Page 1

Ingyenes digitális magazin. Megjelenik havonta, több mutációban. Friss beszámolók a futamokat követő kedden.

Formula-1 MotoGP

A DOKTOR, A SZUPERHOS ÉS A TÖBBIEK

UTCAI HAR COSOK KLU BJA

KÉT ÁTKOT EGY CSAPÁSRA

2013. július / 01-02

WTCC


UTCAI HARCOSOK KLUBJA

A SEBESSÉG ÁRA

112

92

Impresszum GPspirit ingyenes digitális magazin Főszerkesztő: Kovács Niki Szerzők: Kovács Niki, Náray Zoltán, Paulovits Imre, Simon István, Tóth Anita, Végh Miklós, Zsoldos Barna Grafika és layout: Hantos László

KÉT ÁTK

Képek: Formula-1 és MotoGP csapatok, FIA WTCC, motogp.com, 2SNAP, Kovács Niki Kiadja: GPspirit Team gpspirit@gpspirit.hu A magazinban megjelenő cikkek a Szerkesztőség tagjainak véleményét tükrözik. ©Minden jog fenntartva Tilos ezen kiadvány bármely részét sokszorosítani, információs rendszerben tárolni, vagy a kiadóval történt előzetes megállapodás nélkül bármely formában, bármely módon sugározni. A kiadványból az írások és fényképek másodlagos közléséhez a kiadó írásbeli engedélye szükséges.

A DOKTOR, A SZUPER


HÓKUSZPÓK AKCIÓBAN 142

DEFEKTES VILÁG

28

UNCINI IJESZTŐ BALESETE 106

KESJÁR CSABA

158 Két átkot egy csapásra Beszámoló a német futamról

90

MotoGP Spirit-csirip

18

F1 tabella

92

A sebesség ára

20

F1 képeslap

106

Uncini ijesztő balesete

22

F1 gyorshírek

112

Utcai harcosok klubja Beszámoló a portugál futamról

26

Defeketes világ Visszatekintés Silverstone-ra

122

WTCC tabella

40

F1 Spirit-csirip

124

WTCC gyorshírek

42

Keke Rosberg mélyrepülése a pole-ért

128

A négyes jegyében Visszatekintés Moszkvára

50

A Doktor, a szuperhős és a többiek

140

Hókuszpók Akcióban

68

MototGP tabella

146

WTCC képeslap

70

MotoGP színes

148

Mint a mesében Interjú Zengő Zoltánnal

72

MotoGP gyorshírek

158

In memoriam: Kesjár Csaba

76

Spanyol sikerek Visszatekintés Catalunyára

6

KOT EGY CSAPÁSRA

6

RHŐS ÉS A TÖBBIEK

50

KEKE ROSBERG SZUPER POLE-JA 42

Beszámoló a holland futamról


GR1D CLUB A

28/07/20

Buddha-Bar Hotel Bu

? L É N

EN L T d l T e O y rit g i F i it! p s ma GP a i szá s u i júl

Buddha-Bar’s Resident DJ MADA

Infiniti Red Bull R DJ ERO

PLATINUM · BY INV

GOLD TABLE · EUR 300 / GUES Best location table, Private VIP hostess, private w unlimited selection of premium beverage

SILVER TABLE · EUR 200 / GUE Designated area with private waiter, unlim long drinks, beer, wi

BRONZE WALKING TICK Open bar with unlimited long dr

FOR TICKETS & FURTHER INFOR Károly Bosznai · Director of Special Events · +36 20 H-1052 Budapest, Váci utca 34. · www.buddhabar

www.GR1DCLUB.com · www.


AFTER PARTY

13 · 10 PM

udapest Klotild Palace

Racing’s Resident K (USA)

Special Guest DJ GIEDO VAN DER GARDE (NL)

VITATION ONLY

ST (min. 6 - max. 10 guests) waiter, Buddha-Bar Tapasian Snack Selection, s, long drinks, beer, wine & soft drinks.

EST (min. 4 - max 8 guests) mited selection of premium beverages, ine & soft drinks.

ET · EUR 100 / GUEST inks, beer, wine & soft drinks.

MATION, PLEASE CONTACT: 0 776 2327 · karoly.bosznai@buddhabarhotel.hu rhotel.hu · www.facebook.com/BuddhaBarBp

.facebook.com/GR1DCLUB

Pres e nt s


G E T O K T KÉ T Á

A R S Á P C SA

pek: F1 csapatok Szöveg: Zsoldos Barna / Ké


GY

Formula-1


Aktuális

AZ KI KÉ EGY AR HIS RE CS

TÖBB MINT GYŐZELEM Acél- vagy kevlárbetét, eső vagy hőség, gyors vagy lassú pálya – a Red Bull, Vettel párosnak aztán édes mindegy. Remek nürburgringi diadalával a címvédő ismét tanúbizonyságot tett hihetetlen kiegyensúlyozottságáról, és míg a három rivális csapat, a Ferrari, a Lotus és a Mercedes pilótái mögötte pofozkodnak, ő köszöni szépen, és május óta versenyről versenyre hétmérföldes léptekkel növeli előnyét a ponttáblázaton – képzeljük csak hol tartana most, ha Silverstone-ban nem döglik be a váltó a Red Bullban… De hát úgy tűnik, a topautók közül az RB9 az egyetlen, amely a külső körülményektől függetlenül is mindig képes a győzelemért harcolni. És miután ehhez a Lotusnak forró, míg a Mercedesnek hűvös időjárási körülményekre van szüksége, a Ferrari pedig már a szombati időmérőkön rendre bukja másnapi esélyeit, Vettelnek tulajdonképpen egyetlen konkrét vb-riválissal sem kell bajlódnia – elrabolják ők a pontokat egymástól. Azzal, hogy a Német Nagydíj záró etapjában a Lotusokat zseniálisan feltartva megnyerte hazai nagydíját, a címvédő büszkén jelentheti ki magáról, hogy márciustól novemberig az összes versenyhónapban győzött már, ráadásul az aktuális versenyhelyszínek között is csak kettő vár kipipálásra: Austin és a Hungaroring.


Formula-1

ELMÚLT IDŐSZAKBAN SEBASTIAN VETTELNEK MÁR A KÖNYÖKÉN JÖHETTEK A NÉMETORSZÁGI, VALAMINT A JÚLIUS HAVI SIKERTELENSÉGÉT FIRTATÓ RDÉSEK, ÍGY A CÍMVÉDŐ FOGTA MAGÁT, ÉS NÜRBURGRINGI DIADALÁVAL YSZERRE TÖRTE MEG MINDKÉT ÁTKOT – ELHALLGATTATVA A KRITIKUSOKAT. RED BULL KLASSZISÁNAK ELŐNYE RÁADÁSUL ÚJRA 30 PONT FÖLÉ DUZZADT, SZEN RIVÁLISAI TOVÁBBRA IS MEGTESZIK NEKI AZT A SZÍVESSÉGET, HOGY NDSZERESEN KÖRBEVERIK EGYMÁST. FÁJDALOM, A NÜRBURGRINGEN NEM UPÁN A KIÉLEZETT VERSENGÉS MIATT IZGULTUNK.


Aktuális NEM SZÓL A RÁDIÓ Egy újabb forró verseny, ahol a Lotus volt a leggyorsabb, mégsem Kimi Räikkönen vagy Romain Grosjean pezsgőzött a dobogó tetején. Márpedig a futam végéig igenis benne volt a pakliban, hogy a 2007-es világbajnok bezsebeli idénybeli második győzelmét is, csakhogy a csapat segítsége nélkül még a szabadelvű finn sem mer dönteni gumistratégiával kapcsolatos kérdésekben. A Német Nagydíjon azonban magára maradt Räikkönen, hiszen rádiója elromlott, és hiába próbálta kérdezgetni a döntéshozókat, vajon nem lenne-e érdemes megspórolni egy kerékcserét Vettellel képest, és két kiállással ellavírozni a célig, válaszra hiába várt. „Bőven volt még a gumikban, el kell gondolkoznunk azon, hogy ilyen érdemes lett volna-e végigmenni velük. Sajnos a rádióm nagyon rossz volt, én mindent hallottam, de ők csak azt, amit két bizonyos kanyarban mondtam. Kicsit bánom, hogy nem mentünk a végéig, hiszen jól voltak a gumik” – panaszkodott a finn, aki így harmadik kerékcseréje után már hiába eredt a győztes Vettel után.


Formula-1


Aktuรกlis


Formula-1

EGY ÚJABB „FELESLEGES” POLE Miután Nico Rosberg silverstone-i diadalát követően azt gondoltuk, a Mercedes végre megoldotta gumiproblémáit, és pilótái jó eséllyel szállhatnak harcba Vettellel szemben a bajnoki címért az idény hátralevő részében, a stuttgartiak kijózanító pofont kaptak a Nürburgringen. A pole-ból induló Lewis Hamilton ugyanis megint olyan kínokat élt át, mint már annyiszor idén – a gumik miatt egyre hátrébb csúszva küszködte végig a futamot. A brit kizárólag az első etapban tudta tartani a lépést a többiekkel, ám ahogy a közepes keverékekre került a sor, a Mercedesnek esélye sem volt a leggyorsabbakkal szemben, és még az is kisebbfajta csoda, hogy a brit legalább az ötödik helyet elcsípte. Rosberg a 11. helyről indulva pedig csupán két pontot tudott összekaparni, vagyis az erősorrendben egy hét leforgása alatt a Lotus és a Mercedes tulajdonképpen helyet cserélt. A két istálló rapszodikus teljesítménye természetesen folyamatosan Vettel malmára hajtja a vizet, de lehet, hogy a Magyar Nagydíjtól érkező új gumikon megint változik a helyzet.


Aktuális

MEGINT A RÉGI NÓTA Míg a Lotus és a Mercedes legalább bizonyos külső körülmények között meg tudja szorongatni a Red Bullt, katasztrofális időmérős tempója miatt a Ferrari május közepe óta már úgy sem. A Spanyol Nagydíj volt az utolsó, amelyen a maranellóiak még ki tudták aknázni finom gumikezelésből fakadó előnyüket, ám ahogy az ellenfelek is egyre inkább kiismerték az abroncsokat, úgy csúsztak Alonsóék egyre hátrébb az erősorrendben. Pedig a Ferrari versenytempójával nincs semmi gond, olykor még a Red Bull szintjét is hozzák, csak hát a harmadik, negyedik rajtsorból indulva pusztán ugyanolyan gyorsnak lenni, mint a rivális, messze nem elég. Az olaszok a Nürburgringen már azt is bevállalták, hogy közepes gumikkal feláldozták a jobb rajthelyet az optimális versenystratégia oltárán, ám ennek sikerességéről mindent elárul, hogy Grosjean a Lotusszal még a lágy keverékeken is hosszabb első etapot tudott teljesíteni, mint Alonso… Bár a Magyar Nagydíjon debütáló új gumikkal változhat valamelyest a felállás, a képlet továbbra is pofonegyszerű: a győzelemhez sokkal jobb időmérős tempóra van szüksége a Ferrarinak.


Formula-1


Aktuális

FÉLELMETES JELENETSOROK

A Német Nagydíj sajnos nem várt úgy tarolta le az egyik közelben á csapat szerelői remek reflexekkel darus kocsi már halálra gázolt egy és kulcscsonttal, az újabb és újab a pályák kialakítása következtébe hétköznapi hőseiről mintha kissé állandó pass-ra fel van vésve. De (Friss: Bernie Ecclestone szigoríto a fal mellett tartózkodhatnak az a


Formula-1

izgalmakkal is szolgált, hiszen amikor Mark Webber első kiállása után a Red Bull leváló jobb hátsó kereke lló operatőrt, mint egy tekebábut, hirtelen nem tudtunk nem a legrosszabbra gondolni. Míg a többi l kerülték ki az elszabaduló kereket, a háttal álló Paul Allennek esélye sem volt. Miután Kanadában egy y pályabírót, és itt is csak a szerencsének köszönhető, hogy az operatőr megúszta néhány törött bordával b figyelmeztetések mellett már tényleg nem szabad szó nélkül elmenni. Mert lehet, hogy az autók és en a versenyzőknek egy-egy baleset során már a hajuk szála sem görbül, egyre inkább úgy tűnik, az F1 megfeledkeztek volna az illetékesek. Igen, tudjuk, a motorsport veszélyes – ez minden belépőjegyre és ettől még a kockázatot igenis minimálisra kell csökkenteni. És nem csak a versenyzők esetében. otta az újságírók és kameramanok mozgásterét a pit lane-ben a Magyar Nagydíjtól kezdődően. Ezentúl csak arra jogosult média-munkások.)


Tabella

j í d y g a N t e Ném 3.07.05-07. 1 0 2 · g zá rs to e m é urg, N Nürburgring · Nürb

RAJTSORREND 1. Lewis Hamilton (brit) 2. Sebastian Vettel (német) 3. Mark Webber (ausztrál) 4. Kimi Räikkönen (finn) 5. Romain Grosjean (francia) 6. Daniel Ricciardo (ausztrál) 7. Felipe Massa (brazil) 8. Fernando Alonso (spanyol) 9. Jenson Button (brit) 10. Nico Hulkenberg (német) 11. Nico Rosberg (német) 12. Paul di Resta (brit) 13. Sergio Perez (mexikói) 14. Esteban Gutierrez (mexikói) 15. Adrian Sutil (német) 16. Jean-Eric Vergne (francia) 17. Valtteri Bottas (finn) 18. Pastor Maldonado (venezuelai) 19. Jules Bianchi (francia) 20. Giedo van der Garde (holland) 21. Max Chilton (brit) 22.* Charles Pic (francia)

Mercedes Red Bull-Renault Red Bull-Renault Lotus-Renault Lotus-Renault Toro Rosso-Ferrari Ferrari Ferrari McLaren-Mercedes Sauber-Ferrari Mercedes Force India-Mercedes McLaren-Mercedes Sauber-Ferrari Force India-Mercedes Toro Rosso-Ferrari Williams-Renault Williams-Renault Marussia-Cosworth Caterham-Renault Marussia-Cosworth Caterham-Renault

Q1

Q2

Q3

1:31.131 1:31.269 1:31.428 1:30.676 1:31.242 1:31.081 1:30.547 1:30.709 1:31.181 1:31.132 1:31.322 1:31.322 1:31.498 1:31.681 1:31.320 1:31.629 1:31.693 1:31.707 1:33.063 1:33.734 1:34.098 1:32.937

1:30.152 1:29.992 1:30.217 1:29.852 1:30.005 1:30.223 1:29.825 1:29.962 1:30.269 1:30.231 1:30.326 1:30.697 1:30.933 1:31.010 1:31.010 1:31.104

1:29.398 1:29.501 1:29.608 1:29.892 1:29.959 1:30.528 1:31.126 1:31.209

*Pic 5 rajthelyes büntetést kapott váltócsere miatt, a 19. helyről sorolták a mezőny végére.


Formula-1

VÉGEREDMÉNY Időjárás Napos

Levegő 26ºC

Pálya 45ºC

Versenytáv: 60 kör / 308,623 km Leggyorsabb kör: Fernando Alonso 1:33.468 (51. körben) 1. Sebastian Vettel 2. Kimi Räikkönen 3. Romain Grosjean 4. Fernando Alonso 5. Lewis Hamilton 6. Jenson Button 7. Mark Webber 8. Sergio Perez 9. Nico Rosberg 10. Nico Hulkenberg 11. Paul di Resta 12. Daniel Ricciardo 13. Adrian Sutil 14. Esteban Gutierrez 15. Pastor Maldonado 16. Valtteri Bottas 17. Charles Pic 18. Giedo van der Garde 19. Max Chilton

Red Bull-Renault Lotus-Renault Lotus-Renault Ferrari Mercedes McLaren-Mercedes Red Bull-Renault McLaren-Mercedes Mercedes Sauber-Ferrari Force India-Mercedes Toro Rosso-Ferrari Force India-Mercedes Sauber-Ferrari Williams-Renault Williams-Renault Caterham-Renault Caterham-Renault Marussia-Cosworth

1:41:14.711 +1.008 hátrány +5.830 +7.721 +26.927 +27.996 +37.562 +38.306 +46.821 +49.892 +53.771 +56.975 +57.738 +1:00.160 +1:01.929 +1 kör +1 kör +1 kör +1 kör

Kiesett: Jean-Eric Vergne Jules Bianchi Felipe Massa

Toro Rosso-Ferrari a 23. körben Marussia-Cosworth a 22. körben Ferrari a 4. körben

A világbajnokság állása 9 futam után 1 Sebastian 1. S b ti V Vettel tt l 2. Fernando Alonso 3. Kimi Räikkönen 4. Lewis Hamilton 5. Mark Webber 6. Nico Rosberg 7. Felipe Massa 8. Romain Grosjean 9. Paul di Resta 10. Jenson Button 11. Adrian Sutil 12. Sergio Perez 13. Jean-Eric Vergne 14. Daniel Ricciardo 15. Nico Hulkenberg

R Red dB Bull-Renault ll R lt Ferrari Lotus-Renault Mercedes Red Bull-Renault Mercedes Ferrari Lotus-Renault Force India-Mercedes McLaren-Mercedes Force India-Mercedes McLaren-Mercedes Toro Rosso-Ferrari Toro Rosso-Ferrari Sauber-Ferrari

157 7 pontt 123 116 99 93 84 57 41 36 33 23 16 13 11 7

A részletes tabelláért és a konstruktőri állásért kattints ide!


Képeslap

Mercedes-öröm a brit futam után Lewis Hamilton kormánya közelről

Romain Grosjean a brit versenyzői parádén Nico Rosberg Silverstone-ban ünnepelte 28. születésnapját

Lleyto tenisze


Formula-1

Geri Halliwelt is érdekli az F1

n Hewitt, korábbi világelső ező a Red Bull-Renault boxában

Vettel ezúttal a csapattagok arcképét rakatta rá sisakjára David Coulthard és Lewis Hamilton repülőgép pilótának állt a Red Arrows kötelékében


Gyorshírek

MARK WEBBER VISSZAVONUL

600. GP-JÉT ÜNNEPELTE A WILLIAMS

Mark Webber a Brit Nagydíj előtti csütörtökön bejelentette: év végén befejezi F1-es pályafutását, és 2014-től a Porsche gyári sportkocsi-pilótája lesz. A stuttgarti gyártó jövőre, 16 év után visszatér a Le Mans-i 24 órás viadal csúcskategóriájába (LMP1), emellett az FIA WEC (megbízhatósági világbajnokság) futamain is részt vesz. Az ausztrál versenyzőre kissé megorroltak a Red Bull szerelői, de különösen Christian Horner csapatfőnök vette zokon, hogy csak a Porschebejelentés előtt egy órával értesítette őt a terveiről. Webber 2002 óta versenyez az F1-ben, eleinte a Minardi, majd a Jaguar, a Williams és a Red Bull színeiben; eddig 11 pole pozíciót, 9 futamgyőzelmet és 15 leggyorsabb versenykört szerzett. Legjobb világbajnoki eredménye a 2010-ben és 2011-ben elért harmadik helyezése.

Stílusosan első futamgyőzelm Silverstone-ban ünnepelte 60 a Williams istálló. Sir Frank W csapatfőnökként dolgozott a neve alatt 1975-től indult. Az később Grove-ban székelő ve pozícióját Alan Jones, első gy szerezte meg az 1979-es Brit gárda első világbajnoka is (19 (1982), Nelson Piquet (1987) Alain Prost (1993), Damon Hi Villeneuve (1997) szerzett di Team összesen kilenc konstru ezzel a sportág második lege a Ferrari után. Érdekes, hogy beleszámította az 1982-es Sa noha azon sportpolitikai viták De a kerek futamszám és a si mindenki elnézte nekik ezt a


T E S

mének helyszínén, 00. Grand Prix-részvételét Williams már az 1970-ben száguldó cirkuszban, saját z Oxfordban, Didcotban, ersenyistálló első pole yőzelmét Clay Regazzoni t Nagydíjon. Jones lett a 980), majd Keke Rosberg ), Nigel Mansell (1992), ll (1996) és Jacques csőséget. A Williams F1 uktőri vb-címet szerzett, redményesebb csapata a csapat a 600 GP-be an Marinó-i Nagydíjat is, k miatt nem álltak rajthoz. lverstone-i ünneplés okán kis csúsztatást.

Formula-1

JÖN A KIPONTOZÓDÁS AZ F1-BEN!

A Brit Nagydíj előtti pénteken Goodwoodban ült össze a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa, ahol több szabálymódosítást is elfogadott a 2014-es szezonra. Ezek közül a legérdekesebb, hogy a KRESZ-hez hasonlóan bevezetik a büntetőpont-rendszert: a pályán szabálytalankodó versenyzők 1, 2 vagy 3 büntetőpontot kaphatnak az FIA-tól, amelyek a szezon során összeadódnak. Az a versenyző, aki eléri a 12 pontot, automatikus eltiltást kap a következő futamra. Az FIA döntött arról is, hogy a szezon európai szakaszában lehetőséget ad négy, kétnapos tesztre, a versenyeket követő kedden és szerdán. Az új turbómotorok érkezése miatt a téli tesztelés már januárban elkezdődik, emellett költségcsökkentési okokból korlátozzák a csapatok szélcsatornai- és számítógépes szimulációs (CFD) tesztelését.


Gyorshírek

RÄIKKÖNENT AKARJA ALOTUS ÉS A RED BULL IS

ECCLESTON KEVESEBB E FUTAM?

Irigylésre méltó helyzetben van Kimi Räikkönen: két nyerő istálló is verseng a kegyeiért. Miután Mark Webber véget vetett a jövőjét illető találgatásoknak, sokan biztosra veszik, hogy a Red Bull őt akarja Sebastian Vettel új csapattársának. Csapatfőnöke, Eric Boullier azonban bízik benne, hogy a Lotus is vonzó lehetőség lehet a 2007-es világbajnok számára. „Kimi szerződése az év végén lejár és világos, hogy a Red Bull és mi is őt akarjuk. Neki kell eldöntenie, mit szeretne tenni, illetve mi a legjobb számára” – jelentette ki Boullier Silverstone-ban. A Lotus idén bebizonyította, hogy nyerőképes autót tud adni Räikkönennek, ráadásul egyértelműen ő a csapat kiemelt versenyzője. A Red Bull vonzerejét az jelenti, hogy velük nemcsak a futamgyőzelmekért, hanem a világbajnoki címért is garantáltan versenyben lehet a finn.

Még több európai GP-helyszí Ecclestone hatalmi játszmájá ura az olasz Panorama magaz elmondta: az Olasz Nagydíjna helye a legbizonytalanabb a v „Lehetséges, hogy Európa elv a felemelkedőben lévő piaco Monzát – hangsúlyozom, ha, ebben az ügyben –, annak kiz lesznek. Persze, a pálya minő jobb is, de nem ez a lényeg” – Már biztos, hogy jövőre két ú és Szocsi (Oroszország) is bem Mexikó is sorban áll az F1-es hét európai pályán versenyez amellyel éppen a július végi az új szerződés aláírását 202


NE: MÉG EURÓPAI

ín eshet áldozatul Bernie nak. A száguldó cirkusz zinnak adott interjúban ak otthont adó Monza versenynaptárban. veszít néhány versenyt ok miatt. Ha elveszítjük mivel még nincs döntés zárólag gazdasági okai ősége és a szervezés lehetne – jelentette ki Ecclestone. j helyszín, New Jersey (USA) mutatkozik, de Thaiföld és futamért. Az F1 jelenleg z, köztük a Hungaroringen, Magyar Nagydíjon tervezik 1-ig.

Formula-1

A MCLARENNÉL FOLYTATJA A SAUBER FŐTERVEZŐJE

A Sauber eddigi főtervezője, Matt Morris várhatóan már július közepétől a McLarennél folytatja pályafutását – jelentették be a Brit Nagydíjon. Morris a 2000-es évek elején a Williamsnél dolgozott erőátviteli mérnökként, onnan az ismeretség a McLaren jelenlegi sportigazgatójával, Sam Michaellel, aki Wokingba csábította. A McLaren néhány hónapja veszítette el egyik alapemberét, Paddy Lowe-t (aki júniusban átigazolt a Mercedeshez), Morris az így felszabadult posztra érkezik, Tim Goss technikai igazgató alatt fog dolgozni. Ráfér az erősítés a McLaren műszaki gárdájára: a csapat hét futam után a konstruktőri tabella 6. helyén szerénykedik, 164 ponttal lemaradva a vb-éllovas Red Bull-Racingtől. A McLaren jövőre megkezdi együttműködését új motorpartnerével, a Hondával, első közös versenyük 2015-ben lesz.

Szöveg: Simon István / Képek: csapatok


DEFEKTES VILÁG

Szöveg: Zsoldos Barna / Képek: F1 csapatok, Pirelli

Formula-1


Visszapillantó

A SILVERSTONE-I FUTAM MINTAPÉLDÁJA VOLT ANNAK, MIÉRT FŐBENJÁRÓ BŰN VÉTÓJOGOT BIZTOSÍTANI A CSAPATOKNAK A FONTOSABB SZABÁLYVÁLTOZTATÁSOK KIDOLGOZÁSÁNÁL. AHHOZ UGYANIS, HOGY A PIRELLI A NÜRBUGRINGEN ÉS A HUNGARORINGEN VÉGRE VALAHÁRA BEVEZETHESSE ÚJ, AZ IDÉNY ELEJINÉL JÓVAL BIZTONSÁGOSABB SZERKEZETŰ ABRONCSAIT, AZ KELLETT, HOGY A BRIT NAGYDÍJON 300 KÖZELI TEMPÓNÁL ROBBANJANAK SZÉT A GUMIK EGYES VERSENYZŐK ALATT. MERT A SAJÁT ÉRDEKEIKET LESŐ CSAPATOKNAK SEMMI SEM DRÁGA…


Formula-1

ALONSO, A SZERENCSE FIA „Ne legyenek kétségeink, Alonso nagyon szerencsés fiú, hogy a saját lábán távozhatott a helyszínről…” Rendben, tudjuk, Christian Hornernek, a Red Bull csapatfőnökének nem kell a szomszédba mennie, ha arról van szó, hogy az RB9-hez oly mostoha 2013-as abroncsokat kell egy kicsit ócsárolni és a gumihelyzetet túldramatizálni, viszont a silverstone-i káoszfutam tényleg joggal verte ki a biztosítékot mindenkinél. Amikor az olyan klasszisok, mint Lewis Hamilton vagy Mark Webber halálfélelemről beszélnek, Felipe Massa bojkottal fenyegetőzik, Jenson Button pedig úgy fogalmaz, tarthatatlan a helyzet, akkor tényleg nem mehetünk el szó nélkül a Brit Nagydíjon látott négy defekt mellett. Mert nem biztos, hogy legközelebb is akkora szerencséje lesz az érintetteknek, és az sem, hogy Alonso 300-as tempónál, 3.6 G-s oldalirányú hirtelen terhelést is bevállalva el tudja kerülni a feje felé repülő fémbetétes gumicafatokat. Lewis Hamilton, Felipe Massa, Jean-Éric Vergne és Sergio Pérez ijesztő defektje bebizonyította, hatalmas hiba volt a szabályalkotók részéről, hogy hagyták élni vétójogával a saját érdekeiket néző Lotus, Ferrari, Force India triumvirátust, amikor a Pirelli már Montrealtól új, biztonságosabb gumikat biztosított volna a csapatok részére.


Visszapillantó

NINCS TÖBB BELESZÓLÁS

A történtekre reagálva a Nemzetközi Automobil-szöv dolgok irányítását, és a lehető leghamarabb előterje a gumikat érintő kérdésekben azonnal vonják meg a megszeppent trió is belátta, kár a gőzért, így annak e válságövezetté vált a Brit Nagydíjat követően, az ille gyorsan stabilizálták a helyzetet. A döntéshozóknak meghozzák a szükséges intézkedéseket, így már a fu a következő hétvégi Német Nagydíjon igenis jönnek csapatoknak, ha nem. Fontos fejlemény még a helyze és 19. között rendezendő fiatal pilóták számára kiírt vagyis látható, ha biztonságról van szó, akkor azonna előrukkolni a döntéshozók. A július végi Magyar Nag amelyek szerkezete megegyezik a 2012-es gumikéva mint a 2013-as szezon elején.


vetség (FIA) és a Pirelli azonnal kézbe vette a sztették a motorsport világtanácsnak, hogy csapatok vétójogát. Persze ekkorra már a ellenére, hogy a Formula–1 egyértelműen tékesek az idő szorítása ellenére is egész alig két nap kellett csupán ahhoz, hogy utamot követő kedd este hivatalossá vált: az új hátsó gumik – ha tetszik a lázadó et javítását illetően, hogy az FIA a július 17. tesztet is hivatalos gumitesztté minősítette, al is képesek hatékony megoldással ydíjtól pedig vadonatúj abroncsok jönnek, al, a keverékük viszont ugyanolyan marad,

Formula-1


Visszapillantó AZ „ELFELEDETT” GYŐZTES Fájdalom, az őrült gumikáosz miatt a Brit Nagydíj győztese, Nico Rosberg sem kapta meg az őt megillető figyelmet, pedig a német szenzációsan használta ki egyfelől a Mercedes remek tempóját, másfelől pedig a riválisait sújtó pechsorozatot. A második helyről induló pilóta receptje igazából azután is egyszerűnek mondható, hogy a rajt után vesztett egy pozíciót Sebastian Vettellel szemben: csak légy lőtávolban, és várd meg míg kihullanak előled a riválisok. A pole-ból induló Hamiltont a 7. körben érte utol végzete, miután ő lett a defektmizéria első áldozata, míg Vettel alatt tíz körrel a leintés előtt döglött be a Red Bull. Miután a Mercedes remekül mérte fel a helyzetet, és a Vettel okozta biztonsági autós periódusban rögtön kihívta Rosberget új abroncsokért, a német a leintés előtt még pont rá tudott kapcsolni, hogy a szintén friss gumikon száguldó Mark Webber már ne darálhassa be. „Nem akarok hazudni, nem voltam csalódott Sebastian kiesése láttán – fogalmazott Rosberg. – Fantasztikus érzés az autósport otthonában, Silverstone-ban nyerni, és roppant büszke vagyok, hogy egy ilyen csapat tagja lehetek.”


Formula-1


Visszapillant贸


Formula-1

HIÁBA A 15 PONT PLUSZ Fernando Alonsóról már a dobogóról is lerítt, képtelen szívből örülni annak, hogy Vettel kiesésével 15 pontot faragott hátrányából az éllovashoz képest, és korántsem azért, mert annyira bántotta volna a lelkét az ajándékba kapott lehetőség. A Spanyol Nagydíjon még egyeduralkodó Ferrari ugyanis három versennyel később már nem csupán az időmérőn, de a versenyen sem tudott labdába rúgni a hétvégét uraló Red Bullok és Mercedesek mellett, ami roppant aggasztó a jövőre nézve. „Úgy tűnik, egyre rosszabbak és rosszabbak leszünk teljesítmény terén. Azonnal vissza kell találnunk az idény elején mutatott formánkhoz, különben nagyon lemaradunk. Csalódottak vagyunk, mert a fejlesztések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket” – mondta a spanyol. Bár a Ferrari versenytempója nem volt annyira tragikus, mint az időmérős, Alonsónak megint rengeteg idejébe telt, amíg a kilencedik helyről indulva átrágta magát a mezőnyön, és felkapaszkodhatott a dobogó alsó fokára. Ráadásul a tavalyi szerkezetű gumik újbóli bevezetésével fennáll a veszélye, hogy a jövőben a Ferrari vasárnap még inkább leszakad az élmezőnytől.


Visszapillant贸


Formula-1

CSERBEN HAGYTÁK A JÉGEMBERT Stratégiai bakiját nem is időzíthette volna pocsékabbul a Lotus, hiszen most, amikor Mark Webber visszavonulási bejelentése után a fél világ arra vár, hogy Kimi Räikkönen jövőre csatlakozik a Red Bullhoz, jelenlegi istállójának mindent meg kellene tennie, hogy maradásra bírja a finnt. Ehelyett Silverstoneban egy tuti második helytől fosztották meg, amikor az utolsó biztonsági autós időszakban Nico Rosberggel, Fernando Alonsóval és Mark Webberrel ellentétben nem hívták ki friss abroncsokért. Amikor a mezőny újraindult, nem csupán az éllovas német hagyta faképnél, de végül még hárman bedarálták, így csupán az ötödik helyen intették le. „A zsebünkben volt a második hely. Megkérdeztem a csapatot, szükséges-e kereket cserélni, de azt mondták nem. Totálisan rossz döntés. Ezúttal nem az én hibám volt.” – mondta mérgesen. Na, nem mintha a Red Bullnál sokkal nagyobb lenne az öröm, hiszen ahelyett, hogy Vettel egy biztos győzelemmel tovább növelte volna előnyét, váltóhibája miatt nullázott, és az elvesztegetett pontokat a „rettegett” hazai pályán, a Nürburgringen kellene behoznia – a jelenlegi versenynaptár három olyan helyszíne közül az egyiken, ahol még sohasem nyert…


Visszapillantó

gydíj e, Egyesült Királyság · 2013.06.28-30. Brit Nira cuit · Silverston Silverstone C

RAJTSORREND 1. Lewis Hamilton (brit) 2. Nico Rosberg (német) 3. Sebastian Vettel (német) 4. Mark Webber (ausztrál) 5. Daniel Ricciardo (ausztrál) 6. Adrian Sutil (német) 7. Romain Grosjean (francia) 8. Kimi Räikkönen (finn) 9. Fernando Alonso (spanyol) 10. Jenson Button (brit) 11. Felipe Massa (brazil) 12. Jean-Eric Vergne (francia) 13. Sergio Perez (mexikói) 14. Nico Hulkenberg (német) 15. Pastor Maldonado (venezuelai) 16. Valtteri Bottas (finn) 17. Esteban Gutierrez (mexikói) 18. Charles Pic (francia) 19. Jules Bianchi (francia) 20. Max Chilton (brit) 21.* Giedo van der Garde (holland) DSQ** Paul di Resta (brit)

Mercedes Mercedes Red Bull-Renault Red Bull-Renault Toro Rosso-Ferrari Force India-Mercedes Lotus-Renault Lotus-Renault Ferrari McLaren-Mercedes Ferrari Toro Rosso-Ferrari McLaren-Mercedes Sauber-Ferrari Williams-Renault Williams-Renault Sauber-Ferrari Caterham-Renault Marussia-Cosworth Marussia-Cosworth Caterham-Renault Force India-Mercedes

Q1

Q2

Q3

1:30.995 1:31.355 1:31.559 1:31.605 1:32.097 1:32.002 1:31.466 1:31.400 1:32.266 1:31.979 1:32.241 1:32.105 1:31.953 1:32.168 1:32.512 1:32.664 1:32.666 1:33.866 1:34.108 1:35.858 1:35.481 1:32.062

1:31.224 1:31.028 1:30.990 1:31.002 1:31.182 1:31.097 1:31.530 1:31.592 1:31.387 1:31.649 1:31.779 1:31.785 1:32.082 1:32.211 1:32.359

1:29.607 1:30.059 1:30.211 1:30.220 1:30.757 1:30.908 1:30.955 1:30.962 1:30.979

1:31.291

1:30.736

*Van der Garde 5 rajthelyes büntetést kapott (igazából csak egy pozíciót veszített) baleset okozásáért, az előző, kanadai versenyen. **Di Resta 5. helyen kvalifikált, de kizárták, mert az autó nem érte el a minimum súlyt. A rajtrács végéről rajthoz állhat.


Formula-1

VÉGEREDMÉNY Időjárás Napos

Levegő 21ºC

Pálya 31ºC

Versenytáv: 52 kör / 306,198 km Leggyorsabb kör: Mark Webber 1:33.401 (52. körben)

1. Nico Rosberg 2. Mark Webber 3. Fernando Alonso 4. Lewis Hamilton 5. Kimi Räikkönen 6. Felipe Massa 7. Adrian Sutil 8. Daniel Ricciardo 9. Paul di Resta 10. Nico Hulkenberg 11. Pastor Maldonado 12. Valtteri Bottas 13. Jenson Button 14. Esteban Gutierrez 15. Charles Pic 16. Jules Bianchi 17. Max Chilton 18. Giedo van der Garde 19. Romain Grosjean 20. Sergio Perez

Mercedes Red Bull-Renault Ferrari Mercedes Lotus-Renault Ferrari Force India-Mercedes Toro Rosso-Ferrari Force India-Mercedes Sauber-Ferrari Williams-Renault Williams-Renault McLaren-Mercedes Sauber-Ferrari Caterham-Renault Marussia-Cosworth Marussia-Cosworth Caterham-Renault Lotus-Renault McLaren-Mercedes

1:32:59.456 +0.765 mp hátrány +7.124 +7.756 +11.257 +14.573 +16.335 +16.543 +17.943 +19.709 +21.135 +25.094 +25.969 +26.285 +31.613 +36.097 +1:07.660 +1:07.759 +1 kör +6 kör

Kiesett: Sebastian Vettel Jean-Eric Vergne

Red Bull-Renault a 42. körben Toro Rosso-Ferrari a 36. körben


Spirit-csirip @nico_rosberg (Nico Rosberg, Mercedes AMG), június 23. „Lélegzetelállító kilátás biciklizés közben, Provence-ban”

@alo_oficial (Fernando Alonso, Ferrari), június 9. „Hello!!! Fantasztikus napok vannak mögöttem. Többet tudtam pihenni, nevetni, gondolkodni és edzeni, mint azelőtt bármikor. 100%-ban készen állok a következő három versenyre!”

@Lewis Hamilton (Lewis Hamilton, Mercedes AMG), június 26. „Gondolatban és imáimban Madiba* apánkkal vagyok, a világ egyik legnagyszerűbb emberével. Isten áldjon, Madiba!” *Nelson Mandela, dél-afrikai emberjogi harcos, aki 92 éves és beteg @Lotus_F1Team (Lotus F1 Team), Silverstone, június 28. „Most komolyan, emberek, sírunk a röhögéstől... Ez szép munka! Küldjétek továbbra is a #KimiStyle megjegyzéseiteket! #F1 #BritishGP” @McLarenF1 (McLaren F1 Team), június 28. „A srácok kihívták a @VodafoneUK munkatársait egy-két izgalmas Scalextric versenyre!”

@MercedesAMGF1, Silverstone, június 28. „Egy jó kép, ami mutatja, mennyire volt vizes a pálya a délelőtti szabadedzésen. #FP2 #SILVERstone #BritishGP #F1”


Formula-1 @Felipe1Massa (Felipe Massa, Ferrari), június 22. „Tragikus hír, meghalt @AllanSimonsen*. A motorsport szomorú napja. Gondolatban a családjával vagyok.” * Az Aston Martin Racing volt versenyzője, aki halálos balesetet szenvedett a Le Mans-i 24 órás verseny 3. körében @FakeJButton (egy Jenson Button-imitátor), június 28. @Lotus_F1Team Minden erőtökkel csak Kimi sérójára figyeltek... de mi van @RGrosjean -nal? Láthatnánk az ő séróját is? Vagy csak a mosolyát? :P” @nico_rosberg (Nico Rosberg, Mercedes AMG), június 23. „Nagyon szép születésnapi ajándékot kaptam a csapat marketingrészlegétől, az #Autosport eredeti borítójával, 1983ból.”

Havi Kimi Ezúttal nem a Jégembertől, hanem csapatától idézünk. Hogy pontosan ki volt az értelmi szerző, a Lotus marketingesei vagy a csapat más tagja, nem tudjuk, de ez a felirat is érthetővé teszi, hogy miért is érzi annyira jól magát Räikkönen jelenlegi alakulatánál.

#GodSaveOurTyres (azaz Isten, óvd a gumiainkat!) – ez a felirat díszelgett a Lotusokon a Brit Nagydíj

hétvégéjén.


História

KEKE ROSBERG MÉLYREPÜLÉSE

A POLE-ÉRT

Szöveg és képek: Simon István - f1cirkusz.blog.hu


Formula-1

F1 HISTÓRIA SOROZATUNKBAN EDDIG LEGENDÁS VERSENYEKRŐL EMLÉKEZTÜNK MEG. SILVERSTONE-NAL KAPCSOLATBAN AZONBAN KEKE ROSBERG LÉLEGZETELÁLLÍTÓ EDZÉSKÖRE UGRIK BE AZ ELSŐK KÖZÖTT: A WILLIAMS „REPÜLŐ FINNJE” LÉLEGZETELÁLLÍTÓ, 259 KM/ ÓRÁS ÁTLAGSEBESSÉGGEL SZEREZTE MEG A POLE POZÍCIÓT AZ 1985ÖS BRIT NAGYDÍJRA. SZITÁLÓ ESŐBEN, LASSAN LEERESZTŐ GUMIKON...


História Dicső nap volt 1985. július 20-a: Keke Rosberg először ért el szinte felfoghatatlan, 260 km/ órás átlagsebességű kört Formula–1-ess autóval. A Williams-Hondát kormányzó finn pole pozíciója egyáltalán nem forgott veszélyben, de a biztonság kedvéért kiment még egy utolsó körre... Rosberg 259 km/órás átlaggal söpört végig a régi silverstone-i pályán. Silverstone a második világháború idején repülőtérként funkcionált – erre utal a pálya leghosszabb egyenesének, a Hangarnak neve is. 1947-ben alakították át versenypályává, majd a hat egyenesből és az azokat összekötő, enyhe ívű kanyarokból álló pálya nyomvonalához évtizedekig nem nyúltak. Az 1973-as Brit Nagydíj rajtjánál bekövetkezett tömeges karambol hatására, 1975-ben beépítettek egy lassítót a Woodcote-kanyar elé, de utána, egészen 1991-ig alapvetően változatlan maradt a pálya vonalvezetése. A Formula-1-es autók a nyolcvanas évek közepén lényegében korlátok nélkül, a négy báros, maximális turbónyomás mellett 10001200 lóerőt kipréselve száguldottak – vagy inkább repültek – körbe a 4,719 kilométer hosszú aszfaltcsíkon. A Williams–Hondakapcsolat abban az évben lépett a második szezonjába, és a japánok egy hónappal korábban, a Kanadai Nagydíjon mutatták be új, RA160E turbómotorjukat, amely teljes töltőnyomás mellett (edzésen) 1250 lóerőre volt képes. A Williams – a McLaren, a Ferrari és a Renault példáját követve – csak 1985-ben kezdte alkalmazni a szénszálas karosszériát, ami jelentősen csökkentette az FW10-es súlyát és a kasztni hajlékonyságát. Keke Rosberg és Nigel Mansell nagyon gyors volt a Williams hazai pályáján, csak egy probléma akadt: esett az eső. A pénteki edzéseket el kellett törölni, mivel a szakadó esőben a mentőhelikopter nem tudott felszállni. Szombatra aztán kisütött a nap, és minden visszatért a normális kerékvágásba. Miután az autók finombeállítására nem volt lehetőség, a szombat délutáni kvalifikáció a versenyzők bátorságát is próbára tette, kockáztatniuk kellett a rajtelsőségért.


Formula-1

Frank Williams ĂŠs Keke Rosberg 1985-ben


Hist贸ria

Az 1985-枚s silverstone-i futam startja


Formula-1 Elsőként Rosberg állította fel a mércét 1 perc 5,967 másodperces körével, amivel megközelítette a 260 km/órás álomhatárt. Mansell mellett Alain Prost (McLaren–TAG Porsche), Nelson Piquet (Brabham–BMW), Ayrton Senna és Elio de Angelis (Lotus–Renault) és Michele Alboreto (Ferrari Turbo) igyekezett megszorongatni a finnt, aki közben – szokása szerint – rágyújtott egy cigarettára a depóban. A lassan felszáradó pályán Piquet 1:06.249-et villantott, de ez jócskán elmaradt Keke idejétől, ahogy Senna 1:06.794-es legjobb köre is. A pole pozíció tehát nem forgott veszélyben. Rosberg ennek ellenére becipzárazta sárga overallját, és öt perccel az edzésidő lejárta előtt újra kihajtott a pályára. Ahogy közeledett a gyorsköre megkezdéséhez, az eső újra rákezdett. Kekét azonban mindez hidegen hagyta: keményen nyomta a gázpedált, és a kanyarokban sem igen emelte fel a lábát. A silverstone-i műsorközlő, Keith Douglas így emlékszik vissza: „A közönség felállt a helyéről, ahogy a Williams szinte átfolyt a kanyarokon. Olyan volt, mintha egy alacsonyan szálló repülőgép menne körbe a pálya felett, és megdőlt, ahogy a kanyarokat vette. Elképesztő volt, mintha néhány centivel az aszfalt fölött repült volna. Amíg élek, nem felejtem el azt a látványt.” Ha a szitáló eső nem lett volna elég, a Williams bal első kerekéből szökött a levegő (lassúdefekt) – a „Repülő Finn” azonban így is megcsinálta! 1:05.591-re javította a legjobb időt, ami elképesztő, 259,005 km/ órás átlagsebességet jelentett. Rosberg 0,658 másodperccel verte a második leggyorsabb Piquet-t, és egy teljes másodpercet adott a csapattársának, Mansellnek (aki még nem heverte ki az előző futamon, Le Castellet-ben elszenvedett óriási bukását). Rosberg pole-köre majdnem négy másodperccel volt gyorsabb, mint René Arnoux-é volt az előző silverstone-i futamon, 1983-ban. Ez a rekord tizenhét évig állt fenn, Juan Pablo Montoya csak a 2002-es Olasz Nagydíjon tudta 259,827 km/órára felsrófolni a valaha futott leggyorsabb edzéskör átlagsebességét. Stílusosan egy Williamsversenyautóval, amelyet akkor már BMW V10-es motor hajtott.


Fot贸: Kov谩cs Niki / Dorna / Ferrari / Canon


A ,

R S O É T S K O O H E I D ER B

B P Ö U Z T A S

A

h

eat

H rtin

a

M p, a n s

cs

eg:

vá Ko

i/ Nik

: pek

2 m, o c gp.

to

mo

v Szö

MotoGP


S

K E


Aktuális

AKI LÁTTA, SOSEM FELEJTI EL AZ IDEI HOLLAND NAGYDÍJAT, AZ EGYSZER BIZTOS. A DOKTOR VISSZATÉRT, JORGE LORENZO PEDIG SZUPERHŐSSÉ VÁLT. MAJDNEM 1000 NAP (EGÉSZ PONTOSAN 993), ENNYIT KELLETT KIBEKKELNIE VALENTINO ROSSINAK, HOGY ÚJRA A DOBOGÓ LEGFELSŐ FOKÁRA ÁLLHASSON. AKKOR, AZAZ A 2010-ES SEPANGI VERSENYEN LORENZO ELSŐ MOTOGP-S VILÁGBAJNOKI CÍMÉT ÜNNEPELTE, ÉS MOST, ASSENBEN IS ŐK KETTEN ÁLLTAK A REFLEKTORFÉNYBEN A FUTAMOT KÖVETŐEN.


MotoGP 4646 „Őszintén szólva, magam sem gondoltam, hogy ez a nap eljön, és újra versenyt nyerek. Az utóbbi két év alatt, ami nagyon hosszú és nehéz időszak volt sokszor kérdeztem magamtól, vajon győzök még én valaha…? Boldog vagyok, de még nem igazán hiszem el” – nyilatkozta Rossi a futamot követően. Úgy tűnik, az aragóni teszten valóban találtak valamit Rossiék, másrészt rutinos rókaként Vale kitűnően használta ki az ellenfelek pillanatnyi gyengeségeit, amiből azért akadt bőven (és ami természetesen semmit nem vesz el a győzelem értékéből). A Doktor az ötödik körben megfutotta a verseny leggyorsabb körét, a hatodikban az élre állt, majd engedelmeskedve a célvonal hívogatásának, elsőként haladt el a kockás zászló mellett.


Aktuรกlis


MotoGP Mivel Rossi kapcsán a statisztika és a számmisztika mindig is aktívan foglalkoztatta az embereket, mi sem mehetünk el néhány dolog mellett. Ez volt Vale 80. királykategóriás győzelme, amivel magasan vezeti az örökranglistát. A második helyen Giacomo Agostinit találjuk 68 sikerrel, míg az aktív versenyzők közül, Jorge Lorenzo áll a legelőkelőbb helyen, 26 elsőséggel. Sokan sokféleképpen próbálták összefüggésbe hozni a 46-os számot, Rossi talán hosszú ideje hőn áhított győzelme után. Hogy ez a 46. verseny lett volna, sajnos nem igaz, hiszen a 2011-es sepangi futamot Marco Simoncelli halála miatt törölték, így az semmilyen hivatalos statisztikában nem szerepel. A 46. nagydíj hétvége megállja a helyét, ami viszont vitathatatlan és tényleg rossis, hogy a 9-szeres világbajnok eddig 4646 vb pontot gyűjtött eddigi karrierje során. Szándékosan ezt nehéz lett volna összehozni.


Aktuรกlis


MotoGP

„NEM VAGYOK HŐS, SEM ŐRÜLT” Lenyűgöző. Csodával határos. Hihetetlen. Emberfeletti. Hosszasan lehetne sorolni a jelzőket arra, amit Jorge Lorenzo véghez vitt Assenben, és akkor sem valószínű, hogy kellő elismerésben részesítenénk a regnáló világbajnokot, aki törött kulcscsonttal, 35 órával az operációt követően rajthoz állt a Holland Nagydíjon. Sőt, az 5. helyen végzett, csupán 15 másodperc hátrányban a futamgyőztes, Valentino Rossihoz képest. „A hősök, azok az emberek, akik keményen dolgoznak azért, hogy a hónap végén is legyen mit enniük. Én pénzt kapok azért, amit csinálok. De igaz, a lehető legjobbat hoztam ki a fizikai állapotomból. Hibáztam csütörtökön, amiért drágán megfizettem, drágábban, mint gondoltam. Pénteken, amikor megoperáltak, lehetetlennek tűnt, hogy visszatérjek. Csak a mentalitásomnak köszönhetem, hogy megtettem. Büszke lehetek a versenyemre, még számomra is hihetetlen, amit véghez vittem. Ráadásul a történtek ellenére csak két pontot veszítettem Pedrosával szemben.” (Az összetett továbbra is vezető honfitárs formán kívül teljesített, így egy remek lehetőséget szalasztott el, hogy látványosan növelje pontbeli előnyét.) „Sokan azt mondták, hogy nem vagyok normális. De nem vagyok őrült, pontosan ismerem a testem, és csak azért ültem vissza, mert tudtam, hogy megtudom csinálni. Hogy ez volt-e a legszebb versenyen életemben? Nem tudom, de az biztos, hogy a legnehezebb.” – mondta Lorenzo, akiről versenytársai is elismerően és csodálattal nyilatkoztak.


Aktuális

„Mindenkit meglepett, hatalmas tiszteletet érdemel.” – Marc Márquez

„Én egy ilyen sérüléssel haza mentem volna” – Valentino Rossi


MotoGP

„Ha Jorge holnap rajthoz áll, ő az én hősöm.” – Cal Crutchlow még pénteken


Aktuális

POLE ÉS PÓDIUM Többször volt már a rajtelsőség közelében (a legközelebb tavaly Brnóban, amikor 196 ezreddel csúszott le róla) Cal Crutchlow, és most végre meglett az áhított pole pozíció és az azért járó Tissot karóra. Az utolsó brit, aki első rajtkockából indulhatott a királykategóriában, Jeremy McWilliams volt a 2002-es ausztrál futamon. „Nagyon örülök, de azért ez nem egy igazi pole, nem ugyanaz, mintha Jorge itt lett volna, és igazán megküzdöttünk volna az első helyért” – nyilatkozta több mint sportszerűen Cal. Ami a versenyt illeti, Crutchlow rontott a rajtnál, majd a táv elején megint szenvedett a teli tankkal, és Lorenzón is nehezen verekedte át magát, amikor az már fáradni kezdett. Látszódott, hogy Cal nagyon óvatosan és tisztán akar elmenni barátja mellett. Ezzel viszont elég sok időt elvesztegetett. Pedrosán így is könnyedén hagyta maga mögött, Márquezzel azonban az utolsó kör elejéig küzdött. Kerék a kerék ellen, amik most össze is értek. Az utolsó kör első kanyarjában a brit esélye az ezüstért elszállt, de legalább mindketten motoron maradtak, ami inkább volt a szerencse műve, mintsem szándékos. (Hogy miként nyilatkozott az esetről a brit, az kiderül Cal sziporka rovatunkban.)


MotoGP

Fot贸: Martin Heath, www.martinheathphoto.com


Aktuรกlis


MotoGP

A MINITERMINÁTOR Ahogy a kép is igazolja, három nagyon boldog pilótát láthattunk a pódiumon. Marc Márqueznek kapcsán ne feledkezzünk meg arról, hogy ő sem volt 100%-os formában. Az ifjú spanyol a péntek reggeli szabadedzésen esett hatalmasat, miután elsőként merészkedett ki slick gumival a száradó pályára. Marc „csak” a jobb kisujját és egy lábujját törte el, ami MotoGP-s viszonylatban semmi, ahogy Heikki Kovalainen, korábbi F1-es pilóta írta. Ne felejtsük el, hogy bár Márquez nincs azon öt versenyző között (Pedrosa, Lorenzo, Crutchlow, Dovizioso, Espargaró), akik eddig minden futamon célba értek – ráadásul pontszerző helyen –, de az élmenők között ő az egyedüli, aki eddig minden befejezett versenyén felállhatott a dobogóra. Nem rossz szezonkezdés egy újonctól.


Aktuális

Pol Espargaró úgy tűnik, Catalunyában újra elkapta a fonalat, és ezt a formát sikerült Assenre is átmentenie. Még akkor is, ha ezúttal nehezebb dolga volt. A múltkori 6 tizeddel szemben, most csak 99 ezredes előnnyel tudta megszerezni a pole pozíciót. A versenyen Scott Redding mellett ezúttal új ellenfele akadt a svájci Dominic Aegerter személyében, aki a nyolcadik körben a vezetést is átvette. Ezt leszámítva ezúttal is a világbajnokság két éllovasa uralta a futamot. Hiába könnyebb pilóta, Espargaró agresszív motorozásával igencsak fogyasztja a hátsó gumijait. Most sem volt ez másképp, így négy körrel a vége előtt Redding megelőzte őt. Az utolsó körben mégis talált valami pluszt a spanyol, így megnyerte a Holland Nagydíjat, 30 pontra csökkentve hátrányát az összetettben. Aegerter szintén felállhatott a dobogóra vb-s karrierje során másodszor a 2011-es valencia versenyt követően.


Moto2

ESPARGARÓ KÖZELÍT


Aktuรกlis

A

TRIUMVIRรTU


US

Moto3

Luis Salom, Maverick Viñales, Álex Rins. Van, aki még meglepődik, ha ezeket a neveket látja a Moto3-as eredménylista élén? Hét futam után rajtuk kívül csak Jonas Folger fért fel egyszer a dobogóra Jerezben, de csak azért, mert Rins akkor hibázott, és elesett. Álex Marquez továbbra is szorosan a nyakukban lohol (az utóbbi négy versenyen mindig az első ötben zárt), de a rutin még hiányzik nála a gyorsaság mellé. Az asseni hétvége meglepetés embere Miguel Oliveira volt, aki megszerezte a világbajnokság történetének első portugál rajtelsőségét és a Mahindra első Moto3-as pole-ját (125-ben már indultak az élről Danny Webb révén 2011-ben Valenciában.) Győzelemre ugyan nem sikerült váltani a remek időmérős szereplést, de a pódium csak centimétereken múlott.


Tabella

j í d y g a N 7-29. 2 . d 6 0 . n 3 1 a 0 Holl ssen · Assen, Hollandia · 2 A TT Circuit

Moto2

2013.06.29. 13:21 Időjárás Napos/felhős

MotoGP Levegő 18ºC

Pálya 18ºC

Páratartalom 49%

Versenytáv: 26 kör / 118,092 km · Indulók száma: 24 Pole pozíció: Cal Crutchlow 1:34.398 Leggyorsabb kör: Valentino Rossi 1:34.894 (5. körben) 1. Valentino Rossi (olasz) 2. Marc Márquez (spanyol) 3. Cal Crutchlow (brit ) 4. Dani Pedrosa (spanyol) 5. Jorge Lorenzo (spanyol) 6. Stefan Bradl (német) 7. Álvaro Bautista (spanyol) 8. Aleix Espargaró (spanyol) 9. Bradley Smith (brit) 10. Andrea Dovizioso (olasz) 11. Nicky Hayden (amerikai) 12. Randy de Puniet (francia) 13. Andrea Iannone (olasz) 14. Michele Pirro (olasz) 15. Karel Abraham (cseh) 16. Danilo Petrucci (olasz) 17. Colin Edwards (amerikai) 18. Claudio Corti (olasz) 19. Yonny Hernandez (kolumbiai) 20. Héctor Barberá (spanyol) 21. Bryan Staring (ausztrál) 22. Michael Laverty (brit) 23. Ivan Silva (spanyol)

Pálya 18ºC

Páratartalom 47%

Versenytáv: 24 kör / 109,008 km · Indulók száma: 31 Pole pozíció: Pol Espargaró 1:38.734 Leggyorsabb kör: Pol Espargaró 1:38.898 (13. körben)

2013.06.29. 15:00 Időjárás Napos/felhős

Levegő 18ºC

Yamaha Honda Yamaha Honda Yamaha Honda Honda ART Yamaha Ducati Ducati ART Ducati Ducati ART Ioda-Suter FTR Kawasaki FTR Kawasaki ART FTR FTR Honda PBM FTR

Kiesett Lukas PESEK (cseh / Ioda-Suter) a 11. körben

41:25.202 +2.170 hátrány +4.073 +7.832 +15.510 +27.519 +31.598 +32.405 +33.751 +33.801 +34.371 +57.674 +1:01.424 +1:01.561 +1:04.426 +1:11.114 +1:15.249 +1:24.884 +1:25.854 +1:25.978 +1:26.256 +1:26.610 +1:38.173

Pontszerzők 1. Pol Espargaró (spanyol) Kalex 2. Scott Redding (brit) Kalex 3. Dominique Aegerter (svájci) Suter

39:51.883 +0.117 hátrány +3.509

4. Mika Kallio (finn / Kalex) +3.656; 5. Esteve Rabat (spanyol / Kalex) +3.993; 6. Johann Zarco (francia / Suter) +4.073; 7. Xavier Simeon (belga / Kalex) +9.095; 8. Thomas Lüthi (svájci / Suter) +12.271; 9. Jordi Torres (spanyol / Suter) +13.745; 10. Anthony West (ausztrál / Speed Up) +16.288; 11. Julián Simon (spanyol / Kalex) +16.312; 12. Randy Krummenacher (svájci / Suter) +16.773; 13. Louis Rossi (francia / Tech 3) +17.247; 14. Marcel Schrotter (német / Kalex) +17.980; 15. Sandro Cortese (német / Kalex) +22.296

Moto3 2013.06.29. 12:00 Időjárás Napos/felhős

Levegő 15ºC

Pálya 18ºC

Páratartalom 62%

Versenytáv: 22 kör / 99,924 km · Indulók száma: 35 Pole pozíció: Miguel Oliveira 1:43.588 Leggyorsabb kör: Miguel Oliveira 1:43.414 (12. körben) Pontszerzők 1. Luis Salom (spanyol) 2. Maverick Viñales (spanyol) 3. Álex Rins (spanyol)

KTM KTM KTM

38:20.086 +0.122 hátrány +0.282

4. Miguel Oliveira (portugál / Mahindra) +0.378; 5. Álex Marquez (spanyol / KTM) +0.416; 6. Jonas Folger (német / Kalex KTM) +19.646; 7. Jack Miller (ausztrál / FTR Honda) +27.688; 8. Arthur Sissis (ausztrál / KTM) +27.811; 9. Alexis Masbou (francia / FTR Honda) +34.797; 10. Niklas Ajo (finn / KTM) +34.823; 11. Isaac Viñales (spanyol / FTR Honda) +35.130; 12. Efren Vazquez (spanyol / Mahindra) +35.361; 13. Niccolo Antonelli (olasz / FTR Honda) +35.523; 14. Romano Fenati (olasz / FTR Honda) +35.628; 15. Brad Binder (dél-afrikai / Suter Honda) +35.886


MotoGP

Világbajnokság állása 7 futam után MotoGP 1. Dani Pedrosa (spanyol) 2. Jorge Lorenzo (spanyol) 3. Marc Márquez (spanyol) 4. Cal Crutchlow (brit) 5. Valentino Rossi (olasz) 6. Andrea Dovizioso (olasz) 7. Stefan Bradl (német) 8. Nicky Hayden (amerikai) 9. Álvaro Bautista (spanyol) 10. Aleix Espargaró (spanyol) 11. Bradley Smith (brit) 12. Michele Pirro (olasz) 13. Andrea Iannone (olasz) 14. Randy de Puniet (francia) 15. Héctor Barberá (spanyol) 16. Danilo Petrucci (olasz) 17. Colin Edwards (amerikai) 18. Ben Spies (amerikai) 19. Yonny Hernandez (kolumbiai) 20. Claudio Corti (olasz) 21. Michael Laverty (brit) 22. Karel Abraham (cseh) 23. Bryan Staring (ausztrál) 24. Aojama Hirosi (japán) 25. Javier Del Amor (spanyol)

Honda Yamaha Honda Yamaha Yamaha Ducati Honda Ducati Honda ART Yamaha Ducati Ducati ART FTR Ioda-Suter FTR Kawasaki Ducati ART FTR Kawasaki PBM ART FTR Honda FTR FTR

136 pont 127 113 87 85 65 51 50 47 44 41 30 24 15 13 13 10 9 6 4 3 3 2 1 1

A részletes tabelláért és a konstruktőri állásért kattints ide

Moto2 1. Scott Redding (brit) 2. Pol Espargaró (spanyol) 3. Esteve Rabat (spanyol) 4. Mika Kallio (finn) 5. Dominique Aegerter (svájci) 6. Johann Zarco (francia) 7. Nicolás Terol (spanyol) 8. Xavier Simeon (belga) 9. Nakagami Takaaki (japán) 10. Thomas Lüthi (svájci)

Moto3 Kalex Kalex Kalex Kalex Suter Suter Suter Kalex Kalex Suter

134 pont 104 86 78 77 63 58 44 40 36

A teljes tabelláért és a konstruktőri állásért kattints ide

1. Luis Salom (spanyol) KTM 2. Maverick Viñales (spanyol) KTM 3. Álex Rins (spanyol) KTM 4. Jonas Folger (német) Kalex KTM 5. Álex Márquez (spanyol) KTM 6. Miguel Oliveira (portugál) Mahindra 7. Alexis Masbou (francia) FTR Honda 8. Zulfahmi Khairuddin (malajziai) KTM 9. Brad Binder (dél-afrikai) Suter Honda 10. Jack Miller (ausztrál) FTR Honda

152 pont 142 117 73 59 56 42 40 39 38

A teljes tabelláért és a konstruktőri állásért kattints ide


Színes

A Camp Nou gyepén állni nagy élmény volt Sandro Cortesének...

...és Aojama Hirosinak is

Gólö

Dovizioso akcióban

A Moto2-Moto3 válogatott, Mika Kallio menedzselésével


MotoGP

öröm Espargaró módra

SZÁMOS OLYAN MOTORSPORTHOZ KÖZEL ÁLLÓVAL VAGY RAJONGÓVAL TALÁLKOZTAM MÁR, AKIK FINOMAN SZÓLVA SEM FUTBALL DRUKKEREK. A MOTOGP-S PILÓTÁK NAGY RÉSZE EZZEL NEM ÍGY VAN, MINT ISMERETES ROSSI NAGY INTERES, LORENZO ÉS AZ ESPARGARÓ TESTVÉREK SZÍVE A BARCÁÉRT DOBOG, BAUTISTÁÉ A MADRIDÉRT, MÍG CORTESE HATALMAS BAYERN SZURKOLÓ. A KATALÁN NAGYDÍJ ELŐTT AZ IS KIDERÜLT, HOGY A SRÁCOK NAGY RÉSZE (NEM AZ AMERIKAIAK) BIZONY JÓL IS BÁNIK A LABDÁVAL. A MOTO2-ES ÉS MOTO3-ASOK VEGYES CSAPATA A MOTOGP VÁLOGATOTTAL CSAPOTT ÖSSZE, AZ FC BARCELONA FOCISZENTÉLYÉBEN, AZAZ A CAMP NOUBAN. A MÉRKŐZÉST 4-3-RA VÉGÜL A „NAGYOK” NYERTÉK.

Bradley Smith és Colin Edwards nem tartozott a labdazsonlőrök közé

Az Espargaró-fivérek szíve a Barcáé

Bradl támad, Cortese figyel

A MotoGP-s pilóták csapata, ahol a menedzser, Cal Crutchlow is játszani kényszerült


Gyorshírek

MÚLT ÉS JÖVŐ TALÁLKOZÁSA

SPIES ISMÉT VISSZAVON FÚJT

Idén áprilisban ismét sokat emlegettük a ’80-as évek 3-szoros világbajnokát, Freddie Spencert, amikor Marc Márquez az austini hétvégén a királykategória legfiatalabb poleman és –futamgyőztes címeket is elvette tőle 31 év után. Fast (azaz gyors) Freddie nemhogy csalódott nem volt, de elsőként gratulált Twitter-oldalán, és nem győzte dicsérni az ifjú tehetséget. A múlt és jelen két hősét az Alpinestars hozta össze egy különleges közönségtalálkozón Bordeaux-ban. „Marc nagyszerű versenyző. Remélhetőleg ő is 31 évig birtokolja majd ezt a rekordot, ahogyan én. Nagyszerűen teljesít most, amit egyrészt jó látni, másrészt nagyon jót tesz a sportnak” – mondta Spencer. „Rengeteg videót láttam Freddie-ről, és sokan mondják nekem, hogy nagyon hasonló a stílusunk. Ő is mindig keményen küzdött, és sosem adta fel, ahogyan én is. Hihetetlen belegondolni, hogy ő annak idején két világbajnokságban is helyt állt minden vasárnap (Spencer 1985-ben a 250 kcm-es és az 500-as kategóriában is rajthoz állt, sőt világbajnok lett – a szerk.), ma már ez elképzelhetetlen.” – nyilatkozott az ifjú titán, Márquez.

Továbbra sem ért véget Ben S Az amerikai két futam kihagy nyeregbe szállt, de ezúttal se Szombat reggel kiszállt a vers „Nehéz volt meghozni ezt a d keményen dolgoztam azért, h jöjjek. A tegnapi edzéseken s majdnem nagy hibákhoz veze akik maximálisan támogatnak 100%-os formában térjek vis mikor jön el.” – mondta Ben a Az első hírek még arról szólta térhet vissza újfent, de mára Második hazai versenyén Ale majd.


MotoGP

T ULÓT

MAMOLA-MALŐR

Spies vállsérülési kálváriája. ása után Mugellóba ismét em maradt rajta sokáig. sengésből. döntést, hiszen öt héten át hogy végre tényleg rendbe sok gondom volt, amik ettek. Ezt a csapat is látta, k. Ők is azt akarják, hogy ssza, ami nem tudom, hogy a bejelentést követően. ak, hogy Laguna Secában ezt már kizárhatjuk. ex De Angelis helyettesíti

Randy Mamola (négyszer végzett az 500 kcmes kategória összetett 2. helyén) talán az egyik legelfoglaltabb a versenyhétvégék során. Tanácsokkal látja el Bradley Smith-t, gondos házigazdája a Monster meghívottaknak, és ő vezeti a Phillip Morris kétüléses Ducatijának egyikét, amin a szerencsés kiválasztottak utasként életre szóló élményben vehetnek részt mögötte. A katalán hétvégét az egyik utas egészen biztosan nem felejti el, bár a tapasztalás inkább volt negatív, mint lenyűgöző. Randy ugyanis 13 év és nagyjából 2200 utasmotoroztatás után begyűjtötte első esését. „Én hibáztam. Kipörgött a hátsó kerék, én visszaengedtem a gázt, a motor pedig átdobott minket.” Szerencsére mindketten komolyabb sérülés nélkül úszták meg az esetet.


Gyorshírek

SUZUKI VISSZATÉRÉS ELNAPOLVA

TÁJFÖLD BEJELENTKE

Hatalmas érdeklődés övezte a Suzuki csapat első európai tesztjét a katalán futamot követő hétfőn, amin a jelenlegi alakulatok többsége is részt vett. Aoki Noboatsu néhány köre után Randy de Puniet vette birtokba a motort, aki a nap végén mindössze 7 tizeddel maradt el Jorge Lorenzo aznapi legjobbjától. Ennek ellenére a gyár bejelentette, hogy a korábban bejelentetthez képest, jövőre még nem térnek vissza, csak 2015-ben. Az okokat csak találgatni lehet. Tény, hogy a motorral még rengeteg munka van, hiszen a kötelezően használandó Magnetti Marelli elektronikát még ki sem próbálták, de Carmelo Ezpeleta két nappal korábban tett bejelentése sem jelenthetett nagy motivációt, miszerint az újonnan érkező alakulatok semmilyen anyagi segítséget nem kapnak a rendezőktől, és a gumikért is fizetniük kell.

Újabb ország ábrándozik arró váljon a kétkerekű száguldó c megvalósulnak, Malajzia után délkelet-ázsiai helyszín. A Buriram International Circu mint Hermann Tilke tervezett kilométerre épül Bangkoktól. mugellói versenyhétvégén sz Carmelo Ezpeletát terveikről, jónak nem elrontója. „Azt mo a pálya, így akár már a 2015– mondta a spanyol jogtulajd Ezzel újabb helyszín eshet ki ugyebár a MotoGP visszatér A biztosan), illetve egyre több s csatlakozásáról. Jelenleg a 18 versenyből 4-e 3-at pedig az Egyesült Államo

Szöveg: Kovács Niki / Képek: Kovács Niki, csapatok


MotoGP

VISZLÁT CRT!

EZETT

ól, hogy részesévé cirkusznak. Ha a tervek n Tájföld lehet a második

it (BRIC) – amit ki más, t –nagyjából 400 A pálya illetékesei a zemélyesen tájékoztatták , aki természetesen semmi ondják, hamarosan elkészül -ös naptárba is bekerülhet” donos. a körforgásból. Jövőre Argentínába (2016-ig már szó esik Brazília újbóli

et Spanyolországban, okban rendeznek.

Nyugalom, szó sincs arról, hogy jövőre ismét felére fogyatkozna a MotoGP-s mezőny, csupán a CRT (claiming rule team) alapvetése lesz eltörölve, miszerint az adott csapat motorjára bárki (MSMA tag, egész pontosan) igényt tarthat, azaz megveheti. Nem mintha az elmúlt másfél évben bárki is meg akarta volna szerezni a CRT-sek motorját. A változtatás annyira nem is meglepő, hiszen jövőre a Yamaha M1 blokkjai elérhetőek lesznek a CRT-s csapatoknak, és nyilván nem akarják, hogy azokat például a Honda megvehesse. A lehetőség egyébként Assen óta már idén sem él azon csapatok esetén, akik a Magnetti Marelli elektronikát használják. Az elektronika kapcsán további változások is lesznek jövőre. Azok a magáncsapatok, akik a Magnetti Marelli elektronikához járó alapszoftvert használják, 24 litert fogyaszthatnak és 12 motorblokkot használhatnak egy évben. A gyári csapatok, akik a saját szoftverjüket használják, csak 20 litert fogyaszthatnak és 5 motort használhatnak egy évben. A blokkokat az év elején le kell plombáltatni, így megakadályozva, hogy az erőforrásokat továbbfejlesszék a szezon folyamán, ami szintén tilos lesz.


MotoGP

SPANYOL

SIKEREK Szöveg: Kovács Niki / Képek: Kovács Niki, 2snap, motogp.com


Visszapillantó Ahogy az várható volt, a Katalán Nagydíj a spanyolokról szólt, egyedül Thomas Lüthi (Moto2) tudott a hazai versenyzőkön kívül dobogóra állni. MotoGP-ben csak az volt a kérdés, hogy a három hispán élmenő hogyan osztozik majd az első három helyezésen, annak ellenére, hogy az edzések során Cal Crutchlow megint bejelentkezett a dobogós eredményért (a kvalifikáción második lett az új pályacsúcsot felállító Dani Pedrosa mögött, ami azt is jelentette, hogy a leggyorsabb Yamahás volt). De a versenyre már nem sikerült átmentenie a korábbi napok formáját, ráadásul el is esett a hetes kanyarban. Versenyen ez volt a brit első esése az idén, így már csak négyen vannak (Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso és Aleix Espargaró), akik idén eddig minden futamon célba értek.


MotoGP


Visszapillant贸


MotoGP

A nap hőse Jorge Lorenzo lett, és nem csak a pályán. Hiába állt rögtön a rajt után az élre, és tartotta kézben az egész versenyt, nem ezért fogunk rá emlékezni a 2013-as katalán futam kapcsán. Aktuális hazai versenyére (Lorenzo ugyan mallorkai, de sokáig élt Barcelona mellett) különleges festésű sisakkal készült, melyet egy dawn-kóros grafikuslány, Anna Vives készített. Lorenzo két éve támogat egy hátrányos helyzetű embereket segítő alapítványt, aminek Anna édesapja a vezetője. Már a sisak bemutatásán is nagyon szép, emberi pillanatokat láthattunk a regnáló világbajnoktól, amit a parc fermében és a dobogón tett még emlékezetesebbé, ahova Annát is felvitte magával. Igazi sportEMBER.


Visszapillant贸


MotoGP

Pedrosa ezúttal megnyerte a csatát ifjú csapattársa, Marc Márquez ellen, aki az edzéseken szinte végig szenvedett, ahogy Mugellóban is, de a versenyen megint hihetetlen fejlődést mutatott be honfitársait követve. Márquez folyton hangsúlyozza is, hogy a versenyeken tanul a legtöbbet. Pedrosa azonban nyilván többet várt egy második helynél 200. világbajnoki szereplésén, főleg a bíztató időmérő edzés után. Nem először azonban Lorenzo jobban bírta fejben és fizikálisan is.


Visszapillantó

„Nem értem hozzá Danihoz, de valóban nagyon kö Ezért már előre bocsánatot kértem tőle, hogy ne ha majd visszanézi a felvételt.” – Marc Márquez


MotoGP

özel voltam hozzá. aragudjon, amikor

„Hogy lesz-e megint olyan harc köztem és Jorge között, mint 2009-ben? Talán, ha megvár.” – Valentino Rossi

„Bautista egy hülye. Csak rajtam múlott, hogy nem tette tönkre ezt a versenyemet is. – Valentino Rossi kendőzetlen véleménye a spanyolról, aki Mugello után ismét elesett az első körben, majdnem kiütve a motort Rossi alól is.


Visszapillant贸

R E V E N UP! E V GI


Moto2 Azaz soha ne add fel! Ez a felirat látható Pol Espargaró sisakján (és a csuklóján is). Policcio mély gödörből jött vissza a katalán hétvégén. Utoljára Katarban indulhatott pole-ból, és versenyt sem nyert a szezonnyitó óta (sőt dobogón is csak egyszer állt azóta, Jerezben). Pedig mindenki arra számított, hogy Márquez MotoGP-s kategóriaváltása után, ha nem is egyeduralkodó lesz idén, de nehezen rúgnak majd labdába mellette a többiek. Ezen a versenyen majdnem így történt, csak három olyan kör volt, amit nem ő, hanem csapattársa, Tito Rabat zárt az élen, aki végül 81 ezreddel a második helyen zárt. Thomas Lüthi gyönyörű versenyt futott, főként, hogy még mindig nem 100%-os a keze, amit a téli tesztek során tört el. Ráadásul ő volt az egyedüli nem spanyol mindhárom géposztályt figyelembe véve, aki be tudta verekedni magát az első háromba.


Visszapillantó

Luis Salom visszatalált év eleji formájához. Katar után először indulhatott pole pozícióból, amit akárcsak a szezonnyitón sikerült győzelemre váltania. Miután zsinórban a második versenyét is megnyerte, átvette az összetett vezetést. Pedig sokáig nem neki állt a zászló. A hetes bolyban, ami a futam elején összeállt, könnyű volt pozíciót veszíteni, és az egyik körben vezetni, a következőben pedig hatodiknak lenni. Több próbálkozás és adok-kapok után Salom a 17. körben véglegesen az élre állt, és honfitársai előtt megnyerte a futamot. Salom mellett idén már ötödszörre Maverick Viñales és Álex Rins állhatott fel a dobogóra.


Moto3

ÚJ S A V O L L É


Spirit-csirip Colin Edwards @texastornado5 jĂşnius 28. Sok-sok â‚ŹÂŁ$ hever a fĂśldĂśn ma reggel a Moto3-as edzĂŠs alatt. â˜ş És mĂŠg 20 perc hĂĄtra van. (Az esĹ‘s pĂŠntek reggeli harmadik szabadedzĂŠsen 16 versenyzĹ‘tĹ‘l 17 bukĂĄst lĂĄthattunk.)

Colin Edwards @texastornado5 jĂşnius 26. Ezt nĂŠzzĂŠtek! A 11-es rajtszĂĄmĂş motoron ĂźlĂśk, 1982 Loretta Lynn’s đ&#x;˜ƒđ&#x;˜‰

HÊctor Martín @14_HMartin (Jorge Lorenzo sajtósa) június 29. KÊt kulcscsont, kÊt kßlÜnbÜző Êra.

Marc Mårquez @marcmarquez93 június 6. MÊg egy fotó a mai dirt trackezÊsről. #gass Jó Êjszakåt twitteresek!! Most alvås...

Cal Crutchlow @calcrutchlow június 24. A kÜvetkező 2 havi programom‌Assen, Silverstone F1, Argentina, Tour De France Sachsenring, Laguna, San Diego, Indianapolis, Brno, Silverstone !


MotoGP TitoRabat TitoRabat június 7. Jó kis mountain bike-ozás Segarrában ma reggel @ marcmarquez93-zel és #Alex-el, hogy erősek legyenek a lábaink!!! Ggasss!!

Valentino Rossi @ValeYellow46 június 11. A barátnőmnek nincsen csivavája, és ha lenne is neki, nem hozná el Mugellóba sárgába öltöztetve! #kitalálthírek Jorge Lorenzo @lorenzo99 június 8. A kemény munka mindig eredményt hoz. Az önbizalom akkor jön meg, ha felkészültnek érzed magad. Valentino Rossi @ValeYellow46 június 12. Nekem és a nagyimnak és pont ugyanolyan a frizuránk!

Cal sziporka „Az ő (Marc Márquez – a szerk.) hibája volt, teljesen. Én egyáltalán nem akartam megelőzni, láttam, hogy Marc-nak gondja van a kezével, ezért sokkal hosszabban fékezett, mint előtte. Nem voltunk olyan közel egymáshoz, mint Dani és Marc Barcelonában…na jó, végülis mi összeértünk, de akkor sem volt olyan közel. Egyébként csak azt akartam, hogy Marc is érezze azt, amit Dani minden egyes alkalommal, amikor visszanézi a versenyt” – válaszolt nevetve a brit az asseni ütközésükre irányuló kérdésre.


Reflektor

A VILÁG LEGJOBB MOTORVERSENYZŐIT MINDIG IS JÓL MEGFIZETTETTÉK KÉPESSÉGEIKÉRT. VOLTAK, AKIK KÉSŐBBI ÉLETÜKBEN IS DÚSGAZDAG MILLIOMOSKÉNT FOLYTATTÁK, DE VOLT, AKINÉL SEMMI NEM MARADT MEG AZ EGYKORI SZEMFÉNYVESZTÉSBŐL. A MAI ÉLMENŐK, ÍGY VALENTINO ROSSI VAGY JORGE LORENZO NEMCSAK KÖRBERAJONGOTT SZTÁROK, DE DOLLÁRMILLIÓKAT KERESNEK. DE KIK VOLTAK AZ ELSŐ MILLIOMOS VERSENYZŐK? MI LETT VELÜK KÉSŐBB? ÉS KIK TETTÉK ŐKET GAZDAGGÁ? KÉT RÉSZES SOROZATUNKBAN EZEKRE TALÁLTOK VÁLASZT.


MotoGP

A SEBESSÉG ÁRA Szöveg és képek: Paulovits Imre

Barry Sheene autói társaságában


Reflektor

Maldwyn Jones 1921-ben

Aki többet tud másnál, azt jobban meg is fizetik – ez a régi bölcsesség a munkavilágból különösen érvényes olyan dolgokra, amit kevesen tudnak, de mégis igény van rájuk. És mivel a motorsportra, mint nagy show-eseményre, valamint mint a járművek fejlesztésének hajtóerejére, már régóta szükség van, így a legjobb versenyzők mindig is jó fizetésben részesültek. Több mint száz évvel ezelött Amerikában robbanásszerűen lettek népszerűek a motorversenyek a hatalmas, fából épített oválpályákon. A nagyobb városokban a hét három napján, illetve inkább éjszakáján voltak ilyen versenyek, és mivel több tízezer néző volt kíváncsi rájuk, ennek a hőskornak a versenyzői is igen hamar meggazdagodtak – vagy igen hamar meghaltak. Egy akkori heti átlagfizetés 11 dollár körül volt, Maldwyn Jones, Jake de Rosier, Charles Balke és társaik egy este elvittek 100 dollárt, de a legnagyobb versenyeken akár 5 000 dollárnyi pénzdíjat is szétosztottak. De közülük csak kevesen élték túl aktív pályafutásukat.


MotoGP

Jake de Rosier 1911-ben

Board Track az 1910-es évek elején


Reflektor

Schorsch Meier 1953-ban

Az öreg kontinensen főleg a Man szigeti TT sztárjai és a rekordkísérleteket végző merész férfiak adtak hajtóerőt a motorfejlesztésnek, így őket nagy anyagi becsben tartották. Néhányan közülük, mint a rekorder Bert Le Vack vagy a tízszeres TT-győztes Stanley Woods, zsoldosként ment át a motorgyárak között és fizettette meg képességét. Sokan meg egyszerűen a versenyek pénzdíjából éltek meg. Aztán a második világháború előtt több fasiszta országban nemzeti hősként jelentek meg a csúcsversenyzők, mivel a nemzet erejét reprezentálták eredményeikkel. Őket megfelelö anyagi előnyökben is részesítették, később pedig ennek a titán korszaknak legjobbjai közül többen is komoly üzleti sikereket értek el a háború utáni gazdaság újraépítése alatt. Így az Európa-bajnok és TT-győztes Schorsch Meier az egyik legnagyobb BMW-, a világrekorder Ernst Henne Németország legnagyobb Mercedes kereskedőjévé dolgozta fel magát.

Schorsch Meier, Geoff Duke és Regionald A


Armstrong, mint sikeres 端zletemberek (1966.)

MotoGP

Ernst Henne 1937-ben

Scorsch Meier 1985-ben


Reflektor A világbajnokság kezdetén a pénzdíjakból való megélés hagyománya folytatódott a magánversenyzők között, és az akkor főleg angliából származó csúcspilóták a zsoldosok hagyományát is továbbvitték a gyárak felé. Amikor hamarosan fellendült az 1950-es évek motorpiaca, és a gyárak hatalmas csatákat vívtak a világbajnokságon, akkor ennek az első aranykornak a csúcsversenyzői is igen meggazdagodtak. A hatszoros világbajnok Geoff Duke, aki esztétikus versenystílusával, de még inkább makulátlan külsejével és fellépésével

a világbajnokság első szupersztárj összegért váltott az angol Nortont Gilerához. Duke az akkor megszerz versenyzői pályafutása után vállal sikereit. Miután letelepedett a Man legnagyobb motorkereskedőjévé v ott az első önkiszolgáló benzinkút 1976-ban az első magán rév-társa Man-sziget között. Fia, Peter Duke forgalmazni a motorsport videóka napig piacvezető ezen a téren.

Ge


MotoGP

ja lett, komoly ól az olasz zett vagyonból a lkozóként folytatta n-szigeten, a sziget vállt, megnyitotta thálózatot, majd ságot Anglia és a kezdte el elsőként t világszerte, a mai

eoff Duke 1955-ben...

és 2003-ban, 80 évesen

Az olasz gyárak közül a legmegszállottabban Domenico Agusta gróf MV Agustája hajtott a versenybabérok felé. Ennek megfelelően az olasz nemesúr versenyzőit is kellő anyagi javakban részesítette, igaz, stratégiailag és üzletileg keményen ki is játszotta őket egymás ellen. Carlo Ubbiali, aki kilenc világbajnokságot nyert a 125-ös és a 250-es kategóriákban, bátja és menedzsere, Maurizio segítségével tökéletesen követte ezt a játszmát. Bátyja halálával vissza is vonult a versenysportból, majd sikeres autókereskedőként és építési vállalkozóként folytatta, mielőtt végleges nyugdíjba vonulása előtt, 1994-ben, 65 évesen még egyszer visszatért a versenysportba, és mint a Givi csapat edzője oktatta Nobby Uedát és Lucio Cecchinellót. Az első aranykor utolsó szupersztárja, John Surtees szintén az MV Agustánál vált naggyá, majd a Formula 1-ben folytatta, ahol szintén világbajnok lett, majd saját csapatot alapított. De ez a vállalkozás a csőd szélére vezette, amikor egyre keményebb üzletemberek szálltak be a sportba az 1970-es évek végén. Surtees mégsem hagyott fel az autók és a motorok iránti szeretetével, és komoly gyűjteménye által ismét jómódú emberré vállt.


Reflektor

Taveri svájci ot

Phil Read 1975-ben

Amikor az 1960-as évek meghódították a világb hatalmas befektetés eg a csúcsversenyzők javá fizetéseik addig nem is szöktek. Mike Hailwood Read olasz és angol lux a legmenőbb divat szer és hatalmas partikon ün Redman, mint a Hondanemcsak eszmei, de any is részesült. De az akko pénz sok esetben ugya is veszett. Phil Read kés Agustánál is megszedte nagyrészt csak a rajong él, mivel még mindig m veterán rendezvényeke Redman, aki több vállal futott versenyzői pálya a mindig két lábbal a fö Luigi Taveri visszavonu egy csodaszép házat a z megnyitott egy nagy ka és fényező műhelyt, am korában eladott, és a m nélküli, jómódú életet é Honda gyári gépet is a


MotoGP

tthonában feleségével

kben a japán gyárak bajnokságot, a gy része igencsak t szolgálta, és mert magaslatokba d, Bill Ivy és Phil xuskocsikkal jártak, rint öltöztek nnepeltek. Jim -csapat kapitánya yagi javakban r megkeresett nilyen gyorsan el sőbb még az MV e magát, de ma már gók adományaiból megfizetik fellépéseit en. Úgyszintén Jim lkozással is zátonyra futása után. Viszont öldön járó, svájci lása után épített zürichi tó fölött, arosszériajavító miket hetven éves mai napig gond él, több eredeti magáénak tudva.

Luigi Taveri 1965-ben

Phil és Angie Read egy 1982-es Suzuki plakáton


Reflektor

Giacomo Agostini 1967-ben

A motorsport első “popsztárjaként” Giacomo Agostinit tartják nyílván. Nemcsak Agusta gróf tartotta becsben honfitársa tudását, de amikor az 1970-es években a cigarettagyárak is felfedezték maguknak a motorsportot reklámhordozóként, az egyaránt sikeres és jóképű olasz versenyző komoly pénzért szerződött a Marlboróval. 1974-ben Agostini a Yamahához szegődött, még egyszer tovább növelve gázsiját. Miután a Yamaha visszavonult 1975 végén, Agostini addig nem ismert módon néhány héten belül összeszedett annyi szponzort, hogy két gyári csapatnak megfelelő büdzsével indulhatott 1976-ban – igaz, már korántsem olyan sikeresen, mint előtte. Rövid kísérlet után az autósportban Agostini üzletemberként folytatta, majd a Yamaha és a Cagiva gyári csapatokat vezette. A mai napig vagyonos életet él szülővarosában, Bergamóban.


MotoGP

A banda: Agostini, Hailwood, Read és Ivy 1966-ban

Ago és az MV Agusta 1971-ben

A sármőr


Reflektor

Barry Sheene ĂŠs Stephanie McLean


MotoGP Barry Sheene volt az, aki Agót végképp leváltotta a királykategória csúcsán, úgy a pályán, mint a motorsort sztárjaként is. Apja egy londoni kórház főtechnikusa volt, így a rendkívüli üzleti és kommunikációs adottságokkal rendelkező Barry már gyerekként magára vonta az ottani orvosok, ügyvédek és üzletemberek figyelmét. Tőlük már kamaszként sok tanácsot kapott, amiknek a későbbiekben nagy hasznát vette, amikor az 1970-es évek lázadós korszakának igazi bálványává vált. Női rajongók ezrei hódoltak neki, míg 1975ben megismerte a fotómodell Stephanie McLeant. Ketten együtt celeb álompárrá váltak Angliában. Sheene üzleti érzéke és hírneve révén a gyáraknál, a rendezőknél és a szponzoroknál

A ‘70-es évek motoros sztárja

igazi álom gázsikat tudott kicsikarni magának. Versenyzői pályafutása után áttelepedett Ausztráliába, ott TVriporterként és ingatlan befektetőként még nagyobb vagyonra tett szert. Megszállott helikopter pilóta volt, de ugyanakkora megszállottsággal támogatott fiatal tehetségeket is. Így Mick Doohan és Troy Corser nemzetközi pályafutását is ő tette sínre. De Sheene úgy tartott az adóhatóságoktól, mint ördög a szenteltvíztől. Ezért soha nem vezetett nyilvántartást pénzfolyásairól, mindent a fejében tartott, és hatalmas pénzeket magánbefektetésekben rejtett el. Miután 2003-ban, 52 évesen rákban elhunyt, családja komoly nyomozások után is csak a vagyonának töredékét tudta megtalálni.


História

I N I C N O U ESZTTE IJALESE B

e Kép / i k s Ni vác o K : veg Szö

k: P

vits aulo

, Imre

m p.co g o t mo


MotoGP

Franco Uncini 1982-ben


História

Ma már a pilóták biztonságáért felel


MotoGP

FRANCO UNCINI MA A MOTOGP BIZTONSÁGI BIZOTTSÁGÁNAK TAGJA, AKI AZ IRTA ÉGISZE ALATT 20 ÉVE DOLGOZIK AZON, HOGY A MODERNKORI GLADIÁTOROK A LEHETŐ LEGBIZTONSÁGOSABB KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT KÜZDHESSENEK MEG EGYMÁSSAL. HA FELLAPOZZUK A HISTÓRIÁS KÖNYVEKET, AZON BELÜL IS UNCINI KARRIERJÉT, KÖNNYEN VÁLASZT TALÁLHATUNK ARRA, HOGY MIÉRT EBBEN A MINŐSÉGBEN MARADT A MOTORSPORT MELLETT. Pályafutása során ugyanis kétszer közvetlen életveszélyben volt. Először azon az 1977-es salzburgringi versenyen, ahol a Mobilklinika – ami azóta a versenyzők mentsvárává vált – bemutatkozott. Claudio Costa mentette meg az életét, aki szájon át lélegeztette őt. Másodjára, éppen harminc évvel ezelőtt, 1983. június 25-én született újjá az olasz, június utolsó szombatja lévén, Assenben. A második körben járunk, amikor Uncinit ledobja magáról Suzukija. „Egy klasszikus high slide esés volt, ami után teljesen jól voltam. Megpróbáltam a menetirány szerinti bal oldalon elhagyni a pályát, hogy elkerüljem a mögöttem érkezőket. Hallottam is, hogy néhány motor elhalad mögöttem (Kenny Roberts és Keith Huewen – a szerk.). Ekkor Wayne Gardner valamiért az ideális ívet választva, a pálya bal oldalán maradt, ahova én éppen érkeztem…” Gardner telibe találta az éppen érkező Uncinit, akiről lerepült a sisak, majd tehetetlenül a földre zuhant. Az ütközést látva, csodával határos, hogy nem tragédiával végződött. A regnáló világbajnoknak (ő volt az utolsó olasz győztese a királykategóriának azelőtt, hogy Valentino Rossi meghódította a géposztályt 2001-ben) az orra és az álla mellett két csigolyája is eltört, és kómába zuhant, amiből öt nap múlva felébredt. Ahogy az a pilótáknál lenni szokott, fel sem merült benne, hogy visszavonuljon. Ebben „segítségére volt”, hogy nemcsak a balesetre, de az azt megelőző napokra sem emlékezett, így ezek a gondolatok nem hátráltatták. „Ugyanolyan gyorsnak éreztem magam, mint előtte, de a többiekben már nem bíztam úgy.” Két évvel később, 30 évesen végül szögre akasztotta a bőrruhát. A pálya azon része, ahol a baleset történt már nem része az asseni aszfaltcsíknak, hanem a parkolókhoz bevezető utak egyike. Ennek ellenére furcsa érzés lehet évről-évre visszajárni ide. „Őszintén szólva, mindig a másik irányból jövök be a pályára.” A drámai felvételeket látva akaratlanul is Marco Simoncelli jut eszünkbe. „Igen, sokan vontak párhuzamot a baleseteink között, de engem elgázoltak, míg Marcót Edwards és Rossi motorja alá csúszott vissza, akiknek esélyük sem volt elkerülni. Borzasztó dráma ez. Én szerencsésebb voltam.”


Fot贸: Kov谩cs Niki


UTCAI HARCOSOK

KLUBJA Szöveg: Náray / Képek: FIA WTCC


WTCC


Aktuális

UTCAI PÁLYÁK. VAN, AKI SZERETI ŐKET, VAN, AKI NEM – SZERINTEM SPECIEL LÁTVÁNYOSAK, BÁR AZT IS HOZZÁ KELL TENNI, HOGY VESZÉLYESEK IS. ITT NINCS LEHETŐSÉG HIBÁZÁSRA, MERT HA KICSÚSZOL, OTT A FAL. AZ PEDIG HATÁROZOTTAN ELLENÁLL A VERSENYZŐ, VERSENYAUTÓ PÁROS BÁRMILYEN PRÓBÁLKOZÁSÁNAK. EZ PORTÓBAN IS KIDERÜLT.

Volt itt minden futóműbontás

pályára hajtó „

De menjünk so remélhették a tapsolhatnak. nem csúszik le elején. Aztán t


WTCC

n: falnak csúszás (ami a magyar drukkereknek rossz hír: Michelisz Norbert is így járt), ütközés, s, de a hétvége egyik „nagyjelenetének” feltétlenül az számított, amikor Engstler hátulról telibeverte a

„dögszállító” autót. Oké, valaki meglökte hátulról, de mégis – ilyen képtelen balesetet ritkán látni.

orban! Az időmérés, sőt, még a bemelegítő edzés is olyan jól ment a magyar fiúnak, hogy joggal Michelisz-drukkerek (a helyszínen is voltak vagy negyvenen), hogy ezen a hétvégén is dobogós helynek Norbi a piszkos oldalról rajtolt, de még ez sem lett volna baj, ha a nagy lökdösődés-helyezkedés közben e az útról. De lecsúszott, a gumija felkapott valamit, ami miatt fokozatosan csökkent a tapadás a Civic jobb túl gyorsan érkezett meg az egyik kanyarba, és a fal állította meg.


Aktuรกlis


WTCC

Nem tűnt nagy törésnek. Na jó, nem tudott a saját lábán visszamenni a boxba (utcai pálya...), de mindenki bízott benne, rendbe tudják tenni a második versenyre. Aztán nemhogy arra nem sikerült, de még az argentin futam is veszélybe került, hiszen másnap kellett betenni a konténerbe az autókat, a zengős Honda meg dirib-darabra szedve „lazított” a boxban. Megsérült a hátsó és az első futómű, a motortartó bak, meg még a Jóisten tudja, mi minden. „Nagyon sajnálom, ami történt, az én hibám volt, túl gyorsan mentem be abba a kanyarba. Belülről nem tűnt nagy ütközésnek, de a végén kiderült, jó sok minden megsérült az autóban. Végül azonban a fiúk rendbe tudták hozni annyira, hogy elhajózott Argentínába, igaz, néhány alkatrészt majd utána kell vinnünk, és hát lesz vele meló is. De legalább megmaradt az esély, hogy tovább gyűjtsük a vb-pontokat” – nyilatkozta Michelisz.


Aktuális

Ami az első versenyt illeti, Yvan Muller a forróság ellenére (kb. 65 Celsius-fok volt az autóban) hideg fejjel szerezte meg 35. világbajnoki futamgyőzelmét (az idei ötödiket egyébként), még az sem zavarta össze, amikor már biztos vezetés tudatában két körrel a leintés előtt a pályára hajtott a biztonsági autó. (Freddy Barth keresztbe állt az úton, Engstler meg ugye még pluszban lezúzta a kétségtelenül rossz ütemben pályára hajtó emelőkocsit). „A hőség megnehezítette a dolgunkat, nehéz volt hiba nélkül megúszni, mert hatvanöthetven fok is lehetett az autóban. Az elejétől kezdve arra törekedtem, hogy hidegen tartsam a fékjeimet” – mondta Muller, majd még azt is elárulta, nincs semmiféle megállapodás közte és Tom Chilton között. Vagyis nincsenek tekintettel egymásra. De mivel egyforma autóban ülnek, Chiltonnak nehéz előzésbe kezdenie. Mert ahol ő gyors, ott Muller is, ahol Muller lassú, ott ő is. És ezzel a kör bezárul – főleg ha egy utcai pályán száguldanak ők ketten.


WTCC


Aktuális A második versenyt James Nash a pole pozícióból nyerte meg, ami így első hangzásra talán könnyűnek tűnik, pedig a pilótának egyáltalán nem volt könnyű hétvégéje. Az első szabadedzésen a 24. helyen végzett, ezek után talán még legmerészebb álmaiban sem reménykedett abban, hogy megszerzi idei második futamgyőzelmét. „Edzésről edzésre fejlődtünk, a versenyen pedig csak nyomtam a gázt, próbáltam meglépni a többiektől, és próbáltam nyugodt maradni, hogy ne hibázzak. A portói pálya rettenetesen nehéz: mentálisan és fizikailag is nagyon igénybe veszi az embert” – nyilatkozta Nash, akinek azért sikerült maga mögött tartania a világbajnoki címvédő Rob Huffot (akinek a harmadik körben beesett a fékpedálja, úgyhogy onnantól kezdve csak a védőangyalainak, no meg a korai fékezéseinek köszönhette, hogy elkerülte a veszélyes falakat) és a két dobogós hellyel parádés hétvégét záró Michel Nykjaert.


WTCC


Tabella

m a t u F l á g u t r o P 3.06.28-30. 1 0 2 · lia á g u rt o P sta · Porto, Circuito da Boavi

IDOMÉRO EDZÉS 1. Yvan Muller (francia) 2. Tom Chilton (brit) 3. Michel Nykjaer (dán) 4. Michelisz Norbert (magyar) 5. Gabriele Tarquini (olasz) 6. Pepe Oriola (spanyol) 7. James Thompson (brit) 8. Rob Huff (brit) 9. Marc Basseng (német) 10. James Nash (brit) 11. Tom Coronel (holland) 12. Franz Engstler (német) 13. Mehdi Bennani (marokkói) 14. Stefano D’Aste (olasz) 15. Darryl O’Young (hongkongi) 16. Fredy Barth (svájci) 17. Tiago Monteiro (portugál) 18. Tom Boardman (brit) 19. Charles NG Ka Ki (hongkongi) 20. Fernando Monje (spanyol) 21. Hugo Valente (francia) 22. Alex MacDowall (brit) 23. Nyikolaj Karamisev (orosz) 24. Rene Munnich (német)

Chevrolet Cruze Chevrolet Cruze Chevrolet Cruze Honda Civic Honda Civic SEAT León Lada Granta SEAT León SEAT León Chevrolet Cruze BMW 320 TC BMW 320 TC BMW 320 TC BMW 320 TC BMW 320 TC BMW 320 TC Honda Civic SEAT León BMW 320 TC SEAT León SEAT León Chevrolet Cruze SEAT León SEAT León

2:05.979 2:05.545 2:05.977 2:06.033 2:06.172 2:06.414 2:06.552 2:06.660 2:06.663 2:06.902 2:06.903 2:07.065 2:07.560 2:08.045 2:08.146 2:08.160 2:08.209 2:08.678 2:08.716 2:08.778 2:09.122 2:09.361 2:09.551 2:10.350

A második versenyen az első tíz helyezett fordított sorrendben rajtol, a többiek pozíciója változatlan.


1. verseny

2. verseny

2013.06.30. 11:18

2013. 06. 30. 17:04

Időjárás Napos

Levegő 32ºC

Időjárás Napos

Pálya 52ºC

Levegő 32ºC

WTCC

Pálya 59ºC

Versenytáv: 12 kör / 57,600 km Leggyorsabb kör: Pepe Oriola 2:07.228 (2. körben)

Versenytáv: 11 kör / 52,800 km Leggyorsabb kör: Yvan Muller 2:07.452 (2. körben)

1. Yvan Muller 2. Tom Chilton 3. Michel Nykjaer 4. Pepe Oriola 5. Rob Huff 6. James Thompson 7. Tom Coronel 8. Stefano D’Aste 9. Tiago Monteiro 10. Marc Basseng 11. James Nash 12. Darryl O’Young 13. Hugo Valente 14. Alex MacDowall 15. Charles NG Ka Ki 16. Fernando Monje 17. Nyikolaj Karamisev 18. Fredy Barth 19. Mihail Kozlovszkij 20. Tom Boardman 21. Franz Engstler

1. James Nash 2. Rob Huff 3. Michel Nykjaer 4. Pepe Oriola 5. Marc Basseng 6. James Thompson 7. Yvan Muller 8. Tom Coronel 9. Tom Chilton 10. Mehdi Bennani 11. Tiago Monteiro 12. Stefano D’Aste 13. Darryl O’Young 14. Hugo Valente 15. Charles NG Ka Ki 16. Nyikolaj Karamisev 17. Alex MacDowall 18. Franz Engstler 19. Mihail Kozlovszkij 20. Gabriele Tarquini 21. Fredy Barth

Kiesett Michelisz Norbert (Honda Civic) a 2. körben Mehdi Bennani (BMW 320 TC) a 4. körben Gabriele Tarquini (Honda Civic) a 8. körben Rene Munnich (SEAT León) a 9. körben

27:38.637 +0.343 hátrány +0.665 +1.318 +2.493 +3.662 +6.333 +6.416 +6.977 +7.576 +10.632 +11.014 +11.485 +11.953 +12.291 +12.842 +13.234 +13.736 +33.630 +1 kör +3 kör

Chevrolet Cruze SEAT León Chevrolet Cruze SEAT León SEAT León Lada Granta Chevrolet Cruze BMW 320 TC Chevrolet Cruze BMW 320 TC Honda Civic BMW 320 TC BMW 320 TC SEAT León BMW 320 TC SEAT León Chevrolet Cruze BMW 320 TC Lada Granta Honda Civic BMW 320 TC

23:41.247 +5.624 hátrány +6.012 +6.368 +7.946 +8.683 +9.336 +9.805 +10.178 +10.669 +11.019 +11.560 +15.262 +23.847 +30.812 +31.836 +32.306 +33.542 +34.673 +36.144 +2 kör

Kiesett Fernando Monje (SEAT León) az 5. körben Rene Munnich (SEAT León) a 8. körben Nem rajtolt Tom Boardman (SEAT León) Michelisz Norbert (Honda Civic)

A vb állása 14 futam után

Chevrolet Cruze Chevrolet Cruze Chevrolet Cruze SEAT León SEAT León Lada Granta BMW 320 TC BMW 320 TC Honda Civic SEAT León Chevrolet Cruze BMW 320 TC SEAT León Chevrolet Cruze BMW 320 TC SEAT León SEAT León BMW 320 TC Lada Granta SEAT León BMW 320 TC

1. Yvan Muller 2. Michel Nykjaer 3. James Nash 4. Rob Huff 5. Gabriele Tarquini 6. Tom Chilton 7. Tom Coronel 8. Michelisz Norbert 9. Pepe Oriola 10. Alex MacDowall 11. Tiago Monteiro 12. Mehdi Bennani 13. Marc Basseng 14. James Thompson 15. Stefano D’Aste 15. Fredy Barth 17. Darryl O’Young 18. Franz Engstler 19. Charles NG Ka Ki

282 pont 160 138 135 134 111 98 92 91 73 62 44 39 29 11 9 6 4 1

A teljes tabelláért kattints ide!


Gyorshírek

JÖN LOEB!

A kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb jövőre a túraautó-világbajnokságon száguld. A francia zseni az idén fejezte be ralis pályafutását (azért indult néhány futamon, s mondanunk sem kell, sikerrel tette), s nyergelt át a gyorsasági autózásra. Nemrég pedig bombaként robbant a hír: a Citroën jövőre gyári csapatot indít a túraautóvilágbajnokságon, s az egyik pilótája a legendás Loeb lesz. „A Citroën meglehetősen tapasztalt az autósportban, Sébastien Loeböt pedig senkinek sem kell bemutatni. Az FIA világbajnokságok történetében nincs olyan, aki két kategóriában is tudott nyerni, Loeb az első, akinek van esélye erre” – nyilatkozta Marcello Lotti, a sorozat jogtulajdonosa. Yves Matton, a Citroën-alakulat főnöke elárulta, 2014-ben számukra a WTCC lesz az első számú sorozat, amelyben nyilván szeretnének sikereket elérni. Majd a kérdésre

(mert hát nyilván a portói sajt kérdések is), vajon nem gondo Kubicát szerződtesse második még az is lehet. De talán egy kicsivel valószín inkább egy tapasztaltabb túra került az idén szerződés nélkü de csicseregnek a madarak Ro Mullerről is. Ez tehát a jövő zenéje, de néz „Álomszerű, hogy új fejezetet történetünkben. Alig várom, h fejlesszem a pályaautós tudás rögtön nyerjek, de remélem, e Csak a bolondok kételkednek


tótájékoztatón akadtak olkodik-e azon, hogy Robert k pilótának, azt válaszolta:

űbb, hogy stratégiai okokból aautóst keres meg: szóba ül maradó Alain Menu neve, ob Huffról, de még Yvan

zzük, mit szól Loeb! nyithatunk a közös hogy az autóba üljek és somat. Nem várom, hogy egyszer eljutok odáig…” ebben.

WTCC

ORIOLA VESZI A SISAKJÁT...

Pepe Oriola átigazol. A fiatal spanyol pilóta – aki az idei, marokkói futamon aratta első futamgyőzelmét – a SEATtól megy a Chevrolethez – a szezon hátralévő részét már a Tuenti Racing színeiben teljesíti. „Kaptunk egy jó ajánlatot, és úgy döntöttünk, elfogadjuk. Nagyon hálás vagyok a SEAT-nak, amely lehetőséget adott számomra, hogy felépítsem a profi pályafutásomat, hiszen tizenöt éves koromban a León Szuperkupában mutatkoztam be, majd következett a túraautóvilágbajnokság. Szeretnék velük maradni, de még nem döntöttek a jövőbeli programjukról, úgyhogy magamra kell gondolnom, és nem elszalasztani a Chevrolet által kínált lehetőséget” – mondta Oriola, aki azt is elárulta, nem lesz ideje Porto előtt sokat tesztelni az autót, de egy összerázódó edzést azért terveznek, valahol Angliában.


Gyorshírek

VIZIT A VÖRÖS TÉREN

IRÁNY ARGE

Moszkvában még nem járt a mezőny, így azután teljesen nyilvánvaló volt, hogy a versenyzők szétnéztek a városban, de legfőképpen a világhírű Vörös téren. Először külön-külön, privátban tették meg a kötelező sétát (Michelisz Norbert sem hagyta ki), majd a világbajnokság rendezőjének kérésére csoportosan is fényképezkedtek a Kreml és a Vaszilij Blazsennij székesegyház előtt. Yvan Muller, Rob Huff, Gabriele Tarquini, Darryl O’Young és természetesen a két orosz pilóta, Mihail Kozlovszkij és Nikolaj Karamisev vett részt a verseny előtti közös programon, no meg persze a sorozat jogtulajdonosa Marcelo Lotti.

A túraautó-világbajnokság el helyére került be a versenyna szerint július 28-án Curitibáb mezőny), ám az argentinok ne turisztikai minisztérium azon kötött a rendezőkkel, hogy m naptárban. Így a rali-világbajn túraautójuk is van, vagyis a h (a harmadik nyilván a Formul tudhatnak. Az argentin futam meg, a helyszíne Termas de R „Logisztikai okok miatt döntö Argentínában rendezzük a ve Lotti, a sorozat jogtulajdonos azon, hogy elhozzuk a mezőn végre sikerült, jövőre az a ter országban – Brazíliában és Ar futamot rendezni.” A Termas de Río Hondo közel ban adták át – a város a gyóg 2012-ben átépítették, jelenle


WTCC

ENTÍNA!

THOMPSON IS „SZÁZADOS”

ső argentin futama a brazil aptárba (az eredeti tervek ban száguldott volna a em bízták a véletlenre: a nal hároméves szerződést egtartsa a helyét a noki futam mellett már árom nagy sorozatból la-1) kettőt magukénak ot augusztus 4-én tartják Río Hondo. öttünk úgy, hogy ersenyt – mondta Marcelo sa. – Három éve dolgozunk nyt Argentínába, s most vünk, hogy mindkét rgentínában – is tudjunk

James Thompson csatlakozott a százasok klubjához – az osztrák versenyhétvégén teljesítette századik túraautóvilágbajnoki futamát. A brit pilóta azon kevesek közé tartozott, akik már 2005-ben a mezőny tagjai voltak, és a salzburgringi második futamon érte el a százat – tizenötödikként csatlakozva az elit klubhoz. Ezt Moszkvában ünnepelték meg, ahol Marcello Lotti, a sorozat jogtulajdonosa feltűzte az overalljára a századik futam tiszteletére készített jelvényt.

lében épített pályát 2008gyfürdőjéről híres. A pályát eg 4.4 kilométer hosszú. Szöveg: Náray Z oltán / Képek: csapatok


A NÉGYES JEGYÉBEN Szöveg: Náray / Képek: FIA WTCC


WTCC


Visszapillantó

Új pálya, új kihívás. A mezőny összes tagja szimulátor előtt töltötte a verseny előtti napokat, hiszen korábban senki sem tesztelt (pláne nem versenyzett) a Moszkva környéki aszfaltcsíkon, amely most mutatkozott be a túraautó-világbajnokságon. Új pálya, új kihívás. És nem csupán a versenyzőknek, hanem a rendezőknek is. Mert olyat már láttunk, hogy egy futamot baleset miatt félbe kellett szakítani, de olyat ritkán, hogy azért kellett meglengetni a piros zászlót, mert egy darus kocsi mentésre készülődve „megadta magát” a bukótérben. Most ez megtörtént. Ráadásul nem is tudták leráncigálni a pályáról a lázadó gépet, aminek az lett a következménye, hogy a biztonsági autó mögött újraindított verseny egyik előzési pontja odalett (folyamatosan sárga zászlós jelzés volt érvényben az első szektorban).


WTCC


Visszapillant贸


WTCC

Hogy ez mennyi változtatott a verseny végkimenetelén, vagy mennyit nem, nehéz lenne megmondani, de az biztos, hogy Michelisz Norbertnek viszonylag jól jött. A remek rajttal a negyedikről a harmadik helyre felzárkózó magyar versenyzőt ugyanis a világbajnoki címvédő Rob Huff üldözte ádázul, úgyhogy ő nem volt boldogtalan az előzési pontok fogyása miatt. Michelisz ügyesen taktikázott, ami azt eredményezte, hogy zsinórban negyedszer ünnepelhetett a dobogón. Ez egyrészt egyéni rekord a dobogós helyek tekintetében, másrészt kiegyensúlyozott teljesítményre utal.


Visszapillantó Ha már a négyeseknél tartunk: Yvan Muller idei negyedik futamgyőzelmét aratta Moszkvában, tovább növelve már amúgy is gigantikus előnyét az összetettben. Főleg, hogy a második versenyen is dobogóra állhatott (a második fokára egyébként). „Jó kis hétvége volt: pole pozíció, egy győzelem és egy második hely. Nem gondoltam, hogy féltávnál ilyen sokkal vezetem majd a világbajnoki pontversenyt, ez egyszerűen hihetetlen. De nincs vége, továbbra is észnél kell lennünk” – mondta Yvan Muller, aki azt is bevallotta, az első futam utolsó három körében egy kicsit izgult a nyakán lihegő Tom Coronel miatt. Végül nem volt rá oka.


WTCC

„Nincs szükségem szerencsére, és sok pénzre”

csak szexre

Tom Coronel válasza, miután a rajt előtt valaki sok szerencsét kívánt neki


Visszapillantó

A második futam vérbeli autóversenyt hozott – olyat, ami miatt az emberek szeretik a túraautóvilágbajnokságot. Lökdösődés, agresszív, de még sportszerű manőverek (meg egy-két olyan, ami már súrolta a sportszerűség határát), csak nagyon kevés olyan autó volt, amelyik ne került volna közvetlen „testi kapcsolatba” valamelyik másikkal a leintésig. Különösen Gabriele Tarquini volt elemében, úgy terelgette a riválisokat, mint pásztor a nyájat. Közben az élen Michel Nykjaer megelőzte Mehdi Bennanit és kezdett elhúzni. Már éppen kezdett volna megnyugodni, hogy senki sem akadályozhatja meg idei harmadik futamgyőzelmét, amikor a parádés felzárkózást bemutató Muller megérkezett mögé. Szerencséjére nem volt már annyi kör hátra, hogy befogja.


WTCC

„A harmadik győzelem… Jó kis szezonom van. A rajt után nem tudtam megelőzni Bennanit, de folyamatosan nyomás alatt tartottam. Úgy tűnt, a negyedik körben meg tudom előzni, de akkor még visszaverte a támadást. Egy körrel később azonban újra kínálkozott a lehetőség, amit megragadtam. Az utolsó körökben idegesen nézegettem a tükröt, mert Yvan Muller vészesen közeledett, de végül sikerült tartanom a vezető pozíciót” – mondta Nykjaer.


Visszapillant贸


WTCC

Ami Micheliszt illeti, ő sem maradt ki a lökdösődésből a rajt után. („Kaptam az első kanyarban, a másodikban, a harmadikban és a negyedikben is… – mondta”) Szerencsére azonban az autója nem sérült meg olyan mértékben, hogy ne tudta volna folytatni a viadalt, így az ötödik helyen intette le a kockás zászló. S immár többedszer a hétvége legjobb hondás versenyzője lett. „Az edzések után nem gondoltam, hogy dobogóra állhatok, de nagyon örültem neki. Jó néhány pontot gyűjtöttünk, s megint a legjobb hondások lettünk, ami sokat jelent nekem” – mondta Michelisz, aki a hatodik helyre zárkózott fel az összetettben.


HÓKUSZPÓK

AKCIÓBAN

Szöveg: Náray / Képek: FIA WTCC


Portré Hókuszpók. Nehéz lenne visszavezetni a sztorit addig, hogy a Zengő-csapatból ki adta ezt a becenevet a „tisztességben megkopaszodó” Gabriele Tarquininek, de tény, hogy eléggé találó – az olasz versenyző nemcsak tarságában, hanem gesztusaiban is hasonlít a rajzfilmfigurára. Persze, ahogy a pályán viselkedik, az inkább illik akciófilmbe – abból is az izgalmasabb fajtába –, ő bizony nem megy a szomszédba egy kis zsiványságért, és ha lökdösődésről van szó (ami egyébként ennek a sorozatnak a sava-borsát adja), hát abban is az élen jár. És olyan ügyesen, furfangosan, fifikásan csinálja, hogy csak a legritkább esetben büntetik meg érte. Gabriele Tarquini a sorozat világbajnoka (2009ben, 47 évesen a valaha volt legidősebb FIA-világbajnokká koronázták), és amikor nem nyert, akkor is rendre az élmezőnyben vitézkedett az utóbbi években. Nem csoda, hogy a Honda őt választotta gyári versenyzőjének – még úgy is, hogy márciusban betöltötte az 51-et, vagyis nagy jóindulattal sem sorolható a suhancok közé. Rutinja aranyat ér, a jókedve ragadós, és mindemellett vérbeli profi. Amikor megszerezte a visszatérő Honda első világbajnoki futamgyőzelmét, azt mondta, bár tiszteli másik két márkatársát (Monteirót és Micheliszt), azért akarta ő kiharcolni ezt a sikert, mert úgy érzi, ez a Civic az ő gyermeke... Hosszú út vezetett idáig. Az olasz pilóta gokarttal kezdte – mint majdnem mindenki ebben a műfajban, igaz, viszonylag későn, 14 évesen. Versenyezett a Formula–3000-ben, a legfőbb célja azonban az volt, mint mindenkinek a gyorsasági autós műfajban: a Formula–1. Be is teljesedett a küldetése, igaz, nem az övé a valaha volt legsikeresebb pályafutás a száguldó cirkuszban. A Coloni-csapat tagjaként kvalifikálta magát a versenyekre, és megszerezte a csapat legjobb eredményét (nyolcadik hely a kanadai futamon), ez azonban kevés volt a tündökléshez.


WTCC


Portré

Hét szezon alatt összesen 78 világbajnoki futamon indult, ám mindössze egyetlen pontot szerzett (az 1989-es Mexikói Nagydíjon). Ő a rekorder (bár erre aligha büszke) azok között, akik elutaztak egy versenyhétvégére, de nem kvalifikálták magukat. (Ugye, azokban az időkben több volt a pilóta, mint amennyit el tudtak rajtoltatni, így már azért is küzdeni kellett, hogy valaki bekerüljön a kiválasztottak közé, akik felállhattak a rajtrácsra.) Hol volt már akkor az eredeti célkitűzése, hogy ügyvéd legyen? Sehol. Mert attól kezdve, hogy először versenyautóba ült, gyakorlatilag el is dőlt a sorsa. A túraautó-világbajnokságon pedig megtalálta a helyét – csakhamar kiderült, ez az ő műfaja. Ez tartja fiatalon, az adrenalin úgy kell neki, mint a levegővétel. „Az egész két fül között, fejben dől el. Az akkori és a mostani Tarquini között csupán annyi a különbség, hogy mostanra már nem nyomaszt a győzelmi kényszer. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem feszegetem a saját határaimat, hogy nem akarok mindenképpen nyerni, csak éppen egy futamgyőzelemnek már nincsen akkora jelentősége a karrierem szempontjából, mint korábban” – nyilatkozta nemrégiben a Honda honlapján. Tarquini Alfa Romeóval mutatkozott be a túraautóvilágbajnokságon (2005), utána következett egy jó hosszú SEAT-os időszak (2006 és 2012 között), amely során, ugye, elhódította a világbajnoki címet – s ez kétségtelenül pályafutása legnagyobb sikere. „Hihetetlen, hogy világbajnok vagyok… Ennyi, autósportban eltöltött év után. Valódi csapatmunka volt és egy pokoli nehéz szezon, hiszen két nagyon erős ellenfelet, Yvan Mullert és Augusto Farfus-t kellett legyőznöm ahhoz, hogy megszerezzem” – nyilatkozta akkor Tarquini. Nos, az akkori ellenfelek közül Muller azóta is megnehezíti a dolgát, de az olasz talán nem is bánja. Hiszen – immár hondásként is – úgy édes a siker, ha van kivel megküzdeni érte. Márpedig küzdeni, azt nagyon szeret…


WTCC


Képeslap

NG-nek még nem lép egyszerre


WTCC

Thompson szerencsepuszija

Stefano D’Aste , mint Matrjoska baba


Interjú

A T MIN E B É S ME Szöveg: Tó

rsport , Zengő Moto C C T W IA F : pek th Anita / Ké


WTCC

A

EN

ZENGŐ ZOLTÁNNAK VOLT EGY ÁLMA. EGY ÁLOM, AMELYBEN MOSTANRA AZ EGÉSZ ORSZÁG OSZTOZIK. ELŐSZÖR „CSAK” BE AKART VETNI EGY MAGYAR CSAPATOT A TÚRAAUTÓ-VILÁGBAJNOKSÁGON, AZTÁN FUTAMOT AKART NYERNI, MOST MEG MÁR A VILÁGBAJNOKI CÍM LEBEG A SZEME ELŐTT. AZ ELSŐ KETTŐ SIKERÜLT, A HARMADIK MÉG VÁRAT MAGÁRA. A ZENGŐ MOTORSPORT FŐNÖKE REMÉLI, MÁR NEM SOKÁIG.


InterjĂş


WTCC Mondd meg őszintén, gondoltad te 1994-ben, hogy ez lesz a vége? Hogy a csapatod, amelyiknek te vagy a főnöke, majd futamokat nyer a túraautóvilágbajnokságon? Dehogy gondoltam! Amikor annak idején elkezdődött az Opel Astra-kupa, versenyzőként szerettem volna kipróbálni magam. Meg is tettem, és tetszett. Még most is azt mondom egyébként, hogy ezekben a kis költségvetésű sorozatokban nagy perspektíva van, mert sokan szeretik az autózást, az autósportot, de csak bizonyos kereteken belül, bizonyos összeghatáron belül. Ezt nyújtják a márkakupák. Meg izgalmas versenyeket, hiszen az autók majdnem teljesen egyformák. Kétezerben vetted át a szervezést. Miért? Szerettem volna feléleszteni a sorozatot, a harminchat autóból, ami a bajnoki futamokon indult, tizenkettő az enyém volt és a médiakupa résztvevői vezették őket. Nagy kaland volt. Aztán arra gondoltam, legyen egy lépcső. És életre hívtuk a Clio-kupát, majd a Suzuki-kupát, de utóbbit már azzal a szándékkal, hogy megtaláljuk a tehetséges fiatalokat, akiknek ugródeszkát adunk. Volt már sorozatunk 105 lóerős autóval, 180 lóerőssel, és jött a SEAT León, amiben meg már háromszáz paci dolgozott. És a tehetségkutató, amelyen felfedeztétek Michelisz Norbit. Kockázatos volt egy szimulátorbajnokot igazi versenyautóba ültetni? Abszolút nem. Norbi egyből, minden sorozatban megállta a helyét. Megnyerte a Suzuki-kupát, majd a Cliót is, aztán kivittük egy Európa-kupa futamra a SEAT-tal, és ott is helyt állt. De még hogy! Az első, ismerkedési évében ráragasztották a „Pole-man” becenevet, annyiszor indult az első rajtkockából. És nem mellesleg megnyerte a sorozatot. Érdekes egyébként, hogy 2009-ben ő volt az Európa-kupa bajnoka, egy évvel később pedig Wéber Gabi, szóval a háromból két győzelmet elhozott a Zengő Motorsport. És persze nem bírtál nyugton maradni. Hiszen az Európakupa betétfutama volt túraautó-világbajnokságnak, ahová jó szereplés esetén be lehetett ugrani… Akkor már álmodoztunk a vb-csapatról. Persze, nagyon sok pénzbe került, és ezt tudtuk, de 2009-ben jött a Dension, amely támogatta a csapatot, és a vezetőjével egyszer csak arról kezdtünk beszélgetni, ha hozza a költségvetés felét, én hozzáteszem a másikat. És már ott is voltunk: a SEATtól autót kaptunk, ami egyedülálló lehetőség volt, hiszen olyan versenygépet akkoriban csak a gyári pilóták kaptak. Meg mi. Történelmi pillanat volt.


InterjĂş


WTCC Viszonylag rövid idő alatt felkapaszkodtatok a lépcsőfokokon. Azért még nem vagyunk a tetején. Hiszen első magyar csapatként szeretnénk világbajnoki címet szerezni – ha lehet, akár már jövőre. Mi a helyzet Norbival? Megláttad, hogy vezet és rögtön tudtad, hogy ő az, akit fel fogsz építeni, akinek lehetőséget adsz? Hazudnék, ha azt mondanám, hogy igen. De már a legelején tetszett a szerénysége, és az alázat, amellyel az autósporthoz áll. Nyolc éve dolgozunk együtt, valami igazán különleges szimbiózisban élünk, és talán furcsa, de egy hangos szó nem esett közöttünk ez idő alatt. Nem hívogatom minden nap, ahogy a menedzserek teszik, nem megyek az agyára, hanem teszem a dolgomat. Ő is tudja, én is tudom, egy az álmunk: megszerezni a világbajnoki címet. Nem lesz könnyű. Nekem mondod? Ha már ilyen őszintén beszélgetünk. Te magad több pénzt költöttél erre, mint eredetileg tervezted? Többet. De úgy érzem, megérte. Váltani is? Úgy értem, belevágni a hondás kalandba? Abszolút, hiszen ez volt az előre vezető út. Más kérdés, ahhoz képest, hogy eredetileg azt mondták, tizenöt-húsz százalékkal lesz drágább a Honda, mint a BMW volt, megháromszorozódtak az árak. Mondok egy példát: a gólyaláb a BMW esetében másfélkétmillió forintba került, a Honda esetében hét-nyolcmillió. Szóval jelentősek a különbségek. Abból a szempontból is, hogy a BMW-k sorozatgyártásban készültek, tehát volt alkatrész dögivel, ebből a fajta Honda Civicből meg három van a világon. No igen, ez okozott nehézségeket a portói hétvégén. Hogy nem volt megfelelő mennyiségű alkatrész. Ezért volt kérdéses, hogy elkészülünk-e időre a szereléssel, hogy fel tudjuk-e rakni az Argentínába induló hajóra a Hondát. Végül felraktuk, de azért hazahoztunk néhány alkatrészt, amelyeket rendbe kell tenni, vagy újat rendelni helyettük. Igaz, hogy eredetileg két autóval tervezted a hondás kalandot? Még most is úgy tervezem, jövőre talán meg is valósul. Szeretnénk kibővíteni a magyar csapatunkat – persze még egy magyar pilótával és persze további magyar támogatókkal. Ígéretünk van a Hondától, hogy a jövőre elkészülő négy vagy öt autó közül kettő a miénk lesz.


Interjú Kétségtelen, az utóbbi egy-két-három évben megnőtt a csapat ázsiója itthon, főleg miután többször is megtelt a Hungaroring Norbi kedvéért. De vajon ezzel egy időben a kapuk is megnyíltak előttetek? Volt olyan támogató, amely titeket keresett meg? Volt ilyen is, de azért a legtöbbször mi kopogtattunk, hogy beadjuk hozzájuk az anyagainkat. De nagyon jó, hogy szeretik a csapatot… Most is, amikor Portóban még úgy volt, hogy haza kell hozni az autót, mert nem tudjuk ott a helyszínen megcsinálni, egy magyar cég máris mondta, ne izguljunk az Argentínába utaztatás miatt, majd ők segítenek. Ez nagyon meghatott. Mint ahogy az is, amikor Moszkvában, a Vörös téren odajött egy orosz srác és azt mondta, követi a csapatunk szereplését, és autogramot, meg közös fotót szeretne. Érted? A Vörös téren. Mi ebben olyan meglepő? Az, hogy nem gondoltam, hogy a saját álmom egyszer egy egész ország álma lesz. Nem gondoltam, hogy lesznek olyan magyar szurkolóink, akik arra gyűjtenek pénzt, hogy követhessenek minket a versenyhelyszínekre, és büszkén feszítenek majd a csapatruházatban valamelyik lelátón. Nem gondoltam, hogy az angol kommentátor az Eurosporton a szívébe fogad minket és ódákat zeng a kis költségvetésű csapatról, amelynek pilótája idén jobb, mint a gyáriak. Nem gondoltam, de nagyon jólesik. Egy kicsit olyan ez, mint amikor a legkisebb királyfi három hamuban sült pogácsával nekivág a nagy kalandnak, amelyből sikerrel tér vissza. Tisztára meseszerű. Ugye? Szerintem átmegy az embereknek az az élni akarás, az a hihetetlen küzdeni tudás, ami bennünk van. Nincsenek sztárallűrjeink, ugyanolyanok vagyunk, mint az elején. Mennyit őszülsz a futamok során? Nem mondom, hogy nem izgulok, de egyre jobban kezelem a helyzetet. Életformává vált számomra a túraautó-világbajnokság, élek-halok ezért a sportért, ezért a sorozatért. Ebből merítek erőt a hétköznapokra. Persze, nagyon sokba kerül, persze, ezt nehéz előteremteni. És persze, szívom a fogam, amikor összetörik az autó. De az a legfontosabb mindig, hogy Norbi jól legyen. Amikor meglátom a kis buci fejét a boxutcában, vagy amikor egy koccanás, ütközés, kicsúszás után beleszól a rádióba, hogy minden rendben van, nincs baja, akkor mindig megnyugszom.


WTCC


A legújabb hálózati adattároló rendszerek otthoni és kisvállalati felhasználásra


In memoriam Az emberek valamilyen furcsa és megmagyarázhatatlan okból kifolyólag mindig is vonzódtak a tragikus sorsú hősökhöz, akik rövid, ám annál csillogóbb, eredményesebb életük során rengeteg rajongót szereztek maguknak, nem mindennapi teljesítményük, és ami ennél is fontosabb magával ragadó személyiségük révén. Hazánknak is jutottak ilyen hősök, akik közül az egyik és talán a legismertebb, Kesjár Csaba éppen huszonöt esztendővel ezelőtt hagyott el bennünket, és hagyott maga után több, soha meg nem válaszolt kérdéseket. Miért történt a sajnálatos baleset? Mire ment volna egy kicsit több pénzzel? És, talán a legfontosabb, bejutott-e volna a Forma-1-es versenyzők közé? Csaba beleszületett a versenyzésbe, édesapja ugyanis motorversenyző nagyapja pedig motor és csónakversenyző volt, így a legkisebb Kesjárnak sem kellett sok idő ahhoz, hogy meghatározza életcélját, azaz kimondja, hogy ő bizony

1962

Kesjár Szöveg: Végh Miklós


- 1988

Csaba / Képek: Csikós Gábor

motorversenyző szeretne lenni! Az élet azonban más utat szánt neki, édesapja ugyanis inkább a négykerekűek felé terelte, holott a motorosok között sem számított ügyetlennek, hiszen több versenyen is elsőként haladt át a célvonalon. Autós pályafutását természetesen ő is gokartozással kezdte, és ha már elkezdte, akkor 1975 és 1981 között hat bajnoki címet is szerzett az egyre nagyobb és nagyobb kategóriákban, 1982-ben pedig megszerezte „autóversenyzői engedélyét” amivel kinyíltak előtte a formaautós versenysorozatok kapui. Az első komolyabb széria, amiben letette a névjegyét a „vasfüggöny mögötti országok Forma-3-as szériája” azaz a Formula Easter volt, ahol 1982 és 1985 között négyszer is bajnokká avatták, miközben 1985-ben abszolút magyar bajnok is lett, 1986-ban pedig az akkoriban hatalmas népszerűségnek örvendő hegyi versenyeket vonta uralma alá.


In memoriam

Az 1980-as évek második felének egyik legnépszerűbb sportolójává váló Csabának (akire a fiúk elismerő a lányok pedig szerelmes pillantásokat vetettek) természetesen a rendszer nehézségeivel és a magyar motorsport már akkoriban sem túl rózsás anyagi helyzetével is meg kellett küzdenie. Ám világ életében okos fiúnak tartották (a versenyzés mellett a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát) így ezeket az akadályokat is sikerrel vette. A megfelelő anyagi háttérnek köszönhetően 1986-ban részt vehetett az Osztrák Forma Ford bajnokság küzdelmein, ahol a „sógorok” legnagyobb meglepetésére első ízben elhódította a bajnoki aranyat, letéve ezzel névjegyét anyugat csapatvezetői előtt. Innen egyenes út vezetett a Német Szövetségi Köztársaság Forma-3-as bajnokságába, ahol olyan nevek ellen versenyzett és szerzett egy összetettbeli kilencedik helyezést, mint a későbbi Forma-1-es pilóta, Joachim Winkelhock (ha rá nem is, a fiára szinte biztos, hogy mindenki emlékszik) vagy a DTM-ben több bajnoki címet is szerző Bernd Schneider, aki egyébként Csabi csapattársaként tejesítette a szezont. Kesjár pályafutásának legdicsőségesebb pillanata 1987. augusztus 7-én érkezett el, amikor a Magyar Nagydíj keretén belül lehetősége nyílt a Zakspeed versenygépének kipróbálására (az autóval három kört tett meg a hazai közönség előtt, bár eredetileg egy kört szántak neki). A csapatvezető, Erich Zakowski egyébként a korabeli pletykák szerint komolyan fontolóra vette a magyar versenyző szerződtetését, akinek Forma-1-es bemutatkozása komoly reklámértékkel bírt volna az akkori keleti blokkban. Csaba azonban soha sem juthatott el a királykategóriába, 1988-ban ugyanis (amikor egyre gyorsabban és egyre eltökéltebben szerette volna bizonyítani rátermettségét) halálos balesetet szenvedett a Nürnberg melletti Norisringen, ahol az egyik edzés során vélhetően egy fékhiba miatt (bár ezt soha senki nem tudta bizonyítani) a szalagkorlátba csapódott. Halálával a magyar motorsport történetének egyik legtehetségesebb és legkarizmatikusabb figurája ment el, kinek nevét 2013-ban csupán egy budaörsi általános iskola őrzi, a sport rajongóinak szívéből azonban soha, senki nem törli már ki sem nevét, sem emlékét.


In memoriam Szöveg: Kovács Niki / Kép: Csikós Gábor

„EZT A KÉPET A HUNGARORINGI TESZTEN CSINÁLTAM. ERIK ZAKOWSKI MAGYARÁZ CSABÁNAK.” – KEZDI A MÚLTIDÉZÉSÉT CSIKÓS GÁBOR AZ MTI ÉS AZ AUTÓ MOTOR KORÁBBI FOTÓRIPORTERE, AKI JÓ BARÁTSÁGOT ÁPOLT KESJÁR CSABÁVAL. LEGNAGYOBB BÁNATÁRA A RÓLA KÉSZÍTETT TÖBBSZÁZ FOTÓ DIÁJA ODAVESZETT, ÍGY KÉPEK HELYETT, SZAVAKKAL IDÉZZÜK FEL CSABA EMLÉKÉT. „NEM IGAZI TESZT VOLT ÁM, INKÁBB A WEST CIGARETTA PROMÓCIÓJA, AMI PERSZE CSABÁNAK IS REMEK REKLÁM VOLT. Ő LEHETETT VOLNA AZ ELSŐ F1-ES PILÓTA A KELETI BLOKKBÓL ÉS EZ HATALMAS LEHETŐSÉG VOLT AZ AKKORI TÁMOGATÓKNAK. SZEMÉLY SZERINT ÉN NEM VAGYOK BENNE BIZTOS, HOGY TÉNYLEG ÖSSZEJÖTT VOLNA AZ F1-ES KARRIER, NEHÉZ LETT VOLNA ÖSSZESZEDNI A PÉNZT HOZZÁ. EMLÉKSZEM, AMIKOR KISZÁLLT AZ AUTÓBÓL, ODAJÖTT HOZZÁM, ÉS AZT MONDTA: GABIKÁM, CSAK KEVERGETTEM A VÁLTÓVAL AZ OLAJAT.” Hogyan ismerkedtetek meg? Az MTI-ben dolgoztam akkor fotóriporterként, képszerkesztőként. Csaba sokszor bejárt beszélgetni hozzám, így összebarátkoztunk. Főként versenyeken sok időt töltöttünk együtt. Ő sokat járt bulizni, igazi társasági lény volt, én viszont már más szakaszában tartottam az életemnek. Milyen ember volt? Tudod mit szerettem benne a legjobban? Az őszinteségét. Nagyon jó lelkű srác volt, mindenkihez volt egy-két kedves szava. Sokat jártunk ki a Ringre motorozni, és hiába volt már addigra a fiúk példaképe és a lányok álmainak tárgya, nem sajnálta az időt arra, hogy elmagyarázza nekünk, hogy hol hogyan kéne menni. Autóval is rengeteget edzett Mogyoródon. Hol a sajátjával, hol bérelt Ladával. De mindegy is volt, hogy miben ült, csakis a csúszáshatáron tudott autózni. Ráadásul nemcsak vezetni tudott, de végzettsége okán is pontosan értett az autókhoz, motorokhoz. Bármit meg tudott csinálni. Még a sisakját is maga tervezte és festette fényező műhelyében.

Emlékszel arra, amikor eljutott hozzád a Otthon voltam, amikor a baleset történt, rádiót hallgattuk, amikor bemondták, ho szerint értsd, üvöltöttem, hogy ez nem le Akkor már nem dolgoztam az MTI-nél, de voltam, így berohantam, hogy kiderítsem mondanak. Látni akartam, hogy mi történ Persze ez sosem fog már kiderülni. Nem hiszek abban, hogy Csaba hibázott volna. Rengeteg hegyi felfutó versenyen kondiban volt.


a szörnyű hír? , a feleségemmel épp a ogy Csaba meghalt. Szó ehet igaz. e mindenkivel jóban m, valóban igaz-e, amit nt valójában.

vagy black-outja lett n indult, nagyon jó

Mi az utolsó emléked róla? Nagyjából 10 nappal a baleset előtt készítettem róla az utolsó sorozatot, kint a Ringen. Mielőtt elindult volna az ominózus norisringi versenyre felhívott, hogy menjek vele, de sajnos más munkám volt. Utolsó közös utunk a temetésen volt, én voltam az egyik, aki vitte a koporsóját. De számomra ez már csak egy formális szertartás volt. Én már azelőtt elköszöntem tőle, hogy a temetés elkezdődött volna.


Levezető kÜr

Sebastian Vette, Silverstone, 2013


KĂŠp: Red Bull-Racing


F1 / MotoGP / WTCC - AHOGY MÉG NEM LÁTTAD

GPspirit 2013. július 11.  

F1 / MotoGP / WTCC – Ahogy még nem láttad! GPSpirit 13/07/11

Advertisement