Page 1

8 •

tirsdag 8. juni 2010

Flere elever permitteres Fra i dag av permitteres elevene både ved Høknes ungdomsskole og Namsos barneskole som følge av streiken. NAMSOS: Mer konkret er det renholdssituasjonen som ifølge oppvekstsjef SveinArild Rye som fører til at elevene må holde seg hjemme. På Høknes ungdomsskole har man fortsatt en renholdsvikar i 40 prosent stilling til rådighet. På Namsos barneskole er alle renholdere nå i streik. Her er SFO stengt tidligere. Elever i 10. klasse ved Høknes ungdomsskole som skal ha eksamen torsdag, må møte opp i dag for å få vite eksamensfag. De som skal opp fredag, møter i morgen. Beskjeden går videre ut på at dersom det er «mulig på grunn av renholdssituasjonen, møter alle elever opp torsdag og fredag. Eventuelt møter kun 10. klasse opp til eksamen. Fra tirsdag starter en rengjøring av skolen». Namsos ungdomsskole, Ludvik barnehage og Barnas Hus har nå tre renholdere på deling, mens én er i streik. En renholder ved Geilin 1 – det vil si Namsos opplæringssenter og kulturskolen – er allerede omdisponert til Ludvik og Kleppen barnehage. Renholdere ved Namsos ungdomsskole må i tillegg foreta behovsprøvd renhold ved helsestasjonen/Postgården og samfunnshuset. Av de øvrige skolene ble Høknes barneskole og SFO stengt fra i går ifølge et varsel som ble sendt ut fra kommunen før helga. All skoledrift ved Geilin 1 er også stengt fra i dag. Namsoshallen er fortsatt stengt med ett unntak, og det samme gjelder utearealene i Kleppen. Oasen og kinoen er likeledes stengt. Namsos bydrift er sterkt berørt av streiken, men ifølge en situasjonsrapport derfra går vannforsyninga greit, mens man har problemer med avløpsrensing. Ordinært maskin- og anleggsarbeid utføres ikke, mens grønn avdelings arbeid – blant annet bygartner – fortsatt er redusert til et minimum. Og for båter som anløper havna, gjelder fortsatt selvbetjeningsprinsippet. Fagforbundet har tatt ut ytterligere fire ansatte i Namsos kommune med virkning fra arbeidstidas start i dag. HANS KRISTIAN HANSEN 74 21 21 33 hans.kristian.hansen@namdalsavisa.no

Namdalsavisa

– Ikke så farlig – Vi trenger ikke være redd for rovdyr. Det konstaterte elevene fra Utvorda etter endt dag på Rovdyrskolen. NAMSSKOGAN: – Rovdyr er nem-

LÆRERIKT: Elevene fikk gjøre oppgaver etter endt teoriundervisning og tur i parken. Fra venstre Ida Christine Myren, Nora Frisendal, Annie Rein Havn og Jorun Snilstveit.

lig ofte redd for mennesker, og ikke så skumle som vi tror, forteller Marius Strøm. Femteklassingen og seks medelever fra Utvorda hadde en litt annerledes skoledag i går. Den beste noensinne, ifølge de fleste. – Så klart skal vi til familieparken igjen, sier Annie Rein Havn. De sju elevene forlot gladelig skolebenken til fordel for Namsskogan familiepark, og lærer for dagen, Kristin Meitz Bru. Alle skolene i Nord-Trøndelag har fått tilbud om å delta en dag på Rovdyrskolen. Målet er å styrke elevenes kunnskap om de fire store rovdyrene. – Vi har bjørn, gaupe, jerv og ulv. Og de er slett ikke så farlige som vi skal ha det til, sier Ida Christine Myren i 7.klasse.

– Godt tilrettelagt Rovdyrskolen er et pedagogisk opplegg for alle årstrinn i skolen. Opplegget er laget i samarbeid med det allerede etablerte «Rovdjurcenteret De 5 Stora» i Sverige. Et suverent opplegg, mener rektor ved Utvorda oppvekstsenter, Jannicke Sandstad, etter endt skoledag. – Ja, dette var flott tilrettelagt. Et godt initiativ fra parken og deres samarbeidspartnere. Opplegget er godt forberedt, og gir elevene lærerike og tankevekkende oppgaver og undervisning i tillegg til spennende møter med rovdyrene i parken, sier hun. For innimellom teoriundervisning og praktiske oppgaver om rovdyr, fikk elevene bli med og se på bjørnen, gaupa, jerven og ulven. Spørsmålene var mange omkring dyras biologi og etologi. Høydepunktet var utvilsomt den tre uker gamle ulvevalpen som ville ta elevene fra Utvorda i nærmere øyesyn. – Dette er unikt. Vi har aldri sett ulvevalpene framme så tidlig. Ei heller at valpene dier ulvemora og lar oss se på, konstaterer Kristin Meitz Bru.

Til parken igjen Vet mer

SKOLEDAG: – Den aller beste skoledagen, konstaterer elevene ved Utvorda oppvekstsenter: Marius Strøm, Annie Rein Havn, Jorun Snilstveit, Ida Christine Myren, Vilde Frisendal, Hanne Myren og Nora Frisendal.

For etter en dag med Kristin Meitz Bru, prosjektleder for Prosjekt Rovdyr, vet elevene langt mer om både bjørnen, gaupa, jerven og ulven, enn de gjorde før de kom. Og – elevene fra Utvorda vet nøyaktig hvordan de skal oppføre seg hvis de skulle møte en bjørn i skogen. – Kristin fortalte oss at vi gjerne kunne snakke litt, gi lyd fra oss, kaste fra oss et plagg, og for eksempel gå i motsatt retning, fortsetter Ida Christine. – Og da forsvinner bjørnen? – Vel, helt trygg er vi uansett ikke. Vi må vise dyra respekt, legger Marius til. Innunder Prosjekt Rovdyr er det lagt opp til en egen bolk som utgjør kunnskapsformidling. Via Rovdyrskolen skal elevene kunne styrke egen kunnskap om de fire store rovdyra. Rovdyrsenterprosjektet i Namsskogan Familiepark arbeider for å fremme kunnskap om rovdyr, og belyse alle sider ved det å leve med rovdyr. Prosjektet skal bidra til å redusere frykt for rovdyrene og fremme toleranse for ulike syn i rovdyrsaken.

Rektor Jannicke Sandstad er ikke i tvil om at elevene tilegner seg viten på en annen og langt bedre måte når kunnskapen formidles på arenaer som i familieparken. – Her får de høre, se og sanse. Jeg tror det gjør noe med elevene. De har jo vært oppslukt i hele dag, smiler hun, og roser Kristin Meitz Bru. – Hun er en kjempegod formidler, og har maksimal kontakt med elevene, fastslår Jannicke Sandstad. Og vi får beviset. – Kristin sa at bjørnen veier 300 kilo. Og da gjør den det, sier elevene. – Hvordan har dagen egentlig vært, da? – Jeg vil si det har vært en ganske så grei dag. En av de aller beste, sier Marius i 5.klasse, og får samtykkende nikk fra medelevene. – Den aller beste skoledagen. Hit må vi flere ganger. Det hadde jo vært morsomt å se ulvevalpene igjen.

Lærerikt på rovdyrskole

GOD FORMIDLER: Kristin Meitz Bru (til høyre), prosjektleder og «lærer» ved Namsskogan familiepark, får gode skussmål for sin formidlerevne gjennom Rovdyrskolen. Her med rektor ved Utvorda oppvekstsenter Jannicke Sandstad, og Jorun Snilstveit, Nora Frisendal og Vilde Frisendal.

MARIANNE ØSTBY 74 21 21 00 redaksjon@namdalsavisa.no

UKAS SKOLEOPPGAVE 1. Hva er «agurknyheter»? Finner du eksempler på slike fra din lokalavis? 2. Bla gjennom avisen og se hvilke kilder som er brukt i nyhetssakene. Hva tror du menes med enkildejournalistikk? 3. Det er dokumentert gjennom flere undersøkelser at elever som leser aviser blir smartere og gjør det bedre på skolen. Hvordan kan dette ha seg? Hvordan kan det å lese aviser gjøre deg smartere? Diskuter!


Namdalsavisa

tirsdag 8. juni 2010 •

g som vi tror

OPPSLUKT: – Rovdyra trenger slett ikke å være så farlige som vi tror, sier Marius Strøm i 5.klasse ved Utvorda oppvekstsenter.

Bilsenteret bruktbil www.bilsenteret-namsos.no Gjør et trygt BILKJØP på bruktbil med nybilfølelse. 30 BILER I UTSTILLING. Sivaveien · 7820 Spillum. Tlf: 74 22 66 50. Fax: 74 27 27 99

VW Golf Cross 1.9 2008 mod. TDi krok, bixenon, 34.000 km Kr

269.000,-

VW Passat 1.9 2006 mod. TDi High BiXenon, skinn, 135.000 km Kr

189.000,-

VW Passat 2.0 2006 mod. TDi DSG High skinn, 81.500 km Kr

269.000,-

VW Passat CC 2.0 2010 mod. TDi 4Motion skinn, bi-xenon, navi, 2.600 km Kr

459.000,-

VW Touran 1.9 2007 mod. TDi DSG Excl., navi, 5-seter, 32.500 km Kr

329.000,-

9

Drømmedag blant rovdyr  
Drømmedag blant rovdyr  

Artikkel i Namdalsavisa

Advertisement