Geboortegazet Laarne 2022

Page 1

Kindvriendelijk Laarne

Kindvriendelijke partners

Op 15 december 2020 maakte Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd, bekend dat Laarne het label van Kindvriendelijke Gemeente mag dragen. Kinderen of jongeren zijn volwaardige burgers. Ze zijn niet alleen de toekomst, maar ook en vooral het nu. Daarom is het van belang hen een stem te geven binnen de gemeente waar ze leven en hen actief te laten deelnemen aan de samenleving. Kindvriendelijkheid is de barometer voor het algemeen welbevinden van alle inwoners.

Ook lokale ondernemers kunnen hun ‘kindvriendelijk’ steentje bijdragen. Het Lokaal Bestuur Laarne wil zelf een label toekennen aan ondernemingen die iets extra aanbieden aan kinderen en jongeren.

Huis van het Kind

DE GEBOORTEGAZET Laarnse krant voor nieuwe ouders

Laarne-Wetteren-Wichelen

Geen eindpunt, maar een start

Spreekuur Ouders & Co!

Lokaal bestuur Laarne helpt je bij elke fase van het ouderschap

Het verkrijgen van het label is geen eindpunt. Het Lokaal Bestuur Laarne zal de komende jaren hard werken om de erkenning waar te maken en het label te behouden. Kortom, dit is pas een start om als bestuur nog meer te doen voor de lokale jeugd. Tijdens deze legislatuur wordt daarom resoluut de kaart getrokken van participatie en een permanente dialoog met kinderen en jongeren.

Opvoeden doe je elke dag. Het is leuk, maar ook uitdagend. Zo heeft iedere ouder weleens twijfels (doe ik het goed?) of vragen rond specifieke situaties of problemen bij opvoeden van kinderen en jongeren. Het Huis van het Kind is er voor jou! Het Huis van het Kind is een samenwerking tussen organisaties die je helpen met kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning, workshops en zo veel meer. Individuele gesprekken zijn ook mogelijk. Tijdens het spreekuur Ouders & Co! kan je terecht voor:

Deze krant zet op een rijtje wat het Lokaal Bestuur Laarne voor jou kan betekenen

Mascotte Ridder Kasper Mascotte van een Kindvriendelijk Laarne is Ridder Kasper. Hij speelt een belangrijke rol in alle communicatie van en naar kinderen en jongeren. Hij is naast een brugfiguur ook een aanspreekpunt en spreekbuis. Via zijn eigen mailadres, Instagram- en Facebookaccount is Ridder Kasper makkelijk bereikbaar.

• • • • •

Een luisterend oor Informatie over opvoeden Wegwijs in het opvoedingsaanbod in Laarne (ook Wetteren en Wichelen) Advies op maat Aandacht voor jouw vraag

De experts komen hiervoor op afspraak graag naar de Bibliotheek Laarne (Keistraat 5). Afspraken in het Sociaal Huis Wetteren en de Bibliotheek Wichelen zijn ook mogelijk.

Kindvriendelijk Laarne ridderkasper@laarne.be @ridderkasper www.laarne.be/traject-kindvriendelijke-gemeente

Lokaal Bestuur Laarne info@laarne.be www.laarne.be/je-bent-er-klaar-voor

Verantwoordelijke uitgever: Andy De Cock | Dorpsstraat 2 | 9270 Laarne

Huis van het kind info@huisvanhetkindlww.be 09 365 73 65 www.huisvanhetkindlww.be

bij elke fase van het ouderschap. Vanaf het moment dat je hoort dat je een baby verwacht tot het ogenblik dat jouw kindje naar school gaat, staat het bestuur, zijn diensten en partners jou bij met raad en daad.


Je bent er KLAAR voor!

De bib: jouw partner in het ouderschap!

Gemeentelijke premie voor herbruikbare luiers Wegwerpluiers maken een groot deel van de afvalberg uit. In het kader van afvalpreventie en recyclage zijn herbruikbare luiers een zeer goed alternatief. Het bestuur wil dit stimuleren via een subsidie voor de aankoop of huur van herbruikbare luiers en/of toebehoren (inlegvliesjes, luiertransportzakken en wasnetjes). De subsidie vraag je makkelijk aan via www.laarne.be/ herbruikbare-luiers.

Bescherm jouw kind tegen polio

Reisplannen? Vraag tijdig een kids-ID aan! Plan je binnenkort een reisje naar het buitenland met het kersverse gezin? Hou er dan rekening mee dat elk gezinslid een geldig reisdocument nodig heeft, ook je kind. Voor kinderen onder de 12 jaar volstaat een kids-ID in de meeste Europese landen en sommige landen daarbuiten. Houd rekening met een levertermijn van 3-4 weken en maak tijdig een afspraak via www.laarne.be/kids-ID.

De vaccinatie tegen polio is in België verplicht vanaf de tweede levensmaand. De 4 vaccinaties zijn kosteloos en kunnen via Kind & Gezin toegediend worden. Maak tijdig je eerste afspraak via het nummer 078 15 01 00 voor een consultatie bij een van de volgende bureaus: • •

Consultatiebureau Heusden, Axminsterhof 7, 9070 Heusden Consultatiebureau Wetteren, Scheldedreef 52, 9230 Wetteren

Na de vaccinaties krijg je een ingevuld inentingsattest mee. Dit attest bezorg je binnen de 18 maanden na de geboorte aan de dienst burgerzaken van het Lokaal Bestuur Laarne. Meer info op www.laarne.be/poliovaccinatie.

Investeer mee en plant een geboorteboom! Naar jaarlijkse gewoonte zet het bestuur ouders van kinderen die het jaar voordien geboren zijn in de bloemetjes. Of zijn het bomen? Tijdens een gezamenlijk aanplantingsmoment kan je voor jouw kersverse spruit(en) een boompje planten. Je ontvangt hiervoor een persoonlijke uitnodiging. Heb je liever een boompje thuis? Neem dan jouw exemplaar mee en plant hem in de eigen tuin! Zo helpen jij en jouw gezin mee aan zinvol en kwalitatief groen via het aanplanten van inheemse, bijvriendelijke en klimaatbomen.

Opvoedingsaanbod In de bibliotheek van Laarne vind je de ‘opvoedingsbibliotheek’. Daar is alle informatie gecentraliseerd voor (groot)ouders en professionelen over de omgang met (klein)kinderen. De collectie omvat boeken en flyers over alle fasen in het leven van je kind: van in de buik tot aan de volwassenheid. Aan de opvoedingsbibliotheek is er een ‘opvoedingsaanbod’ gekoppeld. Tijdens de Week van de Groeilamp (mei) en de Voorleesweek (november) vinden er steeds 1 lezing rond een opvoedingsthema en 1 creatieve workshop plaats.

Nooit te jong voor de bib

Boekstart

Met jouw baby naar de bib komen, heeft heel wat voordelen:

Wist jij dat vroeg starten met voorlezen heel wat positieve effecten heeft op de ontwikkeling van jonge kinderen? Ze zijn taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Maar nog belangrijker: samen in een boekje kijken, verhaaltjes beluisteren en versjes lezen, versterkt de band met jouw kind. De organisatie Iedereen Leest werkte daarom samen met de bibliotheken en Kind & Gezin het project Boekstart uit. De bedoeling is ouders en hun kleine kinderen te laten kennismaken en genieten van boeken. Vanuit het samenwerkingsverband Dijk92 werkt ook de Laarnse bibliotheek mee aan dit project. Wanneer jouw kindje 6 en 15 maanden is, krijgt het een brief waarmee een gratis Boekstartpakket in de bib afgehaald kan worden.

De bibliotheek is niet alleen een huis van boeken, maar ook een ontmoetingsplaats, groeiplek en kenniscentrum waar mensen van alle leeftijden samenkomen. Ook jouw baby is welkom! De bib heeft een divers aanbod voor baby’s: • • • •

• • •

Boekjes met liedjes en versjes Speel- en knuffelboekjes Aanwijsboeken Boeken met een piepklein verhaal

Lidmaatschap en het lenen van materiaal is gratis! De bib is een babyvriendelijke plek waar jij en je baby tot rust komen. Door het ruime aanbod kan jouw baby steeds opnieuw ontdekken.

Meer info Check dan www.laarne.bibliotheek.be! Op deze website vind je de contactgegevens en openingsuren van beide bibliotheekvestigingen. Je leest er ook het laatste nieuws en kan er bladeren door de collectie dankzij de online catalogus. Via Mijn Bibliotheek kan je nog veel meer zoals online reserveren en leentermijnen verlengen. © Pixabay


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.