Work & Wear nr. 2 - 2023

Page 1

Tema ARBETSMILJÖ

En tr yggare arbetsplats

Arbetsmiljöverket om att vända trenden

Den ofrivillige snickaren Victor Grankvists twist på familjetraditionen

YRKESKLÄDER | PROFILERING | STIL | SMARTA PRYLAR | TIPS | REPORTAGE | NR. 2 2023


LEDARE

TRYGGHET I TILLVARON Att känna att sin arbetsplats är en trygg och trevlig plats är en viktig del av livspusslet och en grogrund för personlig utveckling och trivsel i vardagen. I det här numret av Work & Wear har vi valt att fokusera extra på arbetsmiljö. En fråga som har och alltid kommer vara av stor vikt men som kanske är än viktigare i tider då omvärlden kan uppfattas som föränderlig och lite osäker. För många utav våra kunder och er läsare så handlar mycket av arbetsmiljöfrågorna om säkerhet. Något som är väldigt klokt och naturligt att tänka på i första hand när man jobbar inom bygg, anläggning eller industri med tanke på den mängd risker som man har inom dessa yrken. Så att regelverk, protokoll och policys kring arbetsplatsens säkerhet kommuniceras och efterlevs är såklart av yttersta vikt i arbetet för att alla ska få en så trygg och säker arbetsplats som möjligt. Men det är ju bara en del, om än en mycket viktig sådan, när det kommer till arbetsmiljö. Även psykologiska och sociala förhållanden är mycket viktiga för medarbetares välmående. Dessa aspekter är oftast inte lika tydliga och lätta att peka på såsom de säkerhetsmässiga. Det kan därav vara en god idé, om ni inte redan har gjort det, att ta fram och dokumentera en arbetsmiljöpolicy som utöver de fysiska och säkerhetsmässiga förhållandena även täcker in de psykologiska och sociala och deras respektive inverkar på arbetsmiljön. För att denna policy inte ska riskera att bli en skrivbordsprodukt så är det bra att sätta upp tydliga rutiner för att på ett systematiskt och löpande vis jobba med arbetsmiljön. För djupare och mer konkreta förslag kring hur arbetsmiljöarbetet kan bedrivas så kan artikeln med anläggningsföretaget Liljehammar Entreprenad AB på sidorna 4–5 och reportaget med Arbetsmiljöverket på sidorna 28–29 verkligen rekommenderas.

INNEHÅLL WORK & WEAR MAGASIN NR. 2 2023

04 MED SÄKERHETEN I FOKUS Liljehammar Entreprenad tar inga genvägar

06 KOLL PÅ ARBETSMILJÖARBETET Vad är viktigt att tänka på?

08 HABEGÄR Vinterns premiumprylar är här

10 TRIVSEL PÅ ARBETSPLATSEN Panelen tycker till

14 » FÖRST TÄNKTE JAG BARA: FAN VAD TÖNTIGT!« Victor Grankvist om att inspirera andra

18 HÖSTENS WORKWEAR Klädkombinationer att ta rygg på

28 TRYGGARE ARBETSPLATSER Kunskap och kommunikation

30 WORKWEARGUIDEN Spännande nyheter och gamla trotjänare

34 TRENDSPANING Koll på höstens trender

Trevlig läsning!

WORK & WEAR MAGASIN Produceras av Oh My i samarbete med Team Workwear. OMSLAGSFOTO Helly Hansen CHEFREDAKTÖR Johan Östling TEXT Team Workwear om inte annat anges TRYCK Exakta Print AB ADRESS Team Workwear Kedjan AB, Segelbåtsvägen 2, SE-112 64 Stockholm, +46 (0)8 685 67 00, info@teamworkwear.se HEMSIDA www.teamworkwear.se

JOHAN ÖSTLING CHEFREDAKTÖR, TEAM WORKWEAR

2

Vi reserverar oss för eventuella tryckfel eller slutförsäljning. Alla produkter i magasinet hittar du på www.teamworkwear.se. Alla priser exkl. moms.


SKALJACKA STRETCH 4881 GLS Art no 300453 – 544

Scout

your

style

fristads.com

Vem är du på jobbet? Hitta din stil bland våra höstnyheter. Du hittar dem hos Team WorkWear.


ARTIKEL

LILJEHAMMAR ENTREPRENAD TAR INGA GENVÄGAR TEXT: CECILIA BJÖRKLIN/DANIEL CEDERLUND FOTO: NIKLAS LILJEHAMMAR/ISTOCK

På en arbetsplats där människor och tunga maskiner samsas om utrymmet står arbetsmiljö och säkerhet ständigt i fokus. Liljehammar Entreprenad AB är en sådan arbetsplats. Vi träffade vd:n Niklas Liljehammar för att prata om hur de arbetar med arbetsmiljön inom företaget.

Liljehammar Entreprenad AB är ett mark- och anläggningsföretag i Nynäshamn där maskiner och människor jobbar sida vid sida. Och just tunga maskiner och rörelseenergierna de bidrar med skapar inte bara möjligheter, utan också risker att ha i beaktning ur ett säkerhetsperspektiv. – När det gäller personalens säkerhet är det viktigt att våra medarbetare har rätt skyddsutrustning och varselkläder när de arbetar, säkerheten kommer alltid först, berättar Niklas Liljehammar.

4

För att kunna ratta maskinerna och sköta arbetsuppgifterna på ett säkert sätt är utbildning en viktig del i jobbet med att undvika arbetsplatsolyckor. Bland annat inom områden som arbete på väg, heta arbeten, YKB (yrkeskompetensbevis) och maskinförarutbildning. Och för att kunna erbjuda nödvändiga utbildningar till sin personal har Liljehammar Entreprenad gått samman med flera andra företag i Nynäshamn. Förutom den fysiska arbetsmiljön är också policys och värdegrundsarbeten en viktig del i att bygga en god arbetsplatsmiljö på Liljehammar Entreprenad. – Vi har kommit väldigt långt i vårt arbete kring personalens hälsa. Ingen ska behöva må dåligt under en arbetsdag – varken fysiskt eller psykiskt. Det är något jag är stolt över, att vi kan prata om den psykiska hälsan lättsamt och att våra medarbetare känner att de kan lyfta saker med oss, säger Niklas Liljehammar. Just inom entreprenadbranschen är säkerhetsrutiner väldigt viktiga. Och då varje arbetsplats är unik, startar alltid varje nytt projekt med ett uppstartsmöte inför entreprenaden. Där går man igenom vad för skyddsutrustning som behövs, identifierar potentiella utmaningar och planerar arbetsdagarna i detalj. Det säkerställer att alla har full koll på hur den aktuella


entreprenaden kommer att utföras och under vilka förutsättningar. Och då arbetsmiljön kan skilja sig så mycket från ett uppdrag till ett annat är det viktigt att hela tiden utveckla sitt arbete kring arbetsmiljöfrågor och hålla sig uppdaterad kring branschens utveckling berättar Niklas Liljehammar. – Vi behöver uppfylla de krav som ställs idag och för att göra det samlar vi information genom de utbildningar vi går och håller oss uppdaterad genom exempelvis arbetsmiljöverket och de utbildningsföretag som finns, säger han.

NIKLAS BÄSTA TIPS TILL DIG! Mitt tips är att ta reda på vad för arbetsmiljö det är du ska arbeta i och hur omgivningen ser ut. Det kan vara stor skillnad från arbetsplats till arbetsplats och det är viktigt att prata igenom förutsättningarna med arbetsledaren när man kommer till en ny arbetsplats för första gången. Ett annat bra tips kring just skyddsutrustning och arbetskläder är att hitta en bra leverantör som du kan ha en bra dialog med. Vi handlar från Svea Yrkes & Profilkläder som är en medlem i Team Workwear.

5


PRODUKTFAKTA

HAR DU STENKOLL PÅ ERT

ARBETSMILJÖARBETE? Att ha en plan eller policy kring företagets arbetsmiljöarbete är en stor fråga på alla moderna arbetsplatser. Oavsett om ni är små eller stora förtjänar och förväntar sig dina medarbetare struktur, säkerhet och välmående på jobbet. Men, vad är viktigt att tänka på då? Vi har satt ihop en checklista som både du som arbetsledare eller anställd kan ha nytta av och säkerställa att er arbetsmiljö är så bra och trygg som möjligt.

SKYDDSRONDER

ÅTERSAMLINGSPLATS

Besluta hur ofta skyddsronder behöver genomföras, vem som har ansvar och vilka som ska delta.

Bestäm en plats som fungerar som återsamlingsplats om till exempel en brand bryter ut.

Alla risker ska dokumenteras, bedömas och åtgärdas.

Bestäm i er arbetsmiljöplan hur ofta ni ska ha praktiska övningar, för att personalen ska veta vad de ska göra vid en händelse.

Ta fram en rutin för hur ni kommunicerar resultatet av skyddsronderna till alla medarbetare. OLYCKOR OCH RISKOBSERVATIONER

INTRODUKTION FÖR NY PERSONAL

Besluta hur avvikelser i arbetsmiljön ska rapporteras, utredas, åtgärdas och följas upp.

Introduktion med varje nyanställd gällande arbetsmiljö och säkerhet.

Se till att rapporterna sparas på ett sätt så att de kan användas som grund för uppföljningen av arbetsmiljöarbetet.

Gå igenom vilka ordnings- och skyddsregler som gäller. Berätta hur riskerna på arbetsplatsen ska kommuniceras.

KRIS OCH FÖRSTA HJÄLPEN

Ha en manual med viktig information till era nyanställda, som de kan läsa efter introduktionen.

Sätt upp tydliga rutiner för hur olyckor och andra krissituationer ska hanteras. Säkerställ att första hjälpen-utrustningen som köps in är anpassad för de risker som finns på just er arbetsplats. Utbilda er personal i första hjälpen för att ha personer på plats som kan rycka in.

6

Färska upp minnet på medarbetarna då och då så de inte glömmer bort samlingsplatsen.


M AKE A PE R F EC T M ATC H I kollektionen The Mix Concept från South West, hittar du snygga och hållbara plagg, som är designade för att fungera bra tillsammans och stärka företagsidentiteten. Välj fritt bland skaljackor, parkas, lättviktsjackor, lättviktsvästar, fleecejackor och byxor!

www.bastadgruppen.com


HABEGÄR

KNEGA I KOMFORT Jacka med Primaloft™-foder och isolering i återvunnen polyester. Softshell-material i utvalda områden, YKK®dragkedja fram med hakskydd och hög krage med insida av borstad fleece. Justerbara muddar och ledade ärmar för optimal rörelsefrihet. Förlängd rygg för extra komfort och justerbar nederkant med elastisk dragsko. Med dekorerad dragkedja, reflexdetaljer, bröstficka och handfickor. Helly Hansen (73233) Rek.pris 1 899 kr ex. moms.

NYHET!

8

LAGER PÅ LAGER

OÖMMA TÅR

Underställströja i Lifa® Stay Warm Technology och merinoull. Avlägsnar svett och håller dig varm. Med halv YKK®-dragkedja fram och flatlock-sömmar för komfort. Helly Hansen (75107) Rek.pris 849 kr ex. moms.

Skyddssko i Runner Rollers-konstruktion med ovanmaterial av PU-belagt läder och textil. Med FlexStep®-sula för utmärkt stötdämpning, dyna av PORON® och BOA® Fit System. Sievi (52308) Rek.pris 2 573 kr ex. moms.

SECOND SKIN

VISUELL VÄRME

Anatomiskt utformad tunn handske av nylon med smidig skummad doppning av slitstark nitril och PU. Vatten- och oljeavvisande innerhand. För precisionsarbete. Tegera (8801R) Rek.pris 47 kr ex. moms.

Fodrad vinterjacka i varsel med bröstfickor, innerficka och framfickor med dragkedja. Löstagbar huva med reglerbar snodd och reglerbart ärmslut. Klass 3. Durables (1005) Rek.pris 1 399 kr ex. moms.


VINTERNS PREMIUMPRYLAR ÄR HÄR Med vintersäsongen på ingång är det som vanligt hög tid att se över jobbgarderoben. Inför årets kallare månader har vi samlat ett gäng nyheter och några trotjänare i vårt sortiment för en varmare, bekvämare och bättre arbetsvardag. Här är våra bästa premiumtips för dig som bara nöjer dig med det bästa på jobbet.

NYHET!

FULLÄNDAD FLEECE

EN VÄN I REGN

Klassisk fleecejacka som passar både som ytterplagg eller som värmande mellanlager. Förlängd rygg, tumgrepp och dragkedja. OEKO-TEX®-certifierad. Fristads (117872) Rek.pris 599 kr ex. moms.

Vattentät skaljacka av vindtätt Airtech®-material med tejpade sömmar och andasfunktion. Vattenpelare 10.000 mm. OEKO-TEX®-certifierad. Fristads (300859) Rek.pris 2 299 kr ex. moms.

LUREN I LURARNA

SKÖNT SKYDD

Hörselskydd med uppdaterad VOXfunktion, medhörning och Bluetooth® för kommunikation genom mobil eller komradio. Upp till 45 timmars drifttid med larm för låg batterinivå. 3M (2109740) Rek.pris 7 695 kr ex. moms.

Mjuk, stabil och vattenavvisande skyddssko som är bekväm att bära en hel arbetsdag. Med BOA® Fit System och den stötdämpande sulan TIO (Three In One). Jalas (2028) Rek.pris 3 258 kr ex. moms.

NYHET!

NYHET!

BRA BRALLOR

BÄST I VÄST

Slitstark och stretchig hantverksbyxa med integrerade Capsulized® knäskydd som är maskintvättbara. Smal passform, förstärkningar i CORDURA® och integrerat bälte med Duraflex®-spänne. Snickers (6590) Rek.pris 1 649 kr ex. moms.

Mångsidig väst för arbeten i olika temperaturer. Axlar och överkropp har REPREVE®-vaddering för värme och vindskydd, plaggets nedre del består av elastiskt och ventilerande trikåtyg. Snickers (4902) Rek.pris 1 129 kr ex. moms. 9


PANELEN

»ARBETSMILJÖ KAN BETYDA OLIKA SAKER« TEXT: CECILIA BJÖRKLIN

Vi frågade det här numrets panel om vad de behöver för att trivas på sin arbetsplats och hur de hjälper till att skapa god stämning på arbetet.

Vad behöver du för att trivas på din arbetsplats? Goda arbetskamrater, roliga utmaningar och bra stämning på arbetsplatsen mellan arbetskamraterna. Är det ett glatt gäng som driver åt samma håll så krävs det inte mycket mer. Vad gör du för att dina kollegor ska trivas på er arbetsplats? Jag försöker bidra med bra stämning och energi som jag själv vill ha på en arbetsplats. Frank Erestam Nerikes Markplanering Kund till Industrihandel i Örebro

Vad tänker du när du hör ordet arbetsmiljö? Miljön som man vistas i där man bedriver sitt arbete, oavsett om det är på kontor eller ett bygge.

Vad behöver du för att trivas på din arbetsplats? Bra arbetskamrater och att det är högt i tak där vi kan prata om allt. Det ska vara god stämning under arbetsdagen. Vad gör du för att dina kollegor ska trivas på er arbetsplats? Jag är lyhörd och lyssnar på mina kollegor, jag tar till mig det dom säger och försöker förbättra det dom inte tycker är bra.

Magnus Bohman Grytnäs Gräv AB Kund till Entrémattan i Avesta

Vad tänker du när du hör ordet arbetsmiljö? Att vi har rätt skyddsutrustningar och informerar personal om risker, är hur jag ser det. Vad behöver du för att trivas på din arbetsplats? Framförallt god kamratskap, men också bra kollegor och ordning och reda tycker jag är viktigt. Vad gör du för att dina kollegor ska trivas på er arbetsplats? Jag försöker vara lättsam, trevlig och hjälpsam mot mina kollegor. Lätta upp stämningen. Mikael Lind Järletoft Bygger AB Kund till Jerå Arbetsskydd i Osby

10

Vad tänker du när du hör ordet arbetsmiljö? Att det ska vara en bra arbetsmiljö, man ska inte utsätta sig för risker och hålla ordning där man arbetar. Jag tror alla mår bra av att ha ordning på sin arbetsplats.


VÄLKOMMEN SLASK OCH SNÖ

Tack vare vårt nordiska klimat vet vi vad som krävs för att klara kylan. Vi vet hur man håller sig varm och behaglig under en hel arbetsdag, oavsett om vädret är lite kyligt eller bitande kallt.

TEGERA® 7798 DYNAMIC STRENGTH

TEGERA® 7795 DYNAMIC STRENGTH

JALAS® EXALTER 9968 GTX

ejendals.com

JALAS® HEAVY DUTY 1398 WINTER GTX


ARTIKEL

APPAR FÖR EN BÄTTRE ARBETSMILJÖ Vill du få bättre koll på företagets arbetsmiljö – direkt i mobilen? Vi har samlat sex appar som gör det lättare att skapa en bättre, roligare och tryggare arbetsplats. Det här är våra favoritappar när det kommer till just arbetsmiljö.

12

TEMPEN Ta pulsen på medarbetarna

TEAM WORKWEAR Vår butik i en app

SLACK Ett smidigt sätt att kommunicera

Med Tempen kan du som arbetsgivare få en löpande översikt på arbetsklimatet på ditt företag. Medarbetarna reflekterar på daglig basis hur arbetsdagen varit och ger en fingervisning hur individen och kollektivet mår. Tempen hjälper dig att se negativa trender i god tid och en chans att agera på dem innan problemet växer sig för stort.

Som kund hos oss någon av våra butiker kan du enkelt få tillgång till er unika webbshop i Team Workwear-appen. Där beställer du och dina kollegor arbetskläder när som helst och var som helst. Ring eller besök din lokala Team Workwear-butik så får du hjälp med att komma igång med appen och er kundunika webbshop. Appen är gratis.

På Slack samlar du teamets kommunikation på ett och samma ställe, och på så sätt effektivisera ert arbete, oavsett om du tillhör ett stort eller litet företag. Du kan både skriva privata meddelanden med medarbetare eller sätta ihop arbetsgrupper för specifika projekt. Äntligen ett sätt att undvika att information trillar mellan stolarna, vilket inte är helt ovanligt när ett företag använder flera olika kommunikationsvägar.

FÖRSTA HJÄLPEN När olyckan är framme

BULLER Få koll på ljudvolymen

LJUS Arbeta i rätt ljus

Tyvärr är olyckor på byggarbetsplatser än idag allt för vanliga. I Röda Korsets app Första hjälpen får du information om vad du kan göra innan ambulanspersonal är på plats, eller att proaktivt lära dig första hjälpens grunder. Appen är gratis.

Med Buller kan du använda din mobil som decibelmätare. Det är Arbetsmiljöverket som ligger bakom den kostnadsfria appen som berättar om ljudnivån på arbetsplatsen. Du hittar också nyttig information om buller samt om de lagar och regler som gäller på arbetsplatser.

Att arbeta i dålig belysning är skadligt, vare sig ljuset är för svagt eller för starkt. För att kontrollera att du arbetar eller vistas i tillräckligt bra ljus har Arbetsmiljöverket skapat gratis-appen Ljus. En app som på ett enkelt sätt hjälper dig att mäta ljusnivåerna och uppskatta luxvärdet.


Nyh

et!

Runner Roller TR+ S3 Storlek 35–48 CTC

Nordeuropas största skotillverkare Sievi AB • Kristallen • 754 50 Uppsala Tel 018-20 02 20 E-mail: info.se@sievi.com • sievi.com

Runner Rollers metallfria konstruktion består av komposittåhätta som isolerar bra mot både värme och kyla samt spiktrampskydd av textilmaterial. Marknadens bästa grepp året runt med friktionssulan TractionPro®. Den moderna sulkonstruktionen med utmärkt stötupptagning ökar komforten och stödjer foten.


ARTIKEL

FAKTA Namn: Victor Grankvist Gör: Allt! Bygger, målar, snickrar möbler, poddar, filmar och projektleder. Familj: Bor med min hustru och sex barn mellan två månader och 14 år gamla i Nässjö. Har ett hus från 1923 där jag oftast har något projekt i gång. Jag tror att det kan finnas en diagnos att hitta i mitt behov av att hela tiden göra saker. Aktuell: Helly Hansen-ambassadör som driver podd och diverse affärsprojekt. Bästa råd till hemmasnickaren: Våga testa nytt och fråga! Har man ingen egen snickarkontakt så kan man gladeligen slänga ut en fråga till oss ”insta-snickare”.


»FÖRST TÄNKTE JAG BARA: FAN VAD TÖNTIGT!« TEXT: DANIEL CEDERLUND FOTO: HELLY HANSEN

Han har kallats ”Lill-Ernst” och ytskiktsninja. Två epitet som skulle kunna vara en delförklaring till att Victor Grankvist blivit en populär Instagram-profil. Vi fick ett snack med snickarinfluencern som vill inspirera hemmasnickare och bidra till en mer hållbar bransch. – Miljöfrågan är viktig för mig och borde vara för alla, säger han.

Att Victor Grankvist hamnade på snickarspåret var ingen större skräll. Med tre generationer möbelsnickare att brås på var det mer eller mindre manusskrivet att han skulle gå samma väg som sina förfäder, även om han till en början tänkte att det var en trend som skulle brytas med honom. – Det var väl egentligen inte alls vad jag hade tänkt, men jag formades nog mer av familj och gener än jag själv förstod där och då. Så det blev så att jag gick träteknisk linje på gymnasiet trots allt. Jag har alltid gillat att skapa med händerna så när jag tänker tillbaka på det så var det nästan dumt att tro att det skulle bli något annat än just snickeri, säger han.

Men även om Victor Grankvist på ett tydligt sätt gått i samma fotspår som sin far, farfar, och farfars far så har han i allra högsta grad satt sitt personliga avtryck på snickarkarriären. Förutom att rodda ett eget snickeri gör han också konsultjobb, driver podden Snicksnack med kollegan Martin Johansson och har ett inspirerande Instagram-konto med drygt 80 000 följare. Och allt började med påtryckningar från hans fru. – Hon visade mig en video med Oskar Boström som gör ”Oskar snickrar” och sa att hon tyckte att jag borde göra något liknande. Först tänkte jag bara ”fan vad töntigt!”. Men när det väl sjönk in så kändes det som en bra idé, och det dröjde inte länge innan jag startade både firman och Instagram-kontot, säger han. DET LÅTER SOM EN GANSKA STOR APPARAT ATT SJÖSÄTTA ALLT PÅ SAMMA GÅNG?

– Det var tufft i början. Du måste vara ganska ihärdig och verkligen mata på och pumpa ut material för att se någon typ av resultat. Men jag märkte snabbt vikten av att omge sig med likasinnade, som till exempel Oskar, för att peppa, tipsa och utveckla varandra i vår lilla klick. Utan den gemenskapen som skapades mellan oss är det inte säkert att det hade slutat här. PÅ VILKET SÄTT HAR DET STÖDET PÅVERKAT VEM DU ÄR IDAG?

– Nej men jag har en lite mer avslappnad inställning till hantverket. Tolka mig rätt, jag slarvar inte när jag jobbar, tvärt om. Men jag har lärt mig att lägga tid och energi där den behövs som mest. Att resa en stomme kräver inte millimeterprecision, det är 15


Som egenföretagare och snickarinfluencer blir också arbetsmiljöfrågorna lite speciella då han oftast jobbar ensam. Men med en kanal som når så många snickeriintresserade känner han ett ansvar att följa konstens alla regler och ge bra råd. – Säg att jag ska riva en vägg. Då är det viktigt att jag använder en såg som inte gör att du får en massa skakningar som kan leda till skador. Så på det sättet har nog influencerdelen i mitt jobb gjort att jag jobbar bättre med arbetsmiljö än jag hade gjort utan. För jag tror många egenföretagare kan skriva under på att när man är solo – då kör man bara, säger Victor Grankvist. TILL SIST, VAD HAR DU FÖR VISIONER ELLER DRÖMMAR MED KARRIÄREN?

liksom inte det sixtinska kapellet som ska resas. Och det är något jag anammat själv och kanske framför allt vill belysa på Instagram för att fler ska vilja och våga snickra själva. Och det är inte bara den aspekten av Victor Grankvists infallsvinklar som förändrats. Han verkar i en bransch som han betecknar som konservativ och ganska trögrörlig. – Sedan jag började har branschen gått mer och mer mot hållbart byggande snarare än att allt ska göras så resurssnålt och snabbt som möjligt. Miljöfrågor är viktiga för mig och borde vara för alla. Det görs mycket bra på området, men vi kan göra mer. Det finns en typ av kartellbildning bland de stora återförsäljarna som sätter käppar i hjulen för mindre företag. Företag som vill ta ansvar för miljön genom att ta fram bättre lösningar, men faller på att storföretagen pressar sina priser. Där behöver vi ta ett gemensamt ansvar och inte bara tänka pengar. I ett hållbart samhälle måste vi bygga saker som håller för 100 år snarare än 25 år. Det är vårt ansvar i den stora bilden. DU HAR FÅTT EPITETET ”YTSKIKTSNINJA”. HUR BLEV DET SÅ?

– Det var faktiskt Oskar som myntade det och jag svalde det med hull och hår, haha. Det korta svaret är att jag älskar att jobba med ytskikt och framför allt min kärlek till att spackla. Jag är så jävla grym på att spackla! Och det är väl för att jag gjort de 10 000 timmarna. Det började med att jag ville slipa så lite som möjligt efter spackling och det är en tävling med mig själv som pågår än idag. 16

– Även om jag är en del av ett nytt format som tar tittare från gammel-tv så hade det varit kul att få vara en del av en riktig produktion i tv-rutan. Många skriver till mig att jag är en ”lill-Ernst” och har en approach som ofta är så positiv att jag tror man antingen hatar eller älskar mig på samma sätt som jag kan tänka mig att Ernst har det, haha. Men också att jag vill vara en stark röst i en bransch i förändring och bidra till ett mer hållbart byggande.

3

SAKER JAG INTE KLARAR MIG UTAN PÅ JOBBET: 1. Skruvdragaren. 2. Arbetsbyxor för säsong från Helly Hansen med avtagbara fickor! 3. Tumstock. Den letar jag efter även när jag inte jobbar.


ISOLERANDE Varje arbetsdag under många års tid har vi träffat våra kunder och lyhört lyssnat för att på djupet förstå deras behov, utmaningar och önskemål. Resultatet har blivit slitstarka och tidlösa produkter - Durables. Durables vinterjacka hittar du här

Kvalitativa basprodukter med yrkesproffsens behov i fokus.


MODE

HÖSTENS WORKWEAR Vem har sagt att funktionskläder inte kan vara snygga? Idag har vi kikat närmare på höstens trender och bjuder på några inspirerande klädkombinationer att ta rygg på inför vinterns inträde.

FOTOGRAF AUGUST DELLERT MODELLER MOA SANDBERG & SEBASTIAN AXVRET STYLING CECILIA BJÖRKLIN HÅR & MAKEUP ANAYA SYLWANDER ALLA PRISER EXKL. MOMS. VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA TRYCKFEL.


Back in black Han Vinterjacka Fristads (300857) 2 499 kr T-shirt Cottover (1410 08) 169 kr Hon Fleecejacka Fristads (117872) 599 kr Pikétröja Cottover (141005) 319 kr Montagehandske Granberg (114.0 766) 53 kr

19


Höstens färger Hoodie Helly Hansen (79197) 1 099 kr T-shirt Tee Jays (450) 160 kr Montagehandske Granberg (100 .0480) 28 kr Hantverksbyxa Helly Hansen (77550) 1 699 kr Skyddssko Helly Hansen (78382) 2 249 kr


Lysande Hon Varseljacka Helly Hansen (71392) 2 649 kr Montagehandske Granberg (107.42 01) 56 kr Varselbyxa Helly Hansen (77471) 1 799 kr Skyddssko Helly Hansen (78350) 2 249 kr Han Varseljacka Helly Hansen (71392) 2 649 kr Syntethandske Tegera (883A) 47 kr Varselbyxa Helly Hansen (77500) 2 099 kr Skyddssko Helly Hansen (78382) 2 249 kr

21


Stick ut Hon Varseljacka Snickers Workwear (8134) 1 499 kr T-shirt Cottover (141019) 249 kr Montagehandske Granberg (100 .0480) 28 kr Varselbyxa Snickers Workwear (6234) 1 129 kr Skyddssko Sievi (52821) 2 778 kr Han Varseljacka Snickers Workwear (8134) 1 499 kr Läderhandske Tegera (511) 61 kr Varselbyxa Snickers Workwear (6943) 1 799 kr Skyddssko Sievi (52125) 2 294 kr


Matchande Han Arbetsjacka Snickers Workwear (1102) 2 285 kr Arbetshandske Tegera (8801R) 47 kr Hantverksbyxa Snickers Workwear (6271) 1 495 kr Skyddssko Solid Gear (SG76010) 2 545 kr Hon Arbetsjacka Snickers Workwear (1127) 2 285 kr T-shirt Cottover (141019) 249 kr Montagehandske Granberg (114.0766) 53 kr Hantverksbyxa Snickers Workwear (6972) 1 729 kr Skyddssko Solid Gear (SG80006) 2 859 kr

23


Stilrent Skaljacka Fristads (300859) 2 299 kr Pikétröja Cottover (141006) 319 kr Syntethandske Tegera (883A) 47 kr Hantverksbyxa Fristads (12 9487) 2 199 kr Skyddssko Sievi (52433) 3 460 kr


Ljus i mörker Han Varseljacka Fristads (119626) 2 799 kr Läderhandske Tegera (114) 96 kr Varselbyxa Fristads (134188) 1 999 kr Skyddssko Sievi (52308) 2 573 kr Hon Varseljacka Fristads (127663) 2 499 kr Montagehandske Granberg (107.4201) 56 kr Varselbyxa Fristads (127736) 1 699 kr Skyddssko Jalas (9968) 3 285 kr

25


Kamouflagegrön Hood Craft (1910620) 720 kr Pikétröja Tee Jays (1405) 315 kr Montagehandske Granberg (100 .0480) 28 kr Servicebyxa South West (1000375) 919 kr Löparsko Craft (1912183) 1 280 kr


För jobb eller fritid Hon Jacka Craft (1910 391) 880 kr T-shirt Cottover (141019) 249 kr Arbetshandske Tegera (8801R) 47 kr Servicebyxa South West (1000376) 919 kr Sportbag Derby of Sweden (158828) 399 kr Löparsko Craft (1908264) 1 120 kr Han Jacka Geyser (G21054) 945 kr Montagehandske Granberg (114.0766) 53 kr Servicebyxa South West (1000375) 919 kr Ryggsäck Derby of Sweden (158827) 399 kr Löparsko Craft (1912183) 1 280 kr

27


ARTIKEL

ÖKAD KUNSKAP SKA GE TRYGGARE ARBETSPLATSER TEXT: DANIEL CEDERLUND FOTO: ISTOCK

Ingen ska behöva dö på jobbet. Men faktum är att 20 personer omkom på sina arbetsplatser bara under första halvan av 2023. För att vända trenden krävs bättre kunskap och kommunikation, enligt Emil Gustafsson på Arbetsmiljöverket.

Ingen ska behöva skadas, bli sjuk eller förolyckas på sin arbetsplats. Med det mantrat i ryggen tog regeringen fram en arbetsmiljöstrategi 2019, och i sin tur använde Arbetsmiljöverket strategin som en språngbräda för en nollvision mot dödsfall på arbetsplatser. Bygg är den bransch som är hårdast drabbad av olyckor med dödlig utgång. Emil Gustafsson är inspektör på Arbetsmiljöverket och jobbar främst mot just byggbranschen. – Jag har besökt mängder av byggarbetsplatser och upplever att olyckor ofta är ett resultat av otydlighet och brist på riskbedömningar och bristande uppfölj28

ning. Som entreprenör måste du helt enkelt ha en levande dialog om risker i arbetet, våga ställa krav på allt från medarbetare och chefer till underentreprenörer. Man måste våga vara lite obekväm, det är trots allt viktigare att skapa en säker arbetsplats än att försöka undvika konflikter, säger han. SOM ARBETSLEDARE, HUR SKAPAR JAG EN TRYGG OCH SÄKER ARBETSMILJÖ?

– Du behöver rätt kunskap. Kunskap som står i paritet med uppdragets omfattning för att kunna säkerställa just säkerheten. Sedan, återigen, kommunikation. I de här frågorna pratar vi faktiskt om människoliv, dina kollegors liv. För att skapa en bra och trygg arbetsmiljö behöver du våga vara lite obekväm, det tåls att upprepas. HUR ÅTGÄRDAR MAN DEN BRISTANDE KOMMUNIKATIONEN?

– Det måste finnas ett krav på kunskap om systematiskt arbetsmiljöarbete och de risker som finns på arbetsplatsen. Även om arbetsgivaren är den ytterst ansvarige så är det viktigt att alla medarbetares kunskap blir större i de här frågorna. Att människor blir sjuka, skadar sig eller omkommer beror i stort sett uteslutande på bristande kunskap och slarv. Det finns redan idag kunskapskrav inom olika sektorer, men


det är ganska sällan det kravet preciseras tydligt nog. Där finns ett jobb att göra. Vi har en ny byggföreskrift på Arbetsmiljöverket som från den 1 januari 2025 kommer innebära en hel del nyheter för oss som myndighet och som innebär att vi snart kommer att kunna ställa högre krav på byggsektorn framöver. VAD ÄR DE STÖRSTA FARORNA PÅ ETT BYGGE?

– När jag är på plats som inspektör tittar vi alltid extra noga på rörelseenergierna. Var är det mycket folk i rörelse? Var finns tunga, rörliga maskiner? Hur ser lyftanordningarna ut? Kombinationen av rörelseenergi

och ofta bristfälligt utrymme är de tydligaste riskzonerna som kräver extra uppmärksamhet. VAD SKULLE DU VILJA FÖRMEDLA TILL ARBETSLEDARE DÄR UTE?

– Att om du är ansvarig och har funderingar kopplade till arbetsmiljöfrågor: gå in på vår sajt. Där hittar du riskbedömningsmallar och annan bra information kopplat till arbetsmiljö och säkerhet. Prevent har en bra hemsida med tips och arbetsmiljöverktyg och där du kan läsa på också. Skaffa kunskap och våga kommunicera om risker i vardagen! 29


WORKWEAR GUIDEN Populära produkter, spännande nyheter och gamla trotjänare. Nu kan du kitta dig med Team Workwear-medarbetarnas egna favoritprodukter. Höst- och vintersäsongen 2023/24 börjar här!

NYHET!

VAPOR 3 GTX HIGH Vinterkänga med överdel av LWG-läder och textil samt innersula från OrthoLite®. Med GORE-TEX® vinterfoder och membran för isolering, mellansula i ETPU med energiåtergivning och dämpning samt nyutvecklad Vibram® Traction yttersula i vinteranpassat gummi för bra fäste. Med BOA® Fit System. Solid Gear (SG80015) Rek.pris 3 499 kr ex. moms.

TEGERA 883A Hudvänlig Lycra®-handske med doppning av slitstark nitril. För precisionsarbete. Tegera (883A) Rek.pris 47 kr ex. moms.

JACKA DEXTER Vind- och vattenavvisande skaljacka med tejpade sömmar och vattentät dragkedja framtill med praktisk reflexdetalj. Jackan är mjuk och följsam i mekanisk stretch med foder av polyester. Finns även i dammodell. South West (1000373) Rek.pris 999 kr ex. moms. 30

REVOLUTION 2 GTX Vattentät skyddssko med ovandel i CORDURA® och stretch. GORE-TEX® Stretch Technology för god passform och komfort samt inläggssula från OrthoLite®. Solid Gear (SG76010) Rek.pris 2 545 kr ex. moms.


HANTVERKSBYXA STRETCH

TRÖJA ASHLAND

Smidig hantverksbyxa i lättviktsmaterial med 4-vägsstretch och invändig resår i midjan. Slitstarkt ripstop-material med 4-vägsstretch fram och bak samt på knäfickor. Finns även i dammodell. OEKO-TEX®-certifierade. Fristads (133443) Rek.pris 1 499 kr ex. moms.

Finstickad tröja i 100 % bomull med rund hals och ribbstickning i nederkant och ärmslut. Finns i flera färger och i dammodell. Texet (2112512) Rek.pris 649 kr ex. moms.

NYHET!

JACKA AIRTECH Vattentät vinterjacka av vindtätt Airtech®-material med tejpade sömmar och andasfunktion. Mjukt quiltat foder, praktiska fickor, fleecefodrad krage samt avtagbar och reglerbar huva. Vattenpelare 10 000 mm. OEKO-TEX®-certifierad. Fristads (300857) Rek.pris 2 499 kr ex. moms.

HOODIE Sweatshirt av bomull och polyester med hood och stor ficka fram. Dubbla sömmar på ärmmuddar samt midja. Finns även i dammodell. Tee Jays (5430) Rek.pris 470 kr ex. moms.

COBRA 2 ROLLER+ S3

ALASKA ROLLER+ S3

DR.PONG

Skyddssko med friktionssula TractionPro, elasticitetselementet FlexEnergy® och sidoplacerad BOA®-stängning. Sievi (52301) Rek.pris 2 806 kr ex. moms.

Skyddskänga med Sievi TractionPro® friktionssula och värmeisoleringen PrimaLoft®. Med BOA® Fit System. Sievi (52433) Rek.pris 3 460 kr ex. moms.

Portabelt pingisset med utdragbart nät som gör det enkelt att snabbt rigga för en pingismatch på valfritt bord. Fatazz (FA1047) Rek.pris 440 kr ex. moms. 31


FORTS. WORKWEAR GUIDEN

CHELSEA EVO BRZ Hantverksbyxa i lättviktsmaterial med 4-vägsstretch, mekanisk ventilering och förstärkningar i CORDURA® samt justerbar benlängd och benslut med tryckknapp. Format midjeband för ökad komfort, förböjda knän för optimal rörlighet och bred bälteskanal bak för extra stabilitet och styrka. OEKO-TEX®-godkänt material och bluesign®-godkänd produkt. Helly Hansen (77550) Rek.pris 1 649 kr ex. moms.

VARSELBYXA ICU Hantverksbyxa i modern passform med 4-vägsstretch, förstärkningar i CORDURA® och avtagbara spikfickor. Klass 1. Helly Hansen (77471) Rek.pris 1 699 kr ex. moms.

NYHET!

32

VARSEL SWEATSHIRT

SKYDDSHJÄLM

UNDERSTÄLL CORE

Sweatshirt i varsel med krage och hel dragkedja. Reflexer i stretch. Mudd i nederkant och ärmslut. Klass 3. Durables (1004) Rek.pris 639 kr ex. moms.

Ventilerad hjälm med mesh, Ergo Fit System, yttre skal i HD Polypropylen och inre skal i HD Polysteren. Kask (2147645) Rek.pris 849 kr ex. moms.

Underställ av funktionell trikå med borstad insida för extra värme och platta sömmar. Finns även i dammodell. Craft (1909709) Rek.pris 560 kr ex. moms.


EXALTER GTX Vattentät och ventilerande skyddskänga med GORE-TEX®. Ovandelen består av skyddande narvläder och textil för både stöd och skydd. Kängan är isolerad med high grip Vibram® Nitril rubber yttersula för bra grepp och Ergothan® stötdämpningssystem. Med BOA® Fit System. Jalas (9998) Rek.pris 4 394 kr ex. moms.

ZIPTRÖJA Tröja med hel dragkedja och kedjeskydd samt reflex för förhöjd synbarhet. Två framfickor med dragkedja samt telefonficka. Elastisk i nederkant och ärmslut. Top Swede (275029005) Rek.pris 541 kr ex. moms.

HANTVERKSBYXA Arbetsbyxa i fullstretch med CORDURA®-förstärkta KneeGuard™-fickor för extra skydd. Snickers (6241) Rek.pris 1 139 kr ex. moms.

BYXA FLEXIWORK

EXALTER

HEAT SECONDSKIN

Lätt, ventilerande och stretchig byxa med CORDURA®-förstärkningar och KneeGuard™-system. Snickers (6902) Rek.pris 1 739 kr ex. moms.

Lätt premiumskyddssko med dubbla stötdämpande zoner i Poron® XRD® och sidomonterat BOA® Fit System. Jalas (9965) Rek.pris 2 657 kr ex. moms.

Värmeväst av elastisk spandex med fem värmefält fördelat på fram- och baksida. Tål maskintvätt. Powerbank ingår. Avignon (1411) Rek.pris 1 756 kr ex. moms. 33


TRENDSPANING Vi har återigen stuckit upp ett fuktat Team Workwear-pekfinger i luften för att känna åt vilket håll trendvindarna blåser. Och den här gången skjuter vi brett. Från arbetsmiljöregler och vikten av pengar, till drömklockor och att det äntligen verkar dags att messa från 10 000 meters höjd.

1

2

Reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, ställer krav på hur arbetsmiljöarbetet ska organiseras. Källa: av.se

Ny modell i Cartiers exklusiva och kraftigt limiterade Privé-kollektion med pris från 367 000 kr. Källa: cafe.se

3

4

Historien om Sverige bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer. Premiär 5november. Källa: svtplay.se

Nästan nio av tio användare över hela världen använder Google för att söka på Internet. Källa: websiterating.com

5

6

Glada typer blir gladare av mer pengar, men för ledsna typer spelar pengar sällan roll, visar forskning. Källa: resume.se

Snart kan passagerare som flyger inom EU ringa, surfa och streama film ombord på planet i 5G-hastighet. Källa: cafe.se

ARBETSMILJÖ

SERIE

EKONOMI

34

KLOCKA

INTERNET

5G

TEKNIK


HANDLA ARBETSKLÄDER VIA DITT FÖRETAGS EGEN WEBBSHOP Hos oss kan du öppna ditt företags egen unika webbshop. Få full koll på sortiment, beställning och kostnad. Du och dina kollegor kan enkelt och smidigt beställa era arbetskläder dygnet runt, vart som helst, i lugn och ro! Ring eller besök din lokala Team Workwearbutik så får du hjälp med att komma igång med er nya kundunika webbshop.


AVSÄNDARE: TEAM WORKWEAR KEDJAN AB, SEGELBÅTSVÄGEN 2, 112 64 STOCKHOLM

RETURADRESS: TEAM WORKWEAR KEDJAN AB SEGELBÅTSVÄGEN 2 112 64 STOCKHOLM

DIN LOKALA EXPERT PÅ ARBETSKLÄDER! Team Workwear är Sveriges ledande medlemsdrivna kedja inom arbetskläder, personligt skydd och profilprodukter. Som en kedja bestående av fristående butiker kan vi erbjuda dig personlig service och smarta lösningar för dina specifika behov. Vi kan den lokala marknaden och hjälper dig hitta de bästa arbetskläderna för din verksamhet. Välkommen! ARBOGA POPS P-O PERSSON AB AVESTA ENTRÉMATTAN AB BODEN TE AM SPORTIA AB BOLLNÄS 4SIGN BROBY JERÅ ARBETSSKYDD BROMÖLLA BRÖDERNA I BROMÖLLA EMMABODA LINDAHLS YRKESKLÄDER AB ENKÖPING JARLSTEDTSBOLAGET FLEN TOTAL SKYDD & UNDERHÅLL GÄLLIVARE KLÄDPOOLEN I NORR AB GÄVLE 4SIGN GÖTEBORG JICON WORKS AB KALIX PD ART AB KARLSKRONA HEM OCH HANTVERK KRISTIANSTAD KRISTIANSTAD TEXTIL AB LANDSKRONA PL WORKWEAR AB MALUNG MORX YRKE & PROFIL AB MJÖLBY 4SIGN MORA SÅ PRODUKTER AB MÖLNDAL JICON WORKS AB NACKA MT YRKESKLÄDER NORRKÖPING NITAB NORRTÄLJE 4 WORK YRKESKLÄDER AB NYNÄSHAMN SVEA YRKES & PROFILKLÄDER OSBY KONTORSTEAMET SKOGÅS MATTSSON KONTOR SKURUP ACTION OCH TREND AB STENUNGSUND STENUNGSUNDS INDUSTRISAND STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB JÄRFÄLLA STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB SOLLENTUNA STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB SÄTRA SUNDSVALL BACKMARKS AB SÖDERHAMN SBS REKLAM AB VARBERG EKDAHLS ARBETSKLÄDER ÄLMHULT FANHULTS TEXTILPARTNER AB ÖJEBYN ARBETARN PITEÅ AB ÖREBRO INDUSTRIHANDEL AB

TEAM WORKWEAR Segelbåtsvägen 2, 112 64 Stockholm 08-685 67 00 | info@teamworkwear.se | www.teamworkwear.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.