Page 1

27,90 €

www.grafenauer.si

Prva  pomoč  in nujna  medicinska  pomoč

112

Patricija Valentina Kobilšek, Alojzija Fink

PRVA  POMOČ  IN  NUJNA MEDICINSKA  POMOČ Učbenik za modul Zdravstvena nega v izobraževalnem programu Zdravstvena nega za vsebinski sklop Prva pomoč in nujna medicinska pomoč


72

PRSNI KOŠ Hitri travmatološki pregled yyPacienta prosimo, da globoko diha. yyOpazujemo, ali se prsni koš enakomerno dviguje na obeh straneh (ali je dvigovanje prsnega koša simetrično). Pozorni smo na težave pri dihanju (ali pacient diha s pomožno dihalno muskulaturo), na paradoksno dihanje (ugrezanje stene ob vdihu), odprto rano, penetrantne poškodbe in krvavitev. yyNežno pretipamo prsni koš, pri čemer zaznavamo gibanje prsnega koša, nepravilnosti oz. deformacije, boleče in občutljive dele ter krepitacije (podkožni emfizem). yyPoslušamo srčne tone in dihanje. Kadar dihanje ni enako slišno na obeh straneh, prsni koš pretrkavamo, pri čemer smo pozorni na zamolkline in druge nenavadne zvoke.

Vprašanja, ki so v pomoč pri pregledu pacientovega prsnega koša yyAli je dihanje prisotno in enako slišno na obeh straneh prsnega koša? yyAli je gibanje prsnega koša simetrično? yyAli pacient diha s pomožnimi dihalnimi mišicami, je dihanje paradoksno in prsni koš nestabilen? yyAli so na prsnem košu vidne modrice, odprte rane, penetrantne poškodbe, krvavitev? yyAli pacient pri dotikanju prsnega koša čuti bolečine?

Izvedemo inspekcijo in palpacijo ključnic in sprednje strani prsnega koša.

Pri palpaciji zaznavamo gibanje prsnega koša in nepravilnosti.

Izvedemo palpacijo prsnice in smo pozorni na prisotnost bolečine.


73

Pri perkusiji (pretrkavanju) prsnega koša smo pozorni na zamolkline in druge nenavadne zvoke.

TREBUH Hitri travmatološki pregled yyNežno pretipamo trebuh, pri čemer ugotavljamo, ali je napet, trd, boleč ali občutljiv na dotik. Opazimo lahko modrice, podplutbe, odrgnine, penetrantne poškodbe in odprte rane, pri katerih lahko trebušni organi silijo ven.

Vprašanja, ki so v pomoč pri pregledu pacientovega trebuha yyAli so vidne rane ali modrice? yyAli pacient pri dotikanju trebuha navaja bolečine?

Pri palpaciji trebuha smo pozorni na občutljivost, bolečino in oteklino.

Perkusijo trebuha izvajamo v predelu nad jetri, nad vranico, nad želodcem.


124

Zaporedje ukrepov kardiopulmonalega oživljanja pri odrasli osebi Poskrbimo za varnost in ocenimo mehanizem nastanka poškodbe.

Ocenimo odzivnost pacienta. Pacient se ne odziva: na pomoč pokličemo drugo osebo.

Pacientu sprostimo dihalno pot.

Ugotovimo prisotnost dihanja in pulza. Pacient ne diha, srčnega utripa ni.

Pokličemo nujno medicinsko pomoč na številko 112.

Izvajamo 30 stisov in 2 vpiha.

Uporabimo AED.

Poskrbimo za hiter prevoz pacienta v bolnišnico. Pristop k pacientu in prepoznava znakov srčnega zastoja Pristop k pacientu izvajamo po zaporedju DRABC. Zagotovimo varnost in ugotovimo mehanizem nastanka poškodbe. Ocenimo odzivnost pacienta, sprostimo dihalno pot ter ugotovimo prisotnost dihanja in krvnega obtoka, tako da merimo pulz na arteria carotis.

Takoj ko ugotovimo, da pacient ne diha, pokličemo nujno medicinsko pomoč na številko 112.

Klic nujne medicinske pomoči na številko 112 Takoj ko ugotovimo, da pacient ne diha ali ne diha normalno in ne tipamo pulza, pokličemo nujno medicinsko pomoč na številko 112 ter pridobimo avtomatski zunanji defibrilator (AED). Kadar je na kraju dogodka prisotnih več oseb, ena oseba takoj kliče na številko 112, druga pa začne izvajati zunanjo masažo srca.


125

Zunanja masaža srca

Zunanjo masažo srca izvajamo s stisi prsnega koša. Izvedba zunanje masaže srca yyPacient leži na hrbtu na trdi, ravni podlagi. Odpnemo mu zgornja oblačila in razgalimo prsni koš. yyNa sredino prsnega koša položimo dlan ene roke. Dlan druge roke položimo prek prve in prepletemo prste. yyIztegnemo komolca in pritiskamo na prsni koš tako močno, da se ugrezne za 5 cm (vendar ne več kot 6 cm pri normalnem indeksu telesne mase odraslega človeka). Prsni koš po vsakem stisu sprostimo, da se povrne v prvotni položaj, vendar rok od njega ne odmikamo. yyIzvedemo 30 stisov prsnega koša. Frekvenca stisov prsnega koša je 100–120 na minuto. yyPo 30 stisih prsnega koša izvedemo umetno dihanje.

ZA VE Č ZN AN JA

Lucas je mehanski pripomoček za zunanjo masažo srca pri odraslih osebah oz. osebah, starejših od 12 let. Globina stisa prsnega koša je 5 cm.

Pri zunanji masaži srca položimo roko na sredino prsnega koša, prepletemo prste druge roke in pritiskamo na prsni koš.

prsnica

srce

hrbtenica

Iztegnemo komolca in pritiskamo na prsni koš tako močno, da se ugrezne za 5 cm.


244

ZA VE Č ZN AN JA

Opekline 2. stopnje delimo na vrhnje dermalne in globoke dermalne. Pri vrhnji dermalni opeklini sta poškodovana epidermis in zgornji del dermisa. Barva kože je rdeča in na pritisk pobledi. Koža je vlažna, mehurji so napolnjeni s tekočino in imajo tanko steno. Prisotna je bolečina. Pri globoki dermalni opeklini sta poškodovana epidermis in globlji del dermisa do podkožja. Barva kože je rdeča ali bela, vlažna, mehurji so napolnjeni s tekočino in imajo debelo steno. Kapilarni povratek je počasen. Prisotna je bolečina.

Opeklina 3. stopnje

Subdermalne opekline Opekline 3. stopnje so globoke, subdermalne opekline, ki poškodujejo vse plasti kože, to je epidermis, dermis in subkutis. Barva kože je bela, lahko tudi črna, na otip pa trda, suha in ne boli. Kapilarnega povratka ni. Poleg kože in podkožja so lahko zajete tudi mišice in kosti (npr. pri električnih opeklinah). Pri celjenju nastanejo brazgotine, ki lahko vodijo v kontrakture. Pri opeklinah prsnega koša pa brazgotine ovirajo gibanje prsnega koša.

Globoka, subdermalna opeklina, pri kateri so poškodovani epidermis, dermis in subkutis

Pri globoki subdermalni opeklini so lahko poškodovane vse plasti kože, mišice in kosti.

PR AK TI ČN I PR IM ER

Pacientka si je pri kuhanju opekla prst. Na mezincu desne roke je vidna rdečina kože in s tekočino napolnjen mehur, ki zajema četrtino prsta. yyOcenite globino opekline.

Ocena površine opekline

Oceno površine opekline izvajamo pri opeklinah 2. in 3. stopnje. Za oceno površine opekline se uporablja pravilo devet, pri čemer je celotna telesna površina razdeljena na predele, ki zavzemajo po 9 % površine. Pri odrasli osebi zavzema glava 9 %, roka 9 %, noga dvakrat 9 % (18 %), prsni koš in trebuh po 9 % (skupaj 18 %), hrbet dvakrat po 9 % (18 %) in genitalije 1 % površine. Za manjše in nepravilno oblikovane opekline se za oceno površine uporabi velikost dlani pacienta. Dlan pacienta od zapestja do vrhov iztegnjenih prstov je 1 % celotne površine telesa.


245

9 9

41/2

9

41/2

9

9

41/2

9

9

9

9

Ocena površine opekline pri odrasli osebi po pravilu devet

Opekline funkcionalnih delov telesa

Opekline funkcionalnih delov telesa

Na stopnjo ogroženosti pacienta vpliva tudi mesto opekline. Nevarne so opekline funkcionalnih delov telesa. To so dermalne in subdermalne opekline vratu, dlani, stopal, spolovila in vseh pregibnih mest v predelu sklepov.

Opekline dihalnih poti

Opekline dihal (inhalacijske opekline) nastanejo pri vdihovanju vročega zraka in dima, pare, strupenih plinov (npr. ogljikovega monoksida ali cianida). Vročina povzroči oteklino (edem) sluznice žrela in grla, kar vodi v zoženje in zaporo dihalne poti, zmanjšan pretok zraka in zadušitev. Dodaten zaplet je lahko nastanek karboksihemoglobina v krvi. Vdihavanje vročih in strupenih plinov znatno zmanjša možnost preživetja. Znaki opekline dihal so: yyopeklina obraza, vratu ali prsnega koša, yyožgane dlake v nosu, ožgane obrvi, trepalnice, brada, ožgani brki ali lasje, yysaje v nosnicah ali izpljunku (črnkast sputum), yyprekomerno kašljanje, yyotekle ustnice (so kasnejši znak), yytežko dihanje, dušenje, stridor, pekoča bolečina v prsih, yyhripavost, izguba glasu, yyrazširjeni zenici, motnje zavesti. Opeklino obraza pogosto spremlja opeklina dihal.


27,90 €

www.grafenauer.si

Prva  pomoč  in nujna  medicinska  pomoč

112

Patricija Valentina Kobilšek, Alojzija Fink

PRVA  POMOČ  IN  NUJNA MEDICINSKA  POMOČ Učbenik za modul Zdravstvena nega v izobraževalnem programu Zdravstvena nega za vsebinski sklop Prva pomoč in nujna medicinska pomoč

Prva pomoč in nujna medicinska pomoč  

Učbenik za modul Zdravstvena nega v izobraževalnem programu

Prva pomoč in nujna medicinska pomoč  

Učbenik za modul Zdravstvena nega v izobraževalnem programu

Advertisement