Page 1

Ingyenes digitális magazin. Megjelenik havonta, több mutációban. Friss beszámolók a futamokat követő kedden.

Formula-1 MotoGP WTCC

A számok tükrében

Kihagyhatatlanok

Az elit négyes 2.

2013. december / 2014. január

JEREMY S S E G R U B

SZALAY BALA ZS

MARK WEBBER


Formula-1

MotoGP

WTCC

A SZÁMOK NEM HAZUDNAK 88

JEREMY BURGESS EXKLUZÍV INTERJÚ 54

AZ ELIT NÉGYES 36

Impresszum GPspirit ingyenes digitális magazin Főszerkesztő: Kovács Niki Szerzők: Guld Péter, Kovács Niki, Náray Zoltán, Paulovits Imre, Tóth Anita, Vég Miklós, Zsoldos Barna Grafika és layout: Hantos László Képek: Formula-1 és MotoGP csapatok, FIA WTCC, 2SNAP, DPPI, Kovács Niki, motogp.com, Milagro Kiadja: GPspirit Team gpspirit@gpspirit.hu A magazinban megjelenő cikkek a Szerkesztőség tagjainak véleményét tükrözik. ©Minden jog fenntartva Tilos ezen kiadvány bármely részét sokszorosítani, információs rendszerben tárolni, vagy a kiadóval történt előzetes megállapodás nélkül bármely formában, bármely módon sugározni. A kiadványból az írások és fényképek másodlagos közléséhez a kiadó írásbeli engedélye szükséges.

2013-as szezon

4

Az év legjei


8

n

MARK VS. MARKO 28

SZALAY BALÁZS EXKLUZÍV INTERJÚ

KIHAGYHATATLANOK 98 70

Formula-1

MotoGP

22

50 MotoGP gyorshírek

28 36 46

F1 gyorshírek Mark vs. Marko

Mark Webber és Helmut Marko csatái

Az elit négyes F1 képeslap

bennem sértettség 54 Nincs Jeremy Burgess exkluzív interjú

70 Kihagyhatatlanok 15 verseny, amit látnod kell 82 MotoGP képeslap

WTCC

Tereprali

86

98

88

WTCC gyorshírek A számok nem hazdunak

106

Vissza Afrikába Szalay Balázs exkluzív interjú Tereprali képeslap


A 2013-AS SZEZON SEM SZŰKÖLKÖDÖTT IZGALMAKBAN, BOTRÁNYOKBAN, ÜNNEPI ÉS OLYKOR UNALMAS PILLANATOKBAN. A GPSPIRIT CSAPATA AZ ÉV LEGJEIN KERESZTÜL PRÓBÁLJA FELIDÉZNI ÉS ÖSSZEFOGLALNI A TÖRTÉNTEKET, MIELŐTT ÚJ FEJEZETET NYITUNK AZ F1, A MOTOGP ÉS A WTCC TÖRTÉNETÉBEN.

Szöveg: GPspirit Team / Képek: 2SNAP, F1 csapatok, FIA WTCC, Kovács Niki, Milagro, Yamaha


Formula-1

KÖVETKEZŐ

CIKK


Best of

AZ ÉV E

SEBASTIAN VETTEL

JORGE LORENZO

Egy ilyen idény után ki más is lehetne az év embere, mint Sebastian Vettel? Az immáron négyszeres világbajnok az évad második felében úgy söpörte el ellenfeleit, mint még soha senki a sportág történelmében, de lehengerlő teljesítményére az is jellemző, hogy silverstone-i technikai hibáján kívül a leggyengébb eredménye a negyedik hely volt. Bár szenzációs idényét kissé beárnyékolják a malajziai események, összességében elmondható, nem akadt az övéhez fogható teljesítmény 2013-ban.

A MotoGP-rajongók fele mo hogy miért nem Marc Márqu nálunk is ők ketten voltak ve címért, melyet végül az időse szavaztunk meg. Nemcsak az véghezvitt rekordgyorsaságú hősies küzdelemért az azt kö (a sachsenringi futamot ugya rásérült a frissen műtött kulc azért a teljesítményért, amit lényegesen gyengébb Yamah Márquezék hibája Phillip Isla utolsó futamig életben tudta Valenciában tökéletesen lass más kérdés, hogy Márquezt megtörni.


EMBERE

ost biztosan felszisszent, uez. Természetesen ersenyben az év embere ebb spanyolnak z asseni hétvégén ú visszatérésért és a övető versenyeken is an kihagyta, miután cscsontjára), hanem egész évben nyújtott a hával. Ugyan kellett hozzá anden, de Lorenzo az a tartani győzelmi esélyeit. sította vissza a futamot, végül ő sem tudta

YVAN MULLER Szívesen mondanánk, hogy az év embere nem feltétlenül a világbajnok (hiszen a döntés szubjektív, nem úgy, mint a ponttáblázat), de az idei szezonra ez nem igaz. Yvan Muller ugyanis egy privát csapat színeiben is győzelemre vitte a Chevrolet-t, sőt, olyannyira kiemelkedett a mezőnyből, hogy majdnem megdöntötte saját, 2011-es pontrekordját – akkor 433 pontot ért el, most 431 állt a neve mögött. Muller 85 körön keresztül vezetett a szezon során, ami azt jelenti, hogy az összesen megtett versenykilométerek 27,3 százalékában ő állt az élen… Elég durva, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a második legtöbbet vezető Gabriele Tarquini 31 (…) körön keresztül vezetett. Szóval nem kérdés: nálunk is Muller az év embere.


Best of

LEWIS HAMILTON (MARK WEBBER

Az év előzésének kiválasztásakor a fontosságát is megpróbáltuk figy pedig Lewis Hamilton lett a befu hébe-hóba akadt pár látványos hungaroringi előzése nem csa is alapozta vele későbbi győ versenyét tönkretette, hogy forgalomba, Hamilton Ma után a kettes kanyar küls került, majd a hármasba ausztrált. Szép, egyben jelenetsor volt.

AZ ÉV EL

JORGE LORENO ÉS DANI PEDROSA KÖZÖTT Marc Márquez alaposan felkészült élete első MotoGP-s szezonjára. Videók tucatját elemezte a versenyek előtt, hogy minden korábbi trükköt ellessen. Jerezben le is másolta a célra fordítóban a Doohan-Crivillé (1996) és Rossi-Gibernau (2005) esetet, Laguna Secában pedig magát Rossit előzte meg úgy a Dugóhúzóban, ahogy az olasz tette Casey Stonerrel 2008-ban. Mégis Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa tucatnyi oda-vissza előzését ítéltük meg az év legemlékezetesebb momentumsorozatának az évadzáró, valenciai versenyen. Mindkét spanyol rájött, hogy ha tartani akarják a lépést Márquezzel, akkor bizony be kell vállalniuk a test-test elleni küzdelmet, ami miatt sokat panaszkodtak az év során.


RT A MAGYAR NAGYDÍJON)

a manőver szépségét és yelembe venni, ennek alapján utó. Mert lehet, hogy sabb helycsere, a brit ak szép volt, de meg őzelmét. Míg riválisai y rendre beragadtak a ark Webber boxkiállása ső ívén ellenfele mellé an le is hagyta az n roppant fontos

LŐZÉSE

AMI NEM SIKERÜLT... Mivel a túraautó-világbajnokság lényege az előzés (ezért olyan népszerű a nézők körében, no meg azért, mert az előzések alkalmával gyakran összeérnek az autók, és ez olyan természetes, mint hogy négy-öt autó próbál egyszerre befordulni ugyanabba a kanyarba), nehéz lenne közülük egyet kiválasztani, hiszen jó néhány parádés akciót láthattunk. Történt azonban valami a sorozat portugál viadalán, ami egyáltalán nem megszokott.Az első verseny kilencedik körében történt egy baleset, a gyorsbeavatkozó autó (történetesen egy pickup) a pályára hajtott (nem feltétlenül jó ütemben), Fanz Engstler pedig nem vette észre, mert annyira üldözték, hogy inkább a visszapillantót nézte. Szóval az év legbénább előzése során telibe verte a pickupot, majd a mögötte jövő Frey Barth megpördült, miközben megpróbálta kikerülni Engstler autóját.


AZ ÉV VE

Best of

BRIT NAGYDÍJ

AUSZTRÁL NAGYDÍJ

Az idény eleji totálisan átláthatatlan és az év végi fájdalmasan unalmas futamok közül a Brit Nagydíj maradhat meg leginkább az emlékezetekben, ahol szép előzésektől kezdve a sorozatos defekteken át Sebastian Vettel élről történő kieséséig gyakorlatilag minden volt, ami felpezsdíthet egy futamot. Persze a gumimizéria inkább negatív szenzációt szolgáltatott, de legalább elmondható, hogy Silverstone-ban tényleg pörögtek az események, ráadásul az év második felében megingathatatlan Vettel, Red Bull kombináció is csődöt mondott.

Ki gondolta volna, hogy nem gumibotrány az idén? Az újra Island-i pálya bizony sok fejt gumiszállítónak. A Moto2-es 13 körösre rövidítették, míg a csak 19 kört futhattak, ráadá a 9. vagy 10. körben kötelező gumit) cserélniük. Ha ez még Marc Márquez és csapata va a rendkívüli előírásokat vagy ütötte fel a fejét. Mindeneset később jött ki az előírtnál, így

MASSA

PEREZ

VERGNE


ERSENYE

m csak az F1-ben lesz a aszfaltozott Phillip törést okozott mindkét sek futamát végül 25-ről a MotoGP-sek 27 helyett ásul azzal a kitétellel, hogy ő motort (így ezáltal g nem lett volna elég, agy nem értették meg y kommunikációs zavar tre a spanyol egy körrel y kizárták a versenyből.

A MAGYAR HÉTVÉGE Talán nem tűnik hazabeszélésnek, de a körítés, a nézők, a rajongás szempontjából mindenképp a hungaroringi viadal volt az év versenye. Ennyi néző sehol máshol nem kíváncsi a küzdelmekre, ennyien sehol máshol nem értenek hozzá. Hogy kell hozzá Michelisz Norbert? Igen, kell. De az olaszoknak ott van Tarquini a marokkóiaknak Bennani, a portugáloknak Monteiro – mégsem töltik meg a lelátókat. Itt, nálunk azonban elképesztő kultúrája alakult ki ennek a sorozatnak. Az ország távoli pontjairól is érkeznek emberek, és olyan fiestát csinálnak, hogy bárki megnyalja utána mind a tíz ujját. Michelisz pedig tesz róla, hogy legyen is miért jönni, hiszen most már szinte megszokott, hogy dobogóra áll a Hungaroringen – ezúttal a második helyen intette le a kockás zászló az első verseny végén. Olyan volt az egész, mint egy születésnapba oltott karácsony.


Best of

AZ ÉV SZTORIJA:

PÉNZ NÉLKÜL NINCS BOLDOGSÁG

MINDEN KAPCSOLAT VÉ

Pedig a Lotus mindent megtett. Jópofa montázsok, marketingcélokra felhasznált gegek, nyílt szerelmi vallomások egész sora – csak hát hiába hazudunk egy kapcsolatot tökéletesnek, attól a problémák még ugyanúgy felemésztik az egészet. Mert lehet, hogy kívülről tényleg tökéletesnek tűnt Kimi Räikkönen és a csapat házassága, végül kiderült, a szerződésben ígért fizetés sokkal fontosabb volt a finnek, mint a remek hangulat. A Lotus hiába próbálta ráerőltetni Räikkönenre azt a szerepet, mely szerint az érzelmes hős a csapathoz fűződő felhőtlen viszonya miatt szemet huny a gondok fölött, a 2007-es világbajnok valójában az első adandó alkalommal dobbantott a Ferrarihoz – darabokra tépve az addig festegetett idilli képet.

Hiába egyedül a pilóták vis motorsport mégis csapatjá főszerelő tökéletes összhan Valentino Rossi két év sike (pontosabban vissza-) cser mégsem sokat változott. M nehezen pótolja, így Rossin maradt, mégpedig az emlí Jeremy Burgess. Tizennégy hét királykategóriás világba megvált az ausztrál szakem Silvano Galbusera tanácsai meg sikeresebb lenni. Ha p be…

AZ ÉV SZ


ZTORIJA

ÉGET ÉR EGYSZER

RALILEGENDA ÉRKEZIK

szik vásárra a bőrüket, a áték: versenyző-motorngja szükséges a sikerhez. ertelenség után lerélte motorját, a helyzet Mivel az ember önmagát nak már csak egy változója ített főszerelő, név szerint y közösen eltöltött év és ajnoki cím után Rossi mbertől, és jövőre már ira hallgatva próbál majd pedig ez a csere se jön

A kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb jövőre csatlakozik a mezőnyhöz. Ha ez nem lenne elég nagy bomba, akkor tegyük hozzá gyorsan, hogy a négyszeres világbajnok Yvan Muller csapattársaként. S ha még ez sem elég: ők ketten egy újonnan bemutatkozó, ugyanakkor az autósportban hatalmas tradíciókkal bíró gyár, a Citroën színeit képviselik majd. És legyen bármilyen a technika (na jó, ne legyen bármilyen, legyen viszonylag jó), ők ketten biztosan az érdeklődés középpontjában lesznek. Muller elképesztő tapasztalata jól jöhet az újonc fejlesztőcsapatnak, Loeb zsenialitása pedig... Nos, maradjunk annyiban, hogy a francia ralis szlenggel élve „akkor is gyors lenne, ha egy hugyos bögrében ülne”. Így azután senkinek se legyenek kétségei afelől, hogy bár talán ismeretlen számára a test-test elleni küzdelem, bele fog jönni...


Best of

AZ ÉV CSALÓDÁSA

VALENTINO ROSSI MCLAREN Ahhoz azért bravúr kell, hogy egy csapat a mezőny leggyorsabb autójával fejezze be az adott idényt, aztán változatlan szabályrendszer mellett a következőben egy árva dobogós helyezés nélkül zárjon. A wokingiak a 2012-es idényt ugyanis még a Red Bullénál is gyorsabb autóval fejezték be, és ha nem pattan ki a fejükből az az elmebeteg ötlet, hogy az idei kocsit az teljesen új alapokra helyezik, talán ismét meg tudták volna szorongatni az osztrák csapatot. Az előző modell továbbfejlesztése helyett azonban elkészült a radikálisan új MP4-28, amely az egyik legpocsékabb konstrukció lett a McLaren történetében.

Két év szenvedés után a ki visszatért legnagyobb sike a Yamahához. A fanatikuso címet látták felvillanni, míg elején óvatosan nyilatkozot 6 másodperccel végzett a c mögött, de legalább a pódi a szezont. A következő dob viszont 83 napot kellett várn tökéletesen használta ki a tö és Márquez sérülését is, az é viszont csak akkor tudott az végezni, ha a top spanyolok problémája akadt (nyolc alka az év során). Az év végére m unta a sok-sok magyarázkod talált beállításokról és a Yam Valenciában pedig kis híján e a többiek elől az év legváratla bejelentésével.


ilencszeres világbajnok ereinek csapatához, azaz ok már a 10. világbajnoki g a Doktor már ez tt. Az első versenyen csapattárs, Lorenzo iumon indította bogós helyezésre ni. Az asseni viadalon öbbiek között Lorenzo év további részében z első háromban k közül valakinek alommal lett negyedik már maga Rossi is dást a meg nem maha hátrányáról. ellopta a show-t anabb kényszerű

A SZEZON MAGA Noha jó néhány rendkívül izgalmas futamot rendeztek a szezon során, maga a világbajnokság siralmasan egyesélyes volt. A 11 különböző futamgyőztes azt is jelenthetné, hogy kiegyensúlyozott volt a mezőny – és ez bizonyos szempontból igaz is –, csakhogy a tizenegy közül Yvan Muller magasan kiemelkedett. A technikai háttere tökéletes volt (privát csapat ide vagy oda, ez attól még a gyári Chevy…), s ez neki elég volt ahhoz, hogy győzzön, hogy nyomást gyakoroljon, hogy rossz rajthely esetén is úgy hámozza át magát a mezőnyön, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna. S nem törekedett feltétlenül a győzelemre, amikor úgy volt praktikus, beérte a dobogóval is. Viszonylag korán nagy előnyre tett szert, s uralta a bajnokságot, miközben a többiek véres csatát vívtak egymással – a második helyért.


Best of JULES BIANCHI

Jules Bianchi az utolsó utáni pillanatokb azt követően, hogy az eredetileg lesze szponzorai nem tudták előteremteni valószínűleg mindenki jobban járt. J a fizetős pilóta helyett egy valóban került be az F1-be, jobban járt a M francia segítségével megkaparin tizedik helyet, és persze maga teljesítményével kiérdemelt m legjobbak között. A Ferrari t tagjaként fényes jövő várha

AZ ÉV FELFE

MARC MÁRQUEZ Ki más is lehetne? Az ifjú spanyol jött, látott és győzött. Számtalan rekordot megdöntve a szezon során új fejezetet nyitott a motorsport könyvében. A valaha volt legfiatalabb királykategóriás világbajnok hihetetlen szezont zárt: a 18 versenyből 16-szor végzett a dobogón (minden alkalommal, amikor célba ért), 6 futamot megnyert, 11-szer övé volt a versenyben futott leggyorsabb kör, 9 pole pozícióval az év edzéskirálya lett, és még hosszasan sorolhatnánk az év újoncának sikereit. De ez is bőven elég ahhoz, hogy alátámasszuk, miért Marc Márquez lett nálunk az év felfedezettje.


ban került képbe a Marussiánál, erződtetett Luiz Razia a kellő pénzt, ám a cserével Jobban járt a sportág, hiszen n tehetséges versenyző Marussia, amely a ntotta a konstruktőri a pilóta is, aki remek még egy évet a tehetségkutatójának at rá.

EDEZETTJE

TOM CHILTON Nehéz dolgunk van „Az év felfedezettje” cím odaítélésekor, hiszen többen is megérdemelnék. Egyrészt Pepe Oriola, aki 18 évesen és kilenc hónaposan a világbajnoki sorozat legfiatalabb futamgyőztese lett. Másrészt José María López, aki mindössze egyetlen hétvégére „ugrott be”, de ez nem zavarta meg abban, hogy futamgyőzelmet arasson a hazai versenyén. Nagy tettek, kétségtelen. Mégis Tom Chilton az, aki véleményünk szerint megérdemli a fenti címet. Persze, róla tudtuk korábban is, hogy remek versenyző (hiszen a brit túraautó-bajnokságban sikert sikerre halmozott), ám ezt a WTCC-ben eddig nem sikerült bizonyítania. Tavaly gyenge autóval mutatkozott be, az idén viszont kihasználta, hogy a Chevrolet nagyon ütőképes, s hogy Yvan Mullertől nagyon sokat tanulhat. Hat alkalommal állt a dobogón és kétszer a legfelső fokán.


SP1

SP1/ SP1+ Hordozható vezeték-nélküli Bluetooth hangszórók mikrofonnal

SP3

SPzero


o

FOR YOUR LISTENING PLEASURE


MADEIRA SZIGETÉRE

minden

Lisszabon érint

1088 Budapest, Rákóczi út 1-3.

Telef


www.flytap.com http://www.tap-portugal.hu/

nap

tésével

98 900 Ft-tól!

fon: 06 (1) 235-7891 www.flytap.com


Gyorshírek

CVC: HA ECCLESTONE BŰNÖS, KIRÚGJUK!

REKORD A P REKORD A B

A Formula–1-et birtokló CVC Capital egyik alapítója, Donald Mackenzie megerősítette, hogy cége biztosan elbocsátja Bernie Ecclestone-t, ha igaznak bizonyulnak az ellene felhozott vádak. Nagy-Britanniában november elején vette kezdetét a Constantin Medien által kezdeményezett bírósági tárgyalás Ecclestone korrupciós ügyében, melyben nemrég a CVC Capital egyik alapítója, Donald Mackenzie is tanúskodott.„Ha kiderül, hogy igazak a Mr. Ecclestone ellen felhozott vádak, akkor kirúgjuk őt!” Mackenzie a bíróságon elárulta, hogy Ecclestone saját elmondása szerint elfelejtette értesíteni arról, hogy negyvenmillió dollárt fizetett a német bankárnak, igaz ezért később személyesen kért tőle elnézést. „Azt mondta, hogy soha sem hazudott nekem, és én bízom abban, hogy ez igaz, azt azonban egy kicsit nehezemre esik elhinni, hogy valaki elfelejti közölni, hogy végrehajtott egy több mint negyvenmillió dolláros utalást” - mondta az üzletember.

Az Amerikai Nagydíjon nem hanem csapata, a Red Bull R egy rekordot, saját mérései Webber kerekeit alig több cserélték le az egyik bokszk alakulat hivatalos honlapján k új csúcs született, azaz a csap Webber kerekeit 1,923 másod szerelők, akik ezzel egy új rek közleménye „hihetetlen teljes a 2010-es esztendőben gyors betiltotta a tankolást. Az első a McLaren érte el a 2012-es N másodperc alatt cserélték le J Erre a Red Bull egy 2,05-ös vá Maláj Nagydíjon, a Ferrari pe hivatkozva) első csapatként k (egészen pontosan 1,95-ről ír


Formula-1

PÁLYÁN, BOKSZBAN

PETER SAUBER VISSZATÉR A PADDOCKBA!

mcsak Sebastian Vettel, Racing is megdöntött ik szerint ugyanis Mark mint 1,9 másodperc alatt kiállás során. A címvédő közölte a nagyvilággal, hogy pat saját adatai szerint Mark dperc alatt cserélték ki a kordot állítottak fel. Az istálló sítményről” ír. A kerékcserék sultak fel, miután az FIA ő „komolyabb mérföldkövet” Német Nagydíjon, ahol 2,3 Jenson Button kerekeit. áltással reagált a 2013-as edig (szintén saját adataira került két másodperc alá rtak) a szuzukai viadalon.

Peter Sauber 2014-ben újra feltűnik a paddockban, ahol az idén meglehetősen kevésszer tette tiszteletét kisebb egészségügyi problémái miatt. A Sauber Formula–1-es csapatának hetven esztendős alapítója már jól van, és a visszatérésre készül. Ezt a hírt Monisha Kaltenborn erősítette meg egy orosz internetes szaklapnak nyilatkozva. „Szerencsére rendben van. Voltak kisebb problémái a járással, de összességében már jól van. Az még nem volt tervben, hogy az utolsó versenyekre ellátogat, de úgy gondolom, hogy a 2014-es évben visszatér paddockba!” - mondta a Formula–1 történetének első női csapatvezetője. Sauber 2012 októberében adta át az általa 1991-ben alapított alakulat vezetését az indiai származású hölgynek, de ennek ellenére természetesen továbbra is kiveszi a részét az istálló életéből, hiszen a Sauber Group igazgatótanácsának elnökeként folytatja munkásságát.


Gyorshírek

19 FUTAM 2014-BEN, SZEZONZÁRÓ ABU-DZABIBAN!

ROSS BRAW TÁVOZOTT MERCEDEST

A Nemzetközi Automobil Szövetség véglegesítette a 2014-es versenynaptárat, ami az ideihez hasonlóan tizenkilenc futamot tartalmaz. A szezonzáró az előzetes terveknek megfelelően Abu-Dzabiban kerül megrendezésre. A korábban kiadott versenynaptárban még huszonkét futam szerepelt, később azonban New Jersey és Dél-Korea is kikerült a menetrendből. Az amerikai és a dél-koreai futam szervezetői anyagi problémák miatt veszítették el a rendezés jogát, Mexikó esetében pedig az idő hiánya döntött, az illetékesek ugyanis nem tudták időben végrehajtani a szükséges változtatásokat. A szezonzáró korábban megadott november tizenhatodikai időpontja módosult, azaz biztossá vált, hogy az évad november huszonharmadikán zárul. Ennek megfelelően az Amerikai Nagydíj időpontja is változik, ami október végéről november elejére kerül. A szezon március tizenhatodikán kezdődik, mégpedig Ausztráliában.

A Mercedes Formula–1-es a utáni csütörtökön jelentette Ross Brawn távozását. Az ö szakember szerepkörét janu ügyekkel foglalkozó Paddy erősítő Toto Wolff veszi át. hetekben-hónapokban komo végre a személyzet és az infra ben és Brixworth-ben egyarán egységesítésének köszönhető helyzetbe került a 2014-es sz Minden adott ahhoz, hogy sik pedig büszke vagyok arra, ho lefektetni az alapokat. Az elm megajándékozott egy-két fejt egyértelműen pályafutásom l közé kerültek. Idén sikerült m helyet a konstruktőri világbaj komoly mérföldkő a siker felé hogy a Mercedesre rengeteg és büszke vagyok arra, hogy r elérésében” – Ross Brawn.


WN A TŐL

alakulata a Brazil Nagydíj e be a csapatvezető, ötvennyolc esztendős uár elsejétől a technikai Lowe és az üzleti oldalt . „A Mercedes az elmúlt oly befektetéseket hajtott astruktúra terén, Brackleynt. A két létesítmény ően a csapat egyedülálló zezon kezdete előtt. keresek legyenek, én ogy segíthettem nekik múlt hat évben ez a brigád thetetlen pillanattal, melyek legszebb momentumai megszereznünk a második jnokságban, ami egy é vezető úton. Tudom, szép eredmény vár még, részt vehettem az eddigiek

Formula-1

KÜLÖNDÍJ JÁRHAT A LEGTÖBB POLE POZÍCIÓÉRT

A jövőben egy külön erre a célra készített trófeával jutalmazhatják azt az F1-es versenyzőt, aki az adott idényen belül a legtöbb rajtelsőséget szerzi, arra azonban meglehetősen kicsi az esély, hogy az időmérők győztesei pluszpontot kapjanak. Brit sajtóértesülések szerint a Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésén több csapatvezető is elutasította azt a javaslatot, mely szerint pluszponttal kellene jutalmazni az időmérő edzés győztesét. Ezt követően a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt állt elő azzal a javaslattal, mely szerint a szezon végén különdíjat kellene kapnia a legtöbb rajtelsőséget szerző pilótának. A francia szakember ötlete az istállók képviselőinek tetszését is elnyerte. Ha a tervezet elfogadásra kerül, akkor értelemszerűen a legtöbb rajtelsőséget szerző pilóta kapja meg az FIA legújabb különdíját. Abban az esetben, ha két versenyző ugyanannyi edzéselsőséget szerzett, akkor a második helyek száma dönt és így tovább.


Gyorshírek

MALDONADO LESZ GROSJEAN CSAPATTÁRSA

A MCLAREN SZERZŐDTE KEVIN MAG

Hosszas találgatások után a Brazil Nagydíjat követő pénteken hivatalosan is megerősítésre kerül az, hogy Pastor Maldonado veszi át Kimi Räikkönen helyét a 2014-es esztendőben. A Lotus vezetői hivatalos közleményükben azt is egyértelművé tették, hogy Romain Grosjean lesz a venezuelai versenyző csapattársa. „Ez egy fantasztikus lehetőség! Nem titok, hogy szerettem volna egy kis környezetváltozást annak érdekében, hogy a pályafutásom új lendületet kapjon. Úgy gondolom, a Lotus jelenti a legjobb lehetőséget arra, hogy jövőre egy versenyképes autóval szállhassak harcba a lehető legjobb eredmények megszerzéséért. 2014-ben alaposan megváltoznak majd a technikai szabályok, és ennek köszönhetően a versenyautók is jelentősen átalakulnak majd, szóval el sem tudtam volna képzelni ennél jobb időpontot az újrakezdésre. Még messze van az új szezon startja, de már most izgatottan várom a kezdést, és azt, hogy arany-feketébe öltözhessek!” - nyilatkozta Maldonado. A Lotus PR-osai most sem hazudtolták meg magukat. „Az elsőt sosem felejted” megjegyzéssel a fent látható képet posztolták, felelevenítve Grosjean és Maldonado 2010-es hockenkeimi ütközését a GP2-ben.

Austinban a McLaren-Merc tették, hogy a Forma-Renau idei bajnoka, Kevin Magnus helyét és lesz Jenson Butto esztendőben. A huszonegy esztendős dán nyomdokaiba léphet, aki 199 Formula–1-es versenyen indu -óceáni Nagydíjon éppen a M „Szeretnék egyszerűen fogalm Nem túlzás azt állítani, hogy nap azért dolgoztam, hogy b be. Köszönettel tartozom a cs de különösképpen Martin Wh megkaptam ezt a nem minde nem fognak csalódni bennem csapattárs lesz, sőt ő lesz az i évadomban. Gyors, rettenete mellesleg, világbajnok. Remé elhódítom majd a címet, de m a lehető legtöbbet tanuljak tő autóversenyző.


N ETETTE GNUSSENT

cedes vezetői egyértelművé ult 3.5-ös géposztályának ssen veszi át Sergio Perez on csapattársa a 2014-es

tehetség ezzel édesapja 95 és 1998 között huszonöt ult (az 1995-ös CsendesMcLaren pilótájaként). mazni: Ez a legjobb csapat! az előző években minden bekerüljek a Formula–1sapat minden tagjának, hitmarshnak, azért, hogy ennapi lehetőséget. Ígérem, m! Jenson nagyszerű ideális márkatárs az első esen tapasztalt, és nem élem, hogy egyszer én is most az a célom, hogy őle” – mondta a fiatal

Formula-1

MASSA CSATLAKOZIK A WILLIAMS-HEZ!

A Williams az Amerikai Nagydíj előtti hétfőn bejelentette, hogy 2014-ben Felipe Massa veszi át az alakulattól távozó Pastor Maldonado helyét. Az istálló hivatalos közleményéből arra is fény derült, hogy a brazil csapattársa Valtteri Bottas lesz a következő évadban. „Gyermekkoromban, mindig arról álmodtam, hogy egyszer vezethetem a Ferrari, a McLaren és a Williams autóit. Az új szerződésemnek köszönhetően a Ferrari után egy újabb ikonikus csapathoz csatlakozhatok. Azt sem szabad elfelejteni, hogy rengeteg nagyszerű brazil pilóta versenyzett már itt, szóval a hazámnak is szoros kapcsolata van az istállóval. Versenyzőként soha sem láttam még akkora mértékű szabályváltoztatást, mint amekkora a 2014-es esztendőben a Formula–1es istállókra vár, így kész vagyok mindenkivel a lehető legszorosabban együttműködni annak érdekében, hogy megtaláljuk a helyes utat. Motiváltan fogok munkához látni pályafutásom ezen új és izgalmas szakaszában” nyilatkozta Massa.


Face to face

ELŐZŐ

CIKK

AKI AZT GONDOLTA, HOGY A RED BULLTÓL BÚCSÚZÓ MARK WEBBER LEGÁDÁZABB BELSŐ ELLENSÉGE AZ ÉVEK SORÁN SEBASTIAN VETTEL VOLT, HÁT NAGYON TÉVED. AZ AUSZTRÁLNAK UGYANIS IGAZÁN KELLEMETLEN PILLANATOKAT A CSAPAT KISFŐNÖKE, HELMUT MARKO OKOZOTT, AKI A NECCES HELYZETEKBEN „VÉLETLENÜL” MINDIG WEBBER ELLEN BESZÉLT. NÉHÁNY AKTUÁLIS ÉS JELENLEGI IDÉZET SEGÍTSÉGÉVEL MEGPRÓBÁLJUK ÉRZÉKELTETNI, MILYEN HANGULATBAN TELHETETT EL EZ A HÉT ÉV EGYÜTT A RED BULLNÁL…


Formula-1

KÖVETKEZŐ

CIKK

MARK VS. MARKO

Szöveg: Zsoldos Barna / Képek: XXX

Szöveg: Zsoldos Barna / Képek: RedBull Racing


Face to face

EGYMÁSRÓL

Helmut Marko: „Úgy tűnik, évente van két versenye, amikor verhetetlen, egy teljes szezonban viszont nem tudja hozni ezt a következetességet. Abban a pillanatban, hogy kezdenek jó esélyei lenni a bajnoki címre, problémái adódnak a nyomás miatt. Seb javuló formájával ellentétben Mark ilyenkor elkezd gyengélkedni.” Mark Webber: „A mai napig nem igazán értem Marko szerepét a csapatnál. Az első pillanattól fogva nagyon kritikus volt velem szemben, de végül is ő hozta Sebet a csapathoz, ami jó döntésnek bizonyult. Valószínűleg sajnálja, hogy egy F1-es csapatnál két autó van… Mindenkinek megvan a saját fontossági listája, és már hosszú ideje elég egyértelmű, hogy én sosem szerepeltem Markóén.”


Formula-1

A VETTEL-WEBBER HÁBORÚ KEZDETÉRŐL Marko: „Ez még a 2007-es fudzsi versenyre vezethető vissza, ahol Sebastian kiütötte Markot a versenyből. Valószínűleg az első győzelmétől fosztotta meg akkor, azóta van feszültség köztük.”

Webber: „Nem Fudzsiban kezdődött. Való igaz, hogy nagyot csatáztunk akkor Lewisszal és Sebbel, de a történtek ellenére akkor még semmi probléma nem volt.”


Face to face

A 2010-ES ISZTAMBULI ÜTKÖZÉSRŐL

A 2010-ES SIL SZÁRNYC

Marko: „Webber egyre csak lassult, Vettelre viszont nagy nyomást gyakorolt Hamilton hátulról, vagyis teljes gázzal kellett mennie. Az első támadást Mark kivédekezte, utána viszont Sebastiannak már egyszerűen nem maradt elég helye. Tudva, hogy a McLarenek közeledtek ránk, és hogy a csapattársáról volt szó, Marknak nem lett volna szabad így viselkednie.”

Marko: „Nem tudom, mi ba versenyző kapta meg az új f amelyik a bajnokságban elő a harmadik szabadedzésen i Teljesen logikus döntést hoz

Webber: „Egymás mellett haladtunk, amikor úgy tűnt, elég hirtelen jobbra húzódik, így összeértünk. Helmut elhamarkodottan nyilatkozott, de hát ő hozta Sebet a csapathoz, ugyanazt a nyelvet beszélik, vagyis különleges kapcsolat köti össze őket, ez azonban engem nem zavar.”

Webber: „Soha nem írtam v szerződéshosszabbítást, ha zajlanak a dolgok. Csalódott meglátjuk, mit hoz a jövő. N döntésnek, de ez van. A győ törvényének betudható.”

Mark nem leplezte c az eset után.


LVERSTONE-I CSERÉRŐL

csalódottságát

aja van Webbernek. Az a fejlesztésű első szárnyat, őrébb állt, és amelyik is jobb időt futott. ztunk.”

volna alá a tudom, hogy így t voltam, majd Nagyon nem örültem a őzelmem talán a karma

Formula-1

VETTEL FAVORIZÁLÁSÁRÓL A 2010-ES VB-HARCBAN Marko: „Ha Mark azt képzeli, hogy bármiféle összeesküvés folyik ellene Vettel és a Red Bull között, tévúton jár. Szenzációs idényt fut, de nem szabad elfelejtenie, hogy sokat köszönhet a csapatnak. Hol volt két évvel ezelőtt? Akkoriban futamgyőzelmekről még csak nem is álmodozhatott, most viszont olyan autója van, amellyel saját erőből nyerhet. Nekünk aztán édes mindegy, ki nyeri a bajnokságot, lényeg, hogy egy Red Bullban üljön.” Webber: „Annyira nyilvánvaló a helyzet. Ha felbukkan egy fiatal reménység, akkor az érzelmek mindig az ő oldalán dominálnak. Ha tíz évvel fiatalabb lennék, akkor most én lennék a jövő nagy szupersztárja, de a csapatnál most másé ez a szerep.”


Face to face

A 2012-ES F

Marko: „Abu-Dzab hibát már el se köve aztán a szezonzárón együttműködő a cs rendre két Newey-a a végén azonban va mindig Vettel az, ak

Webber: „Interlago előrekerültem, és b optimálisan helyezk vonalon semmi tap Tényleg megpróbál az első kanyart, és t Sebastiantól.”

Nézd meg a esetet kívül

sze

A 2013-AS ELŐZÉSBOT

Marko: „Sebastian sajtótájékoztatón b az első helyes lépés szokásos értekezlet két pilóta pedig kez el is volt intézve.”

Webber: „Nagyon A csapat meghozot Seb viszont a saját cselekedett, de szok megkapja a maga k úgyhogy ez van.”

És végül eg videó az We Vettel viszo

Pedig v hogy együ


FINÁLÉRÓL

biban több ethetett volna, n nem volt elég sapattal. A rajtrácson autó tűnik fel, alamiért mégis ki nyer.”

os-ban a rajt után bár próbáltam kedni, a felfestett padásom nem volt. ltam szélesen venni távol maradni

az lről…

…És Vettel emszögéből

S SEPANGI TRÁNYRÓL

a futam utáni bocsánatot kért, ami s volt. Utána jött a t a csapaton belül, a zet rázott, és ezzel

csalódott vagyok. tt egy döntést, döntései alapján kás szerint úgyis kis védelmét,

gy érzékletes ebber és onyáról

volt olyan is, ütt fürdőztek

Formula-1


História

ELŐZŐ

CIKK


Formula-1

Szöveg: Vég Miklós / Képek: DPPI, Ferrari, Red Bull Racing, Renault

KÖVETKEZŐ

CIKK


História

Folytatjuk az előző számunkban megkezdett bátorságpróbát, azaz újabb szempontok alapján igyekszünk összevetni Sebastian Vettel történetét a sportág további három „négy- vagy annál többszörös” világbajnokával, azaz Juan Manuel Fangióval, Alain Prosttal és Michael Schumacherrel.


Formula-1

FANGIO ÉS AZ 1956-OS OLASZ NAGYDÍJ

A négy sorsdöntő futam közül egyértelműen az 1956-os volt a legizgalmasabb és a legemlékezetesebb, hiszen négyen is harcban voltak a még címért (cikkünk többi főszereplője kényelmesen, több versennyel a szezon vége előtt vált bajnokká). A négy esélyes közül először Behra esett ki a küzdelemből, majd a balszerencse Fangiót is utolérte (bizony!) Ferrarijában ugyanis eltörött a kormánymű, igaz a box-ba még sikerült visszatérnie. Ekkor a harmadikként haladó Collins tűnt biztos befutónak, a brit azonban a tankolás során a kor szabályainak megfelelően átadta az autóját Fangiónak, mondván ő még fiatal, rengeteg bajnoki címet nyerhet, most azonban a tapasztalt argentinon a sor! Fangio végül beért másodikként, és a Collinsszal közösen elért eredménynek hála (függetlenül attól, hogy a versenyt Moss nyerte) megszerezte a bajnoki címet. A szomorú sorsú Peter Collins tettét azóta is a Formula–1 egyik legsportszerűbb és legalázatosabb cselekedetének tartják.

A SORSDÖNTŐ FUTAM TÖRTÉNETE

PROST ÉS AZ 1993-AS PORTUGÁL NAGYDÍJ

Izgalmakban az 1993-as Portugál Nagydíjon sem volt hiány, a start után ugyanis az ötödik helyről induló Jean Alesi vágott az élre, aki tizenkilenc körön keresztül vezette is a megmérettetést. Később Michael Schumacher került az élre, aki pozícióját a leintés pillanatában is megtartotta, azaz megszerezte pályafutása második futamgyőzelmét. Mögötte Prost futott be a célba, aki végig taktikusan vezetett, hiszen tartotta második helyezését, ami elég volt a bajnoki cím elhódításához. A harmadik helyet a mezőny végéről induló Damon Hill szerezte meg (akárcsak húsz évvel később, Vettel bajnoki győzelmének pillanatában, Romain Grosjean – érdekes párhuzam). A futam mindezek mellett Mika Häkkinen első mclarenes versenyeként vonul be a történelemkönyvekbe. A finn egyébként az év egyik legnagyobb meglepetését szállítva már az időmérőn is gyorsabb tudott lenni az edzéskirály csapattársnál (Ayrton Senna), sőt a versenyen is csak a csapat utasítására engedte el a brazilt.


História

SCHUMACHER ÉS A 2001-ES MAGYAR NAGYDÍJ

2001-ben másodszor avatott világbajnokot a Hungaroring, 1992-ben ugyanis Nigel Mansell is hazánkban ért fel a világ csúcsára, amit kilenc évvel később Michael Schumachernek sikerült megismételnie. A „hagyományosan unalmas” (így jellemezte a futamot a korabeli sajtó) mogyoródi versenyen egyébként Schumi nemcsak a bajnoki címet hódította el, hanem a sors furcsa fintoraként Alain Prost győzelmi rekordját is beállította (azaz pár hét erejéig mindketten négyszeres bajnokként, 51 győzelemmel a nevük mellett szerepeltek a nagykönyvekben). A szezon egyik legeseménytelenebb versenyén egyébként mindössze tizenketten értek célba, és már a hatodik helyezett, Nick Heidfeld is kört kapott.


Formula-1

VETTEL ÉS A 2013-AS INDIAI NAGYDÍJ

Az emlék meglehetősen friss, sőt sokan (ha csak képzeletben is, de) még ebben a pillanatban is orrukban érzik az örömmámorban úszó Vettel gumijának égett szagát, ami a bajnoki cím megszerzését követő levezetőkörben járta be az indiai lelátókat. Az ünnepléssel ellentétben a futam (vagy legalábbis a győzelemért folytatott küzdelem) már nem marad ennyire emlékezetes, Vettel ugyanis egy kockázatos, ám végül remekül működő taktikának köszönhetően nagyjából a verseny felénél átvette (vagy visszaszerezte, ahogy tetszik) a vezetést, amit később senki sem tudott elvenni tőle.


História

FANGIO: Az 1956-os szezon végén

összebalhézott Enzo Ferrarival, aki hosszas egyeztetések után sem akarta megadni neki a kért fizetésemelést, így az argentin végül elhagyta a Scuderiát és 1957-ben már a Maserati csapatát erősítette. A Német Nagydíjon sokak szerint minden idők egyik legnagyszerűbb győzelmét ünnepelhette (egy elbaltázott kerékcsere miatt majd’ egy percet veszített, amit később a pályán dolgozott le), ami történetesen pályafutása utolsó sikere volt. 1958-ban a szezon közben bejelentette visszavonulását, „nyugdíjazását” követően pedig először a Buenos Aires-i Mercedes-márkakereskedés vezetője, majd a gyár és a Nemzetközi Automobil Szövetség nagykövete lett. Nyolcvannégy évesen, 1995-ben hunyt el Balcarce-i otthonában.


Formula-1

ÉS MIT HOZOTT A JÖVŐ?

PROST: Az 1993-as Portugál Nagydíj helyszínén

a „professzor” bejelentette, hogy a szezon végén végleg visszavonul a Formula–1-től. A korabeli pletykák szerint döntésében hatalmas szerepet játszott az, hogy Frank Williams pár héttel korábban közölte vele, hogy Ayrton Senna 1994-ben a Williams versenyzője lesz. Kettejük rivalizálása ekkor már jóval nyugodtabb körülmények között zajlott, mint korábban, a francia azonban már nem szerette volna összemérni tudását brazil ellenfelével. Az év utolsó versenyén egyébként az eredményhirdetés után összeölelkezett egykori riválisával, ezzel jelezve, hogy útjaik békében válnak el. 1997-ben a francia állam és a Peugeot-gyár támogatásával felvásárolta a Ligier Formula–1-es csapatát, amit (pontosabban a Prost GP-t) 2001-es megszűnésig vezetett. Napjainkban a Renault sportrészleg utazó nagyköveteként dolgozik.


História

SCHUMACHER: Pár héttel negyedik világbajnoki

címének elhódítását követően Belgiumban Prost győzelmi rekordját is megdöntötte (a francia versenyző majd’ egy évtizedig ötvenegy sikerrel vezette a listát), 2003-ban pedig túlszárnyalta Juan-Manuel Fangio csúcsát, hiszen hatodszor is Formula–1-es bajnokká koronázták. A 2006-os esztendőben átvette Ayrton Senna pole pozíciós rekordját (éppen a rosszemlékű Imolában) majd a szezon végén bejelentette visszavonulását. Távolléte azonban csak három évig tartott, 2010-ben ugyanis a Mercedes versenyzőjeként visszatért az F1-be, igaz a 2012-es esztendő végéig tartó második pályafutása során már csak egy dobogós helyezést gyűjtött, és Rubens Barrichello futamrészvételi rekordját sem sikerült megdöntenie. Végleges visszavonulása óta a Mercedes nagyköveteként láthatjuk őt.

VETTEL: Ez az a kérdés, ami jelen pillanatban

szinte minden Formula–1 rajongót foglalkoztat, a német fiatalember ugyanis huszonhat éves korára a sportág legnagyobbjai közé került, és sokak szerint a nagy előd, azaz Michael Schumacher rekordjainak megdöntésére is esélye nyílt. Jelen pillanatban (nagyjából tíz évvel feltételezett visszavonulása előtt) 55 futamgyőzelemmel, 25 rajtelsőséggel, 56 leggyorsabb körrel és 96 dobogós helyezéssel van elmaradva a „császár” fontosabb rekordjaitól. Hogy sikerül-e túlszárnyalnia honfitársát, természetesen az idő dönti el. Tippelni és elméleteket felállítani sem szeretnék, csak azt reméljük, hogy együtt izgulhatjuk majd végig Vettel további száguldását…


Formula-1


Képeslap

1. 1. FELIPE MASSA BÚCSÚZTATÁSA 2. A CSAPATFŐNÖK SEM ÚSZHATJA MEG A SZÜLETÉSNAPOT... 3. STING IS FELTŰNT A BRAZIL VERSENYEN 4. SZTÁRDÖMPING SÃO PAULÓBAN: ANTONIO BANDERAS, MELANIE GRIFFITH ÉS GERARD BUTLER 5. CSOPORTKÉP MÁSKÉPP 6. ERNIE ELS ÉS GORDON RAMSEY 7. AZ UTOLSÓ VERSENY EMLÉKKÉPEI

5.


Formula-1

3.

2.

4.

7.

6.


Fot贸: Kov谩cs Niki / Dorna / Ferrari / Canon


Gyorshírek

KÉS ALATT

Több versenyzőnek kezdődött kellemetlenül a téli pihenés. Persze önként vállalták a kellemetlenséget, és semmi más nem lebegett a szemük előtt, minthogy 100 százalékos formában készülhessenek a jövő évi szezonra. A műtétek sorát Dani Pedrosa nyitotta meg november 15-én, akinek egy lemezt és 13 csavart távolítottak el a jobb vállából. A nem kevés fémet a 2011-es Le Mans-i sérülése óta viselte. Két nappal később egy óceánnal odébb Nicky Hayden is kés alá feküdt, hogy jobb csuklójából kioperálják a csavarokat, amik a 2011-es valenciai futamot kerültek be. December elején Marc Márquez is átesett egy beavatkozáson, őt az orrsövénye okozta kellemetlenségektől szabadították meg. Jó tudni, hogy idei eredményeit úgy érte el, hogy nem jutott rendesen levegőhöz… Jorge Lorenzo idén megsérült bal vállából december 16-án távolították el a lemezt és a 11 csavart, így nála is kevesebbet mutat majd a mérleg ezentúl. De nem csak a „nagyoknak” volt esedékes egy rövidebb kórházi látogatás.

Jack Miller az indianapolisi vers rakatta végre rendbe még nove Álex Márqueznek szintén a váll októberben sérült meg. Az év utolsó napjaiban aztán Lu az operáltak táborához.


senyen eltört kulcscsontját emberben. lát kellett műteni, ami még

uis Salom is csatlakozott

MotoGP

MÉG EGY SZAKÍTÁS

A Rossi-Burgess páros szétválása után egy másik sikerpárosról is kiderült, hogy külön utakon folytatják. Igaz, a Dani Pedrosa-Alberto Puig kettős a királykategóriában sosem tudott felérni a csúcsra, de a kisebb géposztályokban Pedrosa háromszor is világbajnok lett mentora szárnyai alatt. Puig nemrég úgy nyilatkozott, hogy nem nagyon tud már új dolgot tanítani Daninak, míg a depóban dolgozók és a szurkolók nagy része jó ideje a menedzser-edzőben látja a sikertelenség okát. „Sok évnyi közös munka után a pályán Alberto már nem lesz mellettem a box-ban jövőre. Egy új projektért felel majd, és azt érzem, hogy már eddig is rengeteget adott nekem, így eljött az ideje, hogy a kapcsolatunk megváltozzon. Tudom, hogy ott lesz, ha bármire szükségem van, és ez a legfontosabb” – mondta Pedrosa. Puig a HRC által életre hívott Asia Talent Cup vezetője és az ifjú tehetségek menedzsere lesz.


Gyorshírek

ÚJABB VESZTESÉG

Borzalmas tragédia árnyékolta be a november végén Marco Simoncelli emlékére rendezett supermoto versenyt. A korábbi hatszoros vb futamgyőztes (négyszer nyert 250-ben, kétszer 125-ben), Dario Rombonit egy mögötte érkező társa gázolta el a második szabadedzésen. A programot azonnal megszakították, és még a helyszínen megkezdték az olasz versenyző újraélesztését, aki minden erőfeszítés ellenére a kórházban életét vesztette. A baleset kísértetiesen emlékeztetett az esemény névadójának végzetes bukására. Romboni jövőre tért volna vissza a MotoGP forgatagába a Team Italia sportigazgatójaként.

SŰRŰ IDŐ


MotoGP

ŐSZAK

Szó se róla Marc Márquez megdolgozik a sikerért. És most nem a versenyekre való felkészülésről van szó, hanem arról a média-szponzor-díjátadó turnéról, aminek az friss világbajnok Valencia óta részese. Egy héttel a bajnoki cím megszerzése után többezres tömeg ünnepelte őt szülővárosában, Cerverában. Alig két hét múlva, a spanyol miniszterelnöki köszöntést követően, már Japánba tartott, hogy a HRC vezetőivel és dolgozóival ünnepeljen. Alig egy nap múlva, Európába visszatérve már magánhelikopter várta, hogy odaérjen a FIM gálára és újra átvehesse bajnoki aranyérmét, valamint az év versenyzőjének járó díjat. Egy nappal később már a műtőasztalon feküdt, és ha valaki azt gondolná, hogy ezután a pihenés következett, az téved. Raliverseny, sajtókörút Madridban és Barcelonában, gokartverseny, látogatás a főszponzornál és egy újabb köszöntés, ezúttal Catalunya elnökénél. Szöveg: Kovács Niki / Képek: Facebook, Kovács Niki, Repsol Honda Team


Interjú

ELŐZŐ

CIKK


MotoGP

Régóta terveztem egy interjút vele, többször beszélgettünk is róla, de a konkrét időpontig sosem jutottunk el. Tudjátok, amikor azt hisszük, hogy valaki mindig itt lesz, ráérősen kezeljük a dolgokat. Aztán Valenciában egy pillanat alatt fordult a feje tetejére minden, amikor csütörtökön egy jól értesült olasz riporternek köszönhetően robbant a bomba, és kiderült, Valentino Rossi már nem vele képzeli el a jövőt. Tudván, hogy milyen roham indul majd, nem is reménykedtem tovább a rég dédelgetett beszélgetésben, mégis felvetettem neki a kérdést, végül is mit veszíthetek? Semmit. Sőt nyertem vele. Egy sok szempontból tanulságos beszélgetést, amit természetesen veletek is szeretnék megosztani. Jeremy Burgess utolsó interjúját a depóban. Szöveg: Kovács Niki / Képek: Kovács Niki, Milagro

KÖVETKEZŐ

CIKK

NINCS BENNEM SÉRTETTSÉG Előre elnézést kérek, de szeretném a teljes történetedet megismerni. Hogyan jött az életedbe a motorozás? Egy kis farmon nőttem fel, nagy gépek között. Amikor dolgozni kezdtem, a barátaimnak mind volt motorja, mert az volt a legegyszerűbb közlekedési eszköz Ausztráliában a ’60-as évek végén, ’70-es évek elején. Ráadásul a srácok között volt egy, aki versenyzett is. Egyszer elkísértem őt versenyre egy szombat délutánon, és a rabja lettem. Magam is versenyezni kezdtem Ausztráliában 1972-ben, egészen 1979-ig, amikor Európába jöttem egy hat hetes nyaralásra, és itt ragadtam. Mi történt az alatt a hat hét alatt? Elfogyott a pénzem (otthon építkezéseken és téglagyárban dolgoztam, abból fedeztem a versenyzést is), ezért munkát kellett találnom.


InterjĂş

Mick Doohannel 1991-ben


MotoGP Egy barátomnál laktam Londonban, aki említette, hogy szerelőt keresnek a Suzukinál a GrandPrix csapathoz, így lettem Randy (Mamola – a szerk.) szerelője. Egyébként szinte mindenkit ismertem már a csapatból, Randy-vel például Új-Zélandon találkoztunk először 1976-ban. Az egész így kezdődött: ismertem az embereket és jókor voltam jó helyen. Három évet dolgoztunk együtt a Suzukival, és már az első évben rájöttem, hogy az én versenyzői pályafutásomnak vége. Elég jó voltam Ausztráliában, de többre nem vittem volna, és pénzt se tudtam volna keresni vele. Szóval nem volt kérdés, hogy ez a te utad. Az édesanyám egy lánygimnázium igazgatója volt, édesapám pedig az ABC rádiónál volt bemondó, stúdióvezető. A testvéreim is mind diplomásak voltak, a bátyám ügyvéd (igaz, később felhagyott ezzel, és a farmon dolgozott), az egyik nővérem pedig orvos. Én a gimnázium után kivettem egy évet, és bár a mérnöki szakra készültem, végül sosem mentem egyetemre, amit azóta már nagyon bánok. Ezt bánom a leginkább életem során. Nem kérdés, hogy nagyon jó életem és munkám volt itt a MotoGP-ben, de a diploma nagyon hiányzik. Ez egyfajta mozgásteret jelentett volna az ötvenes éveimben, hogy mást is csináljak ezen a munkán kívül. Mindig is szerettem a MotoGP-t, de ha akartam se tudtam volna másfele mozdulni, hiszen ez volt az egyedüli olyan iparág, szakma, amit ismertem. Esélyem se lett volna egy Dél-Amerikai céghez elmenni mérnöknek és hidakat vagy utakat építeni. Félre ne értsd, imádtam itt lenni, hiszen remek versenyzőkkel dolgozhattam együtt. Esetemben a hobbiból szenvedély lett, abból pedig munka. Igazából azzal, hogy nem mentem egyetemre, amikor megtehettem volna, mert épp más dolgokkal voltam elfoglalva, magamtól vettem el az esélyt, hogy később lehessen választási lehetőségem, hogy adott esetben válthassak. Ez a legnagyobb kérdés az életemben, de úgy érzem, meg kellett volna tennem. Még nem késő megszüntetni ezt a hiányérzetet… Nem tudom, az agyam már nyilván nem olyan, mint régen, és ahhoz is késő már, hogy új karriert kezdjek. Lehet, hogy magamért érdemes lenne, de nem hiszem.


Interjú Késő? Ha jól tudom, a lányaid még fiatalon tartanak. Igen, van két lányom. Lisa 19 éves, Alexandra pedig 15. Negyven éves voltam, amikor megnősültem, a barátaim addigra már a második házasságukba kezdtek bele, szóval a lányok egyidősek az ő akkor született gyerekeikkel. Szerencsés vagyok, hogy mind a ketten lányok, mert ez nagy nyomást vett le a vállamról. Úgy értem, ha fiúk lettek volna, akár csak az egyikük, akkor nyilván nagyobb gondot jelentett volna, hogy folyton úton vagyok. A fiúknak jobban szükségük van az apa jelenlétére, a közös apa-fiú programokra. Amikor Lisa kicsi volt, sok időt töltöttünk Belgiumban, mivel a feleségem, Claudine onnan származik, de amikor elkezdte az iskolát, akkor döntenünk kellett Európa és Ausztrália között, és a feleségem utóbbi mellett döntött. Sokszor mondogatja is, hogy ha kidobna engem, ő akkor is Ausztráliában maradna (nevet). Ha jól gondolom, a lányaidnak nincs más választásuk, mint egyetemre menni. Igen, bár Lisa sajnos rám hasonlít, egyelőre a főiskola, egyetem várat magára. A kisebbik viszont kitűnő tanuló, jelölték is egy díjra, amit kedden fog megkapni. (Elgondolkozik…) Nem lesz valami jó érzés utoljára hazautazni Európából, tudva, hogy jövőre nem leszek itt. (A sors kegyetlen fintora, hogy Jeremy a hirtelen lerövidülő valenciai hétvége után csak kedd éjjel érkezett haza – a szerk.) Szomorúságot, bizonytalanságot érzek rajtad… Van valami, amit mindenkinek az eszébe kell vésnie, ha itt vállal munkát. Eljön a nap, amikor ez véget ér, és ha soha semmi mást nem csináltál, akkor nem sok jövőt tartogat az élet számodra. Nem mehetsz oda egy állásközvetítő céghez, hogy hello, a MotoGP-ben voltam szerelő, adjatok munkát. Amikor továbblépsz innen, egy nagyon más világgal kell szembenézned. Nagyon nagy lépés kilépni a motorverseny világából. Ezért is mondtam mindig a fiúknak, akikkel együtt dolgoztam, hogy ránk nem vár állami nyugdíj, gondolkodjanak előre. Ezért én is félreraktam, és befektettem, amit csak lehetett.


MotoGP

A magánéletben is kikéri a véleményed? Sokat beszélgetünk, igen. Amikor itt vagyunk a futamokon, csak a motorozás a téma, de otthon egy szó sem esik közöttünk erről. Mármint a versenyzésről. A ranch, a krosszozás, de még inkább a gokart, persze ak-

Az ausztrál trió: Gardner, Burgess és Doohan 2010-ben


InterjĂş


MotoGP Valentino mostani döntésétől függetlenül, az utóbbi időben többször is utaltál arra, hogy ez az utolsó éveid egyike lehet. Ezek szerint már volt/van terved arra, hogy hogyan tovább? Az utóbbi években, amire te azt mondod, hogy gondolkoztam a visszavonuláson, nyugdíjon, nevezzük bárminek, az sosem volt egy konkrét gondolat, mint inkább egy figyelmeztetés, hogy a nap, amikor Valentino Rossi visszavonul, egyre jobban és jobban közeledik. Maximálisan három év múlva mindenkinek, aki most vele dolgozik, újra kell építenie az életét. Kinek szólt a figyelmeztetés? Önmagadnak, a fiúknak vagy netán Valentinónak? Mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy előbb-utóbb véget érnek a dolgok. Valentino bármikor is dönt úgy, hogy abbahagyja a versenyzést, az mindenkire hatással lesz. De te készültél arra, hogy abbahagyod? Nem. Legbelül mindig is úgy képzeltem, hogy akkor hagyom abba, amikor ő úgy dönt, hogy lezárja a versenyzői karrierjét. De azt is tudom, hogy közelebb van a befejezéshez, mint a kezdéshez. Tudom, még frissek a történtek, de azt rebesgetik, hogy minden elhangzottal ellentétben, már megvolt az aláírt szerződésed a Yamahával, és az sem kizárt, hogy a gyárnak szüksége lesz rád a szatellit csapatban. Ha lett is volna ilyen szerződés, akkor abban az állt volna, hogy Valentino Rossi vezető szerelője leszek, így bármi más szerepkör egy másik megállapodás tárgyát kéne, hogy képezze. De nem hiszem, hogy ez bekövetkezik. Én hétfőn repülőre ülök, míg a többiek csütörtökön. A malajziai tesztekig biztosan nem beszélünk majd egymással, így a Yamahának bőven van ideje kigondolni, hogy terveznek-e velem, de tényleg nem hiszem. És ha mégis? Tudnál más pilótával dolgozni? Ez is csak egy, a nagyon hipotetikus szituációk közül. Sok oka van annak, hogy – jelenleg legalábbis – ezt nem tudnám elképzelni. Leginkább, mert sosem szerettem konfrontálódni, ez a helyzet pedig biztosan nagyon kényes lenne. Ráadásul egy új versenyzőt felépíteni évek.


Interjú Mit fogsz a legkevésbé hiányolni? A legkönnyebb válasz a repülés lenne, de rám ez nem igaz, mert nagyon élvezem az utazást is. Az egyedüli, amit nem szeretek, az az állandó biztonsági ellenőrzés. Amit leginkább nem értek az az, amikor egy ellenőrzött reptérről jössz ki, és bár csak egy transzferről van szó, mégis újra átvizsgálnak. Az elmúlt 14 tél során hányszor beszéltél Valentinóval a téli szünetek alatt? Soha. Vagyis inkább négynél kevesebbszer. Nincs olyan, ami a versenyek során kimaradt volna a beszélgetésekből. Mick Doohannel is pont ugyanígy volt: a pályán találkoztunk, dolgoztunk, aztán haza mentünk. Sosem akartam az életüket élni vagy az életük részévé válni. Valentino ráadásul sokkal fiatalabb is nálam, Grazianóval (Rossi édesapja – a szerk.) vagyok egykorú. Nem gondolom, hogy jót tesz a közös munkának, ha barátságban vagy a versenyzővel, jobb egy lépés távolságot tartani. Mi volt a legemlékezetesebb ajándék, amit tőle kaptál? Sosem ajándékoztuk meg egymást. A legnagyobb ajándékok a győzelmek voltak, hiszen mindannyian azért voltunk itt. A versenyzés a győzelemről szól, és szerencsére volt benne részünk, még ha nem is mostanában. Bár idén Assenben ismét megízlelhettük egy kicsit. Ez az igazi elismerés az egész csapatnak, hiszen mindenkinek egyformán benne van a munkája. Ha nyerünk, akkor mind jól végeztük a munkánkat, ha pedig veszítünk, annak meg kell keresni az okát. Ha azt mondjuk, hogy nem volt gond, na az az igazi gond. Hiszen ok nélkül nem leszel második. Jellemezd, kérlek, három jó és három rossz tulajdonsággal a versenyzőidet, pontosabban Valentinót, Micket és Wayne-t (Gardner). Őszintén, felőlem bármilyen emberek lehetnek a pályán kívül, ami fontos, és ami mindegyikükben megvolt, az a győzni akarás. Nagyon nagy nyomást helyeztek saját magukra, és keményen küzdöttek, hogy elérjék, amit szeretnének. Kemények voltak saját magukkal és az emberekkel is, akik körülöttük voltak. Ami fontos, hogy tudj nekik nemet mondani, hogy egyáltalán el tudj nekik mondani dolgokat, és úgy látom, ezt sokan nem merik felvállalni. Pedig valakinek a folyamatok élére kell állnia, nem irányíthat mindig a versenyző.


MotoGP


InterjĂş


MotoGP Szóval mi Valentino három legrosszabb tulajdonsága? Az egyiket ti sokkal jobban tudjátok, mint én: folyton késik. Nem tőlünk, mert mindig pontosan ott van, amikor kell, de ha azt mondja, hogy tíz perc múlva visszajövök, az sohasem tíz perc. Ahogy mondtam már, nem élem velük az életüket, és nem is élem az ő életüket. Néha együtt vacsorázunk, egyszer-kétszer az évben, olyankor jó hallgatni egymást, hogy ki mit csinált. Olvastam a 80-20 százalékos elméletedről, hogy az teljesítményben 80 százalék a versenyző és 20 százalék a motor. Most is így gondolod? Talán nem pont ezekkel a számokkal, de igen, azt gondolom, hogy a pilóta nagyobb arányt képvisel, mint a gép. Persze az utóbbi időben, főleg az elektronika miatt változtak a dolgok, de továbbra is azt mondom, hogy a versenyző a legfontosabb. Nézd csak meg az idei év nagy részét. Ha a szabadedzéseken Valentino jól is ment, az időmérőn a többiek rendre találtak még három tizedet, míg neki ez gondot okozott. A fiatalok ma képesek találni még valamit a motorban, és itt most nincs szó különleges beállításról. Nem mondom, hogy többek kockáztatnak, de szélesebb a határ, amin mozogni tudnak, szóval igen, végül a pilóta jelenti a különbséget. Mindezek alapján, nem lehet, hogy Valentinónak 2010-ben kellett volna abbahagynia…? Úgy értem, a ducatis éveitek kudarccal zárultak, és ha a nagyobb szelet a pilótáé… Vagy legyen szó akár 50-50 százalékról, de igen, a Valentino nem volt képes hozni azt a pluszt, és ez nem volt kérdés. Nagyon jó motorok után ült át valami teljesen másra. Nem mondom, hogy nem volt képes adaptálni, míg mindenki más igen, hiszen Nicky is szenvedett. Egyedül Casey volt képes jól menni vele, de ő ezen a motoron nőtt fel. Aztán neki is gondjai akadtak, majd a Hondán ismét bizonyított.


InterjĂş


MotoGP Kanyarodjunk vissza a jelenhez. Tudván, hogy Valentino mennyire jól használja a sajtót, elhiszed, hogy egy hozzá közel álló ember szellőztette meg a döntését, és ő valóban csak a hétvége után akarta nyilvánosságra hozni, hogy nem veled képzeli a folytatást? Nem tudom pontosan, hiszen nem ismerem a körülötte lévő struktúrát, de azt tudom, hogy nagyon csalódott volt. Valentinónak van egy belső köre, talán 3-4 ember, aztán egy következő 8-9 fős kör és a távolabbiak. Még az édesapja sem tudott a döntéséről. De ez az egész olyan olaszos, mármint, hogy ilyen nagy csoportokban élnek. Egyébként nem ez az első eset, hogy ilyesmi történt, egyszer Valentino azt mondta nekem, hogy szerinte lehallgatják a telefonját. Tegnap egyébként együtt vacsorázott a fiúkkal (azaz a szerelőkkel – a szerk.), és elmondta nekik az egész történetet. Mire ők, oké, akkor találj ki nyolc különböző sztorit nyolc különböző embernek, és deríts ki, hogy melyikük szivárogtat. (Talán véletlen egybeesés, de decemberben számos forrás biztosnak vélte, hogy Valentino egykét napon belül megházasodik, amiről persze szó sem volt…) Mi a véleményed a döntéséről? Nem tudok rá vagy róla semmi rosszat mondani. Talán én már látok olyan dolgokat, amiket ő még nem. Ő még mindig azt hiszi, hogy ugyanaz a sportoló, aki volt, ugyannyira képes, de ismerek kerékpárversenyzőket, akik 31 évesen fittebbek, mint 18 évesen voltak, mégsem képesek már győzni. Ezzel a döntésével talán egy nagy fiaskótól kímélt meg engem. Nagyon sok sportoló, golfozó, de még Andre Agassi is új edzőt, coach-ot keresett karrierje vége fele, amikor már nem jöttek a korábbi sikerek. Sok önéletrajzi könyvet olvasok, így számos ilyen esetet ismerek. Nem vagyok bántódott vagy csalódott, sőt teljesen megértem, hogy úgy érzi, valami nagy változásra van szüksége, hogy kiderüljön mire képes még.


AZ XTREME INV A FOLTOK EL

AFaMenXtremeInvisiblePo nyújt az izzadság és

Formulájaaháromleggya lett kifejlesztve:

fehér sá


VISIBLE EREJÉVEL LKERÜLÉSÉÉRT

Powerhosszantartóvédelmet a testszag ellen.

akoribbdeofoltelkerüléséért

árga olajos


História

KIHAGY ELŐZŐ

CIKK


MotoGP

YHATATLANOK Szöveg: Guld Péter / Képek: 2SNAP, Milagro

KÖVETKEZŐ

CIKK

BAKANCSLISTÁT GYÁRTANI NEM ROSSZ DOLOG. HISZ HÁNYAN BÁNKÓDNAK AZ ELMULASZTOTT DOLGOK MIATT, AMIKOR A PAP UTOLJÁRA SZORÍTJA MEG KEZÜKET… A KISSÉ TALÁN ERŐS INDÍTÁST KÖVETŐEN, A LÉNYEG ANNYI, HOGY MI IS ÖSSZEÁLLÍTOTTUNK OLVASÓINK SZÁMÁRA EGY LISTÁT, MELYEN AZOK A VERSENYEK SZEREPELNEK, AMIT EGY IGAZI RAJONGÓNAK MÉG EBBEN AZ ÉLETÉBEN LÁTNIA KELL. HOGY KÉSŐBB EMIATT MÁR NE KELLJEN BÁNKÓDNI. A VÁLOGATÁS PERSZE ERŐSEN SZUBJEKTÍV, ÉS NÉMILEG A SZERZŐ TÉMÁHOZ VALÓ HOZZÁÁLLÁSÁT IS TÜKRÖZI, DE A LÉNYEG, HOGY MINDEN ÉVTIZEDBŐL HÁROM FUTAMOT VÁLASZTOTTUNK KI, ÉS ÍRTUNK FEL NEKTEK RECEPTRE.


Hist贸ria


MotoGP

ELSŐ FEJEZET A hetvenes éveket gyakran hívják a gyorsasági motoros világbajnokság hőskorának. Akkoriban maguk a versenyzők is autóban háltak, sört ittak, cigarettát szívtak, nem ismerték a beléptető kártyát, és pacsiztak a nézőkkel. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a technikai forradalom is homlokon csókolta a világbajnokságot, hiszen az egyeduralkodó négyütemű szörnyeket lassan elkezdték harapdálni a kétütemű, irgalmatlanul fürge csodamasinák. 1973. Francia Nagydíj (Paul Ricard) Az év első versenyén, a csodagyereknek kikiáltott finn Jarno Saarinen élete első ötszázas versenyén vett részt. Az április 22-én megrendezett futamra úgy érkezett a címvédő kettőötvenes világbajnok, hogy előtte március 25-én bukott Imolában, és súlyos térdsérülést szenvedett. Az orvosok három hónap felépülési időt jósoltak, de Saarinen, aki időközben barátjául fogadta az akkor még pályakezdő Costa doktort, tíz nap múlva újra motorozott. Mielőtt elutazott a világbajnokság nyitányára kijelentette, hogy mind a kettőötvenes, mind az ötszázas futamot megnyeri. Ezt még a Yamaha fejesei is nehezen hitték, de Saarinen nem viccelt, a történelem során először, újoncként megnyerte élete első királykategóriás versenyét, és előtte a negyedlitereseknél is diadalmaskodott. Ez a bravúr azóta csak Max Biagginak sikerült 1998ban. Az élet különös kegyetlensége, hogy egyikőjük sem lehetett soha a kategória világbajnoka. Míg Biagginak nem jött ki a lépés, addig Saarinen a szenzációs szezonkezdést követően (az év első nagydíját mindkét kategóriában megnyerte) a harmadik futamon, Monzában életét vesztette. A motorsport történelem legnagyobb és legmegrázóbb balesetének nevezik a tragédiát. A sors fintora, hogy utólag sokaknak úgy tűnt, Saarinen megérezte a halálát. Tudjuk, az életben sok értelme nincs a feltételes módban megfogalmazott dolgoknak, de ha Saarinen nem halt volna meg, talán minden másképp alakult volna, s a jelenlegi motorsport lexikonokat valószínűleg egytől-egyig elégethetnénk. A hetvenes évek újabb nagy ikonikus versenyeként tartjuk számon az 1976-os Német Nagydíjat, amikor Giacomo Agostini egy letűnt kor technikájával, életében utoljára futamgyőzelmet szerzett az ötszázasok között. Az MV Agusta akkorra már elavultnak számított a kétüteműek mezőnyében, de a tizenötszörös világbajnok néhány évet visszaugorva a történelemben bebizonyította, hogy a király még nem halt meg. Könnyezve figyelték az utolsó köröket, amikor a hörgő olasz gyémánt végső diadalát szerezte egy világbajnoki futamon. Végül az ajánlott kategóriába sorolhatjuk az 1979-es silverstone-i Brit Nagydíjat, ahol a korszak két legnagyobb ellenfele, Kenny Roberts és Barry Sheene vívott késhegyre menő csatát, amely Roberts győzelmével zárult. Mindössze három századdal verte a hazai pályán motorozó Sheene-t.


História

MÁSODIK FEJEZET Azok a változatos nyolcvanas évek. Felpuhult a rock, s egyre jobban teret hódított a pop, nem úgy a motorsportban. Az ötszázas versenymotorok még erősebbek lettek, és újabb technikai fejlesztéseket mutattak be a gyártók. A hetvenes évek végén brillírozó Kenny Roberts egyeduralma véget érni látszott, noha ő volt az első amerikai, aki megmutatta Európának, hogy kell egy gyorsasági motorral keresztbecsúszva gyorsan menni. Arra azonban nem sokan számítottak, hogy a következő csodabogár is a tengerentúlról érkezik. Freddie Spencernek hívták, 1980-ban mutatkozott be a nagyközönségnek, és 1983ban már a világbajnoki címért harcolt. Az évtized versenyét innen választottuk. 1983. San Marino Nagydíj (Imola) 1983. szeptember 4-én rendezték a világbajnokság záró futamát Imolában. A tét nem kisebb volt, mint hogy az amerikai legenda, Roberts életében utoljára világbajnok lesz vagy sem, hiszen egyben ez volt karrierjének utolsó versenye. A Spenceren tornyosuló nyomás mellett eltörpültek Roberts aggodalmai, hiszen a kora őszi olasz délutánon Spencer minden idők legfiatalabb ötszázas világbajnokává koronáztathatja magát, és megszerezheti a Honda első királykategóriás világbajnoki címét, ha helyén lesz az esze. Így lett, így volt. Nem kockáztatott, s bár harcolt Roberts-el a győzelemért, végül megelégedett a második hellyel, és kihúzta hírhedt honfitársának utolsó méregfogát is. A legmeghatóbb az egészben talán az, hogy Freddie Spencer ezt az ajándékot még életében adhatta át a legendás alapítónak, Honda Szoicsirónak. Érdekes, hogy Spencer karrierje sem úgy alakult végül, ahogy sokan elképzelték. Bár igaz, hogy 1985-ben ő lett az első és egyetlen olyan versenyző, aki egy szezonban a 250-es és az 500-as kategóriában is világbajnok lett, de az említett három vb-cím után karrierje mondhatni kettétört. Sokan kiégést gyanítottak a színfalak mögött, s biztos, hogy a szerencsétlen sérülések is hátráltatták a történelem egyik legtehetségesebb versenyzőjét. Érdekes momentuma lehet a nyolcvanas éveknek az 1985-ös Német Nagydíj, amikor az esőáztatta hockenheimi pályán, a francia Christian Sarron úgy alázta a komplett élmezőnyt, hogy az előbb említett, ’85-ös év világbajnoka, Spencer is csak kapkodta a fejét. Utolsóként, pedig engedjétek megemlíteni egyik személyes kedvencem, az 1989-es Ausztrál Nagydíjat, melyen Wayne Gardner, Wayne Rainey és Christian Sarron vívott emlékezetből kitörölhetetlen csatát a győzelemért. A futamot végül az ausztrál Gardner nyerte, s tulajdonképpen nemzeti hőssé vált.


MotoGP


História

HARMADIK FEJEZET A kilencvenes években már minden az élénk színekről, ostobán kinéző bikinikről, vicces hajú és még viccesebben öltözködő férfiakról szólt. Mindenki imádkozik, hogy ez többé vissza ne térjen, viszont azért is fohászkodik mindenki, hogy az akkori királykategória versenyzőit bárcsak láthatná még egyszer, utoljára, éles körülmények között. A motorok ereje szinte kezelhetetlen volt, minden versenyző egytől-egyig gladiátorrá vált, s hihetetlen fizikummal rendelkeztek. A több, mint kétszáz lóerős kétütemű motort megülni, nemhogy gyerekjáték nem volt, sokkal inkább hasonlított egy kobralánnyal való smacizáshoz. Nehéz egyetlen versenyt kiemelni, de nincs mese, meg kell tenni. 1996. Spanyol Nagydíj (Jerez) 1996. május 12-én Jerezben elkezdődött valami, ami máig tart. Hívhatjuk a hely szellemének, s annak, hogy a spanyol közönség nyújtotta atmoszférában minden versenyző megőrül, de tény, hogy azóta többször is megtörtént már az a bizonyos utolsó kanyaros ütközés, melyből mindig a „vétkes” versenyző jön ki jobban. Aznap a királykategória két nagyágyúja, a regnáló világbajnok Mick Doohan és csapattársa, a spanyolok házi kedvence, Alex Crivillé feszült egymásnak. A spanyol rettentően utálta már, hogy az ausztrál mindig gyorsabb, ezért bekeményített, és úgy döntött, otthon bizony ő áll a dobogó tetejére. Az utolsó körben még vezetett, a közönség megőrült, s befutott a pályára, ember olyat még nem látott. A kanyarokban kívül-belül szurkolók, a hangulat perzselő, de Doohan, a szokásos laza ausztrál arroganciával megelőzte Crivillét az utolsó kanyarban, mire az kis híján idegbajt kapott és elesett.


MotoGP

Sokáig próbálta Doohanre kenni az esetet, de végül mindenki belátta, hogy a világbajnoknak nem sok köze volt a spanyol bukásához. Kettejük párharcának végül Doohan, ’99-es balesete vetett véget, s Crivillé még abban az évben világbajnok lett. Bár úgy gondolom, boldogságát beárnyékolta, hogy legfőbb riválisát igazából soha nem tudta teljes mértékben legyőzni. A következő versenyt ugyancsak receptre írnám ajánlás helyett. Az 1994-es Japán Nagydíjon mindenkinek feltűnt egy szélsebesen, vicces stílusban motorozó, hosszú hajú, langaléta fiú, Norick Abe. Azt a futamot leírni nem lehet, mindenkinek látnia kell, ahogy egy újonc kíméletlen magabiztossággal és félelmet nem ismerve oktatja a komplett élmezőnyt. Majd amikor mindenki azt hiszi, hogy végre lerázta magáról, újult erővel felzárkózik, s ismét a győzelemért harcol. A vagabund motorozás végül bukással zárul, de Abe orra elé hamar szerződést toltak, így ’95-től állandó résztvevője lett a világbajnokságnak. Karrierje sajnos közel sem úgy folytatódott, ahogy sokan megjósolták. Hosszú évek múltán átigazolt a superbike vb-be, majd a japán superbike bajnokságba. Élete sajnos még tragikusabb fordulatot vett, amikor 2007-ben motoros közlekedési balesetben életét vesztette Japánban. Számomra máig az egyik legkedvesebb versenyző. A kilencvenes évekből vett harmadik ajánló Indonézia világába csábítja olvasóinkat. Még 1997-ben, a mára alig ismert sentuli pályán a Honda japán reménysége Taddy Okada és Mick Doohan csatázott egy jókorát, mely végül az utolsó körig kitartott, és a japán hét századdal megverte, az addigra már háromszoros világbajnok ausztrált.


História

NEGYEDIK FEJEZET A kétezres évek alaposan felforgatták a világbajnokság történetét és történelemkönyvét egyaránt. Egyrészt ismét négyüteműekre cserélték a kétütemű dögöket, másrészt érkezett egy olasz, aki alaposan átírt mindent, amit csak lehetett, s akkora pénzt hozott a rendezőnek, amekkoráról az talán álmodni sem mert. Valentino Rossi mára ikonná vált, de 2001-ben olyan szezont produkált legfőbb riválisával, Max Biaggival, amilyenre azóta is csak epekedve vágyakozunk. 2001. Japán Nagydíj (Szuzuka) 2001. április 8-án Valentino Rossi megkezdi élete második ötszázas szezonját, s a szakértők nem kisebb dolgot, mint a világbajnoki címet remélik tőle és a Hondától. Egyetlen ember húzhatja keresztül számításait, az a Max Biaggi, akivel addigra nyíltan utálják egymást. Rossi újoncként mindössze két győzelmet szerzett, de ennek ellenére mégis az esélyesek között tartják számon. A hírhedt szuzukai pályán, a világbajnokság nyitányán, aztán olyan dolgokat láthat a mélyen tisztelt közönség és televíziónéző, mint előtte már réges-rég. A két olasz egymásnak feszül, s félelmet nem ismerve harcolnak, mígnem Biaggi egy érzéki könyökléssel majdnem a szalagkorlátba küldi honfitársát, úgy háromszáz körüli tempónál. Rossi lassítás nélkül visszaterelte motorját a pályára, majd kicsivel később megelőzte a yamahást, és középső ujját bemutatva döntött a célegyenes utáni jobbosba. Rossi végül magabiztosan nyerte a futamot, de a verseny hatással volt az év hátralevő részére is. Kettejük csatája az utolsó futamig kitartott, s a szezon közepén annyira elmérgesedett, hogy összeverekedtek. Tény,


MotoGP

Rossi jobban bírta a gyűrődést, gyorsabb is volt, így őt koronázták az utolsó kétütemű ötszázas világbajnokká. Az évtized következő ajánlása 2006-ból a szezonzáró valenciai futam. A verseny egyik pikantériája, hogy Valentino Rossi egy hányattatott évet követően, magabiztos pontelőnnyel, egy buta hiba következtében eldobta magától hatodik, zsinórban megszerezhető világbajnoki címét. A másik, hogy ezt a címet végül az amerikai Nicky Hayden szerezte meg, aki ha kiugrót nem is alkotott az év folyamán, de legalább kiegyensúlyozottan motorozott. A harmadik, s talán a legnagyobb, hogy a futamot egy szabadkártyával induló versenyző nyerte. Az a Troy Bayliss, aki tulajdonképpen sok más pályatársához hasonlóan a Ducati MotoGP projektjének áldozatává vált, s amolyan engesztelésképp a Ducati nekiadta az év utolsó versenyére a Desmosedicit. Bayliss nem sokat vacakolt, motorra ült, és úgy elvert mindenkit, ahogy illik. Az utolsó választásom a 2008-as Laguna Seca-i viadalra esett. Nemcsak azért, mert Valentino Rossi az évtized előzését produkálta Casey Stonerrel szemben, hanem azért is, mert Stoner soha az életben nem válhatott volna legendává, ha ez ott, s akkor nem történik meg vele. A sértettség, a vereségérzet, a szégyen Ausztrália mélyére vezérelte, ahonnan verhetetlen hősként tért vissza, s bebizonyította a világnak, hogy a valaha született egyik legjobb versenyzőt láthatták a rajongók, arra a még fennmaradó rövid időre, amelyet életéből versenyzői karrierjére szánt.


História

ÖTÖDIK FEJEZET A jelen évtized egyelőre kiszámíthatatlan a MotoGP életében, de nagy mókamester, az már most biztos. Legendákat dönt félig kilátástalanságba, jönnek az újak, megkoronázzák őket, s azt mondják, ő a jövő bajnoka. Aztán jön egy még újabb, s úgy feladja a leckét mindenkinek, hogy azok kimenőt kérnek a tanítótól, hogy alsóneműt cserélhessenek, mert úgy érzik, nincs tovább. A 2010-es évek végkimenetele érdekes lesz, mindenki tudja, s ahogy a felemelkedés, úgy a hanyatlás is benne van a pakliban. Bár az idei év után azt gondolom, egyértelműen valami csodás, földöntúli érzés kerítette hatalmába a MotoGP közönségét, ez pedig nem másnak, mint Marc Márqueznek köszönhető. Nem is tudtam volna egyéb, receptre felírandó versenyt keresni, mintsem az ő, egyik idei megmozdulását. 2013. USA Nagydíj (Laguna Seca) A sok jó közül, talán a majdan ikonikussá váló, 2013-as Laguna Seca-i futamot választottam. Márquez soha nem titkolta, hogy gyermekkora óta nagy rajongója Rossinak, viszont esetében soha fel sem merült a kérdés, hogy mit tenne, ha netán meg kellene előznie egykori példaképét. Nem is bonyolította agyon a dolgokat, szinte minden versenyen alaposan maga mögött hagyta az olaszt, de Laguna Secára némi élvezeti faktort is belecsempészett a rituáléba. Már a futam előtt próbálgatta, milyen érzés lehet a dugóhúzóban leugratni a pályáról, ahogy anno azt Rossi tette Stonerrel szemben, és az aknafedélen ugratva előzni. Természetesen, a futamon alig várta a lehetőséget, mondhatni szinte kiprovokálta, s nem mással, mint Valentino Rossival szemben. A fiatal spanyol manővere talán még bravúrosabbra is sikeredett a szükségesnél, de megcsinálta.


MotoGP

Azt hiszem, abban a pillanatban mindenki sikított, Márquez, Rossi, a csapatok s a rajongók egyaránt. A következő verseny 2010-ből érkezik, Motegiben futották. Valentino Rossi egy nyílt lábszártörést követően test-test elleni küzdelmet vívott csapattársával, Jorge Lorenzóval. Aki igaz, hogy abban az évben elvette tőle a világbajnoki címet, de Rossi érezhetően meg akarta mutatni, hogy bár éles fogainak akadnak aktuálisan gyökérproblémai, de azért alkalomadtán még nagyot tud harapni. Az utolsó ajánló a 2012-es Ausztrál Nagydíj, ahol Casey Stoner tervezett visszavonulása előtt utoljára motorozott hazai közönség előtt. Megható pillanatokat élt át mindenki, amikor otthon utoljára haladt át győztesként a célvonalon, közel tíz másodperces előnnyel! Sokan nem értették, hogy egy ereje teljében levő, bombaformában motorozó versenyző miért adja visszavonulásra a fejét, de Stoner alaposan elmagyarázta ennek okait. Gyermeke megszületése után több időt akart otthon tölteni, nem szerette volna kockáztatni az életét, s nem akart még több évet egy eltöltetni egy olyan közegben, melyet annyira nem is kedvel.


Képeslap

Az est házigazdája, Gavin Emmett

Jordi Torres nem tudott cipőt húzni a

Ilyen egy igazi csapatfőnök. Luis Salom nyakkendőjét Aki Ajo igazgatja

Shuhei Nakamoto san és a Márquez-szülők, Roser és Julián

IDÉN ÚJ HELYSZÍNEN, A KÖSZÖNTÖTTÉK A 2013-A DÍJAZOTTJAIT. ÍME NÉHÁNY DÍJÁTADÓRÓL.

Aleix Laurá


MotoGP

a sérült lábára Ami idén senki másnak nem sikerült: a konfetti robbanása megijesztette Marc-ot

FERIA DE VALENCIÁBAN AS SZEZON BAJNOKAIT ÉS Y KULISSZAKÉP A MOTOGP

Espargaró menyasszonyával, ával érkezett

Bulcsú Rezső, a FIM gyorsasági bizottságának igazgatója idén is díjátadó volt


Fot贸: Kov谩cs Niki


Gyorshírek

JÖNNEK AZ ÚJ CHEVYK!

JELES JUBIL

Az RML-csapat hivatalosan is bejelentette, hogy tervez és épít egy vadonatúj Chevrolet Cruze-t, amely megfelel majd az új, 2014-es szabályoknak. Sőt, a tapasztalt mérnökök már nyár óta dolgoznak az új dizájnon, bár azt egyelőre nem lehet tudni, hány autót építenek. A boxutcai hírek arról szólnak, hogy érdeklődő lenne rá – ez nem is csoda, az idei teljesítményt látva. „Boldog vagyok, hogy hivatalosan is bejelenthetem: 2014-ben is lesznek autóink a rajtrácson. Az új szabályok felpezsdítik majd a bajnokságot. Ami az autót illeti, az ideihez képest teljesen más dizájnnal készülünk, az új szabályoknak megfelelően – a Chevrolet aerodinamikailag is jobb lesz, mint a Cruze és húsz százalékkal több erő lesz benne. Természetesen a Citroën megjelenésével, a Honda és a Lada fejlődésével hatalmas kihívás vár ránk, de állunk elébe, mert a mi autónk is ütőképesnek ígérkezik” – nyilatkozta Ray Mallock, az RML vezére.

Két pilóta és két csapat külö világbajnokság év végi gálá a 200. túraautó-világbajnok Rob Huff volt az első (a máso pedig Tom Coronel követte (a előbbi 202-nél, utóbbi 201-né hogy Gabriele Tarquininek az a mágikus 200-at, mert elektr a makaói első versenyen, így csapatok közül az RML és a P – egészen pontosan a 204-et, elrajtoltak a világbajnokság 2 Mások is jubiláltak az idén: M százasok klubjába (a suzukai pilóta, akinek ez sikerült, és a akik még mindig aktívak.


WTCC

LEUMOK

FINOM STÍLUS

önleges díjat kapott a áján – mindannyian elérték ki futamukat. odik sanghaji versenyen), őt az első makaói futamon) – él tart. A sors furcsasága, zért nem sikerült elérnie ronikai problémái voltak nem tudott elrajtolni. A Proteam érte el a kétszázat , hiszen minden versenyen 2005-ös újraindulása óta. Mehdi Bennani belépett a második futamon) – ő a 16. a legfiatalabb azok közül,

A Honda közétette a 2014-es világbajnokságra készülő autója új terveit, amelyből kiderül, hogy az új szabályok alapján elkészülő Civic finom, már-már elegáns stílust képvisel, nagyobb kerekekkel, érdekes areodinamikai megoldásokkal. Ha mindehhez hozzáadjuk a megnövekedett motorteljesítményt, akkor egyértelműen kijelenthetjük: a Honda eséllyel pályázik a gyártó világbajnoki címre, versenyzői pedig harcban lehetnek a világbajnoki címért. Ez számunkra is nagyon jó hír, mert bár a két gyári autót továbbra is Gabriele Tarquini és Tiago Monteiro vezeti majd, de megkapja a vadonatúj Hondát Michelisz Norbert is a Zengő-csapat színeiben (és nyilván az semmivel sem lesz rosszabb, mint a többieké), valamint a marokkói Mehdi Bennani is.


WTCC

AS

ELŐZŐ

CIKK

YVAN MULLER AZ ELSŐ VERSENYZŐ, AKINEK SIKERÜLT NÉGY ALKALOMMAL ELHÓDÍTANIA A VILÁGBAJNOKI CÍMET – IGAZ, NEM IS OLYAN RÉGI MÉG A SOROZAT, HOGY EZ TÚL SOK MINDENKINEK SIKERÜLHETETT VOLNA. NEM A FRANCIA PILÓTA NEVÉHEZ FŰZŐDIK AZONBAN AZ EGYETLEN ÉRDEKES ADAT A SZEZON SORÁN...


SZÁMOK NEM HAZUDNAK Szöveg: Náray / Képek: FIA WTCC

KÖVETKEZŐ

CIKK


Számokban

Kiegyensúlyozott szezon, sűrű mezőny, változatos küzdelem. Állítjuk ezt annak ellenére, hogy Yvan Muller olyan simán nyerte meg a világbajnokságot, mintha az történetesen a világ legegyszerűbb dolga lenne. Tény, a francia kiemelkedett a mezőnyből. Viszont az is tény, hogy mögötte öldöklő küzdelem zajlott a helyezésekért – még a legutolsó futamnak is volt tétje. A számok is alátámasztják a fentieket:

24

11

a futamot különböző pilóta nyerte meg, aminél több győztest csak kétszer avattak a sorozat történetében – 2005-ben 12 versenyző ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán (de ez volt a világbajnokság bemutatkozó szezonja) 2008-ban pedig tizennégy.


WTCC


Számokban

7

Az idén – ahogy már fentebb említettük –, Yvan Muller vállalta az oroszlánrészt a sikerekből, hét futamgyőzelemmel egészítette ki a már korábban meglévő harmincat. (Sokatmondó, hogy a francia a 37 sikerből 24-et az utóbbi három szezonban aratott.)

25

S ha már az adatoknál tartunk: két-két futamgyőzelmet aratott az idén Rob Huff és Gabriele Tarquini. Az angol így már 25 elsőségnél tart, és második az örökranglistán, az olasz meg 19-cel felkúszott a negyedik helyre, Alain Menu és Andy Priaulx közé.

1

Tarquini abból a szempontból is különleges figurája a világbajnokságnak, hogy ő az egyetlen a mezőnyben, aki a sorozat kilencéves történetének minden szezonjában nyert legalább egy futamot.


WTCC


Számokban

hoz” – já b lu k k e „győztes a t t n nyert o é z o id k ) z la e t a p s ó c é María L öt pilóta s n o J é és 9 hó s id n é e z s a la e y io v r g é o O 8 g, h jaer, Pepe tessé vált ezáltal (1 azai pályán). k y Érdekessé N l e h győz on, Mic odott (h k s a lm a Tom Chilt ha volt legfiatalabb d senyén dia ala r v e v a ó la z o io r k O i bemutat k a , ő z y n verse

tt taval ő n l a k k lé 10,6 száza aóban regisz e g é s t t e színi néz tó) Mak u ly a e h 4 3 k ( o t o m jnoki futa – a rekord m á z s ló A világba u d átlagos in z a lt o v 25

ult leg

ta ind ó il p ő z ö lönb

ig 196 kü

során edd e t e n é t r ó-vb tö atban. z A túraaut o r o s a tak be mutatkoz

k, pedig

zártun t y n é id s zán színe a ig l a v ó z S zon... e z s b v ik tized

k most a java csa

követk


WTCC

NASH

CHILTON

NYKJAER

ORIOLA

5

Nash, s e m a J ( ten során. k u – vagyis ö s á t u f a r pály olyan tek előszö pez pedig az első ), Ló ónaposan

s

új győzte

10,6 %

est, és lyhoz kép ztrálták.

a 12

hétvégén

én tízen

– az id n o m a t u f gy

galább e

nézőszám és növeked

196 pilóta

10. 14-ben

kezik – 20

eumi, jön a jubil

szezon

LÓPEZ


TARTS VELÜNK JÖVŐRE IS! 5 LAPSZÁM ÁRÁÉRT

MOST 10 MAGAZIN

M E N ’ S

H E A L T H

E L Ő F I Z E T É S

7950 Ft HELYETT CSAK 3975 Ft TELEFON:

+36 1 50 50 848 MEGRENDELÉSI HATÁRIDŐ:

2013. 12. 04.

-50%

A TÖBBI RAJTAD MÚLIK W W W . M E N S H E A L T H . H U / E L O F I Z E T E S A megrendeléseket a következő lapszám megjelenéséig fogadjuk el. További információért hívja a 06-1/505-0848, nem emelt díjas telefonszámot vagy írjon az elofizetes@marquardmedia.hu e-mail címre. Megrendelése egyben önkéntes adatközlés is. Az adatközlő hozzájárul, hogy közölt adatait a kiadó előfizetői névjegyzékében nyilvántartsa és számára előfizetésekkel, akciókkal kapcsolatos tájékoztatókat küldjön. Megrendelésével továbbá hozzájárul, hogy a kiadó tájékoztató- és reklámanyagokat küldjön és az itt közölt adatokat marketingcélból a hozzájárulás visszavonásáig kezelje. Az adatközléshez adott hozzájárulás a kiadó címére (1031 Budapest, Záhony utca 7.) írt levéllel bármikor visszavonható.


Interjú

ELŐZŐ

CIKK

AFRIKA – AHOL MINDEN ELKEZDODÖTT

Szöveg: Tóth Anita / Képek: Opel Team


Offroad

Szalay Balázs és Bunkoczi László visszatér Afrikába. Az Opel Dakar Team párosa kipróbálta már a Mokkát a dél-amerikai és az orosz sivatagban – most jöhet a Szahara, amely mind közül talán a legkegyetlenebb. Az Africa Race a régi Dakarok legendás útvonalán (Marokkó, Mauritánia, Szenegál) halad, és a mezőny a Rózsaszín-tó partjára érkezik meg. Mint a régi szép időkben…

KÖVETKEZŐ

CIKK


Interjú Emlékszel az elsőre? Hogy érted? – kérdezett vissza Szalay Balázs. Az első találkozásodra az autósporttal. Hogyne emlékeznék! Még egészen kicsi gyerek voltam, amikor a Dunai Vasmű előtti pályán bemutatózott Niki Lauda, és én kaptam tőle egy elszakadt gokartláncot, meg ez matricát a gokartjáról. A matricát az ágyamra ragasztottam, és nagy becsben tartottam, és a láncot is évekig megőriztem. Akkoriban azt gondoltam, hogy Formula–1-es versenyző leszek, s ez az álom évekig kitartott, de az anyagi háttér nem volt meg hozzá – mert már akkor is röpködtek a tízmillió dollárok –, úgyhogy esélyem sem volt. Meg aztán, gondolom, az időből is kifutottál. No igen, de akkor meg elkezdtem érdeklődni a Dakar iránt. Azt láttam, hogy Pierre Lartigue, Ari Vatanen és Jean-Louis Schlesser nyeri ott a versenyeket, akik már akkor sem voltak fiatalok. Na, gondoltam, ez a nekem való autósport, ezt még huszonnyolc éves korban is el lehet kezdeni, úgyhogy kilencvenötben elkezdtünk autót építeni, kilencvenhat januárjában pedig már ott voltunk a rajtnál. Egy szál autóval, nulla szerelővel, nulla alkatrésszel. Gőzünk sem volt, hogy ez édeskevés, hogy ide logisztikai háttér kell a célba érkezéshez, ami nekünk nem volt. Az elmúlt majd húsz év viszont építkezéssel telt, s a csapatunk is kinőtte magát. Olyannyira, hogy Schlesser ma már úgy beszél rólad, mint a versenyzőről, aki egy napon átveheti tőle a stafétát? Miért döntöttél úgy, hogy visszatérsz Afrikába? Mert számomra mindig is Afrikáról szólt a sivatagi versenyzés, ott kezdtem, ott szerettem bele a terepraliba. És bármikor szóba kerülnek a régi idők, a toppilóták is elmondják, visszavágynak a Szaharába. Hát mi eldöntöttük, hogy vissza is megyünk. És milyen célokkal? Szeretnénk a győzelemért küzdeni. Tovább növeli a motivációt, hogy kötöttünk egy fogadást Schlesserrel, ami arról szól, hogy melyikünk nyer több szakaszt az Africa Race-en. És feltett szándékunk, hogy elnyerjük a pénzért. Beszéljünk még egy kicsit Afrikáról! Melyik volt ott a legkalandosabb versenyed? Az első Dakar, hiszen semmiféle tapasztalatunk sem volt, egyik meglepetés jött a másik után. S akkor tapasztaltuk meg először, milyen nagy is a sivatag.


Offroad


Interjú Ott minden csupa homok és dűne, nincsenek utak és a BudapestÉrd távolság megtétele is órákba telik, főleg, ha még ásni is kell közben. Amikor ott állsz egy dűne tetején, szétnézel, és minden irányban csak a végtelen homoktengert látod, hirtelen rájössz, milyen kicsik is vagyunk mi emberek. A lapátolás, ásás közben gyakran eszedbe jut, hogy mit keresel ott? Minden versenyen. Általában a harmadik-negyedik napon jön el ez a pillanat, amikor már fárad az ember. De ezen a holtponton át lehet lendülni, s a pihenőnap után, a verseny második részét már általában élvezzük. Szenvedtél már annyira életedben, mint a sivatagban? Ha a szerelmi bánatot is idevesszük, akkor talán, de fizikai szempontból egyértelműen meghatározó a sivatag. Mit tanultál a Szaharában? Önzetlenséget. Ott mindenkinek segíteni kell, hiszen a következő napon te is szorulhatsz segítségre. Ja, és még azt is tanultam, hogy nem szabad pazarolni. Sem a vízzel, sem az élelmiszerrel, mint ahogyan itthon, vagy a fejlődő országokban gyakran tesszük. A sivatagban semmiben sem bővelkedünk, mindent meg kell becsülni, s értékelni a kis dolgokat, mint mondjuk egy kólát, vagy egy pohár sört. A segítségnyújtás miatt van, hogy azt mondják, a sivatagban sokkal barátságosabbak az emberek és jobban tisztelik egymást, mint egyéb versenyeken? Ezek a barátságok mennyire felületesek? Semennyire. Nagyon is komoly kötődések ezek, hiszen egymásra vagyunk utalva, sokszor az életünk múlhat azon, kivel milyen barátságban vagyunk. Íratlan törvény, hogy ha személyi sérülés történik a sivatagban, kötelező segíteni. S az ilyen „bandázások” során szoros barátságot kötöttünk hollandokkal, franciákkal, mikor éppen kivel hozott össze a sors. Sok emberrel tartom a kapcsolatot. A hétköznapi életedre milyen hatással van ez a verseny? Megtanított küzdeni. Ha valaki elmegy erre a viadalra és teljesíti, végig harcolja, akkor az élet bármely területén képes lesz küzdeni. Játsszunk egy kicsit. Mondok egy szót, és rávágod, ami először eszedbe jut, oké? Kezdhetjük. Eltévedés? Ez Bunkoczi Laci dolga.


Offroad


InterjĂş


Offroad Rendben. Akkor: Bunkoczi Laci? Navigátor, versenyzés, eltévedés, megbízhatóság, barátság. Bár ez talán már több, mint barátság. Ő a megbízhatóságot jelenti. Nem olyan téren, hogy nem késik el, hanem hogy számíthatok rá a legkeményebb helyzetekben is. Ugrató? Repülés – imádom. Fesh-fesh? (Mély, lisztfinomságú homok – a szerző.) Azt nem imádom. Ez a sivatagi versenyzés rossz része. Háború? Egyszer voltam hozzá nagyon közel: Jugoszláviában, a harcok idején. Aztán a Dakaron többször történt aknarobbanás, úgyhogy nagyon közel éreztem a háború szelét. Nem szerettem az érzést, mert túlságosan agresszív. Jótékonyság? Nagy szükség van rá, hogy egyensúlyban tartsa egy kicsit a világot. Te jótékonykodsz? Igen, sok mindent támogatok. Például a Szent Angéla iskolát, a Máltai szeretetszolgálatot, a Máltai mentőket, voltak évek, amikor én fizettem az üzemanyagukat. Miért nem beszéltél róla soha? Mert ez nem dicsőség, az ember nem azért csinálja, hanem hogy másokon segítsen. Aki megteheti, annak szerintem meg kell tennie. Homokvihar? A Tunézia-rali jut eszembe: akkora homokviharban autóztunk, hogy amikor elment egy autó, és legközelebb odanéztem, már nem látszott a nyom. Olyan érintetlen, gyönyörű sivatagot csinált a homokvihar, mintha sohasem járt volna ott előttünk senki sem. Csokoládé? Szeretem. Sok kedvencem van: mogyorós, marcipános például. Angelina Jolie? Jó csaj. Érdekes volt vele találkozni... Amikor hazánkban forgatott, ki akarta bérelni az egyik helyet, ami az enyém volt. Azt mondtam, rendben, ha eljön velem reggelizni. Eljött. Nagyon pozitív kisugárzása van, és ezt nagyon át tudja adni az embereknek. Szalay Balázs? Szép, okos, kedves. De a viccet félretéve: szerintem kitartó vagyok és türelmes.


Képeslap

AZ OPEL DAKAR TEAM NE TÉR VISSZA, HANEM NÉH VISSZAREPÜLT AZ IDŐBEN KERESETT A XV. SZÁZADI NOS, EGY KÜLÖNÖS KALA ODA: SZALAY ÉS BUNKOC FORGATOTT AZ EMMY DÍ IRONS FÉMJELEZTE BORG AHOL A CSAPATTAGOK K JÁTSZOTTÁK EL, MENNYI EGY ILYEN ÖRDÖGI MASI


EM CSUPÁN AFRIKÁBA HÁNY NAPRA N IS. HOGY MIT I ITÁLIÁBAN? AND RÉVÉN KERÜLT CZI IMAGE-FILMET ÍJRA JELÖLT, JEREMY GIÁK DÍSZLETEI KÖZÖTT, KORHŰ JELMEZEKBEN IRE MEGRÉMÍTŐ ŐKET INA LÁTVÁNYA.

Offroad


Képeslap

VOLT OTT MINDEN: IJEDELE ÜLDÖZÉS, KASZKADŐR-JELE LÁTVÁNYOS FAROLÁSOK KÖ KOLDUSOKAT, KERESKEDŐK ETYEKI KORDA-STÚDIÓBAN A FORGATÁS, AMELYNEK ER BALÁZS RENDEZTE, LÁTVÁN


EM, KÁOSZ, LOVAS ENET – A MOKKA ÖZEPETTE RIOGATTA A KET ÉS NEMESEKET. AZ N HÁROM NAPIG TARTOTT REDMÉNYE A GYŐRY NYOS FILM.

Offroad


F1 / MotoGP / WTCC - AHOGY MÉG NEM LÁTTAD

GPspirit 2013. december - 2014. január  

F1 / MotoGP / WTCC – Ahogy még nem láttad.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you