Page 1

Global Sport Scandinavia AB Hjälp vid val av spik/specialskor Vi på Globalsport har satt ihop en lista över vad vi tycker att man bör tänka på när man ska köpa nya spik/specialskor. Listan tar upp fördelar med olika typer av skor och försöker förklara skillnaden mellan exempelvis valet av en längdsko kontra en trestegssko och bygger på vår mångåriga erfarenhet av branchen. Vi svarar även på en rad frågor som vi ofta får av kunder som känner sig osäkra på t.ex spiklängder osv. Vi hoppas och tror att denna guide kan vara en hjälp på traven när det är dags för nya spik/specialskor Sprintskor På marknaden finns det tre grundmodeller av sprintskor som bygger på sulans utförande. A. En mycket mjuk sprintsko B. En sprintsko med hårdstyv sula C. En sprintsko med klack Vilken modell man väljer är lite "tycke och smak". De två små råd som man kan ge när det gäller sprintskor är: 1. 2.

Man kanske bör välja en sprintsko med klack om man i första hand springer 400/400m häck Som ungdom bör man kanske i första hand välja en sprintsko med mjuksula. En hård sula kan uppleva lite "stelt" och därmed negativt påverka löpningen. Men när det gäller val av sprintsko så är det passformen som måste bli avgörande för vilken sko man väljer.

Medel-långdistans

Det finns ett stort antal olika modeller på marknaden. Det som måste vara avgörande vid valet av en löpsko är passformen. Man kan här även välja en allroundsko om man vill ha ett billigare med ändå fungerande alternativ. Om man springer hinderlopp så bör man välja en speciell hindersko.

Höjdhopp Det är viktigt vid val av höjdskor att skon är vridstyv i sidleds eftersom de allra flesta har en ansats i båge. Belastningen på fötter/fotleder blir stor och där måste en bra sko vara skadeförebyggande. Observera att det finns modeller för "höger" resp. "vänsterhoppar". Se till att Du får rätt modell. När man bestämt sig för att köpa en höjdsko så välj gärna en toppmodell. Ur skadeförebyggande syfte så är en toppmodell, även om prislappen är något högre, alltid att föredra.

Längdhopp

Det viktigaste när man väljer längdskor är att bedöma vridstyvheten i sidled samt stötdämpning i hällen. Man kan generellt säga att ju tyngre man är så bör man välja den sko som är mest vridstyv samt med mest stötdämpning. På marknaden finns det ett flertal olika modeller. Är man ung och/ eller har låg kroppsvikt, så kan en allroundsko också fungera bra


Global Sport Scandinavia AB - Hjälp vid val av spikskor -

Tresteg Om man hoppar tresteg så är det mycket viktigt att man har en sko med bra stötdämpning i hälen. Tresteg är utav de få friidrottsgrenar där man pga. dåliga skor kan råka ut för skador. Vid val av trestegsskor så kan man följa samma råd som för längdhopp. Man kan givetvis hoppa tresteg i en längdsko alt. allround men tänk då på att stötdämpningen i hälen är sämre vilket ökar skaderisken. Hoppar man tresteg bör man vara mycket noga med att ha en bra sko !

Stavhopp Det finns i regel inga speciella stavhoppsskor utan det allra vanligaste är att man väljer en längdhoppssko. Ett antal aktiva fördrar en trestegssko som är mera uppbyggd i hälen. Här måste passform avgöra om man väljer en längd eller trestegssko.

Spjut Spjutskor har spikar i hälen och skall vara mycket stabila. En bra spjutsko är även förstärkt framme/uppe på tån eftersom slitaget är mycket stort just där.

Man bör byta 1 gång/halvår (förutsatt att man använder skorna året runt och tränar regelbundet med spikskor). Spikens längd är 5, 7, 9, 12, 15, 18, 21, 24 mm. På allvädersbanor får man använda MAX 7 mm (ibland står det "max 6 mm" i tävlings-pm men detta är en lite felaktighet som levt med under åren. Det tillverkas ej några 6 mm spikar utan det skall vara max 7 mm) I höjd och spjut kan man använda 9 mm om tävlingsarrangören tillåter. Det är enbart för att öka säkerheten hos deltagarna eftersom man behöver spikar i hälen på höjd resp. spjutskor /specialskor. (Ibland måste man använda 12 mm spik i ett par höjd/spjutskor eftersom spikfästet på skon ligger så inbyggt i skon så att den "effektiva" längden ändå blir 9 mm) Är man ung och framförallt väger lite så kan det gå lika bra med 5 mm spik istället för 7 mm. Kom dock ihåg att se till att byta 5 mm spiken lite oftare så att de inte slits så mycket att det inte går att få loss dem från skorna.

Kula

Finns det speciella Nike, Adidas, Asics, Puma........spikar?

Det finns en speciell sko för traditionell kulstötning - glidteknik. Denna sko har en lite "knottrig" sula för att få bättre fäste i kulringen. Det finns ett flertal olika modeller på marknaden. Denna modell kan också vara att föredra även för rotationskastare (kula, diskus, slägga) om man vill ha ett stabilt grepp i ringen.

Nej, det finns inga specialspik till de stora märkenas skor eller skillnader beroende på vilken gren man håller på med. Alla spikar passar till alla kända märken av spikskor. Hur spiken ser ut har ingen som helst betydelse. Utseendet har lika liten betydelse som dubbarna på ett bildäck. Det viktigaste är att de finns !

Kula/diskus/slägga

Skall jag köpa skor på REA ?

En sko för rotationskast kännetecknas av en slät sula eller som på några modeller en specialsula som är gjord för rotation. Denna kastsko är till för alla rotationskast men kan för en nybörjare kännas lite svår att använda och då speciellt om det regnar och kastringen är hal.

Självklart så skall Du passa på tillfällen då det är nedsatt pris på spikskor.

Till alla skor följer automatiskt en uppsättning spikar som kan användas på alla allvädersunderlag, både inomhus som utomhus. Dessa spikar fungerar som "skruvar" dvs. man kan skruva i/ur spiken om man vill byta.

Hur är det med storlekar på spikskor ? Tyvärr så är det så att det skiljer väldigt mycket mellan de olika skoföretagen när det gäller storlekar på skorna. Det kan vara stor skillnad på storlek 38 mellan de olika företagen. När du köper ett par spikskor till en person som fortfarande växer så skall man ha MINST 0,5 cm kvar framme i tån och som MEST 1,0 cm. Är skorna större finns det stor risk för att de kommer att "glappa" och då blir det ju inte så roligt att idrotta. Prova olika modeller eftersom det även skiljer sig lite i bredd mellan de olika märkena. Ett säkert sätt att få rätt storlek på längden är att mäta fötterna. Mät foten från hälen till stortån. Om du fortfarande växer så lägg till 0,5 cm - 1,0 cm.

Vilket märke är bäst?

På marknaden finns det spjutskor som är höga, ungefär som en känga, resp. låga skor. Passformen måste vara avgörande vid detta val. Oftast så är sortimentet av spjutskor mycket litet hos återförsäljaren så var ute i god tid med din beställning.

Hur är det då med spikar?

5. Köp inte specialskor till ungdomar/ nybörjare ENBART för att det är billigt. Idrottsligt så är det ofta en mycket dålig affär !

Du bör dock tänka på följande: 1. Spikskor på REA är oftast av udda modell - därför finns de på REA. 2. Kontrollera att du får garanti på skorna - ta kassakvitto ! 3. Tänk på att skor är färskvara - skor på REA är oftast några år gamla och därför är hållbarheten sämre. 4. Kan jag byta om de går sönder? självklart kan Du byta om det är något fabriksfel. Tänk på att det var en REAsko så att du kanske inte får en ny av samma modell istället.

En stadigt återkommande fråga som det givetvis inte finns något svar på. Vår rekommendation är att alltid välja ett “välkänt” märke för att vara säker på att kunna utnyttja möjlighet till reklamationer osv. Tyvärr så finns det numera ett antal “lågprismärken” på marknaden som ej kan mäta sig med de stora tillverkarnas kvalitet och funktionalitet. Hos oss kan du alltid tryggt köpa vilket märke som helst och vara säker på att du får en högklassig sko. Tänk på att den sko Du väljer skall kännas skön på foten. Det är inte färg, design eller märke som skall vara avgörande. Om Du nu trots alla dessa råd fortfarande är osäker ? Prata gärna med andra i din klubb om vilken modell de valt och hur de har upplevt dessa. Självklart är Du alltid välkommen till oss för ytterligare råd och tips !

Med vänliga hälsningar Global Sport Scandinavia AB

Tips vid köp av spikskor  
Tips vid köp av spikskor  

En guide från oss på Global Sport över de vanligaste frågorna som vi får angående köp av spikskor. Dessutom listar vi vad man bör tänka på n...

Advertisement