Företagsbladet Hösten 2023

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag. Hösten 2023

Ny dinnershow: Passion

Ahlgrens: Dags för ansökan

Företagsfrukost: Cirkulära affärssteg

Thunberg: Bokkonstnär Brynäs IF: Den rena dräkten

4Sign: Bredaste utbudet

Förmedling av tolk- & översättningsuppdrag

Dygnet runt • Tel. 026-10 60 25 www.gavleborgstolkservice.se

Pressade kommuner behöver ett bra företagsklimat

Sköter er bokföring

Just nu har många kommuner och regioner, på samma sätt som företag, en pressad ekonomisk situation och i många fall en oviss framtid. Utgifterna har ökat snabbt, utan att intäkterna nödvändigtvis hängt med i samma takt.

För kommuner och regioner handlar det om att allt från energi och skolmat till hyror och pensionspengar driver kostnadssidan. Resultatet av detta är att många lokalpolitiker tvingas dra ner på utgifterna i sina kommuner vilket inte sällan drabbar det mest fundamentala i orterna såsom skola, äldreomsorg och välfärd. Något som också ligger till grund för flera av näringslivets viktiga frågor, inte minst kompetensförsörjningen. På många platser i vår region handlar det om många miljoner som ska sparas på kort tid.

Få bort onödiga kostnader

Hemmafix Städning Fönsterputs

Anlita en senior idag!

Våra kunniga medarbetare kan hjälpa dig att få tid till annat än att ta hand om ditt hem. Ring oss idag!

55plus Gävle, Sandviken, Östhammar

Leif Edvinson

0709-53 24 71

0200-112 555

leif.edvinson@55plus.se

www.55plus.se/gavle

Det är viktigt att, oavsett ekonomiskt läge, fundera på vad en kommun ska ha för verksamhet och i vilken omfattning. Det finns goda skäl att se över, prioritera och få bort onödiga kostnader i verksamheten oaktat hög- eller lågkonjunktur eller hur många punkter räntan ser ut att höjas med kommande tid. Men den långsiktiga lösningen behöver inte vara varken alarmerande skattehöjningar eller nedskärningar som tynger händerna i välfärden. Den långsiktiga lösningen tar sitt avstamp i ett starkt näringsliv och ett attraktivt företagsklimat som lockar framtida investeringar.

Snabbfotade myndigheter?

Bara i vår region sysselsätter företagen över 78 400 personer, vilket i skattepengar motsvarar över 23,1 miljarder kronor årligen till kommun, region och stat. Många av de långsiktiga reformerna för att ge företagen rätt förutsättningar att få fler i arbete och således bidra med mer skatteintäkter genomförs på nationell nivå – men mycket av ansvaret åligger även kommunerna. Det finns legitima skäl till att vissa kommuner får låga betyg i företagsklimatsrankingar och varför andra får höga. Myndighetsutövande, servicenivå, utbud på kompetens och myndigheternas förmåga att vara snabbfotade är några av de lokala aspekter som spelar stor roll.

Bättre förutsättningar

Den viktigaste frågan som kommuner nu bör ställa sig under ekonomiskt pressade tider är hur det lokala näringslivet kan få bättre förutsättningar genom ett stärkt företagsklimat. Det är tack vare lokala företags kommande expansion och tillväxt som fler arbetstillfällen skapas – och fler skattekronor tillkommer den kommunala kassan. Företagen sitter på lösningarna och politiker, både på nationell och lokal nivå, måste ge företagen attraktiva förutsättningar att verkställa.

2
Gävleborgs Tolkservice AB
• 070-208 88 76
www.curantab.se
på en dag i veckan!
-
Ingela Gustafson Byråpartner

Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland.

Distribueras av Postnord till alla företag i Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer.

Utkommer 4 gånger per år inför varje årstid.

Distribution: Postnord.

Produktion: Ges trike Media, Formgren Reklam, Gävle Offset. Ansvarig utgivare: Joe Formgren.

Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller via SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras.

Omslaget: Näringslivsfrukost Företagsveckan, foto: Joe Formgren.

Priser print 2023. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. 1/1-sida 14.950:1/2-sida 8.750:1/4-sida 4.750:1/8-sida 2.975:1/16-sida 1.575:1/32 sida 875:-

Priset inkluderar publicering på internet och reklamskatt. Moms tillkommer.

Hela tidningen gratis på: www.foretagsbladet.se

Rabatter: Dubbel 20 %, Trippel 30 %, Årsavtal 40 %. Native 50 %

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se

E-post: info@foretagsbladet.se

Adress: Åsvägen 12, 818 33 Valbo

Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss.

Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration fyra gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen.

Annonsera förmånligt i print och på nätet. Ring 070-679 79 00 för mer information.

Hösten 2023 – Innehållsförteckning

Gästrskribent Nicklas Strid Försäljningschef Bilinorr,

Näringslivets digitala mötesplats

PR • Nätverkande • Styrelsekunskap

Vill ni också vara med? Välkomna till effectplus.se

Era nyheter i Företagsbladet?

Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer.

www.svenskpress.se

Samarbeta med Företagsbladet 2023

Nå mer än alla företag i Gästrikland - Året om!

Företagsbladet

till alla företag 4 ggr om året

Julnumret utkomer 14/11

Manusstopp 27 oktober

Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Två smarta alternativ:

1. Hela året: Annonser till lägsta pris 4 x år i print och på nätet.

2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. + Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev m.m. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 070-679 79 00.

3
Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg Toyota Gävle Joe Formgren Marknad, försäljning joe @ formgren.com Mobil: 070-679 79 00 Ingela Gustafson Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126 Horst Mueller Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165
Gästriklands affärsmagasin med effect för alla företag. Hösten 2023 Företagsfrukost: Cirkulära affärssteg
Lotta Petersson: Kommuner behöver bra företagsklimat 2 Häftig Passion på Hits For you 5 Vinmässa på Gävletravet 6 Brynäs IF: Utvecklar arenan 7 Brynäs IF: Den rena dräkten 7 Gävle-Sandviken Företagarvecka 8 Årets Företagare i Gävleborg 8 Jobbing 2023: Arbetsplatstävling 9 Världens starkaste stålkonstruktion 10 Ahlgrens Donationsfond: Dags för årets ansökan 11 Marknadsplan, PR- och mediaplan 12 Rikstäckande 4Sign växer 13 Barnbok illustrerad av Johan Thunberg 14 Gävle kommun snabbast i Sverige 16 Next Day 2023 16 iCell på världskonferens 17 Gävle attraktivt för arbetskraft 17 Företagsfrukost om cirkulära affärssteg 18-19 Lyckad trikåkurs i Storvik 20 Hästgödsel blir biogas 20 Gävle kommun säljer verksamhetsmark 21 NextStore väljer Toyota 22 Olika typer av solcellsanläggningar 24 Gästrskribent Julia Fjordefors Marknadschef Gävletravet
SVENSK PRESS.SE SVENSK PRESS.SE SVENSK PRESS

Mat, Nöje & Konferens

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Vill ni också vara med i nästa nummer i anslutning till rubriken ”Nöje”? Alla får vara med i Företagsbladet Kontakta oss för mer information om hur ni kan synas i nästa nummer och även på internet utan ytterligare kostnad. Ring 026-126 126 eller maila info@foretagsbladet.se om ni också vill medverka i nästa nummer. För mer info se www.foretagsbladet.se

Thai, Sushi, Tacos. Svensk & Internationell mat.

0290-311 20 Storvik Landsvägen 39

Öppettider: 10-21 • Fre & Lör till kl 02 • Sön 12-21

LUNCHKLUBBEN PÅ GÄVLE BRO

Gratis parkering. Mellan Södra och norra infarten.

Ni får 10% RABATT på dagens lunch!

www.dinners.se/dinners-gavle

4
FÖRETAGSBLADET KONFERENS & KONGRESS GÄVLE KONSERTHUS BOKA ERT NÄSTA MÖTE NU!
konferens@gavlekonserthus.se 026-17 29 06
www.gavlekonserthus.se
Jane Khamthi Lönn hälsar er välkommna

Passion - en häftig upplevelse

på Hits For You i Gävle

Vi kliver in i den fantastiskt vackra showrestauranglokalen och möts av en hjärtlig välkomst från personalen som visar oss till våra platser. Redan vid start strömmar mysig musik och våra dryckesbeställningar blir snabbt till verklighet. Plötsligt känns vardagen riktigt långt borta.

I ett gripande eurovisionsmedley presenterar den nya artisten Olivia Holmgren sitt första solo – och vilken fullträff det är! Artisterna får oss att klappa takt och sjunga med, som om vi vore en del av deras gäng i vardagsrummet.

Första rätten, en varm och god soppa, retar aptiten precis som den ska. På den imponerande ledväggen får vi bekanta oss med artisterna och deras skådespelartalanger. Sedan exploderar ljuskällorna och skapar en egen show innan kvällens första medley drar igång. Med humor och inlevelse gestaltas alla aspekter av hur vi träffades och närmade oss ”förr i tiden”, inklusive trånad, rivalitet och svartsjuka innan dejtingapparna tog över.

Personalen levererar sedan den välsmakande varmrätten snabbt och effektivt innan nästa medley låter den verkliga sångkvaliteten lysa i välkända sånger som alla i publiken kan och vill sjunga med i.

En ny film, denna gång med Work-out som tema fortsätter med högkvalitativa sånginsatser och humor som sedan övergår sedan i firande av födelsedagar, möhippor eller uppnått pension!

Efter skratten serveras kaffe och dessert och svenska klassiker från förr. Riktiga allsångsfavoriter för publiken som bokstavligen är med på noterna. Sammanfattningsvis är showen en spektakulär kavalkad av kända och sångvänliga låtar. Artisterna sparar verkligen inte på krutet och publiken svarar med glädje, allsång och dans. Så vill ni uppleva en helkväll välfylld med passion och nöje, då skall ni och era vänner gå på Hits For You i Gävle

Några citat från publiken

”Hur lyckas man få ut så mycket mat till så många gäster på så kort tid?”

”Hög kvalitet på sångpartierna som blandades med en stor portion humor.”

”Trivsam personal serverade och såg till att vi fick landa efter skratten.

”Hur man rycks med, sjungande i den ena låten efter den andra.”

”Man upptäcker leende fejs runt omkring sig.”

”Vilket draaag! Härligt med kända och trallvänliga låtar!”

Text: Tobias Ström • Foto: Adam Lundberg Ericsson

Lördag den 2 september var det premiär för den nya dinnershowen på Hits For You. Passion är den åttonde showen i ordningen. Vi träffade ”Henke” Sundström och hans kollegor Maria Doverud och nya tillskottet Olivia Holmgren inför premiären för att få en lägesrapport.

Olivia, om du skall ge en kort beskrivning av dig själv, hur presenterar du dig då?

– Jag är en go och glad tjej som är uppvuxen i Kullabygden i Skåne , nära Helsingborg

Jag är utbildad fyra år inom musikal och efter studierna i Göteborg så jobbade jag utomlands ett tag. Jag gillar att prata (mycket) och har en förkärlek för att sjunga och underhålla.

Hur är känslorna för att komma till Gävle och bli en del av den här populära showtraditionen?

– Det känns så himla kul! Än så länge har Gävle och Hits For You välkomnat mig med öppna armar så jag är superpeppad på att vara här. Jag har såklart stora skor att fylla, men känner mig väldigt tacksam att få vara en del av det här grymma teamet. Maria, hur känns det att få en ny kollega och hur har det gått med förberedelserna?

– Det känns väldigt kul och spännande. Vi funkar redan bra som en grupp och repetitionerna rullar på bra. Att få in en ny härlig kollega som Olivia har verkligen gett både oss i showgruppen och Hits For You som helhet en energikick. Detta kommer att bli så bra!

Kan ni berätta lite om innehållet i den nya showen?

– Den nya showen innehåller musik ifrån 50-talet fram till 2000-talet. Både gamla godingar, rock, pop, ballader och massor av nostalgi. Och komik förstås, samt allsång och ett jäkla ställ, inte minst på slutet... Vad kan man som besökare ha för förväntningar och vad kommer man att känna igen?

– Man skall förvänta sig att få de flesta känslorna berörda och vilja sjunga med, skratta, njuta och ha skoj tillsammans med varandra och oss på Hits. Mer än så vill jag inte avslöja, säger Henrik med ett underfundigt leende.

Vad händer mer hos er under hösten?

– Vi kör ju nya showen Passion , med premiär 2 september, sedan är det ju full fart på diskoteket, karaoken och nattklubben varje helg. Ett tips jag delar med mig av varje år är - Boka Julbordet i god tid, vi brukar nämligen ha mycket jullord bokat redan i september. Så vill man ha bra platser på helgerna bör man boka så snart man kan.

Vi startar med julbord och show den 23:e november och kör varje helg, men då även tisdagar, onsdagar, torsdagar samt tidig matinéshow på lördagarna. Alltså dubbla shower på lördagar i december, perfekt för både företaget eller familjen.

Har ni någon hälsning till alla som längtar efter en ny show?

– Absolut, på med festkläderna, ta med dig företaget, sambon, vännerna eller svärmor och roa er tillsammans med oss på Hits! Har ni dessutom någon att fira då är Hits det perfekta stället för er. Varmt och hjärtligt välkomna!

Text och foto: Joe Formgren• Presstjänst

5
INFORMATION FRÅN: HITS FOR YOU Olivia, Maria och Henke.

Lördag den 30 september ordnas det en vinfestival på Gävletravet. Det är ett samarbete mellan Gävletravet och Munskänkarna. Vi kontaktade marknadsansvarige Julia Fjordefors på Gävletravet för att ta reda på lite mer om vad som kommer att hända på mässan.

Vad är vinmässan och vad kommer man att uppleva?

– Vinmässan är en upplevelse och evenemang som är till för att provsmaka drycker och årgångar man varit nyfikna på och kanske till och med kan hitta nya favoriter att beställa till vinhyllan där hemma. Är det första gången som en vinmässa arrangeras i Gävle?

– Ja, det är första gången och vi hoppas att det kommer bli så pass lyckat att det blir tradition och ett stående event varje år.

Vad kan man uppleva som besökare på vinmässan?

– Vi lovar en härlig stämning med duktiga experter på plats. Förhoppningsvis hittar gästerna nya favoriter som man sedan kan uppleva hemma. Alla drycker som tas med till mässan, ska finnas tillgängliga för kunderna att få tag på. Det kommer även att finnas öl, whisky och gin att prova på mässan.

Dessutom kommer det att finnas delikatesser att förtära på plats, som tilltugg och för att förhöja smakupplevelsen. Bland annat skaldjur, ost och charkprodukter m.m.

Behöver man köpa förköpsbiljetter eller kan man lösa det på plats?

– Man köper sin entrébiljett på tickster.com och i den biljetten så ingår dryckeskuponger att använda på mässan till ett värde av 100 kronor. Fler kuponger finns såklart att köpas på plats, för de som vill testa mer på mässan.

Dessutom kan man förboka exklusivare provningar med olika experter på tickster.com, förutom sin entrébiljett alltså.

Exklusiva provningar

Mässan har exklusiva provningar med Michel Jamais, en av de mest etablerade och välkända kännarna av ädla drycker i Sverige. Robert Olsson, vinsamlaren från Gävle med världens äldsta vin i sin samling. Erica Crawford , från Loveblock Wine, Nya Zeeland och Wine Dog, ett bolag som brinner för unika hållbara viner.

Sist men definitivt inte minst - Munskänkarna , som lär ut grunderna i vinprovning.

Bland utställarna återfinns: MAKO NZ, Terrific Wines, Liege Vine, High Coast Wine, Iconic Wines, Preusswine, Provinum.se, Robert Rask Vinhandel, Sanler Wine AB, Vinunic.se Vinunic – Quality & Passion, WINE AFFAIR, WineDog Dryckeshandel, Viniverdi, Mackmyra, Geflebockens Bryggeri, Gammelstilla, Leufstabruk Gävletravet • effectplus.se

Vinmässa Gävle

På mässan kan du även boka in exklusiva provningar med...

Michel Jamais - En av de mest etablerade och välkända kännarna av ädla drycker i Sverige.

Robert Olsson - Vinsamlaren med världens äldsta vin i sin samling.

Erica Crawford - Från Loveblock Wine, Nya Zeeland Wine Dog - Ett bolag som brinner för unika hållbara viner.

Munskänkarna - Lär ut grunderna i vinprovning

Under mässan kan du även prova whisky, gin, och öl från de lokala producenterna Mackmyra, Gammelstilla, GefleBockens och Leufstabruk

Entré 350 kr inkl. dryckeskuponger till ett värde av 100 kr. Boka din plats på Tickster.com GÄVLE

6
Clarion Hotel Winn erbjuder 15% rabatt på vistelse 30/9. Kod: Trav&Vin Visa upp entrébiljett vid incheckning
• LÖRDAG 30
KL 11-18
FRÅN:
Vinmässa på Gävletravet den 30 september Boka via 026-12 90 00, online med app eller via hemsidan www.gavletaxi.se • God taxitradition sedan 1922. Fasta priser • Budkörning • Arlanda • Företagskort Ert lokalaTaxibolag levererar App Store/Android Ladda ned Taxi-appen
GÄVLETRAVET
SEPTEMBER
INFORMATION
GÄVLETRAVET

Brynäs IF utvecklar arenan med nya partnern Kontrollbolaget

Brynäs IF meddelar att de har skrivit ett nytt spännande samarbetsavtal med en aktör som har sin expertis inom arkitektur och fastighetsutveckling. Monitor ERP Arena är idag en av regionens absolut mest besökta mötesplatser och är samtidigt i behov av utveckling. Genom partnerskapet med Kontrollbolaget ska en ny affärsstrategi för föreningens- arenaoch fastighetstillgångar etableras.

Sedan arenan renoverades 2006 har endast mindre ombyggnationer och underhåll genomförts för att hålla arenan i gott skick och nu etableras en ny långsiktig satsning för framtiden. Målsättningen är att upplevelsen hos besökarna.

Att ”Brynäsifiera” arenan samtidigt som kommersiella ytorna är i stort behov av översyn och utveckling. Partnerskapet ska ge Brynäs IF vägledning och styrning i arbetet om att skapa regionens bästa mötesplats för just sport, möten, upplevelser och affärer.

– Kontrollbolaget är ett företag inom arkitektur, konstruktion och design. Vi ser detta samarbete som en styrka på flera plan, framför allt ur ett fastighetsutvecklingsperspektiv. Det finns goda förutsättningar i den befintliga fastigheten som vi hoppas kunna hjälpa klubben att förädla och skapa mervärde för såväl Brynäs IF som besökarna, säger Viktor Lundin, VD för Kontrollbolaget.

Den här satsningen ska generera effekter och lönsamhet på vår outnyttjade potential, men först måste vi förstå den, det här känns oerhört spännande, säger Jakob Westerlund , som är kommersiell chef för Brynäs IF.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Brynäs”.

Brynäs IF och den rena dräkten

Den rena dräkten, kanske den mest mytomspunna och snyggaste dräkten i svensk ishockey. I alla fall för oss Brynäsare. Symbolen för vårt ställningstagande - att vi vill vara så mycket mer än bara en ishockeyklubb.

Nu lanserar Brynäs IF den senaste upplagan, som får en del förändringar i designen men kvarstår med samma tyngd i budskapet.

– Vi är riktigt stolta över den här upplagan, det är alltid lite pirrigt att släppa en ny dräkt, särskilt den rena dräkten för den känns så oerhört speciell. Den här designgen har noga växt fram under säsongen, grundelementen och vår identitet har format grunden och nu kan vi äntligen presentera hur vi komme se ut under säsongen, säger Jakob Westerlund , kommersiell chef i Brynäs IF.

Den föregångna modellen, fjolårets upplaga som var tänkt att ligga över 23/24 kommer alltså att helt ersättas. Klassiska svarta och vita tröjorna består i grunduttrycket men en del detaljer utvecklas.

– Det kändes inte rätt att spela vidare i en dräkt som gav oss det nederlag vi upplevde på herrsidan föregående år. Vi upplever att vi har haft tät dialog med våra supporterklubbar, partners och intressenter i formandet av den nya upplagan och vi har vägt in många önskemål.

Några justeringar är avsmalnadet av våra axel-OK till en mer klassisk Brynäs-variant, dels utifrån att armdetalejrna försvinner men också att axlarna distanseras något. Sedan adderas också den röd-gul randiga randen längst ner.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Brynäs”.

Ny Höstmeny och årets Julbord

Konferenser, Kick-off, jubileum, födelsedagar o ch högtide r. Vi erbjuder egen festvåning och ett par olika konferensrum samt en härlig miljö i kustatmosfär. Krydda med genuina upplevelser inom kulturhistoria, natur och gastronomi.

Julbordspremiär 25 november

Pris fr. 469:-

Flera aktiviteter och temahelger hos oss på Bryggan och på Axmar Bruk. Se även www.axmarbruk.se

Axmarbrygga Havskrog

Boskär, 817 94 Axmarbruk

Tel: 0297 - 32 000

www.axmarbrygga.se

bokning@axmarbrygga.se

@axmarbrygga

7
formgren.com

Gävle-Sandviken Företagarvecka 7-10 november

får ta del av aktuell information, inspirerande föreläsningar och en stor portion företagarnytta.

Bland annat kommer kocken, krögaren och entreprenören Pontus Frithiof, som hittills startat hela 21 restauranger, och berättar om sin spännande resa och delar med sig att värdefulla tips som du som företagare kan ta till dig.

- Vi genomför Företagarveckan i ett nära samarbete med Gävle kommun. Detta är ett viktigt tillfälle för oss att lyfta företagarnas betydelse för regionens utveckling, säger Jan Fagerström, näringslivschef, Sandvikens kommun.

INFORMATION FRÅN: GÄVLE KOMMUN

Gävle och Sandviken fortsätter tillsammans sin satsning på regionens näringsliv och för tredje året i rad arrangerar Gävle och Sandvikens kommuner en gemensam Företagarvecka. Fokus ligger på det lokala företagandet och företagarnyttan. Genom inspiration, nyttig kunskap och ett påfyllt nätverk är målet att företagarna lättare kan möta alla utmaningar och möjligheter i deras vardag, må bra och växa i regionen.

- Att ge företagare i våra kommuner chansen och möjligheten att inspireras och utvecklas tillsammans, över kommungränsen är oerhört viktigt för att vår region ska kunna fortsätta växa och bli än mer attraktiv att bo och arbeta i, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun som tillsammans med Peter Kärnström (S) kommunalråd, Sandvikens kommun inviger årets evenemang.

Välfyllt program med inspirerande föreläsningar

Företagarveckan har aktiviteter både i Gävle och Sandviken för att så många intresserade som möjligt ska ha möjlighet att ta del av det som erbjuds. Det utlovas ett späckat program där besökarna bland annat

Massoravföretagarnytta!

FÖRETAGARE VI

Företagar vecka

Gävle och Sandviken 7-10 nov

Nytt för i år är att du som företagare kan boka in ett besök av politiker och tjänstepersoner under fredagen. Under besöket får ni möjlighet att samtala om hur det är att driva företag i Gävle, vad som är bra och vilka utmaningar som finns.

Agneta Wenell , näringslivschef, Gävle kommun betonar vikten av att ha en bra dialog med företagen och säger:

- Vi behöver lyssna in vad företagen tycker så att få komma ut och träffa företagen i deras vardag är en viktig del i vårt utvecklingsarbete. Anmäl att du vill ha ett företagsbesök eller se hela programmet här: www.gavle.se/företagarvecka

Gävle kommun • Presstjänst.se

Årets Företagare i Gävleborg

För mer information:

gavle.se/foretagarvecka

sandviken.se/foretagarvecka

Årets Företagare och Årets Unga Företagare i Gävleborg 2023 har korats. De lyckliga regionsvinnarna blev Roger Hydén och Niklas Pettersson, Enerco, samt Andreas Sjöberg, Spikat & Klart Gävleborg..

Det var under trevliga former på slottet i Gävle som Årets Företagare och Årets Unga Företagare i Gävleborg 2023 utsågs torsdagen den 28 augusti. Företagarnas regionchef Eva Cooper, regionråd Patrik Stenvard och landshövding Per Bill delade ut priset till de lyckliga vinnarna. Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets Företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 21 oktober i Stockholm.

Den regionala juryn bestod av Lina Renberg, Almi, Anna Leima, Ung företagsamhet, Maria Tunhult, Företagarna, Per Bill, Landshövding och Katrien Vanhaverbeke, Region Gävleborg

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Företagarna”.

8
Åsa Wiklund Lång, Jan Fagerström och Pontus Frithiof ser fram emot Företagarveckan. Andreas Sjöberg, Spikat & Klart med Roger Hydén och Niklas Pettersson, Enerco.

JOBBING 2023 - arbetsplatstävlingen i motion

– Årets evenemang är inriktat på att skapa en gemensam utmaning för hela arbetsplatsen, där alla anställda kan delta och samla poäng genom olika motionsaktiviteter. Det kan vara allt från jogging, promenader, cykling eller paddel, racket- eller lagsporter, säger Kenth Sennevall på Sporthuset i Gävle som projektleder evenemanget i samarbete med Korpen Gävle.

Poängsystem och målsättning

Varje minut som spenderas på motionsaktiviteter genererar 1 poäng. För att säkerställa en balans och undvika överdriven belastning, har en gräns på 120 poäng (2 timmar) per person och dag satts som maxtak. Företagen kommer att delas in i olika divisioner baserat på antalet anställda, för att säkerställa en rättvis tävlingsanda.

I en värld där arbetslivet ibland kan vara både hektiskt och stressigt, är det av största vikt att hitta balansen mellan arbete och hälsa. För att främja detta välbefinnande och samtidigt skapa en spännande och hälsosam utmaning för företag och deras anställda har Sporthuset Gävle i samarbete med Korpen Gävle tagit initiativet att arrangera JOBBING 2023 - en arbetsplatstävling i motion för företag i Gästrikland.

Evenemanget syftar till att inspirera företag och deras personal att röra på sig mer, främja hälsa och samtidigt skapa en rolig tävlingsanda.

Höstens JOBBING 2023 kommer att äga rum med officiell start den 15 september till och med den 15 november 2023. Det ger deltagande företag gott om tid att engagera sina anställda och skapa en hälsosam vana för motion och rörelse. Tävlingen är en nyskapande tappning av en gammal klassiker som tidigare har engagerat många.

– Företag med många anställda kan också välja att delta i mindre enheter eller avdelningar för att få lite teambuilding och utmaning på arbetsplatserna, säger Erika Granqvist , utvecklingsansvarig för gruppträning på Sporthuset. Men även alla mindre företag är varmt välkomna, huvudsaken att man är minst fyra personer i laget. Registrering och uppföljning

För att delta i JOBBING 2023 kan de anställda enkelt registrera sin utförda aktivitet i appen Motionsrace eller i webbportalen. Varje deltagare kommer att ha sina egna inloggningsuppgifter för registrering av sina aktiviteter.

Anmälan och mer information

Om ditt företag vill ta del i JOBBING 2023 och skapa en rolig och hälsosam utmaning för era anställda, finns en utförlig inbjudan och anmälningslänk tillgänglig på Sporthuset Gävle’s hemsida.

Så se till att anmäla er och ert företag så snart som möjligt sporthusetgavle.se/jobbing-2023

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Jobbing ”.

Text och foto: Joe Formgren• Presstjänst

Dagens lunchlådor: Varma, kylda och frysta

Mat på jobbet!

Kontakta oss för mer info. Mest prisvärda matlådor 69:med Gluggenkortet

Ordinarie pris 77:-.

Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost.

Dessutom flera salladsalternativ.

Varmt välkomna!

För meny, övriga öppettider och mer information se vår hemsida Gluggen.se

026-61

Flera Gluggar nära dig i Gävle och Skutskär.

Boka vårt nyhetsbrev Smaklig måltid!

9
Erika Granqvist och Kenth Sennevall på Sporthuset laddar för JOGGING 2023.
55 55 • Gluggen.se
Fredagstipset
Matlådor • Sallader •

Världens starkaste stålkonstruktion med stöd

från Ahlgrens Donationsfond

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond stödjer och uppmuntrar företag, organisationer och privatpersoner att växa på nya marknader utanför Sverige. Företagsbladet intervjuar några företag som tidigare erhållit stöd från fonden. Här vänder vi oss till Joseph Hainsworth på Gävleföretaget NITIU AB.

Vad gör ert företag och vilka är era affärsområden?

– NITIU består av ett gäng engagerade ingenjörer med passion för komplexitet, transformativa lösningar och samarbete. Med hjälp av vår lättviktsstruktur ILS® vill vi bidra till minskat resursbehov, ökad energieffektivitet och minskade växthusgasutsläpp. ILS® är en stålkonstruktion som är starkare än någon annan struktur vi känner till. Den är prismatisk, lätt, stark, styv, helt återvinningsbar och helt isotropisk, vilket innebär att den tål krafter från alla håll, även inifrån. Vår ILS®-struktur är en nyckel till vätgassamhället och vi samarbetar med Sveriges ledande industrier, akademi och forskningsinstitut för att bidra till säker, effektiv och funktionell vätgaslagring.

Hur kom ni på affärsidén?

– För drygt 15 år sedan arbetade Michail Stockfelt (en av tre grundare) med att utveckla en lastbärande struktur som skulle vara både styvare, starkare och gärna lättare än befintliga lösningar. Efter många diskussioner, sömnlösa nätter och tester fanns idén på plats. Många pusselbitar saknades, men grundidén var solid. I diskussioner med Alleima hittade de ett extremt hållfast stål som skulle visa sig perfekt. Efter att ha tagit fram en mock-up som visade sig vara helt isotropisk (tål krafter lika bra från alla håll, även inifrån) startade grundarna, Patrik Eriksson, Michail och Nina Holmblad , NITIU 2015.

Hur många anställda är ni idag?

– Vi är nu sex stycken, snart sju.

Hur skall ni använda stödet från Ahlgrens Donationsfond?

– Till att skapa en kommersiellt skalbar lösning för lagring av flytande väte, vilket är en förutsättning för att flygindustrin ska gå över från fossila bränslen till vätgas. Energitätheten hos flytande väte är betydligt högre än för gas, vilket gör det möjligt att lagra mer vätgas på mindre yta, men eftersom vätgasen blir flytande vid –253 grader Celsius krävs en tanklösning med ett exceptionellt starkt material med hög motståndskraft mot vätgasförsprödning, kombinerat med en urstark struktur – ILS®. Utvecklingen kommer att stärka konkurrenskraften för svenska företag och inte minst för företag lokalt i Gävleregionen Vad hoppas ni att det får för betydelse för er verksamhet?

– Projektet är en grundförutsättning för framtida kundorder och internationalisering. Stödet från Ahlgrens donationsfond i kombination med det strategiskt viktiga samarbetet med ledande, svenska industriföretag gör att NITIU får möjlighet att bidra till en fossilfri framtid för flyg- och fordonsbranschen.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Det händer mycket på NITIU just nu. Vi tror att vår ILS®-struktur kommer att vara en viktig del i omställningen till ett vätgassamhälle, både när det gäller lagring och transporter. Strukturen är så flexibel att det finns en lång rad andra applikationsområden, vilket ligger i framtiden. Just nu är det fullt fokus på transporter och lagring av vätgas. Har ni något övrigt att berätta om verksamheten eller er kontakt med Ahlgrens Donationsfond?

– Vi är en startup som bygger på intensiv forskning och utveckling med intäkter som framför allt ligger i framtiden. Det betyder att vi idag är beroende av finansiering av olika slag. Vi är djupt tacksamma för stödet från Ahlgrens Donationsfond

Text och foto: Joe Formgren• Presstjänst.se

Fyra nummer samt kampanjer hela året!

Företagsbladet • Hemsidan • Nyhetsbrevet

Vill ni också samarbeta med Företagsbladet och nå mer än alla företag och företagare i Gästrikland - hela året i flera starka PR- och mediakanaler. Kontakta

Joe Formgren 070-679 79 00 för genomgång av er PR- och mediaplanering.

10
ILS® är världens sannolikt starkaste stålkonstruktion
Gästriklands största reklamplats Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 gestrikemedia.se/ica-maxi-skylten
Vi ni också synas på
Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag. Hösten 2023 Thunberg: Bokkonstnär Brynäs IF: Den rena dräkten 4Sign: Bredaste utbudet Ny dinnershow: Passion Företagsfrukost: Cirkulära affärssteg Ahlgrens: Dags för ansökan

Dags för årets ansökningar till Ahlgrens Donationsfond

Driver ni företag inom Gävleborg Län och har planer på att expandera genom internationell handel? Då är ni välkomna att ansöka om ekonomiskt stöd för er satsning. Ahlgrens Donationsfond verkar inom Gävleborg och gäller för alla typer av branscher.

Såväl enskilda personer som företag och organisationer är välkomna att söka medel för att utveckla sina verksamheter utomlands. – Vi vänder oss även till verksamheter som ännu inte kommit ut på den internationella marknaden men som har ambitioner att växa internationellt. De är alla varmt välkomna att söka bidrag från fonden, säger Peter Candell , ordförande i Ahlgrens Donationsfond . Så tipsa gärna entreprenörer ni känner som vill expandera utomlands om de fina möjligheter som erbjuds genom fonden.

Varför skall man ansöka till Ahlgrens Donationsfond?

– Syftet med fonden är ju att främja internationell handel. Genom att söka anslag från fonden finns möjligheter att få bidrag till projekt som syftar till att få verksamheten att växa, helst genom en internationell expansion. Det kan innefatta olika typer av projekt, t.ex. marknadsanalys, marknadsföring, delta i mässor, kostnader för etablering på nya orter m.m.

Vilka kan ansöka till Ahlgrens Donationsfond?

– Företag, institutioner och privatpersoner med bas i Gästrikland och Hälsingland är välkomna att söka.

Har du några tips till dem som skall ansöka?

– Tänk gärna på att vara väldigt tydliga med att beskriva verksamheten samt det projekt som ni ansöker om medel till, det underlättar för

SÄLJA FÖRETAGET, ELLER KÖPA ETT NYTT?

Jag hjälper dig med alla typer av frågor vid försäljning eller köp av företag, värdering, finansiering m.m. Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt.

Något övrigt du vill lägga till eller hälsa alla företag och företagare i Gävleborg?

– Vi i styrelsen har ju sett under åren hur många duktiga företagare vi har i Gävleborg och vi hoppas samt räknar med att rekordet i antal ansökningar som slogs under 2022 kommer att överträffas i år. Det är bättre att söka en gång för mycket än att inte söka alls!

Fakta om Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond

Fonden stödjer innovativa idéer som främjar internationell handel samt företag som satsar att växa. Företag och institutioner i Gävleborg kan ansöka om medel ur fonden senast den 31:a oktober varje år.

Familjen Ahlgrens anda var viktig i samband med instiftandet av fonden. Familjen var entreprenörer som inte gjorde som alla andra. Deras vilja var att premiera regionala företag med en vilja att säkerställa och öka arbetstillfällen på hemorten samt satsar för att växa internationellt.

Fonden är en av regionens större med ett sammanlagt värde på ca 60 miljoner kronor.

Fonden lanserades 2014 och har sedan dess delat ut 8,5 Msek i och med 2022 års utdelning och beviljade ansökningar uppgår till 55 sedan lansering.

Text och foto: Joe Formgren• Presstjänst.se

Årets ansökningar skall vara inne senast den 31 oktober. Frågor gällande fonden vänligen kontakta ordförande för Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond Peter Candell, tel 070-674 12 44

Välkommen med årets ansökningar till Ahlgrens Donationsfond

Är ni intresserade av global expansion för att växa lokalt?

Välkomna att söka årets stipendium som premierar internationella satsningar som ger tillväxt på hemmaplan.

Ansökan senast 31/10 2023: ahlgrensdonationsfond.se

11
Ahlgrens Donationsfond premierade åtta Gävleborgsföretag senast. Bilden från utdelningen i Gävle januari i år. Fondens ordförande Peter Candell med tavla av Ahlgrens Fabrik i Gävle. Hälsingeföretag träffades i Hudiksvall 17 januari. Robert och Anita Ahlgren. Kontakta mig! Björn Mårtensson 070-568 30 52 • www.tactic.se bjorn.martensson@tactic.se Västra vägen 52, Gävle

Marknadsplanering, PR-och mediaplan

Marknadsplanering är avgörande för företag och organisationer som strävar efter att nå sina mål och maximera sin synlighet. Det handlar om att noggrant analysera målgrupper, konkurrenter och marknadsförhållanden för att utforma strategier som bäst möter företagets behov och övergripande vision.

Sveriges smartaste PR-verktyg

Näringslivets digitala mötesplats

Näringslivets digitala mötesplats

PR • Nätverkande • Styrelsekunskap

Vill ni också vara med? Välkomna till effectplus.se

Inom marknadsplanering finns det dock två viktiga komponenter som många inte förmår att se skillnad på. Det är PR-planen och den mer traditionella Mediaplanen, förvisso nu betydligt mer digitaliserad än tidigare. Dessa två koncept, trots likheter, har distinkta syften och tillvägagångssätt.

En välskriven marknadsplan är som en karta som vägleder företaget genom de utmaningar och möjligheter som den konkurrensutsatta marknaden erbjuder. Genom att analysera målgruppernas behov, beteenden och preferenser kan ni utveckla produkter och tjänster som bättre tillfredsställer kundernas krav.

PR-planen bygger relationer och skapa image

PR-planen fokuserar på att hantera företagets relationer med media, allmänheten och andra intressenter. Vem kommunicerar vad till vilka i vilka kanaler? Målet är att skapa en positiv och trovärdig image för företaget genom olika kommunikationskanaler. Genom att använda pressmeddelanden, nyhetstjänster, evenemang och andra PR-strategier inkluderat sociala medier kan ni bygga förtroende och öka medvetenheten om era produkter eller tjänster.

Reklam & Media

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Vill ni också vara med i nästa nummer i anslutning till rubriken ”Reklam”? Alla får vara med i Företagsbladet Kontakta oss för mer information om hur ni kan synas i nästa nummer och även på internet utan ytterligare kostnad. Ring 026-126 126 eller maila info@foretagsbladet.se om ni också vill medverka i nästa nummer. För mer info se www.foretagsbladet.se

FÖRETAGSBLADET

Det viktiga med PR-planering är att skapa ett varaktigt intryck. Det handlar om att kommunicera värderingar, etik och kvalitet på ett sätt som inte nödvändigtvis är fokuserat på försäljning. PR-planen hjälper till att etablera er som en pålitlig och ansvarsfull aktör inom er bransch. Nästan ingen har en PR-plan, trots att den i princip inte kostar någonting - till skillnad mot mediainvesteringar i form av rena annonsköp och sponsring m.m.

Mediaplanen hanterar exponering och synlighet

Mediaplanen inriktar sig på att placera annonser och marknadsföringsbudskap i olika traditionella mediekanaler såsom TV, radio, tidningar och idag inte minst internet. Syftet är att nå ut till en bredare publik och öka varumärkesexponeringen. Med en noggrant utformad mediaplan kan företag rikta sina budskap mot specifika målgrupper baserat på faktorer som demografi, intressen och beteenden.

Mediaplanering handlar om att hitta rätt tidpunkt och plats och inte minst en väl avvägd budget för att nå rätt målgrupper. Genom att investera i strategisk annonsering skapar ni medvetenhet om era produkter och ökar chanserna att potentiella kunder tar nästa steg, som att besöka er hemsida eller ännu hellre köpa era produkter.

Marknadsplanering och dess betydelse

Marknadsplanering är en helt nödvändig process för företag som vill vara framgångsrika på dagens konkurrenskraftiga marknad. Inom denna process spelar både PR-planen och den traditionella mediaplanen avgörande roller. Genom att integrera dessa två aspekter når ni era mål och skapar en hållbar närvaro och existensberättigande på marknaden.

Det avlutande rådet får bli att köp ingenting över telefon, oavsett hur trevlig och övertygande än säljaren på tråden låter. Fundera i stället på er PR-plan och upprätta en mediaplan för effektfull och resultatinriktad marknadskommunikation.

12

Rikstäckande 4Sign växer med bredaste profilutbutbudet

Under lång tid har profileringskedjan 4Sign rönt stora framgångar genom en rikstäckande expertis och stark lokal närvaro. För att effektivisera verksamheten ytterligare och för att stärka kunderbjudandet har sju av kedjans medlemsägda bolag gått samman och bildar nu ett gemensamt bolag. Därmed har man tagit ett stort kliv mot målsättningen om en ännu starkare nordisk koncern.

Vi frågar Robert Pettersson Hillman, fd ägare till 4Sign i Gävle och Bollnäs, om det här att ha någon betydelse gör de regionala kunderna och i så fall vilka?

– Fördel med denna koncernägda lösning gör att vi kommer kunna erbjuda bättre snygga produkter och tjänster och då även kunna leverera till rikstäckande företag som har lokala kontor och anläggningar runt om i Sverige. Vi kommer bli en stark partner för alla som vill profilera sig via fordon, skyltar, mässor men även klä personal med både arbetskläder och profilkläder, giveaways eller presentreklam.

Vad är din nuvarande och framtida roll i de lokala bolagen respektive koncernen och vad är dina arbetsuppgifter?

– Min roll just nu är tf platschef i Gävle men inom kort kommer mitt uppdrag vara sälj- och marknadsansvarig i den centrala organisationen

och där jobba mot mer rikstäckande uppdrag men även stödja de lokala marknaderna som vi ser som väldigt viktiga.

Vad händer annars i branschen och vad är det för trender och vad arbetar ni mycket med nu?

– Profilbranschen i Sverige genomgår sedan ett tag tillbaka en större sammanslagning och förvärvsperiod där många ”profilare” går samman eller blir uppköpta för att bli en del i en större organisation. Trenden går också mot centralisering både för leverantörerna och i kundledet och mycket bygger idag på internetbaserade webbshopar eller kundspecifika beställningsportaler.

Vi jobbar mycket med att hitta en kundvänlig form att möte våra kunders behov inte bara via webben utan även finnas lokalt med erfarna och kunnig personal som vet hur man har en hög servicenivå.

Så hur skulle du beskriva er position på marknaden?

– Vi kommer med detta bli den enda aktören som kan leverera profilerande produkter och tjänster under ett och samma tak när det gäller både dekorer, skyltar, mässmaterial, arbets- och profilkläder samt presentreklam och giveaways.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ”4Sign”. Presstjänst.se • SvenskPress.se

PROFFS PÅ PROFILERING OCH VI

FINNS LOKALT I HELA SVERIGE

4Sign finns nära dig – i Gävle och i hela Sverige – och vi erbjuder kreativa skyltlösningar och proffsiga profilprodukter anpassade efter dina behov. Kontakta oss för att väcka uppmärksamhet med ditt företags profilering!

13
PÅ 4SIGN ÄR VI
4Sign Gävle | 026 12 39 40
Regionalt så finns 4Sign i Gävle och Bollnäs. Lastbilsdekor gjord av 4Sign. Robert Pettersson Hillman.

Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Joe Formgren

+ 46 (0)70-679 79 00

joe@formgren.com www.formgren.com

Joe Formgren Reklam AB

Åsvägen 12, 818 33 Valbo

Grafisk design • Varumärke PR • Webb • Sociala medier Mätbar marknadsplanering

Nyligen släpptes barnboken Balettdansösen och tyngdlyftaren av barnboksförfattarinnan Lina Nyström som är illustrerad av välkände Älvkarlebykonstnären Johan Thunberg.

– Hösten 2022 medverkade jag på Bokmässan med min bok ” Vem ska rädda Claudia? ”. Jag lyssnade på Lars Lerin och fick också chans att prata med honom en stund. En fantastisk konstnär som dessutom skrivit och illustrerat egenskrivna barnböcker. Senare det året träffade jag Johan Thunberg av en tillfällighet. Johan och jag känner varandra sedan tidigare, vi jobbade tillsammans på en skola. Johan då som teckningslärare och jag hade ämnet naturkunskap. Dagarna efter mötet med Johan, tänkte jag på att det vore fantastiskt att någon gång få ha med Johans bilder som illustrationer i en av mina böcker. Nu är vi äntligen där och känslan är fantastisk.

Boken Balettdansösen och tyngdlyftaren handlar om man kan bli vänner även om man är olika?

– Jag fick frågan av Lina att illustrera en bok. Jag sa ja direkt för jag tyckte det var en utmaning att göra något annat. Men i nästa andetag så tänkte jag... Jag har ju målat natur och djur tidigare... Så varför inte – Men hur?

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Thunberg ”.

14
illustrerad
konstnär
i tid! Vi hjälper dig med profilerade gåvor till kunder och medarbetare Glöm inte att vi även har gåvokort och smaskigt julgodis ... Du hittar oss på: Johannesbergsvägen 29, 802 93 Gävle 026-51 02 50 | www.industriprofil.net | info@industriprofil.net
Barnbok
av
Johan Thunberg Beställ julgåvorna
SVENSK PRESS
MARKNADSFÖRENINGEN I GÄVLEBORG
ENERGI • INSPIRATION • KUNSKAP Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

Vi har produkterna du behöver!

Allt du behöver för att lyckas med försäljningen. Trycksaker, skyltar, utställningsmaterial, dekaler, reklampennor, golvmattor, papperskassar – allt med tryck på!

Kontakta våra säljare: Gävle Offset AB - Tredje Tvärgatan 5 - 802 84 Gävle - gavleoffset.se Martin Hedberg Joel Wallman Leif Jansson 026-66 25 06 026-66 25 05 026-66 25 04 martin.h@gavleoffset.se joel.w@gavleoffset.se leif.j@gavleoffset.se

Gävle kommun har fått pris av privata byggaktörer som den kommun som har kortast ledtider av alla större kommuner i Sverige när det gäller bygglovs- och detaljplaneprocesser.

– Vi är jätteglada över det här priset! För det handlar ju inte bara om handläggningstider, utan det handlar om näringslivets förutsättningar och i förlängningen arbetstillfällen, bostäder och lokal konkurrenskraft, säger Anders Ekman (C), ordförande i Gävle kommuns samhällsbyggnadsnämnd

På plats vid seminariet i Stockholm fanns Gävle kommuns verksamhetschef Ulrica Olsson, som tog emot priset för kommunens räkning.

– Jag är såklart jättestolt över detta pris, men jag är mest glad att de fina insatser som våra duktiga medarbetare och chefer gör varje dag uppmärksammas, säger Ulrica som är verksamhetschef för plan och bygg i Gävle kommun.

Gävle kommun fortsätter utveckla och underlätta bygglovsprocessen för sina kunder. Eftersom plan- och bygglagstiftningen är komplex, och kommunen ser att många kunder behöver komplettera sina bygglovsansökningar innan handläggningen av ärendet kan inledas, pågår ett utvecklingsarbete inom kommunen.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Byggbranschen”.

Next Day 2023 gav insikter till en hållbar framtid

S. Åsgatan 29, 816 30 Ockelbo

Tel. 0297-40303

E-post: info@elwkirurgi.se www.elwkirurgi.se

Hur skulle ett samhälle se ut där resurser alltid återanvänds och cirkuleras istället för att bli avfall? Torsdag den 24 augusti samlades ett hundratal representanter från det innovations –och näringslivsfrämjande systemet på Gävle Konserthus för att diskutera utmaningar och möjligheter i arbetet med att stödja omställningen från linjär till cirkulär ekonomi.

Cirkulär ekonomi är en vision om en ekonomi som tillvaratar resurser så att de används och cirkuleras tillbaka till produktions- och konsumtionssystemen. Det kan göras på en rad olika sätt, bland annat genom cirkulära affärsmodeller. Till exempel kan man bygga ett system kring en produkt som kommer tillbaka till företaget, som kan reparera och sälja den på nytt. Det handlar även om en rad andra mekanismer som bidrar till att skapa det cirkulära samhället, säger Tobias Jansson , omvärldsbevakare och föreläsare.

Återanvändning ger lösningar för en hållbar ekonomi

Träffen gick under temat cirkulär ekonomi, där strävan är att använda sina resurser mer effektivt. Att istället för att slänga saker när de är gamla eller inte längre används försöka återanvända och återvinna dem. Det hjälper både miljön och ekonomin.

Tobias Jansson, omvärldsbevakare och föreläsare pratade om cirkulär ekonomi på Next Day

– Det är alltid roligt att få inspiration och att träffa likasinnade för att byta erfarenhet, det blir en bra kontaktyta. Och att vi nu fått ett ord på den här omställningen, cirkulär ekonomi, gör att vi kan samlas kring det. Den här dagen har verkligen visat på varför det är viktigt att göra omställningen, säger Kjell Johansson, vd Entré Hofors, med ansvarar för Hofors kommuns näringslivsfrågor.

Under dagen lyftes både utmaningar och möjligheter fram i arbetet med att stötta omställningen från linjärt till cirkulärt. att verkställa.

Next Day är en aktivitet i samarbete mellan Sandbacka Science Park, Propell, Movexum och Region Gävleborg, inom ramen för projektet Innovationsklivet. Med gemensamma kompetenser vill man få ett sammanhållet, tydligt och tillgängligt regionalt stödsystem för att fånga upp de idéer som kan bli till nya innovationer.

Region Gävleborg • Presstjänst.se

Estetisk Plastikkirurgi

NikotinFRi på 90 min

För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende?

Boka tid redan i dag! .

Godkänd Friskvårds-

Vi hjälper dig att minimera den fysiska abstinensen

Timmermansgatan 20, Gävle

www.ljusbubblan.se

Tel. 026-65 20 30

16
ELW
Eya Le Wartie
behandling
Byggbranschen har sagt sitt - Gävle kommun är snabbast i Sverige

iCell på världskonferensen om träteknik

Norge bjöd in forskare, akademiker, affärsdelegater och studenter från hela världen att delta i WCTE 2023 i somras i Norges huvudstad Oslo.

Huvudteman för WCTE 2023 är trämekanik och träkonstruktioner, hållbarhet och träets roll som ett attraktivt och miljövänligt material, återvinning, återanvändning och optimal användning av byggmaterial. – Vi var här tillsammans tillsammans med Paper Province och Busines Sweden, berättar Joakim Jönsson, Key Account Manager, från Valbo på iCell med säte och fabrik i Älvdalen. Arrangörerna lägger stor vikt vid forskning och utforskning inom trämekanik och träkonstruktioner så det passade oss som hand i handsken att vara med här. Återvinning, återanvändning och optimal användning av material är viktiga ämnen som diskuteras här hela tiden.

Mässan fokuserar på hållbarhet och träets roll som ett attraktivt och miljövänligt material som kan beaktas av alla aktörer inom byggsektorn, från användare till yrkesverksamma som arkitekter, ingenjörer, producenter och byggföretag

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” iCell ”.

Gävle attraktivt för arbetskraft

Gävle är högst rankad av Norrlandskommunerna när nuvarande och framtidens arbetskraft rankar var de helst vill jobba och bo. Sammantaget placerar sig Gävle på en 11:e plats av 50 kommuner i rapporten Talent City Index Sverige 2023. Bland chefer placerar sig Gävle på en 9:e plats.

Index bygger på en enkät med 2 136 personer mellan 25 till 45 år. Respondenterna representerade yrkesgrupper som data- och ITspecialister, ingenjörer, ekonomer, lärare och verksamma inom hälsa och sjukvård. Syftet med enkäten är att mäta hur människor i arbetsför ålder uppfattar olika platser, och vilka drivkrafter som finns kopplat till flytt. Av de respondenter i undersökningen som studerat vid Högskolan i Gävle hade drygt en tredjedel valt att stanna i Gävleborg

– Det är oerhört positivt både för Gävle som plats och för vår kommun som organisation att vi lockar arbetskraft till vår region, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S). Att hitta rätt kompetens är välfärdens största utmaning, men även en stor utmaning för vårt lokala näringsliv. Nu får vi tillsammans kavla upp armarna för att locka arbetskraften till oss och få våra högskolestudenter att stanna kvar hos oss, för att hjälpa näringslivet och våra kommunala verksamheter med rätt kompetens.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se, sök ”Gävle”.

17 Happy Homes Sandviken på Industrivägen 18 Tel. 026-27 51 08 Öppet Mån–fre 7-18, lör–sön 9-13 Välkomna in i butiken! Vi hjälper dig att skapa hemkänslan färg, tapet och golv! Och en massa annat. Vi bjuder på en pensel när du kommer in och köper färg! Visa upp annonsen.

Intressant företagsfrukost om att ta cirkulära affärssteg

Ett 60-tal företagare och beslutsfattare samlades på DoSpace i Gävle för en inspirerande frukostföreläsning om cirkulär ekonomi torsdag den 24 augusti..

Gävle Företagarföreningars ordförande Bengt-Göran Wikström hälsade alla gästerna välkomna innan Stefan Wiik från frukostvärden

IUC Gävleborg berättade om hur de med samlad kunskap ger stöd till verkstad- och industriföretag i regionen för att uppnå utveckling och tillväxt. Därefter gjorde Julia Cederstrand , kommunalråd för Centerpartiet och Gävles näringslivsdirektör Mattias Durnik en varsin lägesrapport från politiken respektive kommunen.

Huvudämnet för frukosten var dock begreppet cirkulär ekonomi och där fick deltagarna rejäl insikt i vad ämnet innebär för deras roller som företagare, leverantörer och kunder. Föreläsare var Ida Frid , projektledare för CirEko, och Ann-Sofie Granzell , operativ ordförande på samma organisation. CirEko är en näringslivs- och medlemsorganisation med fokus på den cirkulära ekonomin. Organisationen verkar som ett kunskapsnätverk och strävar efter att främja övergången till en cirkulär ekonomi. Deras arbete innefattar medlemmar från olika geografiska områden och nivåer, och deras ledord är kunskap, inspiration, utveckling och positionering.

Företagsamma innovationsutvecklare

Slutfrågan från föredragshållarna var om det fanns någon innovationsutvecklare på plats. Tystnaden var påtaglig då ingen med just den yrkestiteln befann sig i rummet.

Men tanken slog mig då som en blixt från en klar himmel - varenda företagare är ju innovationsutvecklare vare sig man vill det eller inte. Utvecklas man inte så överlever man inte. Cirkulär ekonomi är verkligen inte en fluga, utan något som varenda verksamhet måste ta till sig.

Inte bara en hygienfaktor utan en självklar medvetenhet för ett framtida existensberättigande. Resurser skall inte slösas, de skall användas - och återanvändas!

Några röster från deltagarna

– Dragningen om cirkulär ekonomi var verkligen intressant. Samtidigt som vi tycker vi sopsorterar så bra och återvinner är det bara en så liten del som 3,4% av allt vi förbrukar. Tankeväckande. Även IUCs rapport att kompetensutveckling/kompetensförsörjning inte ligger högre upp som fokus område för den regionala industrin utifrån de demografiska utmaningarna vi står inför.

I Norrsundet finns ReDo Återbruk/Secondhand som jobbar med cirkulär ekonomi och har gjort så länge. I Hamrångebygden finns även ett stort antal loppisar. Som egenföretagare och medborgare sopsorterar jag, lämnar in kläder till återbruk.

Jag lämnar även in saker till Handelslagrets Auktionstjänst som säljs och återbrukas. Är även ideellt engagerad som volontär på Matakuten Gävle som delar ut skänkt mat till behövande.

Evelyn Klöverstedt, DoConnect Sverige AB

– Inspiration om cirkulära affärer och möjlighet att vidareutbildas i cirkulär ekonomi ur ett affärsperspektiv. Noterar att mitt yrke som möbeltapetserare är ett viktigt framtidsyrke.

Jag jobbar ju dagligen med cirkulär ekonomi genom att vi återbrukar, renoverar och upcycling av möbler och textilinredning.

Tove Falk, Tove Tapetserare AB

– Intressant innehåll på frukostmötet, men det jag bokstavligen tog med mig därifrån var två visitkort så min förhoppning är stor på nya samarbeten som skapar nya bra grejer. Mitt företag arbetar med tillgänglighetsfrågor och andra funktionshinderfrågor.

Jag började fundera vart gamla, förbrukade hjälpmedel tar vägen och om det kan återanvändas.

Skall ta mig en rejäl funderare över hur cirkulär ekonomi skulle kunna användas i min bransch.

Lars-Göran Wadén, Livet rullar vidare - Ur min rullstols perspektiv

18

– Jag fick insikt att det är även mer fokus på hållbarhet än jag trodde så jag borde kanske skryta mer med mitt sätt att jobba cirkulärt.

Jag försöker att ha så lite avfall som möjligt och försöker undvika att köpa nytt material när jag kan. Jag använder t.ex. material från naturen i insektshotell och har använt sågade pinnar på min företagsskylt. Jag förvarar spånskivsrester och återanvänder dem för mindre figurer.

Jag förvarar och blandar färgrester och återanvänder dem för att måla den delen av figurerna som inte syns men som jag behöver skydda från vädret. Jag har köpt många saker från loppis och återvinning som butiksinredning och leksaker till sinnesrummen. Mina besökare pysslar med återanvänd kartong.

När jag verkligen behöver nya spånskivor då åker jag till Byggmax som tillåter mig att ta med träbitar som de använder att separera stora plankor och som de kastar när de inte längre används.

Helen Engelbarts, Sinnesträdgården Axmar Yara

– Den gemensamma viljan att göra sitt, smått som stort, för att ställa om till en mer cirkulär ekonomi verkar alla vara överens om. Att det kommer fler och fler företag som bygger sin affärsidé på att just använda ”sopor” som råvara, exempelvis textilier, är ju mycket spännande.

Kommunen arbetar idag med cirkuläritet inom möbler genom möbelpool samt andra insatser inom den egna organisationen. Men vi behöver utveckla och ta vår roll som offentlig aktör att ställa om våra upphandlingar till att skapa kundunderlag för näringslivet att ställa om sin verksamhet.

Julia Cederstrand (C), Kommunalråd, Gävle

– Noterar att CirEko mycket tydligt konstaterade att bland det värsta en kommun kan göra för klimatet är att riva fastigheter i onödan för att sedan bygga nytt. En tragikomisk situation uppstod där många i publiken skrattade till över att det är precis det Gävle kommun gjort med det gamla stadsbiblioteket - trots att det fanns intressenter som ville köpa det för att bygga om det till bostäder!

Jag lämnade mötet med en förstärkt insikt om vikten av att politiken måste vara en möjliggörare med sina miljökrav, de får inte stjälpa våra lokala företag utan måste tas fram och implementeras ansvarsfullt. Kommunen har ett arbete kring cirkulär ekonomi som till del är

framgångsrikt. Det är viktigt att kommunen inte konkurrerar med privata aktörer som finns inom cirkulär ekonomi. Secondhandbutiken Busfrö Nytt och Bytt tycker jag är ett utmärkt exempel att lyfta fram som en lyckad privat cirkulär ekonomisatsning i stan.

William Elofsson (M), Kommunalråd i opposition

– Det är alltid roligt att mingla lite och jag fick insikten om nödvändigheten att samverka lokalt.

Vi arbetar inte aktivt idag med cirkulär ekonomi men jag ska gå utbildningen.

Göran Svensson, Växt & Miljödesign i Gävle AB

– Vi har arbetat under några år med återbruk och drivit second hand-affär i centrala Gävle. Vi ska nu göra en omstart med återbruksverksamheten med möbeltapetsering och försäljning av lokalproducerade produkter. Vi letar lämplig lokal för att bedriva detta i.

Jag blir mer och mer övertygad om att den cirkulära ekonomin även kan fungera i Gävle. Det finns ett intresse hos allmänheten att handla mer hållbart fast i Gävle finns ingen naturlig mötesplats för detta ännu. Insikten jag har med mig efter mötet är att detta fungerar på andra orter i Sverige så varför skulle det inte fungera i Gävle?

Idag bedriver vi second hand verksamhet i en mindre skala samtidigt som vi säljer lokalproducerade produkter från en tillfällig lokal i centrala Gävle. I samarbete med Microsoft så bedriver vi en cirkulär verksamhet med datorer. Det betyder att vi gör dessa användbara igen. Vi tar emot uppdrag främst från privatpersoner som kommer till oss och lämnar in sin dator för service och uppgradering.

För framtiden så planerar vi att öppna en mötesplats i centrala Gävle eller i ett handelsområde.

19
Eric Pihlstrand, Adventure Gavle Ekonomisk förening Text och foto: Joe Formgren Presstjänst.se

Lyckad trikåkurs i Storvik

Den 29-30 juli genomfördes en två dagars kurs i trikåsömnad i regi av Textil Design Skolan i Storvik. Kursen fick mycket goda vitsord av deltagarna som fick lära sig grunderna i trikåsömnad, mönsterkonstruktion, formgivning och design.

– Vi hade deltagare från Sollefteå, Nora, Stockholm, Gagnef, Lingbo, Sandviken och Gävle vilket visar att det inte finns några kurser med samma toppkvalitet, säger Birgitta Persson, ägare och kursledare. Vi hade även textillärare som gick kursen under sommarledigheten. Detta visar att vi även kan erbjuda fortbildning till textillärare i framtiden. Textillärarna Birgitta Persson och Marie Scherp, som har varit kollegor på Hantverksprogrammet inom Textil på Polhemsskolan i Gävle i många år.

- Mycket roligt och givande, säger Marie Scherp om trikåkursen som gick av stapeln i slutet av juli.

Marie ledde utbildningen och Birgitta hoppade in som stöd för att hjälpa eleverna individuellt tillsammans med Marie. Trikåkursen fick då en lärartäthet på två behöriga textillärare med mångårig erfarenhet. Därmed snabbades inlärningen upp för deltagarna samt anpassades efter individen

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Storvik ”.

Stöd nyföretagandet

i regionen!

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning!

Hästgödsel från Gävletravet

blir biogas i Forsbacka

När gödseln växer till stora högar kan det vara bra att ha kontakter. Med en biogasanläggning till exempel. På Gävletravet uppehåller sig dagligen runt 70 trav- och ponnyhästar. Här finns också stallplatser för gästande ekipage som besöker Gävletravet i samband med tävlingar och träningar.

Tävlingar arrangeras 3–4 gånger per månad och som mest kan hela 150 hästar vara samlade på Gävletravet samtidigt. En travhäst äter cirka 15 kilo foder varje dag. Och det som går in, måste som bekant komma ut. På Gävletravet mockar man gödsel motsvarande 900 ton per år. Skulle man samla allt detta gödsel i containrar som staplas på varandra, skulle de efter ett år nå 180 meter upp i luften - det är högre än Kaknästornet i Stockholm

– Så mycket gödsel kan ingen lantbrukare ta emot i vår närhet, så fram till för några år sedan fick vi köra det uppåt tio mil för att bli av med det, berättar Gävletravets vd Kent Modin

Slöseri med resurser och dessutom dyra transporter, tyckte Kent som av en slump tog upp problemet med Gästrike Ekogas

- Vi såg en möjlighet att dra nytta av gödslet som resurs hos oss, både för gasproduktion och som näring till vårt biogödsel, säger Jürgen Loren z är vd på Gästrike Ekogas i Forsbacka.

Sedan 2021 bidrar nu Gävletravets hästar till att såväl stadsbussar som sopbilar i Gävle kan köra på fossilfritt bränsle - lokalproducerat i Forsbacka.

– Dessutom är det flera kommunala fordon, taxibilar och naturligtvis privata bilar som tankas i Gävle, säger Kent, belåten med att han spar pengar och minskar miljöutsläppen genom att slippa köra gödslet långa sträckor för behandling.

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna.

Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, - sänker din energiförbrukning och sparar pengar.

RivningsARbeten

OmbyggnAtiOneR

tillbyggnAtiOneR

nybyggnAtiOneR

seRvice

Andreas: 0730-27 47 72

E-post: andreas@ribygg.se

www.ribygg.se

Av företagare - för företagare Nydinnershow: Företagsfrukost: Cirkulära

Ekogas anläggning ligger ju nästintill nästgårds. Det är ett riktigt win win-förhållande, menar Kent. Att omvandla avfall till en resurs som minskar vårt klimatavtryck ligger helt i linje med vårt eget miljöarbete här på Gävletravet.

När Kent och Jürgen möts den här gången är det för att fotograferas på travbanan. De enas de om att det tillkommit ytterligare ett perspektiv sedan de skrev under avtalet om samarbete.

– Att tillverka inhemskt bränsle på lokala råvaror och förse lokal infrastruktur med drivmedel har blivit angeläget ur ett beredskapsperspektiv.

Innan Kent och Jürgen skiljs åt skojar de om att startbilen på travbanan kanske borde förses med biogasmotor. Snacka om en klockren koppling.

Gävletravet • effectplus.se

ansökan Gästriklands affärsmagasin till alla företag

20
026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se IT-hjälp Datorer och tillbehör • Nätverk Mobilservice • Datorservice Rälsgatan 6A 026-4953631 www.phs-itservice.se www.formgren.com Dags att boka in 2024 Magasinet•Hemsidan•Nyhetsbrevet Gästriklands affärsmagasin med effect för alla företag. Hösten 2023 Thunberg: utbudet

Gävle kommun säljer verksamhetsmark

Just nu förbereds inför försäljning av verksamhetsmark i området Ersbo Syd etapp 4. Inom kort kommer en entreprenad som gör utbyggnaden av gator, el- och vattenledningar att upphandlas.

Under sommaren vann detaljplanen laga kraft, vilket innebär att arbetet med att iordningställa marken inför försäljning har påbörjats. Inom kort kommer kommunen att upphandla en entreprenad som gör utbyggnaden av gator, el- och vattenledningar.

– Vi bygger ut och säljer området i etapper för att vi ska få ut tomter på marknaden så fort som möjligt. Det ger oss också en möjlighet att ta tempen på marknaden innan vi bygger ut hela området och vi kan också göra mindre justeringar i till exempel tomtstorlekar, utifrån näringslivets behov, säger Anders Ekman (C ), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

De nya tomterna i Ersbo ligger söder om tidigare industriområde längs E4, där vissa får ett attraktivt skyltläge mot motorvägen. Området kommer att byggas ut i flera omgångar, några få tomter blir säljbara under hösten och några i början på nästa år. Den sydligaste delen byggs ut för att säljas om drygt ett år.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se, sök ”Gävle”.

21 Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer m.m. 026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se Vi lagerför: • Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium

Vi jobbar med kValitet!

NextStore väljer Toyota

-1962-

60 år

-2022-

Det Gävlebaserade säljbolaget NextStore som erbjuder tjänster till leverantörer inom dagligvaruhandeln, servicehandel samt övrig detaljhandel över hela landet byter ut hela sin bilpark till Toyota.

Det var fem stycken silverfärgade Toyota Corolla kombi som beställdes i mitten på Juni och hämtades ut den i början av augusti.

– Fantastiskt kul när vi kan göra den här typen av affärer med duktiga företagare i regionen, säger Alexander Larsson på Bilinorr, Toyota Gävle. De har dessutom beställt tre stycken Toyota RAV4 som kommer att levereras i slutet av september.

– Vi på NextStore har valt Toyota till våra anställda som kör väldigt många mil runt om i Sverige. Kvalitén på bilarna och den goda relationen med Toyotas säljare gör att vi känner oss trygga både på vägarna och med servicen på daglig basis, hälsar Johan Lindström på NextStore.

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se

Vardagar öppet 7–18

• Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar

Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

Bilden är tagen i Bilinorr, Toyota Gävles lokaler när Nexstore AB hämtade ut 5 av sina 8 beställda bilar. Toyota Gävle är en del av Bilinorr-koncernen med anläggningar i Gävle, Sundsvall, Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och nu även Örnsköldsvik . Personerna på bilden är från vänster Rickard Molin, Johan Lindström, Kryddan, Christian Nygren, Jimmy Dåverklo och Hans Johansson

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Toyota”.

22 7

Ytbehandling och lackering

Vi

svarar för ytbehandling, ev. reparationer och slutfinish av nya och begagnade objekt.

Bli nöjd kund hos oss du också!

Attrahera kunderna med god design i höst - Vi har lösningarna!

Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se

Adress: Norrbergsvägen 45 • 812 93 Kungsgården

www.platverkstan.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar.

Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt.

Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

23
026-27 19 12 • www.sitab.nu precisreklam.se
Hög kvalitet och servicenivå är våra begrepp!nyckel­

Olika typer av solcellsanläggningar

Det finns ett antal olika typer av solcellsanläggningar som man kan installera på bostäder eller kommersiella fastigheter. Här är några vanliga typer.

Takmonterade solceller

Dessa är de vanligaste solcellsanläggningarna på svenska fastigheter. Solcellspaneler monteras på taket och omvandlar solens energi till elektricitet som kan användas i hushållet eller matas in i elnätet.

Solcellstak

Detta är en mer integrerad lösning där solcellerna faktiskt utgör takmaterialet själva. Det ger en estetiskt enhetlig look och är populärt på platser där man vill kombinera takfunktion med energiproduktion.

Fasadmonterade solceller

Denna typ innebär att solcellspaneler monteras på byggnadens fasad istället för på taket. Det kan vara ett alternativ om taket inte är lämpligt för solceller eller om man vill diversifiera solenergiproduktionen.

Solcellscarports

Dessa är takkonstruktioner som täcker parkeringsplatser eller uppfart och samtidigt genererar solenergi. De är användbara för att utnyttja ytor som annars inte skulle användas för energiproduktion.

Fristående solcellsanläggningar

Dessa är oberoende solcellsanläggningar som inte är monterade på byggnaden. De kan vara markmonterade och används ofta för större fastigheter eller lantbruksområden.

Bärbara solceller

Dessa är små och portabla solcellsanläggningar som kan användas för att ladda enheter som mobiltelefoner, bärbara datorer eller campingutrustning.

– Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning och offert till er fastighet.

Batterilagringssystem

Även om detta inte är en typ av solcellsanläggning i sig, är det en viktig kompletterande komponent. Batterier kan lagra överskott av solenergi under dagen för användning när solen inte skiner, vilket ökar självförsörjningen och minskar beroendet av nätström.

Val, råd och finansiering

Det är viktigt att notera att valet av solcellsanläggningstyp kan påverkas av faktorer som fastighetens läge, takets lutning och riktning, budget, och estetiska preferenser. Det är alltid en god idé att konsultera med experter inom området innan du bestämmer dig för vilken typ av solcellsanläggning som passar bäst för er situation.

Vi bistår med rådgivning, förslag till finansiering och energieffektiva lösningar för just er fastighet. Ingen lösning är för liten eller stor, tillsammans gör vi skillnad.

Kontakta oss för ett kostnadseffektivt förslag på skräddarsydd lösning för just er fastighet.

Din regionala solcellsinstallatör för privata och kommersiella fastigheter Televägen 35, Valbo • 026 - 495 04 24 www.nordicsun.se
Kontakta oss på Nordic Sun i Valbo.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.