marit.

Kunnskap

Vatn og hage er alltid ein vellukka kombinasjon som skapar stemning i hagen.

Gjennom mange års erfaring, ein stor dose arbeidslyst, og med ein hageinteresserte familie som fundament, har 54-åringen tileigna seg nyttig erfaring og kunnskap for å skapa ein levande hage. — Eg kjem frå ei gartnarslekt, og far min som var tannlege, var veldig hageinteressert. Han samla på roser og konvall og me var mykje på hytta der me hadde hage. Eg måtte hjelpa til i hagen som liten, og eg plukka rips og hjelpte til med safting og sylting,

minnest dama med dei ekstra grøne fingrane, og som eigentleg hadde planar om å føra gartnaryrket vidare då ho skulle velja yrkesveg. — Eg vurderte å bli anleggsgartnar, men enda opp med å jobba i it-bransjen. I dag tek eg meg av det administrative på tannlegekontoret, seier ho. Men på fritida kan ho sleppa fantasien og arbeidslysta laus, og skapa sitt eige levande kunstverk. — Det er litt som å mala. Når eg plantar veit eg ikkje før om eitt år korleis maleriet blir, seier ho og smiler nøgd over fuglane som syng og blomane som kikkar opp frå det levande staffeliet bak det kvitmåla huset midt i sentrum.


28

2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

BYGG & BU BYGGMEISTER OG TAKSTINGENIØR

tema 12. september

30

Som Byggmeister og ÅR takstingeniør med over SOM 40-års-erfaring er eg godt MESTER rusta til å hjelpa deg med det 2018 meste når det gjeld bustaden din. TEKNISKE TENESTAR

• Service • Reklamasjoner • Salg og montering av Robotplenklippere • Mekanisk arbeid • Reparasjoner • Salg av deler

• Byggjesøknader • Teikningar • Berekningar ol. • Energirådgjeving • Energimerking • Uavhengig kontroll • Termografering

TAKST • Verdivurdering • Verdi og lånetakst • Tilstandsrapport • Overtakting TA KONTAKT FOR EIN HYGGELIG PRAT! BYGGMEISTER

Lars Olav Bergsvåg

Bjarte Rørheim Tlf. 986 98 858 Haukakvamsvegen 199, 5585 Sandeid

5590 Etne, tlf. 53 75 65 27 mob. 415 66 055 www.bergsvag.com

N

Kvardagsidyll med panoramautsikt

KYRKJE

E134

BRANNSTASJON

HAUGESUND

ØLEN

OMSORGSBUSTADAR

Tomtene på Vikaneset i Skjold ligg solvendt med kort veg til det meste som skule, barnehage, båthamn, tur- og friluftsområde.

SK

JO

I AV

VI KA

LD

JE

KA

O KJ

Båthamna med ca. 125 båtplassar er snart ferdig, med mulighet for reservasjonar.

SKJOLD

Nøkkelferdige hus for sal. Ta kontakt for visning.

arnegh@omega.no

BARNEHAGE

BÅTHAMN

Tomteprisane startar i dag frå kr. 490.000. 1. oktober blir prisen på tomtene sett opp med kr. 50.000,- per tomt.

tlf. 98 28 68 08

E134

SKULE

SKJOLD ARENA

Tomter med sjøutsikt & nøkkelferdige hus

Vikaneset Panorama

Kjøp tomt før 1. oktober og unngå prisauke!

vikanesetpanorama.no

RK

KJORKJEVIKA


2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

29

Eit liv på 18 KVADRATMETER Om våren såg dei hundrevis av Youtubevideoar av snertne minihus. I desember stod deira eige klart. BENTE KJØLLESDAL, FRAMTIDA.NO

— Eg trur alle hadde hatt godt av å bu på så lite plass, om berre for éin månad, for ein arbeider inn eit tankesett. Sjølv om vi ein gong flyttar inn i eit større hus, så vil haldninga til ting vere med oss resten av livet, fortel Guro Aunevik. I desember i fjor flytte 26-åringen og den jamgamle ektemannen Mats Herman Aunevik inn i eit flunkande nytt hus. Det som er meir uvanleg: Huset er 2,5 meter breitt, 7,2 meter langt, og kring 4 meter under taket.

Fem månadar Etter dei gifte seg fann Guro og Mats Herman ut at dei ville flytte frå Oslo til ein plass dei hadde felles: Vereide i Gloppen kommune. Der hadde begge gått på folkehøgskule, og som to friluftsmenneske freista tanken på å bu nært både fjord og fjell. Dei skaffa seg arbeid: Guro som lærar på ein vidaregåande skule i nabokommunen og Mats Herman som overingeniør i Nordfjord Jordskifterett. Men dei trengde også bustad, og det frista ikkje å ta opp eit stort huslån. — Vi hadde lyst til å ha noko eige, og det var ikkje så aktuelt å kjøpe eller pusse opp noko, fortel Guro Aunevik. Så møtte dei nokre studentar som hadde bygd minihus, og paret vart inspirert. Tankane byrja å svirre: Kan dette fungere for oss? Vert det såpass bra at det ikkje kjennest som vi bur i ei campingvogn? Frå ideen slo rot til huset stod ferdig gjekk det slag-i-slag: — Sidan august jobba vi kvar dag fram til desember for å komme i mål, fortel Mats Herman Aunevik. Sidan han sjølv er ein fingernem ingeniør har paret kunna gjere nesten alt på eiga hand. Berre elektrikar, røyrleggjar og blikkenslagar har dei vore nøydde til å leige inn.

Guro og Mats Herman Aunevik føler ikkje dei måtte gje avkall på noko viktig for å passe inn i sitt nye minihus.

Minihuset er plassert på ein spesialbygd hengar. Når dei ribbar huset innvendig veg det under 3,5 tonn og dei kan difor også transportere det.

FOTO: BENTE KJØLLESDAL

Alle krokar og krikar lyt nyttast til fulle.

Ikkje plass til rot Før dei bygde sin eigen heim, leigde paret eit stort hus med heile seks soverom og to bad. Det førte til at oktober og november gjekk med til å minimere mengda eigedelar som hadde hopa seg opp. — Hadde vi hatt samvit til å hive det vi ikkje treng, så hadde det vore ganske enkelt, for då kunne vi berre hive det i ein container. Men det tek tid når ein skal prøve å anten gje det til nokon som treng det, selje det eller spare på det på loftet til mamma og pappa, fortel Guro. Igjen står dei med det aller viktigaste, og berre det: — Vi får eit veldig bevisst

FAKTA: n Artikkelen er ein

del av ein serie laga av Framtida.no, i samarbeid med Energi og Klima, ABC Nyheter og Landslaget for lokalaviser og støtta av Fritt Ord.

n Målet er å lage kritisk, undersøkande og opplysande klima- og miljøjournalistikk som når mange lesarar, både ungdom og vaksne, og setje dette på dagsordenen for å bidra til klimaløysingar lokalt.

forhold til kva vi har i hus. No har vi ein fast plass til hovudlykta, og veit kor hanskane lyt ligge, seier Mats Herman.

Ut for meir inn — Vi har ikkje plass til noko nytt. Om vi skal kjøpe noko så må vi byte ut noko anna. Så vi har eit veldig bevisst forhold til kva vi har og kva vi treng. Før vi kjøper noko lyt vi tenke; «Har eg så lyst på det at eg vil byte ut eller selje noko anna?», seier Guro, og legg til: — Forbruk er jo utruleg viktig for å gjere noko med omsyn til klimaet. Forsking frå NTNU syner at meir enn 60 prosent av klimagassutsleppa på kloden kjem frå forbruket til hushaldningar. Brorparten av desse utsleppa er

indirekte og kjem frå produksjonen av varer og produkt som vi kjøper. Det kostar klimaet å ha eit klesskap fullt av nye klede, og å stadig kjøpe ny mobiltelefon, smart-klokke eller datamaskin. Berekraftsperspektivet har vorte viktigare og viktigare undervegs, fortel paret. — Vi var på ein klimakonferanse på Firda vgs der det var sagt at «handling fører til haldning», og det kjenner vi oss veldig godt att i, seier Mats Herman. Huset har tvinga dei til å tenke meir miljøvenleg: Dersom dei byter ut og lagar plass til noko nytt i heimen, så lyt det vere kjøpt brukt.

Ikkje avgrensa livsstil End å dei b e r re h a r 18

kvadratmeter og ein hems til rådigheit synest ikkje paret at huset avgrensar måten dei lever på. — Vi må planlegge litt meir. No til dømes, har eg eigentleg ein klesvask eg skulle vaska, men eg kunne ikkje vaske den no når vi får besøk, for då ville den kanskje vore i vegen, fortel Guro. Dei har ikkje lenger plass til å invitere heile vennegjengen på pizza og Guro slit med å sovne på hemsen om Mats Herman sit ved stovebordet, men dei meiner dei har fått noko betre i retur: — Vi har fått betre tid. Ein får litt hyttekjensle på ein måte – den deilige hyttekjensla, det at ein berre kan sitte her med ein kaffikopp og sjå rett ut, seier Guro.


30

2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

Akkurat nå skjer det noe stort med wifi’en din. GOOGLE DET!

Les mer på hkraft.no

VI LEVERER ALTIBOX


2019

TEMA / BYGG & BU

TORSDAG 12. SEPTEMBER

31

VEDLIKEHOLDSFRIE

UTENDØRS OVERVÅKNINGSKAMERA MED VIDEO

VINDUSSPROSSER OG SKODDER

FOR BOLIG OG BEDRIFT

For uforpliktende befaring og tilbud ring Leiv på tlf. 466 93 644 www.fasadefornyeren.no

Nyhet!

+ *Tilbudet kan ikke kombineres med andre tilbud og rabatter, og har noen geografiske begrensninger. Alarmsystemene knyttes sammen på faktura, Verisure App og Mine Sider.

Operatøren kan se live video i forbindelse med alarm hendelse Kunden kan se live video via appen Kunden kan ta stillbilder og videoopptak

Boligpakken inkluderer blant annet: • Tilkobling mot vår døgnbemannede alarmstasjon • Direkte respons mellom alarmstasjon og bolig • Varsler til aktuell nødetat med bildeverifisering ved utløst alarm

Fetveit Brønnboring 975 12 676 • Vannboring • Energiboring • Horsontalboring • Fundamentering

• Pålitelig alarmoverføring via både GSM og bredbånd • Egen Verisure App som gir full kontroll over bolig

Konkurransedyktige prisar

Vanngaranti

VERISURE PARTNER

Ole Martin 990 82 423 post@fetveit.no www.fetveit-bronnboring.no

Inge Jacob Ekornsæter, Tlf: 924 15 799 inge.jacob.ekornsater@verisurepartner.no

LEDIG STILLING

GRANNENYTT Send oss gratulasjonar og familienytt på www.grannar.no via MMS til tlf. 957 60 378 eller via e-post: post@grannar.no

LEDIGE LEDIGE STILLINGAR STILLINGAR

Granberg Garveri AS, etablert 1951. Moderne garveri/pelsberederi med ein årsproduksjon på over 80.000 skinn. 40 dyktige medarbeidarar.

MEKANIKAR MEKANIKAR

Oppgåvene er allsidige: vedlikehald av maskiner, teknisk utstyr Oppgåvene er allsidige: vedlikehald av maskiner, teknisk utstyr og bygningar.. Aktuell stilling for teknisk interessert og kyndig og bygningar.. Aktuell stilling for teknisk interessert og kyndig person med erfaring frå bygg, anlegg, mekanisk, elektro eller person med erfaring frå bygg, anlegg, mekanisk, elektro eller anna teknisk bakgrunn. anna teknisk bakgrunn.

LAGERMEDARBEIDAR LAGERMEDARBEIDAR Hovudlageret vårt har 720 palleplasser og blir betjent med

Hovudlageret vårt har 720 palleplasser og blir betjent med skyvemast truck. I stillinga inngår også sortering og skyvemast truck. I stillinga inngår også sortering og pakking av varer. Truckførarbevis er nødvendig. pakking av varer. Truckførarbevis er nødvendig. Søkarar må beherske norsk munnleg og skriftleg. Lønn etter Søkarar må beherske norsk munnleg og skriftleg. Lønn etter avtale. Søknad eller personleg frammøte innan 25. sept. 2019 avtale. Søknad eller personleg frammøte innan 25. sept. 2019 GRANBERG GARVERI AS GRANBERG GARVERI AS BJOAVEGEN 187 - 5582 ØLENSVÅG

BJOAVEGEN - 5582 ØLENSVÅG 52 76 50 00 - 187 olav@granberggarveri.no 52 76 50 00 - olav@granberggarveri.no

søker:

KJØLEMONTØR/KJØLETEKNIKER Arbeidsoppgaver Drift og vedlikehold av kjøleanlegg for datasenter, varmepumpe-, ventilasjon- og tekniske anlegg samt andre arbeidsoppgaver som utføres på service avdelingen. Kvalifikasjoner Fagbrev som kjølemontør, erfaring med drift og vedlikehold av kjøleanlegg, god teknisk innsikt og førerkort kl. B. Det er en fordel med erfaring fra ventilasjon. Arbeidssted: Nedre Vats Kontaktperson: Tore Hope, tlf. 928 22 938 Søknad med CV sendes til: tore.hope@hatteland.com Firma: Jakob Hatteland Group Management AS Søknadsfrist: 20. september 2019

Ledig stilling:

MEKANIKER OG SLANGEMEDARBEIDER Ølensvåg

Meir info på www.janshydraulikk.no/jobb


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.