Memòria 2023 · Grup de Natura Freixe

Page 1

1

ÍNDEX DE CONTINGUTS

Salutació

Salutació i balanç inicial del 2023 de la junta del Grup de Natura Freixe.

2 3

L’any en xifres

Resumim l’any de l’entitat amb les xifres més destacades. L’activitat de l’organització en un cop d’ull.

Projectes destacats

Presentem els projectes de conservació de la natura més destacats que hem dut a terme durant el 2023.

4

Repàs de l’any

T’expliquem les activitats de l’entitat que hem dut a terme mes a mes.

NATURA, TERRITORI, PERSONES NATURA, TERRITORI, PERSONES NATURA, TERRITORI, PERSONES NATURA, TERRITORI, PERSONES NATURA, TERRITOR

S

SALUTACIÓ

Benvolgudes i benvolguts,

Amb gran satisfacció, un any més us presentem la Memòria Anual d'Activitats, enguany la del 2023, un document que posa de manifest el nostre compromís continu amb la missió i els valors que ens guien en la nostra tasca com a entitat mediambiental.

En el transcurs de l'últim any, hem dedicat els nostres esforços a diferents projectes de conservació de la natura. Per una banda, hem continuat amb el "Fluviatilis. Custòdia per a la resiliència", una iniciativa engegada el 2022 que promou la conservació i rehabilitació d'ecosistemes fluvials per augmentar-ne la resiliència davant les conseqüències del canvi climàtic. Per l'altra, uns dels protagonistes més destacats del 2023 han estat els insectes pol·linitzadors, un grup de fauna molt amenaçat que ha omplert el nostre calendari d'accions i activitats d'educació i sensibilització ambiental per aconseguir revertir les problemàtiques més habituals que pateixen. Com sempre, seguint la filosofia de l'entitat, s'ha procurat tenir en compte la inclusió d'aquells col·lectius més vulnerables i en risc d'exclusió per facilitar el seu accés a la natura, un dret que hauria de ser universal.

Darrere de les xifres, informes, imatges i notícies que trobareu a continuació, hi ha moltes hores de feina de l'equip tècnic del Grup de Natura Freixe; moltes hores de col·laboració del nostre equip de voluntariat ambiental, "Los Fardatxos"; desenes d'escoles que han gaudit de les activitats educatives del Camp d'Aprenentatge de Flix, amb qui col·laborem estretament; milers de visitants que han passat per la Reserva Natural de Sebes; i noves sinergies amb altres entitats ambientals i ens públics que aporten valor a la nostra tasca de preservació dels valors naturals al territori.

En un moment de canvis profunds com aquest, ens solidaritzem amb les reclamacions que el sector primari ha manifestat en els últims mesos. L'excés de burocràcia és una realitat que també vivim en primera persona al Tercer Sector Ambiental i que dificulta el funcionament de les entitats: els temps dedicats als procediments administratius es dilaten, endarrerint projectes i fent trontollar l'estructura que sosté moltes de les feines que duem a terme per preservar els entorns naturals i els espais protegits. Esperem que en en un futur proper puguem veure com es fa realitat l'Agència Catalana de la Natura, un organisme que, tal com explica la XCN, ha de servir per "deixar enrere els dèficits crònics en matèria de conservació del medi natural i la seva biodiversitat a Catalunya".

Aquesta Memòria no és només un testimoni de les nostres accions, sinó també un reconeixement al suport de tothom que fa possible la tasca del Grup de Natura Freixe. Amb aquestes pàgines, us convidem a descobrir els assoliments, desafiaments i aprenentatges que hem experimentat en l'últim any, amb el convenciment i la motivació per continuar construint un món més sostenible.

Moltes gràcies a tothom!

Dades de biodiversitat a la

EL 2023 EN XIFRES

Biodiversitat i conservació, educació ambiental, voluntariat, ecoturisme... Posem números als principals àmbits d’actuació del Grup de Natura Freixe.

Conservació de la natura

01

02

03

04

Treballem en xarxa en diferents espais naturals de la Ribera d’Ebre, restaurant hàbitats de ribera, fent una gestió activa de les zones humides i manteniment de camins i senders.

Educació ambiental

Col·laborem amb diferents centres educatius fent activitats per a estudiants de diferents nivells, des de les primeres etapes de l’educació fins a la formació especialitzada.

Voluntariat ambiental

Promovem la participació ciutadana a través d’activitats de conservació de la natura obertes al públic i treballem amb col·lectius en risc d’exclusió social per apropar-los a la natura.

Ecoturisme i divulgació

Gestionem la Reserva Natural de Sebes, també com a destinació turística on els visitants poden gaudir de la natura de manera respectuosa i prenent consciència ambiental.

Activitats educatives i beneficiaris

4 Estudiants en pràctiques

1 Projecte d’Aprenentatge i Servei Ambiental

582 participants

733 alumnes en 20 estades

1.713 alumnes en

56 visites

248 voluntaris

Seguiment

Voluntariat ambiental

94 Persones voluntàries

19 Jornades de voluntariat

Conservació d’hàbitats

Construcció refugis per a

12 Col·lectius participants

Membres de la Taula

TOTAL DE CAPTURES
144
de papallones 20 15 10 5 0 Març Abril Maig Juny 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Les dades obtingudes al seguiment de lepidòpters s’aporten al projecte de seguiment de les poblacions de papallones per poder amb diferents factors ambientals. Gràfic: Catalan Butterfly Monitoring

Seguiment d’ornitofauna

Balquer

Boscarla dels joncs

Boscarla de canyar

Mallerenga cuallarga

Blauet

Cadernera

Verderol

Rossinyol bord

Bosqueta vulgar

Oreneta

Boscaler comú

Rossinyol

Cuereta blanca

Mallerenga blava

Mallerenga carbonera

Teixidor

Tallarol capnegre

Puput

Les dades d’anellament científic s’aporten al programa de seguiment SYLVIA de l’Institut Català d’Ornitologia, que té per objectiu obtenir informació de les tendències poblacionals i els paràmetres demogràfics dels d'ocells terrestres de Catalunya.

Seguiment de mamífers

PUNTS DE MOSTREIG

Seguiment de tortuga de rierol

la Reserva Natural de Sebes i meandre de Flix Visitants a la Reserva Natural de Sebes 1.747 Consultes ateses al punt d’informació 5.294 Visitants totals estimats Grups Famílies Parelles Individual Informació més sol·licitada Itinerari de la Reserva Ornitologia i fotografia Rutes de senderisme voluntàries a “Los Fardatxos” voluntariat ambiental participants a les jornades Taula de Voluntariat de les TTEE Gestió d’exòtiques Construcció de fauna Mostreig d’ictiofauna aigües amunt de l’embassament de Flix Peix sol Rutil Luci Perca de riu Perca americana Carpí Brema blanca Sandra Silur Alburn Gardí Carpa Espècies exòtiques invasores 100% 30 25 20 15 10 5 0
Adults
(exemplars
Mitjana anual del nombre d’espècies 8 6 4 2 0 Juny Juliol Agost Setembre 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 programa Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), un poder detectar canvis d'abundància
posteriorment Monitoring Scheme
Joves Abundància
en 1.000 m)
i relacionar-los
TOTAL DE CAPTURES 39
Joan Vall de Sant Joan Llacuna de Sebes Recaptures Noves captures
Llacuna de la vall de Sant
160 140 120 100 80 60 40 20 0 Fagina Geneta Llúdriga Teixó Guineu Porc senglar 5
308
D’ACTIVITAT EN TOTAL
DIES

La gestió dels diferents espais naturals i l’activitat del Grup de Natura Freixe són possibles gràcies als ajuts i subvencions que ha obtingut l’entitat de diferents institucions públiques i privades, així com de la prestació de serveis i l’execució de diversos projectes ambientals en col·laboració amb altrs entitats i institucions.

Prestació de serveis i venda de productes Quotes i donatius

Projectes ambientals amb altres entitats i/o institucions

Diputació de Tarragona

Departament d’Acció Climàtica

350.418€ PRESSUPOST ANY 2023

Ajuntament de Flix

Ercros

Fundación Biodiversidad

Principals fonts de finançament

Fundación Biodiversidad

Projecte atorgat en convocatòria de concurrència competitiva en el marc del PRTR finançat per la Unió Europea – Next Generation EU.

Ajuntament de Flix

Finançament per a la gestió de la Reserva Natural de Sebes i meandre de Flix i suport al funcionament del Camp d’Aprenentatge de Flix.

Departament d’Acció Climàtica

Projecte atorgat en convocatòria de concurrència competitiva per al finançament d’actuacions d’Aprenentatge i Servei Ambiental.

Diputació de Tarragona

Finançament per la gestió de la Reserva Natural de Sebes, tasques de manteniment i conservació i accions de sensibilització ambiental.

Ercros

Finançament per la gestió de l’entorn de la Reserva Natural de Sebes i meandre de Flix.

Projectes ambientals

Contractacions i projectes conjunts amb entitats i institucions del territori.

Pressupost anual
25% 23% 13% 11% 10% 8%

Impacte al territori

El pressupost anual de l’entitat cobreix, principalment, dos tipus de despeses: despeses de personal (7 llocs de treball) i despeses relacionades amb tasques de conservació mediambiental (adquisició de materials i subcontractacions per a feines específiques).

Personal (66%)

Proveïdors

Conservació (34%)

Flix (49,37%) Terres de l’Ebre (18,18%)

Treballem en xarxa en diferents espais naturals de la Ribera d’Ebre

Riba-roja d’Ebre

Catalunya (21,18%)

Altres (11,27%)

Flix Benissanet Tivissa Ascó Garcia

PROJECTES DESTACATS

Pol·linitzadors amb els cinc sentits

Una iniciativa del Grup de Natura Freixe amb el suport de

“Pol·linitzadors amb els cinc sentits” sorgeix per donar continuïtat a les tasques de conservació al voltant del món dels insectes que el Grup de Natura Freixe va iniciar a finals de 2021. Amb aquest projecte, s’ha volgut incidir especialment en la conservació de la població d’insectes pol·linitzadors, com les abelles o les papallones, que en els últims anys s’han constatat amb una clara tendència negativa a conseqüència de l’emergència climàtica, la pèrdua d’hàbitats, l’agricultura extensiva o la utilització generalitzada d’insecticides. Davant d’aquesta situació, és urgent adoptar mesures que ens ajudin a preservar els hàbitats naturals per a aquestes espècies, ja que són elements clau per al medi ambient i desenvolupen funcions molt importants en els ecosistemes locals.

Per tal d’afavorir la seva presència i sensibilitzar sobre la seva importància, s’ha creat un oasi de pol·linitzadors a la Reserva Natural de Sebes, concretament a la finca del Mas de Pitoia, amb el cultiu de plantes aromàtiques i nutrícies. Aprofitant les característiques de l’espai i d’aquest tipus de plantes, a més, s’han dut a terme dos tipus d’activitats que mostren com la conservació dels recursos naturals pot anar de la mà d’activitats que generin desenvolupament social i econòmic.

Així doncs, en el marc del projecte s’ha bastit una nova infraestructura: l’Aula de Natura. Es tracta d’una extensió a l’aire lliure equipada amb dispositius d’estimulació sensorial que ha permès dur a terme diferents activitats de sensibilització ambiental amb tot tipus de col·lectius, ja que ha estat pensada per ser àmpliament accessible.

ATIFORPA M E NT AGRÍCOLA
MÉS BIODIVERSITAT
AULA DE NATURAISENSORIAL CULTIU DE PLANTES AROMÀTIQUES

La instal·lació principal és el Camí dels Sentits, un recorregut de 8 metres amb superfícies creades amb diferents elements naturals que permeten el descobriment, a través del tacte mentre es camina, de materials que es poden trobar a la natura com ara la pedra o la fusta. Així mateix, aquesta experiència també s’ha volgut traslladar a uns panells sensorials que completen la infraestructura, pensats perquè aquelles persones amb mobilitat reduïda puguin experimentar a través del tacte amb les mans. L’espai també compta amb plantes aromàtiques i medicinals, protagonistes del projecte, per tal de dur a terme activitats d’estimulació sensorial a través de l’olfacte, la vista i fins i tot el gust.

Gràcies a aquesta nova instal·lació i a les activitats i tallers dissenyades per al projecte, 112 usuaris i usuàries de les diferents residències de la comarca han pogut gaudir de diverses jornades a la Reserva Natural de Sebes. En aquest sentit, l’objectiu és afavorir la inclusió social d’aquests col·lectius a través d’activitats d’estimulació sensorial i cognitiva en un espai natural, tenint en compte els beneficis que aporta estar en contacte directe amb la natura i la socialització que permeten les activitats.

Per altra banda, s’ha donat continuïtat a la zona de conreu de plantes aromàtiques i medicinals per obtenir matèria primera per a productes alimentaris. Es considera una proposta innovadora al territori per incentivar la bioeconomia, que promou una utilització dels recursos naturals de forma sostenible per protegir el medi ambient i afavorir la biodiversitat i que esdevé un element clau davant de grans reptes col·lectius com l’emergència climàtica. La plantació d’aromàtiques permet fer un aprofitament integral i diversificat de la finca Mas de Pitoia, que complementa el cultiu d’oliveres per a l’actual producció d’oli ecològic.

PROJECTES DESTACATS

Oasis de pol·linitzadors

Un projecte d’Educació i Servei Ambiental amb el suport de

El projecte “Oasis de pol·linitzadors” s’ha desenvolupat al llarg d’aquest 2023 i es pot dividir, principalment, en dues línies d’actuació: conservació de l’entorn natural i educació mediambiental.

Per una banda, a través de la custòdia del territori com a eina principal de conservació, s’ha treballat en la creació d’una xarxa d’ambients d’alt valor ecològic per tal d’afavorir la presència dels pol·linitzadors silvestres propis del territori. Es tracta dels anomenats “oasis de pol·linitzadors”, que pretenen millorar l’estat de conservació d’espècies en perill o vulnerables típiques d’ambients de secà, zones de transició i ambients de ribera. Aquests oasis s’ubiquen en diferents localitzacions dels municipis de Flix i Riba-roja d’Ebre, de manera que s’afavoreix la connectivitat entre les poblacions del territori.

MEANDRE DE RIBA-ROJA D’EBRE

Espai natural protegit inclòs al Catàleg de Zones Humides de Catalunya.

RESERVA NATURAL DE SEBES

La finca de les Illes, la del Mas de les Cigonyes i la del Mas de Pitoia tenen un alt valor ecològic com a zona de transició entre els hàbitats de ribera i els de secà.

XARXA D’OASIS DE POL·LINITZADORS

FINCA DE BEREMUSSES

Amb valors naturals de gran rellevància i diversos bancals d’antics conreus d’olivera.

FINCA DE LA VALL DE SANT JOAN

Afectada per l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre al 2019, està ubicada al sistema hidrològic secundari de la Vall de Sant Joan de Flix.

Per altra banda, el projecte també ha comptat amb diferents accions de sensibilització i divulgació ambiental. Seguint amb la filosofia del Grup de Natura Freixe de treballar l’educació ambiental des de les primeres etapes de l’educació, s’han dut a terme activitats amb l’alumnat de les escoles de Flix i Riba-roja d’Ebre, que han treballat la importància dels pol·linitzadors silvestres amb materials creats en el marc d’aquest projecte i han participat en accions de voluntariat per tal d’afavorir a la seva conservació. En aquesta mateixa línia, l’entitat també ha comptat amb la participació d’entitats socials del territori: Cooperativa

CLEB Centre de Lleure Ebre, Associació Socioeducativa Joventut i Vida, Associació de Rehabilitació i Educació Especial Jeroni de Moragas, Fundació Antisida de Lleida i Associació Down Lleida, que han gaudit d’activitats educatives i d’estimulació sensorial i també han contribuït al projecte amb tasques de voluntariat ambiental. D’aquesta manera, més de 200 infants i joves de les Terres de l’Ebre han pres part en accions de participació ciutadana, educació ambiental i sensibilització cap a problemàtiques mediambientals locals i globals, a la vegada que s’ha incentivat un comportament respectuós amb l’entorn natural més proper.

Així mateix, també s’ha dut a terme una formació específica en lepidòpters a càrrec del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Una trentena de persones van assistir al curs de tres sessions, on van aprendre les característiques principals d’aquests insectes, la seva important funció ecològica i les tècniques de mostreig i d’iden

Finalment, s’ha realitzat una campanya de sensibilització ambiental per conscienciar la ciutadania sobre els insectes pol·linitzadors, les seves funcions ecològiques i la importància de conservar-los. Es tracta d’una sèrie de vídeos breus, disponibles a les xarxes socials de l’associació, que presenten als usuaris quatre insectes pol·linitzadors animats amb stop-motion. Són l’Abigail, en Tristany, el Cecili i la Pamela: quatre tipus de pol·linitzadors silvestres que exposen, en cada càpsula, alguna informació relacionada amb la funció que desenvolupen, els serveis ecosistèmics que proporcionen, els perills als quals estan exposats actualment i algunes recomanacions bàsiques per ajudar a protegir-los.

REPÀS DE L’ANY 2023

Un resum de les notícies més destacades

NOTÍCIES NOTÍCIESNOTÍCIES 2023 · 2023 ·2023·2023 · 2023 NOTÍCIES NOTÍCIESNOTÍCIES NOTÍCIES NOTÍCIESNOTÍCIES NOTÍCIES NOTÍCIE

GENER

Es posa en marxa el projecte

“Pol·linitzadors amb els cinc sentits” a la Reserva Natural de Sebes amb el suport de CaixaBank

Un dels projectes destacats d’aquest any ha estat “Pol·linitzadors amb els cinc sentits”, implementat a la Reserva Natural de Sebes, a Flix (Ribera d’Ebre), gràcies al suport de CaixaBank a través de la Convocatòria de Medi Ambient 2022. Aquesta convocatòria té per objectiu impulsar iniciatives que busquen millorar el patrimoni natural a través de la protecció de la biodiversitat, l’economia circular i el desenvolupament rural.

Amb aquest projecte, el Grup de Natura Freixe ha volgut incidir especialment en la conservació de la població d’insectes pol·linitzadors, com les abelles o les papallones, que en els últims anys s’han constatat amb una clara tendència negativa a conseqüència de l’emergència climàtica, la pèrdua d’hàbitats, l’agricultura extensiva o la utilització generalitzada d’insecticides.

Davant d’aquesta situació, és urgent adoptar mesures que ens ajudin a preservar els hàbitats naturals per a aquestes espècies, ja que són elements clau per al medi ambient i desenvolupen funcions molt importants en els ecosistemes locals, però, a més, el seu retrocés podria ser fins i tot perjudicial per a la salut humana.

Per tal d’afavorir la seva presència i sensibilitzar sobre la seva importància, s’ha creat un oasi de pol·linitzadors a la Reserva Natural de

Sebes, concretament a la finca del Mas de Pitoia, amb el cultiu de plantes aromàtiques. Aprofitant les característiques de l’espai i d’aquest tipus de plantes, a més, s’han dut a terme dos tipus d’activitats que mostren com la conservació dels recursos naturals pot anar de la mà d’activitats que generen desenvolupament social i econòmic.

“Pol·linitzadors amb els cinc sentits” sorgeix per donar continuïtat a les tasques de conservació al voltant del món dels insectes que el Grup de Natura Freixe va iniciar a finals de 2021. Gràcies al suport de CaixaBank, es podrà donar un impuls a aquest projecte amb actuacions molt diverses que tindran lloc fins a l’octubre d’aquest mateix any. Així mateix, el projecte contempla ser viable per ell mateix a mitjà i llarg termini.

Ens adherim a la Declaració del Congrés Nacional d’Educació Ambiental (CNEA)

El 26 de gener, en motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, el Grup de Natura Freixe es va adherir a la Declaració del Congrés Nacional d’Educació Ambiental (CNEA) per reivindicar, una vegada més, la seva gran importància.

L'educació ambiental és una eina clau per afrontar els reptes que tenim com a societat davant la crisi climàtica, la pèrdua de biodiversitat al planeta i la sobreexplotació de recursos naturals.

L’ACA i l’Ajuntament de Flix presenten l’acord per a la restauració ambiental del meandre de Flix

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, van visitar el meandre de Flix a finals de gener amb l’objectiu de presentar les actuacions de restauració ambiental que executarà l’Agència Catalana de l’Aigua amb un triple objectiu: la millora de l’estat ecològic de la massa d’aigua i de la situació del meandre de Flix, la millora i conservació dels hàbitats i espècies propis d’aquest ecosistema i la connectivitat fluvial.

Les actuacions previstes suposaran una inversió de 2 MEUR i es concentren en el paratge del meandre de Flix (riu Ebre), que crea una zona humida d’uns cinc quilòmetres que comprèn el meandre, des de la presa de Flix, fins al retorn de la central hidroelèctrica de l’embassament, provocant l’estancament de l’aigua i amb nivells d’eutrofització elevats.

Tenint en compte els problemes detectats, s’actuarà en dos àmbits concrets, amb l’objectiu comú de la millora ambiental i de l’estat de la massa d’aigua del meandre de Flix.

En el marc d’aquest acord, es durà a terme una caracterització de l’abast i contingut del fang present al llit del riu en un tram de cinc quilòmetres, així com avaluar la possible afectació a la cadena tròfica del seu ecosistema (compostos bio-acumulats a la biota present al meandre). També es preveu quantificar els llots presents al meandre, juntament amb una anàlisi de caracterització, granulometria, matèria orgànica, i possibles compostos contaminants.

Un cop caracteritzat i quantificat el fang contaminat, estan previstes actuacions de restauració hidromorfològica, amb la restitució d’espècies pròpies de la zona, tant de bosc de ribera com de peixos autòctons, la millora de la connectivitat fluvial, i la diversitat d’hàbitats. Es procedirà també a redactar un avantprojecte de pas de fauna de l’embassament de Flix vinculat al cabal ecològic que s’ha d’alliberar pel meandre.

L’Ajuntament de Flix i l’ACA han definit una comissió mixta per al seguiment de l’execució del projectes i analitzar-ne els resultats. Aquesta comissió estarà integrada per l’ACA i l’Ajuntament de Flix, i podrà comptar amb la participació també de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), la Confederación Hidrogràfica del Ebro (CHE) el Grup Natura Freixe, i qualsevol altre organisme que les dues institucions que promouen l’acord considerin oportú.

FEBRER

Celebrem el Dia Mundial dels Aiguamolls

Una cinquantena de persones van assistir a les visites guiades programades per celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides. Els protagonistes van ser els aiguamolls de la Reserva Natural de Sebes, un espai natural protegit de gran valor, i la seva fauna, espe cialment els ocells que hi habiten i que es van poder observar des dels aguaits.

Catalunya està considerat “en perill” i apareix classificat “en perill d’extinció” al Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades.

Gràcies a les feines de conservació que es duen a terme a la Reserva, des de fa anys alguns exemplars d’aquesta espècie hi acudeixen de manera habitual durant el període d’hivernada.

Llancem una col·laboració amb

El bitó, un ocell en perill d’extinció, s’observa un any més a la Reserva Natural de Sebes

Un dels grans protagonistes de les primeres setmanes del 2023 va ser el bitó (Botaurus stellaris), que es va poder observar amb freqüència a la llacuna de Sebes. Això és una gran notícia, ja que el bitó és una de les aus més difícils d’observar del nostre entorn.

És un ardeid molt esquiu i discret que, a més, té un plomatge molt mimètic que li permet camuflar-se entre els canyissars.

La seva població és molt escassa. De fet, a

Lo Petit de Casa per recaptar fons per conservar la natura

En motiu del dia dels enamorats, el Grup de Natura Freixe va impulsar una campanya de recaptació de fons amb la col·laboració del creador local Oscar Navarro, conegut amb el nom artístic “Lo Petit de Casa”.

Amb totes les compres o donatius efectuats a l’entitat, els col·laboradors rebien una edició limitada d’una postal amb la cigonya com a protagonista.

Tots els beneficis recaptats es van destinar a accions per conservar la natura i protegir el nostre entorn.

Una activitat sobre ocells per fomentar la convivència entre l’alumnat de la comarca

El curs 2022-23 el Camp d'Aprenentatge de Flix va posar en marxa el projecte educatiu “Naturescola: natura, societat i escola”. És una iniciativa que posa el focus en els valors inclusius a la comunitat educativa amb l’objectiu de fomentar experiències d’aprenentatge a través de la convivència a la natura, la interacció entre iguals i les agrupacions inclusives.

A finals del 2022, ja es va dur la primera activitat del projecte amb els dos centres que hi participen, l'Escola de Flix i el Centre d'Educació Especial Jeroni de Moragas de Móra d'Ebre. El 21 de febrer, alumnes dels dos centres es van tornar a trobar per compartir l'activitat "Petits anelladors", en què el Grup de Natura Freixe va participar amb una activitat d’anellament científic.

MARÇ

Les dones del GNF se sumen als actes del 8M organitzats per l’Associació de Dones de Flix

Convidades per l’ADF, les membres de la Junta i les treballadores del Grup de Natura Freixe es van sumar als actes del 8 de març a Flix que reivindicaven l’assoliment de la igualtat salarial, la dignificació de les feines feminitzades, la no-discriminació per raons de gènere, la garantia dels mateixos drets en tots els llocs de treball i la igualtat d’oportunitats per accedir a càrrecs de responsabilitat. En definitiva, assolir una normalitat feminista.

Jornada tècnica per avaluar la situació de la vespa asiàtica

La Vespa velutina és una espècie exòtica que en els últims anys s'ha expandit pel territori català i que ha generat una gran preocupació tant al sector apícola com a la població en general.

En aquesta jornada, es van analitzar els impactes i mesures de de gestió d'aquesta vespa, l'estat actual de la seva població i les diferents campanyes ja realitzades per controlar-la. També vam poder conèixer de primera mà l'estat dels abellars dels apicultors de la zona i les afectacions i problemàtiques que els ha ocasionat la presència d’aquesta espècie invasora.

Alumnes de les escoles de Flix i Riba-roja d’Ebre participen en la creació de refugis per protegir els pol·linitzadors

El mes de març es van iniciar les accions de participació ciutadana del projecte “Oasis de pol·linitzadors”, una iniciativa del Grup de Natura Freixe per sensibilitzar sobre l’afectació que tenen l’activitat humana i el canvi climàtic en els pol·linitzadors silvestres i els seus hàbitats. El projecte va comptar amb el suport del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, emmarcat en la convocatòria de subvencions per al finançament d’actuacions d’educació i sensibilització ambiental.

A través de la custòdia del territori com a eina principal de conservació, s’està treballant en la creació d’una xarxa d’ambients d’alt valor ecològic per tal d’afavorir la presència dels pol·linitzadors silvestres propis del nostre territori. Es tracta dels anomenats “oasis de pol·linitzadors”, que pretenen millorar l’estat de conservació d’espècies en perill o vulnerables típiques d’ambients de secà, zones de transició i ambients de ribera.

Una de les actuacions contemplades al projecte va ser la participació de diferents col·lectius en accions de voluntariat ambiental, una manera de promoure la participació ciutadana, l’educació ambiental i la sensibilització cap a problemàtiques mediambientals.

Donant el tret de sortida a les jornades de voluntariat ambiental, l’alumnat de l’escola de Enric Grau Fontseré de Flix i l’escola Sant Agustí de Riba-roja d’Ebre van començar a dur a terme diferents tasques per crear entorns favorables per als insectes pol·linitzadors.

S’inicien els mostrejos del Catalan Butterfly Monitoring Scheme

El 2023 el Grup de Natura Freixe va complir 20 temporades participant al projecte del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) i aportant-hi dades sobre els lepidòpters de la Reserva Natural de Sebes.

A més, en un període en què s’estan duent a terme diferents projectes per afavorir els insectes pol·linitzadors, les dades recopilades en aquest mostreig ens serviran per avaluar l'impacte de la millora d'hàbitats.

Orquídies de la Ribera d’Ebre amb l’Associació Botànica Hort Ebrenc

Unes de les plantes més especials que es poden trobar a la Ribera d’Ebre són les orquídies. Necessiten un fong simbiont per desenvolupar-se i, a més, insectes específics per reproduir-se: només les trobem en localitzacions amb unes condicions molt concretes.

Es tracta, doncs, d’unes flors que són molt vulnerables a les alteracions del seu hàbitat, per això cal preservar el seu entorn per garantir la seva supervivència.

Per tal de posar en valor aquest tipus de flora, es va editar un material divulgatiu amb la col·laboració i l’assessorament de l’Associació Botànica Hort Ebrenc. Actualment es pot descarregar en format digital al web de l’entitat (www.freixe.cat).

Cinc nous membres s’incorporen a la junta del Grup de Natura Freixe

El divendres 31 de març, es va celebrar l’Assemblea General de socis i sòcies del Grup de Natura Freixe. Durant la reunió, el president de l’entitat, Òscar Bosch, va fer un repàs de la situació actual del Grup, fent referència

als projectes de conservació de la natura d’aquest 2023, les activitats previstes per aquest any i el balanç de la situació finançera de l’associació, punts de l’ordre del dia que es van aprovar per unanimitat dels assistents. L’últim assumpte a tractar, tal com preveuen els estatuts, va ser la renovació de la junta, que aquest mandat incorpora cinc nous membres. El mateix president va destacar la satisfacció que suposa per als membres més veterans aquesta entrada de joves a la junta del Grup de Natura Freixe, ja que es considera molt important integrar nous punts de vista i el relleu generacional que garantirà el futur de l’entitat.

L’actual junta del Grup de Natura Freixe queda composada per Òscar Bosch com president de l’entitat, Jordi Rofes com a vicepresident, Laia Ferrús com a vicepresidenta segona, Arnau Clua com a secretari i Josep Manel Albiac, Gemma Armora, Òscar González, Ariadna Julián, Marc Llurba, Josep Maria Navarro i Marta Rocamora com a vocals.

Es renova l’exposició sobre ocells al Mas del Director

Durant els primers mesos del 2023, es va donar continuïtat a les tasques de renovació del centre d’informació del Mas del Director per millorar l’experiència dels visitants de la Reserva Natural de Sebes.

Ara, el centre acull una renovada exposició sobre els ocells de l’espai natural que segueix diferents criteris d’accessibilitat.

ABRIL

Amb aquest canvi s’ha volgut actualitzar el disseny de l’exposició i l’espai, fent-lo més versàtil i accessible per a tots els perfils d’usuaris que es reben a la Reserva, que són molt diversos.

Gràcies a la nova disposició de les escultures, ara es poden observar de molt a prop alguns dels moixons més habituals que es veuen des dels aguaits a la Reserva i que, a més, es complementen amb informació en un gran panell digital que ens ofereix moltes possibilitats, com per exemple escoltar el cant de cada espècie.

Nous acords de custòdia per conservar tres espais naturals protegits de la Ribera d’Ebre

Durant els primers mesos del 2023, el Grup de Natura Freixe va formalitzar tres acords de custòdia del territori amb l’Ajuntament d’Ascó, l’Ajuntament de Garcia i l’Ajuntament de Benissanet per tal de garantir la conservació de tres espais naturals protegits de gran valor ecològic que pertanyen als tres municipis respectivament: l’Illa d’Ascó, l’Aiguabarreig Siurana-Ebre i l’Illa de Benissanet.

La signatura d’aquests acords s’emmarca en el projecte “Fluviatilis: custòdia per a la resiliència”, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

El projecte proposa un model de cogestió dels espais naturals protegits entre les administracions públiques i les entitats ambientals per garantir la provisió dels serveis ambientals d’aquestes zones protegides. Amb aquests nous acords, tres espais protegits se sumen a l’estratègia de custòdia de l’entitat per dur a terme actuacions de millora del seu estat ecològic implementant solucions basades en la natura per fer front als efectes del canvi climàtic i la proliferació d’espècies exòtiques invasores.

A aquestes actuacions s’hi sumaran accions de sensibilització i conscienciació mediambiental per als veïns i visitants dels espais mitjançant activitats de voluntariat, formació i ecoturisme.

La UEC de Móra d’Ebre participa al projecte “Oasis de Pol·linitzadors”

Continuant amb la creació dels oasis de pol·linitzadors, a mitjan abril es va comptar amb la col·laboració dels alumnes de la Unitat d'Escolarització Compartida "El taller" de Móra la Nova per adequar la zona de la finca de les Illes, un terreny en custòdia ubicat a la Reserva Natural de Sebes on es van dur a terme diferents tasques, principalment:

· Plantada de 130 plantes d'espècies nutrícies i nectaríferes, que afavoreixen als insectes pol·linitzadors.

· Construcció de dos hotels d'insectes que proporcionaran refugi a diferents espècies.

El GNF i el GEPEC–EdC formalitzen un acord de col·laboració per treballar en la conservació dels sistemes hidrològics regulats

El Grup de Natura Freixe continua treballant per teixir sinergies amb altres entitats del territori amb les quals comparteix objectius i finalitats. En aquest sentit, a l’abril es va arribar a un acord amb el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans

(GEPEC–EdC) per dur a terme accions emmarcades en una estratègia de conservació dels sistemes hidrològics regulats, tot fent actuacions de millora de la seva integritat biològica i, més important, lluitant per l’establiment dels cabals ecològics necessaris per garantir els seus serveis ecosistèmics.

La finca de les Aixalelles, a Garcia, se suma als territoris en custòdia del Grup de Natura Freixe

L’Ajuntament de Garcia i el Grup de Natura Freixe van signar un acord de custòdia del territori per la forest municipal de les Aixalelles, ubicada a la població de Garcia i part de l’espai natural protegit de la Serra del Montsant i Pas de l’Ase.

Amb una superfície de 650 hectàrees, destaca per la presència d’algunes espècies d’ocells rapinyaires amenaçades, com ara l’àguila cuabarrada (Hieraaetus fasciatus), considerada en perill crític a Catalunya i en perill a Europa; l’àguila daurada (Aquila chrysaetos), vulnerable a Catalunya; el voltor comú (Gyps fulvus), espècie protegida pel Decret Legislatiu 2/2008; i el falcó mostatxut (Falco subbuteo), classificat com “proper a l’amenaça” a Catalunya. A més, als voltants de la finca també hi ha una petita població de cabra salvatge (Capra pyrenaica hispanica), un mamífer considerat proper a l’amenaça.

En el marc d’aquest nou acord de custòdia s’impulsaran actuacions de millora forestal en aquest espai natural per tal de potenciar la seva resiliència davant els efectes del canvi climàtic, millorar la seva biodiversitat i reduir el risc d’incendi forestal.

Participem en l’estada de l’alumnat del Jeroni de Moragas al Camp d’Aprenentatge de Flix

L’equip de manteniment sdel Grup de Natura Freixe s'encarrega cada dia de diferents tasques a la Reserva Natural de Sebes. El passat 20 d’abril, però, els treballadors van comptar amb el suport dels alumnes de l'escola Jeroni de Moragas de Móra d'Ebre, que van venir a participar en la cura d'aquest espai natural: van posar pinso als cavalls de la Camarga, van donar menjar a les cigonyes, van recollir deixalles del camí i van col·laborar en la plantació d'aromàtiques al nostre oasi de pol·linitzadors.

MAIG

Formació sobre papallones diürnes amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers

Durant el mes de maig, el Grup de Natura Freixe , conjuntament amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers i amb la col·laboració del GEPEC-EdC, va organitzar un curs teòric i pràctic sobre el món dels lepidòpters (les papallones diürnes), un grup d'insectes pol·linitzadors molt interessant.

En aquesta formació, que l’entitat va oferir de manera gratuïta, els participants van aprendre les característiques principals d’aquests insectes, la seva important funció ecològica i les tècniques de mostreig i d’identificació a camp acompanyats de l'Andreu Ubach, membre de l'equip de coordinació del Catalan Butterfly Monitoring Scheme, i el Constantí Stefanescu, coordinador científic d’aquest programa de seguiment.

Amb la part pràctica, els assistents van contirbuir a mostrejar dues zones, una a Flix i una al Molar, on s’hi van trobar fins a 22 espècies de papallones diferents.

La Reserva Natural de Sebes reivindica la natura i el territori en la 21a Festa i la 9a Cursa de les Cigonyes

El 21 de maig, la Reserva Natural de Sebes va acollir veïns i veïnes d’arreu de la Ribera d’Ebre per celebrar la Festa i la Cursa de les Cigonyes, organitzada pel Grup Natura Freixe i l’Ajuntament de Flix, amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. La cita és una magnífica oportunitat, cada any, de visitar i descobrir la Reserva Natural de Sebes i el Meandre de Flix, on fa més de tres dècades que s’està recuperant i afavorint la biodiversitat d’aquesta zona humida al costat del riu que dona nom i vertebra la Ribera d’Ebre.

La Festa, que enguany va coincidir amb la celebració de la Cursa de les Cigonyes, obre la Reserva a una jornada pensada per tots els públics, especialment les famílies, amb l’objectiu de promoure la sensibilització i educació ambiental ja des de ben petits. De fet, aquesta jornada solidària amb la natura cada any dona la benvinguda als nadons nascuts, en aquest cas el 2022, amb un diploma. Així mateix, és va aprofitar l’ocasió per fer entrega de diplomes als nadons nascuts durant el 2019 i que arran la pandèmia no van tenir l’oportunitat de fer-se la tradicional fotografia de família.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va participar en la Festa de les Cigonyes, felicitant el Grup Natura Freixe i a les institucions del territori per una iniciativa “molt inspiradora”, tant per la tasca “excel·lent” que fa aquesta entitat del tercer sector en la preservació del territori, com pel que fa a les polítiques de suport als joves, les famílies i la infància: “un país que aposta per les famílies amb fills és un país que inverteix en el seu futur”. En aquest sentit, Campuzano va recordar “el potencial enorme” de la Ribera d’Ebre “en un moment com l’actual, de “transformació econòmica molt evident”.

La Cursa de les Cigonyes recapta 1.184 € per protegir la població de la tortuga de rierol a Sebes

Des de l’edició passada, i sota el lema “Mou-te per la natura”, la Cursa de les Cigonyes ha adquirit un caràcter més popular i altruista amb l’objectiu de conscienciar de la importància de la implicació ciutadana al voltant de la conservació del medi ambient. Així, tots els beneficis que s’obtenen amb la celebració d’aquesta cursa de muntanya, es destinen a accions per preservar el medi natural de Sebes.

En l’última edició de la Cursa, 123 participants van poder gaudir de l’esport i la natura, corrent o caminant, al mateix temps que van contribuir en la capta solidària que ha aconseguit 1.184 euros que es destinaran a la protecció de la població de tortuga de rierol, una espècie autòctona amenaçada que conserva una destacada població a la Reserva Natural de Sebes. Així es va fer públic aprofitant la commemoració del Dia Mundial de la Tortuga, que se celebra el 23 de maig.

Els guanyadors de la cursa de 5 quilòmetres en categoria absolut masculí van ser Martín Sesé, Ander Masedo i Josep Baiges. En la categoria absolut femení, el podi se’l van emportar Aina Rey, Íngrid Gonzàlez i Montse Farnós. Pel que fa al circuit de 10 quilòmetres, en categoria absolut masculí van pujar al podi Gerard Munuera, Marc Campos i Eliseu Gombau. En la categoria absolut femení d’aquest itinerari, les guanyadores van ser Agnès Abella, Soraya Mur i Sandra Pellicer.

Inaugurem l’Aula de Natura, un nou espai sensorial per promoure activitats d’educació ambiental

En el marc del projecte “Pol·linitzadors amb els 5 sentits”, el dia 22 de maig es va inaugurar el nou espai Aula de Natura, una extensió a l’aire lliure equipada amb dispositius d’estimulació sensorial que permetrà dur a terme diferents activitats de sensibilització ambiental amb tot tipus de col·lectius, ja que ha estat pensada per ser àmpliament accessible.

A l’acte van assistir representants de diferents institucions públiques i empreses del territori i membres d’associacions locals i comarcals, així com la junta del Grup de Natura Freixe. El seu president, Òscar Bosch, va remarcar la importància d’equipar el principal espai natural que gestiona l’entitat amb infraestructures pensades per a tot tipus de col·lectius: “gràcies a línies de subvencions com les de CaixaBank podem fer realitat projectes com aquest, que permeten complementar la part de conservació de la natura, central en l’activitat del Grup de Natura Freixe, amb una part social que també és l’essència de la nostra entitat”.

S’identifiquen més de 50 espècies al meandre de Flix gràcies a la ciència ciutadana

El passat dissabte, 27 de maig, el Grup de Natura Freixe va organitzar al meandre de Flix una marató de biodiversitat o «BioBlitz».

Aquesta iniciativa consisteix en realitzar un cens exhaustiu de les espècies de flora i fauna en un temps reduït: es tracta d’una activitat de ciència ciutadana i descobriment de la biodiversitat local en què professionals de la ciència compten amb la ciutadania per inven tariar espècies i descobrir el patrimoni natu ral d’una zona.

En l’inventari a Flix es van identificar 25 espè cies d’ocells, 18 de vegetació de ribera, 6 tipus de papallones i 4 espècies de pol·linitzadors.

MATRIX CULTURA 2050 a les Terres de l’Ebre: Els camins de l’aigua

A partir de les tecnologies de vídeo online i altres eines TIC, neix MATRIX CULTURA 2050 a les TERRES DE L’EBRE: Els camins de l’aigua amb l’objectiu de mostrar el valor d’iniciatives artístiques, culturals i locals, en relació al manteniment cultural del paisatge des de les seves pràctiques i coneixements.

Aquest 2023, el Grup de Natura Freixe hi ha col·laborat en dues retransmissions fetes des de Flix, la primera a l’entorn industrial de la colònia Fàbrica i la segona des de la zona dels Xops, al meandre.

Aquesta iniciativa permet ampliar l’inventari biològic periurbà de Flix, donant a conèixer la biodiversitat que hi ha al riu Ebre. Un dels objectius més importants d’aquest BioBlitz és que les dades generin un llistat actualitzat de la biodiversitat d’aquest espai natural i que puguin ser utilitzats per científics, gestors municipals o per la pròpia ciutadania, per aprofundir en la biodiversitat del municipi o per formar part d’estudis més detallats.

En totes dues s’ha reflexionat al voltant de com les persones han interactuat amb el patrimoni natural al llarg de la història, transformant el paisatge a través dels segles i arribant a la situació actual, en què la localitat gaudeix d’una bona part del territori declarat com a espai natural protegit, en molt bon estat de conservació, però, a la vegada, conviu amb les amenaces derivades de l’impacte antròpic i l’emergència climàtica.

JUNY

Descobrim els ecosistemes

fluvials amb l’alumnat de l’Institut Escola

Tres d’Abril

Un dels objectius del projecte Fluviatilis és promocionar la integració de la ciutadania en la millora i la rehabilitació dels ecosistemes fluvials, per això des del Grup de Natura Freixe s’incideix en fer-ho des de les primeres etapes de l'educació.

Una de les accions que s’han dut a terme en el marc del projecte, és la realització d'un taller d'educació ambiental sobre els serveis ecosistèmics dels espais fluvials amb l'Institut Escola Tres d'abril de Móra la Nova.

Amb la col·laboració de la Societat de Pesca l'Anguila, de la mateixa població, vam parlar de les espècies exòtiques que trobem a l'Ebre, la qualitat de l'aigua i com s'estudia i els serveis ecosistèmics més importants que ens proporcionen els espais fluvials. És molt important conèixer el nostre entorn per saber com protegir-lo!

El Grup de Natura Freixe al Congrés RestauraRíos 2023

Del 21 al 23 de juny, els responsables de projectes del Grup de Natura Freixe, Oriol Arola i Santiago Bateman, van estar a Toledo per assistir al Congrés RestauraRíos2023, un espai de trobada per impulsar l'estratègia de restauració fluvial els propers anys. Hi van participar amb diferents intervencions: a les sessions paral·leles de dimecres, hi van exposar el projecte “Fluviatilis. Custòdia per a la resiliència”, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad en el marc del Plan de Recuperación.

A la tarda, van participar al taller organitzat per la Fundación Biodiversidad sobre renaturalització de rius urbans posant en comú els avenços de diversos projectes.

Dijous, al River Pitch, van presentar el “Biotram: Millora de la integritat biològica en espais fluvials protegits de la Xarxa Natura2 2000 de rius mediterranis regulats”, un projecte de l’entitat dut a terme el 2019.

Nou hacking amb xoriguers a la Reserva Natural de Sebes

Durant el mes de juny, cinc polls de xoriguer del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent van estar instal·lats en caixes niu a la Reserva Natural de Sebes. Mitjançant la tècnica del hacking, duta a terme en diverses ocasions anteriorment, es van alliberar en arribar a l’etapa adulta. En total van estar en caixes niu un mes, aproximadament. L'objectiu és reforçar la població d'aquest petit rapinyaire a la zona.

Assistim a la Taula de Voluntariat de les TTEE celebrada a Riet Vell

El 28 de juny vam assistir a la reunió de la Taula de Voluntariat Ambiental de les Terres de l’Ebre a la Reserva Natural de Riet Vell. Entre totes les entitats membres de la Taula, vam revisar les accions de voluntariat programades per als propers mesos per tal de coordinar-les i sumar esforços per la natura. En acabar la trobada, vam poder visitar la Reserva de Riet Vell, un espai natural espectacular al Delta de l'Ebre.

JULIOL

Els pol·linitzadors alcen la veu amb una campanya de sensibilització ambiental per conscienciar sobre la seva importància

A principis de juliol, el Grup de Natura Freixe va presentar quatre càpsules audiovisuals sobre la importància dels insectes pol·linitzadors i la seva conservació, un grup faunístic clau per al medi ambient que desenvolupa funcions molt importants en els ecosistemes i que en les últimes dècades es troba en una clara tendència negativa a conseqüència de l’emergència climàtica, la pèrdua d’hàbitats,

l’agricultura extensiva i la utilització generalitzada d’insecticides.

Es tracta d’una sèrie de vídeos breus, disponibles a les xarxes socials de l’associació, que presenten als usuaris quatre insectes pol·linitzadors animats amb stop-motion. Són l’Abigail, en Tristany, el Cecili i la Pamela: quatre tipus de pol·linitzadors silvestres que exposen, en cada càpsula, alguna informació relacionada amb la funció que desenvolupen, els serveis ecosistèmics que proporcionen, els perills als quals estan exposats actualment i algunes recomanacions bàsiques per ajudar a protegir-los.

Els vídeos, que tenen una durada d’uns 25 segons cadascun, han estat realitzats tenint en compte els ritmes de les xarxes socials, de manera que els espectadors i espectadores puguin quedar-se amb un missatge clau que els permeti prendre consciència i començar a reflexionar al voltant d’aquesta qüestió de conservació mediambiental. De la mateixa manera, s’ha procurat que tant els protagonistes com els seus missatges siguin clars i entenedors per arribar a tothom.

Els nens i nenes de les colònies

Glera visiten la Reserva Natural de Sebes

El dia 11 de juliol, els nens i nenes de les colònies del Lleure Flixanco “Glera” van fer una visita a la Reserva Natural de Sebes.

Aprofitant les primeres hores del matí, van recórrer l’itinerar fent parada per conèixer alguns veïns molt especials d'aquest espai natural. Es tracta dels diferents exemplars d'ocells que durant l’estiu s’acullen mitjançant el hacking, una tècnica que permet reintroduir fauna salvatge a la natura.

La Diputació de Tarragona concedeix una subvenció de 35.000€ a l’Ajuntament de Flix per a la conservació i millora d’hàbitats i espècies de la Reserva Natural de Sebes

La Junta de Govern de Diputació de Tarragona, en la reunió realitzada el passat 27 de juny de 2023, a través del servei de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori del SAM, va acordar concedir a l’Ajuntament de Flix un subvenció de 35.000 euros (sobre un pressupost elegible de 72.915,25 euros) per a la conservació i millora d’hàbitats i espècies de la Reserva Natural de Sebes de Flix, així com el seu ús públic, turístic i educatiu sostenible.

Van poder veure de molt a prop els xoriguers instal·lats a les caixes niu del Mas de Pitoia, van col·laborar introduint a l’aviari noves cigonyes procedents del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent, i van visitar els pollets d'arpella, que arribats a la Reserva des de feia pocs dies.

sos exemplars d’arpella. Gràcies a la col·laboració amb el Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent, la Reserva pot acollir polls de diferents espècies d'aus que s'alliberen a la natura quan són adults. Amb la tècnica del hacking s'intenta fixar els exemplars en una localització concreta per reforçar la població.

Comença la temporada de voluntariat ambiental amb tasques d’eliminació de Xanthium al Mas de les Cigonyes

El 15 de juliol, l’equip de voluntariat ambiental Los Fardatxos es va trobar al Mas de les Cigonyes per extreure Xanthium, una planta exòtica força problemàtica que prolifera als aiguamolls de la Reserva Natural de Sebes. És una espècie especialment problemàtica perquè pot afectar directament als cavalls de la Camarga, que duen a terme tasques de gestió als aiguamolls, ja que té unes llavors molt enganxoses, conegudes popularment com “catxurros”, que se’ls poden enganxar a la crinera i la cua.

Iniciem

un programa

formatiu amb

el Centre Especial de Treball del Jeroni de Moragas per millorar les oportunitats d’ocupació verda i inclusiva dels seus usuaris

Un dels objectius que es proposa assolir el Grup de Natura Freixe amb el projecte Fluviatilis és fomentar la creació d’ocupació verda i inclusiva en entorns fluvials. Tenint en compte la realitat del territori, l’entitat ambiental ha creat un programa formatiu

que ha implementat en col·laboració amb el Centre Especial de Treball de l’associació Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre, una institució de referència a la Ribera d’Ebre que acompanya a les persones amb discapacitat al llarg de la seva vida en un marc que promou l’empoderament personal alineat amb les capacitats i la diversitat funcional de cada usuari o usuària.

La finalitat d’aquesta acció, que es va iniciar el juliol de 2023, és millorar les oportunitats d’ocupació d’aquest col·lectiu, així com garantir la igualtat de gènere i la diversitat social en l’accés al mercat laboral, tot ampliant l’oferta de serveis d’entitats que treballen amb persones amb discapacitat, com és el cas de l’AJEM. Amb la participació activa dels seus usuaris i usuàries, es vol facilitar la seva integració al món laboral a través de tasques de manteniment i conservació de la natura que permetin, a la vegada, un desenvolupament laboral i personal.

En una primera fase, el Grup de Natura Freixe, com a entitat beneficiària i coordinadora del projecte, ha dissenyat un programa formatiu amb l’objectiu de crear una brigada d’intervenció fluvial comarcal especialitzada en les feines que formen part de les actua-

cions de conservació contemplades al projecte i que permetran implementar solucions basades en la natura per conservar i rehabilitar els ecosistemes fluvials. Concretament, els usuaris i usuàries han rebut formació en:

· Gestió i eliminació de Xanthium (EEI) en espais naturals protegits.

· Construcció de caixes niu per a aus.

· Gestió de vegetació palustre en sistemes lacustres per evitar processos de colmatació.

· Restauració de riberes mitjançant la plantació de vegetació autòctona.

Gràcies a aquest programa formatiu, el Centre Especial de Treball de l’AJEM podrà ampliar l’oferta de serveis, tot establint una dinàmica de treball continuada amb el Grup de Natura Freixe.

Mostreig anual de tortuga de rierol

La tortuga de rierol (Mauremys leprosa) és una espècie semiaquàtica que s’instal·la habitualment en tolls, rierols, llacunes i altres hàbitats d’aigües tranquil·les i amb vegetació palustre i de ribera. Surt esporàdicament de l’aigua per escalfar-se amb la calor del sol o per

posar els ous, per exemple, però molt sovint està submergida, buscant refugi entre els llims, per la qual cosa no és gens fàcil de detectar.

A la Reserva Natural de Sebes es pot observar a la zona de la llacuna i la vall de Sant Joan, especialment a la primavera, quan s’està llargues estones prenent el sol per agafar temperatura.

La contaminació de l’entorn, les transformacions dels hàbitats i la introducció d’espècies exòtiques, com la tortuga de Florida, són factors que posen en risc la supervivència de l’espècie i l’equilibri dels ecosistemes que habita, per això des del Grup de Natura Freixe procurem donar continuïtat als programes de seguiment d’aquestes espècies clau. Les dades que obtenim amb aquests mostrejos ens ofereixen molta informació sobre la població de tortuga a l'espai natural protegit i, a més, la seua presència i desenvolupament també és un indicador del bon estat de conservació de l'hàbitat.

Aquest any, hem pogut seguir fent aquest

Més de 200 infants i joves de les Terres de l’Ebre participen en accions per protegir els insectes pol·linitzadors

El mes de juliol, el Grup de Natura Freixe va posar punt i final a les actuacions del projecte “Oasis de pol·linitzadors”, una iniciativa de l’entitat per sensibilitzar sobre l’afectació que tenen l’activitat humana i el canvi climàtic en els pol·linitzadors silvestres i els seus hàbitats. El projecte va comptar amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i va estar emmarcat en la convocatòria de subvencions per al finançament d’actuacions d’educació i sensibilització ambiental.

A través de la custòdia del territori com a eina principal de conservació, s’ha treballat en la creació d’una xarxa d’ambients d’alt valor ecològic per tal d’afavorir la presència dels pol·linitzadors silvestres propis del nostre territori. Es tracta dels anomenats “oasis de pol·linitzadors”, que pretenen millorar l’estat de conservació d’espècies en perill o vulnerables típiques d’ambients de secà, zones de transició i ambients de ribera. Aquests oasis s’ubiquen en diferents localitzacions dels

municipis de Flix i Riba-roja d’Ebre, de manera que s’afavoreix la connectivitat entre les metapoblacions del territori.

Entre aquestes actuacions destaquen la plantació de plantes nutrícies i nectarífieres, una selecció d’espècies vegetals que afavoriran la presència d’aquests pol·linitzadors, i també la construcció d’hotels d’insectes, unes estructures artificials construïdes amb materials diversos que proporcionen refugis i llocs per hivernar als insectes silvestres. També ha estat molt important la prospecció de les finques de la Vall de Sant Joan i Beremusses, al municipi de Flix, que s’han identificat com un hàbitat potencial de recuperació de l’aurora dels guarets, una papallona que s’havia considerat extingida i de la qual se’n van tornar a trobar exemplars l’any 2021. En aquesta localització en qüestió, s’hi han dut a terme treballs del sòl per reproduir la tècnica del guaret i afavorir així la supervivència d’aquesta espècie amenaçada de perill d’extinció a Catalunya.

Al voltant d’aquestes actuacions de conservació, el Grup de Natura Freixe ha dut a terme un seguit d’accions de divulgació i sensibilització ambiental amb l’objectiu de cons-

cienciar sobre els serveis ecosistèmics dels insectes pol·linitzadors, potenciar les bones pràctiques ambientals que afavoreixin a la conservació d’aquests insectes i, en definitiva, sensibilitzar sobre l’impacte antròpic sobre els pol·linitzadors i els seus hàbitats.

Així doncs, en el transcurs del desenvolupament d’aquest projecte, hem comptat amb la participació de diversos col·lectius que han passat per la Reserva Natural de Sebes a gaudir d’activitats educatives i de voluntariat ambiental. Aquests han estat: Escola Enric Grau Fontseré de Flix, Escola Sant Agustí de Riba-roja d’Ebre, Associació Riba Rocks, Cooperativa CLEB Centre de Lleure Ebre, Associació Jeroni de Moragas, Associació Socioeduativa Joventut i Vida, Fundació Antisida de Lleida, Associació Down Lleida, Residència Escoles Velles de Flix i grup de Voluntariat Ambiental Los Fardatxos.

D’aquesta manera, s’ha aconseguit promoure la participació ciutadana, l’educació ambiental i la sensibilització cap a problemàtiques mediambientals locals i globals, a la vegada que s’ha incentivat un comportament respectuós amb l’entorn natural més proper.

Formació en participació per a entitats sense ànim de lucre

Al llarg de tres mesos vam assistir a la formació “Com millorar la participació de la meva entitat” de Tàndem Social, un programa promocionat per la Subdirecció General de Participació Ciutadana en què membres de l’equip del Grup de Natura Freixe s’han pogut formar sobre la participació com a model per garantir una organització plural, transparent i útil amb la tasca que desenvolupa.

El Grup de Natura Freixe signa un conveni de col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica per conservar la Reserva Natural de Sebes a Flix

L’espai natural de les Riberes de l’Ebre a Flix (Sebes i Meandre de Flix) va ser declarat Reserva Natural de Fauna Salvatge l’any 1995, poc després de la creació del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, el 1992. Des de llavors i fins a l’actualitat, el Grup de Natura Freixe ha treballat conjuntament amb aquesta institució pública amb l’objectiu de millorar i preservar els hàbitats d’interès mediambiental que conformen la Reserva Natural de Sebes.

Tot i les nombroses accions de conservació i el bastiment d’infraestructures que es van dur a terme al llarg d’aquells anys amb la participació de la Generalitat de Catalunya, no va ser fins al 2010 en què es va formalitzar un conveni de col·laboració que establia un marc per

AGOST

promoure, coordinar i desenvolupar actuacions a l’espai natural protegit de les Riberes de l’Ebre a Flix i, més concretament, a la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix.

Donant continuïtat a aquesta col·laboració, doncs, aquest juliol s’ha signat una renovació d’aquest conveni amb l’actual Departament d’Acció Climàtica per tal de continuar amb la trajectòria dels treballs realitzats fins ara en el marc dels acords anteriors durant els quatre anys vinents.

El document estableix un marc de col·laboració entre les dues parts implicades per impulsar accions que contribueixin a millorar la conservació de l’espai natural i a incrementar la conscienciació i la corresponsabilització en la preservació dels seus valors naturals. D’aquesta manera, el Grup de Natura Freixe i el Departament d’Acció Climàtica poden establir línies de treball conjuntes, intercanviar coneixements tècnics, promoure i organitzar activitats per difondre i sensibilitzar sobre els valors naturals de l’espai i treballar de manera coordinada per aconseguir un alt nivell de qualitat ambiental, prevenint el deteriorament del patrimoni natural i la biodiversitat i facilitant la seua recuperació mitjançant l’ordenació integral dels seus usos i la millora de la gestió dels recursos naturals.

Conservem la llacuna de Sebes gràcies al Voluntariat Ambiental

Gràcies a la col·laboració del voluntariat, vam poder recuperar bona part de la làmina d'aigua de la llacuna i alguns posadors per a ocells que amb el temps havien desaparegut.

Amb aquest tipus d'actuacions procurem mantenir en bon estat hàbitats com la llacuna de Sebes, molt afectada per la regulació hidrològica actual, i la seva biodiversitat.

SETEMBRE

Participem al Delta Birding Festival

Un any més el Grup de Natura Freixe ha estat present en el Delta Birding Festival. La 9a edició d’aquest festival de referencia del món de l’ornitologia, s’ha celebrat durant els dies 22, 23 i 24 de setembre a Món Natura Delta.

Presentem una nova iniciativa per fomentar la participació en voluntariat ambiental a les escoles de la Ribera d’Ebre

El 26 de setembre, durant el programa “Fem i compartim” que organitza el Centre de Recursos Pedagògics de la Ribera d’Ebre, el Grup de Natura Freixe i el Camp d’Aprenentatge de Flix van presentar una nova proposta amb l’objectiu de fomentar la participació de l’alumnat de les escoles de la comarca en accions de voluntariat ambiental.

El projecte, que es durà a terme durant els propers dos cursos, porta per títol “Los Fardatxets. Vivint amb una mirada educativa els espais naturals comarcals” i es tracta d’una proposta que ha estat seleccionada en la convocatòria de subvencions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per al finançament d’actuacions d’educació i sensibilització ambiental per promoure l’aprenentatge servei de l’àmbit socioambiental als centres educatius de Catalunya.

Donant continuïtat als Projectes Compartits del Camp d’Aprenentatge de Flix i el Grup de Natura Freixe, que reivindiquen el potencial dels espais naturals de la Ribera d’Ebre per crear experiències educatives significatives, amb la iniciativa de “Los Fardatxets” es vol posar en servei tot l’aprenentatge adquirit a través de la creació d’un equip de voluntariat ambiental integrat per l’alumnat de les escoles de la comarca.

Fent valer l’experiència de més de 25 anys del Grup de Natura Freixe en matèria de voluntariat ambiental, amb aquest nou projecte es pretén transmetre els valors del volunta-

riat als més petits, que són la base imprescindible per contribuir en la conservació de la biodiversitat i la natura, tant en el present com en el futur.

Aquesta proposta té una visió transversal i pretén implicar diferents agents educatius de la Ribera d’Ebre: a més del Camp d’Aprenentatge de Flix i l’Àrea d’Educació del Grup de Natura Freixe, està previst que participin cinc centres educatius de la comarca que, en els propers dos cursos, podran transferir a la realitat, a través del voluntariat ambiental, tots els coneixements apresos amb els Projectes Compartits.

Al llarg del curs, a través d’aquests Projectes Compartits, l’alumnat treballarà diferents continguts relacionats amb la natura, el medi ambient i la sostenibilitat, amb la idea de participar d’una experiència educativa basada en objectius d’aprenentatge competencials i curriculars. Com a cloenda d’aquestes activitats, l’alumnat de 6è participant assistirà a una jornada de voluntariat ambiental i convivència a la Reserva Natural de Sebes, un dels espais naturals protegits més emblemàtics de la Ribera d’Ebre, per tal de poder posar en pràctica tots els coneixements treballats anteriorment

En aquest sentit, el projecte també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Flix i la Fundació Catalunya-La Pedrera, institucions propietàries de les diferents finques que conformen l’espai natural de Sebes i que donaran suport a les actuacions al llarg de l’execució d’aquesta proposta educativa.

Voluntariat per conservar la Llacuna de Riba-roja d’Ebre

La llacuna de Riba-roja d'Ebre és una làmina d'aigua al meandre de Riba-roja, separada del curs fluvial, que serveix de refugi per a moltes espècies d'animals.

Amb la regulació hidrològica de l'Ebre, es produeix un procés de colmatació que fa que cada vegada hi hagi més sediments i que la vegetació vagi guanyant terreny a la llacuna. Gràcies al treball de l’equip de voluntariat, es va poder reobrir la làmina d’aigua per afavorir

Abans

OCTUBRE

Participem al Congrés de Conservació de la Natura

La primera setmana d’octubre vam assistir al Congrés de Conservació de la Natura, organitzat per la Xarxa per la Conservació de la Natura. Tres dies per compartir aprenentatges i experiències amb moltes entitats del Tercer Sector Ambiental en un entorn espectacular a El Jou Nature.

Membres de l’equip tècnic de l’entitat van participar presentant l’experiència en bioeconomia del Grup de Natura Freixe, per una banda, i exposant les actuacions de custòdia fluvial emmarcades en el projecte Fluviatilis que s’estan duent a terme al territori en els últims anys.

Després

Més de 100 usuaris de les quatre residències per a gent gran de la Ribera d’Ebre han pogut gaudir de l’Aula de Natura

A l’octubre, el Grup de Natura Freixe va donar per finalitzat el projecte mediambiental “Pol·linitzadors amb els cinc sentits” que s’ha dut a terme durant el 2023 la Reserva Natural de Sebes, a Flix (Ribera d’Ebre), gràcies al suport de CaixaBank a través de la Convocatòria de Medi Ambient.

Amb aquest projecte, el Grup de Natura Freixe es plantejava tres propòsits en diferents àmbits complementaris, mostrant com la conservació dels recursos naturals pot anar de la mà d’activitats que generen desenvolupament social i econòmic al territori.

L’objectiu general que contemplava el projecte era preservar les poblacions de pol·linitzadors a l’espai protegit de Sebes, ja que les conseqüències del canvi climàtic i les transformacions dels paisatges han provocat que en els últims anys molts insectes presentin un declivi.

Així mateix, aprofitant les característiques de l’espai i de les plantes aromàtiques, s’ha bastit una nova infraestructura: l’Aula de Natura. Es tracta d’una extensió a l’aire lliure equipada amb dispositius d’estimulació sensorial que ha permès dur a terme diferents activitats de sensibilització ambiental amb tot tipus de col·lectius, ja que ha estat pensada per ser àmpliament accessible.

Gràcies a aquesta nova instal·lació i a les activitats i tallers dissenyades per al projecte, 112 usuaris i usuàries de les diferents resi dències de la comarca han pogut gaudir de diverses jornades a la Reserva Natural de Sebes. En aquest sentit, l’objectiu és afavorir la inclusió social d’aquests col·lectius a través d’activitats d’estimulació sensorial i

cognitiva en un espai natural, tenint en compte els beneficis que aporta estar en contacte directe amb la natura i la socialització que permeten les activitats.

L’entitat valora de manera molt positiva el projecte i els resultats obtinguts: “ha estat una gran oportunitat per ampliar els serveis que oferim a col·lectius en risc d’exclusió social gràcies a la creació de l’Aula de Natura, però, a més, hem seguit contribuint en la conservació d’un espai natural protegit tant important com és la Reserva Natural de Sebes” afirma Marta Gàzquez, responsable de l’Àrea d’Educació del Grup de Natura Freixe.

L’èxit que ha tingut la iniciativa fa que l’entitat vulgui apostar per donar continuïtat a aquest tipus d’activitats, que evidencien que la protecció i conservació dels hàbitats

Plantació d’aquàtiques a la llacuna de Sebes amb Los Fardatxos

A finals d’octubre es va dur a terme una plantació d’espècies aquàtiques a la llacuna de Sebes, un tipus de vegetació que es troba en retrocés en molts punts del territori per la competència amb plantes exòtiques que proliferen a l’entorn fluvial.

Per mitigar aquesta problemàtica i millorar l’hàbitat de la llacuna, es van escollir diverses espècies amb diferents finalitats.

Per millorar la qualitat de l’aigua, es van plantar exemplars de tres espècies autòctones del gènere Potamogeton un tipus de planta aquàtica que resulta beneficiosa a l’hora de retenir i filtrar substàncies contaminants que es troben a l’aigua.

Per millorar la diversitat florística, es van escollir diverses plantes semi-aquàtiques, pròpies de les zones humides, entre les quals destaquen el plantatge d'aigua (Alisma planta go-aquatica), la salicària (Lythrum salicaria), la lisimàquia (Lysimachia vulgaris) i la galassa (Berula erecta).

A més, es van bastir uns petits recintes per protegir les plantes durant els primers estadis de desenvolupament, ja que d’una altra manera podrien convertir-se en menjar per a peixos com les carpes o els crancs de riu.

NOVEMBRE

Inici de la formació en ecoturisme

El primer el primer cap de setmana de novembre va tenir lloc el primer bloc de la formació en Ecoturisme i guiatge en entorns naturals i culturals. Els assistens van poder aprendre de manera teòrica i pràctica sobre la professió de guia, els tipus de guiatge i les habilitats que s’han de treballar en aquesta professió.

Es duen a terme tasques de manteniment i neteja a l’itinerari interior del meandre de Flix

Al novembre es van realitzar tasques de manteniment i neteja a l’itinerari interior del meandre. Es tracta de feines que es duen a terme de manera periòdica en el marc de col·laboració que hi ha entre l'Ajuntament de Flix i el Grup de Natura Freixe.

El Grup de Natura Freixe assumeix les tasques de conservació i millora de la

Llacuna d’Ascó

A principis de novembre, el Grup de Natura Freixe va començar a treballar amb l'Ajuntament d'Ascó per iniciar un seguit de tasques de conservació i millora a la Llacuna. És un espai natural molt interessat ubicat al marge esquerre del riu, aigües avall de la població.

Separada del curs principal de l'Ebre, antigament era una platja de còdols. Avui en dia, és una làmina d'aigüa que té una superfície aproximada de mitja hectàrea. Tot i que no compta amb cap figura legal de protecció, és un espai amb molt potencial per a la conservació de diferents espècies de fauna i flora autòctones.

Acollim la segona Festa del Voluntariat Ambiental de les Terres de l’Ebre a la Reserva Natural de Sebes

Per segon any consecutiu, les quatre Taules de Voluntariat Ambiental de Catalunya han celebrat la seva trobada anual en què les diferents entitats han pogut compartir experiències i unir esforços per millorar i sensibilitzar sobre la importància de la conservació dels espais naturals protegits del territori.

La trobada, que es fa en motiu del Dia Internacional del Voluntariat, posa de relleu el valor la tasca de les persones voluntàries que col·laboren amb una gran diversitat d’entitats ambientals, contribuint a conservar i millorar els espais naturals protegits de Catalunya. A la vegada, és un espai de trobada entre enti-

tats, voluntaris i personal tècnic dels parcs naturals. Aquest any, la trobada ha tingut lloc a la Reserva Natural de Sebes, on una quarantena d’assistents de les diferents associacions van poder conèixer aquest espai natural i una de les activitats de voluntariat que el Grup de Natura Freixe programa habitualment.

Així doncs, la jornada va començar amb una activitat per reparar marges de pedra seca: elements típics de l’agricultura del nostre paisatge. Compleixen funcions molt pràctiques a l’hora de conrear però, a més, són un element lligat a la riquesa i diversitat biològica de les zones agrícoles. Entre les seves pedres, a sobre o pels voltants, s’hi troba una gran varietat de plantes i animals com ara insectes i invertebrats, rèptils i petits mamífers, així com falgueres, líquens i molses. Després de dur a terme l’activitat i de compartir un esmorzar amb productes locals, els coordinadors de les diferents entitats es van reunir per fer una valoració de l’any i compartir els reptes de cada organització, i de la Taula com a conjunt, per al 2024. En paral·lel, va tenir lloc una visita guiada per la Reserva perquè les persones voluntàries assistents a la jornada poguessin conèixer de primera mà aquest espai natural protegit.

Exposem els resultats del projecte “Oasis de pol·linitzadors”

El 23 de novembre vam participar a la Jornada de resultats dels Projectes d'Educació i Sensibilització Ambiental 22-23. A la trobada, vam tenir l’oportunitat d’explicar el nostre projecte “Oasis de pol·linitzadors” i descobrir iniciatives molt interessants de moltes altres entitats mediambientals de Catalunya.

Custòdia del territori per protegir una papallona en perill d’extinció

L’aurora dels guarets (Zegris eupheme) és un lepidòpter que habita ambients estèpics, on l’agricultura extensiva permet practicar el guaret (d’aquí el seu nom comú) afavorint la presència abundant de poblacions de plantes crucíferes, imprescindibles per al desenvolupament del cicle vital d’aquesta papallona. A la primavera, les femelles hi ponen els ous i, quan neixen, les erugues se n’alimenten.

A Catalunya, l’aurora dels guarets va veure davallar considerablement la seva població per culpa del declivi de la pràctica del guaret, en contrapartida de l’augment de l’agricultura

intensiva i l’aplicació generalitzada de pesticides. Avui en dia, és una espècie amenaçada de perill d’extinció inclosa al Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada (2022) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

L’any 2021, després de 14 anys sense dades d’aquesta espècie a Catalunya, es va localitzar de nou en una finca del municipi de Flix. Els registres històrics indicaven poblacions d’aquesta papallona en diverses localitats de la Depressió Central, però amb les dades de les últimes prospeccions sembla que ara la seva àrea de distribució es troba reduïda a aquesta petita zona del municipi ebrenc.

La troballa a Flix va ser obra de l’entitat Paisatges Vius, una associació sense ànim de lucre que es dedica a la conservació de la natura de manera compatible amb les activitats socioeconòmiques del territori. Els seus experts van localitzar aquesta papallona en una zona afectada per l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre del 2019, en una ubicació on mai abans se n’havia trobat cap. Les prospeccions van poder constatar, no només l’estat crític de l’espècie, que sembla haver desaparegut completament del seu rang històric de distribució, sinó també una baixa abundància de la resta de papallones en ambients molt afectats per l’aplicació de pesticides.

Gràcies al projecte “Oasis de pol·linitzadors”, dut a terme pel Grup de Natura Freixe aquest 2023, l’entitat ha pogut posar en marxa diverses iniciatives per recuperar i millorar hàbitats d’interès per a la conservació del pol·linitzadors silvestres, com són les papallones. El

projecte, a més, ha permès establir sinèrgies amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, que coordina el programa de seguiment de lepidòpters a Catalunya, i l’associació Paisatges Vius, creadors de la iniciativa Microreserves de papallones. Aquest mes de novembre, s’ha formalitzat un acord de col·laboració entre Paisatges Vius i el Grup de Natura Freixe que permetrà donar continuïtat a aquestes tasques de conservació realitzades en el marc del projecte, concretament en una finca en custòdia que gestiona el Grup situada a la zona on hi ha localitzada la papallona amenaçada. Es tracta d’un camp de conreu de poc més d’una hectàrea on es conserva un model agrícola tradicional. Ara, a través d’una gestió activa, s’hi crearà un hàbitat òptim per a l’aurora dels guarets i s’hi establirà un punt de seguiment.

Les microreserves de papallones són espais naturals de mida reduïda que es gestionen tenint en compte la presència d’una o més papallones amenaçades a través d’un contracte de custòdia del territori. La forta localització de les poblacions de papallones i la necessitat de mantenir una estructura determinada de l’hàbitat, converteixen el model de les microreserves en una figura idònia per a la

seva conservació. En aquestes microreserves les espècies hi desenvolupen el seu cicle vital i, per tant, es du a terme una gestió que té en compte els seus requeriments.

Les microreserves no són una figura de protecció legalment reconeguda, sinó que són espais establerts de manera voluntària en el marc de la conservació privada. Actualment, Paisatges Vius compta amb una xarxa de 8 microreserves que es coordinen amb altres entitats de conservació (com és el cas de la de Flix), ajuntaments, propietaris, ramaders, centres de recerca i espais naturals protegits.

DESEMBRE

Nova secció de descarregables gratuïts al web de l’entitat

L’1 de desembre es va presentar, a través de les xarxes socials, una nova secció de descarregables gratuïts al lloc web de l’entitat on es poden consultar diferents materials que es troben a disposició del públic. Entre ells destaquen infografies, vídeos, pòsters i diversos recursos educatius.

L’alumnat de l’Escola de Flix supera el seu rècord i recapta 430 euros per la natura amb el Challenge for Nature de la Fundació Kilian Jornet

Un any més, l’Escola Enric Grau Fontseré de Flix s’ha sumat al Challenge for Nature, una iniciativa de la Fundació Kilian Jornet que aposta per la protecció de la natura, la consciència ambiental, l’educció i el moviment a través d’un repte esportiu col·laboratiu i altruista per ajudar a les entitats mediambientals que treballen dia a dia en el coneixement i conservació dels entorns naturals.

Les accions proposades, sota el paraigües del Repte per la Natura, han combinat l’esport, la salut i la conservació del patrimoni natural amb la creació d’una campanya solidària en què l’alumnat de cinquè de l’Escola de Flix ha aconseguit recaptar 430,35 euros que s’han

L’Escola ha volgut col·laborar una vegada més amb l’entitat per tal de posar en relleu el suport que durant tot l’any es dona al centre de manera gratuïta amb activitats com l’anellament científic, l’estudi del bosc de ribera, les energies o la salut de l’aigua, entre moltes

altres, que l’alumnat pot realitzar cada curs gràcies al Camp d’Aprenentatge de Flix, la Reserva Natural de Sebes i el Grup de Natura Freixe en conveni amb l’Ajuntament de Flix. El repte esportiu i solidari, dut a terme a la plaça del Mercat el passat 14 de desembre, va consistir en una recollida de donatius per equips: amb una guardiola confeccionada per a l’ocasió, l’alumnat ha recaptat donatius dels veïns i veïnes del poble i per cada moneda rebuda, es realitzava una volta corrent a la plaça. En total, els diners recaptats equivalen a 53,4 quilòmetres recorreguts.

L’import d’aquest donatiu es destinarà a un dels projectes més emblemàtics de la Reserva Natural de Sebes: la conservació de les zones humides amb la pastura dels cavalls de la Camarga. Aquest projecte, en marxa des del 2001, permet potenciar la biodiversitat dels aiguamolls de Sebes mitjançant un sistema de pastura amb el qual s’obren extenses zones cobertes per canyissar, una planta que, degut a l’actual gestió hidrològica, tendeix a colonitzar tota la superfície donant lloc a una coberta vegetal monòtona i poc diversa. A més de la cura dels cavalls, el projecte també contempla un seguiment de les càrregues de pastura i dels seus efectes en l’evolució de les comunitats vegetals incloses dins de les parcel·les. Gràcies a aquests estudis s’ha pogut constatar que, amb una correcta aplicació de la pastura, la diversitat florística augmenta notablement. L’escutel·lària (Scutellaria galericulata), per exemple, és una espècie molt rara que es conserva a la Reserva i es veu afavorida per aquest tipus de gestió.

El Grup de Natura Freixe compta amb el suport de:

I la col·laboració de:

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.