Work & Wear nr.2 - 2022

Page 1

YRKESKLÄDER | PROFILERING | STIL | SMARTA PRYLAR | TIPS | REPORTAGE | NR. 2 2022 Renata Chlumska om livet som äventyrare Från Sverige till Mount Everest Tema SKYDD & SÄKERHET Fristads berättar om nya varselkollektionen Hållbarhet och säkerhet

FÖR EN SÄKRARE HÖST

Vi har kanske Sveriges modigaste kunder. I alla fall om vi ser till den mängd risker som många av dem dagligen möter i sitt arbete. Det är beundransvärt att höra om vad vissa är villiga att ge för att genomföra sitt jobb och se till att vårt samhälle snurrar.

I det här numret av Work & Wear har vi valt att fokusera på frågan som alltid är lika aktuell och som aldrig får glömmas bort – säkerheten.

När media bevakar kring denna fråga rapporteras det framförallt om tragiska öden och om hur målet att nå regeringens nollvision för jobbrelaterade dödsolyckor ligger långt bort. Men arbetet mot en säker arbetsplats för alla går faktiskt framåt. Tittar vi tillbaka på hur det såg ut för 25 år sedan kan vi tydligt se att arbetsplatserna idag är betydligt säkrare. Antalet dödsfall till följd av arbetsplats olyckor har nämligen halverats jämfört med mitten av 90-talet.

Så vad kan vi då göra för att fortsätta på vägen mot noll visionen? Det finns en hel del och det som flera studier pekar på är att olyckor ofta har sin grund i bristande säkerhetsarbete. Att säkerhetskultur och säkra beteenden måste lyftas än mer ute på arbetsplatser. För oss som jobbar med arbetskläder och personligt skydd så ser vi något av en positiv förändring här. Till exempel så väljer allt fler kunder idag varselkläder och skärskyddshandskar än tidigare. En tydlig indikation på att fler väljer det säkra beteendet.

Vi kommer fortsätta hjälpa våra kunder i strävan mot en säkrare arbetsdag - och tills vi ses igen så kan du få många tips och idéer från riktiga proffs på ämnet här i magasinet.

INNEHÅLL

CHEFREDAKTÖR, TEAM WORKWEAR

WORK & WEAR MAGASIN NR. 2 2022

04 »VI VILL ALDRIG CHANSA PÅ VÅRA ARBETARES SÄKERHET«

Corona Control om säkerheten i vardagen

06 SKÖT OM DITT FALLSKYDD

Det kan vara din livlina

08 HABEGÄR

Säsongens hetaste plagg

10 HÖR UPP!

Team Workwear spanar in 3M Peltor WS Alert XPI

14 »DET ÄR MÄKTIGT ATT STÅ PÅ EN BERGSTOPP«

Renata Chlumska om säkerhet och rädslor

18 HÖSTENS WORKWEAR

Allt för en stilren arbetshöst

28 HÄR GÅR SÄKERHET OCH HÅLLBARHET HAND I HAND

Världens första miljödeklarerade klädkollektion

30

WORKWEARGUIDEN

Plaggen och prylarna att lägga till på att köpa-listan

34 TRENDSPANING

Håll koll på höstens trender

WORK & WEAR MAGASIN PRODUCERAS AV OH MY I SAMARBETE MED TEAM WORKWEAR.

OMSLAGSFOTO MÅNS SJÖGREN CHEFREDAKTÖR JOHAN ÖSTLING

TEXT TEAM WORKWEAR OM INTE ANNAT ANGES TRYCK EXAKTA PRINT AB

ADRESS TEAM WORKWEAR KEDJAN AB, SEGELBÅTSVÄGEN 2, SE-112 64 STOCKHOLM, +46 (0)8 685 67 00, INFO@TEAMWORKWEAR.SE

HEMSIDA WWW.TEAMWORKWEAR.SE

VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA TRYCKFEL ELLER SLUTFÖRSÄLJNING. ALLA PRODUKTER I MAGASINET HITTAR DU PÅ WWW.TEAMWORKWEAR.SE. ALLA PRISER EXKL. MOMS.

2 LEDARE

Vi är stolta över att leda branschen med lanseringen av två helt nya Fristads Green-kollektioner, de första i sitt slag i världen. Aldrig tidigare har de som behöver extra synbarhet på jobbet haft så många sköna, slitstarka och miljödeklarerade varselplagg att välja på. Med varselkollektionen Fristads Green blir du både synbar och hållbar.

Protect yourself and the planet.

fristads.com

VI VILL ALDRIG CHANSA PÅ VÅRA

ARBETARES SÄKERHET

Med arbete i en industri där flertalet risker finns, har Corona Control som vardag i sitt arbete att alltid få en grundlig utbildning inom säkerheten som gäller hos deras kunder. Vi har träffat Martin Nordevik som är servicechef på Corona Control, för att prata om deras arbete ur ett säkerhetsperspektiv.

Martin har arbetat på Corona Control sedan 20 år tillbaka. Corona Control är ett försäljningsbolag, som är heltäckande inom industriventiler. Sortimentet omfattar reglerventiler, säkerhetsventiler och alla varianter av avstängningsventiler. Främst vänder de sig till den tunga processindustrin, som exempelvis kärnkraftverk, raffinaderier och större kraft- och värmeverk. Deras kunder, som även kan vara maskinleverantörer till processindustrin, finns främst inom branscher som petrokemi, olja och gas, kemi, kraft och värme, papper och cellulosa, stål, livs- och läkemedel.

− Vi utför service på det vi sålt, vi är en märkes verkstad för de fabrikat som vi säljer, berättar Martin Nordevik.

4
TEXT: CECILIA BJÖRKLIN FOTO: CORONA CONTROL
»
« ARTIKEL

HUR SER ERT SÄKERHETSARBETE UT?

− Vi är anslutna till SSG - Standard Solutions Group som sköter de flesta utav våra kunders säker hetsutbildningar. Innan vi besöker en kund utför vi grundutbildningar och företags specifika kurser för att kunna arbeta säkert på plats, vi får även veta kraven som våra kunder ställer på oss. Genom detta får vi den information och utbildning som krävs för att vi ska kunna genomföra ett säkert arbete.

FÅR ER PERSONAL NÅGON UTBILDNING I SÄKERHET

OCH SKYDD NÄR DE BÖRJAR ARBETA HOS ER?

− Våra servicetekniker får utbildning i skydd och säkerhet när de börjar sitt arbete hos oss. De kurser som är standard och som man måste genomgå när man arbetar hos oss håller i några år. Genom det utbildningsprogram som vi använder blir vi påminda när det är dags att göra utbildningen på nytt, för att inget ska hinna löpa ut. Skydd och säkerhet är en stor del av vårt dagliga arbete och innan vi startar en service på ett objekt, har vi en checklista med punkter som ska kryssas för, för att säkerhetsställa ett säkert arbete. Med hjälp av checklistan checkar vi av vad det finns för risker i arbetet, att det finns rätt verktyg, rätt arbetstillstånd, vart närmaste nöddusch finns etc.

VILKA TYPER AV RISKER UTSÄTTS NI FÖR I ERT ARBETE?

− Det är väldigt olika från kund till kund som vi utför våra arbeten hos, vilka risker som vi utsätts för. Det kan vara arbete på hög höjd, kemikalier, fallande

föremål, klämrisker, trycksatt utrustning, heta eller kalla ytor, maskiner som startar när de inte ska. Det finns mycket risker med tanke på den industri som vi tillhandahåller service för, vilket gör att utbildningarna och kurserna vi får innan är väldigt viktiga. För en trygg och säker arbetsplats.

VAD ANVÄNDER NI FÖR PERSONLIGT SKYDD I ERT ARBETE OCH MÅSTE NI HA NÅGRA SPECIELLA KLÄDER?

− Vi använder alltid flamsäkra heltäckande varsel kläder, skyddshjälm, skyddsskor och skyddsglasögon. Dessa regler och krav har inte alla kunder vi utför ser vice hos. Men vi chansar inte på våra arbetares skydd och säkerhet, därför har vi gjort ett aktivt val att alltid använda oss av dessa skyddsåtgärder.

HAR NI NÅGON PLAN SOM NI FÖLJER OM DET SKULLE HÄNDA EN OLYCKA I ARBETET?

− Vi har rutiner och planer om det skulle hända en olycka i arbetet och vår personal har fått utbildning och genomgång av den. Vi har även tillbudsrapportering och händer det ett tillbud utreds detta och en plan för att undvika tillbud i framtiden. Det finns olika typer av tillbud som kräver olika utredningar allt ifrån skärskador till kemikalieexponering och skadar man sig illa så är det en speciell utredning för det också.

5

FALLSKYDD

KAN EN DAG VARA DIN

LIVLINA

RÄDDNINGSPLAN

I arbete på höga höjder är det viktigt att inte tumma på sin säkerhet, det personliga fallskyddet kan vara ett av skydden som håller dig säker och skyddad genom din arbetsdag. Därför vill vi upplysa om vad som är viktigt att tänka på när ditt arbete utförs i en personlig fallskyddsutrustning.

KONTROLL INNAN ANVÄNDNING

En personlig fallskyddsutrustning består av flera delar som kan kombineras eller användas separat. Innan varje användning av utrustningen är man som användare skyldig att kontrollera sin utrustning. Kolla igenom alla sömmar så att de är hela och att det inte finns synliga skador på de olika delarna. Tänk på att aldrig använda en utrustning som är skadad för en dag kan fallskyddet vara din livlina.

Vid arbete med fallskyddsutrustning måste det alltid finnas en plan för undsättning av de som utför arbetet. Om man faller och blir hängande i en fallskyddssele riskerar man att drabbas av hängtrauma, som kan leda till allvarliga skador. Därför är det väldigt viktigt att man har inövade rutiner för hur en snabb och säker räddning ska genomföras.

SKÖTSEL

Skötsel av din utrustning är A och O i din dagliga rutin. Genom enkla moment blir ditt arbete säkrare och fallskyddet kommer att få en längre hållbarhet.

• Torka den när den blivit blöt eller fuktig.

• Rengör utrustningen om den blivit nedsmutsad.

• Förvara den torrt och mörkt.

• Ta den ur bruk om den blivit skadad på något sätt.

BESIKTNING AV BEHÖRIG PERSON

Minst en gång per år ska en behörig person göra en kontroll av det personliga fallskyddet, enligt Europastandard EN365:2004. Är utrustningen utsatt för mycket slitage eller används i tuffare miljöer så bör den kontrolleras oftare.

Källa: av.se

PRODUKTFAKTA
TEXT: CECILIA BJÖRKLIN FOTO: ISTOCK
DITT
6

MAKE A PERFECT MATCH

I kollektionen The Mix Concept från South West, hittar du snygga och hållbara plagg, som är designade för att fungera bra tillsammans och stärka företagsidentiteten. Plaggen fästes enkelt i varandra och skapar därmed en komplett outfit som matchar väder och vind under hela året. Välj fritt bland skaljackor, parkas, lättviktsjackor, lättviktsvästar, fleecejackor och byxor!

www.southwest.se

STÅ STADIGT

Vattentät och ventilerande skydds känga med GORE-TEX®, ovandel av skyddande narvläder, High grip Vibram® Nitril rubber yttersula och Ergothan® stötdämpningssystem.

Jalas (9998)

Rek.pris 3 438 kr ex. moms.

PREMIUMGREPP

Ergonomisk och kromfri premium handske i syntetläder av Microthan®+.

Material i ovanhand som andas och diamantmönstrad för bättre grepp. För allroundarbeten.

Tegera (9124)

Rek.pris 146 kr ex. moms.

ALLROUNDARBETE

Vind- och vattenavvisande arbetsjacka med quiltad isolering för extra värme under kalla och blåsiga förhållanden. Tekniskt avancerat 3-lagerstyg med insida i jersey och fluorkarbonfri vattenavvisande yta. Svetsade kanaler med isolerande polyesterfyllning över axlar, överkropp och huva för extra värme. Avtagbar huva, justering i ärmslut och resår nedtill för optimal passform. Snickers (1950)

Rek.pris 2 499 kr ex. moms.

HÖSTVÄN

Jacka av elastiskt funktionellt tvålagers mesh-/interlocktyg med hög andel återvunnen polyesterfiber. Med reflekterande dragkedjor och tumgrepp i ärmsluten. Snickers Workwear (8045) Rek.pris 1199 kr ex. moms.

KOMMUNIKATIV

Hörselskydd med uppdaterad VOXfunktion, medhörning och Bluetooth® för kommunikation genom mobil eller komradio. Upp till 45 timmars drifttid med larm för låg batterinivå. 3M (2109740)

Rek.pris 7 695 kr ex. moms.

8
NYHET! NYHET! HABEGÄR

SÄSONGENS HETASTE PLAGG

Att vara rätt utrustad inför höstens blåsiga och blöta väder är A och O för ett hållbart arbetsliv. Satsa på plagg och prylar av hög kvalitet och med smarta funktioner för att hålla dig torr, varm och trygg genom hela arbetsdagen. Redaktionen på Team Workwear har valt ut säsongens bästa köp. Vad väcker ditt ha-begär?

HANTVERKARPROFFS

Avancerad hantverksbyxa i 4-vägsstretch för optimal rörelsefrihet. Av slitstarkt ripstop-material med förstärkningar i CORDURA®. Ribbstickat stretchparti i midjan och benslut med tryckknappar. Fristads (129487)

Rek.pris 2 099 kr ex. moms.

HUDNÄRA

Underställströja i Lifa® Stay Warm Technology och merinoull. Avlägsnar svett och håller dig varm. Med halv YKK®-dragkedja fram och flatlocksömmar för komfort. Helly Hansen (75107) Rek.pris 749 kr ex. moms.

SPRING I BENEN

Hantverksbyxa i 4-vägsstretch med mekanisk ventilering och förstärkningar i CORDURA®. Tillverkade i lättvikts material med reflexdetaljer, justerbar benlängd och benslut med tryckknapp. Helly Hansen (77550)

Rek.pris 1599 kr ex. moms.

STRETCHIG

Hantverksbyxa med stora partier av 4-vägsstretch för fantastisk rörelsefrihet. Slitstarka och bekväma med förstärk ningar i CORDURA®, förböjda knän och benslut med tryckknappar. Fristads (121314)

Rek.pris 1999 kr ex. moms.

LÄTTA STEG

Skyddssko i strumpliknande konstruktion med sidoplacerad BOA®-stängning. Skyddsskons utmärkta grepp och slittålighet har säkerställts med friktionssulan TractionPro, vars sportiga profil tillhandahåller grepp och stötdämpning, speciellt till fotens stödområden. Elasticitetselementet FlexEnergy® binder den uppstående rörelseenergin och över 55 % av energin återgår till ditt steg. Med Dual Comfort inläggssula. Sievi (52301) Rek.pris 2 563 kr ex. moms.

9
NYHET! NYHET!

HÖR UPP!

Team Workwear spanar in 3M PELTOR WS ALERT XPI som är hörselskydd, arbetsförenklare och nöje i ett.

Martin Lindahl har jobbat som maskinförare i flera år. I en bullrig arbetsmiljö finns det många utmaningar när det gäller att vara tillgänglig på telefon. Med 3M PELTOR WS ALERT XPI kan han jobba skyddat samtidigt som han tar dagens alla telefonsamtal.

Martin har använt 3M PELTOR-hörselkåpor i ett decennium, är inne på sitt tredje par och kan konstatera att det är en produkt som blivit bättre hela tiden.

Trots alla nya funktioner i WS ALERT XPI är batteritiden längre än vad tidigare kåpor med Bluetooth haft. Batteritiden vid streaming och telefonsamtal via Blue tooth har ökat från 24 timmar till 73 timmar.

Möjligheten att koppla två tele foner till hörsel kåporna – både jobbtelefonen och den privata – ser Martin som en stor fördel.

− Det är smi digt. Det var krångligare att sköta jobbet tidigare, då jag ofta blev avbruten. Dessa nya lurar för enklar arbetet mycket, eftersom jag har båda händerna fria slipper jag stanna upp och prata utan kan jobba samtidigt.

Den uppdaterade mjukvaran som styr bullerreduce ringen förbättrar kvaliteten på samtalen. Talmikro fonen förstärker röster samtidigt som dån, sorl och

andra störande ljud runt omkring stängs ute. Med hörningsfunktionen med mikrofonerna på utsidan av hörselkåporna fångar upp ljuden utifrån som analyseras och dämpas till max 82 decibel. Detta gör att hör seln skyddas samtidigt som tal framhävs och det blir enkelt att höra kollegor som pratar i närheten.

− Jag rekommenderar lurarna till alla som jobbar i bullriga miljöer, säger han.

En annan som använder WS ALERT XPI dagligen är Freddy Näslund som jobbar som snickare på ett mindre företag. Hans utmaning är att kunna fär digställa jobben med så hög kvalitet som möjligt samtidigt som det ringer en hel del i telefonen. Han upplever en helt annan frihet än tidigare nu när hans mobiltelefon är kopplad till hörselskyddet.

− Jobbet flöt inte på lika bra tidigare som nu när jag har Bluetooth i hörselkåporna. Jag kan absolut rekommendera WS ALERT XPI till alla, framför allt till de som arbetar med sina händer och vill ha ett bra skydd, säger han.

Medan Freddy jobbar passar han på att lyssna på mu sik. Den inbyggda FM-radion med hög mottagnings kvalitet har en guideröst som talar om vilken frekvens som är aktiv, vilket gör det enklare att hitta kanaler.

Vid streaming av musik behöver Freddy inte knappa på telefonen för att styra musiken utan det görs enkelt via Bluetooth-knappen som hanterar play, pause och skip.

− Kåporna är väldig sköna att ha på sig och det fun kar bra att streama musik och poddar. Det är riktigt bra ljud!

10 ARTIKEL
Martin Lindahl Maskinförare Freddy Näslund Snickare
DAGS FÖR NYA SKYDDSSKOR OCH SKYDDSHANDSKAR INFÖR VINTERN? Då ska du välja de som tål både snö och regn – och som samtidigt andas för att hålla dina händer och fötter varma och torra. Oavsett vad du jobbar så vågar vi lova att vi har skyddsskor och skyddshandskar för vintern, som gör ditt jobb både säkrare och enklare. Här är ett urval av våra mest populära vinterskor och vinterhandskar. JALAS® 1378 HEAVY DUTY JALAS® 1398 HEAVY DUTY WINTER GTX TEGERA® 8810 INFINITY TEGERA® 7795 DYNAMIC STRENGTH Titta närmre på våra modeller på EJENDALS.COM

APPAR FÖR SÄKRARE ARBETSDAGAR

SUNDSTRÖM SAFETY FILTER GUIDE

Olyckor och skador sker tyvärr allt för ofta ute på byggarbetsplatser. Vi tipsar dig om några appar som hjälper dig att förebygga skador och några som kan vara till stor hjälp när olyckan är framme.

Med denna app får du en guide för att du enkelt ska kunna välja rätt typ av and ningsskydd. Genom att söka en kemikalie eller cas-nummer i databasen så kan du få fram information om kemikalien såsom benämning, cas-nummer, synonymer, formel samt vilket sorts andningsskydd som rekommenderas användas.

FÖRSTA HJÄLPEN

När olyckan är framme så får du med denna app från Röda Korset snabbt fram viktig information som du behöver i de vanligaste nödsituationerna. Appen innehåller också videoklipp, interaktiva kunskapstester och enkla steg-för-steg-råd som gör det lättare än någonsin att lära sig grunderna i första hjälpen.

SVEVIA SÄKERHETSAPP

För dig som jobbar mycket själv har du här en app för tryggare ensamarbete. Genom appen larmas dina kontakter om det hänt dig något. Med hjälp av tjänsten kan du enkelt larma förvalda kontakter, som då kan se din position via en karta. Genom appen anger du uppskattad tid för ditt ensamarbete.

LJUS

Med Arbetsmiljöverkets senaste app Ljus kan du nu enkelt mäta kvalitén just där du sitter. Du kan välja en arbetsmiljö, alltifrån en mekanisk verkstad till ett djurstall, eller ett kontor. Sedan är det bara att testa. Resultatet är en uppskattning av luxvärdet och en bedömning om värdet är okej.

BULLER

Mät ljudnivån med din mobiltelefon. Med denna app, som är gratis och ges ut av Arbetsmiljöverket, tar du enkelt reda på hur många decibel det är på din arbetsplats. Här hittar du även nyttig information om buller samt om de lagar och regler som gäller.

12 ARTIKEL
Nordeuropas största skotillverkare Sievi AB • Kristallen • 754 50 Uppsala Tel 018-20 02 20 • E-mail: info.se@sievi.com • sievi.com TractionPro – Marknadens bästa grepp i alla väderförhållanden, från kyliga temperaturer till arbeten på heta ytor!

FAKTA

Namn: Renata Chlumska

Gör: Äventyrare, föreläsare och guide. Familj: Tre barn och en bonusson.

Aktuell: Podden Summitpodden, jobbar med Nordic Outdoor Adventure och spelade nyligen sig själv i Göta kanalfilmen.

Arbetskläder jag inte vill vara utan: ”En Helly Hansen-jacka jag har haft i nästan 20 år.”

ARTIKEL

»

DET ÄR MÄKTIGT ATT STÅ PÅ EN BERGSTOPP«

Hon har bestigit världens högsta berg, cyklat och paddlat runt större delen av USA och har en biljett till rymden. Renata Chlumska är något av en legend inom äventyrsvärlden. Team Workwear har träffat den pro fessionella äventyraren för ett samtal om säkerhet, rädslor och hur det känns att stå på en bergstopp.

1999 blev Renata Chlumska den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest. Sedan dess har hon samlat på sig en mängd äventyr på olika håll i världen. Hon har med endast kajak och cykel rundat USA:s 48 lägre stater, bestigit det högsta berget på jordens sju världsdelar och tagit emot en mängd olika priser och utmärkelser. Med 25 år som professionell äventyrare i bagaget är hon en av Sveriges mest fram stående och erfarna äventyrare.

Intresset för natur och friluftsliv har alltid funnits där under uppväxten, men det var först när hon träffade äventyraren och bergsklättraren Göran Kropp och följde med en svensk expedition till Himalaya 1996 som intresset för de riktigt höga bergen väcktes. − Jag hade rest mycket, varit ute i naturen och sysslat med friluftsliv. Men att uppleva Himalaya gav

mig nya perspektiv. Jag förstod att det går att livnära sig på sitt intresse om man är riktigt bra på det man gör, säger hon.

FRÅN KEBNEKAISE TILL USA KAN DU BESKRIVA KÄNSLAN NÄR DU ÄR PÅ TOPPEN AV ETT BERG?

− Det är något väldigt mäktigt i att stå på en bergstopp, oavsett hur hög den är. Senast var jag på Kebnekaise där jag guidade några turer under året. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har varit där, men det är alltid något speciellt att gå i den uppförsbacken i en massa timmar. Man vet aldrig hur det kommer gå. Vädret kan skifta och det är svårt att veta hur deltagarna reagerar. När jag sedan ser deras glädje och lycka och vet att jag har varit en del av deras upplevelse, är det fantastiskt. Någon dag hade vi jättefint, klart väder och kunde se topparna i Norge och vidderna nedanför. Det är otroliga kontraster. Naturen är storslagen och då känner man sig ganska liten.

Göran Kropp omkom i en klättringsolycka i USA 2002. Han och Renata var förlovade och hade plane rat att gifta sig senare det året. De hade en gemensam dröm att resa runt USA. Tre år senare förverkligade Renata drömmen själv och gav sig i väg på Around America Adventure, en expedition som än idag ligger henne varmt om hjärtat.

− Expeditionerna jag gjorde med Göran är väldigt speciella, de kommer jag aldrig kunna göra om igen. USA-expeditionen jag gjorde utan Göran, men skulle gjort tillsammans med honom, har också en stor plats. Jag fullföljde en gemensam dröm vi hade ihop. Även om han inte var där fysiskt fanns han på något sätt med.

15
TEXT: ELSA SJÖGREN FOTO: RENATA CHLUMSKA

− Absolut. Att vara rädd är en varningssignal. Men jag vill förstå rädslan i tid och inte låta den begränsa mig och bli farlig. Många gånger tränar jag inför det jag ska göra på hemmaplan. Jag påbörjar träningen i en trygg och säker miljö och lär mig hantera ele menten, utrustningen och mina egna känslor.

Jag vill förstå vad som är läskigt, varför jag blir rädd och hur jag kan hantera den känslan. Jag kan bli mycket mer rädd för saker jag inte kan göra något åt, så som krig och sjuk domar. På berget förstår jag farorna på ett annat sätt.

VIKTIGT MED BRA KLÄDER

Att ha kläder och utrustning av hög kvalitet gör det enklare för Renata att lägga sin tid och energi på själva äventyret.

− Genom att ha bra utrustning och kläder som håller mig varm och torr kan jag koncentrera mig på annat. Det underlättar mitt arbete och upplevelsen

blir så mycket bättre. När något inte fungerar tar det mycket kraft, energi och fokus från viktiga saker.

Funktion är det viktigaste när Renata väljer kläder inför en expedition. Hon är ambassadör för Helly Hansen och får regelbundet testa nya plagg och material. Att plaggen är funktionella och slitstarka är viktigast, de ska klara en tuff behandling utan att gå sönder och gå att anpassas efter de förutsättningar som finns.

− Jag behöver skalbyxor som jag snabbt kan dra av mig utan att ta av mig skorna. Det handlar om säkerhet också, jag kanske är på en glaciär med stegjärn på fötterna, då kan jag inte ta av mig skorna.

Förberedelserna innan en expedi tion är noggranna och utförliga. Bestigningen av Mount Everest 1999 föregicks till exempel av tre år av förberedelser, planering och träning.

− Jag planerar mycket och nog grant, samtidigt som jag vet att de planerna kommer att förändras. Mycket handlar om attityden och att kunna hantera det oväntade runt mig. Därför vill jag inte att det ska hända något överraskande med mina kläder eller utrustning när jag väl är på berget. Jag vill veta att jag kommer få upp tältet även om det blåser, att köket kommer fungera och att kläderna kommer hålla mig torr även om det regnar en hel vecka.

Nästa äventyr är ett som hon har väntat på och planerat för sedan 2010. Då köpte hon en biljett till en rymdresa med Virgin Galactic, ett företag som ordnar kommersiella rymdresor för turister. Resan har skjutits upp i flera år, men Renata njuter av pirret och inför-känslan.

− Man ska inte glömma värdet i att ha något att längta till och leva med planerna och förberedelserna. Det är bara en tidsfråga innan rymdresan blir av, och då kommer jag vara redo.

16
Genom att ha bra utrustning och kläder som håller mig varm och torr kan jag koncentrera mig på annat.”

LYSKRAFT

Durables varselkollektion består av bekväma överdelar med bra passform som gör dig väl synlig. I vårt arbete med Durables tar vi till erfarenheterna och passionen för vårt yrke – för att skapa slitstarka och tidlösa produkter.

Durables kompletta sortiment hittar du här

Durables är Team Workwear´s eget varumärke.

en

av

av arbetskläder

om i landet har vi gedigen kunskap

våra

I vårt arbete med Durables tar vi till erfarenheterna och passionen för vårt yrke - för att skapa slitstarka och tidlösa produkter.

Som
butikskedja bestående
fristående återförsäljare
runt
om produkterna och
kunders behov.

HÖSTENS WORKWEAR

Det är dags att byta ut sommarens lätta och svala arbetskläder mot varmare plagg som skyddar mot väder och vind. Satsa på funktionella material och klassiska färger för en stilren arbetshöst.

MODE
FOTOGRAF AUGUST DELLERT
MODELLER MARIKE DUKIC & ANTONIO SANCHEZ STYLING CECILIA BJÖRKLIN & ANAYA SYLWANDER HÅR & MAKEUP ANAYA SYLWANDER ALLA PRISER EXKL. MOMS.
VI
RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA TRYCKFEL.

ARBETSFÖR

Han

Vinterjacka Helly Hansen (73290) 1799 kr

Underställströja Helly Hansen (75106) 699 kr

Allroundhandske Tegera (7795) 224 kr

Hon

Vinterjacka Helly Hansen (73290) 1799 kr

Underställströja helly Hansen (75210) 749 kr Allroundhandske Tegera (7795) 224 kr

19

STILRENT I SVART

Han

Fleecejacka Helly Hansen (72250) 1299 kr

Långärmad t-shirt Cottover (141020) 249 kr

Montagehandske Granberg (114.0766) 53 kr

Hantverksbyxa Helly Hansen (77550) 1599 kr

Skyddskänga Helly Hansen (78404) 2 099 kr

Hon

Fleecejacka Helly Hansen (72250) 1299 kr

Långärmad t-shirt Cottover (141019) 249 kr

Montagehandske Granberg (114.0766) 53 kr

Hantverksbyxa Helly Hansen (77550) 1599 kr

Skyddskänga Helly Hansen (78404) 2 099 kr

LAGER PÅ LAGER

Hon

Väst Helly Hansen (73232) 1299 kr

Underställströja Helly Hansen (75209) 699 kr

Premiumhandske Tegera (9124) 146 kr

Hantverksbyxa Helly Hansen (77570) 1999 kr

Skyddssko Helly Hansen (78351) 1999 kr

Han

Väst Helly Hansen (73232) 1299 kr

Underställströja Helly Hansen (75107) 749 kr

Premiumhandske Tegera (9124) 146 kr

Hantverksbyxa Helly Hansen (77570) 1999 kr

Skyddssko Helly Hansen (78351) 1999 kr

21

PIGG I PRIMÄRFÄRG

Han Jacka Craft (1905983) 720 kr

Långärmad t-shirt Cottover (141020) 249 kr

Arbetshandske Tegera (8801R) 35 kr

Servicebyxa South West (1000375) 899 kr Skyddssko Jalas (9965) 2 079 kr

Hon Jacka Caft (1905994) 720 kr

Långärmad t-shirt ID Identity (509) 184 kr

Arbetshandske Tegera (8801R) 35 kr Servicebyxa South West (1000382) 899 kr

Skyddssko Solid Gear (SG61001) 1729 kr

COLLEGEFAVORIT

Hon Hoodie Craft (1909133) 680 kr

Montagehandske Granberg (100.0480) 28 kr

Hantverksbyxa Snickers Workwear (6271) 1379 kr Skyddssko Solid Gear (SG76009) 2 239 kr

Han Collegejacka South West (227) 489 kr

T-shirt Graphix (150374) 89 kr

Montagehandske Granberg (100.0480) 28 kr

Hantverksbyxa Snickers Workwear (6271) 1379 kr Skyddssko Solid Gear (SG76010) 2 339 kr

23

TRYGG OCH SNYGG

Han Jacka Snickers Workwear (1102) 2 099 kr

T-shirt Cottover (141008) 159 kr

Skärskyddshandske Tegera (8805R) 94 kr

Varselbyxa Snickers Workwear (6234) 1039 kr Skyddskänga Sievi (52433) 3113 kr

Hon

Jacka Snickers Workwear (1102) 2 099 kr

T-shirt Cottover (141007) 159 kr

Skärskyddshandske Tegera (8805R) 94 kr

Varselbyxa Snickers Workwear (6234) 1039 kr Skyddskänga Sievi (52433) 3113 kr

REFLEKTERA

Varseljacka Top Swede (129021) 884 kr

Långärmad t-shirt ID Identity (518) 184 kr

Arbetshandske Tegera (114) 72 kr

Varselbyxa Top Swede (313) 1135 kr Skyddssko Jalas (3468A) 1558 kr

25

LYSKRAFT

Han

Hon

Varseljacka Fristads (119626) 2 599 kr Värmehandske Avignon (1310) 1516 kr Hantverksbyxa Fristads (129487) 2 099 kr Skyddssko Jalas (9998) 3 438 kr
Varseljacka Fristads (126547) 2 599 kr Värmehandske Avignon (1310) 1516 kr Hantverksbyxa Fristads (129736) 2 099 kr Skyddssko Jalas (9998) 3 438 kr

MÖRKERSEENDE

Han Skaljacka Fristads (131287) 3 299 kr

Arbetshandske Tegera (511) 42 kr

Hantverksbyxa Fristads (129487) 2 099 kr

Skyddssko Sievi (52301) 2 563 kr

Hon Softshelljacka Fristads (129475) 1299 kr

Arbetshandske Tegera (511) 42 kr

Hantverksbyxa Fristads (129736) 2 099 kr

Skyddssko Sievi (52301) 2 563 kr

27

HÄR GÅR SÄKERHET OCH HÅLLBARHET HAND I HAND

Säker, synlig – och numera även hållbar. Fristads har skapat världens första miljödeklarerade klädkollektion där varje plaggs totala miljöpåverkan mäts och minimeras. Senaste tillskottet i det hållbara konceptet är varselplagg, där säkerhet och slitstyrka har varit ett särskilt fokus i produktutvecklingen.

När Fristads lanserade sitt Green-koncept 2019 var ambitionen tydlig: att skapa arbetskläder där hållbarhet präglar hela tillverkningskedjan. Nu har företaget tagit fram varselplagg inom det miljömedvetna konceptet. Till skillnad från företagets tidigare varselkollektioner har alla produkter i Green-konceptet en miljövarudeklaration, eller så kallad Environmental Product Declaration (EPD), där plaggets totala miljöpåverkan redovisas, från att bomullen odlas till att produkten finns inne i lager.

− En EPD mäter produktens miljöavtryck ur ett livscykelperspektiv. Du kan jämföra det hållbara plagget med ett konventionellt plagg och mäta hur mycket som sparas i koldioxidutsläpp och vattenkonsumtion, säger Lena Bay Højland, product director på Fristads.

UTMANING MED HÅLLBARA MATERIAL

En utmaning som Lena och hennes kollegor stött på i utvecklingen av kollektionen har varit att skapa ett hållbart tyg som är lika slitstarkt som tyget i konven tionella varselplagg.

− Det är viktigt att våra plagg är slitstarka, och åter

vunnen polyester kan ibland ha vissa kvalitetsproblem, något som vi aldrig kompromissar med. Det tar lite tid att hitta rätt. Du kan göra en produkt mer hållbar genom att använda hållbara material, men om det inte är lika slitstarkt som det konventionella materialet så måste kunden kanske köpa två par byxor i stället för ett, säger Lena och fortsätter:

− Vi ville också ha ett lättare material för ökad komfort. Och ju lättare ett material är, desto mindre slitstarkt är det, generellt sätt. Det var ytterligare en utmaning som vi lyckades lösa.

Kollektionen har genomgått en mängd olika tester för att testa materialens slitstyrka. Den mäts bland annat genom ett nötningstest i en så kallad Martindalemaskin, resultaten från testet går även det att läsa om i produktens EPD.

SÄRSKILDA KRAV FÖR VARSELPLAGG

Varselplagg måste uppfylla särskilda krav när det kommer till storleken på fluorescerande och reflekterande ytor för att kunna certifieras enligt EN ISO 20471. Att plaggen håller standarden under lång tid är en viktig del av hållbarhetstänket, något som genomsyrat produktutvecklingen.

− För att de fluorescerande och reflekterande ytorna ska hålla så länge som möjligt placerade vi dem på områden där de löper mindre risk att bli smutsiga. Vi har även arbetat med reflexerna för att förlänga dess livslängd, till exempel genom att flytta på en söm som annars stör den reflekterande ytan. Säkerhetsaspekten är viktig för oss, om en produkt slutar vara säker förlorar den sin funktion, säger Lena.

28 ARTIKEL
TEXT: ELSA SJÖGREN FOTO: FRISTADS
29

WORKWEAR GUIDEN

Att hitta arbetskläderna som passar just dig och ditt liv kan vara en utmaning – men viktigt för en trygg och smidig arbetsdag. Vi samlar plaggen och prylarna att lägga till på att köpa-listan i höst.

ALASKA ROLLER S3

Skyddskänga med ovandel i spaltläder, viskoelastiskt memory foam i ankeldelen och BOA®-stängning.

Elasticitetselementet FlexEnergy® binder den upp stående rörelseenergin och över 55 % av energin återgår till ditt steg. Mellanskiktet i sulan är av stötdämpande FlexStep®-material.

Sievi (52433)

Rek.pris 3113 kr ex. moms.

VARSELBYXA

Modern hantverksbyxa med stretchpaneler av CORDURA® och Coolmax®. Klass 2. Top Swede (236016)

Rek.pris 1099 kr ex. moms.

VADDERAD JACKA

Vind- och vattenavvisande med vaddering i mikrofiber. Perfekt för representation. Craft (1905983)

Rek.pris 720 kr ex. moms.

VIPER ROLLER S3

Hållbar och sportig skydds sko med BOA®-stängning och luftigt 3D-dry®-foder. FlexStep®-sulan garanterar utmärkt stötdämpning och tvålagerssula för bästa möjliga slitstyrka. Sievi (52125)

Rek.pris 2149 kr ex. moms.

30

JACKA COOL DOWN

Lättfodrad jacka i nylonkvalitet med kontrast i elastiskt och flexibelt tyg. Två sidfickor med passpoal.

OEKO-TEX®-certifierad.

Geyser (G21054)

Rek.pris 891 kr ex. moms.

VINTERJACKA AIRTECH

Vatten- och vindtät varseljacka i Airtech®-material med andasfunktion.

Vattenpelare 10 000 mm. OEKOTEX®-certifierad. Klass 3. Fristads (119626)

Rek.pris 2 599 kr ex. moms.

SKALJACKA GXP

Vatten- och vindtät skaljacka i GORE-TEX® med mycket hög andasfunktion, tejpade sömmar, reglerbar huva, förlängd rygg och dragsko i nederkant.

Vattenpelare 10 000 mm.

OEKO-TEX®-certifierad.

Fristads (131287)

Rek.pris 3 299 kr ex. moms.

LIGHT SPORT S3 EXALTER S3

Lätt skyddssko med ovandel i spaltläder. Med slitsula i PU och dubbla stötdämpande zoner i Ergothan®.

Jalas (3468A)

Rek.pris 1558 kr ex. moms.

Lätt premiumskyddssko med dubbla stötdämpande zoner i Poron® XRD® och sidomonterat BOA® Fit System.

Jalas (9965)

Rek.pris 2 079 kr ex. moms.

HANDSKE POWERFIT

Montagehandske i tunn nylonväv med mikrokapillär nitrilskumbeläggning. Sanitized®-behandlade för att förhindra bakterietillväxt. Granberg (114.0766)

Rek.pris 53 kr ex. moms.

NYHET!

VÄRMEHANDSKE

Tunn fingervante med värme som löper runt fingrarna. Med silikon för ett bättre grepp.

Avignon (1310)

Rek.pris 1516 kr ex. moms.

31

TALUS GTX LOW

Sportig skyddssko med ovandel i läder från LWG kombinerat med lätt mikrofiber. Med GORE-TEX®membran för god andnings förmåga, dämpande sula av PU och speed lacing. Solid Gear (SG61012)

Rek.pris 1899 kr ex. moms.

FORTS. WORKWEAR GUIDEN

TEGERA 7795

Vattentät och varmfodrad allroundhandske med getnarv i handflatan och ovandel i spandex. Thinsulate™-fodrad med specialdesignad tumme och förstärkta fingertoppar. För allroundarbeten.

Tegera (7795)

Rek.pris 224 kr ex. moms.

NYHET!

NYHET!

VARSELJACKA

Vind- och vattentät skaljacka med god andasfunktion och yttertyg i stretch. Klass 3. Durables (1007)

Rek.pris 1199 kr ex. moms.

REVOLUTION 2 GTX

Vattenavvisande skyddssko med ovandel i stretch och lätt CORDURA®. Med GORETEX® Stretch Technology för god passform och komfort, stabiliserande hälkappa samt inläggssula från OrthoLite®.

Solid Gear (SG76010)

Rek.pris 2 339 kr ex. moms.

REGNSET VARSEL

Regnset i varsel med svetsade sömmar, ventilation fram och bak samt reglerbart benslut. Vattenpelare 5 000 mm. Jacka klass 3, byxa klass 2.

Durables (1010)

Rek.pris 1199 kr ex. moms.

32

BYXA FLEXIWORK

Hantverksbyxa i smal passform av slitstarkt och elastiskt ripstop-material. 4-vägsstretch panel i grenen för förbättrad rörlighet och ventilation med dragkedja vid innerlåren. Med KneeGuard™-system, löstagbara hölsterfickor och stretch-CORDURA® vid knäna för mer rörlighet och hållbarhet. Snickers Workwear (6972) Rek.pris 1599 kr ex. moms.

SOFTSHELLJACKA

Vattentät arbetsjacka i stretchigt softshelltyg. Rörliga ärmar, heltejpade sömmar, vattentäta dragkedjor och avtagbar huva.

Snickers Workwear (1218) Rek.pris 1999 kr ex. moms.

ZENITH X

Högpresterande skydds hjälm med god passform och genomtänkta detaljer. Optimerad inre kärna med komposittyg i Hydrocool® fuktavvisande teknik. Komplett tillbehörsprogram samt 3 års garanti. Kask (2124664)

Rek.pris 1045 kr ex. moms.

JACKA MANCHESTER OXFORD VINTER S3

Vattentät och ventilerande Helly Tech®skaljacka i heltejpad konstruktion. Passar med flera isoleringsprodukter. Helly Hansen (71043)

Rek.pris 1399 kr ex. moms.

Skyddskänga med rymlig passform. Helly Tech® vattentätt membran, fleecefoder och Primaloft Gold-isolering. Helly Hansen (78404)

Rek.pris 2 099 kr ex. moms.

WIGGO SERVICEBYXA

Praktisk hybridbyxa i stretchig kvalitet. Dragkedjor försedda med zip-pullers i reflex samt reglerbar fotvidd. South West (1000375)

Rek.pris 899 kr ex. moms.

33
NYHET!

TRENDSPANING

I höst tittar vi lite extra på produkter med inbyggd cybersäkerhet, smart energiförbrukning och den nya Avatar-filmen. Kanske är du en av många som väljer att skaffa husdjur i år? Team Workwear har tagit pulsen på höstens trender inom prylar, kultur och livsstil.

1SÄKERHET

Allt fler produkter börjar säljas in med cybersäkerhet som säljargument och konkurrensfördel. Källa: teknikveckan.se

2FASTIGHETER

Längtar du till havet, karga landskap och fyrtorn? Då kan den skotska ön Pladdan bli din för 350 000 pund. Källa: vagabond.se

3ENERGI

Spara el genom att dra ur mobilladdare när de inte används, byt gamla lampor och använd vattenkokare. Källa: nordea.se

4CLEAN LABEL

Sex av tio konsumenter vill veta mer om det de äter. Ingredienser som känns igen känns tryggt och genuint. Källa: bakelssweden.se

FILM

5”Avatar: The Way of Water” utspelar sig mer än tio år efter den första filmen. Premiär 14 december. Källa: moviezine.se

6HUSDJUR

Husdjur kan göra underverk för hälsan. Effekten som de har på oss visar många fördelar enligt en ny studie. Källa: metromode.se

34

HANDLA ARBETSKLÄDER VIA DITT FÖRETAGS EGEN WEBBSHOP

Hos oss kan du öppna ditt företags egen unika webbshop. Få full koll på sortiment, beställning och kostnad. Du och dina kollegor kan enkelt och smidigt beställa era arbetskläder dygnet runt, vart som helst, i lugn och ro!

Ring eller besök din lokala Team Workwearbutik så får du hjälp med att komma igång med er nya kundunika webbshop.

DIN

PÅ ARBETSKLÄDER!

Team Workwear är Sveriges ledande medlemsdrivna kedja inom arbetskläder, personligt skydd och profilprodukter. Som en kedja bestående av fristående butiker kan vi erbjuda dig personlig service och smarta lösningar för dina specifika behov. Vi kan den lokala marknaden och hjälper dig hitta de bästa arbetskläderna för din verksamhet. Välkommen!

ARBOGA POPS P-O PERSSON AB AVESTA ENTRÉMATTAN AB BOLLNÄS 4SIGN BROBY JERÅ ARBETSSKYDD BROMÖLLA BRÖDERNA I BROMÖLLA

EMMABODA LINDAHLS YRKESKLÄDER AB

ENKÖPING JARLSTEDTSBOLAGET FLEN TOTAL SKYDD & UNDERHÅLL

GÄVLE 4SIGN GÖTEBORG JICON WORKS AB

KALIX PD ART

KARLSKRONA HEM OCH HANTVERK KRISTIANSTAD KRISTIANSTAD TEXTIL AB LANDSKRONA PL WORKWEAR AB

LULEÅ PD ART

MALMÖ W.O.R.X

MALUNG MORX YRKE & PROFIL AB

MJÖLBY 4SIGN

MORA SÅ PRODUKTER AB

MÖLNDAL JICON WORKS AB NACKA MT YRKESKLÄDER

NORRKÖPING NITAB NORRTÄLJE 4 WORK YRKESKLÄDER AB

NYNÄSHAMN SVEA YRKES & PROFILKLÄDER

OSBY KONTORSTEAMET

SKOGÅS MATTSSON KONTOR SKURUP ACTION OCH TREND AB

STENUNGSUND STENUNGSUNDS INDUSTRISAND STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB JÄRFÄLLA STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB SOLLENTUNA STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB SÄTRA

SUNDSVALL BACKMARKS AB

SÖDERHAMN SBS REKLAM AB

VARBERG EKDAHLS ARBETSKLÄDER ÄLMHULT FANHULTSTVÄTTEN AB ÖREBRO INDUSTRIHANDEL AB

RETURADRESS: TEAM WORKWEAR KEDJAN AB SEGELBÅTSVÄGEN 2 112 64 STOCKHOLM AVSÄNDARE: TEAM WORKWEAR KEDJAN AB, SEGELBÅTSVÄGEN 2, 112 64 STOCKHOLM TEAM WORKWEAR Segelbåtsvägen 2, 112 64 Stockholm 08-685 67 00 | info@teamworkwear.se | www.teamworkwear.se
LOKALA EXPERT
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.