Page 1

MATEJA TUŠEK DEVE T

UČNIH PRIPRNAIMVI

UPRIZORITVENA PREDLOGA ZA

DRAMATIZACIJO

Z D E LO V L IS T I

Priročnik je namenjen vzgojiteljem in učiteljem za večjo raznolikost in popestritev pri delu z otroki.

Živa lepa je žirafa, vrat močan je ravno prav, noge pa ima predolge in korak precej majav. Živa ni bila dobra plesalka. Vsako leto je s strahom pričakovala Ples v džungli. Neke prelepe noči, polne mesečine, je spoznala, da morajo bitja, ki so drugačna, prisluhniti drugačni glasbi, da lahko zaplešejo ... ŽE VEČ Avtor te zabavne, ganljive in priljubljene zgodbe je nagrajeni britanski pisatelj Giles Andreae, čudovite ilustracije pa je prispeval Guy Parker-Rees.

teljica Mateja Tušek, dramatizirala celotno predstavo. Dodani so pred­logi za scensko postavitev, kostume in izbiro glasbe. V drugem delu priročnika pa je v devetih učnih pripravah sistematično obravnavana tematika iz slikanice. Pripravam so dodani delovni listi, ki jih je dovoljeno fotokopirati in uporabiti pri izvedbi ure.

14,90 €

www.grafenauer.si

Priročnik za vzgojitelje in učitelje

PRO DA NIH

IZVODOV

www.grafenauer.si

19,90 €

V prvem delu priročnika je avtorica, inova­tivna in zabavna uči-

KOT 2 MILIJO NA

GILES ANDREAE

PODPORA SL IK A N IC I

GUY PARKER-REES


Žirafe ne znajo plesati, Priročnik za vzgojitelje in učitelje

Predstavljaj si, da hodiš po gozdu. Tvoja stopala so bosa in mah te nežno žgečka po podplatih. Ozreš se okoli sebe. Koliko barv! Vijolične, rožnate in svetlo modre cvetlice. Zrak diši po mešanici cvetnega vonja in vonja zemlje. Noč je, približaš se jasi sredi gozda. Drevesne krošnje so umaknile svoje veje, da lahko skoznje pogledaš na tisoče drobnih zlatih zvezd. Tam v daljavi regljajo žabe in črički igrajo nežne melodije. Ležeš na jaso in se zazreš v srebrno luno nad seboj. Zdi se ti, da je večja kot kadarkoli. Zapreš oči. Ko jih ponovno odpreš, se začudeno zazreš v svoje dlani, ki so se kar naenkrat spremenile v prava pravcata kopita. Na glavi sta ti zrasla majhna rožička, pokrita z roževino, in tvoje telo je obleklo čudovit rjav vzorček. Žirafa Živa si. V srčku te nenadoma močno stisne. Tvoje srčece je žalostno. Nekaj ni tako, kot mora biti. Spomniš se, kako slabo si se počutila na plesu, ki se je nekaj ur nazaj odvijal na sosednji jasi. Začutiš, kako ti na repek sede nekaj čisto drobnega. Nežno te poboža. Čriček je in skupaj s teboj posluša šumenje vetra sredi trav, šepet dreves in nežno žuborenje potočka. Na uho ti nežno zašepeta: »Vse, kar slišiš, zate je, tebi luna govori, zate listje trepeta, potok nežno žubori. Veš, Živa, vsi odlični smo plesalci z glasbo, ki jo ljubimo.« V tistem trenutku zaslišiš čudovito glasbo, vstaneš in zaplešeš nanjo  … Otroci nato nekaj trenutkov miže plešejo na tišino oziroma glasbo v svojih mislih.

Kakšna je Živa? Pa pavijan? In lev? Pomembna je tudi analiza zunanjih in značajnih značilnosti posameznih likov, v našem primeru živali, zato si ogledamo njihovo gibanje na posnetkih na spletu in skozi pogovor razčlenjujemo njihove značaje. Ko so vsi elementi pripravljeni, lahko pričnemo s skupinskimi vajami, ki se jim postopoma priključujejo scena, glasba, osvetljava in ostalo. Otroke ves čas spodbujamo k sproščenemu izražanju, k iznajdljivosti; kadar se otroci znajdejo v zagatah, iščemo napredek, hkrati pa opozarjamo tudi na drobce, ki bi jih lahko še izboljšali, in pokažemo pot, kako to storiti.

6


Žirafe ne znajo plesati, Priročnik za vzgojitelje in učitelje

Žirafe ne znajo plesati, dramsko besedilo V dramski uprizoritvi nastopajo: trije afriški staroselci (Udo, Neo, Obi), žirafa Živa, več parov divjih svinj, več parov nosorogov, več parov levov, več parov šimpanzov, več parov pavijanov, čriček, katerakoli od afriških živali po vaši izbiri.

Scena Na začetku predstave je na prizorišču le maketa velikega drevesa, ob robu prizorišča pa na trši papir narisano tropsko rastlinje, ki naznanja, da se ples dogaja v afriški džungli. Na robu prizorišča je pripravljena svetla luna v obliki polkroga (predlagamo uporabo otroškega polkrožnega plezalnega elementa, na katerega je s strani občinstva pritrjen karton z naslikano luno). Na luni in ob njej med predstavo sedi čriček in opazuje dogajanje, se pojavi in spet izgine. Na prizorišče prihajajo živali. Vsak par ali skupinica s seboj prinese del scene, kar ponazarja pripravljanje prostora za ples. V ozadje postavijo kakšen grm, rože vzpenjavke, ognjišče oziroma mali kres iz kosov lesa in papirnatega ognja na sredini  … Zadnji par živali prinese plakat z napisom Ples v džungli. Trije afriški staroselci so v vlogi pripovedovalcev zgodbe. Postavljeni so na skrajni rob prizorišča. Stojijo na lesenih stopničkah ali kockah eden za drugim, tako da se vsakega izmed njih jasno vidi in sliši.

7


Žirafe ne znajo plesati, Priročnik za vzgojitelje in učitelje

Kostumi Nastopajoče živali so lahko oblečene v preproste pajkice določenih barv, na glavi pa imajo kapo s ščitnikom, na kateri je narisana glava živali, ki jo predstavljajo. Kostumi so seveda lahko tudi bistveno bolj dovršeni (narejeni naj bodo iz odpadnih materialov, ki jih je mogoče reciklirati, s čimer med najmlajšimi širimo ekološko zavest). Staroselci so oblečeni v pisane halje s pripadajočimi kapicami. Čriček ima oblačila nežno zelene barve, v rokah pa violino, ki je lahko narejena iz kartona.

Glasbena podlaga Ker zgodba pripoveduje, kako je žirafa Živa našla svoj talent, ko je zaslišala glasbo, ki jo je očarala, in kako žalostna je bila, ker ostale vrste glasbe v njej niso vzbudile tistega, kar je v resnici čutila, je smiselno, da premišljeno izberemo instrumentalne ali vokalno-instrumentalne skladbe, na katere bodo v predstavi plesale nastopajoče živali: sving za divje svinje; tvist za nosoroge; tango za leve; ča-ča za šimpanze; polka za pavijane; nežna instrumentalna skladba na violini (in klavirju) za črička in žirafo Živo, ki pleše balet. Navajamo nekaj predlogov, ki vam bodo morda olajšali iskanje primernih ritmov, seveda pa upoštevajte tudi svoj glasbeni okus in glasbeni okus nastopajočih v vaši predstavi. sving: Bright Lights Late Nights (Speaksies´ Swing Band); tvist: Let´s twist again (Chubby Checker); tango: El Tango De Roxanne Instrumental; ča-ča: Let´s get loud (Jennifer Lopez); polka: Golica (S. Avsenik) ali Irish Party in Third Class (Gaelic Storm); balet: The Gratest Showman Medley (Lindsey Stirling); afriška glasba: Into the Wild (Ven Tribe).

8


Žirafe ne znajo plesati, Priročnik za vzgojitelje in učitelje

V ozadju igra živahna ritmična afriška glasba. Trije staroselci in nastopajoče živali z ritmičnimi gibi, ki so usklajeni z glasbeno podlago, prihajajo na prizorišče in nanj prinašajo vse potrebne rekvizite oziroma dele scene za ples. Ob izteku krajšega glasbenega uvoda staroselci zasedejo mesta na robu prizorišča, živali pa se posedejo v polkrogu okoli ognja. Ogenj je postavljen na sredino v zadnji del odra, toliko umaknjen v ozadje, da ne moti nastopajočih pri plesu. V ospredju se pojavi visoka in vitka žirafa Živa, ki si opotekajoče ogleduje okolico. Strašno nerodna in sramežljiva je. Previdno se ozira naokoli, počasi premika svoj dolgi vrat v desno in levo, se gladi po grivi. Med grmičevjem poišče kamenček, nato pa na tla nariše ristanc. Zelo nerodno skače po njem, vmes večkrat skoraj pade ali pa se v zadnjem trenutku ujame. Prvi afriški staroselec Udo (od strani negotovo gleda Živo, ki se med njegovim pripovedovanjem opoteka med igro): Živa lepa je žirafa, vrat močan je ravno prav, noge pa ima predolge in korak precej majav. Drugi afriški staroselec Neo (navdušeno razlaga o Živinih spretnostih): Spretna je, če smuka listje z vej in bližnjega drevesa, (Neo zmajuje z glavo nad Živino nerodnostjo.) če pa v dir se zapodi, le nerodno z repom stresa. Zasliši se pritajena ritmična glasba, ki skladno z naraščanjem števila živali na odru postaja vedno glasnejša. Živali v parih in malih skupinah postopoma vstajajo, se razvrščajo okoli Žive in ob naraščanju glasnosti glasbe stopnjujejo tudi intenzivnost svojega gibanja. Med seboj se pozdravljajo, plešejo v ritmu, se smejijo in glasno vzklikajo. Živa deluje osamljeno, žalostno, plašno pogleduje okoli sebe, a ne najde nikogar, s katerim bi se zapletla v pogovor. Tekom dogajanja staroselci razložijo, za kaj gre.

9


Priloga 2

ZGODBA SE DOGAJA V …

V ZGODBI NASTOPAJO …

POJAVI SE PROBLEM …

GLEJTE, PLEŠEM!

Dovoljeno fotokopiranje

22

Žirafe ne znajo plesati, Priročnik za vzgojitelje in učitelje


Žirafe ne znajo plesati, Priročnik za vzgojitelje in učitelje

Glejte, plešem in sem, kar sem! Cilji: ☐☐ Otroci prepoznavajo podobnosti in razlike med ljudmi v sposobnostih, navadah, željah in interesih. ☐☐ Prepoznavajo različne čustvene izraze pri sebi in drugih. ☐☐ Gradijo svojo pozitivno samopodobo z razmišljanjem, v čem so dobri. Metode dela: delo z besedilom, pogovor, didaktična igra Oblike dela: frontalna, individualna, skupinska, delo v parih Učna sredstva in pripomočki: slikanica Žirafe ne znajo plesati, nežna glasbena podlaga, sličici (Priloga 3), večji kozarec za vlaganje, lističi za lepši dan, učni list (Priloga 4)

Kako si kaj, Živa? Po prebrani slikanici Žirafe ne znajo plesati otroke skozi vprašanja usmerim v razmišljanje in pogovor: Opišite, kaj se je dogajalo z Živo, ko je želela plesati? Zakaj je imela te težave? Zakaj mislite, da je sploh hotela plesati? Kako se je Živa počutila, ko je prvič prišla na ples? Zakaj tako? Pa vi? Ste se kdaj počutili tako kot Živa? Ko so npr. vsi nekaj počeli zelo dobro, vam pa ni in ni šlo? Ostale živali so se do žirafe Žive obnašale nesramno. Kako so to pokazale s svojimi besedami in kretnjami? Opišite. Kako se je ob tem počutila žirafa Živa? Bi jo kdo znal narisati na list papirja? Čriček pa se je do Žive obnašal povsem drugače. Kako? Kako so čričkove prijazne besede in spodbude vplivale na Živo?

23


Priloga 6

Pobarvaj majhnega črička.

Z modro barvico obkroži najmanjšo luno.

Obkroži velikega slona.

Podčrtaj največjo želvo.

Z rumeno barvico obkroži srednje velik plamen.

Prečrtaj najmanjšo violino.

Dovoljeno fotokopiranje

34

Žirafe ne znajo plesati, Priročnik za vzgojitelje in učitelje


Priloga 7

Najvišjo žirafo pobarvaj z rumeno, srednje veliko z oranžno in najnižjo z rdečo barvo.

Najkrajšo kačo pobarvaj z zeleno, srednje dolgo z modro in najdaljšo z vijolično barvo.

Na najvišje drevo nariši pet banan, na srednje visoko osem pomaranč in na najnižje en ananas.

Dovoljeno fotokopiranje

35

Žirafe ne znajo plesati, Priročnik za vzgojitelje in učitelje


Žirafe ne znajo plesati, Priročnik za vzgojitelje in učitelje

Živini leseni baletni čeveljci Cilji: ☐☐ Otroci likovno izrazijo svoje doživljanje glavne junakinje v zgodbi. ☐☐ Pri delu kombinirajo različne materiale. ☐☐ Pri ustvarjanju se sprostijo. Metode dela: pogovor, didaktična igra Oblike dela: frontalna, individualna, skupinska, delo v parih Učna sredstva in pripomočki: slike različnih džungelskih živali, lepilni trak, trši papir, rjava penasta guma, flomastri, škarje, lepilo, za vsakega otroka tri lesene ščipalke za perilo, cofek rumene barve iz umetne mase in migetajoča očesca

Kaj imam na hrbtu? Enemu izmed otrok na hrbet prilepim sliko določene džungelske živali. Drugi otroci poskušajo brez besed ponazoriti gibanje te živali, otrok s sliko na hrbtu pa ugiba, za katero žival gre. Ko ugane, izbere sošolca in mu na hrbet prilepi novo sliko. Za zadnjo sliko uporabim žirafo.

Ni copatka, ni copatka, kam se je izgubil? Otroci sedijo v krogu s pokrčenimi nogami tesno skupaj. Izšteti otrok sezuje en copat, zapusti prostor, v tem času pa začne njegov copat krožiti pod nogami drugih otrok, ki ga z rokami čim hitreje potiskajo k svojemu sosedu. Izšteti otrok ob vrnitvi ugiba, kje je copat. Ko ugane, izštejemo novega otroka, ki nadaljuje z ugibanjem.

62


Žirafe ne znajo plesati, Priročnik za vzgojitelje in učitelje

Copatki, čevlji, čeveljci … s čarobnimi močmi Otroke povabim, naj v krogu sezujejo svoje copate in jih položijo predse. Prosim jih, naj zaprejo oči in si predstavljajo, da se njihovi copati spremenijo v prav posebne čarobne čeveljce. Otroci svoje namišljene čarobne čeveljce predstavijo. Povedo, kakšni so (barva, velikost, oblika), čemu so namenjeni (igranju super nogometa, morda te naredijo super hitrega ali celo nevidnega), kakšne so njihove čarobne lastnosti. Pogovor usmerim na žirafo Živo. Otroke vprašam, če mislijo, da je morda tudi ona imela nevidne čarobne čeveljce, ki so jo naučili plesati. Bi bilo v zgodbi mogoče, da se zgodi kaj takšnega? In kakšne lastnosti bi imeli ti čeveljci? Otrokom napovem, da bomo danes žirafo Živo obuli v prav posebne čarobne čeveljce – v lesene baletne čeveljce.

Živa v lesenih baletnih čeveljcih Žirafo bomo izdelali iz papirja, lesenih ščipalk za perilo in cofka iz umetnega materiala. Pred delom ustrez­no zaščitimo delovno površino. Otroci iz tršega papirja izrežejo žirafji trebušček. Trebušček s flomastri ustrezno pobarvajo in ga opremijo z rjavimi lisami.

63


MATEJA TUŠEK DEVE T

UČNIH PRIPRNAIMVI

UPRIZORITVENA PREDLOGA ZA

DRAMATIZACIJO

Z D E LO V L IS T I

Priročnik je namenjen vzgojiteljem in učiteljem za večjo raznolikost in popestritev pri delu z otroki.

Živa lepa je žirafa, vrat močan je ravno prav, noge pa ima predolge in korak precej majav. Živa ni bila dobra plesalka. Vsako leto je s strahom pričakovala Ples v džungli. Neke prelepe noči, polne mesečine, je spoznala, da morajo bitja, ki so drugačna, prisluhniti drugačni glasbi, da lahko zaplešejo ... ŽE VEČ Avtor te zabavne, ganljive in priljubljene zgodbe je nagrajeni britanski pisatelj Giles Andreae, čudovite ilustracije pa je prispeval Guy Parker-Rees.

teljica Mateja Tušek, dramatizirala celotno predstavo. Dodani so pred­logi za scensko postavitev, kostume in izbiro glasbe. V drugem delu priročnika pa je v devetih učnih pripravah sistematično obravnavana tematika iz slikanice. Pripravam so dodani delovni listi, ki jih je dovoljeno fotokopirati in uporabiti pri izvedbi ure.

14,90 €

www.grafenauer.si

Priročnik za vzgojitelje in učitelje

PRO DA NIH

IZVODOV

www.grafenauer.si

19,90 €

V prvem delu priročnika je avtorica, inova­tivna in zabavna uči-

KOT 2 MILIJO NA

GILES ANDREAE

PODPORA SL IK A N IC I

GUY PARKER-REES

Žirafe ne znajo plesati - Priročnik za vzgojitelje in učitelje  
Žirafe ne znajo plesati - Priročnik za vzgojitelje in učitelje  
Advertisement