Företagsbladet sommaren 2024

Page 1

Gä ikl d ffä i d ff ct för ll fö . str an s a rsmagas n - me e e f a a retag

Sommar 202 en 024

Lotta Pettersson: Insikter efter 13 år i Gävleborg

Näringslivsfrukost: Varumärken Axmar bruk: Sommaren 2024 Spennare: Möjligheter med AI

NikotinFRi på 90 min

För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende? Boka tid redan i dag! .

Godkänd Friskvårdsbehandling

Vi hjälper dig att minimera den fysiska abstinensen

Timmermansgatan 20, Gävle www.ljusbubblan.se

Tel. 070-532 99 77

S. Åsgatan 29, 816 30 Ockelbo Tel. 0297-40303

E-post: info@elwkirurgi.se www.elwkirurgi.se

Datum att hålla koll på:

17/8

Företagsmingel 27/9

Succén Vinmässan 5/10

Dagens lunch

Vardagar på Restaurang Stallbacken

Bordsbokning på restaurangen: bokning@gavle.travsport.se eller telefon 070-683 93 33. Mer info, program och samarbete: www.gavletravet.se

Smarta, hållbara och kostnadseffektiva artiklar online

Sommaren står för dörren och med den kommer en tid av avkoppling och reflektion. Vi på Företagsbladet vill ta tillfället i akt att önska er en riktigt skön sommar och samtidigt berätta om några spännande nyheter inför framtiden.

I vår strävan att bidra till en hållbar framtid och minimera vårt miljöavtryck, kommer vi från och med nu att producera Företagsbladet så kostnadseffektivt som möjligt. Detta innebär inte bara att vi blir mer miljövänliga, utan också att vi fortsatt kan erbjuda annonspriser som inget annat media kommer i närheten av till den här unika målgruppen.

Samtliga texter kommer även i fortsättningen att vara fullt tillgängliga kostnadsfritt på vår hemsida, vilket gör att ni kan ta del av innehållet digitalt när och var som helst.

Tusentals läsare

Fördelarna med att publicera SEO-artiklar om er verksamhet online är många. En enkel artikel når som lägst hundratals läsare och om artikeln delas i sociala medier kan den spridas vidare till tusentals läsare.

Med minimal sponsring på plattformar som Facebook och LinkedIn kan ni nå tiotusentals läsare till en mycket låg kostnad. Det är den typen av smart annonsering vi vill utveckla tillsammans med er, genom en kombination av redaktionellt material och native annonsering.

Era nyheter året runt online

Ni har alltså flera möjligheter att samarbeta med Företagsbladet. Förutom annonser i den tryckta tidningen kan vi även publicera era artiklar online, vilket gör att vi kan nå företagare och beslutsfattare i hela Sverige. Om ni vill vara med i nästa nummer, hör av er i god tid då antalet platser är begränsat. Om ni vill synas med en nyhet eller artikel om er verksamhet, tveka inte att kontakta oss – er artikel kan vara online inom någon dag, året runt.

Med detta sagt, hoppas vi att ni får en underbar sommar fylld av sol och avkoppling.

Vi ser fram emot ett fortsatt givande samarbete och att tillsammans nå ut med er information till så många av Gästriklands företag och beslutsfattare som möjligt.

Varma sommarhälsningar

Joe Formgren med kollegor på Företagsbladet.

2

Företagsbladet är annonstidningen för att nå alla företag i Gästrikland. Marknadskommunikation i Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration online alla dagar i veckan samt fyra gånger om året i print till företagare och beslutsfattare i regionen.

Distribueras till alla företag i Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistribution till ett stort antal offentliga platser och miljöer.

Distribution: Postnord.

Produktion: Gestrike Media, Formgren Reklam, Gävle Offset.

Ansvarig utgivare: Joe Formgren

Priser annonsering print

1/1-sida 14.950:-

1/2-sida 8.750:-

1/4-sida 4.750:-

1/8-sida 2.975:-

1/16-sida 1.575:-

1/32 sida 875:-

Rabatter: Dubbel 20 %, Trippel 30 %, Årsavtal 40 %. Native 50 %

Priser online www.foretagsbladet.se

Publicering bef. artikel 2500:-

Native redktionell artikel från 4900:-

Pressrelease 4900:Banne/månad inkl. nyhetsbrev från 1500:Kontakt

Marknad: Joe Formgren, 070-679 79 00, info @foretagsbladet.se

Administration: Ingela Gustafsson 026-126 126,ekonomi @gestrike.net Försäljning: Horst Mueller, 0768-783 165, horst @gestrike.net

Nästa nummer av Företagsbladet

Höstnumret utkommer 18/9

Manusstopp 30 augusti

Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Boka er plats i god tid - begränsat utrymme!

3 Boka via 026-12 90 00, online med app eller via hemsidan www.gavletaxi.se • God taxitradition sedan 1922. Fasta priser • Budkörning • Arlanda • Företagskort Vi kör er till och från sommarfesten App Store/Android Ladda ned Taxi-appen • D i r e ktbokningar viavoiceb o t • Uan telefon ö LUNCHKLUBBEN PÅ GÄVLE BRO Gratis parkering. Mellan Södra och norra infarten. Ni får 10% RABATT på dagens lunch! www.dinners.se/dinners-gavle Stor buffé Thai, Sushi, Tacos. Svensk & Internationell mat. 0290-311 20 Storvik Landsvägen 39 Sommaren 2024 – Innehållsförteckning Inledare: Joe Formgren 2 Sommar i Axmar bruk 4 Axmar Brygga lanserar Axmar Pilsner 5 Företagargalan 2024 5 Nästa generations butiksmaterial 6 Gävleföretag patent i Indien 6 Konferenser på Axmar Brygga 7 AI på företagsfrukost 8 Lotta Pettersson: 13 år i näringslivets tjänst 10-11 Varumärken på näringslivsfrukost 12 Sy om second hand 14
agasin med effect för alla företag. Insikter efter 13 år Gävleborg rg

Galleri Bläckhornet vid hamnen visar konst och konsthantverk. Nyheter för i år inkluderar Jana

Bergenstråles färgglada fåglar, Lars-Erik Sundins ”Rustik smide” och Återbrukshyttan från Bollnäs som ger nytt liv åt gammalt glas. Tove Larsson visar ”Brokiga silversmycken”

Säl- och havsörnsafarin

Dags för sommar och högsäsong i Axmar bruk

I sommar händer det massor i natursköna Axmar bruk, kustpärlan i norra Gästrikland. Entreprenörerna på orten och Föreningen Hyttan har ansträngt sig för att erbjuda ett rikt sommarutbud i denna unika destination, ett kultur- och naturreservat.

Axmar Brygga vid hamnen erbjuder en ny sommarmeny med både välkända klassiker och smakrika nyheter. Restaurangen utmanar även i år om titeln Sveriges godaste sommarsmörgås med fjolårets succé ”Axmars Landgång ”. För besökare med husbilar och husvagnar finns populära ställplatser och ett nytt bokningssystem för att alla ska få plats.

Axmar Brukscafé erbjuder på fika, mat samt räkfrossa på onsdagar. Caféet är också engagerat i sommarens bröllop och vigslar i bruket. Marknadslördagar och kanotuthyrning

Marknadslördagar hålls från den 1 juli till den 3 augusti, fyllda med mathantverk och konsthantverk av hög kvalitet samt guidningar.

Axmar Kajak hyr ut kajaker, kanoter och SUP-padelboards, och erbjuder även fiskeguider samt prova-på-dagar i juli.

Destinationens certifierade naturguide Jan Stagemark erbjuder dagliga säl- och havsörnsafarin i sin ribbåt. Förutom att se djurlivet berättar han om vrakens historia i området. I augusti håller han även fladdermussafarin där man kommer nära fladdermusarterna.

Musik i Hyttan blir en höjdpunkt med Thomas Andersson Wij den 8 juli och Sofia Karlsson den 3 augusti. Föreningen Hyttan hoppas kunna erbjuda en digital guide inuti Hyttan innan högsäsongen börjar. Lilla Teatern i Axmarby har flera spännande föreställningar inplanerade. Bland höjdpunkterna finns Görel Crona med ”Selmas samlade vrede” den 18 juli och Thomas DiLeva den 31 juli.

Axmar Bed & Breakfast erbjuder mysigt boende med hembakad frukost och är anslutet till STF. Nytt för i år är en liten lägenhet med fullt inrett kök. Konstverket Järn Brittas koja är också tillgängligt för uthyrning.

Helen Engelbarts sinnesträdgård Axmar Yara , riktad till personer med intellektuell funktionsnedsättning, håller öppet för alla och förbättrar sin webbsida för bättre användarvänlighet med bildstöd.

Det ser onekligen ut att bli en händelserik sommar i Axmar bruk , då gästerna kan njuta av konserter, marknader, safarin och god mat i denna natursköna och historiska miljö. Samarbetet mellan entreprenörerna och föreningen har resulterat i ett fullspäckat sommarprogram som lovar minnesvärda upplevelser för alla besökare.

Läs hela artikeln, se program och fler bilder på www.foretagsbladet.se , sök ”Axmar ”.

Text och foto: Joe Formgren• Presstjänst

Välkommen till Axmar Brygga i sommar

Ny sommarmeny och ”Axmars Landgång” - Sveriges godaste sommarsmörgås? Ny storbild med surroundljud.

Bussresor och safari i Axmar.

Vi erbjuder hel- eller halvdagspaket med den goda maten från skog och hav i ett unikt historiskt kultur- och naturreservat.

Axmarbrygga Havskrog

Boskär, 817 94 Axmarbruk

Tel: 0297 - 32 000

www.axmarbrygga.se bokning@axmarbrygga.se @axmarbrygga

4
formgren.com

Axmar Brygga lanserar Axmar Pilsner

Axmar Brygga lanserar Axmar Pilsner. Samarbetet med Helsinge Ångbryggeri och Föreningen Hyttan resulterar i en hantverksöl som förväntas förhöja besökarnas upplevelse. Restaurangchefen Johan Nellfors är entusiastisk över samarbetet: – Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda våra gäster en lokal öl av hög kvalitet.

Axmar Pilsner är en lageröl av pilsnertyp, bryggd enligt de tyska renhetslagarna från 1516. Den är inte filtrerad eller pastöriserad, vilket bevarar smaker och aromer och ger en fyllig upplevelse. Bryggmästare Peter Orest på Helsinge Ångbryggeri betonar vikten av korrekt förvaring för att bibehålla ölets kvalitet.

Sedan tidigare serverar Axmar Brygga ” Snickar Eriks Jägarpilsner ”, en annan lokal favorit från Helsinge Ångbryggeri. Nellfors ser detta som ett steg i deras satsning på lokal mat och dryck:

– Det är fantastiskt att kunna presentera ännu en lokal öl där vi är extra stolta över både smak och namn.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ”Axmar ”.

Styrelsen för Företagarna gävle som var arrangörer av galan

Företagargalan

2024

Gävles traditionella Företagargala hölls den 12 april på Gasklockorna. Kvällens höjdpunkt var korandet av Årets Företagare i Gävle 2024, som blev en chockad Anna Danielsson från Smyckevalvet.

Galageneral Louise Deime Jutterström och Maria Tunhult från Företagarna Gävleborg var värdar. Kvällen inleddes med mingel och bubbel, och prisutdelningar skedde i olika kategorier. Årets UF Gävle 2024 blev Active Food UF, och Årets Nyföretagare i Gästrikland 2024 blev Johanna Stålberg från Stålberg Consulting Företagarna Gävle har över 430 medlemsföretag och samverkar med Gävle Kommun. De arrangerar även nätverksträffar och erbjuder sina medlemmar många förmåner. Kvällen avslutades med att Anna Danielsson firades av nära och kära. Hon går vidare till regionsfinal på Gävle Slott , med chansen att bli Årets Företagare i Sverige. Kvällens underhållare var Johan Eriksson, som kom direkt från en lång serie After Ski-kvällar i Sälen

Eva Cooper var galans konferencier, nyligen avslutad som regionchef på Företagarna, nu näringslivschef i Älvkarleby Kommun

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Företagarna”.

5

Nästa generations butiksmaterial med stöd av Ahlgrens Donationsfond

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond stödjer och uppmuntrar företag, organisationer och privatpersoner i Gävleborg att växa på nya marknader utanför Sverige. Företagsbladet intervjuar några företag som tidigare erhållit stöd från fonden. Här vänder vi oss till Pär Ekberg på Gävleföretaget Action Partner AB. Vad gör ert företag och vilka är era affärsområden?

– Action Partner AB specialiserar sig på utveckling och produktion av säljdrivande och impulsskapande butiksmaterial. Vi arbetar med allt från instore-displaylösningar till kompletta event- och mässmontrar. Våra tjänster syftar till att förstärka varumärkens närvaro och öka försäljningen vid köptillfällen genom effektiv butikskommunikation.

Hur kom ni på affärsidén?

– Företaget växte fram ur ett identifierat behov av effektivare och mer attraktiva butiksmaterial. Vi såg hur viktigt det är för varumärken att synas och skapa impulser direkt på köpstället och bestämde oss för att tillgodose detta behov inte bara i Sverige utan också i övriga nordiska länder och EU.

Hur skall ni använda stödet från Ahlgrens Donationsfond?

– Stödet från Ahlgrens Donationsfond är avgörande för att vi ska kunna förstärka vår digitala närvaro. Vi planerar att uppdatera vår hemsida, inklusive en engelskspråkig version för att bättre nå kunder i EU. Vi kommer även att öka vår aktivitet på sociala medier, vilket gör det möjligt för oss att engagera vår kundbas mer direkt och effektivt. Vad hoppas ni att det får för betydelse för er verksamhet?

– Vi är övertygade om att den förbättrade digitala närvaron kommer att spela en kritisk roll i vår tillväxtstrategi, särskilt när det gäller att nå nya marknader och förstärka vår position som en ledande leverantör av butiksmaterial och exponeringslösningar. Det här kommer att öka vår synlighet och försäljning och på sikt bidra till en starkare marknadsposition.

Välkommen med årets ansökningar till Ahlgrens Donationsfond

Är ni intresserade av global expansion för att växa lokalt? Välkomna att söka årets stipendium som premierar internationella satsningar som ger tillväxt på hemmaplan.

Ansökan senast 31/10 2024: ahlgrensdonationsfond.se

Vad händer hos er under året och hur ser framtidsplanerna ut i övrigt?

– Vi kommer att fortsätta utveckla våra exponeringslösningar med miljövänliga material som reboard, samtidigt som vi vidareutvecklar traditionella lösningar. Vår ambition är att vara en föregångare i branschen för innovativa och hållbara butikslösningar, vilket stärker våra kunders försäljning och bidrar till en bättre konsumentupplevelse.

Vilken påverkan på den regionala tillväxten/utvecklingen/ sysselsättningen har ditt företag eller hoppas du det kommer att ha framöver?

– Vi hoppas att vår verksamhet kommer att bidra till ökad sysselsättning och tillväxt i regionen. Genom att anlita lokala leverantörer för vår produktion stärker vi den regionala ekonomin och skapar jobb. Vår expansion på internationella marknader skulle även kunna leda till ytterligare tillväxt och fler anställningar.

Har ni något övrigt att berätta om verksamheten eller er kontakt med Ahlgrens Donationsfond?

– Naturligtvis är vi mycket tacksamma för stödet från Ahlgrens Donationsfond, som möjliggör för oss och andra regionala företag att sträva efter internationell tillväxt. Det är ett ovärderligt stöd för mindre företag som vårt, som vill expandera och göra en skillnad både lokalt och globalt.

Läs hela artikeln och se fler bilder på www.foretagsbladet.se , sök ”Ahlgrens”.

Text och foto: Joe Formgren• Presstjänst

Företag: Action Partner AB

Namn: Pär Ekberg

Titel: VD

Hemsida: www.actionpartner.nu

Gävleföretagets genombrott i Indien med innovativt patenterat tyg

Gävleföretaget HealthTextiles har tagit ett stort steg på den internationella arenan. Den 24 april 2024 beviljades deras innovativa TorTex-tyger patent av Indian Patent Office. Detta erkännande stärker företagets position och betonar deras förmåga att navigera i tekniska och regulatoriska landskap.

– Vi är oerhört stolta över att ha nått detta mål. Stort tack till vårt team och våra samarbetspartners, speciellt Chris Cadman, Asraa Ziadi och Sonja Hyvärinen på Potter Clarkson AB samt Christian Krog-Jensen på Karolinska Innovation, säger grundaren Tomas Persson Denna framgång speglar bredare trender inom industrin där startups med patent ofta har högre sannolikhet för lönsamma exits.

– Patent ökar sannolikheten för en exit och storleken på patentportföljen leder ofta till större exits, säger Persson.

Med patent giltigt till 2038 är HealthTextiles redo för fortsatt innovation och expansion. TorTex-tygerna förväntas revolutionera både hälso- och sportindustrin, vilket förbättrar människors livskvalitet.

Framgången i Indien visar hur effektivt samarbete och kommunikation kan leda till betydande affärsgenombrott globalt.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se, sök ” Healthtextiles”.

6
Patrik Anonsen, Ahlgrens Donationsfond och Pär Ekberg, Action Partner AB.
IT-hjälp Rälsgatan 6A 026-4953631

Unika konferenser på

Axmar Brygga

Axmar Brygga erbjuder konferensmöjligheter med svenska traditioner och moderna faciliteter. Här kan man uppleva historia, natur och gastronomi i en unik atmosfär.

Deltagarna kan vandra med kulturguider, uppleva skärgårdsaktiviteter och besöka historiska platser. På festvåningen ovan restaurangen rymmer Berndt von Schinkelrummet upp till 60 personer med modern teknik. Brita Behm-rummet är för upp till 14 personer. Under sommarhalvåret kan Hyttan ta emot upp till 180 personer innan middag serveras i hamnrestaurangen.

– Vi är stolta över vår gastronomiska upplevelse i en historisk miljö, säger restaurangchefen Johan Nellfors Samarbeten med lokala entreprenörer ger genuina upplevelser som stärker gemenskapen och insikterna då man även erbjuder guidningar genom svensk industrihistoria och natur. Rundturer och aktiviteter som säl- och havsörnssafari, teambuilding och kanotuthyrning erbjuds också. – Vi erbjuder halv- och heldagskonferenser samt exklusiva paket för att möta alla behov. Välkomna att boka er nästa konferens hos oss för en oförglömlig upplevelse vid Östersjökusten, hälsar Nellfors.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ”Axmar ”.

RAINROCK - HYLLNING TILL PUGH

Ockelbo/Sjöbacken 26/7.

Entré: 250:-

Från

USA - JOHNNY SPAMPINATO & THE VALUE LEADERS

Strömsbro Koloniförening Midsommardagen.

Entré: 200:Hedesunda/Gårtä 30/6.

Entré: 150:-

ROLLEZ - DANSMUSIK FRÅN SANDBY

Strömsbro Koloniförening 10/7.

Entré: 200:-

FRÖKEN-FRÄKEN

(hyllning till Sven-Ingvars)

Strömsbro Koloniförening 17/8.

Entré: 200:-

För mer information: 070-6679759. mickerock@icloud.com www.rockaroundtheclock.co

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna.

Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, - sänker din energiförbrukning och sparar pengar.

Stöd nyföretagandet i regionen!

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning!

Av företagare - för företagare

Förmedling av tolk- & översättningsuppdrag gnet runt elgavle orgstolkservi e se

e

7
ävle orgs olkservi

AI i fokus under välbesökt företagsfrukost

Vid en tidig morgonstund den 23 maj samlades ett hundratal intresserade företagare och beslutsfattare vid de anrika Gasklockorna för en företagsfrukost med temat artificiell intelligens (AI). Arrangemanget, med Fredrik Spennare från Nordlo som draglok, drog till sig deltagare från många olika branscher, alla med ett gemensamt intresse för hur AI kan transformera arbetsplatserna.p.

Företagsfrukosten inleddes med att Bengt-Göran Wikström, ordförande i Gävle Företagarföreningar, hälsade besökarna välkomna och avtackade trotjänaren Ralph Brodin som under ett antal år hållit i företagsfrukostarna för företagarföreningarnas räkning. Morgonens frukostvärd Järnvägsmuseet , representerat av Annelie Hydén och Henrik Reuterdahl , berättade initierat om renoveringen av museet och den unika upplevelse besökare får ta del av när det nu åter öppnar upp inför sommaren. Därefter delade Annika Lundqvist från Internationella kontoret med sig av aktuell information från kommunens näringslivsavdelning.

Fredrik Spennare, som till vardags navigerar i teknikens framkant på Nordlo, bjöd på insikter under rubriken ”AI – fantastiska möjligheter, men också risker att tänka på ”. Med en klar och engagerad röst guidade han publiken genom AI:s potential att revolutionera den professionella miljön. Under föredraget betonades hur viktig roll AI redan spelar i våra liv, ofta utan att vi är medvetna om det. Det handlar inte bara om storskaliga innovationer; Spennare förklarade hur även små, vardagliga arbetsuppgifter effektiviseras med hjälp av verktyg som M365 Copilot. Denna teknik möjliggör för anställda att avlasta monotona uppgifter och istället fokusera på mer kreativa och strategiska insatser.

Under sin presentation belyste Fredrik Spennare hur digital skuld gör oss ineffektiva genom att visa att 65% av tiden har vi inte tillräckligt med tid eller energi för att utföra vårt jobb, 57% av tiden går åt till att kommunicera, navigera och söka information, och endast 43% av tiden blir kvar till skapande, djupt tänkande och samarbete.

Vidare påpekade Spennare den snabba tillväxten av generativ AI, där han jämförde tiden det tog för olika teknologier att nå 100 miljoner användare. Till exempel tog det mobiltelefoner 16 år, internet 7 år och Facebook 4,5 år, medan ChatGPT nådde denna milstolpe på bara 3 månader och nyare versioner endast någon dag!

Alla kommer att behöva hantera AI

Spennare sammanfattade med att alla verksamheter kommer att behöva hantera AI, men att förberedelse är A och O för att kunna dra nytta av teknologins potential och undvika fallgropar och misstag då även riskerna med AI belystes. Han manade till försiktighet och påpekade vikten av att förstå både de etiska och praktiska risker som kan uppkomma i takt med att AI blir alltmer integrerad i affärsprocesser.

Han betonade behovet av att skapa robusta system som kan hantera fel och misstag som är oundvikliga när teknik tar större plats.

Företagsfrukosten var inte bara en chans att lära sig om AI:s möjligheter och utmaningar, utan även en plattform för nätverkande och idéutbyte. Med den inledande korta presentationen av Järnvägsmuseet, blev mötet bokstavligen både inspirerande och historiskt, en påminnelse om att även när tekniken förändrar framtiden, är det i sammanhang som dessa vi lägger grunden för morgondagens innovationer.

Hela artikeln och alla bilder: foretagsbladet.se , sök ” Företagsfrukost ”

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

8

ENERGI INSPIRATION KUNSKAP

Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

MARKNADSFÖRENINGEN I GÄVLEBORG

Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Joe Formgren

+ 46 (0)70-679 79 00 joe@formgren.com www.formgren.com

Joe Formgren Reklam AB Åsvägen 12, 818 33 Valbo

Grafisk design Varumärke PR Webb Sociala medier Mätbar marknadsplanering

Vill du också veta vad som är på gång inom näringslivet i Gävle kommun?

Följ oss på LinkedIn och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Gävle kommuns Företagsservice hjälper dig med dina företagsfrågor. Vi vägleder dig och samordnar kontakten med kommunens olika funktioner. Vad kan vi hjälpa dig med? www.gavle.se/foretagsservice eller 026-17 80 00 (tonval 5)

att vi är... * Citat at från nöjd k kongressbesökare

9
026-17 29 06 ”MELLANSVERIGES BÄSTA KONFERENSANLÄGGNING” * Sedan 1998 Konferenser & Kongresser
www.gavlekonserthus.se konferens@gavlekonserthus.se
Mat Musik Möten
KONFERENS & KONGRESS GÄVLE KONSERTHUS
Vissa påstår AVGÖR SJÄLV BOKA NU
Lotta Petterson - insikter från 13 år i näringslivets tjänst

I mer än ett decennium har Lotta Petterson som regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävleborg varit en regelbunden och uppskattad krönikör i Företagsbladet. Genom åren har hon delat med sig av sina insikter och erfarenheter som varit av stort värde för våra läsare. Som ett tecken på vår tacksamhet för det långvariga samarbetet, och för att belysa hennes arbete och de förändringar hon har varit med om, gör vi en intervju med Lotta. Här reflekterar hon över sin tid som regionchef, de utmaningar och framgångar hon mött samt delar med sig av personliga anekdoter och värdefulla lärdomar. Vilka är de största förändringarna du har sett i regionens näringsliv under denna tid?

– Under 13 år är det mycket som har hänt - flera politiska val, reformer som påverkar näringslivet, tuffa debatter om bland annat vinster och välfärd, konjunktursvängningar och en pandemi. Många frågor som är viktiga för näringslivet lokalt och regionalt hittar vi i vår företagsklimatmätning. Där tycker jag att företagen verkligen pekar på punkter som kommunerna måste förbättra för att hela samhället ska kunna växa och utvecklas.

Genom mina 13 år som regionchef för Svenskt Näringsliv tycker jag att arbetet med företagsklimatet mottagits bättre och bättre av både politiker och tjänstemän. Vi ser ett ökat intresse för företagarfrågorna, en större förståelse för varandras roller och en vilja att engagera sig. Samtidigt är det viktigt att ha med sig att förändringar tar tid och kräver vilja, mod och tålamod.

Hur har Gävleborgs låga rankningar i företagsklimatet påverkat ditt arbete, och vilka åtgärder har ni genomfört för förbättringar?

– Att kommunerna i Gävleborg har legat lågt i rankingen har gett extra bränsle och en mer jävlarenamma-känsla. Genom åren har jag jobbat hårt för att bygga förståelse kring vikten och möjligheten för att förbättra företagsklimatet för oss alla som lever, verkar och bor i länet. Att mötas, diskutera, vara öppen, ärlig och tydlig har varit viktiga ledord längs vägen. Dessutom har vi gjort insatser tillsammans med vår centrala funktion för att stötta kommunerna i arbetet. Det har resulterat i inspirationsdagar, utbildningar och seminarier för att mötas och dela erfarenheter mellan kommunerna.

Kan du ge exempel på en särskild framgång som kan inspirera andra regioner?

– Ett exempel på framgång tycker jag är fokuset att få kommunerna och Länsstyrelsen i länet att jobba mer serviceinriktat i sin myndighetsutövning. Här tycker jag att flera av kommunerna i länet har intagit en mer rådgivande roll, vilket har lett till att flera nu närmar sig en mer flexibel och företagsvänlig inställning.

Vilka specifika utmaningar har du stött på i din roll och hur har du hanterat dem?

–Den första tiden var en utmaning i och med att jag tog över rollen efter en tidigare regionchef som var politiskt aktiv. Det fanns då en misstanke om att jag drev någon annan form av politisk agenda än näringspolitik. Med tiden har det varit möjligt att omforma denna uppfattning genom att tydligt fokusera på sakfrågorna och företagens intressen. Att arbeta bort missförstånd och bygga förtroende har varit viktigt i min roll.

Alla kommuner och länsstyrelsen är inte i hamn än, det är ett långsiktigt arbete men med tålamod och uthållighet så ska vi vara där inom en snar framtid.

Vad är du personligen mest stolt över från din tid som regionchef?

– Det finns flera punkter som jag är stolt över. Bland annat det förtroende jag fått över tid från våra medlemsföretag och andra företagare att föra fram och öppna upp för samtal med politiker och tjänstepersoner. Tycker att företagarfrågorna har kommit högre upp på den kommunala agendan under dessa 13 år och att förståelsen för företagens betydelse har förbättrats. Så jag har tränat en hel del på tålamodet.

Inför framtiden, vilka strategier anser du är kritiska för Gävleborgs ekonomiska tillväxt?

– För att möta framtida utmaningar måste vi intensifiera samarbetet över kommungränserna. Vi måste också börja se Gävleborg som en del av en större värld. Detta innefattar samarbete kring arbetsmarknad,

10
Lotta Pettersson dörren på kontoret i Gävle.

kompetensförsörjning, energiförsörjning och effektivisering av tjänster. Konkurrensen är global, och vi måste agera därefter för att förbättra vår position.

Hur bör Gävleborgs unika egenskaper tas i beaktning i framtida strategier för näringslivet?

– Vi behöver fokusera på att fortsätta förbättra företagsklimatet genom att arbeta mer tillsammans. Att engagera näringslivet i tidiga skeden av politiska beslutsprocesser är avgörande för att säkerställa relevanta och effektiva strategier. Vår geografiska position och närheten till akademin är viktiga tillgångar som vi bör nyttja mer effektivt. Då gäller det också att Högskolan öppnar upp samarbete med de småoch medelstora företagen i regionen.

Vilka sektorer tror du är mest lovande för framtida investeringar i Gävleborg?

– Sektorer som stål- och skogsindustrin fortsätter att vara grundpelare i vår region, men det är vitalt att vi även satsar på de små och medelstora företagen som utgör en stor del av växtkraften. Här kan mycket att innovationskraften också komma. Kommunerna och utbildningsväsendet har en viktig roll i att stötta företagen genom riktade utbildningsprogram och forskningssamarbeten.

Vilka åtgärder skulle du rekommendera för att stärka förtroendet och samarbetet mellan näringsliv och kommuner?

och intresse för företagens frågor ökat avsevärt. Som jag ser det har han lyssnat in, öppnat upp för samarbete och blivit bekväm med frågor som rör företagsklimatet.

Det är riktigt roligt att följa Sandviken och deras resa för att förbättra företagsklimatet. Jag hoppas att det arbetet fortsätter. Vad är det viktigaste rådet du skulle ge till din efterträdare för att fortsätta förbättra näringslivsklimatet?

– Mitt råd skulle vara att fortsätta bygga och underhålla relationer överallt – med företagare, politiker och tjänstemän. Allt för att företagens betydelse kommer högt på agendorna. Att vara lyhörd, försöka förstå och adressera lokala möjligheter och utmaningar kräver ett starkt nätverk. Det är också viktigt att alltid ha ett långsiktigt perspektiv och tålamod, då förändring tar tid.

– Det är viktigt att kommunerna lyssnar till företagen för att öka förståelsen för deras behov och möjligheter. Att kommunerna verkligen jobbar för att vara serviceinriktade och rådgivande istället för stoppklossar, utan att gå ifrån lagar och regler – här finns det verkligen ett fönster. Att förbättra infrastrukturen är också avgörande; vägnät, järnvägar och hamnar måste underhållas och uppgraderas så gods och människor kan färdas till och från länet. Det är viktigt att kommunerna är proaktiva och ser näringslivet som en uttalad prioriterad partner. Finns det någon person som tidigare varit en utmaning att samarbeta med, men som nu har blivit en värdefull partner? – Ja, absolut! En person som sticker ut är Peter Kärnström , kommunstyrelsens ordförande i Sandviken. När jag började för 13 år sedan var våra samtal mer ansträngda, men över tid har hans förståelse

Tack för samarbetet genom åren! Kan du dela med dig av några tack till personer eller grupper som haft särskild betydelse under din tid som regionchef?

– Det är verkligen många jag vill tacka. Jag är tacksam för alla jag har mött under min tid här. Särskilt vill jag nämna våra medlemmar och andra företagare som har delat med sig av sina behov och utmaningar.

Även de lokala företagarföreningarna har varit viktiga för att bygga broar mellan näringslivet och kommunerna. Tack också till alla politiker och tjänstepersoner som engagerat sig, lyssnat aktivt och arbetat för att möta upp företagen lokalt.

Vad innebär framtiden för dig och vilka är dina planer?

– Framöver kommer jag att fortsätta arbeta inom Svenskt Näringsliv i en central roll som ansvarig för projekt och kommunikation inom avdelningen Region & Marknad

I den rollen kommer jag att arbeta nationellt med våra prioriterade frågor och initiativ, vilket jag verkligen ser fram emot. Det är också min förhoppning att fortsatt ha en god kontakt med nätverket som jag nu har upparbetat i Gävleborg.

Jag har verkligen uppskattat min tid som regionchef; det har varit oerhört berikande och jag har lärt mig otroligt mycket.

Text och foto: Joe Formgren• Presstjänst

11 www.gavlekonserthus.se konferens@gavlekonserthus.se 026-17 29 06 ”DEN BÄSTA ATMOSFÄREN AV ALLA KONFERENSANLÄGGNINGAR” * Sedan 1998
Konferenser & Kongresser
Mat Musik Möten
* Citat från
KONFERENS & KONGRESS GÄVLE KONSERTHUS
Vissa påstår att vi har...
nöjd öj konfreensbesökare
AVGÖR SJÄLV BOKA NU

Näringslivsfrukost fylld av varumärken och inspiration

Den 14 maj hölls ännu en uppskattad Näringslivsfrukost i Stora Gasklockan, arrangerad av Gävle kommun, Företagarna Gävle och Gävle Företagarföreningar. Evenemanget, som lockade närmare 200 lokala företagare och beslutsfattare, bjöd på en morgon fylld av nätverkande, inspiration och ny kunskap.

Dagen började tidigt med frukostmingel och en minimässa där deltagarna kunde knyta nya affärskontakter och besöka utställare som ALMI Företagspartner, Gefle Dagblad och Gävle kommuns säkerhetsavdelning

Alltid lika alerte Henrik Harrysson var moderator och ledde programmet med ett glatt humör och betonade Gävles unika karaktär som en stad med starka traditioner inom både kultur och företagande. Han kallade Gävle för en parkstad, kulturstad, arbetarstad och nyföretagarstad, vilket speglar den mångsidighet och dynamik som präglar staden.

Kommunalråden Julia Cederstrand (C) och Jan Myléus (KD) talade om arbetet för att förbättra företagsklimatet i Gävle. Myléus betonade också ”Gävleandan” och den laganda han upplever som inflyttad som driver stadens utveckling framåt.

Dagens tema var varumärken, och det lokala företaget Duro delade med sig av sina erfarenheter av varumärkesutveckling. Där framkom bl.a. av Gävles stolthet som Sveriges tapethuvudstad.

”Varumärkesgurun” Tommy Lundberg höll ett inspirerande föredrag om hur varumärken inte bara attraherar kunder utan också engagerar

och motiverar anställda. Han betonade vikten av att bygga varumärket inifrån och att vara ärlig och äkta i sin kommunikation. Lundbergs budskap var tydligt: behåll det som är bra och fortsätt utvecklas.

Anna Danielsson från Smyckevalvet uppmärksammades som ”Årets företagare i Gävle” och fick berätta om sin verksamhet som guldsmed där man idag har sju anställda. Dessutom delade Julia Cederstrand ut utmärkelsen ” Bra gjort för Gävle” till Coop-föreståndaren Jonatan Espinoza , en värdig mottagare som bidragit positivt till stadens utveckling både inom näringslivet, ungdomar och fotboll.

Dansentreprenören Agneta Udd presenterade nya ägaren Michelle Dahlbom Händelsten som tagit över hennes livsverk Uddans & Co Dansstudio. Stämningen var på topp och de bägge hade kul dialog om den gemensamma livsresan i dansstudion och den nu omvända situationen. Duon rundade av med ett med ett avslutande pep-talk där alla i den månghövdade stående publiken fick veta att var och en var var bäst!

Med fokus på varumärken, inspirerande talare och en stark gemenskap bland deltagarna, fortsätter dessa frukostar att vara en viktig mötesplats för stadens företagare. Gävles företagsklimat förbättras ständigt och initiativ som detta bidrar starkt till den positiva utvecklingen.

Hela artikeln och alla bilder: foretagsbladet.se , sök ” Näringslivsfrukost ”

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

12
13 Happy Homes Ljungby Gatuadress, Stad Tel. 00-000 00 00 Öppet Mån–fre 00–00, lör–sön 00–00 happyhomes.se Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar och slutförsäljningar. Välkomna in i butiken! Flytta ut hemkänslan Alltid bra pris Nu är det lätt att rengöra! Kampanj 17 maj – 3 juni 65:Grön-Fri från 0,5 liter 629:Rödfärg 10 liter Rö 3195:Fasadfärg valfri kulör 9 liter F * alla Demidekks utomhusfärger. Utomhusfärgen som håller längst* G Happy Homes Sandviken på Industrivägen 18 Tel. 026-27 51 08 Öppet Mån–fre 7-18, lör–sön 9-13 Alltid bra pris på färg www.petterssonsweden.se VI JOBBAR MED KVALITET! Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal 60 år -1962-2022Gävle • Tel. 026-61 32 00 • pirab.nu

www.handelsstalgavle.se

VI KÖPER IN OCH ÅTERVINNER:

www.arvidsvenssons.se

Bli nöjd kund hos oss du också!

Sy om second hand – både ekonomiskt smart och hållbart

Klädindustrin förändras. Massproducerade kläder dominerar, men hållbarhet och kvalitet blir allt viktigare. Att använda second hand-kläder är både ekonomiskt och miljövänligt. extil Design Skolan i Järbo erbjuder helgkurser där deltagarna lär sig förvandla gamla kläder till unika plagg.

Enligt en rapport från Myrorna har 75 procent av svenskarna köpt second hand det senaste året, en stor ökning från fem år tidigare. Caroline Andermatt, vd på Myrorna, framhåller att second hand nu är en norm, viktig för både miljön och plånboken. Nio av tio handlar begagnat av ekonomiska skäl och 78 procent av miljömässiga skäl. Begagnade kläder är ofta av högre kvalitet och gjorda av robusta material. Birgitta Persson på Textil Design Skolan betonar: – Äldre kläder håller ofta högre kvalitet och är gjorda av rejäla material. Genom att sy om dessa plagg kan man skapa unika kläder som håller länge.

Skolans kurser inspirerar deltagarna att förvandla second hand-fynd till trendiga plagg. Birgitta understryker vikten av att sprida kunskapen om hållbar klädkonsumtion:

– Våra kurser hjälper deltagarna att spara pengar, bidra till en hållbar värld och skapa något unikt.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Textil ”.

Attrahera kunderna med god design i sommar - Vi har lösningarna! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se

Adress: Norrbergsvägen 45 • 812 93 Kungsgården

www.platverkstan.se

14
VI LAGERFÖR:
Ytbehandling
lackering Vi svarar för
ev. reparationer och slutfinish av nya och begagnade objekt.
och
ytbehandling,

Martin Hedberg - 026-66 25 06 - martin.h@gavleoffset.se

Leif Jansson - 026-66 25 04 - leif.j@gavleoffset.se

Svanen - En av världens tuffaste miljömärkningar 3041 0965
Gävle Offset AB - Tredje Tvärgatan 5 - 802 84 Gävle - gavleoffset.se Kontakta oss för information och kostnadsförslag

Satsningen fortsätter i Gävle

Vi har byggt om i vår butik på Kryddstigen 16

Vi har allt inom handverktyg, elhandmaskiner, infästning och ndustrifönödenheter

16
Jonas Marcus osefine Tomas

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.