Företagsbladet Våren 2024

Page 1

HP Åkeri: Löser

2024

Näringslivsfrukost: Nätverkande och minimässa

Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag. Våren Gluggen: Fixar maten på jobbet Axmar: Mat och konferenser Brynäs: Socioekonomiska effekter era transporter Gefleborgs Flyttservice: I ny kostym 3.0

Tack Eva och lycka till!

Om man lovat både sig själv och medlemmarna att aldrig bli blasé och oengagerad i sitt arbete, då måste man sluta medan det fortfarande är riktigt kul. Och dit har vi nu kommit. I över åtta år har jag arbetat som regionchef för Företagarna Gävleborg. Denna resa har varit fylld av utmaningar och framgångar, och det är med en blandning av stolthet och nostalgi som jag nu ser tillbaka. Under dessa år har Gävle och Gävleborg blomstrat inom flera områden, där innovation och entreprenörskap har stått i centrum. Från framväxten av spännande nya företag till etableringen av starka samarbeten mellan lokala företag, har näringslivet blivit en katalysator för tillväxt och utveckling. Inte minst har e-handelsföretagen gång efter gång imponerat

Gävleborg har inte bara varit en destination för tekniska företag utan har också framgångsrikt främjat forskning och utveckling inom området. Detta har skapat ett dynamiskt ekosystem där innovation blomstrar och där unga talanger har möjlighet att skina.

Plattform för hållbar framtid

Vidare har Gävleborg också utmärkt sig inom hållbarhet. Genom att främja gröna initiativ och stötta företag med en stark miljöprofil har vi byggt en plattform för en hållbar framtid. Det är en prestation som inte bara gynnar näringslivet, utan hela samhället.

Hållbarhet blir allt viktigare, även för de mindre företagens affärer. Trots dessa framgångar är det viktigt att vara realistisk och erkänna de utmaningar som fortfarande ligger framför oss. En av de största utmaningarna är behovet av att fortsätta diversifiera näringslivet och minska sårbarheten gentemot ekonomiska svängningar.

Att främja en bredare ekonomisk bas med olika branscher kommer vara avgörande för regionens långsiktiga utveckling. Just nu är lönsamheten hos företagen rekordlåg, och vi ser en ökning av konkurser samtidigt som nyföretagandet minskat.

En annan utmaning är att behålla och attrahera talanger. Att skapa en miljö där unga och erfarna yrkesverksamma vill stanna och bidra till samhället är en pågående strävan. Fler måste se vilka möjligheter som finns för personlig och professionell tillväxt i vår fantastiska del av Sverige. Stark kraft för förändring

Min förhoppning för Gävle, Gästrikland och Gävleborg är att den framtid som väntar för regionen kommer att vara än mer blomstrande och att näringslivet kommer att förbli en stark kraft för förändring och framsteg. Och att positiva samarbeten mellan utbildning och arbetsliv, här vill jag särskilt lyfta Trossen i Gävle och Framför på Högskolan i Gävle , fortgår.

Så tack, Gävle och Gävleborg, för de fantastiska åren tillsammans. Jag bär med mig stolthet över vad vi har åstadkommit och ser med spänning fram emot att se hur ni kommer att forma er framtid. Själv tar jag några steg söderut och börjar i april arbeta som näringslivsoch utvecklingschef i Älvkarleby kommun. Och eftersom vi, Gävle, Sandviken och Älvkarleby, räknas som samma arbetsmarknadsregion kommer många av oss garanterat ses igen i arbetet för att företagen ska må bra i regionen.

Nu kör vi!

Eva Cooper Regionchef

Företagarna Mellansverige Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län

Grattis Älvkarleby kommun

Vi på Företagsbladet vill passa på att tacka Eva Cooper för ett mycket gott och kommunikativt samarbete under hela din tid som regionschef för Företagarna . Vi önskar dig stort lycka till i ditt vidare yrkesliv och gratulerar Älvkarleby kommun till en värvning av högsta klass. Joe Formgren med kollegor

2
Boka via 026-12 90 00, online med app eller via hemsidan www.gavletaxi.se • God taxitradition sedan 1922. Fasta priser • Budkörning • Arlanda • Företagskort Ert lokala Taxibolag levererar App Store/Android Ladda ned Taxi-appen • D i r e ktbokningar viavoiceb o t • Utan telefonkö

Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland.

Distribueras av Postnord till alla företag i Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistribution till ett stort antal offentliga platser och miljöer.

Utkommer 4 gånger per år inför varje årstid.

Distribution: Postnord.

Produktion: Ges trike Media, Formgren Reklam, Gävle Offset. Ansvarig utgivare: Joe Formgren.

Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller via SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras.

Priser print 2024. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. 1/1-sida 14.950:-

1/2-sida 8.750:-

1/4-sida 4.750:-

1/8-sida 2.975:-

1/16-sida 1.575:-

1/32 sida 875:-

Priset inkluderar publicering på internet och reklamskatt. Moms tillkommer.

Hela tidningen gratis på: www.foretagsbladet.se

Rabatter: Dubbel 20 %, Trippel 30 %, Årsavtal 40 %. Native 50 %

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se

E-post: info@foretagsbladet.se

Adress: Åsvägen 12, 818 33 Valbo

Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljningoch har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss.

Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela

Horst Mueller

Mobil: 0768-783 165

Gästkrönikör Jakob

Näringslivets digitala mötesplats

PR • Nätverkande • Styrelsekunskap Vill ni också vara med? Välkomna till effectplus.se

Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration fyra gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Annonsera förmånligt i print och på nätet. Ring 070-679 79 00 för mer information.

Era nyheter i Företagsbladet?

Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer.

www.svenskpress.se

Samarbeta med Företagsbladet 2024

Nå mer än alla företag i Gästrikland -Året om!

Företagsbladet

till alla företag 4 ggr om året Sommarnumret utkommer 5/6 Manusstopp 17 maj

Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Två smarta alternativ:

1. Hela året: Annonser till lägsta pris 4 x år i print och på nätet.

2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. + Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev m.m. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 070-679 79 00.

3
Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg
Kommersiell chef Brynäs IF
Westerlund
Marknad, försäljning joe @ formgren.com
Mobil: 070-679 79 00
Administration ingela@gestrike.net
Gustafson
Tel: 026-126 126
Säljare horst@gestrike.net
Gästriklands affärsmagasin med effect för alla företag. Våren 2024 Våren 2024 – Innehållsförteckning Eva Cooper: Mot nya utmaningar 2 Voicebotservice på Gävle Taxi 4 Årets Företagsmingel på Gävletravet 5 Brynäs IF: Ny dokumentärserie 6 Gluggen: Levererar maten till jobbet 7-8 Axmar Brygga: Konferens och festlokaler 9-10 Brynäs IF: Socioekonomiska effekter 11 Företagsfrukost: Företagsutveckling i tre steg 12-13 Bli nikotinfri med Ljusbubblan 14 HP Åkeri: Säkra transporter 15-18 HealthTextiles fokuserar på kvinnohälsa 19 Gefleborgs Flyttservice: Version 3.0 i ny kostym 20-21 Varumärket och kommunikationsplanen 22 Årets första Näringslivsfrukost 24-25 Ahlgrens: Hållbara strukturer för vätgas 26 MiniMaria för unga i riskzon 27 Världens största godisbil 28 Textilkurser i Järbo 29 God lansering av nya C-HR 30 Lotta Petersson: Vår region behöver bättre vägar 30 Trygga bilägare med Toyota Relax 31 Företagsbladet 2024 32
Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg
Eva
SVENSK PRESS.SE SVENSK PRESS.SE SVENSK PRESS

Mat, Nöje & Konferens

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Vill ni också vara med i nästa nummer i anslutning till rubriken ”Nöje”? Alla får vara med i Företagsbladet Kontakta oss för mer information om hur ni kan synas i nästa nummer och även på internet utan ytterligare kostnad. Ring 026-126 126 eller maila info@foretagsbladet.se om ni också vill medverka i nästa nummer. För mer info se www.foretagsbladet.se

FÖRETAGSBLADET

Gävle Taxi har alltid strävat efter att erbjuda högkvalitativ service till sina kunder. Vår bemannade telefonväxel har varit en viktig del av detta, med kunniga och serviceinriktade telefonister och trafikledare som alltid står redo att hjälpa. Deras senaste serviceinvestering Voicebot är en intelligent telefonist som är redo att ta emot direktbokningar via telefon. Syftet med detta är att minska kötiderna för våra uppskattade kunder. Så nästa gång du ringer till Gävle Taxi på nummer 12 90 00, kanske du märker att något är lite annorlunda i luren.

– Voiceboten har förmågan att guida dig genom några enkla Ja/ Nej-frågor för att säkerställa att du får den snabbaste och mest effektiva servicen möjligt. Våra duktiga telefonister finns fortfarande där som vanligt, men nu med en kraftfull ny förmåga som gör det ännu enklare att göra direktbokningar, hälsar Fredric Mellberg på Gävle taxi.

Självklart erbjuder vi fortfarande möjligheten att boka via vår hemsida och app. Men med den nya Voiceboten har vi nu fyra alternativ för bokning: appen, hemsidan, automatisk telefonbokning och den traditionella bokningen via telefonist. Våra telefonister är naturligtvis fortfarande tillgängliga för att hjälpa dig med alla dina behov.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Taxi ”.

4
Voicebotservice på Gävle Taxi

Årets Företagsmingel på Gävletravet

Gävles roligaste företagsmingel utlovas på Gävletravet fredag den 27 september. Då slår Gävletravets publikhall upp portarna för alla Gävles företagare. Olika aktiviteter blandas med utställare och after work i baren.

Men inte nog med det. Samma kväll är det travtävlingar av hög kvalitet på Gävletravet då spelformen och miljonspelet V86 ska avgöras på banan. I biljetten ingår därför också middag uppe i Travrestaurangen där ni förutom god mat och fortsatt mingel också kommer att guidas in i travets värld av några av landets största experter.

– Kvällen kommer också att vara en Quiz Night då vi i Gävles största led-tv på travrestaurangen kommer arrangera quiz med chansen att vinna fina priser, hälsar marknadsansvarige Julia Fjordefors

Missa inte detta unika tillfälle – premiär och bara en gång per åratt dels träffa andra Gävleföretagare och dels få en actionfylld kväll från första parkett. Kanske är det här den perfekta företagsaktiviteten för just ditt företag! För 399 kronor, exkl. moms, per biljett ingår mingel, fördrink, aktiviteter, quiz, travexpertis och en middagsbuffé..

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se, sök ”Gävletravet”.

5 www.gavlekonserthus.se konferens@gavlekonserthus.se 026-17 29 06 ”MELLANSVERIGES
* Sedan 1998 Konferenser & Kongresser Mat Musik Möten Vissa påstår att vi är... * Citat från nöjd kongressbesökare KONFERENS & KONGRESS GÄVLE KONSERTHUS AVGÖR SJÄLV BOKA NU
lunch Vardagar på Restaurang Stallbacken Bordsbokning på restaurangen: bokning@gavle.travsport.se eller telefon 070-683 93 33. Mer info, program och samarbete se: www.gavletravet.se
28 mars V75 18 maj V75 17 augusti
27/9 Vinmässa 5/10
BÄSTA KONFERENSANLÄGGNING”
Dagens
V75
Företagsmingel

Ny dokumentärserie ger unik inblick i Brynäs IF

I den nya dokumentärserien ”Brynäs IF – vägen tillbaka” får vi närmare än någonsin följa den klassiska hockeyklubben – hela vägen in genom den rafflande säsongsavslutningen och jakten på att åter kvalificera sig för SHL-spel.

Säsongen 22/23 slutade i ett stort sportsligt misslyckade för ishockeyklubben Brynäs IF. Efter att ha slutat på 13:e plats i SHL väntade kval mot Malmö Redhawks – en matchserie som slutade med 4–1-förlust för Gävlelaget. Det otänkbara var därför ett faktum: degradering till HockeyAllsvenskan för första gången i klubbens 120-åriga historia.

I efterskalven av SHL-uttåget vaknade föreningen upp till en helt ny verklighet – med betydligt sämre ekonomiska förutsättningar, spelarflykt och utan huvudtränare. Sedan augusti 2023 har unikt material spelats in, där ett kamerateam på nära håll följt ledare, spelare, styrelse, fans, spelarfruar och partners i deras gemensamma strävan mot det självklara målet: ett återtåg till SHL. Resultatet är ” Brynäs IF – vägen tillbaka”, en hockeydokumentärserie med sex avsnitt á 20–30 minuter fyllda av blod, svett och hockey när det är som allra bäst.

0290-311 20 Storvik Landsvägen 39

Öppettider: 10-21

-Det här är en helt unik skildring av det djupaste inom en ishockeyförening, och genom dokumentärserien får vi chansen att bli ännu mer transparenta och öppna med vår verksamhet.

Det här är för alla Brynäsare, men också för hela Hockeysverige. Det känns både inspirerande och samtidigt lite kittlande att få visa upp det innersta. Här får man verkligen följa med på säsongen som varit en enda stor kraftsamling, säger Jakob Westerlund , kommersiell chef på Brynäs IF.

Möt Brynäsprofilerna

I serien medverkar, bland många andra, Jacob Markström, Niklas Bäckström, Stig Salming, Inge Hammarström, Håkan Svedman, Niklas Gällstedt, Johan Alcén, Rolf Lassgård, Marcus Aujalay och merparten av alla spelare i Brynäs spelartrupp 23/24.

-Vi alla vet vad målet är. Vi är mitt inne i det brinnande seriespelet och målsättningen att ta oss tillbaka snabbt är vad vi alla sliter hårt för. Vi har haft ett fantastiskt stöd på hemma- som bortaplan, från alla partners och sponsorer, så det känns verkligen häftigt att få visa upp Brynäs IF från det sportsliga inre rummet, säger Johan Alcén , sportchef i Brynäs IF.

Dokumentärserien har producerats av produktionshuben Cross Media , som ligger bakom produktioner som Lundellhuset för Discovery/Kanal 5, humorserien ” Mammor ” för Viaplay, Memiras reklamfilmer, flertalet dokumentärpoddar samt Youtube-serierna ” The Revolution Race”, ” Puppet Master ” och ” Splash.”

Det första avsnittet av ”Brynäs – vägen tillbaka” släpptes på Youtube den 5 mars och resterande avsnitt publiceras med en veckas mellanrum och med det följa med Brynäs hela vägen in genom det heta slutspelsavgörandet

Brynäs IF • Presstjänst

Boka plats på Gästriklands största reklamplats

Visst har du sett Gästriklands största digitala kommersiella bildskärm att monteras ovanför entrén till ICA Maxi i Hemlingby, Gävle? Vad är ert budskap till 10.000-tals besökare varje vecka till mycket låg kontaktkostnad?

Skärmen är mer än 40 kvadratmeter stor och placerad ovanför hela huvudentrén med exponering mot en av regionens i särklass mest välbesökta handelsplatser.

Tillsammans med nationella aktörer kan ni som lokala annonsörer bidra med ett stort mervärde för regionen i form av tydlig marknadsföring för utbudet i destinationen Gästrikland. Mängder av både kortväga liksom långväga gäster tar del av era budskap i den här effektfulla exponeringen.

–Det här är ett mycket spännande komplement i vår portfölj av regionala och nationella kommunikations- och mediekanaler, säger Joe Formgren, som även driver Gestrike Media vilka säljer reklamplatser på skärmen.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ”reklamplats”.

6 LUNCHKLUBBEN PÅ GÄVLE BRO Gratis parkering. Mellan Södra och norra infarten. Ni får 10% RABATT på dagens lunch! www.dinners.se/dinners-gavle
& Internationell mat.
Thai, Sushi, Tacos. Svensk
Khamthi Lönn hälsar er välkommna
Fre & Lör till kl 02
Sön 12-21 Jane

Goda leveranser från er servicepartner:

Mat, dryck, tilltugg och sallader.

Vår affärsidé är att leverera nylagad svensk husmanskost i färdiga matlådor. Varma eller kylda. I Gluggen eller på jobbet.

Vi erbjuder det bästa av det svenska köket i folkhemmets goda matlagningstradition.

Leverans av dryck, tillbehör och sallader ingår också i vår position.

Våra ledord: Trygghet - Service - Lokalt.

7

Gluggen tar maten till arbetsplatsen

Många anställda känner igen problemet – brist på tid att tillaga eller köpa lunch alternativt middag. Maten i närområdet kan hålla låg standard eller helt enkelt vara för dyr. Lösningen kan vara närmare än man tror. Matleverantören Gluggen i Gävle, förenklar ekvationen ordentligt genom att erbjuda nylagad svensk husmanskost i färdiga matlådor på arbetsplatsen.

Gluggen kör ut mat till företag och levererar catering av varma matlådor men även allt fler kylda i egna kylskåp. Vi träffade Madeleine Israelsson, platschef hos Gluggen, för att prata om företagets vision och hur de hjälper andra företag i Gävle att lösa måltidsfrågan.

Det praktiska i fokus

– Vi fokuserar på en helhetslösning som är fri från månadskostnader för företaget. Det enda den anställde betalar är för det de faktiskt konsumerar, vilket sker smidigt via Swish, säger Madeleine. Gluggen tillhandahåller allt från en hylla i företagets befintliga kylskåp till att sätta upp ett eget kylskåp på arbetsplatsen. Det är ju ett mycket uppskattat lunchalternativ då man spar massor av tid och pengar i stället för att behöva åka ut och köpa mat flera dagar i veckan. Sedan är det ju företagen som har skiftgång eller de som vill köpa med sig lådor hem för att slippa laga middag. Det är också mycket uppskattat!

Trygghet, service och lokalt engagemang

Gluggen ser sig inte enbart en matleverantör, utan som en partner i strävan efter enklare och hälsosammare måltidslösningar för företag och deras medarbetare. Företagets ledord, ”TrygghetService - Lokalt”, är tydligt iakttagbara i deras dagliga verksamhet och kylskåpen fylls på två till tre gånger i veckan beroende på åtgång. – Vårt mål är att göra det så enkelt som möjligt för personalen att njuta av goda, hälsosamma och prisvärda måltider direkt på arbetsplatsen, berättar Madeleine. Vi kan dessutom erbjuda ett brett sortiment av drycker, frukt och, om det önskas, även sötsaker som tilltugg. Vi värnar om den lokala ekonomin, lagar så mycket som möjligt själva och använder bra råvaror. Det skapar en känsla av trygghet och stolthet både för oss och våra kunder, förklarar Madeleine.

Samarbete med flera goda fördelar

Gluggen erbjuder alltså en lösning som är lika praktisk som den är smakfull, vilket gör dem till en attraktiv partner för företag i Gävle som önskar effektivisera sin måltidshantering. Samarbetet utvärderas löpande med företagen i Gävle.

– Om det inte passar, avslutas samarbetet lika smidigt som det inleddes. Det finns inget bindande avtal, vilket gör det enkelt för företag att prova vår service, säger Madeleine. Sedan skulle jag vilja tillägga att förutom de kylda lådorna så kör vi även ut varma lådor vid större cateringbeställningar. Vi säljer ju varm mat och flera olika sallader alla vardagar i veckan på Gluggar i både Gävle och Skutskär. Är det ett mindre antal varma lådor så hämtar företagen dem själva.

Kvalitet, service och lokal produktion

Med starkt fokus på kvalitet, service och lokal produktion är Gluggen väl rustad och redo att möta ytterligare matbehov hos Gävles företag och deras anställda. Ett samarbete med Gluggen är därmed inte bara ett sätt att lösa luncher och middagar, utan även en investering i en hållbar och lokalt förankrad näring.

För mer information om Gluggen se www.gluggen.se

Kontakta Madeleine via e-post madeleine@gluggen.se eller telefon 026-61 55 55 om ni också är intresserade av mat på er arbetsplats.

8 026-61 55 55 • Gluggen.se

Välkomna till Axmar Brygga

Axmarbrygga Havskrog - En unik fiskrestaurang med konferens- och festlokaler som blickar ut över Östersjöns orörda skärgård. Belägen vid gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland, endast 10 min från E4:an mellan Gävle och Söderhamn.

•Ställplatser

•Gästhamn

•Konferenser

•Bussresor

•Naturguidningar

•Kulturguidningar

Axmar bruk, grundat 1671, är en kulturhistoriskt intressant plats. Den gamla slaggstensbyggnaden i hamnen, som hyser restaurang, konferens- och festlokaler, användes för att lagra stångjärn och säd från 1870-talet till början av 1900-talet.

Här kan gäster från när och fjärran njuta av en fantastisk panoramautsikt över orörd skärgårdsmiljö med rikt fågelliv och djurliv. Vi erbjuder en unik kombination av kustatmosfär

•Teambuildingaktiviteter

•Gastronomi

•Säsongmenyer

•Temakvällar

•Fester/Evenemang

•Det klassiska Julbordet

och en mångsidig meny med fisk, skaldjur, kött, vilt och vegetariska alternativ.

Välkommen till oss på Axmar Brygga för en kulinarisk och minnesvärd upplevelse. Ett naturligt, kulturellt och kulinariskt besöksmål på er resa genom Sverige.

Yngve, Johan x 2 med personal och havsörnen hälsar er alla varmt välkomna!

Se vår hemsida för menyer, bokning, aktiviteter och evenemang. Se även www.axmarbruk.se Axmarbrygga Havskrog Boskär, 817 94 Axmarbruk Tel: 0297
www.axmarbrygga.se bokning@axmarbrygga.se @axmarbrygga formgren.com
- 32 000

Konferenser på Axmar Brygga

• Ny konferensutrustning

• Frukost

• Lunch

• Middag

• Halvdagskonferens

• Heldagskonferens

Er nästa konferens i unik maritim skärgårdsmiljö. I det gamla hamnmagasinet vid Boskärs kust, Axmar Brygga finns möjlighet till konferens och möte både för stora och mindre sällskap.

Vi anpassar er konferens utifrån era behov och önskemål.

• Teambildingaktiviteter

• Gastonomi

• Naturguidningar

• Kulturguidningar

• Historiska föredrag

• Bussresor

Under vistelsen njuter ni självklart av god mat och dryck. Smakerna avnjuter ni med utsikt över havet inramat av de vackra slaggstensväggarna. Maten lagas med omsorg av våra kockar och passande drycker serveras därtill.

Det klassiska skärgårdsjulbordet

Kontakta oss för mer information om konferenser, aktiviteter, menyer och julbordet 2024 Axmarbrygga Havskrog Boskär, 817 94 Axmarbruk Tel: 0297 - 32 000 www.axmarbrygga.se bokning@axmarbrygga.se @axmarbrygga formgren.com

Brynäs IF: Socioekonomiska effekter med En bra start

Sedan etableringen av En bra start, snart tio år gått och tiotusentals barn har fått både glädje och inspiration genom aktiviteter som Kompissnack, lovakitivteter och Barnkonventionens dag. Ungdomar har fått sommarjobb och nya ledare har hittat nya potentiella arbetsgivare. Aktiviteterna kan vara svåra att sätta exakta värden på, vad ger det egentligen för effekt?

Vi vet att tidiga förebyggande insatser är avgörande för att barn som riskerar att hamna i utanförskap inte ska göra det. De positiva effekterna av förebyggande insatser är ofta dolda och beslutsfattare riskerar att se bara de initiala kostnaderna och sakna överblick över summan av alla effekterna.

- Brynäs IF och En bra start har i uppdrag att initiera, driva och utveckla samverkan för att bygga långsiktiga lösningar som fokuserar på att öka medvetenheten om barns rättigheter, stärka barnen i deras rättigheter och stärka ungas förutsättningar för att de ska få en bra start både i vuxen¬ och arbetslivet samt att inspirera fler att vilja göra samma sak. I allt vi gör har vi ett främjande och förebyggande perspektiv och prioriterar att bygga upp aktiviteter som är återkommande för att hålla långsiktigt framför kortsiktiga och enstaka satsningar, säger Jakob Westerlund , kommersiell chef i Brynäs IF.

Kompis, Rörelse och Sysselsättning

En bra start har ett långsiktigt och hållbart perspektiv på de satsningar och val som görs. En långsiktighet som tydliggörs utifrån mätbara effekter och samhällsvinster. Genom våra tre verksamhetsområden, Kompis, Rörelse och Sysselsättning skapar vi förutsättningar för fler att få en bra start i livet. Genom att varje år presentera en socioekonomisk effektrapport vill vi visa vad vårt arbete inom En bra start faktiskt ger. Tillsammans med våra huvud- och officiella partners har det nu blivit dags att presentera socioekonomiska rapporten av En bra start, för verksamhetsåret 2022/2023.

Syftet med rapporten har två delar. Det interna syftet är att ge stöd och underlag för En bra start, Brynäs IF, att planera, leda och utveckla verksamheten vidare i samverkan med våra officiella och huvudpartners. Det externa syftet är att ge olika intressenter möjlighet att få inblick i och värdera föreningens insatser och visa på relevansen av våra val.

- Vi är stolta över det arbete vi gör inom ramen för En bra start, med styrkan i vårt varumärke och den kraftsamling vi gör tillsammans med partners kan vi skapa goda förutsättningar för att på ett systematiskt sätt tackla samhällsutmaningarna vi ser i vår region. Vi behöver fler barnoch unga som klarar skolan med godkända betyg, det är glädjande att se att verksamheten ger så stor effekt, men vill fortfarande framåt, säger Alexander Corpeno Bäcklin, Värdefulla huvudpartners

Sandvik Coromant

letade man efter vägar att bidra till att göra mer, göra bättre, att göra något större i närområdet. Oavsett om du är liten eller stor aktör, företag eller förening, så behöver du bidra till en bättre värld om du vill vara relevant framåt i tiden. Med den rena dräkten, En bra start och vår partnerstrategi från exponering till samhällsnytta ligger vi rätt i tiden och vi känner att attraktionskraften att bli en del av det ökar för varje år. - Det viktigaste för oss är att barn och unga i vår region får möjlighet till en bra uppväxt och skolgång. Inte bara för deras eget välmående utan också för att det i framtiden i vår region skall finnas

tillgång till den kompetens vi och andra företag behöver. Att bidra till regionens unga skapar också en intern stolthet som vi gillar säger Mats Söderström, Head of Experience and Brand, Sandvik Coromant.

Med målet att skapa goda förutsättningar för nästa generation klev LF Gävleborg in som samarbetspartner till Brynäs IF och En bra start. I flera rapporter och undersökningar ser vi att det är avgörande att arbeta med långsiktigt förebyggande sociala insatser.

- Därför driver vi aktivt och medverkar i flera olika typer av förebyggande insatser som främjar gemenskap, integration och möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid. Ett exempel är En bra start. Vi har länge sett det stora behovet av ökad närvaro i skolan, med fler trygga vuxna och så vidare. Därför känns det rätt att möjliggöra det, men också fint att få ett kvitto på att En bra starts verksamhet verkligen ger resultat, säger Per-Ove Bäckström, VD vid LF Gävleborg.

En annat verksamhetsområde som bygger på kraftsamlingen partners emellan är området som berör sysselsättningen. Med effektmålet att öka sysselsättningsgraden för individer utanför arbetsmarknaden har Clockwork valt att växla upp partnerskapet med Brynäs IF och En bra start.

- I vår verksamhet fokuserar vi på bemanning, rekrytering, stöd och matchning. Därför är vårt samarbete med Brynäs IF och En bra start en extra bra matchning eftersom våra verksamheter brinner för samma frågor, att öka sysselsättningsgraden och minska arbetslösheten och framför allt jobba för en mer jämställd idrott. Tillsammans ska vi skapa en bättre region där barn och unga trivs och får bra möjligheter, vi ser i rapporten att vi är mer än rätt väg, tiderna är utmanande nu så vi behöver fortsätta kämpa, men vi är stolta över vad vi kommit så långt, säger Petter Lundgren, VD på Clockwork

Läs hela artikeln och rapporten på foretgsbladet.se, säk ” Brynäs” Brynäs IF • Presstjänst

• 33 olika skolor i 9 kommuner i vårregion (Gästrikland, Hälsingland

• Ca 1000 gosedjur skänktes vidare till behövande familjer från En bra

• Digitala kompisuppdrag gick ut till 45 skolor i 11 kommuner varje

• Utrustning är placerad i alla ishallar i Gävle kommun och i Sandviken

• 12 personer deltog i höstens Ledarskapsakademin med nöjdhet 9,5 på10 gradig skala• 12 personer deltog i vårens Ledar-skapsakademin

• Ca 800 ungdomar besökte mässan under dagen (ca 300 ungdomar

• Fyra företag samt 20 UF-alumnerdeltog i aktiviteten En bra start på

• Sex företag samt 60 UF-alumnerdeltog i aktiviteten En bra start på

• Tio UF-alumner deltog i aktivitetenLedare för en dag 17 - 18/11

11

Fullsatt frukostmöte med tre enkla steg för företagsutveckling

Torsdag den 22 februari samlades en stor och entusiastisk skara företagare och beslutsfattare på Gasklockorna för ett frukostmöte under rubriken ”Tre enkla steg för att utveckla ditt företag”.

Förväntningarna inför morgonens möte var högt ställda och deltagarna blev inte besvikna. Med en fullsatt lokal och en energifylld atmosfär visade det sig tydligt att frågan om företagsutveckling engagerar många.

Bengt-Göran Wikström, ordförande i Gävle Företagarföreningar, hälsade gästerna välkomna och presenterade föreningarnas samarbetspartners innan morgonens frukostvärd IT-bolaget Nordlo, representerad av Fredrik Spennare , gav en initierad presentation om vikten av datasäkerhet.

Han belyste specifika risker, såsom mänskliga misstag och tekniska attacker, som företag måste vara medvetna om för att säkra sin verksamhet.

Näringslivsavdelningen och politiken

Därefter gavs information från näringslivsavdelningen. Mattias Durnik , näringslivsdirektör, delade insikter om kommunens arbete för och i samarbete med det lokala näringslivet.

Ett konkret exempel han nämnde var Anbudsskolan , som syftar till att underlätta för företag att bli leverantörer till Gävle kommun.

Politiken har också en plats på den återkommande agendan. Julia Cederstrand , kommunalråd (C) Gävle berättade om Byggdialogen , vars syfte är att ge konsulter, projektörer, bygg- och anläggningsföretag en tydlig bild av affärsmöjligheterna och hur den kan påverka den pågående utvecklingen i Gävle

Kompetent affärsutveckling

Därefter var det dags för Sara Hellberg, verksamhetsansvarig på Affärskompetens, som berättade om deras verksamhet samt delade med sig av ovärderliga insikter för småföretagares framgång.

Hellberg uppmanade deltagarna att reflektera över var de vill vara om ett år och fem år. Hur har man det när det är som bäst? Genom att tydliggöra mål och visioner blir det lättare att identifiera rätt strategier för att nå dit. Genom att ställa hjälpsamma frågor om det aktuella läget, såsom vilka tjänster som genererar mest intäkter och vilka som är minst lönsamma, ges en möjlighet att identifiera styrkor och svagheter i företagets verksamhet.

Hon betonade även vikten av att identifiera vad som behöver göras annorlunda för att uppnå önskade resultat. Att förstå de tre stegen - vart man ska, var man är, och vad som behövs göras för att förflytta sig - är avgörande för att skapa en framgångsrik strategi för företagsutveckling. Potential för fortsatt tillväxt och utveckling

Gävle Företagarföreningar stod traditionsenligt som värd för evenemang och vikten av samverkan för att uppnå framgång genomsyrade hela träffen. Med deltagare från olika företagsområden och samarbetspartners som sträcker sig över hela Gävleregionen kommer gemensamma mål och synergier naturligtvis att leda till en starkare näringslivsklimat. Med tanke på att det blev ”lapp på luckan” och ett sådant engagemang och deltagande från näringslivet finns det stor potential för fortsatt tillväxt och utveckling.

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

12

Förmedling av tolk- & översättningsuppdrag Dygnet runt • Tel. 026-10 60 25 www.gavleborgstolkservice.se

Gävleborgs Tolkservice AB

ENERGI • INSPIRATION • KUNSKAP

Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

MARKNADSFÖRENINGEN I GÄVLEBORG

Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Vill du också veta vad som är på gång inom näringslivet i Gävle kommun?

Följ oss på LinkedIn och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Gävle kommuns Företagsservice hjälper dig med dina företagsfrågor. Vi vägleder dig och samordnar kontakten med kommunens olika funktioner.

Vad kan vi hjälpa dig med?

www.gavle.se/foretagsservice eller 026-17 80 00 (tonval 5)

13

Bli nikotinfri med Ljusbubblan

Sedan starten 2012 har Ljusbubblan varit en framträdande aktör inom den svenska friskvårdsbranschen, som en del av kedjan Relief, med rötter i Tyskland vilka etablerade sig i Sverige redan 2008.

Marie-Louise Göthlin, som leder Ljusbubblan, utvidgade sitt engagemang genom att öppna Relief-Uppsala 2016 och senare, i maj 2020, även etablera sig på Norrmalm i Stockholm. Två år senare flyttades denna verksamhet till Kungsholmen, vilket markerade ytterligare ett steg i företagets utveckling.

Fokus för Ljusbubblan och dess systerföretag ligger främst på att erbjuda hjälp med nikotinavvänjning, men man adresserar även stresshantering och minskat sötsug. Huvudkontoret, under ledning av Oskar Lundblad , är beläget i Göteborg och fungerar som hjärtat i verksamhetens administrativa och strategiska arbete.

Effektiv att behandla abstinens –Behandlingsmetoden som används är en innovativ kombination av lågenergilaser och principer från traditionell kinesisk medicin, berättar Marie-Louise. Metoden är ett mycket effektivt verktyg för att lindra de fysiska symtomen av abstinens, vilket gör det möjligt för många klienter att uppleva betydande förbättringar redan efter en behandling. I vissa fall kan dock en uppföljande behandling dagen efter vara nödvändig för

optimal effekt, något som ingår i det initiala priset.

Dessutom erbjuds klienterna en kostnadsfri återbesökstjänst inom ett år, för att säkerställa långsiktig framgång och stöd.

–Det är viktigt att notera att klienter uppmanas att avstå från sötsaker de första två veckorna efter nikotinavvänjningen för att undvika att trigga abstinensen. Det rekommenderas även att öka sitt vattenintag under denna inledande period för att stödja kroppens återhämtningsprocess, hälsar Marie-Louise.

Genom sin unika behandlingsmetod och sitt engagemang för klienternas välbefinnande, bidrar Ljusbubblan och Relief-kedjan till att skapa hälsosammare livsstilar och understödja individers strävan efter ett nikotinfritt liv.

Presstjänst • SvenskPress.se

NikotinFRi på 90 min

För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende?

Boka tid redan i dag! .

Godkänd Friskvårdsbehandling

Vi hjälper dig att minimera den fysiska abstinensen

Timmermansgatan 20, Gävle

www.ljusbubblan.se

Tel. 070-532 99 77

14
Happy Homes Sandviken på Industrivägen 18 Tel. 026-27 51 08 Öppet Mån–fre 7-18, lör–sön 9-13 Välkomna in i butiken! Vi hjälper dig att skapa hemkänslan färg, tapet och golv! Och en massa annat. Vi bjuder på en pensel när du kommer in och köper färg! Visa upp annonsen.
15
Trygghet - Kvalitet - Säkerhet Distribution • Fjärrtrafik • Kundanpassade transporter

VD håller i ratten

Vi på HP Åkeri har satt som mål att vara en av de främsta aktörerna inom transportsektorn när det gäller att främja hållbarhet. Vi strävar efter att vara en förebild inte bara inom säkerhet utan även när det kommer till hållbarhetsåtgärder.

Naturligtvis hoppas jag att du, som medarbetare, och alla våra samarbetspartners vill vara en del av denna resa. En viktig del av vårt arbete för att uppnå detta mål är den handbok som presenteras här.

Genom att besitta gedigna kunskaper inom trafik, säkerhet och hållbarhet samt att hålla oss ajour med utvecklingen inom vår bransch, samt genom att samarbeta med andra branschaktörer, strävar jag efter att vi alla ska bli förebilder av högsta kaliber.

Detta gäller både för vår verksamhet och för transportbranschen i sin helhet.

Genom att vara ledande inom samtliga områden kan vi vara stolta över våra skickliga kollegor och leva upp till vårt motto - vi kör säkert!

Historia HP Åkeri AB

Håkan Persson Åkeri AB grundades av Håkan Persson år 1986 med sitt huvudkontor i Ockelbo och baserat i Gävle. Vid starten hade åkeriet endast ett fordon i samarbete med ASG. Med tiden ökade flottan till två fordon och med en anställd förare kunde Håkan äntligen ta ut sin välförtjänta sommarsemester, vilket var avgörande för att orka driva verksamheten vidare med full kraft.

Efter ungefär tio år utvidgades verksamheten med en administrativ anställd för att hantera fakturering, löner och tidrapporter, som tidigare hade hanterats genom lappar som sorterades i högar.

En av de första trogna medarbetarna var Olle Forsberg, som började när Håkan fick uppdrag från Kopparbergs Bryggeri med “drickakörningar”. Han blev senare trafikledare under många år.

När företaget växte i allt snabbare takt och det var dags för den första investeringen i en helt ny lastbil, var det många sömnlösa nätter och mycket räkning för Håkan. Att investera i fordon och släp var inget litet åtagande på den tiden, men det visade sig vara värt besväret och företaget fortsatte att blomstra. Nya kunder tillkom, men fokus låg främst på att vårda DHL:s kunder på bästa möjliga sätt.

Åkeriet fortsatte att växa stadigt, och Håkan bibehöll sin förmåga att upprätthålla en familjär och nära relation med både medarbetare och kunder. Åkeriet har alltid haft ett gott rykte, vilket speglar Håkans lugna och pålitliga personlighet. Årets företagare och generationsskifte

Ett minne som gör Håkan lite extra stolt är när han blev årets företagare i Ockelbo Kommun 2001.

En annan stor och viktig händelse är 2015 då Håkan drog sig tillbaka och sonen Henrik Persson övertog företaget fullt ut efter att ha varit vid sin fars sida under ett antal år. Han har långsamt fått växa in i rollen som VD och ägare för

16
Håkan och första lastbilen. Medarbetare och Håkan 2016.

att driva bolaget vidare, som då hade 25 anställda. Henrik började sin bana i bolaget genom att plocka paket på ASG:s terminal mellan skolpassen. Efter att ha avslutat sin transportutbildning på Bessemergymnasiet, tog han över Sundsvallsturen som han delade med den gamle räven Olle.

År 2021 hade åkeriet nära 70 anställda, inklusive en driftchef, sex trafikledare och två förmän. Företaget välkomnar både manliga och kvinnliga chaufförer och strävar efter att ha fler kvinnor bland sina medarbetare. I vagnparken fanns då cirka 60 enheter.

Leva vidare i samma framgångsrika anda När Henrik valde att ta över företaget som hans far hade byggt upp, var det av yttersta vikt att företagets anda och familjära atmosfär fortsatte att prägla verksamheten. Det var ett enormt stort och ekonomiskt tungt steg för honom, då han var tvungen att skuldsätta sig.

Dessutom kom han precis att bli pappa till Hektor, och allt detta tillsammans ledde till att något fick lida. Tyvärr blev det

familjen som drabbades hårdast, vilket ledde till en separation. Men sonen Hektor är en betydande och viktig del av Henriks liv varannan vecka, något som Henrik inte tummar på.

Henrik beskriver sin resa hittills som både rolig, lärorik och ibland utmanande. Den stora drivkraften för honom är att tillsammans med sina medarbetare operativt utveckla företaget och öka volymen genom att locka nya kunder och uppdrag.

Att möta framtidens utmaningar, särskilt inom områden som hållbarhet och säkerhet, är det som inspirerar och driver Henrik framåt.

Positiv utveckling och utökad ägarbild

Det har resulterat i att sedan 2015, med undantag för ett år, har företaget varit bland Gästriklands 50 mest framgångsrika företag varje år. Det är verkligen något att fira och en tydlig bekräftelse på Henriks och hans teams framgångsrika arbete.

Sedan 2022 utökades ägarbilden med Viktor Lundén som delägare. Åkeriet har idag cirka 50 anställda, närmare 30 lastbilar och ett tiotal släp som garanterar er säkra transporter dagligen.

17

Håkan Perssons Åkeri är din personliga transportör som hjälper till med allt från enklare budtjänster, till större transporter med kvalificerad logistik. Vi står helt enkelt för hela och säkra transporter.

Våra huvudområden är distribution, fjärrtrafik och kundanpassade transporter. Vi på HP Åkeri är flexibla och tillsammans med vår gemensamma erfarenhet hittar vi alltid en lösning. Allt för att ge er som kund den bästa servicen. Vi erbjuder även lager- och logistiktjänster med lagerhantering som effektiviserar lagerprocessen.

Vi är transportör åt DHL och kör parti och styckegodstransporter i Gästrikland, Norduppland, Dalarna, Hälsingland samt till Stockholm.

Med vår långa erfarenhet av branschen vet vi vad som krävs för att utföra säkra och pålitliga transporter.

HP Åkeri AB strävar efter att erbjuda samtliga tjänster våra kunder efterfrågar inom transport och logistik.

•Vi skapar leveranser utifrån trygghet, kvalitet och säkerhet.

•Kunder stora som små - alla är lika viktiga för oss.

•Leveranser stora som små - vi hanterar samtliga med nöjd kund i fokus.

Är ni intresserade av att transportera gods? Varmt välkomna att höra av er till oss!

Håkan Persson Åkeri AB

Strömsbrovägen 17

803 09 Gävle

Växel: 026-14 26 55

Fax: 026-14 26 63

Mail: info@hpakeri.se

18
Marie Clain, ekonomiansvarig, Henrik Persson, VD och Viktor Lundén, delägare. formgren.com

HealthTextiles fokuserar på kvinnohälsa med stöd av Ahlgrens Donationsfond

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond stödjer och uppmuntrar företag, organisationer och privatpersoner i Gävleborg att växa på nya marknader utanför Sverige. Företagsbladet intervjuar några företag som tidigare erhållit stöd från fonden. Här vänder vi oss till Tomas Persson på företaget HealthTexiles. Vad gör ert företag och vilka är era affärsområden?

– HealthTextiles fokuserar på kvinnohälsa med naturligt antibakteriella menstrosor i vårt patenterade TorTex-tyg, PPE-operationskläder och vårdkläder i TorTex-tyget samt antiodöra sportkläder i vårt TorTex-tyg.

Under förra året pivoterade vi till att fokusera på kvinnohälsa genom att signera exklusivitetsavtal med vår kund Monthly of Sweden som är marknadsledare på menskoppar i Sverige med varumärket MonthlyCup Vi har även ett försäljningsmål på tre år.

Hur kom ni på affärsidén?

–Affärsiden kommer från vår Textildesignskola , som idag är en stiftelse bildad av oss. Textildesignskolan har en mode textil design utbildning i toppkvalitet sedan 1961. Nyligen fokuserade vi på privat kursverksamhet och flyttade till Yllefabriken i Järbo, Gästriklands Gnosjö!

Vi började att ta fram vårt patenterade TorTex-tyg som är naturligt antibakteriellt efter 100 tvättar, hållbart, komfortabelt och slitstarkt. 2019 fick vi patent för vårt TorTex-garn och tyg i Sverige. Vi har sedan flyttat fram positionerna i värdekedjan så att vi nu även kan producera plagg i vårt TorTex-tyg både i Asien och i EU. Menstrosor är en perfekt produkt och marknad för vårt TorTex-tyg eftersom konkurrenterna använder silver i menstrosorna, vilket kan förorena miljön.

Hur många anställda är ni idag?

–Idag är vi en anställd i bolaget. Vi är tre grundare i företaget men vi har byggt vårt team genom vårt advisory board i världsklass. Vi kommer att anställa när vi växer med våra kunder. Det är viktigt för oss att inte anställa för tidigt utan att anställa först när företaget är lönsamt. HealthTextiles har varit i utveckling från 2015 fram tills nu när vi har hittat rätt nisch, som är menstrosor i vårt TorTex-tyg.

IRL utför all slags städning, även i kulturhistoriska och andra känsliga miljöer. Vi arbetar miljövänligt och hållbart.

Minna Rosendahl • 0735-34 08 43 info@renastelaget.se • www.renastelaget.se

Hur skall ni använda stödet från Ahlgrens Donationsfond?

–Stödet från Ahlgrens Donationsfond kommer att användas för marknadsetablering i Storbritannien tillsammans med vår kund Monthly of Sweden med menstrosorna i vårt patenterade TorTex-tyg.

Vad hoppas ni att det får för betydelse för er verksamhet?

–Stödet hjälper oss att tillsammans med vår kund fokusera på marknadsföring och sälj. Vi vill tacka Ove Anonsen och Ahlgrensfamiljen som grundade Ahlgrens Donationsfond.

Detta är speciellt viktigt i Gävleborg eftersom vi saknar riskkapital och affärsänglar lokalt. Tack till Peter Candell och styrelsen i Ahlgrensdonationsfond som tror på oss beviljade stöd i detta viktiga skede för HealthTextiles.

Detta är oerhört viktigt för oss i dessa tuffa tider. Ahlgrensdonationsfond har varit mycket viktig för vår utveckling!

Vad händer hos er under året och hur ser framtidsplanerna ut i övrigt?

–Vi har två prioriteringar. Det första är marknadslansering av menstrosorna tillsammans med vår kund Monthly of Sweden under första kvartalet. Den andra prioriteringen är att genomföra en större nyemission för att kunna skala upp.

Vilken påverkan på den regionala tillväxten/utvecklingen/ sysselsättningen har ditt företag eller hoppas du det kommer att ha framöver?

–Ahlgrens Donationsfond är fantastisk för startups och mindre företagen som vill expandera internationellt. Alla företag har varit små en gång i tiden, och de nya jobben skapas ofta i de mindre företagen. Det behövs därför ett bättre stödsystem för de mindre företagen, särskilt i dessa utmanande tider.

Tyvärr har den regionala utvecklingen inte alltid fokuserat på de mindre företagen, och Ahlgrens Donationsfond spelar en viktig roll i att stödja mindre företag som vill växa internationellt.

Vi hoppas att vårt företag kan vara en positiv kraft för regional utveckling och sysselsättning när vi fortsätter att växa.

Sammanfattningsvis så är vi mycket tacksamma för stödet från Ahlgrens Donationsfond och ser fram emot att fortsätta vår tillväxt och bidra till den regionala utvecklingen inom vår bransch.

Text och foto: Joe Formgren• Presstjänst

Företag: HealthTextiles

Namn: Tomas Persson

Titel: VD

Ålder: 50 år

Hemsida: healthtextiles.com

S.Åsgatan 29, 816 30 Ockelbo

Tel. 0297-40303

E-post: info@elwkirurgi.se

www.elwkirurgi.se

19
Estetisk
Tomas persson och Peter Candell, ordförande i Ahlgrens Donationsfond.

Gefleborgs

Flyttservice -

Att förbättra en bransch med dåligt rykte var drivkraften när Henrik Wigren 2008 grundade Gefleborgs Flyttservice AB. Redan då ville han visa att flyttservice kan, och ska, vara ren, professionell och seriös. Samma år rullade den första bilen prydd med företagets logga och ledord på Gävles gator och framgångarna lät inte vänta på sig. Redan ett par månader senare var han statlig underleverantör.

Sedan dess har kärnvärdena service, kvalitet och trygghet bidragit till mängder av nöjda kunder och företaget har vuxit rejält för att ge både företag och privatpersoner i Gävleborg en trygg och hållbar flyttupplevelse.

Bolagets VD och grundare, Henrik Wigren, firar i vår, förutom sina egna 50 år, med en ordentlig uppdatering av företaget med en ny logotyp och modernare grafisk profil. Skölden och den vinröda kulören består liksom ledorden service, kvalitet och trygghet.

Jag träffar Henrik och hans högra hand, säljchefen Martin Bohlin , i företagets lokaler på Lötängsgatan 14 i Gävle , för att ta reda på mer om jubilaren, företaget och branschen.

–Jag är född och uppvuxen i Gävle och jobbade på NCC som säsongsarbetare, främst som markarbetare. Under vintrarna fanns det inte mycket att göra, så då pendlade jag till Stockholm för att arbeta på olika flyttfirmor, berättar Henrik.

År 2006 träffade jag en gammal kamrat, Tommy Johansson , som jag hade jobbat åt en gång i tiden på Stenebergsgrillen. Vi hade inte setts på många år, och nu hade han startat en flyttfirma som hette Flyttgrabbarna . Vi började prata, och han höll på att förvärva det som var kvar av Flyttningsbyrån, inklusive företagsdelen som innefattade

version 3.0 i ny kostym

magasinering och liknande. Jag hade arbetat mycket med just kontor och företag i Stockholm medan Flyttgrabbarna främst hade ägnat sig åt bohag till privatpersoner och liknande. Så jag tog tjänstledigt från NCC för att börja jobba för dem. Där blev jag kvar i ungefär 1,5 år. Service i första rummet Sedan viskade en fågel i mitt öra om jag inte hade funderat på att starta eget. Jag hade egentligen inte tänkt i de banorna, men jag förstod att det fanns en stor potential och liksom behov av service, inte minst om man kunde addera glädje och ett serviceinriktat förhållningssätt gentemot kunderna. Jag visste att jag hade en förmåga inom detta område, mycket tack vare min bakgrund inom restaurangbranschen. Vad arbetade du med inom restaurang?

–När jag var yngre arbetade jag inom den branschen till och från under många år. Jag brukar stoltsera med att säga att jag en gång var diskchef på Café Artist. Sedan var det en minnesvärd tid på Restaurang Gustavsbro med de ursprungliga ägarna, bröderna Reitan. Jag arbetade med det mesta, dock inte som kock, utan främst inom servering.

När jag säger att jag ville tillföra service till en bransch där att bära kartonger är en vanlig syn, så syftar jag på att jag ville förändra synen på hur tjänsterna inom flyttbranschen levereras.

Det var en utmaning eftersom den existerande kulturen i branschen tidigare främst handlade om snabba affärer, kontantbetalning och att undvika konflikter med kunderna, även om saker gick sönder. Många föredrog att snabbt komma därifrån och bara gå vidare till nästa uppdrag, medan jag var mer fokuserad på att leverera en högkvalitativ och problemfri service som skulle göra kunderna helt nöjda. Det var detta som jag ville bygga mitt företag kring

20
INFORMATION FRÅN: GEFLEBORGS FLYTTSERVICE
Henrik med nystartad firma sommaren 2009. Foto: Torbjörn Edlund. Tidigare medarbetare med historisk koppling på kontorsväggen. Martin Bohlin med gammal vit låda och Henrik Wigren visar upp den nya grafiska profilen.

Startade företaget 2008

Henrik startade alltså företaget 2008 och projekteringstiden var endast fyra månader från början till att han var igång med fordon, lokaler och en anställd.

–Jag startade med en anställd och hade även en finansiär med på resan. Första kontoret låg på Elektrikergatan 8 och hade en yta på totalt 200 kvadratmeter samt en helt ny lätt lastbil.

Vi strävade efter att allt skulle vara nytt. Det var av yttersta vikt att undvika att köpa från någon som hade en gammal stämpel över sig. Det skulle vara nytt, fräscht och modernt.

Din profil på den tiden var utformad på ett sätt som nu har förändrats. Du hade skapat en specifik konceptidé med färger och andra detaljer?

–Ja, precis. Vi hämtade inspiration och färger från Washington Redskins, vilket var kul och spännande då. Så målbilden var tydlig och konkret. Idag har vi mellan 50 och 60 anställda och ett 20-tal fordon samt lokaler på mer än 5000 kvadratmeter.

En av de stora milstolparna var 2011 när vi flyttade till våra nuvarande lokaler här på Lötängsgatan i Gävle.

Har tillväxten i antal anställda och fordon varit stadig genom åren?

–Det har faktiskt varit en jämn men ganska häftig resa med en kontinuerlig ökning både omsättnings- och uppdragsmässigt. Vi har dock inte alltid varit lika smarta i våra affärsbeslut, så visst har det varit en del växtvärk och utmaningar genom åren, men det är ju en del av tillväxtprocessen.

En del av min strategi för att bli smartare har varit att omge mig med kompetenta människor. Min försäljningschef, Martin Bohlin, är en av dessa och han sitter också med i vår ledningsgrupp.

Jajjamen, inga problem, vi löser det!

Martin började i sin nuvarande roll på företaget 2012 och hade jobbat där extra då även han bror Mathias Bohlin var den första som var anställd på kontoret.

–Vi gjorde en resa med företaget till Malta , berättar Henrik. Det var väldigt trevligt, men jag hade en dold agenda där. Jag ville få en bättre känsla för Martin i en mer avslappnad miljö och fråga om hans tidigare erfarenheter och potential.

Värdegrund och företagsfilosofi

–Precis som Martin säger: ”Jajjamen, inga problem, vi löser det!”. Uttrycket har verkligen blivit en del av företagskulturen, både gentemot kunder och internt bland oss kollegor som ett sätt att visa respekt för varandra, säger Henrik.

Det är något vi värderar högt och är en naturlig del av vår värdegrund i kombination med våra ledord: Service, kvalitet och trygghet. Dessa ord är något vi verkligen står för, och alla på företaget kan rabbla dem i sömnen.

Hur har affärsområdena renodlats genom åren?

Det har egentligen alltid handlat om att nå ut med vår breda portfölj, säger Henrik. Vi har tidigare haft svårt att förmedla allt vi kan erbjuda till våra kunder. Historiskt sett, när ett företag ringde oss, väntade de bara på att få boka en flytt. Vi vill nu fånga upp kundernas behov på ett mer djupgående sätt och erbjuda en bredare service.

Behöver de hjälp med städning? Nedpackning? Målar de om vardagsrummet? Vi kan lösa det med våra partners. Vi strävar efter att erbjuda den bästa möjliga servicen och uppfylla våra kunders alla behov relaterat till boende, byte av bostäder och lokaler.

Hur utvecklar ni företaget och personalen?

Under resan tog vi någon öl och jag frågade om hans tidigare arbeten, tankesätt och erfarenheter och det stämde mycket väl överens med min syn på saker och ting. Jag sade inget under resan, men det var då jag bestämde mig. När vi återvände från Malta blev det Martin som ersatte Mathias då han hade slutat sin anställning.

Martin hade innan dess arbetat på olika företag, bland annat med brunnsborrning och som säljare på försäkringsbolaget IF. Dessutom som fältarbetare på just Gefleborgs Flyttservice sedan 20-årsåldern.

–Jag var 23 år då och började främst med försäljning, särskilt inriktat på privatkunder och bohagsidan, berättar Martin. Eftersom jag hade jobbat här i två år hade jag en bra förståelse för vad arbetet ute på fältet innebar, så det kändes naturligt för mig att börja sälja. Hur upplever du att företaget har utvecklats under dessa år? –Det har varit väldigt roligt, säger Martin. Vi har haft en platt organisation och varit väldigt samspelta här på kontoret, vilket har skapat en tight gemenskap. Vi har varit transparenta och kunnat diskutera allt, vilket har gjort resan väldigt rolig. Vi har aldrig varit rädda för att ta oss an nya utmaningar.

Det har varit en del av vår kultur att säga ”Jajjamen, inga problem, vi löser det!” Sedan lägger man på luren och funderar - hur löser vi det här nu då? Men grejen är att vi verkligen löser det med glatt humör. Varje problem har vi tagit oss igenom. God stämning har alltid varit viktigt för oss.

–Vi strävar ju efter att vara en pålitlig helhetspartner före, under och efter en flytt, och med tiden har vårt erbjudande blivit bredare, säger Martin. Vi har blivit mer specialiserade samtidigt som vi har breddat vårt utbud.

Vi erbjuder ju mycket mer än bara flyttjänster och genomför interna utbildningar, helt anpassade till våra behov. Vi har nästan en egen GBF Academy, skulle man kunna säga. Vi har utvecklat egna webbkurser och en kompetensstege med olika internutbildningar, som inkluderar allt från packning och tung hantering till introduktion och onboarding för nya medarbetare. Dessa utbildningar kvalitetssäkras genom att personalen måste genomföra och tillgodogöra sig de olika stegen i vår interna kompetensstege.

Vad händer i framtiden?

–Vi utforskar faktiskt helt nya områden jämfört med vad vi tidigare haft, säger Henrik. Det är något vi har påbörjat och byggt upp, och som förhoppningsvis kommer utgöra en betydande del av företagets verksamhet framöver. Vi är mitt uppe i en intensiv period och arbetar mycket hårt med detta. Vi kan inte avslöja för mycket i detta skede.

Vi lanserar just nu vår nya logotyp och grafiska profil och ser det som ytterligare ett steg mot att nå våra mål. Vi har nu blivit lite ”vuxna i rummet” och kallar det internt för GBF version 3.0

Vi kommer att fortsätta hålla fast vid våra koncept och förädla det. Våra värderingar kommer att förbli kärnan i vår verksamhet. Samtidigt tror vi att vi kommer att kunna utöka våra verksamhetsområden och synlighet på nya sätt.

Gävleborg kommer att förbli den centrala delen av vår verksamhet. Vi fokuserar just nu på att konsolidera och ett tydligt budskap vi vill kommunicera utåt: att vara ledande inom våra nischer i regionen och kunna leverera därefter. Det är ett av våra fyra huvudmål. Vilka är då de tre andra huvudmålen i verksamhetens fortsatta utveckling?

–Det får bli en cliffhanger för tillfället, men vi lovar att återkomma med mer information om det inom den närmaste framtiden, avslutar Henrik med ett kryptiskt leende.

Text: Joe Formgren• Presstjänst

Professionell flytthjälp

Tel: 026 - 18 40 40 www.gefleflytt.se

21
-Snabbt, smidigt och enkelt
Ny grafik, logotyp och vinröda lådor fasar ut de gamla lådorna.

Varumärket och kommunikationsplanen

Att utveckla en stark varumärkesplattform är avgörande för varje organisations identitet och framgång. Efter fyra decennier i branschen strävar jag här efter att ge en förenklad överblick av varumärkets kärna, dess position på marknaden och strategier för kommunikation.

En välformulerad varumärkesplattform är grundläggande för att säkerställa enhetlig och begriplig kommunikation.

I dagens affärsvärld är en effektiv webbplats och en genomtänkt kommunikationsplan avgörande. Detta inkluderar PR, nyhetskanaler, sociala medier och mediainvesteringar, vilka alla är viktiga för framgången hos varje organisation.

Dessa taktiska verktyg används för att genomföra varumärkesplattformens strategiska riktlinjer. Här kommer en översikt av de väsentliga delarna i en varumärkesplattform och hur de är kopplade till kommunikationsarbetet.

Hitta gåvor med tema sommar

Vision, mission och värdegrund

Visionen är varumärkets övergripande mål och syfte, en ledstjärna i alla verksamhetsbeslut. Missionen klargör varumärkets dagliga syfte och dess roll i målgruppens liv, medan värdegrunden listar de kärnvärden som varumärket håller som fundamentala.

Målgrupp och positionering

Förståelse för målgruppen och varumärkets unika position på marknaden är avgörande. Det handlar om att definiera vilka personer eller organisationer varumärket riktar sig till och hur det skiljer sig från konkurrenterna.

Personlighet, ton, grafisk identitet samt budskap

Dessa element är viktiga för att skapa och kommunicera varumärkets identitet på ett konsekvent och engagerande sätt. Genom att definiera varumärkets personlighet, ton och röst, visuella uttryck i grafisk manual samt nyckelbudskap och berättelser kan man bygga en stark koppling till målgrupperna och differentiera varumärket från konkurrenterna.

Planering

Avslutningsvis inkluderar ett robust varumärkesarbete tre parallella planer för att nå framgång och nya marknader:

Affärsplan: Ett strategiskt dokument som definierar produkter, priser och resurser för verksamhetens framgång.

Aktivitetsplan: En plan för marknadsaktiviteter och möten som utgör grunden för marknadsarbetet.

Kommunikationsplan: En plan som skiljer sig från affärsplanen men är lika viktig för att nå framgång, och fokuserar på kommunikation både internt och externt samt att förstå skillnaden mellan PR-planering och mediaplanering!

22
och friskvård hos oss! Vi hjälper er med profilerade gåvor till kunder och medarbetare Du hittar oss på : Johannesbergsvägen 29 A, 802 93 Gävle 026-51 02 50 | www.industriprofil.net | info@industriprofil.net

Förpackningar med egen design

Med ny teknik kan vi producera förpackningar med egen design och logo till bra priser även för små serier. Perfekt sätt att exponera ditt varumärke på ett trevligt sätt vid kundmöten, event, personalträffar mm.

Hedberg - 026-66 25 06 - martin.h@gavleoffset.se
Jansson - 026-66 25 04 - leif.j@gavleoffset.se Gävle Offset AB - Tredje Tvärgatan 5 - 802 84 Gävle - gavleoffset.se
Martin
Leif
Kontakta oss för information och kostnadsförslag

Årets första inspirerande Näringslivsfrukost

Gävle kommun, Företagarna Gävle och Gävle Företagarföreningar slog upp dörrarna för årets första Näringslivsfrukost med ett imponerande arrangemang som lockade ett flertal näringslivsaktörer från regionen. En händelserik och givande morgon i Stora Gasklockan gav deltagarna inte bara möjlighet att nätverka och få nya kontakter utan även att suga åt sig av inspiration och värdefulla kunskaper. Ett gediget frukostfika, i form av nybryggt kaffe, flera sorters te och rejäla smörgåsar utgjorde inte bara en välkommen energikick utan också ett samtalsämne i sig själva. De som besökte minimässan kunde även ta del av intressanta utställningar och knyta värdefulla kontakter redan innan scenprogrammet drog igång.

PLOQ och Gasellvinnarna Kontrollbolaget

Scenprogrammet, som leddes med sedvanlig proffsighet av moderatorn Henrik Harrysson, bjöd på en mångfald av intressanta inslag. Från politiska samstämda uppdateringar av kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande, Åsa Wiklund Lång (S) till inspirerande intervjuer med lokala företagare som Alexandra Geschwindt och Maja Norén som driver bensin- och livsmedelsdestinationen PLOQ i Hagsta , ett par initiativrika UF-företag samt Gasellvinnarna Viktor och Pernilla Lundin som driver Kontrollbolaget delade med sig av sina erfarenheter och insikter.

Gefle IF Fotbolls klubbchef Daniel Kraft avslutade kraftfullt med att berätta om fotbollens betydelse för ungdomar och samhället i stort och redovisade genom föreningens insatser socialekonomiska besparingar för Gävle kommun på mer än 20 miljoner kronor per år!

Nätverkande och kunskapsutbyte

Ett annat uppskattat inslag under frukostmötet var möjligheten till nätverkande och kunskapsutbyte i form av rundabordssamtal på temat; Vem är ert bollplank? Hur skulle ni, vid bordet, kunna stötta varandra och vem tycker du är bäst på att stötta i Gävle? Svaren landade i styrkan med nätverkande samt vikten av mentorskap och att alla borde minst en mentor eller kanske till och med flera. Deltagarna kunde sedan knyta kontakter och utbyta idéer både under minglet efter scenprogrammets slut och vid minimässan. Så det blev sammanfattningsvis en välfylld morgon med tankeväckande diskussioner och nya perspektiv.

Med ett välorganiserat program, gott fika, samt en atmosfär av positivitet och affärsengagemang, kan Näringslivsfrukosten i Gävle utan tvekan räknas som en framgångsrik start på året för näringslivet i regionen. Arrangörerna har lyckats skapa en mötesplats som inte bara ger deltagarna mervärde i form av kunskap och inspiration, utan också bidrar till att stärka det lokala näringslivets gemenskap och framtid. Så låt oss redan nu se fram emot nästa Näringslivsfrukost den 14 maj och fortsätta att bygga starka band och driva affärer framåt tillsammans. Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

24
25

Hållbara strukturer för vätgas med stöd av Ahlgrens Donationsfond

Hur många anställda är ni idag?

– Vi är sju personer på lönelistan, men i själva verket är vi betydligt fler. Utan vår styrelse och Advisory Board skulle vi inte klara oss, liksom alla de samarbetspartners vi jobbar tillsammans med hela tiden. NITIU bygger på ett stort nätverk.

Hur skall ni använda stödet från Ahlgrens Donationsfond?

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond stödjer och uppmuntrar företag, organisationer och privatpersoner i Gävleborg att växa på nya marknader utanför Sverige. Företagsbladet intervjuar några företag som tidigare erhållit stöd från fonden. Här vänder vi oss till Pär Sandahl på Gävleföretaget Nitiu.. Vad gör ert företag och vilka är era affärsområden?

– NITIU skapades utifrån en idé som kan illustreras av de sex magnetiska leksakspinnarna du kan se på bilden. Smarta människor som Platon och Euklides förstod flera hundra år före Kristi födelse att man kunde bygga hållfasta strukturer av tetraedrar, så idén i sig är inte ny, men att man kan använda dem för vätgaslagring är definitivt en banbrytande innovation. Vår ILS®-teknologi är en lättviktskonstruktion i stål, skapad för att kunna stå emot höga tryck. Strukturen kan också designas i nästan vilken form som helst.

Det här är en viktig detalj, eftersom vätgas är så skrymmande. Om man ska kunna använda vätgas som flygbränsle till exempel, måste man kunna lagra vätgasen i utrymmen som annars inte används. Genom att arbeta tillsammans med Sveriges främsta industriaktörer, akademiska institutioner och forskningsorgan, strävar vi efter att bidra till utvecklingen av säker, effektiv och hållbar lagring och transport av vätgas. Hur kom ni på affärsidén?

– Från början handlade det om ett projekt där uppdraget var utveckla en lastbärande struktur som skulle vara både styvare, starkare och gärna lättare än befintliga lösningar. Projektet blev aldrig av, men tanken gnagde och resulterade till slut i den där tetraedern, många år senare.

– Den 7 juli 2023 skickade vi ut ett pressmeddelande om våra planer på ett forskningscenter med fokus på vätgaslagring. Tillsammans med Volvokoncernen, Saabs affärsområde Aeronautics och Alleima ska vi utveckla lastbärande strukturer för vätgaslagring i fordons- och flygindustrin. Stödet från Ahlgrens Donationsfond är ett tacksamt bidrag till denna satsning, som vi planerar bygga i Sandviken

Vad hoppas ni att det får för betydelse för er verksamhet?

– Utvecklingen av lättare komponenter är helt avgörande för fordons- och flygindustrin för att de ska kunna minska såväl utsläpp av växthusgaser som material- och energiåtgång.

Vi hoppas att det här samarbetet ska leda till att vätgas blir en attraktiv lösning som fordonsbränsle. Det skulle göra stor skillnad för hela branschen, och inte minst för klimatfrågan.

Vad händer hos er under året och hur ser framtidsplanerna ut i övrigt?

– Det händer alltid massor av spännande saker hos oss och det mesta är tyvärr sekretessbelagt.

Framtidsplanerna är dock att vara med och driva omställningen till en fossilfri värld på sikt, med hjälp av vår ILS®-struktur.

Vilken påverkan på den regionala tillväxten/utvecklingen/sysselsättningen har ditt företag eller hoppas du det kommer att ha framöver?

– För oss är det viktigt att bidra till tillväxt och sysselsättning i regionen. Vi är ingen stor arbetsgivare idag, men kan mycket väl vara det om några år. Förhoppningsvis kan vi också bidra till att öka intresset för ingenjörsyrket och dela med oss av kunskap om både vätgas och mer eller mindre nördiga djupdykningar ned i ingenjörskonstens land. Följ oss gärna på LinkedIn om du vill veta mer om vad som händer hos oss! Har ni något övrigt att berätta om verksamheten eller er kontakt med Ahlgrens Donationsfond?

– Vi är en startup som bygger på forskning och utveckling med intäkter som framför allt ligger i framtiden. Det betyder att vi idag är beroende av finansiering av olika slag. Vi är därför djupt tacksamma för stödet från Ahlgrens Donationsfond.

Joe Formgren• Presstjänst

Företag: NITIU AB

Namn: Pär Sandahl

Titel: Utvecklingsingenjör

Ålder: 27 år

Hemsida: www.nitiu.se

Välkommen med årets ansökningar till Ahlgrens Donationsfond

Är ni intresserade av global expansion för att växa lokalt?

Välkomna att söka årets stipendium som premierar internationella satsningar som ger tillväxt på hemmaplan.

Ansökan senast 31/10 2024: ahlgrensdonationsfond.se

26

MiniMaria öppnat för unga i riskzon

Fredag den 9 februari öppnade portarna till länets första MiniMaria. På mottagningen i Sandviken erbjuds unga personer som har problem med alkohol, spel och droger en väg till stöd och behandling.

Till att börja med handlar det om ett treårigt pilotprojekt som finansieras av statliga samverkansmedel. Projektet är ett samarbete mellan Region Gävleborg och Sandvikens kommun

Målgruppen för MiniMaria är unga och unga vuxna upp till 25 år som bor i Sandviken, Hofors eller Ockelbo kommun och som befinner sig i, eller i riskzonen för, skadligt bruk eller beroende av alkohol, droger eller spel om pengar. Även de ungas närstående ingår i målgruppen.

Satsningen är efterlängtad och flera unga har redan hittat till mottagningen, vilket är viktigt för att kunna förebygga och erbjuda hjälp i en trygg miljö.

I dag saknas ett samlat stöd för den här gruppen. Det innebär att de riskerar att själva behöva söka kontakt hos flera olika verksamheter. Med MiniMaria blir helhetssynen både enklare och bättre, något som i sin tur gynnar personer som söker hjälp och stöd.

– Denna satsning är ett bra exempel på hur vi kan göra angelägna insatser genom att samverka. Att satsa på våra unga, förebygga och ge rätt hjälp i tid är av största vikt, säger Jennie Forsblom (KD), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Gävleborg. Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” MiniMaria”.

Gävle • Tel. 026-61 32 00 • pirab.nu

och slutfinish av nya och begagnade objekt.

Bli nöjd kund hos oss du också!

Attrahera kunderna med god design i vår - Vi har lösningarna!

Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se

Adress: Norrbergsvägen 45 • 812 93 Kungsgården

27
www.platverkstan.se
Ytbehandling och lackering
reparationer
Vi svarar för ytbehandling, ev.

Världens största godisbil från Ahlgrens i digitalt museum

I Länsmuseet Gävleborgs digitala museum finner man många godbitar. De har bland annat börjat digitalisera det enorma historiska arkivet efter F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB bestående av reklammaterial, fotografier och dokumentation som bevarades efter fabrikens flytt från Gävle.

På den här bilden ser vi världens största godisbil färdiggjuten. Detta var inför 40-års jubileet av Ahlgrens bilar 1993. Här står dåvarande produktionschefen Pär Sundelin framför den jättelika godisbilen som alltså är gjuten enligt det legendariska receptet för världens mest köpta bilar.

– Bilen slog världsrekord i en av Ingvar Oldsbergs TV-shower och fraktades därefter åter hem till Gävle , berättar Ove Anonsen, tidigare både VD och styrelseledamot i Ahlgrens och även medgrundare till Ahlgrens Donationsfond

Om F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB

F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB grundades i Gävle 1885 av Fredrik Ahlgren och var ett familjeägt företag som bland annat tillverkade parfymer, mediciner, olika sko- och metallputsmedel samt prisbelönt skrivbläck. Adolf Ahlgren inledde sin karriär som handelsresande för broderns fabrik, innan han år 1916 grundade dotterbolaget AB Pastill för tillverkning av konfektyr. År 1933 slogs de två bolagen samman och bildade F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB. Redan år 1909 började man dock producera pastiller, sedermera kända som Läkerol !

Ahlgrens förblev ett familjeföretag fram till 1985, då det såldes av Sture, Robert, Olle och Björn Ahlgren till Procordia . Ahlgrens är mest känt för sina produkter Ahlgrens bilar och Läkerol. Bland övriga Ahlgrens-produkter, som numera marknadsförs under Malacos varumärke, återfinns Pim Pim, Zoo, Fruxo, Zig Zag och Brio

De två sistnämnda produkterna tillverkades ursprungligen av den lokala konkurrenten Pix (ursprungligen Ericson & Rabenius), som förvärvades av Ahlgrens år 1975.

Sonsonen Robert blir VD 1972 i tredje och sista generation till 1985 då familjen Ahlgren säljer företaget till Procordia.

Robert och hans fru Anita saknade bröstarvingar och valde att instifta en fond i familjens namn för att främja utvecklingen i Gävleborgs Län. Fonden är en således en fantastisk möjlighet för privatpersoner, organisationer och företag att söka pengar till att förverkliga sina innovativa idéer inom internationell handel. Fakta om Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond Fonden stödjer innovativa idéer som främjar internationell handel samt företag som satsar att växa. Företag och institutioner i Gävleborg kan ansöka om medel ur fonden senast den 31:a oktober varje år.

Världsrekordbilens vidare historia är inte dokumenterad men enligt obekräftade uppgifter kan betydande delar ha ätits upp...

Ahlgrens bilar - en svensk klassiker

Ahlgrens bilar är ett av de starkaste godismärkena i Sverige. Den ursprungliga smaken och den eleganta designen har varit oförändrad sedan 1953, då Ahlgrens godisfabrik bestämde sig för att försöka tillverka marshmallows. Resultatet blev inte som förväntat; istället blev det små skumgodisbitar formade som bilar. Sveriges godaste bil var född!

Om DigitaltMuseum

Länsmuseet Gävleborg har stora samlingar med konst, föremål och fotografier. På DigitaltMuseum kan du ta del av det som idag är digitalt tillgängligt. De arbetar kontinuerligt med att göra våra samlingar sökbara både för allmänhet och forskare. Du kan ladda ner bilder gratis, men även beställa extra högupplösta foton. På Länsmuseets hemsidan kan du läsa mera om eventuella kostnader.

Besök DigitaltMuseum Länsmuseet Gävleborg på länken: www.digitaltmuseum.se/s-xlm

Familjen Ahlgrens anda var viktig i samband med instiftandet av fonden. Familjen var entreprenörer som inte gjorde som alla andra. Deras vilja var att premiera regionala företag med en vilja att säkerställa och öka arbetstillfällen på hemorten samt satsar för att växa internationellt.

Fonden är en av regionens större med ett sammanlagt värde på ca 60 miljoner kronor.

Fonden lanserades 2014 och har sedan dess delat ut 10 Msek i och med 2023 års utdelning och beviljade ansökningar uppgår till 63 sedan lansering.

28
• Stång • Balk •
Vi lagerför: • Plåt
Rör
Aluminium
Robert och Anita Ahlgren samt Peter Candell och Ove Anonsen i styrelsen för fonden.
inne
gällande
vänligen kontakta
IT-hjälp Datorer och tillbehör • Nätverk Mobilservice • Datorservice Rälsgatan 6A 026-4953631 www.phs-itservice.se www.formgren.com Medverka under 2024 Magasinet•Hemsidan•Nyhetsbrevet Gästriklands affärsmagasin med effect för alla företag. Våren 2024 Gluggen: Fixar Brynäs: HP Löser Gefleborgs kostym 3.0 Nätverkande Gästriklands affärsmagasin till alla företag
Årets ansökningar skall vara
senast den 31 oktober. Frågor
fonden
ordförande för Ahlgrens Donationsfond, Peter Candell , tel 070-674 12 44

Kurser i sömnad och design i Järbo

Under helgen den 23-24 mars och den 27-28 april, kommer

Textildesignskolan i Yllefabriken i Järbo, Gästriklands Gnosjö, att vara platsen för spännande och lärorika kurser inom sömnad och design.

Dessa kurser är utformade för att ge deltagarna en integrerad och flexibel inlärningsupplevelse. De präglas av en stimulerande och innovativ miljö där studenternas input är högt värderad när de förvärvar nya färdigheter.

Birgitta Persson, ägare och kursledare. välkomnar alla som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper inom Textil, Design och Mode. Det spelar ingen roll var du bor i landet; du är välkommen att delta. Fokus kommer att ligga på grundläggande sömnad och mönsterkonstruktion, vilket ger dig förmågan att laga, designa och skapa plagg och textilier enligt dina egna idéer.

Ett extra plus är att samtliga kurser hålls av behöriga textillärare och efter varje avslutad kurs tilldelas deltagarna ett intyg som bevis på deras nyförvärvade kunskaper.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Textildesignskolan”.

VS-Team Gävle Sandviken

Vi köper in och återVinner:

• Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m.

• Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer m.m.

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Stöd nyföretagandet i regionen!

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning!

Av företagare - för företagare

026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna.

Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, - sänker din energiförbrukning och sparar pengar.

Ahlsell är Sveriges ledande distributör med heltäckande sortiment inom installationsområdet och med starka positioner inom samtliga produktområden. Vi erbjuder professionella användare ett brett sortiment av varor och kringtjänster.

29
Jimmy Butik Gävle Henry Butik Sandviken Adde Utesälj Gävle/Sandviken Sara Innesälj Gävle Robert Innesälj Sandviken Micke Innesälj Gävle Janne Försäljningschef

God lansering av nya C-HR

En minnesvärd kväll utspelade sig i Toyota Gävles bilhall på Ingenjörsgatan 2 där ett stort antal privilegierade ägare av den populära Toyota C-HR samlades för att hedra ankomsten av dess nyaste syskon i modellfamiljen.

Atmosfären var laddad med förväntan när gästerna, inbjudna av Bilinorr, Toyota Gävle, anlände för att bevittna den senaste tekniken och nya designen av den populära bilen som Toyota nu stolt presenterar.

Vid ankomsten möttes C-HR-entusiasterna av en stämningsfull lokal och möjligheten att inte bara betrakta utan även att sitta bakom ratten på den nya modellen. Det var en kväll där fascination mötte funktion när de närvarande fick en exklusiv inblick i den nya modellens uppgraderingar och finesser.

För att komplettera kvällens tema serverades en asiatisk buffé signerad Bong Mai som tillfredsställde smaklökarna och mättade magar med råge. Till maten hördes mängder diskussioner och utbyten av erfarenheter bland de nöjda C-HR-ägarna.

Affärsmässigheten var sannolikt inte helt frånvarande under festligheterna. Innan kvällen var över hade Bilinorr-personalen, välkända för sin diskretion och expertis, sannolikt diskret knutit några nya affärer då besökarnas blickar var minst lika lystna på den nya modellen som på den goda buffén.

Sammanfattningsvis en mycket god kombination av utsökt mat, trevligt sällskap och bilar i teknologisk framkant cementerar Bilinorrs roll som en central och mycket attraktiv aktör på Gävles bilmarknad. Presstjänst• SvenskPress.se

Företagen i vår region behöver bättre vägar

Vi har rekordmånga potthål och gropar i regionens vägar. Årets vinterväder, med snabba skiftningar från kallt till varmt, har ställt till stora problem i vägarna. Den dåliga infrastrukturen påverkar företagens möjligheter att växa och anställa, och i förlängningen hotar det både jobb och skatteintäkter.

Vädret kan vi inte påverka, men problemen har förvärrats av att underhållet av våra vägar och järnvägar under lång tid har försummats. Ju bättre skick vägarna är i desto mindre är risken för skador. Att vi inte vårdat den infrastruktur vi har märks nu av.

Svenskt Näringsliv har beräknat att underhållsskulden, det vill säga den summa som i dag saknas för att återställa vägar och järnvägar i Sverige till acceptabel standard, uppgår till över 70 miljarder kronor och utan åtgärder fördubblas den skulden till år 2033.

Dålig infrastruktur i Gävleborg

I Svenskt Näringslivs undersökning Företagens regionala utveckling uppger 13 procent av företagen i Gävleborg att de upplever betydande tillväxthinder kopplade till dålig infrastruktur. Resultatet är extra oroande i en exportberoende region som vår. Det är svårt för företag att växa och handla med varor och tjänster utan transporter. Den trenden måste brytas och vår infrastruktur måste rustas upp.

Nyligen presenterade Trafikverket sitt förslag till inriktning för nästa nationella plan för transportinfrastrukturen 2026–2037. Myndighetens underlag är gediget men defensivt.

Trafikverket konstaterar att det inte är möjligt att med dagens resurser både underhålla befintlig infrastruktur och genomföra alla investeringar som politiken tänkt sig. Särskilt eftersom nya projekt tenderar att bli både dyrare än tänkt, och försenade.

Prioritera rätt och gör reformer

Verkligheten har kommit ifatt Sveriges infrastruktur, och nu krävs att politiken prioriterar rätt och genomför reformer för en infrastruktur som möter näringslivets behov och som gör att fler företag vill investera i landet och i vår region.

Svenskt Näringsliv vill att hela det eftersatta underhållet ska återtas. På sikt blir det billigare än att hantera konsekvenserna som uppstår när underhåll inte görs i tid. Det är ren kapitalförstöring att inte vårda existerande infrastruktur.

Men Sverige behöver även våga prova nya finansierings- och genomförandeformer. Att finansiera infrastruktur med trafikintäkter eller privat kapital kan lösa upp knutar om finansiering. Det kan ge oss mer infrastruktur i tid.

Sverige har behov av en investeringsdriven tillväxt, när nu det finanspolitiska ramverket ses över finns goda möjligheter att rusta upp vår infrastruktur, det skulle ge näringslivet en rejäl skjuts framåt.

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv

30

Trygga bilägare med Toyota Relax

På Toyota vill vi alltid ge dig bästa tänkbara kundupplevelse.

Det gäller även servicen på din bil. Därför har vi introducerat Toyota Relax – vår serviceaktiverade garanti som premierar dig som kund hos våra auktoriserade Toyota-verkstäder.

Vid utförd service får du 12 månader eller 1 500 mil, garanti på köpet. Garantin kan förnyas fram till att bilen är 10 år eller har gått max 20 000 mil. Med Toyota Relax kan du fortsätta känna dig trygg även efter att nybilsgarantin löpt ut.

– Toyota Relax ingår i vårt serviceprogram. Garantin aktiveras automatiskt för bilar mellan 3 och 10 år, när bilden servas enligt serviceschemat hos en auktoriserad Toyota-verkstad, hälsar Gävles

servicechef Henrik Karlberg.

Toyota Relax gäller alltså även dig som har en äldre Toyota. Toyota Relax är ett bevis för vårt starka förtoende för våra bilars kvalitet och våra auktoriserade verkstäder. Du och din bil är i säkra händer hos våra Toyota-utbildade experttekniker som alltid använder orginaldelar vid service och reparation..

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Toyota”.

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se

Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar

Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar:

Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt.

Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

31
Hög kvalitet och servicenivå är våra begrepp!nyckel026-27 19 12 • www.sitab.nu precisreklam.se
Vi jobbar med kValitet!
60 år -1962-2022-

Nyckeln till effektiv företagskommunikation i Gästrikland under 2024.

I mer än 30 år har Företagsbladet tjänat som affärsmagasinet till alla företag och företagare i Gästrikland. Med hög kvalitet och exklusivt A4-format har vi gjort vårt yttersta för att skapa en pålitlig källa för information och inspiration till företag i hela regionen.

Att nå fram till den här unika målgruppen har aldrig varit enklare –Företagsbladet säkerställer att er verksamhet får den uppmärksamhet ni förtjänar, både i tryckt form och online.

Kommunikation som gör skillnad

Varför borde just ditt företag välja Företagsbladet? Svaret ligger i siffrorna. Fyra gånger om året, inför varje säsong, distribueras magasinet till alla företag i Gästrikland . Det innebär att ni har möjlighet att nå 10.000-tals effektiva företagskontakter årligen. Genom att kombinera med online-exponering når ni genom Företagsbladets webbplats 100.000-tals läsare om året.

Förutom relevanta kontakter erbjuder Företagsbladet mycket attraktiva annonspriser som inget annat media eller kanal kommer i närheten av till den här målgruppen.

Visitkortet till alla företag

Ett par prisexempel: Boka en 1/8-sida i tryck så motsvarar det en månadskostnad på endast 595 kr för att medverka i alla fyra nummer! Alternativt cirka 25 öre styck att dela ut ert ”visitkort” till alla företag i regionen fyra gånger om året. Det digitala mervärdet är inte ens inräknat i dessa exempel.

Mer än bara annonsplats

Men det handlar inte bara om siffror. Företagsbladet erbjuder mer än bara en plattform för att synas. Som annonsör har du rätt att publicera dina egna nyheter, erbjudanden, evenemang och t.o.m. videoklipp direkt på Företagsbladets webbplats, helt kostnadsfritt. Denna unika möjlighet skapar en brygga mellan ditt innehåll och den stora läsekretsen, vilket ger ett ökat genomslag för ditt budskap.

Ni kan alltså publicera egna artiklar och content värda 1000-tals kronor styck i SEO-värde samtidigt som ni kan se exakt antal läsare av era artiklar. Det här vill jag berätta mer om när vi träffas! Samarbete som ger resultat hela året

Vilket budskap vill ditt företag förmedla till Gästriklands företagare under året? Företagsbladet är redo att bli er företagspartner. Med erbjudanden som en 40 % rabatt för årliga bokningar och en 50 % rabatt på redaktionella annonser, gör vi på Företagsbladet allt för att erbjuda det bästa vi kan och vara en naturlig del i din mediamix när ni kommunicerar till företagen i Gästrikland.

Att vi även har en strategisk kommunikationsbyrå med fullservice avseende PR- och mediafrågor i övrigt hoppas jag att ni känner till sedan tidigare.

Det finns en anledning till att Företagsbladet har stått stadigt i Gästriklands företagsvärld i mer än tre decennier. Med vårt engagemang för kvalitet, kommunikation och kvalitetsmedvetna partnerskap är vi redo att välkomna även er verksamhet i gemenskapen.

Så hör av dig kanske redan idag - för att börja utveckla ert kommunikationsarbete imorgon. Eller i kommande nummer!

Joe Formgren

Kommunikationsstrateg/Publicist www.foretagsbladet.se

32 www.gavlekonserthus.se konferens@gavlekonserthus.se 026-17 29 06 ”DEN BÄSTA ATMOSFÄREN AV ALLA KONFERENSANLÄGGNINGAR” * Sedan 1998 Konferenser & Kongresser Mat Musik Möten Vissa påstår att vi har... * Citat från nöjd konfrensbesökare KONFERENS & KONGRESS GÄVLE KONSERTHUS
AVGÖR SJÄLV BOKA NU

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.